понеделник, 2 ноември 2009 г.

КОЛКО ШАРЕН Е 2 НОЕМВРИ?

По ДНЕС.БГ

2010: Депутатската заплата замръзва на 2121 лв.
Депутатската заплата замръзва през 2010 г., след като кабинетът обяви, че заплатите на чиновниците ще останат непроменени поне до юли догодина.

Това е записано и в проектобюджета на НС. Там за заплати на избраниците ни са предвидени близо 11 млн. лв.
В тази сума влизат както заплатите на депутатите, така и допълнителните суми, които получават, за да си наемат сътрудници и експерти.
В момента основната депутатска заплата е 2121 лв., но към тях се прибавят допълнителни суми за участие в комисии.
240-те народни представители получават и 2/3 от основното си възнаграждение като допълнителни суми, с които да се разплащат за наетите от тях сътрудници и експерти.
Така общият размер на възнагражденията за един депутат и сътрудниците му излиза над 40 000 лв. годишно.
Всичките пари, предвидени за парламента през 2010 г., са 53 млн. лв.
В четвъртък министър Симеон Дянков внесе в парламента проектозакон за Държавен бюджет 2010 г.
По думите му той предвижда бюджетът да е балансиран, като заложените приходи са 17,002 млрд. лева. От тях данъчните приходи са близо 15,24 млрд. лева.
Предвижда се около половината от приходите от данъци да дойдат от ДДС – 6,8 млрд. лева, а от акцизи – 4,51 млрд. лв.

Желева вижда нови проблеми с газа от Русия
Външният министър Румяна Желева обяви, че могат да се очакват проблеми с доставките на газ за България по всяко време.
"Проблеми трябва винаги да очакваме, при положение че сме 100% зависими както по отношение на източниците, така и по отношение на маршрута и по отношение на нашите собствени ресурси, които имаме", каза тя.
На въпрос какви са нейните прогнози, министър Желева каза, че са за топла зима, но в края на краищата винаги трябва да си напомняме за миналата студена зима, "когато стотици домакинства останаха на студено".
По думите й страната ни работи по въпросите за диверсифициране на източниците на газ. „Работи се по всички възможни алтернативи”, каза тя.
България, заедно с Гърция, е подала заявление в ЕК за кандидатстване за свързване на газопроводите между двете страни със средства от плана за европейско възстановяване.
Според нея засега проектът се движи добре в ЕК.

Държавата съди Симеон за всичките му гори в Рила
"Държавата ще заведе иск срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски още тази седмица, и то за всичките му гори в Рила", казва в интервю за вестник "Сега" аграрният зам.-министър Георги Костов.
До момента държавата обмисляше да си търси само 4521 дка, които заради грешка на поземлената комисия в Самоков бяха върнати два пъти на Сакскобургготски.
"Искът срещу наследниците на бившите царе ще бъде заведен най-късно в сряда. Чрез него държавата ще си поиска всичките около 16 000 дка в Рила, като ще позволим на Сакскобургготски да доказва в съда за каква част от тях има документи и може да ги притежава", уточни Костов.
На практика ще се прави цялостна преоценка на реституцията на царските гори заради няколко аргумента.
Един от тях е, че законът изисква, когато горите не могат да се върнат в реални граници, реститутът да се обезщети с равностойни по качество терени.
"Част от масивите на царя не са възстановени в реални граници, защото попадат в Национален парк "Рила" и той е получил други. Само че неговите са били наполовина сипеи и храсталаци, а за тях той е обезщетен с качествени гори", каза Костов.
Другият мотив са споровете за горите над с. Бели Искър. Местните хора там имат документи, които показват, че въпросните гори дори не са били държавни, а общински и частни, и съответно поземлената комисия в Самоков не е имала право да се разпорежда с тях.
Отделен е аргументът, че като подаде иск за всички терени, държавата вече ще има основание да забрани всякаква дейност в спорните терени, докато съдът не се произнесе окончателно.
Костов припомни още, че държавата ще си търси пропуснатите ползи от дърводобив в спорните терени.
Аграрният зам.-министър призна, че държавата доста по-трудно може да си върне 1400 дка от спорните гори, които Сакскобургготски вече е продал на трети лица.
На 30 декември 2008 г. той и сестра му Мария Луиза Хробок продават три масива в Бистрица (съответно 497 дка, 835 дка и 44 дка) на фирма "Хастингс".
На 13 декември 2007 г. е продаден малък масив над с. Бели Искър от 10,139 дка, като купувачът "Агротуризъм" ООД е платил 101 390 лв., което прави по 10 000 лв. за декар.
Незначителна част от горите са дадени за ползване на "Бороспорт-Боровец".

А извинявайте, какъв наем плащате за килията?
Белгия ще плаща наем на 500 затворнически килии в съседна Холандия, тъй като свободните места в собствените й дранголници свършили, съобщи ВВС.
Споразумението ще компенсира липсата на свободни килии в цяла Белгия и около 500 затворници ще излежават присъдите си в затвора Тилбург в следващите три години.
За сделката Брюксел ще плаща на Холандия по 30 милиона евро годишно.
Там обаче няма да бъдат пращани затворници, които има риск да избягат или представляват опасност за обществото. Пандизчиите ще бъдат охранявани от холандски надзиратели, но директорът на затвора ще е белгиец.
Все още много подробности по сделката не са уточнени, като например колко често затворниците ще имат право да се виждат с роднини и приятели.
В Белгия те имат право на свиждане три пъти седмично, но според холандските закони това може да се случва само веднъж на седем дни.
В момента затворите в Белгия са дом на 10 400 души – с около 2000 човека повече, отколкото е редно да живеят там.
От друга страна, в Холандия има почти 2000 свободни килии, което властите в страната обясняват със съществения спад на престъпността от началото на века.

Говорещи спирки на още 10 места в София
Общо 18 ще станат спирките на градския транпсорт в столицата, които ще имат устройства за гласово оповестяване на минутите до пристигането на автобусите.
От Центъра за градска мобилност съобщиха, че новите 10 устройства ще бъдат монтирани след съгласуване със Съюза на слепите.
Засега е предвидено те да бъдат поставени на кръстовището на бул. „Хр. Ботев" и ул. „Пиротска" - двупосочно, пред Централната гара, Народната библиотека - двупосочно, пл. „Св. Неделя" - двупосочно, на кръстовището на булевардите „Константин Величков" и „Тодор Александров" - двупосочно, както и на трамвайната спирка на „Петте кьошета".
В момента „говорещи" са спирките от двете страни на пл. „Славейков", пл. „Бански", до Централните хали, на бул. „Кн. Мария Луиза" 89 и на ул. „Козлодуй".

Два дни минусови температури. От сряда +20°
Хубаво време до средата на месеца, след това сняг
Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН твърдят, че през следващите два дни температурите в страната ще паднат до -3 градуса.
Според прогнозата им до сряда ни очаква ноемврийска есен със студени сутрини.
От сряда обаче под влияние на топъл въздух от юг живакът бързо ще се покачва.
В четвъртък и петък температурите ще скочат с 10-15 градуса и ще гонят 15-20°.
Следващата събота и неделя ще е топло, но с леки валежи от дъжд.
Хубавото време ще се задържи до средата на ноември, след това обаче идва застудяване и сняг.

НАЗАЕМ ОТ БЛОГА НА ZABAVNATA ANI: http://zabavnata.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/10/31/krygove-i-interesi.425942
Кръгове и интереси
Аз силно вярвам в хората, които
разчупили са робските окови.
Животът те не виждат в сиво,
а търсят хоризонти нови.

Властта заблуда е тъдява.
Заграбеното да се върне!
Тоз, който себе си предава
на ударите няма да отвърне.

Потъпкани са много хора
от кръгове и интереси.
За кокошкари съд. Затвора
е тесен. Хайде да ги бесим!

Мълчание. Крещи душата,
че правото е криво тук.
Бездушието за съдбата
на хорицата чака звук.

Будителите пък заспали.
Бунтовниците тук ги няма.
Дали са хората разбрали,
че съществуват, а ги няма...


Цветан Цветанов: ДАНС ще го има
"Аз смятам, че не е имало добър микрокримат в ДАНС след всичко, което излезе по медиите. Държавните ръководители са използвали информацията от агенцията за политически цели", каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНР.
"Всички скандали бяха провокирани от ДАНС, за да се решават вътрешни конфликти. За това се пречеше да има контрол над ДАНС и само бившият премиер да разполага с информацията.
Изтичането на информацията предимно в интернет, както и загубените документи, които не са били предадени навреме, ще коментираме на среща утре с ръководството на Агенцията", уточни Цветанов.
"Това, което беше казано от премиера Бойко Борисов, а и аз като вицепремиер считам, че трябва да го има ДАНС. Така обществото ще бъде спокойно, че не всичко се концентрира в МВР и че ДАНС може да служи и като коректив за нередности в министерството.
Ако нямаме партньор в гражданското, общество няма да се справим с битовата престъпност", посочи Цветанов.
Той благодари на гражданите, които помагат на МВР за разкриването на престъпна дейност.
"По всяка вероятност тази седмица ще се гледа на второ четене законът за МВР, ще се гледа и мястото на ГДБОП", уточни министърът.
"Имаше варианти за закон за отвличанията, много задълбочено бе обсъдено законодателството в ЕС и САЩ по този казус. Навсякъде това е част от другите закони, специален закон има само в Италия. Така че тази тема ще влезе в НПК и НК", казаЦветанов.
По повод случая с отвличането на студента Румен Гуниски Цветанов каза, че ако има нещо за казване ще го съобщят веднага.

Maria NEIKOVA - Dvama - Двама - Bulgarian Music 7


ДИРЕТЕ БРОДА В ЖИВОТА СИ, ХОРА!


Башев: Алексей Петров ме притискаше да стана агент на ДАНС
Кметът на Гърмен обясни, че това е станало на 16 март
"Лично Алексей Петров ме притискаше да стана агент на ДАНС.
Това се случи на 16 март, когато бях задържан за повече от шест часа в централата на агенцията, но не исках да го обявявам в медиите до този момент", заяви пред Дарик радио кметът на Гърмен Ахмед Башев.
"Алексей Петров заплашително ми внушаваше, че ако сътруднича на ДАНС, ще имам пълен комфорт занапред и ще бъдат потулени всички сигнали срещу мен и мои приятели за насаждане на радикален ислямизъм в Западните Родопи, но пропусна да уточни от кого са тези гнусни лъжи спрямо мен", коментира Ахмед Башев.
"Аз категорично заявих на Алексей Петров, че не се притеснявам и няма да стана агент, но той заплашително ми отговори, че папките с материали от всякакво естество срещу мен щели да набъбнат и ДАНС щяла да ме скъсва от проверки", разказа още кметът на Гърмен.
"Бях приет и изслушан лично от председателя на парламентарната комисия Иван Костов преди два дни, пред когото преди това бях депозирал писмена жалба.
Становището на членовете в комисията е, че задържането ми по разпореждане на ДАНС е било напълно незаконно, а инспекторите, извършили това задържане, трябвало да бъдат незабавно уволнени", коментира Башев.
Ахмед Башев бе принудително изведен по пижама от дома си в село Огняново на 16 март тази година от инспектори на Държавна агенция "Национална сигурност".

The MAGIC of Bulgarian Voices & music - Prituri se Planinata & "Time of Violence " movie


ТОВА ЛИ ИСКАТЕ ПАК БРЕ , БЪЛГАРИ?


Цветан Цветанов иска РПУ във Факултета
Създаването на полицейски участък в ромския квартал “Факултета” е наложително, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
По думите му МВР има готовност да повиши присъствието си на местата с по-високо напрежение.
Цветанов изрази мнение, че подобен участък е изключително належащ, поради прогресивно увеличаващото се население и напрежение в района.
Предвижда се участъкът да е в сграда, която е на район "Красна поляна", а служителите да са от щата на СДВР.
“Имаме идея да назначим и служители от ромско население и да ги привлечем на работа в МВР”, разви идеята си силовият министър.
По думите му така ще се провокира по-добро отношение на ромското население към органите на реда.
“Засега не бих могъл да се ангажираме със срокове, но това ще стане максимално бързо”, обеща в заключение Цветанов.

Частичните местни избори приключиха
Миглена Веселинова от ГЕРБ спечели изборите за кмет на столичния район "Илинден", като на балотажа разликата между нея и опонента й от БСП Владимир Данев е само 53 гласа.
Петър Петров е новият кмет на район "Източен" в Пловдив, предпочетен от 66,68% от гласоподавателите.
Независимият кандидат за градоначалник на община Ракитово Емилия Еленкова спечели частичните избори в родопската община, съобщиха от Общинската избирателна комисия.
Гюнер Рамиз от ДПС е новият кмет на община Дулово, с 56,30% от получените гласове.
Албена Тодорова от Коалиция Земеделски народен съюз/Политическо движение "Социалдемократи" е новият кмет на Бяла Черква, Пламен Франгов от ГЕРБ - на брезнишкото село Кошарево, Веселин Китанов - на стражишкото село Горски Сеновец, избран от 55% от гласоподавателите.
Доктор Юлиян Илчев от Коалиция "Възраждане за Раднево" е новият кмет на града, с 50,86% от вота на избирателите.
Гюнер Рамиз от ДПС, бивш заместник-министър на държавната администрация в правителството на Сергей Станишев, спечели 56,3% от гласовете на частичните избори в силистренската община Дулово.
Избора за кмет на с. Кошарево, община Брезник с преднина от само 5 гласа печели кандидатът на ГЕРБ Пламен Франгов.

Левче за билетче в Пловдив
Ученици, студенти и пенсионери пътуват с билети на половин цена
Билетът в градския транспорт на Пловдив от днес вече е един лев, на същата цена се таксува и в маршрутките.
Повишаването на цената с 20 стотинки е със заповед на кмета Славчо Атанасов по настояване на фирмите превозвачи.
Няколко пъти през последните месеци транспортните фирми обявиха, че изпитват финансови затруднения заради пътуващите с преференции пловдивчани.
С решение на Общинския съвет 80 000 души - ученици, студенти и пенсионери пътуват с билети на половин цена.
Те запазват правата си до края на годината, като срещу карта ще плащат билет от 40 стотинки.

Тон и 75 кг тирамису - готово за рекорд на Гинес
Френски сладкари приготвиха най-голямата в света торта тирамису, съобщи РИА Новости.
Вкусният сладкиш тежи 1 тон и 75 кг.
Предишният рекорд за гигантско тирамису беше поставен в Швейцария. То тежеше едва 782 кг, но те бяха достатъчни, за да бъде записано в Книгата на рекордите "Гинес".
Този път десертът е приготвен в рамките на салона на шоколада, който се провежда във Вилербан, край Лион.
Десет сладкари забъркали 300 кг сирене маскарпоне, 60 кг сметана, 72 кг яйчен жълтък и 108 кг яйчен белтък, 192 кг захар и 180 кг бисквити.
Към всичко това те добавили какао на прах, шоколад, вода, кафе и вино марсала.
Родината на популярния десерт е Италия, но главните ценители на тортата се оказват техните европейски съседи.

Проверяват 30 конгресмена в САЩ
Комитетът по етика към Палатата на представителите на САЩ разследва над 30 конгресмени, пише в. The Washington Post.
Разследването се основава на данни от секретен вътрешен доклад, изготвен още през юли т.г., пише БГНЕС.
Работата по него на Комитета по етика протича в пълна секретност - и въпреки това тези дни се получи "теч".
Документът по погрешка попадна в ръцете на журналистите и бе публикуван.
Председателят на Комитета, чието официално название е "Комитет по стандарти на официалната дейност" - Зоуи Лофгрън, излезе със специално изявление, че "разследването е с предварителен характер, следователно то не трябва да води до преждевременни изводи".
В доклада се казва, че разследването се налага най-вече по отношение на конгресмени, лобиращи за военнопромишления комплекс и различни корпорации", оказващи традиционо силно влияние върху изпълнителната власт.

Къде е сега Берлинската стена?
20 години след падането на Стената парчета от нея могат да бъдат видени във Вашингтон и Канбера
Източник: Reuters
20 години след падането на Берлинската стена парчета от нея са изминали дълъг път и могат да бъдат видени от Вашингтон, до Канбера и Сеул.
По случай края на разделението на Германия, на 9 ноември пред Бранденбургската врата ще бъдат съборени 1000 плочки от домино.
http://forum.dnes.bg/world/2009/10/30/kyde-e-sega-berlinskata-stena-vyv-vashington-i-v-kanbera.80010 линкът е за видео, което е добре да се чуе!

Шефът на НАП в Разград подаде оставка
Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов е приел оставката на директора на Териториалната дирекция на НАП в Разград – Шакир Шакиров.
Правоотношението на Шакиров е прекратено по взаимно съгласие, а за директор на приходната агенция в града е
назначена Цанка Тъмнишка, досегашен началник на отдел "Събиране".

Няма коментари: