сряда, 4 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 4 НОЕМВРИ 2009

ПО БЪЛГАРИЯ НЮЗ

КОЙ ИЗДАДЕ ТАЙНИТЕ ОКОЛО ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ
Вицепремиерът Симеон Дянков показа, че няма цедка на устата, но дали щеше да разкрие апокрифните споразумения между финансовото министерство и БНБ, ако не беше парламентарното питане от Пламен Орешарски

Тайните споразумения затова са тайни, за да не се огласяват. А вие току що пропуснахте една прекрасна възможност да замълчите. Думите са на бившия финансов министър Пламен Орешарски по повод отговор на зададения лично от него въпрос за това каква е била целта на подхвърлените от финансовия министър на ГЕРБ идеи за депозиране на част от държавния резерв в кредитни институции. Симеон Дянков отвърна на удара с информацията, че докато го е критикувал, че търси начини да осигури по-висока доходност от резерва, Орешарски още преди година е раздал над 1 млрд. лева от същия този резерв на 17 търговски банки. Нещо повече, между бившия финансов министър и шефа на БНБ съществувало тайно споразумение при необходимост към банките да бъдат пренасочени още 1 млрд. лева от резерва.
В цялата поредица от обяснения, последвала след скандала на парламентарния контрол в петък, станаха ясни следните неща:

Става въпрос за две отделни и различни действия (споразумения),свързани с държавни пари.
В единия случай държавата се е намесила, за да стабилизира банка (или банки), изпаднала в нужда, и това е станало тайно. Най-очевидната причина да не се вдига много шум, е старото правило, че "политик и банка се убиват с вестник". А по времето, за което Симеон Дянков твърди, че от резерва в БНБ са отпуснати пари на търговски банки, доверието в една от родните финансови институции беше на път да се разклати сериозно заради тенденциозно (или не) пуснати слухове в интернет, които доведоха клиентите на въпросния трезор до паника. Работа на БНБ е да се грижи за стабилността на банковата система и въпреки, че според споразумението на България с Международния валутен фонд централната банка няма право да провежда самостоятелна фискална политика и да „рефинансира” с държавни пари частни дългове, каквото представлява депозирането на средства от фискалния резерв в търговски банки, работата й е да не допуска сътресения в системата. Особено на фона на световната финансова криза и все още пресните спомени от банковите фалити у нас в средата на 90-те години. Това е и втората причина подобни операции да се извършват тайно – на практика държавата има пари да финансира всички банки, които биха изпаднали в нужда, но според правилата на валутния борд, няма право да провежда парична политика. Ако се стигне до искане на заем от фонда по такъв повод, обаче, определено рискът от разклащане на доверието в банковата система би бил много по-голям. Най-малкото, защото

разрушаването на доверието за сигурността на спестяванията на хората дори само в една банка, би могло да срине цялата система.
Точно заради това от Симеон Дянков се очакваше да замълчи. А междувременно от БНБ уточниха, че споменатите 17 банки обслужват средства на бюджетни организации и извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите, тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания. Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити, посочиха от ведомството на Иван Искров.
„Банките нямат проблеми и работят добре, недейте да притеснявате хората”, скара се на журналистите във вторник Иван Искров. Той беше категоричен, че няма да влезе в политически дебати и че каквото има да си каже с премиера Бойко Борисов, ще си го каже с него насаме, а не чрез медиите.
От своя страна, след като дебело подчерта, че държавата не може да се меси на банковия пазар, премиерът Борисов отново потвърди, че правителството няма да пипа резерва, защото това не се приема добре от външните анализатори и би свалило доверието в страната. Освен че са условие, поставено от МВФ за стабилността на валутния борд, от парите в резерва зависи способността на страната да се справи с евентуални дефицити и

Възможностите й за мигновена реакция, ако все пак се наложи „интервенция” за запазване на стабилността на банковата система.
И това най-вероятно шефът на БНБ го е обяснил на премиера Бойко Борисов в „онзи разговор”, след който премиерът смени позицията си по въпроса и категорично обеща да не пипа резерва. Дали този разговор е станал причина министър председателят да разбере и за въпросното тайно споразумение, или наистина Симеон Дянков го е открил при прегледа на документацията в собственото си ведомство, не е най-важният въпрос. По-интересно е защо след като е наясно с тайните в държавата, Пламен Орешарски предизвика оповестяването им.
Защото изказването на шефа на БНБ, че отказва да влезе в политически дебат, едва ли беше случайно. Ако питането на Орешарски като депутат от БНБ е политически акт, а очакването е Дянков да си мълчи, поставен натясно заради държавните тайни, това си е чиста подлост, със или без политическо значение. И може би показва докъде са готови да стигнат представителите на най-нападаната в момента партия от Трайната коалиция в желанието си да дискредитират онези, които ги атакуват.
На срещата между правителството и бизнеса по повод първите 100 дни на кабинета на ГЕРБ

Борисов и Дянков изказаха мнение, че в парламентарното питане на бившите управляващи за фискалния резерв има умисъл и е опит да се дестабилизира банковата система.
Премиерът дори го окачестви като наглост и го обясни така: „Орешарски пита Дянков с надеждата, че Дянков трябва да мълчи, защото решението е взето на секретно заседание”.
Самият Борисов също отказа да каже дали някоя от търговските банки се е възползвала от тайното споразумение за прехвърляне на средства от резерва, явно осъзнавайки, че дори неговото наранено его не може да си позволи да рискува финансовата стабилност на държавата заради политически спорове. И че той като премиер носи и пряката отговорност за последствията от подобни действия.
Вероятно наистина е имало транзакция от резерва в подкрепа на банки преди кризата да удари сериозно икономиката и да се наложи подписването на въпросното тайно споразумение. Но, както казахме, задача на Борисов като премиер и финансовият му министър е да опазят банковата система и едновременно с това да са достатъчно открити и прозрачни по въпроса как се управляват държавните пари.
Миналата седмица Симеон Дянков обеща, че ще разсекрети документите на финансовото министерство, защото те засягат управлението на публичните средства и трябва да са известни на обществото. Но вече е ясно, че ако държавата наистина е депозирала пари в определени банки, за да ги подкрепи, подробностите едва ли ще бъдат оповестени. Другият въпрос, който остава отворен, е дали изборът на една или друга банка за работата и бюджетните сметки на държавните институции също не е директна държавна подкрепа и на какъв принцип се определят трезорите, които съхраняват и оперират с парите на ведомствата.

„ГАЛЕРИЯ” ВЛИЗА В ГЛУХА ЛИНИЯ
Скандалното дело е започнато без наличие на заплаха за националната сигурност, извършвани са и нерегламентирани разпити
Проверката по делото „Галерия” по всяка вероятност ще влезе в глуха линия след като стана ясно, че Софийската градска прокуратура е препратила образувания по материалите на парламентарната комисия за контрол на ДАНС казус отново на Военно-апелативната прокуратура.
Градският прокурор Николай Кокинов уточни, че това се прави, защото възраженията на депутатите са насочени срещу работата на военните магистрати и становището на парламентарната комисия трябва да се възприема като жалба срещу отказа на Военно-апелативна прокуратура да образува предварително производство.
По закон

актовете на военните прокурори подлежат на ревизия от Военно-апелативната прокуратура.
Изпращането на делото „Галерия” обаче в структурите на военното обвинение не предвещава скорошно решение. Практиката показва, че съдбата на подобни случаи най-често е забатачване и забрава, коментира Mediapool.bg.
Преди три седмици депутатите от парламентарната Комисия за контрол на службата стигнаха до извода, че няма каквото и да било законово основание за откриването на скандалната разработка "Галерия", осъществена от Държавната агенция ”Национална сигурност” (ДАНС). Начело със съпредседателя на „Синята коалиция” Иван Костов, контролният орган установил, че бившият председател на ДАНС Петко Сертов е започнал делото без наличието на заплаха за националната сигурност и сега не може да посочи коя класифицирана информация, публикувана в пресата и глобалната мрежа, е дала основание за подобна работа на служителите на спецагенцията. „Поради тази причина всички последващи действия на ДАНС не съответстват на закона”, гласеше официалното становище на комисията.
В хода на ”Галерия” Сертов разпоредил на служители, които нямат съответните правомощия, да извършат нерегламентирани действия. Така например, без основание е поискано използването на специални разузнавателни средства (СРС) срещу Димитър и Мартин Златкови и Недялко Йорданов.
Парламентарният орган е констатирал още, че служители на ДАНС, сред които съветникът на Сертов Алексей Петров и екс-шефът на специалните операции в агенцията Велин Хаджолов, са провели нерегламентирани разпити и са снели писмени обяснения от бизнесмена Младен Мутафчийски, Йоргос Пецас (системен администратор на сайта "Фрог Нюз") и журналиста Огнян Стефанов и са ги подложили на психологически натиск.

В същото време Петров и Хаджолов не са имали никакво официално отношение към ”Галерия”.
Своеобразното разследване на народните представители е установила също, че ДАНС е събирала и обработвала данни за граждани, журналисти, политици, фирми и медии, без те да имат пряка връзка с проверката на Главна дирекция „Вътрешна сигурност". Тези действия довели до необосновани изводи и политически внушения.
Защо досъдебното производство по разработката „Галерия” не е образувано срещу Петко Сертов и Алексей Петров, след като има заключение на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, че има извършено престъпление, попита преди дни лидерът на столичната организация на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

ЛЕКАРИ В СТАРА ЗАГОРА СЕ БОРЯТ ЗА ЖИВОТА НА ПАЦИЕНТ СЪС СВИНСКИ ГРИП
В Старозагорската болница "Професор Стоян Киркович", където преди два дни почина бременна жена, заразена с новия вирус А H1N1, се борят за живота на 21-годишен младеж със същата диагноза.Засега състоянието на момчето, което е с мускулна дистрофия, е относително стабилно, увери директорът на болницата д-р Катя Бекярова пред БНР.
В Старозагорска област учениците от 12 училища са в грипна ваканция. В града заседава Областният кризисен щаб за набелязване на мерки срещу разпространението на грипната епидемия.
Д-р Тенчо Тенев: 28 училища в София може да бъдат затворени от днес
Грипна епидемия в 12 региона – 4 са жертвите на новия вирус

УСТАНОВЕНИ СА ДЖИПЪТ И ЕДИНИЯТ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В ИНЦИДЕНТА НА ЛЪВОВ МОСТ
Установен е джипът, в който тази сутрин младеж е бил качен насила в района на "Лъвов мост", съобщава пресцентъра на МВР. Колата е лизингов "Шевролет Каптива". С помощта на свидетели е установен и единият от мъжете, пътували в джипа. Той е 41-годишният Салваторио Михайлов от София, криминално проявен, с регистрации за кражби, измами и грабежи. Според събраната информация от очевидци, и тримата пътници в колата били в явно нетрезво състояние. Продължава работата за издирването на джипа и установяването на самоличността на останалите участници в случая.
Столичната полиция призовава гражданите, които могат да предоставят допълнителна информация, да се обадят на тел. 166 или в най-близкото поделение на МВР при гарантирана анонимност.За инцидента пръв потвърди вътрешният министър Цветан Цветанов преди днешното заседание на Министерски съвет.Около 8.00 часа тази сутрин гражданин се обадил в Столичната полиция. Той съобщил, че на спирката на трамвая на "Лъвов мост" в посока Централна гара младеж е бил качен насила в джип. Колата потеглила в неизвестна посока. Полицията предприема всички действия за изясняване на обстоятелствата по случая, уверяват от МВР.

ЯНЕ ЯНЕВ Е ПОДАЛ НОВИ ДВА СИГНАЛА ЗА АДМИНИСТРАТИВНИ НАРУШЕНИЯ
Два сигнала за корупция, свързани с административни нарушения в националната сигурност и в областта на икономиката, е предал на премиера Бойко Борисов лидерът на РЗС Яне Янев. Депутатът заяви, че очаква едно или две дисциплинарни уволнения.Янев обясни, че единият сигнал е за неправомерно подписване на договор за осъществяване на дейност, за която е оторизирана само една институция.
За кои държавни служители става дума и на какво ниво са те в администрацията, по думите на Янев, ще каже премиерът. "Ние не желаем да влизаме в подробности, но се убедихме, че в наше присъствие министър-председателят написа резолюции", каза той.РЗС настоява още финансовият министър Симеон Дянков да разсекрети договорите с "Краун Ейджънтс" , за които партията имала сведения, че са три, а не два, и са нанесли на държавата щети в особено големи размери. Янев обясни, че РЗС са стигнали до тази информация с помощта на ключови фактори в Брюксел. Политическият съвет на РЗС е взел решение да подкрепи Бюджет’2010, защото в него има добри предложения за политики.

БЕЗ ФАНФАРИ ОБАМА ПОСРЕЩА 1-ТА ГОДИШНИНА НА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ПОСТ
Днес се навършва една година от историческата изборна победа на Барак Обама. След периода на еуфория започват да се правят сравнения на свършеното от него и от предшествениците му в първата година след избирането им, появяват се и въпроси за икономическата стратегия на президента. Въпреки че популярността му бавно спада, все още над 50% от американците продължават да одобряват действията на Барак Обама. Какво се случи през първата година от мандата на Барак Обама.

"Промяна", това бе лайтмотивът на кандидата Обама. Въпреки активността на новия президент във всички посоки, препятствията съвсем не са преодолени. Във вътрешен план, здравната реформа, която е един от основните проекти на Барак Обама, напредва доста бавно към закон, който ще предложи на всички американци достъпно социално осигуряване. Икономическата криза все още не е овладяна, въпреки че растежът вече се завръща. Що се отнася до тържествено обявеното затваряне на затвора в Гуантанамо, то се сблъсква с предпазливостта на американците, експлоатирана от републиканската опозиция. Новият президент обаче се сблъсква най-силно с действителността във външната политика. Политическата
нестабилност и новата вълна от насилие в Ирак представляват нова заплаха на фона на предвиденото за август 2010 изтегляне на американските части. Още по-тревожно е положението в Афганистан и Пакистан, а президентът обмисля от седмици насам изпращането на подкрепления. Израелско-палестинският въпрос продължава да е в задънена улица, а и Барак Обама се оказва доста снизходителен към израелския си съюзник. След девет месеца на власт, нито една от големите цели не е постигната. Вярно е, че мандатът му едва започва, но някои от големите президентски проекти, особено във външната политика, се оказват силно компрометирани. Белият дом не е обявил никакви прояви за честване на годишнината, признавайки, че не време за празнуване. Обама ще присъства на дипломатически прием в Белия дом, а после ще отпътува за северната част на страната. В училище в щата Уисконсин той ще произнесе реч по един от големите си проекти - училищната реформа. Три републикански победи вгорчиха настроението на Барак Обама в деня, в който той отбелязва първата годишнина от избирането си за президент на САЩ, пише френският в. "Фигаро". В щата Ню Джърси победа удържа републиканският кандидат Крис Кристис, а Обама лично подкрепи по време на предизборната му кампания досегашния губернатор, демократа Джон Корзин. Ню Джърси обаче се върна в ръцете на републиканците, след като десетина години беше управляван от демократите, пише френското издание. Във Вирджиния републиканецът Боб Макдонъл победи демократа Крейг Дийдс. Заедно с очакваната победа на Майкъл Блумбърг на изборите за кметския пост в Ню Йорк срещу демократа Уилям Томпсън трите победи са удар за Обама и показват какви са нагласите на американците към политиката, водена от президента от година насам, смята в. "Фигаро". Според "Монд" изходът от изборите за губернатор на Вирджиния и Ню Джърси са първите големи вътрешнополитически поражения за Барак Обама.


ПО КЛАСА.бг

Брюксел: България ще е отличникът на ЕС с 1,2% дефицит през 2010 г.
Еврокомисията даде по-оптимистична прогноза за 8% безработица у нас
България ще бъде с най-малък бюджетен дефицит от всички страни - членки на ЕС, през следващата година. Това сочат данни от последната есенна прогноза на Европейската комисия, представени вчера от финансовия комисар Хоакин Алмуня. Според разчетите през 2010 г. България ще бъде единствената страна от ЕС, която ще регистрира бюджетен дефицит под прага от 3%, а именно 1,2% от БВП. Припомняме, че за следващата година очакванията на правителството у нас са за дефицит от 0,7% от БВП.
За сравнение - очакванията за северната ни съседка са доста по-мрачни. Според ЕК Румъния ще регистрира недостиг в хазната от 6,8% от БВП. Първенец по бюджетен дефицит от 14,7% се очаква да бъде Ирландия. Дупката в хазната на еврозоната се очаква да бъде в размер на 6,9%, а в общността – 7,5% от БВП.
„Икономиката на ЕС излиза от рецесията. Въпреки това пътят напред е изпълнен с предизвикателства. Трябва да се гледа повече в средносрочен план и да се помисли как по най-добър начин да бъдат преодолени неблагоприятните последици от кризата върху пазара на труда, публичните финанси и потенциалния растеж“, заяви Алмуня.
Според комисията свиването на заетостта ще продължи за ЕС и през тази година се очаква безработните да достигнат 9,1%, а през 2010 г. - 10,3%. За България от Брюксел прогнозират хората без работа догодина да бъдат 8%, което е по-оптимистично спрямо разчетите на правителството у нас. Кабинетът очаква равнището на безработицата да се увеличи съответно до 9,5% през 2009 г. и 11,4% през 2010 г.
По-песимистично обаче звучат разчетите на Брюксел за свиването на икономиката ни. В предишния доклад бе заложен спад на БВП от 0,1% за 2010 г. , а ревизираната прогноза сочи свиване с 1,1%. За 2009 г. от ЕК очакват спад от 5,9%, а икономиката ни да поеме отново по пътя на растежа през 2011 г., когато се очаква ръст от 3,1%. Според разчетите на Министерството на финансите БВП на страната ще намалее през тази година с 6,3% за тази година и 2% през следващата. Румъния, която също изпитва последиците от кризата, ще постигне ръст от 0,5% през следващата година, което е подобряване на перспективата, която й беше дадена в предишния доклад. За тази година свиването на БВП на северната ни съседка ще бъде 8%, а за 2011 г. се очаква ръст от 2,6%.
Според есенната прогноза на ЕК икономиката на ЕС ще излезе от рецесията през втората половина на тази година, въпреки че за 2009 г. като цяло все още се предвижда спад на БВП с около 4%. Очаква се постепенно възстановяване, като се предвижда БВП да нарасне с 0,7 % през 2010 г. и с около 1,6 % през 2011 г.

Няма случай на A H1 N1 в армията
Няма констатиран случай на свински грип щам A H1 N1 в системата на Министерството на отбраната и Българската армия, съобщиха от Научноприложния център за военна епидемиология и хигиена към ВМА.
Според обобщените данни на центъра за епидемиологичната обстановка в страната през последното денонощие 228 военнослужещи и служители от системата са потърсили медицинска помощ с остри респираторни оплаквания. От тях само трима са с диагностицирано грипно заболяване, но от тип А - един от Варна, и двама от Сливен. Случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) преобладават в Шуменски, Варненски и Бургаски регион – общо 87, следват ги районите в централната северна част на страната в Плевен, Велико Търново, Горна Оряховица, Белене и Троян – общо 46. По-малко са заболелите в Сливен, Ямбол, Пловдив, Карлово и Асеновград – общо 34. В столичните структури на МО и БА са диагностицирани общо 58 случаи на ОРЗ, като четирима са приети в Клиниката по инфекциозни болести на ВМА. Във всички структури и поделения на МО и БА продължава стриктното спазване на набелязаните мерки против разпространението на вирусните заболявания. Още през септември бе организирана безплатна ваксинация с противогрипни ваксини на всички рискови групи в Българската армия – летателния и подводния състав, участниците в мисии зад граница, военномедицинския персонал и др. За целта бяха осигурени 12 600 противогрипни ваксини. Отдел «Военна фармация» на ВМА разполага с достатъчно количество антивурисни препарати и витамини, които се раздават безплатно на заболелите от медицинските пунктове на поделенията в страната. Допълнителна пратка за нуждите на Българската армия с препоръчаните от СЗО препарати – Тамифлу и Реленца, е осигурена и от Министерството на здравеопазването. В медицинските пунктове на поделенията е изградена стройна организация за лечението на заболелите от ОРЗ, като по-тежките случаи се насочват незабавно към най-близките инфекциозни отделения на военните болници. Във връзка с предприетите мерки против разпостранението на грипната епидемия са прекратени свижданията във всички структури на ВМА в цялата страна – МБАЛ-София, МБАЛ-Пловдив, МБАЛ-Варна, МБАЛ-Плевен и МБАЛ-Сливен.

/БГНЕС/

Депутатите се обединиха срещу социално-значимите заболявания
Депутати от всички парламентарни партии са се разбрали за формиране на група „Парламентарен консенсус за борба със социално-значимите заболявания, съобщи председателят на комисията по здравеопазване в парламента д-р Лъчезар Иванов, предаде репортер на БГНЕС.
Между тях са д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ, д-р Ваньо Шарков и Мартин Димитров от Синята коалиция, Емилия Масларова и д-р Евгений Желев от Коалиция за България, депутатите от ДПС и други. Всички техни инициативи, ще бъдат под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева
Първата им проява ще е свързана с европейската седмица за борба с рака на маточната шийка и се предвижда кръгла маса в една от залите на парламента по тази тема с участието на експерти, лекари, граждански сдружения и политици.
Уникална е ситуацията в България в момента, защото има съвпадение във времето на сезонния грип и свинския грип, заяви д-рВаньо Шарков. Действително има закъснение с поръчката на ваксините за новия грип, но правителството ще вземе всички мерки за бързата им доставка.

Българските грехове на Сретен Йосич
Хърватските власти разполагат с информации, че Роберт Матанич заедно със сътрудниците си е извършвал убийства и отвличания в България, следял е конкуриращите се престъпни групировки и се е опитвал да ги скара, за да започнат да се убиват помежду си, извършвайки мръсни платени поръчки, предаде Дарик радио.
Има сериозни доказателства, че Роберт Матанич, един от обвинените за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич, е участвал и в три убийства в България, твърдят медиите в Загреб и Белград, като поне едно от тях е било организирано и платено от Сретен Йосич и Слободан Джурович.
Хърватската полиция възнамерява да изпрати тези информации на колегите си в България, за да бъдат изяснени някои от убийствата в страната. "Качеството на информацията, до която е стигнала полицията, е шокиращо, а точността, с която се описват отделни убийства и отвличания, води до заключение, че може да се очакват и свидетели, с чиито показания Йосич, Джурович и Матанич да бъдат изправени пред нови дългогодишни наказания", пише "Национал". Има съмнения, че през 2005 година, няколко месеца преди да бъде арестуван, Матанич е извършил убийство в Перник. Джурович е дал информацията на Роберт Матанич за жертвата, адреса на местожителство и негова снимка, но се предполага, че убийството е поръчано от Сретен Йосич.
Убитият е бил свързан с контрабанда на наркотици, но ставало дума за конкурентни кланове от Перник и от Пловдив. Кланът от Пловдив е работил за екипа на известния български мафиот Милчо Бонев - Бай Миле.
БГНЕС припомня, че собственик на в. "Национал" беше Иво пуканич, който бе убит миналата година в Загреб на 23 октомври.

Левон Хампарцумян: Има условия лихвите да падат
Оценката на риска на българската икономика отива надолу, а това индиректно влияе върху нивото на лихвите, така членът на УС на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян коментира по БНР призива на премиера банките да свалят лихвите.
Става дума за молба, съвет и пожелание, каза Хампарцумян. По думите му, правителството не само призовава, но има и действия, които създават условия това да се случи. Очакванията са да се работи в по-стабилна среда и търсенето на кредити да расте. Ако лошите кредити се увеличат рязко, съществува проблем по-скоро за самата институция, отколкото за системата, която е добре организирана и може да се защити, уточни Левон Хампарцумян.
Анализаторът Деян Василев от финансовия пътеводител "Моите пари" определи изказвания като това на премиера като "знакови, защото има възможност да повлияят на пазарни нива". Според Василев, премиерът е избрал подходящ момент, защото правителството си е свършило "домашното по бюджетната дисциплина и подобряване на макроикономическата ситуация в страната". Използва се момент с пазарна и икономическа логика лихвите да тръгнат надолу, тъй като разходите на фирмите и домакинствата за лихви намаляват разходи за друго потребление, отбеляза Василев. Ако няма сътресения, лихвите ще падат плавно, прогнозират от "Моите пари". Има направления, в които правителството и банките могат да работят по подобряване на лихвената картина в България, посочи Деян Василев. За пример той даде лихвите и по депозитите, и по кредитите в съседните Румъния и Турция, които са по-ниски. По отношение на идеята за Златен регистър за ДДС за ускорено връщане на данъка на изрядните фирми и данъкоплатци, банкерът Левон Хампарцумян каза, че е "крайно време целият български народ да не бъде третиран като съставен от престъпници, а да се поощрят добрите и да се накажат лошите." Информация на БНР.

Осъдиха министерство на образованието за дискриминация
Български хелзинкски комитет осъди Министерството на образованието за дискриминация спрямо деца със специални образователни потребности (СОП), съобщават от БХК.
Комисията за защита от дискриминация (КЗД), пред която бе заведено делото, установи, че министърът е извършил пряка дискриминация, основана на увреждане, като не е предприел специални мерки да осигури на децата със СОП ефективен и равен достъп до образование. КЗД се произнася, че министърът е нарушил Международния пакт на ООН за икономически, социални и културни права, Конвенцията за правата на детето и Европейската социална харта. Министърът не е изпълнил и осъдителното решение на Европейския комитет за социални права срещу България от 2008 г., което го задължава да осигури на децата с увреждания адаптирано достъпно образование.
КЗД се произнася, че специалната закрила, дължима по Конституция на хората с увреждания, изисква специални мерки за изравняване на възможностите им за адаптация и социална интеграция. Такива министърът не е взел, за което е отговорен.
КЗД приема, че самата подзаконова уредба на образованието е дискриминационна спрямо децата със СОП. Не е регламентирана изработката на специалните програми, учебници и помагала, и индивидуални образователни планове, нужни за адаптиране на образованието към СОП на децата. За разлика от другите деца, тези със СОП нямат свободата да избират училище, университет или специалност по своя воля. Вместо тях държавата определя специалностите, по които те се учат. За тях средното образование задължително е професионално, и то – за конкретно определени професии. Така тези деца са лишени от правото си на свободно избрано образование. Въведено е и възрастов таван за учениците в помощни училища - до 16 г., след което образованието им се прекратява. КЗД квалифицира последното като тормоз.
КЗД установява, че децата-жалбоподатели са лишени от възможност за интеграция в обща социална среда с другите ученици. Вместо това са подложени на сегрегация и изолация в помощно училище. Министерството ги е лишило от дължимата им подкрепяща среда, в която да се отчитат индивидуалните им способности и съобразно с тях да се формира индивидуален учебен план с необходимото им време да покрият държавните образователни изисквания и с подходящи учебни материали. Тези деца не са получили образование, което да гарантира по-нататъшното им реално адаптиране и интеграция в социалния живот. Липсата на пригодено към специфичните им потребности образование ги поставя автоматично в неравно положение спрямо останалите ученици. Получената от тях професионална квалификация и удостоверителните документи за нея им дават априори неравен старт на пазара на труда.
КЗД препоръчва на министъра да инициира законодателните промени, необходими за изравняване на образователните възможности на тези деца. Законодателство трябва да предвижда специални мерки за осигуряване на подходящо за конкретното дете образование, предвид индивидуалните му потребности и способности, и независимо от възрастта му.
Решението е стратегически прецедент, защото атакува ключови структурни дефицити на образователната ни система. (за да няма объркване става въпрос за бившия министър Даниел Вълчев – а сега Герб да му сърбат попарата, просто не е справедливо / б.м.)

РЗС са сигурни, че БСП ще се разцепи
През следващата 2010 г. БСП ще се разцепи най-малко на две партии. Това прогнозираха от РЗС в специална декларация до медиите вчера. Според аналитиците от партията на Янев двата лагера в БСП ще бъдат водени от президента Георги Първанов и бившия премиер Сергей Станишев.
„Хората на Станишев вече ще бъде достатъчно маргинализирани, а тези на Първанов - соцапологети и аналитични другарки тип Дърева. Именно те ще се опитат да се представят като новата лява надежда”, сочат анализите на партията.
В декларацията се посочва още, че след изминаването на 100 дни от управлението на правителството на Бойко Борисов “обществото вече очаква промяна на досегашния модел на управление”. “България трябва да се раздели веднъж завинаги с посткомунистическия мафиотски модел, за да направим рестарт на държавата”, приканиха от партията на Янев и обявиха началото на национална кампания под наслов “65 години стигат“.

Посланиците ни в САЩ и Турция да бъдат отзовани, поиска Румяна Желева
Посланиците ни в САЩ и Турция Лъчезар Петков и Бранимир Младенов да бъдат отзовани заради нарушения по време на изборите на 5 юли. Това предложение внесе в Министерския съвет министърът на външните работи Румяна Желева, съобщи Медиапул. Министърът взе това решение, след като в понеделник изслуша обясненията на двамата посланици. Желева поясни, че дипломатите ще останат на работа в министерството, тъй като притежават голям опит.
По думите й с отзоваването на Лъчезар Петков, който бе проверяван за изчезването на изборна документация, България изпраща "нормален" сигнал към САЩ. Освен за нередности при организирането на изборния процес Бранимир Младенов бе проверяван и за директна кореспонденция с депутатите от парламентарната комисия по външна политика в нарушение на правилата на министерството. Министър Желева съобщи още, че МВнР няма да прекратява предсрочно мандата на посланика ни в Лондон Любомир Кючуков, който според РЗС бил главният виновник за разкриването на огромния брой секции в Турция.
Желева посочи, че трябва да бъде обсъден въпросът дали българите зад граница изобщо да имат правото да гласуват. По думите на министъра страната има нужда от нов изборен кодекс.
След теста за компетентност – детектор на лъжата
На книга митничарите се оказаха добри професионалисти, остава да покажат и колко са лоялни
Много добър 4,66 е средната оценка на тестовете за професионална компетентност на митническите служители. 2063 от всичките 2163 работещи в системата се явиха на изпит, за да покажат дали познават наредбите. Близо 85% са получили повече от 4 по шестобалната система. Пловдивчани пък са сред първенците, в регионалната дирекция средната оценка е 4,76.
Откъдето и да го погледнеш, това си е един сериозен резултат. Кой сега ще каже, че в институцията, която контролира вноса и износа на държавата, са забъркани опасни каши, понеже липсва административен капацитет? А може би тъкмо защото познават буквата на закона, инспекторите знаят как най-лесно да го заобиколят?
Преди време министърът на земеделието Мирослав Найденов, хванал се в чудо, как да се пребори с корумпираните чиновници, бъркали безконтролно в кацата, лансира една екстравагантна идея. Всички служители, които работят с европейски средства, да преминат през детектор на лъжата. На пръв поглед може и да звучи прекалено амбициозно, но всъщност това е стара практика в САЩ. Там на детекция сами и доброволно се подлагат кандидатите за работа в полиция, митници, данъчни служби и т. н. Полиграфското изследване отдавна излезе от пределите на съда и в цял свят се използва при подбор на персонал.
С други думи: след като митничарите показаха, че знаят правилата на играта, защо не докажат, че имат воля и да ги спазват.

Хората срещу цианидите
Идеята да не се спира инвеститорският интерес би трябвало да е подплатена със специални проучвания за здравето на хората и околната среда
Само месец след разрешаването на цианидната технология за извличане на благородни метали в Челопеч и Крумовград на „Дънди прешъс металс“ и на „Горубсо Кърджали“ в Кърджали пак се заговори какви ще са загубите за държавата, а и за населението в тези райони. Затова хората подновиха протестите. В Крумовград държавата ще получава само нищожна част от приходите на компанията.
Уверенията на министъра на околната среда Нона Караджова, че технологията е безопасна, не вдъхна доверие на протестиращите вчера. Както всяка власт и тази събуди негодуванието на хората, уплашени за себе си и здравето на своите деца. Благородната идея да не се спира инвеститорският интерес би трябвало да е подплатена със специални проучвания за здравето на хората и околната среда.
Но не и да се дават разрешения само защото са поискани, а ние се стремим да не разсърдим някой и друг инвеститор. Или че ще се оплаче на Брюксел.
Инвеститорите идват и си отиват, но ние оставаме. Ако и те искат да останат и да експлоатират нашето национално богатство, трябва не само да плащат, но и да почистват след себе си.


ПО БЪЛГАРСКИ ФАКТОР

Роберт Матанич е убивал и отвличал в България
Хърватските институции стигнаха до шокиращи информации за действията на престъпната група, която се обвинява, че е подпомагала и организирала атентата на хърватския журналист Иво Пуканич, пише днес ”Национал”. Според хърватското издание полицията е стигнала до информации, че Роберт Матанич е убил най-малко трима и отвлякъл няколко души в България, като поне едно от тях е било организирано и платено от Слободан Джурови и Сретен Йосич. Хърватската полиция възнамерявала тези информации да изпрати на колегите си в България, за да бъдат разяснени някои от убийствата в страната, посочва изданието.
„Качеството на информацията, до която е стигнала полицията е шокираща, а точността с която се описват отделни убийства и отвличания, водят до заключение, че може да се очакват и свидетели, с чийто изявления Йосич, Джурович и Матанич да бъдат изправени пред нови дългогодишни наказания”, пише „Национал”. Хърватските служби имали информации, че Матанич със своите сътрудници в България е убивал и отвличал хора, следял конкурентни мафиотски кланове, като ги е изправял един срещу друг и по този начин е защитавал интереса на хората, които са го плащали. Няколко месеца преди да бъде арестуван от сръбската полиция, Матанич е извършил убийство в Перник. Убийството е било направено за Слободан Джурович, но не е изключено крайният поръчител да е Сретен Йосич. Ликвидираният мъж е бил свързан с контрабанда на наркотици, но ставало дума за конкурентни кланове от Перник и от Пловдив. Кланът от Пловдив е работил за екипа на известния български мафиот Милчо Бонев – Бай Миле, пише хърватският вестник.

Двама полицаи и военен в банда за кражби на коли
Тримата " заработвали" по 800 лв всеки от пореден удар на бандата на Хастара
Двама полицаи от Четвърто столично РПУ и военен сержант служели допълнително и в бандата на дързък автокрадец по прякор Хастара. За поредната разбита мафиотска структура, в която участват ченгета, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.
Хастара и хората му задигали главно джипове БМВ и “Тойота”. Ролята на ченгетата била, докато патрулират на смяна, да набелязват автомобилите за крадене и да осигуряват коридор след ударите.
“Най-после ме хванахте както трябва.” Така казал 25-годишният автокрадец Асен Колев-Хастара, докато полицаите го закопчавали с белезници. Макар и млад, мъжът вече имал две условни присъди за задигане на коли, но все не бил доволен от начините, по които досега ченгетата са го разкривали и залавяли.
Като тартор Хастара доразвил творчески аксиомата: “Във всяка банда има полицай.” В неговата служели двама плюс един сержант от служба “Военна информация” на МО.
Поредната мафиотска структура с участието на униформени бе разбита в нощта срещу вторник при акция на столичните полицаи и агенти от “Вътрешна сигурност”, ръководена от Софийска градска прокуратура. Зад решетките били вкарани босът Асен Колев-Хастара, военният Мирослав Веселинов (35 г.), по прякор Михал, плюс двамата полицаи от Четвърто РПУ Дешо Йорданов (28 г.) и Методи Александров (26 г.). Техният съучастник Павлин Петров (34 г.), наричан Пери, е обявен за издирване.
Групировката тормозела софиянци от пролетта, а ченгетата влезли в дирите й преди 3-4 месеца. Апашите задигали БМВ-та - джипове и лимузини, друга любима тяхна мярка била “Тойота Лендкруизър”.
Капанът бил заложен в началото на октомври. Подробности за залавянето вчера разказаха вътрешният министър Цветан Цветанов, градският прокурор на София Николай Кокинов и шефът на СДВР Валери Йорданов.

Кабинетът разглежда промени в пет закона
Кабинетът ще разгледа наредба за Единната информационна система за противодействие на престъпността на редовното си заседание. Министрите ще обсъдят промени в няколко закона - за експортния контрол на оръжия, изделия и технологии с двойна употреба; за генетично модифицираните организми; за марките и географските означения; промени в закона за влизането, пребиваването и напускането на България на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства.
В проект, внесен от министър Божидар Димитров, се предлагат съкратени срокове за придобиване на българско гражданство. Предложението му е Съветът по гражданството да се произнася в 3-месечен срок по подадените молби и предложения за натурализация. В момента такъв срок не съществува, което води до проточване на процедурата с години.

Германски експерт: 100 дни пози и шегички
Борисов си е поставил достойни за уважение цели, но все още не може да се твърди, че е постигнал конкретни успехи. Това каза пред Дойче веле германският политолог и познавач на България Хайнц Брам.
Българите трябва да започнат да гледат на нещата по-трезво, смята германският експерт Хайнц Брам. Защото ако вземем предвид факта, че процентът на одобрение на Борисов в страната е почти на равнище, познато от комунизма, то тогава наистина нещо не е наред. А политиката сама по себе си е сериозна работа. Естествено и в нея трябва да има и развлекателен момент. Но при Бойко Борисов този развлекателен момент е по-силен от приемливото, казва Брам. "Бойко, а и външната му министърка с танцовото си изпълнение вчера - се концентрират прекалено много върху пози и шегички, с които забавляват населението. Подобно нещо се наблюдава много рядко в западните демокрации. Поведението на Борисов може да се сравни с това на Живков или дори Хрушчов. Така не се прави истинска политика. Забавлението привлича избирателите само за кратко време, но не и за постоянно", казва известният германски експерт.
Според Хайнц Брам поставянето на борбата срещу организираната престъпност като приоритетна цел на новото правителство е похвално. Но тя ще продължи най-вероятно почти две десетилетия, защото мафията е пуснала дълбоки корени в България. Освен това германският политолог припомня, че още при встъпването си в длъжност Бойко Борисов обеща до два-три месеца да вкара престъпниците от предишното правителство в затвора. Подобно изказване учудва политолога, защото - първо - вкарването в затвора на престъпници не е работа на премиера, а на полицията и съдебната система, и второ - точно по този въпрос до момента не е направено много.
"Това са само обещания. Борисов се надява, че хората ще забравят онова, което е казал предишния ден", казва Брам. Според него хората в България искат в момента едно - да се разкрият грешките на старото правителство, след което отговорните лица да бъдат изправени пред съда", смята Хайнц Брам. Според него обаче борбата срещу корупцията заема прекалено голяма част от политиката на новия кабинет, а антикризисната програма - прекалено малка. "Не искам да кажа, че не е нужно да се предприемат мерки срещу корупцията, но тези мерки трябва да са в реално съотношение към антикризисната политика. Защото кризата рано или късно ще удари силно България. И според мен точно по този въпрос Бойко Борисов се ослушва за дълбочината на проблемите", казва още Хайнц Брам. /БГНЕС

За враговете, приятелите и ГЕРБ
Капани по пътя
Ден след първите 100 дни от управлението на ГЕРБ коментарите за политическата конфигурация около кабинета "Борисов" не секват. Като основен се очертава въпросът на кого ще се опре новата власт през идните тежки месеци.
Първите сто дни от управлението на мъчително съставения през лятото на 2005 година кабинет на тристранната коалиция, начело със Сергей Станишев, бяха отчетени на 22 ноември. Четири години по-късно през същия месец се отчете и кабинетът на ГЕРБ, чийто премиер постави в министерските бележници окуражителното „Мн. добър”. Бегло припомняне на думите на Станишев отпреди четири години пред представители, забележете, само на националните медии удивително напомнят по стил и приповдигнатост на казаното от Борисов тези дни, макар различията в подходите на двамата в началния етап на мандатите им да са очевидни.
На кого разчитат "герберите"?
Приятели или опоненти?
Разликата обаче едва ли е само във въпросните подходи. В края на 2005 година Станишев говори от името на водената от неговата социалистическа партия коалиция с ДПС и НДСВ, а към края на 2009 Борисов говори единствено от името на своите „Граждани за европейско развитие на България”, които обаче със 116-те си депутати нямат пълно мнозинство в парламента и се налага да търсят подкрепата, при това доброволна, на други политически формации от т.нар. ”дясно проправителствено мнозинство”.
Партиите от въпросното „про-мнозинство”, под една или друга форма, изразиха подкрепа за действията на кабинета през първите три месеца от мандата. С удивително раболепие, зад което обаче прозират доста прагматични цели, „Атака” потвърди безусловната си лоялност към управлението и го окачестви, вероятно за първи път в своята политическа практика, с термина „успешно”. Подобно поведение, което е далеч от познатия стил на крайните националисти, подсказва силното им желание да се легитимират покрай ГЕРБ в очите на Европа като нормална политическа формация - цел, трудно постижима след годините на крясъци по площадите, факелни шествия с вдигнати ръце и радикалните, в повечето случаи смешно-наивни, лозунги.
Будещи съмнение са и натрапчивите ласкателства към кабинета от страна на т.нар. ”Синя коалиция”. Някак си множко идва за паметливата политически публика, фигури, които само допреди година си разменяха в общественото пространство „комплименти” от типа на „ченге”, „пожарникар” и съответно „Гаргамел” и „смърфове”, днес да си правят комплименти съответно за „много бързи и най-често верни реакции” по повод управлението, и съответно „разбиране за деликатната ситуация”, в която се намират лидери и партии от десницата.
Само Господ може да опази кабинета от "приятелите" му
Злопаметните политици
Ако българинът не забравя бързо лошото, то българският политик си е направо злопаметен, от което едва ли може да произлезе нещо окуражаващо и перспективно за т.нар. „проправителствено мнозинство”. Подобно е и поведението на РЗС, които засега потискат критиките си към управлението с мъчително за тях стиснати устни, но, подобно на говорещите с корем, издават боботещи звуци на недоволство и желание за власт, които само трайно лишените от политически слух не успяват да чуят. Факт е, че през стоте дни на своето управление ГЕРБ и техният лидер се радват на немислимите 77 на сто обществено одобрение – инерцията от вота на 5 юли достигна своя апогей.
Въпросът обаче е докога и с цената на какво техните 116 депутати ще продължат да разчитат на подкрепа в парламента, подкрепа, която е особено важна през идващите зимни, кризисни и много по-трудни месеци за властта. Защото има една позабравена молитва, която 100-дневният кабинет на Бойко Борисов е добре по-често да си припомня. Тя е за враговете, от които „сами ще се пазят” и за приятелите, от които може да ги пази „само Всевишният”.
Автор Георги Папакочев/Редактор Александър Андреев

4,5 за Борисов
Справянето с тежкото наследство няма да е лесно
Изминаха първите 100 дни от управлението на кабинета "Борисов". Самият премиер си писа петица. Благородна Григорова помоли Детлеф Щайн от берлинския Център за Източна Европа за равносметка на постигнатото до този момент.
Според германския експерт, който от 30 години следи отблизо развитието в България, новото правителство като цяло е свършило досега добра работа. Бойко Борисов и младият му екип се опитват да изпълнят дадените обещания. Разбира се, трябва да се очакват и неблагоприятни обрати, защото обастановката в България е много сложна, както показа и последният доклад на ЕК за напредъка на страната. Детлеф Щайн: "Ако трябваше да дам оценка на постигнатото, бих се двоумил между четворка и петица."
Не е реалистично да се очакват бързи успехи
Борисов се нуждае от повече време
Новият български премиер си писа петица, а не шестица - най-вече заради престъпността. Как Детлеф Щайн оценява постигнатото до момента в тази приоритетна за новия кабинет област? "Трябва да осъзнаем, че през последните 20 години борбата срещу корупцията бе издигана като цел от всяко едно правителство в България.
Повърхностно погледнато бе постигнато много - имам предвид, че се предприемаха големи акции на полицията и силите за сигурност срещу организираната престъпност още преди 10-12 години, които обаче не бяха много успешни. Това е логично, защото в началото на 90-те години - най-вече от страна на социалистическите правителства - не се предприеха съответните мерки за овладяване на корупцията и организираната престъпност. Това наследство на посткомунистическия период ще продължава да тежи на страната и през идните години."
Според германския експерт стъпките, които Борисов предприема за осветляване на дейността на старото правителство, са правилни: "Както вече казах, политическото наследство е тежко, особено на социалистическите правителства, които чрез патронажа над политически и икономически елити успяха да оплетат страната в мрежите си още в началото на 90-те години. Надеждата за постигане на бързи успехи е спекулативна. Борисов и екипът му се нуждаят от повече време."
Не трябва да се забравя и фактът, че много от министрите не са обиграни политици, а млади, динамични хора, експерти в различни сфери. Подобна бе ситуацията и при управлението на Симеон Сакскобургготски, припомня Детлеф Щайн. Тогава в началото беше постигнат известен напредък, но по-късно нещата се влошиха.
Българите - в очакване на конкретни резултати
Търпението на хората не е без граници
"Да се надяваме, че кабинетът Борисов ще има повече успехи. В крайна сметка не бива да забравяме, че търпението на хората не е без граници. Те очакват енергична борба срещу корупцията и организираната престъпност от една страна и постигане на европейски стандарт на живот от друга. Натискът върху Борисов е голям."
Въпреки положителното отношение към новото правителство, Детлеф Щайн не може да се примири с едно решение на новия премиер - а именно назначаването на Божидар Димитров за министър, което е неприемливо според западноевропейските политически норми. Като министър за българите в чужбина и културното наследство на страната той заема важна позиция в държавата. А това е човек с минало на агент на ДС. Такива хора не бива да се награждават и почитат с постове. Според Детлеф Щайн това е лош пример за българската политика.
Автор: Благородна Григорова/Редактор: С. Гяуров

Българите - сред най-недоволните от промените
Носталгия по миналото?
20 години след падането на Стената Източна Европа е загубила много от еуфорията по капитализма и демокрацията. Българите са сред най-недоволните. Подробностите от кореспондентката ни във Вашингтон Соня Каникова.
20 години след падането на комунизма ентусиазмът от промените е силно намалял. Това показват резултатите от анкета в Източна Европа на проучвателния център „Пю” от Вашингтон. Анкетата се отнася до промяната от социализъм към капитализъм, от тоталитарно управление към демокрация. Отговорите са сравнени с резултати от подобна анкета, правена през 1991 година. Повечето анкетирани през август и септември тази година вярват, че преминаването към пазарна икономика и демократично управление е нещо положително, но броят на положителните мнения е силно намалял в сравнение с 1991 година.
Одобрението за демокрацията е намаляло в България с 24%
Българите - сега по-зле от преди
Най-силен отлив има в Украйна, където подкрепата за преминаването от комунизъм към многопартийна система е паднала с 42 процента. В България одобрението за преминаването към демократично управление е намаляло с 24 процента, а за преминаването към капитализъм – с 20 процента. Само 50 процента от анкетираните през 2009 година българи смятат, че тези промени са положителни. Но дори и те са на мнение, че сривът на комунизма е бил от полза най-вече за бизнеса и политическите елити.
В Унгария и Литва разочарованието е още по-голямо: намаляване на одобрението съответно с 34 и 26 процента. Много от участниците в анкетата заявяват, че капитализмът е направил живота им по-лош. Най-негативни са унгарците - 72 процента казват, че сега са по-зле. Следващите в тази негативна класация са България и Украйна – и в двете страни 62 процента от анкетираните казват, че сега са по-зле от преди. Най-положително мислят хората в Полша и Чехия.
Само 15% от българите са доволни от живота си
Макар да звучи парадоксално, почти навсякъде в Източна Европа има значително увеличение на общото задоволство от живота. Само българите продължават да са недоволни: едва 15 процента от анкетираните заявяват, че са доволни от живота си тази година; през 1991 година процентът на доволните е бил още по-нисък – само 4 на сто. Големи са разликите между отделните възрастови групи: 28 процента от българите на възраст до 29 години са доволни от живота си, докато сред хората на възраст над 65 години доволни са само 8 процента. Подобни са цифрите и за Унгария. Нивото на удовлетвореност от живота в двете държави е наполовина по-ниско в сравнение с останалите проучени страни от Източна Европа.
Българите - положително настроени спрямо Русия
Мненията на различните възрастови групи в България са силно поляризирани и по отношение на преминаването към многопартийна система и пазарна икономика - 19 процента разлика между най-младите и най-старите по отношение на многопартийната система и 34 процента разлика по отношение на пазарната икономика. Само в Русия има подобна поляризация на мненията – 36 процента разлика.
Русия - добро или зло?
20 години след падането на комунизма страхът от Русия продължава да е осезаем както в Източна, така и в Западна Европа. Повечето анкетирани виждат в отрицателна светлина влиянието на Русия върху тяхната държава. Изключение правят единствено България и Украйна – 45 процента от българите смятат, че влиянието на Русия е положително, само 17 процента го окачествяват като отрицателно. В Украйна 46 процента от анкетираните гледат на Русия положително.
Самите руснаци пък смятат, че „за Русия е нещо естествено да е империя”. 54 процента от руските участници в анкетата имат отчетливо шовинистични възгледи. В посткомунистическа Източна Европа витаят и други страхове и тревоги. Те са свързани с корупцията, престъпността и дрогата – в различен ред за различните държави. В България и Литва се наблюдава и подчертано силна тревога от това, че прекалено много хора напускат родината.
Автор: Соня Каникова/Редактор: Даря Попова-Витцел

Ограниченията за българи на Острова остават
Британците - обзети от страх за работните си места
Британският трудов пазар ще бъде затворен за българи най-малко още две години. В изявление на британското правителство се казва, че решението има за цел да защити интересите на местните работници в условията на криза.
Обединеното кралство продължава да се задъхва от рецесията. В края на лятото безработицата в страната достигна най-високата си стойност за последните 14 години. Близо два и половина милиона души са на улицата, въпреки твърденията на някои икономисти, че вече се наблюдава стопанско раздвижване.
Лондон реагира на кризата
Това кара британските власти да подхождат с още по-голяма предпазливост към деликатната тема за чуждестранните работници, която вече доведе до протестни стачки в редица производствени сектори. Министърът по заетостта Джим Найт предупреди неотдавна по БиБиСи, че не бива да се избързва с оптимистичните прогнози:
Ограниченията важат до края на 2011 - засега
„Въпреки колебливите признаци за възстановяване, безработицата продължава да бъде сериозен проблем за семейства в цялата страна. Това ни показва, че трябва да продължим да подкрепяме не само икономиката, но и да оказваме индивидуална помощ на хората, останали без работа”, казва Джим Найт.
Запазването на трудовите ограничения за българи и румънци е разглеждано като част от цялостната програма на британското правителство за подпомагане на икономиката в условията на криза. В изявление, разпространено в парламента в Лондон, министърът по имиграционните въпроси Фил Уолъс посочва, че „като се има предвид ситуацията на пазара на труда в момента, важно е да продължим да отдаваме значение на необходимостта да защитим интересите на местните работници”. Властите в Лондон обявиха, че ограниченията за работа в Обединеното кралство, които в момента се прилагат за граждани на България и Румъния, ще бъдат удължени до края на 2011 година.
Годишната квота за селското стопанство остава същата
Право на работа само в два сектора
Това означава, че хората с български паспорт имат право да работят само в две области, където се изисква нискоквалифициран труд. Годишната квота за схемата за селскостопанските работници ще остане 21 250 места за 2010 и 2011 г., а квотата за хранително-вкусовата промишленост ще бъде пак 3 500 места. За всички останали сектори на икономиката и банковото дело българите ще трябва да кандидатстват за разрешителни за работа наравно с гражданите на страни извън Европейския съюз. Така ще бъде поне още две години. Но от британското правителство изрично предупредиха, че ограниченията могат да бъдат удължени и до края на 2013 година, „при наличието на сериозни проблеми на трудовия пазар”.
Автор: Андрей Владов/Редактор: Даря Попова-Витцел
Промяна е възможна и без да се вършат чудеса

Обама: една година по-късно
Днес се навършва една година от избирането на Барак Обама за президент на САЩ. Еуфорията бе огромна, очакванията - също. Следователно - разочарованията бяха програмирани. Но това не е повод за обезсърчаване.
Нито глобалното разоръжаване, нито близкоизточният конфликт, нито атомният спор с Иран или войната в Афганистан могат да бъдат разрешени от днес за утре. Това би трябвало да е ясно и на критиците на Барак Обама, които очакват от него едва ли не с един подпис да реши остри глобални и национални проблеми. Самият Обама впрочем даде повод за големи очаквания. По време на предизборната си кампания той непрестанно говореше за "промяна"; нищо чудно, че сега го мерят по това дали е постигнал реално обещаваната промяна - въпреки че той е на власт едва от десет месеца.
Грешки и успехи
Впрочем американският президент извърши някои промени. Той подписа закони за осигуряването на държавни медицински грижи за още 4 милиона нуждаещи се деца, закони, укрепващи равнопоставянето на жените на работното им място, отпускащи отново средства за генетически изследвания. Конюнктурната програма от 787 милиарда долара предостави и предоставя пари за училища, болници, шосета и др. Икономиката отново заработи, рецесията явно приключи.
Обама успя да оправдае много от надеждите, които породи
Почеркът на президента е съвсем явен: той се застъпва за по-справедлива социална политика. Фактът, че тъкмо това не допада на мнозина американци, показва, че той трябва да лобира още по-настойчиво за своята политика - сред обществеността, в лагера на политическите си противници, но също и в собствената си партия.
Обама допусна преди всичко една груба грешка. Той заложи на разума, пропускайки две важни подробности: Републиканската партия е раздвоена и го използва като образа на врага, а медийният цирк трябва непрестанно да бълва сензации. Така дебатът около здравната реформа бе инсцениран от републиканците и медиите като един летен театър, от който уж зависело президентството на Обама. Нека припомним, че Бил Клинтън също се провали със своята здравна реформа, но въпреки това бе преизбран.
Осезаем обрат
На международната сцена Обама също може да се похвали с някои успехи, въпреки че все още не е постигнал пробив в Афганистан и Близкия Изток. Той стана първия американски президент, който председателства заседание на Съвета за сигурност на ООН. Той спря скъпия и по същество излишен проект на предшественика си за противоракетна отбрана в Източна Европа. Той започна изтеглянето на американските войски от Ирак и разведри отношенията с Русия. Така че една година след избирането му Барак Обама не е извършил чудеса, но положи началото на един осезаем политически обрат.

България още не е ударила дъното
Под ударите на кризата
Българската икономика продължава да бележи спад, но се очаква период на възстановяване - сочи последният доклад на австрийската УниКредитГруп. Същевременно обаче експертите предупреждават, че най-лошото не е отминало.
Ограничените възможности на българското правителство да прилага фискални и валутни инструменти карат експертите да смятат, че най-лошото за България все още не е отминало. Рецесията на индустриалния сектор ще обхване и сектора на услугите - това е един от изводите в доклада на УниКредитГруп.
Рецесията ще приключи най-рано в края на 2010
Цените на имотите падат
Брутният вътрешен продукт е продължил да се свива, като най-голям спад отбелязват брутните инвестиции и частното потребление. Кризата предизвиква промяна в нагласите на населението, което вместо да увеличи потреблението предпочита да пести и да обслужва дълговете си. Прогнозните показатели не са далеч от най-ниското досега ниво, което сигнализира, че най-лошото все още не е отминало и че спадът в производството ще продължи да се изостря.
През второто тримесечие на тази година цените на недвижимите имоти са спаднали с 9,7 на сто в сравнение с предходното тримесечие и с 24,2 на сто в сравнение с най-високата им стойност през 2008 година. Външнотърговското салдо се подобрява по-бързо от очакваното, четем още в доклада.
Според прогнозата на УниКредитГруп производственият сектор в България ще се стабилизира в началото на идната година. Въпреки това има няколко вторични ефекти на кризата, които в момента оказват влияние върху икономиката. Комбинацията от нарастваща безработица, падащи цени на имотите и анемичен растеж на кредититирането ще доведе до спад на БВП и през 2010 година. Рецесията ще приключи най-вероятно в края на 2010 или началото на 2011 година. Трайното възстановяване на икономиката обаче няма да бъде възможно без да се нормализира растежът на кредитиране и цените на имотния пазар, смятат експертите.
Новият кабинет демонстрира решителност в борбата срещу корупцията, смятат експертите
Корупцията - българската Ахилесова пета
Антикризисните мерки на кабинета "Станишев" са били краткосрочнии, липсвал им е фокусът, съответстващ на ситуацията, казват от УниКредитГруп, като допълват, че след изборите се забелязва по-благоразумна политика. Новата администрация е заела по-решителна позиция в борбата срещу корупцията, която си остава Ахилесовата пета на българската икономика.
Тъй като до юли не е била провеждана предвидлива фискална политика, много вероятно е бюджетният дефицит да нарасне неимоверно до края на годината. Ето защо новото правителство сега се опитва да намали разходите за държавната администрация, да установи съответствие между равнището на заплатите и продуктивността, както и да потърси алтернативни източници за публични инвестиции - например чрез по-ефективното използване на еврофондовете и чрез външни заеми.
Автор: Благородна Григорова/Редактор: Б. Михайлова

България: демокрацията излиза от мода
България през погледа на чуждестранните медии
Одобрението за демокрацията в България намалява, почти всички възрастни българи изпитват носталгия по комунизма, корупцията мъчи България - това са някои от българските акценти в чуждестранните медии днес.
В публикация на Франкфуртер Алгемайне Цайтунг с резултатите от проучване на Транпаренси интернешънъл за даваните подкупи в обществения сектор в отделните страни България се цитира като една от страните в Европа, заедно с Румъния, където проблемът стои най-остро, особено в рамките на ЕС.
България присъства и в друго изследване - на американския социологически институт Пю Рисърч сентърс. Като общ извод се налага, че все по-малко източноевропейци са убедени в демократичните ценности. В България например подкрепата за демократичните процеси и одобрението на демокрацията са спаднали с 24 процента за последните 20 години. Това научаваме от германския сайт Ди-Нюз.де.
България - сред най-евтините места за почивка в света
Редица издания, среда които Виена.ат, тиражират класацията на туристическия оператор "Лоунли планет" с най-популярните туристически дестинации в света. В него на България се отрежда място сред най-евтините места за почивка наред с Южна Африка, Индия, Малайзия, Мексико и Кения. Швейцарският Тургауер Цайтунг излиза с обширна публикация за драмата на българските медици в Либия, а контекстът са двама задържани в Либия швейцарски граждани. По същия повод Базлер Цайтунг помества интервю с една от сестрите - Снежана Димитрова, която казва, че в Либия е мислела само за това как да оцелее.
Футбол и отношението към комунистическото минало са българските теми в днешните британски издания. „20 години след падането на Берлинската стена учебниците по история вдигат завесата над табутата, наложени от комунистическия режим”, четем в Дейли телеграф. Вестникът помества статия от Весела Сергеева, в която тя проучва какво е отношението на младите хора от бившите социалистически страни към неотдавнашното им минало. „Децата в България вече учат, че 2 730 души са били осъдени на смърт и екзекутирани по време на сталинистките репресии от 1944-45 година, а още 4 500 са били изпратени в лагери през 1949 година”, се казва в материала на Дейли телеграф. Но в него се отбелязва, че независимо от опитите за обективно представяне на историята, учебниците все още не могат да съперничат на живите спомени от онова време, които младежите могат да чуят от своите родители. „Осемдесет на сто от възрастните хора изпитват носталгия по комунистическата ера, когато не е имало безработица или финансови проблеми”, споделя пред Дейли телеграф учителката по история от Стара Загора Кина Коларска.
Два футболни сюжета с български адрес намират днес отражение в британския печат
Футболът е другата българска тема в днешните британски издания. Extrafootie.co.uk пише, че испанските клубове Валенсия и Севиля проявяват интерес към Валери Божинов. Българинът, който е нападател на Манчестър Сити, в момента е даден назаем на италианския отбор Парма. Именно неговото впечатляващо представяне с екипа на италианците е причината за порасналата цена на българския национал, смята британският спортен сайт.
„Пловдивското дерби между Ботев и Локомотив този уикенд беше доста по-интересно от това в северен Лондон между Арсенал и Тотнъм”, възкликва Гардиън. Вестникът съобщава, че след последния съдийски сигнал в Пловдив е започнало масово сбиване между представители на двата отбора. Гардиън дори е качил клип от инцидента на своя уебсайт.
Обобщение по публикации в медиите/ЕЛ/АВ/БЕ


ПО ДНЕС+

Станишев: Имунитетът ми няма да реши проблемите с постната пица
100 дни държавата се управлява с активни мероприятия и с политически фарс, а що се отнася до същинската политика - виждаме едно управление, което е неспособно да решава реалните проблеми.
Това заяви в кулоарите на парламента бившият премиер Сергей Станишев, малко след като депутатите в негово отсъствие гласуваха да им се даде достъп до искането на главния прокурор за имунитета на експремиера.
Ако мислят, че моят депутатски имунитет ще им реши проблема с постната пица за догодина, какъвто е бюджетът, това ще работи много малко време, коментира лидерът на БСП.
Той изтъкна, че управляващите трябва да обяснят защо за здравния сектор са предвидени с 405 милиона лева по-малко, за НЗОК - 200 милиона по малко, при условие, че предишното правителство е оставило резерв на здравната каса близо 700 милиона лева.
Като неспособност на управляващите да решават реалните проблеми, Станишев посочи организацията на държавата по отношение на свинския грип, а също и случващото се с проекти като АЕЦ Белене.
Експремиерът припомни обещаното от управляващите, че след като спрат кражбите и контрабандата, само от едно връзване между НАП и Митниците ще дойдат 700 милиона лева.
Той постави въпроса къде са тези пари за следващата година.
Според коментара на Станишев действията на управляващите имат явно отвличаш характер - „да вдигат пушилка и да правят политически акции, за да не води дебат по същността, а именно какво става в държавата". /News.bg

Увеличаването на данъка върху хазарта мина на първо четене
Парламентът гласува на първо четене предложението данъкът върху хазарта да бъде повишен от 10 на 12 сто от 1 януари 2010 г.
Предложените промени в Закона за корпоративното подоходно облагане са внесени от Министерския съвет.
Увеличаването на данъците върху тото, лотото, залаганията в спортни състезания и случайни събития ще донесе приходи в бюджета за около 12 млн. лв. годишно, отбеляза зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. /News.bg

ЕС натиска САЩ за решения по климатичните промени
Европейските лидери увеличиха натиска си върху САЩ на среща във Вашингтон по въпроса с климатичните промени, информира Eu observer.
На първата европейско-американска среща в щатската столица еврокомисарят Барозу, шведският министър председател и ротационен представител на ЕС Фредерик Рейнфелд, и външният министър на ЕС Хавиер Солана настояха Белия Дом да вземе спешни мерки засягащи глобалното затопляне, опасявайки се, че бъдещето споразумение между двата блока в Копенхаген ще се окаже неуспешно.
След срещата Барозу бе обнадежден от реакцията на САЩ, като заяви, че е по-уверен сега отколкото пред няколко дни и смята, че е възможно да получи съдействието на САЩ по въпроса.
По думите на Фредрик Рейнфелд на срещата са били обсъдени важни решения относно нуждата от споразумение в което да е записана целта за намаляване на температурата с два градуса, както и финансирането на проекти за опазване на околната среда. /News.bg

Увеличават се жертвите на грипа в Украйна
81 души починаха в Украйна заради грип и остри дихателни затруднения, които засегнаха близо половин милион души, сочат новите официални данни, оповестени днес от здравното министерство на страната, предаде АФП. До късно снощи в страната са били регистрирани общо 478 456 случая на грип и на респираторни заболявания, уточнява министерството в комюнике, публикувано на официалния му сайт.
Смъртните случаи са били регистрирани в осем западни области на страната, 11 от които през последните 24 часа. Сред тях има само един случай на починал от новия грипен вирус. Съветът за национална сигурност и за отбрана съобщи в петък, че в Украйна са регистрирани 4 смъртни случая от новия грип А H1N1 в страната с 46 милиона души население. /БГНЕС

28 % от строителните фирми в България са фалирали
По данни на Камарата на строителите за първите 9 месеца на годината в България е регистрирано намаление на поръчките с 30 % – 35 %, а приблизително 28 % от строителните компании са прекратили своята дейност. Това съобщи днес във Варна управителят на националната компания за недвижими имоти „Форос” Добромир Ганев, който се позова на данни от анализа на пазара на жилищни имоти у нас за деветмесечието. Той допълни, че още по-сериозна е цифрата по отношение на броя на затворилите агенции за недвижими имоти, който е между 30 % и 40 %.
Ганев каза още, че за проблемите в сектора свидетелстват и издадените строителни разрешителни, които намаляват рязко, връщайки се на нива от 2005 г. През второто тримесечие на годината са издадени 1892 разрешителни за строеж на жилищни сгради, което на годишна база представлява понижение с 32 %. Подобва е ситуацията и при разрешителните за строеж на административни и други сгради, които според статистиката на НОИ намаляват съответно с 26,85 % и с 24,33%.
Важна тенденция по отношение на новоиздадените разрешителни за строеж на жилищни сгради е намаляването на площа и общия брой апартаменти в сградите, т.е. новопланираните обекти са значително по-малки в сравнение с предходната година. Издадените през второто тримесечие на 2009 г. разрешителни за строеж на жилищни сгради с РЗП са 637 484 кв.м. и общ брой апартаменти в тях – 4506, което е съответно с 61,38 % и 62,13 % по малко в сравнение със същия период на 2008 г. Причините за това са както намаленият обем на преките чуждестранни инвестиции, така и ограниченият кредитен ресурс, свитото търсене, по-високият риск и др.
За периода януари – август 2009 г. преките чеждестранни инвестиции в страната са размер на 1952, 4 млн. евро. Понижението спрямо същия период на 2008 г. е с 2652,9 млн. евро или 57,61 %. Постъпленията от инвестиции в недвижими имоти на чужденци са в размер на 389,7 мил. евро, при 972,2 млн. евро за януари – август 2008 г. или с 59,92 % по малко.
Своването на имотния пазар намира израз преди всичко в понижаването на броя на регистрираните покупко-продажби на недвижимо имущество, заяви Ганев. Той допълни, че през първата половина годината са сключени 87 459 сделки при 134 891 през същия период на 2008 г., което е понижение от 35,16 %. Подобна е ситуацията и по отношение на ипотечното кредитиране. През първите 9 месеца на годината са отпуснати жилищни кредити в размер на 733,96 млн. лв. при 2395, 07 млн. лв. за същия период на 2008 г. Понижението е в размер на 67,69 %.
По думите на Ганев основен купувач на пазара на недвижими имоти е българинът. За разлика от последните години, когато неговият дял при покупка на жилищен имот бе 70 – 80 %, от общия обем на сключените сделки, в момента този дял е близо 92 %. Останалите 8 % са на руснаци и на гражбани на бившите руски републики. Най-търсени остават двустайните апартаменти (60 – 70 кв.м.). Търсят се както нови, така и стари жилища. Новите обичайно се предпочитат заради по-дългия период на експлоатация, а старите заради по-ниските цени и по-доброто отношение на чиста жилищна площ и цена. Средната сума, която купувачите заплащат на пазара в момента за подобно жилище в някой райони на големите градове като София, Варна и Бургас е от 40 000 евро до 55 000 евро.
Интересна тенденция за Варна и Бургас е търсенето на къщи за постоянно живеене в околните села, при това от млади семейства. Причината е значително ниската цена. Ганев даде пример, че в село, отстоящо на 15 – 30 км. от Варна, може да се закупи нова къща с дневен тракт и 2 спални на цена от 20 000 – 25 000 евро, докато в града за тази сума може да се закупи единствено боксониера.
Управителят на „Форос” съобщи още, че цените на недвижимите имоти през периода януари – септември 2009 г., и в часност на жилищните имоти, се отличава с изключителна динамика в нисходяща посока. Тяхното средно понижение е в размер на 12,51 %. Най-много са намалели цените на новото строителство – средно с 13,75 %. Цените на старото монолитно строителство са се понижили с 12,51 %, а на панелните жилища с 11,61 %.
В териториално отношение, най-голям спад се наблюдава в Русе -19,53%, София -17,25% и Благоевград -15,79%. Във Варна понижението е с 10,98%, в Пловдив -12,70% и в Бургас -11,55%.

Задържан е търговец на фалшиви дипломи
Ботевградски полицаи задържали търговец на фалшиви дипломи, съобщават от пресцентъра на МВР. Вчера в районното управление в Ботевград бил получен сигнал за мъж, който предлагал издаване на фалшиви документи. Веднага била сформирана група от служители на РУ-Ботевград, която да провери сигнала. В хода на оперативно-издирвателните действия, още същия ден, в автосервиз в града, е установен мъжът – Д.Ф./57г./ от Враца.
След извършен оглед на колата, която той управлявал, полицейските служители намерили кожена чанта с дипломи за средно и висше образование, както и печати, с които са изготвяни фалшивите документи. Единият от печатите бил на “Бюро съдимост” – гр. Враца.
Мъжът се занимавал с изготвянето и продаването на фалшиви дипломи от дълго време. Преди няколко години за същото деяние Д.Ф. бил задържан и на територията на Враца. По данни на потърпевши, той продавал една диплома за средно образование за 1000 лева. Уведомена е районната прокуратура в Ботевград. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Освободиха от ареста купувачите на гласове в Пловдив
Красимир Ангелов и Емил Ангелов, които са обвинени в купуване на гласове в полза на ДПС на частичните кметски избори в район Източен в Пловдив, бяха освободени от Районния съд с парична гаранция от 200 лв. Съдът сметна, че не са на лице достатъчно доказателства за извършването на това престъпление. Прокуратурата повдигна срещу 50 годишния мъж и 18 годишното момче, обвинения, че в деня на вота двамата са предлагали на 12 лица по 30 лв. за да
БГНЕС припомня, че те бяха заловени със списъци, в които бяха написани 700 имена и ЕГН-та . Днес кандидатът за кмет на ДПС Яшар Асан заяви, че в списъците са имената на хора, които са били политически застъпници на партията. На въпрос не е ли странно да има толкова много защитници на частичен вот и то само от партията на Доган, адвокътът на обвиняемите Тодор Димов заяви, че това не е забранено от закона.
Защитниците изнесоха скандални факти, като съобщиха, че когато двамата мъже са арестувани в събота, адвокатите им не са били допускани до тях в продължение на 4 часа. Освен това от предизборния щаб на ДПС са иззети редица документи за което няма съставен протокол. Част от разпитаните свидетели са бити при разпит в 6 РПУ, казаха адвокатите. Те смятат, че клиентите им са невинни. Делото по обвинение за купуване на гласове в ромския квартал „Столипиново“ ще се гледа от Районния съд на 10 ноември. /БГНЕС

Няма коментари: