сряда, 18 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 18 НОЕМВРИ 2009

ПО НЮЗ.БГ

И настоящи депутати в списъка на Красьо
Ердоган Ахмедов, Лютви Местан и Касим Дал от ДПС, както и Кирил Добрев от БСП са депутатите от 41-вото Народно събрание, които са говорили със скандалния плевенски бизнесмен Красьо.

Това обяви Яне Янев по време на заседанието на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика и Комисията „Професионална етика и противодействие на корупцията" към ВСС в рамките на създадения Съвет за координация.
Припомняме, Красимир Георгиев беше посочен като посредника при търговията с постове на магистрати. При разплитането на случая се разрази голям скандал във Висшия съдебен съвет, като това доведе до масови оставки на висши магистрати.
За Ердоан Ахмедов са констатирани 9 SMS-а и разговора с Красьо Черния.
Касим Дал общо „се е разписал" със 123 контакта, като последният е през март тази година.
Кирил Добрев е със скромните 2 изходящи SMS-a към телефона на Красимир Георгиев.
2 пъти пък Лютви Местан се е обаждал на Красьо и му е изпратил 3 SMS-a.
Общо контактите на депутатите обхващат периода 2008 - 2009 г.
Яне Янев съобщи, че е изискал от ВКП справка за народните представители от 41-вия парламент, контактували със скандалния бизнесмен.
Засега от 41-вия парламент само горните 4-има са контактували с Красьо. Яне Янев обаче иска да се констатират и бивши депутати, които също са познавали бизнесмена от Плевен.
Той иска и проверка на контактите на Красьо Черния с цялата изпълнителна и местна власт.
Янев настоява да бъдат проверени контактите на Георгиев с бивши висши магистрати, включително и главни прокурори.
В Тефтерчето на Красьо Черния има телефоните на общински съветници, кметове, хора от администрацията на президента, служители на МВР, съобщи още Яне Янев.
Все още обаче не е констатирано дали са провеждани разговори с тях.
Лидерът на РЗС е категоричен, че Красимир Георгиев е осъществявал лобистка дейност срещу съответното заплащане. Бизнесменът от Плевен лобирал за висши постове във ВУЗ-ове, осъществяване на проекти и при обществени поръчки.
Яне Янев поискал на едно от заседанията на антикорупционната комисия от прокуратурата да предоставят данни за връзка между разследвани лица, техните отношения с политици и получавали ли са обществени поръчки.
В тефтерчето на Красьо Черния фигурирали и „интересни лица" за прокуратурата като „Жоро Главата" (син на убития човек на СИК Стоил Славов), „Жоро Инса", зад чието име стои Георги Самуилов - петролен бос и „Иван САПАРД Касим".
Общо 1040 номера са записани в тефтерчето на Красимир Георгиев. Има вече разчетени SMS-и, в които ясно се посочва и се дават указания или информация за решени проблеми по проекти и обществени поръчки.
Яне Янев аргументира искането си да се проверят и бивши министри, зам.-министри и депутати заради съмнението, че Красимир Георгиев е лобирал и за спечелването на проекти по европейски програми.
В тефтера му фигурира и телефонният номер на бившия зам.-финансов министър в кабинета „Станишев" Димитър Ивановски, който беше национален ръководител и отговаряше за предприсъединителните програми на ЕС.
В петък се очаква ВСС да оповести всички имена на магистрати, комуникирали с Красимир Георгиев.
Припомняме, в списъка на Красьо с телефонни номера бяха открити имената на 31 магистрати. Беше съобщено, че той е контактувал и с политици.
Двама-трима висши кадри на МВР също са контактували с Красимир Георгиев, по-известен като Красьо Черния, обяви в началото на месеца вътрешният министър Цветан Цветанов.

Янев ревнува ГЕРБ от БСП?
59 000 фалшифицирани гласа на изборите в София са констатирали от Ред, законност и справедливост.
Според Яне Янев най-много фалшиви гласове са били в полза на издигнатия от БСП кандидат Георги Кадиев.
От партията констатират същите нарушения, като на изборите за народно събрание в Турция. Изборите в София се правят като изборите в Диарбекир, посочи от своя страна Атанас Семов.
Яне Янев пък заподозря за „топла връзка" в този случай ГЕРБ и БСП. Видяхме невероятен флирт между ГЕРБ и БСП в изборната нощ, категоричен е лидерът на РЗС. То си беше много грубо ухажване, допълни още той. Ако има единодействия, нека те да бъдат публични, призова Янев.
Изборите в София се правят като изборите в Диарбекир.
Ат. Семов
От партията искат ръчно преброяване на бюлетините в София. Надяваме се изборните документи да не бъдат изхвърлени както в САЩ, отбеляза той.
Освен това Янев алармира, че повече от 10% от протоколите са разписани преди края на изборния ден.
За изборните нарушения от РЗС ще сезират Върховната касационна прокуратура и Върховния административен съд. Ако няма резултати, те са готови да стигнат и до европейските съдилища.
От партията обаче няма да касират изборите в София.
Янев коментира още, че установените нередности поставят под съмнение целия демократичен процес в България. Той подчерта, че не доумява как са допуснати тези нарушения и защо повечето от тях са в полза на Георги Кадиев, след като ГЕРБ, Синята Коалиция и Атака са имали „пълен монопол" при формирането на секционните избирателни комисии.
За лидера на РЗС е съмнителен и фактът, че ДПС са отказали да имат свои представители в СИК. Яне Янев пита дали в този случай не става въпрос за някаква договорка между отделните партии. Той се интересува още кой е бил оторизиран да осъществи изборния процес.
Лидерът на РЗС отбеляза, че тъй като Министерство на държавната администрация и административната реформа е било закрито, няма как да се разбере кой е организирал изборите в София.
Според него на изборите се е гласувало с прозрачни бюлетини, за което има подадени сигнали от граждани. Кой е провел обществената поръчка за тези прозрачни бюлетини, пита още лидерът на РЗС.
Изборната ни администрация е абсолютно пробита е мнението на Димитър Абаджиев. По думите му това е подигравка на българската държавност.
На пресконференцията като големи нарушения бяха изтъкнати нередности в Люлин, Младост и в други столични квартали.
Така например в секция 3 в Люлин според подписите в документите са гласували 874 души, а според пуснатите пликове 158. По този начин разликата в тази секция е 716 гласа. В секция 82 в Люлин подписите в документите са поставили 882 души, а пуснатите пликове са 193. Така разликата е от 686 гласа.

Застреляха бебе в Ямбол, още двама в болница
53-годишен мъж стреля по жена и дете в Ямбол.
Пострадалите веднага са транспортирани в спешния медицински център. Жената е с опасност за живота, а момиченцето на година и половина е починало от раните си.
Криминалисти от Ямбол установили, че днес следобед 53-годишният е влязъл в конфликт и с вуйчо си в с. Козарево и го прострелял. След това тръгнал с автомобила си за Ямбол.
Минавайки покрай бл.13 в ямболския квартал "Хале" стрелял по майката с детето. След това побягнал с колата отново към с. Козарево.
Веднага след постъпването на сигнала криминалисти са предприели спешни действия за арестуването му. Установен е автомобилът, с който се придвижвал 53-годишният стрелец - червена "Лада".
Малко по-късно полицаи го намерили тежко ранен след катастрофа по пътя за селото. Мъжът е закаран в болница в кома, но около 19:30 ч. е починал.
В същата болница в тежко състояние са простреляната жена и вуйчото. Там е било настанено и детето, което също е починало от раните си.
Задържаният е бил неконтактен и все още не се знае какви са подбудите да извърши престъплението.
Говорителят на полицията в Ямбол Катя Няголова съобщи, че в момента се разпитват свидетели на инцидента. Все още няма данни дали стрелецът е употребил алкохол или някакви упойващи вещества преди да стреля.
Няма данни и дали 53-годишният мъж има регистрация в психиатрична клиника или друго специализирано заведение. Установена е самоличността му.
Полицията продължава работата по изясняването на причините, довели до трагичния инцидент.

Паника в Самоков заради ранено ромче
При скандал между ученици пред двора на училище в Самоков е пострадало 15-годишно момче от ромски произход.
То е било прободено от свой съученик - българин, каза директорът на МБАЛ-Самоков д-р Красимира Ковачка.
Пострадалият Цветелин Атанасов е откаран в МБАЛ-Самоков. След операция състоянието му е стабилизирано и той е без опасност за живота.
Междувременно очевидец съобщи, че роднини на момчето от ромската махала обикалят на тълпи и са пребили няколко невинни момчета, като търсят мъст.
Обикалят в центъра на града и провокират гражданите към саморазправа. Полицията е малко и едвам удържа положението.
Учениците са разпуснати по-рано, а някои дори са се заключили по училищата и не смеят да си тръгнат от страх.
Междувременно полицаи от Самоков изясниха обстоятелствата.
Инцидентът е станал към 10.20 часа тази сутрин по време на голямото междучасие, в района между две училища.
Между две групи от по 4-5 момчета (15 и 16-годишни) от техникума по туризъм и от съседното училище възникнала свада. Според изясненото до момента, едните се нахвърлили върху другите с псувни и ругатни.
В разгара на разправията едно от децата ранило с нож в корема момче от групата на опонентите.
Полицейски екипи са изпратени към района, където вече се били събрали 30-40 познати и роднини на пострадалото момче.
Началникът на РУМВР-Самоков е посетил мястото на инцидента и е разговарял с близките на раненото дете.
Нападателят е отведен в местното районно управление, където полицаи и инспектор от Детска педагогическа стая са провели разговор с него и родителите му.
Към момента напрежението от възникналия инцидент е овладяно, на място са оставени патрули, съобщиха от МВР.
Народният представител от ЕВРОРОМА Милена Христова и Главният секретар на ЕВРОРОМА Росен Пешев са отпътували за град Самоков.
Ситуацията е овладяна от заместник председателя на ЕВРОРОМА Александър Методиев, съобщиха същевременно от партията.
С писмо на кмета на община Самоков Ангел Николов от утре училищните ръководства на шестте училища в града ще организират проверки за наличието на опасни предмети - ножове, боксове и други, които могат да водят до наранявания между учениците.
От утре край двете училища ще има засилено полицейско присъствие.
Междувременно стана ясно, че вътрешният министър Цветан Цветанов е разпоредил на главния комисар Калин Георгиев да замине за Самоков.
Късно следобед Георгиев и директорът на ОДМВР-София комисар Тодор Илиев са пристигнали в града. Според тях промяна в обстановката няма и в града няма напрежение.
Предстои среща на представителите на ръководството на МВР с кмета на града Ангел Николов. След това главният секретар ще посети ромския квартал.

Дянков: Държавата не е добър собственик
"Държавата не е добър собственик и това трябва да се промени".
Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред студенти и преподаватели от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", цитиран от БНР.
Доклад за състоянието на държавните предприятия през деветте месеца на тази година показва, че от 105 търговски дружества с активи над 25 млрд. лева, само едно или две са с положителни резултати.
Това означава, че в момента тези активи са почти безстопанствени и това трябва да се промени, не само заради кризата, а защото всеки стопанин е длъжен да се грижи за своя имот, каза Дянков.
По неговите думи държавната собственост сега се управлява по-лошо, отколкото преди 1989 г. Тогава, въпреки че не е имало пазарна икономика, е имало по-малко крадене, каза вицепремиерът.
Той посочи, че в правителството се обсъжда идеята да бъде създадена агенция за управлението на държавната собственост, която ще обобщава и анализира в кратки срокове информация за състоянието на дружествата, в които държавата има дял.
Задача на правителството е да направи така, че държавната собственост да се управлява по-добре или тази собственост да стане частна, ако държавата не успее да се справи, каза вицепремиерът.

Трайков уволни шефа на Агенцията за насърчаване на малкия бизнес
Станимир Бързашки директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия е освободен от длъжност с решение на министъра на икономиката, Трайчо Трайков, съобщиха от ведомството.
Това е част от пакета мерки, които МИЕТ предприема за цялостно подобряване на дейностите по усвояване на средствата от Конкурентоспособност.
Припомняме, през август беше образувана проверка от прокуратурата срещу Бързашки и шефката на отдел Европейски фондове за конкурентоспособност Ивет Жаблянова по сигнал на бенефициенти по едноименната оперативна програма на ЕС заради прилагането на двойни стандарти при признаването на разходи.
Двамата са разследвани за това, че не са признавали разходи на бенефициенти за платени от тях възнаграждения по договори.
За Изпълнителен директор на агенцията е назначена Мариана Велкова, досегашен Ръководител Инспекторат към МИЕТ.
Тя е родена през 1967 г. Завършила "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист в областта на трудовото, търговското и гражданското право. Има допълнителна квалификация по икономика.
Работила е като юрисконсулт в Министерство но търговията; началник на отдел "Правно-нормативно обслужване" и директор на дирекция "Правно обслужване" в Министерство на икономиката. Ползва английски и руски език.

Изграждат подземни паркинги под 15 училища в София
15 училища в идеалния център на София може да се сдобият с подземни паркинги.
Предложението е било одобрено заседание на общинската финансова комисия, съобщи БНР.
В списъка са 18 СОУ "Уилям Гладстон" на ул. "Пиротска", 133 СОУ на ул. "Иван Шишман", Софийската математическа гимназия, Немската и Френската гимназии.
Идеята под училищните дворове да се правят подземни паркинги не е нова, но досега не се приемаше, тъй като изисква сложни мерки за обезопасяване на района заради учениците.
Общо 92 общински терена в центъра на столицата могат да бъдат използвани за изграждане на подземни паркинги, посочва в доклад работна група, която изготвя паркинговата политика на София.
Построените през последните 20 години паркинги в София са изключително малко.

Изградените на груб строеж два паркинга при станция "Сердика" и тези при метростанциите "Сливница" и стадион "Васил Левски" са за общо 1040 места. Те обаче не могат да влязат в експлоатация. Причината е, че нямат изготвени проекти за довършителни работи.
Поради тази причина общинските съветници ще гласуват в бюджета за догодина да се отпуснат средства за изготвяне на идейни и довършителни проекти.


ПО MONEY.BG

Вдигат банковата тайна за американските милионери

Властите в Швейцария са готови да разкрият частично дълго време пазената банкова тайна. През лятото на следващата година данъкоплатците на САЩ ще получат информация за всички клиенти на швейцарската банка UBS AG, които са депозирали над 1 млн. швейцарски франка (около $993 хиляди). "Да предадат" американските милионери са готови и други кредитни институции в Швейцария, съобщава Wall Street Journal.
Според ежедневника това е краят на финала на борбата на данъчните органи в САЩ срещу изнесените и необложени капитали от страната.
Банковата тайна на една от големите швейцарски банки UBS AG отдавна не е покрита с тайна. За да избегне съдебно преследване за укриване на недобросъвестни данъкоплатци банката сключи с данъчната администрация на САЩ договор да разсекрети информация за 52 000 свои американски клиенти, които са заподозрени в използване на офшорни фирми за укриване на данъци.
По данни на Wall Street Journal, през август следващата година ще бъдат огласени имената на всички американци милионери в швейцарски банки. Тази информация ще бъде предаден на Данъчната служба на САЩ (IRS). При необходимост долната граница на депозитите може да слезе до 250 000 франка. Заплашени са и американците, които в три последователни години за периода от 2001 до 2008 г. са спестили 100 000 швейцарски франка.
По същата схема както с UBS AG ще се работи и с други швейцарски банки, съобщи за WSJ представител на IRS.
За да избегнат съдебно преследване много граждани на САЩ, които са укривали данъци в сметки в Швейцария, вече се са покаяли. По данни на IRS над 14 700 американски клиенти на швейцарски банки сами са разкрили своите укрити доходи в рамките на програмата за доброволно предоставяне на укрита информация. Броят им е два пъти по-голям от предварителните оценки на данъчната служба. Дори и след доброволното разкриване на сумите, те няма да избегнат напълно наказанието, защото ще трябва да платят между 40 и 50% от укритите доходи, които се намират в банкови сметки. Но това е по-добре, отколкото да попаднат за 4 или 6 години в затвора.
Опита си с швейцарските банки американските данъчни експерти възнаъмеряват да споделят и с властите в Хонконг. По предварителни данни в банки, базирани в Хонконг има разкрлити също много сметки на американци.
В момента Швейцария е в процес на подписване на много двустранни договори за избягване на двойното данъчно облагане, за да не попадне в черния списък на ОИСР на страните-данъчни оазиси. "Банковата тайна остава, но тя вече няма да спасява онези, които не си плащат данъците", обобщава ситуацията главният изпълнителен директор на швейцарската Bank Julius Baer Борис Коларди.

Андрей Райчев позна как ще свърши скандалът с БАН
Андрей Райчев се оказа изключително интуитивен и уцели в десетката действията на новите управляващи в скандала с БАН или може би ще бъде по-правилно, ако кажем, че новите управляващи послушаха политолога и действат точно, както той написа.
Припомняме, че най-вероятният, според Райчев, вариант за действие по проблема между правителството и БАН, е т. нар. вариант "Строго мърморене". Правителството изръмжава. "Феодалните" усещат, че могат да счупят дебелия, стар и приятен клон, на който седят. Заговарят за "реформа". Пенсионират двама-трима 80-годишни. Благодарят на правителството и съкращават (чудо!) бюджета си с 10 на сто. Е, не чак с десет, но така казват. Е, не чак съкращават. Но благодарят много.
Ето и реакцията днес: „Една тухличка от БАН няма да се вземе", това бяха думите на премиера Борисов след срещата в МС с председателя на БАН акад. Никола Съботинов.
Борисов изтъкна, че като кмет на София не е взел една сграда и подчерта, че целта на днешната среща е да се извадят науката и БАН от полето на политическите спорове и скандали.
Председателят на БАН акад. Съботинов каза, че срещата е била изключително полезна, че няма противоречия с правителството, че БАН оценява факта, че за догодина й се запазва същият бюджет, както за 2009-а година, че учените ще останат на същите ниски заплати и подчерта, че не трябва да се допуска изключителният научен потенциал на страната да не се използва.
Започват реформи - първо по отношение на възрастовата структура и след това структурни промени.
На срещата при премиера са присъствали и новият министър на образованието Сергей Игнатов, министърът на културата Вежди Рашидов, който е член-кореспондент, както и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Според премиера има много случаи в БАН да се трупат неизползвани отпуски по 500-600 дни и да се ходи на работа само по един-два дни в седмицата.
Бюджетът е един и същ, а с популистките си действия предишните управляващи са превели пари на фонд „Научни изследвания" и веднага след това са си ги изтеглили обратно, както са направили и за инвитрото, подчерта Борисов.
Академик Съботинов каза, че трябва да бъдат пенсионирани всички, които са над 65-годишна възраст и заяви, че учените със значими резултати ще имат възможност да продължат да работят по проекти.
Ще бъдат търсени възможности за привличане на млади учени. Бойко Борисов изрази възмущение за реакцията на думичката на Дянков (феодални) по отношение на учените от БАН.

Строят малка ВЕЦ до Рилския манастир с пари за АЕЦ Козлодуй
Пари по Международния фонд „Козлодуй" ще финансират изграждането на малка ВЕЦ с мощност от 1.25 МW на територията на Рилския манастир. Отпуснатите средства по проекта ще са в размер на 2.9 млн. евро, посочват от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Това ще бъде одобрено на 18-тото заседание на Асамблеята на донорите на фондовете за подпомагане на извеждането от експлоатация на блокове в ядрените централи в Бохунице - Словакия, Игналина - Литва и Козлодуй - България. То ще се проведе в Лондон и на него ще присъстват ресорният министър Трайчо Трайков неговият заместник - Мая Христова.
Предвижда се по време на сесията да бъдат подписани четири споразумения за финансиране от Международен фонд „Козлодуй" на обща стойност 12.2 млн. евро.
В британската столица министър Трайков ще подпише меморандум за безмъзмездна помощ в рамките на програмата за енергийна ефективност в публични сгради на стойност 5 млн. евро.
Предвижда се също изпълнителният директор на ДП „Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Борис Пеков да подпише изменение и допълнение на Споразумението за безвъзмездна помощ за подпомагане ръководството на ДП РАО в проектирането и изграждането на Национално хранилище за погребване на ниско- и средно кратко живущи радиоактивни отпадъци. С изменението помощта се увеличава със 100 хил. евро, достигайки до 3.1 млн. евро.
Четвъртото споразумение, което ще бъде подписано в британската столица, е за подготовка на технически проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци. Тези дейности ще бъдат финансирани от МФК с 4.2 млн. евро.
До момента МФК е финансирал проекти в България на стойност 512.675 млн. евро. За периода 2010 - 2013 година са договорени допълнително 300 млн. евро от ЕК.

Златото превзе поредния връх
Златото постигна нов ценови рекорд, като се доближи до $1150 за тройунция в условия на постоянно падащи котировки на долара, съобщава агенция Reuters.
Златото достигна $1147,85 за тройунция на борсата в Лондон, което е увеличение с $6,35 спрямо котировките от вчерашната търговия, когато благородният метал се продаваше за $1141,50 за тройунция. Декемврийските фючърси в Нью-Йорке също превзеха поредния ценови връх от $1148,40 за тройунция, спрямо $1139,40 при закриване на борсовата сесия във вторник вечерта.
"Вчера пазарът си взе почивка и златото се спусна до $1130 за тройунция, след което му налетяха ловците на бързите печалби", така образно определи ситуацията на пазара анализаторът от MKS Finance Афшин Набави.
Пазарното подгряване започна неотдавна с изкупуването на първите големи количества злато от Индия, което се обяснява с празниците в тази азиатска страна, които са свързани с подаряването на златни накити. Последва агресията на централните банки на Мавриций и Шри Ланка. Според анализаторите, тези сделки доказват привлекателността на златото като инвестиционна дестинация, особено на фона на очакванията за по-нататъшно отслабване на долара.
Американската валута продължи да пада и няма да спре, ако инфлацията в САЩ е минимална или въобще липсва, чиито данни се очакват утре. Те ще определят бъдещата посока на търговията и на долара, и на златото, тъй като те имат пряко влияние върху валутните пазари. Особено върху търговията със злато, защото благородният метал е своеобразна застраховка срещу инфлацията.
Ниската инфлация оказва традиционно негативно влияние върху цената на златото, но пък поддържа долара. Ако инфлацията се задържи ниска, може да предизвика Федералният резерв на САЩ (ФЕД) да продължи „меката си парична политика" и ще спре евентуално възходът на златото.
Високите котировки на златото оскъпи еврото не само спрямо долара, но и спрямо други валути като британската лира и австралийския долар. Динамиката на котировките облаче е обратно пропорционално на физическото търсене на златото, най-вече заради рекордните цени. Никой не смее да рискува с големи количества.

Подменят средния управленски ешалон в земеделието
До края на тази седмица ще бъдат обявени имената на всички новоизбрани ръководители на 28-те областни дирекции на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).
След проведени интервюта по обявения от фонда преди две седмици конкурс директори вече са назначени в четири от областните дирекции - Десислава Иванова Цупарска в ОД- Враца, Георги Кирилов Качев в ОД-Благоевград, Ивайло Иванов Арбов в ОД-София-град и Лозана Илиева Василева в ОД- Пазарджик.
Конкурсът за директори на областни дирекции се провежда във връзка с преструктурирането на регионалните структури по новия устройствиен правилник на ДФ "Земеделие", съобщиха от министерството.
С промените в правилника всички досегашни регионални структури на ДФЗ - Областни разплащателни агенции, Регионални разплащателни агенции, Регионални Технически инспекторати и Областни поделения на фонда се преструктурират в отдели и се обединяват под една шапка в 28 областни дирекции.
Техни административни ръководители ще бъдат новите областни директори, чиято работа ще се координира на централно ниво от Директор на териториалните структури. Преструктурирането се прави с цел да се оптимизира работата на ДФЗ на регионално ниво.
Имената на всички одобрени, допуснати и отпаднали до момента кандидати са качени на Интернет страницата на Фонда. Крайният срок за подаване на документи по обявата изтече на 10 ноември.
В момента се провеждат и вътрешни проверки по места, извършват се и външни одити, а инспекторатът към Министерство на земеделието също работи по сигнали за злоупотреби. Едва след окончателното приключване на проверките министърът на земеделието Мирослав Найденов ще оповести повече подробности, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Агротехника за 15 млн. евро залежава в складове
Между 20 и 30 процента се очаква да бъде спадът на пазара на земеделска техника през следващата година, прогнозираха от Българската асоциация на търговците на агротехника.
Логично заради кризата, в момента търсенето на земеделски машини е много слабо. Друга причина за слабото търсене обаче, е и блокирането на мярка 121 за модернизиране на земеделска техника по Програмата за развитие на селските райони, обясни председателят на организацията Христофор Бунарджиев.
По думите му, ако кризата в сектора се задълбочи, се очакват фалити на фирми, като най-вероятно те ще бъдат между 5 и 10 % през втората половина на следващата година.
Получава се омагьосан кръг от зависимости, началната брънка, от които са еврофондовете.
Според Христофор Бунарджиев в момента в складовете на фирмите застояват машини, чиято стойност е около 15 млн. евро.
Получава се така, че техниката е поръчана от земеделски стопани, чиито проекти по Програмата за развитие за селските райони все още не са одобрени.
Това от своя страна е причина за големи загуби, които претърпяват фирмите за земеделска техника.
Банките от своя страна отказват кредитиране на фермерите и те не могат да купят заявената техника.
От асоциацията посочиха, че от 11 до 15 май следващата година ще организират собствено изложение за агротехника, на което ще могат да участват и външни фирми, които не са членове на организацията.
Те изразиха огромното си недоволство от високите цени, които трябва да плащат за изложенията на Пловдивския панаир и в Добрич.

Фокус върху акциите на Химимпорт в сряда
След раздвижването в последните две сесии, играчите на БФБ в сряда предпочетоха да продават пред продължаването на покупките, а активността падна до нивата си от предходната седмица. Търгувани бяха общо 80 позиции, 53% от които се установиха на по-ниски средни нива, а оборотът от нормалната търговия възлезе на едва 772 хил. лв.
Въпреки появилия се натиск в отрицателна посока, три от борсовите индекси успяха да удържат ръста си, извоювайки макар и минимални повишения.

SOFIX 466.37 (+0.08%)
BG40 125.25 (-0.83%)
BGTR30 352.55 (+0.01%)
BGREIT 49.93 (+0.75%)

Във фокуса на играчите бе Химимпорт, сделките с чиито обикновени книжа се оказаха най-многобройни и формираха близо една трета от общия оборот. Това бяха и единствените акции с повече от 50 сделки с общо 81 покупко-продажби, в които собственика си смениха близо 84 хил. лота. Въпреки, че компанията оказа силна подкрепа на SOFIX, затваряйки с 3.55% по-високо от вчера, средната й цена в крайна сметка се установи с 0.27% по-ниско на 2.92 лв. Привилегированите книжа на дружеството обаче догониха до известна степен обикновените, приключвайки с 1.73% по-високо на 2.88 лв.

Сред подкрепилите индекса бе и ЕЛАРГ ФЗЗ, чиито книжа повишиха средната си цена с 2.54% до 0.89 лв.
Сред по-търгуваните, под натиск освен Химимпорт се оказаха и Зърнени храни Българии, Еврохолд Бъргария, Софарма с леки понижения от под процент и ЦКБ и ПИБ със загуба от над 1%.
Един от основните виновници за пониженията на BG40 обаче бе Петрол, което при неголяма активност изгуби нови 7.61% до средно 4.10 лв. за бр.
След вчерашното си възстановяване, акциите на Арома се върнаха до средно ниво 2.10 лв., или с 8.24% по-ниско.
От компенсаторните инструменти сделки имаше само с поименни компенсационни бонове, които паднаха с 3.94% до 22 ст.

„Бившият шеф на НОИ в афера за 6 млн. лв.”, „Хванаха къртица на мафията”, „Бизнесът чака държавен мотор за борсата”, „Постният бюджет за 2010 г. мина в парламента без дебати”

„Бившият шеф на НОИ в афера за 6 млн. лв.", разкрива „Монитор" на първата си страница
Служителите на плевенския клон на НОИ са едни от най-скъпите на държавата и всички нейни граждани, които се осигуряват. Новите канцеларии на тези чиновници струват 3 288 000 евро или близо 6,5 милиона лева. Обзавеждането и допълнителните ремонти не са включени в цената.
Сладката сделка е сключена в края на миналата година. Дотогава в продължение на 10 години НОИ-Плевен ползва помещения под наем. Изведнъж в разгара на финансовата криза се ражда идеята за покупка на собствен имот. На 28 ноември 2008 г. тогавашният управител на НОИ Йордан Христосков внася докладна записка за закупуване на сграда за нуждите на РУСО-Плевен. Надзорният съвет се събира на 12 декември и почти единодушно дава съгласие за покупка на обособени помещения. От 19 присъствали на заседанието надзорници само един гласува против. След няколко дни, на 19 декември, сделката е финализирана. Няма търг, няма конкурс. Към онзи момент съществуват два варианта - да се купят ползваните дотогава под наем помещения срещу 2,8 млн. лв. или няколко етажа от бившия хотел "Плевен", сега префасониран на офис-сграда "Мания Тауар", срещу 6,5 млн. лв. По какви критерии са оценявани двете оферти не е ясно. Факт е, че е избрана над два пъти по-скъпата.
Какво всъщност купува НОИ
Тридесетина хотелски стаи, всяка с отделна баня и тоалетна, разположени на различни етажи, и помещение в сутерена за обслужване на гражданите. Точно в това помещение от известно време е закачена обява, че поради липса на средства се спират програмите на НОИ за профилактика и рехабилитация.
Общата площ на закупените офиси е 2051 квадратни метра. По груби сметки квадратният метър излиза към 1400 евро. Такива цени няма в Плевен. В края на миналата година най-скъпите имоти в идеалния център на града са по 1000 евро на квадратен метър, твърдят местни брокери. И те още не са продадени.
А за НОИ първоначалната цена е набъбнала след покупката. В продължение на три месеца в новите помещения са извършвани ремонти, чиято стойност не е известна на широката публика. Но така или иначе е оскъпила допълнително покупката.
Нещо повече, цялата сграда е ипотекирана. След сделката са заличени частично само две ипотеки върху имота - за обособените части, които НОИ купува. Как е защитен интересът на купувача по отношение на общите части и земята не е ясно.
Печеливш от сделката е плевенската фирма "Мания Тауар". Едноличен собственик на капитала й е софийското дружество "Чифлик холидей". То се притежава от братята Анатолий и Владимир Лазарови и плевенския бизнесмен Огнян Ламбиев. В града е известен като Оги Жабето. Има няколко заведения и деликатна репутация. Със сделката с НОИ обаче направо е ударил шестица от тотото. От годишния счетоводен отчет на "Мания Тауар" е видно, че ремонтът на цялата сграда на бившия хотел "Плевен" му струва 7,2 млн. лв., а при продажбата само на 20% от нея е взел 6,2 млн. лв.

„Хванаха къртица на мафията", съобщава от първата си страница „Стандарт"
Даваш 10 бона и научаваш кога и как ще те ударят антимафиотите. Това е схемата, по която работила служителката от отдела за пране на пари в ГДБОП Станислава Петрова. Къртицата на мафията бе арестувана вчера в кабинета си след акция на спецполицаите и прокуратурата, съобщи МВР шефът Цветан Цветанов. В компютъра на Петрова са открити над 200 файла с документи с гриф "Секретно" и "Поверително". Сред разработките фигурирали имената на енергийния бос Христо Ковачки и добре облечени бизнесмени, срещу които вървят шумни процеси. Освен на файлове Петрова копирала информацията на дискове и флашки. Тя ги пращала чрез посредници до лицата, които й плащали. "Телефонът на твоя човек не е подходящ за разговор, да го смени", било кодираното послание за поставени бръмбари.

„Бизнесът чака държавен мотор за борсата", информира от първата си страница „Дневник"
Борсата има нужда от катализатор, който да я съживи и да върне големите местни и чужди инвеститори. Това ще накара и повече български компании да търсят финансиране през капиталовия пазар, заявиха вчера представители на корпоративния и на финансовия сектор на кръгла маса "Публичната компания - предимства и перспективи".
"Такъв катализатор може да се окажат енергийни компании от ранга на НЕК, "Булгаргаз", каза Камен Колчев, председател на съвета на директорите на "Елана финансов холдинг". Подобни идеи вече бяха обявени от икономическото министерство. Според Колчев, макар и да става въпрос за държавна намеса на пазара, само така той ще има шанс да си върне изгубените чужди инвестиции.
"Сега активите на българските предприятия са силно подценени и атрактивни за инвеститорите. Ако държавата извади дялове от свои дружества на фондовата борса, ще съживи интереса", каза и председателят на КРИБ Иво Прокопиев на общото събрание на организацията вчера. От бизнеса припомниха листването на миноритарния дял в БТК на борсата през 2005 г., който силно популяризира фондовия пазар и доведе доста инвеститори отвън. Заради кризата и ниската ликвидност обаче те изтеглиха голяма част от средствата си и от 40% в общата капитализация на борсата през 2007 г. вече държат едва 15%.

„Постният бюджет за 2010 г. мина в парламента без дебати", информира от първата си страница „Сега"
Бюджет 2010 г. ще се изпълнява по план само до средата на годината. В него непрекъснато ще се правят промени - през февруари, през юли, през октомври - в зависимост от развитието на икономиката и събираемостта на приходите, стана ясно от обясненията на управляващите вчера. Законът бе приет на първо четене в пленарна зала без никакви дебати. Когато проектът бе приет в правителството, финансовият министър го представи като "постна малка пица" заради лошото наследство от тройната коалиция.
Финансовият план на кабинета "Борисов" за догодина е сметнат при прогноза за спад на икономиката от 2%, т. е. при БВП в размер на 63.5 млрд. лв. БНБ обаче прогнозира нулев спад и дори лек ръст на БВП в размер на 0.5%. Ако се сбъдне по-оптимистичната прогноза, хазната ще събере повече пари, които правителството ще разпределя. Синдикатите имат още по-смело виждане, според което в сметките на Симеон Дянков са скрити около 3 млрд. лв. в плюс, които догодина ще могат да се извадят и трябва да се насочат към чувствителни социални плащания като пенсии, детски надбавки, социални помощи и др.
Най-песимистичен бе лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него рецесията ще се задълбочи и ще има по-голям спад от предвидения - минус 3.7%. "Обявените намерения за актуализация на бюджета през следващата година създават несигурност. Появяват се надежди, че в средата на годината държавата ще раздаде допълнително едни пари, а ние се притесняваме, че може да се наложи дори да се затегнат допълнително разходите", заяви Костов. Според него Дянков не е отчел ангажиментите за връщане на ЕК на авансови плащания по европрограмите заради нарушения, а също и купищата сключени контракти от кабинета "Станишев", които стоят неплатени.
"Не възнамеряваме да правим актуализация в бюджета в средата на следващата година", заяви обаче пред "Сега" зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Той не отрече, че в хода на 2010 г. непрекъснато ще се правят промени по бюджетите на куп ведомства. Например здравната каса и НОИ ще получат допълнителни пари, ако не могат да се вместят в предвидените за тях суми. Много ведомства през първата половина на 2010 г. ще работят, сякаш парите им не са намалени спрямо 2009 г. В средата на годината ще се мисли за по- нататък.

„Кадиев в далавера с ток за 5 млн. лв.", разкрива „Монитор"
Неуспелият кандидат на БСП за кмет на София Георги Кадиев лъсна в далавера с търговия на ток. Фирмата на съпругата му Соня - "Енерджи съплай"ЕООД, е получила от ДКЕВР лиценз за износ на електричество, без да отговаря на законовите изисквания, като само за 2008 г. е калкулирала печалба от около 5 млн. лева.
Това разкри вчера в интервю за сутрешния блок на bTV бившият шеф на НСС и лидер на ДСБ - София, Атанас Атанасов. Според него Соня Кадиева е получила разрешителното заради връзките на съпруга си и протекциите над него от страна на Румен Овчаров. Лицензът є е бил предоставен по времето, когато той беше министър на икономиката и енергетиката. Впоследствие "Енерджи съплай" сключва и две сделки за износ на ток за Сърбия и Турция - с АЕЦ "Козлодуй" и с ТЕЦ "Марица-изток". Принципал и на двете дружества е икономическото министерство.
Румен Овчаров е откачил едно клонче от енергийната мафия и е казал - ей тук - да се храни Георги Кадиев, обобщи Атанасов.
Потърсени за коментар от ДКЕВР отсякоха: "Енерджи съплай" има лицензия от 20 декември 2007 г. и към момента на издаването є дружеството е отговаряло на законовите изисквания." Проверка на вестника в Търговския регистър и информационната система ДАКСИ обаче показа, че фирмата е регистрирана от съда на 30 октомври 2007 г. - само месец и половина преди енергийният регулатор да є предостави лиценза. Отделно според Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката разрешително се предоставя само ако са изпълнени три конкретни условия - банкова гаранция от 150 000 лева, регистрация в България и опит в сферата на енергетиката. Фирмата на Кадиева действително е регистрирана у нас. Съпругата на неуспелия кандидат за кмет е предоставила и документи, че разполага с нужната гаранция, като според Атанасов парите са дадени от дружеството на Георги Кадиев "Кадиев глобал". Фирмата обаче не притежава нужния опит в сферата, тъй като е създадена само месец и половина преди това. Пак според наредбата, в случай че дружеството, искащо лиценз, е новоучредено, ДКЕВР е задължено "да изиска данни от него дали съдружниците или акционерите в него имат опит при извършване на подобна дейност".
Собственик на "Енерджи съплай" ЕООД е Соня Кадиева. Тя е завършила международен туризъм във Варна и няма нищо общо с енергетиката освен добрите взаимоотношения на съпруга си с бившия енергиен министър Румен Овчаров.

„Летим евтино за празниците", информира „Стандарт"
Незабравима почивка в някоя от столиците на Европа можем да си подарим за коледните или новогодишните празници. Евтини полети до големите градове в Европа се предлагат не само от нискотарифните, но и от големите и престижни авиокомпании. 129 евро за двупосочен билет до цяла Европа е невероятната оферта, с която "България ер" подгрява клиентите си преди коледните и новогодишните празници. От превозвача предупреждават кандидатите да побързат, тъй като офертата важи до неделя, 22 ноември, а местата са ограничени. Забележителното е, че в цената са включени всички летищни такси, няма изисквания за минимален престой в чужбина, а периодът на пътуване е до 31 март 2010 г. Цената е валидна и за полетите на "Ал Италия" до Рим и Милано.
Посрещнете Нова година в Прага, призовават от чешките авиолинии. CSA предлага полет от София до Прага и обратно само срещу 199 евро. Цената включва двупосочен билет с всички такси плюс 3 нощувки със закуска в двойна стая в хотел 3 звезди в чешката столица. Единственото изискване е да представите валиден ваучер за хотела. Офертата е валидна до 30 ноември 2009 г.
До края на ноември унгарските авиолинии MALEV обявиха разпродажба на билети за полетите си от София и Варна до над 20 дестинации. Най-атрактивна е офертата за младежи до 29 години, които плащат един билет от 150 евро, но получават два двупосочни. В цената обаче не са включени никакви такси.

„Доходността на държавните облигации продължава да пада", разкрива „Дневник"
Интересът към аукциона за продажба на 5-годишни ДЦК в понеделник се оказа висок, но далеч от еуфорията на предишните продажби през този и предходния месец. Данните на финансовото министерство в Reuters показват, че са подадени поръчки за 72.57 млн. лв. при обявен обем 35 млн. лв. Постигнатата доходност е 3.86% и затвърждава тенденцията за спад от последните месеци. Това е значително под реализираните в края на октомври 5.10%. Причината в спада е намаляващият риск пред страната, което личи и от по-ниския купон по новата емисия - държавата е определила годишната лихва по нея от 3% спрямо 4.45% на емитираните на 28 октомври 5-годишни ДЦК. Ниската лихва обаче е и поради факта, че пласираните книжа са от емисията 2006 г., която се падежира през януари 2011 г. Това означава, че реално инвеститорите вчера са купили книжа с матуритет от година и два месеца.
Средната цена от вчера пък е 99.06 лв. на 100 спрямо 97.75 лв. в края на октомври.
При книжата с фиксиран доход, каквито са ДЦК, движението на цената и доходността е обратнопропорционална, което означава, че когато едната пада, другата се увеличава и обратно. Ако инвеститорите виждат повече риск в икономиката, те искат да се застраховат за това - съответно предлагат по-ниска цена за облигациите, търсейки по-голяма доходност. Когато доходността е по-ниска, това означава, че държавата се финансира по-евтино и в бюджета влизат повече средства. Така на последния аукцион за всеки 100 лв. номинал на ДЦК в държавата постъпват 99.06 лв. За сравнение - при предходния от 28 октомври на 100 лв. номинал са постъпили 97.75 лв. в бюджета.
На последните няколко аукциона имаше засилен инвеститорски интерес и по тази причина Министерството на финансите обявяваше допълнителни продажби. През лятото обаче имаше точно обратната тенденция и продажбите на ДЦК бяха минимални при постигната доста висока доходност.

„И догодина ще има компенсации за намалено работно време", прогнозира „Сега"
В бюджета за следващата година е заложено продължение на Постановление №44 на МС, с което работници на половин работен ден получаваха компенсации от 1/2 минимална работна заплата, съобщи социалният министър Тотю Младенов. Какъв обаче ще е бюджетът за мярката и кои служители и работници ще имат право на подобна компенсация, ще се решава в петък на Националния съвет за насърчаване на заетостта. Идеята е компенсацията да е само за висококвалифицирани специалисти, които няма смисъл да се преквалифицират.
Предложението на министерството е те да получават допълнителен стимул от държавата в продължение на 4 месеца, а не както е през 2009 г. - за три. Очаква се за мярката да бъдат отделени към 3 млн. лв.

„Общините с 1,5 млрд. борчове", съобщава „Стандарт"
Кабинетът "Станишев" остави общините на червено през зимата. Над милиард и половина дължат големите градове за изтеглени през годините кредити, които сега хазната не може да поеме в кризата. Заради недоимъка Перник дори плаща с кредит заплатите за общинските служители.
Задъхваме се, едва смогваме с вноските, оплакаха се кметовете. Огромният недостиг в градските бюджети ще е и една от темите, които кметовете ще обсъждат утре на заседанието на Националното сдружение на общините. Градоначалниците ще искат от правителството да отпадне 5-процентното съфинансиране, с което общините трябва да участват, за да получат пари по европроекти. Искат съвсем да ни откажат от европроектите, коментира градончалникът на Кюстендил Петър Паунов. Държавата да връща обратно повече от общинските приходи, призова пък кметът на Сливен Йордан Лечков.
5 милиона кредит ще тегли Разлог, съобщиха местните власти. Преди няколко месеца и кметът на Благоевград изяви желание да тегли банков заем от 10 милиона лева. Големият проблем е, че държавата бави междинните плащания по проекти по оперативните програми на ЕС и в момента Благоевград чака близо 2 милиона лева по такива плащания. Заради кризата в община Сандански са замразени пет проекта за изграждането на канализации и водопроводи. 10 милиона лв. дълг са готови да поемат в Добрич. Парите ще отидат за ремонт на улици, детски и спортни площадки в града.
Парламентът да отпусне повече пари за общините между първо и второ четене на бюджета, поиска кметът на Монтана д-р Здравко Живков. Не приемаме и драстичното с 49% намаление на капиталовите разходи, заяви там. Общината в града изплаща остатък от кредит в размер на 800 хиляди лева, но общината се задъхва, призна кметът. Пазарджик врътна кранчето на проект за изграждане на къщи за ромски семейства. 30 милиона пък се готвят да теглят в Пловдив, за да направят ремонт на вътрешнокварталните улици. В града под тепетата очакват и 50 млн. евро от европейските структурни фондове.

„Есенното надлъгване за цените на "Гражданска отговорност" започна", информира „Сега"
Традиционната есенно-зимна игра на нерви за цените на "Гражданската отговорност" вече започна. Застрахователи, агенти и брокери от седмица-две насам се опитват да внушат на клиентите, че полиците ще поскъпнат, и дават заблуждаваща информация за цените. Целта е да се направят по-високи обороти точно преди началото на кампанията през декември, когато обикновено "Гражданската отговорност" поевтинява, установи проверка на "Сега".
На пазара се нагнетява напрежение, защото през декември се подновяват 30-40% от полиците "Гражданска отговорност". Затова от колцентровете предупреждават клиентите, че съобщаваните в момента цени важат само сега, защото скоро ще има поскъпване. От колцентъра на "Бул инс" например вчера казаха, че тарифата им важи до края на тази седмица, защото от следващата се чакат по-високи цени.
"Ние от 3 години насам по това време на годината предлагаме на клиентите да си купят полицата още отсега, нищо че тя важи от декември-януари за 12 месеца напред. Така даваме възможност на клиентите да сключат договор преди суетнята около Нова година, а и на по-изгодна цена, в случай че офертите поскъпнат. Но в никакъв случай не казваме на хората, че цените непременно ще скочат", обясни пред "Сега" шефът на SDI Broker Кольо Делев.
В момента е невъзможно човек да сравни офертите на пазара, защото отвсякъде се дава объркваща, неточна или неактуална информация. Най-общо за среден клас автомобил до 1800 куб. см в София цените тръгват от 170-180 лв. и стигат до 250-260 лв. През последните две седмици 3-4 компании действително леко качиха цените, но и те не могат да кажат с колко точно.
"Ние вдигнахме цените с около 10% през миналата седмица, казаха от пресцентъра на "Бул инс". Застраховката на автомобил до 1800 куб. см за София излиза 202 лв. за стари клиенти без регистрирани произшествия и 250 лв. за клиент, който за пръв път сключва такава полица, твърдят от "Бул инс". В ДЗИ полицата за подобен автомобил е поскъпнала от 189.50 на 191 лв., обясни служителка на компанията. Цената на полицата за кола до 1800 куб. см в "Лев инс" е 161 лв., казаха от компанията, но по информация на застрахователни брокери и агенти е с 10 лв. по-висока.

„Бих посъветвала президента да си махне червените очила", казва в интервю за „Дневник" политологът Румяна Коларова
Какво се случва между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, между премиера Борисов и президента Първанов?
- Ако трябва да започнем с баналния въпрос свидетели ли сме на нова война между институциите, трябва да се отбележи, че България отново показа, че е "мажоритарна демокрация", т.е. управление на редуващи се еднопартийни мнозинства. Безспорно сме свидетели на поредния епизод на овладяване на върховете на властта от една партия, но това не е инцидент. Лесният и повърхностен прочит на 20 години демократично управление е, че имаме редуване на мощни еднопартийни мнозинства. Дори при управлението на тройна коалиция на върха на държавните институции стояха само политици от БСП - президент, министър-председател, председател на Народното събрание и главен прокурор.
Всъщност въпросът е защо, когато по волята на избирателите лидери на ГЕРБ заемат топ позициите в държавата, това поражда бурната реакция на президента, но той приемаше като нещо естествено по волята на политиците от тройната коалиция същите тези топ позиции да бъдат заемани единствено и само от водещи фигури на БСП. Защо пряко избраният президент намира за недопустимо по силата на предпочитанията на гражданите да се формира еднопартийно управление, а допуска по силата на договорености между депутатите БСП да заема всички върхови властови позиции четири години.
Какво провокира такава нагласа?
- Дори през годините, когато БСП не беше по върховете на властта, нейните мрежи подплатиха гъсто и стабилно всички значими икономически и политически проекти. Запазвайки своето единство и монолитност в последните 20 години, БСП гарантира своеобразен партиен оазис за авторитарни и клиентелистки практики. Това не беше видимо в "организацията" на партията, а в духа, в стратегиите на междуличностните отношения. Когато при управлението на тройната коалиция мрежите на БСП заеха и върховете на властта, по логиката на тези авторитарно-клиентелистки практики те блокираха достъпа на "опозиционно десните" в абсолютно всички сектори на икономиката и управлението.
Това, което БСП направи в централната власт, ДПС от осем години правеше в регионалното и местното управление. Точно това мобилизира мощна подкрепа от гражданите за ГЕРБ. Така че наблюдаваме сблъсък, който избирателите очакват от ГЕРБ. Според мен "общественото мнение", мнозинството от гражданите очакват ГЕРБ да продължи да бъде толкова войнстващ противник на БСП и е твърде рано да се говори, че мнозинството иска и би одобрило постигане на примирие между институциите.
Защото в България старият червен елит е не просто силно адаптивен, но има изключителна паразитна способност. Той показа, че може да паразитира върху своето отрицание - СДС, както и да живее в ефективна симбиоза с ДПС - движението на най-силно репресираната част от гражданите по време на комунистическата диктатура. След това показа, че може да паразитира и върху монархизма и монархическата носталгия, каквото беше НДСВ. Сега въпросът е докъде ще стигнат силите на ГЕРБ, защото аз съм напълно убедена, че старият елит може да паразитира и върху този нов десен проект.
Но сега сблъсъкът е директно с президента Георги Първанов. Каква е неговата роля?
- За съжаление в края на втория си мандат президентът Първанов поставя под въпрос българския демократичен проект от последните 20 години. Поставя се под въпрос ролята и значението на президентската институция. До 2005 г. президентската институция се беше утвърдила като много ефективен и престижен механизъм за политическо арбитриране. И президентът Желев, и президентът Стоянов и президентът Първанов използваха правомощията си, за да отстояват основни ценности: плурализмът и либерализмът, с които се идентифицираше Желю Желев, "обединена и демократична Европа", за която работеше Петър Стоянов, и социалната справедливост, в името, на която беше избран през 2001 г. Георги Първанов.
Първанов беше изключително убедителен и активен, когато се противопоставяше на икономическия неолиберализъм на НДСВ. Три поредни мандата българските президенти не се страхуваха публично да критикуват дори политическите партии, от които произхождаха. За съжаление днес вече зрее тежка институционална криза. Защото през последните четири години президентът не действаше като арбитър, не действаше като публичен коректив, а като посредник, който задкулисно уговаря политически сделки и компромиси. Президентът се потопи в проблемите на изпълнителната власт - търсеше и намираше изход от вътрешно коалиционните конфликти. По дефиниция демократичното управление (дори когато е коалиционно) е управление чрез междупартийна конкуренция.
Чрез посредническата си роля Първанов не само блокира възможността на най-големи парламентарни партии да отстояват публично алтернативните си управленски приоритети, но неизбежно "общественото мнение" го свърза с корупционните практики, правещи възможно помиряването между лявата програма на БСП и десните икономически приоритети на НДСВ. Нещо повече - президентската институция изглеждаше като център на тези корупционни и клиентелистки мрежи. Затова, когато днес Първанов публично критикува еднопартийността на ГЕРБ, това изглежда като защита на задкулисната корупционна коалиционност. И може би, ако трябва да се дават съвети на президента - не в името на личното му политическото бъдеще, а в името на авторитета на институцията - то бих посъветвала президента да си махне червените очила.
Какви са отношенията президент - БСП?
- Това е вторият голям проблем. Качествата на всяка демокрация могат да се оценят според ролята на опозиционните партии и тяхната еволюция. Важно е да се види дали БСП ще успее да се трансформира, така че да направи клиентелизма и корупцията недопустими практики. И тук не става въпрос за публична реторика. СДС се разпадна, защото най-гръмогласните политици, които правеха скандали на тема корупция, бяха и най-силно обвързани в корупционни мрежи. Уникалното е, че част от тези хора оцеляха покрай лозунга "да изградим широка дясна коалиция", т.е. и вдясно представите на хората неразривно свързват призива за коалиционност със запазването и протежирането на корупционните практики. Но това беше краят на СДС; по подобен начин катастрофира и политическият проект на НДСВ. Сега проблемът за БСП е дали отново ще се постави политическият фарс - най-корумпираните политици да станат фронтмени на борбата с корупцията и кампанията за партийно реформиране.

„Полицаите вече не търпят корумпирани колеги", казва в интервю за „Монитор" комисар Пламен Василев, директор на дирекция "Противодействие на общата престъпност
Комисар Василев, преди няколко дни вътрешният министър Цветан Цветанов отчете, че за 100-те дни управление престъпността се е увеличила заради кризата. Дайте пример за подобен случай?
- Бих дал пример с убийство, което е извършено на 4 юни във Врачанско. В двора на къща тогава беше намерен трупът на Красимир Кишевишки, а в една от стаите намериха убита майка му. На място криминалистите установиха, че двамата са убити с цел грабеж. Нападателят е взел пари и ценности за около 1000 лв. Интересното в този случай, че е извършителят дълго е проучвал и следял жертвите си и то за толкова малка сума. Колегите съвместно с прокуратурата предприеха необходимите действия. Събрани бяха достатъчно данни и доказателства и по-късно бяха установени и задържани извършителите. Сега те са в ареста, а делото продължава. Разследването показа, че убийството е направено с изключително голяма подготовка. Извършителят тук много внимателно е проучил всичко. Ходил е няколко пъти до мястото, установявал е навиците и движението на жертвите. В рамките на един месец може би няколко пъти е посещавал региона. Подобна дълга подготовка и проследяване преди беше характерна за престъпления, свързани с организираната престъпност.
Според вашите анализи кои престъпления бележат ръст напоследък?
- Наблюдаваме увеличение при палежите и при измамите. Палежите много често за свързани с междуличностни отношения, заплахи, предупреждения за неуредени финансови отношения. Другото са измамите. Например при имотните измами имаме доста разкрития по случаи, но много от извършителите са на свобода. Бих казал, че след няколкото сериозни операции, които служители на дирекция "Противодействие на общата престъпност" и на колеги от столичната дирекция, Пловдив, Варна и Благоевград, определено през втората половина на годината се наблюдава намаляване на имотните измами. Иначе повечето от тях са идентични. Работихме по един случай, в който се опитваха да продадат панелно жилище на възрастни хора в кв."Света Тройца". Същата група направи опит да продаде и имот на бащата на Валентин Златев. И двата случая са предотвратени, а виновниците са в ареста. За тях има данни и за други случаи, в които са участвали. При имотните измами обикновено се избират жилища, в които или не живее никой, или има наематели. Когато собствениците не са на място, измамниците работят по-лесно.
Какви са най-честите действия на имотните измамници?
- Първоначално започват дълго проучване, събират документи, изчакват дали ще се получи някаква поща, опитват се да се сдобият с някакви лични данни на собственика на жилището. Затова ние съветваме хората да не дават така лековато личните си данни. А след като се сдобият с данните ви, вече е много лесно да бъдете измамени. Представят се за банкери, много често вадят от пощенски кутии писма със сметки от мобилните оператори, които съдържат лични данни. А нататък пътят да се сдобиеш със скица на имота, копие от нотариален акт и т.н. се оказва сравнително лесен. Когато човек живее постоянно на даден адрес, е много сложно. Почти няма случай, в който да се опитват да препродадат такъв имот - в който собственикът пребивава постоянно.
Почти всекидневно има съобщения за измамени хора по телефона. Като че ли полицията не е много ефективна в разкриването на тези престъпления?
- Вярно е, че телефонните измами са голям проблем в момента. Противодействието на полицията също е много голямо. Медийната кампания, която проведохме, също дава резултати, но въпреки това хората пак се доверяват. Нашият съвет е при най-малкото съмнение да се обръщат към полицията. Дори ако техният близък в момента не вдига телефона си, това не означава задължително, че именно той е в беда. Ето покрай свинския грип зачестиха и измамите с ваксини. Единственото, което можем да направим, е да приканим гражданите да сигнализират наистина при най-малкото съмнение.
И какво като ви сигнализират, след като според все още действащия Закон за електроните съобщения вие не може да искате разпечатки, тъй като телефонната измама се води леко престъпление?
- По-точен пример за проблема с разпечатките е например сигнал, че в някоя детска градина има поставена бомба. Те звънят от определен номер. Към момента тези обаждания също не попадат в графата тежки престъпления, тоест ние не можем да поискаме разпечатка. Ако този психопат тормози детската градина всеки ден, ние всеки ден трябва да извеждаме децата и преподавателите от нея, да извършваме проверки, след което пак да ги връщаме по местата им. И няма да можем да разберем от кой телефонен номер този човек тормози хората. Друг пример: изчезва дете, да не говорим ако го отвлекат. То просто може да се е загубило. То има телефонен номер, ако поискаме разпечатка по реда, който върви сега, ние ще можем да получим отговор в рамките на 7 до 10 дни. Извинявайте, но ако един родител получи отговор от полицията "изчакайте от 7 до 10 дни", за да му кажем евентуално къде се движи детето му... не е нормално това според мен. А самите разпечатки на практика не дават информация за разговорите. Ние ги ползваме само за установяване на лица, тяхното местоположение. По тази причина не знам защо се вдигна толкова шум и защо така ревниво се подхожда към това. Ще ви дам още един пример. Ако искаме да разберем дали убитият е бил повикан от някого по телефона, последните му обаждания, къде е бил през деня и кой го е търсил, отново ще трябва да изчакаме до 10 дни, за да разберем. И то 10 дни в най-добрия случай. Има и случаи, когато получаваме разпечатката на 47-я ден. В края на краищата това нещо не трябва на полицията като някакъв документ, който да приложи към някое дело. Правим го в помощ на гражданите.

„За младите БАН е трамплин за чужбина", казва в интервю за „Стандарт" научният секретар на академията дхн Владимир Димитров
Доктор Димитров, как гледате на определението "феодални старци", което ви отправи вицепремиерът Дянков наскоро?
- Аз лично бих казал, че в БАН има много възрастни учени, които работят прекрасно, продължават да раждат идеи и да работят над проекти, които носят пари за академията. Както има и млади, които вече на нищо не могат да бъдат научени.
Преди около три години имах възможност по време на научен форум да седя с колега от САЩ, който малко по-късно стана Нобелов лауреат. Тогава обсъждахме пенсионните системи в научните общности на различните страни. И той разясни, че при тях е горе-долу като при нас - докато един учен има проекти, които носят пари на институцията, той бива оставян да работи. Съвсем друг е въпросът, че има хора, които изчерпват научния си капацитет и на 50 години. В нашата област си спомням например покойния акад. Каишев, който и на 90 г. още идваше в института, работеше на компютър и правеше проекти.
Това обаче качва средната възраст на работещите в академията.
- Качва я, но нашият основен проблем е друг - че нямаме достатъчен приток на млади хора, нямаме с какво да ги мотивираме да останат тук. Миналата година аз водих една магистратура в химическия факултет на СУ - имах трима студенти. Цял семестър четох лекции само на трима души. Младите хора при нас започват работа с около 320-370 лева стартова заплата. Дори една докторантска стипендия е по-висока - 450 лева. Бих казал, че е не по-малко срамно и професори с по два доктората, с доказан научен принос да се разписват на средна заплата от около 700 лева, колкото получаваме в БАН. В действителност, както неведнъж съм се шегувал, ние стоим тук не заради заплатите, а въпреки тях. Младите идват с мотивацията, че им е интересно, но твърде скоро разбират, че само интересът не им стига, за да си плащат сметките и да си посрещнат разходите за живот. Затова най-често отиват да се обучават някъде в чужбина и търсят начини да останат там. И тъй като, поне в моята област - органичната химия, нашият институт е на добро европейско ниво, след като са направили докторантура при нас, ги вземат за постдокторанти и ги задържат. Ние нямаме механизъм да върнем младите учени обратно. На тях БАН им служи за трамплин, за да правят наука в чужбина. Това обаче не значи, че у нас са останали най-некадърните. Учените ни са добри, но за съжаление нивото и във висшето образование, и в науката пада с много бързи темпове.
Можете ли да посочите в кои научни институти то е паднало драстично? Иначе казано - има ли такива, които не работят?
- Аз не бих искал лично да раздавам такива квалификации, още повече че в момента всички чакаме международна експертна оценка от европейски учени, която академията поръча сама. Те са направили своеобразна "инвентаризация" на дейността ни - институт по институт. На 30 ноември трябва да станат ясни резултатите от нея и на тяхната база ние вече ще решим как да проведем реформата.
Ще има ли закриване на институти?
- Трудно ми е да отговоря, преди да дойдат резултатите, но мисля, че по-скоро можем да говорим за закриване на дейности, които вече не са актуални нито в международен мащаб, нито от гледна точка на държавата. Трябва да се опитаме да дефинираме новите нужди, които може да обслужва даден институт, вместо автоматично да му слагаме кръст. При нас протече период на оценка, който не бе никак лек. Именно заради него академията прие един документ, че започваме процедура по оптимизация на дейността ни. Между другото и сега на всеки пет години хабилитираните учени минават през атестация и получават оценка на дейността си. Друг е въпросът, че както почти навсякъде в държавата, и ние още не сме се научили да се освобождаваме от хората, на които е поставена ниска оценка. Това не е лесно, повечето от нас чувстват неудобство да кажат на някого, че не става за тази работа. Ако се огледаме, това е не само в науката, има го във всяка сфера. Но не може с крути мерки да се решават кадрови проблеми, още повече, че аз съм привърженик на еволюционните, а не на революционните методи. Един учен израства бавно. Отделно от това, в момента на нас ни се налага да учим докторанти на неща, свързани с научните експерименти, които е трябвало да им преподадат във втори-трети курс. Но аз не виня университетите, виня липсата на пари за съответната материална база.
Търси ли ви бизнесът?
- Българският бизнес сякаш едва напоследък започна да се обръща с искания за разработки към академията. Предполагам, че плодовете им ще се видят в следващите няколко години. Досега с поръчки към нас се обръщат предимно чуждестранни компании, колкото и парадоксално да звучи. Институтът, който ръководя аз, например работи за белгийска фирма, подразделение на "Джонсън и Джонсън", както и за френска и немска компания. Само от такива поръчки за последните десетина години ние сме реализирали поръчки за 600 000 евро. Част от тях отиват за материално стимулиране на хората, но в по-тежки времена благодарение на чуждите поръчки плащаме дори парното. Лошото обаче е, че заради тези поръчки страдат научните публикации на хората. Докато се занимават с приложна наука, те нямат време за собствените си изследвания. Затова се разкъсват, работят над осем часа на ден. И когато дойде атестация, пита къде са ви публикациите. Защото приложните проекти, които правим, също се оценяват, но научните публикации ни носят висока оценка.

„Кметове остават без субсидии, ако пречат за регионалните депа", казва в интервю за „Сега" зам.-министърът на екологията Евдокия Манева
Г-жо Манева, защо в екологията има най-много съмнения за корупционни схеми, а няма повдигнати обвинения срещу ексминистъра и екипа му?
- Най-много са съмненията, защото е огромен ресурсът, който се преразпределя през МОСВ. Три са програмите с европейски пари - ФАР, ИСПА и оперативната. Знаете, че след министерството на земеделието МОСВ има най-голям ресурс, който трябва да усвоява - около 2 млрд. евро. На второ място са сумите, които са се разпределяли чрез държавното предприятие за управление на средствата за опазване на околната среда (ПУДООС) - между 80 и 100 млн. лв. всяка година. Да не се пренебрегва ролята на МОСВ и при определяне на екологичните обекти, които поименно се финансират от бюджета.
Толкова перфектно ли са работили хората на Джевдет Чакъров, та няма основания за търсене на отговорност?
- Нищо подобно, перфектна е била корупционната схема. Разкриването на нарушения се усложнява и защото голяма част от обектите са линейни - канализации и водоснабдителни системи - и трудно се доказва нарушение. Изпълнителите са били доста опитни, почти няма пропуски в обществените поръчки и документациите. Но ако се провери какво фактически е направено, ще се видят големите нарушения. Преди да се повдигнат обвинения, трябва да се съберат достатъчно аргументи за доказване на тези нарушения. Последните ни проверки показаха, че канализациите, които са изграждани, масово са сухи. Те не са свързани с жилищата, които трябва да ги ползват. На второ място това са канализации и колектори, които не водят към пречиствателна станция, а ако работят, изливат отпадъчните води в някое близко дере, с което предизвикват много по-голям екологичен проблем, отколкото ако тези населени места останат на септични ями. Това са мощни точкови замърсявания. В много от случаите са в горното течение на реките.
Това може ли да се смята за престъпление?
- За съжаление не е регламентирано като престъпление, но има достатъчно основания да се намери формулировката за умишлено предизвикване на негативни екологични резултати. Пример за неефективно усвояване на средства е пречиствателната станция в Благоевград. Там има сериозни проблеми в стиковането между нея и колекторите, поради което се предизвиква един неправилен поток в самата пречиствателна станция и много силни миризми. Това не би трябвало да е така, ако проектът е изпълнен както трябва, но не са стигнали средства заради отклоняване за комисиони. Имаме основание да смятаме, че почти няма проект без нарушения. Вземете пречиствателната станция в Горна Оряховица, която няколко пъти е откривана, но не работи. Безумие е да построиш пречиствателна станция, а да няма канализация.
Има ли река в България, която не е замърсена от тези нерегламентирани канализации?
- Имам съмнения, че няма. Навсякъде се изпускат в реките отпадни води, но това не означава, че всички реки са наднормено замърсени.


ПО ФОКУС

Георги Славов: Удовлетворени сме от бързата реакция на полицията

Ямбол. Удовлетворени сме от бързата реакция на полицията, която установи извършителя и се водят процесуално-следствени действия. Това каза пред Агенция „Фокус” кметът на Ямбол – Георги Славов.
„Общината ще изрази своята съпричастност. Няколко пъти ни се случват такива трагедии, но всичко останало е плод на оперативно-следствени действия”, заяви Славов.
По думите му жертвата и стрелецът са се познавали, не са били непознати.
„Освен съболезнованията за трагедията на всички близки и роднини и признанието за бързите действия на полицията, които в такива моменти са от много голямо значение друго не бих могъл да коментирам”, посочи Славов.

Убиецът Теньо Пенков е бил член на Петдесятната църква в Ямбол
София. Теньо Пенков - мъжът, който уби дете, простреля майка му в Ямбол тази вечер и стреля по вуйчо си в село Козарево, е член на Петдесятната църква и е познат като ревностен християнин, изключително добър и кротък човек, каза пред радио „Фокус” кметът на село Козарево Димитър Нанев. Убиецът е живеел в един и същи блок с пострадалото семейство. Според кмета на Ямбол Георги Славов почерненото семейство и убиецът са се познавали много добре, тъй като живеят в един и същи вход на квартал „Хале” в Ямбол. Там убиецът Теньо Пенков живеел от дълги години. Тази вечер Пенков почина, след стрелбата и катастрофа, след преследване с полицията.

ФАР светна
Говорителят на Европейската комисия Марк Грей потвърди днес размразяването на еврофондове по програма ФАР и по Преходния инструмент за България.
„От името на евркомисаря Рен бих искал да обявя, че Комисията прекратява замразяването на плащанията по предприсъединителните програми ФАР и Преходния инструмент за България. Днешното решение е резултат от значителните усилия, положени от българските власти в тясно взаимодействие с Комисията, за разкриване на предишни нередности и за нови предложения за коригиращи дейности”, заяви на пресконференция Марк Грей.

Симеон Дянков: Отпушените пари от Европейския съюз са голям успех за България
Отпушените пари от Европейския съюз са голям успех за България. Това каза пред журналисти във Велико Търново министърът на финансите Симеон Дянков, предаде репортер на радио "Фокус" – Велико Търново. Дянков заяви, че екипът на Министерството на финансите работи от два месеца по този въпрос. „От началото на 2008 година, както знаете, са запушени тези проекти. Днес дойде официално писмото, което казва, че от общо 130 млн. евро, които бяха останали и които ние се борихме веднага ни отпускат, 91 млн. евро, от които ние имаме проекти вече, които днес или утре можем да ги дадем са 64 млн. евро – т.е. тези пари веднага можем да ги вземем”, заяви Дянков. Той уточни, че за останалите 27 млн. евро има проекти, които вече са разработени и те трябва да тръгнат по процедурата. По думите на министъра, общо около 180 млн. лв. получава допълнително България, благодарение на борбата през последните два месеца. Дянков заяви още, че България е една от петте държави, които нямат наказателна бюджетна процедура за тази година и единствената държава за следващата година ако се приеме Бюджет 2010 година. „Оттук нататък вече настояванията са както са били и досега - България и въобще Източна Европа да има справедлива част от европейските фондове и въобще от бюджета на Европейския съюз”, заяви министърът на финансите. Той посочи, че се очаква напълването на бюджета за месец ноември и изказа надеждата си, че веднага след това ще бъдат дадени обещаните пари за пътен възел „Качица”. „Това е наистина приоритетен проект, един от малкото, които до края на тази година трябва да се финансират и г-н Плевнелиев и г-н Бойко Борисов и аз вече сме се изказвали по този въпрос”, заяви Дянков. Той посочи, че се чака краят на месеца, за да се напълни бюджетът и за да може да се дадат пари за този и на няколко други проекти.

България успя да спаси от потенциална загуба средства в размер на 91 млн. евро
Европейската комисия (ЕК) взе решение да вдигне мярката „временно спиране на плащанията” по програма ФАР. В резултат на усилията на новото правителство, България успя да спаси от потенциална загуба средства в размер на 91 млн. евро. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите. С вдигането на мярката „временно спиране на плащанията”, ЕК отчита постигнатия напредък от новото правителство на Република България и положените от него усилия да идентифицира слабостите в системите за финансово управление и контрол и да предприеме необходимите действия за преодоляването им. С решението си Комисията потвърди, че всички условия за вдигане на мярката „временно спиране на плащанията” по програма ФАР са изпълнени. Мярката беше наложена през февруари 2008 година поради установени проблеми и недобро функциониране на системите в две от четирите изпълнителни агенции - в Министерството на финансите и в Министерството на регионалното развитите и благоустройството. Размерът на тези договори е 323 млн. евро ФАР- финансиране. С допълнително писмо ЕК отблокира плащанията за т.н. „туининг” договори, които възлизат на 63 млн. евро по програма ФАР. Засегнати от мярката „спиране на средства” са договори в размер на 260 млн. евро. Те са за изпълнение на финансови меморандуми 2002, 2003, 2004, 2005 и 2006 - общо 25 финансови меморандума с над 570 договора.
За да прекрати тази мярка, ЕК изиска от българските власти да преразгледат и оценят договорите, сключени от двете агенции в периода юли 2007 г. – юли 2008 г. Стойността на тези договори е 130 млн. евро ФАР-финансиране.
Новото правителство проведе редица срещи с представители на ГД „Разширяване” на Европейската комисия, на които бяха обсъдени действия и механизъм за намаляване на размера на финансовата санкция. Постигната е договореност финансовата корекция да бъде в размер на 39 млн. евро. По изпълнителни агенции разпределението е както следва:
19 млн. евро финансова корекция представляваща 25% от стойността на договорите сключени от „Централно звено за финансиране и договаряне” в МФ в размер на 76 млн. евро по програма ФАР;
20 млн. евро финансова корекция представляваща 38% от стойността на договорите сключени от Изпълнителната агенция по ФАР в МРРБ в размер на 54 млн. евро по програма ФАР;
Така от общо 130 млн. евро, които Европейската комисия счита, че са засегнати от системни слабости и поради тази причина неприемливи за финансиране по Програма ФАР, България спасява 91 млн. евро или 180 млн. лева, които очаква да получи от ЕК. Средствата по програма ФАР се предоставят на траншове съгласно схема и механизъм специфичен за всеки финансов меморандум.

Бойко Борисов за европейските пари: На предишните им ги спираха, на нас ни ги пускат
Около 180 млн. лева свежи пари влизат в държавата по програма ФАР. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на премиера – това е изключителен политически тласък за правителството.
Борисов заяви, че днес е получен факс от комисаря по разширяването Оли Рен, в който се посочва, че като резултат от конструктивния диалог обявява, че комисията е взела решение да вдигне мярката временно спиране на средствата по програмата.
Това са оценките, които ме интересуват, това са оценките, които интересуват българските граждани, заяви той.
На предишните им ги спираха, на нас ни ги пускат, каза той за европейските пари.
Борисов заяви, че заради некадърното управление в миналото ние няма да можем да получим 323 млн. евро по ФАР, а ще вземем 90 млн. евро.
Има много силен политически знак към България, след вчерашното приемане на бюджета, това е толериране политиката на правителството, заяви той.

БНР
България ще може да изплати със собствени средства сумите по ФАР, но само по „чистите проекти”

Европейската комисия пуска част от спрените плащания по програма ФАР, чиято обща стойност надхвърля 340 млн. евро. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е бил информиран снощи за това решение с писмо от Дирекция „Разширяване” на ЕК, предаде БНР.
България получава възможност да изплати засега със собствени средства дължимите суми по така наречените „чисти проекти”, за които не са установени никакви злоупотреби или нередности.
Това се отнася само за договорите, сключени преди месец юли 2008 година, когато финансирането беше замразено, а две от агенциите по ФАР – към министерствата на финансите и на регионалното развитие, загубиха акредитациите си. Сега те по изключение получават право да изплатят парите по проектите, които отговарят на тези условия, обясниха експерти от Европейската комисия, без да се ангажират с оценка каква може да е общата им стойност.
Тези пари могат да бъдат усвоени най-късно до края на годината, а догодина, след проверка на извършените плащания, Еврокомисията ще възстанови на България средствата, изразходвани според правилата. Решението идва само седмица, след като Европейската сметна палата излезе със заключение, че въпреки многобройните екшън-планове, слабостите в управлението и контрола на парите по ФАР остават. Еврокомисията споделя тази оценка и в писмото до министър Симеон Дянков също са отбелязани нерешените проблеми с административния капацитет, както и че на България все още и предстои да убеди Комисията, че е предприела достатъчни коригиращи мерки. Парите по ФАР останаха замразени най-дълго, след като през май и септември тази година Европейската комисия вече отблокира плащанията по другите две предприсъединителни програми ИСПА и САПАРД.

Агенция „Фокус” припомня:
Парите за България по програма ФАР бяха замразени заради системни нарушения от агенциите по ФАР в регионалното и във финансовото министерство, които загубиха акредитациите си миналата година.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предложи на Европейската комисия да бъде наложена финансова корекция на стойност от 4,8 млн. евро по проблемни проектите по програма ФАР, която да бъде наложена на страната ни. Това обясни заместник-регионалният министър Лиляна Павлова на пресконференция на 3 ноември 2009 г.
Всички неприключили 214 проекти на регионалното министерство по ФАР са на обща стойност от 37,4 млн. евро. Така при положителен отговор от ЕК за исканата корекция ще бъдат размразени близо 34 млн. евро, към сумата са включени 1 млн. евро за проекти без никакви проблеми по ФАР – които са само два.
Нещата са на финалната права по отношение на приключване на преговорите за размразяване на средствата по ФАР – там, където това може да стане, коментира тогава Павлова.
Оттегляне от финансиране по ФАР има за 10 пътни проекти (6 от които са изпълнени), управляващи от МРРБ с бенефициенти АПИ. Дейностите по тях след година и половина преговори са показали, че има несъответствия в наличните документи и има проблем с управлението на договорите. Тенденциите за година са за двойно и тройно увеличаване на тяхната стойност. Съфинансирането по тези проекти дори е надхвърлило европейското финансиране. Четири пътни проекти от тях обаче, които са в процес на строителство, ще бъдат довършени с национални средства зарази социална значимост.
Два от тях са отсечките Лом – Монтана, Плевен – Никопол. „По тях вървят строителни дейности, а идва зима и не можем да си позволим да оставим недовършени. Тези проекти ще се продължат с национални средства, така че преди зимния период да бъдат максимално довършени, за да има проходимост”, каза Павлова. За целта са одобрени до 40 млн. лв. и те ще бъдат отпускани на МРРБ с корекции на бюджета.
МФ до 21 ноември трябва да предостави своите анализи за управляваните от него проекти по ФАР. По неофициална информация това вече е направено. Така ЕК ще разгледа в пакет анализите за финансови корекции и се очаква да даде отговор до края на месеца, каза тогава Павлова.

Кметът на град Кливлънд, САЩ, търси възможности за сътрудничество в България
София. Кметът на град Кливлънд Франк Джаксън е на посещение в България. Целта на посещението е да се постигне засилване на връзките между България и град Кливлънд. Срещата е по инициатива на Американската търговска камара в България с помощта на Посолството на САЩ в България, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Това са едни тежки времена - и за САЩ, и за България. Целта на нашето посещение е, че ние искаме да правим бизнес. Ние смятаме, че трябва да създадем връзки с хора от България и когато времената се подобрят, да се задълбочат тези създадени връзки. Ние посетихме една от вашите болници и видяхме, че има големи възможности за помощ между болниците в София и в Кливлънд”, каза Джаксън. Той припомни, че през последните десетина години в София населението се е удвоило и тук се създават по 18 хил. работни места. В тази връзка Кливлънд може да се поучи от София.
„Високо ценим връзките, които създадохме в страната, и за нас това ще е приоритет №1”, каза още той. Според него, София и Кливлънд могат да си сътрудничат в областта на комуникациите, на технологиите и в областта на възобновяемата енергия, и може да има обмяна на опит в областта на културата.
Подписано е и споразумение между американската делегация и Българската промишлена палата за сътрудничество.

„Време”: Търговските центрове в Македония никнат, сякаш страната тъне в пари
Скопие. Македонците по време на криза ще получат три нови големи търговски центъра, в които ще се продават много известни световни марки, пише днес македонският вестник „Време”. Изданието отбелязва, че въпреки намалялата покупателна способност на гражданите, заради което потреблението в страната е спаднало с 40%, инвеститорите смятат, че идва точното време за инвестиции в търговски центрове. С реализацията на вече започнатите проекти македонците ще получат 220 000 кв.м нови магазини.

Телма: В Македония е регистриран първият смъртен случай, причинен от новия грип
Скопие. Македонското здравно министерство засега отказва да потвърди информацията, че един пациент, заболял от новия грип А H1N1 е починал днес следобед, предаде македонската телевизия Телма. Според неофициална информация е починал 32-годишен мъж, приет вчера в болница в тежко състояние. Пациентът е приет със затруднено дишане и е бил включен на апаратно дишане.
В момента на апаратно дишане е и пациентка на 55 години, чието здравословно състояние се оценява като тежко, тъй като има слабо сърце.

А1: Опозицията в Македония сравни Никола Груевски с Адолф Хитлер
Скопие. Опозицията в Македония днес е в шок след писмото на Никола Груевски до членовете на ВМРО-ДПМНЕ, предаде македонската телевизия А1. Опозиционерите не са изненадани толкова от възможността за предсрочни избори, колкото от посланията, в което разпознават език на омразата, отбелязва медията.
„Човекът, който държи в ръцете си полицията, тайната полиция и всички лостове на властта, използвайки езика на омразата, призовава към линч на всички онези, които мислят различно от него. Човекът, който призовава към национално единство, показа истинското си лице”, заяви Емилиян Станкович от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/.
„Изобщо не ми е приятно да сравнявам моя премиер, мой, защото съм гражданин на тази държава, с това, което правеше Хитлер, но приликите вече са видими”, заяви Андрей Жерновски от Либералдемократическата партия /ЛДП/.
Във ВМРО-ДПМНЕ застават изцяло зад позицията на Груевски. Според тях езикът му не е твърде остър, особено ако се имат предвид съобщенията от страна на опозицията за възможен бунт следващия месец.

Редактор на македонски таблоид бе пребит в Скопие
Скопие. Зоран Василевски, редактор на таблоида „Крема” снощи е бил нападнат в Скопие пред сградата, в която живее, предаде македонската телевизия Канал 5. Нападателите са били маскирани. Според Василевски причината за нападението са текстовете, които пише за таблоида.
Това не е първото нападение срещу Василевски. Преди известно време бе разбит автомобилът му, но той не приел заплахите сериозно.
Съюзът на журналистите на Македония осъди нападението.

„Нова Македония”: Семейното насилие е дълбоко вкоренено в македонското общество
Скопие. Семейното насилие е дълбоко вкоренено в македонското общество, пише днес македонският вестник „Нова Македония”. Семейното насилие в Македония е налице отдавна, като единствената разлика е че сега жертвите се окуражават и слагат край на тормоза, подавайки сигнали до компетентните органи. Именно тук може да се търси причината за учудващите данни и числа, тъй като, ако до преди десетина години семейното насилие в Македония бе тема табу, а жертвите от страх мълчаха, сега все повече се осмеляват да говорят и да споделят горчивия си опит, посочва изданието.
Според данните на полицията през първите девет месеца на тази година в Македония са регистрирани 264 престъпления, свързани с домашно насилие, 509 нарушения и 3 075 оплаквания от семейно насилие. Подробните анализи сочат, че в повечето случаи злоупотребата с алкохол е причина за семейното насилие, следват психичните разстройства и наркотиците.

ИНПРЕС: Държавното ръководство на Македония се разтича по приятели в света
Скопие. Президентът Георге Иванов изпрати писмо до колегите си от страните членки на ЕС, в което от свое лично име и от името на гражданите на Република Македония иска подкрепа за определяне на дата за започване на преговори за членство на страната в ЕС, пише днес македонското електронно издание ИНПРЕС под заглавие „Държавното ръководство се разтича по приятели в света”. Премиерът Никола Груевски скокна за един ден в София, а вчера и днес е в Лондон. Макар че там няма да се срещне с британския си колега Гордън Браун, все пак тема на разговорите с домакините на по-ниско равнище ще бъде македонското евнроатлантическо доближаване. Външният министър Антонио Милошоски днес е на работно посещение във Варшава, където ще се срещне с колегата си Радослав Шикорски и с председателя на полската парламентарна комисия за външни работи Анджей Халицки. Милошоски ще изнесе лекция на тема „Перспективите за членство в ЕС на страните от Балканите – случая на Република Македония,” на форум, организиран от Центъра за източни изследвания и института „ДЕМОС – Европа”.
Държавното ръководство, естествено, заслужава похвали за дипломатическата инициатива. Освен ако тя не идва твърде късно, отбелязва изданието.

В Европейския парламент обсъждат 300 млн. евро компенсации за България заради АЕЦ „Козлодуй”
Брюксел. Помирителната комисия за Бюджет 2010 на Европейския съюз, в която участват представители на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз, обсъжда възможността България да получи компенсации в размер на 300 млн. евро за АЕЦ „Козлодуй”. Това съобщи пред журналисти в Брюксел българският евродепутат Надежда Михайлова-Нейнски, която също участва в заседанието на комисията в качеството й на постоянен докладчик на Бюджетната комисия по темите на външната политика, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Нейнски поясни, че страната ни може да получи 75 млн. евро още тази година, които да бъдат отпуснати по инструмента за гъвкавост. Има политическа воля да се дадат компенсации на България за АЕЦ „Козлодуй”. Въпросът, който се обсъжда в момента, е как точно да стане това, по кой механизъм и от тази ли година да започне изплащането или от следващата, посочи Нейнски. Според нея е много важно да се започне изплащането на пари, дори първоначално да бъде изплатена само част от сумата, защото след това ще се търсят други възможни варианти за ежегодно изплащане на компенсациите. Заседанието на Помирителната комисия продължава и в момента и се очаква да приключи късно тази вечер. Според евродепутата до края на заседанието ще бъде взето решение както за компенсациите за България, така и за бюджета на Европейския съюз за следващата година.

Русия ще се стреми към съкращаване на изхвърляните в атмосферата вредни емисии с 25%
Стокхолм. Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще се стреми към съкращаване на изхвърляните в атмосферата вредни емисии с 25%, предаде ИТАР-ТАСС.
В частност руският лидер обяви намерението на страната да увеличи енергийната ефективност на производството с 40%, което според него ще позволи да се постигне съкращаване на изхвърляните емисии от 25%.
П-рано председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу на пресконференция подкрепи инициативата на руския президент.
Барозу напомни, че след две седмици в Копенхаген ще се проведе конференция по въпроса за климатичните промени.

АФП: Населението на Германия ще се свие със 17 млн. души до 2060 г.
Берлин. Германия може да се окаже на 17 млн. души по-малко след 50 години, сочат данните от официалната статистика, разкриващи мащабите на демографската криза в най-голямата европейска икономика, коментира АФП.
Същевременно населението бързо ще застарява, като към 2060 г. един от всеки трима германци ще е на възраст над 65 години, а един на всеки седем – над 80 години.
Общият брой на населението, който в момента е 82 млн. души, ще падне до между 65 и 70 млн., като нито имиграцията, нито евентуален пик на раждаемостта, която в момента е 1,4 деца на жена, могат да облекчат кризата, съобщават от Националната статистическа дирекция на страната.
Както и други развити икономики, Германия е изправена пред разрастваща се демографска криза, която оставя страната без работна ръка и засилва напрежението върху системата на пенсионното осигуряване

„Гардиън”: Броят на гладуващите в САЩ достигна рекордно високо ниво
прехраната е била проблем за 50 милиона души в САЩ, съобщава британският вестник „Гардиън”.
В същото време повече от 1 милион деца в страната страдат от недохранване. Тези данни показват увеличение на броя на недохранените хора с 1/3 спрямо предходната година.
Според доклада 6,7 милиона души в САЩ редовно пропускат хранене, а 96% от тях свършват храната, преди да имат пари да си купят друга. Въпреки че за малко хора тази ситуация е ежедневие, за 88% тя се повтаря 3 или повече месеца в годината. Така през изминалата година бедността в страната е засегнала рекорден брой хора от началото на статистиката през 1995 година

„Уолстрийт джърнъл”: Време е Западът да се поучи от Източна Европа
Ню Йорк. Време е Западът да се поучи от Изтока, пише в коментарен материал „Уолстрийт джърнъл”. В условията на икономическа и финансова криза мнозина настояват, че реформите в Източна и Централна Европа са отишли твърде далеч през последните две десетилетия. Страните от региона са премахнали твърде много регулации и са се отворили прекалено, в резултат на което са пострадали от кризата. Така твърдят критиците.
Въпреки че някои държави от тази част на Европа бяха наистина засегнати от остър икономически спад, това бе по-скоро резултат от прегряване на икономиката, а не в следствие на структурните реформи. Нещо повече, когато светът излезе от рецесията, икономическият климат в тези страни ще се окаже много привлекателен. И дори насред кризата, те продължават да изпълняват програмата си за реформи, което ги прави още по-конкурентоспособни.
За да посрещне рецесията Полша намали лихвения си процент от 40 до 32%. България запази нововъведения плосък данък от 10% и въведе нови данъчни облекчения за инвеститорите. В Чехия, където плоският данък е 15%, икономическото стимулирано е в основна част под формата на съкращения в данъците. Балтийските републики бяха принудени да увеличат някои данъци, но намалиха други. Днес няколко източно- и централноевропейски страни се характеризират с добри условия за предприемачество, в съчетание с ниски и плоски данъчни ставки. Налице е ярък контраст между привлекателността за бизнеса на Чехия и Словакия спрямо тежкото данъчно бреме в страни като Швеция и Белгия.

Няма коментари: