петък, 6 ноември 2009 г.

БИЛЕТЧЕТО СЕ ВРЪЩА НА 0,70 ЛЕВА В СОФИЯ, УБИТА БЪЛГАРКА В ИТАЛИЯ, А ЧЕХИТЕ МАЙ СИ СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ЕВРОСЪЮЗА! - 6 НОЕМВРИ 2009

ПО Money.bg

Съдът върна билетчето в София на 70 стотинки
Административният съд за София-град е отменил решението на Столичния общински съвет да увеличи стойността на билета з аградския транспрот от 70 стотинки на 1 лв. Това е станало с решение от 2 ноември, става ясно от деловодството на правораздавателната институцията.

Решението ще влезе в сила след 14 дни от датата на получаването му в Столична община, ако от общината не го обжалват. Кметството има право да подаде иск пред Върховния административен съд.
Решението е взето след заведено дело от Борис Цветков, секретар на Дискусионен клуб за социална местна политика (ДКСМП).
Ако общината иска да промени наредбата за превоз на пътници, трябва да се направи мотивирано предложение с финансов анализ какви ще са резултатите, защото с предложението за поскъпване на билета не са се увеличили приходите, а градският транспорт е на загуба", коментира Цветков, цитиран от агенция Фокус.
Той изтъкна, че при приемането на решението за поскъпването на билетите за градски транспорт, не са били отчетени мненията на гражданите.
"Това предложение трябваше да бъде обявено публично на електронната страница на общината", коментира Цветков.
По думите му по време на заседанията на съда много пъти общината дори не е пратила юрист.
„Ако те не обжалват това решение и то влезе в сила, възниква и финансов въпрос, защото много хора са ощетени. За хората, пътуващи с билети, може само статистически да се каже каква сума е надвзета", обясни още той.

„Джинси с дрога”, „Печалбата на строителите се "срина" до 100 процента”, „Задължителна втора здравна осигуровка от 2011 г.”, „Задава се нова вълна от 90 000 съкратени до края на годината”
„Джинси с дрога", информира от първата си страница „Стандарт"
Ако детето ви си поръча джинси в нета, имайте едно наум. "Амфетка" не е марката им, а хапчета дрога. Амфетаминът се пришива в колана, джоба или подгъва на дрехата. Той се крие и в копчетата на блузите. Това е новият хит за зарибяване на ученици, след като МВР затегна контрола над уличните дилъри. Специални сайтове предлагат наркотика, сочи изследване на неправителствената организация Фокусен център за наркотиците, представено вчера. Поне 50 българи дневно опитват за сефте наркотик, най-малките са на 11 г., сочат още данните. 115 интернет портала предлагат т.нар. дизайнерска дрога. Това е синтетичен наркотик, на който топхимици са променили състава, за да не попадне в списъците на забранените психотропни вещества.
Още от статията на „Стандарт"
„Печалбата на строителите се "срина" до 100 процента", съобщава от първата си страница „Сега"
Въпреки поевтиняването на жилищата у нас печалбата на строителните предприемачи все още остава голяма. Това стана ясно от думите на главния архитект на София Петър Диков пред конференция за недвижими имоти в София. "Себестойността на строителството в момента е между 300 и 340 евро на кв.м.", посочи той, като посъветва предприемачите да си калкулират по-разумна печалба.
В момента средната цена на квадрат ново жилище в столицата е около 850 евро. Ако себестойността на строителството е 340 евро на кв.м., това означава, че дори в момента предприемачите имат печалба повече от 100%. При цените, на които се сключваха сделките в разгара на имотния бум - над 1200-1500 евро, строителите са си начислявали още по-фантастични печалби.
Според брокери въпреки поевтиняването на жилищата през последните месеци, цените все още не са достигнали дъното. "Жилищата ще продължат да поевтиняват и през следващата година, но с по-умерени темпове", прогнозира Кристофор Павлов от УниКредит Булбанк. Той припомни, че за времето от юли до септември цените на жилищата са поевтинели с около 28% в сравнение със същия период на миналата година.
Много предприемачи обаче смятат, че цените на жилищата почти са достигнали себестойността си. "Не може 490 евро на кв.м. да се счита за реална цена", коментира Пламен Андреев от "Планекс холдинг". Според него рекламите на апартаменти с такива цени означават, че или компанията е изправена пред фалит, или трябва НАП да й направи проверка дали плаща данъци и осигуровки.
Въпреки тежката ситуация в строителния сектор, според Петър Диков спадът в София ще е най-малък. Главният архитект съобщи, че пет големи инвеститора искат да започнат изграждане на обекти в столицата през следващата година. Той не посочи имената на инвеститорите, но обясни, че в момента тече издаване на строително разрешително за обект от жилища и търговски площи, за което инвеститорът е платил над 3 млн. лв.
Още от статията на „Сега"
„Задължителна втора здравна осигуровка от 2011 г.", съобщава от първата си страница „Дневник"
България ще въведе от 2011 г. модел на здравно осигуряване от три стълба, съобщи председателят на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов. При него основният пакет от медицински услуги ще се поеме от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но ще се въведе и задължително допълнително осигуряване, както и трети, доброволен стълб. По този начин в системата активно ще бъдат включени и частните здравни фондове.
Проверка на "Дневник" показа, че всъщност Холандия се е отказала през 2006 г. от модела на трите стълба за здравно осигуряване. Той обаче е действал десетилетия наред и частните осигурителни фондове са натрупали средства, опит и схеми за споделяне на риска, за да не се окаже ,че има здравни услуги, които никой не желае да покрива.
"След много дебати и анализи на експерти стигнахме до решение, че през 2011 г. ще започне същинската реформа в здравноосигурителния модел у нас и ние ще приемем т.нар. холандски модел на здравеопазване, обясни д-р Иванов. Законопроектът за промени в Закона за здравното осигуряване, с който ще се въведат промените, ще бъде внесен в парламента следващата седмица. Преди това той ще бъде обсъден в Съвета за тристранно сътрудничество със синдикатите и работодателите.
През 2010 г. системата ще започне подготовка за промените с прелицензиране на здравните фондове. Засега се предвижда да се въведе изискване тези, които искат да участват в задължителното здравно осигуряване, да увеличат капитала си на минимум 3 млн. лв. Освен това те ще трябва да изградят мрежа в страната и да свържат информационните си системи с НЗОК, НОИ и агенциите за медицински контрол. Фондовете няма да могат да отказват да осигуряват граждани заради напреднала възраст или лошо здравословно състояние.
Втори важен елемент на промяната е единната информационна система в здравеопазването. Според д-р Иванов тя трябва да проработи до края на 2010 г., когато трябва да са готови и електронните карти и досиета на всички граждани. Целта е да може да се отчита точно заболеваемостта, а оттам и да се планират разходите.
Остойностяването на медицинските дейности е трети момент, защото то трябва да покаже ясно коя услуга колко струва.
Още от статията на „Дневник"
„Задава се нова вълна от 90 000 съкратени до края на годината", предупреждава от първата си страница „Класа"
Близо 90 000 нови безработни се очаква да излязат на пазара на труда до края на годината, като сред най-засегнатите сектори ще са строителството, металургията и туризмът, установи допитване на „Класа" до представители на засегнатите от кризата браншове.
Пазарът на труда е в пълен застой, предстои нова вълна от съкращения, потвърди и Светлозар Петров, управител на „Джобтайгър". Собствениците до последно отлагат необходимите редукции на персонала, но продължаващите икономически затруднения ще ги принудят да предприемат и тези крайни мерки. Бизнесът е точно в средата на кризата и съкращения текат в почти всички браншове. Работодателите са допълнително затруднени и от постоянно променящата се информация за икономическата ситуация в страната, коментират експерти.
Приходите в строителството са намалели с 35% и се очаква да бъдат освободени 35 000 работници от бранша.
През миналата година в отрасъл машиностроене са работели 143 000 души, но вече са с 27 000 по-малко, информира Илия Келешев, председател на Българската камара по машиностроене. В момента фирмите съкращават персонал, но вече се е стигнало до минималните нива, под които има опасност за спиране на самите производства. Веднъж напуснали бранша, квалифицираните работници трудно се връщат обратно, притесняват се работодателите от сектора. Затова те настояват за временен мораториум върху цените на енергоносителите за индустрията. И още: да бъде продължено и през 2010 г. постановлението, според което държавата поема половината от минималната заплата при запазване на работните места.
Металургията беше един от браншовете, който първи усети кризата. В Деня на металурга Антон Петров, председател на Българската асоциация, коментира, че положителни тенденции в отрасъла ще се почувстват едва през второто или третото тримесечие на 2010 г. Много от предприятията, въпреки че изпитват трудности, работят на загуба и поддържат екипи, които са твърде големи за днешното производство. Има тенденция за задържане на заплатите и намаляване на някои от допълнителните възнаграждения, каза Петров.
Още от статията на „Класа"
„Хаос в списъците за трансплантация", разкрива „Монитор"
Пълен хаос в документацията на болните, които чакат за присаждане на органи, в Изпълнителната агенция по трансплантациите разкри проверка на новата й директорка д-р Теодора Джалева. Регистърът на пациентите не е обновяван от години. В него фигурират имената на хора, които отдавна са починали.
Медицинската документация на хората била натикана в шкафчета и гардеробчета за дрехи, където се разхождали мишки. Не е ясно и как са подбирани пациентите за присаждане на орган от трупен донор.
Няма да има раздаване на органи "под масата". Занапред това ще става по строга система и критерии, каквито досега не е имало, каза директорка на ИАТ д-р Теодора Джалева. Независимо от факта, че съм директор само от десет дни, вече съм наясно, че досега агенцията не се е управлявала прозрачно, заяви тя. По думите й тя заварила пълен безпорядък и немарливо отношение към проблемите на болните, нуждаещи се от нов орган.
Абсолютен хаос е. Деловодителска система няма, документацията на чакащите за трансплантация на органи стоят нахвърляни в шкафчета и гардеробчета за дрехи, вместо да бъдат под ключ в каси и картотеки. Тези документи съдържат лични данни, свързани със здравето на хората, и трябва да се съхраняват отговорно и сигурно, подчерта новата директорка. Става дума за абсолютно бездушие, зад всеки лист хартия стои една човешка съдба. Тази ситуация обаче няма да продължава, ред ще има. Ще има и проверки от "а" до "я" навсякъде, зарече се тя. Премиерът Бойко Борисов ми възложи да въведе ред в трансплантационната програма на държавата и аз смятам да изпълня тази задача, обясни д-р Теодора Джалева.
Служителите на агенцията се държат като чиновници и напъждат най-безобразно и грубо болните, когато ги потърсят, за да се информират докъде е придвижено досието им за присаждане на орган. Това показват първите впечатления на новата директорка.
Още от статията на „Монитор"
„Връщат ДДС за 7 дни", съобщава „Стандарт"
Държавата да дава безплатно терени, на които да се строят евтини жилища, предложи управителят на "Планекс холдинг" Пламен Андреев. Само така ще може да се изграждат жилища на много по-достъпни цени. Ако държавата даде земя, тя може да наложи максимална продажна цена на жилищата. Банките пък ще отпускат по-лесно кредити, ако теренът е държавен, обясни Андреев. Според него цени от 490 евро на кв. м в София са нереални. Рекламирането на подобни стойности значи, че имотите са на компания, която е пред закриване, или фирмата трябва да бъде проверена дали плаща данъци.
Само за седмица фирмите, които са изрядни към хазната, ще получават обратно ДДС-то си. Това ще стане благодарение на "златния" регистър на изрядните платци, подготвен от финансовото министерство, каза строителният министър Росен Плевнелиев. Фирмите, които не плащат данъците си, ще бъдат вадени от регистъра за 5 години.
Регионалното министерство ще спести 800 млн. лв. до края на мандата от орязани разходи, обеща министърът на имотния форум BalREc. Представителните разходи на ведомството са свити от 32 600 на 1600 лв., а разходите на политическия кабинет на МРРБ са съкратени от 550 000 на 220 000 лв.
61 млн. лв. е спестило министерството от началото на мандата. Вместо да даваме 370 хил. лв. за пластики, ще отпускаме средства за нови улици, осветление и велосипедни алеи в общините, каза Плевнелиев. През следващата седмица ще бъдат съкратени 300 души от структурите на министерството.
Още от статията на „Стандарт"
„Фиктивни фалити на фирми завличат кредитори", разкрива „Дневник"
Асоциацията на банките в България (АББ) предлага промени в Търговския закон, които да облекчат обжалването на фиктивни фалити на фирми, чрез които се ощетяват кредиторите. Това става ясно от предложения на асоциацията как да се подобрят условията за събиране на вземанията, с които "Дневник" разполага.
Става дума за обявяване на фалит със задна дата, която предхожда тегленето на кредита. Така банката остава с невърнат заем и с недействителни обезпечения.
Според адвокати, пожелали анонимност, една от най-разпространените техники е следната - длъжникът сам подава молба в съда да бъде обявен в неплатежоспособност. Съдът назначава експертиза за установяване на неплатежоспособността, която се извършва от вещи лица. Обикновено тя се доказва с неплатени фактури или договори. След подходяща "мотивировка" на вещите лица длъжникът получава становище с исканата от него дата. И тъй като сам е поискал фалита си, кредиторите не знаят и няма кой да го оспори, съдът одобрява датата.
Това е проблем за различни видове кредитори - големи вериги магазини, дистрибутори, доставчици още от 1999 г., но през последната година схемата стана "много модерна" и вече и банките са потърпевши, коментираха юристите.
По принцип има законова възможност кредиторът да обжалва фалита в случаите, когато длъжникът сам го е поискал, но начинът е много сложен и почти безрезултатен, обясниха още пожелалите анонимност адвокати. Според тях "има изработени бандитски схеми с участието на адвокати, счетоводители, съдии, които са добри в прилагането на тези техники".
Банките предлагат текстът за обжалване в Търговския закон (чл.613а, ал.2) да бъде променен и да се запише, че решенията за несъстоятелност могат да се обжалват от "трети лица, които имат правен интерес". Според юристи по търговско право обаче това няма да реши проблема, а дори отваря възможност за нови неуредици. Например така всеки кредитор на дадена фирма (в т.ч. който и да било неин служител) ще получи право да обжалва несъстоятелността, което може да проточи процедурата при истинските случаи на фалит и в крайна сметка ще ощети кредиторите.
Според юристите по-добро решение е промяна на текстовете в Търговския закон (чл.646 и чл.647), в които се посочват кои сделки се считат за нищожни и да се предвидят изключения, за които тези текстове няма да важат - например за ипотеки, вписани в официален регистър. Друга възможност е при установяването на неплатежоспособността да се въведе условие за проверка на баланса на фирмата към датата на отпускане на кредита и тогава да се преценява, а не вещите лица да се позовават на неплатена фактура за 1000 лв.
Още от статията на "Дневник"
„Спорни 3 млн. лв. бетонираха тавана на пенсиите", информира „Сега"
Таванът на пенсиите се запазва в следващите две години заради спорни 3 млн. лева. Това съобщи пред "Сега" вчера високопоставен източник от социалното министерство. Както "Сега" писа, изненадващо кабинетът е решил, че ограничението остава до 31 декември 2011 г., вместо да отпадне за новоотпуснатите пенсии от следващата година. Министерството на финансите обяснило промяната с "фискални причини". Вчера е станало ясно, че "фискалните причини" са 3 млн. лв. недостиг, който ще се получи в бюджета на НОИ.
Решението на правителството получи гласност преди ден при обсъждането на бюджета на осигуряването в социалната комисия на парламента. Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, който представяше ведомството на комисията, подмина с мълчание питането на шефката й Емилия Масларова какво налага промяната. Противно на практиката, запазването на тавана на пенсиите не е защитено с никакви аргументи в мотивите към проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2010 г.
От социалното министерство отказаха вчера коментар с мотива, че това е решение на МС. И министър Тотю Младенов, и ресорният му заместник Христина Митрева обаче неведнъж са изразявали становище, че таванът трябва да падне от 1 януари 2010 г. В същото време сред настоящите пенсионери назрява недоволство, че те ще бъдат ощетени, тъй като старите пенсии остават завинаги ограничени.
Според Ася Гонева от КНСБ, която в момента е председател на надзора на НОИ, еднозначно решение, справедливо за всички не може да има. "Не може да се приемат само едни аргументи. Затова становището на нашия синдикат е, че каквото е решил законодателя, това да бъде." Личното й мнение обаче е за оставане на тавана.
Още от статията на „Сега"
„Енергийни акули крият данъци", разкрива „Стандарт"
Секретният отчет за дейността на Държавната агенция за национална сигурност за първото полугодие на 2009 г. изтече за първи път преди 20 дни в първия брой на новия вестник "Галерия". Там бе публикувано факсимиле на първата страница на отчета. "Галерия" не успя да пусне откъси от доклада, понеже главният редактор Зоя Димитрова и управителят на фирмата издател на вестника бяха привикани на разпит в ДАНС заради секретния документ. В сряда за първи път "Шпигел онлайн" публикува доста постно част от изводите в отчета, като заяви, че притежава копие на документа. Сега се оказва, че секретният документ обикаля и други европейски редакции. "Дойче Веле" също публикува част от него, и то с повече конкретика.
Чешката компания ЧЕЗ и германската Е.ОН, които са две от трите големи енергоразпределителни дружества в България, укриват данъци в страната, като намаляват печалбата си у нас. Това се твърди в секретния отчет на ДАНС за първото полугодие на 2009 г., цитиран от "Дойче веле". Двете чужди компании използвали една и съща схема за намаляване на оперативната си печалба. Според доклада на ДАНС "ЧЕЗ България" използвала трикове със сложни счетоводни схеми и прехвърляне на дейности към външни подизпълнители. От своя страна българското подразделение на германската Е.ОН също прехвърля печеливши дейности на близки фирми, създавайки предпоставки за източване на дружеството".
Според анализа на държавните агенти от ДАНС представители на чуждите фирми у нас проявявали доста странно отношение към законите на страната. През първите шест месеца на тази година електроразпределните дружества са отчитали по-големи разходи, за да притиснат държавната комисия в бранша и да я принудят да увеличи цената на енергията.
ДАНС отбелязва неласкавата си оценка за поведението на някои чужди фирми. Без да се споменават конкретни имена, в отчета се отбелязва, че в сферата на транспорта и комуникациите "продължава практиката, при която чужди фирми без необходимия потенциал печелят търгове по български инфраструктурни проекти чрез лобиране в местната и централна власт". В резултат на това строителството на предвидените обекти изостава сериозно, което повишава риска от загуба на европейски програмни средства, анализират агентите.
Още от статията на "Стандарт"
„Банките решават за падането на лихвите до седмица", информира „Монитор"
До една седмица банките ще представят предложение как постепенно да се намалят лихвите по кредитите, заяви председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) Виолина Маринова, цитирана от "Дарик". До месец лихвите и по депозитите, и по кредитите ще паднат, прогнозира финансистът Емил Хърсев, като обясни, че процесите на снижаване на лихвените равнища вече са започнали и текат едновременно и по депозитите, и по кредитите.
В сряда представители на АББ се срещнаха с финансовия министър Симеон Дянков и обсъдиха идеите на банките и правителството за облекчаване на кредитирането и намаляване на лихвите. "Банковата общност ще излезе с предложение за подобряване на финансовата ситуация в България", заяви за "Монитор" Илиан Зафиров - член на УС на АББ и член на УС и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка.
Издаването на еврооблигации от правителството е една от обсъжданите възможности за намаляване на лихвата. Това е ефективен и относително бърз инструмент, заяви изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка Мая Георгиева. Ако издаването на еврооблигации се осъществи, положителните ефекти върху макроикономическата ситуация, доверието в правителството, банковия и реалния сектор ще повиши имиджа на България и правителството. Това ще доведе до намаляване на цените на всякакъв вид чуждо финансиране за банки и фирми.
Още от статията на „Монитор"
„Фармацевтичният пазар в България расте въпреки кризата", казва в интервю за „Дневник" генералният мениджър на "Рош България" д-р Мария Трифонова
Как вървят продажбите на противовирусния препарат "Тамифлу", който лекува свински грип?
- В България около 2.5% от общите ни продажби се падат на антивирусния медикамент. В световен мащаб делът е над 4%. Така че ние изоставаме спрямо останалите държави. От началото на годината досега сме продали "Тамифлу" за 1.3 млн. лв., което не е малка сума, но тъй като медикаментът е сезонен, очакваме сериозните продажби да са през ноември, декември и януари. Знаете, че препаратът е ефективен не само срещу новия грипен вирус А (H1N1), а и срещу всички останали грипни вируси. Имаше много дебати относно поведението на човек при първи грипни симптоми, затова бих искала да подчертая, че най-важното в такъв момент е бързата и адекватна реакция. Ако бъде предписан антивирусен медикамент, неговият прием трябва да започне във възможно най-кратък срок. Такива са и последните препоръки на СЗО - хората да реагират на всеки грип така, все едно че е пандемичният грипен вирус А (H1N1).
Какви нови продукти ще включите в портфолиото си през следващата година?
- Наистина имаме нови медикаменти, както и нови показания за лечение, отново в основната област, в която сме лидер - в онкологията. Другата сравнително нова за нас област е ревматологията. Знаете, че ревматоидният артрит е тежко хронично инвалидизиращо заболяване. Понякога засяга доста млади хора, така че там също сериозно инвестираме.
Как оценявате въвеждането на новия позитивен лекарствен с списък, по който ще се плащат лекарствата с обществени средства?
- Положително. Мисля, че той ще подобри достъпа на пациентите до нови медикаменти, защото преди въвеждането му включването на съвременни лекарства ставаше много бавно. Сега виждам, че процесите са доста скъсени във времето и това несъмнено е нещо положително. Горещата тема в момента е идеята за преминаване на лекарствата по Наредба 34, които се плащат от Министерство на здравеопазването, към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което според мен също би трябвало да е цел на нашите политици.
Достатъчни ли са публичните средства в България за лекарства?
- Честно казано, парите за здравеопазване никъде не са достатъчни. Не знам коя държава може да се похвали, че лекарствоснабдяването й е напълно задоволено. И е нормално да е така, защото всеки от нас, когато има нужда от лечение, желае да получи най-подходящата за него терапия. Можем да правим компромис с храната, с облеклото, с почивките, но когато човек или негов близък е болен, иска да получи най-съвременна терапия, която в много случаи се оказва и доста скъпа. Ако съвсем обективно погледнем цифрите, има какво още да се желае у нас, защото за здравеопазване в България се отделят едва 4% от БВП. В Европа този процент е от порядъка на 10-11%, а в САЩ е 15%. Това показва, че безкрайно изоставаме от това, което трябва да ни е целта. Ако погледнем само процента за лекарства обаче, може да се каже, че сме добре. У нас около 20% от парите за здравеопазване се отделят за медикаменти, което е съпоставимо с европейските държави. Въпросът е от каква сума идват тези 20%. В България те са част от 4.2% от БВП, докато при тях са част от 10% от БВП. Базата е много различна. Така че не трябва да се гледа само процентът, а по-скоро колко пари на глава от населението се отпускат в ЕС и у нас. Тогава се вижда, че разликата е доста голяма. Според последни данни от проучване на EFPIA и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България НЗОК и МЗ отделят средно по 39 лв. на човек за домашно лечение. Само за сравнение, в Полша сумата е 42 евро, в Гърция - 242 евро, а във Франция е 302 евро.
Трябва ли да има промени в провеждането на тръжните процедури на здравното министерство?
- Тръжната процедура е нещо отживяло. Против всякакви правила е, ако на човек му е назначено лечение и той се повлиява и чувства добре, то да се сменя преждевременно, само защото една фирма е спечелила тръжна процедура с минимална разлика (например от една стотинка). Ако заболяването е хронично, това означава, че лечението може да се променя няколко пъти в рамките на 10 години. Този факт е достатъчно красноречив, че трябва да се излезе от тръжната процедура и централизираните доставки. Би било добре,да има много строг контрол върху начина на разпределение на медикаментите, да се взима предвид фармакоикономиката, да се търси резонна цена. Но не трябва да се допуска да се нарушава достъпът на пациентите до най-доброто лечение. Така че ако преминат лекарствата към здравната каса, със сигурност ще е много по-добре.
Още от интервюто на „Дневник"
„Коалицията завеща саботьори чиновници", казва в интервю за „Стандарт" лидерът на ДСБ Иван Костов
Сред всички похвали, които получи правителството на Бойко Борисов по случай 100 дни на власт, най-изненадваща бе дадената му от Иван Костов. Бившият премиер, който почти не е изричал добри думи за кабинетите на Станишев и Сакскобургготски, определи бюджета на държавата като интелигентен и творчески.
Г-н Костов, не правите често комплименти, но доста похвалихте ГЕРБ за стоте дни управление?
- Това е истината, независимо на кого е удобна и на кого не. Вярно е, че имат бърза реакция, че са в непрекъснат диалог с медиите и обществото, че реагират адекватно на възникващите скандали. Бойко Борисов засега потушава успешно всеки от тях. Ако беше на власт един министър-председател, който не можеше да членоразделства и да говори български, досега страната щеше да се е запалила. Същото се отнася и ако беше Станишев премиер с неговата невъзможност да се изкаже по който и да е въпрос, без да попита Доган и Сакскобургготски.
Това ли е най-големият успех на правителството досега?
- Правителството успя да задържи доверието към себе си, а доверието е икономическа категория. То позволява на една страна да преодолее кризата и да излезе от нея - доверието в кабинета означава шанс за България да се реализира смела и сериозна управленска програма. Тя трябва да се осъществи с бюджета, в който виждаме редица добри неща и сме готови да го подкрепим.
Подкрепата за правителството допринася ли и за доверието към него от ЕС - то е съвсем икономическа категория?
- Доверието не се дели на отделни части. И в момента то ерозира от страна на съдебната власт - заради страшните скандали в нея и очевадното проявление на корупция. И когато съдебната ти власт буквално се срутва, общото доверие в държавата намалява. Появиха се критични материали в западни медии, които сочат дефицитите в управлението на ГЕРБ сравнително безпристрастно. Добре би било от партията на Бойко Борисов да отговарят и на тях убедително, както на българските медии. Иначе доверието към ГЕРБ в Eврокомисията го определи г-н Барозу - той каза "давам ви 6 месеца". Тоест до началото на февруари правителството вече трябва да е доказало, че е готово да отвори финансирането от еврофондовете.
Кой е основният проблем на кабинета?
- Проблемът на кабинета е, че още не е започнал борбата с мафията. Още не е подгонена както трябва, може би и тя чака промените в закона за МВР и ДАНС. Виждат се само първи лястовички, но идват и знаци в обратна посока. Например отвличането на Румен Гунински-син бе много специален знак на организираната престъпност. Заради положението на бащата, заради огромната сума за откуп, която бе поискана първоначално - милиони евро, това е хвърлена ръкавица към властта. Проблем за правителството е, че досега не успява да разкрие в дълбочина престъпленията на тройната коалиция. Не е ясна общата сума на поетите задължения и подписани договори без финансово обезпечение. Тоест с колко практически са ни ощетили и колко България има да връща по проекти, които са раздали на своите обръчи от фирми, и ЕК ги е хванала. Слабост за ГЕРБ е и това, че много забави извеждането на кадрите на БСП, ДПС и НДСВ от позициите, на които са сложени като "партизани" - така са наричали партийните назначения в началото на миналия век. Те на практика саботират действията на властта сега - разкриването на наследството.
Веднага ще ви обвинят, че искате чистка, за да се настанят ваши хора на тези места?
- Нямаме никакви договорки за наши хора, не става въпрос за чистка. Но на практика в момента не функционира контролната система на държавата. Около 10% от администрацията е вътрешен контрол и още толкова е с външноконтролни функции. Грубо казано - 15 на сто от чиновниците не си изпълняват задълженията. Главният прокурор Борис Велчев каза: Няма сигнали за завеждане на дела от тази контролна администрация. Тя е парализирана - от хората, които не желаят да разкрият престъпленията на предишните управници.
Сега ГЕРБ не са готови с пълната оценка на заварените проблеми и оттам закъсняват с поставянето на ясни цели и конкретни мерки. В нито една от сферите няма пълен анализ на състоянието в момента - няма го докладът за националната сигурност, няма и за здравното състояние на нацията. От министрите най-напред в това отношение е Нона Караджова. Другите трябва да се движат по нейните стъпки.
Да не я хвалите, защото беше във вашето правителство заедно с Евдокия Манева?
- Е, аз пък кога съм бил субективен за 20 години? Особено пък по отношение на персонални оценки. Факт е, че в екоминистерството са много напред и в ревизията на завареното положение, и в сезирането на прокуратурата, и в набелязаните мерки...
Още от интервюто на „Стандарт"
„Магията на ГЕРБ се дължи на премиера и желанието за ревизия", казва в интервю за „Класа" директорът на социологическа агенция „Сова Харис" Васил Тончев
Г-н Тончев, различни социологически агенции дават добра оценка на първите 100 дни на кабинета „Борисов". Какво сочат вашите проучвания?
- Изключително положителни са настроенията. Вълната, която доведе ГЕРБ до мнозинство в парламента и изпълнителната власт, продължава да се развива. Все още надеждите са фокусирани върху ГЕРБ в много голяма степен. Те идват най-вече от усещането, че са направени положителни промени и че управлението ще бъде успешно.
На какво конкретно се дължи тази висока степен на одобрение?
- Магията, която държи високата степен на доверие, е безспорно личността на премиера и желанието на хората да бъде направена ревизия не само на последното управление, но и едва ли не на целия преход. Знаете, че държавността у нас е много разградена и когато по време на промените се трансформираше държавната собственост в частна, подобно положение може да е било нормално. Но да продължава и в момента, е нетърпимо и извън всякакви европейски норми. В това отношение правителството показа, че има достатъчно ресурс да възстанови държавността, и усилията му се подкрепят от хората.
Как се оценяват от хората практическите действия на правителството?
- Действията на кабинета се развиват в две посоки. Едната е тази, за която вече говорихме и която върви с голямо одобрение. В нея реално могат да се видят някакви резултати. Например можем да видим какво става в съдебната система, която е най-слабото място в нашата държавност. Виждаме там какви ужасяващи неща изплуваха, как конкурсите за по-високо място са минавали през един огромен рушвет, и то за хора, които са били по върховете на системата. Казва се, че хората, за които законът трябва да е свещен, са го потъпквали. Виждат се и мерките, които взема правителството за оздравяване на Държавната агенция за национална сигурност. Това са безспорни успехи и необходими неща, които се подкрепят от хората. Успоредно с това са мерките, които се взимат в областта на икономиката. Според мен антикризисната програма изостава.
Като се има предвид, че водещите фигури в кабинета са премиерът и най-близкият му съратник Цветан Цветанов - хора с високи чинове и опит в областта на вътрешния ред, може да се каже, че в тези области е нормално да има по-голям напредък и резултати. Що се отнася до останалите кадри и начина, по-който се овладяват проблемите в другите министерства, се вижда, че нещата буксуват и трябва да се положат сериозни усилия. Дори може да се каже, че проектът още не е потеглил.
При това положение може ли да се очакват скорошни промени в правителството?
- Не мисля, че ще бъде добър знак за обществото, ако на такъв ранен етап започнат да се правят промени. Освен това в момента нищо не ги налага. Според мен може да се стигне до тях, ако някой министър направи голям гаф и предизвика скандал. В момента правителството има голям кредит на доверие и министрите имат достатъчно време да се изявят и да направят това, което се очаква от тях.
Имаше ли медиен комфорт това правителство досега? Премиерът каза, че атаките срещу него са били непрекъснати.
- Медийният комфорт е свързан и с общественото мнение. Виждаме, че за това, което правят премиерът и правителството, има много голяма чуваемост. Мисля, че правителството се ползва досега с изключително добра атмосфера, за да може да приложи реформите си.
Според вас възможни ли са предсрочни избори, за каквито на няколко пъти Бойко Борисов заяви, че е готов? И ако те се проведат, какъв ще е изходът от тях?
- Изявленията идват след конкретни действия на подкрепящите го партии. Думите идват, защото премиерът съзнава, че има правителство на малцинството, и осъществява натиск върху малките формации, които го подкрепят. В момента и вълната, която подкрепя ГЕРБ, го кара да мисли, че при евентуални избори ще може да получи пълно мнозинство. Що се отнася до изборите, не мисля, че са необходими. Най-малкото партия „Атака" се явява като много лоялен партньор на ГЕРБ и поддръжник на реформите, които те предприемат. При това положение ми се струва, че мнозинството е непоклатимо. Един извънреден вот би навредил изключително много на обстановката в страната, защото хората са преуморени от избори и политика. Не се знае как ще реагират на подобен сигнал. Заявленията на премиера са една риторика, която улеснява и обяснява нещата в политиката, но няма да доведе до конкретни действия.
Още от интервюто на „Класа"
„Щом Германия кихне, Европа леко се разболява", казва в интервю за „Монитор" посланикът на Федерална република Германия в София Матиас Хьопфнер
Г-н посланик, как посолството на Германия в София ще отрази юбилея от падането на Берлинската стена? Още повече че тъкмо вашата страна стана символът на обединението на Европа след премахването на желязната завеса?
- 20 години след падането на желязната завеса споменът не само в нашите сънародници е буден. Този юбилей ни дава добър повод да погледнем назад към драматичните събития преди две десетилетия. Тук в посолството на Германия в София за първи път се провежда ден на отворените врати. По този начин ние отдаваме почит и отбелязваме 20-годишнина от падането на Берлинската стената. Точната дата на този юбилей е 9 ноември 1989 г. По време на нашия Ден на отворените врати посетителите в посолството ги очаква пътуване през времето в различни етапи от периода на прехода, както и много информация за падането на Берлинската стена.
Сградата на посолството е много подходяща, по-възрастните поколения помнят, че това беше посолството на ГДР, а по-младите пък не са забравили опашките за визи, преди България да стане член на ЕС?
- Самата сграда на посолството в София е много подходяща като декор за това събитие, защото както много от вас знаят, това е сградата на бившето посолство на ГДР в България. Тази сграда бе открита малко преди падането на Берлинската стена и поради тази причина това е много автентично място за подобен род инициативи като тази. В Деня на отворените врати ще се състои едно така наречено източно-западно парти, чиято тема ще бъде животът в Източна и Западна Германия. Самият Ден на отворените врати ще бъде на 7 ноември в посолството, което е на разположение на всички, проявяващи интерес. Хората ще могат да разглеждат експозицията от 11 до 16 часа. За посетителите ще бъдат пресъздадени моменти от мирния протест, разтурянето на границата и нейното преминаване. Филми и оригинални записи от времето на промените и изложбата „Местно време" на Гьоте институт, ще бъдат съчетани с поглед зад кулисите на посолството. За първи път в България чуждестранно посолство кани на Ден на отворените врати.
Подскажете ни каква ще бъде кулминацията?
- Кулминацията ще бъде т.нар. парад на трабантите, който ще се състои пред посолството в 16 часа. Трабантът така да се каже се превърна в култов обект на времето на прехода. Парадът на траби, както го наричаме, ще тръгне от НДК и ще завърши пред посолството.
Какви са целите на Деня на отворените врати?
- С тази инициатива имаме няколко цели. Първо, разбира се, искаме да отбележим 20-годишнината от падането на Берлинската стена и да покажем на широката общественост историята. Освен това искаме да запознаем хората с популярни германски институции като "Дойче веле", Гьоте институт, немското училище в София, гимназията "Гълъбов", предлагаща немска матура, фондацията "Роберт Бош". Денят е под мотото "Стената е отворена" и затова всички, които желаят, мога да посетят посолството. Това е израз на прозрачната демокрация на работата на посолството. Германия е една модерна и отворена страна. Накратко за отделните атракции на 7 ноември. Предлага се една обиколка на помещенията на посолството, разглеждане на визовия отдел, освен това ще се мине през представителните помещения на посолството. Там ще видите изложба, филм и аудиозаписи с речи на тогавашните политици и други събития. След това във вътрешния двор ще видите един макет на част от Берлинската стена. В двора сме построили един т.нар. паметник "Изток-Запад". Това е знак на това време. Посетителите ще могат да си припомнят или да възпроизведат с графити популярните от това време лозунги и да ги напишат като на истинската Берлинска стена. На трето място ще има фотоизложба, която показва Германия непосредствено след прехода. Ще бъде пуснато и видео от известната пресконференция на Шабовски на 9 ноември 1989 г., който обяви падането на стената. На импровизираната стена в двора ще видите един нов модел автомобил - традауди. От едната страна на стената влиза трабантът от ГДР, а от другата във ФРГ излиза ауди. Странният автомобил е монтиран от посолството от две брички, каквито могат да бъдат намерени в много автоморги.
Къде бяхте на 9 ноември 1989 г. и знаехте ли нещо предварително, че тази промяна ще се случи?
- Рухването на Берлинската стена на 9 ноември проследих по телевизията в Джакарта. Това беше първата ми дипломатическа мисия в индонезийската столица. Така че споменът за тези промени са от това, което научих от медиите.
Още от интервюто на „Монитор"
„Преходът в България свърши", казва в интервю за „Сега" бившият държавен глава д-р Желю Желев
Д-р Желев, какво беше 10 ноември 1989 г. - вътрешнопартиен преврат или начало на демократични промени?
- За мен това беше вътрешнопартиен преврат. Начинът, по който бе подготвен - чрез задкулисна конспирация и задгранични контакти зад гърба на Тодор Живков, издава класическа форма на преврат в рамките на самата комунистическа партия. Чисто процедурно за осъществяването на заговора бе използван пленумът на 10 ноември. Затова аз отдавам на тази дата по-малко значение, отколкото да речем на 7 декември 1989 г., когато беше официално учреден СДС.
Кои бяха големите грешки на прехода?
- Първата беше решението изборите за Велико Народно събрание да се проведат през юни 1990 г. Прибързването не беше в полза на СДС, защото не бяхме подготвени, а БСП запазваше добрата си кондиция. Тогава не всички бяха съгласни с датата. Петър Дертлиев, Милан Дренчев и николапетковистите предлагаха изборите да се проведат през есента. Но надделя мнението, че не бива да оставяме хората толкова дълго време в беднотията и страданията. И затова се спряхме на по-ранната дата. Всъщност, това беше много наивно от наша страна, защото направихме услуга на БСП. Ако изборите бяха наесен, хората щяха да са усетили Лукановата зима и БСП щеше да вземе нищожен процент. СДС щеше да спечели солидно мнозинство, близко до самостоятелното абсолютно мнозинство. Поне това сочеха социологическите изследвания в края на 1990 г. Разбира се, срещу това може да се изтъкне друг аргумент. Ако бяхме приели по-късния вариант за избори, изтормозени от кризата, хората може би щяха да се радикализират и тогава никоя партия или институция нямаше да е в състояние да овладее напрежението. Тогава България можеше да тръгне по друг, доста по-лош сценарий, какъвто видяхме в Югославия и Румъния. И все пак към днешна дата надделява мнението, че това беше грешка. Друга грешка, която допуснахме още в началото, беше фактът, че не осъдихме Тодор Живков, Политбюро, ЦК на БКП за държавна измяна и национално предателство. Имам предвид двата пленума на ЦК на БКП през 1963 и 1973 г., на които в дълбока секретност е обсъждан въпросът как България да стане 16-а република на СССР. Това стана ясно от разсекретените официални протоколи на ЦК.
Какво щеше да промени тази присъда?
- Много неща. Коренно можеше да се промени ситуацията. Ако бяхме успели да ги осъдим, това ни даваше основание да забраним БКП. Ако бяхме разпуснали комунистическата партия, реформите щяха да бъдат ускорени. Забранената БКП щеше да се разцепи на няколко крила. Така щяха да се обособят хората със социалнодемократично мислене и да се създадат нормални леви партии. Щеше да има и някакви невзрачни комунистически партии. От друга страна това щеше да стимулира СДС да работи по-сериозно и за своето развитие, и за решаването на големите проблеми пред страната. Аз като държавен глава направих стъпките, за да премахна пречките пред подобен процес. След одобрение от ВНС в края на 1990 г. назначих за нов главен прокурор един достолепен човек - Мартин Гунев, който се подкрепяше и от леви, и от десни. След три месеца започна процес срещу Живков защо бил дал апартаменти и коли без ред на артисти и писатели и разни кокошкарски истории от този род. Един ден аз викам Гунев и го питам: "Абе, какъв е тоя процес, дето цяла България ни се смее. Това подкопава напълно доверието в съдебната система. Има много по-сериозни неща, за които трябва да бъде съден Живков - за държавна измяна например". Той започна да се оправдава, че едва ли може да се съди за подобно нещо бивш държавен глава. "Аз нямам сили за такава работа", ми казва той. И сам предложи да си подаде оставката. Аз я приех. След това парламентът избра Иван Татарчев на негово място. Той се закани всички, които са вършили престъпления, да бъдат наказани. И първата му работа бе да започне преследване срещу онези, които свалиха Живков от власт - Луканов, Лилов, Георги Атанасов. Изобщо се получи една никаква работа. И така Живков оцеля. Ако Живков беше осъден на доживотен затвор за държавна измяна, аз щях да го освободя след 2-3 години.
Беше ли конституцията грешка?
- Не.
Не бяха ли заложени в нея проблемите на съдебната система?
- Не мисля. Дефектите не дойдоха от конституцията, а от корупцията, която наследихме и от новата корупция, която се роди заедно с демокрацията.
Беше ли създаването на ДПС грешка?
- Не. ДПС и в началото на прехода, и впоследствие, като изключим последните години, играеше положителна роля. Знаете колко пъти се опитваха разни ислямистки елементи от турския етнос да правят нови националистически партии, които рискуваха да изострят етническото напрежение. Това не се случи.
А защо изключвате последните 8 години, които разкриха същинския характер на тази етническа партия?
- Това, което стана с ДПС, се случи и с всички други партии. Тя не е изключение. Просто в последните години ДПС се оля във властта и събуди възмущение не само у политическите си опоненти, но и у цялото население. Което рискуваше да породи междуетнически конфликти, каквито у нас никога не е имало.
Не беше ли по-правилно държавните институции да решават проблемите на етносите, а не някаква лабораторно създадена партия като ДПС?
- Ако трябва да сме точни, тази партия беше създадена от БСП. Ние в СДС бяхме против създаването на отделна турска партия, защото още от 1988-1989 г. работехме с представители на опозиционно настроените турски общности.
Още от интервюто на „Сега"
Петролът нарасна над 80 долара
Цената на суровия петрол се устреми към седмично повишение, заради оптимизма че търсенето на суровината ще нарасне, заради очаквано възстановяване на икономиката на САЩ, която е най-големия енергиен консуматор.
След като миналата седмица спадна с 4.4% през тази петролът натрупа стойност заради неочакваното понижение на запасите в САЩ и върви към повишение от 4%. Днес обаче се очакват данните за нивото на безработицата отвъд Атлантика, които могат да повлияят значително на пазара. Прогнозите на анализаторите са, че тя ще нарасне с 0.1 процентни пункта до 9.9%
Американския лек суров петрол с доставка през декември нарасна с 51 цента или 0.6% до 80.13 долара за барел, като в последствие се върна отново под 80 долара до 79.97 долара за барел. Вчера контрактът се понижи със 78 цента, но от началото на годината отчита ръст от 80%.
Сортът Брент с доставка през декември нарасна със 68 цента или 0.9% до78.67 долара за барел в електронната търговия на Лондонската стокова борса.

Обърнете доларите си в злато
МВФ продаде на Индия 200 тона от златния си резерв за 6.7 милиарда долара. Това количество представлява половината от определеното за продажба злато на институцията, която е трети поред най-голям притежател на жълтия метал след САЩ и Германия, пише Deutsche Welle. Продажбата на 403.3 тона от златния резерв на МВФ беше замислена преди около 2 години поради растящите по това време финансови проблеми на институцията. Но световната криза донесе късмет на МВФ - финансовите му ресурси се увеличиха до по-високи от всякога нива. Въпреки това фондът не се отказа от продажбата на злато. Парите ще бъдат използвани от МВФ, за да изгради новия си бизнес модел, който ще го направи независим от прихода от отпусканите от него заеми.
Главоломно покачване на цените
МВФ разполага с 3,217 тона злато, но само 403 тона са негово притежание. Останалото количество е общо притежание на всички държави-членки на фонда. Продажбата на първите 200 тона злато стана в резултат на продължителни преговори и внимателно планиране. Тя беше извършена на части в продължение на две седмици, следвайки пазарния курс на златото за деня с цел да се избегне суматоха на пазара.
Миналата година новината, че МВФ има намерение да продаде част от златния си резерв, бе достатъчна, за да предизвика рязко падане на цената на златото. Тази година пазарът се развива другояче. Институцията продаде златото си за средна цена от 1,045 долара за тройунция, а сделката беше последвана от рекордно покачване на цената на златото. В сряда тази седмица тя достигна 1,097 долара за тройунция.
Сделката на МВФ привлече вниманието на анализаторите към променящия се статут на златото и растящата му цена. Една от причините за това е падащият долар и съмненията дали доларът ще запази статута си на световна резервна валута. Доверието в „хартиените" валути е силно намаляло, което води до непрекъснато покачване на цената на златото. Прогнозите са смайващи: 1,500 дори 2,000 долара за тройунция. Пол Уигдър, президент на една от големите американски инвеститорски компании, коментира, че слабостта на долара променя отношението към златото и кара държави като Индия да обръщат натрупаните си доларови запаси в злато. „Ние виждаме потенциално падане на долара с 20-30 процента, дори повече. Нашият съвет към инвеститорите е да разнообразят инвестициите си, отдалечавайки се от долара и влагайки част от парите си в злато и други валути", съветва финансистът.
Златото изживява истински ренесанс
Централните банки не разчитат на златото от 20 години насам. До миналата година относителният дял на златото в официалните световни резерви намалява, достигайки рекордно ниски стойности от 10.3 процента. За сравнение, през 1989 година 32.7 процента от резервите са били в злато.
През последната година цените на златото се покачват непрестанно, на пазара не се предлагат големи количества от ценния метал, а много азиатски банки спешно обръщат доларите си в злато, вместо да ги инвестират. Известно е, че в Азия има натрупани трилиони долари, които сега постоянно се обезценяват. По-малко известно е, че делът на златото в чуждестранните резерви на азиатските банки е много малък - само 2 до 6 процента.
В Европа около 60 процента от резервите са в злато. В САЩ, които са най-големият притежател на злато (8,133 тона), жълтият метал представлява 78.3 процента от резервите. Миналата година МВФ прогнозираше, че ще продаде 403.3 тона злато за 11.9 милиарда долара. Според някои анализатори при сегашния пазар и при малко изчакване с продажбата на останалите 200 тона цифрата може да надмине 15 милиарда.


ПО НЮЗ.БГ

Чехия праща Лисабонския договор на петък 13-ти
Чехия продължава с малките си европровокации. Така медиите в съседна Словакия коментират решението на чешкия премиер Ян Фишер да изпрати подписания Лисабонски договор в Рим на петък 13-ти.
Там той ще бъде съхраняван в италианското външно министерство, където се пазят договорите на ЕС.
След като във вторник Вацлав Клаус подписа Лисабонския договор без предварително да уведоми медиите, се появиха и коментари, че Чехия може да излезе от ЕС, за да запази суверенитета си.
С подписа си Клаус приключи процеса на ратификацията на документа, който ще влезе в сила от 1 декември.

Над 100 органа борят корупцията в България
Когато се е сформирало и започнало да работи 41-то Народно събрание, и съответно Комисията за борба с корупцията, се е установило всъщност, че в цялата страна има над 100 органа и ведомства, които се занимават с това
Освен в Народното събрание, Висшия съдебен съве (ВСС), отделните министерства, органи и дирекции, които да борят корупцията, има във всякакви ведомства и агенции.
„Ефективността обаче е изключително ниска", посочи членът на парламентарната комисия за борба с корупцията и депутат от СДС Димо Гяуров.
Именно с тази ниска ефективност Гяуров обоснява нуждата от съвместна работа на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и Комисията за борба с корупцията към Висшия съдебен съвет.
Първото такова заседание ще се състои днес.
Димо Гяуров обясни още, че въпреки съвместната работа и инициативи, нито един от органите няма да се меси в работата на другия.

Кралица Елизабет II любопитна за реформите у нас
Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на България в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Любомир Кючуков връчи акредитивните си писма на Нейно Величество кралица Елизабет II.
Това стана на тържествена церемония в Бъкингамския дворец, съобщиха от министерство на външните работи.
От там допълват, че в рамките на аудиенцията от страна на Елизабет II e проявен интерес към промените в България след влизането й в Европейския съюз.
Той е бил най-вече по отношение на реформите и икономическото развитие на страната, както и към усилията за преодоляване на последствията от световната икономическа криза.
По време на срещата са обменени мнения и относно възможностите на британски граждани да инвестират в България, особено в сферата на туризма и недвижимата собственост. Дискутирани са и създаваните в тази връзка условия за общуване и опознаване на хората от двете страни.
На последвалия традиционен прием маршалът на дипломатическия корпус подчерта доброто състояние на двустранните отношения.
Събитието бе уважено от над 200 гости, сред които бяха доайенът на дипломатическия корпус, голям брой посланици, акредитирани в Лондон, лордове и членове на Британския парламент. Присъстваха и кметовете на някои от главните райони на Лондон, представители на международни неправителствени организации, на бизнес средите, на културния елит и на българската общност във Великобритания.

Мон Блан по-нисък заради климатичните промени
Алпийският връх Мон Блан се смалява и мести. Това показват последните изследвания, извършени на върха, разположен на границата между Франция, Италия и Швейцария.
Според най-новите измервания Мон Блан в висок 4810,45 метра. Преди две години се е извисявал с 45 см повече.
Новата височина зависи от ледената покривка на върха, която се топи заради климатичните промени.
След 10 години ще трябва да бъде извършено ново измерване на най-високия алпийски връх.
Последните изследвания на Мон Блан са извършени през септември на експедиция, в която са взели участие 20 учени специалисти по геодезия, геология, метеорология и глациология.
Също така учените са установили, че гребенът на върха се е преместил с рекордните 26 метра в посока Италия. Върхът обаче все още си е във Франция.
Мон Блан дълго време е смятан за най-високия връх в Европа. В момента водач в класирането е Елбрус с официална височина 5642 метра.

6-и починал от новия грип
53-годишен мъж е починал вчера в Четвърта градска болница в София и става шестата жертва от новия грипен вирус A H1N1.
Това съобщи за PRO.BG главният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.
„Починалият мъж е бил болен от шизофрения, имал е цироза на черния дроб.
Самолекувал се е и късно е портърсил лекар. Постъпил е в много тежко състояние в Четвърта градска и там е починал", обясни д-р Тенев.
Броят на заболелите в столицата продължава да нарства. По последни данни 50 училища в София вече са затворени, съобщи още д-р Тенев.
По-късно днес ще стане ясно дали в столицата ще бъде обявена грипна епидемия.
От днес епидемия е обявена и в София-област, Благоевград, Дупница и Кюстендил, като по този начин областите в страната с обявена грипна епидемия станаха 19.
Главният здравен инспектор прогнозира, че пикът на болестта у нас тепърва предстои - това ще се случи до края на следващия месец.
Според д-р Тенев новият грипен вирус е притеснителен с това, че засяга предимно млади хора, а усложненията му настъпват много рано - на 3-тя или 4-я ден от началото на болестта развиват бронхопневмония.
„Досегашните грипни вируси атакуваха предимно при стари хора и усложненията започваха една след края на грипа. Сега умират предимно млади хора", допълни Тенчо Тенев.
Към вчерашната дата лабораторно потвърдените случаи на свински грип у нас са 450.

И Масларова се отказа от имунитета си
Депутатът от Коалиция за България и социален министър в правителството на Сергей Станишев Емилия Масларова е връчила писмено съгласие да започне наказателно преследване срещу нея.
Това съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева в началото на днешния парламентарен ден.
Заявлението на Масларова представлява отказ от депутатски имунитет.
Вчера в Народното събрание е депозирано искане от главния прокурор Борис Велчев да започне наказателно преследване срещу депутата Емилия Масларова.
Емилия Масларова обясни, че няма да пречи на действията на прокуратурата.
Припомняме, при ревизията, която се извършва на предишното управление, като драстични нарушения и злоупотреба бе посочено социалното министерство.
Това е второто искане за сваляне на депутатски имунитет от страна на прокуратурата. Първото бе внесено срещу бившия премиер Сергей Станишев.

Назначиха адвокат на Караджич, отлагат делото
Трибуналът в Хага взе решение да назначи адвокат на лидера на босненските сърби Радован Караджич. Процесът срещу него се отлага за 1 март 2010г, съобщи БиБиСи.
Припомняме, на 3 ноември той склони да се яви пред съда, като преди това обявяваше, че ще бойкотира началото на процеса с аргумента, че му трябва още време за подготовка.
В решението се посочва, че "съдът счита, че цялостните интереси на правосъдието се гарантират по най-добър начин с назначаването на правен защитник".
До днес Караджич подготвяше защитата си сам.
Бившият лидер отхвърля обвиненията срещу себе си и мотивира искането си за отлагане на процеса с огромното количество материали, с които трябва да се запознае.
В писмото обвиненият за геноцид и престъпленията срещу човечеството, призовава и „за честен съден процес".
Обвинителният акт срещу Караджич, представен при започването на делото, се състои от 11 точки - пет касаят престъпления против човечеството, четири - нарушения на законите за водене на война и две обвинения за геноцид.
След 13 години укриване и периодични акции на сръбската полиция, за да го издирва, в края на юли миналата година той бе открит да работи под чужда самоличност в сръбска лечебница за здравословен начин на живот, арестуван и екстрадиран.

Убиха млада българка в Италия
Млада българка беше намерена убита в северния италиански град Падуа. Смъртта й е настъпила преди повече от месец, съобщава италианската полиция.
Албена Бирди е българката, която според полицията е загибала от удавяне след удар по главата. Заключенията на съдебния лекар са, че тя била хвърлена жива в отводен канал към края на септември, съобщи БТВ.Тялото на жертвата е открито в напреднал стадий на разложение, но въпреки това е идентифицирана с помощта на тест ДНК. Полицията е намерила личните и вещи в хотел в Падуа.
От тях става ясно, че жертвата се Казва Албена и е на 35 години. Намерена е и снимка на дете, за което се предполага, че е нейно.
Интерпол се обърнал към българските власти за съдействие за контакт с близките й в България. Прокуратурата в Падуа разследва всичко свързано с Албена в опит да намери виновника за смъртта й.

Правителството на Хондурас подаде оставка
Правителството на Хондурас подаде оставка, предаде ДПА.
Кабинетът, избран след преврата през юни, се оттегля като част от мерките за помирение и подялба на властта между новата власт и завърналия се президент Мануел Селая.
Припомняме, миналата седмица в Парламента на Хондурас бе подписано споразумение между представители на спорещите след преврата от юни тази години страни - на изгонения президент Мануел Селая и временно действащия държавен глава Роберто Мичелети.

Майор разстреля 12 души в US военна база
Майорът от американската армия Малик Нидал Хасане стрелецът, който откри огън във военната база "Форт Худ" в Тексас и уби 12 души.
Освен това ранени при престрелката са още 31 души, а самият стрелец също е ранен, но състоянието му е стабилно.
Всички жертви са били убити в медицински център на територията на базата, в който е била оказвана помощ на военнослужещи, участвали в бойни действия.
Все още няма яснота убитите дали са военни или граждански лица. Не са известни и мотивите, които са ръководили майор Хасан.
Инцидентът е станал половин час преди церемонията по полагане на клетва на новобранци.
Веднага след стрелбата базата е била изцяло затворена, а на място са пристигнали военна полиция, специални части и сътрудници на ФБР.
Според следствието Малик Хасан е действал сам и не е имал помощници. Той е военнослужещ от американската армия. Той е работил като като психиатър във военно-медицински центърв продължение на шест години, след което бил прехвърлен в тексаската база.
Според военни източници частта на Малик е трябвало в скоро време да бъде преместена в Ирак. Близки на стрелеца са посочили пред разследващите, че той се е оплаквал от подигравките на свои колеги.
Президентът Барак Обама нарече стрелбата във Форт Хууд "ужасяващ изблик на насилие". Обама каза, че все още не е запознат с всички подробности около инцидента, но обеща, че правителството скоро ще получи отговорите на всички въпроси.
Базата „Форт Худ" е най-голямото военно съоръжениена американската армия в света. В нея са настанени голям брой американски войници, завърнали се от Ирак и Афганистан, които страдат от синдрома на посттравматичния стрес, пише БиБиСи.
Американската армия е засегната от голям брой самоубийства и прояви на причинено от стрес насилие при военнослужещи, завърнали се след войните в Афганистан и Ирак, посочват агенциите.

Без дебати Бюджет 2010 одобрен в комисиите
Депутатите от бюджетната и икономическите комисии одобриха Бюджет 2010 без дебати.
Забележки към проектобюджета направиха само от Синята коалиция и ДПС.
Лидерът на СДС Мартин Димитров отново настоя съкращаването на срока за връщане на ДДС да се случи още през 2010 г. и да бъде увеличен данъкът върху хазарта, което би осигурило допълнителни приходи в бюджета.
От ДПС алармираха, че ДДС става проблем за оперативна програма „Развитие на селските райони".
От движението обясниха, че поради невъзможността на общини да платят ДДС има опасност от блокиране на оперативната програма и така се създава риск одобрени проект да не бъдат изпълнени.
Отношение към бюджет 2010, който беше представен от финансовия министър Симеон Дянков, взеха и някои от гостите на заседанието.
Според шефа на БНБ Иван Искров предвижданият икономическият растеж от два процента предполага повишаването на безработицата на около 9-10%.
Дора Янкова от сдружението на общините изрази тревога, че отрицателно влияние на кризата ще се прехвърли най-вече върху общинските бюджети.
Тя предложи 2% от данъка върху доходите да се трансформира в местен данък и заяви, че ако това стане, общините ще се откажат от предложението си за въвеждане на нови местни данъци.
Като проблем за реализацията на проекти, тя изтъкна общинското съфинансиране. Янкова поиска и промяна във формулата на финансиране на училищата и поясни, че за малките учебни заведения се натоварват общините.
За актуализация на бюджета си настояха и представители на комисията за финансов надзор.
Председателят на сметната палата Валери Димитров посочи, че бюджетът на палата е сериозно съкратен, но допълни, че не очаква това да доведе до влошаване на качеството на работа.
В дискусиите присъстваха и представили на синдикатите, но те не взеха отношение към бюджета.

Удължиха срока за регистрация на движими културни ценности
Собствениците на движими археологически обекти или археологически паметници на културата трябва в срок от една година да поискат тяхната идентификация и регистрация като движими културни ценности.
Това решиха депутатите с окончателното приемане на промените в Закона за културното наследство, съобщи БНР.
Няма да се допуска износ от България към страните от Европейския съюз на движими културни ценности, когато представляват национално богатство, решиха още депутатите

Борисов отговаря на питания в парламентарния контрол
В 11.00 часа, по време на парламентарния контрол, на депутатски питания ще отговоря премиерът Бойко Борисов.
Борисов ще открие днес в 11.30 ч. социален дом за деца и младежи"Свети Константин". Сградата е на ул. "Павлина Унуфриева" 4, до мелничния комбинат "София Мел".
На откриването ще присъстватсъщо зам.-кметът по здравеопазване, интеграция на хора с увреждания и социални дейности Албена Атанасова и н. пр. посланика на Република Австрия в България Д-р Клаус Фабиан.
Борисов ще направи днес първа копка на главен канализационен колекторII в кв. "Горна баня". Церемонията ще се състои от 13.00 ч. на кръстовището на ул. "Николай Хрелков" и ул. "643".
Ще присъстватминистърът на околната среда и водите Нона Караджова, и.д. кмет на София Минко Герджиков и Йорданка Фандъкова.

Няма коментари: