петък, 6 ноември 2009 г.

И МАЛКО КЪСНИ ИЗВЕСТИЯ НА 6 НОЕМВРИ

ПО ФОКУС

„Дойче веле”: В България избухна корупционен скандал
София.
Доклади на спецслужбите провокираха в България корупционен скандал, предава „Дойче веле”. Високопоставени чиновници се подозират в присвояване на държавни средства и присвояване на пари от фондовете на Европейския съюз.

Както съобщава днес електронното издание на сп. „Шпигел”, през октомври бившият премиер Сергей Станишев е разпоредил да бъдат унищожени два доклада на държавната агенция „Национална сигурност”, тъй като в тях се обвиняват в корупция няколко души от неговия кабинет.
Въпреки това, единият от докладите е бил публикуван в Интернет от анонимен потребител.
Цялата тази история има неприятен привкус, отбелязва австрийският в. „Ди Пресе”. Настоящият скандал още веднъж потвърждава, че от присъединяването си към ЕС през 2007 г. България продължава да запазва репутацията си на най-корумпираната страна в блока.

Национална грипна епидемия
От днес Министерството на здравеопазването обявява национална грипна епидемия в страната. В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. От понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни. МЗ препоръчва ограничаването на обществени мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

Шести смъртен случай е регистриран от грип у нас. Става дума за 53-годишен мъж, с цироза на черния дроб и шизофрения. Най-малко 5700 души по света са починали от новия грип.

В България е обявена национална грипна епидемия
Днес Министерство на здравеопазването обявява Национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности, съобщиха от министерството. В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни. МЗ препоръчва ограничаването на обществени мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.
Във връзка с молба за помощ от Украйна при борбата с грипа България ще осигури медикаменти (антибиотици), консумативи и апаратура на стойност от 250 хил. лв. Те ще бъдат предоставени от резерва на ВМА, а МФ ще възстанови стойността им на лечебното заведение. Също така за Украйна ще замине и екип от специалисти, който ще се включи в осъществяваните противоепидемичните мерки. Помощта ще бъде насочена преимуществено към регионите с българско население там. България ще прати и антивирусни препарати специално за посолството ни в Киев.

Столичните детските градини и ясли ще продължат да работят при повишен контрол
След обявяването на грипна епидемия в столицата детските градини и ясли ще продължат да работят при повишен режим на контрол. Това каза за Агенция „Фокус” Ваня Кастрева - началник на Столичния инспекторат по образование. Тя потвърди, че от понеделник – 9 октомври, за пет дни ще бъдат преустановени учебните занятия във всички столични училища. По думите й, в детските градини и яслите нещата са доста по-различни, защото принципно няма практика там да се преустановява посещението на децата. Причините за това са две, според Кастрева. „Говорим за изключително строг медицински филтър на входа. Във всяко детско заведение има медицинска сестра, която още на входа, при приема на децата трябва да установи дали детето е здраво. Ако детето не е здраво, то сестрата го връща още докато родителите са там . От друга страна, твърде малките деца не могат просто да бъдат оставени вкъщи, тъй като родителите им са на работа. Ако едно дете е болно, родителят може да ползва отпуск по болест, за да гледа детето си, но когато детето е здраво то съответно посещава детската градина или ясла. В детските градини и яслите се спазва изключително строга хигиена по отношение на цялостната сграда, на персонала, на децата. Персоналът ползва предпазни маски”, допълни Ваня Кастрева.

“Синдх тудей”: Всички болници в ОАЕ предлагат лечение на грип А(H1N1)
Дубай. Лечението срещу свински грип вече е достъпно във всички правителствени и частни лечебни заведения в Обединените Арабски Емирства, съобщава вестник “Синдх тудей”. Новината бе съобщена от здравното министерство, след заседание на Специалната здравна комисия за борба с А(H1N1) в Дубай. Махмуд Фикри, председател на комисия, обяви, че министърът на здравеопазването на ОАЕ Ханиф Хасан е подчертал нуждата анализиране на всички детайли за вируса H1N1 и неговата устойчивост.
Министерството на здравеопазването, в сътрудничество с регионалните здравни учреждения, ще помага на пациентите болни от свински грип, допълва той.

Президентските избори в Украйна може да бъдат отложени за май поради грипната епидемия, каза помощник на президента
Киев. Президентските избори в Украйна може да бъдат отложени за 30 май поради грипната епидемия в страната, каза Игор Попов, заместник-ръководител на секретариата на украинския президент Виктор Юшченко, предаде ИТАР-ТАСС.
„Ако правителството не успее да постави под контрол ситуацията с грипната епидемия, то не е изключено в страната да бъде въведен режим на извънредно положение и изборите да бъдат отложени за 30 май”, каза Попов.
Аргументирайки своето мнение, Попов отбеляза, че „грипната епидемия е променила радикално хода на предизборната кампания”, поставени са под въпрос „равенството на възможностите на кандидат-президентите и правата на избирателите”.
Президентските избори в Украйна са насрочени за 17 януари.

Страните от НАТО помагат на Украйна в борбата с грипната епидемия
Киев. Словакия, Полша, Литва и Унгария са изпратили на Украйна ваксини и други медикаменти против грип, предаде украинската информационна агенция УНИАН, позовавайки се на украинското външно министерство.
В края на октомври в Украйна бе обявена грипна епидемия. До момента случаите на заболяването се регистрират предимно в западната част на Украйна, но вирусът започва да прониква и в другите части на страната. За момента смъртните случаи са 109.
Освен това, в отговор на молба на украинското външно министерство към съответните структури на НАТО, е задействан специален механизъм за доставяне на хуманитарна помощ от страните-донори в Украйна. Механизмът предвижда безплатно задействане на транспортни средства на Центъра за координация на превозите в Ейндховен (Холандия).
Според информация на НАТО, в скоро време помощ на Украйна ще окажат и други страни-членки на Алианса.

Грипната епидемия в Украйна до момента е причинила смъртта на 109 души
Киев. Грипната епидемия в Украйна до момента е причинила смъртта на 109 души. В повечето от случаите до фаталния край се е стигнало след настъпили усложнения и тежка пневмония, предаде Интерфакс, позовавайки се на съобщение на главния санитарен лекар на Украйна Александър Биловол.
До момента в страната са потвърдени 32 случая на новия грипен вирус А(H1N1). От новия грип са починали 14 души.
От грип са се разболели близо 763 000 души, като са хоспитализирани близо 34 000 души

Русия няма да затваря границата си с Украйна заради грипната епидемия
Москва. Русия няма да затваря границата си с Украйна заради грипната епидемия на украинска територия, предаде Интерфакс, позовавайки се на съобщение на руското министерство на здравеопазването.
„Няма да закриваме границата с Украйна. Въведен е засилен санитарен контрол на граничните пунктове”, заяви министърът на здравеопазването и социалното развитие Татяна Голикова.
В края на октомври в Украйна беше обявена грипна епидемия. В деветте западни области е въведена карантина. По последни официални данни на министерството на здравеопазването от грип са починали 95 души.

В украинската армия са регистрирани случаи на новия грипен вирус А(H1N1)
Киев. До момента 3967 военнослужещи в Украйна са се разболели от грип, съобщи президентът Виктор Юшченко. 190 войници са хоспитализирани с пневмония. Четирима са се заразили с новия грипен вирус А(H1N1), предаде агенция УНИАН.
Юшченко настоя министерството на отбраната незабавно да проведе консултации с министерството на здравеопазването за провеждане на ефективно лечение на военнослужещите.

“Шанхай дейли”: Китай е недоволен от американския протекционизъм
Пекин. Китай настоя САЩ да се откажат от търговския си протекционизъм и да третират честно китайските стоки, след като Министерството на търговията на Съединените щати в предварително решение потвърди обвиненията в дъмпинг към китайските стоманени тръби, пише вестник “Шанхай дейли”.
„Това е дискриминация”, каза говорителят на китайското Министерство на търговията Яо Дзян. „САЩ безпричинно вдига тарифите, възползвайки се, че не признава Китай за пазарна икономика. Това ще има сериозен ефект върху китайската стоманодобивна индустрия и ние остро се противопоставяме на подобни актове на протекционизъм”, каза той.
Говорителят на китайското министерство призовава САЩ да спазят обещанието за борба с протекционизма, направено на 2-та сесия на Американско-китайската комисия по търговия и стокообмен, състояла се миналия месец.

Адв. Манол Чакъров: Нямам представа кой стреля по мен
Бургас. Чувствам се доста неприятно, но съм добре, това каза за радио ''Фокус'' – Бургас адвокат Манол Чакъров. По-рано днес маскиран мъж стреля срещу адвоката с газов пистолет в офиса му на ул. „Фердинандова„ в Бургас. „Нямам представа кой е, нито идея от къде може да бъде”, каза Манолов. Той е сигнализирал за инцидента на полицаите и е подал жалба. „Неприятно е човек да не бъде сигурен в това как ще работи, как ще се прибере вкъщи. И охрана да имах, едва ли ще помогне. Няма да предприемам нищо в тази насока”, каза още Манолов. Той е адвокат по Наказателно право в Бургас.

“Хералд сън”: Кевин Ръд се заблуждава за Г20, според Рупърт Мърдок
Сидни. Премиерът Кевин Ръд се заблуждава, ако си мисли, че Австралия може да ръководи света или да действа като мост между Китай и САЩ.
„Той е много интелигентен, той е интересен, но той само се шегува с Г20” – двайсетте най-развити страни в света, заявява Рупърт Мърдок в интервю за вестник “Хералд сън”.
„Президентът Обама в действителност иска да намали Г8 на Г4, а ако може и на Г2 – само САЩ и Китай”, казва Мърдок. „Ако Ръд си мисли, че може да дадем добър пример на света със системата за търговия с разрешителни за вредни емисии, то всичко което ще постигне е да увеличи цената на живота в Австралия, а останалият свят ще се смее”, подчертава той.

Г20 ще обсъди план за предотвратяване на новите „балони” в икономиката
Вашингтон. Британският министър на финансите Алистър Дарлинг заяви, че лидерите на Г20 трябва да изработят механизми за противодействие на възникването на нови „балони” в икономиката на фона на възстановяването на водещите икономики в света, предаде американската информационна агенция Блумбърг.
„Трябва да подсигурим, че няма да се окажем в ситуация, в която натискът върху пазарите ще започне да расте, ще се увеличава и в края на краищата ще доведе до катастрофални последствия”, каза Дарлинг в интервю за агенцията.
В петък в Шотландия Дарлинг ще председателства среща на министрите на финансите на страните от Г20.

“Юропиън войс”: Преговорите за климата в Барселона приключиха безрезултатно
Барселона. Последният кръг на преговорите за климатичните промени приключи днес без да бъдат решени основните въпроси около сключването на ново глобално споразумение за климата, съобщава електронната страница на „Юропиън войс”.
Малък прогрес бе постигнат по определянето на целите за намаляване на емисиите на вредните газове, които трябва да си поставят страните, и относно финансирането на развиващите се страни, съобщиха от ООН след края на петдневните разговори в Барселона.
Срещата в Барселона бе последният официален кръг на преговорите за климата преди конференцията за климата на ООН в Копенхаген през следващия месец, на която Организацията се надява да бъде договорено споразумение, което да замени Протокола от Киото.
„Без тези две парчета от пъзела да бъдат поставени на тяхното място, ние няма да можем да постигне споразумение в Копенхаген”, каза изпълнителният секретар на Рамковата конвенция на Обединените нации по климатичните промени Иво де Боер.

Преговорите за климата са „загуба на време”, каза австрийският министър на екологията
Виена. Австрийският министър на екологията Николаус Берлакович разкритикува преговорите за климата на ООН в Барселона и ги определи като „загуба на време”. Берлакович направи това на фона на намаляващите надежди за сключването на глобално споразумение за климата до края на годината, предаде АФП.
„Това е загуба на време. Нищо не бе постигнато”, каза Берлакович, коментирайки климатичната среща в Барселона.
„Ние категорично се нуждаем от глобално споразумение”, подчерта австрийският министър на екологията.
„Авторитетът на ООН е поставен на карта”, добави той.
Провелите се тази седмица в испанския град Барселона преговори за климата имаха за цел да изготвят проект на споразумението за климата, което трябва да бъде одобрено по време на конференцията за климата на ООН в Копенхаген през декември.

„Л’Експрес”: 20 години след падането на Берлинската стена Източна Европа е покрита с тъмни облаци
Париж. Падането на Берлинската стена промени Източна Европа, но 20 години по-късно корупцията съвсем не е изчезнала от този регион, четем на страниците на вестник „Л’Експрес”.
В някои източноевропейските държави липсват достатъчно силни институции и силни лидери, за да бъде постигнато оздравяване на обществото. Икономическият напредък, подпомогнат от чуждестранните инвестиции и присъединяването на страните в ЕС, беше бързо постигнат, въпреки че не беше равномерен. Обновяването на политическата класа и напредъкът на съдебните системи бяха спънати от начина на мислене, наследен от комунистическата епоха и от старите бюрократи и политици.
Според Авизер Тюкер, философ, който дълго време е изследвал тоталитаризма, комунизмът е бил по-успешен от други авторитарни режими най-вече с премахването на институциите, които крепят демократичното общество. Когато комунизмът е паднал, елитът, който е можел да осигури управлението е бил много ограничен. Така голяма част от „малките апаратчици” са останали на длъжност. А с тях са останали и корупцията и другите форми на злоупотреба.
В България и Румъния положението в това отношение е най-лошо, смята организацията „Трансперънси интернешънъл”. Още повече, че корупционните проблеми в България и Унгария не само че не са намалели, но дори са се задълбочили през последните години.
Според Вацлав Хавел Източна Европа трябва да се въоръжи с търпение, защото едва след 2 поколения този проблем ще бъде решен, завършва френското издание.

Ангела Меркел е била на сауна по време на падането на Берлинската стена
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел си спомни тази седмица за това как е била на сауна преди 20 години, когато хиляди източногерманци са се втурнали към падналата Берлинска стена, за да усетят свободата. По време на среща с чуждестранни журналисти в Берлин Меркел разказа как като 35-годишен научен сътрудник от комунистическия Изток е решила да спазва седмичния си режим, въпреки че около нея са се случвали исторически събития, съобщава АФП.
„Мислех си, че нещо ще се случи. Бях чула по телевизията, че границите ще се отворят. Но беше четвъртък, а четвъртък беше моят ден за сауна, така че отидох там”, разказва германският канцлер.
След това Меркел отива с приятел на бира, а едва след тръгването си от бара, те са пометени от тълпата, която отива на Запад. Меркел празнува с жители на Западен Берлин преди да си отиде у дома с мисълта, че „стената ще бъде отворена и на сутринта”.
На другия ден Ангела Меркел и сестра й отиват в големия магазин „КаДеВе”, където е имало редица стоки, недостъпни за източногерманците.
Меркел, която е дъщеря на пастор, посочва, че никога не се е смятала за активист срещу комунистическия режим и до падането на Берлинската стена винаги е страняла от политиката, въпреки че е имала критично мнение за системата.

Армения е готова да отвори границата си с Турция, каза Тигран Саркисян
Ереван. Армения е готова да отвори границата си с Турция, каза премиерът на страната Тигран Саркисян, предаде Интерфакс.
„Ние сме готови да отворим границата с Турция. Ние сме готови и знаем какво ще даде този процес на арменските министерства. Контролираме и нужните инструменти за управление на процесите, за да не ни отмие голямата вълна от океана”, каза Саркисян на сртеща с арменски студенти в Станфордския университет в САЩ.

Киев увери ЕС, че разполага с достатъчно газ, за да няма проблеми с транзита
Киев. Украйна е информирала Европейската комисия, че в своите хранилища разполага с 25 милиарда куб. метра газ.Според Киев подобно количество е достатъчно за това през зимата да се осигури безпроблемен транзит на руски природен газ за Европа, предаде РИА Новости.
По-рано днес украинският премиер Юлия Тимошенко съобщи, че Украйна е превела на „Газпром” 500 милиона долара за октомврийските газови доставки. Това става само ден преди изтичане на крайния срок за плащането.

Япония е застрашена от „Ал Кайда”, смята бивш антитерористичен съдия
Париж. Бившият френски съдия Жан-Луи Брюгиер, който в продължение на 25 години е работил в антитерористичния отдел на прокуратурата, смята, че Япония е заплашена от атаки на „Ал Кайда”, предаде АФП.
„Япония е станала приоритетна мишена на „Ал Кайда” и това го доказват разследванията, които съм провел”, заяви Брюгиер по повод публикуването на мемоарите „Това, което не успях да кажа”.
Брюгиер заяви, че е предупредил японските власти за „заплахите”, както е предупредил САЩ за грозящата ги заплаха преди 11 септември 2001 година.
Според бившия съдия Япония е застрашена заради географското си положение и най-вече заради присъствието на „голяма пакистанска общност” на нейна територия.

Един човек е ранен при експлозия на газ в жилищна сграда в Австрия
Виена. Един човек е ранен при експлозия на газ в жилищна сграда в австрийския град Грац, предаде РИА Новости.
Инцидентът е станал когато 83-годишна жена се е опитала да включи газов котлон. Жената е хоспитализирана с изгаряния от втора и трета степен.
Нанесени са материални щети на пет апартамента.

„Дойче борсе” е подала оферта за придобиването на Варшавската фондова борса
Берлин. „Дойче борсе” е подала окончателна заявка за купуването на Варшавската фондова борса. Говорителят на германската борса Франк Херкенхоф е потвърдил информацията пред агенция Блумбърг, но е отказал да съобщи подробности по предложението.
Лондонската фондова борса се отказа от участие в борбата за придобиване на варшавската борса, защото това „не отговаря на новата стратегия на компанията”. Така в надпреварата за най-голямата борса в Централна Европа освен „Дойче борсе” остават американските NYSE Euronext и Nasdaq OMX Group.

РТЛ: 50% от белгийците, които са взели диплома тази година, са безработни
Брюксел. Половината от дипломиралите се през юни 2009 година младежи все още са без работа, предаде белгийската телевизия РТЛ, позовавайки се на проучване, направено сред 516 белгийци.
Четири месеца след дипломирането си, току що завършилите все още не могат да си намерят работа. Най-засегнати са завършилите политически и социални науки, от които само 8% практикуват професията си. От другата страна са дипломиралите се в здравната област, като 60% от тях в момента работят.
Анкетата показва, че 48% от младите, които са се дипломирали тази година, печелят по-малко от 2000 евро на месец.

Компанията „Халибъртън” ще разработва най-голямото находище на петрол в света
Риад. Компанията „Халибъртън” е сключила петгодишен договор за обслужване на петролните находища на саудитската компания „Арамко”. Американската компания ще започне разработването на няколко сондажни кладенци в находището Южен Гхавар – най-голямото находище на петрол в света, съобщават от „Халибъртън”.
Финансовите условия по сделката не се съобщават.
След оповестяването на новината акциите на компанията се покачиха с 1.1% до 30,9 долара на борсата в Ню Йорк, предаде електронното издание "К2Капитал".

Безработицата в Швейцария достигна 4%
Берн. Безработицата в Швейцария е достигнала 4% през октомври, като се е увеличила с 0,1% спрямо месец септември, предаде АТС.
Безработицата сред младите между 15 и 24 години е намаляла с 2,7%, докато процентът на безработните над 50 години и във възрастовата група 25-49г. се е увеличил с 4,2 и 3,5.

Емил Кошлуков: Превръщането на държавата в частна собственост е най-лошото на прехода
София. Най-лошото след 10 ноември 1989 г. е икономическият преход, защото ние направихме една от най-бандитските и мръсни приватизации в Източна Европа. Тя роди много несправедливост, много неудовлетвореност, чувството за измама и ограбеност у гражданите, желанието за възмездие. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” политикът и лидер на „Новото време” Емил Кошлуков. Според него превръщането на държавата в частна собственост вероятно е най-лошото нещо, което се е случило през тези 20 години.
Според Кошлуков в началото на прехода СДС е била кауза и идея. „Най-голямото напускане стана, когато Костов се опита да направи СДС централизирана и авторитарна партия и отлюспиха и изключиха всички, които не го искаха. Една голяма част от хората там са борци за правда, дисиденти, хора, които желаят демократизацията на България, а не просто да купят „Кремиковци”. Тези хора бяха отвратени и погнусени от ламтежа на новопристигналата вълна в СДС, които се бореха за материални облаги, за преразпределение на данъци”, коментира политикът.
На въпрос - адекватна ли е СДС на ситуацията 20 години по-късно, Кошлуков отговори отрицателно и заяви, че това се вижда по резултатите, рейтинга и подкрепата, която има партията. „СДС беше създадена с една единствена цел – да свали комунизма, и тук беше успешна. Това беше обща цел на всички партии и сдружения вътре и можем да кажем, че е постигната. Но по темата какво иска на мястото на комунизма, СДС и отделните организации не бяха единни. Тъй като не успя да изчисти тази визия и нямаше целево бъдеще, което да предложи на българите. СДС започна да се лута през годините”, обясни Кошлуков. Той подчерта, че това е била партията на промяната, но се е превърнала в „служебна позиция на пет човека, които вечно трябва да имат депутатско място и държавна кола”. Накрая СДС стана място за пенсионери с привилегии, заключи Кошлуков.

Волен Сидеров: Спекулация е, че управлява двупартийна коалиция
София. "Атака" излезе с декларация, във връзка със 100 дни от управлението на правителството, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на лидера на партията Волен Сидеров във връзка със 100 дни управление, са се чули зложелателни коментари от „хора и кръгове, които бяха свалени от власт”. За тези 100 дни ние одобряваме промените, отбеляза той.
Сидеров обясни, че се чуват спекулации, че управлява двупартийна коалиция в България и каза: „Това е спекулация, която цели да предизвика определени интриги. Много добре трябва да е ясно, че в България в момента управлява партия ГЕРБ. Тази партия потърси и получи подкрепата на Атака, РЗС и Синята коалиция. Когато някой каже, че ние управляваме, аз отговарям – „Атака” няма нито един министър, нито един заместник-министър, селски учител”.
Сидеров даде отново пълната си подкрепа за управляващата партия ГЕРБ и лично за премиера Бойко Борисов.
ДПС са извън властта само външно и само от най-високите върхове, но на места продължават да си говорят под сурдинка и да казват, че пак ще дойдат на власт, коментира Сидеров. Той призова премиера да прояви решителност и да се справи с влиянието на ДПС. За това премиерът щял да получи подкрепата на "Атака".

Президентът назначи Ванюшка Ангушева за съдия в Конституционния съд
София. Президентът Георги Първанов подписа указ, с който назначава Ванюшка Ангушева за съдия в Конституционния съд на Република България, съобщиха от пресцентъра на президентството. Д-р Ванюшка Ангушева е доцент по трудово и осигурително право, дългогодишен преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и Нов български университет. Д-р Ангушева е била член на Бюрото на Международната организация на жените от юридическата кариера със седалище в Рим. Специализирала е във Франция, Белгия, Полша. Стипендиант на НАТО.

Георги Първанов ще участва в кръгла маса на тема “Двадесет години по-късно – през погледа на младите”
София. По покана на Студентския съвет при Университета за национално и световно стопанство, AIESEC - УНСС, Студентския клуб на политолога към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Клуб „Франкофони” на студенти - политолози от Нов български университет в неделя, 8 ноември, в голямата конферентна зала на УНСС президентът Георги Първанов ще участва в кръгла маса на тема “Двадесет години по-късно – през погледа на младите”. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Дискусията ще може да бъде проследена директно в страниците на президента (www.president.bg) и на УНСС (http://www.unwe.acad.bg ).

КЗП: Нестандартните проходилки може да са опасни за децата
София. След като преди две седмици резултатите от лабораторни изпитвания на два модела детски проходилки показаха, че изделията крият редица рискове от нараняване за евентуалните им ползватели, инспекторите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) предприеха проверки в търговската мрежа за наличието на други сходни или различни от тях модели, съобщиха от комисията. При инспекциите са изискани документи, удостоверяващи извършени действия по оценка безопасността на изделието преди пускането му на пазара, задължителната информация за производител, вносител и съществени характеристики на стоката. Експертите на КЗП съветват родителите да не се поддават на емоцията да доставят радост на децата си с нестандартни на вид проходилки, когато това може да бъде за сметка на безопасността на малчуганите. Важно е при избора на модел да обърнат внимание на стабилността на изделието, надеждното заключване, остротата на ръбовете и елементите за игра или декорация, с които е аранжирано. Тези са най-честите проблеми при проходилките, които създават предпоставки за възникване на инциденти от различен порядък.
Такива се оказаха и несъответствията на последния до момента забранен модел, до който са достигнали инспекторите на КЗП при една от проверките в търговски обект в столицата. Външният вид на проходилката е особено атрактивен за децата, но и за техните родители, които искат да им доставят радост, с това, че на масичката пред детето има глава на пате от двете страни на която са поставени дръжки. Тя е с метална конструкция, а останалата част е изработена от пластмаса, като основните цветове са жълто и синьо. В първия момент представителите на контролния орган са се усъмнили в безопасността на проходилката, тъй като тя много е наподобявала по външен вид наскоро спрените два модела проходилки. Тогава те са поискали документи за извършени дейности от страна на производителите по оценяване и удостоверяване на съответствието на изделието с изискванията за безопасност, каквито не са представени. Това е станало причина за мигновеното издаване на заповед на председателя на КЗП Дамян Лазаров за временното спиране от продажба на проходилките и изискването от търговеца да възложи изпитването им в лаборатория.
Лабораторните изпитвания са показали, че проходилката е изработена по начин, който предпоставя сериозни рискове за децата при употребата й. На първо място това е опасността от порязване или убождане на детето. Те могат да бъдат причинени от острите ръбове на пластмасата, която е достъпна до ръцете на детето и при движение от негова страна докато си играе с елементите върху масичката или други предмети, ако то прокара пръстите си по ръбовете, ще получи порезни рани. За да не съществува тази опасност, всички ръбове трябва да са с радиус на закръгляне не по-малък от 2 мм. Освен острите ръбове, друга опасност - от убождане и удряне, крият неподходящо закрепените елементи върху проходилката като подвижни части, главата на патето, която се върти и човката може да се окаже много близко до тялото и главата на детето и да го нарани чрез притискане или удряне у тях.
Наред с тези несъответствия, проходилката се оказва и доста нестабилна, защото притежава един-единствен заключващ механизъм, като стандартът изисква те да са поне два, за да има сигурност, че ако единият се освободи, другият ще предотврати задвижването й. Още по-голям е рискът за нежелано тръгване на проходилката поради това, че единственият заключващ механизъм се освобождава само с извършване на едно действие, при положение че задължителните изисквания за осигуряване безопасността на тези продукти е освобождаването на заключващия механизъм да става чрез две, независими едно от друго действия. Съобразяването с това би предотвратило неволното отключване или заключване на механизма от страна на детето при негово движение, докато е в проходилката.
Оказва се, че освен порязване на детето и травми, причинени от нежелано задействане или освобождаване на заключващия механизъм, то може да пострада и от спонтанно сгъване на проходилката, която да приклещи тялото му. Това е особено опасно, тъй като конструкцията на проходилката е метална и е доста здрава и масивна предвид крехкото телце на детето. Подобен инцидент може да възникне поради това, че сгъването се осъществява свободно, без използването на никакъв инструмент.

Симеон Дянков: Агенцията за следприватизационен контрол в България не работи и трябва да се закрие
Добрич. Агенцията за следприватизационен контрол в България не работи. Това заяви в Добрич финансовият министър Симеон Дянков, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Агенцията е създадена по начин, по който дори и да има опити за нейната реорганизация, “пак няма да работи, защото самата концепция е грешна”, смята Дянков. Според него агенцията трябва да се закрие и може би част от нейните функции трябва да преминат на друго място заради приватизационните сделки, които са правени в миналото. Финансовият министър преценява, че най-бързият вариант е Агенцията по приватизация и тази за следприватизационен контрол да се слеят. В противен случай подобно разделение на функциите е свързано с по-малък контрол. От малко над 800 милиона лева, които се дължат на държавата по договори, сключени с Агенцията по приватизация, държавата е прибрала около 12 милиона, каза Дянков. Ако се изчисли колко струва самата агенция, ще стане видно, че нищо не се прави, допълни той. Или казано по друг начин, по-скъпо е да се поддържат агенциите, отколкото да си вършат работата, коментира финансовия министър. Според него в този аспект трябва да има реформа и едната агенция да престане да функционира. Дянков изрази мнение, че не е необходима Агенция за приватизация, а за големи приватизационни сделки е по-добре да се минава през фондовата борса, защото е много по-прозрачен процесът, в смисъл - знае се кой какво купува, на какви цени, знаят се какви са договорите и е по-лесно да се прави изпълнението на тези договори. Така възможността за корупция е минимална, заради по-строгите правила на фондовата борса, обобщи финансовият министър

Симеон Дянков: Българската държава е била лош стопанин на активите си
Добрич. Българската държава е била лош стопанин на активите си. Това заяви в Добрич на среща с представители на бизнеса вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде кореспондентът на радио “Фокус”- Варна. Сред проблемите, които Дянков коментира бяха и тези, свързани със здравеопазването, което по неговите думи е сектор, където има “теч”. Парите, които влизат в него, една част от тях бързо излизат под формата на много по-високи от средните за Европа плащания за медикаменти. Средно лекарството в страната ни струва до 30-40% повече отколкото в други държави в Европейския съюз (ЕС). “Това означава, че има някакъв проблем в пазара за медикаменти и този проблем трябва да се реши в най-скоро време, така че ние като започнем да даваме повече пари от бюджета, тези пари да не отиват в джобовете на глобални корпорации, които продават на България по една или друга причина лекарства на по-високи цени”, коментира Симеонов. Друг проблем в сектора е фактът, че някои директори на болници в България, както и някои лекари получават повече пари от здравната система, отколкото е правомерно, подчерта вицепремиерът. Той заяви, че това също трябва да се промени, “така че парите, които дава държавата, просто да не изчезват в джобовете на определена група хора” и в същото време здравната услуга да бъде на такова ниско ниво, каквото е в момента. По думите на финансовия министър, ако се сравни качеството на здравеопазването у нас през 1989 г. и сега, оказва се, че в края на 80-те години на миналия век средните индикатори са по-добри в сравнение с тези през 2009 г. “Това е сектор, в който за 20 години нещата са се влошили, вместо да се подобрят”, смята Дянков. Той допълни, че на този фон са необходими големи реформи и в тази посока вече се работи. До няколко дни се очаква да бъде приключен проектозакон, за да може до края на годината да има предпоставки “държавата да сложи повече пари в здравния сектор”. Той е важен, защото здравето е свързано с работоспособността на хората, а тя пък – с производителността на труда, каза още финансовият министър.


ПО КЛАСА.БГ

България разполага със запас от горива за 57 дни

Към края на третото тримесечие България разполага със запаси от различни видове горива общо за 57 дни, сочи месечния отчет за запасите на нефт и нефтопродукти на ДА“ Държавен резерв и военновременни запаси“.
Разполагаме със запаси с автомобилни и авиационни бензини за 60 дни, дизелово гориво и промишлен газьол за 53 дни. Запасите от котелно гориво-мазут са най-много – за 81 дни, а „Jet” гориво от керосинов тип България има само за 46 дни. Изчисленията са направени спрямо потреблението през миналата година. БГНЕС припомня, че преди повече от месец председателят на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев обяви, че до края на тази година България съгласно ангажиментите си към ЕС ще трябва да разполага с резерв от гориво за 60 дни. Половината от това количество, трябва да се осигури от частни производители, преработватели и вносители на горива в страната, т.е реално държавата трябва да осигури гориво за 30 дни, поясни Пеев. За да изпълни ангажимента си към ЕС и да предотврати налагането на санкции, България ще трябва да закупи гориво и обезпечи финансово неговото съхранение - процес, който ще струва около 200 млн. лв., поясни той.

Полша планира набег върху частните пенсии
Според финансовия министър този ход ще попречи на дълга да нарасне / Ян Циенски
Полското правителство предлага да пренасочи част от парите, които работещите заделят в частни пенсионни схеми, към обществената система, с цел да предотврати прекаленото нарастване на държавния дълг.
Полският финансов министър Яцек Ростовски заяви, че планът е да се намали процентът от работните заплати, влизащи в частната пенсионна система, до 3% от сегашните 7,3% до втората половина на следващата година, след което разликата от 4,3% да бъде добавена към сегашните постъпления в обществената система.
Правителството ще се опита да задържи държавния дълг под 55% от БВП догодина. Ако не успее, финансовото законодателство предвижда жестоки бюджетни съкращения. Очаква се дългът тази година да се приближи до 50% от БВП, а догодина да е между 54,5 и 55% от БВП.
Изненадващото решение разтревожи много анализатори, които преценяват, че подобен ход подкопава имиджа на правителството, досега смятано за ориентирано към бизнеса и реформите.
„Идеята е много лоша. Те решават днешните проблеми за сметка на хора, които ще се пенсионират след десетилетие“, заяви Ришард Петру, главен икономист към филиала на германската Commerzbank BRE Bank.
Предложението може да намали опасността от преминаване на дълговия праг, като редуцира необходимостта да се финансира държавната система с 13 млрд. злоти (€3 млрд.). „Постъпленията ще спрат ръста на държавния дълг“, обяснява Ростовски.
Към момента частните инвестиционни фондове използват около една трета от средствата, които събират от работещи, за да инвестират на фондовата борса, а останалата част отиват за покупка на правителствени дългови инструменти. Намаляването на парите наполовина може да съкрати търсенето на дългови книжа и да повлияе неблагоприятно на Варшавската фондова борса.
Частните инвестиционни фондове, основани след реформата на пенсионната система през 1999 г., са рентабилни и са се превърнали в изкусителна политическа цел. Тази година правителството прие закон, според който се намаляват таксите, които налага за управлението на фондовете.
Макар че Полша вероятно ще е единствената страна от Европейския съюз, която няма да изпадне в рецесия през тази година, икономическата и финансова криза порази жестоко публичните финанси.
Очаква се бюджетният дефицит да удари 6,5% от БВП за тази година. Правителството се надява да сложи капак на дълга с амбициозна приватизационна програма, с която да набере 37 млрд. злоти догодина.

Лондон срещу финансовата реформа в ЕС
Притесненията са свързани с част от проекта, който позволява на Еврокомисията едностранно да обявява дадена ситуация за извънредна / Брук Мастърс
Великобритания е готова да наложи вето на планираната европейска реформа на финансовата регулация, ако не бъдат въведени още гаранции, за да не могат новосъздадените регулаторни органи на ЕС да принуждават националните правителства да харчат пари против волята си. Това съобщи зам.-министърът на финансите лорд Майнърс пред Комитета по финанси към Камарата на общините.
Законопроектът предвижда създаване на Европейски борд по системния риск, който да следи за балони на активи и други заплахи за финансовата система, както и на три регулаторни органа за целия ЕС - за надзор съответно на банките, облигациите и застрахователния сектор. Великобритания до голяма степен е „за“ предложенията, но смята, че в този си вид проектът не предвижда защита от намесата на ЕС в националните финансови дела. „Не бива да се допускат намеси, които ще имат фискални последици за отделните нации“, заяви лорд Майнърс пред комитета. Но е оптимист, че Великобритания и съюзниците й ще успеят да убедят Европейския съвет да коригира законопроекта.
Съветът вече склони да отложи дебата от октомври за декември, за да може да уталожи притесненията. По време на срещата през юни бе подписано споразумение законът да съдържа всички гаранции, които Лондон иска. „Уверен съм, че споразумението ще бъде спазено“, заяви лорд Майнърс. И добави, че Великобритания по принцип е склонна да има отделно единно законодателство за финансовите услуги и агенциите с правомощия за разрешаване на националните различия. Но някои парламентаристи са изразили опасения относно друга част от проекта, която позволява на Европейската комисия да действа едностранно при обявяването на дадена ситуация за извънредна. Това е втора част от финансовото законодателство на ЕС от тази година, която Обединеното кралство се бори да промени.
Предложената директива за мениджърите на алтернативни инвестиционни фондове също разбуни лондонското Сити. Управители на хедж фондове и фондове за дялово инвестиране обявиха закона за непрактичен и скъп.
Ако съдим по думите му, Майнърс е оптимист, че в законопроекта ще бъдат внесени и поправки, за да стане по-приемлив за индустрията. „В процес сме на проучвания и балансиране“, поясни той.

Правят онлайн регистри за пациенти / Соня Стамболийска
Няма да има раздаване на органи под масата. Трансплантациите ще се осъществяват прозрачно и по медицински критерии. Това заяви вчера в Министерството на здравеопазването новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева. Тя обясни, че досега агенцията не се е управлявала прозрачно и ще започват проверки на всички дейности, свързани с трансплантациите. Ще бъдат съставени комисии, които да разглеждат трансплантационните програми на съществуващите центрове. „Органът ще стигне до пациента с най-голяма нужда. Не искам да остава впечатление за скрито разбрана надпревара между трансплантационните центрове“, коментира още Джалева. Тя обясни, че предстои да бъдат осъвременени списъците за чакащи пациенти и да се въведат онлайн регистри. До декември ще бъдат изготвени и ще заработят медицинските стандарти. Джалева обяви, че вече се водят преговори с балканските страни у нас да се създаде център за трансплантации. Директорът на Фонда за трансплантации д-р Веселин Иванов коментира, че първоначалният бюджет на фонда за 2010 г. ще бъде 5 млн. лева. Той добави, че от трансплантация у нас имат нужда около 1000 души.

ДАНС като отворена книга
Защо секретните доклади на българското ФБР редовно се публикуват в чуждата преса?
Секретният доклад на ДАНС за първите шест месеца на 2009 г. намери място в електронния сайт „Шпигел“. Справката, която съдържа в 68 страници констатации за повсеместна корумпираност в администрацията, лично участие на високопоставени държавни служители в престъпни схеми, злоупотреби със служeбно положение и облагодетелстване на лица, заемащи висши държавни длъжности в отбраната, здравеопазването, финансите, регионалното развитие, земеделието, горите и екологията, бе огласена вчера и от “Дойче веле“. Така в разстояние на два дни класифицирана информация, която обаче не посочва нито едно виновно лице с името му, извървя сложния път от България през Германия и обратно. За да постави отново въпроса: какво правят тези доклади в чужди редакции и кой ги разнася като пици срещу подпис, че няма да бъдат публикувани?
На всичкото отгоре съвсем скоро очакваме в британската преса да се разкрие „ложата на престъпните босове“ у нас.
Едва ли има по-отворена тайна служба в Европа, която да захранва с „продукцията“ си медиите - наши и чужди. Лошото е, че като човек прочете последния доклад, му става ясно, че на базата на него не може да се повдигне обвинение. Което дискредитира тотално работата на българските агенти. В тях, а и в наш интерес е да спазват правилата и закона.

Реформата на пощите започва, макар и със закъснение
Ефективното преструктуриране е немислимо без частен капитал
Без помощта на частните дружества и без парите им е малко вероятно да бъде преодоляно изоставането на държавната компания „Български пощи“, отчитат от транспортното министерство. Макар и закъсняла, реформата започва до месец и очевидно е неизбежна.
Само че в нея има ентусиазъм малко в повече от необходимото. Иначе как да си обясним, че едно неефективно държавно предприятие се клонира като начало в три екземпляра, и то с миноритарно участие на частния капитал. На по-късен етап – още две. И петте нови съвместни дружества трябва да извадят държавната част на съобщенията от блатото.
Именно от блатото обаче „Български пощи“ беше задължена да даде 1,5 млн. лева допълнителен дивидент на бюджета.
В по-развитите пазарни икономики твърдят, че лекът за постигане на ефективност е приватизацията. Ако и това не помогне – има фалити. Пазарът, както и природата, не търпи празни места.

Обама загуби двама губернатори демократи
Републиканската партия постигна важна победа на изборите вчера за губернатори в Ню Джърси и Вирджиния – щати, които исторически бяха бастион на демократите.
Това става в деня на първата годишнина, откакто Барак Обама е президент, отбелязва Би Би Си. Според наблюдатели губернаторските загуби за Обама, който проведе кампания и в двата щата в подкрепа на своите партийни кандидати, са свързани със здравната реформа, законопроекта за климата и войната в Афганистан.
В Ню Джърси непобедимият губернатор демократ Джон Корзайн отстъпи на републиканеца Крис Кристи, близък на бившия президент Джордж Буш. Обама няколко пъти ходи до Ню Джърси, за да подкрепи бившия изпълнителен директор на Goldman Sachs, но въпреки това той загуби. Във Вирджиния демократът Крейг Дийдс отстъпи пред републиканеца Боб Макдонъл, бивш главен прокурор.
Единствената добра новина за Обама от вчерашния вот е, че демократите отвоюваха от републиканците едно място в Сената от 23-ти район в Ню Йорк, което от столетие не беше тяхно.
Майкъл Блумбърг (67 г.) спечели трети мандат за кмет на Ню Йорк, но с малка преднина пред съперника си Бил Томпсън (51% на 46%) въпреки прогнозите за убедителна разлика между 15 и 18 пункта. При това медийният магнат пръсна лични 100 млн. долара за кампанията си.



ПО ДНЕС+

Обама нареди да се спуснат наполовина знамената

Американският президент Барак Обама нареди да се спуснат знамената наполовина в памет на 13-те жертви на тексаския убиец, но призова американците да не си правят прибързани заключения по повод на нападението, предаде Франс прес.
"От днес до Деня на ветерана нареждам знамената на Белия дом и останалите федерални сгради да се спуснат наполовина", каза той, имайки предвид 11 ноември, когато американската нация отдава почит към загиналите по време на войни. "Това е скромна почит към тези, които са загубили своя живот, както и към многото други, които са готови да изложат на риск своя живот в името на родината", добави Обама.
Той заяви, че все още има много неизвестно във връзка с вчерашната касапница, при която военен застреля 13 души и рани 30. Обама призова своите сънародници да не правят прибързани изводи, докато не станат известни всички факти. /БГНЕС

Нова безразборна стрелба в САЩ, 8 ранени
Престрелка избухна днес в сграда с офиси в центъра на американския град Орландо, в щата Флорида и при стрелбата има най-малко един убит и 7 ранени, съобщават медиите.
Инцидентът става по-малко от денонощие след истинската касапница във военна база в Тексас, при която 13 души загинаха и други 30 бяха ранени. /БГНЕС

Французин задигна 11 млн. евро от банка
Френската полиция издирва шофьор на брониран автомобил, който задигна 11 млн. евро от клон на банка във френския град Лион.
Това е най-големият обир в последните години във Франция, съобщават френските медии.
Парите са били сложени в 40 торби. Инцидентът се е разминал без жертви.
Полицията е открила празния автомобил, два часа след грабежа, в едно от предградията.
Предполага се 39-годишният охранител, чието първо име е Тони, е имал помощници при планирането на обира. /News.bg

Берлускони хвали потентността на казахстанските мъже
Италианският премиер Силвио Берлускони похвали потентността на казахстанските мъже при посещение в Рим на президента на страната Нурсултан Назарбаев, заявявайки, че това е причината за увеличаването на населението на бившата съветска република, предаде Ройтерс. 73-годишният италиански лидер, който често се хвали за собствената си потентност и си навлече неприятности заради партита с проститутки, направи коментара на среща с Назарбаев, по време на която по думите му са били утвърдени бизнес споразумения за "милиарди долари".
Италианският премиер, който по време на срещата си с казахстанския президент късно снощи, похвали "великолепните природни ресурси и огромния демографски ръст" на Казахстан допълни с усмивка, че това "демонстрира страхотната потентност на всички казахстанци".
Назарбаев твърди, че населението на страната му се е увеличило с 1,4 милиона души през последното десетилетие и е достигнало 16 милиона души. Той благодари на Берлускони за подкрепата му на казахстанското председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа догодина, което предизвика противоречие заради слабите резултати на страната в областта на спазването на човешките права.
Казахстанският лидер, който трябва да се срещне с папа Бенедикт XVI днес, заяви, че в страната живеят представители на 49 религиозни общности, което превръща страната му в "пример как може да се живее в мир и толерантност". /БГНЕС

Караджич има 7 дни да обжалва
Международният наказателен съд за бивша Югославия нареди да бъде наложен адвокат на бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич и отложи делото срещу него за 1 март 2010 г., предаде АФП.
"Съдебното отделение реши, че цялостният интерес на правосъдието ще бъде най-добре гарантиран чрез определянето на адвокат", съобщи съдът в решението си, оповестено днес. Той "нарежда на съдебен секретар да определи адвокат, който да представлява интересите на обвиняемия по време на делото срещу него", допълва още Международният наказателен съд. Караджич обаче си запазва правото да се защитава сам. Адвокатът, който ще бъде определен, ще започне да осъществява функциите си само ако обвиняемият отново откаже да присъства на делото при възобновяването му на 1 март 2010 г.
Във вторник Караджич заяви при процедурно изслушване, посветено на начина, по който трябва да продължи делото срещу него, че не приема да му бъде определян адвокат. Обвиняемият бойкотира делото, което започна на 26 октомври в негово отсъствие, с мотива, че не е имал достатъчно време, за да подготви защитата си. "Камарата счита, че обвиняемият попречи значително и трайно на доброто провеждане на делото, отказвайки да участва в процедурата, докато се почувства готов", подчерта южнокорейският съдия О-Гон Куон, подписал решението.
Радован Караджич е обвинен за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството за ролята му във войната в Босна (1992-1995), при която загинаха 100 000души, а 2,2 милиона напуснаха домовете си.
Той има седем дни, за да поиска разрешение за обжалване. "Съществува възможност г-н Караджич да обжалва", заяви пред АФП един от неговите юридически съветници Марко Сладойевич. Караджич ще възприеме "конструктивен подход и ще опита да намери компромис, който да задоволява всички страни", допълни той. Делото е отложено за 1 март 2010 г., за да се даде време на определения адвокат да се запознае с досието на обвинението. /БГНЕС


ПО НЮЗ.БГ

Борисов нямал нищо срещу Доган

По повод поредния поискан имунитет на представител на висшите управляващи от БСП (Емилия Масларова, б.р.) премиерът Бойко Борисов бе запитан в кулоарите на парламента кога ще дойде времето на Ахмед Доган.
В отговор той подчерта, че нито има график, нито намеса в работата на съдебната система.
Той припомни обещанието пред избирателите да се направят проверки и констатациите да се дадат на съда относно „царските гори". Това сме го направили, подчерта Борисов.
По случая със Станишев той каза, че новото правителство е предприело проверка на секретното деловодство, при която се е установило, че от МВР и ДАНС липсват доклади. Констатациите са дадени на прокуратурата.
„Къде виждате тенденция или списък", изтъкна Борисов.
„Що се отнася до Доган - той не е оставил един подпис някъде, а в България сме правова държава и за да обвиниш някого, трябва да има подпис или съответно да му липсва подписчето", добави Борисов.
Той съобщи, че предприетите проверки са над 50 и подчерта, че когато излязат резултати се съобщават.
Премиерът отказа да даде информация в аванс и заяви:
„Ако сега кажа каквото и да било - утре ще излезе, че сме полицейска държава и репресираме".
Запитан дали ще има последици за тези, които са се били в ДАНС, Бойко Борисов каза, че ги знае и припомни, че и вчера ги призова да отидат и да подадат жалби в полицията.
„Иначе е като домашно насилие - не подадеш ли жалба, полицията какво да прави", коментира още премиерът.

Доган сравнен със Стамболов
Депутатът от ДПС Хасан Хаджихасан сравни лидера на движението Ахмед Доган със Стефан Стамболов.
„На един пиедестал мога да сложа Ахмед Доган и Стефан Стамболов", заяви Хаджихасан в студиото на PRO.BG, коментирайки признанието на лидера на ДПС за обръчите от фирми.
По думите на депутата Доган е имал доблестта да каже самата истина.
„Той каза самата истина в село Кочан, докато другите премълчават. Нима при Костов нямаше обръчи от фирми, нима при Симеон нямаше обръчи от фирми?", попита Хаджихасан.
За пореден път от ДПС дадоха висока оценка на 100-те дни управление на новия кабинет.
„Не трябва да се гледа само черното, това правителство има и положителни неща, които направи за 100 дни: Бойко Борисов спря заменките, получи подкрепа в Европа, срещна се със Саркози, Берлускони, Ангела Меркел...", коментира Хаджихасан.
В същото време той посочи, че не е едно и също да паднеш от 1-я и от 9-я етаж. При единия случай ще останеш невредим, а при втория със сигурност ще получиш тежки травми.
Не искаме да сме лоши пророци от ДПС, но според нас ГЕРБ ще паднат от високо. Царят имаше висок рейтинг, а вижте го сега къде е? Бойко Борисов върви по стъпките на бившия премиер Сакскобургготски, категоричен е депутатът от ДПС.
Хаджихасан коментира също така, че обвиненията на новите управляващи към бившите министри трябва първо да бъдат доказани и едва тогава да се упрекват в нарушения и кражби.
„Нека да изчакаме одитът да каже има ли кражби или не. Какво ще стане като мине отидът и се окаже, че тези хора, обвинени в кражба, са невинни?", попита депутатът от ДПС.

Данче, ела да видиш какво ти завещавам
„Данче, ела да видиш какво ти завещавам", с тези думи премиерът и бивш кмет на София Бойко Борисов се обърна към кандидадът за овакантения от него пост Йорданка Фандъкова.
Това стана на първата копка за строителството на 4 главни канализационни колектора на територията на район Овча купел.
Проектът е със средства по ОП „Околна среда" на обща стойност 10 678 500 лв., като от кохезионния фонд са осигурени 8 448 829 лв.
Националното съфинансиране е в размер на 2 112 208 лв., а средствата, осигурени от Столична община, са 1 174 63 лв.
Крайният срок за реализация на проекта е 15 декември 2010 г.
На церемонията присъстваха и Минко Герджиков, изпълняващ длъжността кмет на Столична община, както и екоминистърът Нона Караджова, към която Борисов се обърна с думите „Хайде, ела, че започват тук да раздават пари".
Проблемът е многовековен, до сега имало ли е канализация в Горна Баня, коментира още премиерът Борисов.
Той не пожела да се включи в първата копка с кирка, защото според него този уред е демоде и го връчи на кмета на „Овча купел".
На Минко Герджиков Бойко Борисов пък връчи лопата, с която да даде своя принос в старта на новия проект.
За себе си премиерът запази бутилката с шампанско, която разби в багер с пълна сила и за спомен от това събитие по костюма му останаха освен пръски шампанско и малки стъкълца.
Борисов се оплака, че като кмет непрекъснато е ходил в МОСВ да търси подкрепа за решаване на проблема с канализацията, от където пази лоши спомени.
Няма да стъпя повече там, закани се той, като уточни, че настоящият проект е отлаган на два пъти.
„Докато не станах премиер, канал нямаше, така че сега държава и община действат заедно и решаваме всички проблеми на града", изтъкна министър-председателят и отсече - „Делата говорят".
Възползвайки се от присъствието на премиер, семейство с 8 деца дойде да търси съдействие. Децата носеха плакати с надпис - „Ние искаме дом".
Семейството живее в общинско жилище и предстои да бъде изгонено от него.
Борисов ги попита колко домове искат, а децата отговориха -един.
На тръгване Бойко Борисов разпореди на Фандъкова да се запознае с проблема на семейството и по възможност да го реши.

Фандъкова: Целта ми е да подредя София
Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Столичната община Йорданка Фандъкова се срещна с работещите в сферата на транспорта в Столичната община, предаде БТА.
Пред работещите в сферата на транспорта Фандъкова изтъкна, че ролята й като жена кмет ще е да подреди града, както и да не мисли за двегодишен период напред, а дългосрочно за развитието на София.
Фандъкова подчерта, че целта й е при сегашната предизборна кампания да няма политически битки, защото от тях хората само страдат.
Тя пое обещание пред работещите в сферата на транспорта не само да е успешен, но и справедлив кмет.
Заместник-министърът на транспорта Камен Кичев посочи, че министерството подготвя проект за пределни цени на таксиметровия превоз, който ще бъде готов до шест месеца.
Обсъжда се вариант да бъде въведена фиксирана цена за превоз до Летище-София и града, тъй като услугата е различна от превозите в града, посочи Кичев.

Дянков пак намекна на банките за сваляне на лихвите
Банковите лихви трябва да се понижат поне с три процента.
Това е мнението на финансовия министър Симеон Дянков, цитиран от БНР.
Във Варна той коментира, че финансовият риск за страната намалява, което означава, че и лихвите трябва да започнат да падат.
В сряда предстои нова среща с банките, на която министър Дянков очаква да види поне 10 идеи и конкретни предложения за понижение на лихвените равнища. По думите му една от възможностите е емитирането на еврооблигации.
Друга идея е да се размразят плащанията за бизнеса, който се занимава със строителни инфраструктурни проекти. Това може да стане с меморандум между банките, финансовото и регионалното министерство.
За проектобюджета за 2010 г. Симеон Дянков посочи, че е балансиран и стои изключително добре на фона в целия Европейски съюз.
По думите му България е единствената страна в ЕС, която прогнозира бюджетът й да бъде не само балансиран, но да няма дефицит над 3 процента. Останалите 26 държави в ЕС прогнозират свръх дефицити, посочи министърът.
За предстоящите конкурси за директори на митницата и на НАП във Варна министърът посочи, че се радва на големия брой кандидати. Ще участвам в последния етап от интервютата и за двете ведомства, и очаквам да изберем хората, които са най-добрии не са накърнени от предишни злоупотреби, каза Дянков.

Дянков: Лихвите трябва да паднат с 3%
Поне с три процентни пункта трябва да се намалят банковите лихви. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков на пресконференция във Варна, цитиран от БТА.
По думите му, тъй като правителството се справя много добре, финансовият риск намалява, а това означава, че и лихвите трябва да паднат.
В сряда предстои нова среща с банките, на която бих искал да бъдат представени поне 10 идеи и конкретни предложения, посочи Дянков.
Една от възможностите според Дянков е емитирането на еврооблигации. Друга идея е да се размразят плащанията за бизнеса, който се занимава със строителни инфраструктурни проекти чрез някакъв меморандум между банките, финансовото министерство и това на регионалното развитие.
През октомври за пръв път от много време имаме балансиран бюджет за месеца, посочи още вицепремиерът. Той подчерта, че митниците започват да работят все по-добре, в НАП също има подем, особено в борбата с контрабандата.
Относно проектобюджета за 2010 г. Дянков посочи, че е той е балансиран и в това отношение е единствен в целия ЕС. Преди три дни излезе доклад на общността, който показва, че новото българско правителство има най-добрата фискална политика. По думите на вицепремиера България е единствената страна в ЕС, която прогнозира бюджетът й да бъде не само балансиран, но да няма дефицит над 3 процента. Останалите 26 държави в ЕС прогнозират свръх дефицити, подчерта Дянков.
Той коментира, че с балансиран бюджет външният риск на страната ще се намали още, което ще помогне да бъдат намалени лихвите и държавата да влезе по-бързо в еврозоната. / ПО MONEY.BG

Няма коментари: