неделя, 8 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 8 НОЕМВРИ 2009

ПО НЮЗ.БГ

Борисов: Първанов ще подпише
„Сигурен съм, че президентът Георги Първанов ще се съгласи с нашето мнение относно посланиците ни в САЩ и Турция."

Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от Дарик радио.
Изявлението беше направено по повод отказа на държавния глава да подпише указа за освобождаването на двамата дипломати.
Припомняме, правителството прие решение за тяхното отзоваване заради нарушения на действащото законодателство и на етичните норми.
Борисов уточни, че правителството няма да промени позицията си по темата, но въпреки това той приема мнението на президента по случая, като му е предоставил необходимите документи.
Министър-председателят присъства на тържественото честване на 130-годишнината от създаването на полицията пред паметника на Незнайния воин на площад "Св. Александър Невски" в столицата.

РЗС: Необходима е промяна на "промяната"
20 години след 10.11.1989 г. е необходима промяна на „промяната".
Около това мнение се обединиха представители на партия „Ред, законност и справедливост" и техни симпатизанти, по време на среща, отбелязваща 20 години от демократичните промени у нас.
На нея беше приета декларация под наслов „45 години комунизъм + 20 години посткомунизъм стигат"!
В нея се посочва категорично „Двадесет години след 10 ноември са необходими нов ред, нова конституция и нова държавност.
Преди две десетилетия беше сложено началото на така наречените промени. Те донесоха големи надежди, но и жестоки разочарования, категорични са от РЗС.
От там допълват, че след 45 години комунизъм българинът отново поиска изконните ценности на демокрацията - свободата на съвестта и словото, политическия плурализъм, неприкосновеността на частната собственост. България се отвори към света и вече е член на ЕС и НАТО.
От РЗС обаче завяват, че част от тези демократични завоевания са станали фасада, под чието прикритие се вижда, че:
Утвърждаването на демокрацията бе подменено с криминален преход. Националното богатство бе присвоено от групировките, а България остана най-бедната и изостанала страна в Европа.
България стана символ на корупция и престъпност, а опасността мафията окончателно да овладее държавата остава и сега е напълно реална.
Системата за национална сигурност не функционира, а част от съдебната власт се е превърнала в частен бизнес, който няма нищо общо със законността.
Нацията деградира - демографски, образователно, културно и духовно.
Налице е дълбока криза на доверието към държавата и на политическата система, а разделението на властите и демократичните правила са изпразнени от реално съдържание.
От РЗС задават въпроса кой е виновен и отговарят - нека не се заблуждаваме - така нареченият „преход", който доведе България до разруха, не е нито „сгрешен", нито „опорочен".
Моделът е заложен така, че да няма отговорност, да няма виновни, да няма наказани. Да има корупция, олигарси и много бедни и ограбени българи. Ограбени както финансово, така и духовно.
Тъжната истина е, че старата десница не се оказа способна да противостои, коментират от партията. Според нея дори в периодите, когато притежаваше цялата власт, тя се оказа неспособна да приеме макар един лустрационен закон.
Мнозина от нейните лидери - едни от наивност, други от гордост, трети от алчност - станаха съучастници на този зловреден неокомунистически проект.
Те унищожиха синята идея, разсипаха дясното пространство и предадоха надеждите на милиони демократично мислещи български граждани. И бяха наказани от тях - избори след избори, всеки път все по-сурово, твърдят от РЗС.
В тази връзка от „Ред, законност и справедливост", настояват за промяна на промяната.

Първанов: Пазим мутрите, а съдим Станишев
Студенти по икономика, политология международни отношения и други обществени науки в СУ, УНСС и НБУ се опитаха в присъствието на президента Георги Първанов да сглобят мозайката на прехода 20 години по-късно и разсъждаваха дали са изгубеното поколение, кои са новите млади, какви обрати са настъпили в ценностите.
Основен проблем на българската демокрация не е бедността, нито корупцията, а ненаказуемостта, липсата на върховенство на закона, заяви един от участващите в кръглата маса студенти.
Провокиран от темата, президентът каза, че във всички тези 20 години на прехода винаги е имало опити лостът съдебна власт да се използва за политически натиск.
По думите му, определени среди са на път да осъдят бившия министър-председател за това, че „някой някъде преместил една папка".
Той постави в въпроса „защо не се действа така смело" спрямо един от символите на прехода - мутрите и спрямо босовете на организираната престъпност.
„Все пак продължавам да оставам с впечатлението, че босовете остават недосегаеми." - добави Първанов.
Той определи реформите от времето на прехода като бавни и като „изначално сгрешени".
Според думите му, за разлика от другите източноевропейски страни, България била започнала прехода към пазарна икономика с ликвидация и разбила стопанството си на хиляди парчета.
„Ние започнахме противно на науката и практиката с реституция и създаване на рентиерска класа, после приватизация, която беше направена по порочен начин." - каза Първанов.
80-90 процента от хората имат усещането за несправедлив преход, че те не просто са ощетени, а са ограбени, добави президентът.
Според него, проблемът на българската политика е, че не е ангажирана с реалните проблеми на хората, „тя е ангажирана с лични проблеми".
Той заяви, че България има разработени 2000 стратегии за тези 20 години преход, но няма общоприета единна стратегия.
„Много по-трудно е да се прави програма за управление, когато няма стратегия." - отбеляза Първанов
Според него, политиката се кърпи ден за ден, а „това не е политика, това може да го прави всяко служебно правителство".
Една от постоянните идеи на прехода е идеята да силната ръка, посочи още Първанов и каза, че силната ръка идва тогава, „когато има интелектуална слабост, слабост на управленска визия, когато нямаш какво да предложиш".
„Силната ръка може само за мачка, да налага едно или друго решение, но със сила няма да излезем от кризата, трябва силна вола а не силово политическо действие." - коментира Първанов.
Той подчерта важността на приоритетите.
По думите му, инфраструктурата е приоритет, но въпросът е кой от приоритетите е ключов, какво ще издърпа българската икономика.
Енергетиката според Първанов не се приема защото някой е решил, че е негова лична кауза, а образованието и новите технологии не личи по бюджетната рамка да са приоритетни.
Според него, чуждите инвестиции са ни необходими, но тава „не може да е мостът, не може да е ресурсът, който да изтегли страната напред".
Държавният глава каза, че една от причинете за лошия административен капацитет е принципът на подбор в администрацията, който по думите му винаги е бил партиен и клиентелистки.
Той заяви, че в обществото се подменя въпросът как се управлява с това кой управлява.
„За демократите е важно как, за носителите на тоталитарното начало е важно кой." - каза Първанов.
Според него, има хора за които конфронтацията е хранителната среда за политиката, а не сблъсъкът на управленски концепции.
Като единствена област, за която равносметката на прехода е положителна, той посочи външната ни политика и припомни освобождаването на медиците, изявлението на папа Йоан Павел ІІ, че не вярва в българската следа, избирането на Ирина Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО.
„Развихме и утвърдихме европейски тип външна политика." - смята държавният глава.

В изолация сме, притеснени от ДПС
Както никога досега, ДПС е поставено в критична, разломна ситуация.
Това заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, цитиран от БиТиВи.
Той присъства на закрито заседание на седмата отчетно-изборна конференция на партията, провеждаща се в Кърджали.
Според него в момента ДПС е „натикано е в абсолютна изолация по конюнктурни съображения, от която третата политическа сила в страната ще излезе от нея по необходимост".
Той се противопостави на лансираната преди дни от премиера идея за социологическо проучване за излъчването на новини на турски език.
Според Местан тя е предмет на вътрешното и международно право.
Лидерът на ДПС Ахмед Доган отказа да говори с представители на медиите.

Газопровод се взриви в Молдова
Възникнала е авария по газопреносната мрежа на територията на Молдова.
Това съобщиха от Балканския диспечерски център, като уточниха, че проблемът е регистриран към 5.30 часа тази сутрин в района на Газо-измервателна станция „Кеушаньй" - Молдова, по газопровода РИ.
От там обаче са категорични, че аварията по газопреносната мрежа на територията на Молдова няма да засегне доставките на синьо гориво за България.
При инцидента един от главните газопроводи в Южна Молдова се е взривил рано тази сутрин.
Повредата е в една от трите линии, по които се доставя руски газ до Балканите. Пожарът е угасен.
Газопроводът не засяга доставките за страната ни, както и за останалите страни по Балканско направление, посочват от центъра.
Дежурният екип на "Булгартрансгаз" ЕАД следи непрекъснато оперативната обстановка. Към момента доставките на природен газ за България са нормални, не са установени отклонения на договорените параметри по отношение на налягането и количествата транзитиран газ.
От Балканския диспечерски център са потвърдили пред диспечерите на „Булгартрансгаз", че не се очакват нарушения в подаването за България, както и транзита за Турция, Гърция и Македония.

5,6 по Рихтер в Тибет
Земетресение с магнитуд 5,6% по Рихтер беше регистрирано тази сутрин в Тибетския автономен район, съобщи агенция Синхуа.
Епицентърът е на дълбочина 33 км. Няма съобщения за жертви и разрушения.
Трусове с магнитуд над 5.0 по Рихтер разтърсват Китай цяла седмица. Силни земетресения бяха регистрирани в провинция Юнан в югозападната част на страната, както и на най-големия китайски остров Тайван.

Мюсюлманите в Швейцария с акция в защита на минаретата
Три седмици преди провеждането на референдум в Швейцария дали на джамиите там ще може бъдат изграждани минарета, мюсюлманите в страната предприеха интересна стъпка, за да защитят строежа им.
БиБиСи съобщава, че от днес джамиите в Швейцария са отворени за посещение за всички желаещи да се запознаят с религията на исляма.
Гостите ще могат да задават всички интересуващи ги въпроси. По този начин организаторите на акцията целят да разяснят, че всички страхове около исляма са основани на предразсъдъци.
Референдумът за минарета е иницииран от крайноконсервативни групи. Сред тях е и партията с най-голям брой депутати в парламента - Швейцарската народна партия. Според тях минаретата са символ на политическа власт и претенция към управлението от страна на мюсюлманите.
След като стана ясно, че ще бъде проведено подобно допитване в Швейцария, мюсюлманската общност реагира остро. Лидерът й в Цюрих дори определи референдума като „чиста дискриминация".

БиБиСи допълва, че в Швейцария живеят над 400 000 мюсюлмани. Те имат възможност да се молят в 200 джамии. Едва четири от тях обаче имат минарета.
Надяване се тази възможност за срещи, която дадохме, да създаде желания диалог и да доведе до по-добро разбиране на исляма, коментира религиозен мюсюлмански лидер в Швейцария.

Италианската полиция с пореден удар срещу мафията
Италианската полиция обяви, че е арестувала един от босовете на мафията. Става въпрос за 49-годишния Луджио Еспозито, който е бил арестуван в луксозна вила в Неапол, съобщи БиБиСи.
Той е сочен за един от ръководителите на Нуволета - клан на Камора, която действа предимно в Неапол. Смята се, че в нея участват над 5 000 мафиоти.
Еспозито се издирва от 2003 година. Той има влязла в сила деветгодишна присъда за трафик на наркотици и връзки с мафията.
БиБиСи коментира, че задържането му е поредният удар на властите срещу престъпните структури в страната. Преди дни министърът на вътрешните работиРоберто Марони съобщи, че през последната година и половина полицията в Италия е задържала повече от 3 600 мафиоти.
Като резултат от различни акции срещу мафията са иззети вещи и е наложен запор на имоти на обща стойност 5,6 милиарда долара.


ПО МЕДИЯПУЛ.БГ
Яне Янев поиска предсрочни избори за Велико народно събрание

Лидерът на партия "Ред, законност, справедливост" Яне Янев поиска догодина разпускане на парламента и свикване на предсрочни избори за Велико народно събрание, на което де се приеме "нова европейска конституция на България".
В неделя пред симпатизанти от София и страната, събрани по случай 20-годишнината от началото на прехода, Янев предупреди, че и правителството на Бойко Борисов, "на което се залагат толкова надежди, ще отиде курбан на прехода", ако не направи стъпката към цялостна държавна реформа. Той се зарече лично да запознае Борисов с изводите си за състоянието и бъдещето на държавата.
Не си правим илюзия, че изпълнителната власт "независимо дали е царска или генералска, може да направи генерална промяна", каза Янев, развивайки тезата си за "преучредяване" на българската държава.
Трябва да си дадем ясна сметка и отговорност, че каквото да се направи при тази посттоталитарна луканова конституция е напразно и безсмислено, заяви Янев пред партийните симпатизанти, няколко десетки от които бяха докарани от провинцията с автобуси.
По думите на партийния лидер "на тази стара кирпичена конституция, дори да се сложи алуминиева дограма, пак ще се клати и ще е готова да падне. Трябва нова европейска конституция от каменни зидове, която да не се променя следващите 100 години", подчерта лидерът на РЗС и увери, че партията му е дългосрочен проект със сериозни цели, сред които са приемане на нова конституция и вземане на властта или в обратен ред.
Като част от борбата на РЗС с корупцията, Яне Янев обеща до десетина дни да бъдат оповестени разпечатките на разговорите на политици с прословутия бизнесмен от Плевен Красимир Георгиев, станал известен като "Красьо Черничкия", "за да се изясни функционирането на веригата магистрати – политици – бизнесмени - подземен свят - полиция.

Ченгета диктуват дневния ред на политиците, Темида се "самоочиства" от Красьо
Аз затова съм тук, да хващам бандитите, а момчетата с очилцата да пишат програми, сподели в характерния си откровен тон премиерът Бойко Борисов в телевизионно интервю малко след встъпването в длъжност. Едва ли някой очаква само сто дни по-късно бандитите да са зад решетките, а правораздаването да е станало безпристрастно, справедливо и прозрачно.
Правителството все още е в "меден месец", получава потупвания по рамото и силни насърчения от западните партньори. "Борисов произнася подходящите фрази и изпраща правилните сигнали", казва дипломат от ЕС, цитиран от Ройтерс, и допълва: "Това, от което действително имаме нужда сега, са резултати, хора да бъдат изправени пред правосъдието и най-вече имаме нужда да видим работещи съдилища".
Реформата, на която се възлагат изключителни надежди, засега се състои в подаването на поредния екшън-план до Брюксел и спорни предложения за завишаване на санкции за престъпления.
Отсъства ясна визия за това какво и как да се промени в правоохранителната и в правораздавателната система. Засега се действа на парче, с промяна на закони, които преструктурират МВР и ДАНС.
Още от самото начало беше ясно, че МВР и спецслужбите ще са в центъра на вниманието на ГЕРБ. Не само защото там е съсредоточена чувствителна информация, но и защото от там гърмят афера след афера и скандал след скандал.
Борисов и Цветанов се заеха с фактическо разформироване на ДАНС и връщане в МВР на ключови функции като борбата с тежката престъпност и корупцията по върховете на властта.
Досега премиерът не успя да уличи предшественика си в някакви по -съществени злоупотреби и нарушения, но все пак на стотния ден се сдоби с "трофей" – срещу Сергей Станишев вече има образувано дело за изтичане на секретен доклад от ДАНС. Както обясни Борисов, Станишев не е служил в казармата, не знае как се борави със секретни папки и не е трябвало да е премиер.
Остава да разберем как съдебната власт гледа на това деяние.
Още по-сериозен е въпросът, че държавата няма надеждни служби за сигурност. ДАНС се оказа служба за рекет и изпълнение на политически поръчки, бившите й служители си правят вестници и изнасят там "секретни" доклади, които не знаели как са получили, но пък които отвориха много работа на премиера.
Вероятно има някаква закономерност в това, че политическият дневен ред на Борисов се определя от бивши и настоящи ченгета, приносители на "доклади".
Ако това продължи и занапред, може би наистина службите трябва да бъдат закрити, като преди това си качат разработките в Интернет.

Отвличанията станаха приоритет
На 100-я ден българското общество получи проект за промени в Наказателния кодекс, от които се откроява предложението за "доживотен затвор без право на замяна" за извършителите на отвличания с цел откуп.
В интервю пред Re:TV за първите сто дни на управлението Борисов изброи три приоритета за следващите 100 дни, като първият от тях бе справяне с отвличанията и грабежите. Повод за това е първото тежко престъпление, с което се сблъска новата власт и което все още е неразкрито – отвличането на сина на влиятелен бизнесмен. Премиерът смята, че завишаването на санкцията ще действа превантивно.
Сред обещанията пред Брюксел са и промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които да изкарат от формалностите и безкрайните протакания съдебните процеси. Все още няма яснота дали комисията "Кушлев" ще продължи да води скъпо платено и съмнително ефективно съществуване и по какви механизми ще работи занапред.
"Реформата" в МВР – по познатия сценарий
В същото време реформата в МВР върви по добре познатите релси. ГЕРБ първо уволни почти всички шефове на областни дирекции и на тяхно място сложи нови, а след това се зае с възстановяването на ГДБОП. Последното всъщност бе правено по един или друг начин от всяко предходно правителство. Всеки вътрешен министър в последните 15 години даваше ново име на антимафиотската служба (ЦСБОП, НСБОП, ГДБОП, ПОТП) и добавяше или отнемаше нейни правомощия, променяйки тежестта й в структурата на МВР.
Цветанов вече декларира воля "да се разчисти къщичката" на МВР и всяка седмица пресцентърът бълва информации за заловени с подкуп редови полицаи. Все още обаче липсва съобщение за прибрани корумпирани високопоставени служители на министерството.
Само преди четири месеца големите проблеми на МВР бяха ниските заплати, липсата на материална база, лошата експертиза, слабата мотивация на състава и корупцията. Всички тези проблеми доведоха до няколко големи полицейски протеста. Предизборно ГЕРБ подкрепиха исканията на служителите.
След като взеха властта, решиха, че със самото тяхно присъствие състоянието в МВР се подобрява, а проблемите идват от зле работещата съдебна власт, от ДАНС, от досегашното неглижиране на ГДБОП. И от това, че главният секретар на МВР е бил прекръстен на "генерален комисар" и затова старото положение трябва да се върне.
Новото правителство нямаше как да даде на полицаите по-високи заплати. Борисов им каза, че трябва да си ги заработят, като осигурят постъпления за бюджета от удари срещу контрабандата и рушветчийството.
За сметка на това бе обещана още по-голяма защита от посегателства срещу полицаи. Този ход се оценява от анализатори като изключително спорен, особено на фона на проблемите с полицейското насилие и корупцията сред униформените.
Още по-голямо недоумение предизвика фактът, че докато се чака произнасянето на Върховния касационен съд, Борисов и Цветанов "оправдаха" петимата полицаи, осъдени за убийството на Ангел Димитров – Чората.
Вътрешният министър дори заяви, че полицай просто не може да извърши умишлено убийство. Не стана ясно защо да не може.
Казусът "Чората" бе най-яркият жест, с който бившите полицаи Борисов и Цветанов, които сега ръководят държавата, разграничиха "добрите" в лицето на МВР от "лошите" в лицето на съдебната власт.
Освен съмнително чувство на морално "превъзходство", полицаите не спечелиха нищо. Те все още получават средно по 600 лева, все още ползват пишещи машини, а зимните им униформи все така ще пристигат през пролетта.
За сметка на това ръководството на МВР редовно свиква пресконференции и за най-дребното разкрито престъпление или за заловени 40-50 кг хероин. Постоянно се говори, че полицията вече работи изключително професионално.
Това означава, че в недалечно бъдеще може да очакваме да бъде разкрито и някое по-сериозно престъпление, да бъде арестуван олигарх или разбита голяма престъпна мрежа.
Политиците гледат как съдебната власт се "самоочиства"
Макар че Борисов е обещал и реформа в правораздаването, засега ГЕРБ предпочита да стои на "безопасно" разстояние от темата.
След като месеци наред представители на самата магистратска гилдия твърдяха, че "приятелски кръгове" и големи адвокатски кантори кадруват в съдебната власт и предрешават изхода на съдебни дела, и никой не обръщаше внимание на това, изведнъж държавата осъмна с шокиращи разкрития за "черничък човек с ланци", който урежда висши постове по съдилища и прокуратури.
За пръв път висши магистрати признаха, че са контактували с разследвания "кадровик" Красьо от Плевен. И докато обществото се пита дали това не е само върхът на айсберга и дали скритите зависимости в съдебната система няма да обърнат държавния кораб, политическата власт предпочита да стои отстрани и да гледа как съдебната власт се "самоочиства".
И Еврокомисията съобщи, че следи внимателно случващото се, но предупреди, че очаква и пълно и цялостно разследване, и конкретни резултати, и най-после – реална реформа.
"Няма да се бъркам в работата на съдебната система", бе лаконичният коментар на премиера Бойко Борисов за скандала "Красьо". Нищо, че месец по-рано "оправда" петимата осъдени по делото "Чората" и че през ден съобщава как е предал на прокуратурата маса сигнали за предишното правителство и поне 40 нямало как са се разминат без съд.
27-годишният Красимир Георгиев – Красьо е разследван за лъжесвидетелстване и търговия с влияние. В телефоните му бяха открити контакти със съдии, прокурори, бивши министри, настоящи и бивши депутати, полицаи, футболни съдии...
Висшият съдебен съвет реагира с неохота и най-вероятно заради голямата публичност, която медиите дадоха на скандала, реши да предприеме нещо. До момента равносметката са 2 оставки на негови членове и други 5 оставки на действащи магистрати.
Очевидно стреснати от перспективата за поредни конюнктурни партийно-политически рокади в системата, дори и по-критичните представители на магистратската гилдия като Съюза на съдиите призоваха да не се подменя целия състав на ВСС и системата да бъде оставена да се самопречисти.
Това е много смислен аргумент, стига да имаше някакви гаранции за положителна развръзка. Проблемите обаче са много по-сериозни, те са и от структурен и институционален характер. Притеснително е, че засега нито Борисов, нито ГЕРБ показват да имат такъв приоритет като съдебна реформа.
Шестте месеца на Борис Велчев
С встъпването си в длъжност Борисов отиде при главния прокурор Борис Велчев и му даде срок от 6 месеца, за да се възстанови доверието на Брюксел. Половината от даденото време изтече.
В този период, тихо и далеч от погледите на медиите и обществото, бе трябвало да е започнала усърдна работа на съвместните екипи на прокуратурата, МВР, ДАНС, митниците и данъчните, за да стигнат до разкрития и годни за съд доказателства по знакови дела, наблюдавани от Брюксел.
Резултатите все още не са отчетени. А към момента и нищо съществено не се е променило, за да очакваме по-различни резултати.

Първанов защити Станишев и предупреди, че "силово няма да излезем от кризата"
След продължително затишие президентът Георги Първанов намери повод да напомни, че е пръв в държавата. След като в събота той отказа да издаде указ за освобождаването на посланиците ни в САЩ и Турция, предложено от кабинета, в неделя на среща със студенти той иззе ролята на опозицията, защити бившия премиер Сергей Станишев и разкритикува правителството, че се занимава с измислени проблеми и лов на вещици, вместо да громи престъпници и мутри и да мисли стратегически за бъдещето на страната.
Това накара премиерът Бойко Борисов за първи път, откакто встъпи в длъжност, да втвърди тона към държавния глава, като му отговори, че твърдо остава на позицията си за смяната на двамата посланика и го посъветва да не се меси в работата на съдебната система.
"Определени среди искат да осъдят български премиер заради една папка"
На дискусия със студенти по случай 20-годишнината от началото на прехода Първанов заяви, че българската политика се занимава с измислени проблеми и ангажира в това службите, след което веднага даде пример със скандала около Станишев.
Той попита студентите как оценяват факта, че "определени среди са на път да осъдят бившия премиер на България за това, че някой някъде е преместил една папка".
"В нея има информация за това колко пъти са си говорили депутатката Х с псевдобизнесмена Y, ако това е национална сигурност, сигурно нищо не разбирам от нея. И въпреки всичко тук се действаше много бързо, радикално, смело. Защо не се действа така смело по отношение на един от символите на българския преход - мутрите, на босовете на организираната престъпност?", попита Първанов и обясни, че е по-важно "да бъдем безпощадни с уличната престъпност и тя да бъде смачкана". Той допълни, че остава с усещането, че босовете на организираната престъпност са недосегаеми.
"Този Красьо е елемент от веригата, къде са другите, имената на всички се знаят твърде добре, вървят в медиите твърде често", попита президентът.
"Със сила няма да излезем от кризата"
След директната защита на Станишев, Първанов атакува правителството за работата му, макар че преди това се бе заричал да не прави оценка за първите сто дни от мандата. Под формата на голямо обобщение за слабостите на българския преход, той отправи конкретни критики към кабинета и по косвен начин се опита да удари по рейтинга на Борисов, който надмина личния му в социологическите сондажи.
"Една от постоянните идеи на прехода е идеята за силната ръка, тя идва, тогава когато има интелектуална слабост, слабост на управленската визия, когато няма какво да предложиш", заяви Първанов в дискусията със студентите.
"Силната ръка може само да мачка, да налага силово едно или друго решение , но със сила няма да излезем от кризата. Трябва силна воля, но не силово политическо действие", заяви още той.
Президентът обвини правителството, че няма ясни приоритети за развитие на икономиката с цел просперитет на страната.
"Не се приема енергетиката, защото някой е решил, че това е моя лична кауза. Аз го твърдя , защото енергетиката е ресорът, където стоим най-добре в регионален и европейски план", посочи той.
Първанов заяви още, че не вярва в прогнозата, че през пролетта на 2010 г. кризата ще е приключила и страната ще започне мощно развитие. "Мощният рестарт зависи от това, което ще заложим като политика сега, ако тези решения ги няма в бюджета, ако ги няма като финансови и икономически лостове, няма как да стане", заяви той и предложи стратегически дебат, който обаче през септември му бил отказан и дори срещнал обидни квалификации.
Отговорът: Президентът се меси в работата на съдебната система
След като научи какво е говорил държавният глава за казуса "Станишев" и за "мудността" на правителството към едрата престъпност, премиерът Бойко Борисов отговори, че тези думи могат да се сметнат "за намеса в работата на съда и прокуратурата".
"Не бих коментирал обвиненията, които се подготвят да повдигнат прокурорите, това си е тяхна работа и съветвам всички да не се месят в работата на съдебната система", предупреди той и отбеляза, че изчезналите от Министерския съвет секретни доклади са 11, а не един. "Държавата се тресе от скандали на базата на тези доклади. Всичко, описано там, излиза на бял свят и престъпните босове вече са предупредени. В масивите на службите не сме намерили нищо, заради което да ги обвиним", обясни Борисов защо не е ударил едрите престъпници, за което го критикува Първанов.
"Може би президентът не е запознат с това какво съдържат 11-те доклада, но те са главно за контрабанда, петрол, храни и съответно за кръгове и лица, които пречат на работата на държавата", каза още Борисов и определи като незаслужени обвиненията на президента.
"Призовавам и президента, и всички да оставим съдебната власт да си върши работата, защото тя е конструирана от тях, аз не съм назначил нито един човек", заяви още Борисов.
По повод на отказа на президента да отзове двамата посланици, премиерът заяви, че ще го запознае с мотивите на правителството.
"Въпреки всичко ще запазя добрия тон за пореден път, но съм много твърд във взетите решения", заяви Борисов, според когото думите на президента са опит прокурорите да бъдат сплашени и накарани да не работят.

Иран отказва да даде урана си, Русия плаши със санкции
Техеран отказва да изпраща своя нискообогатен уран за последваща обработка зад граница, заяви в събота в интервю за иранската агенция ИРНА шефът на парламентарната комисия по национална сигурност и международна политика Аладин Боруджери. В същия ден в интервю за "Шпигел" руският президент Дмитрий Медведев не изключи налагането на санкции срещу Иран, ако няма напредък в разрешаването на ядрения му проблем.

"Иран не се кани да предоставя никаква част от от своите 1200 кг уран, които са обогатени на 3.5 процента за получаване на суровина, обогатена на 20 процента", заяви високопоставеният парламентарист. Боруджерди също така смята, че е необходимо да се намери нов компломисен вариант за достаките на гориво за изследователския реактор в Техеран.
Според Медведев обаче "ако бъдат постигнати договорености по програмата, свързани с обогатяването на уран и неговото използване на територията на Иран за мирни цели, то ние с удоволствие ще участваме".
"Ако обаче иранското ръководство заеме по-малко конструктивна позиция, то теоретически и възможно всичко", каза Медведев. По думите му въпросът е бил обсъден с американския му колега Барак Обама.
"Ние не бихме искали всичко това да приключи с приемането на международно-правни санкции, защото по принцип това е много сложна и опасна посока. Но ако няма движение напред, никой не изключва и такъв сценарий", заяви руският президент.
Предложеният от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) вариант предвижда уран на ислямската република ще бъде изпращан за обогатяване в Русия, а самото ядрено гориво ще се произвежда във Франция. В замяна МААЕ очаква закриването на иранските ядрени заводи. Много политици и общественици в страната обаче са против.
Към момента се знае за два завода за обогатяване на уран в Иран, за които Западът се притеснява, че може да произведат ядрено оръжение..


ПО ДНЕС.БГ

ДПС се пита: Кой ни натъпка в кьошето?

„ДПС е в критична изолация, която е изкуствено създадена, но от която трябва да излезе с имиджа на конструктивна и непримирима опозиция“, обяви на областната отчетно-изборна конференция на движението в Кърджали зам.-председателят Лютви Местан.
Кардиналният въпрос, поставен от изказалите се на форума, е „кои сме, какво се случи на последните парламентарни избори, как стоим в публичното пространство, има ли разминаване между оценката ни и оценката за нас като политическа партия”, допълни той, цитиран от БГНЕС.
„Когато една партия излиза от два пълни управленски мандата и, вместо да губи политическото доверие, го качва, при това със стойности, които са абсолютно непознати не само в политическата история на България, но и на Европа – това би следвало да означава, че тази партия е управлявала добре.
Само че точно в тази ситуация ние, вместо да останем на власт, излизаме в опозиция и се намираме, нека си го кажем, в една политическа изолация”, каза още Местан.
Той запита риторично от трибуната какви са причините за това състояние, в самото ДПС ли е вината или има проблем с възприемането на движението като нормален политически субект.
По думите му, ДПС постепенно се превръща в партия от национално значение, но добави, че е налице тенденцията партия „Атака” да погълне ГЕРБ.
„Само преди 10 дни в поредната дискусия, посветена на лошото управление на тройната коалиция, в българския парламент аз и моите колеги бяхме наречени неосманисти, представители на една неосманска стратегия и концепция. Проблемът не е, че го казва „Атака”, проблемът е, че ГЕРБ и десният политически субект го подкрепя и припокрива.
Това е проблем на българския политически процес днес. Този проблем, бидейки техен, обяснява изолацията, в която се намираме, и аз с тревога подчертавам, че има тенденция на асимилиране на десния политически субект от Атака”, продължи Местан.
Според него точно това поставяло ДПС в изключително деликатна ситуация като парламентарно поведение. Той призова да бъде запазено толерантното начало и като опозиция, тъй като „ДПС е партия на толерантността”.
Налице е тенденцията партия „Атака” да погълне ГЕРБ
„За да излезем от тази изолация, в която сме натикани абсолютно по конюнктурни съображения, смятам, че е необходимо парламентарната ни група и всичките ни структури да изградим експертиза за всеки един проблем и за всяко управленско проекторешение”, призова той.
„ДПС със своята отговорна политика не може да остане в изолация, защото това би означавало страната да се лиши от един от най-важните и стабилни политически фактори в своето европейско развитие”, заяви Местан.
Той обяви, че големите инвестиции в малките селища са въпрос на националната сигурност.
„Осем години инвестирахме агресивно в нашите региони, инвестирахме милиони – по 2-3 милиона в населени места с по 200-300 жители. От 3 месеца основният рефрен в парламентарната зала е, че тези инвестиции за канализация или водоснабдяване са не просто нецелесъобразни, а се резюмира идеята за престъпление, защото било престъпно да се инвестират толкова много пари за толкова малобройно население..
Позицията на ДПС по този въпрос била абсолютно категорична. „Този въпрос има пряко отношение към разбирането ни за националната сигурност.
Защото ако ги няма тези инвестиции в малките населени места, България ще се превърне в държава с обезлюдени селища, страна, в която 4 от 8 милиона души живеят в столицата, а останалите – в 30-50 големи градове”, заяви той.
По думите му, ДПС няма да допусне това, тъй като „тези инвестиции са не просто целесъобразни, а са абсолютно непреодолими и ДПС ще настоява новите управляващи да продължат тази политика, а не да я ревизират”.
„Нас не ни е страх от проверки за управлението ни, затова сме подкрепили всяко решение за одит и проверка на наши министри и кметове.
Въпросът е тези проверки да бъдат освободени от политическото пристрастие и от реваншизма и да останат в полето на отчетността, на публичността на управлението”, каза още той.

ДПС с укор: България не почва с Бойко и не свършва с ГЕРБ
„България не започва с Бойко Борисов и не свършва с ГЕРБ. Всички тези неща, с които се хвалят, че е свършило през тези 100 дни новото правителство, са заложени от предишното управление“, обяви заместник-председателят на ДПС Касим Дал, цитиран от БГНЕС.
"В момента в парламента управлява една двойна коалиция - ГЕРБ и „Атака". Синята коалиция и РЗС се ползват за тежка и мръсна работа.
Освен да се обвиняват предишните министри, нищо друго не се прави. Свърши времето на приказки, дойде времето на действия", допълни той.
Според него всичко може да се каже за предишното управление, но в България има независими институции, които трябва да кажат думата си.
"ДПС никога не е опъвало политически чадър над когото и да било", допълни Дал.

Премиерът обеща на полицията новогодишни чудеса
Най-строги присъди за отвличанията обеща премиерът Бойко Борисов, който присъства на празника на служителите на МВР пред паметника Незнания воин, съобщи БГНЕС.
„На бюрото на премиера в момента се намират промените в НК, които по съвет на правосъдния министър Маргарита Попова ще бъдат средството, с което новото правителство ще се справи с отвличанията“, обясни той.
Борисов обеща на полицаите до Нова година да им осигури това, което досега е спирало работата им.
Сред успехите на полицията Борисов отчете няколко предотвратявания на отвличания, както и успехите в борба с контрабандата на наркотици.
Минстърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов пък заяви, че българската полиция не е чувствала подкрепата на държавата, но от сега нататък ще може да разчита на сигурност от нейна страна.

Невъзможно! 60 хиляди ченгета да са възпитани...
20 години МВР е било убивано по един или друг начин, обяви главният секретар на МВР Калин Георгиев.
"Бяха направени поредица от експерименти и това доведе до един социокултурен феномен на незачитане на държавността.
В МВР работят хора, които са част от нашето гражданско общество и няма начин всичко от около 60-те хиляди полицейски служители да са толкова културни, възпитани", каза още той пред Дарик радио.
Георгиев допълни, че в момента МВР прави всичко възможно, за да се освободи от хората, които пречат за по-добрата и ефективна работа на министерството.
Според него, промяната на съзнанието на служителите в министерството е една от основните цели на политическото и професионалното ръководство на МВР.
По повод обещанието на новото правителство да се прекрати практиката за разпространението на наркотици в районите на училищата, Калин Георгиев заяви, че в различни региони на страната и в София се правят проверки и акции за разпространението на наркотици около училищата.

Желева: Президентът много добре знае за посланиците
Министърът на външните работи Румяна Желева обяви, че съгласувателната процедура с президентската администрация по искането да се прекратят мандатите на посланиците ни в Турция, Бранимир Младенов и в САЩ, Лъчезар Петков е спазена.
"Ден преди решението на правителството да предложи на президента да ги отзове предсрочно е изпратено писмо с мотивите на базата на извършеното дисциплинарно производство срещу двамата", каза тя пред БНР.
Желева е готова да запознае допълнително, но устно Георги Първанов с детайли от производството, защото Законът за дипломатическата служба не позволява дисциплинарни производства да се огласяват без съгласието на разследваните дипломати.
"Ако президентът настоява да прочете дисциплинарното производство ще се поиска съгласие от Бранимир Младенов и от Лъчезар Петков за това, но няма гаранция, че те ще съгласят", каза още Желева.
По думите и срещу двамата има достатъчно доказателства за допуснати нарушения по време на изборите за Народно събрание

Далай Лама събра хиляди поклонници, разгневи Китай
Хиляди хора се събраха, за да приветстват Далай Лама при посещението му в манастир в близост до тибетската граница, съобщи ВВС.
Духовният лидер в изгнание се появи в град Таванг, намиращ се в индийския щат Аруначал Прадеш. Самият щат е обект на териториални спорове между Пекин и Делхи.
Китай веднага реагира на действията на Далай Лама, казвайки, че той се опитва да подцени китайското управление в Тибет, и окачестви визитата му в Таванг като анти-китайска.
През август тази година 74-годишният духовен лидер направи друго много обсъждано посещение – в Тайван, където Китай също предявява териториални претенции.
Въпреки минусовите температури в Таванг, вярващите напълниха улиците на града, само за да зърнат водача си.
Някои от поклонниците идват толкова отдалече, че са вървели пеша в продължение на пет дни, за да стигнат навреме за посещението.
Един от тях коментира пред Асошиейтед прес: „Ако мога да го зърна поне един път в живота си, то след това няма да ме е страх да умра“.

Исус вече не може да стои в клас
Европейски съд постанови да се махнат разпятията от училищата в Италия
Европейският съд за правата на човека постанови, че трябва да бъдат махнати разпятията, които традиционно са окачени във всички класни стаи в Италия.
Мотивът на съда е, че разпятието може да притеснява учениците, които не са християни.
Ватиканът посрещна решението с „учудване и съжаление“.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Благородството задължава, членството в ЕС – също

Датата 7 ноември е натоварена с много повече събития, отколкото човек би посочил в някоя кръстословица.
Десетилетия наред в НР България тя се отбелязваше с манифестации в угода на съветския национален празник, макар на същия този ден да се е състояла една от най – важните ( ако не и най – важната) битки за оцеляването ни като новородена в европейския кувьоз нация.
Няма да преразказвам известните факти около сливнишката епопея, когато на 7 ноември 1885 г. българската 7 годишна войска побеждава сръбската близо 100 годишна такава. По тази начин извоюва правото на българите да се утвърдят като самостоятелен фактор в европейската политика ( въпреки съпротивата на Русия, поощрила сръбския крал Милан да нападне българите в гръб заради тяхното непослушание, изразено в обединението им на 6 септември същата година).
Интересното е, че на 7 ноември, но 2009 г., сръбският външен министър Вук Йеремич направи най – категоричната досега заявка на Белград за желанието на Сърбия да се присъедини към ЕС.
Ами сега? Къде сме ние?
Казусът с Македония и нейната кандидатура ще ни се види песен. Да не конкретизирам каква. Между „сръбското” и „ македонските” песни ми е трудно да направя достоен избор по отношение на кръчмарската ни традиция ( макар и да клоня определено към юнашкия патос на „македонско девойче”, ако трябва да избирам ).
При всичките си натрупани през последните 10-15 години международни негативи, Сърбия е сериозен играч Има повече застъпници в Европа, отколкото България. Да спомена само Франция. Тя дори показа, че е готова да се скара с Холандия заради сръбското членство. Нищо подобно не ни се е случвало със сериозен европейски защитник на нашата кауза през този век – за миналия не ми се говори ( макар да се справям с немския , поне говоримо).
България, обременена с трудни ( меко казано) отношения със съседката си, трябва много добре да си изиграе картите на фактор, от който сръбското членство НАИСТИНА зависи. ЕС не е Варшавски договор, или СИВ – мнението на всеки , колкото и да е малък, понякога дори жалък, важи по устав.
В смисъл, че този път трябва да се представим на европейско, а не на балканско ниво.
Бих се изненадал ( приятно) ако желанието Румяна Желева да получи ресора „разширяване” като част от правителството на Барозу се осъществи. Както и да го погледнеш, в такъв важен за съдбата на региона момент, настойническата роля на български еврокомисар по разширяването може да бъде много важен инструмент за закърпване на доста протъркания ни престиж.
Но, откровено казано, май ще трябва се радвам, ако Барозу изобщо приеме г-жа Желева за част от своя екип.
Вярно, при Сливница българските герои насмитат сръбските нашественици. Но това е история – тя трябва де се знае, но не и да бъде употребявана като криво разбрана интерпретация на приказката „Сливи за смет”.
Време е да се издигнем на висотата на клубовете ЕС и НАТО, в които членуваме именно поради факта, че към нас подходиха като към съседи, на които трябва да бъде шанс в името на цивилизованото съжителство.

Първанов отново казва на съда какво да (не)прави
от Иво Инджев
Президентът Първанов не за пръв се е меси публично в правораздаването (за задкулисни намеси не мога да знам, но имам право да подозирам, че са много повече, след като си ги позволява и публично).
Когато на 26.10.2005 г. застреляха демонстративно посред бял ден на т.н. правителствено трасе на бул. „България” в София бизнесмена Емил Кюлев, държавният глава реагира със светкавична оценка. Заяви категорично, че ставало дума за „ убийство, с което се търси политически ефект”. Нещо повече, обяви бизнеса на току – що убития за чист и почти се закле, че добре знае за какво става дума.
Кюлев му беше съветник. По моя информация, ден преди убийството, е прекарал часове в кабинета на държавния глава и по незнайни причини е отменил планирано пътуване в съседна държава. Някой, толкова добре осведомен, че също е знаел къде точно има „дупка” във видеонаблюдението на правителственото трасе, демонстративно го разстреля пред очите на цяла България на едноименния булевард.
Трябва да е имало много важна причина за президента да изскочи изпреварващо (каквото и да било разследване, камо ли заключение на разследващите) пред медиите с версията си за „търсения политически ефект” от убийството.
Кой ще тръгне сериозно да разследва други хипотези, като някаква си връзка с големите пари ( в. „24 часа” писа на следващия ден, че бизнесът на Кюлев се оценява на 1 млд и 200 милиона лева), при положение, че самият Първанов заложи така светкавично авторитета си за чистота на сделките на своя съветник!
Ами ако следствието докажеше, че има нечистотии, какво става с чистата съвест и клетвите на Първанов? Явно е било най – добре да не се „рови”. Такова беше посланието на президентския ход.
Припомням този случай на намеса в правосъдната система, защото днес Първанов предприе аналогичен ход, като застана на страната на своя бивш(?) съпартиец Станишев, който бил на път да бъде осъден ( откъде знае, че е „на път”, може пък да не е?) за преместването на една папка, а престъпните босове оставали недосегаеми.
Отново държавният глава казва на практика на съдебната власт какво да (не)прави.
Но и това не е всичко. Краткото изявление на държавния глава пред медиите е много съдържателно и по друга причина – чрез признанието, че му е известно за недосегаемостта на престъпни босове. Интересно, защо не ни сподели малко повече по темата – знае, но си пази тайните за себе си, така ли?
Нима не си говори вече с бившия си съветник и днешен главен прокурор Борисов Велчев? Нищо чудно, ако намеква, че Велчев покровителства „недосегаемите престъпни босове”…
Връх на всичко е „доказателството” за съществуването на престъпните босове, което Първанов цитира – било известно от медиите. Интересно! Някои медии се осмелиха да пишат и за „подвизи” на самия Първанов – да смятаме ли написаното за вярно? Или ще ни посочи медиите, на които лично той е заложил, за да знаем на кого вярва ( съответно да не му вярваме)?
Изобщо, нашият държавен глава има таланта да казва много с малко думи – чудя се само, дали е нарочно, или май е без да иска. С няколко изречения този път успя да размаха пръст едновременно на съда, на прокуратурата и на министър – председателя, давайки да се разбере също, че са му известни босовете на престъпния свят.
Бърз и яростен – като екшън герой, който първо стреля, после мисли!.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Г20: трудни преговори в Шотландия

На срещата си в Шотландия министрите на финансите от Г20 не успяха да се споразумеят по финансирането на усилията срещу затоплянето на климата. Представители на няколко делегации окачествиха двудневните преговори като „трудни”. Въпреки това в заключителната декларация Г20 обещават да работят за постигането на амбициозно споразумение на предстоящата идния месец в Копенхаген световна климатична среща на високо равнище.

Тбилиси: демонстрация срещу Саакашвили
В грузинската столица Тбилиси се състоя демонстрация против президента Саакашвили. Демонстрацията бе организирана в деня на втората годишнина от бруталното потушаване на антиправителствените протести, които бяха последвани от въвеждането на извънредно положение. Грузинската опозиция периодически провежда демонстрации с искане за оставката на президента Саакашвили.

1,3 билиона евро за Източна Германия
От 1991 до днес от западна в източна Германия са се излели 1,3 билиона евро. В студия на един германски икономически институт се казва, че две трети от парите били вложени в социалната сфера, а едва 10 процента за стимулиране на икономиката. Вътрешният министър Томас де Мезиер изрази мнението, че до десет години жизненият стандарт между двете половини на Германия ще се изравни.

Банките да си платят за кризата
Помощи за "бедните" банки без възвръщаемост
Британският премиер Браун се обяви за нов "Икономически и социален договор" между банките и обществеността. След финансовите помощи за банките от данъци в бъдеще да има по-справедливо разпределение на риска и облагите.
По думите на британския премиер Гордън Браун финансовият сектор трябва да поеме своята отговорност за финансовата криза, на масата има цяла поредица предложения - от един вид "застрахователна такса" през решение със създаването на фонд до въвеждането на данък върху финансовите транзакции.
Общото между всички тези предложения е, че те биха имали смисъл, само ако бъдат приложени в международен план. "Но и Великобритания няма да предприеме нищо, ако останалите не предприемат мерките заедно с нас", заяви Гордън Браун на срещата на финансовите министри от Г20, която се провежда в Шотландия.
Сметката плащат други
Данъкоплатците не би трябвало повече да плащат за грешките на банкерите. "Неприемливо е, че успехите в този сектор се осребряват от малцина, докато разходите за грешките се разпределят между всички нас", каза Браун в речта си пред финансовите министри.
Едните пият, другите плащат
Предложението за данъчно облагане на финансовите транзакции бе издигнато в Г20 преди месеци най-вече от Германия и тогавашния финансов министър Пеер Щайнбрюк. Той обоснова тази стъпка и с аспекта на социалната справедливост. Сега и Браун изтъкна необходимостта от по-добра икономическа и социална спогодба, която да отразява отговорността при кризи на финансовите институции.
Същевременно Браун призна, че биха възникнали сериозни трудности дори и при чисто техническото приложение на този вид стъпки. Което обаче не бива да попречи на постигането на напредък. Очаква се с темата да се заеме Международният валутен фонд и да излезе с доклад до април идната година.
Необходими са координирани действия
Освен това британският премиер предупреди финансовите министри за рисковете, свързани с преждевременното прекратяване на програмите за насръчване на конюнктурата. "Би било опасно да се залага икономическият подем, като се съкращават инвестициите, подпомагащи семействата и предприятията при най-голямото предизвикателство от едно поколение насам." А щом в крайна сметка настъпи времето за прекратяване на програмите, държавите трябва да пристъпят към този акт координирано.
Браун настоя и за постигането на напредък при финансирането на мерките, насочени към опазването на климата, и то специално в най-бедните държави. Срещата на върха в Копенхаген през декември представлява исторически шанс за постигането на глобален напредък в тази област - изтъкна Браун, според когото непременно трябва да бъдат определени амбициозни цели.
Ройтерс/БМ/ВШ

9 ноември 1989 - не само патос и фойерверки
Символ на промяната
Падането на Берлинската стена все още е съпътствано от критики около процеса на обединението, шири се и носталгия по ГДР. Въпреки това 9 ноември 1989 г. е един от най-светлите дни в историята на Германия, смята М. Кох.

Това е ден на вълнуващи кадри, възвишени чувста, патос и фойерверки. Преди всичко обаче 9-ти ноември е най-щастливият ден в младата германска и европейска история. Този ден не само прати в небитието един закостенял режим, но и обедини разделената в продължение на 40 години страна. Девети ноември е денят, в който всеки почувства ценностите на единството, правото и свободата.
Мирният протест на хората в Лайпциг 1989 г.
Мирният граждански протест събори Стената
И днес, 20 години по-късно, трябва да си припомним следното: Не беше Западът или политиците, които направиха този ден възможен. Това бяха гражданите на ГДР, които в мрачните улици на зазиданата държава не искаха нищо друго, освен своето право.Това, че продължилите седмици наред мирни демонстрации събориха телените заграждения и бетонната стена, е още едно доказателство за демократичните ценности, на които се крепи държавата.
Нека това бъде напомнено на този ден на всеки, който още търси недостатъците на обединението, или злослови по адрес на разпадналата се източна икономика, или пък дори използува правото на свободен избор, за да подари гласа на партии, които се заиграват със завръщането на социалистическия експеримент. Разбира се, през тези 20 години не всичко протече гладко.
Някои прибързани обещания не можаха да бъдат изпълнени. Шоковата терапия, въведена в икономическото блато на бившата ГДР, беше болезнено преживяване за някои. Въпреки това този метод нямаше алтернатива. Посредством революцията в ГДР основно се промени не само една страна, но и целият световен ред.
Стената рухва, а с нея и старият световен ред
9 ноември 1989 - началото на нов световен ред
На 9-ти ноември приключи една продължила 44 години междинна историческа епоха, която при цялата страховитост на конфликта Изток-Запад носеше и белезите на уют. Това, че днес светът е станал по-сложен, по-непредвидим и нуждаещ се от обяснения, се дължи също на падането на Берлинската стена.
Затова носталията по старите времена е не само историческа глупост, но и обида за всички онези, които направиха този ден възможен. Този 9 ноември, който върхлетя така неочаквано върху страната, и до днес показва, че всяка потисническа система може да се разпадне - и в Куба, и в Иран, и в Северна Корея. Ето защо този ден е щастлив не само за Германия. Политически мъдър и исторически значим сигнал би било този ден да бъде обявен за национален празник на германците.
Автор: Марк Кох / Редактор: Б. Михайлова

Свалянето на Живков предотврати революция
Демонстрацията в София на 18 ноември 1989 г.
Немислимото се случва, когато Берлинската стена пада на 9 ноември 1989 г. Нещо също толкова немислимо става ден по-късно в България, когато Тодор Живков се оттегля от властта, припомня Елена Лалова в статия за ДПА.

След управление, продължило над три десетилетия, на 10 ноември 1989 година комунистическият диктатор Тодор Живков се оттегля от властта. Това развитие изненадва дори най-оптимистично настроените опоненти на режима, сред които и философът Желю Желев: "Знаех, че комунистическият режим е към края си, но не съм си мислел, че това ще стане толкова бързо и толкова лесно", казва Желев пред ДПА. Вместо "това чудо", допълва Желев, той очаквал "гражданска война и етнически конфликти".
Желю Желев
Вътрешнопартийна "революция"
Въпреки нежеланието на Живков да напусне властта, той бива свален от всемогъщото политбюро, което включва най-влиятелните хора в страната, определящи политиката на Комунистическата партия. Според Желев, който сега е на 75 години, пучът в Комунистическата партия станал превратна точка в ориентирането на България към демокрацията и отдалечаването й от диктаторството и непоколебимата подкрепа на Съветския съюз. След по-малко от година Желев става първият свободно избран президент на България, припомня ДПА.
Медиите, които по това време са били под държавен контрол, съобщават новината за оставка на Живков вечерта на 10 ноември. Но опозицията узнава новината по-рано. Познат на Желев го информира за случилото се, срещайки го на булевард "Руски". Само седмица по-късно, на първата голяма демонстрация опозицията вече е разединена на два лагера - единият настоява за смяна по схемата "социализъм с човешко лице", а другият - радикално антикомунистическият - иска дълбоки реформи, които да донесат на България членство в ЕС и Атлантическия съюз, пише Елена Лалова за ДПА.
Тодор Живков в края на живота си в домашен арест
Революция с неуспешен старт
Следват демонстрации, протести, кръглата маса, на която е решено първите демократични избори да се проведат през юни 1990 година. Но те биват спечелени от комунистите, които междувременно се преименуват в социалисти, припомня ДПА.
"Нямаше как нещата да приключат по друг начин, опозицията беше прекалено млада", казва Желев за ДПА. След турбулентните демократичнипромени и преходът към пазарна икономика и до днес много българи вярват, че пучът на политбюро е имал за цел, да запази властта в ръцете на комунистите, пише още ДПА.
ДПА/БТА/БГ

Кой ще дойде след Абас?
Абас още не е посочил наследник
Палестинският президент Махмуд Абас няма да се кандидатира на предстоящите в края на януари президентски избори. Новина, която предизвика разнопосочни реакции в Рамала и на Западния бряг на река Йордан.
За втори път след съобщаването на новината, че 74-годишният Махмуд Абас няма повече да се кандидатира за президент, в Рамала се провеждат демонстрации на негови привърженици, които биха искали да окажат морална подкрепа на уморения от поста си палестински президент. Докато в Хеброн, най-южния и най-голям палестински град на Западния бряг духовете са по-спокойни. Според Камис ал Джамал сега се открива шанс мястото на Абас да бъде заето от някой по-млад политик от "Фатах": "Възможно е и няма да е погрешно да се отвори място за лица от новото поколение, като по този начин се продължи развитието, чието начало бе положено от Абас."
Реален ли е шансът за промяна?
Подобни желания обаче не са твърде реалистични. Абас не е дал протекцията си на нито един от по-младите функционери от "Фатах".
Хамас - един от главните противници на изборите
Действително популярен сред палестинците е само 50-годишният Маруан Баргути, един от водачите на втората интифада, с която искаше да предизвика края на израелската окупация на палестинските области - и с използването на насилие. Той бе арестуван от израелците през 2002, а през 2004 година бе осъден на доживотен затвор. той въпраки това се смята за единствения наследник на Абас, който би могъл да спечили изборите, включително и срещу кандидата на "Хамас".
Само че израелците надали ще го освободят, смятат хората в Хеброн. Поради което по-добре да си остане старото положение. "Бях изненадан от изтеглянето на палестинците и съм съгласен с изпълнителния съвет на "Фатах", който каза, че президентът трябва да се върне, понеже не знаем какво би представлявал потенциалният нов президент, докато за Абас знаем, че можем да разчитаме на него. Той е направил за нас много и винаги е подкрепял палестинците", казва един от посетителите на кафене в Хеброн.
Спорни избори
Официална дата за оттеглянето на Абас от президентската резиденция в Муката не е определена. Президентските и парламентарните избори са назначени за 24 януари, но "Хамас" твърдо отхвърля тази дата. Ислямистите забраниха изборите в ивицата Газа, а и в арабската част на Ерусалим израелският премиер Нетаняху отказва да даде възможност на живеещите там 250 хиляди палестинци да гласуват. С други думи Абас може да остане на поста си и до средата на следващата година. Не е много вероятно изборите да бъдат ограничени само до окупирания от израелците Западен бряг.
Автор К. Веренкоте/Б. Михайлова Редактор В. Шопов

Няма коментари: