четвъртък, 19 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 19 НОЕМВРИ 2009

ПО НЮЗ.БГ

Microsoft пусна бета-версия на Office 2010
На конференцията за разработчици PDC 2009 Microsoft обяви, че пуска общодостъпна бета-версия на офисния пакет Office 2010 и Office Mobile 2010, съобщава PCworld.bg.


Едновременно с тях бяха представени бета-версии на SharePoint Server 2010, Visio 2010, Project 2010 и приложенията Office Web Apps за корпоративни клиенти.
Главна особеност на Office 2010 е възможността за работа с файлове не само с помощта на програми, инсталирани на настолния компютър или ноутбука, но и чрез браузъра и мобилния телефон.
Друго нововъведение е интеграцията на органайзъра и пощенската програма Outlook със социалните мрежи. Първата такава мрежа е LinkedIn.
За даунлоуд на бета-версията Microsoft е създала специален сайт. Office Mobile 2010 може да бъде свален от софтуерния магазин Windows Marketplace.
За работата си Office 2010 изисква компютър с процесор, работещ на честота не по-малко от 500 MHz, 256 МВ оперативна памет и 3 GB място на твърдия диск.
Поддържат се операционните системи Windows XP SP3, Windows Vista SP1, Windows Server 2003 R2, Windows Server 2008 R2 и Windows 7.

The Pirate Bay спря тракера завинаги
Най-големият в света торент-портал The Pirate Bay обяви в своя блог, че завинаги закрива торент-тракера.
Вместо него ще се използват така наречените „магнитни" линкове, които се поддържат от повечето торент-клиенти, съобщава PCworld.bg.
Тези линкове позволяват да се мине изобщо без тракер, тъй като файловете, към които те водят, се свалят чрез децентрализирана мрежа.
Правоохранителите и други такива заинтересовани страни не могат да предотвратят разпространението на файловете, понеже в децентрализираната мрежа няма главен тракер, на който собствениците на авторските права могат да повлияят.
Напомняме, че в основата на работата на торент-мрежите лежи използването на централен сървър (тракер), който свързва компютрите на различните потребители, за да могат те да обменят информация помежду си.
В същото време, благодарение на използването на такива технологии, като DHT (Distributed Hash Table) и PEX (Peer Exchange), торент-клиентите могат да се намират един друг и без тракер.
Към момента технологията работи на такова ниво, че файловете могат да се свалят и споделят както и преди, даже ако самият тракер е недостъпен.

Реформите - единственият приоритет на Игнатов

За него

Доц. Сергей Игнатов
е основоположник на българската египтология. Ректор на Нов български университет (НБУ)
Завършил Египтология и странознание на страните от Изтока в Санкт-Петербургския държавен университет.
Специализирал в "All Souls College" - Оксфорд.
През 1994 г. получава докторска степен по "Египтология", а 3 години по-късно става доцентпо същата специалност в СУ "Климент Охридски".
Преподава в НБУ от 1994 г. Ръководител на департамент "Средиземноморски и Източни изследвания" в НБУ от 2000 г., в същото време до март 2002 г. е и декан на Бакалавърския факултет.
От ноември 2002 г. е ректор на НБУ. През 2009 г. Сергей Игнатов заема поста заместник-министър на образованието.

Новият министър на образованието Сергей Игнатов положи клетва в парламента. Той заяви в кулоарите, че няма друг приоритет освен реформиране на българската наука и образование.
Това ще стане чрез нови закони - до края на месеца ще бъде готова рамката на нов закон за средното образование, а през януари ще са готови учебните програми, ще бъде готов и нов закон за висшето образование.
Новият министър за БАН:
БАН е национална ценност, въпросът е тази национална ценност да бъде активна.
Подготвя се и нов закон за академичното израстване, който ще замени сегашния закон за научните степени и звания, съобщи Игнатов.
Сергей Игнатов съобщи, че резултатите от европейската проверка на БАН ще бъдат съобщени на 30-ти ноември. „Ние като институция ще подкрепим всички желаещи да правят реформа.
"Естествено инструменатаруим на държавата ще се намери за да ускорим този процес, тъй като не е лек", каза Игнатов.
По думите му академията е изостанала в последните 20 години не заради себе си, а заради управляващите. Тя все още е структурирана по модела, в който съществуваше в СИВ, а икономиката е преструктурирана, изтъкна Игнатов.
Той каза, че съкращенията ще бъдат предприети от ръководството на БАН и припомни, че бързо ще бъдат пенсионирани 500 души.
Както вчера изтъкна и премиерът Бойко Борисов, министър Игнатов подчерта, че в бюджета за 2010-а година за БАН са предвидени толкова средства, колкото и миналата година.
По въпроса кои институти ще бъдат закрити Игнатов каза, че това ще реши академичната общност.
Като институти, които са от изключителна важност, той посочи сеизмологията, метеорологията, института по български език, археологическия музей, етнографията, фолклористиката и подчерта, че има още много важни в областта на природоматематическите науки.
За имотите на БАН министър Игнатов заяви категорично, че са на БАН, управляват се от Академията и дори да има преструктуриране, никой няма да ги разпродава.
БАН е национална ценност, въпросът е тази национална ценност да бъде активна, подчерта Игнатов.
Според него преди 20 години, когато всичко се преструктурира, е трябвало да се променят и нещата в БАН.
Сергей Игнатов съобщи още, че предстои разглеждане и приемане на стратегия за научните изследвания на България, в която ще бъдат посочени основните области, в които обществото с данъците ще способства за своето бъдещо благосъстояние.
Министърът каза, че за сега не възнамерява да назначава някого на досегашната си длъжност. Така ще бъдат спестени разходите за заплати на един зам.-министър, шофьор и секретарка, посочи Игнатов и изтъкна, че предстоят 15% съкращения и че икономиите са важни.

Велчев си поиска по-малки правомощия
Главният прокурор Борис Велчев се обяви за промяна в Конституцията в частта, засягаща правомощията на главния прокурор.
Според него обвинител номер 1 не трябва да бъде недосегаем, както е в момента, а да е обикновен административен ръководител.
Фигурата на главния прокурор в България е изведена в положение, което, според мен, е със съмнителна логичност, посочи Велчев.
По думите му, той е едновременно административен ръководител и носи отговорност за 1700 души, върху които очевидно не може да упражни ефективен контрол.
Същевременно за всичко, което става в прокуратурата е виновен главният прокурор, подчерта Велчев.
Статутът на главния прокурор в България е такъв, че е много важно да се знае кой ще е главен прокурор и кой е главен прокурор.
Аз искам статутът на главния прокурор да бъде конституционно променен, така че да няма никакво значение кой ще е главен прокурор, допълни Велчев.
13 от магистратите, контактували с Красьо - без наказания.
Според него главният прокурор трябва да е прокурор като всички останали, разбира се със своите повишени отговорности, но в никакъв случай да е недосегаем, както е в момента.
По думите му прокуратурата работи добре.
В последната година има доста знакови фигури от организираната престъпност, които са или в ареста, или са подсъдими, или имат европейска заповед за задържане, или са в затвора вече с присъди, изтъкна обвинител номер 1.
Това, което се случи в последната година срещу определен кръг неприкосновени личности, не беше нито просто, нито лесно, отбеляза още Велчев. Той добави, че е
хубаво от време на време да си припомняме тези факти.
Главният прокурор трябва да е прокурор като всички останали, разбира се със своите повишени отговорности, но в никакъв случай да е недосегаем, както е в момента.Б.Велчев
Главният прокурор беше категоричен, че няма самоцелно преследване на бивши управляващи.
Той не пожела да коментира вчерашните изказвания на външния министър Румяна Желева, че през последните 100 дни прокуратурата работела много добре, а преди това нямало политическа воля за това.
Според главния прокурор прокуратурата никога не е работила в условията на комфорт.
Комфорт няма нито от законодателството, нито от условията в които работим, нито от липсата на медиен натиск, подчерта Борис Велчев.
Запитан възможно ли е да има дела и срещу настоящи управници той бе категоричен, че няма причина това да не се случи.
Главният прокурор отбеляза, че разкриването на престъпления е работа на МВР и ДАНС. Едва след това започва процесът на разследване, нещо, което е в компетенциите на прокуратурата.
Тази седмица главният прокурор няма да иска депутатски имунитети, стана ясно още от изказванията му.
Темата "Красьо" още не е изчерпана за съдебната власт, посочи Борис Велчев.
Според него няма процедурна пречка ВСС да продължи с назначенията.
Отново във връзка с плевенския бизнесмен обвинител номер 1добави, че ВСС препоръчва на магистратите да спазват хигиена на личните си контакти.

Обмислят нов закон за вещите лица
Проблемът с трудното осигуряване на вещите лица, които да се произнесат за здравословното състояние на подсъдимите, може да бъде решен с нов закон за вещите лица.
Това заяви Пламен Стоилов от комисията за обществено значимите дела към Висшия съдебен съвет, цитиран от БНР.
Той коментира проблема с медицинските експертизи, като посочи, че той би могъл да бъде решен само със съдействието на министерство на здравеопазването.
Многобройните документи, които издават медицинските лица в цялата страна, трябва да подлежат на проверка и контрол от някакъв орган, посочи Стоилов.
Той допълни още, че е предвидена среща със здравния министър Божидар Нанев, но преди тя да бъде проведена, проблемът трябва да бъде ясно дефиниран.

Тръгва делото срещу Христо Ковачки
Започва делото срещу бизнесмена Христо Ковачки.
Тогава ще е първото заседание по процеса. Само обвинителният акт срещу бизнесмена е около сто страници, а материалите по делото са 350 тома.
Обвинението е за 16,78 млн. лв. неправомерно приспаднат ДДС.
Прокуратурата обвинява Ковачки за фиктивни сделки за доставка на оборудване с няколко фирми. Според обвинението той е ползвал данъчен кредит, като са използвани неверни данни при покупко-продажби.
Според обвинението приспадането на ДДС е в два периода - 14 февруари 2005 г. - 14 септември 2006 г., и 16 октомври 2006 г. - 14 юли 2008 г.
Разследването започна в последните дни на октомври 2008 година.
По обвинението първоначално на Ковачки бе наложена парична гаранция от 300 000 лв., която бе намалена на 200 000 лв.

Продължава проверката срещу бившия кмет на Дупница
Районна прокуратура - Дупница удължи срока на проверката срещу Първан Дангов за сключване на неизгодна сделка по време на кметския му мандат.
Проверката трябваше да приключи в началото на ноември, но е удължена по искане на полицията, поради големия обем документи по случая, съобщи говорителят на обвинението в Дупница Димитър Начев.
Бившият кмет на Дупница е разследван за надплатена сума от 20 хиляди лева на пернишка фирма, по договор за рехабилитация на общинските пътища.
Общата сума за изпълнение на поръчката била 100 000 лева, но реално били изплатени 120 000.
Сигналът е подаден от настоящия кмет Атанас Янев, а ако се потвърди достоверността му неговият предшественик е заплашен с лишаване от свобода до 5 години.
Снети са обяснения от Дангов и бившите му служители, изпълнявали длъжностите главен секретар, главен юрист, главен счетоводител и завеждащ Териториално-селищно устройство в Общината.

13 магистрати, контактували с Красьо – без наказания

31 са магистратските имена, открити в телефона на плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, станал по-известен като Красьо от Плевен.
Само срещу 18 от тях обаче ще има образувани дисциплинарни производства, съобщи БНР. Това е така, защото техните контакти с Георгиев са засечени около датите, в които са кандидатствали за началнически места.
Срещу останалите 13 магистрати няма да бъдат образувани досъдебни производства, защото или не са се явявали на съдебни конкурси или не са отговаряли на позвъняванията му.
Припомняме, в тефтерчето на Красьо, освен имена на магистрати фигурират и такива на общински съветници, кметове, хора от администрацията на президента.
Вчера стана ясно, че в него присъстват и настоящи депутати. Това са Ердоган Ахмедов, Лютви Местан и Касим Дал от ДПС, както и Кирил Добрев от БСП
Подалите оставка магистрати след скандала във ВСС са шестима.
Първи това направиха - след дълго колебание Иван Димов и Стойко Стоев. Примерът им последваха Пламен Стоилов, Ангел Найденов, Дора Чинева и Пламен Найденов.

Лютви Местан: Може и да съм говорил с Красьо, но не помня
Във връзка с появата на името на Лютви Местан в аферата „Красьо от Плевен" депутатът от ДПС направи специално изявление в парламента.
Той е изпратил писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което моли да му бъдат предоставени всички данни, свързани с контактите му с Красимир Георгиев.
„Отговорно заявявам, че нямам памет за осъществявани контакти с лицето Красимир Георгиев", категоричен е Лютви Местан.
Доколкото битността ми на народен представител съдържа ежедневно общуване с множество знайни и незнайни и за мен граждани, няма как да съхранявам в съзнанието си каквато и да е конкретика.
Съзнанието ми обаче е неизменно услужливо за неуморимостта, на който и да е мой разговор, подчерта депутатът.
Той настоява данните да бъдат предоставени на медиите.
„Моля да огласите пълния набор от реквизитите - частно повикване, евентуална продължителност на разговора, адресант и адресат на разговора, т. е дали повикванията са към мен или от мен, съдържание на евентуалния разговор и съдържание на SMS-a", категоричен е Лютви Местан.
Уважаеми г-н главен прокурор, не само настоявам за публичност, но обръщам внимание, настоявам за пълна хигиена на публичността, без каквато и чиято и да е конюнктура при формирането й, призовава още депутатът от ДПС.
В противен случай вкарването на името ми в тази схема е най-прекият път за довеждането на казуса да абсурд, при който в едно се смесват укоримото и неукоримото, съзнателното и несъзнателното, за което си има и архаизирана мъдрост: Покрай сухото гори и мокрото, подчертава Лютви Местан.
Пред медиите той уточни, че не отрича да е провеждал разговори с Красимир Георгиев, но просто не си спомня.
Той изтъкна, че именно като депутат по всяка вероятност днес ще проведе поне 40 разговора. Също така той настоява ако има засечени разговори между него и Красимир Георгиев, то те да бъдат пуснати в ефир, за да се чуе от обществото за какво са разговаряли евентуално двамата.
От 11 години неизменно имам един и същи номер, подчерта Лютви Местан. Той уточни, че не разполага с втори мобилен телефон.
Припомняме, вчера Яне Янев обяви, че Ердоган Ахмедов, Лютви Местан и Касим Дал от ДПС, както и Кирил Добрев от БСП са депутатите от 41-вото Народно събрание, които са говорили със скандалния плевенски бизнесмен Красьо.
Това стана по време на заседанието на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика и Комисията „Професионална етика и противодействие на корупцията" към ВСС в рамките на създадения Съвет за координация.

Спецекипи поемат разследването за имотите на ДПС
Спецекипите между ДАНС, МВР и прокуратурата поемат разследването за имотите на ДПС.
Това заяви в парламента Иван Костов след срещата си с министър председателя Бойко Борисов.
Двамата разговаряли да бъде възобновено разследването за имотите на Доган. Бойко Борисов дал „благословията си".
От ДСБ настояват МВР да проследи през агенцията по вписванията и търговския регистър сделките за придобиване на имотите, начина на плащането и източните на финансирането на имотите на Доган, също така да ревизира финансирането на ползването издръжката и охраната на имотите.
От ДСБ настояват ДАНС да провери данни за наличие на пране на пари от притежателите на имотите.
Иван Костов настоява НАП да направи ревизии на доходите, приходите и разходите на фирмите и лицата собственици на имотите, за да се разкрие от къде са дошли средствата за тези имоти и платени ли са данъците им.
Имотите обект на разследването трябва да са - Сараят в Бояна, имот в Бургас - парк Росенец, имот в село Дръндар , Девин спа хотел „Орфей" , хотел "Каза Домини" в Тетевен.
Относно имота в село Дръндар родното село на Ахмед Доган Иван Костов заяви, че Доган „си подарил замъка" на фондация, чийто изпълнителен директор е той.

Фидосова: Може и да има закон за лобизма
Единственото, което може да направи парламентът като реакция на разговорите на депутати с Красимир Георгиев е да осъди с декларация комуникацията на народните представители в бизнесмена от Плевен. Това заяви Искра Фидосова от ГЕРБ.
На въпроса на news.bg защо са укорими контактите с бизнесмена Красимир Георгиев, след като се твърди, че той е осъществявал лобистка дейност, Фидосова отговори:
Това, което имаме като информация от медиите е, че той е бил проводник на корупционна схема, защото назначенията срещу пари е вид корупция и то по най-високите етажи на властта.
Все още в България няма закон за лобистка дейност. Фидосова каза още, че ГЕРБ все още не мисли за създаването на такъв закон.
„Аз лично смятам, че може би е време да се постави тази тема на обсъждане и ако се постигне консенсус да се започне да се работи по такъв закон, смята още тя.
„Няма нищо лошо в лобизма, когато говорим за защитата на обществените интереси", подчерта Искра Фидосова, като допълни, че лобирането не е закононарушение.
Според нея обаче именно поради липсата на закона за лобистката дейност много хора злоупотребяват с нея.
Фидосова все пак смята, че е притеснително ако депутати са звънели на Красьо от Плевен.
Тя призна, че на нея непрекъснато й звънят по телефона, но тя не отговаряла на непознати номера.

Получаваме обещаните €300 млн. компенсации за АЕЦ "Козлодуй"
България ще получи обещаните 300 милиона евро допълнителни компенсации за АЕЦ „Козлодуй".
Първият транш от 75 милиона евро ще бъде преведен на страната ни догодина. По още толкова ще получим през 2011г., 2012г. и 2013г. година.
Това стана ясно късно снощи, след продължително заседание на така наречената „помирителна комисия", включваща представители на Европейския Парламент, Европейския Съвет и Европейската Комисия. Те трябваше да постигнат компромис за Евробюджет 2010 и за непредвидените суми, които трябва да бъдат платени от него.
Сред тях са и допълнителните компенсации за „Козлодуй".
Българският евродепутат Ивайло Калфин, който участва в преговорите коментира, цитиран от БНР, че постигнатото решение е много добро за България, защото вече няма съмнение, че страната ни ще получи тези средства.
От тук нататък става въпрос само въпрос за процедура, посочи той.

Стотици пенсионери измамени от младежи по телефона
Петима телефонни измамници са задържани тази нощ във Ветово, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Важно е да се обърне внимание на тяхната възраст - става ясно, че стотици пенсионери са подлъгани от младежи между 16 и 21 години.
Конфискувани са 16 телефона и 25 SIM-карти, списъци с телефонни номера, кодове на населени места в страната и т.н.
Открит е и седмичен график - разпределение по дни от седмицата на населените места в страната, в които са осъществявани обажданията.
Щети за над 10 000 лева са нанесени от измамите, извършени по познатите вече "стандартни" схеми, вкл. и за купуване на ваучери.
Предотвратените измами възлизат на около 50 000 лв. Излъганите са хора от различни населени места в страната - Пазарджик, Пловдив, Златоград, Ивайловград, Кюстендил, Тутракан и др., като служителите на реда са успели да попречат дадените от тях пари да стигнат до хитрите младежи от Ветово.
Специализираната полицейска операция е започнала в 4 часа тази сутрин на територията на РУ МВР-Ветово.
В полицейските действия са участвали служители на "Криминална полиция" и полицаи от три областни дирекции на МВР - Русе, Пловдив и Кюстендил.
Претърсване, обиски и изземване са предприети в домовете на осем души, за които има данни, че се занимават с телефонни измами, като престъпленията са регистрирани на територията на областните дирекции в Пловдив и Кюстендил.
Задържаните ветовчани са:
Д.К. на 21г., който е криминално проявен с условна присъда за измама от 2006 г.;
18-годишен, също криминално проявен, който през 2008 г. е осъден на пробация за измама, а през юни тази година е задържан от полицията в Русе, отново при разследване за измама.
третият от русенската община Ветово Д.Я. на също на 18г. е известен на органите на реда и осъждан, с висящо дело. През декември 2008 г. е задържан от русенските криминалисти като част от голяма група, разследвана за измами.
Другите са Д.И. на 20г. и 16-годишен младеж.
Припомняме, по-рано този месец след продължително разследване полицаи от Търговище разкриха друга банда телефонни измамници, чиито организатори са също от Ветово.
Тогава за първи път служителите на реда се натъкнаха на специално подготвен наръчник със записани различни текстове с послания за убеждаване на потенциалните жертви на измамните телефонни сценарии.

Иззеха антики от къща във видинско село
Антични предмети са открити при претърсване на къща в с.Буковец, в която живеел 40-годипен с инициали П.Т.
От къщата са иззети 50 метални монети, 10 пръстени с различна големина и форма, четири фибули, две метални гривни, метална тока, предмет с ромбовидна форма, предмет с формата на кръст и керамично гърне. Спецполицаите открили и металотърсач.
По случая е образувано досъдебно производство по чл.278, ал.1 от НК. Експерти ще установят произхода и стойността на иззетите предмети.

Още една родилка стана жертва на новия грип
В МБАЛ-Бургас родилка е починала от усложнения от новия грип, съобщиха от болницата. От там допълват, че бебето е извадено и се намира в добро състояние.

Друга родилка е в критично състояние. Бебето й също е извадено и се наблюдава в "Неонатология". То е момченце, посочват от МБАЛ.
Трета родилка, която е била приета в реанимацията, е напуснала отделението по собствено желание. Оставила е детето си на грижите на държавата.
От МБАЛ съобщават още, че нямат случай на починал от симптомите на новия грип 40-годишен мъж. Съобщението е по повод публукации в някои медии за подобен случай.
Възможно е да е починал вкъщи или в линейката на "Бърза помощ", които са на директно подчинение на МЗ и не са към болницата.
Засега нямаме данни за пациент на такава възраст - нито е бил приеман, нито е идвал на територията на болницата, категорични са от там.
От МБАЛ посочват, че всички пациенти, които постъпват със симптомите на новия грип, се лекуват с най-модерни медикаменти, които струват на болницата близо 2000 лв. на ден.
Полагат се всички възможни грижи, но при напредването на болестта картината се усложнява, стига се до белодробен оток, разпад на белия дроб и сърдечни нарушения, които всъщност се явяват и причина за смъртта, допълват от там.
Смъртността е характерна както за сезона, така и за време с грипна епидемия, отбелязват още от болницата.
Положението е било абсолютно същото и миналата година и по-миналата, когато заболеваемостта от грип в Бургас е била повишена. Всяка година в България от усложнения след грип умират близо 3000 души, допълват от там.
От болницата напомнят на всички бургазлии да ограничат контактите си с други хора, докато трае грипната епидемия и да търсят лекарска помощ при най-малко неразположение.
Това важи особено за бременните, децата, младите хора и лицата с хронични заболявания, които са с намален имунитет.

Продават солен хляб в Смолян
Процентът на нестандартни проби хляб и хлебни изделия в Смолян е 29,4% при 8,72% за същия период на 2008г.
Това съобщи директорът на РИОКОЗ - Смолян и председател на Областния съвет по безопасност на храните д-р Мими Кубатева, цитирана от smolyandnes.com.
Една трета от изследваните по Държавен здравен контрол храни са с отклонения по нормите сол ( в хляба), масленост и захар (в закуските).
Резултатите от лабораторния анализ сочат 68% нестандартни проби по показател готварска сол и 32 % по показателите масленост и захар, уточни Кубатева.
По време на срещата тя изрази безпокойството си от тези резултати и най- вече от завишеното съдържание сол в хляба.
Приемането на сол в количества, надвишаващи дневните дози, води до голям брой заболявания, сред които и хипертония, посочи тя и препоръча на фирмите да предприемат нужните мерки с цел контрол върху влаганите количества сол в произвежданите продукти.
РИОКОЗ - Смолян ще санкционира производителите при повторно констатиране на съдържание на сол в продуктите, надвишаващо нормите, заложени в технологичната документация.
Тя обърна внимание и върху друг проблем, свързан с нестандартните проби и пропуските в производствения процес, а именно липсата в някои фирми на специалист технолог.
Съгласно чл. 23 ал. 2 от Закона за храните, във всеки обект за производство на храни трябва да работи лице, назначено по трудов договор, което притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите.
Не се изисква назначаването на такъв специалист, ако самият производител или собственик има такава квалификация
С цел контролиране на производството на хляб, хлебни и сладкарски изделия, РИОКОЗ - Смолян ще продължи насочените проверки, които да установят съответствието на обектите с нормативната база, увери д-р Кубатева.

Откриха 14-годишна от Крумовград, обявена за издирване
Криминалисти от РУ на МВР-Крумовград установиха и върнаха на родителите 14-годишно момиче, което бе обявено за общодържавно издирване.
На 17 ноември тя не се прибрала от училище и близките й веднага подали молба за издирването й, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Криминалистите веднага започнали работа, разпитали нейни приятели и съученици, снимката й била разпратена до всички областни дирекции.
В хода на предприетите оперативни действия те установили и вероятното й местонахождение - така вчера тя била открита в дома на свой приятел в харманлийско село.


ПО Money.bg

Враца, Пазарджик, Шумен и Силистра отчитат по-малко безработни

Безработицата в страната е намаляла през октомври спрямо септември в 4 области в страната - Враца, Пазарджик, Шумен и Силистра, където спадът е съответно с 0.17 процентни пункта, 0.16 процентни пункта, 0.04 процентни пункта и 0.08 процентни пункта.
В сравнение със септември равнището на безработица нараства в 24 области, като по-съществен ръст се наблюдава в областите: Бургаска - с 0.90 процентни пункта; Добричка - с 0.75 процентни пункта; Видинска - с 0.61 процентни пункта.
Като цяло за страната през октомври равнището на безработицата е 8.23%, обяби Агенцията по заетостта. Информацията предварително беше съобщена от социалния министър Тотю Младенов в началото на месеца. Спрямо септември показателят, отчитащ равнището на безработицата, е с ръст от 0.2 процентни пункта, а спрямо октомври 2008 г. нарастването е с 2.38 процентни пункта.
Равнището на безработица е по-ниско от средното за страната в 8 области: София-град - 2.58%; Бургаска - 5.07%; Варненска - 6.17%; Габровска - 6.20%; Старозагорска - 6.78%; Пловдивска - 7.50%; Пернишка - 7.99%; Русенска област - 8.13%.
В останалите 20 области равнището на безработица е над средното за страната и най-високите му стойности продължават да се отчитат в областите: Смолян - 14.94%; Монтана - 13.65%; Търговище - 13.59%.През октомври работа са започнали 21 217 безработни, със 7322 лица повече от септември. Спрямо същия месец на предходната година се отчита нарастване от 7109 лица. Почти всички започнали работа безработни лица (92.3%) са се реализирали на трудовия пазар чрез посредничеството на бюрата по труда.
Към 31.10.2009 г. са останали неусвоени в бюрата по труда общо 5891 работни места.
По схемата „Квалификационни услуги и обучения за заети лица" (фаза 1 и 2) по ОП „Развитие на човешките ресурси" през октомври 502 заети лица са включении в професионално обучение и 318 - в обучение за ключови компетентности.

„Строители си правят банка”, „Сделките с имоти се точат 4 пъти по-дълго заради кризата”, „Такса “Паркинг” вече и пред дома”, „Спасени са 127 млн. евро по ФАР, три пъти повече са загубени”
„Строители си правят банка", съобщава от първата си страница „Стандарт"
Сто строителни фирми ще създадат своя банка, за да се справят с кризата. Това обяви един от инициаторите от Камарата на строителите Калин Балкански. Новата финансова институция ще раздава евтини кредити и ще подпомага родния бизнес. Акционерното дружество трябва да заработи догодина и ще се управлява от виден български банкер, който вече е набелязан, обясни Балкански. Пари ще се набавят от членовете на камарата, които са близо 5000 фирми. Това е начин браншът ни и останалите сектори, които движат икономиката, да оцелеят в кризата. Логично е банките да свалят лихвите в такъв момент, а не да ни притискат, обясни идеята Балкански. Сред инициаторите от камарата са и Атанас Кирилов, Валентин Вълев, Александър Киримов и Николай Галчев.

„Сделките с имоти се точат 4 пъти по-дълго заради кризата", информира от първата си страница „Сега"
Докато през 2007 г. един апартамент в България се е продавал средно за 45 дни, в средата на 2009 г., за да стане сделката, вече трябват до 6 месеца. Това се посочва в анализ за имотния пазар на страните от ЕС на международната верига агенции ERA.
Причините са главно две - едната е, че все още много купувачи очакват цените на жилищата да се смъкнат още, а другата е в неотстъпчивостта на продавачите. Криза на имотния пазар има и в другите страни от ЕС, но само в Кипър до сделка се стига за повече време - до 280 дни. С нас може да се сравнява единствено Румъния, където продавачът успява да продаде жилище между 90 и 180 дни. В Чехия това става максимум за 90 дни, а във Франция - за най-много 87 дни. В други западноевропейски държави като Германия сделки също не се сключват бързо - трябват около 159 дни, но германският имотен пазар до голяма степен се е разминал изобщо с кризата и там не е имало такива главоломни скокове в цените и спад след това, както в много други страни членки, се казва в анализа.
Заетите в имотния бранш тепърва очакват признаци за възстановяване. От доклада става ясно, че в сравнение с държавите от Западна Европа кризата у нас се усеща със закъснение от около година и половина. В страни като Великобритания, Испания и Франция дъното е било достигнато в началото на 2008 г., докато жилищният пазар в България точно сега преминава през най-ниската си точка. В България например броят на сделките намалява от 3 до 5 пъти в различните региони от страната за първите 9 месеца на тази година и изобщо не се знае кога ще престане.
Заради нереално високите цени на имотите през времето от 2002 до 2008 г. в момента в България има значително поевтиняване, припомнят брокери. Според данните в доклада цените на апартаментите в България са паднали средно с 23% т.г. В отделни квартали на София спадът е още по-голям - в "Младост", "Люлин" и "Гео Милев" достига 35%, коментират от ERA. В анализа се отбелязва и че сега сделките на българския пазар са предимно за малки имоти с цени до максимум 47 000 евро. Едва 7% от сделките са за жилища над 80 000 евро.

„Такса "Паркинг" вече и пред дома", разкрива от първата си страница „Монитор"
Софиянци вероятно ще трябва да плащат за паркиране дори и пред домовете си. Площадките за автомобили в кварталите ще бъдат обособени като "бяла зона" и ще се ползват от шофьорите само срещу определена такса. Идеята е на транспортната комисия към Столичния общински съвет и може да бъде включена в цялостна концепция за паркирането в града, която трябва да бъде разработена до два месеца.
"Предполагаме, че цената ще е много ниска, но хората трябва да се научат да плащат, щом ползват общинска собственост, каквато са паркингите пред блоковете", обясниха от комисията, запитани от "Монитор" за размера на таксата. Другата идея е около моловете и пазарите в кварталите да се обособят и по-скъпи зони за спиране като "синя зона". Днес по негово предложение Столичният общински съвет ще възложи на Центъра за градска мобилност да разработи цялостна концепция за зони за паркиране. С нея спирането навсякъде в града ще стане платено.
"Зонирането може да започне напролет, след като концепцията бъде одобрена от съвета", обявиха от комисията. Според него въвеждането на различните такси може да стартира преди построяването на подземни или наземни паркинги в София.
Спирането в идеалния център вероятно ще стане непосилно за повечето столичани. Идеята на транспортната комисия е паркирането да бъде забранено в близост до исторически паметници, а при спиране в отделни части от "сърцето" на града да се плащат по-скъпи такси.
"На някои места в центъра, където сега е "синя зона", може да се плаща двойно или тройно", стана ясно по време на заседанието на комисията вчера. Там спирането може да е разрешено само през определени часове от денонощието. Вероятно тези паркинги ще бъдат обособени като "червена зона". В момента в центъра има над 10 000 места "синя зона", за която се плаща по 1 лв. на час.

„Спасени са 127 млн. евро по ФАР, три пъти повече са загубени", съобщава от първата си страница „Дневник"
Вдигнат е запорът и на последната част от средствата по предприсъединителната програма ФАР, замразени миналата година от Еврокомисията, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков след заседанието на правителството. Той уточни, че България е поискала възстановяването на 91 млн. евро от блокираните 130 млн., които новото правителство е заварило. Брюксел ще ни отпусне веднага 64 млн. евро, а за останалите 27 млн. ще разчитаме да ни бъдат платени през следващата година. Еврокомисията е размразила и 63 млн. евро по т.нар. туининг проекти (основно за изплащане на хонорари на евроексперти, оказващи помощ в различни области). С тях сигурните средства по ФАР, които са спасени, стават 127 млн. евро.
Така безвъзвратно загубените пари по ФАР се увеличават с още 39 млн. евро до общата сума от 389 млн. евро. Това са средствата, които България няма да получи от замразените през февруари 2008 г. общо 543 млн. евро по програмата заради лошото й управление, стана ясно от разясненията на Дянков.
В изявленията на финансовия министър, премиера и говорителя на ЕК се получи известно разминаване по конкретните суми. По думите на Бойко Борисов веднага в България ще дойдат 90 млн. евро, чийто ефект той описа като "свежи пари в бюджета и политически тласък за правителството". "Това се дължи на добрия диалог с Европейската комисия и отстраняване на допусканите слабости от предишното управление. По-простичко казано - на предишните управляващи им ги спираха парите, а на нас ни ги пускат", коментира Борисов.

„Между 171 лв. и 464 лв. варира "Гражданската отговорност", съобщава от първата си страница „Класа"
От 171 лв. до 512 лв. варира цената на „Гражданска отговорност" /ГО/ при рисковите шофьори, сочи проверка на "Класа" сред най-големите застрахователи. Ноември месец, когато традиционно компаниите в бранша се надпреварват да привлекат максимално много клиенти, този път е изключение - все още фирмите не предлагат промоции.
В момента на пазара само едва-две компании не разграничават водачите на автомобили като рискови и сигурни - това са ЗАД "ЛевИнс" и "Български имоти", като техните оферти са и най-ниски в сектора. Според изнесените данни на отделните дружества годишната такса за застраховка на най-масовия клас автомобили до 1800 куб. см е съответно 171 лв. и 177 лв. В тези суми влиза и покритие на района на т. нар. зелена карта.
Най-висока цена на полицата за рискови шофьори, а именно водачи с под 5 години стаж, под 25-29-годишна възраст или с регистрирани транспортни произшествия при автомобили до 1800 куб. см, държи "Дженерали", а именно 512 лв. Според данните на дружеството стойността на застраховката за лица над 29 г. е 234 лв., или почти два пъти по-малко от тези под посочената годишна
От офертните предложения на "БулИнс" пък става ясно, че има конкретизирана цена от 217 лв., но шофьори, за които има данни за виновно причинено ПТП, ще заплащат завишена застрахователна премия.
ЗАД "Виктория" е сред компаниите, които имат разграничаване за рискови и сигурни шофьори. Така водачите, които са под 25 години, ще трябва да заплащат 272 лв., а тези над 25 години - 181 лв.
При застрахователната компания "Булстрад" ограниченията са в стажа на шофьора. Ако той има книжа повече от 5 години, ще трябва да отдели за "Гражданска отговорност" 260 лв., а ако годините му на водач са по-малко, от застрахователното дружество ще прибавят 10% към стойността на полицата. Шофьорите, които искат да сключат своята застраховка ГО в "Армеец", ще трябва да заплатят около 270 лв. Преди дни Румен Георгиев, управител на застрахователно дружество „Армеец", обясни, че полиците ще поскъпнат, но плавно и от 2010 г. Той заяви, че очаква минималната застраховка за най-ниския клас автомобили до 1500 куб. см да достигне 200 лв. Сега тя варира между 150 и 180 лв. Георгиев посочи, че ръстът за пазара тази година сумарно е около 20-30% и средната премия е доста увеличена.

„Уволняват митничари с прякори", съобщава „Стандарт"
Уволняват митничари с прякори. Заповедите си за уволнение получиха митничарите от Свиленград Костадин Димитров - Памука, Мишо Михайлов, известен като Студенеца, и съпругата на попфолк звездата Милко Калайджиев - Маргарита, научи "Стандарт". Общо 50 души от митниците в София, аерогарата и Свиленград са уволнени. С решение на Министерския съвет от 5 ноември служителите в Агенция "Митници" се намаляват със 104 души. В резултат на това решение са и първите връчени заповеди за уволнение. Предстои съкращенията да достигнат около 750 души, или над 15% от целия персонал на Агенция "Митници".
От митницата в Свиленград вече са уволнени 12 души. Според запознати главата на Маргарита, младата съпруга на Милко Калайджиев, е паднала заради издънката й през 2006 г., когато малко преди Коледа беше арестувана след шумен екшън на митницата. Впоследствие се оказа, че митничарката покровителства контрабандни канали за внос на цигари, алкохол и дънки. Седмица след ареста й делото срещу нея беше прекратено, но и скоро след това Маргарита бе възстановена на работа. Тя е от 4-5 години в системата на Свиленградската митница. С идването на новата власт тя изпаднала в немилост и дори от плаца била преместена на служба в администрацията.

„Отказваме се от кредит до две седмици", съобщава „Монитор"
В двуседмичен срок след подписването на договора за кредит клиентът може да се откаже от него, а 30 дни след това трябва да възстанови сумата, която е получил от трезора. Това гласи проектът на закона за потребителския кредит, който вчера правителството одобри. Размерът на кредита може да бъде от 400 до 147 000 лева, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Досега таванът беше 40 000 лева. В новия закон, който тръгна към парламента, са уредени всички изисквания по ресорна евродиректива, каза министърът.
Връщат се главницата и начислената лихва
На кредитора ще се връщат главницата и начислената до деня на възстановяването лихва. С нововъведението се дава възможност на хората да премислят необходимостта си от даден харч. Потребителските кредити често се вземат импулсивно в магазините, напомни министърът.
Няма да има наказателни лихви за потребителите, които връщат предсрочно заемите си. Това законово положение важи за плаващите лихвени проценти. Такива у нас обаче са 99 на сто от всички потребителски кредити у нас, напомни министърът. Когато кредитът е с фиксиран лихвен процент за целия срок, трезорът може да предяви иск за обезщетение, но трябва да го докаже. Наказателната лихва може да бъде максимум един процент от стойността на останалата сума за връщане, ако има повече от една година за връщането на заема. Когато срокът е по-малък от 365 дни, обезщетението за банката автоматично става половин процент.

„Дебатът за бюджета се изроди в спор кой кога яде кюфтаци", информира „Сега"
Несъстоялият се преди ден дебат за бюджет 2010 вчера се изроди в провинциален 3-часов скандал за кюфтетата и депутатите. В същия дух продължи и обсъждането на парите за здравната каса. Спорът кой какво е правил, докато в залата тече обсъждането, преля и в правителството, а най-цветист бе премиерът.
"Цял ден ядоха кюфтета, пиха кафета, кикотиха се по коридорите. Когато аз говорих, имаше двама-трима души в залата. Отишъл съм аз, четем, стои цялото правителство, чакаме въпроси, дебат, а тях ги няма - ядат кюфтаци", отсече Бойко Борисов и допълни, че това е липса на всякаква отговорност.
В същия тон бе и изказването на Искра Фидосова - шеф на парламентаристите от ГЕРБ. "ГЕРБ и правителството желаеха дебат по проекта за бюджет, но нямаше депутати в залата, защото в този момент ядяха кюфтета в парламентарния бюфет, а Пламен Орешарски бе на балкона при ученичките." Тя директно обвини за проваления дебат БСП и ДПС. Фидосова успя да изкара от нерви зам.-шефа на лявата ПГ Ангел Найденов, след като на няколко пъти обърка името му и той демонстративно напусна залата. Лидерът на социалистите Сергей Станишев пропусна заседанието, както постъпи и при обсъждането ден по-рано. "Вие сте две армии без лидери, без водачи и затова не влязохте в този разговор", обърна се към БСП и ДПС Иван Костов и обяви, че се срамува от такава опозиция.
Яне Янев от РЗС упрекна мнозинството, че не бива да принизява дебата до четене на рецептурници, но много по-яростно нападна БСП и ДПС, които се опитвали да учат на парламентаризъм управляващите и десницата. Волен Сидеров традиционно скочи в защита ГЕРБ. Той бе категоричен, че на избирателя не му липсвали пропуснатите няколко часа дебат по бюджета, тъй като е наясно с положението. И заключи, че по-добро управление от това на ГЕРБ не може да има. "Щастлив съм, че участвам в тези исторически дни, в които виждаме края на червената номенклатура", допълни пламенно националистът и предрече разпада на соцпартията.
От опозицията веднага контрираха, че предсказанието прави точно човекът, чиято формация се разпада и общинските му съветници масово я напускат. Лютви Местан от ДПС пък упрекна шефката на парламента Цецка Цачева, че е пренебрегнала желанието на трима депутати на движението да се изкажат. Цачева напомни, че те не са били в залата в този момент. "Никога и по никакъв повод не съм подканвала толкова депутатите за изказване", контрира тя.

„След края на драмата "Лисабон", анализира „Дневник"
Лисабонският договор присъства често в новинарските емисии от няколко години, а още повече пред последните два месеца, но едва ли са много хората, познаващи документа и процеса на приемането му в детайли. Само "лесно четимата" версия на документа е 347 страници и изобщо не може да се нарече лесна за четене. Въпреки това договорът ще стане основен закон на ЕС от декември, а днес лидерите на страните членки се събират да решат кой ще поеме двата новосъздадени с документа поста в ЕС - на президент и на външен министър.
Подготовката и ратификацията на Лисабонския договор отнеха почти десет години, тонове хартия и труда на стотици бюрократи, дипломати, адвокати и политици. Договорът многократно беше обявяван за мъртъв - спомнете си корицата на "Економист" от април 2008 г. с надпис "Просто го погребете". Противниците му, включително и последният мохикан - чешкият президент Вацлав Клаус - прибягваха до фантастични правни акробатики, за да го спрат. И все пак той оцеля и със сигурност ще е последният договор на ЕС за поне десетилетие напред.
Целта на документа е ясна - да направи ЕС и институциите му по-ефективни за работа с 27 членки (които скоро ще станат и повече). За да стане това, договорът внася доста промени - някои доста съществени, други - по-малко. Твърде сложни и непрозрачни, повечето от тях ще останат почти незабелязани от гражданите. По думите на професор в Лондонското училище по икономика и политически науки видимите промени са в две направления - нови правила и нови роли.
Новите правила засягат процеса за взимане на решения и приемането на закони, който ще се облекчи заради разширяването на гласуването с квалифицирано мнозинство. Така ще се ограничи възможността на страните членки да блокират дадено решение или да го протакат със заплахи за вето. Вместо това те ще трябва да градят коалиции и да търсят компромиси. Тази промяна обаче ще влезе в сила чак през 2014 г. по настояване на Полша.
Новият договор ще разшири правата на Европейския парламент, който става равен с министрите на страните членки при приемането на закони в 40 нови области (включително енергетиката и разпределението на европейския бюджет). Това не само ще направи евродепутатите по-важни, но и със сигурност ще ожесточи допълнително предстоящите битки за структурните и земеделските фондове.
Значителни промени предстоят и във външната политика на ЕС, най-вече в общите мерки за сигурност. Досега вялата отбранителна политика на съюза има шанс да стане по-видима, тъй като за пръв път е дефинирана в европейски договор. Той ще разшири военните и цивилните акции и бюджета за тях, както и въвежда клауза за солидарност, задължаваща страните членки да си помагат при терористична атака, война и природни бедствия. Най-важната новост в тази област е "постоянното структурирано сътрудничество", нещо като "Шенгенско пространство" в сферата на отбраната и сигурността, където ядро от страни членки ще развива засилено сътрудничество и ще дава инструкции за общите военни операции. Дали това ще е началото на европейска армия и конкуренция с НАТО.
"Засега не, но кой знае какво ще стане след десет години", смята Ричард Гауън, външнополитически експерт в Европейския съвет за външни отношения. Според него развитието на отбранителния и военния капацитет е едно от най-интересните нововъведения на Лисабонския договор, което подсказва, че ЕС ще търси по-активно международно присъствие.

„Държавата не дава НЕК и "Булгаргаз" да вземат "Кремиковци", информира „Монитор"
Държавата няма да подкрепи НЕК и "Булгаргаз" да станат мажоритарни собственици на "Кремиковци" - това стана ясно вчера от изказването на министър Трайчо Трайков по време на кръгла маса по проблемите на комбината. Ако двете държавни предприятия придобият металургичния гигант, ще трябва да плащат всичките му задължения, при условие че той няма разрешително за работа и няма да има следващите десет месеца, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма. През миналата седмица министърът на околната среда Нона Караджова заяви, че не може да даде екоразрешително за задействане на оздравителния план, защото в него няма нито стотинка за предотвратяване на замърсяването на околната среда.
На двете държавни компании ще се наложи да плащат и всички публични искания на Министерството на финансите. Само преди седмица в комбината пристигна писмо от министър Дянков, който не даде разрешение за разсрочване на публичните му дълговете. Според министър Трайков в момента трябва да се мисли за хората от предприятието и какво може да се направи на мястото на "Кремиковци".
Между ликвидацията и оздравителния план
Има две възможности за развитие на дружеството - едната е за приемането на плана за оздравяване или чрез обявяване в несъстоятелност на комбината. Оздравителният план решава въпроса за собствеността на дружеството според синдика на "Кремиковци" Цветан Банков. При това положение обаче НЕК ще запише около 60 млн. акции. В момента капиталът на дружеството е около 18 млн. акции с номинал от един лев и НЕК би станала собственик на 79 на сто от капитала на "Кремиковци". При запазване на търговското дружество като действащо то има много по-широки възможности за решение на проблемите с ефективността на производството, използването на инфраструктурата и на притежаваните имоти, категоричен е синдикът. НЕК може да реализира сделка на значително по-приемлива цена за прехвърляне на собствеността на дружеството, смята Банков.

„Луксът издънил къртицата Петрова", разкрива „Стандарт"
Най-малко двама посредници е имало между къртицата на мафията Станислава Петрова и поръчителя на информацията. Те са препредавали разработките на антимафиотската служба, преди да стигнат до "клиента", разкриха вчера източници от прокуратурата. Поради тази причина било трудно да се установи директно връзката на арестуваната служителка на ГДБОП с получателите на секретните данни от полицейските разработки. За да се докажат контактите й, тя била следена и подслушвана в продължение на повече от 3 месеца. Така разследващите стигнали до цяла верига от нейни хора, които конспиративно препредавали с помощта на флашки и дискове сканираните копия на разработки.
32-годишната служителка на отдела "Пране на пари" в икономическото направление на ГДБОП е задържана в понеделник в 18 часа в служебната й стая. Белезниците щракнали в момента, когато излизала от службата след края на работното време. След 30-минутно дирене служителите от отдел "Вътрешна сигурност" открили в няколко папки 217 сканирани документа от разработки.
"Става въпрос за страници от поне 10 мащабни разработки", съобщиха от прокуратурата. Има подозрения, че Петрова дори е успявала да се докопа до служебни материали на колеги, които успявала също да запази в харддиска на служебния си компютър. Така на практика Станислава Петрова работела като къртица на мафията, а не изнасяла само материали, по които тя лично е работела. "Получавала е по 10 бона за флашка, но има данни, че са й преведени и 30 000 лв.", разкриха пред "Стандарт" разследващи.
Лъчезарната Петрова успяла да омае част от колегите си от отдела "Пране на пари". Докато си пиела кафето в компанията им по време на обедните почивки, умело успявала да измъкне определена информация и детайли от разработките, споделиха вчера нейни колеги. Тя маскирала любопитството си като желание да се учи да разкрива престъпните схеми. Затова винаги разпитвала до детайли схемите за източване на ДДС или за парични трансфери от главните офиси на офшорни фирми към българските им клонове, споделиха нейни близки. Отначало колегите й се присмивали на наивното любопитство. Много от тях и след ареста й не могат да повярват, че умишлено са били използвани като донори на информация, за която й е било щедро плащано.
Сигнали, в които имало сериозни съмнения за нездравото любопитство на Станислава Петрова имало и преди. Никой обаче не очаквал, че постъпилата в началото на 2006 г. служителка в новосформирания отдел "Пране на пари" може да се окаже с такава добра практическа подготовка в изнасянето на разработки. В първите си дни като антимафиотка Станислава идвала с раздрънкан и очукан "Голф 3". През лятото на 2007 г. шикозната дама се метнала на "Голф 5". Започнала да демонстрира високо самочувствие и недосегаемост. "Сякаш спря да бъде част от екипа ни, по-скоро идваше на гости", споделя неин колега. През 2008 г. веднъж я засекли да слиза от черно БМВ 5, два месеца по-късно от спортния модел на "Ауди" S8 с мощност над 400 коня. Тогава на антимафиотите им светнала лампата, че нещо не е наред.

„Кризата върна бързите кредити две години назад", съобщава „Дневник"
Кризата върна бързите заеми, отпускани от небанкови дружества, две години назад. Делът им от БВП на страната сега е по-малък в сравнение с 2007 г., когато набираха скорост. Това показват данните на БНБ за дружества, специализирани в отпускането на бързи заеми към края на септември. Общо отпуснати са 2.2 млрд. лв., което е 3.4% от БВП спрямо 3.6% в края на 2007 г.
Обемът на кредитите, които са основно потребителски, сега не е много по-висок от този преди две години - 2.035 млрд. лв., и вече трето поредно тримесечие намалява. Понижението започна от началото на тази година, като продължава трето поредно тримесечие. На годишна база към края на септември 2009 г. вземанията по кредити на този тип дружества намаляват с половин милиард лева (500.9 млн. лв.), или с 18.6%. Към края на 2008 г. годишният прираст е бил 38%. За последното тримесечие те са намалели със 118.8 млн. лв., или 5.1%. Свиването на кредитирането в този сегмент от пазара е в унисон с наблюдаваната тенденция при банковото кредитиране и при лизинга. Там също кредитирането е около точката на замръзване, като в общия случай погашенията по съществуващи заеми са повече от обемите нови кредити и лизинги. Причините са общата макроикономическа несигурност, неизвестността по отношение на доходите, прогнозите за увеличаване на безработицата в идните месеци.

„Читателят на прехода еволюира от Джаки Колинс до Паулу Коелю", казва в интервю за „Сега" управителят на книжарници "Пингвините" Владимир Георгиев
Как от държател на сергия за книги пред университета станахте собственик на верига книжарници?
- Пътят към успеха винаги има своето начало, своята първа крачка. Въпрос не само на обстоятелства, но преди всичко на много труд и предприемчивост е да не останеш в началото, а да продължаваш напред и да успееш. Започнах като продавач на книги - тогава мястото на книгите беше на открито, нямаше книжарници. Като студент родителите ми пенсионери трудно ме издържаха, та се налагаше сам да си изкарвам парите за кино, театър и купони. Така се захванах с търговията на книги. По онова време (1992-1993 г.) имаше голям глад за литература. Издаваше се какво ли не, в най-причудливи формати и корици. За всекиго имаше по нещо. Тиражите бяха големи, книгите се продаваха. Купуването не бе съпроводено с продължителен момент на преценка. Хората буквално "гълтаха" всичко, което излезе на пазара. Случвало се е в един ден да продам цели пакети от поредната Джаки Колинс или Удхаус - по 30-40 книги на вечер. В момента това е невъзможно. После излезе на мода фентъзи литературата, която не бе превеждана на български. Криминалетата.
Аз винаги съм се занимавал само с продажба на книги, не съм "спуснат" отнякъде, без да съм наясно какви са основните правила и взаимоотношения в книготърговския бранш. И това, че съм тръгнал от една сергия за книги, а сега съм изпълнителен директор на най-голямата верига книжарници, е голямо предимство за мен и за фирмата.
Кога открихте първата книжарница?
- През 1999 г. в Стара Загора, родния ми град. Кръстихме я "Пингвините" - като мястото, на което се намира. Точно пред нея има скулптура на два пингвина, затова местните, като си уговарят срещи, казват "абе хайде да се видим на пингвините". В момента имаме 28 книжарници в 24 български града. Колкото и да звучи благородно, всъщност търговията с книги е една хамалска работа, непрекъснато мъкнене на кашони. Да си призная, малко съжалявам, че се откъснах от директното общуване с клиентите, тъй като сега се занимавам предимно с административните дела на фирмата. Липсва ми живата реакция на хората, отношението им към нашата работа. С времето разбираш, че има редовни клиенти, които искат продавачът да познава техните вкусове и предпочитания, така както ходят при един и същи фризьор или си купуват хляб от един и същи магазин. И ако са любители на фентъзи, не желаят да им предлагаш новата Нора Робъртс. Ние тъкмо това се опитваме да постигнем - едно и също обслужване във всичките ни книжарници. Според анкети 80% от избора на клиента се формира въз основа на препоръките на продавача. Затова често казвам на нашите служители да са предпазливи и да не квалифицират една книга като "добра" или "лоша", а да дават собствената си преценка - "тази книга ми харесва" или "не ми харесва". В противен случай може да заблудят клиента. В нашите книжарници сме въвели следния прийом - продавачът написва мнението си за дадена книга върху ивица оризова хартия и я опасва с нея. И то служи за ориентир на клиентите. Ако дадена книга се е изчерпала в книжарницата, до 24 часа сме в състояние да я доставим на клиента. Във всеки един момент предлагаме над 10 000 заглавия.
Как е възможно човек да печели от продажба на книги във време на прогресираща неграмотност и все по-изтляващо влечение към литературата на хартиен носител?
- Наистина през последните години има осезаем спад на грамотността на българите като цяло. Това се доказва и от статистически данни, които периодично ни предоставя Асоциация "Българска книга". Но нашите клиенти - тези, които четат книги, не са засегнати от тази неграмотност, защото четенето е като нелечима болест - разбира се, сладка болест, не те оставя, пристрастяваш се, не можеш без него. Главният въпрос днес е да се приобщят към този клуб на пристрастените към четенето и младите, децата. Тук е голяма ролята на родителите, които със своя пример трябва да увличат децата си, на училището, на всеки отделен учител. И на първо място - на българската държава, която трябва да заложи на четенето на младите хора като на част от националната стратегия за образование. Училищните библиотеки са празни, с малък фонд, нямат субсидии. Тази година пропадна проектът за финансиране на библиотеките, на който всички те разчитаха. И ето как държавата се дистанцира от този толкова голям проблем - липсата на библиотечен фонд. Проблем, който в условията на криза ще се отразява осезаемо и върху отделния човек - той все по-често трябва да прави избор дали да си купи книга, или да посрещне ежедневните си насъщни нужди, без да има алтернативата на библиотеката. В Словения например библиотеките са конкуренти на книжарниците на пазара на книги. Те разполагат с достатъчно финансиране, за да закупят всички най-нови издания, така че човек да отиде да си прочете книгата в библиотеката, а не да я купува.

„Няма по-постна пица от кметската", казва в интервю за „Стандарт" кметът на Благоевград Константин Паскалев
В последните дни кметовете един през друг се оплакват от недостиг на средства и неразбиране от страна на правителството. Най-шумния скандал го вдигна управникът на Сливен Йордан Лечков, който дори поиска оставката на екоминистър Нона Караджова. Напрежение между общините и централната власт тлее и по други места. В същото време и най-голямата опозиционна партия БСП не спира да се тресе от скандали и междуособици. "Стандарт" потърси градоначалника на Благоевград Костадин Паскалев с въпроси за общинските неволи и пътищата за спасяване на соцпартията.
Г-н Паскалев, как оцеляват общините в разгара на кризата?
- Лично според мен случващото се в момента има няколко основни характеристики. Първо, има неизпълнение на собствените приходи в общините и те са в две основни пера. Едното е данъкът за възмездно придобиване на имущество, а другото - приходите от разпореждане с общинско имущество. Имаме неизпълнение в рамките на 5-10% в различните общини. А от друга страна, заради кризата централният бюджет финансира 90% от държавните дейности. С тях при една стегната финансова дисциплина разходите за здравеопазване, за образование за социални дейности се покриват в по-голямата част. Но има и пера, които няма как да се покрият - например заплатите на учителите в детските градини са държавно делегирана дейност и е необходимо да се дофинансира дейността им. Отделно, при неизпълнение на бюджета нарастват капиталовите проблеми, защото там основно се насочват неразплатените плащания. Втората част от връзката с централната власт е свързана с работата по оперативните програми. Община Благоевград в момента чака плащания от екоминистерството по оперативна програма "Околна среда" в размер на 5 533 233 лв. Заедно с неизпълнението на приходите в общинския бюджет това прави около 20% от целия ни бюджет. Едно върху друго се наслагват всичките тези дефицити. Тъй като по оперативните програми практически общината първо плаща на фирмите изпълнители и след това прави исканията си за междинни плащания.
Какво ще предприемете в тази тежка ситуация?
- При това положение ние нямаме полезни ходове. Онова, което аз съм се опитал да направя още когато беше приета антикризисната програма на предишния кабинет - веднага ограничихме разходите, което беше абсолютен сигнал, че практически ние няма да можем да получим 100-процентно финансиране от държавата. Намалихме и капиталовата си програма, доколкото това е възможно. Реално погледнато, въпреки натиска по тези две направления, опитваме се да се справяме със ситуацията.
Премиерът Борисов спомена, че е довел при вас министър Росен Плевнелиев и са ви отпуснали 800 хиляди лв., за да не затъне Благоевград в кал.
- Премиерът не е разбрал точно за какво става дума. Положението е много по-странно - когато видях, че един от проектите на общината се спира като финансиране от Министерството на регионалното развитие, предложих на министрите на регионалното развитие и на финансите, както и на премиера, от общинския бюджет да се преведат 828 940 лв. на МРРБ, а то да ги изплати по договора си на фирмата изпълнител. Тоест аз съм платил авансово за изпълнението на този договор. Това беше и моят аргумент да искам размразяване на проекта за изграждане на канализация и водоснабдяване, ремонт на 8 улици и тротоари в централната градска част.
А какви са очакванията ви за бюджет 2010?
- Бюджета го разделям на две части. Първата част е свързана с държавно делегираните дейности. Смятам, че в сферата на образованието с доста сериозно притеснение ще се справим. Но по отношение на другите дейности нещата ще изглеждат още по-неприятно за нас, тъй като, както в държавния бюджет има доста сериозно свиване на приходите, така и в общинските бюджети има понижаване. Което означава, че натискът върху местните дейности ще бъде огромен. И тук става въпрос за услугите, които общините са задължени безспорно да предоставят на гражданите - и чистота, и озеленяване, и осветление, и поддържане на светофарите, и зимно почистване. Отделно ние имаме ангажимент да създаваме нормална градска среда.

„2011 ще бъде първата година с ръст за лизинга", прогнозира в интервю за „Класа" председателят на Българската асоциация за лизинг Теодор Маринов
Г-н Маринов, последните статистически данни на БНБ сочат, че необслужваните лизингови договори са се увеличили с 85% до 688 млн. лв. само за едно тримесечие. Има ли място за притеснение, че тенденцията за увеличаване на лошите заеми ще се задълбочи и догодина?
- Очакваме да не настъпи съществено подобрение и може би да има известно влошаване до края на първото тримесечие на 2010 г. Дотогава мерките, взети от лизинговите дружества срещу нередовните длъжници, и ефектът от започващото възстановяване на световната икономика се очаква да реверсират текущата неблагоприятна тенденция.
Кризата продължава да се развива у нас, а лизинговият пазар бе един от най-бързо растящите сектори през последните години. Какво е състоянието на сектора в момента и какви са последствията за бизнеса у нас. Можем ли да очакваме съживяване на пазара скоро и какви ще са признаците за него?
- Лизинговият бизнес е най-силно зависим от инвестициите в движими капиталови стоки и икономическия ефект от ползването на тези активи. Очакваме инвестиционният процес в този вид активи, който през 2009 г. реализира спад от около 70%, да започне постепенно да се възстановява. Дотогава лизинговите портфейли ще намаляват, тъй като обемът на новия бизнес е под погашенията по текущите лизингови сделки. Очакваме ръстът да се възстанови през втората половина на 2010 г. и 2011 г. да бъде първата на изцяло положително ниво.
Всички знаем, че най-засегнатите от кризата клиенти бяха сред най-активните ползватели на лизинг. Какво се случва с плащанията на вноските им? Има ли лизинговият сектор потенциал да посрещне тези искания за удължаване на срокове, намалени вноски?
- Като финансов потенциал секторът безспорно разполага с капацитет, предвид факта, че над 80% от пазара се формира от лизингови дружества със собственици чуждестранни финансови групи, които в момента имат необходимите баланси и ликвидност да подкрепят българските си дружества. В същото време, възможностите за удължаване на сроковете се ограничават от факта, че обезпеченията по сделките непрекъснато се обезценяват и ако няма плащания по главниците на лизинговите договори, ние оставаме недобре обезпечени, което е сериозна предпоставка за едно по-бавно излизане от кризата.
Какви преференции предлагат компаниите сега, за да запазят и привлекат нови клиенти?
- Като цяло добрите клиенти продължават да ползват услугата при далеч по-изгодни параметри от непознатите/новите такива.
В коя сфера е най-чувствителен спадът на сключване на нови договори?
- Строителната техника и товарните превозни средства.
Преди началото на кризата имаше лизингови компании, които проявяваха засилен интерес към имотния сектор. Какво е положението в момента и кои сегменти от пазара на имоти оценявате като перспективни?
- Оценките не се различават съществено от тези на инвеститорите, но като цяло лизингът продължава да е отворен преди всичко към търговските и офис площи.
Като ефект от кризата и свързаните с нея последствия може ли да се наблюдава преструктуриране на лизинговия пазар у нас - сливания, поглъщания? И има ли регистрирани фалити на лизингови компании и ако не, можем ли да очакваме такива?
- Не очакваме сериозни фалити. Сливания и поглъщания би могло да има преди всичко в резултат от действия между финансовите групи, притежаващи лизинговите дружества.

„Кризата увеличи играчите на тотото", казва в интервю за „Монитор" изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов
Г-н Дамянов, преди 2 месеца, когато ви назначиха за директор на БСТ, казахте, че ви трябват поне 50-60 дни, за да говорите в детайли за дейността на тотото. Сега вече имате ли точна представа какво става в него и какво трябва да се промени?
- В момента още тече ревизия, затова истинското състояние на тотализатора и за мен, и за управителния съвет, още не е ясно на 100 процента. За 60 дни обаче се убедих, че цялата ни работа се нуждае от коренна промяна. Игрите в този вид и по начина, по който се провеждат, вече не са актуални за новото време. Съзнаваме обаче с председателя на УС г-н Иво Тонев, че всяко рязко движение крие риск и може да доведе до фатални последици. Това, което си начертахме в началото с целия екип, е, че трябва де се направят два вида промени - краткосрочни и дългосрочни. Сред първите са тези в правилата за игрите, които трябва да влязат в сила в началото на 2010 г. Те са свързани с обновен устройствен правилник, който вече е съгласуван с Министерството на спорта и ще влезе в Министерския съвет. Целта е да имаме повече свобода и възможности за реформи в положителна насока. Дългосрочните са в един пакет от документи за модернизация, чиято подготовка е възложена на специалистите от БАН.
Изненада ли ви нещо в работата БСТ, като се има предвид, че дълго време бяхте член на неговия управителен съвет преди това?
- В работата не забелязах нищо ново, макар че бяха минали 4 години. Но ми направи впечатление, че служителите са примирени, уплашени, всеки си мълчи и трепери, да не бъде уволнен. В интерес на истината сме освободили само двама души. Искаме с УС да им върнем амбициите и агресивността, да ги направим по-активни. Пари не се печелят от уплашени хора, а от такива, които умеят. И вече има някаква промяна, идват им идеи, работят с интерес. В бъдеще искаме да се промени и формирането на заплатите на база постъпленията и ефективността на специалистите. Така ще има още по-голям стимул да мислят и да се активизират.
Джакпотът в III теглене на "6 от 49", който падна в неделя, беше голямо предизвикателство за играчите. Как се отрази неговата атака на тотализатора?
- Големият джакпот винаги е предизвикателство за играчите. Всеки иска да опита късмета си и да спечели. За този 92-ри тираж, в който бяха улучени две шестици, постъпленията бяха рекордни в историята на тотото - 3 664 128, 30 лева. Пуснатите общо за страната фишове бяха 1 465 498, като само 1 141 465 от тях са за играта "6 от 49". В този тираж най-много фишове, като изключим София, бяха пуснати в Пловдив - 203 067. Регистрирани бяха и фишове с високи залози - един на стойност 4804 лева, 3 по 1029 лв. За сравнение играните комбинации спрямо предишната неделя бяха с 53% повече. Ние обаче не се гордеем с този джакпот. На фона на сумите, за които се играе в Европа, той е много малък. Мечтаем за 10 млн. лв. джакпот и когато го постигнем с промените, ще има с какво да се похвалим.
А какво спечели като пари българският спорт?
- Министерството на физическото възпитание и спорта - респективно българският спорт, получи само от 92-ри тираж 769 466, 94 лв. До момента от началото на годината сумата е 20 милиона лева.
Несъвършенствата в техническата обработка на фишовете и приемането на залозите затрудниха ли служителите на тотото?
- Техниката, с която разполагаме за off line системата, макар и остаряла, работи перфектно и сигурно и си свърши работата. Е, имаше един момент, в който си мислехме как ще се справим, ако джакпотът се задържи още малко, но това не стана. Разбира се, ако преминем на on line, ще увеличим шанса и възможностите на играчите да залагат до един час преди тегленето на тиражите. Конкретно за 92-ри тираж всички фишове бяха обработени навреме, а опашките бяха резултат на небивал интерес.
Още от интервюто на „Монитор"
Анализатори: България е на ръба на икономическа катастрофа
Европейският съюз официално излезе от криза това лято, но това далеч не се отнася за членките му от Централна и Източна Европа, отбелязва AFP, цитирана от БТА.
"Източна Европа ще изостане по растеж спрямо другите страни по света", отбелязва главният икономист на Европейската банка за развитие и възстановяване (ЕБВР) Ерик Берглоф в интервю за вчерашното издание на австрийския вестник "Стандарт".
Сред страните, които се присъединиха към ЕС след 2004 година, обаче има големи контрасти. Докато Полша продължава да бъде единствената страна в ЕС, която избегна рецесията, трите балтийски страни, Унгария и България отчетоха силно свиване на техния БВП, отбелязва AFP.
"Страни като България и балтийските държави, които са силно зависими от чуждестранните капитали, страдат повече. Те са на ръба на икономическата катастрофа и продължават да се опасяват за стабилността на техните валути. Това посочва Витолд Орловски, от анализаторската компания PricewaterhouseCoopers.
За сметка на това "Полша, Чехия и Словакия, които допуснаха по-малко грешки, могат да гледат бъдещето по-спокойно", допълва Орловски.
В отделен анализ на Deutsche Welle се съобщава, че броят на безработните у нас се увеличава стремително, а икономиката все още се срива. През това време правителството напредва съвсем бавно с необходимите икономически реформи и борбата срещу корупцията, което възпрепятства икономическия подем.

Закъснява ви самолета - имате право на обезщетение
От сега нататък, ако пристигнат с три часа и повече след времето по разписание, пътниците на закъснели полети, могат да искат от авиокомпанията обезщетение.
Това постановява Съдът на европейските общности. В решението се изяснява с какви права разполагат пътниците на закъснели полети спрямо авиокомпаниите.
Регламентът предвижда, че при отмяна на полет пътниците могат да получат фиксирано обезщетение в размер между 250 и 600 EUR.
За сметка на това регламентът не предвижда изрично, че подобно право имат и пътниците на закъснели полети. Повод за разглеждането са редица жалби на пътници, превозени със закъснения от по 22 - 25 часа.
В началото Съдът уточнява, че продължителността на закъснението, дори да е голяма, не е достатъчна, за да може полетът да се разглежда като отменен.
В случай, че след настъпването на времето на излитане по разписание, авиокомпанията осигури превоза на пътниците с друг полет, т.е. с полет, който е планиран независимо от полета, за който пътниците са направили резервацията си, последният може по принцип да се разглежда като отменен.
За тази квалификация нямат решаващо значение нито съобщенията на информационните табла на летището или даваната от служителите информация, нито обстоятелството, че пътниците вземат обратно своя багаж или получават нови бордови карти, нито промяната в състава на групата пътници.
Що се отнася до правото на обезщетение, предвидено в регламента в полза на пътниците на отменени полети, Съдът установява, че засегнатите от закъснение пътници претърпяват аналогична вреда, състояща се в загуба на време, и поради това се намират в сходно положение.
Всъщност пътниците на отменени малко преди излитането полети имат право на обезщетение дори, когато са премаршрутирани от авиокомпанията с друг полет, при положение че са загубили три часа или повече спрямо предварително планираната продължителност.
Не би било обосновано пътниците на закъснели полети да бъдат третирани различно, когато достигат своя краен пункт на пристигане три часа или повече след предварително планираното време за пристигане по разписание.
Накрая Съдът отбелязва, че подобно закъснение не поражда право на обезщетение, ако авиокомпанията може да докаже, че закъснението е причинено от извънредни обстоятелства, които се намират извън ефективния контрол на авиокомпанията и които не са могли да бъдат избегнати, дори да са били взети всички необходими мерки.
В това отношение Съдът напомня, че технически проблем със самолет не може да се счита за извънредно обстоятелство, освен ако този проблем произтича от обстоятелства, които не са присъщи на нормалното упражняване на дейността на съответната авиокомпания и се намират извън ефективния й контрол.

Лечков иска оставката на министър Караджова
Кметът на Сливен Йордан Лечков иска оставката на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Официалните документи и позицията си той ще представи в понеделник.
Лечков обяви, че ще сезира за исканията си премиера Бойко Борисов, Европейската комисия и Националния фонд в Министерството на финансите.
Искането за отстраняване от поста на министър Караджова е заради спряната втора фаза на проекта за водния цикъл на Сливен.
Кметът коментира, че няма обяснение, защо от екоминистерството са изпратили писмо да бъдат прекратени процедурите по обявяване на обществената поръчка за изпълнители на проекта.
Първата фаза на проекта за подмяна на водопреносната и канализационната мрежа се финансира по програма ИСПА, а втората - по Оперативна програма „Околна среда".
Припомняме, вчера Лечков и Караджова открито сблъскаха позициите си за 20% авансово плащане по проект по Оперативна програма „Околна среда" за смяна на канализационната и водопреносната мрежа в Сливен.
Според Караджова договорите са подписани при 10% авансово плащане и това важи за всички по тази програма.

От БСК искат промени в социалноосигурителната система
Необходимостта от промени в социалноосигурителната система обсъждаха снощи социалният министър Тотю Младенов и председателят на БСК Божидар Данев.
От БСК искат постигане на равноправие между частните работодатели и държавата, както и между заетите в частния и в бюджетния сектор.
Данев подчерта, че бюджетите на част от ведомствата не отразяват действителните им разходи и по този начин се прикрива реалният процент на преразпределение на бюджетни средства.
На практика, бизнесът субсидира пенсиите на служителите на МО, МВР и правораздавателната система, тъй като държавата внася с около 25% по-ниски осигуровки за тях, а разликата се покрива от останалите осигурители, заяви председателят на БСК.
Втората група предложения, които Данев отправи към социалния министър, бяха насочени към промени в Кодекса на труда (КТ), по-специално в частта за осигуряване на гъвкав пазар на труда и постигане на равнопоставеност в отговорността на работодателите и на наетите.
Специално внимание беше обърнато върху квалификацията и преквалификацията на човешките ресурси, като и двете страни изразиха съгласие, че е необходима сериозна реформа в тази сфера. Общо беше мнението, че всички социални помощи следва да бъдат обвързани със задължение за ограмотяване, квалификация и преквалификация.
Той обърна специално внимание върху факта, че през последните месеци 60% от влезлите в страната чуждестранни инвестиции са насочени към производството на енергия от възобновяеми енергийни източници, а практически в страната липсва нужното количество трудов ресурс с подходяща квалификация в тази сфера.
В тази връзка, Данев предложи част от средствата, които страната ни ще получи от продажбата на емисионни права по Протокола от Киото, да бъдат насочени за обучение именно на такива специалисти.

Китайска компания отново идва за стъкларския завод Динамит
За втори път представители китайската държавна компания China Luoyang Float Glass Group пристигат в Разград с намерение да възродят производството на стъкло в региона. Още преди година вицепрезидентът на CLFG Ли Вей обяви в Разград, че дружеството ще инвестира най-малко 80 милиона евро за възстановяване на производството на стъкло във фалиралия преди осем години разградски завод Диамант, предаде Дарик радио.
През 2007 г. активите на предприятието бяха закупени от пловдивската фирма "Виа пропъртис", с която китайците планират съвместната инвестиция. CLFG е държавна китайска компания, трета в света по обем на производството на плоско стъкло. Заводите на фирмата притежават 24 поточни линии с капацитет от 600 тона стъкло на ден.
В Разград се очаква да открият 300 работни места. Във вторник китайската бизнес делегация се срещна в София с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и депутата от ГЕРБ от Разградски регион Тодор Димитров. В Разград представителите на китайския холдинг пристигат тази вечер, деловите им срещи са утре, уточни Димитров.


ПО ФОКУС

Антон Кутев: Простащината на мнозинството и правителството са на път да докарат нови избори

София. Простащината на това мнозинство, простащината на това правителство е на път да доведе държавата до нови избори. Това каза на брифинг в парламента депутатът от Коалиция за България Антон Кутев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Всяко нещо има своите граници" - каза той. По думите на Кутев - в момента се наблюдава пълна профанизация на политиката.
„Опростачването на политическия диалог стига до нива, които започват постепенно да обезсмислят не само парламента, не само правителството – те започват да обезсмислят държавата. Всички тези неща, които само за няколко дни видяхме в публичното пространство, които касаят думи от типа на кюфтаците, вибраторите, садо-мазо атрибутите – всичко това са неща, които до такава степен профанизират диалога в политиката, че оттук не остава политик. Това, което се случва в момента, е простащина, доведена до степен, в която тя разрушава държавата”, каза депутатът. „Това, което ще се случи в съвсем скоро време, ако не се промени пътят, по който сме тръгнали, е деструкция, разрушаване на обществото. В това общество не живеят идиоти. В тази държава има достатъчно много хора, които мислят с акъла си и те не искат да бъдат представени по пътя на садо-мазо атрибутите. Нямаме право да довеждаме държавата до тези нива на идиотизъм, защото всичко това в крайна сметка означава разрушаване на държавното устройство. Това, че вътре в България стигнахме до пълна простащина, започва да се разпространява навсякъде по света. Преди около два месеца нашият министър-председател посети Москва много злополучно. Накрая резултатът от това беше, че руският министър-председателя трябваше да му обясни, че той е отишъл неподготвен и че те очакват от него да си говорят за енергийни проекти и че той поне би трябвало да е прочел договорите, за които става дума. Само след няколко дни нашата външна министърка ще направи посещение в Щатите. Те очакват, че нашата външна министърка ще отиде с ясното съзнание, че ще говорят за енергийни проекти, за енергийна сигурност, за диверсификация на доставките на газ и на петрол”, обясни депутатът. По думите му намерението на министър Румяна Желева били да разкаже какво прави българската прокуратура.
„Поредното профанизиране на дебата. Поредното свеждане на дебата до това, че едни хора в бяло гонят лошите и ние това всички го разхождаме из целия свят и разказваме на всички до каква степен не ни стига акълът на държавници, за да разберем какво е важното за тази държава. Държавата е в криза”, заяви Кутев. „Това ще разруши държавността и само след няколко месеца, ако продължим по същия начин, хората ще ни изкарат на предсрочни избори, защото това не са политиките и политиците, които те искат да виждат”, каза още той.

Липсата на държавна политика за циганското население поражда насилие, според ВМРО
София. С нарастващо безпокойство следим периодичните прояви на насилие сред ученици в Самоков. Сбиването между ученици от двете училища в града е поредният от много подобни изблици на нетърпимост. Тревожното е, че зад подобни случаи стои етническа ненавист. Още по-тревожно е обаче, че медиите говорят за „български и ромски етнос” - се казва в позиция на ВМРО за събитията в Самоков.
ВМРО - БНД не смята, че българите са „етнос” в България. Българите са държавотворният народ в България. Циганите са български граждани като всички останали. Притеснителна според нас е и другата крайност в публичното говорене по тези въпроси: да се омаловажава страхът на хората по места от ежедневната циганска престъпност. Този проблем съществува и ще става все по-значим.
Раждаемостта сред циганите у нас е четири пъти по-висока от тази при българите. Ако проблемите с образованието, работата и цялостната социализация на циганското население у нас, не бъдат решавани с последователна държавна политика, то утре ще бъдем свидетели не само на трайно понижаване на качество на работната ръка у нас, но и на постоянно етническо напрежение. Българската държава е призвана да изгради и приложи непротиворечива политика, която да обединява както грижата за раждаемостта, така и за отглеждането, възпитанието, образованието и трудовата реализация. Такава политика е необходима час по-скоро, за да се запази демографският потенциал на българската нация.

Кой ще бъде лицето на Европа?
Държавните и правителствените ръководители на страните-членки на Европейския съюз ще се срещнат днес на работна вечеря в Брюксел, за да се опитат да постигнат консенсус за новите ръководни постове в блока. С влизането в сила на Лисабонския договор, който бе окончателно ратифициран в началото на месеца, се създават новите постове постоянен председател на Европейския съвет и върховен представител за външната политика и сигурността или по-популярно наричани президент и външен министър на блока. Въпреки че идеята на Договора от Лисабон, заменил отпадналия проект за конституция, е да подобри функционирането на институциите на ЕС, европейските лидери се оказаха в задънена улица с множеството номинации за двата поста на фона на призиви за равнопоставеност на половете и по-голямо присъствие на жени на ръководни постове в институциите на съюза. Към всички проблеми може да бъде допълнена и относително неясната формулировка за функциите на новия председателски пост, което създава трудности в процеса по номиниране. А широкоразпространеното мнение, че президент на ЕС трябва да стане десен политик от малка или средна по големина държава, докато външният министър – ляв от голяма страна-членка, още повече усложнява целия процес.
Ето как са описани в Лисабонския договор двата поста:
‘На мястото на ротационното председателство, което всяка страна-членка заема в продължение на шест месеца, ще бъде създаден постът “председател на Европейския съвет” (в който влизат 27-те страни-членки). Той ще бъде избиран от лидерите на ЕС с мандат от 2,5 години.
Ротационната система ще бъде запазена за съвета на министрите (на финансите, на земеделието и т.н.).
Председателят ще подготвя срещите и ще представя ЕС на световната сцена “без да се меси в работата” на новия “Върховен представител за външните отношения и сигурността”.
Този пост в сферата на външната политика ще съчетава ролите на настоящия върховен представител за външната политика и сигурността (Хавиер Солана) и на еврокомисаря по въпросите на външните отношения (Бенита Фереро-Валднер).
Този, който го поеме, ще бъде също и заместник-председател на Европейската комисия и ще координира всички външни действия на ЕС.’
Последното уточнение създава трудности и за Жозе Мануел Барозу и процеса по сформиране на нова Европейска комисия, тъй като страната, която излъчи върховен представител, няма да има свой еврокомисар.
В крайна сметка двуседмичните телефонни консултации, водени от шведския премиер Фредрик Рейнфелд, чиято страна е ротационен председател на ЕС до края на декември, не дадоха резултати. „Списъкът с кандидати е твърде дълъг. В хода на преговорите той се удължи, вместо да намалява”, оплака се Рейнфелд в началото на седмицата.
В края на краищата като основен претендент за председателския пост се очерта „технократът” Херман ван Ромпуй, който от една година е премиер на Белгия. Сериозни претенденти са и бившият британски премиер Тони Блеър и министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер.
Относно поста върховен представител за външната политика най-големи са шансовете на бившия италиански премиер Масимо Д’Алема, особено след като британският външен министър Дейвид Милибанд на няколко пъти заяви, че не е кандидат. Д’Алема получи и подкрепата на настоящия върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана.
Позицията на България относно тези промени бе изразена от външния министър Румяна Желева. За председател на Европейския съвет страната ни поддържа премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер, но министърът не изключи и евентуална подкрепа за Херман ван Ромпуй.
Европейски официални лица предположиха, че дебатите може да не приключат в четвъртък и срещата да бъде удължена.

Основният организатор на атентатите от 11 септември ще бъде осъден и екзекутиран, каза президентът на САЩ
Вашингтон. Американският президент Барак Обама предрече, че основният обвиняем в организирането на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ ще бъде осъден и екзекутирам, защитавайки плановете за съдебен процес срещу Халид Шейх Мохамед в граждански съд, предаде АФП.
Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър увери американските законодатели, че обвинението „няма вероятност да се провали” и Шейх Мохамед няма да бъде освободен, дори и да бъде оправдан от съдебното жури в Ню Йорк, който все още е изплашен от атентатите от 11 септември 2001 г.
Обама, говорейки пред телевизия „Ен Би Си” по време на обиколката си в Азия, каза, че гневът и притесненията за сигурността около планирания граждански съдебен процес ще бъдат забравени, когато „той е осъден и смъртната му присъда бъде изпълнена”.
Говорейки в отделно интервю за Си Ен Ен, Обама отрече, че предрича изхода на съдебния процес.
Президентът също призна за първи път, че той няма да може да изпълни обещанието си да закрие центъра за задържане на заподозрени в тероризъм във военната база Гуантанамо до 22 януари 2010 г.

“Амнести интернешънъл” призова САЩ бързо да разрешат въпроса около затвора в Гуантанамо
Лондон. Международната неправителствена организация “Амнести интернешънъл” призова Вашингтон да "удвои усилията” за разрешаване на полемиката около затвора в Гуантанамо, след като президентът на САЩ Барак Обама призна, че той няма да бъде затворен през януари както бе обещано, предаде АФП.
Базираната в Лондон правозащитна организация също така поднови призивите си към правителството на САЩ или да освободи намиращите се в затвора в Куба заподозрени за терористична дейност, или да определи срокове за провеждането на честни съдебни процеси.
„През последните месеци американските власти позволиха задържаните в Гуантанамо да се превърнат в политическа игра, и политиката на страха да надделеят над човешките права”, каза Сюзън Лий, директор на отдела за Северна и Южна Америка в “Амнести интернешънъл”. „Сега, както трябваше да бъде още от начало, правителството трябва да вземе решение по задържанията, като даде на задържаните честен съдебен процес или незабавно ги освободи”, допълва тя.

Американският президент Барак Обама заяви в сряда, че вярва, че американският военен затворен в Гуантанамо, Куба, може да бъде закрит през следващата година, но призна, че няма да успее да осъществи това до поставения от самия него срок през януари.
Обама заяви, че не е разочарован, че няма да успее да осъществи първоначалния краен срок, защото „знаех, че ще бъде трудно”.
„Поели сме по път и сме започнали процес, според който очаквам Гуантанамо да бъде закрит догодина”, заяви Обама, като отказа да посочи точна дата за това.

Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г7 ще се срещнат през февруари в Канада
Отава. Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г7 ще се срещнат през февруари в Канада в навечерието на срещата на Г20 по-късно през идната година, предаде АФП.
Срещата ще се състои в канадския град Икалуит на 5 и 6 февруари.
Срещата ще има за цел да постави фокуса върху ключовите въпроси, залегнали в сърцевината на предишните международни срещи, включително и пътищата за укрепване на международните финансови институции, „което да им позволи да реагират по-добре на икономическата динамика, гарантирайки, че те отразяват по-добър начин днешната глобална икономика”.
Срещата ще даде началото на серия от международни срещи в Канада през 2010 г., сред които са и срещите на Г8 и Г20 през юни.

Светът все още не е достигнал точката, в която ще започне да оказва натиск върху Иран, казаха във Вашингтон
Вашингтон. САЩ заявиха, че международната общност все още не е достигнала точката, в която да премине от дипломатически действия към оказването на натиск върху Иран във връзка с ядрена му програма, предаде АФП.
„Няма да затваряме вратата за диалог, но в определена точка, според мен, ние ще започнем да обръщаме малко повече внимание и на другия вариант”, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Йън Кели.
„Все още не сме достигнали тази точка, но както казах преди, до тогава не остава много време”, добави той.
По-рано иранският външен министър Манучехр Моттаки изключи възможността Иран да изпраща зад граница своя ниско обогатен уран.
По думите на Кели, САЩ не смятат изявлението на Моттаки за официален отговор на предложението за иранския уран и очакват да разберат дали Международната агенция за атомна енергия е получила официален отговор от Иран по въпроса.
„Това, което бе казано днес… не ни вдъхва доверие, че те ще дадат позитивен отговор”, отбеляза Кели.

САЩ не искат решаване на кризата в Хондурас, смята Мануел Селая
Мексико. Сваленият президент на Хондурас Мануел Селая заяви, че Съединените щати не правят никакви усилия за разрешаване на политическата криза в неговата страна.
„Ако САЩ действително бяха заинтересовани от политическо разрешаване на кризата в Хондурас, то щеше да е достатъчно да размахат пръст за пет минути и до два часа правителството да е възстановили пълномощията ми на президент”, каза Селая в интервю за мексиканската радиостанция “Радио де Мексико”.

Няма коментари: