вторник, 10 ноември 2009 г.

Е, НИЕ СМЕ ПО-ЛЕЖЕРНИ ПРИ ЧЕСТВАНИЯТА от германците, НО ДА ОТБЕЛЕЖИМ ВСЕ ПАК сакралнта ДАТА 10 ноември 89!

Изглед на една от килиите в родното ни Белене, където "неудобните българи" са си живели, според управлявщите ни навремето, УДОБНО! А за какво са били измъчвани, вече се оказа неудобно питане, дори след 20 години и ...се забрави! Пародия българска!!! Трябва ни още един "10 ноември", за да натамъним "нещата" и "дълбоко" ги осмислим, защото мислим просто БАВНО.

От публикации в блога ми, моля припомнете си какво се е случвало на 10 ноември 1989 година, сравнете и мислете:

публикуано на “13 юли 2009, понеделник
ВСЯКА МИСЪЛ ЗА РЕАНИМАЦИЯ НА бкп ДА СЕ ИЗПЕПЕЛИ ДО КОРЕН
ПОДЗАГЛАВИЯ:
Какво разкриват Секретни архиви за фалитите на комунизма
Десети ноември 1989 - митове, легенди и истини
Дори и да е имало опозиция в България след 1947 тя е ликвидирана.
Каналите за антики и ролята на Людмила Живкова”

ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Преходът закръгли 20 години

На 10 ноември 1989 г. започнаха демократичните промени
20 години от събитията, довели до падането на комунистическия режим и началото на демократичните промени у нас, се навършват днес. На 10 ноември 1989 г., часове след падането на Берлинската стена, е свикан пленум на Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа партия (БКП).
На пленума Тодор Живков е освободен от заеманите от него ръководни постове в партията и държавата. За негов наследник начело на ЦКП на БКП е избран Петър Младенов, който на 3 април 1990 г. е избран от Народното събрани за президент (председател) на България.
На 18 ноември т.нар. неформални организации, начело с КТ “Подкрепа” и “Екогласност”, организират първия свободен митинг пред храм-паметник “Св. Александър Невски” в София. На 7 декември 1989 г. е създаден Съюзът на демократичните сили (СДС) - коалиция от новоучредени политически партии и организации.
На 3 и 4 януари 1990 г. в София се водят предварителни консултации между представители на опозицията и ръководството на БКП за свикването на “кръгла маса”, която да очертае рамките на мирния преход. “Кръглата маса” заседава от 16 януари до 15 май 1990 г. В резултат от работата й са приети споразумения за политическата система, за изменения и допълнения на Конституцията, законопроекти за политическите партии и изборите за Велико народно събрание (ВНС) и др.
На 15 януари Народното събрание гласува за отмяна на член 1, ал.2 и 3 от Конституцията на НРБ, в които са формулирани принципите за ръководната роля на Българската комунистическа партия. На 3 април БКП се преименува на Българска социалистическа партия (БСП).
Изборите за седмо Велико Народно събрание (ВНС) на 10 и 17 юни 1990 г. са спечелени от БСП. СДС оспорва резултатите и започва протестни действия, довели до свалянето на президента Петър Младенов, който подава оставка на 6 юли 1990 г. под натиска на обществените протести и заради прословутата реплика “По-добре е танковете да дойдат”.
На 1 август 1990 г. ВНС избира д-р Желю Желев за президент на НРБ. На първите преки президентски избори в България на 12 и 19 януари 1992 г. д-р Желев е избран за президент с петгодишен мандат.
Новата Конституция на Република България е приета от ВНС на 12 юли 1991 г. За двадесет години след 10 ноември 1989 г. в България са конституирани едно Велико и шест Народни събрания (от 36-то до 41-то), страната е управлявана от 12 министър-председатели.

КОМЕНТИРАЛИ:

1. Анонимен 10 ноември 2009
Неотдавна студентите от СУ “Св. Климент Охридски” чуха от премиера Бойко Борисов, че няма пари за образование, щото освен за ланския сняг ще дава за бабите и дядовците. Чудесно. Но преди дни стана ясно - ни добавки, ни индексации на пенсиите. Берлинската стена падна, но таванът на пенсиите - не!
Да беше социализъм - ясно: заплатите - еднакви, пенсиите - също. А то пазарна икономика - хем заплатите и вноските драстично различни, хем пенсиите убийствени близнаци.
Какво й е лошото на сивата икономика - и тия, дето плащат яки вноски, и ония, които дават в пъти по-малко, стигат до безличието на уравниловката. И 20 г. все така. Било принцип на солидарността!
Усеща го само елитът на държавата. Единствен с право на достойни старини - без таван на пенсиите. На бабите и дядовците, на безпомощните ни родители - приказката за лъжливото овчарче. И мечтания - да падне стената.

2. Pitankata 10 ноември 2009
Че събарянето на Берлинската стена е положително събитие, спор не може да има. Само че къде сме ние двадесет години по-късно? Време е за равносметка. И равносметката е следната – магазините са пълни, джобовете са празни, гражданите са озлобени, а на власт е един авторитарен режим с тоталитарни похвати, който е готов да унищожи демокрацията в страната. И тогава хората са искали справедливост и сега искат справедливост. Само че справедливостта разбирана като възмездие не е справедливост а отмъщение. Отмъщение на кого? Защо го няма отмъщението срещу зулумите на Костов, на Филип Димитров, на Доган или на Царя? Защото те все още са удобни. И най важното, лижат задника на новата власт. Особено Костов. Както и да е. Щом искаме отмъщение двадесет години по-късно отново се връщаме там където бяхме. Само че този път заменяме тоталитаризма с авторитаризъм. Някой ще каже: „Да ама той и Стамболов е наложил авторитарен режим пък виж докъде докарал България”. Хубаво, ама на каква цена. С политически репресии. Пък и да се сравнява Стамболов с Борисов е леко смешно. Но да се върна на Берлинската стена. Това което е добре да се спомене е, че двадесет години по-късно стени продължават да се изграждат. Стени на омраза и на потъпкване на различните, стени пред демократичните принципи в България. Стени продължават да се изграждат ако щете и във физическия смисъл на думата и то от смятани за демократични страни. Какво иначе можем да кажем за стената между Мексико и САЩ или за стената разделяща палестинските територии от Израел? Не говорим ли в крайна сметка за едно и също нещо? И поне ако не за едно и също, то поне за много близки по своето символно значение, по своите цели и предназначение стени. Както и да е. Искам да кажа, че събитията не бива да се тълкуват еднозначно, защото падането на комунизма може да ни донесе свобода, която благодарение на новото правителство олита, но ни донесе и мизерия, гняв и омраза.

3. Старозагорец 10 ноември 2009
20 години след 10 ноември културните институти в Стара Загора се управляват от специалисти със средно образование и възпитаници на АОНСУ. Така управлява кметът на Стара Загора избран от ПП ГЕРБ. С чаша вино в ръка, и с поредица от бивши комсомолски секретари.

4. Христо Христов 10 ноември 2009
10 ноември в община Стара Загора още не е настъпил. Избраният като кандидат на ПП ГЕРБ кмет Светлин Танчев управлява с експерти от времето на баба Цола Драгойчева, а го съветва професор, доказан доносник на ДС
... Събориха Стената в Берлин, а кметът на Стара Загора Светлин Танчев 20 години след 10 ноември построи барикади между гражданите и чиновниците си, останали от времето на баба Цола Драгойчева.Избран от ПП ГЕРБ, той подмени вота. Негов основен съветник е професор, доносник на ДС.


“Белене” 1949-1959 г. и след това

Експозицията събира фрагменти от вещния свят на лагерите
Експозицията “Без следа? Лагерът “Белене” 1949-1959 г. и след това…” представят тази вечер Институтът за изследване на близкото минало и Националната художествена галерия (НХГ), съобщава БТА. Изложбата, която се открива в 18.00 ч. днес ще продължи до 22 ноември.
“Равносметката, съпровождаща двадесетгодишнината от падането на комунизма, откроява лагерите като феномен, който в голяма степен разкрива характера на режима. Не само на ранния му, радикален период, белязан от произвол и открито насилие, но и на времето след декларираната, но формална десталинизация през 1953 г. Под привидната нормализация и рутинното всекидневие на късния комунизъм лагерите повече от всичко друго разкриват срамната тайна на режима, че по същество не се е променил”, казва ръководителят на института Ивайло Знеполски.
По думите му истинската история на лагерите в България, остава и до днес непозната. Причините за това са много, но една от основните между тях е мълчанието - предишното и днешното. “Мълчанието е основополагащ момент в тоталитарния проект за лагерите. Всичко, свързано с тях, и до днес носи грифа “Строго секретно”, каза Знеполски.
В експозицията има предмети, събрани благодарение на щастлива случайност. Сред тях са фрагменти от един вещен свят, незначителни на вид, но натоварени с дълбок исторически смисъл - лъжица на лагерист, сламена кутия, дървени налъми с тайник в тока, книги, четени нелегално, живописни табла, малка пластика, записки на ръка, изнесени с огромен риск, стихотворения… В изложбата са включени и възстановките на лагера в Белене.

ГЕРБ казва за импийчмънта на президента
Събират се със сините и "Атака", за да обсъдят съвместните действия
Днес става ясно дали управляващите ще се разберат за импийчмънта на президента Георги Първанов. В ранния следобед днес от ГЕРБ привикват шефовете на парламентарните групи на Синята коалиция и на “Атака”, за да уточнят мотивите за искането за сваляне на държавния глава. Засега от ГЕРБ още уточняват официалната си позиция. Тя щяла да бъде оформена, след като се запознаят с мотивите на колегите си-депутати, подкрепящи тяхното правителство.
Идеята да се иска импийчмънт на президента се появи вчера, когато ДСБ и “Атака” заплашиха Първанов с процедура по отстраняване от власт. Двете партии атакуваха държавния глава заради отказа му да подпише укази за връщане на посланиците ни в САЩ и Турция и заради вчерашните му критики към правителството. Според ГЕРБ пък държавният глава е нарушил Конституцията, тъй като не се е отчитал пред парламента. От БСП определиха искането за импийчмънт като наказателна акция срещу държавния глава. Сините вкараха в употреба дори стар скандал от времето, когато Първанов беше председател на БСП. Според списък, публикуван в иракския вестник “Ал Мада”, БСП е получила 12 милиона барела петрол в замяна на политическа подкрепа за режима на Саддам Хюсеин. Първанов и досега отрича тази помощ да е факт.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова: Разочаровани сме от президента
Мария Филева


Г-жо Фидосова, подкрепя ли ГЕРБ идеята на ДСБ и “Атака” за импийчмънт на президента?
Ще почна малко по-отдалеч, тъй като за мен и моите колеги от ГЕРБ е странно поведението на президента и сме разочаровани от изказването му по повод на връщането на предложението на Министерски съвет за отзоваването на ръководители на дипломатически представителства в Турция и САЩ. Странен е за нас и прочитът на Конституцията от страна на президентството, тъй като в това отношение единствено с решение и предложение на МС президентът назначава и освобождава посланици. Странно е и друго – в същия този член 98 на Конституцията е записано и друго задължение на президента, което поставиха като въпрос и колегите от “Атака” – да информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия. Направих за себе си проверка в деловодството на НС – за двата мандата Георги Първанов не е поискал нито веднъж такава процедура и не е предоставил писмен доклад, с който да информира НС за някои от своите действия в рамките на поставените му правомощия. Само веднъж се е случило – има една стенограма за решение на парламента от 20 март 2003 г., когато НС е задължило президентът да се яви и да го информира за войната в Ирак. Само че като чета стенограмата, виждам, че той започва своето изявление тогава с изказване, че върху неговите действия не следва да се упражнява парламентарен контрол. Пък ние тук не говорим за парламентарен контрол, а за нещо малко по-различно – а именно в парламента да става това информиране и той всъщност информира НС под формата на обръщение към нацията, според стенограмата. Така че според мен определено има нарушения.
Ние в рамките на утрешния ден се разбрахме с колегите от “Атака” и Синята коалиция да направим среща, да се запознаем подробно с техните мотиви, тъй като те вече са обявили, че искат започване на такава процедура и са написали подробно мотивите си.

Каква е процедурата всъщност?
Първо, за това трябва да има подписка най-малко на една четвърт от НС, т.е. 48 депутати. Тази подписка се внася в деловодството на парламента. След това има дебат в залата по отношение на искането и откриването на процедурата за импийчмънт на президента. И ако повече от две трети от общия брой на народните представители – мнозинство от 161, гласуват за това, искането отива в Конституционния съд, той разглежда обвинението срещу президента и в едномесечен срок от внасяне на обвинението се произнася има ли нарушение на Конституцията. Ако констатира, че има и тези нарушения са достатъчно основание, пълномощията на президента могат да бъдат прекратени. Но това е единствено и само в правомощията на КС. НС може само да предизвика процедурата и с квафилицираното мнозинство от две трети да излезе с обвинение към президента за нарушаване на Конституцията.

А каква все пак е позицията на ГЕРБ?
Позицията на ГЕРБ ще я заявим утре официално, тъй като трябва да вземем решение на ниво Изпълнителна комисия. Чакам да ми предоставят подробно мотивите си колегите от “Атака” и от Синята коалиция и утре ще направим среща.

Според лидера на БСП Сергей Станишев искането за импийчмънт е наказателна акция срещу критика на президента към правителството, а държавният глава има право на това – Първанов е критикувал и тяхното правителство. И още нещо – това е проявление на авторитарния режим на Борисов, който се налага като стил на управление на държавата.
Не, не. Не трябва да се тълкуват по този начин нещата. Нито има наказание, нито авторитарност, нито реваншизъм. Има наистина нарушение на Конституцията. Нека всички институции да я четат коректно, има процедури и задължения, които са определени. И наистина в т. 6 на чл. 98 отзоваванията на посланици стават само и единствено по предложение на Министерски съвет и президентът няма правомощия да връща на това основание, на което той каза. Той изобщо няма основание за връщане.

Т.е. вие му искате да бъде свален заради отказа му да подпише указите за отзоваване на посланици, а не заради критиките му към правителството, така ли?
Не, ние не казваме, че ще поискаме. Категорично от ГЕРБ не сме излизали с искане за такава процедура. Вие ме питате дали ще подкрепим тази процедура, която започва.

Е, то вашите гласове ще са решаващи.
Да, но нека се запознаем с мотивите, защото според мен критиката, отправена по този начин, не е достатъчна. Нека да видим какви ще са другите основания. Едно от тях, което посочва “Атака” и всъщност е основното, е нарушение на Конституцията за това, че той нито веднъж не е информирал НС за дейността си като президент.

ДСБ пък искат импийчмънт, задето в качеството си на шеф на БСП е отправил искане за помощ от Саддам Хюсеин. Това достатъчно основателно ли е?
Не съм запознат с мотивите на ДСБ. До този момент (16,00 часа на 09.11.09 – б.а.) и мотивите на “Атака”, и на Синята коалиция не са постъпили, за да можем да коментираме. Затова казвам, че това ще се случи в утрешния ден.

А мислите ли, че с позицията си по отношение на посланиците в САЩ и в Турция президентът защитава изборните мошеничества, както твърдят сините?
Много ми се иска да не е така. Но наистина има изключително много нарушения, констатирани са. Ние даже изчаквахме и се надявам тази седмица да е готов докладът на тази Временна комисия, която работи по проведените избори и нарушенията в чужбина и страната, за да вземем предвид този доклад при формиране и изготвяне на Избирателния кодекс, по който работим вече два месеца.

Бъдете искрена, ако президентът не беше разкритикувал кабинета “Борисов”, щеше ли някой да се сети да му иска импийчмънт?
Този въпрос трябва да зададете по-скоро към колегите от “Атака” и ДСБ, защото не ние искаме този импийчмънт.

Но само с вашата подкрепа процедурата може да се задвижи.
Колегите очакват нашата подкрепа. Нека да се запознаем с нашите мотиви и да вземем решение в рамките на нашия компетентен орган – Изпълнителната комисия.

Реализирането на тази процедура няма ли да дестабилизира страната? Как ще изглежда България във външнополитически план след един импийчмънт?
Аз лично смятам, че това не е добре за лицето на страната особено във външнополитически план и тонът между институциите трябва да бъде коректен, да няма взаимни нападки. В същото време трябва да се изпълняват и да се спазват задълженията, съобразно дадените им по Конституция и законите правомощия.

Г-жо Фидосова, ще позволявате ли на някого да критикува правителството ви?
Когато критиката е градивна и конструктивна и има за какво, няма лошо да бъде критикувано. Но в случая не става въпрос за критика към когото и да било, а за нарушения на правомощия и задължения по Конституцията. Правомощието на МС е да взима решения и да прави предложения до президента за назначаване и освобождаване, не става въпрос за критика.

Вчера президентът каза, че желанието за твърда ръка се появява винаги, когато е налице управленска немощ.
Аз твърдо заявявам, че това са безпочвени обвинения и изобщо не става дума за такова нещо. В това, което изрази г-жа Румяна Желева от името на правителството, наистина става въпрос за правомощия и задължения, които трябва да се спазват. По никакъв начин не приемаме по този начин да се тълкуват нещата – затова, че има критика, отправена към правителството, има и някакъв реваншизъм и твърда ръка веднага като отговор от правителството в тази посока.

Процедура по импийчмънт
Според Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Основния закон.
Член 103 гласи, че обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това. Това означава 160 народни представители от общо 240. В момента ГЕРБ заедно със сините, “Атака” и РЗС разполагат общо със 162 депутати.
Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват. Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

349 БГ милионери не си крият парите
Повечето богаташи залагат на авоари в евро
349 българи не си крият милионите. Богаташите държат парите си в банки, и то предимно в евро, сочи статистиката на БНБ до 30 септември 2009 г., цитирана от БГНЕС. В сравнение с юли милионерите са се увеличили с 12.
214 българи имат частни сметки в евро за над 1 млн. лева. Други 117 нашенци кътат в трезори по над милион, но в родна валута.
Малко са тези, които продължават да държат на долара. Само 18 са влоговете над милион в щатска или друга валута.
Общата сума на депозитите е над 808 млн. лв. Това означава, че всеки влог е средно по 2,3 млн. лева.
В същото време 113 българи са кредитни милионери. 91 от тях са се уредили със заеми в евро, 19 - в левове. Едва трима са теглили над милион в други валути.

И Николай Василев клиент на прокуратурата?
Надушиха конфликт на интереси при одобряването на проекти по ОПАК /Захари Белчев
Бившият министър от бившето министерство на държавната администрация и административната реформа Николай Василев скоро може да стане клиент на прокуратурата. Причина за това е, че са открити сериозни конфликти на интереси по отношение на хора, които са се възползвали от пари по оперативната програма на Европейския съюз “Административен капацитет” (ОПАК).
Става въпрос за няколко неправителствени организации (НПО), които неправомерно са спечелили проекти въпреки явен конфликт на интереси. Информацията бе потвърдена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той обаче отказа да коментира подробности. “Не става дума за министри, а за хора, които са били на ръководни длъжности в съответните ведомства. В момента текат проверки по определени случаи, за кои конкретно сега няма да споделя, но всичко това го осъществяваме съвместно с нашите партньори”, каза Цветанов.
“В момента България подлежи на проверки по структурните фондове, защото парите, които трябва да усвоява са към 7 млрд. и ние трябва да гарантираме надеждност на това, което е правено досега и това което предприема българското правителство за недопускане на подобни злоупотреби с парите от европейските фондове и да върнем доверието, за да може те да дойдат в България”, обясни вицепремиерът.
Още като министър името на Василев бе замесено в медийни публикации за афера свързана с висши чиновници в МДААР. Тогава се заговори, че чиновниците искали между 30 и 50 % от отпусканата сума по ОПАК да се върне при тях, за да лобират за кандидатите за проекти.
По неофициална информация при сегашното разследване е установено, че сред бенефициентите по програма ОПАК фигурирали освен НПО-та и множество кметове избрани с подкрепата на НДСВ. Именно заради тези сделки Василев може да стане поредният бивш министър, който ще бъде привикан от държавното обвинение.

Маргарита Попова: Големият проблем е липсата на присъди по върховете на властта
Готови са промените в закона “Кушлев” Най-големият наследен и оставащ проблем е липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта. Корупцията е най-големият конкурент на едно добро управление, заяви министърът на правосъдието Маргарита Попова, която откри семинар на тема „Правова държава, корупция и ролята на законодателната власт”.
Когато един закон е зле направен, той осигурява поле за корупция, посочи Попова. Тя заяви, че се готвят промени в Административно-процесуалния закон, както и редица антикорупционни промени в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество. Министърът каза още, че отдавнашна слабост на нашето законодателство е неговата разпокъсаност и рефлекторност. В годините е следван един безопасен подход санкцията да достига до по-ниските етажи на властта.
„Политическа партия ГЕРБ бе натоварена с очакването битката срещу корупцията да се случи. Затова започнахме с ревизия”, уточни правосъдният министър.
Попова припомни, че е важно докато не приключи последната фаза на разследването за нерегламентирани контакти на магистрати да се преустановят назначенията от Висшия съдебен съвет.
Законът “Кушлев” ще се окаже, че е уникален по своята същност, защото сме заложили доста интересни промени, които може би ще дадат отговор за това има ли мотивация и воля за това правителството да отговори на въпроса за необяснимото богатство. Постарали сме се да кажем да”, посочи Маргарита Попова. Промените в закона “Кушлев” са готови. Тя посочи, че има работна група в Министерство на правосъдието, която прави пълен хоризонтален преглед на антикорупционното законодателство. „Това ще бъде един експертен анализ, който ще даде ясна представа, къде и защо би трябвало да се направят по-нататъшни изменения за антикорупция. Всеки един закон би трябвало да съдържа такива антикорупционни детайли, но трябва да се направи засечка и да се види, как се връзва целият антикорупционен спектър в законодателството, което касае администрацията”, посочи правосъдният министър.


ПО INSURANCE.BG

BBC: Капитализмът разочарова света все повече

Едва 11% от анкетираните смятат, че капиталистическата икономика функционира добре
Капитализмът разочарова света все повече - 20 години, откакто стената я няма. Това показва проучване на BBC сред близо 30 хиляди души от 27 страни.
Едва 11% от анкетираните смятат, че капиталистическата икономика функционира добре.
Повече от половината запитани твърдят, че системата се нуждае от спешна реформа и по-строга регулация, за да превъзмогне слабостите си.
От анкетата става ясно, че падането на Берлинската стена през 1989 г. може би не е била смазваща победа на капиталистическия свободен пазар, противно на всеобщото мнение, информира bТВ.
Анализатори коментират, че причината за тези данни най-вероятно се корени във вихрещата се финансова и икономическа криза от последната една година.
А.Г.

Ключови застрахователи на тезгяха
Бизнесите в Източна Европа са особено атрактивни
Голямо раздвижване преживява застрахователната индустрия, ключови активи излизат на световния пазар като последствие от финансовата криза, пише в свой анализ американското издание MarketWatch. Според изданието най-лесно ще бъдат продадени дружествата в Източна Европа и Азия, докато пазарът в САЩ навярно най-трудно ще привлече купувачи.
AIG вече започна да продава свои поделения, опитвайки си да събере пари да върне получената държавна помощ ($120 млрд.). Подобен е казусът с ING Group, която е под натиска на ЕК да разпродава и да се разплати с държавата. Белгийската KBC Group навярно ще бъде принудена да поеме по същия път според анализаторите, цитирани от изданието. А Royal Bank of Scotland съобщи днес, че ще продаде застрахователния си бизнес заради решение на европейските регулатори.
Въпреки драстичния спад на котировките на акциите на застрахователните дружества по света, причините за излизането им на тезгяха в повечето случаи не са свързани със самия традиционен застрахователен бизнес. При ING и RBS загубите идват от банковите операции на групировките, които са източник на нуждата от свежи пари и съответно на натиска за продажба на застрахователни активи. При AIG причината бе в поетия голям риск от инвестиционното звено.
Анализаторите смятат, че в САЩ много малко застрахователи ще бъдат достатъчно силни, за да си позволят нови значителни покупки. Уорън Бъфет е сред вероятните според тях купувачи, евентуално MetLife Inc. Две канадски групировки са в по-добра кондиция и биха могли Sun Life Financial Inc. и Great-West Lifeco Inc. Още повече, че канадските застрахователи почувстваха по-слабо ефектите от кризата на финансовите пазари и планират разширението си.
В случая с ING, около 60% от активите ще бъдат продадени лесно – най-вече тези в Латинска Америка, Източна Европа и Азия, смятат анализаторите. Холандският бизнес на групата вероятно най-трудно ще намери пазар и затова очакванията са евентуално това да се осъществи чрез първоначална емисия акции. Макар някои наблюдатели да смятат, че френската Axa и германската Allianz може да проявят интерес към него в по-дългосрочен план. Анализатор на Deutsche Bank добавя още италианската Generali и австрийската Vienna Insurance сред потенциалните заинтересовани, най-вече за бизнеса на ING в Централна и Източна Европа, където съществуват обещаващи дългосрочни очаквания за растеж.
Неясна според анализаторите е съдбата на белгийската KBC. Според някои натискът на ЕК може да принуди компанията да повтори примера на ING за разделяне на застрахователния от банковия бизнес. Други обаче не са съвсем съгласни – обосновавайки се с прекалено силната реакция на пазарите в случая с разделянето на ING и факта, че KBC няма да има остра нужда от капитал до 2012 г. и затова няма и да бъде принудена да продава.
ЧаХр

Австралийски застраховател провали най-голямото поглъщане за годината в Азия
Австралийската Axa Asia Pacific Holdings Ltd.- дъщерно дружество на водещия френски застраховател отказа $10 млрд., предложени й за пълен контрол от компанията-майка Axa SA и AMP Ltd.
Австралийската Axa Asia Pacific Holdings Ltd.- дъщерно дружество на водещия френски застраховател отказа $10 млрд., предложени й за пълен контрол от компанията-майка Axa SA и AMP Ltd., проваляйки най-голямото поглъщане за тази година в Азиатско-тихоокеанския регион.
В резултат на отказа акциите на австралийския застраховател излетяха в цената с 23% само за няколко часа борсова търговия. Базираната в Сидни финансова компания AMP планираше да придобие Axa Asia Pacific Holdings, като запази австралийското и новозеландското й подразделение, а дружествата от Азия продаде на френската Axa SA за 7,7 млрд. австралийски долара ($7,1 млрд.).
Ръководството на Axa Asia Pacific обаче сметна, че предложената цена е прекалено ниска. Axa SA, която контролира 54% от капитала на Axa Asia Pacific, се опита да получи пълен контрол върху дружеството още преди пет години, но и тогава предложението беше отхвърлено по подобна причина.
БР

Загубите на Royal Bank of Scotland достигнаха $2,99 млрд.
RBS отписа през тримесечието 3,3 млрд. паунда по "лоши" дългове и различни производни инструменти
Чистата загуба на британската банкова група Royal Bank of Scotland Group (RBS) през III-то тримесечие на 2009 година достига 1,8 млрд. паунда ($2,99 млрд.) при печалба от 871 млн. лири през същото тримесечие на миналата година. RBS отписа през тримесечието 3,3 млрд. паунда по "лоши" дългове и различни производни инструменти.
Royal Bank of Scotland пострада от глобалната финансова криза в значително по-голяма степен от повечето европейски банки.
През миналата година правителството на Обединеното кралство оказа финансова помощ на банката в размер на 20 млрд. паунда, като в замяна получи 70 на сто от капитала на компанията. Скоро се очаква държавният дял да достигне 84 на сто при изпълнението на програмата за защита на активите (Asset Protection Scheme, APS).
В рамките на тази програма британското правителство ще поеме гаранции по "токсични" активи на RBS за 282 млрд. фунтов. Royal Bank of Scotland от своя страна поема ангажимента в рамките на четири години да намали мрежата си във Великобритания с 14%.
БР

ЕК възрази по сделката Oracle-Sun
Оракулът ще се бори яростно, щатското правосъдие е зад нея
Европейската комисия потвърди слуховете, които се носят напоследък в публичното пространство, като излезе с официално възражение относно придобиването на Sun Microsystems от страна на Oracle. С това, коментира Internet news, комисията сложи началото на трансатлантическа битка между Oracle и европейските регулатори.
Изявлението за възражение на Еврокомисията очертава предварителната оценка на ЕК относно продукта на Sun MySQL, една от най-популярните бази данни с отворен код. Тя е и единствената причина за възражението по сделката, съобщи TechNews.
Това, разбира се, не е окончателно решение, а по-скоро междинна стъпка. Окончателното решение на ЕК трябва да стане факт най-късно до средата на януари 2010 г.
Възражението на ЕК обаче дава възможност на Oracle и Sun да представят аргументи в полза на сливането.
Както може да се очаква, Oracle, която няма навика да се отказва от битка, “изстреля” свое възражение в отговор на това на ЕК. “Транзакцията ни най-малко не заплашва с ограничаване на конкуренцията на пазара на бази данни – гласи част от отговора. - Изявлението за възражение на ЕК разкрива дълбоко неразбиране и на конкуренцията в областта на базите данни, и на динамиката на решенията с отворен код”.
“Както добре разбират тези, които имат познания относно софтуера с отворен код, тъй като MySQL е с отворен код, тя не може да бъде контролирана от никого" – се казва в съобщението на оракула. Компанията е категорична, че ще опонира яростно на подобни “открития” на Еврокомисията.
Oracle има и подкрепата на една много силна институция: американското министерство на правосъдието. След като веднъж вече антимонополните органи в САЩ разгледаха сливането и прецениха, че то няма да навреди на свободната конкуренция, сега DoJ застава зад решението на щатската корпорация. Юристката Моли Боуст от антитръстовата комисия към министерството на правосъдието разгласи изявление в подкрепа на Oracle.
“След като проведе щателно разследване на предложената транзакция между Oracle и Sun, Антитръстовият отдел стигна до извода, че сделката е малко слабо вероятно да се окаже в разрез с конкуренцията, - се казва в изявлението на щатското правосъдие. - На настоящия етап от процедурата изглежда, че ЕК има различна гледна точка. Ние оставаме с надеждата, че двете страни и ЕК бързо ще стигнат до разрешаване на въпроса, от което полза ще имат потребителите в юрисдикцията на Комисията”.
А.Г.

Над 80% от запитванията за ипотечен кредити получават одобрение
Активността на банките на ипотечния пазар и повишената финансова култура на потребителите стоят в основата на добрите тенденции

По-висока активност от страна на банките и клиентите, повишаване на средния размер на изтеглените ипотечни кредити, ръст на реализираните обеми и 10% повече запитвания в сравнение с тези през септември сочат данните на КредитЦентър за изминалия месец октомври. Движение нагоре отбелязва и процентът финансиране, а единственият показател, отбелязал понижение през октомври 2009-та, е възрастта на кредитополучателите.
Ръстът на средния размер, който достигна 36 800 евро за страната, се дължи на засилената активност от една страна и на все по-честите покупки на тристайни и по-големи апартаменти. Друга причина е повишеният процент на финансиране, който в някои случаи – за по-ликвидни имоти и при хора със стабилни доходи, достига 80% от цената на имота.
Ръстът на обемите беше стимулиран изцяло от поведението на банките – телевизионните реклами върнаха на пазара част от изчакващите клиенти, които направха по-детайлно проучване на възможностите за покупка на жилище. Запитванията през октомври са с 10% повече от тези през септември, като 80% от тези потребителите отговарят на условията, поставени от банките, което е знак за повишилата се в резултат на кризата финансова култура на българина.
С ипотечен кредит през октомври са се купували предимно имоти за първо жилище, макар да нараства и процентът на българите, които живеят в чужбина и използват възможността да направят добра инвестиция във време на ниски ценови нива и голямо предлагане. Това най-често са живущи в развитите западни страни като Великобритания, където сериозно се усеща края на кризата, което освен ясна перспектива за очакваните събития у нас, дава на тези клиенти и спокойствие за техните доходи.
Всичко това доведе до ръст на основните показатели, но според консултантите на КредитЦентър е и ясен знак за повишаване на финансовата култура на потребителите в резултат на кризата. Съотношение евро/лева за страната вече е 80/20 в полза на еврото, като в София, където се реализират и най-голям дял от ипотечните кредити, той достига 90/10.
Младите продължават да бъдат по-активни на пазара на ипотечни кредити. Според агенциите за недвижими имоти пенсионерите са активни на имотния пазар, но основно като продавачи и участници в двойни сделки. Младите с характерния за възрастта си оптимизъм показват по-висока решителност при вземането на решения и често за кратко време успяват да сключат изгодна сделка. Обективно погледнато, по-голям процент от тях имат и по-добри перспективи за доходите, в общия случай поради по-доброто образование и възможността за получаването на кредит с по-дълъг срок.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КЛИЕНТИТЕ ПО ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ

Възраст
% от 01.10.2009 г. до 31.10.2009 г.

18 – 25 г. 5,9%
26 – 35 г. 58,4%
36 – 45 г. 25,9%
Над 45 г. 9,8%

Намаляването на дела на най-големите ипотечни кредити се дължи на активизирането на клиентите в средния ценови сегмент. Тези потребителите търсят имоти на стойност около 50 – 60 хиляди евро.

ПРОЦЕНТНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КРЕДИТИТЕ ПО РАЗМЕР
Размер в евро % от 01.10.2009 г. до 31.10.2009 г.
от 0 до 10 000 0%
от 10 000 до 30 000 38,6%
от 30 000 до 50 000 37,9%
от 50 000 до 70 000 18,4%
от 70 000 до 90 000 4,2%
над 90 000 0,9%
По-високите изисквания на банките по време на кризата извадиха от пазара на ипотечни кредити групата на домакинствата с доход между 750 и 1500 лв. Тези потребители не са активни дори в по-малките градове, тъй като за повечето то тях ангажирането с дългосрочен кредит за тях при ръст на безработицата е изключително рискова постъпка. Добрата новина на пазара у нас е, правилната самооценка, която потребителите се научиха да правят за последните 18 месеца.
През октомври близо 80% от запитванията за кредит са били реални – т.е. избраните имоти и доказаните доходи са били преценени от самия клиент достатъчно добре, за да може той да получи и одобрение за кредит от банката.
Едва 20% от кредитоискателите са надценили своите възможности за погасяване на месечни вноски или са избрали имоти, за покупката на който нямат достатъчен процент събрани собствени средства. Независимо от оптимизмът, който наблюдаваме на пазара и изкушението на по-ниските цени на имотите, консултантите на КредитЦентър съветват да не се опитвате да действате на ръба своите финансови възможности, като се придържате към правилото не повече от 30% от приходите на домакинството да отиват за погасяване на кредити.
Любопитна тенденция, която е още едно доказателство за повишената култура на управление на средства, се наблюдава през октомври. Купувачи, които са сложили събраните лични средства на срочен, в най-честия случай тримесечен депозит, избират имот, кандидатстват за ипотечен кредит, но сключват предварителния договор с условието изповядването и окончателното плащане да бъдат след датата на падеж на депозита. Примерната калкулация сочи, че ако имате спестени 20 000 евро, за три месеца при лихва от 7,5% могат да ви донесат 373 евро, с които да покриете част от допълнителните разходи при сключване на сделка и това да се случи без никакви усилия във времето, през което избирате имот.

ПРЕГЛЕД НА ПРЕСАТА пак по “INSURANCE.BG”:

350 не крият милионите си / в-к "Стандарт"

808 млн. лв. държат баровците в банки
349 българи не си крият милионите. Богаташите държат парите си в банки, и то предимно в евро. Това сочи статистиката на БНБ до 30 септември 2009 г.
214 баровци имат частни сметки в евро за над 1 млн. лева. Други 117 нашенци кътат в трезори по над милион, но в родна валута. Малцина упорито държат на долара. Само 18 са влоговете над милион в щатска или друга валута. Общата сума на депозитите е над 808 млн. лв. Това означава, че всеки влог е средно по 2,3 млн. лева.
Кризата явно е увеличила спестовността на българина, защото в сравнение с юли милионерите са се увеличили с 12.
В същото време 113 българи са кредитни милионери. 91 от тях са се уредили със заеми в евро, 19 - в левове. Едва трима са теглили над милион в други валути.

Десните почват операция "Шок и ужас" срещу Първанов / в-к "Сега"
Критиките на президента срещу правителството предизвикаха взрив от недоволство и обвинения за неспазване на конституцията
Войната между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов вчера навлезе в нова фаза, след като в атаката се включиха и две от подкрепящите правителството партии - ДСБ и "Атака". Те обявиха, че ще започнат процедура по импийчмънт срещу държавния глава. Малко по-късно вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че и ГЕРБ ще обсъди темата. Засега мотивите на трите партии са различни, но те разполагат с достатъчно депутати, за да изпратят такова искане в Конституционния съд.
Поводът за атаката бе изявление на президента през уикенда. Тогава Първанов защити лидера на БСП Сергей Станишев, който бе принуден да се откаже от имунитета си, за да бъде разследван за изчезване на секретни доклади на ДАНС, като заяви: "Определени среди са на път да осъдят бившия министър-председател за това, че някой някъде преместил едни папки. И се действа бързо. Вие да сте видели така бързо да се действа с мутрите?!".
Според ДСБ с омаловажаването на изчезналите доклади на ДАНС държавният глава се опитва да защити и себе си. Иван Костов напомни за аферата с програмата "Петрол срещу храни", избухнала през 2004 г., в която бе замесено висшето ръководство на БСП. Точно докладът на НСС за прилагането й в България се оказа изчезнал след направената инвентаризация при смяната на ръководството в агенцията. "Ще внесем искане до МС да се изискат от иракските власти всички документи, свързани с реализацията на програмата и замесените в нея български представители", закани се Костов. Той допълни, че искането за предсрочно прекратяване на мандата на Първанов ще бъде внесено, ако се докаже, че той е поддържал нерегламентирани връзки с режима на Саддам Хюсеин. Според ДСБ в основата на българското участие в "Петрол срещу храни" стои писмо, подписано от Георги Първанов като лидер на БСП. Подозренията на ДСБ са, че комисионата от осъществяването на сделката е отишла у социалистическата партия. Иван Костов обаче не даде повече обяснения.
От ДСБ призоваха Бойко Борисов да бъдат издирени изчезналите 30 страници от досието "Гоце", което описва агентурното минало на Първанов. Те напомниха, че Първанов е отговорен за назначаването на бивши охранители на Маргините за служители на НСО и е поискал ДАНС да разследва действията на ОЛАФ в България. Според Костов с отказа си да подпише указите за отзоваване на посланиците ни в Турция и САЩ заради изборните нарушения в тези страни президентът защитава изборното мошеничество.
От "Атака" пък ще искат импийчмънт на Първанов заради неспазване на т. 14 от чл. 98 на конституцията, който го задължава да информира НС по всички въпроси, засягащи неговите задължения. Досега президентът не се е отчитал нито по въпросите за армията, нито за получаването на българско гражданство, нито за посланиците и тяхното назначаване.
Освен това от "Атака" заявиха, че не е редно сътрудник на бившата ДС да е президент на България. Волен Сидеров предупреди, че ГЕРБ и подкрепящите го партии имат достатъчно гласове, за да гласуват поправка в конституцията и сътрудник на бившата ДС и на сегашните служби да не може да бъде президент, премиер, председател на парламента.
Според вицепремиера Цветан Цветанов констатациите за неспазване на конституцията от страна на Първанов са много по-сериозни. Той обясни, че до момента президентът по никакъв повод не е обявявал своите приоритети, а "парламентът е органът, който би трябвало да е информиран и запознат с неговата дейност". Цветанов припомни и че държавният глава е един от хората, които с политическите си действия са участвали в прехода и са спомогнали за "отглеждането на дебелите вратове". "Не мога да приема за нормално, когато се дават подобни квалификации, да не дадеш своето становище и мнение за лица, които днес срамят страната ни по разработки на ОЛАФ. Людмил Стойков и Марио Николов мутри ли са, или просто са се възползвали от средствата на европейския данъкоплатец?", попита вътрешният министър. В доклад от лятото на 2008 г. ОЛАФ описа Людмил Стойков, който е и спонсор на президента, като част от престъпна мрежа, над който е разпънат политически чадър. Тогава Първанов не се разграничи от спонсора си и дори официално настоя ДАНС да провери "кога, как и защо са се появили" политическите заключения в доклада на европейската служба. В момента Людмил Стойков и Марио Николов са подведени под отговорност за източване и пране на 7.5 млн. евро от САПАРД.
"За разлика от президентската институция, която поставя за обсъждане в политическия дневен ред жизнено важни въпроси за страната като излизането от кризата и развитието на държавата през следващите години, някои организират кампании за ланския сняг", коментира прессекретарят на президента Бойка Башлиева.
-------ЗА КАКВО СЕ ИСКА ИМПИЙЧМЪНТ----------
Според чл. 103 от конституцията президентът не носи отговорност за своите действия, с изключение на държавна измяна и нарушение на основния закон. Обвинението се повдига по предложение най-малко на 60 народни представители и се поддържа от парламента, ако повече от 160 от депутатите са гласували за това. В 41-вото НС ГЕРБ, "Атака", "Синята коалиция" и РЗС разполагат със 162-ма парламентаристи. Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента в едномесечен срок от внасянето му.
-------------Още улики------
"В ДСБ знаем какво точно е подписвал лидерът на ДПС Ахмед Доган и ако ГЕРБ реши да започне разследване, ще предоставим тази информация на МВР", обяви Иван Костов, коментирайки думите на премиера, че няма как да се разследват действията на Доган във властта, защото той нищо не е подписвал. Костов отказа да уточни за какви документи става дума. От партията коментираха, че в делото "Лиана" има разкази на свидетели за това, че Доган е вземал пари от контрабанда с дървесина и обществени поръчки в екоминистерството. Според тъмносините лидерът на ДПС е давал гаранции пред банки за определени фирми и вероятно под тях стои неговият подпис.

Адвокатите скочиха срещу ДДС / в-к "Сега"
България обаче е заплашена от наказателна процедура, ако процесуалното представителство не се облага с данък
Облагането на адвокатските услуги с ДДС ще утежни положението на клиентите и ще затрудни достъпа до правосъдие. За това алармираха от Висшия адвокатски съвет в обръщение до ръководството на Народното събрание и шефовете на парламентарните партии, подписано от председателя на съвета Даниела Доковска.
Адвокатската гилдия настоява да не се приема предложението за промяна в Закона за ДДС, според която процесуалното представителство за упражняване правото на защита на физически лица ще бъде извадено от категорията на т. нар. освободени доставки и ще се облага с ДДС. Корекцията мина на първо четене, но още не е приета окончателно от парламента.
Данъкът на практика ще вдигне тарифата на адвокатите с 20%. "В състояние на световна икономическа и финансова криза ще се утежни финансовото състояние на гражданите в България, тъй като ще се оскъпи с 20% правната помощ и защита по съдебните дела, както и във всички други процедури, в които се осъществява процесуално представителство", предупреждават адвокатите. Те напомнят, че ако проектът стане факт, ще трябва да се предвиди увеличение най-малко с 20% и за държавната субсидия за правна помощ. Парите за това не стигат всяка година, а включването в тях допълнително и на 20% за ДДС ще доведе до по-голямо намаляване и невъзможност да се осигури служебна защита. В същото време заради увеличението по все повече дела ще се назначава служебен защитник. Трудностите при осигуряване на служебна защита според адвокатите ще станат причина за нови осъдителни процедури срещу държавата за нарушени права.
Адвокатите обясняват и че хонорарите за служебна защита винаги се изплащат с голямо закъснение, а задължението да внасят ДДС ще идва дори и да не са получили плащане и така ще ангажират лични средства. "Доверието като основен принцип в отношенията между адвокат и клиент, ще бъде изместено от фискални съображения при избора на адвокат", опасяват се юристите.
Идея за облагане на процесуалното представителство с ДДС имаше и преди три години. Тогава обаче надделяха аргументите на адвокатите и заплахите им, че са готови и да стачкуват. Сега обаче мотивът на финансовото министерство е и това, че ЕК ни заплашва с наказателна процедура заради освобождаването на процесуалното представителство от ДДС. Освобождаването на представителството от косвения данък е в разрез със задълженията на страната ни по пълно хармонизиране на закона с Директива 2006/112/ ЕО.

По 50 жалби на ден в Инспекцията по труда / в-к "Новинар"Основните оплаквания са за неизплатени заплати след съкращаване
По 50 сигнала и жалби постъпват на ден в Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" в София, научи "Новинар". Отделно всеки ден се получавали и жалби по пощата. Инспекцията до такава степен била "задръстена" от жалби, че едва успявала да провери всички работодатели в законовия срок от един месец. Доста често инспекторите излизали със становище месец и половина след подаването на жалбата. Служители се шегуват, че "единствено Всевишният знае кога жалбоподателят ще получи отговор на молбата си".
Все още няма опашки пред деловодството в двуетажната сграда до Националната следствена служба в столицата. Въпреки това служителите не остават без работа. Още от 9 ч сутринта недоволни или излъгани от бившите си работодатели граждани чакат да подадат жалби.
Най-много сигнали и жалби се подават за неизплатени заплати или обезщетения след съкращение, научи "Новинар". Бумът на сигналите се дължал на високата безработица, а обикновено работодатели отговаряли, че не изплащат възнагражденията навреме, тъй като нямат пари.

Харчим яко ток въпреки кризата / в-к "Монитор"
Събираемостта на сметките в “Столипиново” удари 86%
Въпреки кризата битовите потребители не са намалили консумацията си на еленергия. Спад от 5 на сто към края на деветмесечието е отчетен при стопанските потребители, съобщи Щефан Шишковиц, член на управителния съвет на EVN. От австрийската EVN обещаха още до края на годината да завърши подмяната на всички електромери в Югоизточна България. До момента са подменени общо 1,4 млн. уреди, остават 100 хил.
Готови сме за зимата, дори ако тя се окаже много тежка, при нужда можем да мобилизираме до 1200 наши сътрудници, каза още Шишковиц. Във връзка с опасността от газова криза шефът на EVN съобщи, че притежаваната от дружеството топлофикация - тази в Пловдив, има запаси от мазут за 15 дни.
По отношение на инвестициите Шишковиц съобщи, че до края на 2009 г. вложенията на компанията ще стигнат 137,7 млн. лв. Общата им сума за периода 2005-2009 г. е 300 млн. лева, включително поддръжка и ремонти. За 2010 г. вероятно ще бъде одобрена сума на инвестициите от 140 млн. лв.
Във връзка със залегналото в проектобюджета раздържавяване на остатъчния дял от 33% в електроразпределителните предприятия шефът на EVN каза, че въпросът не е бил официално обсъждан с тях. Според него обаче на този етап е добре държавата да запази дела си в енергодружествата.
Ромският квартал "Столипиново" в Пловдив гони морския ни курорт Слънчев бряг по изрядни платци на ток. От обслужващата компания EVN обявиха, че събираемостта в квартала в града под тепетата е стигнала 86 на сто, докато при приватизацията на дружеството преди 5 г. е била 3 на сто.
В най-големия морски курорт Слънчев бряг пък изрядни се оказват 90 на сто от абонатите, съобщиха още от електроразпределителното дружество, което обслужва Югоизточна България.

Ники Василев точил пари чрез фондации / в-к "Монитор"
Средствата били за реформа в администрацията
В момента протича обстойна проверка на усвоените по Оперативна програма "Административен капацитет" средства и се очертава сериозен конфликт на интереси на хора, които са участвали в управлението. Разкритието за далаверите по програмата, за чието изпълнение до неотдавна отговаряше закритото вече ведомство на Николай Василев, направи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Така вицепремиерът даде да се разбере, че около ОПАК съвсем е започнало да намирисва. По думите му ревизията на проектите е установила, че въпросните лица от висшите етажи са се възползвали от възможността да приберат пари чрез програмата. Направили го чрез фондации, зад които стояли самите те.
Както писа неотдавна "Монитор" много от проектите са спечелени от хора на НДСВ, за шеф на което сега се натиска именно Ники Василев. Това на свой ред вкарва и ексминистърът на администрацията в конфликт на интереси, тъй като ръководеното от Василев ведомство бе управляващ орган на програмата, чрез която са "спонсорирани" негови съпартийци и близки до жълтата формация кръгове. Така например цели 387 хил. лв. е прибрала фондацията "Асоциация за стратегически проучвания и анализи", която е спечелила проект за изграждане на ефективно партньорство между структурите на гражданското общество и бюрокрацията. Шефът на организацията Александър Пейчев е дарил пари на НДСВ през 2007 г. Фондация "Идея" пък е спечелила аналогичен проект за община Сопот на стойност 283 хил. лв. В нейната управа е Тодор Трифонов, който през 2005 г. беше кандидат за депутат от царистите, а после стана член на комисията по досиетата от тяхната квота. Сдружението за социално развитие и интеграция на Методи Дараджов е получило 242 бона за повишаване на компетентността на структурите на гражданското общество. По това време бившият координатор на жълтите във Варна Дараджов все още е в редиците на царистите. По-късно се присъединява към отцепниците от Българска нова демокрация.
Преди време в медийното пространство се завъртя и информацията, че заради сделките по ОПАК предстои Василев да стане клиент на прокуратурата. Тогава името му бе замесено в далавера, като според публикациите висши чиновници в МДААР са искали до 30% от отпуснатата сума да се върне при тях, за да лобират в полза на кандидатите за спечелване на проект.

Банките искат КАТ да спира коли от движение за дългове/ в-к "Сега"
Трезорите настояват за защита от фиктивни фалити на длъжници
Пътните полицаи да спират от движение автомобили за 3 месеца заради просрочени дългове на граждани. Това е едно от предложенията на Асоциацията на банките в България (АББ) с цел защита от некоректни длъжници в условията на криза и растящи необслужвани кредити.
Трезорите вече са пратили идеите си, които предвиждат промени в 7 закона, на министерствата на финансите и правосъдието, на БНБ и парламента.
Още през март м. г. новият Граждански процесуален кодекс даде право на частните съдебни изпълнители при запор на автомобили да искат от МВР автомобилът на длъжника да бъде спрян от движение за срок от 3 месеца, като му се отнеме регистрационният талон. МВР обаче отказва да прилага мярката с оправданието, че няма правомощия по специалния закон, т. е. Закона за движение по пътищата. Така, въпреки просрочените борчове и наложения запор, длъжниците продължават да ползват колите си, продават ги или ги крият, като ги дават на приятели. За да избегне проблемите, русенският частен съдебен изпълнител Иван Хаджииванов прибягна до прибиране на возилата с паяк. "Очаквахме, че КАТ ще спре МПС-то от движение, ние ще го вдигнем и ще го дадем на пазач на разноски на длъжника. В рамките на три месеца чакаме парите и ако няма плащане, откриваме процедура за публична продан на автомобила. За съжаление обаче тази схема не се случи", коментира наскоро частният съдебен изпълнител Мариян Петков.
Затова от Асоциацията на банките предлагат да се внесат поправки в Закона за движение по пътищата. "С промените МВР ще има основание да дава справки и удостоверения на съдебните изпълнители за регистрираните МПС и да обезпечи успешното принудително изпълнение върху автомобила", твърдят от АББ.
Бизнесмени, които ръководят фирми с големи дългове към бюджета, банки или предприятия, да не могат да напускат страната, искат още от АББ. В момента това ограничение може да се приложи спрямо граждани, които имат неплатени лични данъци, или собственици на фирми. Според предложението длъжниците ще могат да излизат зад граница, ако имат лично имущество, което покрива дълга, или ако представят съответни обезпечения.
Банките настояват също да се сложи край на симулативните продажби на имущество на длъжниците. Те се оплакват, че има бум на фиктивните търгове - купувачите се наговарят помежду си да не наддават или спечелилият да не внесе сумата в срок, за да отиде имуществото при класирания на второ място, който е предложил много по-ниска цена. Така един апартамент се спазарява за 80 000 лв., а банката изкарва много по-малко. От това губи не само кредиторът, но и длъжникът, който би могъл да получи пари, ако при продажбата цената надскочи размера на дълга му. Затова банките искат всеки, който спечели наддаване, а после не плати цената в 7-дневен срок, да губи депозита за участие в търга.
Трезорите искат още да могат да се пускат на търг и обекти на индустриална собственост - патенти, търговски марки, промишлен дизайн и др. Това означава, че ако фирмата има големи дългове, тя ще може да загуби търговската си марка, защото съдебният изпълнител ще има право да я продаде на друго дружество, така, както продава примерно офисите и мебелите й.
Асоциацията на банките настоява и за промени в Търговския закон, с които се ограничава до минимум възможността банката да не може да си събере парите от длъжник, който обяви фиктивен фалит със задна дата. Сега има възможност датата на несъстоятелността да се определя произволно назад във времето и това позволява да се прилагат схеми за измама. Длъжникът например може сам да поиска от съда да бъде обявен във фалит, като "разкрива", че е изпаднал в несъстоятелност още преди да е взел кредита от банката. А според Търговския закон запор или ипотека на имущество са нищожни, ако са направени, след като някой е изпаднал в несъстоятелност. Така трезорите веднъж губят от това, че задлъжнялата фирма не си плаща кредита, и втори път губят от това, че не могат да си приберат обезпечението. Затова банките предлагат всяко искане за несъстоятелност да излиза веднага в специална форма на Търговския регистър, така че те да научават бързо и да имат време да реагират.

ОТ ЧУЖДЕСТРАННАТА ПРЕСА:

Законът е приет / AP

Долната камара на американския Конгрес - Камарата на представителите, гласува в събота законопроекта за здравна реформа, който е най-мащабният след въвеждането на Medicare преди 40 години
Долната камара на американския Конгрес - Камарата на представителите, гласува в събота законопроекта за здравна реформа, предложен от президента Барак Обама, който е най-всеобхватният в американската история - цели 1990 страници, и най-мащабният след въвеждането на Medicare преди 40 години. Документът, наречен Affordable Health Care for America Act или H.R. 3962, обаче мина много трудно – е едва 220 срещу 215 гласа, като едва един републиканец го подкрепи, а против закона гласуваха и 39 демократи.
За да стане закон, той трябва да бъде гласуван и в Сената, което според наблюдатели ще стане още по-трудно. Горната камара на Конгреса може да гласува вариант на проектозакона, гласуван от долната, но може и приеме свой, което ще забави сериозно процеса. Обама изрази увереност, че Сенатът ще одобри закона във вече предложения вид и че самият той ще получи възможност да го подпише и следователно приведе в действие до края на годината.
Според основните пунктове в законопроекта здравно-осигурителните компании не могат да отказват включване в програмата на когото и да било въз основа на факта, че той има определени заболявания, както и да определят по-високи прагове на осигурителнвите вноски въз основа на пол и здравната история на човека. Документът освен това гарантира федерални субсидии на всички онези, които не могат да си позволят вноски, и гарантира, че 96% от американците ще могат да се включат в системата.
Лидерът на републиканците - конгресменът Джон Бонър от Охайо, заяви, че се е случило очакваното, а законопроектът на стойност 1.2 трилиона долара само ще увеличи и без друго огромния държавен дълг. Според демократите обаче той ще свие държавният дефицит със 104 млрд. долара за 10 години.

Долната камара на американския Конгрес - Камарата на представителите, гласува в събота законопроекта за здравна реформа, който е най-мащабният след въвеждането на Medicare преди 40 години
Долната камара на американския Конгрес - Камарата на представителите, гласува в събота законопроекта за здравна реформа, предложен от президента Барак Обама, който е най-всеобхватният в американската история - цели 1990 страници, и най-мащабният след въвеждането на Medicare преди 40 години. Документът, наречен Affordable Health Care for America Act или H.R. 3962, обаче мина много трудно – е едва 220 срещу 215 гласа, като едва един републиканец го подкрепи, а против закона гласуваха и 39 демократи.
За да стане закон, той трябва да бъде гласуван и в Сената, което според наблюдатели ще стане още по-трудно. Горната камара на Конгреса може да гласува вариант на проектозакона, гласуван от долната, но може и приеме свой, което ще забави сериозно процеса. Обама изрази увереност, че Сенатът ще одобри закона във вече предложения вид и че самият той ще получи възможност да го подпише и следователно приведе в действие до края на годината.
Според основните пунктове в законопроекта здравно-осигурителните компании не могат да отказват включване в програмата на когото и да било въз основа на факта, че той има определени заболявания, както и да определят по-високи прагове на осигурителнвите вноски въз основа на пол и здравната история на човека. Документът освен това гарантира федерални субсидии на всички онези, които не могат да си позволят вноски, и гарантира, че 96% от американците ще могат да се включат в системата.
Лидерът на републиканците - конгресменът Джон Бонър от Охайо, заяви, че се е случило очакваното, а законопроектът на стойност 1.2 трилиона долара само ще увеличи и без друго огромния държавен дълг. Според демократите обаче той ще свие държавният дефицит със 104 млрд. долара за 10 години.

Банките да си платят за кризата / Deutsche Welle
Британският премиер Браун се обяви за нов "Икономически и социален договор" между банките и обществеността. След финансовите помощи за банките от данъци в бъдеще да има по-справедливо разпределение на риска и облагите
По думите на британския премиер Гордън Браун финансовият сектор трябва да поеме своята отговорност за финансовата криза, на масата има цяла поредица предложения - от един вид "застрахователна такса" през решение със създаването на фонд до въвеждането на данък върху финансовите транзакции.
Общото между всички тези предложения е, че те биха имали смисъл, само ако бъдат приложени в международен план. "Но и Великобритания няма да предприеме нищо, ако останалите не предприемат мерките заедно с нас", заяви Гордън Браун на срещата на финансовите министри от Г20, която се провежда в Шотландия.
Данъкоплатците не би трябвало повече да плащат за грешките на банкерите. "Неприемливо е, че успехите в този сектор се осребряват от малцина, докато разходите за грешките се разпределят между всички нас", каза Браун в речта си пред финансовите министри.
Предложението за данъчно облагане на финансовите транзакции бе издигнато в Г20 преди месеци най-вече от Германия и тогавашния финансов министър Пеер Щайнбрюк. Той обоснова тази стъпка и с аспекта на социалната справедливост. Сега и Браун изтъкна необходимостта от по-добра икономическа и социална спогодба, която да отразява отговорността при кризи на финансовите институции.
Същевременно Браун призна, че биха възникнали сериозни трудности дори и при чисто техническото приложение на този вид стъпки. Което обаче не бива да попречи на постигането на напредък. Очаква се с темата да се заеме Международният валутен фонд и да излезе с доклад до април идната година.
Освен това британският премиер предупреди финансовите министри за рисковете, свързани с преждевременното прекратяване на програмите за насръчване на конюнктурата. "Би било опасно да се залага икономическият подем, като се съкращават инвестициите, подпомагащи семействата и предприятията при най-голямото предизвикателство от едно поколение насам." А щом в крайна сметка настъпи времето за прекратяване на програмите, държавите трябва да пристъпят към този акт координирано.

Карла Бруни дърпа надолу рейтинга на Саркози / Daily Telegraph
Френският президент не искал жена му да се меси в политиката
Френският президент Никола Саркози е помолил съпругата си Карла Бруни да ограничи публичните си изяви, тъй като това влияе на имиджа му. Причина за молбата на държавния глава са зачестилите в последно време публикации, че бившият модел оказва силно влияние върху него при вземането на политически решения.
Наскоро едно от водещите френски списания определи Карла Бруни като новата Мария Антоанета. Бруни носи отговорност за „голяма част от главоболията на президента през тази трудна есен”.
Смята се, че Бруни е посъветвала мъжа си да назначи за министър на културата Фредерик Митеран, който наскоро бе въвлечен в сексуален скандал. В политическите среди се говори и че тя е в основата на оказаната от страна на Франция подкрепа за режисьора Роман Полански, който наскоро бе задържан за секс с малолетна през 1977 г.
Рейтингът на Саркози никога не е бил толкова нисък, колкото е в момента. Сега той се радва на одобрението на едва 39% от сънародниците.
Изданието цитира приятел на Бруни, според когото президентът я е помолил да не се меси в политическите въпроси. По думите му искането му не е притеснило Бруни. Явно тя се е съобразила с мъжа си, тъй като през последния месец бившият модел почти не се е появявала на публични места. Карла не придружаваше Саркози и по време на държавната му визита в Казахстан.
Французите са раздразнени от поредицата скандали в последно време, като се започне от сина на Саркози - Жан, който за малко не бе назначен на висок държавен пост, и се свърши със скандала около културния министър Фредерик Митеран.

Бягство от вината / Rheinische Merkur
През 1989 година наричат самоубийците "мъртъвците на промяната". Хора, изпаднали от политическите промени в такъв шок, че не пожелали да продължат да живеят
"Никой вече няма нужда от мен" - това написва с ясно четлив почерк на 8 ноември 1989 година един капитан от Щази /ДС на ГДР/ на бял лист хартия и го поставя на писалището си до часовника и калкулатора. След което се застрелва, един ден преди да падне Стената. Друг един функционер от ГДР казал на съпругата си: "Изживях живота си". Самоубива се, след като жена му излиза от къщата.
Трети забелязва случващото се в ГДР: "Изправени сме срещу хора, чиято база са масите". Той също посяга на живота си. "Събитията в обществото, разкритията за партията, напускането му на партията - той взимаше всичко това много присърце. Понякога седеше пред телевизора и плачеше", разказва за протокола жената на един полицай, самоубил се през февруари 1990 година.
Герхард Ланге, началникът на ДС в малкия окръг Зул, приключва живота си със самоубийство в края на януари 1990 година в знак на протест срещу "начина и маниера", по който е разпусната тайната служба, заради "посегателствата срещу личността" и "изолацията, в която се озовават сътрудниците на Щази и техните семейства". В интервю, дадено няколко дни по-рано, същият размишлява дали всичко не би се случило по друг начин, ако тайната служба непосредствено преди падането на Стената бе предприела "местен държавен преврат в южните части на ГДР". Това са само няколко примера за функционери, самоубили се при края на ГДР.
Лайпцигският историк Удо Грасхоф е изледвал случаите за едно проучване. През 1989 година наричат самоубийците "мъртъвците на промяната". Хора, изпаднали от политическите промени в такъв шок, че не пожелали да продължат да живеят. Грасхоф е проверявал местни разследвания, полицейски протоколи, съобщения във вестниците и доклади на Щази, освен това анкетира съвременници.
Без никакви съмнения са документирани 12 самоубийства на висши функционери от ГДР. Още 20 случая има на по-ниско равнище. От жените и мъжете в Политбюро на ГЕСП, най-висшия център на властта в социалистическа Германия, нито един не избира доброволната смърт.

Нова златна треска / Deutsche Welle
Златото служи като международно платежно средство. Много от централните банки държат в трезорите си големи количества от жълтия метал. Настъпва ли нова треска за злато?
Почти половината от световните запаси от злато са във формата на бижута. Особено във времена на криза хората се концентрират върху жълтия метал. Ето защо цената му се покачва и наскоро достигна рекордни стойности. А тези, които са го закъсали финансово, стигат дори дотам да продават златните си зъби. Миналата година германските акционери са закупили цифром и словом 108 тона злато.
Само за няколко месеца цената на жълтия метал надхвърли 1 000 долара за унция. От тази нова треска за злато печалби се надяват да извлекат и германските граждани. Не като акционери, а като продавачи, които искат да осребрят своите малки частни златни резерви.
Бижутери и прекупвачи на злато отчитат нарастване на клиентелата си. При Хелмут Грайнер, който предлага пари в брой срещу злато, ежедневно идват над 30 души: "Има и такива, които сега са принудени да продадат нещо, за да могат да поддържат жизнения си стандарт. Това важи най-вече за възрастните хора" - казва той и допълва: "Това, което за нас е от особен интерес, са повредените бижута. Хората ги продават с по-лека ръка". През миналата година по света е имало на разположение 3.436 тона злато.
От тях 1.100 тона произхождат от рециклирането на старо злато или злато от зъбни протези. Но както казва Грайнер - не всичко, което блести, е чисто злато. Дори при коронките или протезите голяма част е просто зъботехническа стомана, от която никой няма интерес.
На германския пазар един грам чисто злато струва между 11 и 14 евро. За пенсионерката Ерика Франке, която разчита на продажбата на старото си злато, за да може да свърже двата края, цената не е особено изгодна. За 585-каратово злато с тежест от 7.73 грама тя ще получи 86 евро.
Все пак това е сума, от която възрастната жена има нужда. Подобно на много други, които във времето на новата златна треска се разделят със златни монети, свещници и семейни бижута.

Няма коментари: