сряда, 11 ноември 2009 г.

СВОБОДАТА Е ...НА ВЪРХА НА КОПИЕТО! МАЙ Е ВРЕМЕ НЯКОЙ ДА ЗАБРАНИ НА ПОЛИТИЦИТЕ ДА ГОВОРЯТ В МИНАЛО ВРЕМЕ! Я КАКВИ ГИ ВЪРШАТ- САМО ЧЕСТВАНИЯ!

НАЙ-ИСТИНСКИЯТ СПОМЕН ЗА ВЧЕРАШНАТА НИ ДАТА, ДЕТО ТОЛКОВА МНОГО СЕ ИЗПИСА ЗА ТОВА “КОЙ КАКВО СИ СПОМНЯЛ ЗА 10 НОЕМВИ 1989 ГОДИНА” Е НА БЛОГЪРА Jedi. С РЪКА НА СЪРЦЕТО, МОГА ДА КАЖА СПОКОЙНО, ЧЕ КОЙТО И ДА Е ТОЗИ ЧОВЕК (блогъра) – ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СВЕЖА ПАМЕТ ЗА ДАТИ, СЪБИТИЯ И ПРЕЖИВЯВАНИЯ. ДАНО ПОВЕЧЕ ХОРА ОТ СТРАНАТА НИ, ДА СА С ТАКИВА КАТО НЕГОВИТЕ СПОМЕНИ, ТОГАВА ... ЧУВСТВОТО ЗА СВОБОДА НЯМА ДА БЪДЕ ПРЕХОДНО И ЗА БЪЛГАРИНА!

ПРОФИЛ НА БЛОГЪРА : Jedi Rebelheart, Възраст: 108, Пол: мъж. Град:София, Професия:Jedi, Интереси:Кино, Спилбърг, Лукас, Джон Уилямс, Рок, Метъл и всички хубави неща от 80-те :)

Римембър дъ тентф ъф новембър!
В тон с останалите, които пишат лични преживявания и спомени около ключовата дата, искам и аз да надраскам два-три реда.
Разбира се, повечето неща са усещания и откъслечни картини, тъй като бях 9-ти клас и съвсем други неща ми останаха приоритетни в главата. Но пък точно тях, може би, няма да забравя никога.
Едното от тях е лицето на първия докато Петър Младенов дрънкаше дежурните демагогски глупости . Както един писател се изрази в ретиви: "лексотанената физиономия на Тодор Живков". Трябва да си призная, че тогава, гледайки новините, изпитвах странна смесица от потрес и жал. Не бях свикнал да го виждам такъв посърнал и унил. Традиционните му ръкомахания и приповдигнат тон се бяха изпарили. Беше и малко страшничко.
Но всичко това нямаше да е така гарнирано с емоции, ако не беше баща ми, който още при анонса на водещия новините се изкрещя: "Ееее, не може да бъде, а стига бе!". И за разлика от първия, баща ми пък не го бях виждал толкова щастлив никога преди това. Помня как след това стоеше прав с две ръце на главата пред телевизора и гледаше ококорено като човек видял божия син да се материализира в кухнята си. Да, тогава гледахме телевизия на една малка "София 31"(такъв беше модела, ако не ме лъже паметта) в кухнята. Наще след работа и аз след втора смяна в гимназията се събирахме на това така сакрално място, където да довършим останките от деня, консумирайки даровете на социализма.
Та освен тия два много силни емоционални моменти, си спомням как бях тотално объркан: от една страна баща ми и майка ми куфеят, а от друга - не ме оставя на мира мисълта, че всичко, което толкова години съм учил, че е доброто, правилното и естественото, сега се оказва лошото, опасното и отиващото си. А освен, че двамата с майка ми бяха изпаднали в шумна лудост, те и не преставаха да говорят страшни и неразбираеми неща за убийства, затвори, лагери, национализация.
Цялото това объркване предизвикваше шаш в кухата ми тийнейджърска тиква. Как може добричкият чичко Димитров, комуто подаряват цветя руси момиченца; същият онзи, който направил гадния Гьоринг на пух и прах в Лайпциг да е пияница и гад(цитирам баща ми)? Как така комунизмът - най-човечният строй на земята - изведнъж се оказва най-човеконенавистният, а добрите комунисти, които се борят с толкова много врагове по света - "мръсни комуняги"(пак цитат).
Какво нещо е промиването на мозъка от малък!
Разбира се, с течение на времето и внимателно слушане на разкази и истини, започнах да осъзнавам нещата. Това странно усещане, което като дете и ученик винаги съм имал: че нещо не е наред, че е прекалено сиво навън, че хората шушукат, постоянното приказване за врага и т.н., започнаха лека-полека да добиват някакви макар и не изцяло, но достатъчни ясни логически контури.
После в даскало се деляхме на комунисти и седесари. Учителите също се разделиха. Стачкувахме за щяло и не щяло. Излизахме от часовете на червените даскалици безпардонно. Носех кухарка и между часовете дрънчахме "Хей Джуд", Цепелин и какво ли още не. Toгава някъде и разбрах защо стената на Флойд е най-великото произведение на "леката" музика. Бяха емоции големи.
Та сега като се присещам за тия времена - напук на всички приказки за проваления преход и неслучилата се демокрация, осъзнавам, че истинският и най-важният преход всъщност се е случил - чувството за свобода. Това е нещо, което се случва в душата на индивида и не може да бъде отречено от социолози, политолози и прочие приказливци. То е истинската сигнална ракета на промяната. Въпреки проблемите и остатъчната плазма на комунизма, чувството за свобода не може никой да отнеме. И това е, което ще ни отведе отвъд.
---
А това е един слайд, който монтирах набързо.




ПО ДНЕС.БГ

Берлинска стена раздели първите на Дондуков 1 и 2

Президентът сърдит на премиера, че не отишли заедно в Германия
След драмата с импийчмънта между Борисов и Първанов, премиер и президент отново се захапаха.
Този път престрелката между двата края на Дондуков - 1 и 2 е заради несъгласуваната визита на Бойко Борисов на тържествата за 20-годишнината от падането на Берлинската стена.
Оказва се, че президентът Георги Първанов и премиерът са имали абсолютно еднакви покани, подписани от канцлера Ангела Меркел от името на германския президент Хорст Кьолер.
Такива са получили правителствените и държавните ръководители на всяка една от поканените страни.
Поканата е получена в администрацията до президента Първанов. Когато от президентската институция е направен опит да бъде съгласувано представителството на българската държава на това събитие с Министерския съвет, оттам са отговорили, че участието на премиера Борисов вече е потвърдено, казва пред в. „24” часа прессекретарят на президента Бойка Башлиева.
Премиерът Бойко Борисов е получил две персонални покани за посещения в Германия. Премиерът недоумява какво трябва да съгласува с президента, след като поканата за участие в тържествата в Берлин е лична, се казва в съобщение от пресслужбата на Министерския съвет.
Според Бойка Башлиева обаче досега е било нормална практика двете администрации да се разбират за присъствието на такива събития.
В крайна сметка премиерът бе на тържествата в Берлин, докато президентът си остана в София.

Борисов иска да излезе от "омагьосания кръг" на импийчмънта
Определи подхода на Първанов като "вероломно нападение"
“Надявам се, че президентът си дава сметка в какъв омагьосан кръг вкарва държавата", обяви премиерът, след като присъства на церемония по награждаването на български полицаи за съвместна операция в Литва.
Борисов определи скорошните изказвания на президента Георги Първанов като необмислена постъпка, която пряко удря авторитета на държавата.
По думите му европейските държави искат да ни помогнат, но подобно разклащане не е добро за страната.
Според Борисов президентът е дал основателен повод на синята коалиция, РЗС и "Атака" да го атакуват.
Той посочи, че правителството по никакъв начин не е атакувало президентската институция, и определи изказванията на Първанов като "вероломно нападение".
Той посочи, че истински се е надявал, че няма да се стигне дотук.
Борисов отново припомни, че правителството в момента е поставено в деликатна ситуация, в която, от една страна, трябва да се подкрепят тези партии, които са в правото си да атакуват президента, но, от друга, не искат да събарят президентската институция.
Той посочи, че в момента на никого не е нужно да тече такъв процес в държавата и се учудва защо му е била нужна на президента тази провокация.

Кабинетът си хареса еврокомисар – Румяна Желева
Искаме ресори енергетика, инфраструктура и присъединяване към ЕС
Кабинетът определи Румяна Желева за кандидат на България за комисар в ЕК, съобщиха от правителствената информационна служба.
От юли до днес тя бе външен министър, а преди това евродепутат от ГЕРБ (2007–2009).
Още на 5 октомври премиерът Бойко Борисов публично обяви кандидатура й за български еврокомисар.
Тогава той допълни, че в момента се водят разговори по нейния бъдещ ресор, като предпочитанията на българската страна са енергетика, инфраструктура и присъединяване към ЕС.
Румяна Желева е завършила немска езикова гимназия в Бургас, владее немски, английски и руски език.
Доктор по социология на Университета „Отто фон Герике“, Магдебург в Германия с дисертация на тема “Социално-интерпретативни модели на предприемачите в икономиката на прехода”.

Махам кучетата от улиците и котараците от общината!
Георги Кадиев обяви, че Станишев го подкрепя за кмет
"Ако успея да махна кучетата от улиците и котараците от общината, за мен това е достатъчно".
Така червеният кандидат за кмет на столицата Георги Кадиев обрисува предстоящия частичен местен вот и намеренията си ако стане столичен градоначалник.
Той раздели проблемите на София в три сектора – транспорт и предвижване, който включва паркинги, градски транспорт.
Другият сектор е чистотата и третият – свободното време, който включва културата, спортни площадки.
Кадиев заяви пред bTV, че не е правилно обещанието на премиера, че 50% от данъците на софиянци трябва да се връщат в общината.
На въпрос какви са отношенията му със Сергей Станишев, Кадиев заяви, че имат някои различия, но в кампанията за кмет на София те са рамо до рамо.
Той каза още, че няма лоши отношения и с Бойко Борисов.

Има ли имунитет срещу Закона на Мърфи?
Учени откриха тайната на действието на "закона на гадостта"
Учените от Оксфордския университет откриха тайната на действието на един от най-разпространените закони – „закона на гадостта“, или Закона на Мърфи, както е известен. Според тях този закон се разпространява сред неуверените в себе си хора, пише РИА Новости.
Законът на Мърфи за първи път бил формулиран през 1949 година в авиобазата Едуардс. Капитан Едуард Мърфи, откривайки грешка на един от техниците при монтажа на експериментално оборудване, възкликнал:
„Ако нещо може да се направи неправилно, този човек ще направи точно това!“ Впоследствие тази фраза се озовала в знаменития сборник закони на Мърфи.
Природата на закона била обект на изучаване и от британски психолози. С времето те достигнали до поразителен извод: „законът на гадостта“ започва да действа тогава, когато човек губи желание да взема решения и настроението му спада. Тогава той започва да приписва неуспехите на трети сили, в частност – на Закона на Мърфи.
Забележително е, че „законът на гадостта“ влияе много по-слабо на децата, отколкото на възрастните. Това се обяснява с факта, че с нарастването на възрастта човек натрупва много притеснения и по-сериозно се отнася към проблемите си.
А това не само предизвиква тревога, напрежение и стрес, но създава и всички предпоставки за Закона на Мърфи.
Имунитет срещу „закона на гадостта“ имат хората, които вярват в собствените си сили и имат положителна житейска нагласа.

ООН определя 18 юли за Ден на Нелсън Мандела
Денят ще бъде отбелязван като символ на надеждата за свобода
Общото събрание на ООН обяви 18 юли за Ден на Мандела, за да отбележи приноса на Нелсън Мандела към свободата по света, съобщи ВВС.
Резолюцията с предложението бе внесена от посланика на Южна Африка Басо Сангку.
Той описа бившия президент на страната си като икона и символ на надеждата, чийто живот отразява идеалите на Обединените нации.
Либийският дипломат д-р Али Абдусалам Треки, сегашен президент на Общото събрание, заяви, че решението показва привързаността на организацията към мира.
18 юли е избран, тъй като това е рожденият ден на Нелсън Мандела. През тази година той навърши 91 години.
Благотворителни организации, свързани с него, от известно време насам лобираха за обявяване на рождената му дата за световен ден в негова чест.
Те предлагат 67 минути да се посветят на добра кауза – това е броят на годините, които Мандела е посветил на активизъм в полза на свободата и мира.

100 хил. евро за бял трюфел с тегло 750 грама
Ценители от Хонконг се сдобили с деликатесния екземпляр
Бял трюфел с тегло 750 грама беше продаден на търг в замъка на Гринцане Кавур в Италия.
100 хиляди евро броили ценителите от Хонконг за деликатеса, пише АФП.
Това е един от най-големите трюфели, продаван на търг.
Преди година бе поставен рекорд с продажбата на трюфел, тежащ 1,5 килограма.
Екземплярът беше продаден за рекордната сума от 330 000 долара в Тоскана, Северна Италия.

Хитър начин за печелене на 83 хил. долара годишно от реклама - Жива реклама
Предприемчив младеж намери начин да си докарва по 83 хил. долара годишно... разхождайки се. Джейсън Садлър е на 26 години, специалист по маркетинг от Флорида, САЩ и през 2008 година основава собствена компания с идеята да развива бизнес като носи реклама върху гърба си.
Кампанията се осъществява посредством рекламна тениска, която Джейсън носи на гърба си, а също така и с промотирането на компанията клиент в социалните мрежи в интернет. За работата си като своеобразен билборд Садлър взема един долар на 1 януари, а таксата за 31 декември е 365 долара.
Според предприемача бизнесът му не звучи като особено печеливш, но това е само привидно. Ако успее да продаде реклама за всеки ден от годината, което той е успял да направи за тази година, бизнесът му нараства с 66,795 долара.
„Това, което правя, е да се разхождам по цял ден, да снимам, да се виждам с приятели...и това с тениска на рекламодателя. После качвам снимките в блог и в социалните мрежи, които станаха толкова популярни напоследък. Понякога правя и видео“, споделя американецът пред Reuters. “През тази година съм направил 83 хил. долара.“
Средната надница в САЩ е 615 долара на седмица, което прави 32 хил. долара годишно, според бюрото по трудова статистика.
Садлър вече е започнал да попълва календара с ангажиментите си за 2010 година, а също така планира също да наеме още един човек, който да му помогне в развитието на бизнеса.

Уникална монета от 1698 година откриха в Търново
Уникална монета от далечната 1698 г., немирана досега по нашите земи, откри археологът Хитко Вачев при археологични разкопки на католическата църква Света Богородица във Велико Търново.Безценната находка е четвърт златен дукат, датиращ от времето на императора на Австро-Унгарската Империя Леполд първи, съобщи БНР. Църквата Света Богородица е построена в средата на 16-ти век от дубровнишки търговци. Години по-късно става арменски храм Златен пръстен с перла от втората половина на 16-ти век, женски сребърен пръстен-печат от първата половина на 17-ти век и над 100 монети от различни епохи са разкрити още при разкопките. Сред монетите има и средновековни датиращи от времето на цар Иван Шишман. Откритията ще бъдат изложени във Великотърновския музей.


ПО ГЛАСЪТ НА РУСИЯ

Международната енергийна агенция призовава към революция

Международната енергийна агенция/МЕА/ призовава към „енергийна революция”. Сегашното състояние на световната икономика предоставя безпрецедентни възможности за инвестиции в разработването на технологии с ниско равнище на изхвърляне на парникови газове, се отбелязва в доклад на МЕА. По оценки на експерти, спадът на промишленото производство доведе до намаляване на световното потребление на енергия. Но след като бъде възстановен ръста на икономиката, търсенето на изкопаеми енергоносители — нефт, газ, въглища, които са основната причина, замърсяването на атмосферата стремително ще се увеличи. Според експерти на МЕА, на предстоящата среща на ООН по климата е необходимо да бъдат взети под внимание новите реалности.

80% от учителите в България не могат да ползват компютри
Около 80% от учителите в училищата в България не умеят да използват компютри и програми за тях, да не говорим за работа в интернет. За това съобщи Нина Георгиева, изпълнителен директор на организацията „Интермедия”, която представи доклад за използването на новите технологии в училищата. Според Георгиева, „курсовете по обучаване на учителите по информационните технологии не са ефективни. Неправителствената организация „Интермедия” призова министерството на образованието на страната да реагира на този проблем.

Говорителят на Върховната Рада е за сътрудничество с Русия
Председателят на Върховната Рада, кандидатът за президент на Украйна Владимир Литвин смята за необходимо да изключи от всички външнополитически документи тезата за встъпването на страната в НАТО.Той също така заявил за необходимостта от възстановяване на военно-промишленото сътрудничество с Русия. Говорителят напомнил, че в съветската епоха в Украйна имаше повече от 3,5 хиляди военни предприятия, в които работеха около 3 милиона души. „Изводът е очевиден — на Русия и Украйна е изгодно по-нататъшното сътрудничество в тази сфера”, подчерта Литвин.

ЕС и Сейшелските острови се обединиха срещу пиратите
Европейският съюз и Сейшелските острови подписаха споразумение за сътрудничество в борбата със сомалийските пирати. За противодействие срещу бандитите, на неголемите острови и в заливите на архипелага ще бъде разположен контингент войски на ЕС. Сейшелските острови вече имат отделни споразумения със САЩ и Франция. Американците организираха на архипелага база за безпилотните си самолети-разузнавачи, а Франция разполага морски пехотинци на своите риболовни траулери. По статистика, около 11 кораба и повече от 200 моряци сега се намират в плен у сомалийските бандити.

Коригиране на бюджетите на страните от ЕС
Министрите на финансите на членките на ЕС имат намерение да започнат съкращаване на дефицита на бюджета най-късно през 2011 година, въпреки необходимостта от икономически стимули за подкрепа на темповете на възстановяване на икономиката, съобщава „Блумберг” с позоваване на заявление на министрите на финансите на ЕС на срещата им в Брюксел. „Въпреки че икономическата политика все още ще е насочена към стимулиране на растежа, важно е да се изработва и обсъжда планът за съкращаване на мерките за икономическа подкрепа” – заяви Андерс Борг, министър на финансите на Швеция.


ПО ФОКУС

"ИЮ Обзървър": ЕС ще обяви президента си на 19 ноември

Брюксел. Шведското председателство на Европейския съюз насрочи среща на ЕС на 19 ноември, на която ще бъде взето решение за новите високи назначения в блока, предаде електронното издание „ИЮ Обзървър”.
Срещата ще бъде във формат вечеря на лидерите на ЕС в Брюксел и идва на фона на двуседмични консултации между Стокхолм и останалите европейски столици.
„Очаква се на срещата да бъде постигнато съгласие за назначенията на трите нови поста, въвеждани съгласно Лисабонския договор – председател на Европейския съвет, върховен представител за външната политика и сигурността и генерален секретар на Съвета”, съобщи днес шведското председателство.
Това ще бъде значителна стъпка в историята на ЕС, отбелязва изданието.

Институтът за пазарна икономика представя алтернативен държавен бюджет с ниски данъци
София. Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представя алтернативен държавен бюджет с ниски данъци. В традиционното вече събитие ще бъдат обсъдени въпросите с това какъв е оптималният размер на преразпределението през бюджета и защо, какви реформи са необходими за насърчаване на икономиката, възможно ли е публичните услуги да са по-добри при по-малко бюджетни разходи. В пресконференцията ще вземат участие: Светла Костадинова - изпълнителен директор на ИПИ; Петър Ганев - икономист в ИПИ; Георги Ангелов - старши икономист в ИОО.
Пресконференцията ще се проведе в БТА в 13.00 часа.

Светла Костадинова: Все още държавата събира около 40 % от това, което се изработва в икономиката
София. Все още българската държава събира около 40 % от това, което се изработва в икономиката. Това каза на пресконференция за представянето на Алтернативен държавен бюджет за 2010 година Светла Костадинова от Институт за пазарна икономика, предаде репортер на Агенция „Фокус” .
„Не носим пица, но ако трябваше да носим нещо, щеше да е много по-малко, но много по-богато като съдържание”, каза Костадинова.
„Фокусирането върху европейските средства е необходимо, но това по никакъв начин не може да компенсира нуждите на държавата в бюджета”, посочи експертът. Костадинова заяви, че около 40% от това, което се произвежда от българската икономика се изземва от държавата, за да се преразпределя за дейностите, които тя извършва. Тя посочи, че настоящите публични услуги държавата може да предоставя с двойно по-малки разходи. „Колкото повече една държава харчи, толкова по-нисък е растежът. Колкото повече расте размерът, който изземва правителството, толкова по-малък е растежът на икономиката”, посочи Косатдинова.
По думите й - колкото по-ниски са правителствените разходи, толкова по-малко корупция има, толкова повече средства остават в гражданите и в икономиката. „Колкото по-висока е свободата, толкова по-високо е благосъстоянието на хората.
По-ефективен и по-малък публичен сектор може да се постигне срещу 25% преразпределяне на БВП”, каза Костадинова. По думите й това е оптималният размер, при който имаме оптимален размер на икономиката.

Укринформ: Увеличава се броят на милионерите в България
София. Кризата не влияе на сметките на богатите хора в България. Броят на милионерите в страната в сравнение с юли т.г. се е увеличил с 12 души, предаде днес украинската агенция Укринформ. По този начин в България официално са регистрирани 350 милионера.
По данни на Българската народна банка, милионерите държат своите пари в банки и предимно в евро.

Измамник краде пари от пенсионери в столичния кв. „Симеоново”
София. Мъж открадна 140 лв. от пенсионер в кв. „Симеоново”. Пред репортер на Агенция „Фокус” пенсионерът разказа, че след като си взел пенсията от пощенската станция, няколко метра след пощата непознат мъж го настигнал и му казал, че служителката не била преброила парите правилно и му дала повече. Пенсионерът извадил портфейла си, за да преброи парите. Непознатият мъж взел една част от тях и избягал. Възрастният мъж се върнал обратно в пощенската станция да провери, а служителката там му обяснила, че имало още няколко такива случаи с обрани възрастни хора.

Йорданка Фандъкова: Залагам на европейското развитие на града с въвеждането на нови политики
София. Проблемите на София са известни. Те се виждат. За мен е важно, че програмата, която аз предлагам е работеща програма. Част от проектите, които са заложени в нея вече се реализират. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин” по бТВ Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София от ГЕРБ. Залагам на европейското развитие на града с въвеждането на нови политики, предимно по отношение на екологията, акцент върху образованието и културата като ресурс, а не като социална дейност, заяви Фандъкова. Тя добави, че залага и изключително много на работата с гражданите, а не само за тях. „Стилът, който предлагам и който винаги съм имала в управленския опит е съвместна работа с граждански организации, бизнес организации, синдикати”, каза Йорданка Фандъкова. Тя каза още, че метрото в София не е лошо и поясни, че със сигурност има моменти от деня, когато има повече пътници, но въпреки това капацитетът на метрото не е запълнен. „Моята амбиция е да доведем повече хора до метрото и да продължим изграждането на метрото и линиите ще се разширяват”, заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на София.

Доказателства по делото срещу две от свидетелките показа подсъдимият Бай Иван от Дупница
Дупница. Бай Иван от Дупница донесе нови доказателства по делото срещу него за разпространение на порнографски снимки, предаде кореспондентът на радио “Фокус” - Пирин.
Иван Борисов показа протокол от съдебно заседание по дело, заведено през 2005 година от него срещу две от свидетелките Милка Иванова и Аделина Василева. От него става ясно, че двете са теглили от кредитната му карта 400 лева и за която Иван Борисов твърди, че са му откраднали. Борисов обясни, че Милка Иванова вече е осъждана веднъж за кражба от дома му на 30 грама злато, същата е взломила и вилата му в село Джерман и се е настанявала със семейството си.
„Няма ненаказано добро. Дори и след тези кражби аз спасих Милка веднъж, когато дойде в дома ми пребита”, каза след заседанието Иван Борисов.
Според него двете жени свидетелстват по делото за разпространение на порнографски снимки срещу него, за да си отмъстят.

Отложиха делото срещу бай Иван от Дупница за разпространение на порнографски снимки
Дупница. Делото срещу бай Иван от Дупница за разпространение на порнографски снимки бе отложено заради сменения съдебен състав, предаде кореспондентът на радио "Фокус" - Пирин.
Заради заболяването на съдията по делото Снежана Кьсосева и представен болничен лист със заповед на председателя на Дупнишкия районен съд Ели Скоклева бе назначен нов съдебен състав, председателстван от съдия Милена Богданова.
Съдия Богданова определи да не се дава ход на делото, като се позова на разпоредба от закона за неизменност на съдебния състав. На днешното заседание не дойде и адвокатът на Иван Борисов Иван Лазов, за който стана ясно, че рано тази сутрин е депозирал служебна бележка в деловодството на Дупнишкия районен съд, че е ангажиран служебно по дело в Софийски градски съд и Софийски районен съд.

ГЕРБ-Благоевград предлага смяна на директорите на няколко областни институции
Благоевград. Директорите на областни институции в Благоевград ще бъдат сменени по предложение на местната структура на ГЕРБ. Предвижда се да бъдат сменени настоящите началници на Инспекцията по труда, Бюрото по труда, Дирекция „Социално подпомагане” и „Земеделие и гори”. Областният лидер на ГЕРБ и председател на Общинския съвет на Благоевград Костадин Хаджигаев заяви пред радио “Фокус”-Пирин, че от ГЕРБ-Благоевград са предложили лица, които да застанат начело на областните дирекции. „Това, което се изисква от нас от Изпълнителната комисия като предложения, сме го подали, а това дали ще бъдат сменени се решава единствено от министрите. Съвсем нормално е да предложим, защото това е политиката на ГЕРБ, а тази политика трябва да се изпълнява от хора на ГЕРБ”, каза още Хаджигаев. Той допълни, че качествата на хората, които са предложени ще бъдат обсъдени и там, където се прецени, че се налага промяна, ще бъде направена. Костадин Хаджигаев не пожела да спомене имената на предложените хора. Областният лидер на ГЕРБ посочи, че в много от министерствата текат структурни промени, и такива се налага да се правят и на местно ниво.

Обсъждат сигурността на изборите в Разлог
Разлог. В Разлог ще се проведе съвместна среща между ръководството на полицията и Общинската избирателна комисия във връзка с организацията на предстоящия частичен местен вот в общината на 15 ноември. Това съобщи за радио “Фокус”-Пирин Татяна Лазарова, председател на Общинската избирателна комисия. Пет политически партии и коалиции са регистрирани за участие във вота в неделя. Красимир Герчев от ГЕРБ, Благой Дункин от Коалиция „Патриотичен съюз за община Разлог”, Румен Кондев-Коалиция „Заедно за община Разлог”, Иван Арнаудов - „Ред, законност, справедливост” и Васил Ащинов от ПП „Атака” са подали документи за регистрация в ОИК-Разлог. Според изтегления жребий политическите партии и коалиции ще се явяват на вота със следните номера на бюлетини: РЗС-2, ГЕРБ-3, Коалиция „Заедно за община Разлог”- 4, Атака-5 и Коалиция „Патриотичен съюз за община Разлог”-9. Между 11 000 и 13 000 души ще могат да упражнят избирателното си право на 15 ноември. За момента остава неясно колко точно ще струват на община Разлог частичните местни избори. До вота се стигна след като кметът на града инж.Любен Татарски бе избран за народен представител.

България и травмите на прехода / „Интернешънъл хералд трибюн
Тишината по улиците на българската столица през тази седмица говори много за противоречивото отношение в тази страна към демокрацията.
Въпреки че във вторник беше 20-та годишнина от свалянето на българския комунистически лидер Тодор Живков и началото на демократичните промени, денят мина без чествания, докато Германия се отърсваше от празненствата по повод 20 години от падането на Берлинската стена.
За да обяснят амнезията на българите за комунистическото им бъдеще, както и апатията им относно демократичното им настояще, българските анализатори прибягват до библейска метафора – като израилтяните, българите трябва да скитат из пустинята 40 години, за да бъдат пречистени от греховете на комунизма.
„Минаха 20 години и ние още сме в средата на пустинята”, отбелязва Едвин Сугарев, 56-годишен поет и бивш антикомунистически опозиционен лидер. „И ще трябва да чакаме още 20 години”.

България е единствената страна от бившия Варшавски договор, която няма институт за националната памет за историческите детайли на комунистическото минало, по време на което, както твърдят историците, хиляди хора са били хвърлени в затвора.
„Формално погледнато, всичко в България изглежда наред – свободният пазар, човешките права, свободата на словото, многопартийната политическа система, членството в ЕС и НАТО”, коментира Сугарев, „Но това е само фасада. Зад нея няма нищо”.
„Хората получиха свободата си, но не знаят какво да правят с нея”, допълва той, „защото е по-удобно, когато някой им казва какво да правят, къде да ходят и кое е правилно или грешно”.
България си бе спечелила репутацията на най-послушния от съюзниците на СССР. През 1973 г. Живков заявява, че България и СССР ще „действат като едно тяло, дишащо с общи бели дробове и подхранвано от обща кръвоносна система”.
Въпреки политическите си и военни постижения, България все още е най-бедната страна в ЕС, като месечните заплати възлизат средно на около 300 евро. Страната страда и от огромен проблем с имиджа си пред Европа и годините на критики от страна на ЕК заради провала в борбата с корупцията и организираната престъпност.
Страната стана първата със спрени средства от европейското финансиране в историята на ЕС през октомври 2008 г., като причините бяха корупцията и лошото управление. Според „Трансперънси интернешънъл”, организация, бореща се срещу корупцията, България си дели дъното на класацията за най-корумпирана страна в ЕС, заедно с Румъния.
Като цяло България изглежда най-неудовлетворена от демокрацията и най-изпълнени с носталгия към комунизма от бившите членки на Варшавския договор, според скорошно проучване.
Запитани за демокрацията, 76% от българите заявяват, че не са удовлетворени. Влиянието на Русия върху България се смята за положително от 45% от българите. Едва 11% от тях смятат, че обикновените хора са облагодетелствани от промените през 1989 г.
„Създадохме демократични институции, но нямаме демократична политическа културна, за да бъдат те ефективни”, заявява социологът Петър-Емил Митев.
„Отне ни 20 години да се отърсим от идеята, че хората са безпомощни и държавата трябва да прави всичко”, отбелязва Евгений Дайнов, професор по политически науки в Нов български университет. Надеждата за българската демокрация е в поколението, родено след 1989 г., смята той.

Отстраняване?
ГЕРБ ще подкрепи искането на ДСБ и „Атака” за отстраняването от длъжност на президента Георги Първанов, съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов. „След като нашите партньори в парламента са го направили, след като президентът се изложи по този начин – ако не ги подкрепим, това означава какво? В случая ще ги подкрепим, понеже те искат. Иначе аз не бих предизвикал такава криза, но те са ми по-важни вече от президента Първанов”, заяви Борисов.
По темата „Петрол срещу храни” върху България беше хвърлено голямо петно, защото БСП беше спомената като страна, нарушаваща опита на ООН да постави в изолация режима на Садам Хюсеин. Обвинението беше, че БСП е била финансирана напълно незаконно от режима на Саддам Хюсеин. Ако иракското правителство даде тези документи, поради които България и БСП се оказва в този списък, мисля, че това може да бъде причина за искане на предсрочно прекратяване пълномощията на президента, който по това време е бил председател на партията. Това заяви Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция.

В условията на криза при липса на пари не ни трябват предсрочни избори, според премиера
Ще настоявам и моля за политическа зрялост в името на хората. В условията на тази криза при липсата на пари, ни трябва само да говорим за предсрочни избори. Това каза премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Борисов заяви, че той най-малко се притеснява от нови избори и че вече е поел сам отговорността. Според него тази криза с президентската институция е неприятна и е произлязла от нищо.
Не разсъждавам като партиен лидер, а като премиер. За мен вредите ще бъдат много по-големи за всички, отколкото ползите, каза Борисов.
По думите му - ако при завършване на проверката по „Петрол срещу храни” се докажат нередности, тогава става въпрос за друга ситуация.
Според Бойко Борисов всяка държава ще има еврокомисар. По думите му – никоя държава няма да се откаже да има еврокомисар и ние също няма да го направим.

Бойко Борисов: Не е момент за разклащане на институциите
Очаквам разум от всички – да върнем назад емоциите, обидите. Това каза премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Във времето на финансова криза събарянето на президентската институция, събаряне на правителството, нови избори, ще ни извадят от правия път, според премиера.
За България ще е добре, ако може да се намери разумен изход от тази криза и се направят отстъпки и от страна на президенството.
Премиерът каза, че положението е деликатно, казусът е много сложен и текат консултации в парламента.
Той заяви, че не може да коментира доколко сериозни са основанията на всяка една от партиите да искат импийчмънт на президента. Борисов обаче не допусна, че процедурата ще мине в Конституционния съд.
Това трябва да е поука и за президентската институция, ако искат просперитета на България, заяви Борисов.
Според министър-председателя, в момента, в който правителството и държавата набират скорост, не е моментът да се случва подобно разклащане на институциите.
Това, което се случва в парламента, отива веднага в европейските държави. В момента, в който търсим подкрепа по думите му, да има подобен и подобно разклащане на институциите не е добре за България.
Борисов заяви, че разсъждава прагматично – каквото и да се случи, няма да е добре, въпреки че атаката срещу правителството е била тежка.. Той каза, че всеки си носи пасивите и активите от това, което прави и хората могат да го преценяват, но сами ще си нанесем тази щета без да получим нищо важно и съществено, ако продължим в тази посока.
Проверките и ревизиите ще продължат, обеща премиерът.

Антон Кутев: Премиерът да се извини за всичко, което се случва напоследък
Нито един човек във властта и представител на властта, не бива да се извинява какво мисли. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента Антон Кутев от Коалиция за България във връзка с исканото извинение от страна на президента за изявленията му, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
Премиерът си позволява с подкрепата и с изказванията си в този случай да сведе разговора до напълно неправилни равнища, заяви Кутев.
„Бих поискал от премиера - да се извини за всичко, което се случва напоследък. Според мен е добре премиерът да се извини за ненаправените социални плащания, за орязаните социални бюджети, за неплатените и неповишените пенсии на пенсионерите. Добре е премиерът да се извини за необяснимото богатство на жена си. Добре е да се извини за това, че е бил съдружник с Пашата и с други личности от подземния бизнес. Според мен е много важно премиерът да се извини за Сретен Йосич. Много е важно премиерът да се извини за бандитизма в политиката, защото тази политика, която в момента се развива, е бандитска”, заяви Кутев.
По повод общата декларация между ГЕРБ, РЗС, Синята коалиция и „Атака” във връзка с импийчмънта на президента, депутатът каза, че тя го навява на мисълта, че Синята коалиция постепенно започва да става част от кафява коалиция, защото някои хора се опитват да смачкат всякаква форма на опозиция в държавата и това започва да се превръща в заплаха не само за тази държава, защото диктатура в европейска държава не може да има и аз съм сигурен, че всички, които се опитват да я направят, накрая ще се провалят”.

Мая Манолова: Разтревожени сме от тенденцията да се превръща българският парламент в съд
Мина времето, в което Иван Костов раздаваше правосъдие в България. Това каза пред журналисти в парламента Мая Манолова от името на Парламентарната група на Коалиция за България във връзка с искането на Синята коалиция Емилия Малсарова да не заема председателския пост в парламентарната комисия по труда и социалната политика, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
„Мина времето, когато му казваха Командира, защото олицетворяваше всички власти в държавата. Вярно е, че идеологически и организационно той продължава да ръководи мнозинството, но все пак искаме да припомним, че българският съд е този, който раздава присъди, и който казва кой български гражданин е виновен и кой български гражданин е невинен. Разтревожени сме от тенденцията да се превръща българския парламент в съд, в Конвент, както и от несекващите опити за политическа намеса в решенията на Прокуратурата и в решенията на съда. Считаме, че всеки български гражданин е невинен до доказване на противното. Предрешаването на всеки един въпрос считаме за неуместен и за груба политическа намеса. Нека имаме търпението институциите да се произнесат по виновността и невинноста на всеки един българин, включително и членовете на БСП”, каза Манолова.
Петър Курумбашев добави: „Ние сме свидетели на разгръщане на едно съревнование между г-н Сидеров и г-н Костов за титлата Петър Панчев на годината, защото следващата година ще има следващо състезание, предполагам. С това си изявление г-н Костов безспорно спечели една точка в това състезание”.

С поведението си Първанов е дал много поводи на партиите в център-дясно да го атакуват, според премиера
Премиерът Бойко Борисов заяви, че по никакъв начин не е атакувана нито Президентската институция, нито самият президент, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Събрали 15-20 студенти при неговия приятел в УНСС, за да може оттам, все едно на среща със студенти, адски ми прилича на Тодор Живков - среща със студенти. Тези номера са известни и просто вероломно ни нападна - каза Борисов.
Според него – с поведението си Първанов е дал много поводи на партиите в център-дясно да го атакуват. Поставят ме в деликатното положение, когато президентът атакува мен и правителството, а те атакуват него – ние кого да браним. Това е една необмислена постъпка, пряко удряща авторитета на държавата от страна на президента това негово изказване онзи ден, заяви Борисов.
Премиерът защити и работата на вътрешното министерство и заяви, че България в момента стои стабилно и Европейският съюз иска да ни помогне.
Делата по братя Маргини вървят, Баретата е в ареста, по останалите, за които съм информиран, се работи активно. За три месеца надали някой си е мислил, че техните момчета – щото аз щях да се зарадвам много да чуя коментар от президента, когато предишният вътрешен министър каза, че тук, в това министерство – (МВР-бел. ред.) е дошъл човек от Висшия партиен съвет на БСП да му каже да не пипа Маргините, защото са техните момчета. Щях да се зарадвам на неговите думи, ако беше коментирал изказването на госпожа Дончева, че червените куфарчета са дадени на спортисти, които всъщност са сегашните мутри. Това трябваше да се коментира, а не на третия месец да атакува министъра и , разбира се, индиректно мен, каза Борисов.
По думите му – отношението на президента е „несериозно”. Министър-председателят каза, че няма проблем в отношенията си с вътрешния министър Цветан Цветанов, макар и по тази тема да се е работило с активни мероприятия.

РЗС се обявиха за импийчмънт не само на президента, а и на цялата държавно-политическа система
РЗС се обявиха не само за импийчмънт на президента, а за импийчмънт на цялата държавно-политическа система, която продължава да властва през последните 20 години по сценарий на старата комунистическа номенклатура. Това се казва в декларация на ПГ на РЗС, която бе представена от парламентарната трибуна от председателят на групата Яне Янев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Така ще стане ясно дали има реално конституционно мнозинство в 41-ото НС и ще може ли Първанов да бъде освободен предсрочно директно от суверена. Сега това е особено важно, когато управляващата партия е на път да помилва президента”, се казва в декларацията.
ПГ на РЗС настоява още партиите от мнозинството в парламента да започнат консултации за подготовка на проект за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание преди президентските избори.

ГЕРБ, РЗС, Синята коалиция и „Атака” са започнали консултации за искания импийчмънт на президента
Парламентарните групи на ГЕРБ, РЗС, Синята коалиция и „Атака” са започнали консултации във връзка с искания импийчмънт на президента. Това съобщи пред журналисти в кулоарите на парламента Искра Фидосова от ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Първото решение, което са взели групите, е да излязат с декларация, в която настояват държавният глава да изпълни възложеното му в чл. 98 т. 6 от Конституцията на България задължение, когато има предложение на Министерски съвет, да освободи двамата посланици в Турция и САЩ.
Четирите парламентарни групи са възложили на експерти юристи, които да изготвят общи мотиви за искания импийчмънт, под които да започне събирането на подписи.
„При положение, че има определено навлизане в чужди правомощия и неспазване на задълженията по Конституцията, президентът дължи извинение не само на Министерски съвет, но и на Народното събрание”, каза Фидосова. Запитана дали, ако президентът освободи посланиците, депутатите ще се откажат от искания импийчмънт тя каза: „От правна гледна точка, ако това ще бъде едно от основанията, може да сме в ситуация, че вече нямаме такова основание, което да ни служи за основание за повдигане на обвинение срещу президента”.
По думите на Фидосова президентът трябва поне веднъж или два пъти в годината да ходи в парламента, за да информира депутатите по важни въпроси.

Ангела Меркел пристигна в Париж за честване на примирието от 11 ноември 1918 година
Париж. Френският президент Никола Саркози днес посрещна германския канцлер Ангела Меркел в Елисейския дворец, откъдето двамата европейски лидери ще се отправят към Триумфалната арка за отбелязването на примирието от 1918 година, сложило край на Първата световна война, предаде АФП.
За първи път лидерите на Германия и Франция ще отбележат заедно сключването на примирието между Антантата и Германия, което освен края на войната, бележи и поражението на германската армия.
Очаква се по време на церемонията Саркози и Меркел да запалят огъня на гроба на незнайния войник под Триумфалната арка и да произнесат кратка реч по случай годишнината.

Външният министър на Норвегия направи изненадваща визита в Афганистан
Осло. Външният министър на Норвегия Йонас Стьоре днес направи посещение в Афганистан, за да припомни на президента на страната Хамид Карзай изискванията си за спазване на правата на човека и полагането на усилия в борбата с корупцията, предаде АФП.
В свое комюнике Стьоре подчерта, че Норвегия иска отчетливи резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност в страната, както и свидетелство за спазване на правата на човека и жените. Освен с афганистанския президент Стьоре трябва да се срещне с опонента на Карзай на президентските избори Абдула Абдула, както и с командващия силите на НАТО в Афганистан Стенли Маккристъл.

Най-добре бихме се справили с ресор като добросъседство и разширяване, според премиера
София. Има много добра оценка за работата на Румяна Желева. Бяха проведени неформални разговори с г-н Барозу, останалите групи в парламента. Това каза премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Борисов каза, че най-добре бихме се справили с ресор като добросъседство и разширяване. Ще има разговори между отделните 27 страни по въпроса.

Няма коментари: