вторник, 17 ноември 2009 г.

И “НСИ” ЛЪЖАТ С ИЗВИНЕНИЕ - КАТО ЦИГАНИ. ДЕМЕК ФОРМИРАТ – БЪЛГАРСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ ... МАНТАЛИТЕТЕН СИНДРОМ! ДОКОГА?

ПОЛИТИЦИ, ХВАНЕТЕ ГЛАВИТЕ СИ И СПРЕТЕ ДА УНИЖАВАТЕ НАРОДА СИ! ВИЕ САМИ НИ ПОСОЧВАТЕ КАК ДА ВИ ВЪЗПРИЕМАМЕ – НА НЕСЕРИОЗНО.

ПО КЛАСА.БГ ( читатели, не можах да се въздържа от коментар. Друг път знаете paste съответното ИЗВЕСТИЕ и продължавам нататък. Ама вече и на мен ми писна от тези им изявления! Моля да ме извините още веднъж!)

Доходите ни растат по-бързо от разходите въпреки кризата
“Българинът е отделял повече пари за алкохол и цигари, отколкото за здравеопазване” – (понеже публикацията касае в по-голямата си част здравеопазването, започвам коментара си с него, и така ...АМА, ЧЕ ЗАКЛЮЧЕНИЕ! ТОЧНО В ДНЕШНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НАПЪЛНО ОТСЪСТВА ВСЯКАКВА ЗДРАВНА ПРЕВЕНЦИЯ, А Е НАЛИЧНО И МНОГ -О –О НЕКАЧЕСТВЕНОСТ ПРИ ОБСЛУЖВАНЕТО на граждани! При тези жизненопотребни липси за всеки човек вече години наред, КАКВО ИСКАТ ОТ НАС ДНЕС ПОЛИТИЦИТЕ ДНЕС, пак да го спонсорираме под формата на неправомерно завишени услуги, при това доброволно и овчедушно с разбиране – ТОЧНО ТАЗИ ПОРОЧНОСТ ЛИ ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ТОЛЕРИРАМЕ? ДОКОГА БЕ ХОРА! НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ТОЗИ “ПЛАДНЕШКИ” ГРАБЕЖ НА СОБСТВЕНИЯ ВИ НАРОД? б.м.)

“Парите за храна и напитки, както и тези за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) нарастват. Българинът обаче пести от разходите за транспорт и за облекло. “
(ОТ КОЙ ПРЪСТ СЕ ИЗСМУКАХА ПЪК ТЕЗИ НЕВЕРНИ ДАННИ? ЕТО ГИ НАГЛЕДНО И ДОКУМЕНТИРАНО ИЗПИСАНИ БЕЗ СВЯН И ПРИТЕСНЕНИЕ отново ОТ “услужливите журналисти” – ЗА ОЧЕВИДНИТЕ СОЦИОЛОГИЧЕСКА И МЕДИЙНА МАНИПУЛАЦИИ. Те просто са налице винаги, и са присъствали по страниците на вестниците и други носители като документален факт, винаги се е разчитало информациите им да “минат между капките” както се казва при прочит. А ТОВА СЕ НАРИЧА - СИСТЕМНО ИНФОРМАЦИОННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В СТРАНАТА НАД НАРОДА. ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ СА ЯСНИ И ИЗВЕСТНИ!
Да, за нещата отразени в първото изречение констатацията е вярна – НАРАСТВАТ, но не е вярно, че българинът пести от разходите за транспорт и за облекло. Плащаме си като “попове” в градския транспорт и чат-пат пазаруваме от магазините “дрехи втора употреба”, не може да ходим боси и голи все пак. ЗА ТЕЗИ “ЕКСТРИ” ЛИ СЕ ГОВОРИ, НА ТЯХ ЛИ НИ ЗАВИЖДАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ? ТОВА Е АБСУРДНО СМЕШНО И МНОГО ЖАЛКО АКО ВЪЗПРИЕМАТ РЕАЛНОСТТА ПО-ТОЗИ НАЧИН! ХАЛАЛ ИМ ТАКЪВ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ!б.м.

(ГОРНОТО СЪЩО СЕ ВОДИ КАТО БЪЛГАРСКИ МАНТАЛИТЕТ – ДА СЕ ЗАБЛУЖДАВА И ДА СЕ ИЗМИСЛЯТ НЕВЕРНИ НЕЩА ЗА ЖИВОТА НА БЪЛГАРИНА ВЪОБЩЕ ОТ ВЛАСТОЛЮБЦИТЕ И БЛИДОГЪЗЦИТЕ. ПОСЛЕ ТОЙ (народа) БИЛ “ТАКЪВ”, “ОНАКЪВ” И НАКРАЯ МАХАТ ПРЕНЕБРЕЖИТЕЛНО С РЪКА ПО НЕГОВ АДРЕС, БЕЗ СВЯН И ОТГОВОРНОСТ ПО СЛУЧВАЩОТО СЕ!

ПОЛИТИЧЕСКО БЕЗХАБЕРИЕ И БЕЗОТГОВОРНОСТ, ЕТО НА ТОВА НИ УЧИТЕ ВЕЧЕ ЦЯЛО ЕДНО СТОЛЕТИЕ, УПРАВЛЯВАЩИ. ВАШЕТО ПОВЕДЕНИЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ СКАНДАЛНО!б.м.)

“През септември общият доход средно на лице от домакинство е 315.54, а разходът е 300.82 лв.” (ЗА КОИ ДОМАКИНСТВА СЕ ОТНАСЯ ТАЗИ ДАННА ИНТЕРЕСНО? Я, СИ ПРЕДСТАВЕТЕ СЕМЕЙСТВО, В КОЕТО ДВАМАТА РОДИТЕЛИ СА БЕЗ РАБОТА, КОЕТО Е НАЙ-ЧЕСТИЯ СЛУЧАЙ В ОБИКНОВЕНИЯ НИ ЖИВОТ. ТОГАВА ПО КОЛКО ЛЕВА СЕ ПАДА СРЕДНО НА ЛИЦЕ ОТ ТАКОВА СЕМЕЙСТВО? ЗА РАЗХОДИТЕ НЯМА ДА СЪОБЩАВАМ – ТЕ ОБИКНОВЕНО СЕ ПОКРИВАТ ОТ “НА ЗАЕМ” ИЛИ В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ НА ЛИЗИНГ! ХАЙДЕ СТИГА С ТЕЗИ МАНИПУЛАЦИИ И ГЛУПОВАТИ СТАТИСТИКИ!б.м.)
“Така, като се извадят двете стойности, се оказва, че българинът е „спестил“ 14.72 лв. въпреки кризата, показват данните на НСИ.” (КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОВА НСИ ДА БЪДЕ ЗАКРИТО. ТО ПРОСТО Е ОБЩЕСТВЕНО ВРЕДНО С НЕВЕРНАТА СИ ИНФОРМАЦИЯ, КОЯТО ПОДАВА ЗА ПОЛИТИЦИТЕ И ОБЩЕСТВОТО – ТЯ Е УЖАСЯВАЩО НЕВЕРНА И ЗАБУЖДАВАЩА.б.м)
“ Друга добра новина е, че спрямо същия месец на 2008 г. приходите са нараснали повече от разходите – съответно с 4.3% и 2.7%, допълват от статистиката.” (АБСОЛЮТНА ЛЪЖА – А БЕ ТЕЗИ ХОРА НЕ ВИЖДАТ ЛИ ПО-ДАЛЕЧЕ ОТ “СТАТИСТИЧЕСКАТА СИ СГРАДА? УЖАС!б.м.)

“Основната част от постъпленията в семейния бюджет се формира от получаваната работна заплата и пенсии.” ( СРЕДНАТА РАБОТНА Е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА – ВСЕОБЩО И БЕЗАПЕЛАТИВНО, И Е ОКОЛО 250 ЛВ БРУТО. СРЕДНАТА ПЕНСИЯ Е 100 ЛЕВА. ОТКЪДЕ НА ТЕЗИ СМЕШНИЦИ – “НСИ” ИМ ХРУМНА ДА ОБЯВЯВАТ, ЧЕ БЛИЗО 316 ЛЕВА СЕ ПАДА СРЕДНО НА ЛИЦЕ ОТ ДОМАКИНСТВО? ЕЙ, СТАТИСТИЦИ, ОСВЕН СМЕШНИЦИ И СТЪКМИСТИЦИ СТЕ И ЛЪЖЦИ!б.м.)
“Техният относителен дял в общия доход за месеца е 80.2%.
Заплатата, която формира около 51.4% от семейния бюджет, нараства до 162.32 лв. средно на лице от домакинството, което е с 2.8% повече спрямо същия месец на миналата година. Вторият по значение източник на доходи са пенсиите. Те нарастват от 70.19 лв. на 90.69 лв. Делът им в приходите на домакинствата е над 28%. “ ( ЛИЧНО ПОЗНАВАМ СЕМЕЙСТВА, КОИТО ПРЕЖИВЯВАТ СЪС 180 ЛВ ОБЩО/МЕСЕЧНО ЗА ЦЯЛОТО ТРИЧЛЕННО СЕМЕЙСТВО с малко дете, КАТО СЪМ СИГУРНА, ЧЕ НЕ ПРЕДАВАТ ХАРТИЯ НА ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ И НЕ РОВЯТ ПО КОФИТЕ ЗА БОКЛУК. КАК “НСИ” ВИЖДА “НАРАСТВАНЕ” НА ДОХОДА/НА ЛИЦЕ, на такова семейство направо МИ Е ЗАГАДКА!б.м)

Сред разходите най-сериозно перо са средствата за храна и за жилище - енергия, горива и вода и др., които представляват 55.1 % от всички харчове в семейния бюджет. Парите за храна и напитки през септември се увеличават с 0.8% до 105.93 лв. средно на лице в домакинството. Относителният им дял в общия разход намалява с 0.6 процентни пункта и представлява 35.2% от него. И разходите за дома (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане) нарастват от 52.72 лв. през септември 2008 г. до 59.78 лв. през същия месец на 2009 г. (ТУК КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН!!!б.м.)

”Интересен факт от данните на статистиката е, че през отчетния месец българинът е отделят повече пари за алкохол и цигари – средно по 13.97 лв., отколкото за здраве – по 12.80 лв.” ( ТОВА Е НАПРАВО ИЗПИСАНА ДЕБЕЛООЧНА ГАВРА С НАРОДА. АКО ТАЗИ СТАТИСТИКА Е СТИМУЛИРАЛА ФИНАНСОВИЯ НИ МИНИСТЪР В РЕШЕНИЯТА МУ, ТО Е ЯСНО ЗАЩО НИ СЕ ПРЕДЛАГА И ТАКЪВ СМЕШНИЧЕСКИ БЮДЖЕТ ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА, И СЕ РАЗПИСВАТ ТОЛКОВА ГЕНОЦИДНИ ЗАКОНИ!б.м)
И двата разхода скачат с около 10%. По-малко пари са давани за транспорт и съобщения - с 16.2% до 29.51 лв. Разходите за облекло и обувки също намаляват - с 16.2%, и през септември 2009 г. те са 11.50 лв. средно на лице. Делът им в общия разход е 3.8%, което е с 0.9 процентни пункта по-малко в сравнение със септември 2008 г. Свитите харчове за облекло и за транспорт говорят, че българинът се опитва да пести, колкото се може повече. (ЗА КАКВО ПЕСТВНЕ СТАВА ВЪПРОС “НСИ”? ЕЖЕДНЕВНО РЕДОВИЯ БЪЛГАРИН ЖИВЕЕ МИНИМУМ С “-20 ЛЕВА”, КОИТО ИЛИ ВЗЕМА НАЗАМ, ИЛИ ПРОСТО СИ ГИ ОТГЛАДУВА ... ОТТУК СЛЕДВАТ И КРАЖБИТЕ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, КОИТО СТИМУЛИРАТ ОБИКНОВЕНО МНОГО ГЛАДНИТЕ, И НА КОИТО ИМ Е ПИСНАЛО ОТ ТАЗИ СИСТЕМНА МИЗЕРИЯ. ЕТО ТОВА ПРОУЧЕТЕ!б.м)

Спад от 4.8% на БВП за девет месеца
През първите девет месеца на годината реалният спад на БВП е 4.8% в сравнение с
деветмесечието на предходната година, показват данните на НСИ. Брутната добавена стойност за икономиката е 40. 240 млрд. лв. и реално намалява с 3.8% спрямо същия период на 2008 г. Само за третото тримесечие икономиката се е свила с 5.8%. Спадът се дължи основно на срива на индустриалния сектор.

Евростат: Инфлацията в ЕС набира темп
Инфлацията в еврозоната и целия ЕС ускори своя ход през октомври, показва статистиката на Евростат. За десетия месец на годината тя е нараснала до минус 0.1 от минус 0.3 през септември на годишна база. На месечна база увеличението е с 0.2%, което малко се разминава с очакванията на анализаторите, които прогнозираха ръст до 0.3 на сто. Най-значително са нараснали цените на алкохола и цигарите от 4.4%, поскъпнало е и образованието - с 1.5 на сто, сочат данните.
За целия ЕС индексът на потребителските цени е нараснал с до 0.5% през октомври от 0.3% през септември на годишна база. За месец индексът е с повишение от 0.2 на сто. Най-голям спад на инфлацията на годишна база има в Ирландия (-2.8%), Естония (-2.1) и Португалия (1.6%). Най-силно пък е нарастването на потребителските цени в Румъния (4.3%), Унгария (4.2) и Полша (3.8%).


ПО ФОКУС

Диана Хаджиангелова: ХОББ се разпознава като заболяване на пушачите

София. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е заболяване, което не е разпознаваемо и често то завършва с фатален край. Това каза Диана Хаджиангелова, координатор на Асоциацията на българите боледуващи от астма пред Агенция „Фокус”. Тя обясни, че е необходима рехабилитация на болните. В Австрия има такава реахабилитационна програма, но и там има листа на чакащи. „Съществува връзка между ХОББ и тютюнопушенето. ХОББ се разпознава като заболяване на пушачите и пушенето е един от основните фактори за това заболяване”, каза още Хаджиангелова. Лекарствата за пациентите с ХОББ от септември са напълно реинбурсирани от НЗОК. „В повечето държави ХОББ не е достатъчно добре запознат, а болните имат нужда от психологична помощ. Трябва да се предприемат мерки. Ние смятаме да инициираме и кръгла маса за създаване на програма за ХОББ”, каза още тя.

До 2020 година смъртността от хроничната обструктивна белодробна болест ще бъде на трето място
София. Прогнозите са, че до 2020 година смъртността от хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) в световен план ще бъде на трето място. Това каза Диана Хаджиангелова, координатор на Асоциацията на българите боледуващи от астма пред Агенция „Фокус”. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е заболяване на белите дробове, което засяга и целия организъм. „За България, като за повечето социалнозначими заболявания, нямаме статистика за броя на болните от ХОББ. Ако обаче се опрем на световната статистика между 6 и 10% от населението са болни от това заболяване. Основната ни цел е да популяризираме самото заболяване. Ние работим също за подобряване на качеството на живот на болните, тъй като те са с тежка степен на инвалидизация”, обясни още тя. Хаджиангелова каза, че утре ще бъде премиерата на книга за ХОББ, по която е работено цяла година.

Костадин Паскалев: Община Благоевград има големи проблеми по отношение на капиталовите разходи
Благоевград. Бюджетът за 2010 г. е тоста тъмен и неясен и твърде рестриктивен по отношение на общинските бюджети. Това заяви на пленума на общинската структура на БСП в Благоевград кметът Костадин Паскалев, предаде репортер на радио “Фокус”-Пирин. „И предишното правителство в рамките на последните 3-4 месеца от мандата си, когато практически тръгнаха Оперативните програми, и настоящото правителство, въобще не разбраха, че чрез ненавременното плащане се създава задлъжнялост - от държавата към общините, от общините към фирмите, а фирмите по между си”, заяви кметът и допълни, че в Благоевград със сигурност ще има фалити на фирми. „Това от икономическа гледна точка е пълен батак”, каза Паскалев. По думите му, настоящото правителство е направило „груба грешка”, определяйки 5-процентово външно съфинансиране по оперативните програми, което на практика е лишило малките общини да разработват такива проекти. Кметът подчерта още, че ако държавата не изпълни финансовите си задължения към община Благоевград по отношение на междинните плащания, някои от проектите ще трябва да бъдат спрени поради липса на средства.
На днешния пленум Паскалев подчерта, че към настоящия момент община Благоевград има изключително големи проблеми по отношение на капиталовите разходи. Силно са намалели проходите по отношение на възмездните сделки. Близо 30% е реализацията по постъпилите приходи в общинския бюджет спрямо предварителните разчети за годината. Що се отнася до възможността за привличане на средства за следващата година, кметът обясни, че към настоящия момент общината е привлякла инвестиции за 25 млн. лева по оперативни програми и още 5 млн.собствени средства. Паскалев бе категоричен, че в условия на криза цифрите изглеждат „добре”.

САЩ не трябва да бъдат обвинявани, ако климатичните преговори се провалят, заяви сенатор
Вашингтон. Американски сенатор от Горната камара на Конгреса се обяви против опитите Вашингтон да бъде обвинен при евентуален провал на преговорите за постигане на нов климатичен пакт, по време на срещата в Копенхаген през декември, предаде АФП. Републиканецът Чарлз Грасли подчерта, че ако парламентът на Китай или на Индия не е успял да одобри закон за ограничаване на вредните емисии, не бива САЩ да бъдат сочени за виновни. Сенаторът се противопостави на обвиненията на по-малките държави, сочещи САЩ за лидер във вредните емисии, припомняйки, че САЩ е водещ фактор в много други международни въпроси като Иран, Северна Корея и Афганистан.

Великобриотания осъди решението на Израел за продължаване на застрояването в Ерусалим
Лондон. Великобритания осъди взетото днес решение на израелското правителство за продължаването на застрояването на Източен Ерусалим, предаде АФП. Говорител на британския външен министър Дейвид Милибанд подчерта, че това решение на Израел затруднява още повече мирния процес в региона.
„Британският външен министър бе ясен и категоричен, че Ерусалим трябва да бъде обща столица на израелската и новата палестинска държава”, заяви говорителят.
Днес Израел одобри построяването на нови 900 жилищни сгради в квартал в Източен Ерусалим, с предимно арабско население

Приемат бюджета
Парламентът заседава извънредно днес във връзка с Бюджет 2010. Законопроектът за държавния бюджет бе приет на първо четене. Синдикатите определиха бюджета за следващата година като „панически” със задълбочаващо се недофинансиране на здравеопазването, социалната политика, свързана с подпомагането на хората, които са най-засегнати от кризата. Готвената стачка пред Народното събрание на хората, заети в здравеопазването бе отменена.
БСП да не подкрепи бюджета за 2010 година, призова Сергей Станишев по време на заседанието на Националния съвет на партията.
РЗС обещаха в изборната нощ при избирането на кмет на София да подкрепят бюджет 2010

Цецка Цачева е нарушила Правилника на парламента при обсъждането на Бюджет 2010 г., според Ангел Найденов
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е нарушила Правилника за организацията и дейността на Народното събрание при обсъждането на Бюджет 2010 г. Това обясни пред Агенция “Фокус” депутатът от ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. „За пръв път се намираме в такава абсурдна ситуация, в която бюджетът на страната е представен в Народното събрание и гласуван без обсъждане. Имаме на практика отказ на мнозинството да представи аргументи и да защити проекта за бюджет на страната за 2010 г.”, заяви Найденов. „В случая както дискусията, така и кворумът са преди всичко отговорност на мнозинството. Да се прехвърля отговорността за откриване на дискусията и изобщо за дискусията на опозицията е не просто неуместно, то е и несериозно. Искахме да реагираме по начина на водене от страна на председателя на Народното събрание да подкани представителите на мнозинството да представят аргументи, да представят тези, да защитят проекта за бюджет за 2010 г. Искахме да напомним на председателя на НС, че има подадени писмени заявки за изказвания и по правилник тя е длъжна да съобщи реда за изказвания по реда на постъпилите заявки за изказвания и съответно да подкани изказващите се за участие в дискусията”, обясни Найденов. По думите му депутатите от КБ са заявили, че ще направят заявка за изказване от място в зависимост от тезите, които чуят и от начина, по който протичат дискусията в пленарна зала. Това е втората възможност по Правилника за организация и дейността на Народното събрание за започване на дискусии. От ПГ на ДПС са имали такъв списък, уточни депутатът. „Право на опозицията е да чуе тезите, да чуе аргументите, съответно контратезите и да представи контрааргументите. В случая с бюджета на страната, намирам че са крайно неуместни подобно поведение и позиции на мнозинството”, каза още той. „В случая мнозинството демонстрира неумение да отстоява тези и да участва в дискусии, което е един огромен минус за Народното събрание”, коментира депутатът.
Запитан дали случилото се няма да бъде използвано срещу опозицията Найденов каза: „Защо това да бъде превръщано в отговорност на опозицията? Не намирам никакви аргументи”. По думите му запазването на мълчание от страна на опозицията в пленарна зала е „израз на несъгласие с поведението и позициите на мнозинството”.

Агенция “Фокус” припомня:

Чл. 44. от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание гласи:

(1) Председателят ръководи заседанието и дава думата за изказване на народните представители.
(2) Никой не може да се изказва, без да е получил думата от председателя.
(3) Думата се иска от място с вдигане на ръка или с предварителна писмена заявка.
(4) Председателят съставя списък на желаещите за изказване и определя реда на изказващите се:
1. в зависимост от поредността, представена от ръководствата на парламентарните групи за народните представители, които ще говорят от тяхно име, като се редуват представители на различни парламентарни групи;
2. в зависимост от поредността на заявките.
(5) Председателят дава думата на председателите на парламентарните групи, а при тяхното отсъствие - на заместниците им или на упълномощен от тях народен представител, когато я поискат в рамките на дискусиите по дневния ред и времето, определено на парламентарните групи.
(6) Веднъж на заседание председателят дава думата на председателите на парламентарни групи, на техните заместници или на упълномощен от тях по време на заседанието народен представител по въпроси извън обсъждания дневен ред, когато я поискат. Техните изказвания са до 10 минути.

Цветан Цветанов: Опозицията признава тежкото наследство
Опозицията признава тежкото наследство. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в кулоарите на парламента след приемането на бюджет 2010 година, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Цветанов – опозицията признава и амбицията на новото българско правителство да излезе от кризата с по-сигурна държава и с основни приоритети, по които си поставя план за действие.

Това е най-добрият бюджет в целия ЕС, според Симеон Дянков
Сериозността на ситуацията се разбира, всички депутати това го отчетоха. Така министърът на финансите Симеон Дянков коментира в кулоарите на парламента приемането без дебат и бързо на бюджет 2010 година, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Дянков това е най-добрият бюджет в целия ЕС и ще ни даде в най-бърз срок възможности за разговори за влизане в ERM ІІ.
Вече разбрахме, че това е единственият начин България да се справи най-бързо с икономическата криза и да се изведе от нея колкото се може по-бързо, каза Дянков и отчете сериозната работа на ведомството си по подготвянето му.
Като се приеме с такова голямо мнозинство, това означава голям успех за правителството – така министърът отговори на въпроса дали станахме свидетели на бламиране на бюджета.

Коалиция за България гласува срещу проектобюджета за 2010 г.
Гласувах против този бюджет тъй като синдикатите го определиха като бюджета на паниката и като антисоциален бюджет. Това каза депутатът от Коалиция за България Драгомир Стойнев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. През 2010 г. това правителство абдикира от своя социален ангажимент, каза депутатът. Правителството предлага мерки, с които да „защити” българските граждани – прекратяват се коледните добавки, с над 63 000 души ще намали броят на заетите лица по програмите, не се предвижда включване в професионално обучение, отнемат се социалните добивки, каза той.
Хората през следващата година ги поставяте в една изключително тежка ситуация, заяви Стойнев. Жалко е, че именно в тази година на бедността е такова отношението към българския народ, каза още той.
Възможностите на българските общини са посечени. Това заяви депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски след приемането на първо четене на бюджет 2010 г.
По думите на Михалевски, освен с политиките на национално равнище, бюджетът трябва да е съобразен с тези на местно, а този бюджет не е.
Предоставянето на публичните услуги няма да бъде както досега, общините няма да могат да усвояват европейските средства, каза още Михалевски.
С това изказване работата на депутатите за днес приключи.

Законопроектът за държавния бюджет бе приет на първо четене
Законопроектът за държавния бюджет бе приет на първо четене без дебати, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Общо гласуваха 179 народни представители.
"За" гласуваха 135 депутати, "против" 44, "въздържали се" няма.
Никой освен лидера на ДСБ Иван Костов не участва в дебата.

Убийство край язовир „Антонивановци”
Сигнал за въоръжен инцидент вдигна на крак полицаите от Пловдив. От ОДП Пловдив потвърдиха за убити двама души.
Полицията задържа извършителя – 30-годишен мъж, от София, съобщи за Агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Велин Палигоров: В района на язовир „Антонивановци” цари беззаконие Жителите на девинското село Осиково, което се намира на брега на язовир „Въча” (Антонивановци) живеят в постоянен страх заради беззаконието, което цари около и в язовира. Това каза пред радио „Фокус” – Смолян кметът на селото Велин Палигоров. Той посочи, че снощното двойно убийство е станало именно в землището на селото, но то не учудва никой, тъй като хората са свикнали на стрелби и други проблеми, свързани с понтоните и земята около водния обект. Палигоров посочи, че независимо от факта, че язовирът е в землището на селото, почти никой от местното население не ходи там заради страха си. Кметът обясни, че земите около изкуственото езеро са собственост на осиковци, но никой не е могъл да си ги върне след демократичните промени, независимо, че хората са имали право на реституция. „Откакто стана преходът, най-известните големци се заселиха около язовира - строят къщи, правят понтони, а земята е на Осиково”, обясни Палигоров. Той посочи, че никой не иска да си търси бащината земя, защото го е страх от саморазправа. „Има сложени бариери, стреля се и не ме учудва, че са се трепали снощи”, подчерта кметът на селото. Той посочи, че подобни инциденти стават постоянно и припомни, че преди година в района на рибарника мъж е стрелял цял ден от лодка с автомат. “Ние сме притеснени, но какво можем да направим, не смеем да се оплачем”, добави кметът. Той обясни, че целият язовир е построен в земите на осиковци. “Ние сме толкова игнорирани и дискриминирани като население, че няма накъде”, каза още кметът и добави, че 51 години селото няма път, до скоро е нямало телефони, а преди време половината паша на селото е дадена на концесия за дивечовъден участък. Заради това хората са събрали подписка и протестна нота, която са изпратили до премиера Бойко Борисов, областния управител на Смолян, за да може да се развали концесията, тъй като хората няма къде да си пасат животните.

Борис Сбирков и Мартин Кючюков са убитите край язовир "Антонивановци"
Прокуратурата в Смолян ще направи искане пред съда да се наложи мярка за задържане под стража за 72 часа на убиеца от язовир "Въча" (Антонивановци). Това съобщи за радио „Фокус” – Смолян наблюдаващият прокурор по делото Даниела Ангелова, окръжен прокурор на област Смолян. Тя посочи, че ще бъдат разпитани и свидетелите пред съдия, като се работи и за повдигане на обвинение на извършителя на двойното убийство. Даниела Ангелова съобщи и имената на убиеца и убитите. Стрелецът се казва Виктор Траянов от София, а убитите са Борис Сбирков, жител на област Ловеч и Мартин Кючюков от София. Все още се изясняват мотивите за двойното убийство, като все още не са излезли резултатите от експертизите, като някои от тях ще излязат след 48 часа. Експертизата ще установява и дали извършителят на престъплението е използвал опиати. Направени са експертизи и за алкохол, които ще излязат по-късно днес. Според закона, за убийството на повече от едно лице, Виктор Траянов може да получи наказание затвор от 15 години до доживотен, без право на помилване. „Това е престъпление с много висока степен на обществена опасност затова и предвидените наказания са големи, като наказанието се определя с оглед характера на всеки извършител, което включва много обстоятелства за справедливо наказание”, обясни наблюдаващият прокурор. До момента не е установено Траянов или убитите да са криминално проявени.

Извършителят на убийството край яз. "Антонивановци" е служител на софийска охранителна фирма
30-годишният Виктор Т., който уби двама души на понтон на язовир „Въча” (Антонивановци) е служител на софийската охранителна фирма "Ликристиа”. Това съобщи за радио „Фокус” – Смолян директорът на Областна дирекция МВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев. От проведените действия за изясняване на причините, довели до двойното убийство, е станало ясно, че пистолетът, с който охранителят е стрелял, е марка „Глог” и е бил законно притежаван от един от убитите. В момента се изяснява как пистолетът се е озовал у Виктор и как се е стигнало до стрелбата. Изяснено е също, че петимата мъже са били на понтона с цел риболов, като стрелбата е станала, докато компанията е вечеряла. И двамата мъже са застреляни в главата. Убиецът е задържан за 24 часа в Районното управление на МВР – Девин. Хаджихристев изтъкна, че в момента на задържането си той е бил в неадекватно състояние, взета му е кръвна проба и урина за съдържание на опияти в кръвта. Освен това убиецът е бил спортист, като е тренирал самбо – руско бойно изкуство. Установена е и самоличността на убитите, но заради следствените дейности имената им не се съобщават.

Полицията работи по няколко версии във връзка с убийството на понтон в язовир „Антонивановци”
Неадекватно поведение е една от версиите, по които работи полицията във връзка с двойното убийство, станало снощи в понтон на язовир „Въча” (Антонивановци). Това съобщи пред кореспондента на Агенция „Фокус” директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Тодор Чонов. От мъжа, който е стрелял и от останалите мъже са взети кръвни проби за евентуално доказване на алкохол, или наркотици, каза Чонов. Освен тази, полицията работи и по няколко други версии. Чонов уточни, че не собственикът на понтона е убиецът, а единият от тримата гости там. И тримата гости са от София. В петчленната компания е бил и пазачът на понтона. Собственикът е успял да избяга с лодка през язовира, но полицаите са го задържали, за да свидетелства. Убиецът също е задържан и се намира в ареста в Смолян. По неофициална информация, собственикът е софийски бизнесмен, който преди години е закупил понтона от Валентин Моллов, шеф на бившата Първа частна банка.

Бивш митничар е собственик на понтона, където е извършено убийството в язовир "Антонивановци"
Виктор Т. е името на мъжът, който снощи уби двама мъже на понтон в смолянската част на язовир "Въча" (Антонивановци). Това каза пред радио „Фокус” – Смолян директорът на Областна дирекция МВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев. Той обясни, че лицето вече е задържано за 24 часа в Районно управление МВР – Девин. Собственикът на понтона е Валентин Пеев, който е бивш митничар. Пеев всъщност е лицето, което е успяло да избяга от понтона и да съобщи в полицията за инцидента. Той е купил преди години понтона. Телата на убитите двама мъже от София на 30 и 35 години са откарани за аутопсия в Пловдив.
Работата на криминалистите продължава.

Европейски сделки / "Файненшъл таймс"
Амбициите на Европейския съюз да засили глобалното си влияние с помощта на нови постове – председател на Съвета и върховен представител за външната политика – са възпрепятствани от система за номинации, базирана на преговори и взаимни отстъпки за сметка на силните кандидати, смятат дипломати и коментатори.
Мнозинството от 27-те лидери на ЕС изобщо не одобряват идеята, че първият постоянен председател на Европейския съвет може да засенчи тях или статута на националните правителства в процеса.
В резултат фаворит за председателския пост е белгийският Херман ван Ромпуй, който е популярен сред колегите си от ЕС, но също така е на поста по-малко от една година и е почти непознат извън страната си.
Няма ясен фаворит за външнополитическия пост, но едно име често се споменава – това на Масимо Д’Алема, бивш италиански комунист. Той е бил премиер и външен министър на Италия, но не говори добре английски, което се смята за особено важно в международната дипломация на високо равнище.
Т.е. става въпрос за кандидати, които не говорят английски или са неизвестни, обобщава Денис Макшейн, бивш министър по европейските въпроси на Великобритания. „Европа ще предизвика глобален пристъп на смях, ако този процес произведе лидери без никакво влияние”, смята той.
Да се каже по-меко, не това бе визията на Франция и Великобритания, двете страни, които най-много искаха създаването на постоянно председателство, когато ЕС първоначално се споразумя през 2001 г. да модернизира своите институции.
Те предвиждаха, че, когато ЕС има 27 страни-членки вместо 12 или 15, както бе през 90-те години, системата на ротационното председателство на блока на всеки шест месеца ще означава, че Кипър, Латвия, Малта и други малки държави ще отговарят за европейските въпроси по-често от Франция, Германия и Великобритания.
Французите и британците посочиха, че постоянно председателство ще прекрати тази неефективна система и трябва да бъде поето от политик, който може да говори на равна нога с лидерите на Китай, Русия, САЩ и другите големи сили. Те дори имаха предпочитан кандидат – Тони Блеър, бивш британски премиер.
Шансовете на Блеър може би не са изчезнали съвсем, но те намаляха, след като европейските дясноцентристки и лявоцентристки политически групи се споразумяха миналия месец, че едните ще вземат председателството, а другите – поста на върховен представител за външната политика.
Междувременно, френският президент Никола Саркози разгневи британския премиер Гордън Браун като се отказа да подкрепи Блеър за сметка на Ван Ромпуй, след споразумение с германския канцлер Ангела Меркел.
Бившият латвийски президент Вайра Вике-Фрайберга, която се обяви за кандидат за председателския пост, изрази възмущение миналата седмица от цялото пазарене и потайност. ЕС, каза тя, „трябва да спре да действа като бившия Съветски съюз…на тъмно и при закрити врата”.
Перспективата за по-неизвестен председател на Съвета от малка страна смути някои страни, които са обезпокоени от ефективността на новата система на властта в ЕС относно спешните външнополитически случаи, като например миналогодишната руско-грузинска война.
„Грузия е пример, който всички посочват”, заявява европейски дипломат. „Единият отговор е, че големите сили в Европа ще продължат да играят основна роля в международните въпроси, особено когато става дума за война в близост до границите на Европа. Правомощията на Франция и Великобритания в Съвета за сигурност на ООН не са засегнати от новите структури на ЕС”.
Някои дипломати заявяват, че шведският премиер Фредрик Рейнфелд, който води втори кръг на консултации с останалите лидери на ЕС, трябва да упражни по-сериозен контрол върху процеса. „Начинът, по който той действа, доведе до твърде дълъг списък от кандидати”, коментира дипломат.


МВФ е продал 2 тона злато на островна държава в Индийския океан
Вашингтон. Международният валутен фонд е продал 2 тона злато от своя резерв на Центрланата банка на Мавриций (островна държава в Югозападния Индийски океан) за 71,7 млн. долара, съобщават световните медии.
По информация на МВФ, сделката е била сключена на 11 октомври.
На 16 октомври, когато сделката официално е оповестена, цената на златото поставен абсолютен рекорд от 1136,72 долара за унция.

“Коммерсант”: Конкурентни тръбопроводи
Москва. Отношението на европейците към руския проект за газопровод „Южен поток” в последно време се измени. Участниците и поддръжниците на конкурентния тръбопровод „Набуко” започнаха да се изказват в полза на строителството на руския газопровод, коментира вестник “Коммерсант”. Основната причина за това, според изданието, са засилените позиции на „Южен поток” и финансовите трудности на партньорите в „Набуко”. Като краен резултат, вероятно и двата тръбопровода ще бъдат построени.
Вестникът припомня за изказването на министъра на енергетиката Трайчо Трайков, че за България и ЕС приоритетен е проектът „Набуко”, но целта на „Южен поток” също е да удовлетвори нуждите на европейските страни от природен газ. Следователно и двата тръбопровода са приоритетни за България.
Изданието не пропуска да подчертае и финансовите проблеми пред строителството на „Набуко” и заявената готовност на Русия да отпусне кредити, с цел прокарването на нейния проект за газопровод.


ПО Insurance.bg

Фандъкова полага клетва в четвъртък, погва борчлиите на София


ВОТЪТ В СОФИЯ
--------------------------------------------------------------------------------
Гласували 259 848
Действителни гласове 257 881
Недействителни гласове 1967
Гласове за Йорданка Фандъкова /ГЕРБ/ 170 796 (66,23%)
Гласове за Георги Кадиев /КБ/ 71 453 (27,7%)
Гласове за арх. Павел Попов /РЗС/ 7282 (2,82%)
Гласове за Теодор Дечев /независим/ 2111 (0,82%)


Кметът на София Йорданка Фандъкова ще реже броя на заместниците си на "Московска" 33. В момента помощниците на градоначалника са седем. Това е само една от мерките в кризата, които дамата смята да въведе на новия пост. Ще преструктурирам екипа в рамките на допустимото, коментира за "Стандарт" Фандъкова.
Малко по-рано през деня пък премиерът Бойко Борисов даде тема за размисъл с идеята, че седем зам.-кметове на столицата са твърде много за общинската администрация, особено в ситуация на финансова криза.
Фандъкова познава в детайли работата на отдел "Образование и култура", така че този ресор със сигурност може да се съкрати, коментираха общинари. Тя обаче щяла първо да поръча пълен анализ на щатовете и после да прави съкращения или промени, научи "Стандарт".
Първото нещо, което ще предприема, е да прегледам разходите, каза стопанката на "Московска" 33. В разходната част на бюджета винаги имало какво да се оптимизира. Фандъкова залагала основно обаче на повишаване на събираемостта на вземанията на кметството както от граждани, така и от фирми. Залежалите борчове за такса смет от организации и от домакинства трябва да понапълнят хазната. Засега общината действа само по линия на отказ от административни услуги за неплатени налози. Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков пък подписа договор с Камарата на съдия-изпълнителите за събиране на стари вземания, както и чрез структурите на НАП.
Оперативните програми с пари от ЕС и националните с държавно финансиране ще са другото основно перо, на което ще заложи новата кметица. С тях ще влизат свежи пари за инфраструктура, облагородяване, строеж на детски градини и др. И сега има звено за писане на проекти, но ще го засилим максимално, коментира Фандъкова. Тя не се ангажира да каже конкретни имена за нейни заместници в просветното ведомство.
В четвъртък Йорданка Фандъкова ще се закълне като кмет пред общинските съветници. На портата, където доскоро седеше табелка с името на Бойко Борисов, ще бъде закачено нейното име. Преди време тя разказа, че кабинетът й като зам.-кмет по образованието на третия етаж е най-хубавият като разположение и светлина в кметството. Сега тя ще слезе един етаж по-надолу. Тъй като премиерът си прибра прословутото бяло диванче в Министерския съвет, новата обитателка на кабинета ще трябва да се снабди с ново обзавеждане. Борисов прибра и портретите на Ботев и Левски, за да са му пред очите на "Дондуков" 1. Какво ще окачи Фандъкова на тяхно място, както и на стената, където стоеше плакатът от филма "Великолепната седморка", тепърва ще се разбере.

Всеки втори литър вода се губи по мрежата
в-к "Монитор"

Новата стратегия за развитие на ВиК сектора готова догодина
Загубите на вода в страната са над 60 на сто, като има райони, където достигат и до 80 процента. Това изчисли вчера Валери Николов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ). Процентът на загубите е висок и за останалите страни от Югоизточна Европа, отбеляза Николов. Като основна причина за големия процент на загуби по мрежата той посочи амортизираната водопреносна система която в голямата си част е изградена от физически и морално остарели азбестови тръби.
Загубите при доставянето на вода са до 56%, като това се дължи на разделянето на града на 200 зони, чрез които се локализират течовете в системата, твърди изпълнителният директор на "Софийска вода" Иван Иванов. Едно от местата, където са локализирани загуби на водни количества, е паркът "Врана", но дворецът не попада в тази зона, посочи Иванов. С около 1 млн. куб. м е паднало потреблението на вода в столицата за първите девет месеца на годината. Събираемостта на сметките за използвана вода обаче се повишава и в момента е 90 процента, допълни още той. В момента над 30 млн. лв. са неплатените задължения от страна на битовите абонати към водоснабдителното дружество. "Софийска вода" е наела фирма, която да се грижи за събирането на закъснелите плащания за вода, стана ясно вчера.
Екоминистерството обмисля въвеждане на единна цена на водата у нас. Това е само един от вариантите за продажбата на течността, който се обсъжда във връзка с изработването на дългосрочна стратегия за водния сектор. Другият вариант е цената да се определя на регионален принцип.
В момента се правят анализи, за да се определи най-добрият вариант, обясниха от ведомството на Нона Караджова. В момента цената на питейната течност се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР) на регионален принцип. В София водата скача, когато концесионерът "Софийска вода" докаже определен брой инвестиции в ВиК мрежата.
Стратегията трябва да бъде готова до края на 2010 г.
Тя ще бъде подложена на широко обществено обсъждане. В нея ще бъде решен и въпросът с разнородната собственост на язовири, диги и магистрални водопроводи.
Друг проект на Министерството на околната среда и водите е меморандум за разрешителните за добиване на кариерни материали. Той трябва да бъде гласуван до месеци.

Първи сме по детска бедност в ЕС
в-к "Новинар"

До 3 години затварят 10 институции за малчугани с увреждания
България е на първо място по детска бедност в Европа. Процентът им у нас е 17. Единствено Румъния ни изпреварва по някои показатели. Това заяви управителят на Националната мрежа за деца Георги Богданов след среща с премиера Бойко Борисов. Като мярка срещу бедността сред подрастващите от организацията са поискали целодневно обучение на децата до 7-и клас.
Тотална отмяна на Закона за противодействие на противообществените прояви на непълнолетни и малолетните лица настояха още представителите на неправителствения сектор. Малолетните до 14 години да се смятат само за жертви на престъпления, а не за извършители на такива. Това заяви Нели Петрова, председател на управителния съвет на Института за социални дейности и практики относно исканите нормативни промени. Според нея е абсурдно дете, което проси на улицата или проституира, да бъде смятано от закона за престъпник. От гражданския сектор отново настояха да бъдат създадени специализирани съдилища за деца. Петрова подчерта, че действащият в момента закон е от 1958 година, което го прави неадекватен.
По време на срещата са били обсъдени и проблемите с медицинските грижи за децата и майките. По думите на Ева Борисова от асоциация „Родители” бебета, жертва на трафик, нямат достъп до здравеопазване, защото според нормативната уредба право на личен лекар имат само лицата с единен граждански номер, какъвто тези деца нямат. От своя страна зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова заяви, че до три години ще бъдат затворени 10 специализирани институции за деца с физически и ментални увреждания. Правителството е кандидатствало за финансиране от около 40 милиона евро по оперативна програма "Регионално развитие" и ОП "Развитие на човешките ресурси". Средствата ще бъдат инвестирани в подготовката на подходяща среда за децата от закритите домове, както и за осигуряването на условия за обучението им в масовите училища.
73% от онкоболните не са лекувани изобщо досега
Около 73% от раково болните изобщо не са били лекувани през предишните години. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща със съсловните организации в сферата на здравеопазването в Министерския съвет. Ще има преструктуриране на болничната помощ. До средата на януари следващата година ще бъдат изработени критериите за това на какви качества трябва да отговарят болниците за активно лечение. Болници, които нямат кадри и апаратура, не могат да останат за активно лечение, заяви здравният министър Божидар Нанев.
Премиерът добави, че много хора са били подложени на хемодиализа, с която им били увредени бъбреците, и вече дори и трансплантация нямало да им помогне. След срещата от лекарския съюз и от пациентските организации заявиха, че няма да организират протест заради по-малкото пари в бюджет 2010 година за здравеопазване.


ПО ВСЕКИ ДЕН

Закон и глупост виновни за изборния гаф в София

Квотният принцип в СИК “роди” несъществуващи 30 000 избиратели
Анна Кълцева
Последното “изобретение” на българската демокрация се оказаха 30 000 избиратели в София, които всъщност не са гласували за кмет на 15 ноември т.г., но за кратко това не малко число създаде паника и съмнения в обявените резултати за избирателната активност в столицата. Оказа се, че грешката е вярна и за нея са виновни слабостите в методологията за прилагане на избирателния закон и некомпетентността на някои членове на секционни избирателни комисии. Сборът от двете щеше да е смешен, ако не поставяше под съмнение прозрачността и честността на изборите, и ако естествено не повтаряше проблем, който нееднократно е поставян пред българските власти от международни организации като Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).
Защо грешката между 259 000 реално гласували хора и 289 000 заявени избиратели в окончателния протокол на Общинската избирателна комисия (ОИК) пред ЦИК е вярна, обясни пред “Всеки ден” председателят на ОИК адвокат Диана Зулчева. Тя уточни, че разминаването “се позволява” от самата методология за прилагане на изборното законодателство. Става така, че в около 30 софийски секции е допусната грешка при попълване на окончателния протокол. В графата, където се записват гласувалите избиратели, е записано общото число на имащите право на вот в съответната секция. И вместо около 300 гласували, е записано числото 1000, колкото приблизително има в една секция.
Протоколът на допусналата тази грешка секционна избирателна комисия (СИК) е приет от ОИК. Защото методиката за прием на протоколи от СИК позволява точно в тази графа числото на реално гласувалите да е равно или по-голямо от числото на пуснатите в урната пликове с бюлетини. И компютрите на ОИК не отчитат разликата в числата. И 30-тина секции “допускат” грешка, която изведнъж изпраща в медийното пространство още 30 000 гласували. Които ги няма, уверяват Диана Зулчева и членът на ЦИК проф. Михаил Константинов, защото обявените резултати от частичните местни избори в София се основават единствено и само на изброените пликове с бюлетини в тях.
Председателят на ОИК категорично отдаде тази грешка на проблемите с прилаганата методология и заяви пред “Всеки ден”, че от 2007 година се опитва да извоюва промени в тази методология, която не създава проблеми за пръв път. С това се съгласи и социологът, дългогодишен експерт на несъществуващото вече Българско сдружение за честни избори и граждански права (БСЧИГП), а понастоящем говорител на коалиция “Прозрачност без граници” Антоний Гълъбов.
Той припомни, че още в началото на 90-те години на миналия век БСЧИГП е настоявало за постоянно действаща изборна администрация и промяна в изборното законодателство, така че да не се стига до подобни гафове, като този на 15 ноември в София. Антоний Гълъбов наблегна на това, че на провелите се по-рано избори за Европейски и за български парламент също са “отчели” проблеми като този с 30 000 гласа повече от пуснатите бюлетини.
Експертът за пореден път настоя не само за законодателни промени, но и за сериозни наказания за членовете на секционни комисии, които допускат подобни грешки. “И на европейските и на парламентарните избори имахме регистрирани случаи на безпрецедентно поведение на членове на СИК, на случаи, в които те се превръщаха в активни участници в подмяна на вота на избирателите. Време е най-сетне да има повдигнати обвинения и да има наказани членове на СИК, защото това компрометира или най-малкото остава неприятно усещане у избирателите в почтеността на изборите”, каза Антоний Гълъбов.
Категоричен по отоншение на некомпетентността на някои членове на СИК бе и Михаил Константинов. “Секционните комисии са малоумни. Вместо да преброят точно както изисква секционният протокол, което все пак е някакво интелектуално усилие, съответният член на СИК гледа последното число на списъка, което примерно е 900 и го записва него. Гласували са 300 души в секцията, а записват 900. И като няколко такива малоумни секции го направят, ето ви 30 000. Трябва да сменят малоумните секции с някакви средно умни, това е”, заяви Михаил Константинов.
Както той, така и Антоний Гълъбов акцентираха на факта, че вместо България да има вече добре подготвени хора, които да правят избори след 20 години преход, ситуацията е точно обратната. И двамата експерти бяха категорични, че тази обратна тенденция се наблюдава от 2001 г. и се дължи на квотния принцип, по който се назначават членовете на секционни комисии. “Не само не се научихме, но през последните години се влошихме. През последните 8 години има ясно влошаване. Откакто дойдоха да ни оправят за 800 дни, оттогава всичко тръгна надолу. Защото започнаха с квотите”, посочи Михаил Константинов.
Антоний Гълъбов отиде по-далеч, като изтъкна, че некомпетентността на членове на СИК би могла да се използва от партиите за манипулиране на изборните резултати. “Хората, които имаха опит в СИК, бяха изтласкани от хора, които очевидно не знаят за какво става дума. Нашите наблюдения показаха, че именно през организационни нарушения и нередности беше подменян вотът на гражданите на предишни избори. Така че колкото невинно да изглежда това, колкото да изглежда въпрос на неподготовка и рутина, много често то бива използвано и с други цели и е сериозен проблем”, каза Антоний Гълъбов.
“Половината хора сега си мислят, че пак някой лъже на тия избори. И после се чудим защо хората не гласуват. Ами казват си, че някой ги лъже. Ето в случая – излъгаха ни с 30 000 гласа. Така се нанася огромна щета на българската изборна машина, на доверието. Така се подбива демокрацията”, подчерта от своя страна Михаил Константинов.
Така той насочи към една от постоянните критики, които “отнася” България от международните наблюдатели на изборите у нас. Също от 2001 г. наблюдателите на ПАСЕ настояват, че страната ни се нуждае от промяна на изборното законодателство, което да не се извършва в последния момент, както и от постоянно действащи избирателни органи. “Ние не сме доволни от очевидната липса на публично доверие в избирателната система и широко признатите практики за купуване на гласове”, каза при последното си посещение у нас през лятото ръководителят на делегацията от наблюдатели на ПАСЕ проф. Тадеуш Ивински. Той изтъкна и това, че ЦИК има трудности в издаването на навременни инструкции към РИК, а една постоянно действаща и политически неутрална ЦИК може да засили доверието в себе си.

Михаил Константинов, член на ЦИК:
40 черни овце замърсиха цялото стадо на изборите в София
Анна Кълцева
Г-н Константинов, обяснете ни как се е получила тази разлика от 30 000 подписа повече от пуснатите в урните бюлетини на изборите в София в неделя?
Ами защото вместо да гледат колко избиратели са се подписали при гласуването, са сложили числото на общия брой избиратели.
Това случайно ли е?
Аз не знам какво значи случайно или не. Официално бяха обявени като гласували 260 000 души, колкото са си. Никой не е обявявал повече гласували.
Но има разминаване, проблемът на секционните комисии ли е само?
Вижте, те са прости. Значи, секционните комисии са малоумни. Вместо да преброят точно както изисква секционният протокол, което все пак е някакво интелектуално усилие, съответният член на СИК гледа последното число на списъка, което примерно е 900 и го записва него. Гласували са 300 души в секцията, а записват 900. И като няколко такива малоумни секции го направят, ето ви 30 000. Трябва да сменят малоумните секции с някакви средно умни, това е.
Не е ли направено нарочно?
Какво става от това, че са записани повече гласували? Нищо. Защото се броят пликовете с бюлетините. А законът е казал, че когато има разлика между подписите и пликовете, по-важни са пликовете, техният брой.
Но как тогава тези сгрешени протоколи са приети от Общинската избирателна комисия?
Това питайте ОИК. Въпросът е към нея. Те не са си отваряли очите, като са приемали секционните протоколи, после ЦИК им открива грешките. То е смешно. Има математически контроли и задължение на ОИК е да приеме верни протоколи.
И няма съобразяване с контролите?
Пак повтарям. Първо секционните комисии пишат глупости. Второ, общинската комисия не ги приема като хората и ето ви грешката.
И сега се опитваме да разберем гласували ли са 30 000 души или не са?
Да, става така, че цялото общество пак е на нокти и говорим глупости. Истината е, че в продължение на 8 години всички комисии се назначават на квотен принцип и в тия квоти влизат хора, които не стават за тая работа.
Партиите слагат свои хора, все пак…
Да, партиите предпочитат да сложат свои хора, които не разбират от изборен процес, вместо да турят професионалисти. Истинският професионалист си гледа работата. Той няма да сбърка графите. Това не се разбра у нас.
Казвате, че 20 години не се научихме да правим избори?
Не само не се научихме, но през последните години се влошихме. През последните 8 години има ясно влошаване. Откакто дойдоха да ни оправят за 800 дни, оттогава всичко тръгна надолу. Защото започнаха с квотите, баницата да я делят на парчета. Като че ли властта е само това да делиш баницата. Нали първо трябва да се заработи тая баница, някой трябва да я тури на масата.
Така и доверието на избирателите става все по-незначително…
Да, половината хора сега си мислят, че пак някой лъже на тия избори. И после се чудим защо хората не гласуват. Ами казват си, че някой ги лъже. Ето в случая – излъгаха ни с 30 000 гласа. Така се нанася огромна щета на българската изборна машина, на доверието. Така се подбива демокрацията. Защото, ако изборите се смятат за опорочени, значи демокрацията се смята за опорочена. Чрез нискоквалифицирана изборна демокрация. Това, което може да направи един глупак, Господ да ви пази от него! То е страшна работа. Но да не обиждаме всички хора! Според мен гафът с протоколите е на 30-40 комисии. Не идва от всяка секция по малко. Просто има няколко секции с откровено груби грешки и другите, които са си свършили работата. 40 черни овци замърсиха цялото стадо.

Фолк певицата Сашка Васева:
Посветих песен на премиера от патриотични, а не от женски чувства
Деси Боцева
Г-жо Васева, как се роди идеята за новата ви песен Happy birthday, мистър премиер?
Идеите се раждат импулсивно, както едно време ми се роди идеята за инфлацията и любовта с песента “Левовете в марки”. Аз не съм певица, която пее само за любовта, а за всичко актуално. Винаги са ме вълнували социалните теми. Това, което е положително в нашия политически живот, е Бойко Борисов. Той даде един лъч надежда и светлина на хората. Всички ме питат: “Виждала ли си го на живо”. Той е точно като светлина. Особено женската аудитория много го харесва и се превръща в легенда приживе.
Новата ви песен има ли препратка към песента на Мерилин Монро към президента Кенеди - Happy Birthday Mr President?
Да, има препратка, но с уточнението, че аз не се правя на Мерилин Монро, смятам, че тя е недостижима. Но да, има щрих. Не смея да имитирам Мерилин Монро, въпреки че тя е мой идол и въпреки че съм с руса коса и от време на време слагам червено червило. През всичките години съм харесвала нея, а не Мадона. Идеите за двете песни са сходни- звездите издигат политиците. Понеже България се развива по-късно, ние в момента като състояние отговаряме на САЩ през 60-те години. Както и мафията в Америка беше преди толкова години, а тук дойде преди около 20 години. И ето сега имаме премиер, който е много харесван, както и Кенеди е много обичан и до сега от хората. Аз пожелавам на Бойко Борисов да няма лошата съдба на Кенеди. Искам България да му даде енергията да бъде жив и здрав. Това е сензацията в случая, че българският народ обича политик, което не се е случвало. Още когато Борисов беше в МВР аз му посветих стихове, които не направих на песни и за това сега реших да му посветя и песен. Водят ме патриотични, а не толкова женски чувства.
Песента вече готова ли е?
Да, днес взимам клипа и ще му направя премиера в някой сутрешен блок.
Премиерът участва в клипа, но по какъв начин?
Взела съм кадри с униформата му, но като снимки, а не като видео.
Той е дал съгласието си?
Не, направила съм го без негово съгласие.
Няма ли да се разсърди, че не сте го попитала?
Ако се разсърди, ще цензурираме клипа, няма проблеми.

Сако на свобода срещу 1000 лева (боже, кога влезе, кога излезе този човек! Сравнете с по-рано публикувана информация в блога. Много е бързо в крачетата и ума това момченце! Машала!б.м.)
Ромският бос нямало да се укрие или извърши престъпление
Софийският районен съд освободи ромският престъпен бос Стефан Бонев, по-известен като Сако, срещу парична гаранция от 1000 лева. Съдия Георги Георгиев намери, че доводите на прокуратурата, че Сако е наследник на издирваният наркобос Христофорос Аманатидис – Таки са несъстоятелни, тъй като за това няма никакви приложени доказателства. Освен това магистратът прецени, че Сако няма опасност да се укрие или извърши ново престъпление.
В съдебната зала бе изяснено, че Сако е реабилитиран и в момента срещу него не се водят никакви производства, свързани с разпространение на наркотици. Той бе задържан след оплакване от страна на скандалния журналист Боби Цанков, който подаде жалба, че е бил заплашван. Заплахите били отправени докато Цанков се движел с бронирания си автомобил и колата на Сако се изравнила с неговата. Ромският бос настоявал Цанков да държи устата си затворена или в противен случаи щял да го убие.
Часове по-късно Сако бе задържан от полицията. Според МВР той е смятан за наследник на укриващият се в ЮАР наркобос Таки, племенник е на друг престъпен бос – Кирил Кирилов – Киро Японеца и лидер сред разпространителите на наркотици в крайните столични квартали.
По време на днешното заседание прокурорът категорично настоя пред съдията да не пуска Сако и твърдеше, че има данни, че той е близък с издирвания наркобос Таки. След края на заседанието обаче, прокурорът категорично отказа да коментира пред журналисти защо до момента не е повдигнато обвинение или дори не е образувано досъдебно производство срещу Сако, щом прокуратурата разполага с подобни данни.
Вяра Братоевска, която е адвокат на Сако пък отбеляза, че журналистът Цанков се е движел с брониран автомобил, от който най-вероятно не е имал възможност да види добре кой го заплашва. Няма категорични доказателства, че това е бил Сако, тъй като бронираните автомобили са така конструирани, че прозорците им не се отварят, а движението на двата автомобила – този, в който е бил Цанков и този, в който е бил човекът, отправил заплахата, са били постоянно в движение.
Ако все пак прокуратурата прецени, че трябва да протестира освобождението на Сако, може да направи това пред Софийския градски съд, който би трябвало да разгледа искането на обвинителите на 24 ноември.
По рано днес бяха арестувани адвокат на Сако и затворник от общежитието в Казичене, които предлагали на Цанков 2400 евро, за да оттегли обвинението си. Самият Цанков нашумя през 2006 година заради оплаквания, че е завлякъл десетки хора с пари. Тогава журналистът престоя за кратко в ареста, след което бе освободен. Обвинението срещу Цанков бе за присвояването на 23 790 лева от 10 души.
Последната му поява в съда бе преди парламентарните избори, когато се яви на делото на Златомир Иванов – Златко Баретата. Журналистът бе придружен от бургаския бизнесмен и кандидат за депутат Ивайло Дражев, който бе записал Баретата като застъпник. Съдът обаче тогава отряза мераците на Дражев да измъкне Баретата, а Цанков обясни присъствието си, като подкрепа за негов личен приятел.

Няма коментари: