неделя, 1 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 1 НОЕМВРИ 2009

ПО НЮЗ.БГ
Цецка Цачева посрещна "новите будители с електронен адрес"
77-годишният Янко Янков бе първият гражданин, пристъпил прага на Народното събрание в Деня на отворените врати. Той бе посрещнат от парламентарния шеф Цецка Цачева.
"Отдавна исках да посетя сградата, където на 4 години изпращаме нашите избраници", заяви той. По думите му и днес сред народните представители има истински будители.
Почти пълна бе пленарна зала, като преобладаваха младите "депутати". Най-празно бе мястото на левицата.
"Доколкото съм чел и съм чувал след края на 80-те години не е имало подобни мероприятния и покани на външни лица", каза и ученикът Красимир Ценов.
Според него идеята на Цецка Цачева е много добра и той лично би се възползвал при всеки удобен случай да посети пленарните заседания на парламента.
На младите хора, които Цачва определи като "новите будители с електронен адрес", парламентарният шеф подари илюстрирани книги "Първият парламент на България". Тя дори раздаде автографи.
Инициативата на отворени врати в Народното събрание се провежда в рамките на честванията на Деня на народните будители.

Най-голям интерес сред посетителите имаше към поста на председателя на НС, както и към парламентарната трибуна, където депутатите държат пламенни речи.
"Гордост за институцията е, че учениците и студентите са сред най-честите посетители на Народното събрание", коментира Цецка Цачева, която поздрави "цивилните" депутати.
По думите й младите посетители на парламента изпълват с дух сградата на законодателния орган. Тя обеща сградата на НС да е отворена за всички граждани, които желаят пряко да следят работата на депутатите.
"Тази сграда наистина е историческа", заяви от своя страна и депутатът Веселин Методиев. "Да се влиза в нея и още повече да се работи в
нея е голяма отговорност, която не всеки осъзнава", допълни той. Методиев завеща на днешните парламентаристи и цитат на Монтескьо : "Политическата
добродетел е любов към отечеството".

Включете светлините и внимавайте на пътя
Масови проверки на техническата изправност на автомобилите преди зимния сезон започва КАТ от 1 ноември в рамките на кампания „Светлина".
Акцията ще протече на два етапа.
Първият период от 1 до 8 ноември е предупредителен. През него контролните органи при проверки ще насочват вниманието на водачите за отстраняване на неизправности по осветителните системи, чистачките и подмяната на износени гуми. През този период няма да бъдат налагани санкции.
Органите на реда ще изготвят предписания към общините и кметствата за подобряване на уличното осветление в участъци и кръстовища с повишен риск за пътнотранспортни произшествия с пешеходци в тъмната част от денонощието.
Вторият етап от операцията стартира на 9 ноември и ще продължи през целия есенно зимен период. Тогава ще се осъществява засилен контрол на горепосочените технически неизправности с налагане на санкции по Закона за движението по пътищата.
Ще продължи активният контрол за сключена застраховка "Гражданска отговорност". Проверки ще се извършват и по изправността на сигнализацията включително на велосипеди и каруци.
Безплатни консултации по подготовката на автомобилите за движение през зимата ще има в в техническите центрове на СБА и центровете на официалните вносители на автомобили .
Съвместно с представители на общините ще се извършват огледи на уличното осветление в населените места - улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища, подлези.
Традиционната операция цели намаляване предпоставките за тежки катастрофи през есенно-зимния сезон, ограмотяване на участниците в движението за рисковите фактори за произшествия и засилен контрол над техническата изправност на превозните средства.
От КАТ припомнят, ме за износени гуми водачите ще заплащат глоба от 50 лв. За неизправни светлини и в зависимост от това дали създават опасност за движението водачите ще заплащат глоба от 20 до 150 лв. За неизправни чистачки санкцията е 20 лв. За липса на светлоотразителна сигнализация - 50 лв., за липса на вериги против буксуване на обозначени от КАТ места глобата е от 20 лв.
Глобата за липсата на вериги, когато има изрично полицейско разпореждане, е от 100-200 лева и е възможно лишаване от право на управление до шестмесечен срок.

5-ца си постави Борисов за 100-те дни
Много добър 5 се постави премиерът Бойко Борисов за стоте дни управление.
Той посети последователно Долни Богров, където откри детска площадка и обекта край Яна, където се строи заводът за боклук.
Много добра работа свършихме, категоричен бе Бойко Борисов.
За първите 100 дни по думите му, правителството е спасило горите от заменките, започнали са да връщат еврофондовете и са стартирали всички процедури по важните проекти за страната.
Борисов декларира и подкрепата си за главния прокурор, но смята, че и той като министър-председателя, трябва да се отчита на 100 дни.
Според премиера тогава Борис Велчев щял да го разбере защо правителството бърза с резултатите като "пожарна команда".
С аплодисменти и развети знамена на ГЕРБ жителите на село Долни Богоров посрещнаха Борисов.
Той най-много се „зарадва" на замъка в средата на детската площадка, който според него бил в стил барок.
Премиерът разпореди в Долни Богоров да бъде построена и нова детска градина.
С него да открият новата площадка дойдоха и кандидатът за кмет на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и заместник кметът на столична община Мария Бояджийска.
Бойко Борисов инспектира строителните дейности на пътя на софийския боклук до с. Яна.
Премиерът слезе от правителствения Мерцедес и се качи на едно BMW X5, което сам шофира, за да разгледа строителните дейности.
2 килиметра е пътят, по който един ден ще преминава столичният боклук до все още неизградения завод.
Ремонтните дейности са на стойност 2,4 милиона лева, а пътят според Борисов е като магистрала Люлин - толкова широк.
"Всичко това беше умишлено саботирано от Станишев да не се случи", заяви министър-председателят.
Той коментира и вчерашния пленум на социалистите и по-точно "бомбата", която хвърли Татяна Дончева за раздаваните куфарчета с пари.
"Баш тартора на бандата да не знае, че се носят куфарчета", недоумява Борисов за изказването на Сергей Станишев, че той като социалист не получил куфарче с пари.
"Ами като не знаеш, мълчи си", отправи съвет Борисов към Сергей Станишев.
На журналистически въпрос сега по-лесно преодолима опозиция ли е БСП, след като от ИБ са изключени двамата Румен-овци, Борисов каза: "Не се интересувам от тази партия".
"Само ме притесняват тези куфарчета с пари", допълни премиерът и посъветва журналистите:
"Оставете ги да си се карат. Забавлявайте се с тях".
Бойко Борисов коментира и думите на Дончева, че той е изоставен от БСП неслучайно: "Те си дадоха оценка в декларацията за 10 ноемри".
"Съвестта не им е чиста и за прехода, съвестта не им е чиста и за онези години, в които са избивали хора", смята още премиерът.
Според него 20 години по-късно за всички хора било ясно, че всичко лошо е правено от БСП.
"И сега си търсят оправдание", категоричен е той.
"Мислех, че е интелигентен, че управлява интелигентни хора, но откакто разбрах, че се бият на всякакви нива, че се шамаросват, крушета, разбиват си устите, просто до такава степен не се интерсувам от тях, че само си позоволявам коментара, за да има и по-весели неща в новините", така Бойко Борисов коментира и проблемите в ДАНС, с които Станишев не се справил и за които именно той като премиер бил виновен.
Предишното правителство според Бойко Борисов е виновно и за неразкритите отвличания.
Кабинетът "Станишев" не оставил анализ, върху който да стъпят новите управници, за да разрешат въпроса.

Трима гранични полицаи уволнени заради корупция
Заповеди за дисциплинарно уволнение на трима служители е подписал директорът на "Гранична полиция" комисар Захарин Пенов.
Най-тежкото наказание им е наложено заради нарушения и корупция, съобщават от МВР.
Дисциплинарните производства са проведени от началото на септември досега със съдействието на дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР.
Единият уволнен полицай обещал на 22-годишна жена от Червен бряг да й съдейства да премине безпрепятствено през ГКПП - Кулата. Тя била обявена за общодържавно издирване. За услугата полицаят е щял да получи определена сума в евро.
На 8 юли 2009 г. Я. М. пристигнала за излизане от страната с лек автомобил BMW на ГКПП - Кулата заедно със съпруга си. Граничният полицай В.С. обаче бил на трасе "вход" и помолил свой колега да пропусне безпрепятствено обявената за издирване. Колегата отказал, а в същото време Я. М. и съпругът й са задържани.
Те признали, че веднъж вече (през юни т.г.) са преминали безпроблемно пункта, като са заплатили на същия граничен полицаи 350 евро.
Другото уволнение е също за полицай от ГКПП-Кулата, който е уволнен за това, че на 30 юли т. г. е пропуснал 51-годишна жена от Тетевен, пътуваща в лек автомобил "Ауди", да излезе през пункта в Гърция, въпреки че има наложено ограничение за напускане на страната.
Третият полицай е от ГПУ - Брегово и е уволнен дисциплинарно за кражба от горивото, предназначено за дозареждане на автомобилите в почивни и празнични дни. Горивото е откраднато от заключено складово помещение.
Още 5 дисциплинарни производства за корупция са образувани от началото на септември месец.
Две от тях са срещу двама служители от ГКПП - Кардам, уличени в длъжностни и документни престъпления.

Да се обявят имената на забогателите социалисти
„Ако наистина са раздавани куфарчета с пари, то най-после трябва да се изчисти това нещо като някаква вътрешна рана в БСП".
Това заяви кандидатът за кмет на София Георги Кадиев, помолен от News.bg да коментира вчерашните изказвания на Татяна Дончева, че на определени хора в столетницата са раздадени куфарчета с пари.
Според него дори трябва да се обявят имената на социалистите, забогатели по този начин.
Веднъж завинаги според Кадиев трябва да се приключи с този въпрос.
„Този въпрос се влачи вече 2 десетилетия и ние продължаваме да си говорим за него, продължаваме да разбулваме духовете, продължаваме в много случаи като партия да поемаме вина за действия, които нямат нищо общо с нас самите и това не може да продължава до безкрайност", категоричен е той.
На Кадиев също както на лидера на БСП Сергей Станишев, не са раздавани куфарчета с пари.
„За мен в състояние на опозиция, каквато е БСП в момента, на практика ИБ трябва да играе ролята на правителство в сянка", каза Георги Кадиев, попитан как ще се отрази на партията отсъствието на двамата Румен-овци от Изпълнителното бюро.
В него според червения кандидат за кмет на София трябва да има 2 елемента - териториална разпределеност - всеки голям район на страната да има по един представител, и вторият елемент е експертната разпределеност.
„Няма експерт по данъчна политика, не виждам и човек, който да се заминава с енергетика", коментира Кадиев.
Кандидатът за кмет на червените поднесе цветя пред паметника на Пейо Яворов в къщата-музей на поета.

Като какъв Алексей Петров се записва в ляв проект, пита Дончева
До 2009 БСП не може да изживее темата с куфарчетата.
Тази позиция изрази Татяна Дончева в предаването на „4 очи" по Нова телевизия по повод раздаваните куфарчета с пари.
Румен Петков е личен участник в аферата „Акрам", каза още тя.
Нагло е твърдението на Атанас Атанасов, че Дончева разчитала на Алексей Петров и Бриго Аспарухов, за да превземе председателския пост в БСП.
Според Татяна Дончева с тези твърдения Атанасов обслужва кръга „Монтерей", към който и самият той принадлежи.
„Като какъв Алексей Петров се записва в ляв проект?", попита Дончева, коментирайки факта, че агентът е бил съветник на Петко Сертов и че той е човекът, имал близък достъп до кабинета на министър-председателя Сергей
Станишев - достъп, какъвто много социалисти са нямали, по думите на Дончева.
Тя лично няма представа как докладът на Драшков е стигнал чрез Алексей Петров до новия премиер Бойко Борисов.
Дончева обаче смята, че трябва да се обърне сериозно внимание на хората, имали достъп до доклада. Тя посочи още, че съпругата на най-сериозния опонент на БСП работела в службите и е имала достъп до секретни документи.
Шумът около доклада, според Дончева, е с цел да се отклони общественото внимание от факта, че Бойко Борисов е било редно да даде показания по делото срещу Сретен Йосич.
Това е инстинкт за самосъхранение, ако си на власт и искаш да я запазиш, смята още Татяна Дончева за изнасянето на доклада на ДАНС.

БСП: Наше дело ли са НДСВ и ГЕРБ?
Двамата Руменовци - Петков и Овчаров - не са пожелали да участват в това ниво на работа в партията, на което се били досега.
Това обясни Татяна Дончева, след като стана ясно, че в предложения от лидера Сергей Станишев списък с имена на ново Изпълнително бюро много от старите имена са отпаднали.
По повод призива й да се изяснят нещата около куфарчетата с пари, Дончева коментира:
„Когато имаш неразчистени терени, волю-неволю фактите отново се връщат след някакъв период в изходна позиция".
„По-добре е нещата да се разчистят", обясни призива си Дончева и каза, че според нея ако се изясни миналото на БСП, това няма да се отрази драматично на партията.
Като пример тя посочи и християнската религия, която в началото си е налагана със сила, като и историята на Германия, която е изгаряла и книги в определен период от своята история.
По повод думите на Цвятко Цветков, че в декларацията по повод на 10 ноември, червените трябва да впишат и идването на Сакскобургготски в България като свое постижение и „начин за търсене на консенсус", Дончева коментира:
„Ако нашата партия започне да си признава, че има нещо общо с идването в България на Сакскобургготски като търсене на консенсус, ще трябва да отговорим и на въпросите кому и кога хрумна тази идея, как стана така, че бащите членуваха и членуват и досега в партийните организации на районния партиен съвет Оборище в центъра на София, а синовете бяха министри, зам.-министри и партийни дейци на НДСВ."
Според нея обаче трябва да се потърси връзката между тези неща.
На журналистически въпрос дали и спрямо ГЕРБ ситуацията е същата и БСП е намесена в създаването на партията, Дончева отговори:
Ами, извадете Бойко Борисов, Цветелина Бориславова... аз не смея да кажа, че охраната на Тодор Живков е една случайна работа, оставена на произвола на съдбата."
„Нашите другари са отговорни", допълни Татяна Дончева.
„Той е бил изоставен за каквото трябва да бъде изоставен, а за друго не вярвам да е бил изоставен... Много хора се страхуваха от това, което той знае", посочи още тя.
Като отговор на Румен Петков, Дончева чрез медиите му припомни делото Акрам, за което един от участниците в него - Людмил Досев, дори е издал книга.
„Не мисля, че това дело, в което участват и други сегашни членове на висшето партийно ръководство, е нещо, с което партията трябва да се гордее", подчерта Дончева.
Тя каза още, че оправданието за аферата Акрам било „уж с действията да се стабилизира икономически партията".
По думите на Дончева тези, които са се облагодетелствали тогава, са симпатизанти на други партии, актуални сега.
Според нея БСП трябва да направи така, че трудовият човек да се идентифицира с лявата идея, а не с „нашия Бойко", както обичат към него да се обръщат хората от народа.
БСП трябва да признае грешките на предшествениците си, за да се върне доверието в партията, смята Дончева.

Кабинетът се бави с чистенето на администрацията
"Октоподът на ДПС и БСП продължава да действа, а правителството се бави с назначаването на професионалисти на важни постове в държавата".
Така председателят на СДС Мартин Димитров коментира в Шумен първите 100 дни от управлението на кабинета „Борисов", цитиран от БНР.
Според Мартин Димитров, не е ясно защо все още на поста си е председателят на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков.
Председателят на СДС беше категоричен, че разполага с документи, които показват, че агенцията е изхарчила милиони, а в България няма нито една сграда със сертификат за енергийна ефективност.
По думите на Мартин Димитров, ако смените на такива хора продължават да се бавят, цената за това ще плати правителството на Бойко Борисов.

Ангел Марин срещу Божидар Димитров
Вицепрезидентът Ангел Марин разкритикува намерението на министър Божидар Димитров да предложи законодателни промени, според които чуждите студенти да получават по-лесно българско гражданство.
Според вицепрезидента министърът без портфейл е „извън кръга на хората, които по закона за българското гражданство за задължени да вършат нещо по този въпрос", предаде БНР.
Марин още не се е запознал с предложенията за промени, но според него не трябва да се излиза с неизпълними, въображаеми, изхвърлени декларации, примерно наведнъж да се даде гражданство на 60 хил. души с указ на премиера.
Това няма как да се случи, защото вицепрезидентът, министърът на правосъдието и зам.-министърът на правосъдието с подписите си под укази носят отговорността за даването на българско гражданство, обясни Ангел Марин.
По думите му има идея в Министерството на правосъдието да бъде въведена единна електронна мрежа за всички звена, които участват в процедурата за даване на българско гражданство, което да го ускори.

Етем: Няма да сваляме ГЕРБ, те сами ще паднат
Няма да сваляме правителството на ГЕРБ, то само ще падне.
Това каза в Разград заместник-председателят на ДПС Емел Етем в коментар на новото управление и приближаващите 100 дни на правителството на Бойко Борисов.
Според Етем, цитирана от БНР, политиката на управляващите в различни сфери се разминава с очакванията на гражданите и това ще доведе до реакция от страна на обществото.
Емел Етем посочи, че по отношение на Проектобюджет 2010 има редица отстъпления в социалната сфера.
"Бизнесът е притеснен заради липсата на конкретни антикризисни мерки, няма конструктивен диалог и със синдикатите, тревога буди и законодателната програма на управляващите", каза Етем.
"Всичките закони, които до този момент бързаха и изюркаха парламентът в буквалния смисъл да приеме, по-скоро имаха някакъв лобистки и частен характер, а тези, които касаят обществото, се опитват чрез натиска на гласовете на мнозинството да притъпят дебата и да няма чуваемост", допълни бившият вицепремиер.
По думите й това са много сериозни отстъпления от демократичните ценности, постигнати с много труд за тези 20 години.
Мнението на Емел Етем е, че ако се продължава с такива темпове - деструктивно и с егоистичен подход, това неминуемо и в най-скоро време ще доведе до рефлекс от страна на обществото.
Депутатът от ДПС Нигяр Джафер допълни, че особено притеснително в новия проектобюджет е намалението на социалните плащания в сферите, които са най-чувствителните и се очаква да реагират адекватно на увеличаващата се безработица и задълбочаването на кризата:
"Парите за здравеопазване са намалени в абсолютна стойност за първи път от 10 години насам, което значи, че действително в болничната помощ ще имаме огромен проблем", каза с безпокойство Джафер.
Той изрази възмущението си, че в Закона за здравното осигуряване има променени глоби от 500 до 15 000лв. за едно нарушение.
"Това е страхотен корупционен заряд", заяви Джафер.

Бил Клинтън откри собствената си статуя в Косово
Хиляди етнически албанци забравиха за ниските температури и студения вятър в Прищина и посрещнаха бившия американски президент Бил Клинтън, който откри собствената си близо 4-метрова статуя на ключов булевард в косовската столица.
Бил Клинтън е възприеман като герой от етническите косовски албанци заради предприемането на атаки на НАТО срещу бивша Югославия, коментира Сън Сентинел.
Това е първата визита на бившия държавен глава на САЩ след като Косово обяви независимост от Сърбия миналата година.
Множество развети американски, албански и косовски флагове и възгласи „САЩ!" посрещнаха Клинтън при качването му на подиум украсен с негов плакат с надпис „Косово почита герой".
САЩ бяха най-активните застъпници за независимостта на Косово и без тяхната подкрепа, според политолозите, Косово никога нямаше да просъществува независимо.
Никога не съм очаквал някъде някой да направи толкова голяма моя статуя, каза Клинтън пред позлатеното произведение на изкуството, тежащо близо тон (900 кг).
Статуята изобразява Клинтън, който е вдигнал лявата си ръка. Изписано е името му и датата, когато НАТО започна да бомбардира Югославия - 24 март 1999 г.

Кастро обвини САЩ за свинския грип
Кубинският лидер Фидел Кастро обвини САЩ за разпространението на свинския грип.
По думите му туристи от САЩ и Испания са донесли вируса A(H1N1) в неговата страна, а Барак Обама е допринесъл за това като е премахнал ограниченията за пътуване на американци на острова.
В нова статия, публикувана в кубинските медии, Кастро обяснява, че свинският грип се е разпространил първоначално в САЩ и Мексико, а след това в Канада, от където е достигнал и Испания.
Според него първите заразени с новия вирус в Куба са били туристи, а всъщност хората, заболели от грипа на острова, са били изключително малко и в продължение на месеци не е имало смъртни случаи.
След това американският президент Барак Обама е премахнал ограниченията за роднини на кубинците, живеещи в САЩ.
Според Фидел Кастро грипът се е разпространил особено бързо в провинциите, където има повече хора с роднини в САЩ.
Той отбелязва в същото време, че американското търговско ембарго не позволява на Куба да закупи екипировка и лекарства, за да се бори с новия вирус.
Абдула зове за бойкот на вота в Афганистан
Преговорите между афганистанския президент Хамид Карзай и основния му опонент на президентските избори в страната Абдула Абдула се провалиха.
По тази причина Абдула ще се оттегли от балотажа през следващата седмица и най-вероятно на насрочената за днес пресконференция ще призове за бойкот на изборите, предаде АФП.
Абдула, който преди време бе външен министър в администрацията на Карзай, постави по-рано тази седмица няколко искания, за да бъде вотът на 7 ноември легитимен и да не се допускат фалшификации, които бяха регистрирани на първия кръг.
Турция отваря консулство в Иракски Кюрдистан
Турция ще отвори дипломатическо консулство в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, съобщава Ройтерс.
Решението е в знак на подобряването на политическото и икономическото сътрудничество между съседите.
Разкриването на бъдещото консулство беше обявено от турския външен министър Ахмед Давутоглу, който вчера посети Иракски Кюрдистан като част от усилията на Анкара да прекрати конфликта с ПКК.
Визитата на Давутоглу в Ербил е първата в кюрдския регион, направена от турски външен министър.
Арабите, турците, шиите и сунитите, ние заедно ще възобновим Близкия Изток, е казал той по време на посещението.
Ахмед Давутоглу е пристигнал в Ербил заедно с турския министър на търговията Зафер Чаглаян и делегация от около 70 официални лица.
За да подчертае и разрастващите се връзки с региона, Турция е обявила, че ще отвори и две нови граници с Ирак.

Бос на мафията беше задържан в птича ферма край Неапол
Италианската полиция задържа един от най-издирваните мафиоти през последното десетилетие, предаде Би Би Си.
51-годишният Салваторе Русо беше задържан в птича ферма край Неапол. Мафиотът е издирван от 1995 г. по обвинения за убийство и организиране на престъпна група. Салваторе Русо заедно с 62-годишния си брат Паскуале успяват възстановят разбит от полицията в началото на 90-те клан на Камората, давайки му своята фамилия.
„Нанесохме тежък удар на Камората", обяви италианският вътрешен министър Роберто Марони.
Център на клана Русо е бил град Нола, но той е действал в 40 града, разположени в района на Неапол.


По Money.bg

Мухи рекламират германско издателство
Германското издателство "Айхборн пресе" успя да направи впечатление с нов рекламен трик. На презентация по време на панаира на книгата във Франкфурт в залата били пуснати мухи, за които са били закрепени малки лентички с името на издателството, съобщи bTV, цитирайки френския сайт за "необичайни новини" Zigonet.
Това е първият подобен случай в историята на рекламата, а за целта "Айхборн" използва 200 мухи.
Всичко е изчислено много внимателно. Лентичките са закачени със специален конец, който издържа само няколко часа и след това насекомите се освобождават. Тежестта на хартиените късчета пък е такава, че да натежат на мухите.
Уморени, те кацат върху хората и така те виждат рекламните бандероли.
Издателството "Айхборн пресе" направи впечатление в края на миналата година, когато издаде „Речник на историческите заблуди" и развенча мита, че крилатата фраза "Като нямат хляб, да ядат пасти!", отправена към простолюдието на Париж не е на Мария-Антоанета, съпругата на крал Луи ХVІ. Според речника това са думи на Жан-Жак Русо от негов памфлет и са писани 13 години по-рано, когато Мария била момиченце и живяла при майка си австрийката Мария-Тереза. Тогава тя не е знаела френски.
"Айхборн пресе" е издало досега всички книги на разследващия журналист Юрген Рот и на българския писател Илия Троянов.
Германското издателство "Айхборн пресе" успя да направи впечатление с нов рекламен трик. На презентация по време на панаира на книгата във Франкфурт в залата били пуснати мухи, за които са били закрепени малки лентички с името на издателството, съобщи bTV, цитирайки френския сайт за "необичайни новини" Zigonet.
Това е първият подобен случай в историята на рекламата, а за целта "Айхборн" използва 200 мухи.
Всичко е изчислено много внимателно. Лентичките са закачени със специален конец, който издържа само няколко часа и след това насекомите се освобождават. Тежестта на хартиените късчета пък е такава, че да натежат на мухите.
Уморени, те кацат върху хората и така те виждат рекламните бандероли.
Издателството "Айхборн пресе" направи впечатление в края на миналата година, когато издаде „Речник на историческите заблуди" и развенча мита, че крилатата фраза "Като нямат хляб, да ядат пасти!", отправена към простолюдието на Париж не е на Мария-Антоанета, съпругата на крал Луи ХVІ. Според речника това са думи на Жан-Жак Русо от негов памфлет и са писани 13 години по-рано, когато Мария била момиченце и живяла при майка си австрийката Мария-Тереза. Тогава тя не е знаела френски.
"Айхборн пресе" е издало досега всички книги на разследващия журналист Юрген Рот и на българския писател Илия Троянов.

15 000 шофьорски книжки се купуват за година
Около 15 000 шофьорски книжки годишно се купуват. Такава е статистиката на Министерството на транспорта (МТИТС), като данните не могат да бъдат напълно точни, тъй като това е черен пазар. Това каза министърът на транспорта информационите технологии и съобщенията Александър Цветков в предаването на БНР "Неделя 150". Част от изказването му бе разпространено от пресцентъра на ведомството.
„Проблемът обаче не е в потенциала на корупционните практики. Проблемът е, че по този начин се фабрикуват потенциални убийци. Затова и всяка годината загиналите при катастрофи са увеличават. Няма намаление, истината е, че бройката на загиналите и ранените не намалява", коментира министър Цветков.
В тази посока са промените предвидени от МТИТС в закона и наредбите за провеждането на обучението и изпитите за шофьорските книжки. Те ще доведат до обратната тенденция, тъй като предвидените мерки ще направят това обучение да не е фиктивно.
Министър Цветков е категоричен, че в момента се спекулира с цените на шофьорски курсове. Спорд него те ще се повишат там, където са били нереално ниски и не са предлагали пълното обучение.
„Една камера не може да повиши цената на курса" допълва Цветков (цената е около 500-600 лв). Предложените мерки като камери, интернет тест и GPS-устройства просто ще изкарат тези доходи на светло.
Нека припомним, че преди седмица министър Цветков представи пред журналисти измененията на две наредби към Закона за движението по пътищата, които се отнасят до подготовката и изпитите за кандидат шофьорите. Подзаконовите актове предвиждат от средата на средващата година да бъде въведена нова система за теоретичния изпит, като листовките стават анонимни. Освен това учебните автомобили трябва да бъдат снабдени с камери и GPS-устройства.

Виновен е предишният президент
В момента поведението на президента Обама много напомня на един позабравен руски анекдот от съветската епоха за оставените в наследство три плика. Припомня го в седмичния си коментар колумнистът на Washington Post Чарлз Краутхамър.
Преди смъртта си Сталин оставил на приемника си Никита Хрушчов три плика и му заръчал да ги отваря само, когато страната се изправи пред някаква криза.
След няколко години се появяват сигнали за първата криза. Хрушчов отваря първия плик и прочита: „Хвърли цялата вина върху мен!". Минало известно време и се появила нова криза. Хрушчов отваря втория плик и прочита: „Пак хвърли цялата вина върху мен!" Появила се и трета криза, а Хрушчов прочита: "Приготви и ти три плика за наследника си!"
Обама е имал 50 плика „със съвети да хвърля вината върху предшественика си Джордж Буш" за икономиката, за глобалното затопляне, за кредитната криза, за патовата ситуация в Близкия Изток, за бюджетния дефицит, дори и за свинския грип. „49 от тях вече е отворил", отбелязва Краутхамър.
Коментаторът се спира на външнополитически стратегии - намесата на САЩ в Афганистан и Ирак, които според Краутхамър многократно вече са преразглеждани.
Отначало и за двете държави е бил избран вариант за относителна ненамеса във вътрешните работи на страните, за да не бъдат предизвикани местните жители да се обявят срещу окупаторите. В последствие противниците на САЩ и в двете държави оказват ожесточена съпротива, а мирните жители които първоначално били на страната на американската армия, като се почувствали незащитени преминали на страната на местната съпротива.
Генерал Дейвид Петреус (командващ американските части в Близкия Изток и Централна Азия - бел. ред.), се обявил за защита на населението на Ирак и сменената стратегия преобърнала хода на войната. В Афганистан обаче неуспешната военна стратегия вече започна да се усеща, макар и доста късно. А за много анализатори тя започва да напомня за Виетнам от седемдесетте години на миналия век.
И сега Обама трябва да осъзнае, че ситуацията в Афганистан зависи единствено и само от неговото решение, обобщава колумнистът.
„Но и запасът на пликове свърши", завършва коментара си Краутхамър.
Чарлз Краутхамър поддържа своя седмична колонка всеки петък във Washington Post по външно- и вътрешно политически теми от 1985 г. Той е носител на много журналистически награди, вкл. и на Пулицър за коментар през 1987 г.

$100 хил. подари на столично училище Hewlett-Packard
В Деня на народните будители Hewlett-Packard дари $100 хиляди долара на 73-о СОУ "Владислав Граматик" в София. През март екип от ученици и преподаватели от столичната гимназия кандидатства в годишния международен конкурс на Hewlett-Packard за финансиране на иновативни проекти в областта на средното и висше образование. Те се състезаваха със свои връстници от над 100 държави от региона Европа, Средeн изток и Африка.
Проектът, с който българските младежи впечатлиха независимото международно жури, е на тема "Интерактивно образование по природни науки, математика и информатика", съобщават от българския клон на световния лидер в информационните технологии..
С гранта, на стойност $100 хил. Hewlett-Packard финансира изграждането на кабинет по интерактивно обучение в 73-о СОУ, както и обучение на екипа от ученици и преподaватели за работа по проекта. Кабинетът е оборудван с най-модерни хардуер и софтуер технологии за работа в интерактивна среда, включващи цялата нужна технологична НР инфраструктура и интерактивна дъска. Наред с това, НР дава възможност на младежите да обменят опит с ученици от цял свят, като им осигурява посещение на предстоящата годишна конференция „HP Innovations in Education". Тя ще се състои в края на февруари 2010 година, в Сан Франциско, Калифорния.
Сертификатът за предоставеното финансиране бе връчен на директорката на столичната гимназия г-жа Запрянова от Ираван Хира, генерален директор на HP България, в присъствието на г-жа Йорданка Фандъкова, министър на образованието, младежта и науката и бивш директор на училището.
"Горд и щастлив съм, че отново български ученици демонстрираха на международно ниво, че когато в образователната ни система се работи правилно, те са равностойни на своите връстници и на запад, и на изток.
Проектът, който учениците и учителите от 73-о СОУ предложиха, е прекрасен пример за това, което според нас би могло да се подобри в българската образователна система - двупосочната комуникация между преподаватели и ученици. Интерактивност означава когато двете страни активно обменят информация и мнения. Само тогава, независимо дали става въпрос за бизнес или академични иновации, можем да се възползваме напълно от човешкия потенциал. HP ще продължава да инвестира в развитие на образованието на българските ученици и студенти" заяви Ираван Хира.
Според програмата на HP „Иновации в образованието", всяка година компанията провежда конкурс в региона на Европа, Близкия изток и Африка за иновативни проекти в образованието за висши и средни училища, в областта на природните науки, математика и информатика. Кандидатстването става само онлайн и проектите се разглеждат и оценяват от независим международен екип на HP.
Предоставянето на грантове за стимулиране на иновациите в образованието са част от глобалната стратегия на HP за социално развитие. Над 1 000 образователни институции, в повече от 40 страни по света, развиват проекти за мобилни технологии с подкрепата на HP. В последните 20 години HP дари повече от 700 милиона евро в брой и оборудване на училища, университети и други неправителствени организации, свързани с образованието. Само за периода 2004-2008 г. компанията инвестира близо 43 милиона евро в подобни проекти.
Българските учебни заведения също имат своето място на образователната карта на НР, като само за последните 3 години компанията инвестира, над $600 хиляди в проекти, свързани с образованието.

По FINANCE.NEWS.BG
Fitch: Българската икономика нараства с 0,5% през 2010 г.

За тази година се очаква свиването да е с 5,5 на сто. Украйна, Словения и Румъния с най-голям спад на БВП в региона.

С 0,5% ще нарасне брутният вътрешен продукт (БВП) на България през следващата година, а през 2011 г. ще се увеличи с още 3,5 на сто. Това сочи последната прогноза на рейтинговата агенция Fitch, оповестена от Investor.bg.

Още преди около седмица на международна конференция от Българската народна банка прогнозираха абсолютно същото увеличение на БВП за 2010 г. - с 0,5 на сто.

Официалната прогноза на българското правителство обаче продължава да е за свиване на икономиката с 2 на сто. Така през 2010 г. се очаква БВП на страната да възлезе на 63,518 млрд. лева, става ясно от проектобюджета за догодина, който в четвъртък беше внесен в Народното събрание. В него е заложена и инфлация от 2,2% за следващата година. Очакванията за лева са, че той ще се разменя срещу щатската валута в съотношение 1,45 лева за 1 долар. Преките чужди инвестиции през 2010 г. ще надхвърлят 3 млрд. лв., или 10,2% от БВП, а дефицитът по текущата сметка ще се свие до 8% от БВП, сочат още правителствените прогнози.

За 2009 г. кабинетът очаква спад от 6,3 на сто до 63,7 млрд. лв. В същото време прогнозата на БНБ е за свиване с 4,2%. Според Fitch пък намалението на брутния продукт ще е с 5,5%.

В региона на Югоизточна Европа общо четири страни, сред които и България, се очаква да отчетат ръст през следващата година, а други три ще се свият с над 0,1 на сто, показва още прогнозата на рейтинговата агенция. Прогнозата за Румъния е през 2009 г. да отчете спад от 7,5%, а догодина да отбележи 2 на сто ръст. Според агенцията най-големите страхове за икономическите и финансовите системи на европейските страни с развиващи се икономики са се стопили.

При все това обаче остават множество предизвикателства за посрещане при възстановяването, сред които растящите публични задължения, влошените банкови активи, по-малкото капиталови потоци и други.
.
Прогноза за развитието на нЯкои страни от региона
2009 г. 2010 г. 2011 г.

България -5,5% 0,5% 3,5%

Хърватия -5,5% -1% 1,5%

Македония -2,5% 2% 3%

Румъния -7,5% 2% 4%

Сърбия -5% -1% 1,5%

Турция -6% 4% 4%

Русия -7% 3,5% 3%

Украйна -16% 3% 5%

Чехия -4,5% 1% 2,5%

Унгария -6,7% -0,4% 1,5%

Полша 0,8% 1,5% 3%

Словакия -6% 3% 4%

Словения -8,8% 1% 2%

/Теди Севдалова - в. Монитор/

Доларът и йената отбелязаха солидно покачване спрямо останалите основни валути през петъчната търговия след новото повишение на Risk Aversion на фондовите и commodity пазари (фондовия пазар на Wall Street се срина с 2.5-2.8%, а петрола на Nymex с 3.61% падайки до 77$ за барел), което върна техния статут на "валути-убежище" и отмени статута им от месеци насам (от март насам) на основни carry trade валута финансиращи рискови финансови активи.

Ликвидирането на дълги позиции в акции и на дълги позиции на commodity пазарите с оглед "осъзнаването" на инвеститорите, че ралито на тези пазари от март насам се е базирало на прекалено оптимистичните прогнози за силно глобално икономическо възстановяване, които са надминали реалното икономическо развитие, беше в основата и на ликвидирането на къси долари позиции спрямо останалите основни валути (с изключение на йената) през изминалата седмица.

След като отскок на EUR/USD от четвъртък вечерта/петък рано сутринта (след временния нов риск-апетит на фондовите и commodity пазари при по-силните от очакваните данни за БВП на САЩ за Q3) се ограничи до 1.4858/59 долара, последва нов натиск върху еврото с оглед новото силно покачване на Risk Aversion на финансовите пазари и еврото затвори в петък около 1.4715 долара - точно под Основната възходяща линия на подкрепа за еврото в сила от 1.2885/84 неговото важно бившо дъно от 22.04.09г. разположена около 1.4720/30 долара и малко над двуседмичното дъно от предния ден в 1.4682 долара.

Задържането на EUR/USD за трети пореден ден под важния 21 дневен М.А. на дневна база (около 1.4830) и затварянето на седмична база под 1.4827 бившото дъно от предната седмица (след като в понеделник тази седмица еврото за кратко удари нов 14 месечен връх в 1.5064 долара - над върха от предната седмица в 1.5061 долара) са технически сигнал, че от 1.5064 върха еврото може би се намира в по-дълбок средносрочен спад. Но истински тест за по-нататъшното поведение на EUR/USD през следващата седмица ще бъде факта, дали еврото ще успее да пробие или не и под ключовата негова близка техн.подкрепа в 1.4630/05 долара (долния край на основният успореден възходящ негов канал в сила от 1.3747 дъното от 16.06.09г. -> около 1.4620/30 долара и важният възходящ 55 дневен М.А. към 1.4605 НАД който EUR/uSD се търгуваше от април 2009г. насам)! Ако EUR/USD успее да пробие под 1.4630/05 тази ключова близка техн.подкрепа, това ще е даде нов сигнал, че то вече оформи по-значим връх в 1.5064 долара от който EUR/USD може да се окаже в доста по-дълбок (дори само корекивен) спад. Само ограничаване спада на EUR/USD над 1.4630/05 подкрепата може да запази в сила възможността за евентуално подновяване на възходящото движение на еврото. Но ключови нива на съпротива пред EUR/USD остават в 1.4830/59 (21 дневния М.А. и върхове от 29 и 30.10.09г.) и в 1.4890/1.4928 (10 дневния М.А. в 1.4890; връх от 27.10 в 1.4928 и 61.8%-тната корекция на спада 1.5064-1.4682) и САМО пробив на еврото над тях може да поднови неговото средносрочно покачване обратно към/над 1.5064 новия тазгодишен връх!
За новият спад на EUR/USD в петък влияние оказа натиска върху carry trade кросовете на йената (EUR/JPY се срина от 135.93 сутрешния връх към 132.31 йени) с оглед покачването на Risk Aversion (срива на фондовите борси и commodity пазари), а в подкрепа на долара беше неговото силно покачване най-вече спрямо т.н. commodity валути AUD/USD, NZD/USD и USD/CAD (спада на CAD беше подпомогнат и от слабите данни за БВП на Канада за август, който отбеляза спад с 0.1%м./м. след 0.0%м./м. за юли и при очаквания за растеж от 0.1%м./м.).

Това рязко покачване на Risk Aversion на финансовите пазари в петък (само ден след опита за подновяване на риск-апетита след по-силните данни за БВП на САЩ за Q3), което е в подкрепа за долара и йената се изрази и в много силно повишение на Индекса измерващ волатилността на фондовия пазар (VIX), който се определя на Чикагската опционна борса (Chicago Board Options Exchange). VIX индексът качи с близо 25% за деня (най-силното еднодневно негово повишение от октомври 2008г. когато беше разгара на финансовата криза) достигайки нивото от 30.88 пункта - най-високото ниво от началото на юли насам при средно исторически негови нива в 18-20 диапазона и спрямо рекордният му връх от миналата година в разгара на кризата в 89.5 пункта. Този индекс е добър барометър за инвеститорското чувство (колкото по-нисък е VIX, толкова риск-апетита е по-силен и обратното - покачване на VIX индекса удря по риск-апетита и покачва т.н. Risk Aversion).

Това помогна и за рязкото ново покачване на Risk Averison на финансовите пазари и до покачването на долара и йената, въпреки серията смесени икономически данни от САЩ (силното рали на Чикагския промишлен PMI индекс до 54.2 пункта за октомври, но с лек нов спад в неговата компонента на работната заетост; очаквания, но все пак солиден спад в потребителските разходи за септември с 0.5%м./м. при 0.0% растеж на потребителските приходи -> сигнал за оставащи проблеми с потреблението в САЩ; спада, макар и по-малък от очакванията на окончателния Мичигански индекс на потребителското доверие за октомври). Коментарите на Нойе от ЕЦБ (шефът на Bank of France) в които изрази опасение относно засилването на еврото по-специално спрямо долара и британския паунд, също помогнат в известна степен за новия натиск върху EUR/USD обратно към дъното от предния ден в 1.4682 долара. Негативни за еврото бяха и изненадващо слабите данни за продажбите на дребно в Германия за септември (нов спад с 0.5%м./м.) и очакваното покачване на безработицата в Еврозоната за септември до нов рекорден връх откакто съществува съюза от 1999г. насам.

Изглежда forex пазара за долара, както и фондовите и commodity пазари може би се намират в "повратна точка" от която да започне по-сериозна низходяща корекция на пазарите на акции/възходяща корекция за долара на валутния пазар? Дали това е така може би ще стане ясно през следващата седмица, тъй като през нея се очакват серията важни заседния на централни банки (на Австралийската централна банка във вторник; на ФЕД в сряда и на ЕЦБ и Bank of England в четвъртък), както и серия ключови икономически данни, както акцента се поставя върху тези за безработицата и пазара на труда в САЩ за октомври (следващия петък) -> всичко това може да доведе до нова силна волатилност на финансовите пазари в началото на новия месец ноември.

В понеделник (02.10) се очакват серията окончателни промишлени PMI индекси на Италия, Франция, Германия и на Еврозоната, CIPS промишления PMI индекс на UK и ISM промишления индекс на САЩ за октомври. Това е и индексът за предстоящи продажби на жилища в САЩ за септември и разходи за строителство за септември.

Във вторник (03.10) рано сутринта е заседанието на RBA (Австралийската централна банка), на което се очаква ново повишение на лихвата с 25 пункта до 3.50%, като само по-агресивно вдигане на лихвата (с 50 пункта) може да поднови директно покачването на AUD/USD, но евентуална непромяна на лихвата би била силно негативна за AUD.
Тогава са и данните за фабричните поръчки на САЩ за септември.

В сряда (04.10) се очакват PMI индексите в сектора на услугите на Италия, Франция, Германия и Еврозоната, както и на UK и ISM индекса на услугите на САЩ - всичките за октомври. (ISM индексите на САЩ ще се следят най-вече в тяхната компонента на работната заетост поради предстоящите в петък ключови данни за пазара на труда за октомври). Тогава е и ADP проучването за съкратените работни места в частния сектор на САЩ за октомври.
Вечерта в сряда основният акцент се поставя върху края на двудневното заседание на FOMC към FED на което не се очаква промяна на Федералната фондова лихва която е в рейнджа 0.00-0.25%. Ще се следи най-вече дали няма да има известна промяна в езика на ФЕД (дали ще се премахне фразата за "запазване на рекордно ниската лихва за разширен период от време"?) и дали ще има удължаване/намаляване на Q/E програмата на ФЕД по изкупуването на US Treasuries, дългови книжа на ипотечните агенции и ипотечно-гарантираните книжа.

В четвъртък (05.10) са важните заседание на Bank of England (не се очаква промяна на 0.5% лихвата, но ще се следи дали ще има увеличение на Q/E програмата на банката с 25 или дори с 50 млрд.паунда спрямо досегашните 175 млрд.GBP, което би оказало силно влияние върху GBP на forex пазара) и на ЕЦБ (не се очаква промяна на лихвата в 1%%, но ще се следи оценката на ЕЦБ за икономическо текущо развитие; дали банката ще оттегли някои от стимулиращите мерки - едногодишния репоаукцион?; какво ще каже Трише на пресконференцията относно силното Евро/слабия долар). Тогава са и важните данни за индустриалното производство на UK за септември, както и за продажбите на дребно в Еврозоната за септември.

В петък (06.10) акцента се поставя върху данните за пазара на труда в САЩ за октомври (очаквания за съкратени нови около 175 хил.раб.места и покачване на безработицата до 9.9% от 9.8% за септември), както и преди това данните за PPI на UK за октомври и промишлените поръчки на Германия за септември.
В петък стартира и двудневната среща на финансовите министри и шефове на централни банки на страните от Г20 в Шотландия.

Няма коментари: