сряда, 25 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 25 НОЕМВРИ 2009

ПО НЮЗ.БГ

Заляха с киселина две студентки в Благоевград

Две млади жени са били залети с киселина тази нощ в Благоевград.
Трима мъже са задържани по случая, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Сигнал за инцидента на ул. „Н. Петрини" тази нощ е подаден в Първо РУМВР-Благоевград.
Към адреса незабавно е насочен дежурен полицейски автопатрул.

На място екипът установил, че две студентки от Гоце Делчев на 26 и 24-годишна възраст са били наплискани от непознат пред вратата на квартирата им с неустановена към момента течност.
Пострадалите веднага са транспортирани към Центъра за спешна помощ, а после са настанени в болница с поражения по лицата. Уврежданията на 26-годишната жена са по-сериозни, но няма опасност за живота на нито една от двете пострадали.
Полицейски служители от Първо РУМВР незабавно са предприели мерки за издирване на извършителя. Пострадалите момичета обяснили, че през нощта на връщане от дискотека, били застигнати от непознат.
Полицаите са задържали трима мъже на възраст между 28 и 37 години. Най-възрастният е от Дупница, а останалите са от с. Яхиново. За тримата задържани има данни, че са съпричастни към случая. Те не са криминално проявени.
Според управителя на благоевградската болница за активно лечение течността, с която са били залети студентките, е неустановена за сега. В никакъв случай обаче не става въпрос за силна киселина, която може да доведе до тежки изгаряния или ослепяване.
След обичайните медицински манипулации за подобен случай тази сутрин лекарски консилиум е решил да транспортира едната от пострадалите студентки в Университетска очна клиника в столицата поради криминогенния характер на случая, а не защото благоевградските лекари не са били в състояние да излекуват пострадалата.
От пресцентъра на МВР-Благоевград съобщиха, че по всяка вероятност става въпрос за междуличностни отношения или любовна история. Образувано е полицейско дознание и е сезирана прокуратурата.

Къщи фантоми предлагани за Нова година
Собственик на къща - фантом събира пари от туристи. За това съобщиха читатели на news.bg, които са били измамени със сумата от 150 лв.
Те са искали да наемат къща за новогодишните празници и са потърсили подходяща в интернет. Сред многобройните обяви в мрежата изборът им се спира на къща в Априлци.
Обявата, публикувана на доста места в глобалната мрежа, изглежда примамлива - „Спокойствието и красивата природа ще направят Вашата почивка незабравима! Къща Маунтин стар разполага с 6 двойни/тройни стаи, разположени на 2 етажа", се посочва още в нея.
Там се отбелязва, че къщата се намира на улица „Хелевска" 82. Мъжът, който отговаря на дадените за контакт телефони, е повече от любезен. Представя се под името Георги Емилов. Гарантира доброто прекарване на своите клиенти и дори предлага да им сготви празнична вечеря по техен избор.
Настоява обаче те да прекарат поне две вечери в „къщата му".
След като разбира, че компанията има намерение да остане само една вечер, склонява да я отдаде, но при условие, че по банков път му се преведе като капаро сумата от 150 лв.
Сумата бива изпратена. Впоследствие обаче групата решава да провери дали всичко около наетата къща е изрядно. Съмненията им се пораждат от прекалено ниската цена за нощувка там.
Проста справка в общината показва, че на дадения за контакт адрес не е регистриран туристически обект.
Пред news.bg Анета Кокошарова от общината в Априлци обясни, че това, че там няма регистриран туристически обект, не означава, че къща липсва. По думите й не е рядкост различни собственици на къщи да ги дават под наем с цел туристически услуги, като избягват регистрацията на имотите като туристически обекти. По този начин се спестява плащането на данъци.
В конкретния случай обаче Кокошарова посочи, че на въпросната улица и номер в регистрите на общината не е записано нищо.
След като компанията разбира, че има голям риск да прекара Нова година на голо поле, иска да получи парите си обратно.Собственикът на къщата-призрак веднага се съгласява. Въпреки обещанието сумата да бъде преведена, това не се случва.
В момента и двата дадени за връзка с него телефони са изключени.
За къщата-фантом пред news.bg потвърдиха и от полицията в Априлци. От там посочиха, че на улица „Хелевска" 82 реално има празно поле. От полицията добавиха, че в момента по случая тече проверка.
По думите на главен инспектор Петър Яшев има подадени сигнали за подобна измама не само на територията на Априлци. Най-вероятно „любезният собственик" се представя и с различни имена.
Яшев не пожела да даде повече подробности, като заяви, че това би навредило на разследването. Той не пожела и да отговори дали собственикът на къщата фантом е вече изяснен.
Запитан дали поне банковите сметки на измамника са блокирани, за да не може повече хора да превеждат пари по тях, Яшев отговори, че за това се изисквало „много техническо време и бавни процедури".
За да бъде блокирана една сметка, трябва да представим доказателства, а за тяхното събиране е необходимо време, посочи той.
Попитан дали обявите за къщата са свалени от интернет, той отговори, че това е процедура, която не може да бъде регулирана от полицията. Всеки може да публикува каквото си иска в интернет, изтъкна той.
Проверка на news.bg показа, че обявата за къщата в Априлци продължава да се намира на много места в интернет. Не на малко обаче има и оплаквания от вече „опарили се" туристи.

Ангелина не иска вече да я снимат
Софийски градски съд заседава 30 минути по делото срещу вдовицата на Косьо Самоковеца Ангелина Димитрова.
Тя възрази срещу това фотографи и оператори да я снимат. Съдът уважи молбата й и в следващите заседания съдебна охрана ще гарантира спокойствието в съдебна зала на Димитрова.
Димитрова е обвинена за за внос на контрабандни стоки за близо 700 хиляди лева.
Съдът официално се извини на свидетел, че заради съвпадения в имената е бил набеден за Малкия Маргин.
Днес не се явиха турските свидетели Джихан Табан и Мехмед Табан.
За тях са постъпили данни в съда за визитите им в България. В периода 1999-2003 г. Джихан Табан 18 пъти е идвал в България, а Мехмед Табан в периода 1998-2002 е имал 19 пътувания до страната ни.
На днешното съдебно заседание се яви свидетелят Николай Маринов, който е работил като митнически инспектор в митническо бюро Горубляне в периода 2001-2002г.
Съдът официално му се извини, че заради съвпадения в имената бившият митничар е бил набеден за Малкия Маргин.
Съдът се извини и за това, че дори е постановил принудителното му довеждане.
Оказа се, че грешката е още на следователите, които подали информация, че свидетел по това дело е точно Малкия Маргин.
На заседанието стана още ясно, че митничарят Николай Маринов не познава вдовицата на Самоковеца освен от медиите.
Днес съдът прочете показания, които той е дал в досъдебното производство. В тях се посочва, че Маринов не си спомня почти нищо за стоките, преминавали през митницата от фирмите на Димитров.
Постъпило е писмо в съда от „Инвест банк", че Ангелина Димитрова е платила задълженията си към държавата, стана още ясно от съдебното заседание.

Гледат делото срещу Галеви за обида
Дупнишкият районен съд ще гледа делото за обида срещу Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, съобщи БиТиВи.
То е заведено по искане на общинските съветници от "Атака" Методи Стойнев и Милен Попов.
Те предявиха иск срещу братя Галеви за това, че Ангел Христов ги нарекъл "идиоти" в предаване по националната телевизия, а по-късно и по местна телевизия Пламен Галев подкрепил думите му.
Стойнев и Попов са предявили граждански искове за по 25 000 лв. Сред свидетелите срещу братя Галеви е бившият кмет на Дупница Първан Дангов.

Костадинка Кунева дава нови показания за нападателите
Българката Костадинка Кунева, която беше залята с киселина пред дома си в Атина преди почти година, ще даде нови показания по делото срещу неизвестните извършители.
То беше възобновено от гръцките власти преди седмица, след като имаше опасност да отиде в архивите, съобщи БНР.
Костадинка Кунева продължава да се възстановява в болница в гръцката столица, където бе подложена на няколко операции.
Припомняме, българската беше залята с киселина на 23 декември 2008 г. Тя беше лекувана в атинската болница "Евангелизмос".
Киселината нанесе сериозни поражения на жизненоважни органи. Кунева загуби и едното си око.
Българката работеше като главен секретар на Атинския съюз на чистачите и домашния персонал. Преди нападението е била заплашвана многократно.
Трагедията предизвика бурното недоволство на гръцката общественост, преди това разгневена от убийството на гръцки младеж от полицаи.
Нападението бе осъдено от всички синдикални централи в Гърция. Проведоха се и протести в нейна защита.

Евророма иска 10 млн. лв. от бюджета за жилища на ромите
От партия Еврома предлагат от централния бюджет да се осигурят 10 милиона лева за изпълнение на националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите в България.
Идеята е внесена от народния представител на партията Милена Христова.
Средствата ще бъдат изразходвани за изграждане на социални жилища за нуждаещите се ромски семейства.
Предложението е за промяна за изменение и допълнение на държавния бюджет на България за 2010 година на второ гласуване.

ДДС и върху адвокатските услуги
Депутатите решиха да обложат с 20% Данък добавена стойност (ДДС) адвокатските услуги.
Това стана при гласуване на Закона за ДДС на второ четене, съобщава БНР.
В гласуването не участваха депутатите от ГЕРБ и Коалиция за България, които имат адвокатски права. Заявената позиция е поради евентуален конфликт на интереси.
Мая Манолова от левицата коментира, че този текст не касае адвокатите, а българските граждани, които ще бъдат принудени да платят освен ДДС и цялата сума по администриране на тази услуга. Така според нея услугата ще се увеличи с 30-40%.
Позицията на мнозинството е, че с гласуваните промени се изпълняват ангажиментите на страната ни към Европейската комисия.

65 прасета изгоряха при пожар
Сигналът за пожара е бил получен в по обяд. Причината за избухването на стихията все още се установява, съобщава МВР-Пловдив.
Огънят е унищожил 350 кв. метра покривна конструкция и 2 тона фураж. В пожара са умрели и 65 прасета и 2 крави.
Селскостопанска постройка и един тон фураж изгоряха при пожар вчера в Брезово. Огънят избухнал около 18 часа. Пожарът е бил причинен от късо съединение по електрическата мрежа.

Бизнесът в Плевен обучава работниците си
Все по-често частният сектор в Плевен инвестира в обучението и повишаване квалификацията на своите кадри, съобщава БНР, позовавайки се на данни от Бюрото по труда в Плевен.
153 работници в шивашката индустрия вече са преминали едногодишен курс на обучение и са получили сертификати, които отговарят на европейските.
Фирмата, която е вложила средства за обучението им, гарантира запазването на работните места през следващата година.
Обучението, което обхваща 90 процента от персонала е извършено по проект "От знание към промяна".

Откриват ГКПП Златоград-Термес до края на годината
Очаква се откриването на новия ГКПП Златоград-Термес да стане до края на годината. Това каза пред журналисти заместник-външният министър Марин Райков, цитиран от БНР.
Райков обсъди въпроса за ускореното изграждане на новите ГКПП-та между България и Гърция на среща с гръцкия си колега Димитрис Друцас.
Заместник-министър Райков е в делегацията на президента Георги Първанов за държавното му посещение в Гърция. Темата за ускореното разкриване на ГКПП-та беше сред основните акценти във вчерашните разговори на държавния глава в Атина.
Марин Райков и Димитрис Друцас са обсъдили също състоянието на реформите в страните от Западните Балкани и гръцката инициатива за поставяне на целеви срок за присъединяване на тези страни към ЕС.
Инициативата ще бъде обсъдена в европейски контекст. На срещата е бил коментиран и въпроса с Македония.
Марин Райков посочи, че България подкрепя европейската перспектива на Македония, но има определени условности, които са част от преговорния процес и от процеса на присъединяване.
Той посочи, че за започване на преговори за присъединяване на Македония към ЕС е необходимо да бъдат създадени определени предпоставки и да се поддържат добросъседските отношения.

Майки излизат на протест в София срещу насилието
Майки организират мирен протест пред Първа АГ болница в София в защита правата на жената. Поводът за акцията им е днешният Световен ден за премахването на насилието над жените, съобщи БНР.
По данни на ООН всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена със сексуално насилие.
Според наличните национални статистики за насилие над жени, над 70 процента от жените са били подложени на физическо или сексуално насилие от мъже.
Това се случва навсякъде - у дома и на работното място, на улицата и в училище, в мирно време и във война, съобщава Фондът за развитие на жените на ООН.

Протестно еколози се преобличат като пенсионери
Против незаконните лифтове в Паничище и местността Картала протестират пред Министерски съвет еколози от „За да остане природа в България".
Срещу сградата на правителството млади хора, облечени като старци, държат протестни плакати.
Другата причина те да демонстрират недоволство е осмата подред наказателна процедура в България от страна на ЕС, която е именно за неспазване на екологичните изисквания.
Конкретно за Паничище и Картала еколозите държат да бъде спазено изискването за оценка на въздействието на околната среда, което не е направено.
Трябва ли да станем пенсионери, за да обърне държавата внимание на тези проблеми, питат протестиращите и очакват отговор от управляващите.
Намеренията на еколозите са да протестират всяка сряда преди началото на редовните заседание на Министерски съвет

„Граждани за Рила" започва протести пред правителството
Гражданска група „Граждани за Рила" започва в сряда от 9.30 ч. седмични присъствия пред Министерски съвет преди заседанията на Министерски съвет по повод стартиралите две наказателни процедури срещу България заради неспособността на правителството ни да гарантира опазването на зоните от екологичната мрежа Натура 2000 в Рила, съобщиха от неправителствената организация.
Процедурите са по Директивата за птиците и по Директивата за местообитанията. България не гарантира адекватното опазване на териториите, като защитената зона за птиците е намалена наполовина в сравнение с предложеното от научната общност, а в защитената зона за местообитанията се извършва строителство на ски инфраструктура без оценки на въздействието върху околната среда за всеки индивидуален обект и без отчитане на кумулативното въздействие на всички обекти, взети заедно.
Първата акция пред Министерски съвет ще мине под надслов „3 години помайване", визирайки мудността на правителството вече трета година да приеме всички предложени зони в Натура 2000 и да ги опазва адекватно. Участниците ще са облечени като пенсионери и ще попитат правителството: „Нужно ли е да остареем, протестирайки на жълтите павета, докато започнете да пазите Рила?"
„Започналата миналата седмица осма поредна наказателна процедура срещу България за провал в опазването на защитените зони от Натура 2000 се отнася до печално известните лифтове на Паничище и Картала в Рила - единият вкарва без екологични оценки хиляди хора дневно в циркуса на Седемте рилски езера и екосистемата там вече е сериозно застрашена, а на втория, също изграден без екологични оценки, преди около година увисна във въздуха при авария по време на откриването бившият премиер Сергей Станишев. Крайно време е българското правителство да спре да отрича, че лифтовете са незаконни и да вземе мерки за спирането им от експлоатация", пояснява Вера Петканчин от „Граждани за Рила".
Чрез седмичните си граждански акции „Граждани за Рила" ще призоват правителството да свърши докрай работата си по Натура 2000 и да вземе спешни мерки за приемане на орязаната зона за птиците в пълния й размер, за да бъдат опазени редки видове птици с европейско значение като белогръб кълвач, трипръст кълвач, врабчова кукумявка, скален орел и др., както и за да бъде гарантирано устойчивото развитие на Рила планина.
„Настояването ни птиците и местообитанията в Рила да бъдат опазени не е каприз или крайност. Може би единствено в България не се осъзнава огромната важност на здравите екосистеми - те не само ни дават жизнена среда и ресурси, но и тяхното състояние е показател и фактор за успеха на борбата с промените в климата. Надяваме се в следващите два месеца, с които разполага, за да отговори на предупредителните писма на Европейската комисия, българското правителство да прояви далновидност и държавническо мислене и да спре да отрича, че има нарушения в Рила, а да гарантира спазването на закона и спирането от експлоатация на незаконните обекти", каза Магдалена Славова от „Граждани за Рила".

Министър и двама зам.-министри сътрудничили на ДС
Трима членове на кабинета "Борисов" са сътрудничили на Държавна сигурност, разкри Комисията по досиетата.
Това са министърът без портфейл Божидар Димитров (с псевдоними Кардам, Тервел и Телериг), зам.-министърът на външните работи Красимир Костов (с агентурното име Норис) и заместник-министър на вътрешните работи Павлин Димитров.
Проверени са 47 лица от кабинета „Борисов". Осем лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби

Уволниха 8 служители на НАП-Русе
Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов уволни 8 служители на Териториалната дирекция (ТД) на НАП в Русе.
При съвместна акция на Министерството на вътрешните работи и НАП в средата на октомври бяха открити документи, уличаващи данъчните служители в съучастие в ДДС злоупотреби.
На други трима инспектори от НАП Русе са наложени различни по тежест дисциплинарни наказания.
Наказаните са ревизори, ръководители на екипи, лица, отговорни за селекцията на фирми за ревизии. Сред уволнените е и директорът на ТД на НАП Русе.

Откриват въздушна линия Пловдив-Москва
Редовна въздушна линия ще свързва Пловдив с Москва. За това съобщи председателят на Съвета по туризъм в Пловдив Любозар Фратев, цитиран от money.bg.
Tой уточни, че линията се очаква да бъде открита около Коледа.
По думите на Фратев предстои да бъде подписан договор между Летище Пловдив и втората по големина руска авиокомпания S7.
Полетите ще се извършват два пъти седмично. Все още обаче не е уточнена цената на самолетния билет.
Фратев съобщи още, че се водят преговори за откриване на пътническа линия Атина-Солун-Пловдив.

"Трамвай Европа" тръгва в столицата
"Трамвай Европа" ще се движи днес между 16.00 и 18.00 ч. в столицата. Събитието се организира в рамките на проекта „Европа в София."
На "Трамвай Европа" ще се возят безплатно всички желаещи столичани и гости на София, които ще могат да опознаят европейските мрежи, инициативи и програми, функциониращи на територията на Столичната община.
Те ще бъдат придружавани от експерти от близо 20 информационни центрове, мрежи и други организации, занимаващи се с европейските политики и програми.
Трамвай "Европа" ще потегли в 16.00 часа от депо "Банишора" и ще пътува по следния маршрут:
Метростанция "К. Величков" - пл. "Възраждане" - ул. "Алабин" - ул. "Солунска" - НДК - ЖК "Иван Вазов" - НДК - ул. "Алабин" - пл. "Възраждане" - пл. "Македония" - пл. "Гарибалди" - пл. "Журналист" - пл. "Гарибалди" - "бул. „Мария Луиза".

Политици с нежни имена
В петък започна поредният скандал в българското публично-политическо пространство.
Един, изкочил от тефтерчето на „бизнесмена" Красимир Георгиев, се опита да набута друг в същото тефтерче.
Предстои да разберем дали освен първото тефтерче обаче има и второ тефтерче, или пък халваджийски тефтер. Той пък ще бъде на собственик, може би - на друго лице. Засега това е Стенли.
За да бъдем по-конкретни - депутатът от БСП Кирил Добрев, уличен във връзки с Красьо Черния от Плевен, даде задача-закачка на медиите да търсят човек с прякор Стенли и да питат премиера Бойко Борисов за него.
Във всеки случай предстои да разберем дали освен тефтерчето на Красьо не съществува и друго тефтерче - на Стенли. Предстои да разберем и нещо друго - дали няма от българската политика да започнат да извират все по-колоритни имена.
Тук може да се започне с ономастичен анализ, който също да остане като задачка за медиите. Красьо Черния или Красьо от Плевен, сега пък Стенли.
Удивително, но този тип скандали от гледна точка на имената започват да приличат на борческите години в така наречените „тъмни" или „подземни етажи" на скъпата ни родина.
Тогава изведнъж изникнаха някакви хора с най-обикновени имена като Иван Иванов и Георги Георгиев, които притежаваха митични прякори. И за които всеки говореше сякаш са всеизвестен факт - както прякорите им, така и личностите им.
Е, да, прякорите освен с мистиката около себе си, определено стряскаха със семантиката си - Секирата, Лудия, Кръвта, Кривия, Черепа, Куката, Баретата, Пръча, Кърлежа, Боксьора, Пилето, Очите.
Много от тях станаха известни с рождените си имена едва, когато ги застреляха; други от тях са си живи и здрави и досега (и дано да си останат добре, че труповете по пътищата на България са достатъчно).
Самите прякори не само отблъскваха, но и стряскаха все още наивното и незапознато с явлението мафия българско общество. Може само да си задаваме въпроса, риторично, какви човешки отношения седят зад назоваване като „Кръвта" или „Секирата".
В последните години тези прякори минаха малко по на заден план. Във всеки случай простичкото Маргините, Галевите, а и „братя" бележи едно опитомяване и дори цивилизоване.
И някак си неусетно тази практика се прехвърли от подземието към върха. Изведнъж с прякори започнаха да говорят не други, а политици. И да назовават хора между тях си. Всичко започна с „Вълка" в столичната община и демонизирането му (то вълкът си е нещо страшно, особено ако често се препрочита приказката „Червената шапчица" или изобщо приказните сюжети).
От отсрещната страна обаче отговориха с кабаретен нюанс - „котараците".
Сега след Красьо от Плевен иде Стенли - от леко чалга привкуса на умалителното Красьо се отива към алтернативното поп-звучене на Стенли.
Е, все пак еволюцията в прякорите дава надежда. Очакваме и политици с нежни имена.

Две нови имена в списъка с топ-терористите
Списъкът с най-издирваните от ФБР терористи се попълни с две нови имена.
Новите лица са 35-годишния Фахд Мохамед Ахмед ал Кусо и 73-годишния Хюсеин Мохамед ал Умари, пише mig.news.
Първият е издирван заради нападението на американския кораб USS Cole в Аденския залив. Инцидентът стана през 2000 година край бреговете на Йемен и при нападението загинаха 17 американски моряци.
Вторият издирван терорист и под подозрение за атентата на борда на авиолайнера на компанията Pan Am през 1982 година. Самолетът изпълняваше полет от Япония към Хаваите. Тогава загинаха 16-годишен младеж, а още 16 души бяха ранени.
С тези двете имена списъкът с най-търсените терористи в света се увеличи до 24 имена. Както е преди под номер едно остава името на Осама бен Ладен.
В списъка има и един американец - Даниел Андреас сан Диего - член на екстремистка групировка в защита на дивите животни. Той е обвинен в подготовката на два атентата в офиси в Калифорния през 2003 година

52 жертви на политическото убийство във Филипините
52 са вече жертвите на атаката срещу група политици и журналисти в южната част на Филипините. Властите са открили още 6 тела, съобщи БиБиСи.
Труповете са били изровени от гроб близо до мястото, където бяха намерени останалите 24 тела.
Припомняме, група от около 100 въоръжени лица нападна над 40 души и убиха най-малко 24 души, а телата им бяха открити в отдалечена планинска област.
Властите не изключват възможността това да е дело на терористичната групировка Абу Саяф.
Убийствата са политически, смятат властите и допълват, че жертвите са били кандидати за предстоящите избори през май 2010 г., които отивали да се регистрират за предизборната надпревара.
Сред убитите има и 18 журналисти, които са били с политиците. Световните медии коментират, че това е един от най-тежките прояви на насилие преди изборите във Филипините.
Президентът на Филипините Глория Арайо обяви извънредно положение в две провинции на остров Минданао и е дала конкретни разпореждания относно издирването на убийците.
Подозренията падат върху клан, който на практика управлява провинцията, без да среща съпротива от страна на официалните власти от години.

Арестуваха 34 души от младежкото крило на ЕТА
Испанските власти арестуваха 34 души по време на специализирана полицейска операция, насочена срещу забранена младежка организация на баската сепаратистка групировка ЕТА.
През последните години младежката групировка осигуряваше нови членове за въоръженото крило на ЕТА, съобщи БиБиСи.
Около 800 полицаи в Страната на баските и Навара взеха участие в операцията. Те са претърсили десетки адреси на групировката.
От испанското министерство на вътрешните работи обявиха, че е „обезглавена" организацията за набиране на активисти на ЕТА и е нанесен тежък удар на най-вярната група на баските сепаратисти.
От началото на тази година групировката е убила трима испански полицаи.

Палестинският посланик говори за положението в Близкия изток
От 13:00 часа, в зала 305 - корпус 1 на Нов български университет, Н. Пр. Ахмед ал-Мадбух - посланик на Палестина ще изнесе публична лекция на тема "Реалната обстановка в Близкия изток".

Херман ван Ромпой подава оставка като премиер на Белгия
Правителството на премиера на Белгия Херман ван Ромпой, който миналата седмица бе избран за първи президент на Европейския съюз, подаде оставка, предаде АФП.
Ван Ромпой ще връчи официално своята оставка на крал Албер II в сряда сутринта.
Очаква се новото правителство да бъде оглавено от предишния белгийски премиер Ив Льотерм, да бъде съставено още тази седмица и в него да няма големи промени.
Днес крал Албер II освободи бившия премиер Вилфрид Мартенс от посредническата му мисия, целяща да облекчи работата на новото правителство.
Само за 11 месеца начело на Белгия, Херман Ван Ромпой - християн-демократ, последователен католик и баща на 4 деца, се наложи като „Помирителят на Белгия". След години на напрежение между франкофони и холандскоезични и все по-силни настроения за отделяне на Фландрия от Белгия, именно един фламандец успокои духовете.
Днес в Кралството почти не се говори за разделение, а Ван Ромпой е определян като Мистър Консенсус. Качество, явно надделяло при избора му за президент, който ще трябва да търси единство сред 27 държави.

Жени превземат ЕС
Новата Европейска комисия (ЕК) ще включва повече жени от предходната. Една трета, или общо 9, от от 27-е номинирани да поемат постове в новата Комисия са жени, обяви днес председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран от АФП.
Номинираните жени за комисари включват Нели Крус, която беше издигната от Холандия за още един мандат; датския министър на енергетиката и климата Кони Хедегор; Мария Даманаки, член на управляващата гръцка партия ПАСОК; Вивиан Рединг от Люксембург, която в момента е комисар по телекомуникациите; шведският министър по европейските въпроси Сесилия Малмстрьом.
Останалите три жени, кандадати за членове на ЕК, са комисарят по здравеопазването Андрула Василиу, номинирана от Кипър; българският външен министър Румяна Желева и ирландката Мери Гейгън Куин, член на Европейската сметна палата.
Кони Хедегор е спрягана за най-сериозният кандидат да заеме поста на първи комисар по климата, ако бъде създадена такава длъжност.
Хедегор, която е на 49 години, изигра ключова роля в подготовката за климатичната конференция на ООН, която ще се проведе в Копенхаген през декември.

Мрачни прогнози за Африка: Гореща, все по-гореща
Въоръжените конфликти в страните от Африка могат да се обяснят и с въздействието на климата и климатичните промени.
Промените в климата, които се очакват в резултата на глобалното затопляне, ще доведат до повече и по-силни и трагични конфликти в Африка, предупреждават анализатори.
Когато в Африка се отбелязват високи температури - вероятността от избухване на въоръжени сблъсъци скача.
Именно в горещите години голяма част от населението започва да изпитва сериозни трудности с прехраната, което води до миграционни процеси.
Тревожното обаче е, че в следващите 20 години все по-често може да се очаква да възниква напрежение, свързано с миграционни вълни.
Изследването за Черния континент е публикувано в изданието на американската Академия на науките и проследява развитието на войните и въоръжените сблъсъци през годините, пише БиБиСи.
Климатичните фактори, по мнението на авторите, лежат в основата на няколко от големите конфликтни точки в Африка.
Като пример те посочват въоръжените действия в суданската провинция Дарфур, където загинаха повече от 200 000 души, а 2 милиона местни жители бяха принудени да напуснат родните места и да станат бежанци.
Конкретните данни и съпоставката между цифрите за периода между 1981 и 2002 година също показва, че има пряка връзка между температурите и количеството на жертвите.
В годините с по-високи температури - броят на жертвите нараства значително.
Прогнозите на анализаторите са че в следващите 20 години конфликтите на континента ще се случват два пъти по-често. Дори и към тези анализи се включи и прогностиката за ръста на населението и икономическото развитие, повишаването на температурите ще остане основният фактор, който ще влия върху сигурността.
На световния конгрес в Копенхаген, който ще се проведе през декември, предстои да се вземе решение за обема на финансиране на страните от Африка и тяхната подготовка за климатичните промени.
Според авторите на доклада, тяхното изследване е достатъчно силен аргумент, за да се увеличи отпусканата на Африка помощ.
Но най-вече трябва да се помогне в създаването и отглеждането на селскостопански култури, устойчиви на горещина.

Обама казва за Афганистан на 1 декември
Президентът на САЩ Барак Обама ще обяви решението си за увеличаването на военния контингент в Афганистан на 1 декември, съобщи телевизия "Фокс Нюз", позовавайки се на неназовани източници в Белия дом.
На съвместна пресконференция във Вашингтон с индийския премиер Манмохан Сингх Обама даде да се разбере, че целта му е да "свърши работата" в Афганистан след осем години военни действия и да унищожи терористичната мрежа Ал Кайда.
Очаква се, че президентът да изпрати в Афганистан допълнително 32-35 хиляди войници.

САЩ против условията на сделката за Гилад Шалит
Съединените американски щати са против договорените условия в сделката по освобождаване на Гилад Шалит срещу свобода на 1 000 арабски терористи.
Това са потвърдили израелски дипломатически източници, съобщава mig.news.
Белият дом счита, че освобождаването на терористи към настоящия момент на първо място ще донесе вреда на палестинските сили за сигурност, които се намират под разпореждането на администрацията на Махмуд Абас.
Една такава сделка може да се разглеждан и като победа на екстремистката групировка "Хамас", под чийто контрол се намира и ивицата Газа.
Припомняме, вече повече от две години палестинското население е разделено, след като настъпи вътрешно политическа криза и разрив между двете основни политически движение - „Хамас" и „Фатах".
Израелският войник Гилад Шалит беше заловен от палестински бойци в края на юни месец 2006 година.
За похищението на Шалит отговорност поеха три различни палестински групировки, включително и военизираното крило на движението „Хамас".
В отговор на отвличането Израел започна военна операция в сектора Газа в търсене на похитения войник. В хода на операцията загинаха 500 палестинци.
От 2006 година до сега се водят преговори между Израел и палестински представители за освобождаването на войника. Преговорите са с различен успех и периодично се оповестява напредък.
Въпреки че израелските власти вече освободиха и ключови фигури на палестинското движение, все още Шалит не е освободен.

Два взрива прогърмяха в Кербала
Два взрива прогърмяха в навечерието на големия мюсюлмански празник Хадж в иракския град Кербала. При атентатите 25 човека са ранени. На този етап полицията не съобщава за жертви.
Взривовете са избухнали в ресторант, около който често се събирали полицаи.
Атентатът е извършен от терорист-самоубиец, който си движел с мотоциклет. Той се е взривил в тълпата.
Вторият взрив, който е бил поставен в самото заведение, е избухнал минути след първия, когато са пристигали линейките.
Град Кербала е разположен на 80 километра югозападно от Багдад и е свещен град за мюсюлманите шиити. Ежегодно хиляди мюсюлмани идват тук на поклонение.
Затова и градът става често цел на терористите, особено по време на празненства. Иракските сили за сигурност още преди дни въведоха извънредни мерки за сигурност.

На север от България - като в България
Президентските избори в Румъния, подобно на вота в България през юли, разкриват много недостатъци във функционирането на демократичната система.
"Това е повод за намесата на ЕС", пише в "Зюддойче Цайтунг" Клаус Брил, цитиран от Дойче веле.
Истински скандал е, когато на изборите в една страна от ЕС се купуват или манипулират гласове. Неприемливо е и това хора да бъдат разкарвани с автобуси из цялата страна, за да гласуват. Точно такива безобразия бяха разкрити при сегашния първи кръг на президентските избори в Румъния. Нещо подобно наблюдавахме и в съседна България по време на парламентарните избори през юли.
Това лесно би могло да се поправи, ако парламентите и в двете страни премахнат фаталния закон, позволяващ всеки да гласува където си иска в рамките на страната. Само че този закон бе прокаран единодушно от големите партии, тъкмо защото те се надяват да извлекат облаги от машинациите, които той позволява.
Така че румънският президент Бъсеску с пълно право чете конско на цялата политическа класа в своята страна. Проблемът е, че Бъсеску не е много авторитетен: та нали неговите хора от консервативната Демократическа партия, също като социалдемократите и либералите, участват в тези манипулации без да им мигне окото. Самият Бъсеску е виновен за това, че явно не всички румънци гледат сериозно на демокрацията. Той отдавна е пример за политик, който в името на собствената си изгода най-безскрупулно разбива правителства и настройва държавни институции една срещу друга.
Неговата популистка стойка на самотен борец срещу корумпирания елит му спечели сега огромно одобрение за инициативата му за смаляване на парламента до една камара и съкращаване на броя на депутатите. Сякаш с това ще се решат проблемите на Румъния.
Същевременно Бъсеску по най-абсурден начин баламосваше парламента, като след падането на правителството миналия месец два пъти възложи на двама пълни аутсайдери да съставят новия кабинет - знаейки, че шансовете им са равни на нула. Нищо чудно на втория тур на президентските избори той да заплати тази шмекерия със загубата на поста си.
Междувременно неговите противници - социалдемократите и либералите, се съюзиха. Ако техният съюз застане сплотен зад социалдемократическия кандидат Джеоана, тогава в Румъния ще има смяна на върха - което не би било гаранция, че нещата ще се оправят. Тъкмо затова членството в ЕС е така важно за румънския народ, който разчита, че поне Брюксел ще бие през пръстите собствените му ръководители.


ПО ЕКИПНЮЗ.БГ

Яне Янев: Ако всичко при Станишев е било ОК, ЕК да върне парите

Ако правителството на Сергей Станишев е било честно и лоялно, тогава Европейският съюз да ни върне незабавно парите, които бяха спрени, каза на брифинг в парламента председателят на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев. Той коментира изказването на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в отговор на питане на председателя на групата на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц за отношението му към бившия български премиер Сергей Станишев и неговото правителство, както и отношението му към изказванията на сегашния министър-председател Бойко Борисов, че БСП трябва да бъде забранена.
До края на седмицата РЗС ще изготви питане до Барозу, което ще бъде отправено чрез някой от евродепутатите. Въпросът е защо са наложени санкции на България и защо ЕК излезе с няколко критични доклада срещу Бъгария, а Жозе Мануел Барозу излиза с позиция, че правителството на Сергей Станишев е било лоялно.
РЗС остро възразява срещу намесата във вътрешната политика на Република България на Жозе Мануел Барозу. “Това, което той направи като изявление, е недопустимо, тъй като заема страна”, заяви Янев. „Защо се мери с двоен аршин? Как така изведнъж се обърна неговото мнение?”, попита депутатът.
„Ще попитаме и бюрото на ЕНП - дали стои зад думите на Барозу. Ако е така, много жалко, защото ЕНП ще направи втори голям гаф в България”, коментира депутатът. Първият гаф според него е при заявената подкрепа за президента Георги Първанов преди втория тур на президентските избори през 2006 година, а сега със заявената подкрепа за Станишев гафът се повтаря. По думите му, ако ЕНП стои зад думите на Барозу, то между ЕНП и ПЕС нямало разлика и те се договаряли.

Днес ще се мъдрува за сваляне на Масларова от председателството на социалната комисия в НС
Очаква се депутатите днес да стартират обсъждане на промени в състава и ръководството на Комисията по труда и социалната политика. Става дума за разглеждане на предложението за отстраняване от поста председател на парламентарната комисия по труда и социална политика на бившия социален министър Емилия Масларова. Това е предвидено в проектопрограмата на парламента за седмицата.
Причина за искането за сваляне от поста е, че депутатката е разследвана от прокуратурата. Масларова вече декларира, че сама се отказва от имунитета си в полза на изчистването на името й, свързано с шокиращи злоупотреби.
На второ четене в парламента днес ще се гледат промените в данъчните закони. Ще се обсъждат промените в следните закони: Закона за ДДС, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за акцизите и данъчните складове.
Пак на второ четене ще бъдат обсъдени и промените в Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата, а на първо четене депутатите ще обсъдят промените в Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за българските лични документи и Закона за Националния архивен фонд.

БСП предлага алтернативен бюджет
БСП предлага алтернативен бюджет за 2010 година с по-високи приходи от предлаганите от правителството с 1,26 млрд. лева. Това съобщи председателят на БСП Сергей Станишев. Предложението ще бъде внесено в парламента. Според Станишев, ако не се намалява осигурителната тежест с 2%, това ще остави в бюджета около 400 милиона лева. От БСП смятат, че стъпката за увеличаване на прага за самоосигуряващите се от 260 лева на 420 лева е твърде висока. Партията предлага стъпката да е 340 лева, за да бъде увеличението по-плавно.
Станишев каза, че предвиденият в правителствения проектобюджет спад от 2 процента на икономиката е нереалистичен, защото според него Европа ще излезе от кризата и това ще даде отражение и върху България.
Допълнителен финансов източник за бюджета според Станишев е възможността за продажба на емисии въглероден двуокис за 100 млн. лева.
БСП предлага фискалният резерв за 2010 г. да не бъде по-нисък от 6,8 млрд. лева.
В момента той е около 7,7 млрд. лева, каза Станишев.
В разходната част от партията предлагат допълнителни социални разходи - 65 млн. лева за активна политика на пазара на труда и 60 млн. лева за политика за хора с увреждания. От БСП предлагат увеличаване на минималната работна заплата от 240 лева на 280 лева, което ще изисква 120 млн. лева.
От БСП искат да бъдат дадени 380 млн. лева допълнително за болнична помощ, 60 млн. лева за онкоболните и 20 млн. лева – за спешна помощ. Парите можели да дойдат от резерва на Здравната каса.

Директорът на Фонда за лечение на деца подаде оставка
Директорът на Фонда за лечение на деца Николай Добрев е подал оставка, съобщи на пресконференция днес в Министерството на здравеопазването Валерий Митрев, заместник-министър на здравеопазването. Доклад на Сметната палата посочи в понеделник, че само около 40 на сто от средствата във фонда, предназначени за лекуване на болни деца, са били усвоени, а неправителствени организации и пациенти изтъкнаха, че процедурите за отпускане на пари са тромави и бюрократични.
Почтената постъпка беше директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина досега да си е подал оставката, каза в понеделник премиерът Бойко Борисов.
До 30 ноември трябва да бъдат готови предложенията за правилник и промени в дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина, заяви заместник-министърът на здравеопазването Валерий Митрев. За целта е създадена работна група. Заместник-министърът съобщи също така, че през тази година 39 деца са изпратени в чужбина за лечение, а 41 деца продължават своето лечение от предходен период, а от началото на годината са изразходвани 3,1 млн. лв.

90 са защитените училища в България
Правителството прие актуализиран списък със защитените училища в България. От досегашния отпадат 12 училища и се добавят 11 нови. Общият им брой става 90, съобщиха от правителствената информационна служба. За защитено се определя държавно или общинско училище, което, ако бъде закрито, поне 10 ученика в задължителна училищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 км до най-близкото друго училище.
За планинските райони освен километрите се отчита разчлененост на релефа, обезопасеност на маршрута, налична пътна инфраструктура, денивелация. Статут на защитено училище придобива и училище, което, ако бъде закрито, неговите ученици няма да могат да се обучават в най-близкото средищно училище поради липсата на капацитет и невъзможност да бъдат изпълнени здравно-хигиенните изисквания в него.
Защитените училища получават ежегодно допълнително финансиране. В законопроекта за държавния бюджет за 2010 г. за тази цел са предвидени 5 млн. лв.
Списъкът на защитените училища е съставен от междуведомствена работна група, в която влизат и представители на Националното сдружение на общините в Република България.

Софийският университет чества Свети Климент Охридски
Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, академичното ръководство на университета, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов поднесоха венец на паметника на Свети Климент Охридски в градинката пред университета. По този начин Софийският университет отбеляза днешния си патронен празник – 25 ноември, Деня на Свети Климент Охридски.
В Северното крило на СУ бе открита нова картинна галерия с изложба на художника Ивайло Мирчев. Чрез тази изложба художници и преподаватели от университета пожелаха да сложат символичен край на конфликта за сградата на „Шипка 6”. Към министъра на образованието Сергей Игнатов бе отправен апел да реши проблема.

Румяна Желева: България се интересува от новата архитектура на ПРО в Европа
България е заинтересована от обсъждане със Съединените щати на въпросите, свързани с архитектурата на системата за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа. Това заяви вчера министърът на външните работи Румяна Желева по време на публична лекция в центъра "Удроу Уилсън", предаде ИТАР-ТАСС. Тя отклони въпрос дали София е готова да участва в реализирането на този проект и какъв би могъл да е нейният принос.
В отговор на въпрос на кореспондент на руската агенция Желева отбеляза, че България се надява да получи повече информация за стратегията на САЩ в областта на ПРО на предстоящото през следващата седмица в Брюксел заседание на Северноатлантическия съвет на равнище министри на външните работи. Американският президент Барак Обама обяви на 17 септември своите планове за противоракетна отбрана в Европа и в момента ги обсъжда с отделни европейски партньори, припомня ИТАР-ТАСС.
Външният министър даде да се разбере, че България не би искала да “остане зад борда” по време на дискусиите за бъдещата архитектура на ПРО в Европа. Този въпрос стана актуален, след като Белият дом изостави плановете за ПРО във вида, който бе завещан от предишната администрация на президента Буш и който непрекъснато нагнетяваше напрежение в отношенията с Русия. Москва не криеше, че смята стария вариант на ПРО за насочен срещу нея, докато официално ставаше въпрос за пресичане на евентуална заплаха от страни като Иран.

Пожар в британска АЕЦ
Прекратена е работата на АЕЦ "Дънджинис Би" в английското графство Кент поради пожар на бойлерната подстанция, съобщи БТА, цитирайки Асошиейтед прес. Британската атомна електроцентрала беше изключена вчера. Десет пожарни екипа били изпратени на местопроизшествието в АЕЦ "Дънджинис Би" в графство Кент, Югоизточна Англия.
Огънят бързо бил потушен. 10-те аварийни екипа са се справили за няколко часа. Никой от работещите в централата 52-ма души не е пострадал. Говорителката на министерството на енергетиката Ивон Уайт заявила, че не е имало изтичане на радиоактивен материал и не съществува никаква опасност за здравето на местните жители. Тя добави, че единият реактор е бил изключен просто от предпазливост, а вторият и без това се намирал в ремонт и не работел.
Причините за пожара се разследват. Централата има два реактора. “Дънджинис Би” е останала неработеща почти цял ден. Атомната централа осигурява електроенергията за около милион и половина домакинства.

Нигерийски пирати убиха украинец
Нигерийски пирати нападнаха вчера танкер под либерийски флаг край бреговете на Бенин и убиха старшия помощник - украинец, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на командващия ВМС на западноафриканската страна. Екипажът на "Канкале стар" се състоял от 24 души - руснаци, украинци, литовци и филипинци. Танкерът превозвал 89 тона нефт.
Корабът бил нападнат на 33 км от бенинските брегове. По думите на капитана, на борда се качили шест-седем пирати, които дошли с бързоходен катер. Те опрели пистолет в главата на един от моряците и го накарали да ги заведе в каюткомпанията. Там пиратите принудили капитана да отвори сейфа, като заплашили да убият моряка.
Нападателите избягали, след като взели съдържанието на сейфа, но моряците успели да хванат един от тях и го предали на полицията. Четирима души от екипажа били ранени.
Нигерийските пирати са слабо известни в сравнение със сомалийските си “колеги”, но създават много главоболия със своите нападения в крайбрежните води и с действията си в делтата на река Нигер. Тъй като акваторията на страните, разположени около Гвинейския залив, не е толкова натоварена откъм морски маршрути, както Аденският залив, нападенията на нигерийските пирати, които включват и атаки на петролни платформи, не достигат мащаба на световен проблем.

Канада забрани използването на пратки с ваксини за грипа А(H1N1)
Властите в няколко канадски провинции забраниха използването на ваксини за грипа А (H1N1). Забраната засяга една определена пратка от лекарството и беше въведена след като шест души се оплакаха от остри алергични реакции след ваксинация.
Компанията “Глаксо Смит Клайн” предупреди местните правителства на провинциите Манитоба, Британска Колумбия, Алберта, Саскачеуан, Онтарио и Островите Принц Едуард, които представляват около половината от общо 13-те канадски територии, да спрат използването на пратка от 172 хиляди дози ваксини.
Световната здравна организация очаква да приключи разследването на канадското здравно министерство, за да вземат решение по въпроса. До момента в световен мащаб са разпространени около 65 милиона броя от ваксината срещу грипа А (H1N1), която беше създадена от няколко водещи фармацевтични компании. Щамът H1N1, който представлява комбинация от свински, птичи и човешки вируси, уби около 6800 човека от началото на годината. Повечето от заболелите успяват да се преборят с болестта сравнително леко, но в много случаи заразяването с новия щам е фатално.

Световната банка отпуска на България заем от 81 милиона долара
Съветът на директорите на Световната банка утвърди вчера нови проекти за заеми за няколко страни. България ще получи 81 милиона долара за развитие на общинската инфраструктура в областта на водоснабдяването, предаде ИТАР-ТАСС. Нови заеми са предоставени също на Салвадор, Ямайка и Сиера Леоне.
Световната банка отпуска също на Мексико 1,5 милиарда долара за провеждане на антикризисна икономическа политика и други 491 милиона долара за борбата срещу грипната епидемия.
Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), известна повече като Световната банка, е международна организация, чиято първоначална цел е да финансира възстановителните процеси в опустошените от Втората световна война държави. Днес главната задача, стояща пред Световната банка, е да се пребори с бедността, като финансира страните в нужда.
Световната банка е един от най-големите световни източници на помощи за развитие. Тя е собственост на повече от 180 държави членки, чиито виждания и интереси са представени в Управителния съвет и базирания във Вашингтон Съвет на директорите. Държавите членки са акционерите, които имат властта да вземат решения в Световната банка.

Япония обяви търговски излишък от 9,1 млрд. долара
За пореден девети месец Япония днес обяви търговски излишък - 9,1 милиарда долара за месец октомври, предаде АФП, позовавайки се на официални данни. Според икономически експерти страната започва да се възстановява от дълбоката стагнация. Сред причините за подобряването на икономическата обстановка в Япония е и сравнително стабилният растеж на останалите азиатски държави.
Според официалната статистика търговският излишък на страната се равнява на 807,1 милиарда йени (9,1 милиарда долара), което представлява голям растеж, в сравнение с дефицита от 75 милиона йени (850 милиона долара) за същия период на миналата година.

Намаляват срока за връщане на ДДС от 45 на 30 дни
Депутатите намалиха срока за връщане на ДДС на фирмите от 45 на 30 дни. Това стана при гласуването на второ четене на Закона за ДДС. Данъкът ще се възстановява в 30-дневен срок от подаването на справка-декларацията, когато лицето е извършило за последните 12 месеца преди текущия месец облагаеми доставки с нулева ставка на обща стойност повече от 30 на сто от общата стойност на всички извършени от него облагаеми доставки, включително доставките с нулева ставка.
При обсъждането на бюджета представителите на Синята коалиция настояха срокът за възстановяване на ДДС да бъде съкратен като условие за подкрепата на проекта за бюджет на правителството. Според съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров съкращаването на срока за връщане на ДДС е най-важната антикризисна мярка.

До 15 декември МФ ще разгледа заявките на общините за плащания
До 15 декември дирекция "Национален фонд" към Министерството на финансите ще разгледа всички заявки за плащания към общините. Решението беше взето по време на срещата между премиера Бойко Борисов, членове на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и ръководители на управляващите органи по оперативни програми.
До момента са реализирани едва 30 процента от авансовите и 70 на сто от междинните плащания към общините е станало ясно по време на разговорите. Премиерът Бойко Борисов е заявил, че вероятно причината е както в организацията на управляващите органи, така и в работата на общините. Затова той е предложил проблемите да се решават в диалог на ежемесечни срещи. По негова инициатива срещите между него, ръководителите на управляващите органи и кметовете ще се състоят в средата на всеки месец, като следващата дата е насрочена за 15 декември. Дотогава общините ще получат подробна справка за всички заявки, постъпили при управляващите органи до този момент, каква част от тях са удовлетворени и какви са причините на други да бъде отказано. По време на срещата кметовете поставиха за разглеждане и идеята част от ДДС по ОП „Регионално развитие” да остава в общините. В това отношение се взе решение за създаване на по-ясни и унифицирани указания към местната власт. До края на седмицата указанията и по ОП „Развитие на селските райони” ще станат публични, като информацията ще бъде качена на сайта на Министерството на земеделието и храните.


ПО ВСЕКИ ДЕН.БГ

523 искания за сваляне на имунитет в турския парламент

Първенец е Неджат Биринджи с 15 искания срещу него
Нови 12 искания за сваляне на депутатски имунитет са депозирани в председателството на турското Велико национално събрание, съобщава вестник „Хюриет”. Така общият брой на исканията за отнемане на имунитет в 550-местния парламент стана 523.
Новите искания са за осем депутати от прокюрдската Партия на демократичното общество (ПДО), между които е и за нейния лидер Ахмет Тюрк, двама депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и двама депутати от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), между които заместник-председателят на парламентарната група Кемал Кълъчдароглу, който беше кандидат за кмет на Истанбул на местните избори на 29 март т.г.
Исканията за сваляне на имунитета на депутатите се разглеждат от смесената конституционна и законодателна комисия. Тя вече е взела решение по 75 иска, като имунитетът на съответните народни представители ще бъде свален след приключване на мандата на сегашния състав на парламента.
Сред депозираните в парламента молби за сваляне на депутатския имунитет има три за лидера на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал, две - за премиера Реджеп Тайип Ердоган, две - за министъра на финансите Кемал Унакътан, и едно - за министъра на земеделието Мехмет-Мехди Екер.
Най-много искания за сваляне на имунитета има срещу депутата от управляващата ПСР от Истанбул Неджат Биринджи - общо 15. Голяма част от тях са срещу депутати от прокюрдската ПДО. Срещу лидера на ПДО Ахмет Тюрк има девет.
Въпреки предизборните обещания на партиите в турския парламент, че ще отнемат имунитета на депутати, за да подпомогнат борбата с корупцията, все още не е прието необходимото законодателство. Управляващата ПСР и основната опозиционна партия НРП не успяват да постигнат споразумение по въпроса.
Корупцията е един от най-сериозните проблеми, с които трябва да се бори Турция. Според действащото в момента законодателство е много трудно да бъде вдигнат имунитета на лидери, членове на кабинета и депутати, преди да е изтекъл мандата им. Макар управляващата партия да обеща да затвори тази вратичка в закона, все още не са предприети съответните мерки.

Мъж закла жена си в София
Инцидентът е станал пред очите на майка му
35-годишна жена е била жестоко убита тази нощ в София, съобщи МВР. Инцидентът е станал на бул. “Тотлебен” в столичния квартал Крива река. Жената е била неколкократно намушкана с нож и е починала.
Извършителят е мъжът й. Той е на 36 години. На мястото на престъплението има полиция. Извършва се оглед. Причините се изясняват. По първоначална информация мъжът е бил много пиян и е заклал жена си при семеен скандал. Кървавата драма се е разиграла пред очите на майка му, която е основен свидетел на убийството.
Убиецът сам се е обадил в полицията и признал за убийството. В момента той се намира в ареста. Екипът на Бърза помощ, който пристигнал на мястото на кървавия инцидент само е констатирал смъртта на 35-годишната жена.

Провал на обвинението срещу Ковачки
Съдът прекрати делото заради прокурорски гаф
/Захари Белчев
Софийската градска прокуратура претърпя пълно фиаско по делото срещу енергийния бос Христо Ковачки. Заради прокурорска грешка, Софийският градски съд бе принуден да прекрати делото за източване на 16 781 960, 72 лева ДДС. Оказа се, че прокурорката Маргарита Немска, която е наблюдаващ по това дело и се занимава със знакови дела, включително и разследването срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина, не прави разлика между данъчни декларации, дневници за покупки и продажби и фактури.
В обвинителния акт, писан от Немска се оказа, че са допуснати съществени противоречия и разминаване в обстоятелствената част и диспозитива на обвинението. Неясно формулираното обвинение пък лишава подсъдимия от правото му на защита и се счита за съществено процесуално нарушение. Затова и съдът прекрати процеса и върна делото обратно на прокуратурата за отстраняване на допуснатите грешки.
Къде всъщност е гафът на Немска? В хода на цялото досъдебно производство Ковачки е обвиняем за съставянето на неверни справки-декларации и дневници за покупки, в следствие на което неправомерно е ползвал данъчен кредит и не е платил ДДС. От действията му са настъпили вреди за държавата в размер на 16, 7 млн. лева. В обвинителния акт обаче е записано, че щетите за държавата са нанесени в следствие на прилагането на фактури с невярно съдържание, с които са осъществени фиктивни сделки.
Всъщност схемата, по-която е действал Ковачки, е подобна на тази на групата “Николов – Стойков”. Бизнесменът е посочил неверни данни при покупко-продажба на машини и оборудване за предприятията си и неправомерно се е ползвал от данъчен кредит в периода от 2005 – 2008 година. Обвинителният акт срещу бизнесмена е около 100 страници, а материалите по делото са 350 тома. Днес обаче се оказа, че тази обвинителна теза не е съвсем добре застъпена от прокуратурата.
“Абсолютно всички машини по тези фактури са налични, цялото обвинение почива на предположението, че това са фиктивни сделки, че не е имало закупуване на машини. Машините обаче са налични”, обясни адвокатът на Ковачки Илиян Василев. Той и колежката му Ина Лулчева се оказва, че през цялото разследване са градили защитната си теза на това да докажат, не че машините ги има или няма, а че подадените декларации и дневници не са с невярно съдържание.
“Ако говорим за логика на разследването, първо трябваше да ни се повдигне обвинение, което да визира невярност на фактурите, фиктивност на сделките. До момента на нас ни казаха единствено, че дневниците за покупки са неверни. Ние прекрасно знаем, че в тези дневници са описани всички налични фактури и за това сме спокойни, че дневниците са верни. Те биха били неверни ако някои от фактурите бяха скрити. Това е всъщност срещу което се защитавахме. Нямаше никакъв проблем да се докаже, че дневниците са верни”, разясни Василев.
Оказа се, че Ковачки и адвокатите му едва в съда разбират, че всъщност обвинението е за фактурите. “Доказването на това дали дадена фактура отразява реална сделка или не, може да стане само след като се отиде на място и се провери дали машините, които са купени, са налице. Тази работа трябваше да се свърши още по време на разследването”, аргументира се Василев.
Съдът сметна аргументите на защитата за основателни и върна обвинителния акт отново в прокуратурата за отстраняване на несъответствието в обстоятелствената част и в диспозитива на обвинението. Маргарита Немска каза след края на заседанието, че ще уважи искането на съда, но не е съгласна с аргументите на адвокатите. “За мен разминаване в документите и обвинението няма”, бе категорична Немска. Тя отказа да коментира защо е допуснала такъв гаф и побърза да се скрие от очакващите я журналисти.
В хода на заседанието отново имаше драма около конституирането на граждански иск от държавата. Явилият се юрисконсулт представи заповед на министъра на финансите Симеон Дянков, за конституирането като страна в процеса от името на Министерство на финансите (МФ). Оказа се, че това няма как да стане, защото пострадалата страна не е МФ, а НАП. В крайна сметка пълномощно от директора на НАП Красимир Стефанов спаси положението и юрисконсулт Любомир Павловски бе конституиран по делото. Защитата на Ковачки на два пъти поиска и отвод на съдебния състав заради предубеденост, но доводите им не бяха приети.
Разследването срещу Ковачки започна в края на октомври 2008 година. Тогава бизнесменът бе арестуван и освободен под рекордната гаранция от 300 000 лева, а по-късно съдът се смили и я намали на 200 000 лева, тъй като бизнесменът се аргументира, че няма достатъчно пари. Междувременно енергийният бос създаде Политическа партия ЛИДЕР и безуспешно се опита да влезе в политиката. Първо атакува Европейския парламент, а после и българския, но партията му не успя да получи необходимите гласове.

Барозу не видя разбойници в БСП
Шефът на Еврокомисията: Станишев бе лоялен към нас
Досегашният български премиер Сергей Станишев и правителството му винаги са били честни и лоялни партньори на европейските институции. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в отговор на запитване на лидера на Групата на социалистите и демократите в Европарламента Мартин Шулц, какви са впечатленията от работните взаимоотношения на председателя на ЕК с досегашния министър-председател на България Сергей Станишев, и ползвало ли се е неговото социалистическо правителство с политическа легитимност пред европейските институции. Новината бе съобщена от пресцентъра на групата на социалистите.
Мартин Шулц помоли Барозу също така да коментира изказванията на премиера на България Бойко Борисов, свързани със забраняването на Българската социалистическа партия, третирането на нейните членове и симпатизанти като “разбойници”.
В отговора си председателят на ЕК подчертава, че винаги се е радвал на “отлична съвместна работа” със Сергей Станишев и неговото правителство, “които винаги са били честни и лоялни партньори на европейските институции”. “Аз не мога да правя забележки на един или друг политически лидер, но винаги сме имали честни и лоялни отношения с правителството на България, начело на което беше Сергей Станишев. Той бе лоялен партньор на Европейската комисия и европейските институции по отношение на общия ни европейски проект,” твърди Барозу, който е представител на Европейската народна партия.
“България е доказала, че e демократична страна и в нея всички партии имат своето място,” така пък шефът на ЕК коментира думите на премиера Борисов по отношение на БСП.
Преди повече от месец министър-председателят заяви, че БСП е разбойническа и терористична партия. „Тази партия ни дърпа назад и ще дърпа държавата, докато я има. И е грешка, че една компартия, която е правила терористични актове, която е убивала хора, която си признава, че цялата тази история е нейна, не е забранена,” заяви Борисов, с което предизвика гнева на червените. Те се обърнаха за подкрепа към Партията на европейските социалисти, които поискаха обяснение от колегите си от ЕНП и от шефа на Еврокомисията.

Станишев: Ако не съм начело на БСП, Борисов няма да има за какво да говори
Социалистите предлагат алтернативен бюджет за 2010 г.
Притеснявам се, че ако не съм начело на БСП, Бойко Борисов няма да има за какво да говори. Това заяви днес лидерът на БСП Сергей Станишев след края на първото заседание на новоизбраното Изпълнително бюро.
Самият той обаче не пропусна да намеси името на приемника си дори в отговор на въпрос, свързан с Георги Първанов. Попитан дали се чувства по-спокоен за кариерата си на лидер на БСП, след като държавният глава заяви, че не възнамерява да се връща начело на партията, Станишев каза: “Може би едно 20 години би трябвало да бъда лидер на БСП. Моето съждение произтича от намерението на министър-председателя г-н Борисов да бъде 30 години управляващ на България”.
“В много отношения държавата е на автопилот и застинала в очакване на Годо, без никаква ясна политика”, е оценката на експремиера за актуалната ситуация в страната. Той представи предложението на социалистите алтернативен бюджет догодина, в който са предвидени по-високи приходи и разходи. “Ако предложенията, които ние формулираме не бъдат приети от мнозинството, смятам, че бюджетът, който се предлага и за второ четене действително ще обрече България и социалните системи на несигурност, обедняване и масова безработица”, смята Станишев.
Червените обвиниха опонентите си от ГЕРБ в изборни машинации. Според тях следовниците на Борисов са използвали агресия, натиск, стигащ до бруталност, заплахи, грубо използване на властови позиции и икономическата зависимост на хората на балотажа за частичния местен вот в Разлог и село Беглеж. Според БСП ако не одобрение, тези действия срещат мълчаливо съгласие от страна на останалите партии, които реагират само ако са засегнати техните интереси.
Председателят на БСП Сергей Станишев препоръча за препрочитане на „Бай Ганьо прави избори” на Алеко Константинов, защото творбата е актуална за начина, по който се правят избори от партията ГЕРБ.

Трайчо Трайков не бил в конфликт на интереси
Парламентарна комисия го оневини, след като червените го нарочиха
Мария Филева
Комисията на Яне Янев оневини министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той не е действал в условията на конфликт на интереси, внасяйки на заседание на Министерски съвет на 2 септември 2009 г. докладна за определяне на инвеститор на каскада Горна Арда – Хидроенергийна компания „Горна Арда” АД. Това е решението на парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. То бе съобщено от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
Сигналът срещу министър Трайков бе внесен през септември от Корнелия Нинова от ПГ на „Коалиция за България”. Червените аргументи бяха, че в инвеститорската компания участва австрийската фирма EVN. Самият министър признал по време на парламентарен контрол, че 3 дни преди да бъде назначен за министър е напуснал мястото на прокурист в компанията ЕVN. Според него това не е проблем, тъй като прокуристът не е орган на управление.
Нинова обаче цитира два закона, за да го опровергае. В Търговския закон било записано, че прокуристът е търговски управител и управлява фирмата по упълномощаване от търговеца и собственика на капитала. Според Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, според който Трайков като оглавяващ ведомството, което трябва да осъществява контролни функции и да следи развитието на проекта, няма право нито да участва в обсъждане по проекта, нито да участва във вземането на решения, нито да издава лицензи, удостоверения и каквито и да е документи, касаещи фирма, в която 12 месеца преди назначаването си за министър, да е бил орган на управление.

Няма коментари: