вторник, 17 ноември 2009 г.

И ПОЛИТИЧЕСКИЯТ МАНТАЛИТЕТ Е ЧАСТ ОТ ... БЪЛГАРСКИЯ МАНТАЛИТЕТ!

ПОЗВОЛИХ СИ ТОВА ЗАГЛАВИЕ, ЗАЩОТО КАКТО ЩЕ ПРОЧЕТЕТЕ ПО-ДОЛУ ОЧЕВИДНОТО СИ ОСТАВА ВО ВЕКИ ВЕКОВ ТАКОВА. НЕ Е ЛИ ВЪЗМУТИТЕЛНА СЛЕДНАТА ПУБЛИКАЦИЯ НАПРИМЕР "Кризата вдига цената билетите и картите в София", на фона на ФАКТА, че и аборигените разбраха, че вече сме по-бедни и от тях. Българина няма пари да се изхранва, безработицата е ужасяваща, а цените на ВЕЧНО СПОРНОТО И НАПРАВО "СПОРТНО" ТРАНСПОРТНО БИЛЕТЧЕ СИ РАСТАТ ЛИ РАСТАТ - Е, ПИТАМ ЗА КЪДЕ,ЗАЩО И ДО КОГА В ДНЕШНАТА СИТУАЦИЯ? ОТГОВОРЪТ КАКТО ВИНАГИ ЩЕ Е НЯКЪДЕ ПО СРЕДАТА, АМА ЗА КОЯ "СРЕДА" БЕ ДЖАНЪМЪМ СТАВА ВЪПРОС, УПРАВЛЯВАЩИ НИ? ВАШАТА ИЛИ НАШАТА (на обикновените хора)? ПРАВИТЕЛСТВОТО СЪС ЗАПЛАТИ ОТ ПО ХИЛЯДА ЛЕВА И НАГОРЕ, СЛУЖЕБНИТЕ КОЛИ НЕ ИМ "МЪРДАТ"; ЩАТНИТЕ, АДМИНИСТРАТИВНИ И НЕЗАМЕНИМИ б(к)сп СЛУЖИТЕЛИ ПОД 700-800/месечно СЪЩО НЕ ПАДАТ И ПОНЕЖЕ СА И ВЕЧНИТЕ ШУРОБАДЖАНАЦИ И ТЕ СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО СИ ИМАТ ПО НЯКОЕ И ДРУГО СОБСТВЕНО ВОЗИЛО! НА ОПАШКАTА ОСТАНАХА КЛЕТИТЕ ПЕНСИОНЕРИ, УЧЕНИЦИТЕ И БЕЗРАБОТНИТЕ РОДИТЕЛИ - т.е. тези дето се мъчат да преживяват месечно с по 100 лева, държат на плещите си скапаната ни държава и на които "се пада честта" ДА СПОНСОРИРАТ ОЩЕ ПО-СКАПАНИЯ НИ ТРАНСПОРТ. ПИШМАН ОТ УПРАВЛЯВАЩИ-НАРОДНИ ИЗЕДНИЦИ. Я ...!

ПО НЮЗ.БГ

Ректор на НБУ поема образователното министерство

Досегашният ректор на Нов Български Университет Сергей Игнатов е новият министър на образованието.
Лично премиерът Бойко Борисов го представи пред журналистите в кулоарите на Народното събрание.
Игнатов заема поста на Йорданка Фандъкова, която спечели кметските избори в София.
Току-що получих предложението, обясни досегашният заместник на избраната за кмет на София Йорданка Фандъкова. Аз съм не по-малко изненадан от вас, допълни новият просветен министър.
Това е изключително тежък ресор и освен това системата се нуждае от модернизиране на всички нива, подчерта Сергей Игнатов.
Аз много добре зная каква е тежестта, имам някакъв мениджърски опит в областта и мисля, че това ще ми помогне, подчерта още новият образователен министър.
Игнатов каза още, че ще продължи политиката във ведомството, започната от Фандъкова. Надявам се, че тя ще помага, заяви още той.
Сергей Игнатов добави, че не е очаквал поканата на Бойко Борисов.Изборът на нов образователен министър, по думите му, трябвало да стане след 2 седмици.
На въпрос приел ли е вече поста, Сергей Игнатов отговори: "Приех го. Бойко Борисов прави така, че не можеш да му откажеш."
Оказа се, че премиерът просто му заявил, че поема поста на Йорданка Фандъкова.
Аз не съм нов за системата, каза още Сергей Игнатов.
Той посочи, че няма да иска повече пари за образование между първо и второ четене на бюджета, защото просто пари няма. От тук нататък науката ще се управлява на проектен принцип, заяви още Сергей Игнатов.

Пенсионират 500 работещи в БАН
БАН е национална ценност.
Това заяви новият образователен министър Сергей Игнатов, след като стана ясно, че ще поеме поста на Йорданка Фандъкова.
Изказването му е по повод коментара на финансовия министър и Симеон Дянков. Припомняме, преди дни той заяви, че „в БАН не правят наука, а работят „феодални старци".
В парламента Игнатов съобщи, че от Българската академия на науката ще бъдат пенсионирани около 500 човека.
По думите му реформите в БАН са закъснели с 20 години.
Въпросът е тази национална ценност да не бъде музейна ценност, изтъкна още той.
БАН се нуждае от сериозна реформа, от модернизиране, категоричен е новият министър на образованието.

Дянков: С Бюджет 2010 гарантираме доходите на гражданите
Изключително кратък в изказването си бе министър Симеон Дянков, представяйки пред депутатите проекта за Бюджет 2010.
Това е труден бюджет, най-трудният от последните 10 години, заяви от своя страна финансовият министър.
Той бе категоричен, че трудността идва от прахосничеството на тройната коалиция.
Кабинетът "Борисов" няма да позволи да се случи това, което се случва в някои наши съседки, убеден е той.
Дянков бе категоричен, че тройната коалиция е довела държавата до дефицит в края на своето управление.
Това е труден бюджет, защото се приема и в разгара на световната икономическа криза, допълни Симеон Дянков.
При всички тези трудности от откомври правителството вече намалява дефицита за 2009 година и се опитва да го балансира до края на годината, както и да постигне балансиран национален бюджет за следващата 2010 година, каза още финансовият министър.
Приемането на балансиран бюджет за следващата година според него е гаранция за сигурността на доходите на всички граждани.
Приемането на бюджет 2010 гарантира стабилността на валутния борд и оттам на спестяванията на всички българи, обясни още Дянков.
Приеамането на предлагания бюджет според финансовия министър е най-силната заявка на България за влизане в еврозоната.
Това от своя страна осигурява дългосрочния възход на доходите на всички българи, категоричен е Дянков.
Онсовният приоритет на бюджет 2010 е увеличаване на покупателната способност на всички българи, изтъкна той.

Борисов разясни на депутатите Бюджет 2010
Бюджет 2010 е разработен в трудни за страната икономически условия и необичайна за световната икономика несигурност, заяви премиерът Бойко Борисов при представяне на бюджет 2010 пред депутатите.
Това налага изработването на балансиран национален бюджет, чиито параметри са съобразени с целите на фискалната политика и преодоляване на негативните ефекти от финансовата криза, подчерта той.
Очаква се, по думите му, възстановяване на националната икономика през 2011 година.
Със 146 народни представители в пленарната зала започна извънредното заседание на парламента. Днес депутатите гледат на пъвро четене Бюджет 2010.
Премиерът Бойко Борисов бе точен и в 9.30 дойде да слуша представянето на бюджет 2010 в пленарна зала.
Той влезе в залата и помаха с ръка за поздрав към депутатите от ГЕРБ.
Без дебати Бюджет 2010 приет на първо четене със 135 "за" и 44 "против" гласа.
Добромир Стойнев от КБ бе категоричен "Това е антисоциален бюджет". Според него този бюджет ще доведе до обедняване на хората
В началото на парламентарния ден червената депутатка Мая Манолова поиска присъствието на министър-председателя.
Несериозно е да се разглежда бюджета, без присъствието на премиера, заяви Манолова.
Парламентарният шеф Цецка Цачева информира групата на социалистите, че в 9.30 Бойко Борисов ще присъства в пленарна зала.
Планираните приходи по консолидираната фискална програма за 2010 г са в размер на 26,4 млрд. лева, което е с 19% по-малко от програмата за 2009 и с около 435 млн. лв. повече от очaкваното изпълнение към 31 декември 2009 година, каза още Борисов от парламентарната трибуна.
Правителството се ангажира с поддържане на балансиран финансов бюджет, в който не са включени средствата от европейските фондове, обясни министър-председателят.
Борисов представи и приоритетните области за финансиране - социално осгуряване 15,1%, 4,2% от БВП отива за образование, 1,6% за околна среда.
Предвижда се запазване на минималната работна заплата от нивото от 2009 година на 240 лева, изтъкна министър-председателят.
С по-гъвкав механизъм според Бойко Борисов ще се актуализират пенсиите.
Дянков:
Това е труден бюджет, най-трудният от последните 10 години заради прахосничеството на тройната коалиция
По думите на премиера през следващата година се очаква спад в икономическия ръст като възстановяването на положителното развитие на икономиката се очаква през 2011 г.
Мерките, които взима правителството, са насочени към дисциплиниране на фискалната политика, заяви още пред депутатите премиерът Борисов.
През следващата 2010 година правителството ще разполага с по-малко ресурси за реализиране на секторни политики, обясни Бойко Борисов.
Очаква се догодина да бъдат възстановени парите от ЕС за директни плащания за земеделие, допълни той.
Основен приоритет за 2010 година, по думите на министър-председателя, е максимално усвояване на средствата от ЕС при прозрачни процедури.
Според него намаляването на осигурителната тежест с 2% е една от основните мерки, резултатът от която ще бъде най-силен.
Стремеж на правителството е увеличаване на приходите и изсветляване на икономиката.
В началото Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия, представи доклад на комисията за Бюджет 2010.
В него са предвидени мерки за постигане на устойчивост на макроикономическата система.
Сред тези мерки са запазване на валутния борд и фиксиран курс на лева към еврото до влизане в еврозоната.
Също така сред мерките е и поддържането на балансиран бюджет, както и активизиране на дейността за присъединяване на България към ERM II и за въвъеждане на еврото в България след изпълняване на критериите от Маастрихт.
Припомняме, сред ключовите моменти в проектобюджета е увеличаване на здравната вноска и орязване на някои от социалните придобивки за населението.
По-малко пари са предвидени и за научните институти.
Това е и първо заседание на новия депутат от Коалиция за България Димитър Горов, който влезе на мястото на Евгени Узунов- напуснал парламента, за да се отдаде на работата си само в БСП.
Председателят на НС Цецка Цачева прочете искането на Митхат Табаков и Гюнай Сефер, които сами се отказват от депутатския си имунитет, заради разследване срещу двамата депутати от ДПС.

Aрестуват адвоката на Сако?Вчера в ГДБОП е получена информация за опит за заплаха и подкуп на столичен журналист, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Припомняме, миналата седмица С. Б. с прякор Сако бе задържан за 72 часа заради заплаха срещу Боби Цанков.
Радиоводещият подаде сигнал, че Сако го е заплашвал, след което соченият за наследник на наркобизнеса на Таки беше арестуван.
Заловеният е отправял заплахи за убийство срещу радиоводещия Боби Цанков, като преди това го е преследвал с колата си в отсечката между Южния парк и хотел "Хемус".
Самият Боби Цанков се е оплакал в полицията след отправените му заплахи, след което Сако отиде в ареста за 72 часа.
Тази сутрин, непосредствено след предаването на 2 400 евро и „насоки" как да бъдат променени показанията, дадени по досъдебно производство, антимафиоти задържали двама мъже.
Единият е адвокат, другият - криминално проявен, изтърпяващ присъда при лек режим в Казичене.
Сако е племенник на Кирил Киров-Японеца, който преди години бе сочен за един от нарколидерите в София.

Нелегално печатали валута и дипломи в Разград
Полицията в Разград е разбила нелегална печатница за фалшива валута, дипломи и квалификационни свидетелства, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Арестувани са трима души на възраст между 51 и 62 години.
В домовете им са намерени и иззети мобилни телефони, пишещи машини - механични и електрически, заготовки за 50 доларови и 100 еврови банкноти, цветни фотокопия на дипломи за завършено висше образование от различни ВУЗ-ове в страната, страници с оценки и обложки.
При щателното претърсване са открити още печати на различни учебни заведения и държавни институции, компютърни конфигурации, скенер, цветен принтер, удостоверения за наследници, дигитална видеокамера, плот за рязане на снимки.
Сред многото улики са и многобройни пробни разпечатки на паспорти и дипломи, дискове с подготвени за разпечатване сканирани документи.
Двама от задържаните са криминално проявени.
Групата е била наблюдавана близо половин година. Развивала е престъпната си дейност на територията на цялата страна.
Фалшивите документи били продавани на цени от 100 до 1000 лева в зависимост от вида им.

Община Родопи против референдум в Ягодово
Отделянето на едно село от една община, която има над 20 селища и вилни зони, за мен е пълна териториално-устройствена глупост.
Това е мнението на Атанас Недевски - главен архитект на община „Родопи", който в същото време е и съветник в пловдивския общински съвет.
Недевски нарече „плод на емоцията" опитите на Инициативния комитет за референдум за отделяне на Ягодово от община „Родопи".
По думите му едно село в своята частност е много малка единица от цялата община „Родопи".
Той обясни, че в Закона за административното деление, а и в редица други закони много ясно е указано как се създава и съответно как се разбива една община. Според него промените в административните структури трябва да бъдат предмет на специални разработки.
Според него правилата трябва да бъдат създавани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а инициативни комитети като този в Ягодово нямат идея за какво става въпрос.
Недевски упрекна и някои от управниците от Пловдив, които са длъжни да познават законовите и административните актове на държавата.
„Ако има нов закон или това се организира като законодателна инициатива, тогава съм съгласен. Нека добрите практики от Европа бъдат приложени при нас, но съобразно нашите географски особености и народопсихологията ни." - подчерта главният архитект в коментар за искания референдум.
Припомняме, битката на инициативния комитет на Ягодово за провеждане на референдум за отделяне от община Родопи се води вече няколко години. Съдът задължи общината да проведе допитването, но тя все още не е организирала това.
На помощ на ягодовчани се притече и националният омбудсман Гиньо Ганев.


ПО МONEY.BG

Борисов: Икономиката се възстановява през 2011

През следващата година се очаква спад в икономическия растеж, а възстановяването на положителното развитие на икономиката се очаква през 2011 г. Прогнозата е на премиера Бойко Борисов, който представи на извънредно заседание в парламента проектозакона за Бюджет 2010.
Министър-председателят посочи и следните приоритетните области за финансиране:
- за социално осигуряване 15.1% от БВП,
- за образование 4.2% от БВП,
- за околна среда 1.6% от БВП.
Предвижда се запазване на минималната работна заплата на нивата от 2009 г., т. е. 240 лева. Премиерът, цитиран от репортер на Nedws.bg, подчмерта, че по гъвкав механизъм ще се актуализират и пенсиите.
Планираните приходи по консолидираната фискална програма за 2010 г. са в размер на 26.4 млрд. лева, което е с 19% по-малко от програмата за 2009 г. и с около 435 млн. лв. повече от очакваното изпълнение към 31 декември 2009 година.
Една от мерките с най-силен ефект за 2010 г. е предвиденото намаление на осигурителната тежест с 2 процентни пункта, заяви Борисов.
Данъчно-осигурителната политика на правителството има за цел да запази икономиката в условията на икономическа криза и да подкрепи икономическия растеж и заетостта. Непроменени остават ДДС, данък печалба и данъкът върху доходите, информира агенция Фокус.
Заради по-голямата прозрачност се въвежда задължение за деклариране на заеми на физически лица в размер над 5 000 лева с изключение на такива от кредитни институции. Освен това - връзка на всички фискални устройства с НАП.
Ще има повишена ефективност и по-добро насочване на социалните разходи, каза Борисов.
Минималният месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се ще се увеличи от 260 лв. на 420 лв. Максималният осигурителен доход остава непроменен - 2 000 лв. Минималното и максималното обезщетение за безработица остава непроменено - съответно 120 лв. и 240 лв.
Равнището на минималната работна заплата също се запазва 240 лева.
През 2010 г. ще бъде въведена т. нар. „добавка за старост" към пенсиите на хората над 75-годишна възраст.
Осъвременяването на пенсиите ще става по гъвкав механизъм и всички възможности ще се обсъждат със социалните партньори. Максималният месечен размер се запазва на 700 лева.
Мерките, които взима правителството, са насочени към дисциплиниране на фискалната политика, заяви пред депутатите премиерът Борисов.
Бюджет 2010 е разработен в трудни за страната икономически условия и необичайна за световната икономика несигурност, заяви Борисов и продължи- това налага изработването на балансиран национален бюджет, чийто параметри са съобразени с целите на фискалната политика и преодоляване на негативните ефекти от финансовата криза.
Предвидени са и мерки за постигане на устойчивост на макроикономическата система. Сред тези мерки са запазване на валутния борд и фиксиран курс на лева към еврото до влизане в еврозоната.
Част от мерките е и поддържането на балансиран бюджет, както и активизиране на дейността за присъединяване на България към ERM II и за въвеждане на еврото в България след изпълняване на критериите от Маастрихт.
Припомняме, сред ключовите моменти в проектобюджета е увеличаване на здравната вноска и орязване на някои от социалните придобивки за населението. По-малко пари са предвидени и за научните институти.

Кризата вдига цената билетите и картите в София
Промяна в цените на някои от билетите и абонаментните карти в градския транспорт в столицата предлага временно изпълняващият длъжността кмет на Столичната община Минко Герджиков. Проектът за изменение на наредбата за превоз на пътници в Столичната община е публикуван в страницата на Столичния общински съвет, съобщи БТА. Предложението на Герджиков е да се запази основната цена на билета за градския транспорт, продаван от павилиони и билетните автомати в тролейбусите и трамваите, а с 10 стотинки да поскъпне билетът, продаван от водачите на превозните средства - цената му да бъде 1.10 лв, като бeше миналата година.
С 20 ст. до 1.60 лв. да се увеличи цената на комбинирания билет за метро и наземен транспорт, предлага още Герджиков. Предлага се с 25 ст. да се повиши цената на талоните за пет пътувания, като цената ще е 4,50 лв., с 50 ст. да се повиши цената на талона за десет пътувания, като той ще струва 8.00 лв.
И. д. кмет предлага още да се запазят цените на абонаментните карти за граждани, глобата за нередовен пътник, както и да се въведат нови видове абонаментни карти - за половин година и за една година, които ще струват съответно 255 и 500 лв.
За цените на абонаментните карти на пенсионерите над 68 години се предлага повишение от 2 до 10 лв. в зависимост от вида на картата. С 2 до 4 лв. да се повишат и различните видове карти за студенти и ученици, предлага Столичната община. Запазва се цената само на половингодишните карти.
Повишение да има при картите за докторанти, като в зависимост от вида на картата то ще е от 2 до 14 лв.. Без промяна ще останат цените на картите за децата, лишени от родителски грижи, настанени в домовете на Столичната община, картите за спасителите от Планинската спасителна слуба, на ветераните от войните, военноивалидите и военнопострадалите.
Предлага се при картите за пътуване на хора с увреждания без придружител да се въведе диференциране по процента на намалена работоспособност - хората с намалена работоспособност от 50 до 70 процента да плащат по 15 лв. за карта за всички линии, от 71 до 90%- по 10 лв., а над 90.5% - по 8 лв..
Мотивите за предложението на Герджиков са, че влиянието на финансовата и икономическа криза се е отразило и на постъпленията и собствените приходи на Столичната община, с част от които се компенсират преференциалните пътувания в градския транспорт.
Има и предложение за промяна на начина за издаване на преференциалните ученически карти за градския транспорт. При купуването им да се признава освен бележникът и личната карта на ученика, като документ, доказващ правото му на ползване на тази преференция.
Припомняме, че в началото на месеца с решение на Административния съд бяха отменение цените на билетите въведени от средата на миналата година. Това значи, че ако решениете не бъде обжалвано трябва да бъде върната старата цена от 0.70 лв.

Българите пазаруват с дебитни карти предимно храна и дрехи
Българските картодържатели са все по-активни потребители на безналични плащания. Те заявявават, че притежават повече карти и че ги използват по-често, отколкото преди няколко години, и правят положителни асоциации за разплащателните карти. Това показва поръчано от MasterCard Europe проучване проведено през 2009 година за първи път сред картодържатели от България.
От MasterIndex България са анкетирали 1000 активни картодържатели, които са представители на градското население на възраст между 18 и 64 години.
Повечето покупки с дебитни карти са за пазаруване на храна и дрехи (50%), както и за плащане на сметки за домакинството (38%). Картодържателите, които използват дебитни карти за теглене на пари в брой, са около 20%. За сравнение, над 2/5 от картодържателите използват кредитните си карти за закупуване на храна и дрехи, а 25% плащат с кредитна карта сметките на домакинството.
Запитани къде още биха искали да имат възможност да плащат с карта, 35% от картодържателите в България посочват държавните и общинските институции за плащане на данъци. Други места, на които картодържателите посочват, че са необходими повече POS терминали, са още кафенета и ресторанти (17%) и бензиностанции (16%). Около 15% от картодържателите биха искали да плащат с карта и на откритите пазари, докато 7% отиват още по-далеч, като подчертават необходимостта от възможности за плащане чрез POS терминал и в такситата.
42% от анкетираните картодържатели използват разплащателна карта няколко пъти месечно. Един от десет от активните картодържатели ползва своята карта за плащане дори на малки суми - под 20 лева, докато 30% от картодържателите биха предпочели да плащат с карта суми над 20 лева. Средната сума, която активните картодържатели плащат с карта, е 131 лева, докато средната сума за една покупка с кредитна карта е 243 лева.
31% от участвалите в проучването картодържатели в България използват картите си най-често за закупуване на храна и в магазини за дрехи, 26% за плащане на сметки за домакинството, 7% в бензиностанции, 6% за пазаруване по интернет, а 3% - докато пътуват в чужбина. Процентът на картодържатели, които все още използват картите си предимно за теглене на пари в брой, е 17%.
Анкетираните картодържатели в България също така имат положителни асоциации за разплащателните карти. Около 22% от тях свързват картите с удобство - по-лесен, по-ефективен и по-опростен начин на плащане, 13% ги асоциират с пари, а 12% - с плащане по принцип. Други интересни асоциации, свързвани с картите, са шопинг изблици и заплатата в края на месеца. Само 1% от картодържателите асоциират разплащателните карти с теглене на пари в брой, а други 2% се сещат за банкомат.
Почти половината от картодържателите в България притежават дебитна карта. 29% от тях имат както дебитна, така и кредитна карта. Докато ключовата причина за избор на определена карта е работодателят (53% от всички респонденти), основната мотивация за придобиване на разплащателна карта са по-лесните транзакции, предоставяни от картите (49%).
Когато става дума за честотата на използване, 42% ползват своята карта няколко пъти месечно, а 15% - няколко пъти седмично. Картовите плащания са предпочитаният метод за плащане на суми над 20 лева за 30% от активните картодържатели, докато други 6% от картодържателите избират дали да платят с карта според ситуацията. 4% от картодържателите заявяват, че плащат с карта почти всеки ден.
Близо половината от картодържателите в България (47%) са започнали да ползват разплащателни карти преди повече от 5 години, 27% - преди 3 до 5 години, а 18% - преди 2-3 години. Най-нисък процент (8%) използват карти само от година. В допълнение, повече от половината картодържатели не са променили навиците си по отношение на употребата на разплащателни карти през последните 5 години. 42% ползват карта по-често от преди, а само 7% - по-рядко.
MasterCard Europe е организацията, която отговаря за управлението на бизнеса на MasterCard Worldwide в Европа. С централа във Ватерлоо, Белгия, MasterCard Europe работи в 51 европейски държави. Като франчайзър, оператор и консултант MasterCard разработва и предлага решения за разплащания и обработва над 21 милиарда транзакции всяка година, и същевременно предоставя водещи за индустрията анализи и консултантски услуги за финансовите институции и търговците. Чрез своите брандове, сред които MasterCard®, Maestro® и Cirrus®, MasterCard обслужва крайни и бизнес потребители в над 210 държави.

Увеличаване покупателната способност е приоритет на Бюджет 2010
Основният приоритет на Бюджет 2010 е увеличаване на покупателната способност на българите, заяви в парламента министърът на финансите Симеон Дянков при представянето на проектозакона за бюджета догодина.
Той отново каза, че тройната коалиция е довела държавата до дефицит в края на своето управление. И трудността при създаването на Бюджет 2010 идват от прахосничеството на предишните управляващи.
Според финансовия министър правителството се опитва да балансира бюджетитет както за настоящата година, така и за следващата.
Както самият Данков определи балансираният бюджет гарантира сигурността на доходите на всички българи, стабилността на Валутния борд и спестяванията на всички българи, а това е възможно най-силната заявка за влизане в еврозоната.
Това от своя страна осигурява дългосрочния възход на доходите на всички българи, категоричен е Дянков.
Бюджет 2010 показва ясно, че кабинетът няма да позволи да се случи това, което се случва в някои съседни страни, посочи вицепремиерът, като визира Унгария, Румъния, Литва, Латвия, където е имало рязко намаляване на пенсиите и заплатите.

Spectrum Net купи "Орбител" за 5 млн. евро.
Мадяр Телеком и Spectrum Net ("Спектър Нет" АД) подписаха договор за покупко-продажба на "Орбител" ЕАД. Сделката възлиза на близо 5 млн. евро и подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, като финализирането й се очаква в началото на 2010 г., съобщи купувачът.
След 3 години управление на Орбител, Мадяр Телеком извежда компанията до международните стандарти в опериране на дейността и като доходност. "Орбител остава стабилна и самофинансираща се компания. Все пак, за да се запази растежа, консолидацията е единственото решение пред алтернативните оператори. Надяваме се, че в бъдеще регулаторът ще съумее да насърчава конкуренцията на пазара по по-ефективен начин", казва Шандор Полани, изпълнителен директор на Орбител.
Изпълнителният директор и акционер на Spectrum Net Теодор Захов (на снимката) изтъква: "Сделката с Орбител посреща стратегическата ни необходимост от разрастване и идва в точния момент така, че да оползотворим максимално естествената синергия между двете компании. Придобиването е израз на амбицията ни да консолидираме алтернативния бизнес в България и да заемем позицията на най-големия алтернативен оператор на местния пазар."
Очакванията са чрез обединяване на ресурси, експертни умения и услуги, да се осигури по-силна позиция и възможности за въздействие върху пазара. За 2010 г. са планирани приходи от над 20 млн. евро и постигане на печалба (EBITDA) в размер на 5 млн. евро.
Синергията между двата най-големи алтернативни телекома е първата стъпка към консолидация на сектора и ще доведе до ръст, стимулиране на конкуренцията и подобряване на предоставените услуги, уточняват от Spectrum Net.
"Орбител" е телекомуникационен оператор от ново поколение с национални лицензии за глас и данни. Компанията осигурява интегрирани телекомуникационни решения в цяла България - телефония, високоскоростен интернет и виртуални частни мрежи. Портфолиото на Орбител е допълнено от широк диапазон на услуги с добавена стойност като хостинг на интернет сайтове, регистрация на домейни, корпоративна поща и технически консултации.
"Oрбител" е сред пионерите на българския телекомуникационен пазар с над 11-годишна история. Компанията става част от най-голямата телекомуникационна група в Европа - тази на Дойче Телеком през 2006 г., при придобиването от Мадяр Телеком.
Финансовите отчети на компанията за 2008 г. показват приходи, възлизащи на 10 млн. евро и 1 млн. евро EBITDA.
Spectrum Net е интернет-базирана телекомуникационна компания, създадена през 1997 г. Стартирала като доставчик на интернет услуги за корпоративни клиенти, компанията разширява спектъра от цялостни телекомуникационни решения за пренос на данни, глас и виртуални услуги. От началото на 2008г. Spectrum Net навлиза и на пазара на домашните потребители, превръщайки се в първата компания не само в страната, но и в Източна Европа, която инвестира в развитието FTTH свързаност. Базираната на нея PON технология поставя Spectrum Net сред технологичните лидери в доставянето на надеждни услуги за дома: интернет, цифрова телевизия и фиксирана телефония.
Приходите от продажби, които се очаква компанията да генерира в края на 2009 г. са в размер на 10 млн. евро и EBITDA от близо 2,5млн. евро.
Основни акционери в Spectrum Net са Теодор Захов (изпълнителен директор) и индустриално-финансовата група Алфа Финанс Холдинг, която инвестира в проекти на територията на България и в Югоизточна Европа и управлява активи за над 1,5 млрд. евро.

От 2010 година говорим по-евтино
С до 20 стотинки в натоварен трафик и 11 стотинки в ненатоварен часови пояс се очаква да паднат цените на мобилните телефони от началото на следващата година.
Това обяви председателят на Комисията по регулация на съобщенията Васил Божков в студиото на БиТиВи.
Комисията е внесла това решение съгласно плановете за поетапно намаляване на цените. В момента, обаче, мобилните оператори го обжалват, но на съдебна фаза решението е с „предварително изпълнение", т.е. цените на разговорите трябва да паднат и това ще стане.
Отделно Божков посочи, че от средата на 2010 година цените ще паднат до 5 евроцента на минута, което означава, че ще говорим по средноевропейски тарифи.
В условията на криза, комисията води борба за всеки един цент, тъй като среща сериозен отпор на мобилните оператори.
Не може цените в България да са най-високите, българският потребител не е най-богатия, съгласи се Божков и допълни, че цените в страната не са „разходо ориентирани". Това означава, че самите мобилни оператори имат печалби, които не могат да бъдат обосновани.
Става въпрос за десетки милиони, може би около 100 милиона минути всеки месец, което означава 15 милиона лева месечно печалба", посочи председателят на комисията, но уточни, че точни цифри не би могъл да каже, тъй като печалбата е търговска тайна.

Пенсионери искат повече банкомати
Кметът на Перник Росица Янакиева ще лобира пред банките за монтирането на повече банкомати в кв. Мошино, защото от единствения банкомат, който постоянно блокира, пенсионерите не мога да си изтеглят пенсиите, съобщава news.bg.
Съдействие от градоначалника са поискали пенсионерите, които са затруднени с получаването на пенсиите си.
За да си изтеглят пенсиите, възрастните хора са принудени да ходят до съседния кв. Изток, тъй като в населеното им място има само един банкомат, който при това непрекъснато блокира.
Ако машината работи 10 дни, в останалите 20 е повредена, се оплакват местните жители. Много често апаратът не им връщал и дебитните карти.
Поради липсата на повече банкомати, повечето от пенсионерите се редят на опашки в пощата с дни.
Огромните струпвания обаче затрудняват работата на пощенските служители, които в дните около пенсия едва смогват да обслужат всички клиенти.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

България е сред най-корумпираните страни в ЕС

България е сред най-корумпираните страни в ЕС - според новото годишно проучване на антикорупционната организация Транспарънси Интернешънъл, което се представя днес в Берлин. Заедно с Гърция и Румъния тя получава най-лоши оценки. Италия също е оценена като страна с особено силно разпространение на корупцията. По този показател тя се нарежда дори зад кандидатката за членство Турция. В световен мащаб най-силно разядена от корупция е източноафриканската държава Сомалия, следвана от Афганистан.

Чехите отбелязват 20 години от "Нежната революция"
В Чехия днес се отбелязва 20-та годишнина от така наречената "Нежна революция". Насилието срещу една студентска демонстрация на 17 ноември 1989 година в Прага даде тласък на мирното всенародно движение, което по безкръвен начин сложи край на комунистическата диктатура, продължила повече от 4 десетилетия. Една от водещите фигури на "Нежната революция" беше писателят Вацлав Хавел, който през декември 1989 година стана първият демократичен президент на Чехословакия. На този пост той остана до 2003 година.

В Германия продължават студентските протести
В Германия продължават студентските протести. Федералната министърка по въпросите на образованието Анете Шаван изрази разбиране за исканията на студентите, насочени към подобряване на материалните условия и промяна в структурите на висшето образование. Тя призна, че са били допуснати и някои грешки в хода на реформата на висшето образование. В същото време тя обърна внимание на това, че независимо от икономическата криза, Германия инвестира в образованието рекордно големи суми. От няколко дни насам студенти са окупирали различни аудитории в многобройни университети на страната. Предвидени са акции и в съседните Австрия и Франция.

Броят на българските студенти в Америка намалява
Броят на българските студенти в САЩ е намалял с почти десет процента. Това става ясно от годишния доклад на американския институт за медународно образование Оpen Doors за 2009 година. Най-голям е броят на чуждестранните студенти от Индия и Китай, а най-предпочитани са специалности като бизнес и мениджмънт, инженерни и компютърни науки.

НАТО иска частично изтегляне от Афганистан догодина
НАТО си поставя за цел още през идната година да се изтегли отчасти от Афганистан, като предаде там отговорността на местната армия и полиция. Това заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен по време на срещата на европейските министри на отбраната и външните работи в Брюксел. Расмусен добави още, че първоначално ще има нужда от по-голям брой войници, обучаващи офицери, и от парични средства, за да се квалифицират в достатъчна степен афганистанските сили за сигурност. Германският министър на отбраната Карл Теодор цу Гутенберг заяви, че принципно споделя новата цел на НАТО, но уточни, че нейното изпълнение ще зависи от конкретния напредък в региона.

Обама и Ху Цзинтао обсъдиха търговските контакти
Сътрудничеството с Китай - по думите на американския президент Барак Обама - е помогнало на САЩ да намерят изход от дълбоката икономическа криза. След срещата му с китайския президент Ху Цзинтао Обама обеща да работи за намаляването на рекордния американски бюджетен дефицит, който в последно време предизвика напрежение в търговските и валутни отношения между двете страни. Китайският държавен глава Ху заяви, че в сегашните кризисни условия, както Китай, така и САЩ би следвало да не се поддават на изкушенията на протекционизма. Двамата разговаряха още по въпросите на опазването на климата и на човешките права. Американският президент призна правата на Китай над Тибет, но настоя за нови преговори с Далай Лама.

Да осъмнеш с кметица
Предстои много работа
Категоричната изборна победа на Йорданка Фандъкова в столицата е както представителна извадка за обществената подкрепа за ГЕРБ, така и заявено очакване за конкретните измерения на тази политика, смята Мирела Иванова.

“Йорданка Фандъкова е новият кмет на София с изключително убедителен резултат въпреки ниската избирателна активност в неделя и е първата жена на този пост в 130-годишната история на града като столица.” Из новините на Vesti.bg
Чия е победата на Йорданка Фандъкова? Ето и така бихме могли да си зададем въпроса, който се отнася за твърде респектиращите 67% въпреки ниската избирателна активност на столичани. Дали не е на дясната политика и обединението от партии с десни ценности и програми?
За пръв път столицата ще бъде управлявана от жена
Май в последно време не се е случвало да сме свидетели на подобна категорична подкрепа, заявена и дадена на един общ кандидат. Можем да го разчетем и като знак за безсилие, затихващо влияние и асимилация на партиите за сметка на личността, може да е било и проява на здрав разум.
Без Борисов не може
Възможно е изборът на първата жена-кмет на столицата да е поредният триумф на ГЕРБ и одобрение за провежданата политика на управляващото мнозинство през първите сто дни, “оценка на правителството”, както подчерта неколкократно премиерът. Победата на Фандъкова май ще се окаже лична победа на самия Бойко Борисов.
Гражданите масово одобряват неговите ясни и направени уж урбулешката послания, разчитат на мъжкото му поведение и в крехката и деликатна кметица всъщност привиждат продължение именно на неговата неподвеждаща мачовщина. В откритото говорене е съсредоточена надежда за открита политика, която да дава резултат, разпознаваем и конкретен, тук и сега, метро ли ще е, детска градина или спортна площадка, но в този миг, ден, живот.
Победата на Йорданка Фандъкова, да не пропускаме, си е и нейна заслуга, на деликатното й, скромно и немногословно поведение, на тъкмо женските й усилия да се свърши тази, онази и друга работа, изобщо цялата работа, която чака да бъде отхвърлена без много приказки, която е делнична, незабележима, тягостна дори, но неотложна, състои се от безброй подробности, съграждащи неотменната цялост на съществуването. Ще стане ли София по-уютна?
За интелигентските колебания
Честно казано основният конкурент на Фандъкова, въпреки резултатите, не бе Кадиев, а арх. Павел Попов и познавам десетки, пък и повече интелигентни софиянци, които гласуваха за него, водени от ценностните си убеждения. Аз също се колебаех до последно, но на път към избирателната секция минах покрай няколко чудовищни мутробарокови мастодонта и ме обзе непоносим гняв към архитектското съсловие, проектирало най-нечовешките панелни соцгета някога и провинциализирало градската среда след промяната, водено от престъпна комерсиалност и евтин новобогаташки вкус.
Затова победата на Фандъкова е победа и на личната ми утопия, че мегаполисът София може да осъмне някой ден по-милостив към клошарите и просяците си, по-подреден за жителите си в активна възраст, по-чист и уютен. Благодарение на една жена.
Автор: Мирела Иванова/Редактор: Александър Андреев

От Цюрих за нестихващата популярност на Борисов
Борисов обеща много, но засега е дал малко, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг"
Популярността на българския министър-председател Бойко Борисов остава все така голяма, въпреки че досега не е постигнал кой знае какво - пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг". Ето основните моменти в публикацията:

Бойко Борисов си остава фигурата, на която българите възлагат надеждите си за резултатна борба против корупцията и за подобряване на икономическото положение. В неделя Борисов получи допълнителна политическа подкрепа чрез победата на кандидатката на ГЕРБ Йорданка Фандъкова на изборите за кмет на София. Приемничката на Борисов начело на софийското градско управление, първата жена на този пост, получи две трети от гласовете на избирателите.
Тайните доклади на ДАНС разбуниха духовете в София
Настървение - да, но май не в правилната посока

Борисов обеща много на избирателите, но засега им е дал малко от обещаното. Прави впечатление обаче с какво настървение бившият ловец на мафиоти, треньор по карате и телохранител се нахвърли върху предишното правителство на социалиста Станишев и колко внимание отделя на конфликта си с президента Първанов. Равносметката от четиримесечното управление на кабинета му е доста оскъдна. Главната си задача Борисов вижда явно в това да разкрива недъзите на предишното правителство.
На първо място досега стоеше офанзивата срещу бившия премиер и шеф на социалистите Станишев. Срещу него и бившия директор на тайната служба Петко Сертов се отправя обвинението, че през октомври миналата година са покрили един критичен доклад на ДАНС. Никой не знае как точно сега този доклад се появи в интернет. В него се съдържат подробности за корупционни практики на министри от кабинета "Станишев".
В затвора "заради една потулена папка"
След което пък президентът Първанов обвини правителството на Борисов, че "заради една потулена папка" иска да вкара съпартиеца му социалист Станишев в затвора, докато мафиотските босове продължавали да си живеят необезпокоявано. Освен това президентът отказа да удовлетвори искането на правителството за отзоваване на посланиците в Анкара и Вашингтон, обвинени, че са толерирали големи измами по време на последните избори. Тогава крайнодясната партия "Атака" и три десни малки групировки, от чиято парламентарна подкрепа зависи кабинетът на Борисов, поискаха оставката на държавния глава. Сега Борисов предлага на президента да спре процедурата за импийчмънт, ако той се извини за критиката си по адрес на правителството.
НЦЦ/СГ/Б


ПО ГЛАСЪТ НА РУСИЯ

Европейци разбират рисковете на транзита през Украйна

Европейските компании разбират рисковете на "Газпром", свързани с транзита на природен газ през Украйна, заяви на форума „Газът в Русия – 2009” президентът на „Газ дьо Франс” Жан-Франсоа Сирели. Той отбеляза, че в резултат от нередности с транзита на руски газ през Украйна преди една година неговата компания е загубила няколко клиента. Според Сирели, европейските компании не са длъжни да поемат върху себе си грижи за решението на финансови проблеми на Украйна, но европейци са длъжни да участват в решаването от Украйна на своите политически проблеми.

През 2010 "Газпром" ще увеличи износа
Идната година "Газпром" планира да увеличи износа на суровина за страни от „далечната чужбина” с 13%. Сумата на печалбата, според прогнози, ще надхвърли 50 милиарда долара, заяви на газовия форум в Москва заместник председателят на руския холдинг Александър Медведев. Той уточни, че по резултатите от тази година обемите на износа съставляват 142 милиарда кубометра. Според Медведев, заради кризата падането на консумацията на газ в ЕС през тази година ще е рекорд – примерно от 5 до 7%.

Срещата на високо равнище Русия-ЕС
Започващата работа среща на високо равнище на Русия и ЕС обещава и новаторство, и изненади. Дневният ред ще бъде наситен, заяви пред "Гласът на Русия" представителят на Русия при ЕС Владимир Чижов. Той съобщи, че в центъра на вниманието ще бъдат и такива проблеми, като пътищата за излизане от световната икономическа криза, енергетиката, климатичните промени. На тази тема Швеция, като председателка на ЕС, има намерение да отдели специално внимание.

Русия е за временно споразумение със САЩ
След 5-ти декември, когато изтича срокът на сегашния договор по стратегическите настъпателни оръжия, може да бъде намерено решение, предвиждащо временно действие на новите договорености между Русия и САЩ по проблема. Но не става дума за удължаване на договора СНО-1, каза представител на департамент „информация и печат” на руското МВнР. Според него, дори ако до 5-ти декември бъде подписан новият договор, ще се поискат минимум няколко месеца за ратифицирането му в САЩ и в Русия. Така той коментира заявлението на помощника на президента на САЩ по Русия и Евразия Майкъл Макфол, че на Москва и Вашингтон им е необходимо междинно споразумение по въпроса.

САЩ не решават наркопроблемите в Афганистан
САЩ не искат да решават проблемите с наркотиците в Афганистан, смята председателят на руската Федерална служба за контрол върху оборота на наркотици Виктор Иванов. Той каза, че е стигнал до този извод по резултатите от среща с Ричард Холбрук, който е специален представител на САЩ в Афганистан и Пакистан. Според Иванов, подходът на САЩ е абсолютно едностранен и неефикасен, а присъствието в Афганистан на контингент от 100.000 военни води само до по-нататъшна ескалация на напрежението.

Поуки от новата история на СССР, Централна и Юго-източна Европа
В Института по славянознание беше открита конференция на тема „Трансформационните процеси в страните на Централна и Юго-Източна Европа на границата на вековете: 20-годишния исторически опит”. В нея участват учени от Австрия, България, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Украйна и Чехия. Те обсъждат различни аспекти на темата: „СССР, Централна и Юго-източна Европа: източници и начало на преобразованията”, „Особености на трансформациите в страните на Централна и Юго-Източна Европа” и „Нови ориентири на духовния живот”. Изследователите стигнаха да общото мнение, че началото на преобразованията в социалистическите държави на Европа беше поставено от горбачовското преустройство. В същото време, бързото ликвидиране на властта на комунистите в тези страни оказа въздействие на политиката на съветското ръководство.

Сесия на Парламентарната асамблея на НАТО
Сътрудничеството с Русия, укрепването на глобалния режим за ядрено неразпространение, имайки предвид ядрените амбиции на Иран, развитието на положението в Афганистан и Пакистан, потенциалните възможности за интеграция в блока на Грузия и Украйна – тези въпроси са теми на приключващата днес в Шотландия 55-та ежегодна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. В работата й участват 340 парламентаристи от 28 страни.

Светът е длъжен да въздейства върху Иран
Световната общност е длъжна да окаже влияние върху Иран, който избягва преговори по ядрената програма – заяви премиерът на Великобритания Гордън Браун в ежегодното си послание в Лондон. Според него, нито една страна няма право безнаказано да нарушава режима за неразпространение на оръжия за масово поразяване. През септември стана известно за секретния завод за обогатяване на уран в района на град Кум, на 1-ви октомври на Иран му бяха предложени преговори, напомни Браун, но ръководството на Техеран отказа да го направи.

Рано е да се говори за провал на преговорите с Иран
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров смята за прибързано да се говори за провал на преговорите около ядрената програма на Иран. Русия, заедно с европейски страни, САЩ, Китай, Иран и Международната агенция по атомна енергия, се труди върху реализирането на принципните договорености, постигнати миналия месец във Виена, заяви той на пресконференция в Москва. Сергей Лавров подчерта, че няма никаква връзка между преговорите по Иран и строителството на АЕЦ „Бушер”. Според него, въвеждането на централата в експлоатация се задържа заради гарантиране на качеството на работите.

Руски „Ми-17” за коалицията в Афганистан
Русия ще достави на силите на контратерористичната коалиция в Афганистан 20 хеликоптера „Ми-17”. Първите 10 машини ще бъдат доставени през декември. Съответният контракт е подписан на международния салон в Дубай. До 2015 година в региона на Близкия и Средния Изток се планира изпращането на 120 машини. В момента в Ирак, Афганистан и Пакистан се експлоатират повече от 600 хеликоптера. За следполетно обслужване на руска хеликоптерна техника в Обединените Арабски Емирства е създадено съвместно сервизно предприятие.

Москва и Вашингтон продължават преговорите
Москва и Вашингтон продължават да доработват детайлите на споразумението за транзит на американски военни товари за Афганистан през Русия – потвърди на брифинг за журналисти представителят на американския държавен департамент Йен Кели. Според него, с обсъждане на тези въпроси се занимават в Москва екипи от съответни специалисти от Русия и САЩ. Споразумението беше подписано през юли в руската столица.

Консорциумът по строителството на газопровода „Набуко” няма пари
Сериозни проблеми се запазват в привличането на кредити за строителството на газопровода „Набуко” , който трябва да бъде прокаран от Средна Азия за ЕС. Това даде да се разбере управляващият директор на консорциума „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” Рейнхард Мичек в интервю за европейски журналисти в Будапеща. Общата сума, необходима за строителството на трасето с дължина повече от 3 хиляди километра, се оценява на 11,8 млрд. долара. Според Мичек, консорциумът планира в най-близко време да се обърне за кредити към международни финансови организации.

Лондон блокира реформата
Проектът на реформа на структурата по наблюдаване на работата на финансовия и банковия пазар на ЕС, разработен от председателстващата в ЕС Швеция, се натъкна на неочаквани трудности. Както отбелязва вестник „Уолстрийт Джорнъл Юръп”, влиятелният комитет на министерството на финансите на Англия се изказал против „приемането на прибързани решения”. Лондон заплашва да наложи вето върху този проект, ако той бъде внесен за утвърждаване в сегашната му форма. Англия е против това, новите общи структури на ЕС да имат по-широки пълномощия, отколкото националните правителства на съюза.

Сметните палати на всички страни се включват към анализа на мерки по излизане от кризата
Сметните палати на всички страни трябва да се включат към анализа на мерки, които предприемат техните правителства за преодоляване на глобалната икономическа криза, в това число във формата на „голямата двайсетица”. За това заяви в Кейптаун/ЮАР/ председателят на Сметната палата на Русия Сергей Степашин. Там се открива заседание на Управителния съвет на Международната организация на висшите органи за финансов контрол. На съвета ще бъдат изслушани , в частност, отчети по борбата с корупцията.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

И таксиметровите шофьори са на автостоп

от Иво Инджев
37-годишният таксиметров шофьор Радостин Николов от Пловдив, който бе тежко ранен при катастрофа, причинена от пиян полицай, е починал, съобщи вестник „Марица“.
На 30 август служителят на Шесто РПУ в Пловдив Николай Ерелийски на 25 години се прибира с аудито си след нощна почерпка. На бул. „Пещерско шосе“ той се забива странично в таксиметров автомобил.
След удара Радостин остава близо месец в кома. Преди няколко седмици идва в съзнание и го изписват. Цялото му тяло е сковано от парализа, не може да говори.
Съпругата му Нели се грижи за него. В петък 13 – ти сутринта Радостин издъхва в ръцете й. Николов оставя сираче на 2 години.
Според проверката с дрегер в кръвта на Ерелийски е имало 1.59 промила алкохол.
Междувременно още един служител на Шесто РПУ бе засечен с алкохол след ПТП. 31-годишният Диян Попов е карал с 1.16 промила., съобщава сайтът „Днес”.
На кръстовището на бул. „Мария Луиза“ и „Източен“ пияният полицай се е блъснал в… такси.
Предполагам мнозина се досещат какъв въпрос следва, защото той произтича от логиката на на добре познати аналогични събития – ако в събитията у нас има логика:
Къде са протестиращите шофьори?
Протестираха на ръба на истерията и дори отвъд него преди 8 години, когато малкият Пепи Терзийски беше намерен мъртъв в един софийски парк. Беше дете на таксиметров шофьор. Искаха оставки, а храбрите медии побързаха да обвинят властта ( малко преди да се смени – беше в навечерието на изборите на 2001 година) в убийство на дете. Не, нещо повече,”България уби дете”, крещяха заглавията, а Слави посвети на тази тема под това мото цяло шоу с участието на главните редактори на главните вестници в държавата Тошо Тошев и Венелина Гочева. Третият участник в шоуто, един спортен журналист, роди обобщението тогава, че всички политици са тикви.
Само ден по – късно майката на убитото дете беше арестувана с доказателства като извършител на престъплението.
Историята с истерията се повтори, когато в софийския квартал Люлин на 8 февруари 2007 г. беше убит по време на работа таксиметров шофьор. Отново имаше обсада на парламента от таксиметрови шофьори, искане на оставки, макар също да не беше ясно в момента каква точно е вината на властта.
Сега, когато всичко е ясно от първия миг на престъплението, отнело живота на Радостин Николов, а властта повече от всякога е свързана ( макар и по формален признак) с извършителя, цари пълна тишина.
Не твърдя, че жълтите блокади на жълтите павета и гневните шофьорски тиради липсват някому и трябва да се повтарят, но бие на очи пасивността на същата гилдия, която проявяваше хиперактивност при подобни, далеч по – неясни казуси.
Какво е това: примирение, помирение ( с МВР и неговите пияни служители, в случая става дума за пиян убиец) или направо е отмиране на още една от „традициите” на гражданската реакция, колкото и тя да е спорна като основание и дори като легитимност от законова гледна точка?
Имаше я тогава, когато беше доста неадекватна, но я няма сега, когато аргументите за нея са абсолютно безспорни.
Въпросът има стойност за онези, които се опитват да поставят диагноза на болното ни общество. А за останалите – карай да върви!

Няма коментари: