петък, 13 ноември 2009 г.

СВЪРШИХА И ПАРИТЕ ОТ БУРКАНИТЕ! СЕГА НАКЪДЕ И С КАКВО? Е, ПОНЕ НЯКОИ СА СПОКОЙНИ.


ПО НЮЗ.БГ

ЕС не е променил нищо за 76 % от българите
76% от българите твърдят, че членството на страната в Европейския съюз не им се отразява, сочи проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч" .
Само 15 на сто заявяват, че са загубили от присъединяването към Общността. Гражданите смятат, че членството е печелившо най-вече за политиците, мошениците, корумпираните и младите хора.

Основният принос от приобщаването към европейското семейство е възможността за пътуване и работа в чужбина.
В същото време българите посочват, че без промяна са останали съдебната система, селското стопанство и борбата срещу престъпността. Конкретно на въпрос дали са чували за Лисабонския договор 60 на сто отговарят, че не са, а едва 3% имат представа за какво точно става въпрос.
Проучването обхваща 1 000 пълнолетни български граждани и е направено в периода от края на 2008 г. досега.

Договаряме 1 млрд.куб.м. копресиран газ от Азербайджан
Да се създадат съвместни българо-азербайджански дружества, които да участват на трети пазари, предложи президентът Георги Първанов след срещата си с азербайджанския си колега Илхам Алиев.
Азербайджан и България подписаха ключови споразумения за сътрудничество в областта на енергетиката и за доставка на газ.
Българският президент изрази своята удовлетвореност от проведените разговори. Ние имаме активен политически диалог, позитивна тенденция в икономическите отношения, подчерта още той.
По думите му е активно и взаимодействието на двете страни в международните, европейските и евроатлантическите структури.
България ще бъде ключов, активен фактор в процеса на източното партньорство, заяви още Първанов. Според него един от най-важните моменти в отношенията между двете страни е енергетиката.
Сключените споразумения с Азербайджан са важни, защото се отнасят за диверсификацията на България и Европа.
Преносът на един милиард кубични метра компресиран газ годишно от Азербайджан ще се осъществи и ще включи България в проекта TGA, смята още държавният глава.
Новото е стремежът ни да реализираме в най-кратки срокове един проект със снабдяването с компресиран газ от Азербайджан през Гърция за България, уточни президентът.
Този проект има своето геостратегическо значение, допълни още той.
Според него проектът няма да бъде по-скъп от другите проекти за доставка на газ, но със сигурност ще бъде по-динамичен и активен.
Тези енергийни споразумения ще бъдат двигателят на взаимоотношенията ни в по-широк план, изтъкна Първанов.
В условията на финансова криза е важно да се разкриват нови пазари. Много е важно да скъсим разстоянията, отбеляза държавният глава.
Затова според него трябва да се разрешат транспортните проблеми между Азербайджан и България.
Много се радвам да съм тук, в България, където постигнахме много добри договорености, заяви от своя страна и президентът Илхам Алиев. България играе много важна роля между Азербайджан и Европейския съюз, смята той.
Винаги сме усещали подкрепата на България Азербайджан да се интегрира в евроатлантическите структури, коментира още държавният глава.
Доставяйки газ за България, Азербайджан става партньор и на ЕС, категоричен е Алиев.
Двамата държавни глави са обсъдили и сътрудничеството в туризма, комуникациите, селското стопанство и транспорта.
Запитан кога НАБУКО ще заработи, Алиев заяви: Винаги сме подкрепяли проекта НАБУКО.
Има цял комплекс от въпроси, които трябва да бъдат решни преди той да стартира, допълни още президентът на Азербайджан.
По думите му неговата страна има капацитета да се включи в проекта с доставки на газ. Според Алиев обаче финансовата част на проекта не е ясна.
От своя страна българският президент не се ангажира с конкретни срокове, но допълни, че НАБУКО е многостранен проект, който не зависи от волята на България и Азербайджан.
Първанов изтъкна в същото време, че НАБУКО е приоритетен проект за ЕС.

С кучешки нашийник Станишев отговори на Дянковата пица
Лидерът на БСП Сергей Станишев отвърна с кучешки нашийник на провокацията на финансовия министър Симеон Дянков, който представи бюджет 2009 като празна кутия от пица, а бюджет 2010 като постна пица.
Като любител на кучета Станишев демонстрира с кучешка каишка как финансовият министър свива бюджета.
Така нагледно той показа в централата на партията как в бюджет 2010 със 30% са свити средствата за социална политика, орязани са парите за наука, за висшите училища.
Демонстрацията стана в присъствието на журналисти и млади социалисти, на които председателят на БСП връчи грамоти и книгата на Николай Добрев „Избрах съгласието и разума". Младите са випусници в института за социална интеграция.
По повод изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че в БАН работят „феодални старчета", червеният лидер бе категоричен, че това е цинично изказване, а подходът на новото правителство спрямо развитието на науката напомня много на подхода на либералните фундаменталисти.
Станишев изтъкна още, че Дянков всеки ден си мени мнението и му напомня на „неуправляема ракета".
Той посочи, че през 1995г, когато е започнал работа в партията, там е имало много малко млади хора и е липсвала система за обучение на млади лидери.
Пред младите социалисти Станишев каза още, че обучението, което им дава столетницата, ги прави по-силни и ги учи на политическа култура. За съжаление напоследък политическата култура в България драстично спада, подчерта той.
Освен това според Станишев новите демократи разчитат по един особен начин демокрацията.
Сега БСП се намира в страшно труден период посочи той. Целта на управляващите е „партията майка" да се маргинализира.
Затова сега мисията на БСП е да бъде реална опозиция и младите социалисти да опазят ценностната си система, посочи той.
Животът и политиците са борба. Днес България се нуждае повече от всякога от силна лява партия, допълни лидерът на БСП.
Той коментира и „техническата грешка" в бюджет 2010, заради която за малко да бъдат орязани помощите на майките-близнаци.
Със сигурност има много технически грешки в бюджета, изтъкна лидерът на БСП.
Лидерът на БСП коментира, че единствените антикризисни мерки, които се реализират в момента, са тези, които са били на предишното правителство.
Бившият премиер направи този коментар по повод обвинението на финансовия министър Симеон Дянков, че "с глупави решения планът Станишев е свил икономиката ни с 1% - 1,5% ".
Пред партийната централа Станишев се снима с младите социалисти.

Доган: Знам всичко, спокоен съм
Лидерът на ДПС Ахмед Доган окачестви искането на главния прокурор за отнемането на имунитета на двамата депутати от ДПС като умишлен опит за криминализиране на движението.
„Това е умишлено организиран опит за криминализиране на ДПС. Аз съм спокоен, защото знам точно за какво става въпрос", коментира Доган, цитиран от БНР.
По думите му, пулсирането на скандали е един от начините да се отклонява общественото мнение от съществените проблеми, които са свързани с управлението на държавата".
„В последствие ще се убедите, че от там няма да изскочи заек, който те търсят. Да не стане като прословутото барбекю", посочи лидерът на ДПС.
По-рано днес главният прокурор Борис Велчев е поискал имунитетите на двама депутати от ДПС, съобщи председателят на НС Цецка Цачева.
Двамата депутати са Гюнай Сефер и Митхат Табаков. И двамата са силистренски депутати и досега не са били народни представители.
Гюнай Сефер е от пропорционалната листа на ДПС, докато Митхат Табаков печели мажоритарния вот в силистренско

Дянков: Мерките на правителството вече дават резултати
Реализиранияр спад на икономиката ни от 5,8% се възприема по-скоро като положителен сигнал, тъй като Министерството на финансите е очаквал той да бъде по-голям. Това заяви вицепремиерът Симеон Дянков на специална пресконференция по повод огласените официални статистически данни на НСИ и Евростат.
По-малкият от прогнозирания спад Дянков обяснява с мерките на правителството и по-конкретно на Министерство на финансите, които са започнали да дават резултат. На първо място вицепремиерът посочи борбата с контрабандата. Благодарение на действията на новото ръководство на агенция „Митници" вносът на нелегални стоки от Турция, Китай и други страни значително е намалял. Това пък е оказало ползотворно влияние върху производителите на стоки у нас.
Изчисленията на Дянков показват, че спадът на БВП е щял да бъде по-малък - между 2,5 и 3 процентни пункта, ако предишното правителство беше подходило по-адекватно към задаващата се криза. Помолен да даде по-конкретна информация той посочи цялата антикризисна програма на кабинета „Станишев". „Предишният кабинет е действал на парче и не са били постигнати по-мащабни резултати", каза Дянков.
Другата причина са спрените еврофондове. На въпрос на Money.bg ако не бяха спрени еврофондовете с колко щеше да бъде намален спадът на БВП, Дянков отговори: „Само заради спрените средства от еврофондове БВП е спаднал с 1,5%."Дянков прогнозира, че изминалото трето тримесечие, настоящото четвърто за 2009 г. и следващото първо за 2010 г. ще бъдат най-тежки за икономиката ни. Въпреки това прогнозираният спад от 6,3% подчинената му Агенция за икономически анализи и прогнози няма да се сбъдне. „Спадът ще бъде по-малък", категоричен беше Дянков.
Очакванията на финансовия министър са, че от второто тримесечие на следващата година може да се очакватг първите принзаци за излизане от кризата.
Дянков коментира и фискалното състояние на държавата. Той заяви, че решаващи за намаляване на натрупания дефицит през годината от над 540 млн. лв. ще бъдат ноември и декември.
Според Дянков в момента въпросът е какви непредвидени разходи ще излязат до края на годината, а не колко повече ще успеят да съберат НАП и Агенция „Митници". Вицепремиерът е категоричен, че благодарение на реформата в приходната агенция и в митниците през октомври се е повишила събираемостта на акцизи, а през ноември ще бъде събрано повече ДДС.
Той съобщи, че внимателно следи всеки ден бюджета, но от там идват непрекъснато нови удари. Като такива той посочи изчерпания бюджет за железниците и държавно гарантирания дълг на БДЖ, според който в края на този месец е трабвало да се дадат 20 млн. лв. за заплати, а пари нямало.
Попитан дали ще прпоменя акцизите на бирата и твърдия алкохол Дянков заяви, че в проектобюджета те не са заглегнали, но ако парламентът реши подобна мярка тя ще бъде добра за фиска. Прогнозите на финансовото ведомство сочат, че ако се увеличат акцизите върху спиртните напитки, в хазната ще влязат допълнително около 61 млн. лв.
"Поцицията на Министерството на финансите, че по време на криза не бива да има диференцирани ставки където и да било." Така Дянков коментира предложението на парламентарната комисия по бюджет и финанси т. нар. морски лица да плащат данък върху доходите си от 1% през следващата година, като се промени Законът за облагане на доходите на физическите лица.
Вицепремиерът отбеляза, че отпадналото облекчение за акциза на горивата за земеделците е с номинална стойност от 71 млн. лв., които те ще си получат обратно като директни субсидии. Стана ясно още, че се предвижда към края на годината фискалният резерв да достигне 8 млрд. лв., при малко над 7.6 млрд. лв. сега.
По думите на Дянков т. нар. контролиран дефицит, който беше поискан от синдикатите и други органзиации, отключва исканията на различни сектори и те започват да се стремят към все по-висок ръст на разходите. Така постепенно се достига до свръхдефицит от над 3%. Подобна фискална политика на контролиран дефицит според него е довела до силното влошаване на икономиките в Северна Европа. В заключение Дянков каза, че такова нещо като контролиран дефицит в условия на криза няма.

ПО МONEY.BG

Данъчните стават все по-нагли

Безпрецедентна кражба на 172 000 лв. разкри проверка на Териториалната дирекция на НАП в София, съобщават от пресцентъра на приходната агенция.
Двама служители от отдел „Проверки" в столичната НАП са изготвили акт за връщане на 172 000 лв. ДДС на фирма, на която данъкът е трябвало да се възстанови.
Един от двамата служители обаче е подменил последната страница на документа, като в него е вписал вместо банковата сметка на фирмата, тази на собствения си син.
Кражбата е разкрита два дни по-късно, когато проверяващи от НАП София са установили, че титулярът на банковата сметка, по която са преведени парите е различен от фирмата, на която е трябвало да се възстанови ДДС.
Благодарение на действията на проверяващите от НАП София сумата е възстановена и не е нанесена щета на бюджета или на фирмата, на която сумата е следвало да се върне.
Снощи директорът на приходната агенция в София София е изпратил уведомление за случая до Прокуратурата, а днес изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов е уволнил двамата служители.
В последните 6 месеца петима служители на столичната НАП бяха уволнени за корупция.
В резултат на вътрешни разследвания и сигнали в момента текат десетки проверки на инспектори от НАП София.
„Уволних тази служители незабавно. Вече предадохме на прокуратурата всички доказателства, които сме събрали и се надявам на бърза присъда. Нееднократно изпълнителният директор на НАП и ръководството на столичната дирекция са обръщали внимание на инспекторите в София стриктно да спазват закона, вътрешните процедури и Етичния коденкс. Въпреки това виждаме такава безпрецедентна наглост.
Заради разкритията на корупция до месец във всички екипи, извършващи проверки и ревизии в София ще се въведе задължителна ротация, включително на ръководителите им.
По този начин ще се ограничи корупционната връзка между служители на НАП и фирмите", коментира шефът на НАП Красимир Стефанов.

Изсичането на горите в Амазония застрашава икономиката на Южна Америка
Изсичането на горите в Амазония трябва да се намали наполовина и да достигне равнището от преди 20 години, препоръчват авторите на изследване на бразилския институт за космически изследвания (INPE).
Обработените снимки от спътник за цялата 2008 г. показват, че се изсечени гори на площ от 12,911 хил. кв. километра. Предварителните данни за 2009 г. показват, че през настоящата година изсичането ще намалее до 7 хил. кв. км. Според учените намаляването на площите с гори в Амазония за 2008 г. се равнява на 20-годишна сеч, откакто регионът се наблюдава от космоса. Учените уточняват, че повече от половината от горите в Амазония (68%) са частна собственост, но въпреки това изсичането е незаконно.
Изсичането на горите в Бразилия и най-вече в джунглите на Амазонка и мерките за тяхната защита е един от болезнените въпроси както на вътрешната, така и на външната политика на страната. Според източници на правителството изсичането на горите в Амазония може да коства загуба от $1 трлн., показват прогнозните данни на Програмата на ООН по околната среда (UNEP). Заради изсичането на горите се увеличават изпаренията не само в Бразилия, но и нейните съседни страни в Южна Америка, а това вече заплашва аграрния сектор в региона.
Данните на INPE показват, че от басейна на Амазония ежедневно се изпаряват 20 млрд. тона вода. Част от тази влага се връща обратно и заради това учените смятат, че „за съхраняването на Амазония трябва да се мисли не само от екологична гледна точка, но най-вече от икономическа, тъй като ако тази тенденция да нарастват изпаренията в близките 50 години производството на селскостопанска продукция в региона ще намали до санитарния минимум, а за износ няма да може да се мисли изобщо".
На Бразилия се падат 47,8% от общо изсечените тропически гори на Земята в периода от 2000 до 2005 год. За сравнение в Индонезия, втората държава в света по изсечени гори, се добива дървесина от 7 хил. кв. метра годишно, а общата площ на изсечените гори е по-малко от 12,8% от общо изсечените гори в света.
Еколози и икономисти неведнъж са упреквали Бразилия, че използва неефективно природните си ресурси. Благодарение на новия президент на страната Лула да Силва вече е приета програма за ограничаване на сечта в горите на Бразилия, а изследванията на INPE са част от тази програма. От космическия институт на Бразилия съобщават, че за реален ефект на програмата ще може да се говори в края на март 2010 г., когато се очаква мониторинговия доклад за 2009 година.


ПО INSURANCE.BG

Петък 13-ти се оказа фатален за сивата икономика

Започна работа Обществен съвет за ограничаване на неформалната икономика
Започна работа Обществен съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика, създаден по идея на Асоциация на индустриалния капитал в България в партньорство с Конфедерацията на независимите синдикати в България, в рамките на проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика” с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. За Председател на Съвета бе избрана г-жа Христина Митрева - заместник-министър на труда и социалната политика.
Основната цел на Обществения Съвет ще бъде да осигурява синергия между социалните партньори, различните държавни органи и медиите за ограничаване и превенция на неформалната икономика, както и да дава препоръки за подобряване на изпълнението на проектните дейности при необходимост. Той ще заседава поне веднъж на шест месеца, а при необходимост и по-често и ще генерира идеи за изпълнение на действия за ограничаването и превенцията на неформалната икономика.
Ограничаването на неформалната икономика би имало незабавен положителен ефект върху инвестициите и икономическия растеж. Нейната разнородна структура и сложност обаче изискват интегриран институционален подход и системни координирани стратегически действия. Затова в Обществения съвет участват представители на Министерството на труда и социалната политика, Министeрство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на земеделието и храните, Националния осигурителен институт, Главна дирекция по труда, Главна дирекция „Гранична полиция”, Национална агенция по приходите, Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО), Държавна комисия по стоковите борси и тържища, КНСБ, КТ „Подкрепа”, Българска Стопанска камара, БТПП, Български съюз на частаните предприемачи „Възраждане”, БНТ, Дарик финанс и други.
На своето първо заседание Общественият съвет прие правилник за своята дейност, както и методология за мониторинг и оценка на дейностите по ограничаване и превенция на неформалната икономика.
Проектът „Ограничаване и превенция на неформалната икономика” се изпълнява от партньорите АИКБ и КНСБ в периода 2009 – 2013 г., като планира да осъществи поредица от мерки с цел ограничаване и превенция на неформалната икономика в страната и конкретно в секторите машиностроене, електротехника, информационни технологии, инфраструктурно строителство, лека промишленост, парфюмерия и козметика, млекопреработване, туризъм, небанкови финансови услуги и услуги от общ интерес.
А.Г.

ИА”Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” с ново ръководство
Министър Александър Цветков назначи Деян Дънешки за директор на изпълнителната агенция
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, назначи Деян Дънешки за директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".
Деян Дънешки е инженер с магистърска степен по изчислителна техника от Техническия университет.
Работил е в Техническия университет и в компании от сектора на информационните технологии.
А.Г.

Хонконг – новата цел на данъчните власти в САЩ
През август Швейцария и САЩ се договориха за предаването на сведения за сметки на 4450 американски клиенти на UBS
Хонконг стана новата цел на американската данъчна администрация, която провежда глобална кампания срещу отклоняващите се от налози американци, след данните, които получиха от швейцарската банка UBS, съобщи агенция „Блумбърг“.
През август Швейцария и САЩ се договориха за предаването на сведения за сметки на 4450 американски клиенти на UBS. Но официално Вашингтон ще получи първите данни в началото на следващата година.
Междувременно около 7,5 хил. американци се възползваха от обявената данъчна амнистия, която приключи на 15 октомври и разкриха данни за задграничните си сметки.
В момента САЩ се опитват да определят каква роля играят финансовите структури в Хонконг при отклоняване на данъци, съобщи агенцията, позовавайки се на осведомени източници.
БР

Мениджъри от Уолстрийт се се превръщат в собственици на закъсали банки
Някои от бившите банкери на Уолстрийт се готвят да участват в търговете, организирани от Федералната корпорация за застраховане на депозитите на САЩ за правото да придобият някои от фалиралите банки
Някои от бившите банкери на Уолстрийт се готвят да участват в търговете, организирани от Федералната корпорация за застраховане на депозитите на САЩ за правото да придобият някои от фалиралите банки, както и да получат финансова подкрепа от водещите кредитни компании като Goldman Sachs Group Inc и Deutsche Bank AG, писа „Уолстрийт джърнъл“.
Бившият изпълнителен директор на JPMorgan Chase Co Уилям Харисън, бившият му колега от Wachovia Corp Робърт Стийл и Херб Бойдстън – ексшеф на Hibernia Corp са в списъка на тези ветерани, които имат подобни планове, твърди изданието, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.
Миналият месец бившите ръководители на Citizens Financial Group Inc, подразделение на Royal Bank of Scotland Group PLC, привлякоха $1,15 млрд. в хода на създаването на компанията NBH Holdings Corp, чиято цел е придобиването на проблемни банкови активи.
Сред другите банкери, които търсят инвеститори за участие в подобни аукциони са Чарлз Райнхарт – бивш шеф на надзора и изпълнителен директор на НР Ahmanson и Даниел Хили – ексфинансов директор на North Fork Bancorp, съобщава още изданието.
БР

Бъфет е за силен натиск върху ръководствата на закъсалите компании
"Трябва да бъдат намалени заплатите във всички учреждения, които се обърнаха към властите с молба за финансова помощ", е заявил Бъфет
Легендарният инвеститор Уорън Бъфет, собственик на конгломерата Berkshire Hathaway Inc. заяви, че американските власти трябва да изискат по-големи жертви от ръководствата на тези компании, които бяха спасени от фалит с огромни финансови инжекции от страна на държавата. "Трябва да бъдат намалени заплатите във всички учреждения, които се обърнаха към властите с молба за финансова помощ", е заявил Бъфет пред студенти по икономика в Колумбийския университет.
Неговата реч, както и изказването на основателя на Microsoft Corp. Бил Гейтс бяха предадени по CNBC.
Холдингът на Бъфет успя да премине през тежката рецесия благодарение на резервите от $44 млрд., както и отказът от рисковани ипотечни инвестиции, които доведоха множество финансови гиганти миналата година до ръба на пропастта. В момента инвестиционният портфейл на Berkshire съдържа активи на минимум пет спасени от държавата компании. Холдингът е най-големият акционер в American Express Co., която вече погаси дълга си пред правителството от $3,4 млрд., както и в банката Wells Fargo&Co., дължи на Вашингтон $25 млрд.
Бъфет дори успя да извлече полза от предоставените заемни средства на пострадалите компании. Той се сдоби с гарантиран дивидент в размер на 10% от инвестираните около $8 млрд. в General Electric и банка Goldman Sachs, която взе от държавата кредит за $10 млрд.
Бъфет обаче отказа финансова подкрепа на закъсалия застрахователен гигант American International Group Inc., чието спасение струваше на данъкоплатците $182,3 млрд.
БР

EVN се интересува от инвестиции в горския сектор в България
Фирмата има изградени 40 топлофикации на основата на биомаса на територията на Австрия
Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов се срещна с представители на австрийската компания EVN, която има богат опит при реализирането на проекти за биомаса. Фирмата има изградени 40 топлофикации на основата на биомаса на територията на Австрия и се интересува от възможности за сътрудничество и инвестиции в горския сектор в България.
На срещата се обсъдиха възможностите да бъдат проучени условията за съвместно публично-частно партньорство при реализирането на бъдещ пилотен проект у нас в областта на биомасата. Зам.-министър Костов уточни, че в момента се водят разговори за осигуряване на техническа помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за проучване на възможностите за използване на дървесна биомаса за производство на енергия. Той посочи още, че 76% от територията на горите в страната се стопанисват от Изпълнителната агенция по горите, като до момента дървесината се използва главно за дърводобив. С оглед на това е необходимо да се разнообразят приходите в горския сектор, заяви зам.-министър Костов и допълни, че осъществяването на такива проекти дава възможност това да се случи.
А.Г.

Корейският пенсионен фонд купува централата на HSBC В Лондон
Южнокорейският пенсионен фонд е изпреварил Deutsche Securities в покупката на сградата
Южнокорейската Национална пенсионна служба – (National Pension Service - NPS) ще подпише следващата седмица договор за придобиването на централата на HSBS в Лондон, съобщиха медиите. NPS е петият по размер на активите пенсионен фонд в света.
„В преговори сме и очаквам да ги приключим рано следващата седмица” – коментира говорител на фонда. Южнокорейският пенсионен фонд е изпреварил Deutsche Securities в покупката на сградата, като след покупката ще я отдаде с договор за обратен лизинг на британската банка за срок от 18 години.
HSBS обмисля продажбите на офисите си на Пето авеню в Ню Йорк, в Париж, както и този в Лондон от няколко месеца.
NPS има активи за близо $200 млрд. и готви инвестиции за $3 млрд. в имоти в Токио, Сидни, Лондон, Ню Йорк. Фондът нае мениджърската компания Rockspring в подготовка на покупката в Лондон.
БР

С 6 млн. лв. от ОП „Регионално развитие” ще се обновят сградите на три културни институции
Ще ремонтират Драматичен театър „Адриана Будевска” в Бургас, Националната галерия за чуждестранно изкуство в София, Ески джамия и ще бъде създаден музей на религиите в Стара Загора
С 6 144 281,76 лв. от ОП „Регионално развитие” ще се реконструират сградите на три културни институции. Министърът на културата Вежди Рашидов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е ръководител на Управляващия орган на оперативната програма подписаха три договора за предоставяне на безвъзмездната помощ.
Средствата се предоставят по схемите: „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали” и „Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма”.
По първата ще се финансира обновяването на фасадата и преустройството на Драматичен театър „Адриана Будевска” в Бургас (1 335 588,11 лв.) и основният ремонт на сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София (2 440 312,34 лв.).
Договорът по втората схема е за 2 368 381,31 лв. Те ще бъдат използвани за консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиите в Стара Загора.
Изпълнението на проектите по двете схеми ще осигури ремонт или реконструкция на културните институции, внедряване на мерки за енергийна ефективност, подобряване на достъпа за хора с увреждания до сградите и доставка на подходящо оборудване. Чрез тях ще се обезпечи развитието на конкурентоспособни туристически атракции, основани на паметници на културата с национално и световно значение, и на туристически атракции във вътрешността на страната, притежаващи културно-историческо наследство със значителен туристически потенциал. Ще се подкрепи съхраняването на националното и световно културно наследство.
А.Г.

в-к "Стандарт": Удрят ни с данък имоти
Срокът за връщане на ДДС се съкращава от догодина
Нова тесла с данъка за имоти подготвиха депутатите. Необлагаемият минимум за имоти пада от 2520 на 1680 лв., реши бюджетната комисия вчера. Така една трета от притежателите на имоти в малките населени места, които в момента не плащат данък, от догодина ще дължат налога на общината. В по-широк диапазон бяха гласувани и границите за определяне на данъка върху недвижими имоти - от 0,1 до 2,5 на 1000. От 0,1 до 3 на 1000 пък стават границите за определяне на данъка при придобиване на имущество. Това ще увеличи приходите на общините и ще подпомогне децентрализирането им, аргументираха се депутати.
Народните представители гласуваха още срокът за възстановяване на ДДС за фирмите да се съкрати драстично. В момента са необходими три месеца за приспадането и 45 дни за възстановяване на налога. От 2010 г. ДДС ще се връща със срок от два месеца плюс 30 дни, предвиждат промените в закона, приети на второ четене. Шест месеца след влизане в сила на Закона за ДДС всички търговци трябва да приведат в ред касовите си апарати за осъществяване на електронна връзка с НАП. Всички фирми, регистрирани по ДДС, трябва да си направят електронна поща, с която да комуникират с НАП, решиха още депутатите. Ако до 3 месеца дадена компания няма такъв имейл, тя ще бъде автоматично дерегистрирана по Закона за ДДС.
За вторник беше отложено гласуването дали хонорарите на адвокатите и нотариусите да се облагат с 20% ДДС.

в-к "Стандарт": Зидарите - с матура, висшистите с две
Оценката ще важи само в дипломата, не и за университет
Учениците в десети клас ще държат национален изпит в края на учебната година. Това е една от идеите, които ще залегнат в новия проектозакон за училищно и предучилищно образование. Засега това е само вариант, който ще бъде подложен на широко обществено обсъждане, преди да се стигне до вземане на решението, твърдят експерти. Новият закон трябва да бъде предложен от просветното министерство следващата година с идеята да влезе в сила през 2011 г.
Причината за изпита след десети клас е, че с новите стандарти школото ще може да се завършва и след него, без учениците да продължават в 11-и и 12-и. Вероятно обаче дипломата от този изпит няма да важи при кандидатстване в университет. Възможно е тя да остане само като документ за завършена образователна степен, но да не се приема от университетите. Младежите, които я получат, ще имат право да започнат работа и след 10 клас. За кандидатстване във ВУЗ трябва задължително да се учи до 12 клас. след което да се положи зрелостен изпит.
Другата промяна предлага в средното училище до десети клас да бъде изравнен броят на часовете по общообразователните предмети в професионалните училища и останалите гимназии. В момента първите учат пет часа по-малко български език и затова показват плачевни резултати на матурите, особено последната година. По-малко са и часовете им по математика, история, география, заради което преподавателите се принуждават да редуцират учебното съдържание и на практика нямат време за упражнения върху предадения материал.
Допълнителните часове по български и литература ще заменят сегашните ЗИП, които профилираха учениците още от девети клас. Идеята е в бъдеще профилирането да става чак в 11 клас. Тогава гимназистите ще избират предмети, които да изучават с допълнителен брой часове. По този начин образованието в последните два класа ще се доближи до британската просветна система.
Учениците от професионалните школа имат шанса и да отърват втората задължителна матура, гласи друга идея за текстове в закона. За такава ще им се брои държавният изпит по специалността, който те и сега полагат. Освен него ще им се налага да държат единствено зрелостен изпит по български език и литература.

в-к "Монитор: Фандъкова сигурен победител на вота
Балотаж в София при активност под 30%
Йорданка Фандъкова е сигурен победител на кметските избори в София, прогнозираха социолозите. Основната интрига в частичния вот за кмет на София в неделя е не кой ще победи, а каква ще е избирателната активност. Ако е под 30%, е възможно да се стигне до балотаж, макар вероятността за това да е ниска.
Това сочат прогнозите на четирима от водещите социолози в страната - Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", Петър Живков от МБМД, Кольо Колев от "Медиана" и Васил Тончев от "Сова харис", цитирани от БТА. Те са категорични, че Йорданка Фандъкова в момента води убедително пред основния си опонент Георги Кадиев.
Но от това колко хора ще отидат да гласуват в неделя зависи каква ще е крайната разлика между двамата.
"Според изследването ни от средата на октомври очакваната активност ще е ниска - от 30 до 35%. При такова положение Йорданка Фандъкова има всички шансове да спечели още на първия тур с около 52-53% резултат, а дистанцията й с Кадиев се очертава 3:1", обясни директорът на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Според нея интригата кой ще е следващият кмет на столицата най-вероятно ще се реши още на първия тур, но ако активността падне с много под 30%, разликата между Фандъкова и Кадиев намалява и се увеличава възможността да има балотаж. Апатия сред избирателите заради липсата на интрига и нисък процент гласували прогнозира и Петър Живков от МБМД. "Преднината на Фандъкова е голяма, но всичко зависи от активността - ако е прекалено ниска и има силна мобилизация на БСП, е напълно възможно да се стигне и до втори тур", коментира и той. Между 45 и 50% за Фандъкова и от 12 до 15% подкрепа за Кадиев отчитат изследванията на "Сова Харис". Директорът на агенцията Васил Тончев също подчерта, че е важна активността. Но не от гледна точка на това, дали ще има балотаж, а заради разликата между двамата основни претенденти. "Ако е много ниска, може и да се стигне до втори тур, но това е почти изключено. Разликата между Фандъкова и Кадиев обаче има значение от гледна точка на политическата обстановка в страната. Едно е дистанцията да бъде 4:1, както се прогнозира, а съвсем друга 2:1 - това би показало, че има чуваемост по отношение на опозицията", смята Тончев.
Изненади, ако процентът на гласувалите бъде под 30 на сто, прогнозира директорът на "Медиана" Кольо Колев. Според него при това положение било възможно да има интрига и в персоналния избор за кмет, защото зависи чии избиратели ще отидат да гласуват. "В такъв случай не са изключени дори парадоксални победи и парадоксални загуби", заяви Колев.

Deutsche Welle : Луди пари за купчина бетон
В Китай вече има опасен сапунен мехур на недвижимите имоти
Китайците са известни с пословичната си пестеливост. За покупката на жилище обаче те са готови да спестяват в продължение на десетилетия. В същото време супербогаташите стават все повече. Последицата - имотите поскъпват.
Китай е обзет от бясната страст да строи и купува недвижими имоти. Според една международна фирма за недвижими имоти обаче офис-сгради в най-централните части на Пекин и Шанхай са до 30% непродадени. А когато човек се движи из някои от новостроящите се жилищни квартали, често не вижда нито един светещ прозорец.
Едно близко до китайската комунистическа партия списание дори писа, че са се появили "роби на недвижимите имоти". Един от тях е Шанхайският инвеститор Ву Лин, 31-годишен, който заедно със съпругата си има годишен доход от 150 000 евро - твърде висока сума за Китай. И въпреки това: "Нашият нов апартамент ни струваше около 300 000 евро. Ежемесечно изплащаме по над 1 000 евро - това е сериозен финансов товар за семейството. Мисля, че цените на недвижимите имоти в Шанхай са прекалено високи. Повечето хора нямат възможност да си ги позволят. Дори ние, въпреки високите доходи, бяхме принудени да вземем назаем пари от родителите ни. Мебелите също са извънредно скъпи."
Ву Лин е закупил жилището си през март. Оттогава насам цените на недвижимите имоти в района са нараснали с 20%. Мнозина се питат дали е нормално това, че имотите в най-скъпите китайски градове като Шанхай, ШенЖен и Пекин междувременно са поскъпнали двойно в сравнение с 2007 година. Йе Тан, експерт по недвижимите имоти в Шанхай, обяснява - "През тази година държавните банки са отпуснали около 800 милиарда евро кредити - по-голямата част от тях са отишли в ръцете на държавни концерни. Те направиха рекордни разходи за получаването на разрешителни за строителство, а от това цените на строителните парцели нараснаха неимоверно. Това пък се харесва на местните власти, защото печелят от данъци и такси.

Guardian : Лондон готви план за ограничаване на имиграцията
За да се подпомогне наeмaнето на британци, правителството ще въведе схема за допълнителната им квалификация
Британският премиер Гордън Браун обяви планове за ограничаване на имиграцията, която залива Великобритания, като ключова част от плана ще бъде свиването на списъка с професии, за които ще се търсят неевропейски имигранти. Браун обяви мерките в специална реч, като анализаторите отбелязват, че това е първото му толкова сериозно изказване по проблема, откакто е на поста. По думите на премиера темата за контролирането на имиграцията не може да бъде табу и хората, които я повдигат не бива да бъдат описвани като фашисти.
И в момента работодателите трябва да доказват, че няма подходящ местен кандидат, поради което са наели работник имигрант.
Системата ще се запази, но работодателите ще трябва да рекламират свободната позиция поне месец преди да я дадат на чужденец. За да се подпомогне наeмaнето на британци, правителството ще въведе схема за допълнителната им квалификация, най-вече в областите кетъринг и медицински персонал, за да може те да пълнят тези работни ниши.
Също така броят на чуждестранните студенти ще бъде ограничен, тъй като голяма част от тях се оказват фиктивни и остават в страната, за да работят. Най-засегнати ще се окажат искащите да посещават кратки езикови или квалификационни курсове. Ограниченията няма да окажат влияние върху чужденците, които правят магистратура или докторантура. От университетите и колежите ще се иска доказателство, че могат реално да поемат издръжката на студентите.

Daily Mail :Дания плаща на имигранти, за да си тръгнат
Копенхаген ще предлага сериозни финансови стимули на имигранти, които не могат или не искат да се интегрират в датското общество
Копенхаген ще предлага сериозни финансови стимули на имигранти, които не могат или не искат да се интегрират в датското общество, за да се завърнат по родните си места. Идеята е на крайнодясната Датска народна партия, която е третата сила в парламента. От партията съобщиха, че са постигнали споразумение с управляващите консерватори по въпроса в рамките на преговорите за новия бюджет на страната.
Всеки чужденец, решил да напусне Дания, ще получи близо 12 000 британски лири, което е десет пъти повече от предишния подобен финансов стимул от 1997 г. Според критици планът на дясноцентристкото правителство в Копенхаген праща грешно послание за чужденците.
„Решихме, че е от значение да увеличим помощта за имигрантите, които искат да се върнат в родината си, защото не са способни да се адаптират в датското общество и се нуждаят от финанси, за да започнат нов живот”.
Така защити идеята говорителят на Датската народна партия Сьорен Есперсен.
От 1997 г. 2524 имигранти са напуснали доброволно Дания, като повечето от тях са били от бивша Югославия, Ирак, Иран, Либия, Сомалия и Турция. Имигрантите съставляват 7,3 на сто от датското население, като броят им достига 5,5 милиона.

Corriere Della Sera : От недохранване страдат 200 милиона деца
Според данни на ООН, двеста милиона деца под 5 години от бедните страни по света имат проблеми с растежа заради недохранване
Над 1 милиард души, или един на всеки шестима души по света гладува. Причината за това са покачващите се цени на храните, икономическата криза, войните и трафикът на наркотици. Това съобщи организацията на ООН по прехрана и земеделие. Междувременно генералният директор на ФАО Жак Диуф призова хората по света да участват в еднодневна гладна стачка в знак на солидарност с гладуващите по света. Своеобразната гладна стачка ще се състои в събота. Диуф призова хората по целия свят да гласуват в онлайн петиция срещу глада. Петицията е в сайта http://www.1billionhungry.org. Очаква се в нея да се подпишат 1 милиард души, почти колкото са и хората, страдащи от недохранване и глад по света.
Докладът и призивът на Диуф идват в навечерието на срещата на върха на ФАО, която ще бъде в Рим в периода 16-18 ноември. Преди нея пак в Рим, между 13 и 17 ноември, 400 представители на неправителствени организации от целия свят също ще дискутират проблема с глада и недостига на храни по света. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще участва в срещата на върха на ФАО, за да насърчи участниците да действат заедно в осигуряването на достъп до храните на всички страни по света, уточни говорителката на Бан Мари Окабе, цитирана от Франс прес.
Междувременно със свой доклад излезе и Фондът за децата на ООН. Според данни на организацията, двеста милиона деца под 5 години от бедните страни по света имат проблеми с растежа заради недохранване.
Над 90 процента от тези деца живеят в Азия и Африка. Над една трета от смъртните случаи при деца от тази възрастова група са свързани именно с недохранването, сочи още докладът.
Документът отчита напредък в Азия. Там през 90-те години на миналия век 44 процента от децата под 5 години са имали проблеми с растежа заради недохранване. Сега процентите са сведени до 30. В Африка обаче напредък няма и процентите, които през 90-те години на миналия век са били 38, сега са сведени само до 34.

Deutsche Welle :Страхът от свинския грип - изгоден бизнес!
По време на пандемия глобалната икономика обикновено се свива, но има отделни фирми, които извличат ползи от извънредната ситуация
По време на пандемия глобалната икономика обикновено се свива, но има отделни фирми, които извличат ползи от извънредната ситуация. Фармацевтичните концерни например, които печелят в момента луди пари от ваксините.
Най-силно финансово облагодетелствани в момента са големите фармацевтични концерни, които произвеждат ваксина срещу свинския грип - например британската Глаксо Смит Клайн, американската Бакстър и швейцарската Новартис. Това не е случайно, твърди Томас Шийсле - анализатор на фармацевтичния пазар.
"По традиция участниците в този бизнес са малко на брой. Това се дължи отчасти на факта, че в миналото той е бил силно регулиран и ограничаван от държавните органи и институции, които са били и основните купувачи. От друга страна производството на ваксини, от гледна точка на технологичната трудност, не е за всяка уста лъжица. В този бизнес производителите трябва да отговарят на редица строги изисквания."
За сметка на това пък производствени цехове има на много места по света, например в Дрезден, в сградата на бившето саксонско предприятие за серуми. Междувременно то е собственост на британския концерн Глаксо Смит Клайн, който произвежда на това място в шест дни от седмицата на трисменен режим препарата Пандемикс. За целта ежедневно се доставят по 350 000 пресни кокоши яйца.
Глаксо произвежда 440 милиона опаковки ваксина. Само Германия е закупила 50 милиона - това е най-голямата поръчка до момента. По-малки дози от препарата федералните и провинциални власти са поръчали при Бакстър и Новартис. Тъй като търсенето на подобни антивирусни препарати в момента е гигантско, се предполага, че и печалбите са извънредно големи. Петер Лугауер от Комерцбанк казва: "Принципно може да се каже, че нито един от тези концерни в момента не произвежда на загуба. Но все пак мисля, че това не е най-печелившият им бизнес до момента. В Германия предполагаме, че акциите на въпросните фирми ще реализират по около 2% допълнителни печалби от сегашната ситуация."
Тези печалби обаче са съвсем сигурни. През последните години цените на ваксините спаднаха до известна степен, но все още няма няма производители на генерични препарати, а там, където са допуснати такива, те са принудени да получават лиценз от притежателите на оригиналния препарат. Като цяло обаче бизнесът с препарати за превенция срещу инфекциозните заболявания набира скорост, казва Лугауер.


ПО TechNews.bg

ИТ седмицата: криза е, но има светлина в тунела

Продължават да излизат мрачни оценки за състоянието на пазара, но същевременно и не толкова лоши данни за някои негови сегменти
Смесени чувства остави у ИТ обществото отиващата си седмица. Продължават да излизат мрачни оценки за състоянието на пазара, но същевременно и не толкова лоши данни за някои негови сегменти. В държавната администрация пък текат процеси по преструктуриране и оптимизации на звената, свързани с ИТ, ефектът от които ще очакваме да видим в следващите години. Според някои наблюдатели, промените са фатални, а други ги намират за оздравителни.

ИТ бизнесът - нерадостни доклади и плах оптимизъм

За масово излизане на ИТ брендове и дистрибутори от много пазарни сегменти съобщиха анализаторите от CBN. 117 марки са напуснали бизнеса у нас през тази година, а едва 19 са новите, като броят на участниците се връща до нивата от 2005 година, разкри новото годишно проучване на компанията.

На полето на корпоративния софтуер бизнесът бележи едва 1,7% ръст тази година в сравнение с 2008 г., съобщи през седмицата IDC. Подобно увеличение е "трагично" на фона на двуцифрения растеж, характерен за последните няколко години. Сегментът на големите предприятия е близо до пълно насищане, поради което ERP доставчиците у нас ще имат доста повече възможности в малкия и средния бизнес, посочиха от IDC.

Завидни резултати на пазара у нас през третото тримесечие обяви Acer. Компанията излиза начело при компютрите с 39,2% дял, благодарение на ръст от 40,9% на годишна база и общо 22 534 продадени устройства с марката Acer, по данни на IDC.

Неблагоприятната икономическа обстановка в България засегна бизнеса и на мобилните оператори. Най-големият от тях, Мобилтел, обяви спад на приходите. През третото тримесечие те възлизат на 157,7 милиона евро, спрямо 179 милиона евро за същия период на миналата година. Понижението е поради по-ниските приходи от абонаментни такси и трафик, както и от по-слабите постъпления от роуминг и взаимно свързване, в резултат на предприета регулация.

Държавата - рокади и оптимизации

Седмицата ще се запомни с активността на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Първо, той даде на прокуратурата одитния доклад за „Български пощи” ЕАД, който разкрива нередности при обновяване на автопарка на държавното дружество. По-късно министърът обяви оптимизация на състава на Комисията за регулиране на съобщенията - от 9 на 5 души. Цветков също така се обяви за отмяна на закона за публично радиоразпръскване с цел само частни компании да участват в конкурсите за цифровизиране на БНТ и БНР, като се освободи от тази тежест държавата.

Едновременно с оптимизациите, предприети от министъра, текат преструктурирания и рокади на отговорните ИТ постове в държавата. Новината от последния момент е, че управителят на системния интегратор Грамма Нет ИС Деян Дънешки става директор на Изпълнителна агенция "Електронна съобщителна мрежа и информационни системи" (ЕСМИС), която е наследник на ДАИТС.

В момента тече и конкурсът за избор на директор на Дирекция "Електронно управление" при МТИТС. Вече има петима одобрени кандидати и предстои скоро измежду тях да бъде избран човекът, който в продължение на почти 4 години ще определя стъпките на електронното ни правителство.

Интернет - под знака на БГ Сайт 2009

Във фокуса на интернет обществото тази седмица бяха наградите на конкурса БГ Сайт 2009. Над 23 хиляди души гласуваха за своите любими сайтове, формирайки наградите на публиката. 32-членно жури от специалисти в сферата на интернет маркетинга, комуникациите, софтуера, медиите и индустрията пък определи победителите в отделните категории.

Интерес провокира и анкетата на Регистър.БГ относно въвеждането на интернационализиран домейн от първо ниво за нашата страна. В анкетата са предложени домейните .бг, .бя и .рб, както и възможност потребителите сами да предложат друга комбинация от два символа на кирилица. Кандидати пред ICANN за национални регистратори са още сдружение Унинет и Публичен Интернет Регистър.
Междувременно започна вписването в регистър на юридически лица, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения. По такъв начин е реално възможно наказването на лицата, които изпращат СПАМ-ове. Санкцията за нарушителите е до 1500 лв., съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Светът - големите сделки са факт

Зачестилите напоследък поглъщания в световната ИТ индустрия подсказват намеренията на големите играчи да посрещнат по-силни възстановяването на пазара. Новината на седмицата безспорно е решението на HP да погълне мрежовата компания 3Com в сделка на стойност 2,7 милиарда долара.

В петък непримиримите конкуренти на пазара за процесори - Intel и AMD се споразумяха по мирен път да решат съдебните спорове. Гигантът Intel ще заплати на своя по-малък опонент сумата от 1,25 милиарда долара, а AMD ще оттегли обвиненията си в нарушаване на антитръстовите закони.

Motorola също разбуни духовете през седмицата. Авторитетна агенция съобщи, че компанията възнамерява да продаде апетитно парче от бизнеса си и по-точно - подразделението за производство на оборудване за кабелни и безжични оператори. Motorola очаква да получи от евентуалния купувач 4,5 милиарда долара.

Такава беше ИТ седмицата накратко, с основните събития. Идва следващата, която, предвид активния сезон в края на годината, се очаква да бъде не-по-малко интересна.

Няма коментари: