четвъртък, 5 ноември 2009 г.

ДОЙЧЕ ВЕЛЕ НИ ОСВЕДОМЯВА ЗА НОВ ТАЕН ДОКЛАД, ДОКАТО ГРИПА ТРЪШКА ПОГОЛОВНО, И ЖАЛИМЕ ЗА 40 ХИЛ. ДУШИ ОТ ХАЗАРТ БРАНШA ДЕТО ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ РАБОТА!

ПО НЮЗ.БГ

49 училища в София затварят за 4 дни
49 училища в столицата излизат в грипна ваканция. Заради високото нива на заболеваемост сред учениците от днес до понеделник учебни занятия няма да има.

От тези 49 училища само едно ще остане затворено, заради липсата на парно отопление.
Освен учениците, в останалите 48 училища много от преподавателския състав също боледува.
Припомняме, вчера стана ясно, че има голяма вероятност да се обяви грипна ваканция за училищата в цялата страна заради бързото увеличение на заболеваемостта. Решението трябва да бъде взето до края на седмицата, когато се очаква заболелите от грип да достигнат 196 на 10 000 души, което е и достатъчно, за да се обяви епидемична обстановка.
Към вчерашна дата статистиката показва, че 132 на 10 000 души са с грип или грипоподобни заболявания. Това са около 100 000 души в национален мащаб.
Грипна епидемия е обявена в 12 области в страната.
Също вчера бе обявено за пети смъртен случай от новия щам А(Н1N1). Починал е мъж на 27 години от Петрич. По информация човекът е провеждал самолечение и е потърсил лекарска помощ едва на 10-ия ден след появата на симптомите.

Над 100 000 болни от грип у нас
Министърът на здравеопазването Божидар Нанев запозна депутатите с епидемичната обстановка в страната.
Според него все още не е достигната граничната стойност за обявяване на национална грипна епидемия - 200 заболели на 10 000 души, предаде БТА.
По данните от вчера болните са 140 на 10 хиляди, т.е. малко повече от 100 000 са заболелите от грип у нас.
Към днешна дата са налични 10 хиляди опаковки антивирусни препарати, утре се очаква да постъпят още 30 хиляди.

Има 5 смъртни случая.
В момента още петима са в по-тежко състояние и са в болница.
Правителството отпусна допълнителни 12 милиона лева за закупуването на антивирусни препарати. В момента в болниците има около 130 000 дози от тези лекарства, а плановете са да се закупят още 600 000 дози. В търговската мрежа се очаква да постъпят около 60 000 дози в началото на следващата седмица.

Евгений Желев: И този грип ще отмине
Бившият здравен министър Евгений Желев даде положителна оценка на действията на настоящия екип в министерството спрямо новия грипен вирус.
„Адекватно действа екипът на министър Нанев, поведението е правилно", определи Желев и посочи, че като цяло обществото трябва да приема малко по-спокойно нещата.
„Не трябва да се преиграва със ситуацията. Това е един грип, който ще мине и ще отмине, както птичия грип. Повече от това, което правят хората, няма какво да се направи", каза Евгений Желев.
Евгений Желев коментира и бюджета за здравеопазване за следващата година, съобщава БНР.
Според него намалението няма да се усети в спешната и психиатричната помощ, както и в услугите, предлагани в медико-социалните домове. Драстичното е намален обаче бюджетът на Здравната каса, посочи Желев.
Той разкритикува прекалено бързото приемане на Закона за здравното осигуряване. По думите му всички закони и законопроекти, които предвиждат реформата в здравната система е трябвало да се разгледат на куп и съответно с подкрепата на съответния финансов ресурс.

Борисов към ДАНС: Да ви има, или да ви няма
И ние политиците, и вие от ДАНС трябва да направим всичко възможно да изчистим името на ДАНС и името на държавата - двете неща в момента вървят заедно."
Това заяви премиерът Бойко Борисов пред ръководството на агенцията, главния прокурор, вътрешния министър и депутати.
Борисов напомни, че в другите държави разузнавателните и контраразузнавателните централи всеки ден информират важните лидери какво става в Европа.
„Като прочете три пъти: България - скандал, България- скандал, България -скандал, той спира да чете вече.
Това не е надеждно за него и поставя резолюция: разширявайте информацията и внимавайте с тях, подчерта премиерът и предупреди представителите на ДАНС:
„Ако искате да продължаваме да си го причиняваме, ще стане логичен въпросът да ви има, или да ви няма."
На кръглата маса, организирана от парламентарната комисия за контрол на ДАНС, шефът на агенцията Цветлин Йовчев представи новата концепция и набелязаните законодателни и организационни промени за агенцията.
Те предвиждат намаляване броя на управленските нива, съкращаване на времето за движение на информацията, съкращаване на общата администрация, избягване на паралелната работа, подобряване на координацията и взаимодействието, ефективността на контрола, въвеждане на диференцирано заплащане според квалификацията опита и приноса в операциите.
Промените в законодателството ще донесат стабилност на сектора, изтъкна от своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов.
Главният прокурор Борис Велчев препоръча промените в ДАНС да бъдат така направени, че агенцията да разполага със силен правен екип.
Велчев подчерта, че трябват гаранции, че когато постъпи материал от ДАНС в прокуратурата, той съдържа необходимия минимум, за да не се налага връщане.
Главният прокурор изтъкна, че очаква ДАНС да започне да се самосезира.
По-рано днес шефът на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов коментира, че това, което е направено с ДАНС до момента, е съзнателно парализиране на възможността да се търси отговорност от предишното управление, за да не могат да бъдат разкрити техните престъпления.

Отговорността в ДАНС е нарочно парализирана
Това, което е направено с ДАНС до момента е съзнателно парализиране на възможността да се търси отговорност от предишното управление, за да не могат да бъдат разкрити техните престъпления.
Това мнение изрази председателят на парламентарната комисия за контрол над ДАНС Иван Костов.
"Евентуално дело срещу Сергей Станишев и Петко Сертов не може да бъде обречено", допълни Костов:
Коство обясни, че при всеки случай, когато човек приема класифицирана информация, той оставя знак и поема отговорността за нея.
Да се даде пример на всички, защото разследването има и възпитателна цел, има превенция в поведението и отсъжданията на съда. Да покаже на всички останали, че с тези неща, като класифицираната информация, не може да се постъпва безотговорно, посочи Иван Костов.
Според него само дълбока реформа в агенцията ще я направи по-ефективна.
В ДАНС трябва да се работи по въпросите на националната сигурност, а не по политически проблеми и партийно строителство, допълни Иван Костов.
Припомняме, днес в Народното събрание ще се състои кръгла маса на тема „Концепцията за реформа на ДАНС".
Дискусията е организирана от парламентарната комисия по контрол на ДАНС.
На форума изказвания ще направят министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев.

Разкриха още 5-ма, общували с Красьо
ВСС оповести още 5 имена на кандидати за административни ръководите, разговаряли с Красьо Черния.
53 телефонни разговора е провел Николай Господинов, заместник-председател на Окръжен съд Плевен.
30 разговора е провела и Румяна Ченалова от Градски съд Стара Загора.
21 телефонни разговора и множество лични срещи с бизнесмена Красимир Георгиев е провел и съдията от Районен съд Плевен Димитър Кирилов.
Кандидатът за административен ръководител Даниел Минов е имал една среща с Красьо Черния и 14 разговора.
Прокурорът от Апелативна прокуратура София, Иван Петров е разговарял с Красьо черния 53 пъти.
Лазар Груев, член на Висшия Съден Съвет, призова веднъж завинаги въпросът за комуникациите с Красьо на прокурори и съдии да бъде решен, а не на всяко заседание да се оповестяват по няколко имена.
Да бъдат

ДПС призна добрите попадения на Борисов
ДПС отчита както успехите, така и неуспехите на новото правителство след пърите 100 дни управление, като дава и висока персонална оценка за действията на премиера Борисов.
Това стана ясно от разговора в сутрешния блок на БТВ с Камен Костадинов - заместник председател на парламентарната група на ДПС.
Не могат да се отрекат външнополитическите успехи на премира Бойко Борисов и добрите попадения в областта на сигурността, каза представителят на ДПС.
За тези 100 има неща, с които открито не сме съгласни, каза Камен Костадинов, като посочи ревизиите, които се правят, огласяването на неща, които не са доказани и неефективната работа на парламента.
ДПС е готово на всякакви избори - и на предсрочни, и на редовни избори, но едни предсрочни избори са хабене на обществена енергия, отбеляза депутатът.
Според него правителството е ясно двупартийно, макар че Атака няма представители.
Коментирайки появилите се съмнения за евентуална сделка между ГЕРБ и ДПС Камен Костадинов заяви, че подобно твърдение е обидно, както за ДПС, така и за ГЕРБ.
„ДПС никога не е правило сделки. Това е някаква шпиономания.", коментира още той.

13 кандидатстват за шеф на митница Варна
13 са одобрените кандидати в конкурса за директор на Регионална митническа дирекция- Варна. Двама от кандидатите са жени, а останалите - мъже.
6 са кандидатурите за поста в Бургас. Имената на допуснатите и за останалите дирекции са публикувани на електронния сайт на Агенция „Митници".
Кандидатите трябва да представят писмена концепция за „Ролята и мястото на регионалната митническа дирекция в системата за управление на митническата администрация".
Концепциите ще се защитават от 17 до 19 ноември, а с успешно преминалите и този етап кандидати ще се проведе интервю.
Кандидатите да оглавят варненската митница са и най-много, в сравнение с останалите регионални митнически дирекции. За София до конкурса са допуснати 9 кандидати, за Русе - 11, за Пловдив - 7.

Цецка Цачева се среща с представители на НПО
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще се срещне днес в 14.15 часа с представители на неправителствени организации, работещи в сферата на интеграцията на хората с увреждания.
Те ще представят изготвен от организациите законопроект за лична помощ, който цели да се създаде правната рамка, гарантираща достъпа до такава помощ на всеки човек с увреждане.
В срещата ще участват народни представители от парламентарната комисия по труда и социалната политика

40 хил. души от хазартния бранш остават без работа
Увеличаване на данъчната ставка ще доведе до колапс развлекателната хазартна индустрия.
Противно на очакванията за увеличаване на приходите в бюджета с 12 млн. лв., ще се случи точно обратното - те ще намалеят, категорични са от Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ).
Позицията й е във връзка с приетата на първо четене в Народното събрание промяна в ЗКПО за увеличаване на данъка в хазарта от 10% на 12%.
Според експертната оценка на асоциацията при регистрирания към момента спад в сектора от 40%, е невъзможно акумулирането на допълнителни приходи в бюджета със ставка по-висока от настоящата.
Напротив, секторът няма да може да запази работните места, приходите ще намалеят, стотици фирми ще бъдат принудени да ликвидират дейността си, категорични са от БАРХИ.
Те привеждат данни на Държавната комисия по хазарта, според които в бранша са заети близо 80 000 души.
Предвид икономическата криза и с предложените промени в закона около 40 000 служители на трудов договор в бранша, най-вероятно ще бъдат съкратени.
При средна заплата от 700 лв., това ще доведе до допълнителни загуби само от непреки данъци в размер на 11,2 млн. лв. месечно или 134,4 млн. лв. годишно.
Тяхната издръжка и преквалификация ще трябва да бъде поета от държавата и вместо предвидените 12 млн. лв. повече за една година, хазната със сигурност ще се лиши от близо 12 млн. лв. на месец или 134 млн. лв. на година от прекратено внасяне на непреки данъци за заети лица.
От асоциацията уточняват, че в горните сметки въобще не са добавени загубите за хазната от закритите фирми, по-малко внесени данък печалба и ДДС, социалните разходи за безработните, намалелия пряк данък от хазарта и др.
В същото време, съгласно официалната статистика, оборотът само на нелегалните интернет хазартни оператори в България през 2007 г. е около 700 млн. лв., а през 2008 г. е надхвърлил 1 млрд. лв.
Държавният бюджет губи от неплатени данъци за 2008 г. над 120 млн. лв.. За 2009 г. най-вероятно тази сума ще надхвърли 160 млн. лв. Всяка година тази сума нараства с 20% до 40%.
От БАРХИ са категорични, че рискът от развиване на зависимост към хазарта съществува, но превенция не може да се осъществи с неговата забрана.
Наблюденията върху играчите през годините, откакто хазартът в България е регулиран, доказват, че поставянето в законова рамка е първата голяма стъпка към предпазване на потребителите от развиване на зависимост.
Според изследвания на най-голямата великобританска организация за превенция на пристрастяванията GamCare в днешно време има най-голяма зависимост от геймърството в интернет и през мобилните телефони.
Следва пристраствянето към пазаруването, пристрастяването към хипнотичното седене пред телевизора, едва тогава идва ред на цигарите и алкохола, а чак пето и шесто място си делят зависимостите от хазарт и работохолизъм.

НАП поглъща Агенцията за държавни вземания
Агенцията за държавни вземания ще се влее в НАП от първи януари 2010 година, съобщиха от приходната агенция.
Днес е назначен и нов ръководен екип на АДВ. Новият изпълнителен директор на агенцията е Димана Митева, досегашен директор на дирекция „Събиране" в Териториалната дирекция на НАП София.
Нейн заместник е Ели Ушева, също досегашен служител в НАП Пловдив.
Назначаването на експерти от НАП на ключовите ръководни постове в АДВ цели възможно най-бързото подготвяне на вливането на АДВ в приходната агенция.
Предстои през идната седмица да се изработи план за интеграцията на двете агенции, който ще бъде поетапно изпълняван, се казва още в съобщението на НАП.

Чехия може да излезе от ЕС
Чехия може да излезе от Европейския съюз, а една от целите на чешкия президент Вацлав Клаус може да бъде връщането на изгубения суверенитет на страната след
влизането в сила на Лисабонския договор за реформиране на ЕС.
Това заяви заместник-ръководителят на канцеларията на чешкия президент Петр Гаек, цитиран от РИА Новости.
"Влизането в сила на Лисабонския договор ще доведе до там Чехия да престане да бъде суверенна държава", каза президентът Клаус на брифинг във вторник след като
подписа Лисабонския договор и по този начин сложи край на процеса на ратификация от страните-членки на ЕС.
По думите на Гаек "президентът /Клаус/, безусловно, се явява един от играчите на
чешката политическа сцена". "Мисля, че една от крайните му цели е връщането на суверенитета на Чехия.Така разбрах аз вчерашното му изявление", заяви Гаек.
Петр Гаек е един от най-близките и информирани сътрудници на чешкия президент.

Мароко експулсира шведски дипломат
Властите в Мароко обявиха за персона нон грата съветника в посолството на Швеция
Анна Блок Мазойер, предаде АФП.
Мазойер присъствала на брифинг в мароканското външно министерство, където се сдобила със секретни документи за Западна Сахара, които предала на сепаратистите от движението "Фронт Полисарио".
Предаването на документи в ръцете на "враговете на териториалната цялост на
страната нарушава всички дипломатически и етични норми", се казва в съобщение на
мароканското външно ведомство.
В отговор шведските дипломати са заявили, че инцидентът касае само отношенията между двете страни и не е свързан с настоящото шведско председателство на ЕС.
Регионът на западна Сахара, по-рано принадлежал на Испания, през 1979г. напълно е
бил окупиран от Мароко. От тогава военнополитическото движение "Фронт Полисарио" се
бори за независимост на Западна Сахара и води въоръжена борба с мароканците с подкрепата на Алжир.

ООН евакуира свои служители от Афганистан
Обединените нации ще евакуират 900 от международните си служители от Афганистан.
Изтеглянето започва от днес, съобщи източник от ООН в Кабул, цитиран от световните агенции.
Причина за изтеглянето е загрижеността за сигурността на официалните лица.
На 28 октомври при нападение на талибаните срещу хотел, ползван от ООН, бяха убити петима служители на организацията.
„ООН намалява броя на международните си служители от 1 300 до 400, като решението влиза в сила незабавно", е заявил източникът.

Полша иска защита от Русия
Министърът на външните работи на Полша Радослав Шикорски призова САЩ да разположи войски на територията на страната му, за да може да я защити при евентуална военна агресия от страна на Русия.
По време на конференция във Вашингтон Шикорски припомни, че неотдавна Русия и Беларус проведоха в близост до територията на Полша съвместно военно учение. В него взеха участие стотици танкове и друга военна техника.
По думите му в момента в Полша има всичко на всичко 6 американски военни.
"Ако от едната страна има близо 900 танка, а от другата - 6 военнослужещи, това би ли убедило вас?", задава въпрос Радослав Шикорски.
Външният министър напомня и това, че при встъпването на страната му в НАТО Русия е получила уверението, че няма да се разполагат значителни военни сили в близост до нейните граници, т.е. в Източна Европа.
„В същото време никой не би и могъл да си представи, че войска изобщо няма да бъде отправена на там. Аз смятам, че това е необходимо да се направи", отбелязва полският министър.
Полша не скри разочарованието си от решението на Белия дом за отказ от разполагане на противоракетна отбрана на нейна територия. От друга страна обаче то предизвика и съответен отказ от страна на Русия да разполага ракети в Калининградския анклав. Москва категорично се противопоставяше на плановете на ПРО за Източна Европа.
Сикорски коментира, че вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън по време на визитата си в Полша е уверил, че САЩ ще продължат да бъдат стратегически съюзник.
"Въпреки това, делата са по-убедителни от думите", допълва Радослав Шикорски.
"Ако вие все още смятате така, на нас са нужни някои стратегически уверения", каза още полският министър.
Военното учение неотдавна предизвика сериозно безпокойство в Полша, като изданието „Впрост" съобщи, че по време на маневрите са се отработвали не толкова защита на газопровода Северен поток", колкото настъпление на войски към полските брегове и използване на самолети за придвижване на ядрено оръжие. Освен това военните са се обучавали и за потушаване на въстание точно в онези райони на Беларус, където живеят не малко етнически поляци.

Чавес: Ходете до тоалетната с фенерче
Президентът на Венецуела Уго Чавес призова сънародниците си да ходят до тоалетната
с джобно фенерче като една от мерките за преодоляване на енергийната криза.
Това съобщи АФП.
"Ако ставаш в три часа сутринта, за да отидеш до тоалетната, приятелю, защо да
палиш всички тези лампи. Сложи си едно фенерче на нощното шкафче", предложи Чавес.
Това не е първият опит на венецуелския президент да оптимизира разхода на
електроенергия в санитарно-хигиенната сфера. Преди 2 седмици президентът-социалист
призова венецуелците да не ползват джакузи, като отбеляза, че сам той си взема душ за 3 минути, за да не изразходва много вода.
Правителството обяви редица мерки за икономии, които трябва да спестят 20% от сега ползваната електроенергия - за намаляване и контрол на консумацията на ток в обществения сектор, за поощряване на компаниите да произвеждат собствена електроенергия и за контрол върху вноса на уреди, консумиращи твърде много ток.

Руски спецове атакуват наша сграда в Москва
Рано тази сутрин в жилищната част в българския Промишлено-търговски център в Москва са нахлули въоръжени лица с маски, вероятно от руските специални служби.
Според първоначална информация милиционерите са се държали грубо със присъстващите, без да дават обяснения, съобщава БНР.
Към центъра пътува българският консул в Москва, за да разясни случая.
Посолството ни има готовност да изпрати нота до руското външно министерство, защото навлизането на територията на центъра на руските служби става в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.
Според нея в сгради с дипломатически статут представители на властта на съответната приемаща страна могат да влизат само с разрешение на посланика.
В момента представители на министерството провеждат среща с ръководство на българския център в Москва.
Припомняме, малко преди края на мандата си ексминистър Петър Димитров издаде заповед да отпадне дипломатическия статут на вероятно най-големия български имот зад граница.
Междувременно Интерфакс съобщи, че в столицата се провежда мащабна операция срещу организирането на нелегален хазарт.
В информацията обаче не се посочват адресите, на които спецслужбите правят проверка и не може да бъде определено дали присъствието на милиционери в Българския център е част от тази операция или става въпрос за нещо друго.
До този момент са открити 6 големи и още няколко по-малки игрални заведения.

Руски националисти разстреляли адвоката Маркелов?
Руски медии съобщават, че във връзка с убийството на адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова са задържани двама мъже - членове на забранената крайно дясна националистическа организация "Руско национално единство" (РНЕ).
От полицията не дават конкретна информация за задържаните, но и не отричат, че такъв арест е направен, пише „Интерфакс".
Според неофициалните данни бившите членове на радикалната организация са непосредствените извършители на убийството на Маркелов и Бабурова - тези които са стреляха в центъра на Москва през януари 2009 година.
Според „Комерсант" става въпрос за млад мъж и неговата приятелка, и двамата членове на РНЕ. РИА Новости обаче съобщава, че задържани са двама мъже.
Според коментарите от днес, като мотиви за убийството на Маркелов категорично се налагат от неговата работа и противопоставянето му в съдебна зала на действия на националистите.
Лидерът на забранената „Руско национално единство" Александър Баркашов отрече организацията и нейни членове да са замесени в бруталното убийство.
В края на октомври месец братът на убития адвокат Михаил Маркелов заяви, че знае кои са убийците и организаторите на покушението. В собствено разследване той е установил, че те имат връзки и към други неформални организации и извън Русия.
На съобщението от руския Хелзинкски комитет реагираха относително песимистично и припомниха, че нееднократно руските служби са обявявали, че са стигнали до убийците на Политковска, но това и до този момент не е станало.

Иран задържа журналист на Франс прес
Журналист от агенция Франс прес е бил задържан от иранските сили за сигурност.
Това е станала вчера, когато репортерът е отразявал протестите в столицата Техеран, с които се отбеляза 30-та годишнина от нападението на американското посолство.
Антиправителствени демонстранти се сблъскаха с полицията.
Не е известно къде е откаран репортерът, съобщават от бюрото на Франс прес в техеран.

Дисниленд Париж обвинен в расизъм
Френска антирасистка организация твърди, че Дисниленд Париж има политика да наема работници европейци, тъй като повечето посетители на парка също са бели.
В документите, които кандидатите за работа попълват, са изброени няколко категории - чернокожи, африканци, жители на други държави, карибския регион, хора от островите или френски граждани.
Говорител на парижкия увеселителен парк отхвърли обвиненията.
В доклада на антирасистката организация се посочват още 14 базирани във Франция компании, които използват подобно профилиране при наемането на служители.


ПО MONEY.BG
Бюджетът на плюс с 8 млн. лв. за октомври
Бюджетът за месец октомври е балансиран. Според предварителните оперативни данни и оценки за изпълнението на Консолидираната фискална програма (КФП) приходите превишават разходите с около 8 млн. лв. на месечна база, съобщи Министерството на финансите.
Приходите и помощите по КФП за октомври са в размер на около 1,996 млрд. лв. Размерът на разходите и вноската на Република България в общия бюджет на Европейския съюз е 1,988 млрд. лв., като разходите се свиват с около 9 % спрямо същия месец на миналата година.
В резултат на мерките за ограничаване на разходите и за повишаване на събираемостта на приходите, драстичният месечен дефицит за юли (564,3 млн. лв.) бе свит и за октомври бюджетът е балансиран с минимално превишаване на приходите над разходите.
От ведомството на Симеон Дянков уточняват, че данните за изпълнението на основните параметри по КФП са на месечна база и представляват предварителни оценки за изпълнението на консолидирания бюджет за месец октомври. В края на ноември ще бъдат публикувани окончателните данни на база подадените месечни отчети за касовото изпълнение от първостепенните разпоредители с бюджетни кредити.
На интернет страницата на Министерството на финансите все още не е публикуван месечният бюлетин за изпълнение на консолидирания бюджет за октомври, за да се види колко всъщност е бюджетното салдо от началото на годината. Преди два дни на среща на бизнеса с правителството, когато премиерът обяви, че държавният бюджет за октомври вече е на плюс, Борисов каза, че на годишна база е "половин милиард лева, от които 132 млн. лв. трябва да платим за ланшния сняг".

Милиция атакува най-скъпия български имот в Москва
Отряд на милицията с особено предназначение е нахлул в жилищните блокове на Българския център на промишлеността в Москва (ЦПРБМ). По информация на посолството ни в Москва те са се държали грубо, но все още не е ясна причината за действията им, съобщи кореспондентът на БНР в Москва. Към най-скъпия български имот в руската столица пътува българският консул за изясняване на случая.
Посолството ни има готовност да изпрати нота до руското външно министерство, защото навлизането на територията на центъра става в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, според която в сгради с дипломатически статут представители на властта на съответната приемаща страна може да влизат само с разрешение на посланика. Представители на министерството провеждат среща с ръководството на Българския център на промишлеността в Русия.
Според говорителя на Министерството на външните работи Драгосвет Горанов, цитиран от БНР, сградата на ЦПРБМ е атакувана от 23-ма милиционери, които са направили обиск в дома на бизнесмена Николай Николов, който е представител на българската фирма в руската столица "Милениум". Най-вероятно МВнР ще изпрати протестна нота, но се очаква мнението на българския консул в Москва Николай Панайотов, който е бил на мястото.
Говорителят на МВнР припомни, че центърът е собственост на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което се разпорежда и управлява имота.
Нека припомним, че няколко седмици преди края на мандата си министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров издаде заповед да отпадне дипломатическият статут на най-големия български дипломатически имот зад граница - сградата на българския Център на промишлеността в Москва.
Скандалът се разгоря, след като стана ясно, че Петър Димитров е действал в полза на снахата на бивш секретар на ЦК на БКП. Директор на центъра, който е служител на Министерството на икономиката, има дипломатически паспорт и ранг на втори секретар, е Малина Божинова - снахата на секретаря на ЦК на БКП Георги Божинов.
Промишленият център и жилищният блок са построени през 1984 г. До края на юни са се ползвали по силата на Спогодба между бившия СССР и НРБ и на практика българската държава не е имала права върху тях.
Имотът е много апетитет. Само административната сграда към центъра, която е с площ 32 725,9 кв. метра, по пазарни оценки е на стойност 161,5 млн. евро. Освен това в жилищната кооперация има 204 апартамент с обща разгънатата площ от 13 051,1 кв. метра и по средна пазарна оценка кооперацията струва над 64,5 млн. евро.

„Банките и кабинетът ще работят за по-ниски лихви”, „Вадят царя от гората”, „България в грипна ваканция”, „Таванът на пенсиите ще падне едва през 2012 г.”
„Банките и кабинетът ще работят за по-ниски лихви", съобщава от първата си страница „Дневник"
Банките ще предложат на правителството мерки за подобряване на средата, в която работят. Ако те се приложат, ще се създадат обективни предпоставки за намаляване на лихвените нива по кредитите. Това заявиха в сряда банкери след среща с финансовия министър Симеон Дянков. Конкретни предложения ще бъдат направени до седмица, а след това банките и министерството ще изготвят общо становище за облекчаване на условията.
"Обсъждахме идеи и възможности за осигуряване на по-евтин ресурс от външните пазари, възможности за по-добро усвояване на средствата от еврофондовете", каза пред "Дневник" Виолина Маринова, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България (АББ) и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. "Впоследствие ще набележим конкретни мерки за подобряване на икономическата среда", допълни тя. Такива могат да бъдат подобряване на правната защита на кредитора срещу недобросъвестни кредитополучатели и промяна в изискването за 100-процентова обезпеченост с държавни ценни книжа (ДЦК) на бюджетни средства в търговски банки, даде пример Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Пощенска банка.
Целите на общите усилия ще бъдат да се намери начин да се намали цената на ресурса, който банките ползват за кредитиране, както и клиентите им да работят в по-добра икономическа среда. Когато се създадат достатъчно предпоставки за намаляване на лихвите по кредитите, банките ще го направят, защото по-ниските лихви означават и по-добро обслужване на заемите от клиентите, посочиха още банкери.
Такова условие е нормализирането на депозитния пазар и на лихвите по влоговете, които плащат банките в България - 7-8% средно за депозити в евро и 9-10% за левови при годишна инфлация близо до нулата. В същото време лихвите по влоговете в другите страни от ЕС са около 2-3%, обясниха банкери. Депозитната война беше една от причините за високите лихви и по кредитите през последната година. Статистиката на БНБ за третото тримесечие обаче показва, че привличането на средства от този пазар достига предела си, което води и до стабилизиране на лихвите.
Условие за понижението им е и намаляването на политическия и икономически риск за страната, което ще направи по-евтино външното финансиране. Вчера след заседание на Министерския съвет Симеон Дянков каза, че България е с най-нисък финансов и политически риск сред страните на Балканите и Прибалтика, което се вижда от нивото на застраховките срещу неплатежоспособност на държавата (т.нар. CDS). За октомври то е 212 пункта за България, 229 - за Естония, за Румъния е 280, а за Латвия - 553.
Още от статията на „Дневник"
„Вадят царя от гората", съобщава от първата си страница „Стандарт"
Царят е на път да загуби горите си. Това, което не посмяха да направят наследниците на комунистите, се готви да стори кабинетът "Борисов".
Държавата си иска чрез съда всички 16 544 дка, върху които Симеон и кака му Мария Луиза сложиха ръка. Това стана ясно, след като земеделският министър Мирослав Найденов внесе в прокуратурата 16-те папки по спорната реституция. За първи път Сакскобургготски ще трябва да доказва в съда, че не е взел с измама масивите в Рила.
Отделно царят може да изгори с 5 млн. лв. за изсечената над 30 000 куб. м дървесина. 56 декара от леса са вече препродадени, съобщи още министър Найденов. Той ще иска сделките да бъдат анулирани.
Още по тема на „Стандарт"
„България в грипна ваканция", констатира на първата си страница „Монитор"
Национална грипна епидемия ще бъде официално обявена в страната ни от понеделник. Броят на заболелите от новия вирус A(H1N1) вероятно ще достигне 200 на 10 000 души население до края на седмицата, което е необходимата стойност за затваряне на училища и спиране на плановите операции. Това прогнозира здравният министър Божидар Нанев вчера.
28 училища в столицата излизат в грипна ваканция стана ясно вчера. Школата в цялата страна вероятно ще бъдат затворени от понеделник.
"Училищата се затварят, когато отсъстват 30% от учениците, спрени са свижданията в повечето болници, създадени са областни щабове за борба с грипа", обяви мерките здравният министър. Препоръката на правителството е грипната ваканция да бъде 7 дни.
В момента в грипна епидемия са областите Габрово, Бургас, Ямбол, Силистра и Стара Загора, както и общините Никопол, Варна, Самоков, Враца, Шумен и Търговище, обяви Нанев. Той обобщи, че болни в страната са 00 000 българи или 132-ма на 10 000 души население, като се очаква броят им да достигне 150 000 още в петък.
Правителството ще отпусне 12 млн. лв., с които ще се купят още медикаменти и ваксини срещу грипа. Досега в болниците са доставени 130 000 дози от двата вида антивирусни препарати тамифлу и реленца, а в склада на министерството има още 65 000 дози.
Още от статията на „Монитор"
„28% от строителните фирми у нас са прекратили дейност", информира от първата си страница „Класа"
Около 28% от строителните фирми у нас вече са прекратили дейността си вследствие на кризата, показва доклад на компанията за недвижими имоти „Форос", който се позовава на данни на Камарата на строителите. Според управителя на компанията Добромир Ганев за първите 9 месеца на годината в България е регистрирано намаление на поръчките в сектора с 30%-35%. Още по-сериозна е цифрата по отношение броя на затворилите агенции за недвижими имоти - между 30% и 40%.
Показателен за негативните тенденции на пазара е и резкият спад на строителните разрешителни. Според Ганев техният брой се е върнал на нива от 2005 г. През второто тримесечие на годината са издадени 1892 разрешителни за строеж на жилищни сгради, което на годишна база представлява понижение с 32%. Причините за това са както намаленият обем на преките чуждестранни инвестиции, така и ограниченият кредитен ресурс, свитото търсене, по-високият риск, отчитат анализаторите.
Припомняме, че според министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев спадът в оборотите на строителните компании у нас вече е между 30% и 35%, а всяка десета фирма се очаква да фалира в следващите месеци. Прогнозата на Плевнелиев е между 500 и 600 от общо 5500 компании в сектора да изпаднат в много затруднено положение в началото на следващата година.
Според доклада на „Форос" свиването на имотния пазар намира израз преди всичко в понижаването на броя на регистрираните покупко-продажби на недвижимо имущество.
Още от статията на „Класа"
„Таванът на пенсиите ще падне едва през 2012 г.", информира от първата си страница „Сега"
Промени в движението на бюджета на държавното обществено осигуряване изненадаха депутатите от социалната комисия в парламента вчера. Там вече е записано, че таванът на новоотпуснатите пенсии, който трябваше да падне от 1 януари, остава до 31 декември 2011 г. Обяснението е традиционно - липсата на пари и икономическата криза.
Другата изненада беше, че така шумно рекламираните добавки за старост и вдовишките надбавки ще се раздават от 1 юли, а не от 1 януари, както беше обещано. Според програмата на ГЕРБ пенсионери над 75 г. с до 300 лв. пенсия ще взимат диференцирано до 50 лв. отгоре, а надбавката върху пенсията на вдовец става от 20 на 25%.
Още от статията на „Сега"
„Недоволните българи", анализира „Дневник"
Берлинската стена отдавна изчезна, а с нея се изпари и ентусиазмът от първите дни на рухването на комунизма. Допитване сред над 14 хиляди души в 9 европейски държави, включително България, показа, че одобрението за демокрацията и пазарната икономика доминира, но вече не е толкова категорично. Носталгията по "добрите времена" е неизличима, но добрата новина е, че родените след 1989 г. определено подкрепят принципите на демокрацията и свободната инициатива. Масово обаче цари разочарование от качеството на лидерите, отсъствието на правосъдие, корупцията, престъпността и принудата да се емигрира в търсене на по-добър живот.
"Дневник" представя как оценяват страната си българите в анкетата на института "Пю".
Две десетилетия след рухването на комунизма в Източна Европа българите са най-недоволни от всички от смяната на тоталитаризма с демокрация.
Ако през май 1991 г. - малко преди да се разпадне бившият СССР - 76% са одобрявали промяната, днес техният дял е намалял до 52%. Така страната отчита най-големия за нов член на ЕС и НАТО спад в одобрението (24 пункта). Единствените по-разочаровани в района от прехода са украинците - срив от 72% на 30%.
България е и сред едва трите държави в ЕС, където драстично е намаляло одобрението на преминаването от планова към пазарна икономика. През 1991 г. приемането на капитализма се е харесвало на 73% от българите, днес техният дял е 53%.
Това показва извършена през септември анкета сред над 14 хиляди души от американския социологически център "Пю" (*The Pew Research Center for the People & the Press*), която е повторение на същото проучване от 1991 г., проведено от предшественика на института - Times Mirror Center for the People and the Press (1990 - 1995).
В допитването има и някои парадокси - почти четири пъти (от 4% на 15%) се е увеличил броят на българите, доволни от живота си, но пък 62% отговарят, че при комунизма се е живеело по-добре, а всеки шести (18%) смята, че положението му е долу-горе същото.
Възрастта има значение
Когато отговорите се разбият по възрастови групи, се вижда, че най-младите и образованите (18-29 години) са и най-доволни от живота си. Ако през пролетта на 1991 г. доволни са били едва 3% от тях, днес те са станали 28%, или увеличение от девет пъти. В следващите три групи динамиката рязко намалява - при 30-49-годишните са доволни 15% (3% през 1991 г.), долу-горе толкова (13%) са при 50-65-годишните (при 3% през 1991 г.), а промяната при българите, които днес са в пенсионна възраст, е нищожна - доволните са се "увеличили" от 5% на 8%.
Разбивката по възраст в България очертава и най-дълбокото (след Русия) разделение между млади и възрастни в отношението към политическите и икономическите промени. У нас одобрение за многопартийната система дават 56% от хората на възраст 18-29 години, 61% в групата 30-49 години, 51% от тези между 50 и 64 години и 37% от пенсионерите над 65-годишна възраст. Тази разлика от 19 пункта между най-млади и най-възрастни е почти два пъти по-сериозна (34%) в одобрението за пазарната икономика.
Още от статията на „Дневник"
„Глобяват шефа за забавен болничен", информира „Стандарт"
Работодателите ще отнасят глоба от 500 лв. до 2000 лв., ако забавят да представят в НОИ документите за болничен на някой от служителите си. Това гласят промени в Кодекса за социално осигуряване, които са внесени от кабинета в Народното събрание заедно с бюджета за 2010 г.
Сега често некоректни работодатели бавят документите на служителите си за болнични, както и за получаване на обезщетения от държавата за бременност и майчинство. Затова с промените се слагат срокове, в които трябва да се представят в НОИ документите за изплащане на болнични, за обезщетения за трудоустрояване, бременност и раждане, както и за отглеждане на малко дете.
Всички формуляри ще трябва да се дават от работодателите в НОИ до два работни дни след изплащане на дължимите възнаграждения за месеца. Ако този срок бъде изпуснат или се представят формуляри с невярно попълнени данни, работодателят ще се глобява от 500 лв. до 2000 лв. Виновният служител от фирмата пък ще отнася глоба от 100 лв. до 1000 лв.
Още от статията на „Стандарт"
„Облагат спортните залози с 2% повече от 2010 година", информира „Монитор"
От началото на 2010 г. всички хазартни игри, които се провеждат у нас, ще се облагат с единна ставка от 12%. Това предвиждат промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, които вчера бяха приети на първо четене в парламента. Измененията бяха предложени от Министерския съвет.
Към момента хазартните игри на базата на залаганията върху спортни резултати или случайни събития се облагат с 10%, а останалите - с данък 12%. Ставката се начислява върху сумата на направените залози, а не върху печалбата на компаниите.
Увеличаването на данъците върху тотото, лотото, залаганията в спортни състезания и случайни събития ще донесе приходи в бюджета за около 12 млн. лева годишно, отбеляза заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.
Друго, прието на първо четене, предложение за промяна в корпоративния закон предвижда отпадане на данъчните облекчения за големите инвеститори. Става въпрос за предприятия, влагащи сериозни капитали в отрасли като селското стопанство, преработвателната промишленост, високите технологии и инфраструктурата, производството. През 2009 г., но само на хартия, големите инвеститори можеха да спестят данък печалба за 5 г., ако инвестират поне 10 млн. лв. във въпросните отрасли.
Облекчението така и не проработи на практика, тъй като, за да се прилага, трябваше да получи одобрение от Брюксел. В противен случай има опасност страната да бъде санкционирана по линията на непозволена държавна помощ. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че отмяната на данъчното облекчение се налага, защото фактически тя представлява държавна помощ, за която не е получено необходимото разрешение от ЕК. Според нея този режим е бил вкаран под лобистки натиск. Чуждестранните инвестиции зависят от стабилността на държавата, на нейното законодателство, финанси, от бизнес климата, които администрацията предлага - това са нещата, които биха допринесли за влизане на чуждестранните инвеститори в България, каза още Стоянова.
Депутатите приеха още за данъчни цели да се признават счетоводни разходи за дарения в размер на 50 на сто от счетоводната печалба, когато са направени в полза на центъра "Фонд за лечение на деца", "Фонд за асистирана репродукция" и центъра "Фонд за трансплантация".
Още от статията на „Монитор"
„Кога ще заработи комисията "Анти-Станишев"?, пита „Сега", тъй като за 2 месеца стана ясно, че депутатите не могат да подплатят чисто пропагадния си ход с реален резултат
Какво ще си помислите за човек, на когото сте дали пари назаем, той обещае да ви ги върне след 2 месеца, но после се отметне и поиска 4 месеца отсрочка? При това без да ви даде смислено обяснение. Ще сте пълен наивник да продължите да му вярвате. Подобна игра се разиграва и с временната комисия, наречена "Анти-Станишев", за проверка на разходите, назначенията и сделките от последната 1 г. на предишния кабинет.
Миналата седмица управляващите от ГЕРБ й дадоха тройно по-дълъг живот с пестеливото обяснение, че получените данни са обемни, сложни и комплексни и изискват "технологично време за обсъждане и анализиране". За това опозицията предупреждаваше още в началото, но по правило опозицията не се слуша. Пък и няма как да се произнесеш по конкретни неща, ако преди това не си ги набелязал. В случая с "Анти-Станишев" е още по-лошо - и към днешна дата в комисията нямат представа какво да направят извън протяжното чакане на сигнали от къде ли не - от кметове, областни управители, общини, ведомства.
Въпросният орган бе създаден да удоволетвори огромното обществено очакване най-сетне някой да бръкне в раната и да се види как властта сключва незаконни сделки, как кадрува - особено в последните дни от мандата на правителството, за да трудоустрои хората си. И най-важното - да има наказание за провинилите си.
Какво се случва на практика?
Шефът на комисията Стоян Мавродиев от 2 месеца чака сигнали. Чак после идва време за анализа. Което има двустранен ефект. Чиновниците не си дават зор. Депутатите - също. Ако има някой, който да се задейства, бяха журналистите. Те поне откликнаха на Мавродиевия призив да предоставят разследванията си. Никой обаче не очаква от тази трънка да изскочи заек. Схемата е проиграна от години и е безотказна. Ако искаш един въпрос да не се реши, създаваш комисия и се правиш на страшно зает. Докато на всички им писне. Или призоваваш премиера, ЕС, НАТО и който още се сетиш да се намеси.
Топ тема за комисията "Анти-Станишев" например беше бюджетният излишък и за какво са похарчени близо 4 млрд. лв. от него за 1 г. По нея депутатите спокойно можеха да са свършили това-онова. Финансовият министър Симеон Дянков им е на една ръка разстояние - всяка седмица е в парламента да им да разяснява маловажни проблеми. Има купища публикации то темата. Един въпрос да бяха задали в тая посока. Ами нарушенията, заради които бяха спрени еврофондовете? В интернет има богата информация по въпроса. В медиите - също.
Вместо това безсмислието на "Анти-Станишев" лъсна и по време на дебатите за удължаване на срока й. Въпреки многократните призиви от БСП Мавродиев нито веднъж не каза колко сигнала е получил, от кого и за какво са те, колко заседания е провела комисията му и т.н.
Шефът на другата временна комисия - за проверка на изборните нарушения - Явор Нотев от "Атака", даде подробен отчет кога и какви сигнали е разгледал. Човекът от ГЕРБ обаче бе категоричен, че не е длъжен да дава подобни обяснения. Задоволи се само да вметне, че бил затрупан от "стотици страници материали". А какво съдържат те, остана сюжет с продължение.
Може би защото читави сигнали, а не просто суха статистика, не пристигат. Вероятно затова и комисията не се е скъсала да заседава. Иван Иванов от "Синята коалиция" призна, че нужните данни ги няма, с изказването: "Ако не получим информация от изпълнителната власт, няма да можем да си свършим работата". Иван Костов пък директно призова да се вземат сериозни мерки, които да накарат ведомствата да разкрият кирливите ризи на предишните властимащи.
Още от статията на „Сега"
„Източна Европа трябва да работи върху преструктурирането на дълговете си", цитира Световната банка „Дневник"
Преходът изигра лоша шега на икономиките в Източна Европа, защото направи банковите им системи по-податливи на кризи като сегашната. Въпреки това голяма част от тези страни вече са се интегрирали към световната икономика. Нужни са обаче още реформи за преструктурирането на дълговете в региона. Това се казва в доклад на Световната банка за страните в преход, посветен на 20-ата годишнина от рухването на Берлинската стена.
"Заради прехода тези икономики се оказаха по-неустойчиви на кризата от останалите развиващи се страни. Освен това икономиките в преход се интегрираха към световните пазари в период на извънредна ликвидност, когато конкуренцията на международните банкови пазари осигури огромно предлагане на кредит за развиващите се икономики. Страните трябваше да управляват по-добре риска - конкретно да залагат повече на фискалната политика, за да избегнат внезапно свиване на икономическите очаквания", се казва в доклада.
Според Световната банка банковата система на България се намира в "златната среда" по отношение на нейната стабилност и кредитния ръст от последните години. Банката изчислява, че към края на миналата година около 40% от кредитния портфейл на българските банки са жилищни заеми - далеч по-малко съотношение отколкото в страни като Естония, Латвия и Чехия (в Естония например жилищните кредити надхвърлят 80% от общия портфейл). Освен това българските нефинансови компании се нареждат сред най-малко задлъжнелите от всички дружества в страните в преход. Това означава, че бум на корпоративните фалити и необслужваните кредити ще има по-ограничено влияние върху системата, отколкото в други страни от региона. На макроикономическо ниво обаче институцията посочва, че България ще е сред малкото страни в региона, които ще са в рецесия през тази и следващата година. Банката се позовава на прогнозите на Международния валутен фонд.
Световната банка се връща назад в историята и разглежда предишни национални банкови кризи, като сравнява размера на лошите кредити за всеки от конкретните случаи. Сред тях място намира и икономическата криза в България от 90-те години. Данните са показателни - според Световната банка по това време 75% от всички заеми в България се считат за необслужвани (виж таблицата). Историята не познава друг такъв случай - дори и при кризите в Аржентина и Русия в края на миналото и началото на това десетилетие размерът на лошите кредити като дял от кредитния портфейл е значително по-малък. На базата на тези данни банката изчислява, че поне засега равнището на необслужваните кредити в Източна Европа е доста по-малко от средното според статистиката от предходни кризи.
Още от статията на „Дневник"
„Как цената се оказа без значение за обществените поръчки", разкрива „Сега"
"Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа! Днес вече имахме работа с едно понятие "изключителна спешност", което никой не знае какво е! Сега вижте какво пише пък тук. "По изключение срокът на рамковото споразумение може да бъде по-дълъг от 4 години..."! Още 10, 20, 30 години може ли да е? Какво е това изключение? Това пар екселанс е заобикаляне на Закона за обществените поръчки". (Мартин Димитров, ОДС)
"Разбирам, че мандатът на едно правителство е 4 години, но със сигурност този закон може да мотивира всеки да иска да дойде на власт. Със съжаление искам да ви кажа, че вашите чиновници ще крадат достатъчно много с него." (Мария Капон, независима).
Тези реплики не са впечатлили мнозинството в 40-ото Народно събрание при гласуването на поредните поправки на кърпения 12 пъти Закон за обществените поръчки. През 2006 г. ключовият нормативен акт, по който се разпределят стотици милиони левове в държавата, се сдоби въпреки критиките с няколко нови глави (разговорно казано - врати в полето). 3 години по-късно резултатите са налице - куп скандални договори на танцуващата по ръба на фалита Национална компания за железопътна инфраструктура.
Случващото се в железниците е убедително показно за дупките в новата процедура по ЗОП "рамково споразумение". Ударно възползвайки се от любезно открехнатите от законодателя вратички, компанията е разработила чудно ноу хау за торпилиране на правилата за честно състезание. На фона на странните процедури направо не е за вярване, че железниците наистина не са сключили и някой 50-годишен договор, каквато възможност законът на теория позволява. И без тази екстравагантност новото ръководство на железниците ще е принудено да върти в продължение на 4 години обръчи от договори, получени в наследство от старата власт. Нещо повече - част от поръчките са правени така, че понятието "икономически най-изгодна оферта" е напълно изпразнено от смисъл. Нищо не пречи от този "опит" да се възползват и други повелители на публични средства. Какво роди законодателят и как порасна то? Достатъчно ли искаш тези договори?
Защо е било необходимо да се въвежда новата процедура "рамково споразумение" вносителят - Министерски съвет, не е счел за нужно да обяснява. От лаконичните нови 4 члена в закона все пак личи, че процедурата цели да спести време и ядове на възложителите на обществените поръчки. За целта възложителят получава право предварително да си хареса рамкови партньори, с които да работи при бъдещи обществени поръчки в дадена област. Идеята е при всяко конкретно възлагане на дейност оферта да подават предварително избраните рамкови партньори, тоест състезанието да тече само между тях.
Още с първото изречение по темата в закона тази идея е опорочена. Законът хем изисква възложителят да сключи споразумение с минимум 3 партньора при наличие на достатъчно (какво ли точно означава това достатъчно?) оферти, хем допуска рамковото споразумение да бъде сключено с един-единствен партньор.
Още от статията на „Сега"
„Борисов да избере - популизъм или реформи", казва в интервю за „Стандарт" Младен Мутафчийски
Г-н Мутафчийски, премиерът Бойко Борисов оцени с петица стоте дни на кабинета. Вие колко пишете на правителството за свършеното?
- Има голяма надежда в идването на това правителство. За да се оцени правителството, трябва да се види какво беше свършено. На мен ми харесва, че започнаха дълго отлагани реформи в ключови сектори - държавна администрация, здравеопазване, митници. В предишните правителства само се говореше, но никой нищо не направи. Новите министри са много по-отворени за идеи и обсъждане за разлика от много потайните министри на тройната коалиция, които очевидно се виждаха само с избрани от тях хора. Има свежест при тях, да видим докога и докъде. Аз лично имах среща с министър Трайчо Трайков и смятам, че той има пазарно мислене. С него говорихме за инфраструктурата на Слънчев бряг в качеството ми на председател на Съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД. Там могат да се намерят добри решения, които да подпомогнат курорта и държавата. Министърът на външните работи Румяна Желева също иска да направи ведомството работещо по прозрачен начин. Очевидно някои мерки, които кабинетът взе, не са популярни. Но предстоят още по-непопулярни. И трябва да се види докъде ще е куражът на правителството. И ако премиерът и ГЕРБ предпочитат да се харесат на повечето избиратели, реформаторската енергия, която сега кабинетът е набрал, ще се загуби.
Конкретни препоръки имате ли към министрите, например в областта на туризма, където работите?
- Голям проблем за нас са визите за руски граждани. Руснаците и румънците през последната година бяха спасителен пояс, защото англичаните и германците значително намаляха. Затова за руснаците трябва да се направят всички възможни облекчения. Кипър, която също е член на ЕС, прави всичко възможно руснаците, които почиват там или имат имоти, да получават визови и други облекчения. В туризма трябва да се впрегнат и останалите отрасли. Не може да се купува селскостопанска продукция от Турция и Македония, която да обслужва гостите ни. Би трябвало да се развие нашето производство на зеленчуци, месо. А не да внасяме телешко от Аржентина.
Намаля ли корупцията в държавата след идването на власт на новия кабинет?
- Засега имаме свобода от корупция поне по най-високите етажи. Никой не може да каже в момента, че премиерът или някой от министрите му са корумпирани. Но на средно ниво вероятно продължава да съществува.
Кабинетът успя да размрази спрени евросредства за земеделие. Ще успеем ли да усвоим прозрачно тези пари?
- Очевидно Бойко Борисов владее изкуството на таск мениджмънта - да се поставя задача, да се гони изпълнението в срок и да се търси какво е изпълнено. Изключително важно е разблокирането на парите по САПАРД. Но не само те, усвояването на средствата по ИСПА също е постижение, на което не се отдаде дължимото. До края на годината се очаква да се отпушат и още пари, за екология най-вече. МОСВ работи активно по въпроса с депата за отпадъци и пречиствателните станции, които досега бяха занемарени. Знаете, и на Слънчев бряг няма пречиствателна станция, а там през лятото се събират над 300-400 хил. души. За първи път има пълна прозрачност на очакващите се тръжни процедури за магистралите. Премиерът обеща първата магистрала - "Тракия", да бъде завършена 2012 г. Това е изключително важно за туризма. Ние сега губим един цял сегмент туристи, това са хората, които преди идваха с колите си от Унгария, Чехия, Полша. Повечето от тях сега не идват, а може да започнат, ако има магистрали.
Европа ни критикува най-вече заради съдебната ни система. Виждате ли крачки напред в тази насока?
- Новият министър Маргарита Попова е пример как може да се работи за значително подобряване на правораздаването. Извадиха се доста скелети от гардеробите. Може би все още не е стигнало до дъното на Авгиевите обори в правосъдната система. Не знам как ще се намери бързо решение, всички министерства в момента правят материали, които вкарват в прокуратурата. И тук се преекспонира ролята на прокуратурата. Защото Борис Велчев и колегите му трябва да са като бог Шива, за да решат голяма част от старите и да поемат нови преписки. Няма как да не се получи напрежение и не случайно вече почнаха да се чуват реплики от прокуратурата, че пожарникарски не бива да се действа и т.н. Това е деликатен момент, защото не бива да забравяме, че когато Борис Велчев дойде, той получи в наследство доста затруднени взаимовръзки в съдебната система, между прокуратурата и съда.
Смятате ли, че обществото очаква присъда срещу управник от висшата власт?
- Говори се, че има над 50 преписки и сигнала до прокуратурата за хора, които са били значими в предишното правителство. Сега се готви разследване на процеса по връщане на горите на експремиера Симеон Сакскобургготски. ГЕРБ спазва това, което обеща, но оттук нататък е ред на органите.
Още от интервюто на „Стандарт"
„Има намаляване на лихвите, рискът обаче остава висок", казва в интервю за „Класа" изпълнителният директор на „Райфайзенбанк - България" Момчил Андреев
Г-н Андреев, в последните месеци банките започнаха плавно да намаляват лихвите по ипотечни кредити. Защо обаче не падат нивата за старите клиенти, а само за новоотпускани кредити?
- Логично е да паднат първо лихвите по новите кредити, защото изискванията за получаване на кредит станаха по-стриктни след началото на финансово-икономическата криза и следователно кредитите, които тепърва се разрешават, са по-нискорискови.
Лихвите по новите и старите кредити обаче са свързани. Всеки може да сравни офертите на банките с лихвата, която плаща, да кандидатства за кредит и ако отговаря на условията, да рефинансира задължението си. Банковият пазар е конкурентен и намаляването на лихвите и рефинансиранията са ежедневие.
Може ли спадът в лихвите да се тълкува като спад и на риска пред икономиката на страната и сигнал за стабилизиране?
- Има намаляване на лихвите по депозити и по кредити, защото се успокоиха външните пазари, банките и у нас, и в чужбина са ликвидни, поевтинява външният ресурс, сви се и търсенето на кредити. Рискът обаче остава висок.
Често трезорите са обвинявани в прекалено високите нива на лихвите по кредитите, но не и за тези по депозитите. Според вас какъв трябва да бъде маржът между двата показателя?
- Банките са финансови посредници и работят на конкурентен пазар. Няма готова рецепта какъв трябва да е маржът. Такъв е, какъвто пазарът го определи. Откакто сме в криза, лихвеният марж се сви, защото лихвите по кредити нараснаха в по-малка степен, отколкото лихвите по депозити.
Как ще коментирате честите оплаквания от страна на бизнеса за затегнатите условия по отпускане на банкови кредити? Доколко са обосновани според вас?
- Условията са по-консервативни, отколкото преди година, но не се различават от това, което предлагахме преди 4-5 години. Тогава никой не се оплакваше, защото години наред икономиката отчиташе растеж и ситуацията беше прогнозируема. Шоковата терапия, през която преминаваме всички в момента, изправи немалко фирми и граждани пред сериозни финансови затруднения. Когато човек губи пари, в първия момент отказва да приеме факта, след това е склонен да обвини банката или някой друг, само не и себе си за неуспеха. Едва на по-късен етап разбира истинското си положение и предприема действия. Такава е човешката природа. Наблюдаваме много фирми в добро състояние, които ще спечелят от кризата, но те не търсят публичност. Оплакват се основно тези, на които банките са виновни за собствените криви сметки.
Едно от обясненията за свитото кредитиране в последно време бе липсата на качествени проекти и като цяло на търсене от страна на клиентите. Съгласни ли сте с подобни изводи и има ли перспективни, качествени проекти за кредитиране?
- Търсенето на кредити се сви, но при всяка конюнктура има добри перспективни проекти. Не сме спирали да кредитираме. От началото на 2009 година привлякохме над 100 млн. евро дългосрочни нови кредитни линии и активно ги маркетираме.
Доста се спекулира и с обема на лошите кредити у нас. Според вас в тази ситуация какъв дял на необслужваните заеми от общия кредитен портфейл на банките би бил притеснителен? И какъв дял от вашия портфейл са лошите заеми?
- Защо да се спекулира? Има статистика на БНБ, която е представителна. Знае се какъв е процентът на просрочените кредити в други страни и региони. България стои относително по-добре благодарение на макроикономическата стабилност. Има и неразбиране - не всеки проблемен кредит става "лош" и представлява загуба за банката. Има обезпечения, банките подпомагат клиентите чрез разсрочване например. В момента при нас проблемните кредити са под средното за банковата система. Като част от „Райфайзен интернешънъл", която е публична компания, имаме ограничения за публикуване на информация извън обхвата, определен от акционерите и регулатора.
Какви са прогнозите на „Райфайзенбанк" за ръста на българската икономика в следващата година? Според вас кои биха били сигналите за устойчиво възстановяване на икономиката ни и кога положителните тенденции от Западна Европа ще се усетят и у нас?
- Нашите макроикономисти прогнозират скромен растеж през 2010 година. Предстои ни трудна зима. Напролет картината и по света и у нас ще е по-ясна.
Какви са предизвикателствата пред банките сега?
- Управлението на риска е основен приоритет. Как най-добре да подпомогнем кредитополучателите, като опазим парите на вложителите и акционерите.
Предизвикателство е да се поддържа добър оперативен резултат в условията на свиващ се пазар. Работим усилено, за да предлагаме в бъдеще още по-добро обслужване.
Можем ли да очакваме смяна на собствеността от някои трезори или сливания в банковия сектор у нас?
Можем и е логично да очакваме промени и в банковия сектор, и извън него. Кризата предполага сериозно преструктуриране на цялата икономика. Ако има сливания на българския пазар, то по мое лично мнение, те ще са функция на паневропейски процеси.
Още от интервюто на „Класа"
„Преходът все още не е свършил", казва в интервю за „Монитор" президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев
Д-р Тренчев, какво се промени за 20 години преход освен това, че станахме пълноправни членове на НАТО и Европейския съюз?
- Промениха се много неща. Някои от тях към по-добро, други за съжаление към по-лошо.Това, за което хората мечтаеха, бяха няколко прости неща. Да можем да пътуваме свободно, да живеем, където искаме, без ограничения в рамките на страната, както и да купуваме стоки, които се произвеждат в цял свят. И може би най-важното, да се изразяваме свободно. Разбира се, написаха се една купчина закони, които гарантираха тези права. Но забелязах едно много интересно явление - че всъщност тези права не се ползват от голяма част от хората. И че една част от тях предпочитат гарантираната посредственост. А човек, който предпочита сигурността пред свободата, не заслужава нито едното, нито другото. Все пак свободата е едно специфично състояние на духа. За да бъде свободна една личност, тя трябва да го иска и да се бори за това. Не малка част от хората предпочитат да се чувстват сигурни, защото нямат потребност от свобода. Това не е нещо, което се решава със закон.
Желанието за сигурност ли е причината хората да не ползват правата си?
- Виждал съм хора от най-различни социални категории, които искат да ползват тези права. Други пък приемат това за нещо второстепенно. Може би обяснението е в изминалите 45 години. В една руска книга е казано по много добър начин: "Роденият в килия мечтае да стане надзирател." Както казах обаче, по време на този преход се случиха и много лоши неща. Най-големият въпрос беше да се промени собствеността. Но за съжаление това стана по един бандитски и уродлив начин. Заради това една голяма част от икономиката ни беше разрушена. А тя почиваше по-скоро на идеологически основи, а не на прагматични. Но такива бяха времената. Използваха се всякакви възможности тази промяна на собствеността да не стане по един прозрачен начин. Спираха се потенциални външни инвеститори. Но според мен този процес е към края си. По принцип всяка икономика се възстановява. Има държави, които са били сринати със земята, а сега са световни лидери. Примерите са много. В друго виждам аз големия проблем и той е в манталитета на хората. А манталитет не се променя със закони. И до голяма степен много от нашите неудачи се дължат точно на това.
Защо обаче след като вече повече от две години сме членове на ЕС манталитетът ни не се променя?
- Това е бавен процес. Затова казах, че манталитетът не зависи от укази, декрети. Надявам се поне младото поколение, което не познава тоталитаризма, да се реализира. Защото тоталитаризмът ни научи на лицемерие и дано това да се изживее с поколенията. Безпокои ме, че една голяма част от нашите сънародници напуснаха страната, защото всяка тяхна инициатива беше оценена като безперспективна. Знаете, че около 1,5 млн. българи са напуснали държавата. Това, за което не се говори обаче, е колко сме загубили от това напускане. Според един анализ, който скоро правихме и беше свързан с идеята да се промени висшето образование у нас, България е загубила 40 млрд. лева. Забележете и че са напуснали предимно висококвалифицирани хора. Във всеки инженер, лекар или техник са вложени пари и тези средства са си заминали с тези хора. Никой обаче не се опитва да погледне нещата базисно и в перспектива. Питате ме защо все още не сме взели нищо от европейския манталитет? Ами защото хората, от които трябваше да започне промяната, са най-видими. А те гледат на властта не като средство, с което да променят живота на обикновените граждани към по-добро, а като оръжие, с което да решат своите лични проблеми. И това е нещо коренно различно от европейския манталитет. Досегашното разбиране беше да сме европейци по паспорт, но да си останем балканци по манталитет. Това устройваше предишните политици. Европа обаче показа, че не приема това схващане и започна да ни наказва. И наказанията ще продължат, докато гледаме на Европейския съюз като на касичка, от която да откраднем някой лев. Да се надяваме, че новите управляващи ще мислят по-различно от предишните. Засега имам умерен оптимизъм, че в това отношение ще има известна промяна.
Наскоро заявихте, че Европа ще ни дисциплинира с шамари. Кога обаче ще се дисциплинираме?
- Ще ни дисциплинира не само с шамари, но и с шутове. Все още не сме се дисциплинирали, защото трансмисията между Европа и редовия български гражданин е управлението на държавата. Надявам се, че това междинно звено вече ще бъде притиснато от една страна от Европа, а от друга - от недоволните хора. А знаете, че партньорите ни имат лостове и средства да ни наказват сериозно, ако не изпълняваме поетите ангажименти. Защото ние сами поискахме да сме членове на Европейския съюз и приехме да изпълняваме условията.
Свърши ли вече преходът? Много се спори по този въпрос.
- Не, все още не. Преходът е не само промяна на принципи, но и промяна на мислене. И второто за съжаление не се променя. Лично за мен преходът ще свърши тогава, когато повечето хора заявят, че живеят много по-добре от преди.
Още от интервюто на „Монитор"

"Овергаз" включи Карнобат в мрежата си
От началото на ноември 2009 г. и Карнобат е на природен газ, съобщават от "Овергаз". Първите клиенти на синьото гориво са 8 обществено административни обекта - 3 училища, 4 детски градини и един хотел, както и текстилният завод в града. С компресиран природен газ вече може да се захранват и 900 домакинства.
Очаква се до края на годината към 7-километровата газоразпределителната мрежа да бъде присъединена и карнобатската автогара. 20 други стопански потребители също изявиха желание да заменят енергоизточниците, които ползват в момента, със синьо гориво. За целта екипите на „Овергаз Изток" изградиха в Карнобат специална декомпресорна станция.
"Овергаз" стартира проекта „Виртуален газопровод" в началото на 2007 година. Чрез него компанията дава възможност на отдалечените от националната газова инфраструктура населени места да ползват синьото гориво от т. нар. „батерии от бутилки" (компресиран природен газ). Освен в Карнобат, популярната по света технология вече намери приложение в Бяла - Варненско, в Банско и Разлог.

Дизелът поскъпна, газьолът поевтиня
Лукойл повиши цените на дизела и намали тази на газьола, всички останали горива са без промяна.
Днешното повишение е с под процент.
Евродизелът се продава за 1 742.40 лв./1000 л., или цената му е намалена с 0.89%.
Промишленият газьол се продава за 1 718.40 лв./1000 л., което е понижение с 0.83%.
Бензин А-95 Н се продава за 1 833.60 лв./1000л.
Бензин А-98 Н се продава за 1 929.60 лв./1000 л.
Пропан-бутанът се продава за 1 740 лв./тон.
В момента цените на бензин А-95 на бензиностанциите в съседните страни са следните:
В Скопие цената се запазва 1.94 лв./л., в Букурещ, цената е увеличена до 1.82 лв. за литър.
Цената на бензин А-95 в Атина е увеличена на 2.15 лв./л., както и в Истанбул 3.01 лв. за литър, сочат данните на МИЕ.
Барел суров петрол се търгува за $79.76 (53.80 евро).
Информацията за цените на бензина в съседните страни, както и за цените по бензиностанциите у нас, е от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и сайта на Лукойл.

1,3 млрд. евро печалба отчита BNP Paribas
В ситуация, характеризирана с продължаващо влошаване на икономиката, но постепенно нормализиране на пазарите, BNP Paribas отчита нетна печалба от 1,305 млрдв. евро, което е повишение с 44,8% сравнено с третото тримесечие на 2008 г., съобщават от кредитната институция, като се позовава на одобрени отчети от борда на директорите.
Групата генерира приходи от 10,663 млрд., или повишение с 40% в сравнение с третото тримесечие на 2008 г. (включително 308 млн. евро негативно влияние от преоценяването на собствения дълг сравнено с 123 млн. евро положително влияние през третото тримесечие на 2008 г.).
Оперативните разходи от 6,037 млрд. евро се повишавнат с 30,2%, а брутният оперативен приход от 4,626 млрд. евро нараства с 55,3%. Комбинирано с незначително покачване на стойността на риска (+15.5%) от 2,3 млрд. евро позволи на групата да генерира 2,326 млрд. евро оперативена печалба, което е повече от два пъти сумата от третото тримесечие на 2008 г.
За първите 9 месеца приходите са 30,133 млн. евро (+33.8% сравнено с първите 9 месеца на 2008 г.). Печалбата на обикновена акция беше 3.8 евро. Възвращаемостта на годишна база беше 11% сравнено с 13.1% за първите девет месеца на 2008 г.
BNP Paribas e представена в България от 1994 г. Тя обслужва големи и средно големи компании и институции, обхващайки главните сектори на икономиката, и предлага пълна гама от продукти в областта на търговското и инвестиционно банкиране, както и персонализирани финансови решения. В момента присъства още със своята кредитна и живото-застрахователна компания "Кардиф" и водещата за България компания за потребителско кредитиране "BNP Paribas Лични Финанси."
Групата BNP Paribas е една от шестте най-силни банки в света по оценката на Standard & Poor's. Финансоват агрупа присъствие в 84 държави и повече от 205 000 служители, от които 165 200 са в Европа.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Италиански съд осъжда 23-ма агенти на ЦРУ
САЩ изразиха разочарование от решението на италиански съд, който произнесе задочни присъди срещу 23 американци заради отвличането на египетски духовник в Милано преди шест години. Съдебният процес бе свързан с действията на ЦРУ срещу заподозрени в тероризъм. Двайсет и тримата агенти на ЦРУ бяха осъдени задочно, тъй като искането на прокуратурата за екстрадирането им не бе уважено.

Обама е доволен от управлението си досега
Барак Обама заяви, че една година след избирането му за президент е отдалечил заплахата от икономическа разруха и е положил началото на важни реформи. Говорейки в училище в град Медисън, той изрази убеждението, че страната върви във вярната посока. Действията на неговото правителство помогнали на първо място да се излезе от рецесията, а другото му задължение било да се търси решение на проблеми, отлагани от години и десетилетия.

Кушнер: Карзай е "корумпиран", но е "наш човек"
Афганистанският президент Хамид Карзай е "корумпиран", но НАТО трябва да приеме, че "той е нашият човек" в Афганистан, заяви френският външен министър Бернар Кушнер, цитиран от в. "Ню Йорк Таймс". Кушнер изказа недоволството си от факта, че администрацията на американския президент Барак Обама подготвя нова стратегия за войната в Афганистан, без да се консултира с европейските си съюзници в НАТО. "Каква е целта? Какъв е пътят? И в името на какво се прави всичко това?", пита Кушнер, "Къде са американците? Това започва да се превръща в проблем... Трябва да поговорим като съюзници." Карзай беше преизбран за президент в рамките на втори пореден мандат в понеделник след хаотични избори, в които резултатите от първия тур бяха помрачени от голяма измама, а вторият тур изобщо не се проведе, след като основният претендент на Карзай Абдула Абдула се отказа от надпреварата. Въпреки това Кушнер заяви, че съюзниците нямат избор, освен да работят с него, за да подновят мисията си в Афганистан и да започнат изграждането на държава, способна да защитава собствените си граждани.

Гидо Вестервеле е на визита във Вашингтон
Новият германски външен министър Вестервеле пристигна на първото си работно посещение във Вашингтон. Днес той ще разговаря с колежката си Клинтън и ще се срещне с представители на Сената. Вестервеле посети вече Полша, Холандия, Франция, Белгия и Люксембург.

В Техеран се стигна до ожесточени сблъсъци
В деня на 30-та годишнина от щурма срещу американското посолство в Техеран, иранската столица стана арена на ожесточени сблъсъци между привърженици на опозицията и силите на реда. Стотици демонстранти се събрали на един от централните площади на града, скандирайки „смърт на диктатора”. Имало ранени и арестувани. Това е първата голяма антиправителствена демонстрация след септемврийските протести срещу преизбирането на президента Ахмадинеджад.

САЩ настояват Китай да се ангажира в опазването на климата
САЩ ще се ангажират пълноценно в борбата против затоплянето на Земята едва след като същото сторят и големите прагови държави. Специалният емисар за защитата на климата Тод Стърн подчерта, че само ако страни като Китай, Индия и Бразилия се присъединят към международните усилия, Вашингтон ще се съгласи на смели решения на климатичната среща на върха в Копенхаген през декември. Стърн подчерта, че очаква на първо място ангажимент от страна на Китай.

Шпигел разполага с нов таен доклад на ДАНС
Появи се още един доклад
"Скандален доклад притиска българския кабинет", отбелязва в заглавие сайтът Шпигел онлайн. Авторката на статията Ренате Флотау представя основните акценти в нов таен доклад на ДАНС за първото полугодие на 2009 година.

"Първоначално изглеждаше така, сякаш става дума за политическо разчистване на сметки между противници", се казва в началото на статията. Авторката й представя най-напред скандала около укрития от предишното правителство доклад на ДАНС. "За гнева на сегашния премиер обаче може би има и други причини", отбелязва Шпигел онлайн и обяснява, че междувременно се е появил нов доклад за сигурността, отнасящ се до първата половина на 2009 година. "И този път той не остана таен, макар че получателите му, много от които журналисти, трябваше да потвърдят писмено, че няма да го публикуват".
Шпигел: Съдържанието на доклада е доста пикантно
В доклада на ДАНС се говорело за плячкосване на европейски фондове, предимно в селското стопанство, осъществено благодарение податливостта на сътрудници на държавните фондове към корупция. Стигало се е до унищожаване на документация, фалшифициране на документи за собственост или пък издаването им на имена на починали хора.
България - мафиотска държава
"Няма трик, от който измамниците да не са се възползвали. Бизнесмени, които злоупотребяват с пари, прехвърлят фалиралите си фирми на социално слаби, най-често роми. Така те се оттеглят от отговорност и от евентуално изземване на частната им собственост. В страна с толкова разтегливи закони, дискриминиращо правосъдие и подкопан от мафиоти властови апарат перачите на пари се чувстват у дома си.
Доминиращ в това отношение е руският капитал с неясен произход", се казва в статията на Шпигел онлайн, която предава най-важното от анализа на ДАНС за първото полугодие на 2009 година. В него се говорело също така и за продължаващите в страната рекет, отвличания и психическо насилие. Според експертите на ДАНС в България се забелязвали първи признаци за действия на международни терористични организации, което не било алармиращо, но предизвиквало безпокойство. Шиитски организации като Хизбула вече били представени в страната, а радикалните идеи на ислямски екстремисти били подкрепяни от местни мюсюлмански общности.
Пред труден избор
В заключение в статията на Шпигел онлайн се казва: "До края на годината Борисов трябва да разчисти тази купчина от развалини, ако иска правителството му да изглежда по-успешно от това на предшественика му". Германското онлайн-издание предупреждава: "Ако следващият доклад на ДАНС не е по-положителен, отношенията с ЕС ще охладнеят отново. Погледнато реалистично, новият премиер трябва да избере между обявеното закриване на неудобната агенция, нейното политическо напасване или абсолютната сигурност, че бъдещите доклади ще се пазят като държавна тайна и ще стоят под ключ в собственото му чекмедже", пише Шпигел онлайн.
Шпигел/МЛ/АА

ФАЦ за 100-те дни на Борисов
Ще успее ли Борисов да докаже, че България може?
Под заглавие "Природно явление" и надслов "Борисов най-обича да ругае предшественика си" авторитетният германски в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" помества следната статия от балканския си кореспондент Михаел Мартенс:
ЕС от години насам гледа с недоверие към столицата на най-бедната си страна-членка. Замразяването или спирането на средства от европейските фондове бе последствието от лошите вести, произведени в България след присъединяването й през 2007 година. До изборите това лято българите споделят това недоверие и според анкетите нямат доверие на правителството си. Това недоверие е дори уникално дълбоко в сравнение с другите европейски страни. Европейските институции, точно обратното, се ползват с голямо доверие. През лятото само 17 на сто от анкетираните българи вярваха на правителството си, докато Комисията на ЕС набра 50 на сто. Мнозина българи биха предпочели да ги управляват от Брюксел.
Успешно дистанциране от стария елит
Там недоверието спрямо София съвсем не е изчистено, откакто българите през лятото гласуваха против старото си правителство на българските социалисти и на турския лидер Ахмед Доган. Предвид на новите управляващи в София възниква въпросът дали може да се очаква подобрение. Защото на парламентарните избори българите издигнаха на власт една странна нова партия - "Граждани за европейско развитие на България" /ГЕРБ/ на някогашния кмет на София Бойко Борисов получи почти 40 на сто от гласовете.
Рецептата за успеха на ГЕРБ е, че символизира ново начало
Наистина ГЕРБ се размина за малко с абсолютното мнозинство, но пък Борисов си осигури подкрепата на две малки дясно-центристки партии, както и на великобългарския главен скандалджия Волен Сидеров от националистическото движение "Атака". Това не е солидна изходна позиция за опита да се реформира най-бедната държава в ЕС. Борисов наистина включи в кабинета си неколцина експерти, но повечето от хората му заемат политически длъжности за пръв път. В това дори се състоеше рецептата за успеха на ГЕРБ: партията създаде впечатлението, че символизира ново начало и се различава от стария елит.
Подчиняването на България на реформаторските директиви от страна на Световната банка, МВФ и най-вече на ЕС, наистина се подкрепя от всички важни партии в страната с изключение на "Атака", но създава у гражданите впечатлението, че политиците не могат да предизвикат никакви промени. Гледна точка, която укрепи политическите елити, които за всички свои идеи и позиции използваха като аргумент присъединяването към ЕС, вместо по същество да агитират за проектите си. Така че присъединяването към ЕС придоби едва ли не характера на неизбежно природно явление. Тъй като партията на Борисов, която е напълно приятелски настроена към Европа, се появи, едва след като това политическо природно явление вече бе настъпило, успешно й се удава да се дистанцира от всички тежести на реформаторския процес и най-вече от придружаващата го корупция.
Отвличане на вниманието?
Ала може ли ГЕРБ да предложи на гражданите нещо повече? След настъпването на стотния ден от управлението на хората на Борисов поне може да се каже, че досега не са настъпили катастрофи. ГЕРБ успява да избягва и скандали в собствените редици. Борисов предпочита да се упражнява в раздаването на удари по предшественика си, партийния шеф на БСП Сергей Станишев, под чието ръководство страната наистина се присъедини към ЕС, но не успя да пристигне в Европа.
Почти няма ден, в който Борисов да не оповестява публично мним или истински скандал от администрацията на предшественика си. Последно ставаше дума за въпроса дали Станишев е искал да потули поверителен доклад от есента на миналата година за корупция в правителствените кръгове. Българският главен прокурор Велчев досега още преценява случая, който отвън е трудно разбираем и напомня за разчистване на сметки. В обкръжението на бившия премиер Иван Костов обаче, на чиито депутати досега малцинственото правителство на Борисов можеше да разчита, вече се дочуват недоволни гласове. Отделни депутати питат дали постоянните удари на Борисов срещу предшественика му нямат за цел да отвличат вниманието от това, че правителството досега не може да демонстрира убедителни рецепти за борба с икономическата криза.
Борисов се радва на рекордно одобрение
Популярността на Борисов е засега непоклатима
Много от мероприятията на Борисов наистина изглеждат като чист популизъм. Наскоро той нареди икономии при посрещането на чуждестранни делегации, тъй като правителството досега само за обеди и цветя харчело по около 3 500 евро на месец. И оповестеното от Борисов решение, че въпреки разчулия се преди няколко дни отказ на германския енергиен концерн ЕрВеЕ от участие в строежа на АЕЦ Белене, работата по построяването на централата ще продължи, се възприе добре - ядрената енергетика е популярна в България. Че освен това политически отдавна вече незначителният бивш цар Симеон Втори щял да върне 400 хектара гори, за които се твърди, че след завръщането си от изгнание е получил обратно от държавата по неправомерен начин, донесе допълнителна популярност на Борисов.
Политически по-значимо бе оповестеното намерение, депутати, които са сътрудничили или доносничили на комунистическата тайна служба, да бъдат изключени от почти всички важни парламентарни комисии. Че БСП и Доган искат да протестират срещу това пред КС, не е учудващо, тъй като техните депутати са засегнати над средното статистическо ниво. Премиерът може да изчаква спокойно, защото и следващото изпитание за популярността му е почти спечелено: победата на кандидатката на ГЕРБ на кметските избори в София на 22 ноември е почти сигурно.
ФАЦ/ВШ/СГ

Станишев и бумерангът ДАНС
Накъде ще литне бумерангът?
Разследване за изтичане на секретна информация от ДАНС стана повод бившият български премиер Сергей Станишев да остане без имунитет. Ще изяде ли ДАНС главата на своя създател? На темата се спира Емилиян Лилов.
Още самото зачеване на ДАНС от предишния кабинет породи достатъчно съмнения. Не беше съвсем ясно защо се създава подобна служба, защо точно в този момент, необходими ли са й такива огромни правомощия (за сметка на МВР), и най-вече - питахме се тогава - на обществото ли наистина ще служи тя или ще има и други господари?
Ще има ли махане на глави?
Има нещо гнило
След многобройните скандали, които "българското ФБР" успя да произведе за краткото време, през което съществува, постепенно съмненията отстъпиха място на убеждението, че има нещо гнило около ДАНС. Скандалът със секретния доклад, който оставя Станишев без имунитет, е само една сцена от цял сериал, в който предстоят нови епизоди.
В един от миналите, носещ благозвучното име "Галерия", ДАНС използва средствата и методите на специалните служби, за да си изясни коя медия стои зад неприличните въпроси към Станишев и Първанов: "Гей ли е Сергей" и "Хванал ли е Първанов трипер от ученичка"; както се вижда - една "изключително важна" за националната сигурност на страната разработка! Това ли е общественият интерес, в името на който работи ДАНС? И чии интереси са защитавани и с други печално известни разработки на същата служба като "Наглият," "Вълкът", "Невестулка", "Цирконий"?
След разкритията, че в случая с "Галерия" всъщност службата е била употребена за лични цели, вече никой не може да ме убеди (а вероятно и една голяма част от българското общество), че ДАНС е независим орган, който се ръководи единствено и само от обществения интерес. А както е добре известно, общественият интерес повелява да бъдат разкривани и наказвани престъпленията, а не да бъдат прикривани с фалшивия аргумент, че са класифицирана информация.
Време е за действия
Аман от пушилки!
Що за държавна тайна е това, че някой си бил набедил един политик за гей, а друг - за хванал срамна болест?! Не гей, а истински Марко Тотев може да се окаже бившият премиер, създал службата ДАНС, която сега като бумеранг се връща, за да му вземе главата.
Но и това не може да бъде целият обществен интерес - дали Станишев ще си получи заслуженото, ако е злоупотребил. Обзалагам се, че Станишев няма да бъде хвърлен на кучетата. И няма да отиде "на топло". Но ако новите управляващи искат да са по-различни от предшествениците си, те трябва да хванат закона в ръка и да го прилагат безкомпромисно. А не само да хвърлят пушилки със закани, че щели да закрият ДАНС, ако безобразията там продължели. И да се почесват по врата като шопа, дето казвал, че не знаел как е, ама и така не било.
Автор: Емилиян Лилов/Редактор: Александър Андрее

Таен доклад номер две!
Анализът изважда на бял свят много неудобни истини
Българската редакция на Дойче Веле разполага с документ, обозначен като анализ на ДАНС за ситуацията в България през първите 6 месеца на 2009. Не можем да гарантираме за автентичността на документа, но я предполагаме.
Предлагаме обобщение на основните моменти от 69-страничния документ.
"Нарушенията продължават", "тенденцията се запазва или пък засилва" - така звучат най-често изводите на ДАНС в поверителния анализ за първото полугодие на тази година. Точно затова анализът е възможно най-слабата оценка, която би могла да се даде за дейността на предишното правителство. В същото време изводите на ДАНС показват, че обявената от новото правителство война срещу корупцията ще се окаже мъчително, трудно осъществимо начинание.
Анализът проследява злоупотребите и закононарушенията в отделните сектори на икономиката. Той започва с общата констатация, че условията на криза създават предпоставки за нарастване на сивата икономика. Последвалите примери обаче показват, че става дума за явления, които имат дълбоки корени в България и процъфтяването им се дължи не толкова кризата, колкото на бездействието на властите.
ДАНС констатира повсеместна корупция в администрацията
Трикове, корумпираност, престъпни схеми
Анализът откроява доста странното отношение към законите на български фирми-представители на известни на Запад концерни. Така например през първите шест месеца на тази година електроразпределните дружества са отчитали по-големи разходи, за да притиснат държавната комисия в бранша и да я принудят да увеличи цената на енергията. В тази връзка ДАНС отбелязва, че "ЧЕЗ България" използва трикове със сложни счетоводни схеми и прехвърляне на дейности към външни подизпълнители.
Интересно, какво ли биха казали от ръководството на Е.ОН в Германия по повод на направеното от ДАНС заключение, че българското подразделение на концерна „прехвърля печеливши дейности на близки фирми, създавайки предпоставки за източване на дружеството".
Не особено ласкава е и оценката на ДАНС за поведението на някои чужди фирми. Без да се споменават конкретно имена се отбелязва, че в сферата на транспорта и комуникациите "продължава практиката, при която чужди фирми без необходимия потенциал печелят търгове по български инфраструктурни проекти чрез лобиране в местната и централна власт”. В резултат на това строителството на предвидените обекти изостава сериозно, което повиша риска от загуба на европейски програмни средства.
От анализа става ясно, че корумпираността в администрацията е повсеместна и улеснява престъпни практики, които застрашават дори живота на гражданите. "Във въздушния транспорт са засечени системни нарушения на високопоставени служители на ГД "ГБА" при лицензирането на авиационни фирми и персонал, като до полети се допускат неподготвени пилоти заради близки отношения с определени авиационни компании", се казва в анализа на ДАНС. Даден е и друг пример в това отношение: корупционна схема, при която в дирекция "Сигурност" на летище София са назначавани нови служители без необходимата квалификация.
Изнудване, пране на пари, контрабанда
Благодарение на корумпирани служители в общинските служби "Земеделие" сенчестият бизнес в сектора процъфтява. В анализа на ДАНС, например, се говори за изнудване на собственици на земи, унищожаване на документи и умишлени пропуски при замени на земи и гори от държавния фонд във Варненски регион. В Плевенско пък разработките на ДАНС показват, че общински земеделски служби издават фалшифицирани документи за собственост или пък използват имена на починали хора. Споменат е и злополучният държавен горски фонд с редица случаи на "конфликт на интереси" в Омуртаг, Кюстендил, Сливен и Ловеч.
В България се извършва пране на съмнителни руски капитали
Краде се и от бюджета на НЗОК. От дадените в анализа примери се вижда, че фантазията на болничните заведения, лекари и фармацевти в това отношение е безгранична и обхваща територията на цялата страна. Голямо многообразие има и в схемите за изпиране на пари. ДАНС констатира: "Продължава тенденцията за преминаване на руски капитали със съмнителен произход през банковата ни система". И още: "Руската организирана престъпност инвестира у нас значителен финансов ресурс основно в имоти и строителство на туристически комплекси".
Ако се съди по анализа на ДАНС, митничарите и данъчната администрация не са изгубили челните си позиции в съревнованието по корупиционни практики. ДАНС цитира информация от свои разследвания във Варна и Шумен, където данъчни служители са включени в схеми за неплащане на данъци. Според анализа продължава практиката, при която фирми с големи данъчни задължения се прехвърлят на малоимотни граждани, част от които от ромски произход. Според ДАНС български граничари и митнически служители участват в контрабандни канали на българо-турската граница, които се осъществяват под прикритието на официален пътнически транспорт и спедиторска дейност. Митничари помагат и при неправомерното възстановяване на ДДС за уж изнесени от страната стоки.
Унищожителни изводи
Без да се споменават конкретно имена в анализа на ДАНС се говори многократно за личното участие на високопоставени държавни служители в престъпни схеми. Цитат: "Налице са нерегламентирани контакти на ръководни служители в системата на МВР с бизнесмени и лица от криминалния контингент." ДАНС твърди, че разполага с информация за злоупотреби със службено положение и облагодетелстване на лица, заемащи висши държавни длъжности в сферата на отбраната, здравеопазването, финансите, регионалното развитие, земеделието, горите и екологията.
Странно, но точно в главата от анализа, озаглавена "Противодействие на корупцията", ДАНС представя мрачни изводи за представители на законодателната власт, които "извършват лобистка дейност, насочена към спечелване на обществени поръчки, подписване на договори.... прикриване на извършени нарушения....".
Последните изблици на социално напрежение бяха преди по-малко от година
Подчертава се и пряката зависимост на съдебната власт от политиката. В анализа се казва: "На много места административните ръководители на органите на съдебната власт се избират чрез лобиране на партии и представители на законодателната власт".
Унищожителни са изводите на ДАНС и по повод на злоупотребата с европейски фондове.
След като четири години подред правителството на Станишев се бореше срещу този вид престъпления, ДАНС констатира, че през последните шест месеца от мандата му отговорни служители от Националната агенция "Пътна инфраструктура" продължават да участват в корупционни схеми, а хора от Държавен фонд "Земеделие" изискват от кандидатстващите по проекти фирми високи комисионни, гарантиращи им успех. ДАНС предупреждава: "Наблюдава се пренасочване на консултантски компании, участвали в корупционни схеми по програма "САПАРД", към проекти по оперативните програми "Развитие на селските райони" и "Конкурентноспособност".
Опасност от социално напрежение
Анализът, който се спира както на чуждата разузнавателна дейност в България, така и на опитите на терористични групировки да се установят трайно в страната, завършва с прогнози за второто полугодие. ДАНС предполага, че може да се стигне до затруднено финансиране на инфраструктурни, енергийни и транспортни проекти в България. Агенцията прогнозира ускорени фалити на малки и средни предприятия, повишаване на безработицата и не изключва появата на социално напрежение.
МЛ/АА

Юрген Рот: Ако иска, Борисов може
Юрген Рот за първите 100 дни на кабинета "Борисов"
Германският разследващ журналист и автор на бестселъри Юрген Рот прави смесена оценка за първите 100 дни от управлението на новото българско правителство. С Юрген Рот разговаря Благородна Григорова.
"Имаше положителни и отрицателни промени", казва Юрген Рот и продължава: "Към положителните могат да се причислят приоритетните цели на кабинета и назначението на новия шеф на митниците, който е с неопетнена репутация. От друга страна новият български премиер назначи министри, които са доста спорни - било то министъра на културата или министъра за българите в чужбина.
Борисов - човек на народа
Борисов умее да общува с народаКато цяло засега не може точно да се каже как ще се развият нещата. Но съм убеден, че натискът от страна на Запада ще накара Бойко Борисов да се погрижи за промени. Дали ще успее да се наложи - ще стане ясно едва идните месеци", казва Юрген Рот. Според германския разследващ журналист начинът на управление на Борисов се различава доста от подхода на предшественика му:
"Разлики има много. Новият кабинет е по-отворен, прави повече, поне на думи. Бойко Борисов е човек на народа и може да общува с хората, това например го отличава от предшественика му. Смятам обаче, че е рано да се прави равносметка. Има още много открити въпроси - отношенията на Борисов с Русия, според мен, са доста противоречиви. Може би има някои принудителни обстоятелства, които го карат да поддържа добри отношения с Кремъл. При нас в Германия нещата не са по-различни", казва Юрген Рот и добавя:
"В момента не може да се каже - "Супер, всичко в България изведнъж се променя!" Това е един продължителен процес. Бойко Борисов може да направи доста, ако иска и ако има силата. Ще видим също дали старите му връзки не го поставят в зависимост. Ако това е така, рано или късно тези връзки могат да попречат на желанието му да разчисти блатото.
Трудно отърсване
Под стари връзки имам предвид някои групи, които, според мен, са с криминални структури, например групировката ТИМ. И ако Борисов не успее да се освободи от тях, това може да се окаже от решаващо значение. От една страна Борисов знае какво се крие зад тази група, от друга страна той явно все още има добри отношения с нея", е предположението на Юрген Рот.
Юрген Рот
Преди време германският журналист отправи отворено писмо към премиера Борисов. В това писмо Рот описва ситуацията на граждани от Варна, подложени на масирани заплахи, тъй като се изправили срещу интересите на групировката ТИМ. Рот помоли Борисов да разследва случая. Получил ли е някакъв отговор?
"Не, не получих отговор, не съм го и очаквал. Целта на писмото беше да се насочи вниманието на медиите към случая и по този начин да се създаде защита на гражданите във Варна. Това е много по-важно от факта дали Бойко Борисов ми е отговорил или не", казва Юрген Рот, разследващ журналист и автор на бестселъри.
Автор: Б. Григорова/Редактор: К. Цанев
Борисов - пред купчина от развалини
София е под напрежениеСкандален доклад притиска София, да ругае предшественика си е любимото занимание на новия български премиер, българското месо е до три пъти по-евтино от турското - това са някои от българските теми в медиите днес.
"Скандален доклад притиска българското правителство", отбелязва сайтът Шпигел онлайн. Авторката на статията Ренате Флотау предполага, че зад гнева на Борисов по повод на укрития от предишното правителство доклад на ДАНС се крие не само опит за разчистване на сметки между политически противници. В Шпигел онлайн четем: "Междувременно се появи и доклад за сигурността през първата половина на 2009 година. И този път той не остана таен, макар че получателите му, много от които журналисти, трябваше да потвърдят писмено, че няма да го публикуват".
Според доклада на ДАНС в България се перяли руски пари с неясен произход
Според Шпигел онлайн съдържанието на доклада е пикантно. В него се говорило за плячкосване на европейски фондове, предимно в селското стопанство, осъществено чрез склонността на сътрудници на държавните фондове към корупция. Според авторката на статията в доклада на ДАНС за първата половина на 2009 година се казвало още, че в България се перяли руски пари с неизяснен произход. "До края на годината Борисов трябва да разчисти тази купчина от развалини, ако иска правителството му да изглежда по-успешно от това на предшественика му", отбелязва Шпигел онлайн и предупреждава: "Ако следващият доклад не е по-положителен, отношенията с ЕС ще охладнеят отново. Погледнато реалистично, новият премиер трябва да избере между обявеното закриване на неудобната агенция, нейното политическо напасване или абсолютната сигурност, че бъдещите доклади ще се пазят като държавна тайна и ще стоят под ключ в собственото му чекмедже", пише Шпигел онлайн.
Под заглавие "Природно явление" и надслов "Българският премиер най-обича да ругае предшественика си" консервативният германски всекидневник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг помества статия от балканския си кореспондент Михаел Мартенс. В нея се казва, че някои от действията на Борисов изглеждат наистина като чист популизъм. А що се отнася до ударите спрямо предишния кабинет, четем в статията на ФАЦ, някои депутати от обкръжението на Иван Костов се питат дали те нямат за цел да отвличат вниманието от това, че правителството досега не може да демонстрира убедителни рецепти за борба с икономическата криза.
Руският вестник Комерсант съобщава за исканите от България екологически гаранции за нефтопровода Бургас-Александруполис. В информацията е цитиран българският премиер Бойко Борисов, според когото строежът ще започне едва тогава, когато бъдат подготвени приемливи за жителите на Бургаска област условия.
Под заглавие "България не се отказва от Набуко" турският вестник Миллиет информира за разговорите между българския министър на икономиката Трайчо Трайков и политическия съветник на проекта "Набуко" Йошка Фишер в България. Миллиет съобщава, че според Трайков България иска да запази дела си от 16.5 процента и е готова да изпълни задълженията си по проекта. В публикацията е цитиран и Йошка Фишер, според когото "Набуко" ще допринесе за напредъка на България.
При комшиите месото е много по-евтино, отколкото у нас - пишат днес турски медии
Берлинският Тагесшпигел публикува статия за граждани на ГДР, убити при опит за бягство през границите на България и други социалистически страни до есента на 1989 година. От статията става ясно, че опитите за реабилитация на жертвите удрят засега на камък. "Топката е прехвълена в България", пише Тагесшпигел. Вестникът цитира германския учен Апелиус, който работи отдавна по проблема. Според него България едва ли ще задвижи процеса на реабилитация на тези жертви заради трудно протичащия там процес на осъзнаване на миналото.
"Месото е при комшиите много по-евтино, отколкото у нас", пише турският вестник Радикал по адрес на България. Повод за кореспонденцията е наближаващият мюсюлмански Курбан Байрам. "В Свиленград, който е само на 20 километра от Одрин, цената на килограм месо е два до три пъти по-ниска. Впечатляващо е, че има толкова голяма разлика в цените на месото в страни, които си приличат и по географски, и по природни условия", отбелязва Радикал.
Обобщение по публикации в медиите/МЛ/НД/СГ

Няма коментари: