четвъртък, 26 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯТА ОТ 26 НОЕМВРИ И... нещо за помилваната пуйка!

Снимка на помилвана пуйка (преди) ..., а днес (2009 г.) това е сторено от ОБАМА! Май е време, да се повидоизмени американската традиция ... и да се въведе ново ПОНЯТИЕ в действителността на битовизма им, а именно: “помилвана пуйка” и както е тръгнало, току-виж след 50-на година ...празникът ще се отмени въобще..., и тогава с чиста съвест държавните им учреждения и финансовите пазари ЩЕ СИ РАБОТЯТ като “стой, та гледай” и на този ден? Това им се пада, съгласно еволюцията на човешките взаимоотношения (а тогава вече ще сме Едно Голямо Световно Село на планетата Земя, където надали ще има място за ...пуйки, освен за такива от човешки вид)!

Пуйката - историческа реалност и легенди; следват разбира се и известия по ... наши си медии!

Корените на празника отвеждат към ХVІІ век.
През 1620 година група английски колонисти (пуритани) се насочили към бреговете на Вирджиния. По пътя корабът им загубил посоката и есента групата дебаркирала на пустинно крайбрежие на местност, която в момента е част от щата Масачузетс.
Ако не била помощта на местното индианското племе Вампаноаг, колонистите нямало да могат да изкарат суровата зима на 1620/21 година. Липсата на прясна храна довела до разпространението на болести, които повалили заселниците и голяма част от тях починали. В този труден момент на помощ на пилигримите се притекло местното индианско племе - ирокезите. В началото на пролетта те научили новите заселници как се отглежда царевица и други растения, които се използвали за храна.
Индианците им разкрили и тънкостите при лова на дивеч и риба. Благодарение на наученото от индианското племе, през есента на 1621 г. пилигримите се радвали на изобилна реколта от царевица, тикви и др., която им осигурила прехраната през годината.

... Есента на следващата година започналите да се благоустройват британци направили за индианците тридневен пир, в който отдали на Бога благодарност за спасението си. Пуританите, които представлявали преобладаващата част от колонистите привнасят в този празник дълбок религиозен смисъл – виждат в него възможност да благодарят на Всевишния за щедростта му и краят на събирането на реколтата.
Оттогава Денят на благодарността се празнува през годините през септември, октомври, ноември или декември. В зависимост от времето – празникът бил на открито и в студена есен не било твърде комфортно да се стои на открито.

... През 1789 г. Джордж Вашингтон, първият президент на Америка, обявява официално 26 ноември за Деня на благодарността.
... Накрая, през 1863 г., US президентът Ейбрахам Линкълн официално обявява, че Денят на благодарността ще бъде честван в последния четвъртък на ноември във всички щати и от всички вярващи.
През 1939 г. тогавашният американски президент Франклин Рузвелт изтегля с една седмица напред празника.
... Решено е празникът да се чества през последния четвъртък на месец ноември (ако не е последен ден на месеца, както е през 2006 година – 30 ноември).

Държавните учреждения и финансовите пазари не работят на тази дата.

... Вторият по важност атрибут на вечерта е пуйката. Според легендата колонистите и индианците изяли четири пуйки в онази есен на 1621 година
От тази дата Денят на благодарността и пуйката стават синоними.
... По данни на американското Министерство на селското стопанство от 2005 година, по време на всеки празник американците ежегодно изяждат над 45 млн. пуйки.
Третият атрибут на празника е парадът.

... Впрочем – нито испанците, нито вирджинците не са канили индианци на празника си...... И още нещо – до този момент, а и след това колонистите воювали непрестанно с местните.
При това няколко дни след легендарното събиране от 1621 година лидер на колонистите отрязал главата на вожда на индианското племе Вампаноаг...


ПО НЮЗ.БГ

Желева поема правосъдието в ЕК?

Българският външен министър Румяна Желева и кандидат за европейски комисар ще получи ресора правосъдие и вътрешни работи или този за разширяването на ЕС.
Прогнозата е на френския вестник „Liberation". Изданието се позовава на проект за разпределение на портфейлите в следващата Европейска комисия. Очаква се съставът й да бъде обявен следващата седмица.
От него става ясно, че за ресора правосъдие може да бъде определен и кандидатът на Словакия Марош Шефчович. Който от двамата не заеме поста еврокомисар по правосъдието, ще поеме ресора по разширяването, уточнява изданието.
Вестникът допълва, че френският кандидат Мишел Берние няма да получи сектора на финансовите услуги, каквито бяха прогнозите. Кандидатът на Париж обаче най-вероятно ще получи вътрешния пазар и данъчната политика.
Финансовият сектор отива при унгареца Ласло Андор, пише още вестникът. Според прогнозата му земеделието му ще се поеме от румънеца Дачан Чолос.
В нея се посочва още, че Германия губи индустрията, която се дава на Полша в лицето на кандидата й Януш Левандовски. За сметка на това германецът Гюнтер Йотингер най-вероятно ще вземе енергетиката, пише „Liberation".
Вестникът допълва още, че комисарите от предишния състав на ЕС поемат исканите позиции.
Така холандката Нели Крус получава търговията, а испанецът Хоакин Алмуния - конкуренцията.
Вестникът посочва, че финландецът Оли Рен ще поеме икономическите и финансови въпроси, а латвиецът Андрис Пиебалгс- социалната политика. Вивиан Рединг запазва далекосъобщенията, като към тях се прибавя и културата. Италианецът Антонио Таяни поема транспорта, а естонецът Сим Калас администрацията. Що се отнася до Карл де Гунт, кандидатът на Белгия, той се заема с ресора, отговарящ за развитието.
Вестникът прогнозира още, че климатът и околната среда ще се поемат от датчанката Кони Хедегаард, а ресорът за правата на човека от шведката Сесилия Малмстрьом. Образованието и морските въпроси ще бъдат поверени на гъркинята Мария Даманаки или на представителката на Кипър Андрула Василио.
Еврокомисар по Структурните фондове се очаква да стане литовецът Алгирдас Семета. Ирландката Мойра Гийгън-Куин, която в момента е член на Европейската сметна палата, е сочена за еврокомисар по бюджета, пише още изданието.

Путин назначи Сергей Шматко за съпредседател на руско-българска комисия
Руският премиер Владимир Путин е потвърдил назначаването на министъра на енергетиката Сергей Шматко за съпредседател на руско-българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
Това съобщи РИА Новости, като цитира сайта на руското правителство.
Досега съпредседател на комисията от руска страна беше вицепремиерът Сергей Собянин.
Руският енергиен министър посети България през септември, когато бяха постигнати конкретни договорености по енергийните проекти, в които участват и двете страни.

Социалдемократи и либерали се обединиха преди балотажа в Румъния
Социалдемократическата /СДП/ и Националлибералната партии /НЛП/ в Румъния сключиха споразумение за сформиране на управляваща коалиция в парламента, предаде Регнум.
В документа, подписан на 25 ноември от лидерите на двете политически формации Мирча Джеоана и Крин Антонеску, се казва че двете партии ще обединят усилията си във втория тур на президентските избори и след приключване на избирателната кампания ще сформират ново правителство.
Лидерът на социалдемократите Джеоана изрази увереност, че подписаното споразумение "ще бъде от полза за Румъния". Подчертавайки сериозността на подписания документ Антонеску заяви, че "това е повече от договореност за подкрепа на кандидата на социалдемократите във втория тур на изборите".
От своя страна Джеоана заяви още, че подписаното споразумение има за цел да обезпечи дългосрочна политическа стабилност в румънското общество и не бива да бъде разглеждано като "подялба на постове".
След първия тур на президентските избори действащият президент и кандидат на Либералдемократическата партия Траян Бъсеску събра 32,44% от гласовете. На второ място е кандидатът на Социалдемократическата партия Мирча Джеоана, който спечели 32, 44% подкрепа.

Президентът и мъртвият затворник
Руският президент поиска от правосъдието да разследва един случай, който властите се опитаха да заметат под чергата.
Става дума за смъртта на адвокат, който след една година в затвора почина при неизяснени обстоятелства.
Сергей Магницки беше единственият затворник в следствения арест във връзка с един нашумял случай: обвинението срещу инвестиционния фонд Hermitage Capital, за който работеше 37-годишният адвокат, че е измамил държавата със 125 милиона евро, пише "Дойче веле".
На 16 ноември Магницки почина в затвора от "сърдечна недостатъчност", както съобщи затворническата управа, добавяйки същевременно, че от арестуването му преди една година затворникът се бил оплакал само веднъж от здравословни проблеми.
В продължение на една седмица прокуратурата не счете за нужно извършването на разследване на смъртния случай. Но ето че във вторник президентът Медведев заяви, че станалото трябва да се изясни. Два часа по-късно прокуратурата съобщи, че е започнала разследване по обвинение в отказ на медицинска помощ.
Адвокатът на Магницки казва, че десетки пъти е обръщал внимание на влошаващото се здраве на своя клиент, който бил влязъл в затвора абсолютно здрав. В писма до своя адвокат, публикувани във в. "Новая газета", Магницки предава отговора на затворническата управа, когато поискал медицинска помощ: "Лекарят ще дойде, когато излезеш на свобода".
За руските правозащитници случаят Магницки е показателен за състоянието на руските затвори, където хиляди затворници биват третирани по сходен начин, но за разлика от покойния адвокат не влизат в полезрението на обществеността. Явно от това подозрение е бил обзет и президентът Медведев, който също във вторник разпореди и проверка на здравеопазването в затворите.
Но освен хуманитарен, случаят Магницки повдига и други въпроси. Hermitage Capital бе един от най-големите инвестиционни фондове в Русия. Основателят му Уилям Броудър дълго време влизаше и излизаше от Кремъл, докато през 2005 година бе обявен за "заплаха за националната сигурност" и изгонен от Русия. Той твърди, че с настояването си за прозрачни структури в предприятията, в които инвестирал, започнал да пречи на хора, които били в еднаква степен влиятелни и престъпни.
През 2007 година последвал обиск в московското представителство на Hermitage Capital, при който, според версията на Броудър, били конфискувани документи, с чиято помощ бандити в органите за сигурност сложили ръка върху няколко дъщерни предприятия на английската фирма. След това те предизвикали нарочно загуби в тези предприятия, за да си поискат обратно и да получат от държавата споменатите 125 милиона евро, платени вече под формата на данъци. Подобна манипулация би била възможна само с помощта на хора, стоящи много нависоко в руската държава. Затова бе повдигнато обвинение срещу Броудър - и срещу Магницки, върху когото изглежда е бил оказан натиск да даде показания срещу бившия си началник, но който явно е отказал да го стори.

Чавес се срещнал с Фидел и Раул Кастро
Президентът на Венецуела Уго Чавес съобщи, че скоро е бил на краткосрочна визита в Куба, където се е срещнал с братята Фидел и Раул Кастро.
Той заяви това по време на официалната си среща с президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад, който е на посещение във Венецуела.
"Фидел ми каза: Предай на Ахмадинеджад, че визитата във Венецуела е равносилна на визита в Куба и затова те приветствам тук в Каракас и в Куба", заяви венецуелският лидер на среща в президентския дворец "Милафлорес" в Каракас.
Чавес съобщи, че по време на седемчасовия си престой в Куба се е срещнал както с Фидел, така и с Раул Кастро, с които "обсъждали различни теми" и посоката на венецуелско-кубинските отношения.

Съдът остава без служебни защитници?
Голямата част от служебните защитници ще се откажат от този свой ангажимент.
Това прогнозира Ели Христова, член на Висшия адвокатски съвет, цитирана от БНР.
Тя обясни, че причината е въвеждането на ДДС върху адвокатските услуги. Припомняме, вчера депутатите решиха да обложат с 20% Данък добавена стойност адвокатските услуги.
Така според нея ще бъде застрашено правото на защита на много граждани. Христова призова, ако се стигне до преразглеждане на данъчните закони, правителството да се спре и на този въпрос.
Тя допълни, че ще се търсят всякакви възможности, за да се попречи на облагането с ДДС ставка на адвокатските услуги.
Христова посочи, че би било по-разумно гласуването на подобен закон да бъде отложено във времето. Тя отбеляза, че в момента продължават делата за ДДС върху адвокатските услуги спрямо Франция, която е преценила, че може да наложи по-малка става върху адвокатските услуги.
Беше разумно да се изчака и да се види дали голяма държава като нея, известна със защита на правата, можеше да устои своята позиция, каза Христова. Тя допълни, че в този смисъл България можеше да се поучи от опита на френските законодатели.
По думите й е възможно страната ни ще бъде съдена в Европейския съд по правата на човека, ако служебните адвокати се откажат от ангажимента си.
В такъв случай причината за евентуално съдебно преследване ще е, че държавата ни не е осигурила навременна и адекватна защита на гражданите, които се нуждаят от нея.

Топката отново е в полето на съда
Главният прокурор Борис Велчев беше лаконичен в коментарите се по повод връщането на обвинителния акт на прокуратурата по делото срещу Христо Ковачки.
По думите му прокуратурата е изпълнила максимално бързо препоръките на съда.
Топката отново е в полето на съда, посочи Борис Велчев.
Припомняме, прокуратурата състави нов обвинителен акт за по-малко от 24 часа.
Прокуратурата съобщи, че е изпълнила указанията и папките с делото са в кабинета на съдията. Ковачки ще отговаря за извършени фиктивни сделки с няколко фирми на стойност над 16 милиона лева. Новото дело срещу Ковачки е насрочено за 17 и 18 декември.
Във връзка с обсъжданията на промените в НПК и НК той посочи, че прокуратурата е направила редица препоръки към депутатите, но дали те ще ги възприемат, е въпрос на законодателни решения.
По подов отминалата му среща с Младен Червеняков от БСП, главният прокурор бе категоричен, че не се оказва натиск от разследващите върху членове на БСП.
Нямах впечатлението, че подобно притеснение е основателно, заяви главният прокурор. По думите му, ако някой има нужда от защита, за целта има адвокати.

Министърът на правосъдието е на посещение в Испания
Министърът на правосъдието Маргарита Попова е на двудневно посещение в Испания по покана на колегата си Франсиско Каманьо Домингес.
Днес ще се проведе срещата на българския и испанския министър на правосъдието, на която двамата ще подпишат споразумение за правно сътрудничество между Министерството на правосъдието на Република България и Министерството на правосъдието на Кралство Испания.
Актуалното споразумение, което ще замести подписания документ за правно сътрудничество от 31.03.1998 г., предвижда:
- координиране на усилията за борба срещу организираната престъпност, корупцията, трафика на наркотици и хора, злоупотребите със средства, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз, сексуалната експлоатация на деца
- обмен на информация по правни въпроси и по отношение на организацията на дейностите на Министерството на правосъдието
- професионална подготовка за магистрати и служители на Министерството на правосъдието в областта на международната правна помощ и размяна на експерти при обсъждането на въпроси от взаимен интерес
- изработване на проекти на законодателни текстове.

Капка Костова заема едно от овакантените места във ВСС
Съдията от Върховния касационен съд Капка Костова е новият член на Висшия съдебен съвет, съобщи БНР. Тя заема мястото на подалата оставка заради конфликт на интереси Сребрина Христова.
Още две вакантни места има в съвета, след като от него се оттеглиха Иван Димов и Стойко Стоев.
Двамата подадоха оставки, след като стана ясно, че са подържали нерегламентирани контакти с небезизвестният Красьо от Плевен.
Местата на Димов и Стойков трябва да бъдат заети от магистрати, избрани от парламента.

Последни сме по конкурентоспособност в ЕС
От 2002 г. до 2009 г. в България има неблагоприятно развитие на условията за конкурентоспособност - според доклада на Световния икономически форум страната ни е в групата от 59-о до 79-о място.
Това каза при откриването на конференция на тема "Конкурентоспособност на българската икономика в условията на криза - последствия и перспективи" председателят на настоятелството на Института за икономическа политика Иванка Петкова.
"През есента започнаха да се появяват първите положителни сигнали и знаци за антикризисна политика на правителството - бюджетът излиза отново на излишък, увеличава се износът, но България е все още на последно място в ЕС по конкурентоспособност".
Това каза Богдан Мирчев - представител на фондацията "Ханс Зайдел" за България, цитиран от БНР.
Фондацията и Институтът за икономическа политика са организатори на форума, в който участва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков

Има пари за преквалификация на съкратени от Кремиковци
Има достатъчно средства от Европейския социален фонд, с които да бъде осигурена преквалификация на работниците от "Кремиковци", дори при евентуална ликвидация на комбината.
Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова, цитирана от БНР.
Според нея дори да бъдат освободени 3 хиляди души, ще се предприемат необходимите мерки.
Припомняме, 1400 работници от металургичния комбинат вече са съкратени или пенсионирани.
Преди дни планираният пореден протест на работници от предприятието не се състоя, защото бе постигнато съгласие за създаване на междуведомствена експертна група, която трябва да обсъди ползите и вредите за предприятието от евентуална ликвидация или при прилагането на оздравителен план.
Стелиянова съобщи, че по една от операциите, която ще започне през януари - "Развитие", ще бъдат включени 67 хиляди души. Сред тях са и освободените през 2009 г. и през 2010 г.
Като резултат от кризата поръчките на много от големите заводи и фирми, които са експортно ориентирани, са намалели с 30-40 на сто.
25 хиляди са освободените при масови уволнения от началото на годината до октомври, посочи още Стелиянова.
Тя уточни, че към момента най-търсени са специалистите от преработвателната промишленост. В момента там има незаети 300-400 работни места.
Според Стелиянова ваучерната система за обучение и квалификация на заети и безработни, която България ще започне да прилага скоро, е предизвикала огромен интерес сред страните-членки на Европейския съюз.

Споделяме опит със САЩ в здравеопазването
Министерствата на здравеопазването в България и САЩ ще обменят опит в областта на здравното осигуряване и разпространението на новия грип.
Това стана ясно по време на среща на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев с представители на Департамента по здравеопазване и социални дейности на САЩ, съобщиха от здравното министерство.
Министър Нанев е на посещение в Америка по покана на Евроатлантическия фонд и федерацията на американски граждани от български произход.
По време на посещението си той посети и Националната мрежа за органно разпределение в Ричмънд, Вирджиния.

Ядем 1/3-та по-малко свинско от европейците
Българинът консумира с една трета по-малко свинско месо в сравнение със страните от Европейския съюз.
Това съобщи Светла Чамова, изпълнителен директор на асоциацията на месопреработвателите, цитирана от БНР.
Тя изнесе данните по повод днешния ден на хранително вкусовата промишленост. По думите на Чамова българските месни продукти са с безопасни и са с проверено качество.
Тя обаче подчерта, че само в първата година след присъединяването ни към ЕС, стопанствата са намалели с 13%. Така в момента около 40% от суровината у нас е българска, всичко останало е внос.
По думите на Чамова консумацията на месо е особено важна за здравословното хранене. Ако българите искат да се хранят балансирано, в никакъв случай не трябва да намаляват консумацията на месо, защото и без това консумират по-малко от хората в останалите страни на ЕС, изтъкна тя.
Чамова съобщи още, че до края на годината ще бъдат затворени не повече от 40 месопреработвателни предприятия, заради несъответствие с европейските изисквания. Това обаче според нея няма да се отрази на обема на производство.

Сметната палата да не се бърка във Фонда за деца
Сметната палата не разбира от здравеопазване, затова да не бърка в работата на Фонда за лечение на деца в чужбина.
Това заяви проф. Драган Бобев, член на Обществения съвет към Фонда, цитиран от PRO.BG.
Според него решението за освобождаването на д-р Николай Добрев от директорския пост на Фонда няма да се отрази по никакъв начин в работата на центъра. Припомняме, вчера шефът на Център „Фонд за лечение на деца" подаде оставка.
По думите на Бобев фондът работи добре, но е нужно да се облекчи процедурата по одобряването на молбите за изпращане на деца за лечение в чужбина, за да може да взима бързи решения самостоятелно и веднага.
Той бе категоричен, че всички деца, които са отговаряли на изискванията, са получили разрешение за лечение в чужбина.
Досега никакъв отказ не сме издавали при разрешение от страна на Комисията за лечение на деца в чужбина, допълни проф. Бобев. Той уточни, че забавянето по придвижението на документацията не е решаващо за изхода на заболяването.
Отказите наистина са малко - само, когато лекарите установят, че изходът наистина е неизбежен, посочи той.
Съчувствам на страданието на близките на децата, но лечението в чужбина не винаги е ефикасно. Защото и до днес болестите се делят на лечими и нелечими, допълни проф. Драган Бобев.
Припомняме, преди дни стана ясно, че над 25 милиона лева в центъра не са били усвоени за лечение на деца в чужбина.
Това са около 40% от средствата, с които разполага центърът. Данните станаха ясни при представянето на одит на Сметната палата. В него се посочва, че за периода 2005 - 2008 година центърът е разполагал с 9,5 млн. лв. - субсидия от държавата. От тях обаче са изразходвани едва 5,8 млн. лв.

ГЕРБ изпълни заръката на Борисов - 15 % данък върху хазарта
Парламентът при единодушно да се вдигне данъкът върху хазарта на 15 %.
По време на дискусията по Закона за корпоративното облагане Янаки Стоилов от БСП изрази недоволство, че тази поправка не е била навреме предложена от управляващите.
Припомняме, тя бе разпоредена вчера следобед от премиера Борисов, който изненадващо посети парламента.
„Ако не беше вчерашното разпореждане на премиера, едва ли щяхте да вземете това решение.", каза Стоилов на депутатите от ГЕРБ.
Според него ГЕРБ формира негативно отношение към парламента.
„Трябва ли да дойде императорът в парламента, за да формират депутатите своите позиции?", заяви Янаки Стоилов.

Финансисти от НДСВ: Бюджет 2010 – приемлив
Финансистите на НДСВ определиха Бюджет 2010 като приемлив, но с трудно открояващи се реформи.
Двете най-големи антикризисни мерки, които правителството трябва да предприеме, са намаляване на осигуровките с 5 процентни пункта и инвестирането в инфраструктура.
Те ще дадат пряко отражение върху пазара на труда, посочи бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов, цитиран от БНР.
От НДСВ настояха за няколко основни корекции в бюджета: намаляване на осигурителната тежест с 5 процентни пункта, а не с 2, както е предвидено в проекта. Недобро впечатление прави и размерът на преразпределението на БВП с 42,3%, посочи Милен Велчев.
Според бившия социален министър Христина Христова параметрите за пенсии включват неоправдани разходи и поставят под съмнение принципа за социална справедливост, като предвиждат средства само за определени групи.
Все по-наложителна става и пенсионната реформа, посочи тя и се аргументира с ръста на парите за пенсии всяка година, като вече са в размер на 11,6% от БВП. Христина Христова настоя отново на дневен ред да излезе и политиката за подкрепа на младите семейства и на хората с увреждания.
От НДСВ ще настояват още за намаляване на ставките за административни услуги с 50%, за съкращаване на срока за връщане на ДДС до един месец с изплащане на лихва за просрочието.


ПО Money.bg

ЕС вече не е двигател за икономическо развитие у нас

Ако досега членството в ЕС беше основният двигател и катализатор за развитие, то за съжаление той изчерпва своя ресурс, тъй като България е усвоила еврпопейската перспектива. Това заяви почетния председател на Българския икономически форум Илиян Василев, пред БНР по повод днешоно откриване в хотел "Шератон" на поредната дискусия.
Василев допълни още, че от тук нататък трябва да намерим както вътрешните ресурси за растеж като развитие на потреблението, на обществения пазар на вътрешни услуги, така и нови външни ресурси - не само на европейския пазар, но и в направления извън ЕС. Илиян Василев даде за пример възможността за привличане на инвестиции от Далечния изток и от Близкия изток. "Не мисля, че трябва да привързваме форума за началото или края на кризата, но при всички случаи основното ще бъде следкризисното говорене", каза Василев.
Той каза още че се очертава опасно усещане за липсата на перспектива. Според него най-големите поражения от подобни икономически ситуации идват от ограничването на хоризонта на мислене. "Откриват се съвършено нови ниши, отварят се нови технологични перспективи и в този процес се надявам, че форумът ще стане разговор за това къде е България в тези процеси", каза Василев. Той каза още, че тази година организаторите се ограничват върху българската тематика, защото трябва да се намерят нови ресурси за растеж в страната.

„Визита на Борисов в парламента преобърна данъчните закони”, „1000 лева за развод”, „Митниците събрали с 316 млн. лв. по-малко от акциз върху цигарите”, „Ковачки фалира още една мина”

Визита на Борисов в парламента преобърна данъчните закони", съобщава от първата си страница „Сега"
Важни промени в данъчните закони и позициите на управляващите по тях вчера претърпяха серия главоломни обрати. Според последните засега намерения на премиера Борисов и подкрепящите го партии от Нова година данък хазарт ще скочи от сегашните 10% на 15%, ракията - и домашна, и купешка, ще се радва на досегашните ставки, а младите семейства ще могат да намаляват данъчното бреме с лихвите по заеми за първо жилище. За това се разбраха вчера премиерът и лидерите на ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и РЗС в Народното събрание на 30-минутна среща.
Борисов изненадващо се появи в Народното събрание по обяд, за да помоли депутатите да не вдигат акциза за ракията, както той самият бе обещал на хората преди почти месец. Миналата седмица обаче бюджетната комисия в НС прие вдигане на ставката от 1100 на 1250 лв. за хектолитър, което автоматично води и до вдигане на налога върху варената в селските казани ракия, защото за домашния алкохол ставката е наполовина на стандартната.
Първоначално финансовият министър Симеон Дянков бе изчислил, че по-високият акциз за алкохола ще донесе над 60 млн. лева приходи в хазната, които биха могли да покрият разходите за лекарствата за онкоболните догодина. Против по-високия акциз на твърдия алкохол се обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, тъй като според него най-много щели да пострадат фермерите с лозята. Когато разбра миналата седмица, че депутатите възнамеряват да пипат акциза за алкохола, Борисов реагира с една дума: "Демокрация". Вчера пък Симеон Дянков коментира пред БГНЕС новия обрат с изречението "Това не го знаем още, господин Борисов не гласува."
След като преседя близо половин час вчера с лидерите на ГЕРБ, РЗС, "Атака" и "Синята коалиция" в кабинета на парламентарния председател Цецка Цачева, Борисов обяви, че са се разбрали облагането на алкохола да не се пипа заради "дребните хора с лозята".
Семейните облекчения за покупка на първо жилище ще се запазят, а за сметка на това данък хазарт ще скочи за всички игри на 15%. Това се случи в разгара на окончателното приемане на поправките в облагането на личните доходи буквално минути след като пленарната зала вече бе гласувала на второ четене облекчението за младите семейства с ипотеки да отпадне, както искаше първоначално ГЕРБ.

„Данъчни промени до последно след намеса на Борисов", съобщава от първата си страница „Дневник"
Последно - акцизът на ракията няма да се вдига, а данъкът върху хазарта за държавното тото и "Еврофутбол" ще се увеличи с 50 процента. Това ще гласуват днес депутатите от ГЕРБ и от подкрепящите ги партии "Атака", РЗС и "Синята коалиция", след като премиерът Бойко Борисов отиде спешно в парламента и ги помоли да променят позициите си. Междувременно за по-малко от час самият премиер смени становището си за облагането на хазарта и възприе исканата от "Синята коалиция" по-висока ставка.
Докато на политически срещи се уточняваха последните промени в законите за акцизите и за корпоративното подоходно облагане за 2010 г., които днес парламентът окончателно ще приеме, в пленарната зала с гласовете на ГЕРБ депутатите отхвърлиха една от 57-те мерки на правителството за борба с корупцията и организираната престъпност. Мнозинството не прие от догодина да се декларират всички дадени или взети заеми на обща стойност над 5000 лв. с аргумента, че текстът не е изпипан юридически.
Преди броени дни бюджетната комисия одобри акцизът за спиртните напитки да се увеличи от 1100 лв. за 100 л чист алкохол на 1250 лв. От мярката се очакват 25 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета. След заседанието на правителството вчера премиерът Бойко Борисов обаче заяви: "Ще помоля депутатите да се разгледа още веднъж възможността да не се вдига акцизът на ракията. Помолих ги, но има демокрация и не знам какво ще решат. Знам, че това ще означава по-малко приходи, но за мен е важно да защитя интереса на тези дребни хорица, които са копали лозе." Той обясни желанието си за запазване на сегашните ставки с поет ангажимент към производителите на грозде, които разчитат да го пласират в селските казани.
Източници от Агенция "Митници" обаче признават, че нямат капацитет да контролират дейността на селските казани, заради което промяната в акциза на практика няма да им се отрази. Миналата седмица против вдигането на ставката се обявиха от Националната лозаро-винарска камара, както и от асоциацията на производителите, вносители и търговци на спиртни напитки. Според представители на бранша поскъпването на ракията само ще увеличи нелегалното й производство и в крайна сметка ще пострадат винпромите.
Бюджетната комисия реши и данъкът върху хазарта за организаторите на тото игри и залагания върху спортни събития да се вдигне от 10 на 12%. След заседанието на правителството вчера Борисов каза: "В условията на криза 15% данък би "фалирал този бизнес". Затова предложението ми е данъкът да се повиши до 12 на сто." Около час по-късно, след 15-минутна среща в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева с Искра Фидосова от ГЕРБ, Иван Костов от "Синята коалиция" и Волен Сидеров от "Атака", премиерът смени позицията. "Разговарях с партньорите ни, които подкрепят бюджета. Независимо от предложението ни данъкът да се качи от 10 на 12% всички са на мнение, че това е най-правилното място, от което да се съберат повече приходи, и затова се спряхме на 15%", каза Борисов.

„1000 лева за развод", информира от първата си страница „Стандарт"
Разводът става скъпо удоволствие. Скъсването на брачните окови ще удари хилядарка. Почти тройният скок е заради облагането с 20% ДДС на адвокатските хонорари. Решението за новия налог бе одобрено от депутатите вчера. Това предизвика бурните протести на гилдията на юристите. Според тях заради новия налог адвокатските услуги ще скочат с цели 40%, защото защитниците ще трябва да плащат и на счетоводители, а и ще вдигнат хонорарите си. Досега съпрузите плащаха 300 лв. първа вноска, за да се разделят по взаимно съгласие.
Мнозинството в парламента удари с ДДС адвокатите заради изискване на Брюксел. Законите ни трябва да влязат в синхрон с тези в ЕС, иначе може да ни глобят с 2 млн. евро, обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Митниците събрали с 316 млн. лв. по-малко от акциз върху цигарите", съобщава от първата си страница „Класа"
Събраните средства досега от акциза върху цигарите са с 316 млн. лв. по-малко, отколкото през 2008 г., съобщи в Министерския съвет шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Той обясни, че на практика увеличаването на ставката в началото на 2009 г. не е довело до увеличаване на приходите.
Неприятният извод идва на фона на задаващо се ново поскъпване на цигарите. Известно е, че след предложение на правителството парламентарната комисия по бюджет и финанси реши да увеличи отново акциза от 1 януари 2010 г. А финансовият министър Симеон Дянков изрази очаквания догодина в бюджета да постъпят допълнително 130 млн. лв.
Танов уточни, че през ноември събраните приходи от Агенция „Митници" са 521 млн. лв., а до края на месеца агенцията ще може да осигури още около 20-30 млн. лв. Той коментира, че продължава снижаването на вноса, но че от ведомството не могат да влияят на това. Според Танов очакваните приходи от акцизите за следващата година, заложени в бюджет 2010, са на границата с реалния бюджет.
"Предстои ни изключително тежка година, за да постигнем показателите", каза още той. И допълни, че очаква към края на годината приходите на агенцията да са с 1 млрд. лв. по-малко спрямо 2008 г. Според него прогнозата за събиране на средства е завишена с 25% спрямо реалната.
По отношение на възстановяването на акциз Танов обясни, че през август Агенция „Митници" е дължала на фирмите 240 млн. лв., а към момента институцията не дължи нито лев. Ведомството единствено има задължение по акциза за цигарите - 98 млн. лв., но тези средства не могат да бъдат възстановени, докато не приключи ревизията на компаниите.

„Ковачки фалира още една мина", разкрива от първата си страница „Монитор"
Още една мина е изправена пред фалит заради скандалния бизнесмен и клиент на Темида Христо Ковачки. Близо 100 души остават без работа. Потърпевшите са предимно миньори и шофьори от "Каусто-голд" АД. Дружеството е концесионер на мина за кафяви въглища, която от 1996 г. работи за ТЕЦ "Бобов дол". Сега по-голямата част от работниците са съкратени, а 20 души са в неплатен отпуск. Причината тези хора да останат без работа е отказът на ТЕЦ-а да изкупува въглища от "Каусто-голд".
През април миналата година между "Каусто-голд" и държавната по това време централа е сключен поредният договор за доставка на 53 000 тона условно гориво при цена от 151 лв. за тон. До този момент проблеми не е имало нито по отношение на количествата, нито по отношение на качеството на въглищата. Поначало мината е разработена за нуждите на този ТЕЦ.
Проблемите започват през юни, когато централата е приватизирана от Христо Ковачки. Всъщност тя му беше подарена от държавата. До сделка се стигна след организирани от самия Ковачки протести на миньори и проведен търг с един участник - пак Ковачки.
Месеци преди новият собственик да е платил, директорският борд на централата е сменен с негови хора, които започват да извиват ръцете на външните доставчици. Такива са рудниците, които не са собственост на Ковачки. Кафявите въглища за ТЕЦ "Бобов дол" се добиват от 12-15 мини в района на Бобов дол, Дупница и Перник, като 9 от тях се държат или контролират от фирми на бизнесмена.
На "Каусто-голд" е поставено условие от 1 юли 2008 г. да намали договорената цена на 145,26 лв. за тон. (Б. а. - през ануари 2008 г. Ковачки иска от ТЕЦ "Бобов дол" да плаща по 169 лв. за тон въглища от неговата мина "Ораново".) Доставчикът се съгласява. Може да е на загуба, но поне ще работи. Иначе мината трябва да спре.
Въпреки това нещата пак не потръгват. От ТЕЦ "Бобов дол" измислят всевъзможни мотиви, за да откажат въглищата. Веднъж твърдят, че складовете са пълни. Друг път предупреждават с писма, че ще приемат значително по-малко от договореното количество. Случва се и просто да върнат камионите без обяснения или да откажат да приемат фактура. Аргументът "лошо качество" също влиза в действие независимо от това, че при направена проверка се установява точно обратното.

„Прокуратурата светкавично поправи делото "Ковачки", информира „Сега"
Обвинителният акт срещу Христо Ковачки за източване на 16.7 млн. лв. ДДС вчера беше внесен в съда, след като бе върнат на прокуратурата във вторник. Проблемът бе терминологичен - в една част на обвинителния акт се твърди, че на Ковачки ще се търси отговорност за подадени справки декларации и дневници за продажби с невярно съдържание, а в друга - че става дума за фалшиви фактури.
Прокурор Маргарита Немска обясни, че дневниците за покупки възпроизвеждат фактурите и в обвинителния акт няма пропуски. Съдът обаче не прие мнението й. Председателят на Софийския градски съд Георги Колев заяви вчера, че досега не е имало случай прокуратурата да поправи обвинителен акт за по-малко от 24 часа. Той ще назначи проверка за съдията по делото Александра Йорданова, която се оказа, че е теглила лизинг за над 34 хил. евро от "Лизингово дружество" ООД, в което собственик е Общинска банка.

„Отварят 3 магазина на "Икеа" у нас", информира „Стандарт"
Три магазина планира да отвори у нас веригата за мебели "Икеа". Първият трябва да бъде завършен до юни 2011 г. Той ще се намира между Околовръстния път на София и Бистришкото шосе. Това съобщи в Атина строителният министър Росен Плевнелиев. Той е част от делегацията на президента Георги Първанов. Проблемът обаче е, че веригата ще завърши строителството на новия мебелен рай шест месеца преди да бъде готов околовръстният път на столицата. След среща с инвеститорите от "Фурмис" правителството е поело ангажимент да изгради временна връзка до хипермаркета. Строителството на мебелния магазин трябва да започне през март догодина. Инвестицията на "Икеа" е за над 300 млн. евро. До магазина ще има огромен шопинг мол, в който ще бъдат вложени още 210 млн. евро. Плевнелиев коментира, че по време на срещата шефът на "Фурмис" е изразил готовност да направи още два магазина "Икеа", единият от които ще се намира във Варна, а другият между Пловдив и Стара Загора.

„Петролни фирми ще доплащат милиони налози на бюджета", разкрива „Сега"
Държавата ще си търси неплатено ДДС от "ЛУКойл Нефтохим Бургас" за 10-12 млн. лв. заедно с лихвите, а от русенската "Инса ойл" - акцизи за около 50 млн. лв. Това се разбра вчера след заседанието на кабинета от изказвания на премиера Бойко Борисов и шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов.
"Ревизията в "ЛУКойл Нефтохим Бургас" завърши с 4 докладни записки, а резултатът е, че са предявени за досъбиране 3 млн. лв. ДДС от 2007 до средата на 2008 г., заяви премиерът Борисов. От средата на миналата година до края на тази налогът за досъбиране ще нарасне до 6-7 млн. лв., а заедно с натрупаната лихва ще стане 10-12 млн. лв., уточни Танов. Шефът на агенция "Митници" обясни, че довнасянето на ДДС се получава заради разминаване между количествата внесен петрол и този, който е фактуриран.

„Смърт на колела, или как Източна Европа губи милиарди по опасните шосета", разкрива „Дневник"
Подобряването на икономическото състояние на източноевропейските държави през последните двадесетина години е позволило на все повече техни жители да се сдобият с лична кола. Вместо да насърчи развитието и повишаването на качеството на пътната инфраструктура обаче, този автомобилен бум е довел до истинска епидемия от пътнотранспортни произшествия, които днес са сред основните причини за смърт в страните от бившия съветски блок.
И докато смъртните случаи на пътя стабилно намаляват в Западна Европа (през 2006 г. в страни като Холандия, Швеция и Великобритания смъртността при пътни катастрофи е била по-малко от 6 души на 100 000), изгледите за източната част от континента засега са повече от безутешни, тъй като постоянният ръст на броя (често стари и необезопасени) автомобили, управлявани от невъзпитани шофьори, става на фона на влошаващото се състояние на пътищата и все по-острия недостиг от адекватни мерки за пътна безопасност.
Подобна мрачна, но реалистична картина е представена в последния доклад на Световната банка (СБ) за транспортната обстановка в бившите страни от соцлагера в Европа и някогашните съветски републики от Централна Азия, както и в Русия и Турция. В изследването, лаконично озаглавено "Смърт на колела", се посочва, че само през 2007 г. по пътищата на тези държави са загинали 80 хил. души, а ранените са били над 800 хил., при положение че общият им автомобилен парк е далеч по-малък в сравнение с този на Западна Европа. В България например жертвите за 2007 г. са били хиляда, а ранените - близо 10 хил. души.
Тази тенденция се наблюдава и в глобален мащаб - по света годишно умират по 1.3 млн. души, а други 50 млн. получават различни наранявания, като цели 90% от тях са жители на страни с ниски и средни доходи, на които обаче се падат едва 48% от регистрираните по света леки коли. При липса на спешни мерки броят на жертвите в тези държави вероятно ще се увеличи двойно до 2030 г., отбелязват авторите на изследването.
Икономическите последици от пътните катастрофи в източноевропейския и централноазиатския регион също са впечатляващи - всяка година тези страни заедно с другите държави с ниски до средни доходи по света са принудени да отделят по около 1% от своя БВП за покриване на различните щети. Страните с по-голямо население харчат повече - така например Русия отделя по 34 млрд. долара годишно, Турция - по 14 млрд., а Полша - по около 10 млрд. Освен това жертвите на катастрофите в тези държави най-често са хора в икономически продуктивна възраст - 55% от тях са между 15 - 44 годишни, а над 80 на сто са мъже. В Русия и Украйна сравнително кратката продължителност на живота на мъжката половина от населението се дължи освен на алкохола и на опасните пътища.
Сред основните причини за голямата концентрация на катастрофи в изследваните страни е фактът, че пътната безопасност не е интегрирана в планирането и развитието на транспортните им мрежи. Освен това голяма част от използваните коли са втора ръка и често не отговарят на съвременните стандарти за сигурност. И макар често законовите мерки за безопасност по пътищата да са налице, особено в източноевропейските страни - членки на ЕС, нерядко липсва ефективен контрол за прилагането им.

„Всеки работещ ще нахрани догодина държавата с по 8000 лв.", разкрива „Сега"
Всеки работещ българин, а у нас такива са всичко на всичко 3 300 000 души, догодина ще произведе продукт за 19 242 лв. От тези пари цели 8000 лв. той неизбежно ще трябва да отдели за изхранването на държавата.
Събират се общо към 26 млрд. лв., с които трябва да се купят продукти за прословутата пица на Симеон Дянков за 2010 г. Каквото и да говорим, това са страшно много пари - равни са на стойността на над половината от жилищата в София.
Главният въпрос е обаче кои гърла колко ще погълнат. Няма друга сфера, която да изяжда толкова много от парите на данъкоплатеца, колкото социалната. Догодина за пенсиите на възрастните, за социалните помощи и за обезщетенията, всеки работещ българин ще плати от джоба си по 2959.09 лв. или по 247 лв. на месец. На второ място в класацията на харчовете са парите за икономическите дейности и услуги. Тук влизат всички пари, които държавата дава за земеделие, транспорт, промишленост, туризъм, енергетика и т.н. За тях всеки работещ в България догодина ще даде по 1121 лв.Само дотук парите, които излизат от джоба на всеки работещ българин, вече са намалели наполовина и остават около 4000 лв. Останалите отиват за дейности, без които никоя държава и гражданите й не могат. За полицията и съдебната власт, взети заедно, всеки ще плати по 726 лв. За издръжката на училищата и университетите ще даде повече - по 809 лв., а за здравеопазването - по 801 лв.
На този фон издръжката на държавните служби излиза доста скъпа - гълта по 535 лв. годишно от всеки. Това не е никак малко, дори е два пъти повече от парите, които плащаме за благоустройство - по 219 лв. на работещ годишно, и за опазване на околната среда - 296 лв.


Разбира се, за да успее да опече постната пица, Дянков първо ще трябва старателно да събере споменатите 8000 лв. от всеки работещ. Става дума за всички данъци в държавата - ДДС, акцизи, налозите върху доходите на гражданите и печалбата на фирмите, здравните и социалните осигуровки и т. н. Вярно е, че гражданите не са единствените, които пълнят хазната, защото около 1/3 от данъците и осигуровките внася бизнесът. Но все пак физическите лица са тези, с чиито пари се пълни основната част от чувалчето на Дянков. Догодина за данъците и осигуровките, които ще влязат в хазната, гражданите ще допринесат с над 15-16 млрд. лв., а фирмите - с наполовина по-малка сума.

Във връзка с това е любопитно да се знае, че всяка година, до края на месец май данъкоплатците в България работят само за държавата и чак след това започват да работят за себе си. От 1 януари до 26 май данъкоплатците са се трудили само за да си платят данъците и да напълнят хазната. От по-богатите страни най-малко за държавата работят южнокорейците - само до 23 април. В Австралия - до 30 април, в Швейцария - до 1 май и т.н. В тези икономики относително държавата изземва и преразпределя значително по-малка част от доходите на хората.
Ако имаше класация на най-богатите министерства според бюджет 2010 г., в Топ 3 щяха да са МВР, армията и социалното ведомство. Те ще получат съответно 956 млн. лв., 891 млн. лв. и 799 млн. лв. Естествено, това състезание е условно, защото Националният осигурителен институт не е министерство, а винаги е безалтернативен победител - догодина ще разпредели цели 8.4 млрд. лв., огромната част от които ще отидат за пенсии. Лошото е, че колкото и да харчи НОИ, българските пенсионери още дълго ще бъдат най-бедните в ЕС.
(АКО ВСИЧКО ТОВА СЕ ОКАЖЕ ВЯРНО, ИЗЛИЗА ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ ЩЕ СЕ ПОУВЕЛИЧАТ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ОКОЛО ТРИ ПЪТИ, А ЖИВОТЪТ НИ НА СТАНДАРТ ЩЕ СЕ ПОВИШИ МИНИМУМ С ОКОЛО ШЕСТ ПЪТИ!!! И ТОГАВА ВЕЧЕ ЩЕ СМЕ БЕЗУМНО БЕДНИ И БЪРЗО ДЕМОГРАФСКИ ПОГУБВАЩИ СЕ. МАЙ ДА ПОЧВАМЕ ДА ИЗМИРАМЕ ОТ СЕГА ЩЕ Е НАЙ-ДОБРЕ - ТОЗИ ПОКАЗАТЕЛ ЩЕ Е ВИСОК СЪС СИГУРНОСТ СРЕДНО В ДЪРЖАВАТА НИ.)

В сферата на провокацията може да се каже, че българинът определено разчита полицията да го защитава два пъти повече, отколкото съдът и прокуратурата. Защо иначе парите за министерството на Цветан Цветанов ще са над два пъти повече от средствата, на които разчита цялата съдебна власт - 956 млн. лв. спрямо 388 млн. лв.? От друга страна, обществото ни явно се надява за външната му сигурност и представителност догодина да се грижи повече армията, отколкото дипломацията, защото за отбрана се предвиждат 891 млн. лв., а за външна политика - 123 млн. лв.


„Строят пътища с пари от пенсионни фондове", съобщава „Монитор"
Трите милиарда, събрани в частните пенсионни фондове, и 1,6 млрд. лв. от Сребърния фонд да се инвестират в икономиката. Това предложи вчера пред Нова тв социалният министър Тотю Младенов. Подобна идея вече била обсъждана от работна група, която обмисля бъдещата стратегия за развитие на пенсионната система. Според министър Младенов има много държавни и общински инфраструктурни обекти, за които с парите държавата може да стане гарант. Не виждам нищо лошо тези ресурси да се използват, защото, от една страна, ще дадат сигурност и по-голяма доходност на частните пенсионни фондове, тоест на осигурените лица, а от друга страна - ще помогнат при липсата на свеж финансов ресурс в държавата, каза той.
В момента частните пенсионни фондове са вложили парите си в чужбина. Не е ясно как точно министерството ще ги накара да ги върнат, нито как ще ги предпазят от рисково инвестиране. Сега парите от Сребърния фонд са 1,59 млрд. лв. и са на съхранение в БНБ. На практика те не носят почти никаква доходност, сочат данни на финансовото министерство.
В същото време експертите отчетоха, че доходността на частните пенсионни фондове вече изпреварва лихвите, които предлагат банките по левовите депозити. Според Комисията за финансов надзор за година универсалните пенсионни фондове са постигнали доходност между 4,01% и 16,13%. До края на юли те имаха дори отрицателна доходност.

„Мина времето на лесно достъпните кредити", казва в интервю за „Класа" завеждащия секция „Световна икономика" в Икономическия институт на БАН ст. н. с. д-р Татяна Хубенова
Г-жо Хубенова, експертите вече упорито говорят за „новата нормалност", която ще се установи след края на кризата. Как си представяте света при новия икономически ред?
- Световната икономика е силно променена. След като премине ефектът от „инжектираните" стимули, ще има период на „лечебна терапия", преди да се стигне до „новата нормалност". Има признаци на съживяване на стопанската активност в старите страни - членки на ЕС, в САЩ и в повечето други големи развити държави, но безработицата остава висока и структурните проблеми в засегнатите сектори чакат решение. Независимо от трудностите, антикризисната държавна намеса допринесе за запазване на социалния мир. Обществените нагласи се обединяват и се противопоставят на мениджърската алчност в корпоративния сектор. Най-дълбоки са промените във финансовия сектор на развитите страни. От май 2009 г. ЕС стартира по-строг наднационален финансов надзор, нови европейски регулаторни институции и по-твърди изисквания за финансовия сектор. САЩ на свой ред също прилагат нови регулаторни правила за финансовите пазари и институции. „Оздравяването" на финансовите институции след държавните интервенции при банкови фалити сега преминава към преструктуриране и „съкращаване" на разрасналата структура на големите банкови групи и международни финансови холдинги. Това неизбежно ще се отрази на техните клонове в останалите страни и върху износа им на капитали. Намесата на централните банки е успешна както чрез рязкото свиване на лихвеното бреме до нулеви проценти, така и чрез прилагане на традиционни и необичайни мерки за покриване на загубите и избягване на системния риск. Сега всички развити икономики се подготвят за повишаване на лихвените проценти. Това се очаква да бъде и превантивна мярка срещу предвижданата за 2010 г. по-висока инфлация.
Цената на антикризисните мерки вече се понася или тепърва предстои да бъде „изплащана" от реалния и монетарен сектор. Кризата причини бягство на капитали в чужбина, разстройване и девалвация на много национални валути, загуба на богатство в огромни размери. Но интервенциите, предприемани от редица правителства, за да компенсират загубите на финансовите институции, забави насочването на ресурс към реалната икономика. Това усложнява излизането от кризата. Кредитирането трябва да стане по-консервативно и по-предпазливо, не само защото ще бъдат по-високи лихвите. Предстои повишаване на цената на инвестиционните проекти, а енергийните са най-ясен пример. Мина времето на евтините пари и кредитната експанзия. Регулаторните органи поставят целия банков и финансов сектор под много по-строги правила на надзор.
Какви са прогнозите ви за финансовия сектор у нас?
- Ниският ръст на кредитите, оставащата висока цена на заемния ресурс, както и забавянето на икономиката, доведоха до нарастване на лошите кредити и влошаване на портфейлите на банките. През февруари 2009 г. БНБ промени регулациите, засягащи класифицирането и провизирането на рискови експозиции, за да осигури повече гъвкавост на търговските банки при управление на кредитните им портфейли. Към края на юни 2009 г. обаче делът на лошите кредити достигна 4.69%, а година по-рано те бяха 2.16%. Въпреки добрата си капиталова адекватност банковата система понася загуби от свиването на кредита и повишаването на риска от необслужваемите заеми. Странна изглежда доскорошната практика на банките у нас да не се отразяват лизинговите кредити в Централния кредитен регистър. Вместо да са вече по-предпазливи банките експанзивно продаваха кредити с висок лихвен доход и конкуренцията занижи вниманието към риска.
Домакинствата в България са загубили 83 млрд. лв. от началото на кризата заради спукването на балона на недвижимите имоти и спада на цените в сектора с около 20%. Потребителският профил на заемателите се влошава и вече има по-високо ниво на кредитна задлъжнялост, просрочия и нарастване на нуждите от провизиране на банковите загуби. Ако сега преминаваме най-тежката част от кризата, то както за финансовия сектор, така и за неговите клиенти с просрочия предстои „отрезвяване". Необслужваемите заеми нарастват до над 10-15% от банковите портфейли. Но повишената безработица и свиването на вътрешното търсене ще добавят нови необслужваеми лизингови кредити. Очаквам по-добрата предпазливост и дисциплината да бъдат важен урок от кризата.
Другата промяна в след кризисното развитие ще бъде смяната на приоритетите в потреблението - публично и частно. В предлагания проектобюджет продължава прилагането на серия от антикризисни социални мерки. Би било много добре обаче, ако през 2010 г. публичните разходи, предназначени най-вече за инвестиции в инфраструктурата, транспорта и околната среда, задвижат „бюджетния мултипликатор" и доведат до по-висока стопанска активност.
Бихте ли коментирали проектобюджет 2010?
- Приоритетите на бюджета са социалната политика, инфраструктурата, транспорт и комуникации, опазването на околната среда и екологичните проекти, по-назад са поставени здравеопазването, образованието и науката. Правителството има намерения не само за балансиран бюджет, но като че ли има стремеж да се балансират социалните публични разходи с инвестиционните. Това ще е трудна задача и дано не е в ущърб на инвестиционно-капиталовите разходи.
Очаквах да има повече обществено полезна дискусия и идеи. Например не споделям намаляването на социалната осигуровка. Не е лесно на правителството и по въпроса с разходите за здравеопазването, което е в по-рискова позиция, ако реформата продължи да се отлага. България има голям проблем и със здравно неосигурените лица. Има защо дискусията за бедността и за политиките срещу проявите й като многомерна бедност да бъдат взети по-присърце от управляващите. Интересно е да се анализират бюджетните разходи за висшите учебни заведения и за БАН. В академията подготвяме докторанти за изследователи - учени не само за институтите на БАН, но и за други официални, публични или частни институции. По европейски проекти например Икономическият институт на БАН е подготвил доста гръцки изследователи. Винаги сме били приемаща институция за гостуващи докторанти от Европа, Китай, Япония, Южна Корея. Считаме, че това дава добра възвращаемост на бюджетната ни субсидия. Работейки с докторанти, ние надграждаме образованието над магистърските програми на университетите. Ако се сумират бюджетните разходи за големите ВУЗ-ове, ще се види, че те сериозно надхвърлят средствата за БАН. В резултат на реформата, която вече се провежда в академията, ще се подобри качеството на работата, ако финансирането е по-добро и се приложи проектен принцип. Според мен трябва да има промяна при университетите. При такава голяма бюджетна субсидия те трябва да дават по-добре подготвени кадри. На БАН трябва да се разчита за изграждане на националния научен потенциал и за в бъдеще. Най-голямата ценност трябва да е приемствеността в поколенията и школите от учени, за да се утвърждава националното ни самочувствие и достойната интеграция в академичните европейски и световни мрежи.

„Здравната каса е ощетила всички болни от хепатит", казва в интервю за „Монитор" изпълнителният директор на Център за защита правата в здравеопазването Асен Георгиев
Г-н Георгиев, у нас всички избягват да говорят за лекарска грешка, макар системата да е пълна с тях. Лесно ли е един пациент да защити правата си чрез съдебната система?
- Самата система е нещо абстрактно, но виж конкретни съдии старателно пречат това да се случва. Ние в Центъра за защита правата в здравеопазването работим с 5-6 адвокати, като предлагаме и първоначалните консултации на хората, пострадали от системата. Освен че даваме правна помощ, ние им оказваме и обществената подкрепа, от която наистина се нуждаят. Представете си, например известен плевенски лекар, жена му е съдия в града. А две девойки решават да го съдят. Мислите ли, че лесно могат да ги осъдят. Нали си представяте, че още преди делото половината град вече е настроен срещу ищците. В по-малките градове лекарите са известни, влиятелни и всички се съобразяват с тях. Въпреки това в момента водим няколко дела във Враца, в Кюстендил, в Пловдив, но софийските са естествено най-много.
Обществените настроения ли са най-голямата трудност при тези дела?
- Най-трудното е, че у нас няма правила. Все още са приети малко от здравните стандарти, а които са приети, са твърде общи и пожелателни. Освен това нямаме утвърдени добри медицински практики по специалности и има малко подзаконови документи, по които да докажем, че правата ни са нарушени. При все това по клиничните пътеки са разработени алгоритми на поведение, които са задължителни. Има и характеристики за количествата на изписваните лекарства. Но най-големите нарушения се правят с т.нар. информирано съгласие. Почти няма случай, в който наистина да е имало реално съгласие. На практика това е една бланка на НЗОК, от която не можеш да разбереш за зъб ли е приет човекът или за крак. Просто някакви точки, които звучат така: правете ме каквото искате, все ще съм съгласен.
По делото срещу Маргините се разбра колко трудно се намират вещи лица у нас. Вие намирате ли ги?
- Действително няма дело, което може да мине без експертиза. Има някои специалности, където експертите са единици, те се познават, приятели са и на практика е невероятно голям проблем да получиш читава експертиза. Ако не знаеш за болестта колкото самия доктор, нищо няма да постигнеш. Не е нужно да се лъже. Стига само отговорът да е такъв, че съдията да не разбере нищо и той непременно ще отхвърли иска. Нашата битка е отговорът да не е неясен или прекалено завъртян.
Освен това много често съдиите си правят отводи по най-лесния начин: зает съм, имам много работа. При наказателните дела обаче нещата вървят малко по-лесно, понеже има причинена вреда и прокурор, който не позволява с лека ръка исковете да се отклоняват.Тези дела са и по-успешни.
Миналата година пресметнах, че сте осъдили здравния министър за близо половин милион. Заради чиновническото безхаберие обаче плащаме на практика всички ние, с парите от бюджета.
- Действително спечелихме няколко дела срещу здравния министър заради липса на осигурени лекарства. Те са за по 100 000, за 36 000. Държавата плаща безотказно обезщетенията. Но когато става дума за болници, особено за общински, които са на ръба на оцеляването, там нещата са съвсем други. Впрочем срещу тях все още няма нито едно завършило дело. По начало всички лекари би трябвало да бъдат застраховани за лекарска грешка. Досега обаче не съм имал случай по дело да бъде привлечен застраховател, за да може да плати. Макар да е задължителна, тази практика почти не е позната у нас. Странно ми е обаче, че при делата срещу МЗ нито веднъж не дойде представител на финансовото министерство. А при такива дела би трябвало и самият министър да бъде уведомен. Той задължително трябва да знае, понеже обезщетенията все пак се плащат от бюджета.
Миналата година заведохте и колективни искове за правата на пациентите, какво стана с тях?
- Имаме два колективна иска. Единият е срещу НЗОК, която спря лечението на хепатитно болните, а другият е срещу здравното министерство за нередовно снабдяване са адювяантно лекарство за онкоболните. В момента развитието на тези дела е почти трагично. С тях може да се илюстрира каква безотговорност цари в съдебната система. Делото за хепатита започна през юни миналата година. Първоначално всичко тръгна добре. Искахме всички, които са си купували лекарствата, да бъдат обезщетени от здравната каса, понеже имат право на лечение. Първоначално съдията определи вещо лице, приготви експертиза, насрочи делото, то тръгна много добре. НЗОК обаче обжалва и го прати в Апелативния съд. Там написаха, че всичко е както трябва и може да продължи. Във Върховния съд обаче една съдийка написа, че това не било никакъв колективен иск. Така делото се върна при първоначалния съдия, който се отметна и обяви, че наистина не е никакъв колективен иск. Отново в Апелативния съд същият състав наново се чуди как да отсъди. Върнаха иска при съдийката, тя мисли 3 месеца и си направи отвод. До момента делото не е насрочено. При другия иск съдийката също си направи отвод, понеже вече била гледала подобно дело. Никой не є направи забележка. Следващата съдийка също се отказа. Сега делото е при трета, при която вече отлежава и първият ни колективен иск. Сега всички седим и чакаме. У нас действително няма практика на подобни дела. Но все пак щом законът ги позволява, няма причина да не могат да се завеждат.

„Спонсори ще хукнат да стават професори", казва в интервю за „Стандарт" ректорйт на СУ проф. дин Иван Илчев
Професор Илчев, как ще изглежда тестът, който трябва да замени традиционните приемни изпити в СУ "Св. Климент Охридски"?
- Първо искам да подчертая, че тук не става дума за тест в традиционния смисъл на тази дума - като въпросник с отговори а, б, в и възможност да отбелязваш верния. Журналистите обичат да злоупотребяват с думата "тест", но всъщност говорим за вид тестово задание. То ще бъде по-комплексно и ще оценява общата култура, грамотността, възможността да мислиш и да се изразяваш правилно. За да бъде изготвено, в началото на следващата година ще назначим комисия от специалисти, която ще направи така наречената матрица на теста. В нея ще участват не само наши преподаватели, но и външни хора. Ние бихме се радвали на външно участие, още повече че много от външните специалисти всъщност са наши възпитаници. Тази комисия ще подготви матрицата и през пролетта ще я представи на академичното ръководство на университета. Ако Академическият съвет я одобри, в началото на октомври идната година ще я направим обществено достояние, за да могат бъдещите кандидат-студенти спокойно да се готвят за изпита си през 2011 година. Така че не можем да говорим за някакво въвеждане на тест на момента, без да е направен анализ какво и как ще оценява той.
Единен тест за всички специалности ли ще бъде това? В УНСС например е общ.
- Софийският университет се отличава и от УНСС, и от останалите висши училища по много по-големия брой факултети и специалности, които предлага. Ние имаме 16 факултета, които са коренно различни и всеки от тях има специфични задачи. Аз обаче съм историк, не съм специалист в областта на методиката на изпитите, затова не мога да предреша какво ще ни покаже в крайна сметка комисията. Засега е ясно само, че първоначално ще приемаме по този начин в хуманитарните специалности, затова и въпросите ще бъдат от областта на хуманитаристиката - български език, история, вероятно възможност да се пише есе, за да се провери общата грамотност. Но не ме карайте да предсказвам как точно ще изглежда тестовото задание.
Този изпит ще важи ли за филологиите?
- В чуждите филологии - английска, немска, френска, където още от първи курс започват лекции на съответния език, естествено ще трябва да остане досегашният изпит..
А в българската филология?
- За българската филология ще видим - в крайна сметка и бъдещите филолози трябва да имат широка обща култура. По принцип за момента радикално новото е, че академичното ръководство въобще прие идеята за промяна на кандидатстудентския изпит, който според мен не е бил променян поне от 50 години.
Какво наложи промяната му именно в този момент?
- Всъщност от времето, когато бях декан на Историческия факултет, аз се боря за промяната на този изпит - тоест шест години водя тази битка. Може да се каже, че най-сетне успях да убедя колегите. Не може да не видим, че висшето образование в последните години поставя пред нас нови изисквания, на които трябва да се опитаме да отговорим. Плодовете на демографския срив ще се отразят в университетите тепърва. Випуските стават все по-малки - аз си направих труда да прочета пред Академичния съвет данните за родените деца от 1988-1989 година, които сега са на около 20 години, до периода 1996 година. За това време випуските стават все по-малки и по-малки и едва през 1996-та се забелязва нарастване на раждаемостта. Това означава, че ние трябва да бъдем подготвени за следващите седем-осем години, когато ще бъдем изправени пред все по-малък брой кандидати и студенти, постъпващи в университетите.
Естествено нашата цел не е да се приемат всички. С ректора на УНСС проф. Борислав Борисов неколкократно сме си говорили, че намаляването на випуска не означава безконтролен прием дори на кандидатите с нисък успех във висшите училища. Ние отново ще се стремим да приемаме онези, които стават за студенти и са способни да завършат следването си и да бъдат полезни за обществото. Онези, които нямат тези способности, без да ги обиждам, е по-добре да си намерят друго поприще за изява, където ще бъдат по-полезни за себе си и обществото.
Ще започнете ли да приемате оценките от матурата, без да ги умножавате по определен коефициент, който всъщност ги намалява?
- Не, коефициентът ще се запази, но ще видим дали ще стане един и същ за всички специалности. Сега в различните факултети той е различен, но ние ще направим един математически модел, чрез който да проверим дали различните коефициенти оказват някакво влияние върху класирането на кандидатите. Според мен няма да има драстична разлика, ако коефициентът е еднакъв.

„Доброто корпоративно управление е условие за развитието на пазара", казва в интервю за „Дневник" изпълнителният директор на ИП "Карол" Ангел Рабаджийски
След две години на застой българският капиталов пазар все още търси силата да продължи напред и след кризата. Има ли и какви са решенията за проблемите, някои от които чакат отдавна - ниска ликвидност, непрозрачна собственост, липса на защита на миноритарните акционери и др. - по тези теми се обърнахме към една от най-големите финансови групи на пазара, "Карол". Тя включва в себе си инвестиционен посредник, компания за управление на активи и холдинг за дялови инвестиции в различни сфери на икономиката. По темата разговаряме с изпълнителния директор на посредника Ангел Рабаджийски.
Днес (бел. ред., в сряда) финансовият министър Симеон Дянков отново поднови темата за продажбата на държавния дял в Българската фондова борса (БФБ). Как оценявате възможността това да се случи до няколко месеца и какъв тласък ще е това за пазара?
- Привличането на стратегически инвеститор като мажоритарен собственик на борсата би се отразило положително за развитието на пазара. Наличието на подходящия инвеститор за собственик на БФБ би способствало процесите по създаване на нови инструменти за търговия, създаването на дериватен пазар, привличането на нови участници, повишаване на доверието от страна на чужди инвеститори.
Последната седмица се активизира дискусията за държавна намеса на капиталовия пазар чрез пускане на акции от Българския енергиен холдинг или негови дъщерни дружества на борсата. Ще бъде ли това дългосрочно решение за проблемите на пазара? Може ли той да намери собствени вътрешни сили, с които да се разбуди?
- Държавата със сигурност може да бъде катализатор за развитието на капиталовия пазар. Имаме много добър пример от Полша. Факт е, че тази година там се реализира най-голямото първично публично предлагане в Европа на енергийна компания - PGE, имаше огромен инвеститорски интерес. Затова листването на държавни дружества на борсата би привлякло интереса на стратегически чуждестранни инвеститори. Те, освен да инвестират в новите компании, биха създали и портфейл от вече листнати такива, а това ще допринесе допълнително.
Но това е само един от факторите, които могат да способстват за развитието на пазара. Като цяло то трябва да е резултат от взаимосвързани комплексни фактори. Всеки от тях има позитивно влияние, но ако не извървим целия път, каквото и да бъде направено, то ще е с краткосрочен ефект.
Затова трябва да търсим сили не само в държавата, а в самите нас. Визирам всички пазарни участници - инвестиционни посредници, банкови институции, Комисията за финансов надзор и самата Българска фондова борса. Трябва да насочим усилията си към създаването на нови инструменти за търговия чрез промяна на регулациите в сектора.
Все пак България е единствената европейска членка, която няма развити клирингова къща и дериватен пазар. Наличието на такива институции би довело до повишаване на ликвидността, която отчитаме като главен проблем на пазара. Първата стъпка в тази посока са късите продажби и маржин покупките. Когато има къси продажби, хората могат да продават акции, които нямат, а при маржин покупки могат да ги купуват, без да разполагат на 100% с нужните парични средства. Това би повишило както дълбочината, така и ликвидността на пазара. След това, взимайки пример от съседните страни, където вече имаме функциониращи дериватни пазари, можем да взаимстваме създаването и на фючърси върху индексите. В съседните страни тези инструменти формулират един значителен обем на търговия, надхвърлящ многократно обемите при основните сини чипове на пазара.
В момента обаче има регламент за късите продажби и маржин покупките. Технически ли е проблемът това да не се случва?
- Да, има действаща нормативна уредба за тях, но действително няма извършени такива операции по технически причини.
Работеше се в тази насока. Имаше дори проектозакон за създаване на клирингова къща, но като че ли тази инициатива замря в последните месеци. Проектозаконът беше внесен и впоследствие оттеглен от Комисията за финансов надзор без ясна позиция защо е оттеглен и дали престои неговата преработка до работещ вариант за българската действителност. Затова казвам, че вътрешните сили трябва да ги търсим в самите нас - в участниците на капиталовия пазар. Трябва да се постараем да направим една работеща клирингова къща и оттам фукциониращ дериватен пазар.
Не смятате ли обаче, че често изместваме фокуса за проблемите на българската борса. От една страна, се говори, че трябва катализатор заради липса на достатъчно добри компании. От друга обаче, не се поставят основните проблеми за повечето публични компании - липса на прозрачно управление, ясна акционерна структура, ниска ликвидност и спазване на правата на миноритарните акционери. Под каква форма пазарът би стимулирал решаването на тези проблеми?
- Наистина подобряването на добрите корпоративни практики по управлението на публичните компании би способствало за тяхното развитие. За съжаление имаме компании, които като че ли не осъзнават публичния си статут и съответно са непрозрачни. А подобряването на управлението и на разкриването на информация със сигурност би привлякло инвеститорски интерес към тях, т.е. компаниите по-лесно биха набирали капитали и стратегическо участие от чуждестранни партньори.
Вече имаме такива примери в България - интернет компанията "Инвестор.БГ", където фондове на "Сиско" купиха значителен акционерен дял и влязоха в управлението, налагайки западни стандарти на работа. Така че със сигурност подобряването на корпоративното управление на компанията, на визията й за разкриване на важна информация и на цялостна прозрачност към капиталовия пазар би допринесло за развитието му в дългосрочен аспект. Това трябва да е цел за всички компании, които наистина искат да са такива. Не случайно номинираните за дружества с най-добро корпоративно управление са такива с ясен мениджмънт и открита политика към акционерите си. Присъства и другата крайност - компаниите, които не разкриват редовно информация. За тях самата публичност е бреме, което обезсмисля оставането им на пазара.
Нужно е да се създаде и единна финансова институция, която да разглежда жалбите на клиентите на финансови услуги - било от миноритарни акционери, клиенти на посредници, застрахователи, банки и др. В момента регулацията в тази насока е по-скоро разпокъсана и това пречи да се постигне равнопоставеност за клиентите.
Говорейки за равнопоставеност - как ще коментирате практиката на българските съдилища?
- В съдилищата няма практика как да боравят с материята на капиталовия пазар. Показателни за това са случаите с ДЗИ банк, а наскоро и с "Арома". Към кого да се обърнат акционерите сега, ако искат да предявят жалба за пропуснати ползи от запора върху акциите на "Арома", спрени от търговия за близо две години? Всъщност подобна съдебна практика показва, че във всеки един момент собствеността на участниците на пазара е застрашена. Това влияе върху цялостния имидж на капиталовия пазар, затова и тук държавата също може да се намеси.
Още от интервюто на „Дневник"


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Още куп политици в телефонния указател на Черния, включително братя Велчеви

Има още депутати, които фигурират в телефонния указател на Красимир Георгиев – Черния. Това обяви на брифинг в парламента лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Сидеров изрази недоумение защо досега те не са били съобщени. Така например в телефона на Красьо Черния фигурират телефоните на Румен Петков, който е записан с 3 различни номера, Корнелия Нинова, Корман Исмаилов.
Телефонът на Кирил Добрев бил записан в телефона на Черния по начин, който издава, че това е направено след обаждане от страна на Добрев – с „+” отпред. Телефоните пък, записани под името на Касим Дал или на хора от неговото обкръжение, били общо 10.
В тефтера присъстват телефоните и на лица, близки до властта: Бойко Радоев, Стоян Проданов, бившият депутат Радослав Илиевски, както и на представители на НДСВ - Милен Велчев и брат му Георги Велчев, Гати ал Джабури, Камелия Касабова, Калин Рогачев и Теодора Дренска, Любка Качакова.
От ДПС в указателя на Черния фигурират още Людмил Георгиев, Несрин Узун, Петя Раева.
Красимир Георгиев в момента е разследван по неофициална информация, обяви още Сидеров. Съдебната система в България е някаква полумафиотска структура, заяви депутатът. Според него във Висшия съдебен съвет (ВСС), в който има 25 души, се е обаждал Красьо Черния и им е казвал кого и къде да назначат.
Ролята на Черния била брокерска в цялата система. Така например навсякъде в страната имало местни групировки, които събират парите за съответното назначение. След това те са ги давали на брокера, който се е свързвал с магистратите във ВСС и им е казвал какви назначения да правят. Така назначените лица правели необходимия чадър. За едно назначение са се събирали около 200 хил. лв.
Заради всичко това Сидеров призова да се направят промени в Конституцията и в законодателството за ВСС.

Оставката на Масларова влиза в пленарната зала
Предложението за отстраняване на Емилия Масларова като председател на парламентарната комисия по труда и социална политика се очаква да влезе като извънредна точка в дневния ред на Народното събрание. Искането за свалянето на Масларова от поста е на съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов. То е на основание на отправените от прокуратурата обвинения към народния представител.
В сряда на извънредно заседание социалната комисия прие предложението, като се позова на чл. 22, ал. 1, т. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.
“Това дали аз ще бъда председател, или не не е най-важното. Най-важното е, че тук се постъпва политически. Това е политически натиск. Това е чиста проба политическа репресия. Един тотален натиск от хора, които им е позволено да работят всичко за всички, без да имат доказателства”, заяви в сряда бившата социална министърка.
„Аз ли съм сатаната в държавата? Аз съм събрала всичко, което е излязло за мен и смятам да издам една книга с всичко онова, което е написано, как политически, целенасочено един човек може да се омаскари отгоре до долу”, каза още Масларова

Скандал в ГЕРБ - Пазарджик
Председателят на общинската организация на ГЕРБ в Пазарджик Атанас Кръстев заяви, че няма да подаде оставка. По-рано тя му беше поискана от областния председател на партията и депутат Иван Иванов. Кръстев каза, че решението, което Иванов е изпратил за обединяване на двата поста е фалшиво и на свой ред поиска оставката на депутата.
Според Кръстев Иванов трябва да подаде оставка и заради загубените частични избори в Ракитово. Вина за тази загуба според Кръстев има именно Иван Иванов, заради неспособността му да мотивира симпатизантите на партията на местно ниво.
Общинският председател заяви, че конфликтът му с Иван Иванов е на партийна основа и няма никакви лични мотиви. Областният председател на ГЕРБ Иван Иванов не позволи на партията да изгради десен облик, каза още Атанас Кръстев. Според него със своя стил и метод на управление областният ръководител на ГЕРБ Иван Иванов е поставил под съмнение идентичността на ГЕРБ и е създал в обществото усещането, че пазарджишката структура е поддръжник на БСП.
“Факт е, че за две години Иван Иванов не пожела ГЕРБ да си създаде десен облик. И никак не е случайно, че лидери на БСП твърдят, че са изпълнили основната си задача - обезличили са ГЕРБ и са принудили съветниците да гласуват заедно с тях”, каза Кръстев.
Според него с начина си на поведение и управление на партията Иван Иванов е допринесъл за това областната структура на ГЕРБ – Пазарджик, да има един от най-ниския рейтинг в страната, въпреки че ГЕРБ е управляваща партия.

Ревизия и на Първановата Коледа
Директорът на Фонда за лечение на деца Николай Добрев подаде оставка във вторник, след като доклад на Сметната палата доказа, че процедурата, по която са отпускани пари, е тромава и неефективна и че в много от случаите институцията е спестявала пари за сметка на здравето на децата. Заедно с това Министерството на здравеопазването ускорено започна работа по промени в правилника за дейността на фонда, за да може той наистина да бъде полезен.
от ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Фондът беше създаден преди 4 години с идеята да бъдат избегнати униженията, на които са подложени хиляди българи, чиито деца имат тежки заболявания и чието лечение често пъти не е по силите на едно семейство. Оказва се сега, че тези унижения не са спестени, понеже тромавата държавна структура разиграва родителите и децата по класически социалистически обичай. Така че дали родителят ще проси от държавата или от частни дарители – на практика е все тая.
Както и всичко останало около нас, и тази благородна идея се изкористи и се превърна в нещо съвсем различно от първоначалния замисъл. Сега, когато вниманието беше привлечено към работата на Фонда за лечение на деца и когато изпълнителната власт дава сигнали, че няма да остави нещата така, има някаква надежда, че поне що се отнася до тази структура, ще бъде въведен малко ред.
Обаче идва пак Коледа и един човек, който се води президент на републиката, Георги Първанов, отново ще почне да ни агитира да даряваме за сираците и болните. Това ще е за седма година. И докато Фондът за лечение на деца подлежи все пак на проверка, на одит, то Първановата Коледа – отнюд, както би се изразила приятелката на президента Велислава Дърева.
Досега кампанията е събрала над 11 милиона лева, подробен отчет как точно са похарчени тези пари няма. В три реда на страницата на кампанията е обяснено, че са купени линейки и апаратура и че е помогнато за лечението на 300 деца. Няма подробни доклади на кои деца, на кои болници е помогнато, защо точно на тях, а не на други, няма отчет кой нарежда да се харчат парите, изобщо няма нищо от това, което политиците, в това число и Първанов, обичат да наричат прозрачност.
Заедно с всичките нередности, които изплуваха около Фонда за лечение на деца, и мъглата около Първановата Коледа спомага за това българите да нямат доверие в подобни благотворителни кампании.
И ако има някаква полза от събраните пари, тя напълно се неутрализира от това, че хората губят вяра в държавата и институциите.
Затова – ревизия и на Първановата Коледа. Да се види какво става и там.
Щото президентът може и да не краде и да не злоупотребява с парите за децата, ама по-друго си е, като сме сигурни в това.

Елхата на София ще светне на 1 декември
Коледната елха на София ще светне на 1 декември точно в 18 часа. Светлините ще запали кметът Йорданка Фандъкова. Както и миналата година, "елхата" ще бъде естественият бор пред хотел "Рила". Дървото ще бъде украсено с над 800 м трицветни светещи гирлянди с LED светлини, над 200 разноцветни лампи, гирлянди и свещи.
За първи път столицата ще си има и голям коледен базар, който е традиционен за други европейски страни.
В пространството пред паметника на Съветската армия до 7 януари ще могат да се опитат сладки и греяно вино и да се послуша музика. На “Коледария 2009″ ще има и куклени пиеси за най-малките.
За първа година също така празничните светлини ще се разпрострат върху територията на цялата Градска градина, а пред сградата на Столичната библиотека за трети пореден път ще светне богато украсена изкуствена елха.

Представят проучване за отношението на българите към хазарта
В деня, в който депутатите решават с колко да увеличат данъка върху хазартните дейности агенция "Алфа рисърч” представя социологическо проучване за отношението на българина към тях. Анкетираните са отговаряли и на въпроси и в какви игри участват и какво мислят за данъчното облагане на този род дейност. Проучването е направено сред пълнолетни български граждани в цялата страна чрез 1000 преки стандартизирани интервюта.
По този начин социолозите са проучили степента на разпространение на хазартните, лотарийните игри и тотото и честотата на практикуването им. Изследването отразява и нагласите на българските граждани към регулациите на хазартната дейност, размера на данъка и различните предложения за промени в нормативната уредба. Вчера премиерът Бойко Борисов изненадващо настоя депутатите да увеличат данъка на 15%, вместо единната ставка от 12 на сто, която вече гласува бюджетната комисия, и с това предизвика острите реакции на бизнеса.

Лисабонският договор влиза в сила от 1 декември(черен договор за европейските народи)
На 1 декември в португалската столица ще се състои церемония, отбелязваща влизането в сила на Лисабонския договор, съобщи португалският външен министър Луиш Амаду, предаде АФП. На „кратката и символична” церемония ще присъстват и новоизбраните председател на Европейския съвет Херман ван Ромпуй и външен министър на ЕС Катрин Аштън, съобщи още Амаду.
Сред гостите ще бъдат и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и шведският премиер Фредрик Рейнфелд, чиято страна държи ротационното председателство на ЕС до края на годината, когато щафетата ще бъде поета от Испания.
Договорът имаше за цел да облекчи процеса по вземане на решения в ЕС и беше оформен на 13 декември 2007 г., но ще влезе в сила едва след като всички 27 страни - членки на ЕС, го подпишат.
Пречките пред влизането на Лисабонския договор в сила отпаднаха след като на повторен референдум ирландците одобриха документа, а след това единствените две страни в ЕС, които не го бяха ратифицирали - Полша и Чехия - се присъединиха към него.

Барак Обама помилва първата си пуйка
Президентът на САЩ Барак Обама извърши в Розовата градина на Белия дом символичната церемония по помилване на пуйка, която по традиция се прави в навечерието на Деня на благодарността. Всъщност "амнистията" бе дадена на две пуйки - "Смелост" и "Керълайн", като ролята на "дубльорката" беше да замести "титулярката", в случай че тя откаже да бъде помилвана. Пуйките, всяка с тегло 20 кг, са доставени от Северна Каролина. По време на церемонията президентът Обама бе съпроводен от дъщерите си Малия и Саша.
Президентът заяви, че благодарение на тяхната намеса е решил пуйките да бъдат помилвани, а не изядени. След церемонията по помилването двете пуйки ще бъдат изпратени в Лос Анджелис, където ще оглавят парада по случай Деня на благодарността в Дисниленд. Там те ще прекарат остатъка от живота си.
“Именно дни като този ми напомнят защо съм тук. Фактът, че трябва да помилвам пуйка и да я изпратя в Дисниленд, ме кара да бъда благодарен за всички необикновени отговорности, с които ме е натоварил американският народ. За мен това е не просто привилегия, а истинска чест. Пожелавам на всички щастлив Ден на благодарността”, каза Обама.(американците много май са го закъсали с такъв президент, дето си спомня за отговорностите си чрез помилване на пуйка !!!)
Първият американски президент, който помилва пуйка за Деня на благодарността, е Линкълн.(погрешна информираност на читателя???) Церемонията се е състояла през 1863 г. През същата година Ейбрахам Линкълн официално обявява, че Денят на благодарността ще бъде честван в последния четвъртък на месец ноември във всички щати и от всички вярващи.
Традиционното хапване на пуйка на Деня на благодарността е наложено от Бенджамин Франклин, който искал да направи птицата национален символ на Америка, защото тича бързо, има остро зрение и величествена осанка. Според Федерацията на американските фермери тази година на празничната трапеза на американците ще бъдат поднесени 46 милиона печени пуйки.(е тази цифра е поне от 1 век насам, е спрягана за пуешки оборот в тои ден!)
САЩ и Русия изостават със срока за новото ядрено споразумение
Съединените щати и Русия няма да успеят да постигнат ново споразумение за съкращаване на ядрените оръжия до 5 декември, когато изтича действието на сегашния двустранен договор в тази област СТАРТ-1, съобщиха от Държавния департамент. Говорителят Иън Кели уточни, че американският президент Барак Обама и руският му колега Дмитрий Медведев са ангажирани новото споразумение да бъде готово до края на годината.
Изтичането на СТАРТ-1 няма да създаде проблем, защото Вашингтон и Москва преговарят по временно споразумение, което ще остави неговите разпоредби в сила, отбелязва Асошиейтед прес.
По време на реч пред Общото събрание на ООН през септември Димитрий Медведев заяви, че той и Обама считат оправданите и необратими съкращения на ядрените арсенали като основен елемент в подобрените отношения между Русия и САЩ.

Проливни дъждове затрудняват провеждането на хаджа
Проливни дъждовни бури затрудняват провеждането на ежегодното мюсюлманско поклонение хадж в град Мека в Саудитска Арабия. Заради калните свлачища и валежите властите предупредиха поклонниците да внимават по време на мероприятието, което обикновено привлича милиони вярващи мюсюлмани от цял свят. По последни данни най-малко 48 души, включително поклонници, са загинали заради наводненията в района на свещения за исляма град Мека. Очаква се на връх Арафат да се съберат около 2 и половина милиона мюсюлмани за главния обрeд на хаджа - вакуф, при който се стои прав от пладне до залез слънце.
Освен това представителите на на саудитските власти се страхуват, че пандемията от свински грип може да попречи на близо 40% от саудитските вярващи да се включат в събитието.
Хаджът се смята за петия стълб на исляма. Тази година той ще продължи от 25 до 29 ноември, в този период поклонниците изпълняват редица ритуали. Те трябва да обиколят седем пъти храма Кааба, да тичат между хълмовете ас-Сафа и ал-Маруа, да отидат до планината Арафат и да изпълнят ритуала по хвърляне на камъни по дявола. След това поклонниците бръснат главите си, колят животни и празнуват в продължение на три дни Ейд ал-Адха.
Въпреки мерките за сигурност, предприемани от властите, всяка година се стига до жертви при поклонението, за което пристигат милиони богомолци. През последните години стотици поклонници загинаха или бяха ранени, след като бяха стъпкани от тълпата.

Премиерът открива Българския икономически форум
Премиерът Бойко Борисов ще открие в 18.30 часа днес тазгодишното издание на Българския икономически форум. Двудневната конференция в хотел "Шератон" в София ще събере на едно място бизнеса и правителството. Традиционно най-голямото икономическо събитие за годината този път ще протече без международно участие, заради намерението на организаторите да насочат вниманието върху българската икономика.
Форумът ще мине под надслов: “Икономически визии за европейско развитие на България до 2013 година”. Очаква се да вземат участие над 600 представители на администрацията, бизнеса, неправителствения сектор и медиите. На откриващата се сесия ще присъстват министърът на финансите Симеон Дянков, на икономиката – Трайчо Трайков, ръководителят на представителството на европейската комисия в България Зинаида Златанова, министърът на земеделието Мирослав Найденов, Петя Славова, председател на Надзорния съвет на Инвестбанк, и председателят на СД на “Макметал холдинг” Иван Златинов.
Работните сесии са организирани в три тематични направления - финанси, с акцент европейските фондове, инфраструктура, с акцент енергетика, транспорт и телекомуникации и околна среда в частта за третиране и управление на отпадъците и рециклиращата индустрия.
В рамките на форума пет министерства ще представят своите оперативни програми. Основните дебати ще бъдат утре.

Доларът рекордно слаб спрямо йената
Доларът падна под 87 йени на търговията в Токио, достигайки най-ниската си стойност от 14 години насам, съобщава АФП. Американската валута беше засегната от очакванията, че от Федералния резерв ще оставят лихвените проценти в страната на свръхниски нива още дълго време.
Министерството на търговията на САЩ вчера направи ревизия на прогнозните данни за БВП на САЩ за третото тримесечие. Министерството намали прогнозата си за икономически растеж до 2,8% спрямо оценката от 3,5% през миналия месец.
Същевременно индексът на потребителското доверие за ноември, изчисляван от Конферентния борд, се повиши минимално до 49,5 пункта спрямо 48,7 през октомври, а индексът на цените на жилища в САЩ се повиши с 0,3% през септември. Противоречивите макроикономически данни доведоха до изключително волатилна и разнопосочна търговия на валутните пазари.

Няма коментари: