неделя, 1 ноември 2009 г.

ЗАДАВА СЕ МАЩАБНА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ С вирус A (H1N1) И САМО 180 000 ВАКСИНИ! - 1 НОЕМВРИ 2009

ПО ИВО ИНДЖЕВ

Вси съветии
За близо 20 години извън съветската сфера на влияние ( поне официално) на българска земя се прихванаха ( неофициално) два празника със западни корени, които дават храна за анатеми на пазителите на българското от вредното чуждо влияние. Единият е денят на влюбените през февруари ( Свети Валентин), а другият – е Хелуин ( Вси Светии), днес, на 31 октомври. Общото между тях е, че се възприемат у нас като повод за градски тип веселба по модел, внесен от Запад и се прихващат на младежка територия.

Мен ако питате, освен че не треперя от страх за загиващата българщина под напора на озъбените тиквени фенери на Хелуин, общото между въпросните празници е всъщност точно в това, че критиците на вносните нрави изтъкват, че са чужди. И в отношението към този факт се крие един въпрос, който можем да си зададем честно: чувстваме ли се част от света, към който се стремим ( предимно по материални подбуди), но често гледаме недоверчиво заради опасността да ни асимилира със своите традиции, култура, език?
Към въпроси от такъв род наистина трябва да се подхожда деликатно, още повече, че 20 години са нищо като период за промяна в устойчиви нагласи, градени поколения наред. Най – демократично ми се вижда всеки да избира каква китка от многобройните цветове да си събере, за да му е уютно в нашия смаляващ се свят.
Имаше време, не много отдавна, когато за баланса на културното влияние зорко следеше тоталитарната държава. Малоумните забрани на авангардните за времето си западни образци в музиката например дадоха обратнопропорционален на търсения резултат. Противопоставянето на казачока като добродетел срещу „разюздания” рокендрол беше неизчерпаем източник на ирония и дори съпротива на младежите срещу опитите да бъде цензуриран техния вкус.
Но това са известни, „стари” работи…
Да погледнем за миг какво ново се случва у нас напоследък в усилията на държавата да акцентира върху „правилното културно влияние”. И какво виждаме? Година на Русия в България и на България в Русия ( да, наистина Русия е в нас и ние сме в Русия, върху тази симбиоза е работено дълго, старателно и приоритетно). И понеже беше малко, излезе от печат платено с държавни пари изключително луксозно издание с фотоси на 350 руски паметника в България , представен лично от президента Първанов на специална церемония.
Така че, не бойте се деца за …вчерашния ден. Той е здраво циментиран тук. Никакви тикви през октомври и сърчица през февруари няма да навредят на нашата идентичност. Празникът Вси съветии е целогодишен у нас.

Всеки народ си заслужава опозицията
от Иво Инджев
Не съм сигурен, че всеки народ си заслужава правителството. Но че нашият най – после си заслужи опозицията, това ми се вижда вярно.
Заслужаваме да научим от Татяна Дончева ( понеже вече е в опозиция), че куфарчетата с пари, раздавани в зората на „прехода”, са си непреходна ценност в основите на комунистическия капитализъм у нас. Тя поискала да узнае нещо повече по темата на пленум на партията.
Заслужихме, дочакахме дори заслужено, да осъмнем с БСП без Румен Овчаров и Румен Петков в нейното ръководство. Което е почти сензация.
Но има и сензайция – става дума за Пирински ( Зайков по кръщелно свидетелство), който също нямало да бъде вече партиен шеф.
Отстрелват кадрите на Луканов, които решаваха всичко? Отстрелват ги като узбекистански козли, взети от Първанов на мушка с пушка за 50 000 евро?
За разлика от Първанов, който ( според Овчаров) извадил Станишев като заек от ръкава си, Станишев се яви на пленум като работник по потник. Без ръкави. И остана без дясна и лява ръка. Отрязал ги е отдавна, впрочем, но сега ни съобщи за ампутацията.
Не знам какво пълзене му предстои. Според Максим Горки (Станишев ще ме разбере) : „ роденият да пълзи, не може да лети”.
В казармата имаше заповед „пълзешком напред”, но Станишев не е ходил войник и може да обърка посоката на пълзенето. Да прояви назадничавост…
Като казах „лети”, се сетих за най – важната птица на прелета…, т.е.прехода ни (уж) на Запад. Сокола! Какви ли ги мъти Доган в някоя луксозна пещера, където се е скрил като охранител на съкровищата на Али Баба и останалите крадливи бабаити?
Неговият приятел Румен (Петков) изпада от ръководството на БСП като пиленце от депесарско гнездо, заедно с изпадналия в немилост доганов неприятел Румен (Овчаров). Сокола го няма никакъв – нито да се възмути грабливо, нито да изписука тържествуващо над мършата на конкурента.
Като човек от народа, който си заслужава опозицията, искам да знам обаче: като не е толкова румена вече, червена ли е все още столетницата? Или е само червива от пари, разнасяни в куфарчета?

ДНЕС Г-Н ИНДЖЕВ НЕ Е ВДЪХНОВЕН И НИЩО НЕ Е ПУБЛИКУВАНО НА СТРАНИЦАТА МУ, НЯМА БЕЛЕЗИ ЗА ПРИСЪСТВИЕТО МУ И В ДНЕС+! Сигурно отмаря?

ГОСПОДИН КОРИТАРОВ ПЪК НЕ СИ Е ПЛАТИЛ ХОСТИНГА, ПОРАДИ КОЕТО СМЕ ЛИШЕНИ СЪЩО ОТ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКОТО МУ ПРИСЪСТВИЕ! ЩЕ ЧАКАМЕ? Може да си го сменя? Само той си занае причината все пак!


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Арести след нападението срещу сградата на ООН в Кабул
След нападението на сградата на ООН в Кабул, афганистанските сили за сигурност са арестували шестима заподозрени. Задържаните имат контакти с радикално-ислямистките талибани и с терористичната мрежа Ал Кайда, заяви шефът на тайните служби на Афганистан Амрула Салех. Според информация на полицията извършител на нападението е групата Хакани, една от най-активните екстремистки групировки в страната. Талибаните вече поеха отговорността за нападението, при което бяха убити петима служители на ООН.

Хилари Клинтън отхвърля условието на палестинците
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отхвърли предварителното условие на палестинците за мирни преговори с Израел - замразяване на изграждането на еврейски селища в окупираните територии. На съвместна пресконференция с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху тя заяви, че Израел прави безпрецедентни отстъпки по въпроса за заселването. Според Бенямин Нетаняху искането на палестинците е предтекст и пречка, която блокира възобновяването на мирните преговори. Бенямин Нетаняху получи подкрепата на Хилари Клинтън, която оцени думие му като точни от историческа гледна точка. "Никога не е имало предварителни условия на тези преговори", заключи държавният секеретар на САЩ.

Ангела Меркел на двудневна визита в САЩ
Федералният канцлер Ангела Меркел заминава утре на двуднева визита в САЩ, където във вторник ще държи реч пред американския Конгрес, чест оказвана на малцина държавници. Ангела Меркел ще призове американския Конгрес да подкрепи идеята за нов международен договор за борба с климатичните промени. В седмичното си видеообърщение към сънародниците си Ангела Меркел каза, че темата за климатичните промени ще бъде водеща по време на дискусиите й с американските представители във Вашингтон. Тя ще използва повода на посещението си, за да убеди САЩ да подкрепят подписването на споразумение, приемник на протокола от Киото, чието действие изтича през 2012 година. Споразумението трябва да бъде договорено по време на международната конференция в Копенхаген от 3 до 14 декември.

САЩ прехвърлиха шестима уйгури от Гуантанамо в Палау
САЩ са изпратили в островната държава Палау шестима китайски мюсюлмани-уйгури, задържани във военния затвор в Гуантанамо. Това съобщи Центърът за конституционни права. Шестимата уйгури са пристигнали днес в Корор, където живеят и работят повечето от 20-те хиляди жители на тихоокеанската държава. Островната държава Палау предложи да приеме дузина уйгури, задържани от американските сили в Афганистан и Пакистан след атентатите на 11 септември 2001 година. Понастоящем в затвора в Гуантанамо са останали 215 души, задържани по подозрение в терористична дейност.

Мащабна акция срещу наркодилъри в Сърбия
При акции срещу наркодилъри в цялата страна сръбската полиция арестува временно стотици заподозрени. В рамките на операцията бяха обискирани над 600 сгради. Полицията конфискува десетки килограма наркотици, но също оръжия и крадени автомобили. Освен това са били намерени фалшиви доларови банкноти с номинална стойност от над един милион долара. В акцията в Сърбия участваха повече от две хиляди полицаи.

Силно разпространение на свинския грип в Украйна
Поради силното разпространение на свинския грип, в Украйна се стигна до панически покупки на медикаменти и предпазни маски. Правителствената ръководителка Юлия Тимошенко призова населението да се снабдява с предпазни маски и да ги носи на обществените места. Според президента Виктор Юшченко в Украйна от свински грип са заболели около 150 хиляди души и най-малко 48 са починали вследствие на инфекцията.
Източноевропейки - жертва на търговията с хора
Броят на жертвите нараства
През 2008 година в Германия е имало 482 предварителни следствия срещу търговия с хора с цел сексуална експлоатация. Това означава ръст от 6 на сто спрямо 2007 г. Увеличил се е броят на жертвите от България и Румъния.
Най-честите жертви на търговия с хора и принудителна проституция в Германия са от Източна Европа. Полицията регистрира през изминалата година общо 676 жертви, 256 от които са от България и Румъния. Наред с тези две страни рязко покачване се отбелязва и на жертви от Нигерия. Това стана ясно от Доклад на Федералната криминална служба, представен във Висбаден.
Много от извършителите са от Източна Европа
Една четвърт от жертвите са били малолетни, а тези на възраст между 14 и 17 години са се удвоили спрямо предходната година. Извършителите от Германия са най-многобройни, общо 40 на сто. Следват ги тези от Румъния, България и Турция. От източното разширяване на ЕС по-голяма част от заподозрените извършители са пребивавали легално на територията на Република Германия. И докато преди границите са били естествена пречка за влизането на криминално проявени граждани извън рамките на ЕС, с новите страни-членки тази защита е премахната.
Разбиването на криминалните мрежи става все по-трудно
Основната схема за привличане на главно млади жени от Източна Европа в Германия е предложението за някаква работа. В повечето случаи такава работа изобщо не съществува и мигрантите стават лесна плячка в ръцете на похитителите, които ги използват в повечето случаи за проституция. Жертвата развива отношения с извършителя, които често стигат до пълна психологическа и психическа зависимост, което улеснява намерението на престъпниците да се възползват от тях по всякакъв начин.
Поради това следователите изпитват трудности да идентифицират жертвите като такива. Повечето от тях са сплашени до степен на абсолютна затвореност и в никакъв случай не са готови да сътрудничат с полицията. Така например немалко са случаите, когато извършители държат под контрола си жени от Африка, демонстрирайки властта си над тях чрез магията на куклите вуду.
В търсене на изход от омагьосания кръг
Затова Федералната криминална служба е пуснала в ход проект, с който да се намерят нови механизми за противодействие срещу търговията с хора. Само ако ни се удаде да спечелим доверието на жертвите и да ги убеди да ни сътрудничат, "ще успеем да прекъснем обръча от потисничество, сплашване и зависимост между жертвите и извършителите", смята директорът на Федералната криминална служба Йорг Цирке.
ДПА/ЕВ/ЙЙ

Тримата старейшини на обединението
Отново заедно
Седмица преди да се навършат 20 години от падането на Берлинската стена в Берлин отново се срещнаха тримата бивши държавници, допринесли за цялостните промени в Европа - Джордж Буш-старши, Хелмут Кол и Михаил Горбачов.
С церемонията, организирана от близката до ХДС фондация "Конрад Аденауер", беше поставено началото на честванията на годишнината от падането на Берлинската стена. В речта си бившият германски лидер Хелмут Кол, известен в родината си като "канцлера на обединението", призна, че не е бил сигурен дали ще може да участва на честването заради преживения от него тази година спазъм на кръвоносен съд в мозъка, причинил парализа на долната половина на лицето му, заради която сега има трудности с говора. Освен това той се намира в инвалидна количка след тежка травма на таза през 2008 година.
Падането на стената - заслуга и на народа
Големи слова на велики държавници
Той обаче заяви, че е радостен и благодарен, че по време на неговото управление се е създала ситуация, при която е станало възможно обединението на Германия, че е радостен и благодарен да се срещне отново със своите партньори от това време - Михаил Горбачов и Джордж Буш. В речта си Кол засегна и някои лични спомени: "По онова време, ако бях в лошо настроение, беше достатъчно да се обадя на Джордж Буш. Уверявам ви, че той веднага оправяше настроението ми", сподели Кол, като предизвика бурния смях на 1800-те гости в залата, събрали се по покана на фондация "Конрад Аденауер". Бившият германски канцлер подчерта още, че германската история не предоставя много поводи за гордост, но самият той има с какво да се гордее: "Аз нямам с какво повече да се гордея, отколкото с германското обединение".
Джордж Буш, който също се придвижва трудно след операция на таза през 2007 г., върна комплиментите на Кол, като го нарече "един истински велик държавник на 20 век, една истинска скала, един солиден човек". "Събитията от 1989 г. не започнаха в Бон, Москва и Вашингтон. Тяхното начало се зароди в сърцата и съзнанието на хората, които от толкова дълго време бяха лишени от правата, които Бог им е отредил", заяви Буш.
Михаил Горбачов, който е в най-добро физическо здраве от тримата, спомена двамата отсъстващи от събитието лидери, чиито страни контролираха Западен Берлин заедно със САЩ - бившата британска премиерка Маргарет Тачър, която на 84 години страда от болестта на Алцхаймер, и френския президент Франсоа Митеран, който почина през 1996 г. "Тачър, Митеран и аз самият защитавахме позицията, че имаше нужда от две Германии", призна Горбачов. "Съжалявам, Хелмут! Просто в началото нашите отношения не бяха добри", призна бившият съветски лидер. Франция наскоро разсекрети дипломатическите си архиви от времето на падането на Берлинската стена, които потвърдиха британската враждебност и френското несъгласие с идеята за повторното обединение на Германия.
Бившият президент на разпадналия сe Съветски съюз Михаил Горбачов заяви, че не са били използвани достатъчно възможностите, създадени след края на Студената война. Според него все още съществува известна доза взаимно недоверие и предразсъдъци. Най-възрастният сред тримата Джордж Буш-старши говори за времето на падането на Берлинската стена в широк исторически план: "Падането на стената и обединението на Германия в рамките на НАТО сложиха край не само на Студената война и на Втората световна война, но в крайна сметка и на Първата световна война."
Хелмут Кол - канцлерът на обединението
Нови пътища при обединението на Европа
Тези трима мъже са велики хора, обяви германският президент Хорст Кьолер и допълни: "Народите се нуждаят от патриоти, които също така уважават и останалите нации. Благодаря ви от името на германците и мисля, че мога да кажа също, от името на всички останали европейски нации", добави той. Кьолер призова европейците, да поемат по нови пътища при обединението на континента. ЕС трябва да развие по-тясно сътрудничество с Русия, изтъквайки, че това би било "идеалната добавка към трансатлантическите отношения със САЩ".
На 9 ноември ще се състои главното събитие от честванията на годишнината от падането на Берлинската стена - Празникът на свободата край Бранденбургската врата. Тогава Михаил Горбачов и бившият полски антикомунистически водач Лех Валенса ще преминат заедно с Ангела Меркел през бившия пропускателен пункт на Борнхолмерщрасе - първият отворен пункт на 9 ноември 1989 г. На тържеството ще присъстват и руският президент Дмитрий Медведев, американският държавен секретар Хилари Клинтън, президентът на Франция Никола Саркози и британският премиер Гордън Браун, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер.
ПЩ/КЦ/БТА/БГ

20 километра доноси – 20 години по-късно
Докъде стига "червената" следа?
Премиерата на документалния филм "Досието на ДС” отново отваря „студените папки” за дейността на българските тайни служби. Папки, които днес - 20 години по-късно - са по-горещи отвсякога. Анализ на Антоанета Пунчева.
"Досието на ДС” е малко наивен филм. В това му е и чарът. През очите на Иван Москов, студент в НАТФИЗ, разглеждаме методично проблема за досиетата – технологията на достъпа до лична и публична информация от архива на тоталитарния репресивен апарат. Поръчан от самата действаща Комисия по досиетата, близо едночасовият филм постига деликатни внушения, плакатност и евтин патос напълно липсват. Може би емоционално неудовлетворителен – за жертвите на Държавна сигурност, тонът на филма е сполучлив.
Споровете около досиетата омръзнаха на хората
Далеч от политическите дразги
Той е далече от партийното говорене по темата, отдавна сведено до "синята” реакция: "Вие сте виновни и не се извинихте”, както и до светкавичния "червен” отговор: "А вие, като бяхте на власт, защо не отворихте досиетата?” И тук публичното говорене неизменно започва да буксува и спира, а така е много по-удобно за голяма част от политическата класа на прехода.
Днес, през невинни очи, филмът се опитва да приобщи една млада аудитория към събития, които не е изпитала на собствения си гръб. Освен че осигурява някакъв информационен ресурс, "Досието на ДС” опитва и моралния дискурс. През лаконичното споменаване на репресиите, които прадядото на разказвача, социалдемократът Атанас Москов, и неговото семейство са изтърпели през годините на "народната власт”. През ясната позиция на Георги Лозанов, думите на Момчил Методиев, на Джони Пенков, на журналистите Тома Биков и Мариела Балева. Проблемът става доста ясен.
Историкът и депутат от БСП Андрей Пантев във фима надълго говори за национално помирение, когато никога не е имало покаяние, и това дразнещо прилича на партийно говорене. Той очевидно споделя и една неавтентична историографска позиция: че обществото трябва да забрави и да продължи напред, когато е ясно, че именно заради всичко това се влачи, или върви назад.
Армията на тайните агенти на ДС е била многочислена
Всеки десети – служител на ДС
Изясняват се важни въпроси - за картончето и досието, за числеността на армията от тайни агенти, за моралното бреме, предрешило българския преход. За лустрацията – въпрос, който още дълго време ще присъства в българската политика и за съжаление често служи за политическо изнудване и имитиране на дясна политика.
Корумпирането на прехода, групировките, имитацията на промени – всичко това дължим в голяма степен на неотворените досиета. С части от тях се търгуваше, рекетираше и омаскаряваше. На това работата на комисията днес слага край. Голяма част от донесенията са унищожени, може би немалка част от действащите агенти не са осветени, но цялостната манипулация на проблема вече е невъзможна. В това е приносът на филма – без крясъци подсказва за тихата подлост към приятели, колеги, дори роднини, извършвана често по принуда, в други случаи – за кариерно израстване, а в някои заради скритата власт на некадърния върху тези, които го превъзхождат.
Какво ставаше, когато отказваха да сътрудничат, пита 22-годишният студент. "Ааа, нищо. Ама те рядко отказваха”, отговаря оперативният работник, бивш зам. шеф на Шести отдел, който съжалява, че работата на ДС постепенно се бюрократизирала и творческото начало се изгубило. И слава Богу, си казваме, иначе още много човешки съдби щяха да бъдат осакатени, и то не формално и вяло, а с творчески плам и вдъхновение. Впрочем, самият шеф на Шесто управление, с прякора Митьо Гестапото, почти всяка сутрин бе гост на един израстнал само на ръст телевизионен водещ. За него той, освен крупен издател, бе нещо като романтична симбиоза на Авакум Захов, Емил Боев и Ширлиц.
Когато се говори за тайните служби, много се лъже
Какво по-ярко доказателство от скандала ДАНС, от изгубените секретни доклади, които само за седмица набъбнаха от 1 до 10. Всетниците продават тиражите си като топъл хляб, само заради заглавия, съдържащи думите „таен доклад” и „строго секретно”. Често под заглавието има само намеци и полуистини. Точно заради това, литературните опити по темата, независимо дали са документални или са чиста фикция, звучат много по-автентично.
Сред изключително сериозните документални заглавия са „Горещо Червено” на Ивайла Александрова, автобиографичният „роман на абсурда” „Следеният човек” на Веселин Бранев. Сред достойнствата на романа е това, че неговият автор, следен 25 години от ДС, не се самоописва като герой. За „Горещо червено” читателите пишат: „Отдавна не бях чел нещо толкова добре написано, толкова разтърсващо и същевременно толкова поетично и лирическо, въпреки ужасяващата тема - повече или по-малко масовото унищожаване на българската интелигенция след 9 септември, но и преди това, в годините, които авторката изследва (1935-1965).” Книгата започва от спомените на Весела Алексиева- Бранд, съпругата на Фра Дяволо, хумористът Райко Алексиев, издателят на в. "Щурец”, садистично убит в първите дни на "победата." Образът на неговата вдовица, макар и жертва на режима,е истински и неидеализиран.
Излезлите наскоро „Тайните досиета на Царя” допълват в някаква степен картината. Книгата, въпреки подвеждащото си заглавие, съдържа доноси, писани не от Симеон Сакскобурготски, а за него. „Наблюдение и разработка” на Жерминал Чивиков, с подзаглавие „Художествената проза на Държавна сигурност” е силен документ за работата на тайните служби. „Жерминал Чивиков е двуличник, ще констатира по-късно прокурорът в обвинителния си акт, за да обобщи: "Той мрази организационността. Не обича събранията и поклонениета пред паметниците на националните герои. Затвор за такива, как иначе.” За истината и фикцията около хората в сянка
Снегът на спомена
Българската държава днес отбягва да отбележи официално 20-годишнината от падането на тоталитарните режими в Източна Европа. БНТ, която разполага с най-големия архив, предлага захаросан разказ за „Златния Орфей” и неговите звезди. Некачествената лента с избелели цветове показва и нещо друго – скованите лица на публиката, предпазливи, неспособни да се отпуснат, да вземат участие в купона. Казват, че на Слънчев бряг всеки трети е бил служител на ДС. Това вече няма никакво значение. Представяме си ги малко тъпи и малкокултурни – като полицаите от филмите на Луи дьо Фюнес. Дори будят съжаление – слухтяли са, когато другите са слушали музика и са се наслаждавали.
Днес, отдалечили се достатъчно, за да го видят по-добре, българите в старната и в чужбина не спират да говорят за отминалото време, да го обмислят и проблематизират. На български език излезе и романът на Ружа Лазарова, „Мавзолей”, в превод от френски. През 1998 тя очарова френската публика с „На върха на езика”, пътешествие в лабиринтите на френския език, който поставя в комични ситуации незапознатия с идиомите му чужденец. Последваха артистичните и провокативни романи „Кръстосани сърца” и „Спирачки”, които писателката издаде в Париж, градът, в който живее.
"Мавзолей” е изцяло български роман
Той побира историята на три жени, рамкирана от 9 септември 1944 и 10 ноември 1989 г. Кратки изречения, пестеливо обрисувани образи, сполучливи метафори, хубав език, който рисува страшно време, което иска да унищожи свободомислещите, джаза, красотата. „Мавзолей” ни връща към червените връзки, конфекцията и лозунгите. „Детмаг” (грозно съкращение от „дете” и „магазин”) заемаше четириетажна, строга сграда, образец на сталинската архитектура. Вътре нищо не беше с детски размери. Парапетът на каменното стълбище бе толкова висок, мраморните стъпала толкова дълбоки, че детето едва ги изкачваше. Таваните бяха далеч, осветени от строгата светлина на тежки полилеи; огромни житни класове, сърпове и чукове оживяваха барелефно по стените. С една дума, още с първото си посещение в дома на игрите детето се уплашваше.”
„Мавзолей” напомня, че отминалият строй е неосмислен докрай, дори от поколението, родено с Пражките събития; от децата, които живяха в леките години на тоталитарния режим, но изпитаха цялата тежест на прехода. Мавзолеят днес го няма. Но в спомените на своите връстници съществува, там е и азиатската мумия, поставена в огромното легло, в мрачната студена зала. На мой близък роднина му се сторило, че помръдва, когато го завели от училище, вечерта едва заспал. Много се смях на този разказ. Това е и единствената здравословна реакция на студа, който влиза в сърцата ни от „студените файлове” на миналото
Автор: Антоанета Пунчева / Редактор: Е. Лилов


ПО КЛАСА.БГ

Татяна Дончева: Проблемът на ДАНС и МВР е моженето
Тези 20 години ние сме се сблъсквали като партия с много обвинения. През 90-те години обвиненията бяха за лагерите, аз не бях виждали репресирани тогава, каза Татяна Дончева от БСП пред Нова телевизия.
Тогава ни се виждаше нещо от миналото. По този начин сме имали виждания по други проблеми, но след 10-15 години се разбра, че тези проблеми ни дърпат назад. БСП не е казала много от тези неща, а трябва да ги каже - не защото съм против партията, напротив. Трябва да си отговорим на тези въпроси след тежкия резултат от изборите. Тези резултати не се са само заради участието ни в Тройната коалиция. Младите навсякъде по света се идентифицират с левите - у нас не. Според Дончева за това пречи миналото. С помощта на БСП държавната собственост беше трансформирана в частна и хората не искат да се идентифицират с това. Това е емпиричен опит и дори от възрастното поколение, най-верните привърженици на БСП не приемат това. Когато 1944 г. бъдещата комунистическа партия, тогава Работническа партия тя казва на хората сегашният свят е несправедлив. ще направим собствеността обща и справедлива. Какво стана през 90- години точно обратното. Разграбването при Иван Костов беше вторият етап, първоначалното беше през началото на 90-те, когато се разби банковата система и се създадоха малките банки, където фалираха и изчезнаха парите на хората и това стана не без помощта на БСП.
Няма страшно да се каже, че това раздържевяване е било извършено по един грабителски начин и тези, които са го замислили не са си го представяли по начина, по който се е получило, допълни Дончева. Социалистическата партия, разбирайки, че заграбването е било несправедливо, е трябвало да предложи нещо, което ще омекоти или подобри направеното каза още тя. Не може работническата класа на България да бъде срещу социалистическата партия и да не вижда в нейно лице защитник на своите права и интереси, и не може младото поколение на нацията, което по дефиниция навсякъде по света е ляво - тук да бъде антиляво, каза още Дончева. На въпрос дали познава хора, които са получава „куфарчета”, Татяна Дончева отговори с думите, че има неща в развитието на българската икономика от 90-та година до сега, които нямат друго нормално обяснение. Била съм адвокат на т.нар. едър бизнес от ранните ’90 години до 1997 година и имам представа от много процеси и лица, каза още тя. По думите й, темата трябва да бъде изчистена от социалистическата партия. Безадресното пришиване на този проблем върху стотици членове на социалистическата партия, които са потърпевши, е несправедливо.
Относно твърдението на ген. Атанас Атанасов, че Дончева разчита на подкрепата на Бриго Аспарухов и Алексей Петров за избор на председател на БСП тя каза, че Бриго Аспарухов е организиран член на партията, който никога не е криел принадлежността си към партията. Подкрепата му към мен е сериозен комплимент, допълни Дончева. Алексей Петров няма никаква връзка с тази работа, категорична бе тя. Според нея Атанас Атанасов ще трябва да обясни кой е направил Алексей Петров служител на службите за сигурност и офицер под прикритие. Аз познавам Алексей Петров, имам коректни отношения с него, но достатъчно дистанцирани, заяви Татяна Дончева. Тя запита като какъв Алексей Петров се записва в ляв проект и като какъв той става личен съветник на председателя на ДАНС. Дончева заяви още, че няма никаква представа поради какви причини Алексей Петров е връчил доклада на ДАНС на премиера Бойко Борисов и допълни, че лица, имали достъп до него, са го тиражирали в интернет. По думите й това са лицата, които са го съчинили, сред които Иван Драшков и съпругата на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тя допълни още, че съпругата на Цветанов е трябвало задължително да бъде преместена на друга работа, където да няма достъп до изготвянето на доклади. Излизането на секретния доклад на ДАНС цели да се извади от медийното пространство темата за процеса в Белград, където премиерът Борисов трябваше да се яви като свидетел и където Сретен Йосич беше разпитван, каза още Татяна Дончева.Става ясно, че при недобрата дейност на ДАНС може на тримата главни мъже в държавата да се подава неточна и недобронамарена информация, категорична е Дончева. Аз съм казвала, че Петко Сертов има административни проблеми с управлението на ДАНС, но това не значи, че имам лошо отношение към него. Аз съм реагирала като депутат. Аз не назначавам в ДАНС, подчерта бившата д9епутатка от коалиция за България в 40-то НС. Има един принципен въпрос и стана ясно доклад, как по един доклад на Атанасов си отидоха няколко министъра от правителството на Костов, които бяха отстранени след доклад на ген. Атанас Атанасов, напомни Дончева. В тази дейност трябва да има административни началници, които са не просто близки с министър председателя, а да са хора с гръбнак. Миналата година течеше скандала с Галерия или 2-3 месеца преди това и стана ясно, че ДАНС има звено ръководено от Велин Хаджиолов, което рекетира бизнесмени. Много опасна е зависимостта, когато си на власт, каза Дончева, имайки предвид Петко Сертов. Едно момче, което е завършило ВИФ и е министър на вътрешните работи искаше да закрие ДАНС, но после промени решението. Той /Цветан Цветанов- бел. ред./ никога не бил на оперативна работа. Темата с лустрацията ще бъде повдигната от Иван Костов и ген. Атанас Атанасов, каза Дончева. Според нея проблемът на ДАНС и МВР е моженето.
/БГНЕС/

Младежите в БСП дадоха оценка 1 за преписване на правителство на ГЕРБ
Младежите в БСП поставиха оценка на Бойко Борисов между 1 и 2. Единица за преписване и двойка – за това, че нищо не е свършил. Това стана ясно след заседание на младежкото обединение на БСП по повод 100 дни от управлението на кабинета „Борисов”, предаде репортер на БГНЕС.
Първо трябваше да излезе плана за управление на ГЕРБ, а след това и бюджетът за 2010 година. Това каза Драгомир Стойнев, председател на младежко обединение на социалистите. Разходите за общините са драстично намалени. Премахва се 15-процентното финансиране от държавата, което поставя в риск малките общини, допълни той.
Управляващите се държат като че още са в опозиция. Каза съветникът по икономически въпроси на бившия премиер Сергей Станишев.
Парламентът не защитава интересите на обществото по време на тази тежка икономическа криза, каза Явор Гечев, председател на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП. Едва ли Бойко Борисов е бил отличник в училище, щом сам си е писал петица, каза Гечев. Ние го оценяваме по шестобалната система между единица и двойка. Единица за преписване, двойка – защото нищо не е свършил. Наблюдава се централизация на цялата власт в един човек, каза Гечев. Ако има неща в БСП – нека да излязат. Минаха 100 дни, а обвинения за бившите министри няма, никой не се извини, каза Гечев по повод изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов преди време, че ще има обвинени министри от бившото правителство. В България няма статистика върху мнението на младежта, има казионен дебат. И ние не можахме да реализираме Закона за младежта, каза Явор Гечев. Според него има затруднение в усвояването на еврофондовете в областта на земеделието, защото няма кредитен ресурс и хората се затрудняват да изпълняват проектите, /европейските проекти изискват съфинансиране – бел. ред./. Общественото доверие не работи в полза на ГЕРБ, хората искат реални действия, коментира резултатите от частичните местни избори в столичния район Илинден. Преди две години разликата между ГЕРБ и БСП в този район на София е била 7 % , а сега е по-малко от 1%. Това е правителство на скандала, разединението и конфронтацията, допълни общинският съветник и член на Младежкото обединение в БСП Калоян Паргов. Ние се стараем да правим промени в БСП. Да се чува гласа на младите, да се използва нашия потенциал, каза председателят на младежите в левицата Явор Гечев. На днешното оперативно бюро членовете на Националния съвет на Младежкото обединение на БСП приеха декларация за 100-те дни от управлението на кабинета на ГЕРБ. Според декларацията, управляващото мнозинство се опира на една неофициална, но действа четворна коалиция, в която влизат ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и „Атака“. В нея се оформя опасен вътрешен кръг между ГЕРБ и крайнодясната националистическа партия „Атака“. „Държавата „се управлява“ с взаимно изключващи се екстравагантни идеи и инцидентни проблясъци, зад които прозира не само некомпетентност, но и конфликт на интереси. Премиерът си позволява език, който разделя нацията и връща България назад във времето на тежко политическо противопоставяне. Той не забрави нищо старо, и не научи нищо ново, се казва в декларацията. - Убедени сме, че БСП няма да се подаде на натиска и ще бъде силна и единна, за да може да се заеме с основното – да бъде коректив на властта, да защитава левите и социалните идеи, да отстоява демократичните ценности и свободи.“, завършва декларацията на младите социалисти.

Нова петролна рафинерия ще се появи на глобалната сцена
Сливането на Nippon Mining и Nippon Oil ще роди през април JX Holdings
Джонатан Соубъл
Nippon Oil и Nippon Mining подписаха най-голямата сделка за сливане в Азия за годината, споразумявайки се за създаване на петролната рафинерия JX Holdings на стойност 1030 млрд. йени ($11,3 млрд.) ... Останалото четете във вестник Класа

САЩ изостават от конкурентите си по нови листвания
Броят на американските компании, появили се на борсата, е паднал с над 22% от 1991 г. насам
Алине ван Дойн

От началото на годината първичните публични предлагания (IPO) в световен мащаб са в размер на $70 млрд., сочат данните на Thomson Reuters. Това е с над 20% по-малко в сравнение със същия период на...Останалото четете във вестник Класа

Връща ли се Турция към българската електроенергия
Четири европейски компании поискали да проучат възможностите да изнасят наш ток на юг
Не една, а цели четири енергийни компании, включително и турска, проявили интерес и проучвали възможностите за износ на български ток за Турция. Новината, съобщена от инж. Митьо Христозов, шеф на диспечерите в НЕК, звучи...Останалото четете във вестник Класа

Червените бламираха пет предложения на Станишев
Димчо Михалевски, Борислав Гуцанов, Атанас Костадинов, Николай Малинов и Георги Пирински не влизат в Изпълнителното бюро на БСП. Това обяви на пресконференция в събота председателят на партията Сергей Станишев. Те не...Останалото четете във вестник Класа

И новото Политбюро на „Позитано“ 20 няма да осигури комфорт на Станишев
Ходът на бившия премиер с отстраняването на знакови фигури от ръководството на партията е нож с две остриета
Знакови червени фигури не бяха предложени от Станишев за членове на новото ИБ (Политбюро) на БСП . От една страна, ходът на председателя е очакван. От друга обаче, възниква въпросът дали той ще работи в комфорт с екипа си, при положение че една четвърт от имената в списъка му не бяха гласувани на съботния пленум. Сформиран е шарен екип – от доказали се управленци, верни съпартийци, но и немалко вътрешнопартийни опозиционери. А явните отстранени от върха противници имат силно влияние във възлови партийни структури. От което логично следва изводът, че оцеляването (или свалянето от поста) на Шефа ще продължи да е тема номер едно в БСП. Разплитането на пъзела ще стане на следващия конгрес. Дотогава Станишев трябва да отговори адекватно за скандалите в ДАНС, за тежките обвинения срещу част от министрите му, за сриналия се рейтинг на БСП, за отношенията с партньорите в тройната коалиция и т. н. Това е цената! Ако тя не бъде платена навреме, на следващия вот избирателят ще я калкулира в сметките си. Тогава от само себе си ще отпадне и казусът кой да ръководи БСП.

Словакия, Полша, Унгария и Румъния оказват помощ на Украйна за грипа
Словакия, Полша, Унгария и Румъния изпращат в Украйна хуманитарна помощ за борба с епидемията от грип, предава ИТАР-ТАСС.
Полша ще помогне с медикаменти за борба с грипния вирус A/H1N1, съобщи пресслужбата на украинския президент Виктор Юшченко. Такава договореност е постигната в телефонен разговор на Юшченко с полския президент Лех Качински. Варшава ще съдейства за предоставянето на Украйна на мобилни диагностични центрове. Качински е обещал лично да предаде 300 теста за диагностициране на грипния щам A/H1N1. От Полша за украинския град Лвов е изпратена първата партида с хуманитарна помощ, съдържаща респиратори, маски, лекарството Тамифлу, облекла и специални очила. Правителството на Словакия ще предостави 200 000 медицински марлеви маски, което е половината от държавния резерв. Унгария ще предаде 10 000 дози ваксина за провеждане на профилактична имунизация срещу вирусната инфекция. Румъния ще предостави санитарни маски. През изминалата седмица в западна Украйна бе отбелязан взрив на заболяванията от грип. Има един починал и 13 потвърдени случая на свински грип. Общо в западна Украйна остри респираторни заболявания са развили над 80 000 души.

Ваксините са необходими сега!
Здравното министерство обяви, че ще започне имунизация срещу новия грип в началото на следващата година, но дотогава пораженията върху хората може да са сериозни
Не се предвижда ваксините срещу новия грип да се увеличат. Те си остават 180 хиляди и ще бъдат предназначени за 10% от рисковите групи от населението. Това съобщиха вчера пред „Класа“ от Министерството на здравеопазването. И в допълнение казаха, че имунизациите ще започнат от януари. За това решение нямало да има промяна. Поне засега.
Нормално е да зададем няколко въпроса. Първо: ако до януари грипната вълна е преминала, но и не дай Бог е отнела още човешки животи, какъв ще е смисълът от ваксини тепърва? Второ: не е ли по-логично да се започне с имунизациите веднага? И трето: защо не беше помислено по-рано за доставката на ваксини? Във Великобритания например в момента се предвиждат масови имунизации на тийнейджърите.
Вярно, в хазната пари няма. Но винаги може да се орежат поне още малко излишни разходи. Да не говорим, че има немалко хора, които сами ще помислят за превантивни мерки срещу грипната епидемия. За това обаче е нужна истинска политика на мига. За да не се окаже, че прикривайки проблема сега, след време ще е късно да се признаят грешките.

Очакват 2 млн. българи да се разболеят от новия грип
Преструктурират около 80 болници през първата половина на 2010 г.
Соня Стамболийска
Поне 2 млн. българи ще се разболеят в следващите месеци от новия грипен вирус А(H1N1), известен като “свински”. Това заяви вчера пред „Дарик“ д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен експерт. Той обясни, че според неговите прогнози през зимния сезон 30% от населението на страната ще бъде заразено. Според министъра на здравеопазването Божидар Нанев новият вирус не е по-опасен от другия и реално заболелите от него са много повече от обявените.
От МЗ съобщиха вчера, че 36-годишна бременна жена е настанена в МБАЛ - Бургас със съмнения за новия грипен вирус. Снощи тя беше в тежко състояние и с опасност за живота.
От Министерството на здравеопазването обявиха още, че около 80 болници ще бъдат преструктурирани през първата половина на 2010 г. „Там, където отпаднат звена за активно лечение, те ще могат да преминат в звена за долекуване, рехабилитация, активни грижи“, обясни Божидар Нанев. Според него около 100 са болниците, които към момента не отговарят на изискванията. Той обясни, че в момента се подготвят девет пътеки за долекуване и рехабилитация, които да бъдат включени като здравноосигурителни плащания. По отношение на задълженията на болниците Нанев коментира, че не всички ще могат да бъдат покрити. Така например болницата в Радомир е принудена да обяви несъстоятелност, а тези в Трън и Кула ще бъдат затворени. От здравното министерство предвиждат и преструктуриране на спешната медицинска помощ, в която заплащането на работещите там ще се увеличи с 10% от следващата година. „Предлагаме и промени в Закона за здравното осигуряване, където да бъде записано, че всяко лечебно заведение за болнична помощ може да сключи договор само за тази дейност за оказване на болнична помощ, за която има специалисти, работещи на основен трудов договор“, обясни още Нанев. Ще се въведат и критерии за работа на лекарите в болниците на пълен работен ден. В болниците се предвижда и въвеждането на делегирани бюджети на годишна база и на тримесечие, като се вземат предвид критерии, отразяващи движението на пациентите.
От 2013 г. здравноосигурителните вноски за децата от републиканския бюджет да станат 8%, решиха вчера депутатите в парламентарната здравна комисия.

Всички училища в Бургас и областта излизат в три дневна ваканция
Всички училища в Бургас и областта излизат във ваканция от утре заради повишения брой заболели от новия грипен вирус A (H1N1), предаде кореспондентът на БГНЕС от града.
Грипната ваканция за учениците ще продължи три дни. В приемното отделение към Бургаската болница на ден постъпват най-малко по десетина деца за преглед, а за лечение остават средно 2 – 3 от тях. РИОКОЗ – Бургас съобщиха, че региона е на крачка от грипна епидемия, но критичните стойности все още не са прехвърлени и засега Бургас е в предепидемичен период.
БГНЕС припомня,че 36-годишната бременна жена, настанена в МБАЛ-Бургас с диагноза грип A (H1N1) продължава да е в тежко състояние, заяви д-р Стефан Станчев, директор на бургаската болница. Тя е поставена на командно дишане и е в безсъзнание. Жената е постъпила на 22 октомври с бронхопневмония, след което състоянието й се е влошило. На този етап плодът не е увреден. Тъй като приеманите медикаменти дават отражение обаче, има опасност и за него, каза д-р Станчев. Той призова гражданите, които имат оплаквания, да търсят медицинска помощ и в никакъв случай да не се лекуват сами.
Вторият случай на потвърден щам на А (H1N1) е на руски гражданин, който се лекува в домашни условия. В събота от Бургас беше изпратена още една проба в Националната референтна лаборатория по грип и респираторни инфекции в столицата за наличие на вируса. Според лекарите е възможно много от хората, които са преболедували обикновен сезонен грип, всъщност да са били заразени със "свински грип", но заболяването е минало леко. Симптомите и на двата щама са еднакви и лечението е почти едно и също в началната фаза на болестта. Само лекар може да прецени дали на болните трябва да се дават специфичните за новия грип лекарства. На болниците са предоставени необходимите количества от двете необходими лекарства - тамифлу и реленца.

Часът на истината за здравната реформа
Все още има нейни застъпници, които не приемат нищо освен пълно прехвърляне към държавното осигуряване
Пол Кругман, Носител на Нобелова награда за икономика за 2008 г.
New York Times
Добре, приятели, това е. Дойде решителният момент за здравната реформа.
Предишните опити американските граждани да получат гарантиран достъп до основните здравни услуги – нещо, което отдавна е на разположение на гражданите на останалите развити държави – приключиха доста безславно, най-често забатачени в някоя от отговорните комисии и без изобщо да стигнат до гласуване в законодателните зали.
Този път обаче сходните до голяма степен законопроекти, реформиращи здравноосигурителната система, преминаха успешно през няколко комисии и в двете камари на американския Конгрес. Миналия четвъртък Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите, представи пакета от реформаторски мерки, който ще бъде поставен на обсъждане и гласуване в долната камара, където почти сигурно ще получи така необходимото одобрение. Актуалният му вид далеч не е най-добрият възможен, но пък е доста по-силен, отколкото изобщо сме очаквали дори преди няколко седмици, а и вероятният му резултат ще бъде във формата на едно почти универсално здравно осигуряване.
Време е представителите на политическата класа да направят своя избор.

Изтощителен законодателен маратон
С това се обръщам към политици, медийни личности и изобщо всеки, който е в позиция да повлияе на заключителните етапи от този изтощителен законодателен маратон. Привидно невъзможната мечта за радикална здравна реформа е на път да се превърне в реалност и всеки от участващите играчи трябва в крайна сметка да реши дали ще й помогне да прекоси финалната линия, или ще й се изпречи на пътя.
При консерваторите всичко е ясно – те не искат американските граждани да получат достъп до универсално здравно осигуряване и не желаят президентът да успее в това начинание.
При либералите обаче решенията се взимат малко по-сложно. Те застават зад идеята за универсално осигуряване и искат триумф на Барак Обама, но предложеното законодателство е доста далеч от мечтания им идеал. Все още има застъпници за реформата, които не приемат нищо освен пълно прехвърляне към Medicare (държавната здравна служба за възрастни граждани). Не ги устройва дори хибридната компромисна система, която разчита доста сериозно на частните застрахователи. Дори онези от крайните либерали, които се примириха с политическите реалности, са разочаровани, че законопроектът не включва силен държавен осигурителен план, в който вноските да са свързани с поставените условия в Medicare.

По-щедри от очакваните субсидии
Законопроектът все пак съдържа държавен вариант на осигурителната схема, при който размерът на вноските ще се договаря, при това въпреки прогнозите на мъдрите капацитети, които многократно обявиха самата идея за държавна осигурителна схема за мъртва. Субсидиите са по-щедри от очакваното, което ще помогне на американските семейства с по-ниски доходи да си позволят здравни осигуровки. Според изчисленията на Бюджетната служба към Конгреса здравно осигуряване ще получи почти всеки, тоест 96%, от законно живеещите в Съединените щати, които са твърде млади, за да се възползват от застрахователната програма на Medicare.
Трябва ли либералите да подкрепят този план? Отговорът е „да“. И те най-вероятно ще го направят.
Хората, които се налага да изяснят позицията си, са тези по средата, или т.нар. центристи.
Странното нещо при тази група е, че на членовете й съвсем очевидно не им се нрави идеята за прокарване на лелеяната здравна реформа, но в същото време и не са в състояние да обяснят точно срещу какво възразяват. За да бъда по-точен и не толкова учтив, ще кажа, че досега именно тези хора атакуваха законопроекта за неща, които той всъщност не върши, и за това, че изпуска да направи неща, които всъщност прави.

$100 млрд. по-малък бюджетен дефицит
Сенатор Джоузеф Либерман от Кънектикът например се защити така: „Искам да подкрепя здравната реформа, но основната ми грижа е дефицитът.“ Това би бил достатъчно сериозен довод срещу сегашните законови предложения, ако те наистина ще доведат до разрастване на фискалната дупка. Ситуацията обаче не е такава, поне според Бюджетната служба, която изчислява, че конкретно законопроектът, внесен в долната камара, ще редуцира бюджетния дефицит със $100 млрд. в рамките на следващото десетилетие.
Миналата седмица например станахме свидетели на забележителна размяна на реплики между Питър Оршаг, директора на Отдела за управление на бюджета към Белия дом, и Фред Хиат, редактор във в. „Вашингтон пост“. Хиат разкритикува Конгреса, че не е предприел необходимите стъпки за овладяване на разходите за здравеопазване, а именно – данъчното облагане на застрахователите за осигурителните планове над определен таван и създаването на независима комисия към Medicare. В блога на Бюджетната служба (да, наистина има такъв и той се оказва много важно четиво) Оршаг изтъкна, при това не особено деликатно, че законопроектът на Комисията по финанси към Сената всъщност включва и двете мерки, които бяха предмет на дебата му с Хиат.
Няма да се впускам в по-обширна психоанализа на „скептиците“, както ги нарича Оршаг. Бих ги призовал просто добре да се погледнат в огледалото. Ако наистина искат да застанат редом до крайните консерватори, ако искат да унищожат толкова нужната ни здравна реформа, така да бъде. Нека обаче не се крият зад твърдения, че наистина биха подкрепили законопроекта, ако беше по-добре замислен.
Това е мигът на истината. Политическата среда няма да стане по-благоприятна за реформа, отколкото е сега. Предложената законодателна мярка не е идеална, но на по-добра нямаше как и да се надяваме. На прага на историята сме и всеки трябва да избере от коя страна да застане.

Негативните прогнози са преувеличени
Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм
Негативните прогнози за по-малко туристи и приходи бяха малко преувеличени и преди летния сезон. Крайно е да се твърди, че тази година ще бъде нулева за туристическия сезон и по-специално в Пампорово. От борсата World travel market в Лондон през ноември ще получим ясна индикация за това какво можем да очакваме от предстоящия туристически сезон и у нас. Това, което обаче е повече от важно да се разбере, е, че в условия на криза инвестициите в реклама за туризъм трябва да бъдат много по-активни. Погрешно е да се смята, че инвестициите в реклама са въпрос на лукс.
За последните две години спадът на чужди туристи у нас е 7-8%. Още през лятото се забеляза намаляване на британския пазар. Затова пък руският пазар отбелязва ръст, както и други не толкова развити досега пазари от Централна и Западна Европа като Белгия и Чехия.
Спадът е заради липсата на енергична държавна политика в управлението на туризма. Държавата трябва да оцени, че при 3 млрд. евро приходи от този сектор и при потенциал за тяхното нарастване е недопустимо да реинвестираш няколко милиона лева, с които в действителност се прави националната реклама на България. Освен това държавата е длъжник на инвестициите в туризма във всички останали аспекти – инфраструктуратa, управлението на културно-историческото наследство. Туризмът невярно се представя като един 100 % частен сектор, това е партньорство 50/50 с държавата. Частните инвестиции от страна на хотелиери и ресторантьори са факт, макар да има задържане на вложенията. Държавата е собственик на всичко останало, благодарение на което се развива туризмът. България е с над 1 млн. хотелски легла, небалансирано застрояване, особено в морските курорти, което създаде условия тези даденост и база трудно да се управляват. Сезоните са кратки, а бизнесът не разви онези туристически продукти, които могат да осигуряват целогодишна заетост - конгресния, СПА, винения туризъм.

Няма коментари: