петък, 13 ноември 2009 г.

НА СЕДЯНКА ПРЕД КРИВИТЕ ОГЛЕДАЛА ... БАЛКАНСКИ!


Към снимката - Откъси от преживяването на една българка пред Стената на плача, взето от един пътеписен блог. Сигурно ще се учудите защо ли публикувам и снимка чак, ама по-надолу като прочетете какво мислят за нас братята американци, нещата ще си дойдат на мястото си! И така:
Мъжете. 30% са религиозни — не работят, а по цял ден четат Тора и учат. (нещото си)... Е, те тука наистина се опулих (по български – ние нали сме си едни работни!) За тях абортът е грях, имат по една сюрия деца, жената работи, ако може и ... живеят мизерно. От синагогата вземат храна, държавата им дава помощи и те това е – но цял живот се учи ...Тората. Взех да си мисля, че или са много тъпи, та не могат я изучат таз книжка, която хич не е голяма, или са много занесени, че да правят само туй!
Жените. Служат 2 години в армията, ако не са се оженили преди 18 години и не са народили деца. И си е служба, не е шега! През цялото време си ходят с автомати, заредени с бойни партони. Това го видяхме лично и на много места, и т.н.

Точната дефиниция в текстовете на новия закон гласи: ”Национална сигурност е динамично състояние на обществото, при което са защитени териториалната цялост, суверенитета и конституционно установения ред на страната, когато са гарантирани демократичното функциониране на институциите, основните права и свободи на гражданите, устойчивото икономическо развитие и благосъстояние на населението, както и когато страната успешно защитава националните си интереси и осъществява националните си приоритети”.

Посегателството срещу националната сигурност пък представлява

”целенасочени действия или бездействия на лица, групи или организации, водещи до процеси или събития, нарушаващи устойчивото състояние на националната сигурност на България”.
Правилникът за прилагането на новоприетия закон трябва да бъде изменен в тримесечен срок от влизането в сила на окончателно одобрените в сряда текстове.

ГОЦЕ НАПРАВО Е СГАЗИЛ ЛУКА ПО ТОЗИ ЗАКОН, И НЯМА КАКВО ДА НИ ЗАБЛУЖДАВАТ ПОВЕЧЕ!?


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Сивият президент и червената папчица

Швейцарски крайнодесен депутат иска да експулсира вълци в България или Румъния, съобщи електронното издание на вестник “Матен”. Йозеф Кунц – член на долната камара на парламента от Швейцарската народна партия (ШНП), се аргументира, че в тези две страни “вълците има естествени врагове – мечките”.
( Няма да кажа нищо за руската мечка и доколко тя е враг на други хищници у нас, или по – скоро им е покровител, защото това е природонаучна тема, заслужаваща специално внимание).
Ето така, чрез тази новина, цитирана от сайта” Всеки ден”, най – после една наша вековна мечта се сбъдна – да бъдем признати за Швейцария на Балканите! И то не от кого да е, а от швейцарец от долната камара – то си е като побратимяване с Долно Камарци. Но само на пръв поглед – всъщност горното предложение е направо долно от природозащитна гледна точка.
Куца му на долнокамарния швейцарец информацията за ситуацията. У нас тя е следната: стрелбата по вълци е сред любимите развлечение на държавния ни глава, който обича да се снима над техните трупове.
Така че, уважаеми швейцарци, дръжте си вълците в Алпите, ако ви е мил животът им. У нас за тяхното отстрелване за забавление на най-големия началник в държавата е създадена стройна, почти швейцарска ( и мафиотска като омерта) организация. Местен обслужващ персонал изкупува магарета, коли ги и примамва с тях зъбатите мишени на президента. Който пък ги чака на пусия в къщурки, специално оборудвани с всички удобства за целта. Регионален вестник описа миналата седмица как изглеждат супер луксозен заслон, зареден с напитки и храни, снабден с тоалетни за височайши нужди, до който имал достъп само Той и негови приближени.
Да, България е дори по-богата от Швейцария, след като може да си позволи насред криза да пръсне 1 милион лева за разходка на същия този президент до Южна Корея, Австралия и Шри Ланка. Финансовият министър Симеон Дянков, който съобщи тези данни вчера, уточни, че с Шри Ланка изобщо нямаме стокообмен. Което не пречи на Г.Първанов непрекъснато да повтаря мантрата за необходимостта от икономизиране на външната политика – една фраза, употребена със социалистически плам за пръв път от Георги Пирински при встъпването му в длъжност като външен министър в правителството на Жан Виденов.
В богатата България, повече и от Швейцария, за отстрел на вълци ( с пушка на стойност 50 000 евро, според подробно описание на това оръжие, лично притежание на Г.Първанов, във в. „168 часа”) се харчат средства, които едва ли са от джоба на главнокомандващия стрелец – колко ли струват например онези 7 магарета, заклани като примамка при прословутото президентско ловуване край Симитли, за което (отново един регионален вестник) се осмели да разкаже преди година и половина? Дребен въпрос, на фона на великите дела на човека, който иска да посредничи между световните сили в енергетиката.
Обаче май е дошло времето на дребните въпроси. Като онзи за Станишев и червената папчица, която му докара на главата големия съдебен вълк. Ръмженето му събуди чувството за справедливост в Г.Първанов, който изведнъж се сети да попита защо престъпните босове били недосегаеми, докато посягат на неговия приемник в БСП. Сякаш гарантът на националната сигурност, ползвателят на най – секретната информация в държавата, който кадрува явно в тайни служби, току – що е кацнал в България с летящата чиния на Доган.
Та да му отговоря: ами затова – защото задаването на „дребни въпроси” към недосегаемите, включително към неговата президентска персона, се наказваше в тази държава. А задаващите „дребни” въпроси- вълци ги яли, щом се заинатяват като магарета.
Така че за швейцарците ще бъде по – хуманно да пращат тук други хищници. Особено добре се котират онези с белите якички, те виреят отлично по нашите земи. Отсрелват се само ( помежду си) техните подчинени.

Криво седи в прав текст съди БНТ за ББ
Когато преди седмица, по някакво чудо на чудесата, бях поканен да участвам в предаване на живо на БНТ ( за първи път от много години), успях да вметна, че държавната телевизия не би спечелила една класация по подмазвачество пред новата власт. Водещият Иван Такев, гастролиращ като мен, толкова се изуми, че ме накара да повторя, за да се чуе отново какво съм казал ( може би е прозвучало нахално неблагодарно към домакините, които са ми дали трибуна, че ги определям като подмазвачи, макар и не най-големите).
На излизане от студиото колегите от БНТ не ме набиха. Посрещнаха със самоирония моята ирония спрямо тях. Посмяхме се лекичко над горчивата констатация, че има и по-големи подмазвачи.
Ще илюстрирам с пример наблюдението си, което получава потвърждение.
Вижте как БНТ „пускат на пързалката” Бойко Борисов в централната си информационна емисия. За целта е достатъчно да сравните граматически, стилистично и правописно правилния текст (пълен с намеци) на авторите, с буквално цитираната, нередактирана пряка реч на Борисов, в която липсват не само пълните членове, но и логичният край на някои изречения.
Нередактираната пряка реч на прекия обект на телевизионния обект в случая е пряко послание.
Стар похват в журналистиката е да изпързаляш някого, като пуснеш в писмена форма „едно към едно” импровизираното му устно изказване (малцина са публично приказващите, които умеят да се изразяват на прима виста така, както биха го направили писмено ).
Едно е да го чуеш „по телевизора”, друго е да го прочетеш в сайта на БНТ:
Бойко Борисов за импийчмънта на президента
Процедура по импийчмънт на президента Георги Първанов ще дестабилизира страната, а конфликтът между институциите не е полезен за България – това е окончателната позиция на министър-председателя Бойко Борисов. Той дори изяви готовност да тушира конфликта между партиите в център-дясно и президента, като направи консултации между тях. От снощи до днес обаче изказванията на премиера по казуса с импийчмънта търпят развитие.
От снощи до днес министър-председателят няколко пъти говори пред журналисти по повод исканото отстраняване на държавния глава. Заради вероломното, както той го нарече, нападение срещу правителството премиерът снощи в Брюксел се изказа в стил – ако не получим извинение, процедурата по импийчмънт остава.
Бойко Борисов, министър-председател:
„- Този шум, който е много негативен. Това, което се случва в парламента, отива веднага в европейските държави и създава във времето, в което ние търсим максимална стабилност и балансиран бюджет, подкрепа от европейските държави за отпускането на еврофондовете. Подобен конфликт не е добър за страната”.
Въпреки че не се е отрекъл от исканото извинение, днес премиерът вече говори за отстъпки и благоразумие и от страна на партньорите си в дясно. Той остава на позицията, че няма начин да не ги подкрепят, но все пак индиректно им каза, че искането им няма да мине.
Бойко Борисов, министър-председател:
- Практически знаейки, че КС е формиран през последните години така, че няма да подкрепи такова решение – позволявам си да го кажа, просто ще си нанесем вреда, ако продължим в тази посока.
Посоката, която Бойко Борисов предпочита да се хване, е тази на разговор между партиите и президента, за да бъдат изяснени позициите. Смята, че е добре да се разберат.
Бойко Борисов, министър-председател:
- Президентската институция и президента Първанов е избран с демократичен избор и колко е важен или не е определил народа, не аз. Не съм и за човека, който в случая ще се яви спасител или съответно унищожител на тази институция.
Премиерът призова партньорите си към политическа зрялост, а предложението му към президента е да върнат емоциите и обидните думи назад.
Автор: Десислава Маркова, Асен Инджиев

КОМЕНТИРАЛИ: ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ СА ИНТЕРЕСНИ. ПРОЧЕТЕТЕ ГИ АКО ИМАТЕ ВРЕМЕ НА: http://ivo.bg/2009/11/12/%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2-%d1%82%d0%b5%d0%ba%d1%81%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b8-%d0%b1%d0%bd%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%b1/

И назаем от свеж блогер по темата: http://bgmisli.com/2009/11/13/boiko-atakuva-desnite/

Чрез импийчмънта Бойко атакува десните, а не Президента (By Ивайло Спасов / Published: 13/11/2009Posted in: Изпълнителна власт, Политика)
При поредния скандал между Бойко и Жорко, този път заставам зад думите на Президента по отношение на заплахите за импийчмънт: “Целта им е очевидна: трябва да се поддържа висок опозиционен патос. И все пак искам да обърна внимание, че това са партии, които са в управлението вече, ако не са го разбрали.”
Според мен тактиката на Бойко почна да се изтърква: Атакува Президента, после отстъпва и следва уж някакво примирие. Резултат нула (сетете се за трагедията с корабчето в Македония). После пак го атакува и след това отстъпва. Резултатът е същият като предния път. Пример сега са лъкатушещите му изказвания за импийчмънта – ту ГЕРБ ще подкрепи, ту не било добре за България. Последно??? Чудесна извадка на думите му има в блога на Иво Инджев.
Смятам, че още 1-2 пъти ще се повтори това театро, докато герберите измислят нови циркови номера, с които да ни отвличат вниманието от истинската политика.
В този ред на мисли се страхувам, че тактиката на ГЕРБ не е насочена към Президента, а към заличаване на останалите десни формации и превръщане на ГЕРБ в единствена дясна сила и алтернатива. Не е приятно да гледам как Синята коалиция, Атака и РЗС веднага се втурват да подкрепят импийчмънта, да внасят декларации и т.н. След като сега Бойко пак бавно се оттегля, какво правим? Отговорът е: олекваме, губим авторитет! Почва да се говорят глупости от рода на тайна коалиция между ДСБ и Атака. Излиза, че заговорът по-приляга да е на Борисов и Първанов срещу десните, а не на десните срещу Президента.
Заставам твърдо зад личното мнение на Димо Гяуров пред vsekiden.com: “Като юрист не приемам лековато да бъдат използвани възможностите, които дава Конституцията и когато няма достатъчно аргументи, само в ползата на едно празно политическо говорене да се хвърлят фишеци в медийното и общественото пространство.”
По-правилно е десните да се осъзнаят и да спрат да участват в медийните постановки на ГЕРБ, защото скоро няма въобще да бъдат разпознати като политически формации, а като “Палетата на Бойко“.

Отбой и ко
За рекордно кратко време, само за около денонощие, човекът, от когото изцяло зависи евентуалното започване на процедура по отстраняване на президента Г.Първанов, измина трънливия път от (почти) „разпни го”, до (почти) „ осанна”.
Защо?
Дали ни харесва или не, основанията, на които тази процедура трябваше да тръгне, очевидно нямаше да издържат съда на конституционалистите, единствено упълномощени от закона да наклонят везните „за” или „против” импийчмънта. Това навежда на мисълта, че този хаос е по-скоро свързан с разединение, или дори вътрешно съревноваване, отколкото със съгласувани усилия на противниците на Г.Първанов в НС.
Защо?
Резултатът е на този етап „служебна победа” за Г.Първанов и триумфиращите социалисти, които се изявиха като екип с уж надпартийния президент. Вдигнаха им лесна топка и те се възползваха?
Защо(не)?
А истината е, че така е и така ще бъде, докато всичко зависи само и единствено от мнението на един единствен човек – добър, или лош. Той ( все още) може да си позволи да направи такъв рязък завой и от каруцата да изпаднат същите тези негови колеги, за които ден по- рано заяви, че ще подкрепи, защото очаква тяхната реципрочна подкрепа за гласуването на бюджета. Те обаче, въпреки това, не могат да си позволят да не подкрепят бюджета.
Защо(не)?
За потребността в управлението да бъдат включени и останалите партии от ЕНП напомни в София Вилфрид Мартенс, председател на ЕНП. Ако над Бойко Борисов изобщо стои някой, това е той. Но не му отговори.
Защо?
За същото, за което напомни Мартенс, призова и италианският премиер Берлускони няколко месеца по-късно, също в София. Бойко Борисов не му отговори.
Защо?
Ако са ви ясни отговорите на тези въпроси, ще си обясните как се стигна до този отбой от страна на Бойко и ( по принуда) компания.
Отбой&ko!

Като нямаше нежна революция, има груба игра, но отдавна, г-н президент!
С уговорката, че не искал да говори, Г.Първанов изговори отново толкова много неща, че е нужен компас за ориентиране в поредния океан от думи, с които ни залива уж готовият да премълчи президент
И аз също не исках повече да го коментирам, защото съм омръзнал на себе си с това, че се налага да му обръщам внимание, но понеже откривам доста поводи за коментар, ви предлагам цитати ( всичките по БГНЕС) от обилното му уж неохотно говорене, придружени със също толкова насила изтръгнати от мен забележки.
„Играта твърдо загрубя, но не само заради острия тон, но и за това, че се ползват международни сили за атаката на президентската институция”.
Така е. В България, в която нежната революция не се състоя, играта е загрубяла по дефиниция от самото начало, но по вина на онези, които имат властта, парите, тайните служби и явните им поделения в медиите да вършат грубостите си.
Основното му послание обаче е нещо, което той заявява за първи път ,откакто водеше митингите срещу НАТО като партиен лидер: имало международни сили, които били ползвани за атаката на президентската институция.
И кои са те?
„Как външният министър намери време да съгласува въпроса за отзоваването на посланиците с другите държави, а не и с държавния глава?”, пита и на практика ги посочва с пръст Г.Първанов.
Ето кои са международните сили, които били ползвани срещу него – онези, от чиито столици правителството поиска да бъдат отзовани посланиците, т.е. Турция и САЩ. Играта май наистина загрубява с тези негови приказки! Още повече, че министър Желева не отрече ( което беше равносилно на потвърждение) в ранни зори по БНТ, че САЩ и Турция няма да бъдат изненадани и че тя „няма да се черви” на предстоящата си среща с държавния секретар Хилъри Клинтън.
„Как външният министър намери време да съгласува въпроса за отзоваването на посланиците с другите държави, а не и с държавния глава”, продължава темата Г.Първанов.
За да няма съмнение, Г.Първанов втвърдява тона и загрубява дипломатическата игра като пряко посочва още веднъж връзката с визираните вече от него „други държави”.
Първанов призова да бъде направена още една проверка по програмата за петрол срещу храни. „Когато става въпрос за петрол, нека се провери кой колко е спечелил по време на югоембаргото„.
Като журналист, който е посветил специално, доста самотно ( и абсолютно ялово като чуваемост) усилие през последните 15 години да пише и да говори за нарушаването н югоембаргото, довело до вливане на огромни за мащабите на България престъпни капитали и тяхното инвестиране в организираната престъпност, намирам тази трудно забележима в рамките на изявлението му реплика за забележителна.
Какво му става на този човек – прогледна чудодейно за недосегаемите престъпни босове, сега вече се съгласява с мен и за това откъде се пръкнаха те – ами от услужливото бездействие ( ако не и съдействие) на правителството на Любен Беров, управлявало с мнозинството на БСП и с мандата на ДПС, г-н президент!
„ Мен няма да ме уплашат, но целта е да се стреснат други хора, заяви Първанов. Когато има натиск върху държавния глава, какво ще си помисли журналист или бизнесмен…, попита държавният глава.
Е, това вече го приемам съвсем лично! Направо ми звучи, сякаш се е загрижил за мен. Пази Боже обаче Първанов да те пази от натиск върху журналистиката!
„Нямам намерение да играя на инат“, каза президентът и заяви, че тези неща в моменти на криза са недопустими. Според него споровете няма да повлияят за парите от еврофондовете. Глупаво е да си мерим международните авторитети, посочи президентът. По повод изказването на Дянков, че посещението в Австралия е било скъпо,Първанов отбеляза, че половината от делегацията е била от правителството и според него в думите му има двуличие.
Той нямаше уж намерение да проговаря в отговор на искането за импийчмънт, но проговори..
Така че, не му вярвам на това за ината ( иначе , да , от немай къде ще подпише указите на двамата посланици, скандалът вече ги направи абсолютно непригодни дори за неговите цели).
Колкото до международния авторитет- мери си го и още как! Най – пресният пример беше цупенето му, че конкурентът му по рейтинг , начело на правителството в София, му попречил да откликне на покана да участва в тържествата за 20 годишнината от падането на Берлинската стена.
А и опитът му да замаже казаното от Дянков за потрошения един милион лева за околосветското му пътешествие с факта, че са го придружавали министри, не е отговор на въпроса: защо изобщо е решил да ощастливява далечните страни с присъствието си, а после се оправдава, че е возил и други със себе си ( какво, празен ли да лети самолетът?).
А ето ви и нещо характерно за финал:
„ Единственото, за което трябва да се извиня е, че са ме избрали над 2 млн. български избиратели и се стремя да оправдая доверието им”, каза Георги Първанов
Това да ви напомня на знаменитата реплика на партийния му другар Филип Боков ( до неотдавна съветник на Първанов, изпратен от него посланик в Словения) за това, че БСП щяла да поеме вината само с мезетата?
Не само напомня, но и припомня как, защо и откога играта тук е грубиянска. Сега обаче президентът я прехвърля на фронта на дипломацията с обвиненията срещу ключови държави като Турция и САЩ.
Колко ли български медии ще „забележат” този факт, или предпочитат да не се забъркват в грубата игра. Защо, колеги, нали самият Той ви обещава да ви защитава ( вече) от натиск?

ЛЮБЕобвилността на нашите срещу антинашизма в самата Русия
от Иво Инджев
Ето какво пише Асен Генов ( когото не познавам) в своя блог, цитиран от e-vestnik, за причините да не гласува за г-жа Фандъкова на предстоящите избори в София:
„Фандъкова е в борда на Форум “България – Русия”, по чиято покана идват любимците на Путин, групата ЛЮБЕ. Няма да коментираме странният факт, че годишнина от “падането” на берлинската стена се празнува с участието на група, която открито афишира политическите си пристрастия към Путин, участвайки в честванията на 20 години от началото на политическата му кариера.
Няма да коментираме и това, че участието им в концерта в НДК под надслов “Кой каза, че живяхме зле” било богато илюстрирано от VJ-ите с видео-репортажи от въпросното тържество в чест на Путин, “Красная площадь” и т.н. Няма да коментираме и това, че концертите им в България странно предшестват някои действия и събития, подпомагащи, засилващи експанзията или или защитаващи руското влияние у нас. Няма как, обаче, да не обърнем внимание на думите на г-жа Шаренкова, колежка на Фандъкова в борда на директорите на “България – Русия”, според която, цитирана в СТАНДАРТ, група ЛЮБЕ фактически “удря рамо в кампанията на Фандъкова”. Е, това ми дойде много! „
Авторът, който присъствал на предизборна изява на г-жа Фандъкова в София, й задал следните въпроси:
1. Дали одобрява участието на подобна група в събитие, в чест на падането на берлинската стена?
2. Дали одобрява това, че според Шаренкова, ЛЮБЕ помагат и в нейната кампания?
3. Как тя приема това, в качеството си на кандидат на партия, определяща се като дясно-центристка, на всичкото отгоре, член на ЕНП?
4. И, провокиран от заглавието на събитието, “Кой каза, че сме живели лошо”, я попитах дали е живяла добре през последните 20 години?”
Ето как продължава Асен Генов:
„ Въпреки, че не харесах отговора, мисля, че има за какво “да се хване” човек. естествено, въоръжих се с търпение да изслушам обясненията за това, как да не политизираме културата, как Фандъкова не искала да става цензор и да ограничава хората в избора им какво да слушат… Все пак, това било едно отминало вече време, когато не сме можели да слушаме това, което ни харесва и т.н. и т.п…
Не се изненадах на демагогията, но поне успях да изтръгна това, че тя не одобрявала събитието, затова не отишла, въпреки, че имала покана, и не била съгласна с Шаренкова за “рамото на ЛЮБЕ”. Не било организирано. Поне не от нея. Подразних се от лицемерния, според мен, опит да замаже положението с това, че вместо да куфее на ЛЮБЕ, отишла на пърформънса на жълтите павета, където символично се събаряла берлинската стена…
Успях да дочакам отговор на въпроса дали е живяла добре през последните 20 години. Не беше този, който очаквах, но все пак е нещо. ДОПУСНАТИ БИЛИ ДОСТА ГРЕШКИ… Всички сме си спомняли “онова време”… Ала-бала. Но, най-голямата грешка била, че сме допуснали комунистите на власт. Така и не разбрах, дали е живяла добре”.
Ще прибавя само към това свидетелство добре известният факт, че Путин си доведе въпросната руска група тук да озвучава триумфалното лансиране на три огромни заробващи страната ни енергийни проекта на 18 януари миналата година ( наречени еуфорично от Г.Първанов „голям шлем за България”).
След това Станишев пък покани същите любимци на Путин да пеят на заключителния предизборен митинг на БСП в София.
Изобщо да не бяха свирили и пели, любимците на Путин послужиха сега отново за червена пропаганда с масираната реклама в най-гледаното телевизионно време ( например по държавната телевизия БНТ), в която ( освен, разбира се, като любимци на Путин), ни ги представиха като носители на комунистическия оптимизъм със задна дата чрез мотото на техния концерт тук „ кой каза, че живяхме зле”.
И всичко това под „патронажа на министър-председателя Бойко Борисов”, както изрично ни се припомняше непрекъснато в телевизионната реклама!
Докато в България годишнината от сриването на комунизма премина в траурно мълчание по отношение на публичните прояви на нещо като удовлетворение от този факт ( което забелязаха и големи западни издания, като „Ню Йорк таймс”), в София шумно ни заявиха чрез любимците на Путин, че при комунизма всъщност ни е било добре. Навръх 20 годишнината от падането на Берлинската стена там и нейния Тодор Живков тук!
Като гледам и слушам всичко това, се чудя що за избор между десница и левица имаме на изборите за кмет на столицата. Това „крепко” ръкостискане напомня на нов Отечествен фронт, скрепен с „братската” намеса на путинитската машина на времето, която ни връща в комунистическото минало.
Пардон! „Машина на времето” беше наистина стойностна авангардна съветска група от времето на перестройката, която нямаше нищо общо с руско-съветското сладникаво патриотарство на путинистите в наше време, които руските демократи, борещи се за глътка свобода, многозначително наричат „нашисти” .
„ Нашисти” се отнася конкретно до младежките поделения на управляващата монополно партия на Путин, но е сполучливо обобщение за путинизма изобщо. И не съм го измислил аз, презреният от русофилите тук, за които отхвърлянето на путинщината е равносилно на русофобия. Измислиха го руснаците, които имат смелостта и доблестта да се изправят срещу нашизма в родината си без никакъв шанс да извлекат някакви привилегии като активни борци срещу нашизма.
На тях им свалям шапка. А от нашите тук, които заиграват с нашизма, мога само да сваля личното си доверие ( доколкото съм го имал и доколкото това има някакво значение за когото и да било).


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Българският посланик в Турция е подал оставка

Посланикът на България в Турция Бранимир Младенов е подал оставка, потвърди за БТА говорителят на МВнР Драговест Горанов. Той бе потърсен след изявление на председателя на РЗС Яне Янев пред журналисти в Народното събрание, в което Янев допусна, че се очаква "и посланикът в САЩ да подаде оставка". По-рано днес парламентът не обсъди, както бе предвидено, в началото на своето заседание декларация по повод случая с отзоваването на посланиците в Анкара и Вашингтон. Миналата седмица по предложение на министъра на външните работи Румяна Желева Министерският съвет взе решение да предложи на президента Георги Първанов да издаде укази за освобождаване на посланиците в Турция и в САЩ - Бранимир Младенов и Лъчезар Петков. Проекторешението бе върнато от държавния глава.

Иберия и Бритиш Еъруейс стават едно цяло
Испанската авиокомпания Иберия и британската Бритиш Еъруейс сключиха споразумение за сливане като равноправни партньори, което ще се осъществи до края на идната година. Бритиш Еъруейс ще притежава 55 процента, а Иберия 45 процента от новата компания, която ще стане третият по големина превозвач в света с флота от 419 самолета. Чрез сливането си двете компании се надяват да се измъкнат от тежката криза, в която се намират сега.

Германия засилва натиска върху Афганистан
При неоповестеното си посещение в Кабул новият германски министър на отбраната Гутенберг заяви без увъртане: „Искаме да видим конкретни резултати”. След срещи с президента Карзай и командващия съюзническите сили генерал Маккристал Гутенберг посети базата на германските войски в северния град Мазар-и-Шариф.
Повечето израелци са за пряк диалог с Хамас
Мнозинството израелци подкрепят при определени условия пряк диалог с Хамас, показва публикувано днес изследване от в. "Хаарец". 57% от анкетираните подкрепят подобен диалог при условие, че Хамас "признае Израел и прекрати терористичните актове", спрямо 39%, които са против и 4%, които нямат мнение. Анкетата е публикувана след като заместник-председателят на центристката партия "Кадима" и бивш министър на отбраната Шаул Мофаз тази седмица отново изрази идеята за преговори с Хамас, ако ислямисткото движение приеме условията на Квартета за Близкия Изток. Квартетът(САЩ, ЕС, Русия и ООН изисква от Хамас да се "откаже от насилието, да признае Израел и да поеме ангажимент да спазва споразуменията", сключени от Палестинската автономия, което за момента движението отказва да направи. Хамас дойде на власт в ивицата Газа през юни 2007 г., сваляйки противниците си от Фатах след 18 месеца съвместно управление

Пхенян заплаши с "твърди военни мерки"
Северна Корея ще вземе "твърди военни мерки" за защита на териториалните си води в Жълто море, където тази седмица стана инцидент с Южна Корея, съобщи севернокорейската осведомителна агенция КЦТА. Инцидентът стана в района на т.нар. Северна разграничителна линия, изпълняваща ролята на де факто граница между двете Кореи в Жълто море. Тази граница беше трасирана едностранно след края на Корейската война /1950-1953 г./ от Съединените щати, които действаха под флага на ООН, и не се признава от Пхенян. КНДР настоява границата да бъде преместена на юг, на равнището на военнодемаркационната линия, разделяща Корейския полуостров на две държави.

Как да не го обичаш Бойко…
На седянка в Берлин
Тази седмица нашата кореспондентка в Берлин беше поканена на пресконференция с българския премиер Бойко Борисов. Ето полемично-сатиричните бележки на Маринела Липчева-Вайс, написани отвъд информационния повод:
Българските журналисти са насядали край масата и очакват премиера, който закъснява. „Той се извинява и пита дали имате кафенце”, мило съобщава премиерският сътрудник. Журналистите кимат утвърдително и се поотпускат - друго си е човек да е сред близки хора, особено в чужбина. След малко премиерът чука на вратата - шегичка! Журналистите се отпускат още повече. Ами наш човек, това е! Знае как да те предразположи, не е като на пресконференция на германското правителство! Свои сме си...
Винаги добре дошъл, навред уважаван, от всички обичан
Спомени, спомени...
Журналистите подхващат темата за промените отпреди двайсет години и премиерът се сеща за това, че животът му тогава се въртял в кръга от работа и тренировки. Вестници не четял с изключение на кръстословиците и спорта - нали по другите страници пишело едно и също! Къде ги тези времена сега! Днес всичко e ужасно сложно, объркано, нечестно... Противникът дебне отвсякъде, а и „завистта”, повтаря няколко пъти уморено премиерът.
Добре, че тук на Запад са приятелите. „Ние сме си от едно семейство”, казва доволно премиерът по повод на европейската консервативна партия. Тук го уважават. Него, а не президента канят, когато трябва да се представя държавата! Ето на - дават му и наградата на Европейския съюз на данъкоплатците. Баварският барон, шеф на въпросния съюз и страстен ловец, знае защо, вметна германското списание „Шпигел”, припомняйки за настойника на ГЕРБ - баварския ХСС. Никой от журналистите в Берлин обаче не се сеща да пита за такива неща, както и защо въпреки самоотвержената си битка срещу ченгетата, съсипали държавата, премиерът е поканил най-малко едно от тях на правителствената софра? Сърце не ти дава да мъчиш с гадни въпроси този достоен боец, водещ битки по всички фронтове!
"Вий знайте ли, госпожо!”
Рефренът от старата градска песен зазвучава всеки път в ушите на журналистите, когато премиерът използва галантното обръщение към кореспондентката, седнала до него. Атмосферата става още по-мила, по-родна някакси, и на журналистите им идва да закимат утвърдително, когато колежката им бива благо смъмрена, че не си подготвя въпросите предварително. Така й се пада, като разваля хубавата приказка и настоява да научи откъде ще дойдат новите дипломати на България, след като 90% от сегашните са ченгета и трябва „да се ометат”, както казва премиерът.
Мъжки двубой тресе София
Хубаво е, когато има ясно очертани граници и твърди правила, като тези например: „Око за око - зъб за зъб!”, „Аз на тебе - ти на мене” и... „Да си имаме уваженията!”. В Берлин премиерът се оплака: „Те, бившите от тройната коалиция, злословят срещу нас в Брюксел”. Ден по-късно от Брюксел той обясни твърдо, че бюджетът на държавата му е по-мил от запазването на президента. Някой да си е мислил нещо друго?
Всички са на мегдана
Вярно, в Берлин премиерът даде да се разбере, че уважава президентската институция, но всъщност не за нея става дума, а за човека там, който не спира да му подава услужливо поводи за атаки... Каква ти битка между институциите! Мъжки двубой тресе държавата и всички са се хванали на хорото. А политиката? Тя е емоции: любов и омраза, радост и завист.
„Аз говорих, ама вие какво ще напишете...”, казва с чаровна усмивка премиерът вместо сбогом. Ох, как да не го обичаш! И разбира се, всички знаят какво да напишат...
Автор: Маринела Липчева-Вайс/Редактор: Александър Андреев

За кривите огледала и услужливите класации
Да видиш себе си най-горе
Не вярвам на никоя статистика, чиито резултати не съм подправил сам - гласи крилатата мисъл. За някои нейни потвърждения в България, за кривите огледала и услужливите класации е гледната точка на Бистра Узунова.
Знаете ли кое е общото между Кеворкян, София и Бойко Борисов? Че са върхът - то се знае! За това има и официални потвърждения, при това не според класация на Радио Ереван, както може би си мислите, а от сериозни проучвания. Кеворкян е например най-добрият журналист на БНТ /в 50-годишната история на медията/ - според представително проучване на MБМД, София е най-добрият град за живеене за 2009 година /защо не и на всички времена?/, а Бойко Борисов е най-видният европейски данъкоплатец, с признание от съответната европейска асоциация.
Борисов явно може да разчита на приятелите си в Бавария
Няма майтап!
Барон фон Хоенау /да не се бърка с Мюнхаузен/ е президент на Европейската асоциация, която отличи Борисов за "успехите му в борбата срещу корупцията и за прозрачност в страната". В чужбина може и да им е криво, че българин грабна наградата, за която милиони европейски данъкоплатци дават своята финансова лепта, ама хак им е! Както се казва, не е важно как ще свършиш работата, а как ще я представиш пред другите.
А и Борисов си се има с барона - ловджия от сродна политическа сила, така че наградата му капна в ръцете като гнила круша. Призът за прозрачност впрочем заслужи списание "Шпигел", което разкри тия интересни детайли. Щом премиерът е абонирал за него Министерския съвет, явно и там се уповават на германската прозрачност и чакат нови тайни доклади на ДАНС...
И в БНТ-то трябва да има нещо много гнило, щом се оказа, че Кеворкян е най-добрият й журналист за последните 50 години. Тия, дето са участвали в допитването, трябва да са страдали от амнезия, за да не помнят кой е агент Димитър и с колко доволно-самозабравен вид раздаваше морални присъди от последна инстанция.
Обидени отново няма
Що за визитна картичка!
Ако пък забравим за миг моралната страна на въпроса, макар че тя според е мен е по-важната, класацията изглежда още по-нелепа. "Всяка неделя" беше не толкова журналистическо, колкото финансово-организационно постижение. Кой друг по онова време имаше пари за телемостове до другия край на света и всевъзможни екзотични хрумвания?
Предаването стана "визитната картичка на националната телевизия", защото нямаше алтернатива, а привилегированите позиции на Кеворкян му позволяваха по някоя и друга добре дозирана екранна смелост и героична поза. Да смяташ тъкмо този човек за "най-добрия журналист на БНТ" от моя гледна точка е обида за телевизията. Но там явно не се чувстват обидени - традицията на кривите огледала също е традиция!
Автор: Бистра Узунова/Редактор: Александър Андреев

"Независимите няма как да крадат"
На 15 ноември в София се провеждат избори за кмет
18 са кандидатите за кмет на София, които ще премерят сили в неделя. Основни претенденти са кандидатите на ГЕРБ и Коалиция за България. За кметското кресло се борят и независими кандидати. Един от тях е Теодор Дечев.
"Моите колеги и съмишленици - блогъри и участници във форуми - буквално ме изтласкаха на бойното поле", казва Теодор Дечев, който е издигнат за кмет от инициативен комитет и е т.нар. "блогърски кандидат за кмет" на София. Теорията, че интернет постепенно се превръща в място, където се случват важни събития и се взимат важни решения, се оказва вярна в случая на Теодор Дечев.
Дечев иска да изчисти София
Визия за зелена София"Смятам, че шансовете ми за добро представяне са напълно реални. Освен това мисля, че сме постигнали две много важни неща. Едното е, че вече сме доказали, че е възможна такава политическа технология, т.е. да се кандидатира човек вследствие на допитване до хората в интернет. Моята кандидатура бе обсъждана в интернет, след което бях увещаван да я приема. Тази технология се оказа изпълнима. Вторият въпрос е, че успяхме да покажем, че с малко средства може да се направи една смислена кампания."
В началото на месеца Теодор Дечев представи общ политически документ под заглавие "Гражданско действие за зелена София". Той включва конкретни мерки за създаване на условия за активно гражданско участие в решаването на проблемите на столицата, за опазване на околната среда, за изграждане на зелена икономика и на по-зелен градски транспорт.
"За разлика от много други политици, които отделят внимание само на пиар-а и на рекламните технологии, аз съм абсолютно убеден, че не може да се прави никаква политика без човек да има визия и програма", казва Дечев. Приоритетите в програмата му са в сферата на транспорта, инфраструктурата и администрацията. Не на последно място е и решаването на проблема с боклука в столицата, за което независимият кандидат за кмет има конкретна идея:
"Създаването на система за разделно събиране на отпадъците при домакинствата, а не на крайната точка, където са контейнерите. И второ: въвеждане на диференцирана такса смет. Тези, които събират и предават отпадъците си разделно, ще плащат минимална, почти нулева такса смет, а семействата, които не спазват или дори саботират тази система, ще плащат много повече."
Независимият кмет не участва в управлението на отдел "доходни кражби"
Встрани от партийните схеми
Кандидатурата на Теодор Дечев е издигната от инициативен комитет от блогъри и участници в интернет-форуми и е подкрепена от партията "Зелените". Дечев е бил дълго време политически обвързан - 15 години е бил член на Българската социалдемократическа партия. От 1998 до 2001 година е заместник-министър на труда и социалната политика. В момента е заместник-председател на Съюза за стопанска инициатива и председател на Съвета на браншовите организации при съюза.
"В момента съм безпартиен и мисля, че бих могъл да направя по-полезни неща в политическия живот, точно от позицията на човек с ясни политически възгледи, но стоящ встрани от партийните схеми", казва Дечев. Според него има една важна разлика между независимия кмет и партийно обвързания градски управник: "Ако има нещо, за което един независим кмет не би могъл да претендира, е участието в управлението на отдел "доходни кражби". Независимият кмет, без подкрепата на хората в Общинския съвет, няма как да краде. Но това за мен не е притеснение."
Автор: Йорданка Йорданова/Редактор: К.

ФАЦ: Клати ли се столът на Първанов?
Ще има ли импийчмънт?
В България се разгоря спор около президента, а гражданските фракции настояват за неговия импийчмънт - информира в днешния си брой германският вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Ето по-важното от статията:
Българският премиер Бойко Борисов направи "компромисно предложение" в тлеещия отдавна спор между държавния глава Първанов и няколко парламентарни фракции: Първанов може да избегне процедурата по импийчмънт, ако се извини за критиките си срещу правителството на Борисов. Импийчмънт се иска от две граждански партии и националистическата "Атака", които толерират създаденото през юли правителство на малцинството на Борисов.
Според Борисов изявленията на Първанов вредят на имиджа на България в чужбина
Как ще бъдат доказани обвиненията?
Президентът Първанов обвини новия кабинет, че не се бори решително срещу подземния свят, а вместо това системно преследва бившия премиер от социалистическата партия Сергей Станишев. Противниците на Станишев твърдят, че той е искал да потули един таен доклад с информации за наличието на корупция в управляващите среди. Борисов окачестви намесата на Първанов в спора като "брутално нападение" срещу правителството.
Премиерът обърна внимание и на множество решения на своя кабинет, които твърде добре демонстрирали решимостта на новите управляващи да се борят срещу организираната престъпност. Освен това изявленията на президента подкопавали имиджа на страната в чужбина. Все пак Борисов иска да осуети започването на процедура по импийчмънт на държавния глава, тъй като, според него, това ще навреди на страната.
Според българската конституция Конституционният съд има право да преустанови правомощията на държавния глава, ако се установи, че е извършил държавна измяна или е нарушил конституционния ред и ако тази процедура бъде подкрепена от две трети от депутатите в парламента. Не става обаче ясно как ще се докажат обвиненията срещу Първанов.
При всеки вот има съмнения, че ДПС извършва сериозни изборни манипулации
Сблъсък на институциите
Като причина за евентуалния импийчмънт се изтъква спора около българските посланици в Анкара и Вашингтон. Правителството би желало да ги отзове с аргумента, че са били забъркани в нередности около провеждането на последните парламентарни избори. Борисов съобщи, че според него двамата посланици са недостойни за постовете си. Първанов пък, чиито правомощия обхващат номинирането и отзоваването на посланици, отказва да смени двамата дипломати.
На всички български парламентарни избори досега се появяват оплаквания от нередности в проведените на територията на Турция избори за български граждани. Твърди се, че подкрепяното от турците и от други мюсюлмански малцинства "Движение за права и свободи" си е набавило допълнителни гласове с помощта на масивни изборни манипулации, пише в заключение "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".
ФАЦ/БУ/БЕ


ПО МЕДИЯПУЛ.БГ

Валидността на лични документи, изтичаща в началото на 2010 г., ще бъде удължена

МВР подготвя законова поправка, с която валидността на личните карти и шофьорските книжки, изтичаща в началото на следваща година, ще бъде удължена с 3 до 6 месеца. Така ще бъдат избегнати проблеми за гражданите, които трябва да си издават нови документи.
Предложението за удължаване на срока се прави, за да бъдат избегнати усложненията, свързани с големия брой документи, които трябва да се издадат догодина и едновременното въвеждане на нова технология, която трябва да заработи през март.
Въвеждането на тази нова технология, която включва и издаването на паспорти с биометрични данни се забави заради съдебните спорове около спечелената от "Сименс" поръчка. Договорът с компанията е за 116 милиона лева и бе сключен от екипа на бившия министър Михаил Миков.
Началникът на дирекция "Документи за самоличност" в МВР Мария Костадинова обаче предупреждава, че преди влизането в сила на законовата поправка, изтичащите лични карти трябва да бъдат подновени в рамките на един месец. В противен случай глобата е до 150 лева.
Тези пък, които ще се възползват от удължения срок на валидност, трябва да знаят, че преди да са си сменили документите няма да могат да пътуват в чужбина. "За да пътувате извън страната, трябва или лична карта, валидна за страните от ЕС, или паспорт", казва Костадинова.
Документите, които ще бъдат подновени преди въвеждането на новата технология, ще са в сила за срока, който е посочен в тях. Това означава, че гражданите спокойно могат да сменят документите си преди новата технология да заработи без да се налага преиздаването им през март.
Мария Костадинова увери, че МВР разполага с достатъчно материали за изработка на сегашните документи. Вътрешният министър Цветан Цветанов прогнозира през август, че може да настъпи криза с издаването на документи, тъй като привършват материалите, необходими за изработката им.
Пикът на подмяна на документи се очаква през август и септември 2010 г. Според прогнозата на МВР през август, например, ще бъдат сменени около 200 000 лични карти. През януари те ще бъдат двойно по-малко. През цялата следваща година ще бъдат издадени около 2 милиона лични карти, около милион шофьорски книжки и около 1.2 млн. паспорти.
Прецизно сме изчислили предполагаемия брой на заявленията и съответно броя отпечатани документи за следващата година във всички областни дирекции и районни управления на МВР. Предвидено е, къде ще се наложи въвеждане на двустепенен режим на работа, увери Костадинова. Заявления за лични карти и паспорти ще се приемат на повече от двеста места в цялата страна – в районни и областни управления на МВР.
Костадинова опроверга твърденията в пресата за съществуването на "паспортна мафия", която издава документи за самоличност на лица без българско гражданство. Тя уточни, че това не е възможно, тъй като самата система, не разрешава издаването на документи на лица, които не са български граждани. Когато един човек получи българско гражданство, това се регистрира в системата.

Посрещаме зимата с рекордни газови запаси и подготвена енергосистема
България посреща зимния сезон с рекордни количества природен газ, нагнетени в хранилището в Чирен, а енергийната система е ремонтирана и подготвена за предстоящия отоплителен сезон. Това съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, позовавайки се на анализ на експертите от ведомството.
След уроците от януарската газова криза заради споровете между Украйна и Русия, към момента в Чирен са нагнетени около 650 млн. куб. м газ., отделно е буферът от 750 млн. куб. м, който не може да се използва. Това е най-голямото количество газ в хранилището, откакто то съществува и запасите му могат да бъдат използвани в рамките на следващите девет месеца, съобщи пред парламента министърът на икономиката Трайчо Трайков.
Газохранилището е с дневен дебит от 4.3 – 4.4 млн. куб.м., но при екстремни ситуации консумацията от там може да стигне до 4.7 – 4.8 млн. куб. м. дневно за максимален период от 25 дни. Приключва изследване, поръчано от “Българския енергиен холдинг“, което описва възможностите и необходимите стъпки за разширяване на газовия склад в Чирен.
В случай на нова газова криза България може да разчита и на доставки от Гърция по реверсивната връзка. Този януари, след като страната ни остана на студено, а индустрията силно сви производството си за повече от две седмици, “Булгаргаз“ закупи 10 млн. куб. м газ за внос през Гърция, но бе използвана около една четвърт от количеството, а другото остана на терминала за втечнен газ Ревитуса за ползване в случай на нужда.
Трайков коментира пред народните представители, че е необходимо по-добре да се използва съществуващата инфраструктура, да се насърчават изследванията за нови газови находища и възможностите за доставки на компресиран и втечнен природен газ, както и изграждане на междусистемни връзки за доставка на синьо гориво.
По данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) са приключили всички необходими дейности и ремонти за нормална работа през зимата. Извършени са планови годишни ремонти и презареждане със свежо ядрено гориво на VІ блок на АЕЦ “Козлодуй”, има осигурени достатъчно въглища за работа на ТЕЦ “Варна“, няма проблем и със суровината за ТЕЦ “Марица-Изток-2”, на “ЕНЕЛ Оперейшънс България”(бивша ТЕЦ “Марица Изток 3) и ТЕЦ “Бобов дол”ЕАД.
От Електроенергийния системен оператор са разработени прогнозни баланси за зимните месеци. Планираният студен резерв до края на тази година е средно 1170 МВ, а за 2010 г. - 1060 MВ.
Потреблението на електроенергия се задоволява напълно от националните производители и не се налага внос, освен в случай на реекспорт, посочват от министерството. Там не очакват претоварвания в електрическата мрежа или планови изключвания през зимата, а единични повреди нямало да повлияят на качеството на захранване на потребителите.
Проблеми през тази зима се очакват обаче за топлофикационните дружества в Сливен и Перник, които не са изпълнили задължения за опазване на околната среда и по разпореждане на МОСВ там има спрени мощности.
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е извършило проверка на запасите от мазут на своите топлофикационни дружества и е установило, че те имат налични такива за по-дълъг от законово установения петдневен срок.

Прогнози за януарско поскъпване на газа с 18 %
Прогноза за повишаване на цената на природния газ с 18.31 на сто през първото тримесечие на 2010 г., направи в петък “Булгаргаз” ЕАД, дъщерно дружество на “Български енергиен холдинг”. Газовият търговец е длъжен според закона за енергетиката да оповести прогнозите си в едномесечен срок преди подаване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на заявлението си за изменение на действащите цени.
Отчитайки факторите формиращи равнището на цената на природния газ, “Булгаргаз” ЕАД осведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за първотно тримесецие на следващата година, следва да бъде 442.62 лв за хиляда куб. м без ДДС.
Увеличението от 68.49 лв. е в резултат главно на по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, посочват от газовата компания.
Какво ще е окончателното ценово предложение ще стане ясно на 11 декември, когато ще се внесе заявлението. Сега прогнозираната цена може да претърпи промени заради настъпили промени в ценообразуващите фактори.
От ДКЕВР преди време коментираха, че при определянето на цената за следващото тримесечие ще се търсят резерви в “Булгаргаз“ за натиск на ръста на цената и свеждането му до около 8 процента. Ако регулатърот успее да направи това, няма да има промяна в цената на топлоенергията от януари.

Образованието – по-прозрачно, но все така чакащо реформи
Заетите в сектора искат пари според качеството на обучение и инвестиции в наука
Мартина Бозукова
Първите стъпки на новото правителство в образованието се оценяват положително заради по-голямата прозрачност и диалогичност и заради това, че на фона на кризата секторът остана един от малкото, в които икономии почти не се направиха. В същото време в средното и висшето образование имат множество очаквания към новата власт.
И макар че средното и висшето образование имат различни проблеми за решаване, те са обединени от очакванията за по-справедливо разпределение на ресурсите. Така, че университетите да получават пари според качеството на преподавателите и предлаганото обучение, а израстването в учителската йерархия, гарантиращо по-висок доход, да не зависи само от възрастта, а и от способностите.
По-голяма прозрачност
Доц. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ коментира пред Mediapool, че за първи път от години насам синдикатите са били допуснати при съставянето на бюджета и парите между ВУЗ-овете са разпределени по-справедливо. "Предишни години ставахме свидетели на университети с необосновано високи субсидии, за чиито ректори се говореше, че са близки до министъра. Сега това го няма, при новия екип има по-голяма прозрачност и диалогичност", каза тя.
Профсъюзите подкрепят и заявеното от новата власт намерение мениджъри на подчинение на министерството да поемат финансовото управление на висшите училища. "Наша много стара теза е, че икономически добре подготвени хора трябва да се занимават със стопанското управление", коментира Вълчева.
Христо Лафчиев от Движението на младите учени "Когито" обаче коментира пред Mediapool, че вижда "нож с две остриета" в това мениджъри да поемат стопанската дейност на университетите.
"При наличие на добри и добронамерени мениджъри това би довело до евентуални положителни резултати и то само при положение, че академичната общност в самите университети има контрол над дейността на мениджърите. В обратния случай това би довело до лесното разграбване на академичното имущество от някои по-амбициозни мениджъри, подкрепени от политически сили с неизвестна чистоплътност", коментира той. Според Лафчиев мениджърите трябва да бъдат контролирани и то често от Общото събрание на всеки ВУЗ.
Младите учени обаче подкрепят идеята на зам.-министър Сергей Игнатов собствеността върху университетските имоти да се прехвърли на ВУЗ-овете. "Досега министерството загуби множество дела за академични имоти, които някои от академичните институции оспориха и спечелиха в последствие. Това доказва, че министерствата са лоши стопани, докато университетите и академиите са по-добри", заяви Лафчиев. Относно подготвяната децентрализация на степените и званията той смята, че трябва да има автономност в решенията за назначаване, но централизираност на критериите и решенията за акредитация.
Промяна в модела на финансиране на университетите
Образователното министерство неотложно трябва да даде повече власт на общите събрания на университетите и да отмени финансирането "на калпак", смята Лафчиев. "Такова финансиране е изгодно само за мързеливите студенти - никой няма сметка да те скъса", коментира той.
Според доц. Вълчева обаче само човек, който не е наясно с работата на университетите, може да твърди подобно нещо и навсякъде парите следват студента. Иначе и тя е на мнение, че е нужна промяна в модела на финансиране.
"В новата методика за издръжка на обучението трябва да се включат както съотношението преподаватели-студенти в даден ВУЗ, така и какъв брой преподаватели с дадено научно звание работят в университета. Не е все едно дали има 50 или двама професори", посочи Вълчева.
Според синдикатите трябва да се обвърже акредитационната оценка на университета с неговото финансиране и Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) да разшири скалата си на оценяване. "По петобалната система сега разликата в оценките е много малка", коментира Вълчева.
МОМН вече декларира, че науката трябва да се финансира предимно от проекти и по-малко от държавата.
Какво обаче мислят учените?
Христо Лафчиев смята, че не трябва да има рязка промяна от един вид финансиране към друг.
"Има пропорции, които в Европа се считат за нормални, и при тях делът на институционалното финансиране е съществен. При предложеното бюджетно безпаричие за наука, не можем да си позволим да преминем изведнъж към англосаксонска система, в която институционалното финансиране има малко по-малки пропорции спрямо проектното сравнявайки с европейската система", заяви Лафчиев.
Вълчева е на мнение, че действително науката е ощетена сега, защото в бюджета за догодина по това перо парите са намалени с 47%. "За 2011 г. ще настояваме да бъде спазено изискването парите за наука да са 10% от общите субсидии за висшето образование", каза тя. "Освен това ще повдигнем въпроса и за капиталовите разходи, тъй като за втора поредна година ще са с нулев ръст", посочи тя.
Средното образование може да остане без учители
Самуил Шейнин, който е председател на Асоциацията на директорите на училища в средното образование, заяви пред Mediapool, че оценява по-скоро като положителни първите стъпки на екипа на Министерството на образованието. Според него също е създадена "по-ясна и прозрачна" практика в сравнение с предишното ръководство на министерството. Той обясни, че по-бързо и лесно се предоставя достъп на съсловните организации до документи от страна на ведомството. "Колкото повече хора знаят какво се случва, шансовете да се направи нещо добро се увеличават", коментира той.
За разлика от заетите с наука, тези в средното са доволни от запазения бюджет през тази година. "Декларираното от правителството, че образованието е приоритет се реализира и бюджетът бе запазен. Надяваме се догодина нещата да се подобрят", каза още Шейнин.
Учители и директори обаче имат критики към министерството по отношение на модула за кариерно развитие на преподавателите.
"Приехме предложения от министерството модул, защото министър Йорданка Фандъкова ни обясни, че времето е много кратко, за да бъде променян, но през следващата година ще искаме корекции", каза Шейнин. Той предлага за израстване в йерархията да не се взема предвид само възрастта, както е сега. В целия свят на младите учители се позволява ако покриват определени критерии, да придобият статута "старши", независимо от възрастта и стажа.
Сега йерархията започва от длъжността младши учител, следва – учител, старши учител, главен учител учител-методик. За старши, главен и учител-методик се изисква не по-малко от 10 г. трудов стаж.
Шейнин заяви, че приоритет №1 на министерството отсега нататък трябва да е постъпването на млади кадри в системата на образованието. "Само след три години 60% от учителите ще се пенсионират и системата ще изпадне в колапс", каза той. "Нужни са сериозни мерки и ние социалните партньори в образованието сме готови да помагаме в изработването на национален план как да стабилизираме системата", коментира Шейнин.
Новият екип на министерството обаче търпи и критики. Учители от централна столична гимназия коментираха пред Mediapool, че не са доволни от първите стъпки на новия екип. "Фактът, че слагаш един човек за министър и след три месеца го пращаш да става кмет, издава абсолютно несериозно отношение към образованието", коментираха учители. Те са разочаровани, че новият министър не е махнал нито един от ключовите чиновници в министерството, олицетворяващи старото управление, срещу което те недоволстваха и дори излизаха на протести.
"Фандъкова бетонира статуквото на Даниел Вълчев с това, че назначи Милка Коджабашиева за свой заместник и остави на поста шефката на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева", посочиха преподаватели.

Националната епидемия остава, но ваканцията приключва
Заболеваемостта от грип е намаляла с около 10% в сравнение със същия период на миналата седмица, но остава над 200 на 10 000 души, което е прагът за обявяване на епидемия в страната. Затова Националният пандемичен комитет реши в петък да не прекратява обявената национална епидемия.
Това означава, че плановите операции, женските консултации и имунизациите няма да се възстановят и през следващата седмица.
Грипната ваканция в страната обаче се прекратява и учениците от понеделник са на училище. Изключение са училищата, където в неделя ще се гласува на частичните местни избори. Те ще останат затворени и в понеделник, а учебните занятие ще се подновят във вторник.
Все пак, тъй като заболеваемостта е доста различна в отделните региони, щабовете по места могат сами да решават дали има нужда училищата да останат затворени и занапред.
С най-висока заболеваемост в момента са регионите Габрово, Благоевград, Стара Загора, Ловеч.
10 000 опаковки с антивирусни препарати ще получи страната ни, стана ясно още по време на заседанието на Националния пандемичен щаб. 7600 от тях са дарение от СЗО, а останалите 1400 от Австрия.
В момента в лечебните заведения са разпределени и доставени 130 000 дози от двата препарата. Използвани са минимални количества, основно от инфекциозните болници и отделения.
В централния склад на здравното министерство са налични 65 000 дози от двата антивирусни препарата, а в системата на РИОКОЗ се поддържа резерв от около 15 000 дози. Освен това държавата ще купи 350 000 дози тамифлу и реленца.

Заради грипа ще се сключват временни договори по три клинични пътеки
По повод обявената национална грипна епидемия в страната, в случай на необходимост, районните здравноосигурителни каси (РЗОК) ще сключват временни договори с лечебни заведения, които нямат договор по клинични пътеки.
Допълнителните договори ще бъдат по клиничните пътеки "Контагиозни вирусни и бактериални заболявания-остро протичащи с усложнения”, "Бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18-годишна възраст” и "Бронхопневмония при лица под 18-годишна възраст”.
Временните договори ще бъдат сключвани при наличие на клиника, отделение или сектор по инфекциозни, вътрешни или детски болести, или за анестезиология и интензивно лечение. Освен това болниците трябва да получават антивирусни лекарствени продукти от Министерството на здравеопазването.
Направена е промяна в диагностично-лечебния алгоритъм на клинична пътека „Контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения”, като е намален минималният болничен престой от 5 на 3 дни и е отпаднало задължителното вирусологично изследване за потвърждаване на A(H1N1).
Предприетите мерки са в изпълнение на решение на Националния пандемичен комитет

Разсекретяват се решения за уреждане на чужди дългове към България
В рамките на подетата политика за прозрачност, Министерството на финансите (МФ) обяви, че започва публикуването на секретни решения на правителството от 2007 и 2008 г., голямата част от които се отнасят до решаването на въпросите с държавните дългове на някои страни към България.
Публикуването ще стане, след като бъдат предприети съответните действия по Закона за защита на класифицираната информация.
Сред подготвяните за разсекретяване материали са доклади и решения на предишното правителство по остатъчните задължения на Русия към България, споразумение за окончателно изчистване на дълга на Сирия, на дълга на Република Конго, на Монголия и на Либерия. Сред подготвяните за публикуване документи е и решение за наемане на швейцарската компания "Номасул ЛТД" за посредничество при уреждането на дълга на Сирия.
Според съобщението от МФ, разпространено в четвъртък, ще бъдат публикувани и редица решения на правителството за уреждане на иракския дълг към България.
Ще бъдат публикувани и решения за изпращане на писма за намерение на предишното правителство за включване на страната във валутния механизъм ERM ІІ, както и паметна записка от среща в МФ с представители на ОЛАФ, проведена през декември миналата година.

Ето списъка за разсекретяване взет от http://www.minfin.bg/bg/documents

МАТЕРИАЛИ, СЪЗДАДЕНИ В МФ, СЪДЪРЖАЩИ КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЕРИОДА 2007 – 2009 Г.
􀂾 Доклад до Министерския съвет, относно реализация на остатъчните задължения
на Руската федерация към Р България.
􀂾 Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
за одобряване проект на окончателно споразумение за уреждане на дълг между
правителството на Р България и правителството на Сирийска Арабска
Република.
􀂾 Доклад до Министерския съвет относно одобряване проект на споразумение
между правителството на Р България и правителството на Република Конго за
уреждане задълженията на Р Конго към Р България.
􀂾 Доклад до Министерския съвет, относно одобряване проект на споразумение
между правителството на Р България и правителството на Р Монголия за
уреждане задълженията на Р Монголия към Р България.
􀂾 Доклад до Министерския съвет относно проект на решение на МС за одобряване
на механизъм за левово разплащане между Централната банка и дружествата
титуляри на вземания от иракски контрагенти във връзка с двустранното
споразумение между Р България и Р Ирак от 21.10.2007 г.
􀂾 Паметна записка от проведена среща с представители на Европейската служба за
борба с измамите ОЛАФ, 11 декември 2008 г. в МФ.
􀂾 Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
за участие на Р България в инициативата на Г-8 за уреждане на просрочените
задължения на Либерия към МВФ.
􀂾 Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
за подписване на писмо за намеренията относно участието на Р
България във валутно-курсов механизъм ІІ.
􀂾 Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
за възлагане на мандат за преговори относно участието на Р България във
валутно-курсов механизъм ІІ.
􀂾 Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
за подписване на споразумение със швейцарската компания „Номасул Лимитед”
за съдействие при уточняването на Сирийския дълг към Р България и постигане
на споразумение за неговото погасяване.
􀂾 Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
за утвърждаване на споразумение между Р България, действаща чрез своето
министерство на финансите, и Република Ирак, действаща чрез своето
министерство на финансите, за уреждане на вземанията на Р България от Р Ирак.
􀂾 Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
за одобряване на проект на споразумение между Р България и Р Ирак за
уреждане на вземанията на Р България от Р Ирак.
􀂾 Доклад за изразяване на сигурност и одиторски доклад за съответствие за
проекти, финансирани по програма ИСПА и програма ФАР.

Първанов поиска повече пари за пострадалата от прехода наука
Президентът Георги Първанов заяви в петък, че кризата не може да бъде използвана като алиби за съкращаване на разходите за наука. Пред полупразна зала по време на тържественото събрание за 65-годишнината от създаването на Съюза на учените в България Първанов коментира, че, ако средствата за наука продължат да се орязват, не може да се "говори убедително за Лисабонска стратегия, за икономика и общество на знанието".
През тази година заради икономии парите за наука на висшите училища и БАН бяха орязани, а през следващата година парите за наука ще са наполовина от планираното през тази.
Първанов съжалява, че през годините не е намерил лостовете, механизмите да въздейства върху правителствената политика за една позитивна тенденция, обратна на онова, което става всяка изминала година.
Според държавния глава науката е една от сферите, които са пострадали най-много от начина, по който беше проведен българският преход. Той посочи, че през изминалите години е имало опити тя да бъде политизирана, противопоставяна и "дори да се прекъсне така необходимата приемственост".


ПО БЪЛГАРИЯ-НЮЗ.БГ

ДМИТРИЙ МЕДВЕДЕВ ПОИСКА ДА Е ПЕТЪР ВЕЛИКИ, ДОКАТО ПУТИН УПРАВЛЯВА

Руският президент призова да се модернизира руската икономика на основата на спазване на демократичните принципи на обществото
През 21-и век на Русия е „необходима всестранна модернизация”, чиято основа да бъдат демократичните ценности.
Това заяви президентът на федерацията Дмитрий Медведев в годишното си послание пред двете камери на парламента за състоянието на федерацията, в което той говори от икономическата криза, развитието на многопартийната политическа система до състоянието в Северен Кавказ, където положението продължава да е сериозно със своите изблици на насилие и корупцията.
„Това ще е първият в нашата история

опит за модернизация, базиран върху демократичните ценности и институции",
подчерта Медведев, давайки за първи път ясната заявка, че обмисля да скъса с водената от премиера и бивш държавен глава Владимир Путин политика.
„Престижът на отечеството и националното благосъстояние не може до безкрай да се определят от минали постижения. Защото производствените комплекси за добив на петрол и газ, които осигуряват лъвския дял от бюджетните приходи, ядрените оръжия, които гарантират сигурността ни, индустриалната и комуналната инфраструктура - повечето от всичко това е създадено още от съветските специалисти", аргументира позицията си президентът.
Всичко това, според него, „все още ни държи над водата, както е приказката, но стремително остарява, остарява и морално, и физически".
„Дошло е времето ние, тоест днешните поколения от руския народ, да си кажем думата,

да издигнем Русия на ново, по-високо стъпало от развитието на цивилизацията", призова депутатите Медведев.
Той припомни, че през миналия век с цената на неимоверни усилия Русия, „една аграрна, фактически неграмотна страна, бе превърната в една от най-влиятелните за времето си индустриални държави, лидер в създаването на редица челни технологии от онова време - космически, ракетни, ядрени”.
„Вместо изостаналата икономика ще създадем нова икономика въз основа на уникални знания, нови идеи и технологии, полезни за хората”, обеща Медведев.
Той гарантира още държавна подкрепа само на тези силни компании от реалния сектор на икономиката, които имат ефективен и ясен бизнес план.
Така, в икономическата част на обръщението си Медведев заяви, че спадът в Русия се е оказал по-дълбок, отколкото в повечето държави. "Необходимостта от промени стана особено видима през последните месеци. Глобалната финансова криза удари всички, но в Русия икономическият спад се оказа по-дълбок", заяви той.
„Неефективните предприятия трябва да извървят процедурата за финансово оздравяване или да напуснат пазара - подчерта руският президент. - Няма да продължи вечно тяхната защита с издигане на високи търговски бариери. Развитието на производството е факт само там, където има реална конкуренция", отбеляза Дмитрий Медведев.

„Ние ще преодолеем нашата изостаналост и корупцията, защото сме силен и свободен народ,
достоен на нормален живот в съвременно процъфтяващо демократично общество”, посочи Медведев.
Той отбеляза, че е време е архаичното общество, в което вождовете решават вместо всички, да бъде сменено с общество на свободни и отговорни хора. Според Медведев, Русия трябва да се откаже от навика да живее за сметка на износа на суровини и да се пребори с „позорно ниската конкурентна способност” на своята индустрия. От модернизацията и технологичното обновяване зависи оцеляването за Русия в съвременния свят, изтъкна президентът.
По думите му, трябва да се преосмисли ролята на държавата в икономиката, включително в стратегическите отрасли. В тази връзка Медведев изтъкна, че държавните корпорации нямат бъдеще. „Държавните корпорации, работещи в конкуретните сектори на икономиката, трябва да бъдат преобразувани в акционерни дружества. На по-късен етап те могат да бъдат продадени на частни инвеститори", посочи Медведев. Той също така призова за провеждането на независим одит на всички корпорации и големи компании с държавно участие.
В международен пран президентът Дмитрий Медведев изтъкна, че Русия ще насочи усилията си за постигане на договор за европейска сигурност.
Държавният глава е убеден, че е "необходимо и възможно Русия да придобие статута на световна сила", което да стане "на принципно нова основа".

Трябва да се разгледа възможността за премахването на някои часови пояси,
като същевременно добре се обмислят всички евентуални последици от подобно решение, заяви Медведев, като добави, че предложението му се отнася и до "целесъобразността от наличието на зимно и лятно време".
Скоро ще се върнем към въпроса за намаляване на данъчната тежест за бизнеса, каза държавният глава. "Дискусията за това какви данъци и по какви ставки трябва да се събират в страната, не е приключена. Кризата разбира се затрудни вземането на решения за намаляване на данъчната тежест, но към тези въпроси трябва да се върнем в близко време и задължително още го сторим."
Независимо от глобалната криза, правителството на Русия ще изпълни социалните си ангажименти, поти пред обществото. "На първо място това засяга пенсиите. Индексацията им е извършена дори в по-голяма степен от очакваното. В следващите три години средният размер на пенсиите ще се увеличи не по-малко от един път и половина, а през 2010 г. всички пенсионери ще получават доходи, не по-ниски от жизнения минимум", съобщи Медведев.
Президентът се изказа и относно идеите за модернизации в сферата на ядрената енергетиката. В частност става въпрос за производството на водородно гориво, както и изработването на ядрен двигател за космическа ракета, който да даде възможност за осъществяването на полети "даже до други планети.

Речта на Дмитрий Медведев е ясен опит да се разграничи от сянката на своя политически опекун Владимир Путин.
Залагането на демократичните принципи в обществото е в противовес на водената политика от премиера за преследване на олигарсите.
Тазгодишното обръщение на Медведев се отличава от всички предишни подобни речи, правени от предшествениците на Медведев Владимир Путин и Борис Елцин, с това, че съдържанието му не беше засекретено до последния момент, а на практика беше предложено за обсъждане на широката общественост, отбелязва РИА "Новости".
Това стана още през септември, когато Медведев публикува черновата на текста под формата на статия, озаглавена "Русия, напред!", в популярното онлайн-издание "Газета.ру" и предостави възможност на всички желаещи да изпращат коментарите си на официалния сайт на Кремъл. В резултат са били изпратени няколко хиляди писма, които са били обработени от администрацията на президента, обобщава "Газета.ру".

СОФИЯНЦИ ОБРИСУВАХА ИДЕАЛНИЯ КМЕТ
Сравнително млад мъж, образован, решителен и честен – за такъв градоначалник мечтаят повечето жители на родната столица
Експерти направиха фоторобот на идеалния кмет на столицата, визуализиращ представите на участниците в онлайн проучване, организирано от анкетния сайт buzzdash.bg. Софиянци обаче описаха не само физическите характеристики на градоначалника, но и неговата същност като човек и политик. Образът „оживя” в творческото превъплъщение на актьор.
Според 72% от запитаните бленуваният кмет трябва да е мъж, среден на ръст, с кестенява коса, кафяви очи и правилен нос. Той е сравнително млад – на възраст между 35 и 49 години, с висше образование, магистърска степен. Роден е в София, облича се стилно и слуша чуждестранна музика.
Сред най-важните черти на характера на перфектния градоначалник според над 80 на сто от анкетираните са

решителността, честността и умението да вижда основните проблеми.
Като изключително важни са посочени още неговата добросърдечност и богата лична култура.
Представата на столичани за доброто управление на града, в който живеят, са втъкани в професионалния портрет на желания кмет. Най-голяма част от запитаните са на мнение, че градоначалникът трябва да се грижи за опазването на сигурност и реда, за поддържането на улиците и ограничаване на трафика, да противодейства на корупцията, да намали бюрокрацията и да осигури добри условия за образоване на младите хора. Други важни задачи, с които жителите на столицата очакват бъдещият управник да се справи са изграждането на повече детски градините, паркове и детски площадки, развитието на културата и справянето с проблемите на ромите.
В четвъртък с идеалния кмет лично се запознаха и реалните кандидати за най-високия пост в родната столица – Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, Георги Кадиев от БСП, Павел Попов от ”Ред, законност и справедливост” и Кристиян Кръстев от Български бизнес блок.

”Това, че не съм мъж не означава, че не съм решителна.
Защото решителността не е присъща само на мъжете, а е качество на достойната личност”, коментира очертаните характеристики единствената жена-кандидат за кметския стол Йорданка Фандъкова.
Проучването на Buzz Dash, проведено в рамките на кампанията ”Направи си кмет”, обхваща периода 14 октомври - 12 ноември 2009 г. Общият брой на въпросите в анкетата е 45, разделени в три основни групи: външен вид, лидерски качества, управленски приоритети.
Очакванията са в проучването да се включат около 10 000 души.
Попълването на анкетите става онлайн на адрес www.buzzdash.bg.
”Тази интересна инициатива, реализирана за пръв път в България, показва, че българският политически живот все повече се нормализира. Нашите политици трябва да са доволни, че могат да се съизмерят с най-добрите европейски и световни практики, заяви социологът Антони Гълъбов, един от експертите, подпомагал екипа на сайта в хода на кампанията

ВЕЧЕ ОКОНЧАТЕЛНО: ДАНС СТАВА РАЗУЗНАВАТЕЛЕН И ИНФО ЦЕНТЪР
Депутатите приеха промените в закона за агенцията и най-сетне уточниха що е то “национална сигурност” и посегателство върху нея
Служителите на Държавната агенция ”Национална сигурност” (ДАНС) окончателно бяха лишени от правото да извършват зрелищни арести, както и да използват агенти под прикритие, контролирани доставки, доверителни сделки, обучени кучета и химични вещества в своята работа. Това стана факт след приемането на промените в закона за дейността на спецслужбата на второ четене в сряда.

Така агенцията се превръща в основен контраразузнавателен, информационно-аналитичен и прогностичен център и важна част от системата за сигурност на държавата.
Целта на измененията е функциите на ДАНС да не дублират тези на МВР, което нееднократно беше изтъквано като проблем от редица представители на властта.

В приетият в сряда закон са формулирани по различен начин и разпоредбите относно обмена на информация между структурите на ДАНС и МВР. Въвежда се ново основание за несъвместимост със службата в агенцията - качеството на сътрудници или служители под прикритие на други служби за сигурност или служби за обществен ред.

Депутатите отхвърлиха предложение на депутата от ”Ред, законност и справедливост” (РЗС) Тодор Великов дейността на парламентарната комисия за контрол на ДАНС да бъде отбелязана в закона.
Всички бъдещи дейности на спецслужбата ще са подчинени на изискването да осигуряват защита на

националната сигурност – понятие, чието значение до днес не беше ясно формулирано.
Точната дефиниция е включена в текстовете на новия закон и гласи: ”Национална сигурност е динамично състояние на обществото, при което са защитени териториалната цялост, суверенитета и конституционно установения ред на страната, когато са гарантирани демократичното функциониране на институциите, основните права и свободи на гражданите, устойчивото икономическо развитие и благосъстояние на населението, както и когато страната успешно защитава националните си интереси и осъществява националните си приоритети”.

Посегателството срещу националната сигурност пък представлява

”целенасочени действия или бездействия на лица, групи или организации, водещи до процеси или събития, нарушаващи устойчивото състояние на националната сигурност на България”.
Правилникът за прилагането на новоприетия закон трябва да бъде изменен в тримесечен срок от влизането в сила на окончателно одобрените в сряда текстове.

БЕРЛИН Е ПРОТИВ СПОРАЗУМЕНИЕТО НА ЕС СЪС САЩ
Немското правителство няма да одобри на първо време проекта на шведското ротационно председателство на ЕС за споразумението за предаването на европейска банкова информация на американски антитерористични власти, съобщава "Цайт Онлайн", цитирайки "Франкфуртер Рундшау". Правителството в Берлин е дало ясно указание на немския посланик в ЕС да не се съгласява с т.нар. споразумение Swift в сегашната му форма. Дипломати потвърдиха за ДПА, че немското правителство няма да пусне просто така проекта. Той трябвало да бъде изгладен в детайли. Тъй като споразумението трябва да бъде одобрено единодушно от всички 27 страни-членки, прилагането му преди влизането в сила на Лисабонския на 1 декември е под въпрос. С договора, Европейският парламент получава правото за участие при взимане на решения в правосъдната и вътрешната политика, а с това и при споразумението Swift. По първоначални планове споразумението трябваше да бъде гласувано малко по-рано на 30 ноември. "Едно решение преди влизането в сила на Лисабонския договор би било обида за Европейския парламент", се говори в дипломатическите кръгове.Директорът на центъра за защита на данните Шлезвиг-Холщайн Тило Вайхерт е заявил пред "Франкфуртер Рундшау", че това не би трябвало да бъде неограничен достъп на американските служби до европейската банкова информация. "Де факто не съществува контрол върху това какво властите в САЩ ще правят с информацията". Той изрази опасение, че САЩ щели да използват данните за икономически шпионаж в полза на собствените предприятия. Коалиционният договор между управляващите християндемократи и либерали в Германия съдържал критически забележки относно трансфера на банкова информация в САЩ, каза Вайхерт. Затова правителството трябвало да се противопостави на прибързано решение и да се застъпи на ниво ЕС за решение в полза на защитата на данните.

„НЮ ЙОРК ТАЙМС”: БЪЛГАРИТЕ СА РАЗДВОЕНИ МЕЖДУ АМНЕЗИЯТА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКОТО МИНАЛО И АПАТИЯТА КЪМ НАСТОЯЩЕТОБългария е единствената страна членка на бившия Варшавски договор, която няма институт на националната памет за миналото
Тишината по улиците на българската столица тази седмица говори много за дълбоката раздвоеност на тази нация към демокрацията.
Макар че вторник бе 20-ата годишнина от свалянето на комунистическия лидер на България Тодор Живков и началото на демократичните промени тук, денят премина без чествания, докато в Германия почистваха след празненствата по случай 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена, пише в. "Ню Йорк таймс".
За да обяснят амнезията на българите към комунистическото им минало и апатията им към демократичното им настояще, български коментатори използват библейска метафора –

подобно на израилтяните, българите ще трябва да скитат из пустинята в продължение на 40 години,
за да се пречистят от греховете на комунизма.
"Изминаха двадесет години и сме още сме насред пустинята. И ще чакаме още 20 години", казва 56-годишният поет и бивш антикомунистически опозиционен лидер Едвин Сугарев.
България е единствената страна членка на бившия Варшавски договор, която няма институт на националната памет за внимателен преглед на историческите подробности на комунистическото минало, през което според историците хиляди души са били хвърлени в затвора и убити.
"Чисто формално всичко в България изглежда чудесно - пазарната икономика, човешките права, свободата на словото, многопартийната политическа система, членството в ЕС и НАТО. Това обаче е само параван. Зад него няма нищо", казва Сугарев. "Хората си получиха свободата, но не знаят какво да я правят, защото им е по-удобно някой да им казва какво да правят, къде да ходят и кое е правилно и погрешно", добави той.

България си спечели репутация на най-послушен съветски съюзник.
Живков каза през 1973 г., че България и Съветският съюз "ще действат като едно тяло, дишащо с общи бели дробове и захранвано от единна кръвоносна система". Въпреки политическите и военните си постижения, България продължава да е най-бедната страна в ЕС със средна месечна заплата от 300 евро, или 450 долара, пише още "Ню Йорк таймс". Страната също така страда от огромен проблем с имиджа си в Европа и годините критики от Европейската комисия за неуспеха й в борбата с корупцията и организираната престъпност. Страната стана първата в ЕС, чиито европейски фондове бяха блокирани.
По повечето показатели България се оказва най-недоволна от демокрацията и най-носталгична по комунизма от всички членки на бившия Варшавски договор, следвана отблизо от Унгария, сочат данни на проекта "Пю" за общи нагласи, който неотдавна анкетира източноевропейците с въпроси, зададени им през 1991 г. На въпрос за демокрацията 76% от българите заявяват, че са недоволни от нея. Запитани дали пазарната икономика е подобрила благосъстоянието на хората, само 37% от българите отговарят утвърдително. А на въпрос за отказа от държавния контрол над икономиката 54% от българите го одобряват, спрямо 46% от унгарците. Влиянието на Русия над България се приема като нещо добро от 45% от българите - горе-долу колкото в Украйна. Само 11% от българите са съгласни, че обикновените хора са спечелили от промените през 1989 г.
"Трябваха ни 20 г. да се отървем от представата, че хората са безпомощни и държавата трябва да прави всичко", казва преподавателят по политология в Нов български университет Евгений Дайнов. По думите му надеждата за българската демокрация е роденото след 1989 г. поколение. Те са напълно различни, дори спрямо родените през 1985 г., за тях 1989 г. е отдавна, като времето на динозаврите, обяснява Дайнов.

"Те са първото постигащо успехи поколение, което съм виждал. Първото, което не се крие зад митове на безпомощност.
Сегашните 20-годишни приличат почти изцяло на връстниците си на Запад, което и беше целта. Не знам откъде са го научили. Може би от американските филми, със сигурност не и от родителите им, които са безпомощни. Отнякъде са придобили представата, че постигането на целите е нещо хубаво", казва още Дайнов.
"Това младо поколение е най-критично към комунизма и най-положително настроено към прехода, твърди социологът Петър Емил-Митев."Обаче родителите на децата от младото поколение казват, че те са израснали в слободия, а не в свобода. Едно от нововъзникналите при прехода понятия е "далавера" - печелене на лесни пари по непочтен начин. По-възрастните хора имат отрицателно отношение към далаверата, защото парите трябва да се печелят с труд, но младите, които се чувстват съвсем комфортно в пазарната икономика, я възприемат положително.

Забогатяването по нечестен път стана част от българския преход и младото поколение се примири с този факт. Това е значима част от травмата на прехода",
коментира Митев.
На дискусия в Софийския университет по повод 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена трима студенти от публиката, родени през ноември 1989 г., бяха избрани за представители на България в Европейския парламент днес на среща с още 89 европейци, родени в същия месец.
"Не съм чула нищо добро за онова време. Дори човек да е имал пари, не е имало нищо за купуване. Портокали е имало само по Коледа. Ако някой е носел дънки, е бил абсолютна атракция", каза 20-годишната студентка по право Силвия Василева, родена на 10 ноември.
Връстничката й - студентка по английска филология от Софийския университет - Вяра Панчева, обаче каза, че не е сигурна дали комунизмът е бил добро или лошо нещо.
"Българите все още са на крайно противоположни мнения за комунизма, така че не е възможно да има масови чествания на 10 ноември, защото това е твърде деликатна тема. Като идея мисля, че комунизмът е нещо добро. На практика обаче е абсолютно неприложим. Лично аз мисля, че демокрацията е за предпочитане", казва Панчева, цитирана от "Ню Йорк таймс".


АРГУМЕНТЪТ ЗА ОСТАВКАТА НА БРАНИМИР МЛАДЕНОВ Е ЗАПАЗВАНЕ НА ПРЕСТИЖ
По време на днешния парламентарен контрол външният министър Румяна Желева внесе някои разяснения относно действията на МВнР по постъпилите сигнали за нарушения на изборния процес на 5 юли в Турция и САЩ. Тя посочи, че най-съществени нарушения са констатирани в Турция, където списъците на подалите заявления за гласуване избиратели не отговарят на изискванията на закона да съдържат трите имена и постоянния им адрес в Република България.
"44 134 заявления са изчислени на база на неправилно изготвените избирателни списъци", уточни Желева и допълни, че освен това са дадени указания за унищожаване на неизползваните бюлетини за гласуване, с което се нарушава изборният закон.За изборните нарушения в САЩ външният министър поясни, че във Вашингтон са унищожени изборните книжа в 5 от разкритите там избирателни секции, което също е нарушение на избирателния закон. За допуснатите тогава от МВнР нарушения на избирателния закон и на Закона за дипломатическата служба и Етичния кодекс на МВнР са наложени дисциплинарни наказания на посланиците ни Бранимир Младенов и Лъчезар Петков, както и на дипломатите Евгени Генев и Николай Янкулов, като на 6 ноември са предоставени на президента мотивите за тези наказания.В тази връзка Румяна Желева заяви, че обществените отношения, свързани с организирането на изборите за наши сънародници в чужбина, следва да бъдат регламентирани с нов изборен закон.
Посланикът ни в Турция Бранимир Младенов е подал оставка с мотива, че би искал да запази престижа на българската дипломация. Това каза още министър Желева. Късно снощи от външното министерство са връчили на президентската администрация цялата информация, която е била поискана оттам няколко часа по-рано.
Тази сутрин на президентството са изпратени и още две дисциплинарни производства, обясни министър Желева.

СТАТИИ:
Иван Костов: Първанов, бъди мъж!
Мая Манолова: След раздухването на скандала около посланиците, двамата се чувстват дискредитирани
Яне Янев: Отлагането на обсъждането на декларацията за посланиците е тактически ход на управляващата партия
Димо Гяуров: Посланикът ни в Турция си е подал оставката

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: ПЪРВАНОВ Е ОСЪЗНАЛ ГРЕШКАТА СИ
Снощи президентът е дал ясен знак, че ще подпише указа за отзоваване на посланиците на България в Турция и САЩ. Това каза вицепремиерът Цветан Цветанов в кулоарите на НС. С този акт Георги Първанов е показал, че е осъзнал грешката си, коментира Цветанов. Вицепремиерът допълни, че президентската администрация провокира конфликтни ситуации, които са недопустими между институциите. Той припомни, че при трагичния инцидент в Македония конфликтът е бил провокиран от началника на кабинета на президента, а сега конфликтът е бил провокиран от една "скромна беседа със студенти в УНСС".
Запитан дали ГЕРБ са се отказали от импийчмънта на президента, Цветанов каза, че всичко е въпрос на разговори и анализ на ситуацията. "В последните 20 години всички тези скандали, които се провокират, не са за да се създава напрежение, а за да се запази статуквото", каза министър Цветанов: "Знаете, че бившият председател на ДАНС г-н Петко Сертов, бившият съветник в ДАНС - г-н Алексей Петров, те са бивши служители на бившата ДС и на VІ-ти отдел на ДС. Не искам да продължава този конфликт и тези инсинуации, които се хвърлят в публичното пространство от лица и хора, които са били съпричастни към бившата ДС и VІ-то управление. Аз няма да коментирам повече подобни изказвания на хора, които са били част от бившата ДС и VІ-то управление". Министърът допълни, че вече има доста обвинения срещу лицата от висшите етажи на властта и това е ясен знак за политическата воля на правителството.

СТАТИИ:
Румяна Желева за нарушенията в избирателния закон в САЩ и Турция
Иван Костов: Първанов, бъди мъж!
Мая Манолова: След раздухването на скандала около посланиците, двамата се чувстват дискредитирани
Яне Янев: Отлагането на обсъждането на декларацията за посланиците е тактически ход на управляващата партия
Димо Гяуров: Посланикът ни в Турция си е подал оставката


В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ 60% ОТ ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ОТИШЛИ ЗА МОЛ-ОВЕ И НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
За първите сто дни от началото на кабинета "Борисов" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството са ревизирани и спрени проекти за финансиране на общините за 61 милиона лева и още 364 договора по оперативните програми, съобщи министър Росен Плевнелиев на среща с представители на старозагорския бизнес.
60 процента от чуждите инвестиции в последните години са отишли в строеж на МОЛ-ове и в недвижими имоти. За 10 години България е усвоила едва 30 процента от 1 милиард и 600 милиона евро по ИСПА и под 1 процент от близо 7-те милиарда евро по оперативните програми на Европейския съюз.Росен Плевнелиев съобщи, че Стара Загора ще има поне две връзки с автомагистрала "Тракия" и е един от 6-те градове в страната, които ще получат 50 милиона лева за подобряване на транспорта. Има осигурени средства и за завършване на пречиствателната станция.Идеята за тунел под прохода Шипка датира от 19 век, каза министърът. На този етап държавата няма проектна готовност за започване на проекта. Ако има инвеститор, който е готов да рискува, кабинетът е готов на преговори. Другият вариант е да са договорят средства с ЕК и тунелът да бъде изграден в периода 2014-2020 година.

БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА С НАЙ-СЕРИОЗЕН СРИВ ОТ 1997 Г., ОТЧИТА НСИ Националният статистически институт отчете, че през третото тримесечие на тази година икономиката ни има най-сериозният срив от 1997-а година насам. От юли до септември Брутният вътрешен продукт, създаден у нас, се е свил с 5,8 на сто спрямо същия период на миналата година. Основната причина са влошаващите се резултати в индустрията, услугите и земеделието.
Според експресните тримесечни оценки на статистиците, през третото тримесечие сме произвели стоки и услуги за под 18 милиона лева. През първото тримесечие беше отчетен спад от 3,5 процента, а през второто сривът достигна почти 5 на сто.

/АБ/

Няма коментари: