неделя, 22 ноември 2009 г.

“ОБЛАЧНО ЩАСТИЕ” , “Щастливите облаци” или просто“CLOUD” , както искате наречете уникалния експеримент чрез Ускорителя на частици!

Авангарден експеримент е започнал с пускането на “Ускорителя на частици” на 23 октомври т.г.(като месец преди това бяха проведени нужните Тестове за доказване готовността на установките, ако си спомняте). Посредством знанията от физиката ще се хвърли светлина върху въпросите свързани с климата ни. А изменението на климата вече е начело в дневния ред на правителствата и експертите по целия свят. ЕКСПЕРИМЕНТЪТ “CLOUD” има амбицията да се занимае с този въпрос.

Много експерименти в света, в момента изследват факторите, които могат да повлияят на климата на планетата ни, но “CLOUD” е първият, който се прави чрез използването на Ускорителя на частици. "Протонът греда на ОУ се предполага да е уникален, защото позволява да се коригира интензитета на " космическите лъчи ". По този начин е възможно да се симулира разлика от поток частици в атмосферата на земята до най-отдалечените слоеве на стратосферата ни (фактор 100 пъти по-интензивен) ", обяснява Джаспър Къркби-говорител НА ЕКСПЕРИМЕНТА.

Уникалността на “CLOUD” се състои и във факта, че параметрите, които вероятно оказват влияние върху формирането на облаци, ще могат да се контролират и в лаборатория. "Има огромен набор от различни променливи, които са от значение при проучването - напр. за влиянието върху атмосферата ни на различни химикали, участващи в различни температури на газа в камера", казва Къркби. "Ние ще бъдем в състояние да определим температурата в облак камера от -90 ° C до +40 ° С, което обхваща цялото същество на атмосферните температури от най-студената част на стратосферата до най-топлата част на тропосферата".

"До днес, налични са достатъчно предположения, които оформят много забележки относно факта, че частици се удрят в атмосферата ни, което може да се отрази на производството на облаците и на свой ред да се случат промени в климата на планетата ни", продължава Къркби. "Въпреки това, предвид сложността на климата, както и многобройните действащи параметри, ясен отговор не съществува все още".

"Един от нашите сътрудници от университета в Лийдс в Обединеното кралство, е разработил “глобален модел "на облак процесите, които могат да повлияят на климата ни", обяснява Къркби. "Чрез използването на Лийдс модела, ние ще направим оценка на климатичните ИЗМЕНЕНИЯ и ще се отчете значението на всички резултати, които ще се намерят в облак въобще".

Детекторът “CLOUD” е оптимизиран за разглеждане на този въпрос както никой друг експеримент до този момент. "За първи път, ние искаме да направим окончателни, количествени измервания на основните microphysics", казва Къркби. “Облачно щастие” е предназначен да следи всички процеси от раждането на ембрионалните аерозоли, които след това нарастват в достатъчно голям размер, за да се превърнат впоследствие в семена, за образуването на “облак капчиците”. Едновременно с това експеримента ще изучава и въздействието на космическите лъчи над облака от капчици и ледените частици в него.
източник: CERN бюлетин

Няма коментари: