събота, 28 ноември 2009 г.

ПРЕСТЪПНОСТ, НАСИЛИЕ, АГРЕСИЯ - ето с това живеем в държавата България


ЛИЧНО ИЗВЕСТИЕ (или непубликувана ... но неприятна новина):

През тази нощ, между1,30-2,00 часа в кв.”Младост-4”, София, близо до магазин БИЛА, буквално до една денонощна Цигаропродавница е бил пребит почти до смърт 28-годишен младеж от ТАКА И НЕИНТЕГРИРАНИТЕ ни родни цигани, с цел грабеж. Буквално по чудо (след като е било набито, окървавено и ограбено) момчето, то е успяло да се скрие в една барака, която му е попаднала по трасето, и така да се спаси от нападателите си. Въпреки нанесените му тежки телесни повреди е поискало помощ чрез телефон 112. Но дали е получил? ...

На три пъти е бил свързван със 7-мо РПУ, които са сторили буквално следното: обстойно и продължително са го разпитвали дали е видял похитителите си, къде се намира и за куп други формални неща (...едва ли не - дали ги познава и как са облечени), след което ...НЕ СА МУ ОКАЗАЛИ НИКАКВА ПОМОЩ, каквато се очаква в подобна ситуация (та нали тези хора СА за това все пак, а не само да разтървават пияни цигани, каквито редовно ни се показват в новинарските емисии, по всички телевизии и преса!!!).

Момчето ги е чакало около 20 минути, но никой не се е появил. Поради масивното кръвотечение от главата му, сред огромен, изживяван в момента стрес, той сам е предприел мерки за спасяването си... Все пак някак си е достигнал до таксиметрова стоянка, където е молил да му окажат помощ самите шофьори, поне закарвайки го до Пирогов. Но уви! Двама таксиджии се уплашили от вида му, и директно отказали. Третия шофьор се съгласил с уговорката “двойно да му се плати маршрута” и едва тогава потеглил.

Пристигайки вече в лечебното заведение му е оказана спешна и перфектна лекарска помощ, в рамките на 5 часа – просто раните му са изисквали това време, като междувременно за МВР статистиката само (нещо като бройка например) случаят е бил удостоверен и от дежурния полицай там. Издадено е и удостоверение по инцидента (листче хартия за пребиване на съответното лице от “незвестен извършител”, което пребиване е можело да коства живота му, простичко казано!!!), и от там нататък човекът (тежко раненият) е пуснат да си върви и да си троши главата, жалвайки се по съответните инстанции (същите тия, дето въобще не са му обърнали внимание, когато по-рано ги е молил за помощ). ТОВА Е ДНЕШНАТА НИ БЪЛГАРСКА РЕАЛНОСТ ПРИ БИТУВАНЕТО НИ СЕГА И ТУК : абсурдно висока престъпност; вечно неинтегрирани цигани, крадци, побойници и всякаква такава измет; пълна неадекватност на уж СПЕШНО ЗАКРИЛЯЩИТЕ ни и ДЕМОНСТРАТИВНАТА им БЕЗОТГОВОРНОСТ; замъглявща съзнанието БЕЗХАБЕРНОСТ и от страна институциите ни; ... да не изброявам нататък, защото то просто е плачевно като “държавно поведение”.

Питам, въобще дава ли си някой сметка за размера на случилото на това момче и случващото се изобщо в този контекст в тази страна?
Преди малко публикувах едно известие за “набит охранител от Орландовци” и “как бил обгрижен !”, а това момче, което е молило за помощ, и е било в твърде безпомощно състояние се оказва, че не се намерил оторизиран орган (полиция), който да му помогне, и още по-малко “услужлива медия”, която поне да алармира г-н Цветанов например! Кому и как да вярва “в доброто” българският данъкоплатец в тази страна, след такива ИНЦИДЕНТИ? Саморазправата, където и каквато е възможна, май е единствената “превенция” в подобни случаи, стига да има време за нея! Дали е редно? Ами да редно е, щом няма кой да защитава мирни, невъоръжени граждани.

По-късно сутринта (към 9,30) когато научих за станалото (аз съм много страничен човек по случая) лично се обадих в 7-мо РПУ и разговарях с дежурния следовател Романска (поне тя така ми се представи), описвайки и горното. Зададох й въпроса “Защо никой от служителите там, не е оказал съдействие на пребитото момче, още повече, че то се е намирало в тяхната юрисдикция по време на инцидента и ги е молило за помощ?” . Отговор, както се досещате не получих, а само някакво промърморване, че днес е събота и следователи няма в управлението. Настоях – че резултата от разговора ни, да се счита за УСТНА ЖАЛБА по случилото се, и че по-нататък лично ще я потърся, за да установя, дали въобще нещо е направено от нея по моето уведомление.

Ще информирам ЗА РАЗВОЯ на действията по този случай и читателите си, не заради друго, а поради факта, че настъпващата зима ще бъде тежка и гладна за огромна част от населението ни; циганските и въобще престъпните набези масово ще се увеличат, и жертвите от незащитените хора ще бъдат много; А ВСЕ ПАК ТРЯБВА НЯКАК СИ ДА СЕ ОПАЗВАМЕ!

Нещо ... явно самите ние, по места, трябва да направим срещу подобно неоснователно и неправомерно НАСИЛИЕ и ПОСЕГАТЕЛСТВО над живота ни! Регулярно ли ще се информираме, дружинки ли ще си сформираме, ще се въоръжаваме ли, ще настояваме ли някой да прояви и поеме задължителната отговорност ПРИ и ПО такива случаи ..., но нещо ТРЯБВА НИЕ САМИТЕ ГРАЖДАНИ ДА ПРЕДПРИЕМЕМ, за да не случват трагедии с близките ни, с децата ни, с приятелите, въобще с народа ни. Напоследък всички сме свидетели на подобни нелепости, и съвсем нередко - с настъпваща смърт от такива инциденди.
ТАЗИ ПРЕСТЪПНОСТ, ТОВА НАСИЛИЕ, ТАЗИ АГРЕСИВНОСТ трябва да се озаптят по някакъв начин!


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Наследихме репутацията на троянски кон, опозицията цвили от радост!

Председателят на ЕК Жозе Барозу предложи на българския кандидат за комисар Румяна Желева ресора международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи.
Какви са реакциите и говорят ли те за криза?
Разбираемо, че г-жа Желева изразява задоволство. Какво друго да каже – че публично из-разеното й желание да получи ресора „разширяване” не се сбъдна, както не е удовлетнворено и пожеланието на премиера Борисов за „регионално сътрудничество”, нито е задоволена амбицията на президента Първанов за „енерегетика”.
Провалът на ниво пожелания и прогнози е пълен- не позна и френският „Либерасион”, чието предвиждане за ресора „правосъдие и вътрешен ред” надхвърли дори мегаломанските претенции на Първанов за енергетиката- самата Румяна Желева се сконфузи и призна, че мониторингът на ЕС върху правосъдието и вътрешния ред в България прави нереалистични очакванията точно български министър да ръководи тази дейност на съюза.
В този смисъл Барозу изненада всички. Явно гщорямо чудене е било как да излезне от ситуацията с толкова много задъненни улици. Има обаче и още изненади – в реакциите на самата Желева, според мен.
В опит да обясни не особено защитимата позиция на своето задаволство от ресор, в които ще има подържаща роля спрямо поне две нива над себе си в ЕК, тя заяви следното:
„Смятам, че в моите отговорности ще влизат държавите в Азия и Латинска Америка, което е голяма възможност за България да развие допълнително своите контакти”.
Така тя се нарежда плътно зад Първанов, който си умира да обикаля Латинска Америка и Азия, защото не е никак добре приет в Европа и Северна Америка.
Възможността пред Румяна Желева може и да е голяма спрямо споментите континенти, но при цялото уважение към далечните за нас региони, няма как те да са наш приоритет в което и да било отношение. Нещо повече, спрямо очевидният български интерес да влияеем ( ако не и да ръководим разширяването на ЕС на Балканите в рамките на администрацията на ЕК), Румяна Желева лансира обяснението, защо било нормално това да не ни се случва: защото предстояло на Македония и Турция да се присъединяват.
Не е ли логично именно България, естественото свързващо звено между Македония и Турция ( етнически, езиково, културно, географски, исторически), да посредничи- нали проглушихме ушите на света за нас, като за мост и кръстопът, които са нашето стратегическо предимство? И сега изведнъж – именно поради това не било логично да се надяваме да играем такава роля в ЕС?
Извън споменатите дотук изненади нищо изненадващо няма в реакцията на управляващите доскоро България. Тя много отива на цялото им лицемерие.
Именно те са причината България да бъде гледана под лупата на европейския мониторинг за правосъдието и вътрешния ред, което предпостави невъзможността на София да се надява на каквото и да било като в този вид арбитраж.
Бившите ни управлващи, предвождани в това отношение от главнокомандващия Първанов, демонстрираха пред цял свят пълното си раболепие пред руската енергийна експанзия и по този начин „отстреляха” дори самата мисъл за българска роля в тази област, в която бихме могли да имаме ключово място поне в географско отношение.
А какво да кажем за подигравките, които вече долитат от средите на днешната опозиция спрямо очаквания Румяна Желева да се бори с кризите ( или с последиците от тях при природни бедствия)?! Нима България не беше уникална в ЕС, единствената, която по руски образец имаше министерство с подобно название и с безподобен опит в борбата със стихиите, които глътнаха стихийно стотици милиони без никакъв траен ефект? Ако социалистите и техните аркадаши сега злорадстват, трябда им бъде казано, че с това сме се прочули, това ни възлагат. А и не бяха ли те „хитреците”, които измислиха това министерство точно, за да приютят някъде „гранд дамата” на един от коалиционните партньори Емел Етем?
Изобщо – на троянски кон, толкова се полага.
Другарите и другарките социалисти не би трябвало да рият с копита толкова доволно в тази история, защото опровергават себе си дори със задна дата. Спомняте ли си колко приказки изприказваха за предателите от опозицията, които работели срещу интересите на България като не подкрепяли пред Европа линията на кабинета „Станишев”?
И какво правят сега? Злорадстват за ефективността на блатото, в което ни натикаха – Станишев и външният му министър Калфин не могат да се нарадват колко незначителна роля е отредена на България в ЕС. А би трябвало да помълчат гузно, вместо да цвилят от щастие!


ПО ФОКУС

Политическият съвет на НДСВ подаде колективно оставка

София. Политическият съвет подава колективно оставка и поема отговорността за слабото представяне на партията на парламентарните избори. Това каза Милен Велчев – председател на Политическия съвет на НДСВ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Велчев представи отчет за дейността на НДСВ. „За никого не е тайна, че ударът, който понесохме на последните парламентарни избори, разклати структурите на партията и постави под заплаха НДСВ”, посочи Велчев. Той каза още, че днес не е моментът да изтъкваме постиженията си. Той посочи, че позицията на НДСВ – извънпарламентарно представена партия неизбежно ще окаже влияние върху структурите по места на партията.
„Политическият съвет е готов да поеме своята част от вината и да сподели отговорността за неуспеха”, заяви Милен Велчев. Милен Велчев представи анализ на причините, довели до слабите резултати на парламентарните избори. По думите на Велчев Политическият съвет на партията не успя да предвиди обществената поляризация в полза на ГЕРБ, не успяхме да се разграничим от коалиционните ни партньори – БСП и ДПС. По думите му в много от структурите по места на партията се е говорело, че НДСВ е трябвало да напусне коалицията много по-рано. „НДСВ оспорваше и се противопоставяше на всички предложения на БСП и ДПС”, посочи Велчев. Той отчете, че партията не е успяла да запази постоянен контакт с избирателите. „Успехът на евроизборите доказа, че НДСВ е европейска партия, но това се оказа недостатъчно за избирателите”, посочи Велчев. Милен Велчев заяви, че новото ръководство на партията трябва да насочи усилията си към предстоящите местни избори, да разработи стратегия за участието на партията в следващите парламентарни избори. „Един мандат извън парламента е максималният срок, в който една партия може да преживее. Втори мандат, извън парламента би означавал край за НДСВ”, посочи Велчев. Той каза още, че европейката партия на България трябва да излъчи свой кандидат на предстоящите президентски избори. По отношение на сегашното управление Милен Велчев посочи, че политическата програма като цяло е слаба и има философия, която представлява повишаване на участието на държавата.
„НДСВ трябва да остане политическият проект на Негово Величество Симеон ІІ.
Не бива да допуснем възраждането на пагубния двуполюсен модел под каквато и да е форма”, посочи Велчев.
Регистрираните делегати на конгреса са 635 от 830 имащи право на глас.

“Утрински весник”: Какво се крие зад призива на Оли Рен и Хавиер Солана към Македония
Скопие. Вече е съвсем ясно, че македонският премиер Никола Груевски е блокиран от всички страни в спора за името с Гърция, пише днес македонският “Утрински весник”. Правителството отказа да даде подробности за неочакваното посещение на министъра на външните работи на Швеция Карл Билд в Скопие, а после Груевски замина за Преспа за срещата с гръцкия и албанския премиер Георгиос Папандреу и Сали Бериша. В същото време като бомба избухна в Скопие писмото на еврокомисаря по разширяването Оли Рен и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана. Изданието пише, че според тонът и съдържанието са изказани предупреждения, които сочат че адресатът е македонския премиер. Силният натиск върху правителството да отстъпи в спора за името с Гърция се потвърди от въпросното писмо на Солана и Билд. Чрез изречението „В днешния свят членството в ЕС и НАТО осигурява рамка, която дава възможност за дългосрочна стабилност, просперитет и сигурност”, се отправят преки послания към македонските власти. След това, чрез уверението, че сега е най-добрия момент да се реши проблема с името, Груевски е определен като първият отговорен пред македонските граждани, ако не бъде решен проблемът. Чрез изречението „Ако шансът не бъде използван, не можем да бъдем сигурни кога или как процесът на присъединяване на вашата страна ще бъде върнат отново в дневния ред”, Македония получи директно предупреждение, че евроинтеграцията на страната е застрашена, ако не бъде постигнато споразумение скоро.
Ако посланието на Рен и Солана се разгледа внимателно става ясно, че решението на спора за името е ключово условия за присъединяването на страната към ЕС.

И Преспа потъна
Двустранната среща в Преспа Груевски-Папандреу е топ темата в днешните македонски вестници.

“Утрински весник” помества текст под заглавието „Моментът на истината в Преспа”, в който се казва, че погледите на македонската и от части на гръцката общественост бяха насочени към местността Пили, гръцката част на Преспа, където се срещнаха премиерите на Македония и Гърция Никола Груевски и Георгиос Папандреу. Изданието пише, че информация какво са казали по време на срещата няма, но общото впечатление сред журналистите, отразявали събитието е , че двамата лидери не са се споразумели за това, което ще предотврати евентуална блокада от гръцка страната на заседанието на ЕС на 7-ми декември.
Формалният повод за срещата бе тройната среща между премиерите на Гърция , Македония и Албания във връзка с климатичните промени в контекста на конференцията за климатичните промени, която ще се състои в Копенхаген, уточнява медията.
Груевски пристигна в Пили “натоварен” с тежестта на евентуалния крах на срещата с Папандреу, което може да е краят на надеждите за евроинтеграция на Македония. Натискът върху Груевски в по-голям , коментира вестникът, тъй като от Македония се иска да направи болезнен компромис в спора за името. Гърция е в позиция на страна-членка, която може да наложи вето на приемането на Македония в ЕС точно както направи вече в Букурещ.
Медията отбелязва, че един момент е интересен, а именно – Гърция държеше в строга тайна срещата между двамата премиери. Гръцките журналисти не бяха информирани предварително, че е насрочена такава среща, а още по-малко, че е по инициатива на Груевски. Това може да се интерпретира по различен начин, но най-близко до истината е това, че гръцките власти опитаха да пощадят себе си от неприятности преди срещата.
Папндреу има също толкова тежката задача като Груевски да убеди обществеността и политическите си опоненти, че държи правилната посока на политиката към Скопие.
“Папандреу съобщи, че няма промяна в позицията на Гърция” е заглавието на втора публикация в „Утрински весник” по темета . “Не мога да кажа, че има промяна в позицията на Гърция в положителна насока”, каза веднага след срещата с Папндреу македонския премиер. Никола Груевски призовал Папндреу още веднъж да обмисли около възможността Гърция да не налага вето на Македония на 7 декември. Все пак срещата в този формат допринесе за приближаването на позициите, въпреки, че все още няма напредък, заяви Груевски.
“Срещата е обещаваща за Брюксел”, пише в трета публикация “Утрински весник”. Източници от Европейската комисия оцениха срещата между премиерите на Гърция и Македония като обещаваща, допълвайки че сега е време да се реши спора за името. Новото е това, че вместо на 7 декември, срокът се отлага за 10-ти, съответно остава време до срещата на върха на ЕС, за да може да се постигне максимума по спора за името на Македония.
Въпросът ще има ли гръцко вето или не, практически, не стои в Брюксел.
Изданието допълва, че неофициално заключенията от срещата са, че ако не се постигне на решение на спора, вариантите са три – да се потвърди препоръката на ЕК, само да се спомене или ЕС да се върне към терминологията от миналата година, отбелязвайки като условия преговорите за добросъседство.
“Потъна и Преспа” е заглавието на днешния вестник “Дневник” по темата за срещата Груевски-Папндреу. Примирите на Македония и Гърция не постигнаха напредък в преговорите за името на вчерашната среща в Пили, като и двете страни останаха на своите позиции, но се договорите преговорите за продължат под егидата на ООН, а двете страни да продължат с контактите, защото по този начин спорът ще се реши по-лесно. Груевски апелира към Папандреу да размисли какво ще предприеме Гърция на декемврийското заседание на Съвета на ЕС, защото блокадите само влошават отношенията. Груевски изпрати вчера ясно послание към Атина да не блокира датата за начало н преговори на Македония за членство в ЕС и въпреки, че е без успех, се интерпретира като сериозен опит са се постигне някакъв напредък в процеса за решаване на спора, пише вестникът.
Вестник „Дневник” пише, че от срещата в Преспа между двамата премиери на Македония и Гърция не се очакваше решение, но тя можеше да даде тласък на преговорите за името на Македония. Според анализатори твърде оптимистично е да се очаква окончателно решение на спора между двете страни, но е реално да се постигне развитие в преговорния процес, който ще доведе до насрочване на точна дата за начало на преговорите за членство в ЕС
на Македония.
Управляващата македонска партия ВМРО-ДПМНЕ коментира вчерашното обръщение на Оли Рен И Хавиер Солана, които чрез вестник „Дневник ” директно призоваха Македония да използва шанса за решава на спора сега, като според тях от срещата не е можело да се очаква окончателно решение.
Опозиционният СДСМ изразиха очаквания, че двамата премиери ще водят същински преговори, а лидерът на ДСИ Аlи Ахмети наскоро заяви, че след срещите, които предстоят, очаква „по-топъл” декември.

“Утрински весник”, Македония: Двойните аршини на България
София. Българските държавни представители и най-вече евродепутатите в Страсбург и Брюксел се опитват са внушат, че Македония не води добросъседска политика и разпространява език на омразата, пише днес македонският „Утрински весник”. На последната среща в Страсбург на делегацията на Европейския парламент за сътрудничество с Македония българският евродепутат Евгени Кириллов поиска от Оли Рен да се произнесе относно писмото на българските евродепутати по случая „Спаска Митрова”, на който се опитват да придадат междудържавен и международен обхват. Това е проблем на Македония и македонските съдилища, пише изданието.
След няколко дена пред Комитета на министрите, по-точно пред работната група, занимаваща се с правата на човека и изпълнението на присъдите на Европейския съд по правата на човека, отново трябваше да се разгледа делото „ОМО “Илинден” – Пирин” срещу България”, по което съдът реши, че разформирането на партията е нарушаване на член 11 от Конвенцията, с който се гарантира правото на свободно сдружаване. От своя страна България иска да приключи с всички четири дела във връзка с ОМО „Илинден” и ОМО „Илинден” – ПИРИН, въпреки че партия на македонците в България все още не е регистрирана.
Разликата в позициите от юлското решение на Комитета на министрите, както пише изданието, е че България е на път да наложи своето виждане за присъдата на Европейският зад по правата на човека. „Утрински вестник” припомня, че на 19 май българските съдилища отхвърлиха за трети път опита за регистрация на ОМО „Илинден” – ПИРИН.
Македонската дипломация в Страсбург уверява, че лобира в полза на делото, а на дебат при закрити врата на македонският представител е представил официално позицията на Македония. Въвличането на македонската дипломация в случая и особено текстовете в македонския печат, който държи въпросът ОМО „Илинден” – ПИрин актуален, се тълкуват като „недобросъседска политика ” и „език на омразата” от високопоставени лица в София, сред които премиера Бойко Борисов, пише всекидневникът.
Все пак „стимулиращ момент” в ситуацията за Македония е изказването на комисаря по правата на човека на Съвета на Европа Томас Хамарберг, които трябваше да проследи развитието на зачитането на правата на малцинствата и на децата в неравностойно положение. Той засегнал и въпросът за македонците в България, като след посвещението си в страната той изразил загриженост заради ксенофобските действия към малцинствата , най-вече към мюсюлманското . Хамарберг призовал България към толерантност и борба срещу проявите на говор на омразата, пише „Утински весник”.

„Дневник”: Македонската опозиция е анемична и безидейна
Скопие. Анемична и безидейна македонската опозиция не може да се противопостави на властта, а Македония стана еднопартийна държава, начело с ВМРО-ДПМНЕ, пише днес македонският вестник „Дневник”. С такава опозиция властта не трябва се притеснява за своето бъдеще, коментира изданието. Откакто опозиционните партии извоюваха голямата „демократична” борба, сега не успяват да отбележат политически точки.
Старината е във финансова криза, няма съответната социална политика, има над 300 хил. безработни, постоянно се политизира държавната администрация, открити са междуетнически въпроси, заплахи от епидемии, а опозицията няма нито един конкретен въпрос или становище, с което да изкара правителството от коловоза, в който се намира.
Експертите са категорични, че опозиционният СДСМ изобщо не прилича на опозицията, каквато е била по времето на Цървенковски между 1998-2000 г. Според изданието в момента основната опозиция в Македония са медиите, а не партии извън властта.

Косово и Сърбия – ще се видим в съда
Косово е малка страна. Но на 1 декември, когато започнат заседанията в Международния съд на ООН за законността на обявяването на косовската независимост от Сърбия през 2008 г., хора от Каталуня до Тибет ще следят внимателно събитията. Сърбия убеди преди една година Общото събрание на ООН да поиска намеса от съда. Неговото решение може да има последствия в целия свят.
За разлика от шестте бивши републики, които станаха държави след разпадането на Югославия през 90-те години, Косово бе провинция на Сърбия. Но около 90% от 2-милионното население са етнически албанци. По времето на Югославия Косово имаше много от атрибутите на република, като например парламент и правителство. След войната на НАТО през 1999 г. Косово стана протекторат на ООН.
Сръбските адвокати посочват, че парламентът на Косово няма право да обявява независимост и че ООН трябва да анулира този акт. Косоварите отговарят, че това е конституционен въпрос, а не проблем от международното право, така съдът няма работа по даване на мнение. Те настояват също, че Косово има право на самоопределение, също както бившите югославски републики.
По всяка вероятност мнението на съда (което не е задължаващо) ще бъде неясно, тъй като има много различни гледни точки по въпроса за самоопределянето. Мнозинството от западните държави (но не и Испания) приемат, че косовските албанци имат това право. Около 63 страни са признали независимостта на Косово. Но Русия смята, че правото на Сърбия на териториална цялост е нарушено. Разбира се, позицията на Русия бе отслабена, когато Москва призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия през 2008 г., но, от друга страна, отказът на Запада да признае грузинските територии също е в конфликт с признаването на Косово.
Иронията се състои в това, че дори съдът да постанови решение срещу косоварите, Сърбия едва ли ще може да абсорбира 2 млн. враждебно настроени албанци. Някои високопоставени представители на сръбските власти признават „на четири очи”, че истинската цел да се достигне до съда е да се отърват от Косово, а не да си го върнат. Те искат да придвижат косоварите в позиция, в която те ще се чувстват принудени да се върнат на масата за преговори – на който етап Сърбия може да предложи замяна на населената със сърби северна част на Косово срещу Прешево, Южна Сърбия.
Малко вероятно е съдът да реши, че косоварите са имали неоспоримо право да обявят независимост, отбелязва Марк Уелър, експерт по международно право в Кеймбридж.
Въпросът пред съда се отнася само за законността на обявяването на независимостта на Косово. Дори тази стъпка да е незаконна, Прищина може да запази независимостта си. Косово не е единственият балкански проблем пред съда. В друг случай Хърватия обвинява Сърбия в геноцид по време на войната през 90-те години. Македония има дело срещу Гърция. А Черна хора и Хърватия може да поискат от съда да проучи техен стар граничен спор.

“Дневник”: Токът в Македония поскъпва от Нова година
Скопие. Директорът на македонската електроразпределителна компания ЕЛЕМ Влатко Чингоски заяви, че не е възможно да се уточни с колко ще поскъпне тока, но според него увеличението ще е с около 10-15% след Нова година, пише македонският вестник “Дневник”. По думите на Чингоски Регулаторната комисия ще определи новата цена през следващия месец, след като разгледа изчисленията за направените разходи през изминалата година на трите енергийни компании – ЕЛЕМ, ЕВН и МЕПСО. Внесено е искане за корекция на цената, но регулаторите не са върнали калкулациите, за да бъдат обработени. До 30 ноември всички електроразпределителни компании трябва да предоставят изчисленията и тогава ще стане ясно, допълни директорът на ЕЛЕМ.

МРТ, Македония: Българският зам.-министър на външните работи подаде оставка
София. Българският заместник-министър на външните работи Красимир Костов подаде оставка, предаде македонската телевизия МРТ. Оставката му идва след разкритието, че е сътрудничил на бившата Държавна сигурност /ДС/. Телевизията отбелязва, че премиерът на България Бойко Борисов е приел оставката.
Комисията по досиетата в сряда оповести, че трима представители на сегашното правителство са били агенти на тайните служби. Другите двама, според комисията по досиетата, са министърът без портфейл Божидар Димитров и зам.-вътрешният министър Павлин Димитров, осъобщи медията.

Иван Бояджиев: При терористичен акт във влак много хора загиват не от взрива, а от последиците му
Пътнически влак, пътуващ от Москва за Санкт Петербург, дерайлира в петък вечерта на границата между Тверска и Новгородска област в Русия. Министерството на извънредните ситуации потвърди, че в резултат на инцидента са загинали най-малко 25 души. На съвещание в Националния център за управление на кризисни ситуации министър Сергей Шойгу каза още, че ранените са 87, а 41 души са в неизвестност. По-късно руският министър на здравеопазването Татяна Голикова съобщи, че са хоспитализирани 95 души, а за 19 няма никаква информация.
Причината за инцидента с дерайлиралия „Невски експрес” в Русия още не е установена, съобщиха още от РЖД. Източник от регионалното управление на министерството на извънредните ситуации каза по-рано, че електрозахранването на жп линията е прекъснало, което по думите му, може да е причинило катастрофата.
Първите съмнения за тероризъм се появиха, когато източник от руските служби за сигурност изрази предположение пред медиите, че дерайлирането може да е вследствие на експлозия. При подобен инцидент на същата линия на 13 август 2007 година, експлозия причини дерайлиране на влак „Невски експрес”. Ранени бяха повече от 60 души.

Иван Бояджиев, експерт по сигурността в Столична община, бивш главен секретар на МВР и специалист по антитероризъм пред Агенция „Фокус”

Фокус: Има съмнение, че катастрофата на влака „Невски експрес” в Русия е в резултат на терористичен акт. Колко често тероризъм се прави по този начин?
Иван Бояджиев: Досега в световната практика това е рядко явление, не говорим за метрото. Много е тежко едно такова взривяване, особено когато влакът е в движение. Така се получават още по-големи разрушения – дерайлират вагони, натрупват се един върху друг. Много хора загиват не от самия взрив, а от последиците от взривяването. За мен все още влакът, който запалиха миналата година на Червен бряг, е терористичен акт. В България през 1985 година атентатът на гара Буново, извършен посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София, също е изявен тероризъм.
Фокус: Трудно ли се осъществяват такива атентати?
Иван Бояджиев: По-трудно е да се постави самоделно взривно устройство на влак, тъй като задействането му е свързано с повече проблеми, когато влакът е в движение. Самото поставяне на устройството преди пътуването на влака също е трудно.
Фокус: Охраната на железниците представлява ли проблем?
Иван Бояджиев: Въпросът с охраната и превантивните действия в тази област е много труден, като цяло за тероризма е така. Необходими са много сили на професионалисти, на агентура, на технически средства. От моята практика съдя, че за съжаление искат ли да направят нещо, ще го направят. Обикновено се движим една крачка след терористите.
Затова гражданите трябва да бъдат по-бдителни и ако се усъмнят в нещо, веднага да съобщят в полицията. Гражданското общество трябва да бъде възпитавано и обучавано, за да се намалят такива случаи, а че не може да се спрат няма защо да се заблуждаваме. Тероризмът е такъв, че придобива все по-голяма сила. Вече няма възраст, граници, религия, убеждения.
Фокус: Кое е специфичното в случаите на влаков тероризъм?
Иван Бояджиев: Още по-голям ужас от едно взривяване се получава когато влаковете се движат много бързо както в случая. Един вагон само да взривят, то е достатъчно да съборят целия влак и да има толкова много жертви.
Фокус: През 1997 година е имало терористичен атентат със същия влак. Това, че първият е бил успешен, подтиква ли към втори?
Иван Бояджиев: Този терористичен акт може да не е свързан с първия. Това направление вероятно е било най-удобно, влакът се движи с много голяма скорост, не спира често на гари, има по-малко проверка и пътуват повече хора.
Докато не се заловят извършителите причините трудно могат да се кажат.
Фокус: Необходимо ли е голямо количество взрив и скъпо ли струва подготовката?
Иван Бояджиев: Както подготовката, така и правенето на самоделно взривно устройство за съжаление не представлява проблем и не е скъпо. Не говорим за фантастични суми и това не проблем за различни групи. Разбира се, количеството е различно, но при такава голяма скорост на влака, не е необходимо голямо количество взривно вещество, за да се взриви един вагон и останалите да бъдат засегнати след това.
При движение е достатъчно взривяване на един вагон, за да има толкова много жертви.
Фокус: Сравним ли е ефектът на подобен терористичен удар с такъв в метрото предвид, че става въпрос за влакова композиция, но в затворено пространство?
Иван Бояджиев: В метрото ефектът също е страшен защото е тунел. Така щеше да бъде и в Буново, ако влакът не беше закъснял с минута и половина и взривът беше избухнал в тунела.
Масовото производство на терористични актове е свързано с метро, сгради, леки автомобили. При влакове и самолети е по-рядко, но ефектът е по-голям, а това е основната цел на терористите – създаване на паника и страх в обществото. Иначе се смята, че терористичният акт не е успешен.

Няма информация за пострадали българи при инцидента с "Невски Експрес"
Москва. В българското Посолство в Москва няма постъпила информация за пострадали българи при катастрофата на „Невски Експрес”. Това съобщи за Агенция “Фокус” Вера Шатилова, трети секретар на българската дипломатическа мисия в Москва.
Към момента властите съобщават за 25 загинали при инцидента; няма информация дали сред тях има чужденци или всички са руснаци.
За български граждани не ни е съобщено – каза Шатилова, която уточни, че е разговаряла и с българския консул, който пръв би получил информация от властите, в случай на пострадали българи.
Следствените действия се водят в окръг Санкт Петербург.

Министър Божидар Димитров ще бъде на посещение в Цариброд и Босилеград
Цариброд/Босилеград. Министърът без портфейл Божидар Димитров ще бъде на посещение в Цариброд и Босилеград, Сърбия, в събота, 28 ноември. Министър Димитров ще предостави на училищата с изучаване на български език в двата града дарение от учебници, енциклопедии, филми, книги и други за сънародниците ни от Западните покрайнини. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В 14 ч. Божидар Димитров ще посети в Цариброд средното училище „Св. Св. Кирил и Методий”. За пръв път през тази учебна година гимназията откри паралелки с преподаване и изучаване на български език.

Ако бедствията са лош ресор, Доган нямаше да го даде на Емел Етем, според Бойко Борисов
Баня. Днес отваряме 30-километров път, инвестираме в условията на криза, правим нещо, което не се е случвало с години и не виждам смисъл да коментирам Станишев, който е оставил държава - първа по корупция в Европейския съюз. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти изказването на Станишев, че изборът на Румяна Желева и ресорът, който тя е получила, е шамар за правителството, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”.
Според премиера - ресорът е добър и е грешка на някои нашенски политици да смятат, че като е българин някой комисар на определен ресор, той се занимава с това за България, каза Борисов. По мнението му е точно обратното и никога не може да се случи нещо хубаво от този еврокомисар, който отговаря за своята държава, защото той самият внимава да не направи нещо повече за тази държава. „Съжалявам, че толкова първобитно трябва да му обяснявам на Станишев”, каза Борисов.
Според него, ако този ресор беше толкова лош, Доган нямаше да го даде на Емел Етем, която е най-близкият му човек у нас. Според Борисов е важно за колко пари отговаря в комисията този еврокомисар и кога той става важен.
В света непрекъснато има бедствия, природни стихиии и и то в големи държави, каза Борисов, според когото дейността, която Румяна Желева ще изпълнява, е международна дейност. Дейността й е изключителено отговорна и тежка, добави той.
Действително има много по-сладки ресори, но това са избрали и това са ни дали, добави той. Попитан отговаря ли ресорът на личните качества на Желева, Борисов отговори, че най-вероятно са се съобразили с това, че тя е външен министър и като дипломат има контакти и познанства и ще може да се справи.

Министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата на нов път Баня–АМ „Тракия”
Пловдив. Министър председателят Бойко Борисов преряза лентата на нов път Баня-автомагистрала (АМ) „Тракия” от 9-ти до 35-ти километър с дължина 26,336 километра, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Това е първият етап от изпълнението на „Проект „Транзитни пътища ЛОТ 9”. Стойността на целия проект възлиза на близо 12 млн. евро, а участъкът е изпълнен за седем месеца. При официалното откриване на пътя премиерът Бойко Борисов каза кратко, че пожелава по този път да няма катастрофи, бедствия и жертви, а той да бъде ползван само за бързо придвижване на хората. „В условия на криза се строи, за да остане след нас”, каза премиерът Бойко Борисов, прерязвайки лентата. „С владиката си пожелахме хубаво време и то наистина е факт", каза още Бойко Борисов. Пътят бе осветен от Пловдивския митрополит Николай и група свещеници от митрополията.

Преглед на някои от основните теми във френския печат (Агенция „Фокус”)
След като французин беше отвлечен в Мали, френското външно министерство призова гражданите на Франция в северната и източната част на африканската страна незабавно да напуснат зоната и да се отправят към столицата Бамако, информира читателите си френският вестник „Журнал дьо диманш”.
Френските власти отправиха предупреждение към французите, които се намират в Мали да се откажат от пътуване в региона, както и от влизане в Република Нигер, която е в съседство на региона, в който се е случил инцидентът. Като аргумент за предупреждението от френското външно министерство изтъкнаха „новото влошаване на терористичната заплаха в региона”. Според властите в Мали отвлеченият французин е в ръцете на групировката „Ал Кайда в Ислямски Магреб”. Френският гражданин често е пътувал до Мали, където е работил по отглеждането на растение за лечението на малария.

***
Една от основните теми на разговорите между руския премиер Владимир Путин и френския му колега Франсоа Фийон във Франция беше руският газ, коментира вестник „Паризиен”.
По време на визитата на руския премиер във Франция стана ясно, че отношенията на двете страни са особено близки. Доказателство за това са френските инвестиции в Русия, които по размер надминават американските капитали. Така френската електрическа компания „Електрисите дьо Франс” подписа с руското дружество „Газпром” договор за 10 процентно участие в проекта „Южен поток”, който след 2015 година трябва да свързва Русия и Западна Европа през Черно море и България. Друг общ проект в областта на енергетиката може да се окаже газопроводът „Северен поток”, към 9% от който се стреми френската газова компания GDF-Suez.

***
Двама души във Франция починаха след заразяване с мутирал грипен вирус А (H1N1), пише вестник „Фигаро”.
Според здравните служби пациентите са починали от същата мутация на вируса, каквато бе открита и в Норвегия. Двамата починали не са имали контакти помежду си и са били хоспитализирани в различни градове. При единият от тях е открита допълнителна мутация на щама, която го прави резистентен срещу лечение с „Тамифлу”.
Въпреки леталния изход при двата случая здравният институт на Франция смята, че няма повод за притеснение. Според директора на института до момента няма доказателства за това, че мутиралият вирус се предава от човек на човек, тъй като двамата пациенти не са се срещали.

***
Статистиката за разпространението на ХИВ/СПИН във Франция потвърди необходимостта от адаптация на превенцията към реалността, пише вестник „Фигаро”.
Този извод се наложи, след като стана ясно, че през 2008 година 48% от новооткритите пациенти с ХИВ са били хомосексуални мъже. Това означава, че на 100 хиляди души се заразяват 1000 хомосексуални мъже, а това е около 200 пъти по-висок процент на заболеваемост от тази сред хетеросексуалните хора.
В тази връзка основните здравни организации във Франция подчертаха спешната необходимост превенцията срещу разпространяване на болестта да бъде ориентирана изключително към хомосексуалистите в страната.

Преглед на някои от основните теми в британския печат (Агенция „Фокус”)
Най-малко 25 души са загинали, а много други са пострадали при железопътен инцидент в Русия, при който експрес, превозващ стотици пътници между Москва и Санкт Петербург, дерайлира, съобщава вестник „Гардиън”.
По първоначална информация на руското правителство има вероятност инцидентът да е резултат от бомбен атентат, тъй като до релсите е бил открит кратер с дълбочина 1 метър. Според свидетели на мястото на инцидента малко преди дерайлирането на влака се е чул силен трясък. Всички тези свидетелства може би говорят за терористичен акт, смятат от руското министерство на извънредните ситуации.

Британският премиер Гордън Браун предупреди Иран за необходимостта близкоизточната страна да покаже искрено желание за промяна, за да избегне икономическите санкции от страна на ООН, четем на страниците на вестник „Дейли телеграф”.
„Техеран трябва да приеме предложението ни да обогатява уран за мирни цели с наша помощ и да се откаже от ядрените оръжия”, заяви Браун, като подчерта, че в противен случай международната общност задължително трябва да определи санкции.
През 2006 година ООН наложи на Иран три вида търговски и финансови санкции отново заради ядрените дейности на близкоизточната страна.

Великобритания беше притеснена от разпределянето на постовете в новия състав на ЕК и претърпя разочарование, след като френското лоби успя да спечели за Франция ключов пост с регулаторни функции върху финансовата индустрия в ЕС, която включва и лондонското Сити, коментира вестник „Индипендънт”.
Мишел Барние беше посочен за еврокомисар по вътрешния пазар, един от най-важните ресори в ЕС. Франция отдавна се очерта като привърженик на идеята за установяване на контрол над банките, които смята за отговорни за рецесията. В тази перспектива се вписват и намеренията за реформиране на лондонския финансов квартал, в който са съсредоточени 80% от европейската финансова индустрия.
Въпреки че първоначалните намерения на Жозе Мануел Дурао Барозу бяха за отделяне на банките в отделен ресор, председателят на ЕК явно е бил принуден да капитулира пред френския президент Никола Саркози, който, както се твърди, в дълъг телефонен разговор е успял да наклони везните в полза на Франция.
Каквато и да е истината в Лондон, както и в Брюксел е ясно, че за лондонското Сити новините са лоши.

Голф състезателят Тайгър Уудс катастрофира с автомобила си в 2 часа сутринта, малко след като е потеглил от дома си в предградие на Орландо, щата Флорида, пише вестник „Таймс”.
След като се е блъснал в пожарен кран и дърво, Уудс е бил приет в болница. Въпреки че полицията окачестви нараняванията му като сериозни, лекарите от болницата, в която е постъпил, както и пресслужбата на състезателя описаха инцидента като незначителен и обявиха, че той е бил „приет, лекуван и изписан в добро състояние”. Причината за катастрофата остава неизвестна, след като полицията отхвърли хипотезата за употреба на алкохол.

„Дойче веле”: България започва неравна битка срещу трафика на хора
София. Дълго време българските власти се опитваха да се противопоставят на корупцията, която направи организираната престъпност и трафика на хора достатъчно силни, за да излязат от границите на страната, коментира на електронната си страница „Дойче веле”. Изглежда обаче полицията в страната започва активна борба срещу този сериозен проблем.
Робство не е първата дума, за която може да се сети човек, разходил се по модерните булеварди на столицата София. Но България от дълго време е рай за трафикантите, които се възползват от тежкото финансово състояние на част от населението, за да принудят жертвите си да работят, проституират или станат част от престъпни звена в чужбина. Според неправителствени организации мащабите на трафика са станали по-очевидни след падането на комунистическия режим преди 20 години. Но тази престъпна схема има своята история и по времето на комунистическия строй.

„Айриш таймс”: Ги Верхофстад смята, че страните от Източна и Централна Европа трябва да приемат еврото като паралелна валута
София. Лидерът на европейските либерали Ги Верхофстад предложи страните от Източна Европа, включително България, да приемат еврото като предпазна мярка срещу икономическата криза, пише „Айриш таймс”.
Верхофстад отправи предложението към 8 страни от Централна и Източна Европа, които са силно засегнати от световната криза. Мярката включва България и Румъния.
„Еврото ще може да бъде използвано паралелно с националните валути на страните от Източна и Централна Европа при всякакви парични операции и така ще увеличава сигурността на курса на валутата”, заяви Верхофстад, подчертавайки, че идеята е за успоредно използване на еврото наред с националната валута, а не за пълно заменяне.
В същия ден, в който бе направено предложението, българският премиер Бойко Борисов заяви, че България не може да влезе в Еврозоната, докато бюджетът на страната е дефицитен.

Весела Драганова: От редиците на НДСВ се откъсна жива сила със създаването на няколко партии
София. От редиците на НДСВ се откъсна жива сила със създаването на няколко партии - Партия на българските жени, БНД, Новото време. Това каза пред делегатите на V-тия извънреден конгрес на НДСВ – Весела Драганова председател на Партия на българските жени, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Драганова изтъкна, че именно откъсването на жива сила е причина за слабия резултат на партията. Тя благодари на основателя на партията Симеон Сакскобургготски и заяви, че партията й ще продължи да работи за изконните ценности - семейството и в бъдеще ще подкрепя НДСВ, както е правила винаги досега. Соломон Паси благодари на Симеон Сакскобургготски и заяви, че ще подкрепи Николай Василев, който по думите му най-много го е търсил по телефона.
Соломон Паси благодари за тези осем години в НДСВ и отбеляза, че първите четири са били по-добри от вторите четири. По думите му в областта на външната политика тези четири години са били вторият златен век на България – с подписването на договора за присъединяване към НАТО, договора за присъединяване към ЕС, Лисабонският договор. "Очакваме парламентарни избори през 2013 година". Той отбеляза, че през 2018 година България ще председателства ЕС и трябва отсега страната ни да се готви за този момент. „Досега не съм бил председател на ЕС и много ми се иска да бъда външен министър на България тогава”, отбеляза Соломон Паси.
Антоний Георгиев – координатор на партията отбеляза, че като млада партия НДСВ е подценила на два пъти местните избори. „Ние сме достигнали дъното. На сегашните парламентарни избори играхме на наш терен, защото бяхме във властта и паднахме с 0 на 7”, отбеляза Георгиев.
Той каза още, че ако бъдат пропуснати местните избори през 2011 година, НДСВ няма да го има на политическата карта. „Едни избори започват да се готвят с приключване на предходните”, заяви Георгиев.

Олимпи Кътев: Не искам да влизам в улица, в която ме чака императорът Бойко
София. Армия, която не можа да защити царя, тя губи войната. Това каза Олимпи Кътев пред делагатите на V-тия извънреден конгрес на НДСВ, предаде репортер на Агенция “Фокус”. „Охулиха ви Ваше Величество вас и семейството и всички нас”, заяви Кътев.
Олимпи Кътев отчете като грешка нерешителността на ръководството в тежки и изключително важни моменти. „Нашето ръководство се покри и за дребни грошове не се изправи и не каза – ние не участваме в разпределението на баницата и нашите министри не си хвърлиха оставката с мотив, защото царят не дава. Напротив царят дава”, заяви Кътев
„Не искам да завивам надясно. Не искам да влизам в улица, в която ме чака императорът Бойко”, посочи Кътев.
„Според мен приближават предсрочни парламентарни избори и за тях трябва да се готвим”, каза още Олимпи Кътев.

ВМРО ще протестира срещу лекциите на германския професор, участвал в "Митът Батак"
София. В събота и неделя (28 и 29 ноември) в София, в хотел „Арена ди Сердика” ще се проведат публични лекции с участието на печално известния в България „професор” Улф Брунбауер. Този човек стана популярен у нас с „изследването” си, в което нарече Баташкото клане „мит”. ВМРО - БНД ще вземе участие в публичните протести пред хотела и в залата, където ще се изнасят лекциите, съобщиха от партията. „Протестираме срещу некомпетентната намеса на хора като Брунбауер в българската историческа памет и наглото и безочливо изопачаване на историческите факти, свързани с жестокото потушаване на Априлското въстание на българския народ.
Настояваме г-н Брунбауер публично да се извини на българското общество”, се казва в декларация на Софийската градска организация на ВМРО – БНД.

Лекция на проф. Марк Креймър, директор на Центъра за изучаване на Студената война, ще има в СУ
София. Институт "Диалог Европа" ще има две прояви в понеделник, 30 ноември 2009 г. Първата е от 11.15 ч в ауд. 23 на Ректората - публичната лекция на проф. Марк Креймър (на снимката), директор на Центъра за изучаване на Студената война към Харвардския университет, САЩ на тема: НАТО след края на Студената война. Лекцията ще бъде на английски език с презентация на български и евентуален превод. Лекцията се организира със съдействието на Посолството на САЩ в София.
Втората проява е от 17 ч в Университетска библиотека - премиерата на книгата на проф. Димитър Веселинов (ФКНФ, СУ) "Френската лексика в романа Тютюн". Книгата е първата монография, написана с издателски грант в рамките на проекта "Институт Диалог Европа", финансиран от Националния фонд "Научни изследвания".


ПО ДНЕС.БГ
Шоу за носталгици: Атака иска Струмица обратно в България
Според хората на Сидеров Ньойският договор вече не бил в сила


“Териториите, населени с хора с българско самосъзнание, намиращи се в пределите на днешните държави Сърбия и БЮР Македония, следва да бъдат предадени обратно във владение на България”, поиска ръководството на “Атака”.
Това стана в специална декларация по случай 90-годишнината от подписването на Ньойския договор.
"Сърбия и БЮР Македония не могат да се считат за правоприемници на Сърбо-хърватско-словенската държава.
Сърбия не беше призната за правоприемник на Югославия от ООН и от международната общност, а БЮР Македония дори не е призната под конституционното си име.
Следователно Ньойският диктат няма сила спрямо Сърбия и БЮРМ и е недействителен по отношение на Западните покрайнини и Струмица поради изчезването на държвата, с която е бил сключен”, пише в декларацията на националистите.
Според хората на Волен Сидеров Ньойският договор не е легитимиран в българската държава, както изисква Търновската конституция – с ратификация от Велико Народно събрание.
“ПП "Атака" смята, че въпросът с връщането на Западните покрайнини трябва да бъде уреден преди започването на преговори със Сърбия за членство в ЕС, а приемането на БЮР Македония в Съюза трябва да стане след уреждането на въпроса с връщането на региона на Струмица в пределите на България”, завършва декларацията на “Атака”.

Сакскобургготски: Аз, президент? Ама, моля ви се!
Аз? Ама, моля ви се, познавате ме достатъчно.
Tака бившият премиер Симеон Сакскобургготски отговори на журналистически въпрос дали би се кандидатирал за президент.
По-рано в събота Милен Велчев заяви пред делегатите на Петия извънреден конгрес на партията, че НДСВ трябва да има своя президентска кандидатура.
Либералното, центристкото не се свършва със Симеон и не започва с него, заяви още Сакскобургготски.
Бившият премиер допълни, че който в нашето общество одобрява тези идеи, той ще подкрепи и НДСВ.
Запитан дали ще приеме пост почетен председател на НДСВ Сакскобургготски заяви: Категорично не!
Има още много работа и толкова неща съм изоставил и зарязал през тези години и сега ще се радвам вече да имам повече време да чета, сподели още бившият премиер.

Милен Велчев: НДСВ трябва да има своя президентска кандидатура
НДСВ трябва да има своя президентска кандидатура.
Това заяви заместник председателят на партията Милен Велчев по време на отчета на централните органи пред конгреса.
Според него НДСВ трябва да остане политически проект на своя създател Симеон Сакскобургготски, макар и без него като лидер.
Втори мандат извън парламента би означавал край за партията, коментира Велчев.
Новата власт излъчва противоречиви сигнали - допуска некомпетентно популистко политическо говорене, има слаба управленска програма, изразява нетърпимост към опозиционните мнения и не допуска критика в медиите, подчерта още Велчев.


ПО ФИНАНСЕ НЮЗ.БГ

Подозират умишлен фалит на "Булгартабак".

В действията си, които предприема правителството спрямо "Булгартабак", виждам единствено умишлена политика към сриване на родния цигарен бизнес. Това заяви вчера депутатката от КБ Анна Янева, след като не получи задоволителен отговор от икономическия министър Трайчо Трайков. Тя попита конкретно как и кога министърът вижда приватизирането на цигарения холдинг. Вместо отговор, Трайков направи единствено хронология на свършеното от предишното правителство. Депутатката подсети министъра, че няма законова норма, според която той и администрацията му да наемат консултант по приватизацията на дружеството, както преди дни сам бе казал. Защото за процедурата е необходим конкурс.
В отговора си министърът изтъкна, че наличният финансов ресурс няма да се приватизира. Допълни, че правителството било взело решение за разпределяне на печалбата на "Булгартабак", която е в размер на около 66 млн. лв.- от тях 53 млн. лв. ще постъпят в държавния бюджет. Трайчо Трайков призна, че в условията на криза и вдигнатия акциз на цигарите раздържавяването на холдинга ще е по-трудно. Той попита Янева защо четири години предишното управление не го е приватизирало? Ще ви отговоря тогава, когато си сменим местата и вие имате право да ме питате, отвърна му тя.
Искра Милева - в. Дума

"Дубайската дългова криза" - развръзката
Доларът и йената приключиха в малко по-ниски нива спрямо останалите основни валути през петъчната търговия, след като имаше известен спад в напрежението на финансовите пазари около "Дубайската дългова криза", което напрежение ескалира в четвъртък вечерта и петък сутринта, което двете валути (и по-специално йената) успяха да качат много рязко на forex пазара.

Първоначалните сериозни опасения за стабилността на глобалната банкова система след като Дубайския държавен фонд поиска разсрочване с 6 месеца на плащането на дългове за 60 млрд.$, доведоха до рязък спад на риск-апетита и покачване на Risk Aversion на финансовите пазари. Това се изрази в нов спад на азиатските фондови борси и негативен старт на борсите в Европа ( след като предния ден европейските пазари се сринаха с над 3%) и до рязък спад в цените на commodity пазарите (златото първоначално се срина с над 50% от 1192$ за трoйунция към 1137$, а петрола на Nymex падна към 72.50$ за барел).

Покачващият се Risk Aversion рефлектира в солидно поскъпване на йената и на долара спрямо останалите основни валути, тъй като те са основни carry trade валути при покачваща се риск-апетит и "валути-убежище" при покачване на Risk Aversion (спад на риск-апетита). Общата "дубайска паника" доведе в началото на европейска търговия до рязък спад на EUR/USD към 1.4827/28 долара - само ден след като еврото удари в сряда вечерта нов 15 месечен връх в 1.5145 долара. GBP/USD падна първоначално рязко до 1.6271/70 долара (с оглед опасенията, че британските банки са с най-големи дългови "експозиции" към Емирствата в Персийския Залив) - точно над 1.6261/60 ключовите дъна на паунда от 03.11 и 26.10.09г.!

Но след като европейските официални представители и европейски търговски банки не показаха сериозни признаци на безпокойство относно "Дубайска криза" и евентуалното й негативно отражение върху баланса на Западните банки, постепенно първоначалната паника премина и някои играчи се "възползваха" от подцените акции в Европа и в началото на търговията на Wall Street, което доведе до тяхно възходящо движение, а това пък върна и риск-апетита на forex пазара и на commodity пазарите (златото върна рязко нагоре от 1137$ дъното приключвайки около 1177$ за тройунция, а петрола на Nymex отскочи от 72.50$ дъното затваряйки към 76.00$ за барел).
Това, както и факта, че в 1.4830/00 долара лежеше и ключовата близка техн.подкрепа за еврото, доведе до отскок на EUR/USD над 1.4950/60 близката важна техн.съпротива, което задълбочи покачване на еврото към края на петъчната търговия до 1.4990 долара, преди търговията да приключи в относително високите нива за деня около 1.4960/70 долара.

GBP/USD пък качи рязко от 1.6271 дъното към 1.6510/12 долара (малко под сутрешния азиатски връх в 1.6530), като търговията затвори около 1.6475 долара.

USD/JPY в началото на петъчната търговия се срина до нов 14г. дъно в 84.82/81 йени, но серията вербални японски интервенции и парирането на първоначалното напрежение на фондовите и commodity пазари, доведе до добър отскок на долара към 87.00 нивото преди пазара да затвори около 86.55/60 йени.

До голяма степен тези резки двупосочни движения на финансовите пазари от четвъртък вечерта и през петъчната търговия провокирани от "Дубайската криза", се дължаха и на факта че търговията беше доста тънка и неликвидна поради празниците за Деня на Благодарността в САЩ и с оглед наближаването края на месеца. За това ще бъде важно да се следи през следващата седмица (когато се върне и ликвидността и големите играчи) каква ще е по-трезвата оценка около дълговата криза в Дубай и дали тя представлява реален риск за другите Емирства и дългови проблеми в други развиващи се пазари и най-вече, дали тази криза представлява системен риск за глобалната банков система?

Макара и "затихваща", дубайската дългова криза може да продължи да оказва известно негативно влияние върху финансовите пазари през следващата седмица, правейки доста по-предпазливи интерес към рискови активи.

През следващата седмица се очакват и серия доста ключови икономически данни най-вече от САЩ, които може или да подновят риск-апетита (негативно за долара), или да дадат нов мотив за закриване на дълги рискови позиции с наближаване края на годината (позитивно за долара).

Акцента през следващата седмица се поставя върху данните за пазара на труда в САЩ за ноември в петък (04.12.09г.), като средните прогнози са за намаляване на съкратените работни места към 120хил. броя от 190 хил.. съкратени през октомври, но запазване на нивото на безработица в 10.2%. Евентуален спад на нивото на безработицата би бил в подкрепа за риск-апетита и обратното.

Преди тях, в понеделник (30.11.09г.) се очакват данните за потребителските и ипотечни заеми в UK за октомври според Bank of England, данните за инфлацията (CPI) на Еврозоната за ноември и Чикагският PMI промишлен индекс в САЩ за ноември.

Във вторник (01.12.09г.) е търговския баланс на Германия за октомври, промишлените PMI индекси на страните от Еврозоната и цялата Еврозона за ноември, нивото на безработицата в Еврозоната за октомври, както и промишления PMI на UK и ISM промишления иднекс на САЩ. Тогава са и данните за предстоящи продажби на жилища в САЩ за октомври и разходите за строителство. Във вторник рано сутринта се очаква и важното заседание на Австралийската Централна Банка (RBA) с очаквания за ново повишение на лихвата с 25 пункта до 3.75%.

В сряда (02.12.09г.) е ADP проучването на частните работни места в САЩ за ноември (индикатор какво да се очаква от официалните данни за пазара на труда в петък), а вечерта се очаква важна Beige Book на ФЕД за икономическото развитие в САЩ.

В четвъртък (03.12.09г.) са данните за PMI индексите на услугите в Еврозоната и UK и техния аналог в САЩ - ISM индекса на услугите за ноември месец. Тогава се очаква и важното заседание на ЕЦБ (не се очаква промяна на лихвата в 1.00%, но ще се следи евентуално за промяна на неограничения до сега по размер 12 месечни репоаукцио и за евентуални сигнал за начало на т.н. "изходна стратегия" от стимулиращите мерки?) и ревизията на БВП на Еврозоната за Q3 на 2009г. заедно с данните за продажбите на дребно в Еврозоната за октомври.

В петък (04.12.09г.) освен ключовите данни за безработицата в САЩ се очакват и данните за фабричните поръчки за октомври.

Тази серия предстоящи важни икономически данни и заседания на централни банки през следващата седмица, в комбинация с оставащата дискусия и анализи около Дубайската дългова криза и нейното влияние върху глобалното финансово състояние и върху икономическото възстановяване, предполагат доста нова динамика на финансовите пазари.

Тези данни и събития вероятно ще определят и дали EUR/USD действително оформи важен връх в 1.5145 долара от който еврото да се окаже в по-дълбока средносрочна низходяща корекция, или спада на еврото се ограничи отново към 1.4830/00 ключовата негова близка подкрепа, след което то да опита ново възходящо движение към/над 1.5145 върха. Близка важна техн.зона на съпротива за EUR/USD сега лежи в 1.4990/1.5025 (азиатски петъчен връх; часови връх от петък вечерта; 61.8% от целият негов спад 1.5145-1.4827/28) и само покачване на еврото над нея ще поднови негово възходящо движение към/над 1.5049/64 серията важни бивши негови върхове и обратно към 1.5145 новият 15 месечен връх и важна техн.съпротива в 1.5163/65 (76.4%-тната корекция на целият средносрочен спад на еврото 1.6038-1.2329).

В посока надолу, само ясен спад на EUR/USD през следващата седмица под 1.4830/00 ключовата техн.зона на подкрепа (петъчно дъно в 1.4828/27; 55 дневен важен възходящ М.А. и долен край на Основния възходящ канал за еврото от 1.3747 дъното от 16.06 насам; бившо дъно в 1.4800 от 20.1.09г.) и след това под Основната възходяща линия на подкрепа от 1.2456 дъното насам (около 1.4760/50) може да доведе до по-сериозен спад на еврото обратно към 1.4625 ключовото дъно от 03.11.09г. (точно над 38.2%-тната корекция на цялото възходящо движение на еврото от 1.3747 дъното до 1.5145 новия връх към 1.4610 долара)!

Два от индексите на БФБ успяха да изплуват в петък.

"Дубайската криза", отекнала по световните пазари вероятно раздвижи и родната борса, където видяхме известно активизиране след двете предходни твърде слаби откъм активност сесии. Броят на сключените сделки скочи почти двойно до 962, а на изтъргуваните акции - близо три пъти до 4.91 млн. бр. Сделки имаше с книжа от общо 87 емисии, 74% от които се установиха на по-ниски средни нива, включително всички 35 най-търгувани. Борсовите индекси, обаче, след първоначалното потъване от повече от процент, успяха да изплуват, като BG40 и BGREIT дори отбелязаха леки ръстове.

SOFIX 450.26 (-0.86%)
BG40 122.55 (+0.19%)
BGTR30 344.20 (-0.59%)
BGREIT 47.82 (+0.13%)

Оборотът от редовната търговия възлезе на 6.86 млн. лв., като 4.11 млн. лв. от него бяха от сделки с акции, а други 2.72 млн. лв. от сделки с облигации.

Над половината от оборота с акции бе резултат от сделка за 221 800 бр. книжа на Болкан енд сий пропъртис АДСИЦ, представляващи 4.15% от капитала му на цена 11.78 лв. за бр. Такава е и последната им предишна цена от 20-ти този месец.
Към края на юни основни акционери в компанията са Гама Финанс ЕООД с 47% от капитала, Холдинг Варна със 17% и договорни фондове.

Както и в предишната сесия, и в петък предмет на най-много сделки станаха акциите на ЦКБ, като броят им надхвърли 100 до 143. Увеличиха се и изтъргуваните обеми до над 130 хил. лота. Средното ниво, на което се търгуваха книжата на трезора падна с 2.65% по-ниско на 1.43 лв., като продавачите бяха склонни да продават евтино най-вече в първите десет минути от сесията.

Над 100 сделки имаше и по позицията на Еврохолд България, където понижението бе в размер на 3.53% до 1.36 лв.

Сред другите най-търгувани, с над 2% по-ниско се установиха и акциите на ПИБ, Монбат, Трейс груп холд и Холдинг Пътища.

Сред малкото дружества, радващи се на ръст в цената си можем да отбележим Спарки с покачване от 4.28% до 3.56 лв. и Юрий Гагарин с повишение от 2.19% до 35.03 лв.

Повишение отбелязаха и жилищните компенсаторни записи, търгувани с 2.33% по-скъпо на 22 ст. Поименните компенсационни бонове обаче се върнаха в отрицателна посока, губейки 2.67% до 22 ст. Надолу бяха и компенсаторните записи, изгубили 2.27% до 22 ст.

Finance.news.bg

Няма коментари: