неделя, 1 ноември 2009 г.

... ОЩЕ МАЛКО!

По Фокус

Божидар Димитров: Очевидно ген. Марин не е забелязал някои от несъвършенствата на Закона за българското гражданство
София. Ген. Марин трябва да знае, че не влизам с неизмити крака в дома на българското гражданство, докато някои хора, които вече са там, са с доста кални ботуши. Това каза пред Агенция “Фокус” министърът за българите в чужбина проф. Божидар Димитров в отговор на изявление на вицепрезидента ген. Ангел Марин. „Занимавам се с въпроса, защото такива правомощия ми е определил министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов. Те са: външни българи, архиви и вероизповедания. Законът за българското гражданство съдържа много несъвършенства, които са ми отлично познати, тъй като се занимавам с въпроса като общественик в течение на дълги години. Затова съм се постарал да премахна всички негови несъвършенства, които съм забелязал и някои от които очевидно ген. Марин не е забелязал, въпреки че от 2002 г. се занимава с въпроса”, обясни проф. Димитров.

Не е вярно, че посредниците помагат за получаването на българско гражданство, смята Ангел Марин
София. Трябва да се прецени до каква степен посредниците при получаването на българско гражданство са язва. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Ангел Марин, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Възниква според Марин въпросът защо кандидатите за българско гражданство не си подават документите и си чакат реда, а плащат на посредник, за да им придвижва документите. Не е вярно, че посредниците помагат, каза той. Хората си дават парите на вятъра за посредници, смята още той.
За съжаление много кандидати за българско гражданство използват фалшиви документи с неистинско съдържание, които се връщат след преглед в България, отчете Марин и допълни, че това е тенденция от дълго време.
„Отнемал съм българско гражданство, на хора, които са станали български граждани вече и впоследствие със закъснение се разбира, че те са използвали фалшиви документи. Получавам информация от нашето дипломатическо представителство в Бон, че когато българи получили гражданство от Македония и искат да ползват облагите за това, че са български граждани, те показват българския паспорт, ако искат да получат облаги, че са пришълци, показват си македонския паспорт. А когато направят някакво нарушение и трябва да бъдат закриляни, си показват българския паспорт”, обясни той.

Министър Божидар Димитров е извън кръга на хората със задължения по Закона за българското гражданство, според вицепрезидента Ангел Марин
София. Смятам, че по такава важна тема като българското гражданство е хубаво да се произнасят не само хората, които са задължени и отговорни по закона за българското гражданство, но и хора извън този кръг – както е случаят с министъра без портфейл Божидар Димитров. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Ангел Марин по повод на предложенията на министър Димитров за промени в закона за българското гражданство, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Според Ангел Марин министър Божидар Димитров е извън кръга на хората, които по закона за българското гражданство, имат задължения.
„Не съм запознат с изработения законопроект по повод на който той даде пресконференция. С интерес ще се запозная с него. Някои от известните неща, ми правят добро впечатление”, обясни той.
Марин приветства всички намерения и действия, предприети от Министерството на правосъдието като отговорна институция.

За 100 дни „Много добър – 5”? (мнение)
Премиерът Бойко Борисов си постави петица за управлението за първите сто дни. Според него, той е започнал работа в „мъртъв сезон” и не е имал време за по-активно сътрудничество с европейските институции.
Първите 100 дни от управлението на Кабинета „Борисов” се навършват на 3 ноември.

Кирил Добрев: Премиерът трудно изкарва петица и по десетобалната система
Премиерът много се е объркал като е оценил дейността за първите 100 дни на правителството с петица. Той трудно изкарва петица и по десетобалната система. Това каза пред Агенция “Фокус” депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев. Той призова министър-председателя Бойко Борисов да се обърне назад и да види какво точно е свършил за изминалите три месеца.
„Предизборната кампания отдавна приключи. Отдавна вече не би трябвало да се работи да се мачка опозицията, а да се градят и правят нови проекти. Вече отива към края годината и няма да е актуално кой какво е откраднал, а кой какво е произвел. Проблемът е, че спада производството с над 30%. Не вярвам комунистите да са преместили предприятията. Спада строителството на пътища и т.н. с повече от 50%. Не вярвам комунистите да са прибрали тракторите и багерите и да са спрели умишлено строежите. В бюджета на общините са заложени драстично по-малко пари. Просто да излезе и да пита кметовете каква оценка му дават. Не той да се самооценява, а да пита кметовете каква оценка му дават за това, че им намалява парите. Нищо по българските общини няма да се случва. Може да зададе въпрос към социално слабите групи от населението и по-възрастните, които често се ползват от болничната помощ. Сега като закрият 80 болници, да пита тях каква оценка му дават. Да ги пита и за това дето трябва да се доплаща с 30% всяко едно лечение в болницата. Да пита пациентите каква оценка ще му дадат. Така че едно са приказките, друго са действията. Може би това е първият премиер, който се самооценява”, коментира Добрев.

Волен Сидеров: През първите 100 дни се постави обещаващо начало на открито и прозрачно управление
Първите 100 дни на управлението поставиха обещаващо начало на една открита и прозрачна политика. Това каза пред Агенция „Фокус” лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров.
По думите му, сложил се е край на безконтролните харчове, спечелено е доверието на партньорите ни от Европейския съюз, наложени са правила в системата на МВР, потърсена е отговорност от предишните управляващи. Освен това, според него, спрямо големите енергийни проекти правителството провежда политика, насочена към съобразяване с националните интереси. Сидеров каза, че т. нар. разноговорене на кабинета е дошло след коментарите на определени лобистки групи. „Напротив, от кабинета беше казано ясно, че ще се прецени доколко и как проектите отговарят на българските интереси”, обясни той. Сидеров припомни и повдигнатите обвинения срещу „министър на ДПС”, както и че се работи по още три-четири подобни случая.
Волен Сидеров отбеляза като положителна промяната на отношението към българите в чужбина, изчистването на отношението към наши сънародници в Молдова, Македония и други места. Той оцени добре и „профилактичните мерки” в подкрепа на българските селскостопански стоки. „Като цяло, мога да кажа, че се сложиха основите, положиха се правила на отговорно отношение към парламентарната дейност с плътно присъствие в залата и контрол над гласуването. От януари ще тръгнат и биометричните данни, тоест – ще бъде зачеркнато гласуването с чужди карти категорично”, допълни лидерът на „Атака”. В тази връзка, той добави, че няма конституционен начин за изключване от Парламента на депутатите с „неизвинени отсъствия”, те могат да бъдат порицани и лишени от своите възнаграждения. „Останалото е преценка на хората, на избирателите, които да решат”, смята той.


„Скорост” по български
Автобус на столичния градски транспорт беше откраднат от обръщалото на квартал „Хладилника”. Веднага след това е започнало преследване от страна на полицията. Гонката е завършила на 6 км. от м. Ярема, около с. Железница, по посока Самоков. Крадецът е задържан. Той е на 29 години и не е криминално проявен.
По време на гонитбата крадецът е блъснал с автобуса леко Лада Нива на Осмо РУ на МВР и микробус. Няма пострадали по време на акцията.
В момента полицаите изясняват обстоятелствата около случая.
По информация на „Фокус” полицаите от столичното Осмо районно са проследили откраднатия автобус на градския транспорт посредством GPS-системата в превозното средство.

Двама полицаи са пострадали при преследването на откраднатия автобус в столицата
Автобус на градския транспорт, движещ се по линия 122, бе откраднат от началната му спирка в кв. “Хладилника”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Автобус “Мерцедес”, движещ се по линия 122 на градския транспорт, бе откраднат днес от началната му спирка в кв. “Хладилника”, където водачът му го е оставил за няколко минути без надзор. След получен около 14,40 часа сигнал в СДВР, незабавно са предприети оперативно-издирвателни и заградителни действия от Столичната дирекция и Областните дирекции в София, Перник и Кюстендил. Автобусът е засечен от полицаи от софийското Осмо Районно управление. При преследването похитителят е ударил цивилен микробус и се насочил срещу полицейския автомобил “Лада Нива”. Двамата полицаи, които с риск за живота си са успели да го задържат, са леко пострадали. Оказана им е медицинска помощ. В момента на мястото се извършва оглед от група за тежки криминални престъпления към СДВР. Задържаният мъж, който не е носел в себе си документи за самоличност, е на около 28 години. Работата по случая продължава.

Крадецът на автобуса в столицата не е криминално проявен
Крадецът на автобуса в столицата е задържан. Това потвърдиха пред Агенция “Фокус” от пресцентъра на МВР. Крадецът е заловен на 6 км от м. Ярема, около с. Железница, по посока Самоков. Задържаният е на 29 години. Той не е криминално проявен. По време на гонитбата крадецът е блъснал с автобуса леко Лада Нива на Осмо РУ на МВР. Той е ударил е микробус. Няма пострадали по време на акцията.
В момента полицаите изясняват обстоятелствата около случая.

Проследили откраднатия автобус чрез GPS-системата на градския транспорт
Полицаите от столичното Осмо районно са проследили откраднатия автобус на градския транспорт посредством GPS-системата в превозното средство, научи Агенция “Фокус”. Така те са знаели накъде се движи откраднатото превозно средство. Все още няма информация какъв е крадецът.
Откраднатият автобус на градския транспорт в столицата бе намерен и задържан в м. Ярема, след Железница, по пътя в посока Самоков. По време на екшъна е имало и пътно-транспортно произшествие като по непотвърдена информация – блъсната е полицейска Лада „Нива”. Повикана е и линейка, тъй като вероятно има един пострадал.
Както „Фокус” първа съобщи – от обръщалото на кв. „Хладилника” бе откраднат автобус на Столичния градски транспорт, марка „Мерцедес”.

Един пострадал има покрай инцидента с откраднатия автобус на градския транспорт
Крадецът на автобуса в столицата е задържан в м. Ярема, след Железница, по пътя в посока Самоков, научи Агенция “Фокус”. По време на екшъна е имало и пътно-транспортно произшествие като по непотвърдена информация – автобуса е блъснал полицейска Лада „Нива”. Повикана е и линейка, тъй като вероятно има един пострадал при произшествието. Не е известно дали е от пътуващите в колата или - крадецът на автобуса.
Както „Фокус” съобщи – от обръщалото на кв. „Хладилника” бе откраднат автобус на Столичния градски транспорт, марка „Мерцедес”, от малките. Информацията бе потвърдена от МВР.

Агенция “Фокус” припомня:
22 септември 2009 г.
15-годишен ученик от Бургас, станал известен с маниакалното си желание да шофира, краде автобус за трети път. Около 23.30 часа в понеделник, в Четвърто РУ е получен сигнал, че в района на битака в комплекс "Меден Рудник" непълнолетен младеж управлява автобус "Сетра" с бургаска регистрация.
Автопатрулът установява, че на главния път срещу бл. 467 в комплекса, в посока с. Твърдица, е паркиран обявен за откраднат автобус, собственост на частна фирма. Около возилото имало група младежи, сред които и момчето, известно на полицията с екстремните си отвличания на автобуси, паркирани в комплекс "Меден Рудник". Младежът е откраднал "Сетра"-та. Мотивите му, както и в предходните случаи, са свързани с непреодолимото желание да стане автобусен водач.

6 септември 2009 г.
На 6 септември около 12.50 ч. в Първо Районно управление на МВР - Бургас е получено съобщение от 44- годишен бургазлия, за това че е откраднат автобус, собственост на "Слънчев бряг - Автотранспорт 2000" АД. Шофьорът разказва, че на 3 септември около 22.00 ч. е паркирал на ул. "Мария Луиза" срещу дом №9 автобус "Юнкер дювил", с бургаска регистрация. Три дни по късно, в неделя, той установил, че автобусът е откраднат. Около 13.00 ч. същия ден автобусът е открит паркиран в района под кръстовище "Битака" в посока с. Твърдица срещу Пречиствателната станция. От проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия е установен извършителят на престъпното деяние - 15 годишния Д.Г. от Бургас.

20 май 2009 г.
15-годишно момче е заловено от бургаската полиция заради неправомерно шофиране на автобус. Сигналът за откраднат автобус е подаден от 45-годишен мъж от комплекс "Меден рудник".
След бързи действия, полицаите установяват, че крадецът е момче на 15 години от същия комплекс, у което са открити десет връзки с ключове и кочани с билети на стойност 900 лева.


“Азиан трибюн”: България и Шри Ланка ще развиват двустранното си сътрудничество
Коломбо. Президентите на България и Шри Ланка потвърдиха възможностите за развитие на двустранния политически диалог и сътрудничеството в икономическата, културната и други свери от взаимен интерес. Това се посочва в съвместно изказване до медиите, разпространено от външното министерство в Коломбо, съобщава на електронната си страница вестник “Азиан трибюн”.
Президентът на България Георги Първанов, който е на еднодневно посещение в Шри Ланка, се срещна с президента Махинда Раджапакса в Храма на дърветата в столицата Коломбо.
„Подчертано бе, че и двете страни се радват на чудесни сътрудничество в рамките на ООН и други международни организации”, се отбелязва в изявлението.
По време на срещата президентът на Шри Ланка е информирал своя гост за усилията на правителството за възстановяването на страната след въоръжения конфликт, станало възможно с победата над „Тигри за освобождение на Тамил Илам”.
„Българската страна изрази надежда, че този процес ще бъде успешно завършен със същественото участие на всички етнически и религиозни общности, като се запази суверенността и териториалната цялост на Шри Ланка, в съответствие с принципите на демокрацията и зачитането на човешките права, включително и завръщането на бежанците по родните им места”, се казва още в информацията.

„Дойче веле”: ЕС призова Владимир Путин да не заплашва Европа със спиране на природния газ
Брюксел. Европейската комисия призова руския премиер Владимир Путин да не заплашва Европа с възможни спирания на доставките на руски природен газ за европейските потребители поради опасения за платежоспособността на Украйна като транзитна страна, предаде радио „Дойче веле”.
Осигуряването с газ на милиони граждани на Европейския съюз за отопление не трябва да се превръща в предизборна тема, заяви представител на Еврокомисията. По този начин той реагира на изявлението на Путин, че Украйна очевидно отново изпитва финансови трудности и затова доставките на руски газ за Украйна и Запада могат да се окажат под заплаха.
Представителят на Еврокомисията изрази мнението, че тези изказвания на Путин са част от предизборната кампания в Украйна и подчерта: „Ние няма да позволим да бъдем въвлечени в предизборната кампания и не можем да допуснем гражданите на Европа да пострадат в резултат на потенциален конфликт между Русия и Украйна.
През януари 2010 г. в Украйна ще се проведат президентски избори, на които ще се противопоставят проевропейски и проруски сили.

„Индипендънт”: Готов ли е Дейвид Милибанд да напусне потъващия кораб на лейбъристите?
Лондон. Шансовете на Дейвид Милибанд да стане външен министър на Европа нараснаха значително вчера, след като стана ясно, че най-високопоставената фигура в ЕС води неофициална кампания в подкрепа на британския първи дипломат, пише „Индипендънт”.
Вероятността г-н Милибанд да изостави Лейбъристката партия по пътя й към загубата на парламентарните избори, се увеличи с новината, че председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу го подкрепя за новия пост в ЕС.
Въпреки че г-н Милибанд публично настоя, че „не е свободен” и „не е кандидат”, говори се, че бил истински заинтригуван, след като високопоставени представители на срещата в Брюксел миналата седмица сигнализираха, че той е идеалната кандидатура. Но интересът му към тази позиция означава също, че е готов да се откаже от надеждата да наследи Гордън Браун като лидер на лейбъристите преди изборите във Великобритания, с което можеше да минимизира или дори да предотврати електоралната катастрофа на своята партия.

„Сънди телеграф”: Британците не искат нито Блеър, нито Милибанд на работа в ЕС
Лондон. Голяма част от британските пълнолетни граждани не искат нито Тони Блеър, нито Дейвид Милибанд да получат високопоставени постове в Европейския съюз, показва нов сондаж на агенция Ай Си Ем, поръчан от „Сънди телеграф”.
Анкетата показва, че 53% от респондентите смятат, че бившият министър-председател на Обединеното кралство не е подходящата личност за президент на ЕС, след като Лисабонския договор влезе в сила във всичките 27 страни-членки.
Около 48% не искат министърът на външните работи Дейвид Милибанд да бъде избран за първия „външен министър” на ЕС, още един нов пост, предвиден в Лисабонския договор.

„Айриш сън”: Гордън Браун тайно подкрепя Дейвид Милибанд за президент на ЕС
Лондон. Британският премиер тайно подкрепя избирането на британския външен министър Дейвид Милибанд за първия президент на Европейския съюз, за да помогне на свой привърженик да бъде избран за следващия лидер на Лейбъристката партия, пише вестник „Айриш сън”.
Очаква се, че Милибан ще се кандидатира за лидерския пост в Лейбъристката партия през
следващата година, в случай че партията изгуби властта в резултат на предстоящите парламентарни избори.
Отпътуването на Милибанд за Европа би увеличило шансовете ма избраните от премиера кандидати, Ед Болс или Ед Милибанд – брат на външния министър, да спечелят надпреварата за лидерското място в партията.
Британското правителство подкрепя избирането на Дейвди Милибанд за президент на ЕС, защото бившият британски премиер може да не спечели надпреварата за поста, добавя изданието.

Протекционизмът пречи на възстановяването на световната икономика, според китайски банкер
Кувейт. Високопоставен служител в китайската централна банка предупреди, че растящият търговски и инвестиционен протекционизъм остава една от основните заплахи пред възстановяването на световната икономика, предаде АФП.
„Забелязахме, че основните заплахи пред възстановяването на световната икономика остават”, каза Ли Донрон, помощник-управител на Народната банка на Китай, по време на изказването си на Финансовия форум в Кувейт. По думите му, това включва „растящият търговски и инвестиционен протекционизъм, продължителната дисфункция на финансовата система и недостатъчната координация на макроикономическите политики”.

Възстановяването на икономиката на САЩ ще протича неравномерно и ще отнеме много време, каза Тимъти Гайтнер
Вашингтон. Възстановяването на икономиката на САЩ ще протича „до някъде неравномерно” и ще отнеме много време, каза американският министър на финансите Тимъти Гайтнер в интервю за телевизия „Ен Би Си”.
По неговите думи, най-трудно ще бъде да се възстановят изгубените работни места и доверието на частните инвеститори.
Кризата стана причина за големи загуби, но налице са явни признаци за началото на възстановяването на икономиката, отбеляза Гайтнер. На въпроса, дали рецесията в страната е приключила, американският министър на финансите отговори, че отговорът на този въпрос ще може да бъде даден от икономистите след няколко години.

Татяна Дончева: Не може в момента работническата класа да бъде срещу социалистическата партия в голяма си част
София. Има неща, които досега социалистическата партия не е казала. Ние, като партия, трябва да си отговорим на въпроса защо приключихме нашето управление преди няколко месеца така – дали причината е само управлението на тройната коалиция, поведението на някои дейци на социалистическата партия, някои управленски решения на правителството или има и нещо друго, което на фона на тези грешки, които са свързани с всяко управление, са дали много по-големи поражения, отколкото е нормално в такива случаи. Това каза в интервю за предаването „На четири очи” по Нова телевизия Татяна Дончева от БСП. Тя добави, че не може в момента работническата класа да бъде срещу социалистическата партия в голяма си част и да не вижда в нейно лице защитник на нейните права и интереси. „Не може и младото поколение на нацията, което по дефиниция на всякъде по света е ляво, тука да бъде антиляво”, поясни Дончева.
Във връзка с доклада на ДАНС, който беше публикуван в интернет, Дончева заяви, че той след като е бил връчен на премиера, до него са имали достъп и широк кръг лица. „Трябва да вкарате в кръга лица, които са имали достъп, например – лицата, които са го съчинили и това не е само Драшков, а там е и съпругата на Цветан Цветанов”, заяви Татяна Дончева. На въпрос кой е заинтересован от оповестяването на доклада , тя заяви, че „разни посоки може да са заинтересовани”.

ГОСПОЖО ДОНЧЕВА! КЪМ ДНЕШНА ДАТА В СТРАНАТА НИ НЯМА РАБОТНИЧЕСКА КЛАСА. ПОСЛЕДНАТА СЕ ФОРМИРА ОТ ЗАЕТОСТ НА БЪЛГАРИ ВЪВ ФАБРИКИ И ЗАВОДИ, КОИТО ВАШАТА ПАРТИЯ РАЗПРОДАДЕ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, ПОРАДИ КОЕТО И НЯМАМЕ ТАКАВА.

ИМАМЕ ОБАЧЕ КЛАСИТЕ: НА БЕЗРАБОТНИТЕ, И АКТИВНОТО ПЕНСИОНЕРСКО СЕЛЯЧЕСТВО в болшинството си формирано от вашите среди пак – обществен факт.

А ДНЕШНОТО МЛАДО ПОКОЛЕНИЕ Е САМО ДЯСНО ОРИЕНТИРАНО, НАБИЙТЕ СИ ГО В ГЛАВАТА, ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ, и имаме много мъничко леви, с произход основно от вашите си комунистически семейства, които не се свършват да му се не види!

ОКАЗА СЕ, ЧЕ СТЕ ГОЛЯМА КЛЮКАРКА ГОСПОЖО (по повод съпругата на ...) И ПОНЕ ВЕДНЪЖ ОПРЕДЕЛЕТЕ ПОСОКАТА НА “ВЯТЪРА” НАЛИ СТЕ ПОЛИТИК – лесно е! Плюнчите си пръста и го ... въздигате!

ДОНЧЕВА, ВЕЧЕ СТЕ МИ ДОСАДНА С ИЗКАЗВАНИЯТА СИ, ЗАЩОТО СА МНОГОБРОЙНИ, КЛЮКАРСКИ, НЕПРОФЕСИОНАЛНИ И ДРАЗНЕЩИ. ЧАО.


Младежкото обединение на БСП критикува 100-те дни на управляващите с декларация
(тия пък лигльовци какви ги дрънкат! Баба БКП/БСП си ги изучва закономерно през тези 20 години, за тях пак си съществуват привилегии и днес, а останалото болшинство младежи тъне в мизерия, принуждават се децата ни да тръгнат от най-ранна възраст на работа, защото парите в семействата им не стигат даже за изхранване, после били “неграмотни”. Я хващайте мотиките “леви копелдаци” и да ви видя на полето какви ще ги дрънкате, гадни наркоманчета, убийци и екстра олигофрени!

София. Младежкото обединение на БСП излезе с декларация за 100-те дни на управление на правителството, съобщиха от пресцентъра на партията. В анализа си за 100-те дни от управлението на Бойко Борисов, младежите в БСП изразиха притеснение от липсата на сериозна законодателна дейност, за сметка на откровено лобистки закони. Управляващото мнозинство се опира на неофициална, но действаща четворна коалиция, в която влизат ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и Атака. Оформя се опасен вътрешен кръг между ГЕРБ и крайнодясната националистическа партия Атака, смятат младежите.
Те застават зад огласяването на всяка корупционна практика, но настояват управляващите да спрат с канонадата от непотвърдени обвинения и да се заемат с обективна ревизия на всички кабинети на прехода, ако наистина целта им е да излязат „на чисто”.
Мерките, които се предприемат често са в противоречие с реалната икономическа ситуация. Проектобюджетът за 2010 г. отразява липсата на приоритети за справяне с последствията от световната икономическа криза. Той е хаотичен и в него всеки сектор е приоритет, каза икономистът Драгомир Стойнев, депутат от 41 НС. Не е ясно откъде правителството ще намери 400 млн. лв., за да намали осигуровките с 2%. Да, предишното управление ги свали с 11%, но тогава страната се намираше в безпрецедентен икономически растеж, коментира той. На фона на обявеното от Франция, Германия и Белгия излизане от кризата, у нас се замразяват заплати, пенсии, детски надбавки, разходите за общините драстично намаляват, държавата няма да участва с 15% съфинасиране на общините по проекти, което е пагубно за бедните общини, смята Стойнев.
БСП трябва да използва потенциала на младите в цялата организация. Самите ние ще се преборим за това с качествени и идеи и много работа, каза на пресконференцията председателят на МО Явор Гечев. За негови заместници днес бяха избрани Трендафил Величков, който ще отговаря за организационната дейност, Драгомир Стойнев – за политическите платформи и секторните политики и Галина Асенова, чийто ресор са връзките с гражданското общество, НПО и студентските съвети. .
На днешното заседание младежите избраха ръководство от 15 души. То е формирано на експертен принцип. Членовете му са специалисти в секторите на икономиката, местната власт, връзките с неправителствени и студентски организации, международните отношения, политиката и организационната дейност. В него има и по един представители на 6-те региона за планиране в страната – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен.
Съставът на новото ръководството е резултат от целта на Младежкото обединение – да генерира политики и предложения в основните сектори на обществено-политическия живот. То ще разработва реални управленски предложения и законодателни инициативи, които да бъдат реализирани чрез политическото представителство на БСП в Народното събрание.

”Стийлгуру”: Акционерите на „Кремиковци” отхвърлиха плана за възстановяване
София. Акционерите на изпадналия в затруднение металургичен комбинат „Кремиковци” са отхвърлили плана за възстановяване, предложен от назначения синдик Цветан Банков. Притежателите на акции не желаят плана, предвиждащ рекапитализиране на дълга от 944 млн. лева към кредиторите в дялове от предприятието, предаде специализираното електронно издание ”Стийлгуру”, позовавайки се на български медии.
Крайният срок за притежателите на облигации да вземат крайно решение по плана за възстановяване на „Кремиковци” е 9 ноември 2009 г.

Стийлгуру”: GCCSI ще консултира България за строителството на ТЕЦ „Марица Изток 4”
Канбера. Базираният в Австралия Световен институт за улавяне и съхраняване на въглероден двуокис (GCCSI) ще консултира България за строителството на ТЕЦ „Марица Изток 4”, с технология за ниски въглеродни емисии при използването на въглища. За това са се договорили българския министър на енергетиката Трайчо Трайков и Ник Отер, ръководител на института, предаде специализираното електронно издание ”Стийлгуру”. двамата са се срещнали по време на официалната визита на министър Трайков в Канбера. Двамата са обсъдили и евентуалното членство на страната ни в института.

България има специфичен монетарен режим и трябва да избягваме големите бюджетни дефицити, каза Пламен Орешарски
София. Бюджетът за следващата година е дефицитен и съм разочарован от това. Би било хубаво да се положат още малко усилия, да се балансира бюджетът. Докато се приеме едни бюджет, винаги могат да се направят поправки, стига мнозинството да има волята. Това каза в предаването “Неделя 150” на БНР Пламен Орешарски, министър на финансите в кабинета „Станишев”. Той допълни, че ако погледнем в бюджетите на водещи в Европа икономики, ще видим катастрофични дефицити, като някои ще бъдат дори двуцифрени. Бившият министър даде за пример страни като Германия, която очаква 7-8% бюджетен дефицит, Англия, където се очаква над 10% дефицит, а в съседна Гърция – над 12%. Орешарски подчерта, че България има специфичен монетарен режим и трябва да избягваме големите бюджетни дефицити, ако искаме да съдействаме за поддържане на монетарния режим. Според него, има и текстове, които отварят дефицита. „В цифрите стои числото 1% от БВП, но в преходните разпоредби има текстове, които позволяват на правителството да го увеличи, ако приходите или разходите на НОИ например не се движат спрямо планирания сценарий, ако се движат по песимистичен сценарий”. Той подчерта, че отварянето на размера на дефицита внася несигурност.
Бившият финансов министър разкритикува Бюджет 2010 и по отношение на приоритетите, заложени в него. „И без това приходите са малко, би било да се фокусираме върху един-два”. В бюджета няма ясни насоки на реформи. Според него, няма ясни насоки на реформи, както и по сектори да се коментират какво точно ще се прави в отделните сфери. От думите му стана ясно още, че Бюджет 2010 е труден, прави се в условия на продължаващо негативно влияние на икономическата криза. По обеми, според него, бюджетът за следващата година е същият, даже и малко по-нисък. Орешарски изказа мнение, че ако европейските фондове тръгнат в по-ускорени темпове, това би смекчило частично.

Проф. Стоян Денчев: Българинът се нуждае от празника на народните будители
София. Българинът се нуждае от празника на народните будители. Вътре в душата на всеки един от нас съществува позитивно отношение към нашите предци, обогатили българската духовност и направили така, че тя да се запази. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” ректорът на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) проф. Стоян Денчев.
„Благодарение инициативата на господин Константинов от сдружение „Мати Болгария”, е възобновено празнуването на този ден”, допълни той.
Проф. Денчев припомни, че с Окръжно с № 117-43 от 28 юли 1922 г. министърът на просвещението тогава дава основание да се започне празнуването на 1 ноември като Ден на народните будители. В документа са изброени имената на заслужилите български просветители и революционери и се казва, че трябва да се възпитават младите хора в дух на преклонение пред това дело не само от гледна точка на историята, но и от гледна точна на бъдещето на страната.
„В наше време има много хора, които биха могли да се наредят сред имената на будителите”, каза проф. Стоян Денчев. Той добави, че в тази връзка Съюзът на народните читалище е учредил преди 2 години наградата „Следовник на народните будители”. Носители на званието „Следовник на народните будители” са Йорданка Фандъкова, като зам.-кмет по образованието и науката в Столична Община; Кирил Ананиев – зам.-министър на финансите; Николай Бареков; проф. Боряна Христова – директор на Народната библиотека.
Тази година в Народната библиотека Върховният читалищен съвет връчи наградата на Валя Балканска, директорът на Столична библиотека Михаил Белчев, акад. Никола Съботинов, митрополит Неофит, кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев, областният управител на Перник Иво Петров, директорът на Италианския лицей Величка Велянова, директорът на Националната гимназия за древни езици и култури Гергина Тончева, зам.-главният редактор на в. „Труд” Никола Кицевски, журналистите Лили Маринкова и Величко Конакчиев.

Седма областна конференция на ДПС се провежда във Варна
Варна. Седма областна конференция на ДПС се провежда във Варна, предаде репортер на радио „Фокус” – Варна. Заседанието ще премине в три части. В първа част беше изнесен доклад на мандатната комисия за кворума, както и избор на водещи, секретариат и работни комисии на конференцията. Председателят на Областния съвет за ДПС – Варна Ерджан Себайтин изнесе отчетен доклад за дейността на движението през изминалия тригодишен мандат. II-та част на конференцията ще продължи следобед, като в нея ще бъде представен доклад на мандатната комисия, отчет на председателя на Областната контролна комисия, приемането на двата доклада и избор на председател на Областния съвет на ДПС. В III-та част ще бъде избран Областен съвет на партията, Областна контролна комисия и делегати за националната конференция.
Сред официалните гости на Седмата областна конференция на ДПС във Варна са депутатите Йордан Цонев, Касим Дал и Камен Костадинов, както и кметовете на общините Ветрино, Долни Чифлик, Аврен, Провадия и Дългопол.

Варненци шофират без включени на къси светлини фарове
Варна. Варненци шофират без включени фарове на къси светлини, показа репортерска проверка на радио „Фокус” – Варна. Както От днес в страната започва Акция "Светлина", която ще продължи до 1 март 2010 година. Водачите на МПС трябва да шофират автомобилите си с включени фарове на къси светлини и през светлата част на денонощието. Много рядко по варненските улици и булеварди може да се забележи автомобил с включени къси светлини. Освен това през днешния ден не се забелязва и активно полицейско присъствие по основните пътни артерии в града, което да следи за правилното изпълнение на разпоредбите в Акция „Светлина”.
Поредната превантивна инициатива на Пътната полиция цели ограничаване на предпоставките за тежки автомобилни катастрофи през есенно-зимния сезон с рисковите групи участници в движението - пешеходците и водачите с малък опит. Акцията ще протече на два етапа: предупредителен - от 1 до 8 ноември, и контролен - от 8 до 20 ноември. Затова в рамките на операцията пътните полицаи ще проверяват осветителните системи на автомобилите и сигнализацията на пътните превозни средства, включително велосипеди и каруци, състоянието на гумите и изправността на устройствата за измиване на предното стъкло. От 1 до 8 ноември включително, когато е предупредителният период на акцията, пътните полицаи само ще предупреждават водачите да отстранят неизправностите по автомобилите си, но след 9 ноември ще налагат санкции.
От Пътна полиция напомнят, че за неизправни светлини законът предвижда глоба от 20 до 150 лв. и отнемане на 5 контролни точки, а за управление на МПС с износени или повредени гуми паричната санкция е 50 лв. и отнемане на 6 контролни точки.

Андрей Печилков: Трябва да обърнем погледа на младежта към всичко ценно и светло от миналото ни
Смолян. Нуждата от създаване на празник на Народните будители е реакция на българският народ и неговите управници след претърпените две последователни катастрофи, когато националният дух е снижен. Това каза за радио „Фокус”–Смолян историкът Андрей Печилков. По неговите думи, опасенията от развитие на нихилизъм, нуждата от възстановяване и заздравяване на националното самочувствие, стремежът да се тласне енергията на хората към съзидание са сред основните мотиви, които подтикват инициаторите да превърнат спомена за гордото ни минало и почитане към заслужилите за България в официално регламентирано честване. „Първата наша грижа е да обърнем поглед на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество”, каза още Андрей Печилков. Той напомни, че по инициатива на сдружението „Мати Булгария” от 1990 година е възстановен в ежегодния ни празничен цикъл честването на Деня на народните будители. По неговите думи, първото документирано честване на будителите е в град Пловдив от група учители и ученици още през 1909 година. Официален празникът става през 1922 година по инициатива на министъра на тогавашното Народно просвещение в правителството на Български земеделски народен съюз, Стоян Марчевски. Изборът тогава е паднал точно върху тази дата и този ден, защото 1- ви ноември е денят, в който Българската православна църква е почитала паметта на Свети Иван Рилски, покровител на българския народ. Днес този църковен празник се чества на 19 октомври, но през 1922 година според тогавашния календар датата на празника е била на 1 ноември. Денят на народните будители е бил забранен за честване през 1945 година, каза още историкът Андрей Печилков.


ПО ДНЕС +

Първите осем!
И така, първите 8 години на ДНЕС+ вече са история.
За това време в България се смениха 3 правителства (на СДС, на коалицията НДСВ, ДПС и на тройната коалиция - БСП, НДСВ, ДПС).
Президент на страната стана Георги Първанов! После го преизбраха. Перник смени Правец, за да дойде ред на Банкя!
Бяхме приети в НАТО и ЕС!
Преживяхме бури, земетресения, наводнения и безброй други катaклизми, стачки, икономически чудеса и финансови кризи.
Според bgcounter.com, ДНЕС+ е навъртял около 7,3 милиона уникални посещения и над 22 милиона презареждания.

По-важно, обаче, е друго!
Не пожълтяхме! По-скоро - посиняхме от ударите, които превъзмогнахме!
Напук на тенденциите, ДНЕС+ съществува заради читателите си, а не за да документира гениалността на работещите в ДНЕС+!
Винаги сме защитавали слабите! И за нас това е много по-важно от фактът, че ни е стискало да влезем в битка със силните.
Не знам дали героите на нашето време си дават сметка, но архивът на ДНЕС+ съдържа над 300 000 материала. И е достъпен за всеки! Безплатно! Някой ден нашите деца и внуци здраво ще се посмеят. Може би през сълзи...
Нямаше да сме това, което сме днес, ако не бяха приятелите ни, партньорите ни и рекламодателите, които ни се довериха.
Благодарим Ви!
Антон Луков

СДС прилича на къща с канибали
СДС стартира последния сезон с нов епизод от сериала "Сълзи над Раковски" или "Брак с чужденец" - с много сълзи, с много домашно насилие и с безгранична любов към насилника (Стокхолмски синдром по Кърниградски).
Смелите седесари на висок глас вече се осмеляват да кажат това, което твърдя от година и в което цяла България се убеди, а именно, че партията е превзета, работи по чужди правила и съгласно чужда воля. Много добре си спомням какво е да си замерян с компромати и заливан с лъжи. Този период в моя живот дължа изцяло на СДС. Всички знаеха откъде идват компроматите срещу мен.
Решиха обаче, че това е мой личен проблем, а не атака срещу СДС. Така пропуснаха, че атаките срещу мен са начало на война срещу СДС. Сега с половин уста се обяснява колко демократичен устав съм оставил на СДС и защо той не трябва да бъде променян. Сега осъзнаха какво мощно оръжие можеше да бъде този устав срещу чуждата воля.
Онези, които гласуваха моето изключване, сега признават, че това е било двоен стандарт. Според тях най-големият нарушител на устава се оказа сегашният председател. Този щастлив притежател на два нови костюма и чифт нови очила има и нов прочит на демократичния устав на СДС.
Докато демократи с дългогодишна биография стояха със зяпнала уста, той с пухкавите си детски пръстчета ги местеше като пешки в схемите на Иван Костов. Все по-смело обясняват колко лош е за СДС Мартин Димитров, но така и не успяват да разберат, че конците на Мартин ги дърпа друг. И точно този друг е ликвидаторът на СДС. Вместо да се изправят срещу ликвидацията, те се ядат помежду си. Страхуват се от собствената си сянка, подозират заговори един срещу друг, разграничават се от кого ли не, дори замесват и моето име.
Аз обаче заявявам, че в упражнения по канибализъм не участвам. В изпълнение на чужди сценарии не участвам. Ролята на фигурант в чужди водевили не приемам. СДС заприлича на заключена отвътре стъклена къща, в която се ядат помежду си за забавление на Биг Брадъра.
Трябва да разберат най-сетне, че той нито е Биг, нито е Брадър. Докато се ръфат на месо, структура срещу структура, те оглозгват СДС до кокал. Ликвидаторът само трябва да изчака скелетът да бъде изчистен добре. И преди да го остави като експонат в музей, той трябва само да намери парцал, за да полира скелета на СДС. Това СДС не е СДС-то, за което хората искат да гласуват. Те не искат да гласуват нито за Биг Брадър, нито за музеен уредник, нито за фигурант с пухкави пръсти. Нито аз, нито хилядите симпатизанти смятаме, че мястото на СДС е в музея на историята. И ако не самите седесари, то хората ще намерят начин да запазят истинските демократични идеи.

Пламен Юруков/В-к "Стандарт

Т. Дончева: С помощта на БСП държавната собственост се превърна в частна по неясен начин
Тези 20 години ние сме се сблъсквали като партия с много обвинения. През 90-те години обвиненията бяха за лагерите, аз не бях виждали репресирани тогава, каза татяна Дончева от БСП пред Нова телевизия. Тогава ни се виждаше нещо от миналото. По този начин сме имали виждания по други проблеми, но след 10-15 години се разбра, че тези проблеми ни дърпат назад.
БСП не е казала много от тези неща, а трябва да ги каже - не защото съм против партията, напротив. Трябва да си отговорим на тези въпроси след тежкия резултат от изборите. Тези резултати не се са само заради участието ни в Тройната коалиция. Младите навсякъде по света се идентифицират с левите - у нас не. Според Дончева за това пречи миналото.
С помощта на БСП държавната собственост беше трансформирана в частна и хората не искат да се идентифицират с това. Това е емпиричен опит и дори от възрастното поколение, най-верните привърженици на БСП не приемат това.
Когато 1944 г. бъдещата комунистическа партия, тогава Работническа партия тя казва на хората сегашният свят е несправедлив. ще направим собствеността обща и справедлива. Какво стана през 90- години точно обратното.
Разграбването при Иван Костов беше вторият етап, първоначалното беше през началото на 90-те, когато се разби банковата система и се създадоха малките банки, където фалираха и изчезнаха парите на хората и това стана не без помощта на БСП.
Няма страшно да се каже, че това раздържевяване е било извършено по един грабителски начин и тези, които са го замислили не са си го представяли по начина, по който се е получило, допълни Дончева. Социалистическата партия, разбирайки, че заграбването е било несправедливо, е трябвало да предложи нещо, което ще омекоти или подобри направеното каза още тя. Не може работническата класа на България да бъде срещу социалистическата партия и да не вижда в нейно лице защитник на своите права и интереси, и не може младото поколение на нацията, което по дефиниция навсякъде по света е ляво - тук да бъде антиляво, каза още Дончева. На въпрос дали познава хора, които са получава „куфарчета”, Татяна Дончева отговори с думите, че има неща в развитието на българската икономика от 90-та година до сега, които нямат друго нормално обяснение. Била съм адвокат на т.нар. едър бизнес от ранните ’90 години до 1997 година и имам представа от много процеси и лица, каза още тя. По думите й, темата трябва да бъде изчистена от социалистическата партия. Безадресното пришиване на този проблем върху стотици членове на социалистическата партия, които са потърпевши, е несправедливо.
Относно твърдението на ген. Атанас Атанасов, че Дончева разчита на подкрепата на Бриго Аспарухов и Алексей Петров за избор на председател на БСП тя каза, че Бриго Аспарухов е организиран член на партията, който никога не е криел принадлежността си към партията. Подкрепата му към мен е сериозен комплимент, допълни Дончева. Алексей Петров няма никаква връзка с тази работа, категорична бе тя. Според нея Атанас Атанасов ще трябва да обясни кой е направил Алексей Петров служител на службите за сигурност и офицер под прикритие. Аз познавам Алексей Петров, имам коректни отношения с него, но достатъчно дистанцирани, заяви Татяна Дончева. Тя запита като какъв Алексей Петров се записва в ляв проект и като какъв той става личен съветник на председателя на ДАНС. Дончева заяви още, че няма никаква представа поради какви причини Алексей Петров е връчил доклада на ДАНС на премиера Бойко Борисов и допълни, че лица, имали достъп до него, са го тиражирали в интернет. По думите й това са лицата, които са го съчинили, сред които Иван Драшков и съпругата на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тя допълни още, че съпругата на Цветанов е трябвало задължително да бъде преместена на друга работа, където да няма достъп до изготвянето на доклади. Излизането на секретния доклад на ДАНС цели да се извади от медийното пространство темата за процеса в Белград, където премиерът Борисов трябваше да се яви като свидетел и където Сретен Йосич беше разпитван, каза още Татяна Дончева. /БГНЕС

Преизбраха Ерджан Себайтин за областен шеф на ДПС-Варна
Областният председател на ДПС-Варна Ерджайн Себайтин бе преизбран на поста. За него гласуваха 217 от общо 346-те делегати, участвали в VII-та областна конференция на партията. Другият претендент за поста - общинският председател на ДПС и зам.-председател на варненския Общински съвет Янко Станев получи 129 гласа.
Изготвяне на интегриран план за дейността на организациите по места и цялостна стратегия за развитието на ДПС, са двете основни цели, които си поставя областното ръководство. Ще продължи работата и за разширението на варненската организация на движението, стана ясно от думите на Себайтин, който представи отчет за изминалия мандат.

Младежите в БСП: Оформя се опасен кръг ГЕРБ - Атака
Младежите в БСП поставиха оценка на Бойко Борисов между 1 и 2. Единица за преписване и двойка – за това, че нищо не е свършил. Това стана ясно след заседание на младежкото обединение на БСП по повод 100 дни от управлението на кабинета „Борисов”.
Първо трябваше да излезе плана за управление на ГЕРБ, а след това и бюджетът за 2010 година. Това каза Драгомир Стойнев, председател на младежко обединение на социалистите. Разходите за общините са драстично намалени. Премахва се 15-процентното финансиране от държавата, което поставя в риск малките общини, допълни той.
Управляващите се държат като че още са в опозиция. Каза съветникът по икономически въпроси на бившия премиер Сергей Станишев.
Парламентът не защитава интересите на обществото по време на тази тежка икономическа криза, каза Явор Гечев, председател на Националния съвет на Младежкото обединение в БСП. Едва ли Бойко Борисов е бил отличник в училище, щом сам си е писал петица, каза Гечев. Ние го оценяваме по шестобалната система между единица и двойка. Единица за преписване, двойка – защото нищо не е свършил. Наблюдава се централизация на цялата власт в един човек, каза Гечев. Ако има неща в БСП – нека да излязат. Минаха 100 дни, а обвинения за бившите министри няма, никой не се извини, каза Гечев по повод изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов преди време, че ще има обвинени министри от бившото правителство. В България няма статистика върху мнението на младежта, има казионен дебат. И ние не можахме да реализираме Закона за младежта, каза Явор Гечев. Според него има затруднение в усвояването на еврофондовете в областта на земеделието, защото няма кредитен ресурс и хората се затрудняват да изпълняват проектите, /европейските проекти изискват съфинансиране – бел. ред./. Общественото доверие не работи в полза на ГЕРБ, хората искат реални действия, коментира резултатите от частичните местни избори в столичния район Илинден. Преди две години разликата между ГЕРБ и БСП в този район на София е била 7 % , а сега е по-малко от 1%. Това е правителство на скандала, разединението и конфронтацията, допълни общинският съветник и член на Младежкото обединение в БСП Калоян Паргов. Ние се стараем да правим промени в БСП. Да се чува гласа на младите, да се използва нашия потенциал, каза председателят на младежите в левицата Явор Гечев. На днешното оперативно бюро членовете на Националния съвет на Младежкото обединение на БСП приеха декларация за 100-те дни от управлението на кабинета на ГЕРБ. Според декларацията, управляващото мнозинство се опира на една неофициална, но действа четворна коалиция, в която влизат ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и „Атака“. В нея се оформя опасен вътрешен кръг между ГЕРБ и крайнодясната националистическа партия „Атака“. „Държавата „се управлява“ с взаимно изключващи се екстравагантни идеи и инцидентни проблясъци, зад които прозира не само некомпетентност, но и конфликт на интереси. Премиерът си позволява език, който разделя нацията и връща България назад във времето на тежко политическо противопоставяне. Той не забрави нищо старо, и не научи нищо ново, се казва в декларацията. - Убедени сме, че БСП няма да се подаде на натиска и ще бъде силна и единна, за да може да се заеме с основното – да бъде коректив на властта, да защитава левите и социалните идеи, да отстоява демократичните ценности и свободи.“, завършва декларацията на младите социалисти./БГНЕС

Положиха венци пред паметника на Паисий във Варна
С благодарствен молебен и полагане на венци с военен ритуал пред паметника на отец Паисий в Морската градина на Варна бе отбелязан Деня на народните будители. Молебенът отслужи варненският и великопреславски митрополит Кирил, а на тържеството присъстваха представители на централната и местната власт, депутати, почетни консули, дипломати, ученици от ОУ “Христо Ботев” и др.
По същото време във фоайето на регионална библиотека „Пенчо Славейков” бе открита изложба, посветена на празника, с акцент върху варненските будители. В нея са включени различни експонати, предимно книги от фонда на книгохранилницата и такива, посветени на Българската екзархия и желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул. Изложбата е подредена съвместно с Музея на Възраждането.

Безценни артефакти лежат в земите под Несебър
Хиляди безценни и уникални артефакти са скрити в земята, върху която днес се издига Несебър. Това е заключението на археолозите, които работят „на терен” в древната Месамбрия. През последното археологическо лято в некропола бяха открити 650 находки. Само две от тях, като историческа и археологическа стойност, изплащат всички инвестирани от общината средства в разкопките. Едната е червена ваза, използвана са поднасяне на вино, датирана от началото на IV в. пр. Хр., а другата е протоме /керамичен бюст на женско божество/, датирана от същия период. Вазата е с изключитерно прецизен рисунък на грифон, възседнат от менада, застанал срещу сатир. Вероятно е бил изработен от представително ателие в древна Атина, предполагат учените. Протомето е с изображение на женско божество, което се смята за закрилник на продородието, цикличността в природата и на света на мъртвите. Двата експоната са с изключително висока пазарна стойност, сподели ст.н.с. д-р Анелия Божкова от националния Археологически иститут с музей /НАИМ/ при БАН, ръководител на разкопките.
Приключилото археологическо лято продължи 7 месеца тази година. Всички открития представляват голямо национално богатство. Вече втора година в некропола на антична и средновековна Месембрия се провеждат спасителните разкопки. Те са изцяло финансирани от община Несебър. Мястото отредено преди време за строителството на административна сграда на Общината. Над 12 месеца е продължителността на теренната работа до сега. Проучени и документирани са над 950 гробни съоръжения от различни исторически епохи. Окончателното решение за съдбата на терена, върху който се проведоха археологическите проучвания, ще бъде взето от комисия, назначена от директора на НИОНКЦ, която ще заседава през следващите дни. Предложението ще бъде, върху една част да бъде проектирана и изградена новата административна общинска сграда, а откритите зидани гробни съоръжения да бъдат експонирани и социализирани по преценка на експертите и архитектите в заобикалящата сградата паркова или друга среда.
„Това, което ще ни изведе успешно от кризата е нашето уникално историческо и културно наследство, за което всяка година получаваме нови и нови доказателства.”, заяви в края на археологическото лято кметът на община Несебър Николай Димитров. Той изрази своето задоволство от резултатите и подчерта, че ръководството на общината е на правилен път за развитие. Още с встъпването си в длъжност новият кмет пое ангажимент в Несебър паралелно със сезонния да се развива културния, поклоническия и фестивален туризъм. В приоритетите на общината е все повече и по-активно да затвърждава мястото на Несебър в културната съкровищница на човечеството. От две години Несебър отчита огромен ръст именно на този вид туристи, които са по-висока категория и носят доста по-сериозни приходи отколкото организираните групи на сезонните туристи. Единственият български град в списъците на световните паметници е решил да използва пълноценно своя потенциал и така да се превърне в целогодишна туристическа дестинация.
Инвестирането в тази посока дава своите резултати. На бял свят излизат нови и нови артефакти от вековете преди Христа и след това, от Средновековието и Ренесанса. Кметът още веднъж напомни, че родолюбивата инициатива „Аз живея в Несебър”, ориентирана към младото поколение вече дава своите първи резултати. Градът все повече се пази от посегателства, като драскане по стените на обществени и частни сгради. И това е само първата стъпка, сподели Николай Димитров. Ние ще продължим да вменяваме на подрастващите, че да живеят в град с такова древно минало е превилегия, но и огромна отговорност. Общината ще продължи да заделя средства за разкопки, за възстановяване на църкви, за обогатяване на музея в града и повдигане самочуствието на българите, свързани с Несебър.
За приключването на археологическо лято 2009 г. в Несебър специален гост беше проф. Маргарита Ваклинова, директор на Националния археологически институт с музей при БАН. Тя сподели, че Несебър продължава да изненадва археолозите с неизчерпаемите съкровица от своите древни недра. А те от своя страна доказват, че Несебър е бил град с изключителна важност както в древността така и днес. Той е бил селище с изключително значение за Византийската империя, която е вложила в него много история. Проф. Ваклинова покани несебърската експозиция до гостува със специална изложба в залите на Националния археологически музей при БАН. Предвижда се още в края на тази година там да бъдат изложени част от най-ценните находки, а през април и май да бъде ситуирана по-мащабна експозиция за древна Месембрия. Светът оценява това което имате, подчерта проф. Ваклинова. Несебър се записва все по-сериозно и по-активно, с повече доказателства в световното историческо наследство. Древният град, според нея, винаги е имал масирана културна тежест в световен мащаб и това градира прогресивно вече няколко десетилетия.
Кметът Николай Димитров благодари на проф. Маргарита Ваклинова и Българската Академия на Науките за тяхната съпричастност и положително отношение към инициативите на общината и й поднесе изящна графика на древната Митрополия. Проф. Ваклинова се разчувства до сълзи и не скри, че за нея като специалист по средновековна история, това е безценен дар.
Днес от изключетелна важност в световното историческо наследство е не само да си значим паметник, но и да го доказваш непрекъснато. Грижите, поддръжката и новите разкрития трябва да продължават. Община Несебър го прави по възможно най-добрия начин. С инвестиране в разкопки, които изваждат на повърхността затрупани от хилядолетия пластове, наситени с невероятно ценни артефакти. От друга страна е инвестицията в съзнанието на гражданите, във възпитанието на подрастващите в дух на уважение и почит към предците, миналото и града, в който живеят. Тази политика особено много се оцени от ООН и ЮНЕСКО, поради което Несебър бе включен в голямото семейство на общините към Световната организация официално през месец септември 2009 г.

Няма коментари: