четвъртък, 12 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 12 НОЕМВРИ 2009



ПО НЮЗ.бг

Имаме си тайна коалиция, обяви Първанов
Тайната коалиция излезе наяве.
Това каза държавният глава Георги Първанов на извънреден брифинг по повод на надигналото се напрежение между правителството и президентската институция след спора за отзоваването на двамата ни посланици в САЩ и Турция.

Тайната коалиция е очевиден политически факт, категоричен е Първанов, като допълни, че се надява на стремежа му са политически дебат да не се отговаря с процедурни хватки.
Нека тръгне процедурата за импийчмънт, призова държавният глава.
Ставащото в последните дни е нелепо и от правна, и от политическа гледна точка, коментира Първанов.
Той припомни че вече е минал през няколко опита за неговото отстраняване от президентския пост и даде своето обяснение за сегашното намерение на мнозинството да поиска импийчмънт.
Ако има грешки, ако са виновни, ще подпиша без колебание указа, но не бих искал, не бива посланиците да стават жертви на политическото противопоставяне
Управляващите бяха подразнени от разномислието. Не става дума за критика, а за различна позиция по общите въпроси на прехода, подчерта Първанов.
Той припомни, че повод за бурната реакция на мнозинството е негово изказване на сбирка със студенти, по-късно определена като "вероломна" от неговите опоненти.
Според Първанов управляващите се дразнят не толкова от критика, колкото от стремежа да се формира коректив. „Ето го еднополюсният модел", посочи Първанов.
Според него сме свидетели на груб опит да се задуши разномислието още в неговия зародиш.
„За Костов и за Сидеров е ясно, че винаги са търсели повод за реванш за многобройните загубени битки, а за ГЕРБ - очевидно е стремеж нещата да се прехвърлят върху измислени проблеми, примерно - към миналото", коментира Първанов.
Той заяви категорично, че е готов да задълбочи спора "кой-кой е" в тези 20 години на прехода.
За конкретния случай за посланиците в Турция и САЩ Първанов обясни, че в 17.30 часа в деня преди заседанието на МС, на което е взето решението за отзоваването им, в президентската администрация е постъпило проекторешението за това.
То не е съгласувателната процедура, подчерта Първанов и коментира, че не е прилично в края на работния ден да се обадиш в президентската администрация и да искаш на следващата сутрин президентът да рапортува готов отговор.
Президентът заплашва да блокира външната политика на България. Не е разписан режим за съгласуване с президента за назначенията на посланици. Фактът, че е бил уведомен от Румяна Желева, е достатъчен.
Ив.Костов
Държавният глава изтъкна, че съгласувателната процедура не е измислена от него и че тя пази такива деликатни области като дипломацията и съдебната власт от излишни скандали.
Според Първанов двамата посланици вече са достатъчно дискредитирани, заради което е трудно да продължат дейността си на заеманите постове, но той подчерта, че държи, както е обявил вече, да получи целия обем информация в това число и обясненията на двамата посланици по случая.
„Ако има грешки, ако са виновни, ще подпиша без колебание указа, но не бих искал, не бива посланиците да стават жертви на политическото противопоставяне", заяви държавният глава.
Той е категоричен, че дипломацията е сред ключовите сфери, които не бива да бъдат засягани от „този поход към овладяване на структури".
Според Георги Първанов с министър Румяна Желева се разминават в критериите си за достатъчност на информацията.
Според нея проекторешението на Министерски съвет е достатъчна информация, а според държавния глава - не.
Първанов каза, че няма намерение да играе на инат - напук на правителството и подчерта, че е убеден, че в случая с двамата посланици диалогът няма алтернатива.
По повод исканията той да поднесе извинение на управляващите, като подпише указа за отзоваване на дипломатите, Първанов заяви: „Не съм окупирал чужди територии, за да отстъпвам".
Той е категоричен, че няма да има отстъпление от своите позиции.
Първанов посочи, че в двата си мандата с нито едно правителство не е стигал до задънена улица - „Обратното е криза между институциите".
Държавният глава отбеляза, че сегашните спорове няма да повлияят на средствата от еврофондовете - „Дайте да не се застраховаме отдалеч", добави той.
Според Първанов някои сега избиват комплекси - „Глупаво е да си мерим международните авторитети", изтъкна той по повод коментарите за поканите за честванията на 20 години от падането на Берлинската стена в Германия.
По повод подготвяната декларация от депутати за отзоваване на двамата посланици на България в Турция и САЩ, държавният глава призова българския парламент да не бъде превръщан в конвент, в революционен трибунал и да се уважава Конституцията.

Алексей Петров с ултиматум към Костов
Иван Костов, като шеф на комисията за контрол на ДАНС, злоупотребява с информацията, която се предоставя и дезинформира обществото.
Ако след това, което ще кажа в комисията, не бъдат предприети мерки, наистина ще изпълня обещанието си да назова сценаристи, актьори в тези големи сценарии, режисьори и разбира се със сигурност ще кажа имена
Ал. Петров
С това обвинение бившият съветник в ДАНС Алексей Петров влезе за изслушване от комисията за контрол на агенцията.
Той дойде по един от страничните входове, но не успя да избяга от малкото журналисти, попаднали случайно на влизането му.
Петров дава конкретни срокове на Иван Костов да си свърши работата като председател на комисията, иначе екссъветникът на агенцията е готов да оповести и интересни политически сценарии за ликвидиране на опоненти, както и за физическо ликвидиране на определени лица.
От думите му стана ясно, че е готов да оповести хората, дали му доклада, заради който бившият премиер Сергей Станишев стана обект на разследване на прокуратора.
В парламента Алексей Петров дойде с една папка с празни листи. „Дойдох тук да се включа активно. Има неща, които са важни.
Имам намерение да ги кажа тук, да се опитам да ги докажа, да ги илюстрирам разбираемо", обясни белите листи Алексей Петров.
„Като пример мога да посоча оповестения в последно време в медиите и обсъждания модел на моделирани може би в прехода на политиката процеси с отстраняване и ликвидиране на неподходящи хора", допълни още бившата барета.
Той не пожела да назове кой е бил ликвидиран и кой е поръчал отстраняването на такива неподходящи хора. Алексей Петров каза само:
„Нека първо пред комисията да кажа. Примерите са много".
Той изтъкна, че не са важни конкретните примери, а общият принципен модел, както и вредите, които е оказал този модел за целия народ.
На въпрос защо докладът на ДАНС е „разлюлял" цяла България, той отговори: „Ако преценят компетентните органи, които вече знаят какво се е случило с предаването на този доклад, те могат да го оповестят".
Той не даде конкретен отговор на въпроса кой му е дал доклада, само подчерта: „Ако след това, което ще кажа в комисията, не бъдат предприети мерки, наистина ще изпълня обещанието си да назова сценаристи, актьори в тези големи сценарии, режисьори и разбира се със сигурност ще кажа имена".
Също така Алексей Петров обясни пред журналистите, че не вярва на Иван Костов. „Не бих казал, че имам доверие на председателя на комисията г-н Иван Костов, защото той показа, че той злоупотребява с информацията, която получава тук. След това я интерпретира, даже бих казал, че дезинформира обществото и гражданите", коментира още бившата барета.
Има неща, според Алексей Петров, които обществото трябва да знае и други, които не трябва, защото застрашават националната сигурност.
Костов:
Нищо не ме изненадва след 20 години в българската политика... Мен лично ме смути това, което чух...
Попитан дали някой прави опити той да бъде стреснат и дали този човек е Иван Костов, Алексей Петров отговори: „Казах, че това е маниер на Костов".
Попитан в такъв случай дали хора около Иван Костов правят опит да го стреснат, той отговори: „Нима не е разбираемо. Сигурно е някаква тайна, че Атанас Атанасов се притеснява дали аз се занимавам с политика или не".
Според бившата барета ДАНС трябва да започне най-после да си върши работата. „Имам концептуални различия с това, което се случва сега и това, което сме правили", заяви бившата барета.
На въпрос занимавала ли се е агенцията с несвойствени неща, Алексей Петров отговори: „Проблемът е, че твърдим поотделно. Ето сега аз идвам да твърдя, а пък на тази кръгла маса (визира кръглата маса, организирана в парламента миналата седмица - бел. Ред. ) твърдяха други.
Трябва да се съберем заедно и може би тогава е необходимо да се чуят аргументите и в спора трябва да се чуе истината".
Преди да влезе при депутатите Алексей Петров още веднъж отправи своя ултиматум - ако комисията ДАНС не вземе мерки след информацията, която той ще каже на депутатите за контролиране на политико-икономически процеси в прехода чрез физическо отстраняване на хора, за да се постигнат определени цели, след това той ще оповести това, което знае публично.

След 2 часа и 30 минути
Разказах всичко, заяви Алексей Петров след като 2 часа и половина бе изслушван от депутатите в комисията за контрол на ДАНС.
Използвал и белите листи, с които дойде, за да илюстрира думите си, но без да рисува трупове, както сам уточни.
Пред медиите поясни, че на депутатите обяснил механизмите на посттоталитарния режим, използван от спецслужбите за ликвидиране на опонента или конкурента чрез дискредитация.
По думите на Алексей Петров през тази година и половина, откакто е създадена ДАНС, е правен опит да се ликвидира този модел.
„Страхувам се, че демонстрираният от мен модел може да бъде възстановен", коментира още бившата барета.
Според него не е сериозно да се твърди, че в агенцията има структури за рекет.
Попитан дали ще защити Сергей Станишев в ситуацията, в която бившият премиер е попаднал, Петров заяви:
„Обикновено съм свикнал да защитавам само добри действия и добри прояви. Не бих си позволил нито сегашния, нито предишния премиер да коментирам."
С медиите Петров пожела да си поговори за лихвите. Според него намаляването на лихвите е въпрос на активна политика.
„Аз лично твъърдя, че има форми, с които държавата може с последователни мерки да въздейства лихвите да бъдат свалени", допълни той.
Дори лихвите да паднат с 3 %, това няма да създаде конкурентна сред в България.

Три имена казал Алексей Петров
Шефът на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов заяви след изслушването на Алексей Петров, че имена не може да посочи, защото всичко било поверителна информация.
Въпреки това той поясни, че Петров не донесъл никакви документи, за да потвърди твърденията си.
Костов поясни, че чул 3 имена, но не уточни кои са те. На въпорос изненадан ли е от тези имена той отговори „Нищо не ме изненадва след 20 години в българската политика".
Аз чух много малко имена, каза обаче председателят на комисията за контрол на ДАНС относно информацията, предоставена му от Алексей Петров.
Иван Костов каза още, че му се счуло, че Алексей Петров заявил пред депутатите, че не е давал доклада на ДАНС на премиера Бойко Борисов.
За да е сигурен обаче той трябвало да провери стенограмата от заседанието.
След кратка проверка стана ясно, че Костов не чул добре. Оказа се, че Петров дал доклад на премиера Борисов, но не му дал доклада, който излезе в Интернет.Той различава двата доклада по определен признак, изтъкна Иван Костов. От доклада в глобалното пространство липсвали страници.
„Човекът е свободен българин, винаги може да го каже", така Костов коментира ултиматумът, който по-рано днес му отправи Алексей Петров.
Все пак комисията ще формира становище по изказванията на бившата барета.
Това, което се случва в България, липсата на върховенство на закона е ненормално, каза Костов помолен да коментира изказванията на Петров за политико-икономическия натиск за елиминиране на опоненти.
Лидерът на ДСБ изрази съмнение, че е правен опит да се елиминира схемата на посттоталитаризма, обрисувана от Петров пред медиите. Той не пожела да отговори дали в схемата има политици.
Мен лично ме смути това, което чух, призна председателят на комисията за контрол на ДАНС.

Янев иска чистка на неефективните инспекторати
Парламентарната комисия за борба с корупция изиска от премиера Бойко Борисов доклад за дейността на всички инспекторати към министерствата и други структури в държавата. Това съобщи председателят на комисията Яне Янев.
„Дали сме срок от 10 дена, в който Бойко Борисов да даде доклад за състоянието на инспекторатите и на тази база да решим каква да е следващата ни стъпка", каза Янев.
За инспекторатите той каза, че е с впечатлението, че те имат секретарки, коли, получават бюджетни средства, а не ги оправдават с дейността си.
В последния си годишен доклад главният прокурор посочва, че по-малко от 1% от преписките в ВКП са именно от тези инспекторати, изтъкна Янев.
Той е категоричен, че не може да има толкова антикорупционни структури в държавата, които стоят чисто фиктивно и не си вършат работата по закона.
Яне Янев каза че комисията ще отправи препоръки и към финансовия министър по отношение на бюджетите на всички антикорупционни структури в България.
Това са решили депутатите от комисията след разглеждането на проекта за бюджет за 2010 година.
Яне Янев съобщи още, че е подписал доклад до председателя на Върховния касационен съд да бъдат наложени глоби на четирима депутати, заради подадени със закъснение декларации за конфликт на интереси. Става въпрос за глобяване на Иво Димов от ГЕРБ, Иван Алексиев от ГЕРБ, Рушен Риза от ДПС и Михаил Михайлов от Синята коалиция.
Яне Янев поясни, че санкцията в този случай е 1000 лв. и съобщи, че в доклада е посочено, че е редно да се имат предвид смекчаващи вината обстоятелства, като например, че забавата може да е от технически характер. Законът изисква депутатите да подадат декларации в 7-дневен срок от полагането на клетва и спазването на срока е задължително.
Председателят съобщи още, че комисията препоръчва да се увеличи бюджета на комисията Кушлев във връзка с увеличените й правомощия и изтъкна, че в сравнение с останалите страни нашата комисия е с най-ниски правомощия.
Според Яне Янев бюджетът на комисията Кушлев трябва да се вдигне с 1 милион лева.
Парламентарната антикорупционна комисия възнамерява да направи още ред предложения, свързани с дейността на агенция „Митници", НАП, агенцията за следприватизационен контрол и др.
Според Яне Янев комисията може би ще препоръча да бъде закрита Агенцията за обществени поръчки.

За "циклични политически кризи" предупреждават от БСП
Атаката срещу конституцията и дестабилизирането на институциите ще доведе до циклични политически кризи.
За това предупреди Бойко Великов от Коалиция за България, цитиран от БНР, по повод конфликта между президента и премиера.
По повод многото критики срещу конституцията, той заяви: Тя е доказала през годините, че е балансирана и не дава превес на една институция над друга.
Припомняме, по-рано днес президентът заяви, че „тайната коалиция излезе наяве".
Нека тръгне процедурата за импийчмънт, призова още държавният глава на извънреден брифинг по повод на надигналото се напрежение между правителството и президентската институция след спора за отзоваването на двамата ни посланици в САЩ и Турция.

Ексагент на ДАНС разплита далаверите със заменки
Земеделският министър се е доверил на бивш агент на ДАНС да разкрие злоупотребите със заменки.
Това е Александър Михайлов, директор на Инспектората към МЗХ, който днес представи първите скандални сделки на 2 предходни правителства.
Изготвен е специален доклад, който вече е на разположението на прокуратурата.
Министърът на земеделието Мирослав Найденов е изпратил по e-mail доклада на ведомството за заменките на предходните 2 правителства със земя на селскостопанските училища в страната.
„Обработени са над 20 кашона документация", съобщи Найденов на брифинг във ведомството.
В повечето случаи заменките са правени от заместник-министри, стана ясно още от думите на министъра.
Според Закона за собствеността и ползването на земеделски земи заповедите трябва да се издават от министъра и не е предвидена нормативна възможност за преупълномощяване на други лица.
Затова Найденов настоява за тълкувателно решение от ВАС на този правен казус.
„Това означава, че всички заменки могат да бъдат обявени за нищожни", прогнозира Найденов.
Не се е водил абсолютно никакъв регистър на замените, допълни земеделският министър. Не е ясно на каква стойност са някои сделки, в чия полза са сключени.
Бившият агент на ДАНС Александър Михайлов представи подробности от своя доклад. От него е видно, че 2 кв. м. земя в Каварна струва 54 хиляди лева.
Това са най-скъпите 2 квадратни метра в България, категоричен е Михайлов.
Тук главно действащо лице е Нихат Кабил (бивш земеделски министър, б.р.), който сключил сделката като зам.-министър на своя предшественик Мехмед Дикме.
При тази сделка, както обясни Михайлов, са намалявани площи и не са прилагани коректно измененията на Наредбата за оценките.
Прилаган е по-нисък коефициент за площ, с което е ощетена държавата.
Имотът в Каварна е намален с 2 квадратни метра и вместо 500 дка е записан в сделката с площ от 499,998 кв.м.
Тънкостта идва в това, че ако е 500 дка, цената на имота се умножава по коефициент 0,5, а ако е под 500 - с 0,35.
Има случаи, в които земите са придобити непосредствено преди разпоредителната сделка, обясни още Александър Михайлов.
Дори има случаи, в които желаещият замяната не е бил собственик на земята, която е заменил.
В резултат на някои заменки държавата, по думите на Михайлов, е придобила разпокъсани и неатрактивни имоти във Видин и Монтана срещу земи на морето.
Също така заповедите за различните разпоредителни сделки се водили в различни дирекции на МЗХ и почти не могат да се открият, за да се направи справка.
Имотите са оценявани от външни оценители, тъй като в Инспектората към МЗХ нямат свои оценители. Освен това ведомствени оценители не могат да оценяват имоти, тъй като става въпрос за конфликт на интереси, обясни още Александър Михайлов.
Той посочи, че в момента тече проверка на сделка, в която една от страните е Солвей Соди.
Михайлов обаче не каза какво е участието на предприятието. Стана ясно само, че земя с един собственик е била част от разпоредителна сделка без участието на самия собственик.
По-любопитни заменки:
Ани Цветкова, Мариана Кръстева, Емил Кръстев, Емил Димитров придобиват с "помощта" на Нихат Кабил имота в Каварна, намален с 2 дка.
Фирма "Интернешънъл спорт къмпани" ЕООД дава 193 свои имота в Северозиточна България за 134 дка в Старо Оряхово. Сделката е разписана от Бюрхан Абазов.
Бюрхан Абазов "подпомогнал" и сделка в Кърджали. Себахтин Мустафа дава на държавата 2 свои имота - в с. Бойновци, Видинско и в с. Бойница, Кърджалийско.
От държавата получава над 13 декара в Кърджали.
Преписката по разпоредителната сделка е без подпис и печат. Също така данъчната оценка на 2-та имота в с. Бойновци и с. Бойница е 2166 лева. В договора е записана, обаче съвсем друга сума - 13 169 лева.
Ваньо Михайлов заменя 10 свои имота в Плевен, без обаче да посочва кои са тези имоти, които дава на държавата.
Заменката става за 3 дни, въпреки неясното разположение и квадратура на неговите имоти.
С помощта на ексминистър Валери Цветанов придобива 106 дка, имот, предоставен на Лозаро-винарската гимназия в града.

Обискираха домовете на 11 здравни служители
При акция на прокуратурата са претърсени 11 адреса на бивши служители в Министерство на здравеопазването (МЗ), Националната здравна каса (НЗОК) и Изпълнителната агенция по приходите (ИАЛ).
Някои от служители са заемали отговорни постове.
При обиските са иззети компютърни конфигурации и документи. Те касаят предмета на наказателното производство, свързани с разрешението за употреба, ценообразуването, договарянето и отпускането на лекарствени средства на лица, нуждаещи се от тях, включително и онкоболни.
Акцията е повод на воденото в Софийска градска прокуратура досъдебно производство за нарушения, допуснати при осъществяване на лекарствената политика в трите институции.

Търсят лекари за делото "Маргини"
СГС даде ход на делото срещу Маргините.
Болният обвиняем Иво Карагеоргиев - заради когото досега се отлагаха заседанията - на своя глава дойде в Съдебна палата, въпреки съществуващия за здравето му коронарен риск.
Той все още се лекува в болница, в която се връща след заседанието, като още няма и експерти, които да искат да го прегледат и да изготвят експертиза за здравословното му състояние.
Съдът е уведомил медици от ВМА по телефона, но те отказали. Лекарите от МВР болница също не желаят да участват в процеса.
Съдът е изпратил писмо и до министъра на здравеопазването Божидар Нанев с молба да посочи лекари, които да подпомогнат магистратите в трудната задача за намиране на експерти.
Отговор от МЗ обаче така и не дошъл.
Съдия Лада Паунова разпореди още едно писмо да бъде изпратено до здравното ведомство.
Денс бе разпитан и свидетелят Румен Николов - съдружник на Красимир Маринов във фирма "Интергруп".
В нея съдружници били и Маджо, и покойният вече бай Миле, стана ясно от показанията му.
Николов призна пред съда: "Фирмата не упражняваше търговска дейност". Не стана ясно обаче с какво се е занимавала тя, тъй като нито прокуратурата, нито съдът явно се интересуваха от тази подробност.
Свидетелят не познавал Иван Тодоров. Докторът (също вече покойник, б.р.) му бил известен от медиите.
Познавал обаче Любен Гоцев от фирмени коктейли.
Съдът разпореди след разпита на свидетеля останалите лица, които трябва да дадат показания, включително и Младен Михалев-Маджо, който - живее от години в Швейцария, да бъдат доведени принудително за следващото заседание.
Припомняме, братята Маргини и още трима души са обвинени за готвени убийства на генерала от запаса и бивш външен и вътрешен министър Любен Гоцев, Иван Тодоров-Доктора и близкия до групировката ТИМ Никола Дамянов.
Междувременно - след началото на процеса и ареста на обвиняемите - Доктора бе показно разстрелян в София, а Дамянов почина от инфаркт.

20 г. затвор за бивш активист на ДПС
20 години затвор при първоначално строг режим постанови силистренският окръжен съд за 31-годишния бивш активист на ДПС Сунай Ремзи, предаде БНР.
Той е признат за виновен за убийството на 25-годишният Марин Маринов от Силистра.
Ремзи ще трябва да плати и 80 000 лева обезщетение на семейството на жертвата и близо 8 000лв. съдебни такси.
Близките на Маринов заявиха, че не са удовлетворени от присъдата. Тя може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.

Припомняме, преди две години 25-годишният Марин Маринов беше намерен убит в заведение, собственост на Сунай Ремзи.
След убийството Ремзи избяга в Турция и беше обявен за международно издирване.
На 21 май турските власти уведомиха за задържането му.

Доган с нито едно присъствие в НС през октомври
Лидерът на ДПС Ахмед Доган и през октомври е отсъствал най-много от заседания на Народното събрание.
Според справката, качена на сайта на НС, той 14 пъти не е бил в пленарна зала.
За уточнение 14 са били общо заседанията на НС през октомври, което означава, че лидерът на ДПС не е присъствал на нито едно октомврийско заседание.
Със 7 го следва депутатът от Коалиция за България Евгений Узунов, чийто пълномощия бяха вчера прекратени от парламента по негова молба.

БНТ: Законът защитава новините на турски
В момента БНТ не може еднолично да свали новините на турски език.
Това заяви директорът на Националната телевизия Уляна Пръмова в дискусия на тема присъствието на новините на турски език в национален ефир.
Тя уточни, че в момента няма аргументи и мотиви, които могат да послужат за промяна на програмната лицензия на телевизията.
Пръмова информира, че въпросът за присъствието на турските новини в национален ефир е бил повдигнат преди месец пред СЕМ.
От там обаче категорично са заявили, че те (турските новини, б.р.) не са в нарушение на Закона за радиото и телевизията.
Ние казахме, че има проблем и напрежение по въпроса, изтъкна Пръмова и добави - но до дискусия не се стигна, защото те бяха категорични, че новините не са в противоречие със закона.
Шефката на БНТ разясни, че Законът за радио и телевизия е приет през 1998. След това с указ на президента той е върнат за преразглеждане.
Така през 99-а година в него е залегнала клауза, че трябва да присъстват предавания на майчин език в национален ефир.
Отбелязано е още, че хората, чийто майчин език не е български, имат право на предавания на родния им език в национален ефир. Това влиза в програмната индивидуална лицензия на БНТ от 2001-а година, по която телевизията работи и в момента.
Ако днес поискаме промяна в програмната лицензия, как според вас това ще стане, попита Пръмова.
Във връзка със започналата подписка срещу новините на турски език в национален ефир тя отговори - една подписка не е достатъчна и не решава нищо.
По думите на Пръмова със същата логика може да бъде направена подписка, например срещу предаванията за ромите, които се излъчват по БНТ, или някои други, защото не се харесват на определена група хора.
Нито една телевизия не променя програмната си лицензия заради подписка, категорична беше директорката на БНТ.
Тя добави, че макар и в момента въпросните новини да се гледат от едва 50-60 хил. души у нас, ако те бъдат свалени от ефир, това категорично ще е в нарушение на закона.
Вариантът те да влязат в регионална програма на БНТ също не е удачен, защото от една страна ще бъдат достъпни само за хората в конкретния регион, а от друга е ясно, че няма да обхванат тематика от национален обхват поради районната си обвързаност.
За мен въпросът може да бъде решен само при програмното развитие на телевизията и бъдещата цифровизация, подчерта Пръмова.
Всяко едно механично действие би имало негативен ефект и най-малкото не би било европейско, отбеляза тя.
Пръмова допълни, че промяна в програмната лицензия може да се направи само по искане на управителния съвет на телевизята и то при наличие на мотиви, които не са в нарушение на ЗРТ.
Шефката на БНТ изрази и личното си мнение за новините на турски език в национален ефир.

През 2009-а година ние сме много по-нетолерантни, отколкото преди 10 години, нетолерантни към различните и в крайна сметка към самите себе си, коментира тя.
Пръмова обаче беше категорична - Аз не защитавам новините на турски език, нито съм против тях.
Говоря обаче в контекста на Закона и общоевропейските конвенции, които са залегнали в Закона за радиото и телевизията, посочи тя.
Директорът на БНТ съобщи още, че телевизията е започнала национално обществено допитване относно програмната схема на телевизията.
Тя подчерта, че то не е конкретно за новините на турски език, но този въпрос присъства в него.
По думите й това проучване е различно от инициираното преди дни от премиера Бойко Борисов.
Запитана дали ако резултатите от него покажат ясно, че обществото не иска излъчване на новини на турски по БНТ и в такъв случай телевизията ще ги свали лиот ефир, Пръмова отговори:
Ако проучването покаже това, ние не само хипотетично ще можем да говорим за тяхното сваляне. Към момента обаче това ще бъде в нарушение на закона, подчерта още тя.
Според нея, дори ако новините на турски бъдат премахнати от национален ефир, те ще трябва да бъдат заменени с други предавания отново на турски, които са насочени към това малцинство, за да няма налице нарушения на закона.
Не ми се мисли след 20 години, когато ние според социологическите изследвания ще бъдем малцинство, ще трябва ли тогава да се питаме дали да има новини на български, посочи тя и допълни - „всяка нетолерантност се връща".
Директорката на БНТ посочи, че в много други европейски страни присъстват предавания на езика на малцинствата в конкретните държави.
Тя даде за пример германската националната телевизия, в която от 1964 присъства предаване на турски език. Дори Турция пусна новини на кюрдски, отбеляза Пръмова.
По време на дискусията остра позиция зае Данчо Хаджиев от телевизия СКАТ. Той беше категоричен, че управителният съвет на медията трябва да се събере и да вземе решение за премахването на новините на турски.
По думите му те „илюстрират турската инвазия, подпикаване на територия, а София се е превърнала в големия турски анклав".

У.Пръмова
Проблемът идва от това, че БНТ има само една програма, в която трябва да изпълни всичките характеристики, сведени от закона. Ако БНТ имаше две програми национални, не четири, колкото ще има някога, тези предавания щяха да бъдат във втората програма, както е в много страни на Европа и никой нямаше да се вглежда толкова в тях.

Импийчмънт на заден; Румяна Желева ще е българският еврокомисар
Импийчмънт.
„24 Часа":

Импийчмънт на заден
Една нощ време смекчи рязко позицията на премиера Бойко Борисов към президента Георги Първанов.
Късно във вторник премиерът бе категоричен, че ГЕРБ ще подкрепи искането на ДСБ и "Атака" за импийчмънт на президента.
Вчера по обед позицията му звучеше така: "Много е сложен казусът. Партньорите ни в парламента ни поставят в ситуация да трябва да подкрепим искането им за отстраняване на президента. Но подобно разклащане на институциите би имало сериозен отзвук извън България. Затова трябва да се намери разумен изход от ситуацията и да се направят необходимите отстъпки и от президентството. Да се нормализират институциите, ще е от полза за България.

Официално оповестиха кандидатурата ни за еврокомисар.
„Сега":
Румяна Желева ще е българският еврокомисар
Кандидатурата на Желева бе официално обявена от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че Румяна Желева е доказала професионалните си качества и като евродепутат и като външен министър и има много добра оценка за нейната работа. Били са проведени неформални разговори с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и политическите групи в ЕП относно кандидатурата на Желева. Борисов, заяви категорично, че България няма да се откаже от правото си да има еврокомисар. Относно изказванията на президента Георги Първанов премиерът обясни, че партиите от десницата поставят правителството в ситуация да подкрепи действията им.

Протести.
„Новинар":
Нови протести на лекарите заради орязания бюджет за здраве
Нови протести на лекарите се очертават пред Народното събрание заради орязаните пари за здравеопазване в бюджета за 2010 година. Това съобщи шефът на Лекарския съюз Цветан Райчинов. Протестите вероятно ще са в деня на гледане на бюджет 2010 г. в парламента. Представители на съсловните организации в здравеопазването и синдикатите се срещнаха със здравния министър Божидар Нанев и шефа на комисията по здравеопазване в НС Лъчезар Иванов. Здравният министър Божидар Нанев обясни, че в момент на криза не е необходим такъв натиск и се надява да не се стига до протести. По време на срещата той призна, че парите за догодина, отделени за здравеопазване, са „бюджет на оцеляването".

Поскъпване.
„Новинар":
Водата в 10 града поскъпва
От 1 декември водата в 10 града на страната да поскъпне с между 2 процента и 16 процента. Това предложиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Предвиденото увеличение на цените е близко до исканото от ВиК дружествата и се налага заради поскъпването на тока и увеличените разходи на операторите за добиване на вода с помпи, обясниха от комисията. Най-голям скок на цените ще има в Русе и Кубрат - с около 16 процента. Между 3 процента и 6 процента ще поскъпне водата в Хасково, Бургас, Разград, Силистра, Шумен и Исперих.

Орязването на разходите проработило
Над 18,5 млрд. лева са приходите в бюджета към края на септември.
Това е 56,9% от планираните за тази година, стана ясно на заседание на министерски съвет.
В доклад на финансовия министър Симеон Дянков се посочва, че отчетените постъпления са 88.8% от парите за същия период на 2008.
Октомври е първият месец, в който имаме балансирано салдо, заяви финансовият министър Симеон Дянков.
Намалението на бюджетния дефицит до септември идва само по линия на орязаните разходи е отчел още предед кабинета министър Дянков.
Според доклад на ЕК България ще е сред 5 държави членки, които ще приключат 2009-а без свръхдефицит, а за следващата година прогнозата сочи, че ще сме единствената страна в ЕС, чийто бюджет не прогнозира свръхдефицит.
Така, според финансовия министър, България ще покрие критериите от Маахстрихт.
"Очаквам да видя някакво съживяване от събиране на ДДС", каза още Дянков.
Реформите продължават, коментира още финансовият министър и допълни, че резултат може да се очаква през 2010.
"Аз очаквам по-добри резултати през ноември и още по-добри за декември", заяви още финансист номер 1.
Информацията, че ще бъдат намалени помощите за раждане на близнаци ще бъдат отменени, Дянков също определи като "техническа грешка".
Това посочи по-рано днес и социалният министър Младенов.
Данъчните приходи са 14 868,0 милиона лева, което е 80,3% от общите постъпления. От преки данъци в хазната са влезли 3 021,8 милиона лева, а от косвени - 7 455,0 млн. лева.
Приходите от ДДС са 4 516,8 млн. лева. От акциз са внесени 2 839,6 млн. лв., което е намаление с 2,8% спрямо предходния период.
Приходите от социалноосигурителни и здравни вноски към края на септември са 3 878,5 милиона лв.
Авансовите плащания от ЕС са 1 046,1 млн. лв., стана още ясно от доклада на финансовия министър.
Към края на септември бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е отрицателно - минус 552,3 млн. лева.
В докалда си финансовият министър отбелязва, че предприетите мерки от правителството започват да дават резултати.
Бюджетният дефицит на месечна база е намален над 5 пъти още през август спрямо юли.
Към края на септември фискалният резерв е 7 691,4 милиона лева.
Разходите по консолидирания бюджет, включващи и вноската ни за ЕС са 19 077,5 милиона лева, което е 62,8% от годишния разчет.

Долният праг за имотния данък пада
От догодина общините ще имат възможност не само да вдигат данък сгради, но и значително да го намаляват.
Депутатите от бюджетната комисия одобриха предложението на Димитър Главчев от ГЕРБ долният праг на имотния данък да се свали драстично.
В момента местните власти определят размера на данък сгради в коридора от 0,5 до 2 промила в данъчната оценка. От догодина кметовете, които разчитат на повече собствени приходи и искат да облекчат гражданите си могат да слязат до 0,1 на хиляда. Горната граница се вдига от сегашните 2 на 2, 5 промила.
Простатата сметка показва, че при данъчна оценка от 25 хиляди лева, например за гарсониера в София, данъкът догодина би могъл да бъде 2 лева и 50 стотинки, ако общината избере най-ниската ставка, или 62 и 50 лева, ако избере най-високата граница.
За сравнение тази година минималният данък би могъл да е 14 и 50 лева, а максималният 50 лева.
Депутатите решиха още от догодина данък сгради да се плаща за имоти над 1 680 лева. До сега налог дължаха само онези хора, чиято собственост беше над 2 520 лева.

Лидер на сърбите в Босна се отказа от политиката
Бившият лидер на сърбите в Босна и Херцеговина Биляна Плавшич заяви, че няма да се върне в политическия живот, предаде АФП.
Това е нейното първо изказване за намеренията й след като преди дни беше освободена от затвор в Швеция, след като тя излежа две трети от 11-годишната си присъда. Часове след това се появиха спекулациите, че Плавшич няма да устои на изкушението и ще се върне в политическия живот.
„Не може да става и на въпрос", категорично заяви бившият лидер на сърбите в Босна. Тя посочи, че в момента се приспособява към живота си на свобода и иска да го изживее както винаги е мечтала, далеч от политиката.
Тя заемаше няколко високи поста в лидерството на босненските сърби. Преди конфликта Плавшич беше част от президентството, по време на войната (1992 - 1995 г.) - част от правителството на Република Сръбска, а след войната и неин президент, наследила поста от Радован Караджич, който в момента бива съден от трибунала.
Плавшич е един от най-високопоставените политически лидери, получили присъда от трибунала, чийто мандат изтича следващата година. Тя беше осъдена през февруари 2003 г., след като се призна за виновна по едно от предявените й обвинения - за изселването на несърби от 37 общини като част от кампанията за етническо прочистване за прогонване на мюсюлманите и хърватите от контролираните от сърбите райони в Босна. Признанието й беше част от договорка за сваляне на другите обвинения, сред които и това за геноцид.
Биляна Плавшич e родена на 7 юли 1930 в гр. Тузла, днешна Босна и Херцеговина. Завършила e биология в университета в Загреб. Специализирала две години в САЩ. Преподавател по биология и декан на факултета в Сараево.
Плавшич навлиза в политиката по-скоро внезапно и чрез партията на Караджич: през юли 1990 тя става член на Сръбската демократическа партия /СДП/ в Босна. На този етап от политическата си дейност Плавшич се бори за запазване на югославската федерация. Тя смята, че сърбите ще пострадат в една независима и мултинационална Босна.

Крайно десни партии в Европа правят алианс
Три крайно десни партии от европейски страни, които имат представители в Европейския парламент, сформират алианс. Той носи името „Европейски алианс на националните движения".
В него влизат Британската национална партия, Националният фронт на Франция и Партията за по-добра Унгария „Йобик".
Като цели, които ще отстоява алианса, те посочват защитата на традиционните ценности, прекъсване на миграцията и по-жестоки мерки против нелегалните емигранти в Европа.
В момента трите партии нямат достатъчно депутатив Европейския парламент, за да може алианса да се счита за официална парламентарна група и да има правото на финансиране от Евросъюза.
За да може да се счита за политически блок са необходими не по-малко 25 члена от седем държави от общността.
Въпреки това новият алианс може да претендира за финансиране като паневропейско обединение.
По-рано - през 2007 година - опитът да се създаде такъв алианс се провали заради разногласия между отделните представители на крайно десните сили.
Ник Грифин, представител на британската партия, съобщи че алиансът ще получи от ЕС 11 милиона евро, ако обаче се докаже, че отговаря на изискванията на съюза.
Едно от тези изисквания гласи, че политическите обединения трябва да съблюдават принципните на свободата, демокрацията, за уважава правата на човека и спазването на закона.
В манифеста на новия алианс от трите партии е посочено, че те отхвърлят всички опити да се създаде европейска мега-държава.
Алиансът призовава към хуманно и мирно решение на проблемите с емигрантите посредством сътрудничество, за да се повиши стандарта на живот в развиващите се страни. Алиансът се обявява за действена защита на Европа от новите заплахи на тероризма, а също и от политическия, икономическия, финансовия и религиозния империализъм.
Партиите се обявяват за защита на традиционните морални ценности и за поддръжка на семейството, за да се спре постоянното намаляване на населението на Европа.
Като една от основните си цели алиансът формулира „съвместната борба против деструктивните последствия на глобализацията".

Ще избере ли Медведев министър за Кавказ?
Ситуацията в Кавказ - това е най-сериозният вътрешно политически проблем на Русия, определи президента Дмитрий Медведев.
Нивото на корупция, насилието и изостаналостта и властта на клановете на северно кавказките републики са безпрецедентни, заяви Медовете в речта си пред Федералното събрание.
По мнението на президента, отговорността за Северен Кавказ трябва да бъде поета като цяло от отделен човек, отговорността трябва да бъде лична.
Затова и се предлага член от правителството да бъде пряко отговорен или да се формира ново ведомство. Той обаче трябва да разполага с достатъчно пълномощия, за да може да дава указания на губернатори и министри, обяснява съветникът на президента Аркадий Дворкович.
В речта си Медведев наблегна на необходимостта от развиване на икономиката и технологиите.

Дмитрий Медведев е третият руски президент, който се опитва да отговори на принципния въпрос за бъдещето на Кавказ.Назначаването на отделен министър, т.нар. от руската преса „министър в маскировъчни дрехи", който да отговаря за размирните републики като цяло, се предлага като възможност не за първи път, но до този момент не е направено.
По мнението на Медведев обаче, ситуацията в Кавказ не би била такава, ако се е било обърнало внимание още преди години на икономическото развитие на региона.
Пред живеещите в региона трябва да има нормални жизнени перспективи.
Затова и на социалноикономическите проблеми на гражданите трябва да се отдели извънредно внимание", подчертава Дмитрий Медведев.

Медведев: Руската икономика е архаична
Президент Дмитрий Медведев призова Русия да пренасочи икономиката си далеч от съветската епоха на тежката промишленост към информационните технологии и телекомуникациите.
"Ние не успяхме да се отървем от примитивна структура на нашата икономика", каза Медведев в началото на второто си годишно обръщение към парламента.
"... Конкурентоспособността на нашата продукция е позорно ниска."
През 21 век на Русия е необходима всестранна модернизация, основана на ценностите на демокрацията, заяви президентът Медведев.
Отбелязвайки, че руската икономика е била ударена много по-силно от глобалната криза, отколкото други ключови държави, Медведев заяви, че най-големите корпорации в Русия „нямат перспектива и се нуждаят от цялостна ревизия за подобряване на управлението и конкурентоспособността.
Независими одитори трябва да ги разгледат и те трябва или да бъдат закрити, или превърнати в дружества с акционери, допълни той.
Вместо примитивна икономика, основана на суровини, ние ще създадем модерна икономика, ще произвеждаме нови стоки и технологии, полезни за хората", каза Медведев.
"Вместо архаично общество, в което лидерите мислят и решават заради другите, ние ще се превърнем в общество на интелигентни, свободни и отговорни хора", добави руският президент.
От първия ред на залата в Кремъл, обръщението на Дмитрий Медведев бе наблюдавано от най-влиятелния руски политик Владимир Путин, предава Ройтерс.
При пристигането си той бе поздравен от аудиторията с овации.
Дали речта ще доведе до реална промяна в Русия, тепърва предстои да се види.

Обезщетяват изключените през комунизма чешки студенти
Студентите, които по време на комунистическия режим през 1948-1955 година са били изключени от университета, ще получат обезщетение в размер на 100 000 чешки крони (3940 евро).
Решението е взето от Министерството на образованието, съобщават местните информационни агенции.
Във времето, в което Европа си припомня 20-годишнината от падането на комунизма, чешкото правителство ще изплати обезщетение на 400 души. Още компенсации се подготвят.
През гореспоменатите години от университетите са изключени повече от 10 000 студенти.
Решението на правителството е взето на 1 март, но е влязло в сила от 1 август. От тогава е било възможно да се подават молби за обезщетения. До момента са получени 650 молби, от които само 60 са отхвърлени.
Паричното обезщетение се отнася само за студентите, изключени през посочените години. Отнася се само за конкретни лица, не за техни близки, казва министърът на образованието.
Молби ще могат да се подават до края на 2011. Все пак от чешкото образователно министерство не смятат, че броят им ще се увеличи много, тъй като голяма част от правоимащите вече не са между живите.
Министерското постановление не се отнася за чешки студенти, които са учили в словашки университети, въпреки че в този исторически период става въпрос за Чехословакия.

Хизбула разкритикува Обама
Лидерът на Хизбула отправи най-остри критики срещу Барак Обама.
Според него Обама не е изпълнил обещанието си за по-голяма ангажираност с мюсюлманския свят.
По думите на Хасан Насрала САЩ са показали ангажимента си към Израел като са изпратили военна помощ и са изоставили исканията си за прекратяване на строителството на еврейски селища на Западния бряг.
Той е заявил още, че арабският свят не може да зависи от намесата на САЩ за решаването на проблемите, защото именно те ги предизвикват.
През юни Обама призова за ново начало между САЩ и мюсюлманите.
БиБиБи коментира, че изявлението на лидерът на Хизбула е най-силната критика към президента на САЩ до сега.

Обама разпореди щателна проверка за стрелеца от Форд Худ
Американският президент Барак Обама е заповядал щателно разследване как военният психиатър майор Малик Нидал Хасан е успял да заблуди разузнавателните и антитерористични служби по време на проучването, на което е бил подложен от тях, предаде АФП.
Според медиите , стрелецът е посещавал джамията на радикалния имам Ануар ал-Аулаки във Вирджиния, подобно на трима от извършителите на терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон.
Британският в. „Сънди Телеграф" дори разкри, че през 2001 г. Хасан редовно е посещавал службите на имама от йеменски произход в джамията Дар ал-Хиджра в град Грейт Фолс. В същото време там са идвали Науар ал-Хамзи и Хани Ханжур, участвали в в отвличането на самолетите на 11 септември 2001 г.
Барак Обама вече определи стрелбата във Форт Худ като "ужасяващ изблик на насилие".
Американската армия повдигна обвинение за предумишлено убийство на 13 души срещу военния психиатър майор Нидал Хасан.
Той служи в най-голямата американска военна база. Нидал Хасан откри огън на 5 ноември по свои колеги, като уби 13 души и рани още 30. Той бе сериозно ранен от ответен огън на вдигнатите по тревога войници.
Базата Форт Худ е най-голямото военно съоръжение на американската армия в света. В нея са настанени голям брой американски войници, завърнали се от Ирак и Афганистан, които страдат от синдрома на посттравматичния стрес, припомня Би Би Си.


ПО Money.bg

България е на път да сгреши с хазарта
Новината за възможно вдигане на данъка върху хазарта в България беше коментирана нашироко в американските сайтове за информация, свързана с хазартните игри, съобщава кореспонденткката на радио Deutsche Welle в Ню Йорк Соня Каникова. „Често се казва, че вдигането на данъците не е извадило нито една държава от криза", писа едно от изданията. „Но правителството на България е на път да подложи на проверка тази изпитана максима в сферата на данъците върху хазарта", добавя то.
Вън от играта
Без изключение американските информации за намеренията на България са скептични. Според тях увеличаването на данъци не води до по-големи данъчни постъпления. По-високите данъци смаляват данъчната база поради провала на много бизнеси, твърдят те, а резултатът е намаляване на данъчните приходи за държавата.
Коментаторите сравняват ситуацията в България със състоянието на хазарта в САЩ, където кризата е засегнала тежко гиганти на индустрията като Лас Вегас и Атлантик сити. Техният бизнес е силно намалял, застрашавайки със загуба на работни места и съответно - данъчни загуби за хазната на САЩ. „Но в САЩ се опитват да решат проблема по друг начин", пише едно от изданията и добавя: „Вместо да вдигат данъците, отделните щати разширяват възможностите за хазарт. Казина се строят дори в щати, които винаги досега са били против хазарта. В други щати съществуващите казина се разширяват и включват нови игри, за да оцелеят."
Други коментари сравняват хазарта в България с бизнеса в щата Орегон. В този щат също планират увеличаване на данъците върху хазарта и печалбите от хазарт, но законодателите се сблъскват с остри протести от страна на малките казина. Техните собственици казват, че кризата е намалила печалбите им до такава степен, че всяко увеличаване на данъците би ги извадило напълно от играта.
Грехът като надежден източник на приходи
Като посочват, че кризата вече е ударила хазартната индустрия в България, американските публикации се чудят на плановете за вдигане на данъка от 10 на 12 процента, което, по цитирани от тях данни, можело да причини загуба на 40 хиляди работни места в България.
„Уол стрийт джърнъл" също коментира, че под натиска на кризата правителствата в Източна Европа се опитват да напълнят хазните с постъпления от „данъци върху греха", т.е. алкохол, тютюневи изделия, хазарт. Данъците върху алкохола и цигарите, според вестника, са изпитано средство за увеличаване на данъчните постъпления. Данъците върху хазарта и печалбите от него обаче не са надежден източник на приход. Точно обратното - тяхното вдигане може да доведе до рязко увеличаване на интернет залаганията, които често плуват в незаконни води.
Икономиката ни ще се свие с по-малко от 5%
Какви са вашите очаквания за икономиката ни до края на годината?
- Моята лична преценка, по начина по който аз чета икономическата информация, е, че за тази година свиването на БВП няма да бъде толкова колкото е предвидено от правителството (6.3%). Като очаквам този спад да бъде по-малък.
Очаквам свиването през третото и четвъртото тримесечие да бъде съизмеримо с това, което бше постигнато през първата и втората четвърт от годината - т.е. някъде около 4.5% Това ме кара да смятам, че икономиката ни ще се свие с по-малко от 5%, или някъде около 4.7 - 4.8% за цялата година.
Какво ще бъде най-важното в икономически план в следващата година?
- Най-важното за 2010 г. както и за тази е да възстановим доверието на Европейската комисия. Ако правителството съумее да го постигне и тези взаимоотношения да се нормализират, което да възстанови притока на европейски пари към България тогава нямаме основание да смятаме, че нещата ще продължат да се влошават.
Ако през миналата година бившият премиер Сергей Станишев не беше допуснал такова разрушаване на нормалните ни взаимоотношения с европейските ни партньори ние щахме да бъдем рекордьори в ЕС по икономически ръст и динамика. Основната причина поради, която настъпиха такива драстични изменения в нашата икономика, е оттеглянето на Европейския съюз от подкрепата на това, което става в България. Тази загуба на доверие означава спиране на средства, които са предвидени да постъпят в България. По този начин страната ни засили зависимостта си от чуждестранните инвестиции (различни от програмите на ЕС). Но в един момент и чуждият капитал се изтегли, заради славата на България като страна с висока корупция.
Смятате ли, че ако европейската комисия не беше изгубила доверието си щяхме да преживеем кризата в настоящите и размери?
- Мнението ми е че, глобалната криза щеше да подмине България без брутния ни вътрешен продукт да отчете спад. Нещо което виждаме, че се случва в Полша. Ако не бяхме загубили доверието на Еврокомисията, чуждестранните инвеститори щяха да продължат да гледат на страната ни по-благосклонно, както беше през 2007 г., когато станахме страна-член на общностат и през 2006 г., когато се разбра, че със сигурност влизаме в ЕС.
Инвеститорите нямат възможност да оценят изцяло състоянието на икономиката и политико-икономическата обстановка. Те не разполагат с потенциала за подобни анализи, което до голяма степен ги принуждава да се подчиняват на стадния принцип и да следят поведението на най-запознатия с конкретната икономическа ситуация. Преди това беше Международния валутен фонд, а сега е Европейската комисия.
Какви мерки могат да се приемат за насърчаване на икономиката?
- Може отново да се мисли за намаляване на задължителните минимални резерви на банките. В момента те са на ниво от 10% и задържат в БНБ около 4 млрд. лв., които могат да бъдат изляти на пазара като ликвидност, което да насърчи кредититрането и да доведе до намаляване на лихвите. Лихвите ще се понижат, тъй като банките няма да изпитват чак толкова голям глад за депозити, което ще понижи лихвите първо по тях, а от там и на тези по кредитирането.
Като цяло централната банка може да си подобри политиката и да спомогне за насърчаване на бизнеса, тъй като тя закъсня с реакцията си по време на необузданата кредитната експанзия от последните години преди кризата.
В публичното пространство се пусна мълвата за по-голямо отваряне на фискалния резерв и влагането на част от него в търговски банки. Ако това се случи, правителството и страната ще бъдат изложени на по-голям риск. За това смятам, че по-скоро БНБ трябва да поеме риск и да намали размера на задължителните минимални резерви, които трябва да имат банките, което ще повиши ликвидността на банковата ни система.
Наскоро видяхме как беше предложено на банките да работят в посока на намаляване на лихвите. Това обаче не би трябвало да стане по административен път, а мерките да бъдат икономически, чрез цялостната политика на правителството.

Първа дефлация от 0,3% на годишна база
Първа дефлация на годишна база от 0,3% отчете НСИ. Инфлация за октомври 2009 г. спрямо октомври 2008 г. е минус 0.3%. Индексът на потребителските цени (ИПЦ) за октомври 2009 г. спрямо септември 2009 г. е 100.1%, което означава, че месечната инфлация е 0.1%, а от началото на годината (октомври 2009 г. спрямо декември 2008 г.) е 0.0%.
Първото впечатление от данните на националната татистика е, че за първи път от началото на годината ИПЦ очита понижение на годишна база, а на месечна - първото повишение от април насам.
Повишението на ИЦ се дължи на ръста на почти всички групи стоки и услуги (с изключение на транспорта, съобщенията, поддържането на дома и цигарите). Най-силен е скокът на цените на облеклото и обувките - 2.2%, като дрехите са с повишение от 1.5%, а обувките с 3.8%.
През месеца, в който петролът достигна рекордни стойности за годината - бензин А95Н е с ръст в цената си от 1.5%, колкото е и увеличението при А98Н.
Хармонизираният индекс на потребителските цени (който е сравнима мярка на инфлацията на страните от ЕС и е основен критерии за влизането на България в ЕС ) за октомври 2009 г. спрямо септември 2009 г. е 100.2%, т. е. месечната инфлация е 0.2%. Инфлацията от началото на годината (октомври 2009 г. спрямо декември 2008 г.) е 1.1%, а годишната инфлация за октомври 2009 г. спрямо октомври 2008 г. е 0.3%.

Българските продуценти ще плащат авторски права в чужбина
По повод на разпространетото изявленията на Музикаутор, че пет звукозаписни и дистрибуторски музикални компании не са си платили авторските права за тиражиране на музикални произведения (CD, DVD и касети), които са продавали на територията на България, от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) обявиха, че ще плащат авторски права в чужбина.
Като аргумент браншовата организация посова неефективността на дружеството и високите комисионни, които удържат от авторите. Това се оказва и основта причина най-големите членове н БАМП да започнат постепенно да изтеглят правата си от Музикаутор и да ги поверяват за управление на дружества извън България, които да ги менажират по-ефективно и да изплащат събраните възнаграждения в срок.
Освен това лицензиантите на най-големите звукозаписни компании в момена преговарят плащанията за продажби на чужд репертоар в България за минало, а вероятно и за бъдеще време, да не бъдат плащани на Музикаутор, а на чуждо дружество.
Според БАМП изпратеното до всички медии съобщение на Музикаутор представлява неадекватен опит за запазване на статуквото. Абсурдно е, че в изявлението си Музикаутор атакуват някои от най-коректните си партньори, музикални компании, които не само, че не оспорват основанията за плащане, но и са им отчели коректно всичките си продажби за периода на преговорите, както и са осъществили плащания за целия си български репертоар.
От БАМП уточняват още, че става дума за принципен спор за размера на плащанията в територии, където процентът пиратство е особено висок, както и за необходимостта авторите също да подкрепят усилията за защитата на интелектуалната собственост - ангажимент, към който от Музикаутор винаги са били безразлични. Преговорите за тези плащания се водят от години между Международната федерация на фонографската индустрия (IFPI), член на която е БАМП, и международната организация на дружествата, управляващи механични права BIEM, член на която е Музикаутор.
Във финалния етап на преговорите обаче, стана ясно, че Музикаутор няма никаква практическа и административна възможност да разпредели претендираните суми на правоносителите поради морално остаряла и непълна база данни. В резултат на това неразпределени към чуждите автори стоят милиони левове, събрани от дружеството за музиката във филмите по всички български телевизии от 2003 година насам.

До декември внасят промените в Закона за културното наследство в МС
Ние поехме реформата, която беше стартирана малко преди края на мандата на предишното правителство. На нас ни се падна тежката задача този закон за културното наследство да го направим работещ, да отстраним трудностите в него, каза заместник-министърът на културата Тодор Чобанов при отчета на министерството в първите сто дни, предаде Агенция „Фокус".
Заместник-министър Тодор Чобанов заяви, че намерението на работната група, която работи по цялостните промени в Закона за културното наследство е да внесе в Министерски съвет (МС) цялостния пакет от промени. „Стотици паметници на културата до 10 ноември бяха без акт за собственост", коментира Чобанов.
Той каза, че за три месеца вече има десетки актувани обекти, а някои от най-емблематичните крепости в България са получили акт за собственост. „В рамките на времето, в което ни е гласувана отговорността с министър Рашидов да управляваме, ще актуваме абсолютно всички обекти в България, които по закон трябва да бъдат публична държавна собственост", заяви Чобанов.
„Ще защитим обществения интерес върху културното наследство", заяви Чобанов. Той посочи, че се работи по укрепването на контролния орган в Министерство на културата - инспекторатът за културното наследство и призна, че кадрите са много малко и хората, които имат компетентността да се занимават са единици.

Държавата се отказва да цифровизира БНТ и БНР
Единственото решение за преминаване на БНТ и БНР към цифрово излъчване в условията на финансова криза, е да се обяви конкурс, в който да участват 100 процента частни компании. Това заяви на пресконференция днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Той обяви предложението на работна група към министерството (МТИТС) да бъде отменен Законът за публичното радиоразпръскване.
Техният аргумент е, че приетият през май 2009 г. Закон за публичното радиоразпръскване ангажира държавата с огромни разходи за изграждане и поддържане на мрежи (т. нар. мултиплекси) за разпространение на програмите на БНТ и БНР. Той беше остро критикуван заради непрозрачния начин, по който бе приет, както и поради изкуственото разделение на преноса от излъчването, което противоречи на Закона за електронните съобщения. Текстове, които налагаха това ограничение бяха отменени от Конституционния съд.
МТИТС предлага цифровото разпространение на програмите на БНТ и на БНР да бъде регламентирано в законите за електронните съобщения и за радиото и телевизията, съобщи пресцентърът на ведомството. Ще отпадне ограничението едно частно предприятие да реализира преноса и излъчването на програмите. По този начин се осигурява възможност за реализиране на икономия от мащаба и съответно по-нисък разход за предоставяне на услугите.
Собственикът на обществената мрежа за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване ще бъде задължен да разпространява сигнал в цялата страна. Така ще бъдат защитени правата и интересите на тези 30 на сто от българите, които гледат само ефирна телевизия поради липсата на търговски интерес да бъдат изграждани мрежи в малките и отдалечени населени места.
Държавата ще предприеме и мерки за популяризиране на ползите от цифровите телевизии и радио. Ще бъде осъждан и работещ модел за подпомогне хората в неравностойно положение и социално слабите, като бъде поета част от цената на устройството, което те трябва да си купят, за да могат да приемат цифровите програми на старите си аналогови телевизори.
Въвеждането на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване е обвързано с използване на приставки за приемане на цифрова телевизия. Предишното правителство не е предприело стъпки за решаване на въпроса с подпомагане на гражданите в неравностойно положение, които ще нуждаят от устройства, за да гледат цифрова телевизия на по-старите аналогови приемници.
Министър Александър Цветков изпрати днес писмо до министъра на културата Вежди Рашидов за създаване на работна група за спешно предлагане на мерки. В нея трябва да участват представители на МТИТС, Министерството на културата, Министерството на финансите, Министерството на труда и социалната политика, Комисията за регулиране на съобщенията, Асоциацията на българските телевизионни и радио-оператори (АБРО), Асоциация Телекомуникации.
Според МТИТС един от най-работещите варианти е мултиплекс предприятията да субсидират устройствата за социално слабите, а държавата да намери механизъм да компенсира фирмите. Например с намаляване на таксите за ползване на радиочестотен спектър за определен период, предлагат още от ведомството.

Намаляват състава на регулаторните органи до 5 души
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков обяви на пресконференция предстоящи промени в Закона за електронните съобщения/ЗЕС/, с които се намалява съставът на Комисията за регулиране на съобщенията от 9 на 5 комисари. Предлага се мандатът на членовете на комисията да бъде 5 години.
КРС в момента се оглавава от Веселин Божков, срещу който в края на октомври прокуратурата започна разседвнане за искане на подкуп за 300 000 евро. Рушветът бил, за да подпише лиценза за радио К2, съобщи "Стандарт". Сега Божков от два дни се е покрил и е излязъл в болнични, според информация на ежедневника.
Предложението е в изпълнение на решение на Министерския съвет, с което бе одобрен съвместен доклад на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и на министър Цветков за оптимизиране на състава и мандата на независимите регулаторни органи.
Промените в ЗЕС имат за цел да възстановят нарушения модел на работата на съобщителния регулатор. Години наред той е бил съставен от петима членове, подпомагани от квалифицирана администрация. За регулирания към момента в страната ни пазар на съобщителни услуги, е необоснована раздута структура.
Броят на комисарите бе в последните дни от мандата на предишното правителство без приемливи мотиви и финансова обосновка. За сравнение моделът, който сега се предлага в ЗЕС, е разпространен в по-голяма степен в европейските държави. Изключения има основно, когато пазарът е значително по-голям от българския или регулаторът покрива и медийния сектор.
Предлаганите изменения в Закона напълно гарантират независимостта на Комисията за регулиране на съобщенията, е категоричен Александър Цветков. Няма промяна в квотите; спрямо положението отпреди увеличаването на числеността. Спазено е и изискването за приемственост.
Преструктурирането на осемте регулаторни органа в страната - КРС, Съвет за електронни медии, Комисия за финансов надзор, Комисия за защита на конкуренцията, Комисията за защита на личните данни, Комисията за защита от дискриминацията, Държавна комисия за енергийно и водно регулиране и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще доведе до освобождаване на 26 щата като икономиите за бюджета ще бъдат в размер на около 1 500 000 лв. годишно.

И екоминистърът отписа „Кремиковци"
Министърът на околната среда и водите Нона Караджова също не дава надежди за „Кремиковци". Тя каза, че предложеният план за оздравяване "не съдържа нищо, което да ни позволи да си мислим, че „Кремиковци" ще продължи да работи".
Преди два дни и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков каза, че единствената възможност за металургичния комбинат е ликвидация.
Според екоминистъра комбинатът няма да може да просъществува, защото „в оздравителния план не е записан нито ред, нито стотинка за екологични подобрения", което означава, че този план дори и да е добър няма да се реализира, тъй като не е възможно да се работи без конкретни разрешителни.
Една от инсталациите, която е в сравнително добро състояние, е в преходен период до 2011 година, но за да се издаде комплексното й разрешително ще отнеме поне една година, т.е. този срок е почти изтекъл.
Освен това не са приведени в съответствие с изискванията и отпадъчните води, депонирането на отпадъци, не се провежда и собствен мониторинг на предприятието, което е също съществена пречка за функционирането му.
Извън това в оздравителния план се предвижда да бъдат пуснати доменното и коксово производство, които са изключително замърсяващи производства, а е невъзможно това да се случи без да има комплексно разрешително.
В същото време за да се получи такова разрешително трябват инвестиции за стотици милиони и много години, с които завода не разполага.
По-рано през деня и главният архитект на София Петър Диков коментира, че най-добрият и най-възможният вариант е "Кремиковци" да започне да се самоизяжда: една част от комбината при спазване на еконормите да започне да претопява огромното количество желязо, натрупано в завода.
Данъчните обещават да съберат 13 млрд. лв. до края на годината
Запълването на бюджетния дефицит, който е около 500 милиона лева, не бива механично да се поделя като отговорност между НАП и митниците. Това заяви ръководителят на данъчните Красимир Стефанов, цитиран от БНР. Данъчен номер едно отчете, че до края на годината агенцията ще събере около 13 млрд. лева приходи, колкото е събрала и през 2008 година. "Това, че не можем да изпълним бюджета, това са нереално завишените параметри на бюджета от миналото правителство," каза Стефанов.
В отговор на въпроса дали минуса от половин милиард, ако се подели на две - 250 милиона да намери начин да събере Агенция „Митници" и 250 милиона да събере приходната агенция за последните три месеца, може да се постигне, Стефанов отговори: "Не може чисто механично да се разделят нещата на две, трябва да се отчита колко ефективно е събирала приходите си НАП и колко ефективно е събирала приходите си Агенция „Митници" и тогава да се правят някакви разделения. Така че чисто механично на две не могат да бъдат разделени цифрите."
Красимир Стефанов не коментира дали двете агенции могат да вкарат половин милиард до края на годината допълнително: "Задачата, която е поставена пред НАП, ние ще я изпълним, за митниците не мога да кажа нищо," подчерта той.
От Световната банка, която осигури основното финансиране за реформата в данъчната администрация, отбелязаха, че от 2002 г. досега събираемостта на налози се е увеличила значително. Отчетоха, обаче, и негативи - незавършената информационна система на данъчните, както и липсата на централна сграда на НАП в София.

Доларът поскъпва..., но докога?
Доларът поскъпва в Европа на фона на падащите акции на капиталовите пазари, съобщава Reuters. През целия ден днес еврото не можа да прескочи отировката от $1,50 за едно евро.
Все още е рано да се говори, че разпродажбата на долари, което се наблюдава през последните седмици, вече е спряла. Днешният подем на американската валута може да се нарече само с една дума - консолидация, обобщават анализатори.
При липсата на важни икономически събития пазарите са в изчакване на някакви резултати от заседанието на министрите на финансите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (Asia-Pacific Economic Cooperation, APEC) в Сингапур. Поскъпването на долара може да се дължи и на вчерашното изявление на финансовия министър на САЩ Тимъти Гейтнер, че на САЩ е „необходим силен долар".
По предварителна информация APEC може да приеме мерки за стимулиране на икономиките на държавите от региона и да ги призове да използват контролирани курсове на валутите си, но все пак съобразени с пазара.
Някои анализатори казват, че повишеното внимание към азиатските валути вече се очертава като един от факторите, който задържа ръста на еврото. Европейската валута почти не реагира на очакваните добри данни за промишленото производство в еврозоната. Очаква се утре официалната статистика на ЕС да отчете излизането на икономиката на еврозоната от рецесията.
Малко преди да затворят азиатските пазари доларът поскъпна с 0,34% спрямо кошницата на шестте основни валути, след вчерашното пропадане до 15-месечно дъно. Еврото поевтиня с 0,42%, до $1,4912 за едно евро, след ръста до $1,5049 за евро на вчерашната сесия. Британската лира поевтиня с 0,24%, до $1,6531 за една лира.

“Кушлев” погва и мутресите”, „За 9 месеца 85 000 души са останали без работа”, „Дянков мести земеделието при Панаира”, „Проверка на имуществото и след анонимен сигнал”
"Кушлев" погва и мутресите", съобщава от първата си страница „Монитор"
Комисията "Кушлев" да има право да проверява и имането на любовниците на тузарите и при недоказан произход на доходите да отнема имуществото им. Това предвижда нов закон, който да смени сега действащия Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Той бе представен вчера от министъра на правосъдието Маргарита Попова.
Според работната група, изготвила нормативния акт, в момента у нас се наблюдава парадиращо и нарастващо необяснимо богатство на определени лица. До момента заради формалността на закона те са оставали недосегаеми и са се разминавали с това да доказват произхода на парите си.
Често е практикуван трикът прехвърлянето на проверяваното имущество на трети лица. Чрез него по време на ревизиите се оказва, че голяма част от тузарите у нас всъщност се возят в колите на любовниците и живеят в купени от тях палати, коментираха експерти.
Затова в новия закон е залегнало разширяване на понятието трети лица. При една проверка ще се ровят доходите както на законните членове на семейството, така и на човека, с когото лицето живее на семейни начала, приятели, съдружници и дори любовници.
Ако лицето, посочено като реален собственик на имането, не успее да докаже откъде е събрал парите за това охолство, имуществото му ще се конфискува.
Основна промяна в новия закон е това, че комисията "Кушлев" получава правото да се самосезира. Освен това тя може да започне разследване и по сигнали от неправителствени организации, физически и юридически лица или граждански сдружения. Комисията ще започва разследване и при констатирани данъчни и митнически нарушения, проверки за конфликт на интереси и др.
Анонимните сигнали също ще се приемат като основателни и ще бъдат разследвани, ако има съобщени достатъчно факти за образуване на проверка, обясни зам.-министърът на правосъдието Жанета Петрова.
Още от статията на „Монитор"
„За 9 месеца 85 000 души са останали без работа", съобщава от първата си страница „Сега"
Частният сектор е съкратил 85 306 души за първите 9 месеца на годината, като само през септември без работа са останали 36 513 души. Въпреки обещанията за оптимизация и съкращения на държавната администрация за същия период чиновниците са се увеличили със 109 души. Това отчете Националният статистически институт (НСИ) вчера.
Данните показват, че в резултат на предприетите от правителството на Бойко Борисов съкращения - закриването на 2 министерства, намаляването на зам.-министрите и ръководните постове в областните управи, през септември са освободени 2084 души. Те обаче не могат да компенсират ударното назначаване на чиновници в последните месеци от управлението на Сергей Станишев.
Особено тежка е ситуацията в няколко сектора на икономиката. В хотелиерството само за месец след края на активния летен сезон са освободени близо 18 000 души. Продължава да бъде в критично състояние и строителството - там нови 7000 са изгубили работата си. Освобождават хора и от преработващата промишленост - близо 3700, и търговията - малко над 3000.
Единственият сектор, в който има нови наети, е образованието. Там работещите са се увеличили с почти 4000. Това обаче е разбираемо преди началото на учебната година, освен това средните училища продължават да изпитват недостиг от кадри, най-вече преподаватели по чужди езици и компютри.
За разлика от заетостта, която продължава да се влошава, при средната заплата НСИ отчита положителна промяна. За пръв път от пет месеца средното възнаграждение за страната расте. През септември размерът му е бил 594 лв., което е увеличение от 18 лв. спрямо предходния месец, сочат данните. За сравнение в периода от април до септември средната заплата на българите е намалявала със средно по около 8-9 лв. Тук обаче отново най-сериозно влияние оказва просветата, където в началото на учебната година заплатата е скочила с почти 150 лв. и вече е 757 лв.
Още от статията на „Сега"
„Дянков мести земеделието при Панаира", информира от първата си страница „Стандарт"
Нова екстравагантна идея предложи финансовият министър Симеон Дянков - земеделското министерство да се премести в Пловдив. Целта е да се децентрализират административните услуги. Затова част от държавните агенции и министерствата могат да бъдат преместени от София в страната. Това съобщи вицепремиерът от Брюксел, предаде БТА. По думите му в по-малка страна като България това е напълно възможно. Така чиновниците ще бъдат по-близко до хората, които обслужват. Без да навлиза в подробности, Дянков изтъкна, че по-нататък ще направи предложения, които биха могли да включват например прехвърляне на министерството на земеделието в Пловдив.
Идеята веднага разбуни духовете в града под тепетата. Общинската и областната администрация трескаво започнаха да обмислят къде да настанят 580-те чиновници от ведомството. Тъй като в града няма големи административни сгради, най-добре е те да заемат палати в Пловдивския панаир, предложиха запознати с бизнеса в града.
Брокери на имоти също се въодушевиха от идеята. Нашествието на чиновници ще вдигне наемите под тепетата, тъй като държавата ще трябва да плаща квартири на служителите, радват се рентиери. От БДЖ също доволно потриват ръце. Ако се мине на вариант хазната да вади пари за влак, с който служителите да ходят сутрин на работа и вечер да се прибират в столицата, това със сигурност ще изправи на крака закъсалата компания.
Още от статията на „Стандарт"
"България единствена в ЕС не е заявила дефицит за 2010 г.", съобщава „Класа"
България е единствената държава в Европейския съюз, която е заявила, че не върви към свръхдефицит през 2010 г. и ще успее да покрие всички критерии от Маастрихт. Това е записано в официален доклад от заседанието на Съвета
на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), съобщи вчера финансовият министър Симеон Дянков пред журналисти. Неформалната среща се състоя на 1-2 октомври в шведския град Гьотеборг, тъй като Швеция е ротационен председател на Евросъюза. В документа се отбелязва, че страната ни заедно с Дания, Швеция,Финландия и Естония ще завърши тази година без дефицит.
Октомври е първият месец с балансиран бюджет и това е заради 55 млн. допълнителни приходи, събрани от митниците и НАП, като разходите намаляха с 25 млн. лв., отчете първият финансист в държавата. Ден по-рано той заяви в Брюксел пред агенция „Блумбърг", че страната ни ще се кандидатира за влизане в „чакалнята на еврозоната" ERM II през следващите няколко месеца. „За да го направим обаче, искаме да покажем на Европа и света, че можем да имаме най-добрата фискална дисциплина, най-добрия фискален резултат за 2009 г. в Европейския съюз."
На вчерашното си заседание правителството одобри доклада на финансовото министерство за деветмесечието на годината, където се посочва, че приходите в хазната към края на септември възлизат на 18,5 млрд. лв., или 56,9% от планираните за 2009 г. Разходите по консолидирания бюджет, включващи и вноската ни в общия бюджет на ЕС, към 30 септември т.г. са 19 077,5 млн. лв., което е 62,8% от годишния разчет, съобщиха от правителствената пресслужба. Текущите нелихвени разходи са 15 296,4 млн. лв., или 67,4 на сто от разчета за годината, капиталовите разходи са 2 772,0 млн. лв., или 53,2% от планираното, а лихвените плащания са 476,7 млн. лв. Частта от вноската на България за общия бюджет на ЕС, изплатена към края на септември от централния бюджет, е 532,4 млн. лв.
Още от статията на „Класа"
„Проверка на имуществото и след анонимен сигнал", предупреждава от първата са страница „Дневник"
Ако ваш съсед подаде сигнал, че строите голяма къща, а сте служител на нисък пост в малка фирма и няма как заплатата ви да оправдава подобна инвестиция, очаквайте тотална проверка на доходите и имуществото. При доказване в съда, че законите ви приходи и собствеността ви се разминават с поне 60 хил. лв., следва запор и конфискация. Достатъчно е проверка от комисията, известна с името на председателя си Стоян Кушлев, да установи "необяснимото" богатство, за да започне делото за отнемане в полза на държавата. Всичко това ще се случи, ако влезе в сила новият проект за закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество, написан от Министерството на правосъдието, което го представи в сряда. Той ще замени т.нар. закон "Петканов" за конфискация на престъпните имоти.
Не е ясно дали цялата тази работа е по силите на комисията. Тя има регионални поделения във всички области, персонал от около 300 души и бюджет за тази година от 7.1 млн. лв. Мандатът на председателя й Кушлев изтича през лятото на 2010 г. Първите коментари на правозащитници бяха на притеснения от нарушаване правото на собственост и злоупотреби. Срещу подобни текстове възразиха остро от бизнеса през 2004 г., при приемането на закона "Петканов" и впоследствие той беше сведен до настоящия му вид.
С новия закон, за да започне проверка, ще е достатъчно до комисията "Кушлев" да бъде подаден сигнал с данни, че някой гражданин е "необяснимо богат". Ще се проверяват дори анонимно изпратените писма, стига в тях да има конкретна информация за разминаване между имущество и доходи. В момента комисията "Кушлев" може да проверява за незаконни доходи само хора, срещу които е започнало разследване за точно изброени в закона престъпления, а делото за конфискация започва едва след като влезе в сила осъдителна присъда. Според новия закон не само че не е нужно да има присъда, но за тотална ревизия на имуществото не е нужно да е извършено престъпление.
"Дали да се отнеме имуществото ще решава съдът, а делата ще се гледат на три инстанции", обясни зам.-министърът на правосъдието Жанета Петрова. Комисията "Кушлев", както и сега, ще проверява доходите и имотите 25 години назад. Ревизиите й ще са задължителни при повдигане на обвинение за същите престъпления, а те са от убийство до подкуп и документни измами, както и всякакви форми на организирана престъпност. Новото е, че проверката ще е задължителна и при злоупотреби с ДДС. Конфискация заплашва и всеки, укрил доход като физическо лице или сключил сделка със свързани лица, за да избегне плащането на задължение към държавата.
Укриване на данъци, сделки със свързани лица, скрито разпределение на печалба и неплащане на задължения при организиране на хазартни игри пък са нарушенията на фирми, при които Националната агенция за приходите (НАП) ще е длъжна незабавно да сигнализира комисията. Митниците ще изпращат сигнали при контрабанда, измама и укриване на стоки с неплатени митни сборове. Ще са заплашени от конфискация и управителите на фирми, които са укрили факти от НАП и вследствие на това не могат да се съберат задължения към държавата. Комисията "Кушлев" ще се сезира и след като данъчна ревизия установи, че има недекларирани доходи.
Още от статията на „Дневник"
„Водата поскъпва в 10 града от декември", информира „Монитор"
С около 10 на сто е спаднала консумацията на вода у нас в резултат на икономическата криза. Това обявиха вчера от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според председателя є Ангел Семерджиев има ВиК дружества, за които регистрираното намаление е с доста повече от 10 на сто, но това е средният процент спад, който се отчита на този етап. Семерджиев уточни, че намалението се наблюдава не само за фирмите, но и за битовите потребители, които в условията на криза са започнали да правят икономии и на ползваната от тях вода.
Преди броени дни подобна тенденция беше отчетена от едно от електроразпределителните дружества - EVN, и за потребителите на ток, но при тях намалението се дължи основно на спада при стопанските консуматори на електроенергия.
Точно заради поскъпването на тока, което енергийният регулатор одобри от 1 юли 2009 г., считано от 1 декември ще бъдат увеличени тарифите и на някои водоснабдителни дружества. При други пък скокът ще се дължи на таксите за заустване, както и на необходимостта да се обслужват инвестиционните заеми, получени от някои дружества. Това стана ясно вчера по време на откритото заседание в ДКЕВР, на което бяха обсъдени тарифите на 10 ВиК.
Най-малкото поскъпване, което се предвижда в докладите на регулатора, е под 2 на сто, а най-голямото - над 16%.
Още от статията на „Монитор"
„Хлябът на цени от Татово време", информира „Стандарт"
Хляб на цени от Татово време купуват българите 20 години след 10 ноември. По времето на соца добруджата струваше 26 ст., а белият - 34. Стигнахме стандарта на Тодор Живков, радват се в Кюстендил. Там самуни се намират по 25 ст., съобщи Милен Николов от браншовата организация в града. В Търново пък насъщният се търгува и по 35 ст. Слуховете, че са пуснали евтин хляб, обикалят старопрестолната столица за минути и всички пенсионери се втурват към заветния магазин. Много от тях се жалват, че не успяват да се вредят, защото самуните свършват за нула време.
Не носталгия по комунизма, а жестока война между хлебарите ги принуждава да свалят цените. В битката да пласират продукцията си в кризата фурните са готови на всичко. Дори до ръкопашни схватки. Собствениците на фурни по морето влязоха в открит двубой за пазари. Снабдител на фирма "Ямбол-хляб" ООД бил причакан от засада в Бургас и нападнат от конкуренти. Екшънът се разиграл в 6 часа сутринта миналата събота в центъра на квартал Горно Езерово. 38-годишният Стефан Стефанов тъкмо се канел да разтоварва продукцията на "Ямбол-хляб", когато микробусът му се оказал в засада. Три бургаски микробуса с надписи "Черноморец" и "Бургас хляб" обградили ямболската кола от всички страни. От тях слезли шестима мъже, които пребили човека насред площада. След като го проснали на земята, здравеняците извадили метални палки и започнали да трошат колата на "Ямбол-хляб". Преди да се оттеглят, биячите предупредили снабдителя, че ако още веднъж го засекат в Бургас, микробусът му ще бъде взривен. Пребитият Стефан Стефанов е подал жалба в полицията. Хлябът в Бургас масово се продава за 1,00 - 1,10 лв. Опитите на фирми да търгуват под тази сума се парират по всякакъв начин. По-евтини самуни могат да се намерят само в големите вериги магазини, които си позволяват да продават хляб на промоция за 30 ст.
В Разград пък заложиха на по-сигурна схема - рушвет за управители на магазини, за да продават тяхната марка. Има тарифи за продадени бройки, а премиите се дават на ръка в края на месеца, твърдят браншовиците. Според тях тази практика ще продължи, а резултатите от нея ще са фалити и съкращения в честните фирми.
Още от статията на „Стандарт"
„12 предложения на банките за по-добра икономическа среда", информира „Дневник"
Дванайсет предложения за подобряване на икономическата среда и намаляването на риска представи Асоциацията на банките в България (АББ) на финансовия министър Симеон Дянков вчера. Като следствие от това ще се стигне и до намаляване на лихвените нива по кредитите, обясни след срещата Виолина Маринова, председател на управителния съвет на АББ и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.
Представителите на кредитните институции отказаха да дадат подробности по предложенията с мотива, че тепърва ще се обсъждат с финансовото министерство. Те посочиха само областите, в които предлагат мерки - от обслужването на бюджетните средства през емитирането на еврооблигации до оползотворяването на еврофондовете (виж карето). Дянков също отклони конкретните въпроси, защото бързал за среща.
"Вече имам папка с конкретни предложения, взех си домашното. Сега предстои да ги обсъдя с премиера", каза финансовият министър Симеон Дянков. При обсъждането по време на срещата вчера са изникнали и нови идеи, а някои от предложените може да се доработят, допълни Дянков.
Първоначално предложенията на банковата общност са били 20, но в хода на работата по тях броят им е сведен до 12. Може да станат и пет след обсъжданията, които предстоят, нещата са в дискусионна фаза, каза Петър Андронов, член на УС на АББ и главен изпълнителен директор на СИБанк. Сега предложенията ще се обмислят от министерството на финансите, после отново ще се обсъждат с банките, за да се стигне до обща позиция. Трябва да се помогне на бизнеса, като се подобри средата за дейност. Така фирмите ще обслужват по-лесно и редовно задълженията си, а лихвите ще намалеят, коментираха банкери. По думите им "има добра воля да се работи". "Банковата система в момента е стабилна, ликвидна и с висока капиталова адекватност. Имаме и средства за кредитиране, но трябва рискът в средата да е по-нисък", каза Виолина Маринова.
Още от статията на „Дневник"
"Проблемните заеми сериозно се увеличават", информира „Сега"
Делът на просрочените заеми от всички отпуснати от банките кредити достигна 8.53% към края на септември, съобщи БНБ. Това ниво не е опасно, но е значително по-високо в сравнение с периода преди кризата. Заемите, които се квалифицират като загуба за банките, т. е. тези, при които забавата на плащането е над 180 дни, са 3.55%, но хубавото е, че те са покрити с провизии на 132%.
От юни до септември просрочените кредити са се увеличили с 1.4 млрд. лв. От тях най-често проблемите са при потребителските заеми. Финансовият портал "Моите пари" съобщи вчера, че вече всеки десети потребителски кредит не се обслужва навреме. Проблемни са предимно заемите в левове. Причината е, че българинът предпочита да тегли кредитите за потребление в родна валута. Необслужваните жилищни заеми от домакинствата пък са 7%. С най-висок дял са продуктите във валути, различни от лева и еврото.
"Заслужава внимание фактът, че има забавяне на нарастването на лошите кредити като цяло", коментираха от "Моите пари". Според финансистите това говори за овладяване на събираемостта на проблемните заеми и за положителни резултати от по-прецизното отпускане на нови кредити.
През октомври има отделни сигнали за сваляне на лихвите по заемите, но за тенденция все още не може да се говори, става ясно още от данните за офертите на банките, изнесени от "Моите пари". По този повод вчера Асоциацията на банките проведе поредната среща с финансовия министър Симеон Дянков. Преди броени дни той заяви, че очаква до началото на декември лихвите да паднат с 3%. Банкерите обаче са категорични, че това не може да стане с административни мерки.
Още от статията на „Сега"
„Скандалът "Красьо" няма да очисти съдебната система", казва в интервю за „Сега" министърът на правосъдието Маргарита Попова
Г-жо Попова, проектът за промени в НК предвижда завишаване на санкциите за някои престъпления, включително и отвличанията. Това ли е решението, ако похитителите си остават неизвестни?
- Разкриваемостта на престъпленията и законодателната база са взаимносвързани въпроси, те са част от дискусията и концепцията на всяка държавна наказателна политика. Още в началото на нашия мандат изразих позицията на правителството по няколко приоритета - борбата срещу корупцията и организираната престъпност, реформи в съдебната система. В тази насока разработихме график с неотложни мерки за изпълнение, като всички те са поставени в европейския контекст на бъдещата 5-годишна Стокхолмска програма за развитие на Европейския съюз като пространство на свобода, сигурност и правосъдие за гражданите. Откроих като особено важен въпроса с престъпленията срещу личността и защитата от тях - особено на малолетните и непълнолетните жертви на престъпления. Точно в тази насока и при някои от престъпленията против стопанството сме предприели завишаване на наказанията в проекта за изменение на НК.
Успоредно с това МВР много интензивно работи за укрепване на структурите на вътрешния ред и сигурност, подготвя интегрирана стратегия за борба срещу корупцията и организираната престъпност, заедно с прокуратурата структурираха съвместни екипи за разследване. Мисля, че усилията в тези две посоки, подкрепени с политическа воля, са верни и ще доведат до резултати.
И все пак колкото и стратегии и екипи да се правят, къде се корени проблемът с неразкритите престъпления? Мързеливи и некомпетентни разследващи? Корупция?
- Липсата на политическа воля. Ако е липсвала, сега вече е налице и резултатите трябва да дойдат.
А докога НК ще се кърпи на парче? Вече години наред само се говори за изцяло нов наказателен закон, който да е адекватен на престъпността и на времето ни...
- Ясно е, че трябва да се подходи със стратегия и така ще стане. В момента се правят неотложни поправки.
- За промени в НПК имаше много идеи, но какво ще влезе в проекта за изменение на кодекса?
- Проектът е завършен и в момента получаваме бележки от всички институции, на които сме го предоставили за съгласуване. Ще ги обсъдим, сигурно ще има основателни, за да коригираме някое от нашите предложения, след това ще бъдат дискутирани и с вас. Нашият проект изключва от закона разпоредби, които даваха основание на магистрати и партньори от ЕС да кажат, че законът ни сякаш е писан единствено и само в интерес на обвиняемия. Отстранихме излишната казуистика, която забавя и отслабва ефективността при разследването, в същото време предвидихме ясни гаранции да може пострадалият ефективно да упражни правата си. Няма съмнение, че полицията трябва да разследва, затова предлагаме такава възможност. Полицията е разследващият орган във всички държави от ЕС и най-сетне това трябва да се случи и у нас.
От НПК отпадат разпоредби, които бяха рекламирани като дисциплиниращи, а всъщност забраняваха на държавата да накаже всяко извършено престъпление. "Вечни" обвиняеми има заради това, че разследващите понякога не спазват закона, който ясно казва кога един гражданин става обвиняем - при събрани достатъчно доказателства. Никоя държава не се отказва по закон да събира доказателства и да наказва заради лошо изпълнение на служебни задължения от разследващия орган. Ефектът от подобни разпоредби е същият като на Закона за амнистията.
Дисциплиниращите мерки за магистрати, които не си вършат работата, са в Закона за съдебната власт.
Още от интервюто на „Сега"
„Кабинетът трябва да е диригентът в банковия оркестър", казва в интервю за „Класа" финансистът Емил Хърсев
Г-н Хърсев, във вторник заявихте, че в стремежа си да защитят законовите си интереси на кредитор, банките са "пресолили супата". Какво точно имате предвид и какви според вас са по-правилните мерки срещу некоректните длъжници?
- Много е важно човек да знае какво иска, защото когато иска точните неща, ги постига. Идеите на банките за промени в законите по-скоро напомнят на времената след ранното Средновековие на принудителното изпълнение. Важното е процедурата, която я има в момента - тя да действа. Безкрайните обжалвания на длъжника и мотането в процедура, която може да трае години - това трябва да се изчисти.
Протакането на дела е проблем не само за кредитните длъжници, а като цяло...
- ...То не е проблем за длъжника - през това време той продължава да безчинства с нашите пари. И като цяло вреди на всеки кредитор - в името на държавата, на фирмата, не само на банките.
Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков изчисли, че лихвите по кредитите трябва да паднат с 3%. Реална ли е подобна прогноза?
- Все пак една от задачите на финансовия министър е именно да прави прогнози. Допускам, че висококвалифициран специалист като него е прав. Възможно е лихвите да паднат, но големият въпрос е кога. Не съм сигурен, че ще се реализира бързо. Вярно е също, че лихвите падат, преди правителството да се обърне с апел към банките.
Кабинетът изпълнява роля на диригент, който координира един много разнороден оркестър. Ние имаме 32 търговски банки - всяка от тях свири на различен инструмент - една на флигорна, друга на цигулка, трета на флейта - всяка си знае мелодията и с нейния си инструмент борави добре. Но трудно се координират интересите на трезори, които са представители на международни финансови групи от различна националност и калибър. Такова нещо като българска банкова система много трудно и с много условности твърдим, че имаме.
А и българският капитал в нея е минимален. Т.е. ролята на правителството е тези свирещи на различни инструменти и върху различни партитури оркестранти да ги вкара в една хармония. И както в симфоничната практика имаме нужда от диригент - човек извън системата да координира и създава ред и синхрон, така и управляващите играят същата роля. Не бива да забравяме, че банките са и конкуренти. Вярно е, че мислят за общото състояние на системата, но успоредно
кроят планове и как да се надпреварват за пазарен дял. Ако ги чакаме по естествен начин да стигнат до решението за намаляване на лихвите, ще бъде дълъг и сложен процес.
Тогава кога трябва да се успокоят лихвите?
- 3-те процента на колегата Дянков са прогноза. Тя се базира на определени предпоставки - благодарение на подобрения национален риск на България, субсидиарите на чужди банки у нас ще имат възможността по техния специфичен начин на работа с централите им да привличат кредитен ресурс по-лесно в по-големи обеми и на по-ниска цена. Това означава, че ще спадне цената на финансиране на българските трезори. С намаляване на лихвите, обслужването на кредитите ще се подобри, т.е. загубите от провизиране ще намалеят.
Да очакваме ли, че с колкото намалеят ставките по заемите, с толкова ще паднат и тези по депозитите?
- Няма такава взаимовръзка. Структурата на спредовете - т.е. разликите между активни и пасивни проценти, зависи от цял куп фактори. Отникъде няма линейна връзка между цената на депозита например, която да я умножиш по някакъв коефициент и да получиш цената на кредита. Да не говорим, че цената на заема е кумулативна - в нея се включват самото финансиране и рискови компоненти - за национален риск, политически риск, отраслови, индивидуални, валутни и т.н. Всички променливи се движат едновременно и въобще не е ясно, че ще се запази същата структура на изходните проценти. Напротив, нормално е първо да започнат да намаляват лихвените нива по депозитите. Падането на цената на финансирането е първият сигнал за нормализация. След това започват да се напасват пазарните цени на кредитния пазар и финансовите инструменти.
Още от интервюто на „Класа"
„София ще спечели от тандема ни с Борисов", казва в интервю за „Стандарт" кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова
Г-жо Фандъкова, как се предпазвате от свински грип, срещате се с много хора? Да не заразите внука си?
- Срещите ми с хората наистина са много повече сега - по време на кампанията, но те са много полезни за всеки, който иска да чуе от първа ръка конкретните проблеми на столичани. Спазвам препоръчаните правила за хигиена, често си мия ръцете, а ако почувствам неразположение - взимам хомeопатични лекарства. Не знам дали помагат, но... А внукът ми вече е ваксиниран - не специално за свински грип, но дядо му, който е педиатър, прецени, че и обикновената ваксина е полезна в тази ситуация. Седи си вкъщи, не се събира с други деца.
Грипна ваканция - има ли ефект от нея, чуха се доста скептични мнения срещу тази мярка.
- Грипната ваканция има две цели - да предотврати събирането на едно място на болни и здрави деца, за да не се заразяват. И второ - не е добре да се работи с половината клас, докато другите деца отсъстват по болест. Не е честно към тях, да се разчита сами да наваксват пропуснатите уроци. Иначе - дали учениците ще си останат вкъщи, или ще ходят на кино, зависи и от родителите им. Отговорността е на всички. Дано не продължи дълго епидемията.
И хората да се откажат да отидат до урните в неделя? Очаквате ли ниска избирателна активност, как оценявате кампанията си?
- Не мога да прогнозирам колко хора ще отидат до урните, надявам се да са много. Но не мисля, че грипът ще ги спре, едва ли той ще ги прати за гъби в изборния ден. Как сме си свършили работата, ще си проличи именно в неделя - дали съм успяла да стигна до столичани и да ги мотивирам да ме подкрепят. Срещнах се наистина с много хора.
А колко бездомни кучета срещнахте, докато дойдете в щаба?
- Навсякъде има бездомни кучета, проблемът е много сериозен в София. Наистина понякога те не са опасни, но никога не се знае, хората се страхуват. Имаше една програма, която действаше около 8 години. Тя обаче не даде резултат. Преди година и половина е приета новата програма на Столична община, но трябва време, за да се случат нещата. Трябва да се направят много приюти - вече има европейско финансиране за това. Но смятам, че трябва да търсим и причината и да работим върху нея, не само върху следствието. Защото уличните кучета в голямата си част са бивши домашни любимци. Стопаните им ги изхвърлят. Затова ще акцентираме върху регистрацията на домашните кучета - едва около 1% от тях са регистрирани. Досега създаването на такъв регистър бе ангажимент на държавата - на санитарната инспекция, но не беше направено.
Факт е едва от няколко дни. А няма как да бъде глобен някой, който не плаща такса за кучето си, без да има регистър. От екипа ми се срещнаха с много експерти, с кмета на Кюстендил Петър Паунов, където проблемът се решава добре - той ни посъветва да започнем с безплатна кастрация в крайните квартали. Надявам се до 2011 г. общината да си свърши работата. И бездомните кучета да намалеят сериозно.
На какво друго ще заложите като кмет?
- Най-важното за мен е, че програмата, която предлагам, е работеща. Част от проектите в нея вече се реализират, имаме и конкретни резултати. Това са и метрото, и построените над 25 детски градини, площадки, оборудвани отделения на болници и т.н. Но знам, че все още в София има много проблеми и затова залагам и на продължаването на тези проекти, и на започването на нови. На европейското развитие на града с въвеждането на нови политики: по отношение на екологията, "София - зелен град", акцент върху образованието и културата, върху развитието на културно-историческото наследство, изобщо на ресурсите на града. Един от тях е богатата археология, архитектурата - всичко това е грижа на столичани. Залагам изключително много и на работата с гражданите, а не само за тях. Искам доверието им, за да продължи откритото управление на София.
Колко още детски градини ще откриете?
- Тази година вече открихме 15 нови сгради, предстои да бъдат открити още 4. През 2010-а пък продължава строителството и ще бъдат готови още 10. Има съответно предвидено финансиране за това.
Какво ще става с метрото на София - има ли пари и за него?
- Да, слава Богу. Строителство ще продължи и линиите на метрото ще се разширяват. Пак продължаваме, при това без противопоставянето община-правителство. Това между другото бе сред основните проблеми на града ни в последните години. Но трябва да е ясно - няма държава и община - има софиянци, те са българи. Институциите имат отделни ангажименти и отговорности при изпълнението на задачите. Например с недостига на местата в детските градини. В началото на тази година с постановление на Министерския съвет за бюджета бяха въведени текстове, които спираха заплатите на учители за новооткриващи се групи. Най-много такива има в София. Наложи се общинският съвет да гласува допълнителни средства за изпълнение на държавния ангажимент. Като министър на образованието внесох предложение за промяна в това постановление. И не само София, а и Варна, и Бургас, и други градове получиха средствата си за заплати на учителите.
Още от интервюто на „Стандарт"

Няма коментари: