сряда, 11 ноември 2009 г.

ПРЕЗ ТАЗИ СЕДМИЦА алюзиите СА ИСТИНА!

Отговорът на задачата измислена от Айнщайн е: НЕМЕЦЪТ гледа рибката и се намира на: http://www.bg-pro.com/?goto=quiz

ПО МЕДИЯПУЛ.БГ

Нова жалба на ЧЕЗ ще протака връщането на месечното отчитане на тока

Нова жалба на чешката компания ЧЕЗ, която снабдява с електричество Западна България, може да протака връщането на месечното отчитане на електромерите, което трябваше да стане до февруари 2010 г., стана ясно във вторник.
Дружеството "ЧЕЗ-Разпределение" е внесло в края на миналата седмица в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) жалба срещу решението на комисията, определящо като срок за връщане на едномесечното отчитане на електромерите февруари 2010 г., съобщи пред журналисти председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.
Компанията иска срокът за връщане на едномесечното отчитане да е не по-рано от април 2010 г., тъй като не можела са се справи в посочения от регулатора срок както и да се повиши цената им с 3 процента заради по-големите разходи за по-честото засичане на уредите.
Жалбата и мотивите към нея вече са изпратени от ДКЕВР във ВАС. Това отново ще забави и без това проточилото се повече от година решение на ДКЕВ още от октомври 2008 г. за отмяна на тримесечното отчитане.
От ДКЕВР заявиха, че ще направят проверка за готовността на дружеството да премине към изпълнение на решението на Върховния административен съд за незабавно връщане към стария начин на отчитане и при неизпълнение ще санкционират ЧЕЗ. Според комисията срокът 1 февруари е съгласуван на експертно ниво.

Е.ОН продава преносната си мрежа в Германия на холандци
Германската компания Е.ОН продава своята мрежа високо напрежение в Германия на холандския държавен мрежов оператор TenneT, се посочва в съобщение на компанията, разпространено във вторник. Сделката е одобрена от надзорните съвети на двете компании и до 31 декември 2009 г. TenneT ще придобие целия пакет акции в Transpower Stromübertragungs, което притежава и управлява мрежата високо напрежение на Е.ОН.
Сделката няма да засегне германската регионална разпределителна мрежа, която всъщност представлява по-голямата част от бизнеса на Е.ОН и ще остане основната част от бизнеса на компанията-майка E.ON Energie в Мюнхен.
Одобрената стойност на компанията е 885 млн. евро, финализирането на сделката се очаква в началото на 2010 г.
Изпълнителният директор на Е.ОН Вулф Бернотат посочи, че новият собственик ще осигури необходимите на мрежата инвестиции, включително за амбициозните планове за присъединяването на крайбрежни вятърни централи. “Нещо повече, сливането на мрежите на TenneT и Тranspower развива първата европейска трансгранична преносна мрежа, което е следваща стъпка към интеграцията на европейската електрическа мрежа“, посочи той.

Частници влизат и в операторите на газ и електричество
Милиони ще се налеят догодина от ЕК в енергийна ефективност
Владислава Пеева
Частни компании ще бъдат пуснати до собственост в газовия оператор “Булгартрансгаз“ и в Електроенергийния системен оператор (ЕСО), съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Двете компании ще бъдат извадени от структурата на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) поради изискванията на ЕС за разделяне на собствеността в електрическите и газовите мрежи. Съгласуването на процедурата с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще приключи до Нова година.
На пресконференцията във вторник за първите сто дни работа на министерството си, Трайков за пръв път анонсира намерението на държавата да пусне за продажба дял от двата оператора.
Досега коментираните варианти бяха НЕК, “Булгаргаз“ и компанията-майка БЕХ да бъдат листвани на борсата.
Трайков съобщи, че се планира да бъдат пуснати по 10-15 процента от отделните дружества в БЕХ, както и на самия холдинг, в който влизат още АЕЦ “Козлодуй“, Мини “Марица Изток“, ТЕЦ “Марица Изток 2“ и “Булгартел“. Атомната централа обаче по-скоро ще си остане държавна, а за мините и топлоцентралата ще се търси интегриран модел на управление, стана ясно от думите на министъра.
Да влязат в мините интерес досега са заявявали немската RWE и американската AES, която строи нова централа на площадката на ТЕЦ “Марица Изток 1“.
Според министъра, ако до Коледа започне подготовката за първично предлагане на акции (IPO) от дружествата на борсата, за три месеца е възможно то да се организира, но по-вероятно е листването да стане във второто тримесечие на 2010 г.
Според експерти обаче това е твърде оптимистичен срок за изготвяне на IPO.
Трайков каза още, че има идеи на борсата да се пуснат и трите държавни миноритарни дялове от по 33% в електроразпределителните предприятия (ЕРП), които в момента се контролират от ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН.
Съгласно приватизационните договори тримата инвеститори ще бъдат първите, на които ще бъде предложен остатъчният дял и едва при техен отказ ще се търсят други купувачи.
И трите компании са предпазливи в коментарите си за 100-процентова тяхна собственост в ЕРП-ата, но в миналото са заявявали интерес към дялово участие в НЕК, както и към ЕСО, където влизайки ще разширят собствеността си върху енергийната мрежа в страната.
Раздържавяването на части от НЕК минава и през изваждането на компанията от забранителния списък в Закона за приватизация. Към “Булгартрансгаз“ пък интерес със сигурност има руската “Газпром“, която отдавна има амбиции да вземе част от националната газопреносна мрежа на България.
Без усещане за спешност с руските проекти
Относно най-дискутираните до момента проекта АЕЦ “Белене“, газопровода “Южен поток“ и петролопровода “Бургас-Александруполис“, Трайков заяви, че няма нищо ново от вече обявените намерения и че българското правителство иска да премахне усещането за спешност по отношение на тях. Те ще станат, когато сме готови и имаме решение, или няма да се случат, заяви Трайков.
Той каза още, че няма информация да сме сред заплашените с глоби от "Газпром" европейски потребители за заявени, но невзети количества газ по клаузата “take or pay“ (вземи или плащай).
При встъпването си в длъжност Трайков изрази намерение продажбата на “Булгартабак холдинг" да стане до края на тази година с цел набавяне на постъпления за бюджета, но сега заяви, че това ще стане през първото тримесечие на 2010 г.
Тъй като има известно разминаване в мненията дали продажбата на тютюневия холдинг трябва да стане чрез търг, конкурс или на борсата, ще се наеме консултант, който ще получи хонорар според успеха си. Заедно с Агенцията за приватизация ще се определи методът на раздържавяване, каза Трайков.
Според него по-добре е да се обяви конкурс, което е по-познатият за инвеститорите начин.
Освен това според него трябвало да се изчака да се приеме фискалната рамка на бюджета за догодина, така че потенциалните инвеститори да не са изненадани по средата на процедурата с вдигането на акциза за цигарите.
До края на 2009 г. ще бъде извършена и смяната на собствеността на “Топлофикация-София“, каза министърът. Европейската банка за възстановяване и развитие вече е дала положителното си становище за връщането на парното в активите на Столична община, след което и то ще бъде обявено за приватизация.
Изпуснати са всички шансове за “Кремиковци“
“За “Кремиковци“ сме пропуснали всички шансове за каквото и да било“, каза още министърът. По думите му само от август досега металургичният комбинат е натрупал допълнителни 12 млн. лв. дълг към НЕК.
“Бе създадена фалшива икономическа среда, в която “Кремиковци“ завлече и БДЖ, което сега няма да получи нещо за извършените превози, и МВР, на което няма да бъде платено за охрана на влаковете“, коментира Трайков.
Според него единственият вариант за комбината е ликвидацията, в която държавата също има много важна роля да осигури прозрачен съдебен процес по осребряването на имуществото за задоволяване на претенциите на кредиторите.
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) вече е започнало да дава своята лепта в бюджета, сред като е решено да се намали капиталът на създадената от предишната власт Национална компания “Индустриални зони“ до 30 млн. лв., а останалите 70 млн. лв. да се върнат в хазната.
Зам.-министърът Евгени Ангелов обяви, че плановете за работа на въпросната компания се свиват до развитието на съществуващите три индустриални зони и двете нови във Варна и в Бургас, в които предишният кабинет апортира редица имоти. Там е сменено ръководството, в бъдеще управата ще бъде свита до тричленен съвет на директорите, допълни Ангелов.
Същата съдба очаква и БЕХ, стана ясно от думите на Трайчо Трайков, който обяви, че политиката за съкращаване на управата в държавните компании до трима членове ще засегне и енергийния холдинг. Той обаче упорито избягваше отговор на въпроса на Mediapool дали вече е подготвено това редуциране на съвета на директорите и дали структурната промяна ще се използва за отстраняването на сегашното ръководство на БЕХ. С по трима члена ще останат Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия за стокови борси и тържища. Ще се намали и съставът на ДКЕВР.
Цената на слънчевата енергия пада
Министерството се ангажира и с определянето на фиксирана цена на енергията, произвеждана от фотоволтаични централи, което в момента се счита за най-сериозната пречка пред инвеститорите в производството на енергия от слънце.
“В момента цената на фотоволтаичните панели пада и прогнозите са, че скоро разходите за производството на енергията от слънце ще са съизмерими с тези за конвенционалната енергия и затова трябва да се намери приемливата цена“, каза Трайков.
Според него вече е направена преценка, че от заявки за ВЕИ-проекти за 12 хил. мегавата сериозните са за 1800-2000 мегавата и към това трябва да се нагодят инвестициите на НЕК и ЕРП-ата за присъединяването на възобновяемите мощности.
Вече ще има ясни критерии за преценка на ВЕИ-заявките от страна на НЕК и отказът за присъединяване ще се прави аргументирано.
Трайков каза още, че се обсъжда идеята за 10 хиляди покрива със слънчеви панели, а заместникът му Евгени Ангелов допълни, че по оперативната програма “Конкурентноспособност“ през 2010 г. ще тръгне еврофинансиране от 100 млн. евро за ВЕИ-проекти и още 100 млн. евро за повишаване на енергийната ефективност в предприятията.
За енергоефективни проекти ще отиват и половината от очакваните 300 млн. евро допълнителни компенсации от ЕК заради предсрочното затваряне на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй“. За саниране на жилища и понижаване енергийния интензитет на предприятията ще отидат и планираните приходи от продажба на въглеродни емисии от резерва на държавата, допълни министърът. “Очакваме по-осъзната роля на Агенцията за енергийна ефективност“, каза още той.

Мним съдия в тога събирал пари от граждани да им "решава" дела
Степан Хиндлиян
Мним съдия мамил граждани, като им обещавал да им реши делата. Поради тази причина в Съдебната палата се монтират охранителни камери.
Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви във вторник, че към момента не е установено кой е мнимият магистрат. Той се обличал в черна тога и се разхождал из кулоарите на Съдебната палата, като взимал различни суми от граждани, на които обещавал да им бъдат решени делата.
Кокинов каза, че вече са постъпили няколко оплаквания в прокуратурата и призова хората, имащи информация по случая, да съдействат на разследващите.
Самият Кокинов не е виждал лично измамника, но е информиран за него. "Такова лице маскирано обикаля долу по фоайетата на Съдебната палата и събира пари от различни невинни лица, като им обещава правосъдие. Затова и доколкото виждам се монтират камери, по всяко закътано кътче, за да се пресекат тия спекулации", обясни той пред медиите.

Дянков: Данъкоплатците дадоха над 1 млн. лева, за да види президентът кенгурута в Сидни
Посещението на президента Георги Първанов при кенгурутата в зоопарка в Сидни струва на данъкоплатците малко над 1 млн. лева, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който във вторник участва в заседание на финансовите министри на ЕС в Брюксел.
Дянков уточни, че е разбрал от медиите, че това е било най-важното събитие на държавния глава по време на визитата му в Австралия.
"Аз имах честта да отпусна 500 хил. лв. за това пътуване само за покриване на допълнителните разходи на авиоотряда, за да се отиде до Шри Ланка" съобщи вицепремиерът, цитиран от БНР.
Дянков отбеляза, че Шри Ланка е страна с полуавторитарен режим, с която България няма експорт и импорт. "Дори нямаме подобна статистика", добави Дянков.
Той коментира още, че е много изненадан от "емоциите" около идеята на Яне Янев да се дадат 1 млн. лева от бюджета на президентството на т.нар. комисия "Кушлев", тъй като въпреки дефицита и кризата, финансовото министерство е отпуснало на държавния глава 500 000 лева за посещенията му в Австралия и Шри Ланка.
В края на миналия месец Първанов осъществи няколкодневен воаяж до Република Корея, Австралия и Шри Ланка. Дянков съобщи, че президентът е бил придружен по време на екзотичната обиколка от 30 държавни служители.

Борисов: Тодор Живков бе гарант за "доброто развитие на България"
Милен Радев
На символичната дата 10 ноември премиерът Бойко Борисов заяви от Берлин по адрес на президента Първанов, БСП и служителите на ДС, че е "крайно време 20 години след промените тези хора да излязат от властта, да се ометат и да се престане с генерираните скандали".
Откакто стана министър-председател, Борисов все по-смело говори за забрана на БСП. "Грешка е, че партията на социалистите не е забранена, защото те са правили атентати в църкви и са избивали хора", заяви той на 18 октомври т.г., като добави, че "БСП ни дърпа назад и ще дърпа държавата, докато я има".
Всичко това означава, че в последните месеци той е претърпял качествена метаморфоза, защото неговият професионален път, поведението и изявленията му през годините са били по-различни.
През лятото, когато Бойко Борисов стана министър-председател, в руското интернет-пространство се въртеше усилено телевизионна документация, заснета от компанията "Совершенно секретно" през 2008 г., в която бъдещият български премиер се изказва повече от благосклонно за българския комунистически диктатор Тодор Живков.
45-минутният филм под заглавие "Тодор Живков – титан на отминалата епоха" поразява дори за руските публицистични мащаби със своята лъжливост и хвалебствен тон към бившия първи секретар на БКП. Филмът е изграден на интервюта с близки до Живков лица – члена на политбюро Григор Стоичков, внучката Евгения Живкова, зетя Иван Славков и дългогодишния московски наместник в София Шарапов. Пространно е дадена думата и на самия Живков, който красноречиво оправдава своето регентство и се жалва от преследванията, на които "днес" е подложено неговото семейство.
Ни в клин, ни в ръкав след кадрите от разгонването с танкове на Пражката пролет през 1968 г. на екрана се появява симпатичната физиономия на представения като кмет на София Бойко Борисов. Той споделя: "...аз мисля, че Живков направи максимума за да се развива добре България и в същото време да няма такива тежки инциденти както в Чехия, в Унгария, да загинат хора..."
Това се говори за един от най-безскрупулните диктатори в Европа, опустошил България и участвал в затриването на десетки хиляди от най-добрите й дъщери и синове. Питам се дали на внука, чийто дядо по собственото му признание е бил пребит от комунистите, не е известно, че ако има нещо, за което Живков да се е погрижил "да се развива добре в България", това са преди всичко лагерите на смъртта, сметките на червената номенклатура и външният дълг на държавата...
Преди почти две години писахме за друго събитие, което поразклати вярата ни в доброто, в устойчивостта на политическите координатни системи и на геостратегическите оси.
Става дума за връчването от страна на руския посланик в София Потапов през 2007 г. орден "Михаил Ломоносов" на тогавашния софийски кмет. При това нито националността на ордена, пристигнал макар и не по газова тръба, но от самото сърце на нашата велика северна благодетелка, още по-малко неговото название – на името на покойния световен енциклопедист - бяха причината за нашето смущение.
Просто орденът, както се разбра тогава, бил учреден от аморфната организация "Национален комитет за обществени награди" в Русия. При по-внимателно вглеждане се оказа, че комитетът е 100-процентов продукт на прославилата се Академия за безопасност, отбрана и правен ред (АБОП). За тази академия е писано много, знае се, че тя бе създадена и ръководена от висши кадри на КГБ/ФСБ и интересите и дейността й съвсем не са платонически. Междувременно академията бе разпусната и с нея се зае руската прокуратура, обвинявайки я в самоуправство и в злоупотреба с държавни символи и правомощия.
Изразихме на времето силната си надежда, че Бойко Борисов, който "се стреми да влезе убедително в ролята на политик, предан на западните ценности на демокрацията и гражданските права, няма да задържи орден от номенклатурата на АБОП, една академия, сред чийто орденоносци са последният шеф на КГБ и пучист Крючков, търсеният като военнопрестъпник Караджич и покойният диктатор на Туркмения Ниязов..."
Петимно очакваме от тогава до сега да чуем, че Борисов е повикал при себе си посланик Потапов и го е помолил с присъщия си твърд и мъжествен глас да си прибере ордена, който не приляга на един приятел на САЩ и на западните политически и човешки ценности.

20 години след краха на комунизма
Огнян Минчев: Основният проблем е подмяната на държавата с престъпни групировки
По повод 20-годишнината от демократичните промени в България политологът Огнян Минчев заяви, че проблем номер 1 за българското общество е "подмяната на държавата с организираната престъпност”.
"Българските групировки са заченати в една примитивна, брутална култура и никой не желае да попада в джунглата, затова хората се страхуват да говорят за тези неща”, коментира във вторник пред БНТ Минчев.
Според него "организираната престъпност е много силна и добре контролира държавната власт”.
По думите му някой български правителства се опитаха да "ограничат този процес, да наложат някаква рамка на законност и легитимност, но бяха ограничени и то от днешната олигархия”.
По повод "престрелките” между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов, Минчев коментира че, "проблемът е институционален до толкова, доколкото в България, за да станеш президент трябва да бъдеш активен политик и да победиш на преки избори”.
"Същевременно, влизайки в президентството, ти ставаш украшение, защото нямаш много власт и на практика всеки президент се е опитвал неформално да разшириш своята власт. Георги Първанов в най-голяма степен е успял да направи това задкулисно, което обаче не е в полза на държавата”, смята политологът.
"Тази византийска култура на вземане на решения зад кулисите, на интригите, е много дълбоко характерна за партизанската политическа традиция в България. Един политик бива оценен по това, което е направил на светло и по резултатите, а не по интригите и заговорите и скандалите, които е произвел по времето на своята кариера”, каза Минчев.
Относно рухването на комунистическия режим Минчев смята, че "датата 3 ноември е по-достойна да бъде празнувана като едно начало, защото тогава хиляди българи излязоха на площад "Ал. Невски", преодолявайки страха си. Това е един прецедент, който може да заеме достойно място в българската история”.
Според Огнян Минчев "крахът на комунизма беше една уникална възможност за свободно обществено творчество на тези общества, които се освободиха от комунистическите режими”.
"За съжаление, ние не сме от тези общества, които оползотвориха най-добре това. Допуснахме в България да се развият процеси, които на практика разделят обществото относно същността на този процес и на датата 10 ноември”, каза той.
За проблема с т.нар. мутризация, Минчев коментира, че "тя на практика е следствие на провала от съществуващите обществени елити в България да оглавят процеса на промяна”.
"Дъното на обществото се разпени на гребена на обществото и да наложи своя примитивизъм, своята чалга култура, културата на своето насилие”.
"По начало в българския преход несправедливостта е основната рамка. Вина за нея имат и идеологемите на прехода, част от които са свързани с това, че държавата е лош стопанин, че тя трябва да отпадне и пр. В България пазарът е джунгла, а държавата трябва да се намали, според закъснелите отблясъци на неолиберализма. Това е част от тези идеологемите на прехода заедно с мутризацията и политическата бруталност доведоха до една дълбока несправедливост в осъществяването на тази трансформация в българския политически живот”, заключи Минчев.

Шейсет и пет години стигат адв. Иван Груйкин*
Десети ноември 1989 година. Разбира се, няма как да пропуснем тази дата. Каквото и да говорим, тогава се случи най-значимото събитие в най-новата ни история. Падна Тодор Живков! Името, с което се събуждахме и с което си лягахме. Символът на смазващата система, в която бе преминал целият ни дотогавашен живот. И това беше само началото на нещо, за което до този момент не можехме и да си помислим – падането на комунизма в България.
Ако мислено се поставим в положението си отпреди 20 години, съпоставката с днешна България за повечето от нас е въодушевяваща. Затворниците от комунистическия лагер днес сме свободни европейски граждани, кръстосващи целия континент само с личните си карти. Можем да говорим открито за всичко, да четем всичко, да гласуваме за когото си поискаме. Има частна собственост и свободен бизнес, а в България може да се види и купи това, което се продава в Лондон или Берлин. Мнозина от нас днес имат всичко, за което преди 20 години можехме само да мечтаем.
Други от нас отричат каквато и да е реална промяна. Демокрацията ни е фасадна, институциите са параван, зад който старата система отново е на власт. Чрез огромната задкулисна власт на бившата Държавна сигурност, чрез куфарчетата "червени” пари, които предопределиха икономическия преход и създадоха днешните олигарси, чрез зависимите от тях медии, подчинената на Москва Църква.
Така нареченият "преход” не е нищо повече от еволюция на социализма, чието начало през 1989-та е предизвикано от самите комунисти чрез иницииран от тях "дворцов преврат”, създаване на послушна и контролируема опозиция и в крайна сметка – направляван и манипулиран преход.
Днес на власт са физическите и политически наследници на тези, които управляваха България допреди двайсет години. Въпреки официалното си членство в НАТО и Европейския съюз България е "троянският кон” на Русия в тези две структури, а зависимостта ни от "Големия брат” се увековечава чрез няколкото заробващи руски енергийни проекти. Че днес начело на държавата е поредният конформистки проект, оглавяван от посредствени и зависими хора, и имащ за единствена цел съхраняване на реалната политическа и икономическа власт на комунистическата партия и нейната Държавна сигурност.
Разбира се, и двете тези имат своите основания. Оставайки настрана рационалните доводи, ще се опитам хипотетично да си представя как се чувства днес в сравнение с 1989-та един средностатистически свободомислещ, търсещ и взискателен българин. От тези, на които преди 89-та им се повдигаше от целодневното венцехвалене на "нашия пръв партиен и държавен ръководител другаря Тодор Живков” и от противоречащите на здравия разум лъжи за успехите на социализма в България и по света. Които се задушаваха от липсата на свобода и справедливост, от безочието, ограничеността и безнаказаността на "силните на деня”. Които се срамуваха от името, което страната си бе "извоювала” по света като ненадеждна държава без какъвто и да е авторитет - най-верният сателит на Съветския съюз. Които в най-смелите си мечти виждаха една достойна и уважавана България, която се съревновава с останалите свободни европейски народи.
Какво усещат и как се чувстват тези хора днес? Начело на държавата вече не е Тодор Живков, а неговият телохранител Бойко Борисов. Приликата между двамата е впечатляваща. Нито Живков е фактор за налагането на комунистическата власт след 1944 г. (въпреки смехотворните напъни на комунистическата историография в тази посока), нито Борисов може да бъде наречен демократ и по какъвто и да е начин да може да се свърже с промяната от 1989 г. Въпреки собствения си биографичен дефицит всеки от тях се възползва максимално от стечението на историческите обстоятелства. Човек от народа, демагог, хитрец от селски тип, безскрупулен популист, конформист, идеологически опортюнист с авторитарен стил на управление. Предизвикващ смях, раболепие, снизхождение, страх. За кого от двамата става въпрос?
Днес отново има недосегаеми за закона и за правосъдието хора. България е известна като най-корумпираната и бедна страна в Европейския съюз. Родното ни правосъдие е сочено с пръст в цяла Европа. Всички знаят, че България се управлява от организираната престъпност, че е страната на корупцията и беззаконието. Поръчкови убийства, трафик на хора и наркотици, отвличания, стряскаща битова престъпност, полицейско насилие и безнаказаност.
По цял ден слушаме и гледаме за успехите на новата власт, а очите и здравия ни разум отново показват обратното. Вместо с искрен смях приемаме небивалиците на бутафорното и комично ново правителство с раболепие и сериозност, поставящи на съмнение психичното ни здраве и способността ни да бъдем честни, трезви и разумни. Огромната част от свободните уж медии осигуряват такъв комфорт на правителството на новия Отечествен фронт, че предшествениците им от "Работническо дело" биха изпаднали в истински комплекс за малоценност.
При това положение по-добре ли се чувства средностатистическият свободомислещ, търсещ и взискателен българин днес? Въпреки че пътува свободно, говори открито за всичко, чете всичко, гласува за когото си поиска? Сега обаче е лишен от оправданието и извинението за причина, която да е извън него самия. Виновни днес са не Световният ред, Великите сили и Желязната завеса. Вината всъщност е в двадесетгодишната ни неспособност и нежелание да променим себе си. В малодушието да се отречем от тъмното си минало и от комунизма като олицетворение на злото, което е покварило душите ни. В страха да признаем и собствената си отговорност за четиридесет и петте години комунизъм и вече двадесетгодишния ни отказ да се разделим с рецидивиращите доказателства за неговия последващ успех. В неспособността ни да видим стряскащото лице на една нелицеприятна национална идентичност, започнала да се изгражда не преди двайсет, а преди шейсет и пет години. С родно насилие и съветски танкове. С лъжа, войнстваща бездуховност, разрушаване на морала, нетърпимост и ограниченост, пробутвани ни днес за нов вид патриотизъм. Патриотизмът на една нова нация, нямаща почти нищо общо с българската отпреди 1944 година.
България е единствената посткомунистическа страна в Европейския съюз, в която Комунистическата партия не пое отговорност и вина за извършените от нея престъпления. И което бе прието от обществото без особена съпротива. Това е знак, че ние не се разграничаваме от обезличилия ни комунизъм като политическа и ценностна система. И затова единствено в България е възможно да има "червени" олигарси, Държавна сигурност да си има президент, а Тодор Живков да бъде наследен от възхищаващия се и подражаващ му негов личен телохранител.
Невъзможно е да избягаме от тази своя посткомунистическа идентичност, докато убедено и силно не се отречем от деветосептемврийското насилие и съветските танкове, от престъпленията на комунизма и срамните доказателства за днешната му успешна еволюция. Всеки от нас се нуждае от своя личен Десети ноември. От ясен морален акт, с който да пожелае промяната и да е готов да жертва нещо за нея. Време, средства, стари навици, леност, глупост, предразсъдъци – цената, която всеки от нас задължително трябва да плати лично.
Твърдо убеден, че шейсет и пет години стигат.
* Адвокат Иван Груйкин е председател на Гражданска инициатива "Справедливост".

Световните лидери призоваха в Берлин за борба срещу разделението по света
Световните лидери, които отбелязаха заедно с десетки хиляди други хора 20-годишнината от падането на Берлинската стена в германската столица, призоваха борбата срещу несправедливостта по света да продължи.
Те предупредиха, че все още човешките права на милиони хора са под заплаха, предаде ББС.
Германският канцлер Ангела Меркел, която е отраснала в Източна Германия, водеше церемонията по честването на годишнината. Тя поведе световните лидери, сред които френският президент Никола Саркози, британският премиер Гордън Браун, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, през Бранденбургската врата, символ на обединението на Германия.
Меркел заяви, че годишнината е едно напомняне да се предприемат действия за решаването на предизвикателствата на нашето време – от бедността до климатичните промени и защитата на човешките права по целия свят.
Хилари Клинтън посочи от своя страна, че събитието е "призив за действие".
"Все още милиони хора по света са разделени, може би не от стени...., но хора, които са разделени от тези, които обичат, хора, които са заключени зад решетки", посочи американският първи дипломат.
Тя представи и специален видео адрес от президента Барак Обама, в който той заяви, че падането на Стената е било ясно осъждане на тиранията.
"Искам да благодаря на вас, берлинчани, за това, че показахте на един измъчен свят, с Африка, потънала в бедност, Дарфур в агония, Зимбабве в сълзи и Бирма във вериги, че човек, дори да страда, не бива да страда вечно, без да изпитва надежда", заяви британският премиер Гордън Браун.
Саркози посочи, че годишнината е повик за борба срещу всички стени, които все още разделят света.
Руският президент Дмитрий Медведев каза от своя страна, че конфронтацията вече е в миналото и сега е времето да бъде изграден нов различен и по-добър свят.
След речите на световните лидери верига от 1000 огромни парчета домино, символизиращи падането на комунистическите управления в Източна Европа, бе съборена символично от полския активист за демократични реформи и бивш президент Лех Валенса.
Подкрепеното от СССР правителство на ГДР започва строителството на "антифашистката защитна бариера" в ранните часове на 13 август 1961 година заради масовото преминаване на граждани на комунистическата република в капиталистическия Западен Берлин.
Най-малко 136 души са били убити, опитвайки се да преминат стената в периода 1961 – 1989 година. Хиляди обаче са успели да преминат през минните полета, полицейските кучета, използвайки тунели, скривалища в коли и други.

От СДС са останали само трите букви
"Партията трябва да започне да прави политика"
Казва кандидатът за лидер на СДС Иво Цанев в интервю за Mediapool
Г-н Цанев, защо, според вас, СДС има нужда нов председател и защо смятате, че вие сте подходящият човек за поста?
СДС за пореден път се раздира от вътрешни противоречия. Бих искал моята номинация да се разглежда като опит да се обединят всички седесари под едно мото - "Ще правим политика". Целта ми е СДС да генерира достатъчен обществен ресурс и да взема участие в голямата политика. Считам себе си за подходящ кандидат, защото имам опит от времето, в което партията бе коалиция. След това участвах и в изграждането на СДС вече като партия. Имах активно участие в правенето на политика в Министерския съвет по времето на правителството на ОДС като секретар на Съвета по сигурност. След това 3 години бях в парламента. След напускането ми не съм бил от хората, които са разграждали СДС. Пътят, който съм извървял дотук, и опитът, който имам, според мен се оценява от много голяма част от членове и симпатизанти на партията и те смятат, че СДС има нужда от такъв лидер.
Има риск обаче и да не ви приемат. Дълго време се говори за лобитата в партията, вътрешните конфликти не са тайна. Мартин Димитров вече се сблъска с тях. Как смятате да се справите? Вие няма как да изгоните лобитата от партията.
Ще се опитам не да гоня, а да приема нови хора в партията. Много хора, с които съм работил навремето в СДС, не членуват сега в тази партия. Това означава, че те не я припознават като партията, която може да направи нещо за обществото. Това е един много голям въпрос и трябва да се постави остро по време на дебата за лидерския пост. Какво трябва да се направи в СДС? Дали ние сме доволни от резултатите, които постигаме? От 2001 година СДС не само не е печелила избори, но и с много повече усилия не може да вземе и половината от това, което е постигано като резултат преди това.
Има сбъркан модел на работа и управление в СДС. Последните председатели имаха свои лични проекти. Някои искаха да покажат, че не са вън от политиката. Други, че могат да се преборят някого. Моят личен проект е връщането на доверието в СДС и в каузата "СДС". Искам да направя това заедно с новите лица, с гражданските организации, които ще влязат в СДС. Трябва да бъде върнато политическото доверие и каузите на партията, защото без тях остава единствено личният интерес. В момента, особено по места, все още има какво да се вземе от СДС. Много хора стоят в партията, за да взимат от нея, а не да й дадат нещо.
Кои са позитивните неща, които се случиха в СДС?
Хубаво е, че се направи по-отворен към вътрешното съревнование устав. Лошото е, че все още партийният апарат може да влияе върху хората. Ние сме малка партия и това е по-лесно, отколкото другаде. Хубаво е, че бе избран един млад лидер като Мартин Димитров. Той можеше да прави много повече политика и по-силна, но не успя да наложи своята воля. Мартин Димитров не беше достатъчно решителен, обеща много неща по време на вътрешните избори, но не изпълни нито едно от тях. Добре е, че все още има останали експерти около СДС, които искат да помогнат с нещо и трябва да се намери начин да бъдат привлечени. Ще им дам на тези хора по-голямо поле за изява и ще организирам вътрешни дискусионни форуми. Те трябва да бъдат приобщени към правенето на политика. Не може една партия с ниска обществена подкрепа да не се обръща към гражданското общество, а само към по-малки от нея партии.
Защо гражданските и съсловните организации трябва да се обръщат към СДС, а не към ГЕРБ? Логично изглежда техните идеи да намират по-голяма реализация, ако имат директен контакт с властта.
Ние ще дадем възможност да се изявят вътре в СДС. При осъществяването на тази идея първо ще им отправим предложение за обща работа, а след това те ще получат възможност да участват в изборите. Не може само да се иска от хората, а трябва да им се предоставят възможности за реализация. Единството сигурно е, че партията трябва да се отвори към участие на избори с гражданска квота. Преди години, когато СДС правеше силни избори, винаги е имало гражданска квота, включително и за кандидатите за кметове. Това се забрави. Сега почти всеки на позиция в СДС гледа да реализира първо себе си и хората около себе си. Самите структури не могат да се реформират сами. Това може да стане с помощта на националното ръководство, което чрез политиката си да отвори партията за външни хора. Процесът трябва да започне възможно най-бързо, за да може на местните избори привлечените хора да са открили вече реализацията си в СДС. Дори и ГЕРБ в момента назначават хора само заради политическата им принадлежност.
СДС имаше голям проблем със залитанията към други формации, основно към ДПС и ГЕРБ. Сега се създаде Синята коалиция. Какво ви е отношението към този политически съюз?
Коалицията бе създадена заради натиска на симпатизантите за широко обединение в дясно. Това е една предизборна коалиция, създадена с цел симпатизантите да имат за кого да гласуват на изборите. Не съм против Синята коалиция. Тя изигра своята роля, но за съжаление не постигна поставените цели. Тази принципна коалиция се оказа в твърде тесен формат. Мартин Димитров не успя да обясни на членовете на СДС, че съществува остра нужда от коалиция с много партии. За съжаление се подписа споразумението с ДСБ и започна дебат "за" и "против" Синята коалиция и ДСБ вътре в СДС. Така се забрави за останалите.
Трябваше да бъде предвидено място в листите и за т.нар. "обща гражданска квота", както за мажоритарните, така и за пропорционалните. Това не се случи и заради това в СДС и ДСБ започнаха споровете кои "от нашите хора" къде да го сложим, защото сме им длъжни. Това се направи без някой да си даде сметка, че голяма част от "нашите хора" вече са насъбрали обществен негатив през годините или не са толкова известни в даден регион. Така не успяхме и да съберем доверието на хората.
В бъдеще трябва да има стриктно разписване на процедурите за работа между СДС и ДСБ в парламента. В момента те работят без процедури. Едната партия работи по един начин с медиите, другата по друг и ако успеят да се обединят – добре, ако не, започват вътрешни боричкания. Смятам, че двете партии трябва да направят усилия за привличане към коалицията на партии от десния спектър, личности и експерти. Нашият потенциал не е достатъчен за получаване на добро политическо представителство.
Какво е вашето отношение към подкрепата за кандидата на ГЕРБ в София?
Моето лично мнение е, че вътрешнопартийните сметки в Синята коалиция си изиграха своята роля. Първо СДС обяви, че ще подкрепи ГЕРБ, после ДСБ направи същото. Отстрани изглеждаше сякаш двете партии взимат тези решения, за да не се упрекват едни други, а след това, за да се присламчат към ГЕРБ. Аз лично настоявах да има повече от една кандидатура, за да проведе дебат. Едва след това трябваше да седнем на една маса с ГЕРБ. Не можем да отречем, че заради Бойко Борисов тройната коалиция падна от власт. Ние сме и членки на Европейската народна партия. Можеше тези разговори с ГЕРБ да бъдат използвани, за да се демонстрира, че сме срещу лошите практики и смятаме да задълбочим своите контакти с цел да те бъдат премахнати. Не е лошо, че сме заедно. Лошото е, че не извадихме кандидатури, които да бъдат предложени за формиране на екип около Фандъкова и да управляваме през следващите две години. Да се управлява реално с хора във властта. СДС продължи да губи облик и с тази безусловна подкрепа, което е пагубно, защото тя е партия с нисък процент на обществено доверие. ГЕРБ няма нужда от такава партия.
Ако станете лидер на СДС ще ревизирате ли отношението на партията спрямо политиката на правителството?
Смятам, че СДС не обяснява добре на обществото какво точно предлага като политика и каква е разликата с политиката на ГЕРБ. Първо СДС трябва да започне да артикулира добре своите предложения. Ако стана лидер, ще настоявам веднага да се подпише споразумение за общи действия с ГЕРБ. То трябва да включва определени принципни политики, които да бъдат изпълнени в определен срок.
Ето, всички говорим, че искаме промяна на изборното законодателство. СДС може да излезе и да предложи на Бойко Борисов подписване на споразумение, в което да се заложи срок, примерно до юни, за изработване и приемане на ново изборно законодателство, като се посочат и отговорните хора за реализация на тази цел. СДС може да излезе и да предложи мерки за стимулиране на потреблението и за редуциране на вътрешната задлъжнялост. Трябва да се направи именно това. Екипи от хора от СДС и ГЕРБ да работят по решаването на конкретни проблеми, защото иначе липсва координация и се разпиляват усилия. ГЕРБ изостава от събитията, кризата се задълбочава и те ще разберат още през пролетта, че ще им е много по-трудно да управляват по начина, по който го правят в момента.
От своя страна СДС не може да си позволи дълго време да подкрепя правителство без ясни мотиви, без обяснение защо и с каква цел прави това. Достатъчен мотив обаче биха били правенето на конкретни политики и поемането на конкретни ангажименти.
Твърдите, че искате да премахнете лобитата в СДС и да накарате ГЕРБ да се съобрази със Синята коалиция при правенето на политики и поставянето на дневен ред, което ГЕРБ, очевидно, не иска. Как точно ще постигнете тези неща?
С нов начин на правене на политика. В СДС няма експертни групи, няма и политическо говорене вътре в партията. Ако има единно политическо говорене, като председателят излиза и съобщава решенията на партията, а те съответно се транслират като политики по места от местните организации, това показва сила. В последните години това не се прави. Лидерът на СДС говори едно, местният лидер говори друго, трето излиза по медиите. Разноговоренето без експертиза, без единна политика вътре в партията, доведе до парцелирането на СДС.
За да бъдем силни пред останалите партии, първо трябва да направим това в СДС. Ако ние предложим дневен ред на ГЕРБ и това е дневният ред на обществото, мислите ли, че ГЕРБ ще го отхвърли? Ако този дневен ред бъде отхвърлен, това означава, че ГЕРБ не иска да работи в полза на обществения интерес. Това ще доведе и до трупане на недоверие. Ние ще направим възможното за общи действия с ГЕРБ в полза на обществения интерес, но не на всяка цена.
Смятате ли, че изборите за лидер на СДС ще бъдат честни? Имате ли информация дали се готви режисиране?
Това, което се набива на очи е, че апаратът работи за сегашния председател. Той обикаля страната с хората от "Раковски"134 и аз затова призовавам той да подаде оставка и да бъде като всеки един от нас.
Има много хора, близо 2000 души, които през последната година са дописани като членове на СДС. Фрапантното е, че в региони, където СДС и Синята коалиция са получили нисък резултат на изборите, има най-много дописана членска маса. Това би било добре, ако става дума за реални хора. Там, където аз ходя, за да се срещам с членовете и симпатизантите, идват много малко хора. Събират се по 20-30 души. Така единственият начин да достигна до другите, е чрез тези хора, но те невинаги предават нещата, които говорим. Моето желание е чрез медиите и чрез брошурата, която сме издали, да достигна до хората. Ако достигна до тях, аз съм сигурен, че ще спечеля изборите. Безпокоя се от задействането на апаратния механизъм, който да ме изкара пред членовете като неудобния кандидат, заради радикалните предложения, които правя.
В ДСБ и СДС разговорът за миналото на десницата винаги е бил важен. Как СДС може да обърне тази тенденция и да се постави на дневен ред разговорът за политиката?
Ако СДС и хората, които го управляват, не разберат, че тези избори са най-важните за съществуването на партията, ще бъде много трудно. Трябва да се разбере, че тези избори са важни от гледна точка на правенето на политика. Трябва да се спре да се говори единствено кой е бил лош в миналото. Хората в СДС трябва да разберат, че въпросът вече е дали тази партия ще съществува. Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.
Какво, според вас, представлява СДС в момента?
Три букви.

Фатик изплува в делото "Николов-Стойков"
Степан Хиндлиян
Името на разстреляния преди шест години Филип Найденов – Фатик, син на легендарния контрабандист на оръжие и нещатен служител на бившето Второ главно управление на Държавна сигурност Исмет Тюркмен, изплува в делото за пране на пари срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков.
"Групата" е обвинена в "изпирането" на 7.5 млн. евро, придобити по програма САПАРД чрез фалшиви документи за фиктивен внос на нови машини. Според обвинението това е ставало чрез купуването на стари машини за месопреработвателната промишленост, които са фактурирани като нови и за тях е ползвано финансиране от САПАРД.
Във вторник пред съда показания даде Стоян Бояджиев, който е съдружник в птицекланица "Чубра" – една от фирмите, която според прокуратурата е участвала в източването на програма САПАРД.
Консултирайки се непрекъснато с адвоката си както да казва пред съда, Бояджиев отговаряше предимно с "не си спомням". Той обаче се сети, че Фатик, който бе сочен за една от основните фигури в трафика на амфетамини и автомобили, му е дал да управлява "Чубра".
Бояджиев каза, че наскоро е продал дела си във фирмата, но не си спомня на кого. Той не бил запознат с дейността на "Чубра" в детайли, това било ангажимент на управителите. Свидетелят си спомни, че фирмата е кандидатствала по програма САПАРД по предложение на управителя Лазарина Георгиева.
"Чубра" е спечелила субсидия от 1.45 милиона лева от европрограмата, добави Бояджиев. Той каза, че част от парите – 1.432 милиона лева са върнати на "Палмигруп". Последната фирма е собственост на Марио Николов. Заемът от "Палмигруп" бил в размер на 3.5 милиона лева. Голяма част от обстоятелствата около уреждането на този кредита обаче Бояджиев не можа да си спомни. Той не си спомни и къде, освен в "Чубра", е работил през 11-те години, които е прекарал в този бранш.
За да може едно предприятие да ползва евросубсидии, трябва да направи и лични инвестиции. От думите на Бояджиев може да се заключи, че "Чубра" е взела на заем пари от "Палмигруп", за да кандидатства по САПАРД, а част от борча е върнат с парите от Европа.
Бояджиев посочи, че се е запознал с Марио Николов на фирмени събирания покрай брата на Николов - Петър, за когото свидетелят работел. По думите на Бояджиев, Николов е присъствал на тези събирания в качеството си на един от основните клиенти на "Чубра". Бояджиев обаче не си спомни името на нито един друг голям клиент.
За схемата с измами по САПАРД, в която участват и чужди граждани, които вече получиха присъди в Германия, сигнализира Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Въпреки, че първоначално групата бе разделена и Стойков не е подсъдим за източването на САПАРД, през май т.г. прокуратурата откри данни за съществуването й.
Връзката между двамата бизнесмени се оказа регистрирана в САЩ офшорка "Кингстън ентърпрайсис". Данните, получени чрез съдебна поръчка от САЩ, показват, че цялата субсидия по САПАРД в размер на 7.5 милиона евро, получена от фирмите на Марио Николов и приближените му, е превъртяна през офшорката. От там парите са "инвестирани" в курортния комплекс "Дюни", чийто бивш официален собственик е Людмил Стойков, известен и като спонсор на президента Първанов.

В Берлин сме поканени приятели и дисиденти, а не служители на ДС
Премиерът с "нетърпение" очаква да види 90% агенти във Външно
Премиерът Бойко Борисов, който взе участие в проявите по случай 20 години от падането на Стената в Берлин, заяви, че не бива да бъде изненада фактът, че тъкмо той е поканен - "сред приятели, но и сред хора дисиденти, а не бивши агенти от тайните служби". Така Борисов във вторник репликира от разстояние съобщението на президентството, че била отправена покана и към държавния глава Георги Първанов, но Министерският съвет отказал да съгласува кой ще представлява България на честванията в Берлин.
Борисов повтори тезата си, че служителите на Държавна сигурност (Първанов е бил агент на ДС – бел.ред.) са замесени във всички скандали в България. Той каза, че "с нетърпение очаква" списъците с агенти във Външно министерство, които трябва да се появят догодина. Борисов очаква до 90 процента агенти в МВнР, но не сподели какво ще предприеме спрямо тях.
Като премиер той демонстративно даде министерски пост на Божидар Димитров, който заради "лустрационния" правилник на НС не можеше да стане шеф на комисия. За четири години като столичен кмет дясна ръка му беше и остана зам.-кметът по финансите, работил за ДС.
На символичната дата 10 ноември обаче Борисов заяви от Берлин, че е "крайно време 20 години след промените тези хора да излязат от властта, да се ометат и да се престане с генерираните скандали". Така той коментира предложенията на ДСБ и "Атака" да се иска предсрочно освобождаване на президента Първанов.
"20 години след промените да си вземат законните пенсии и да отидат да си почиват. Направили са достатъчно за държавата. Тези хора на по 60-70 години продължават да искат да работят, още можели да дадат. Крайно време е да дойдат млади хора с друг мироглед", заяви Борисов.
На въпрос подкрепя ли идеята за импийчмънт на президента, Борисов отговори, че "човек каквото сам си направи, никой не може да му го направи", и че досега винаги е защитавал Първанов, но "неразумното говорене на президентската институция" сега буди недоумение и създава проблеми.
Според Борисов всички партии, без коалицията ДПС – БСП, в момента искат импийчмънт на президента. "Сега аз съм поставен в деликатна ситуация. "Език мой, враг мой" е вярна поговорка", заяви премиерът по адрес на президента и допълни, че когато човек се подвежда по езика си, трябва да знае какви са последиците.
Той се ангажира, че правителството ще продължи да отзовава посланици за дисциплинарни нарушения. Отказът на президента да подкрепи връщането на двама посланици, уличени в изборни нарушения, стана един от поводите за последната размяна на обвинения между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.
"Убеден съм, че те са направили много нарушения. Светът не свършва след като бъдат отзовани посланиците", каза премиерът във вторник.
Според него Първанов е конструкторът на тройната коалиция и чувството му за вина никога няма да изчезне, защото "безобразно е крала цялата клика".
Като припомни образувани дела срещу хора от бившето правителство, Борисов обобщи: "Всичките тези кадри, гори, железници са на тази клика, и след опита да се натисне съдебната система - прокуратурата - те ще търсят медийни варианти да създават скандали в държавата".
Премиерът обаче посъветва да не им се обръща сериозно внимание.
"Приемам, че завистта отново е водеща, че се справяме по-добре от тях имаме европейска подкрепа", заяви той.
Ако бях на мястото на президента щях да се замисля за ланския сняг, каза Борисов в реплика на Първанов, който чрез прессекретаря си обяви, че темите за предлагания импийчмът са за "ланския сняг".
"За 4 години не го чух нито веднъж да се изкаже срещу крадците, а сега се опитва да ни иронизира. Не е чистено за тези пари (132 млн. лв. за снегопочистване -бел.ред). Вместо да излезе да ни подкрепи в тези реформи, защото негови хора са ги откраднали. Когато ние удряме една по една тези бандитски схеми, срещу нас се насочват много сериозни сили, които търпят икономически загуби от това че им се режат схемите, каналчетата и притоците от пари. Ланският сняг е една от тези схеми", заяви Борисов и допълни, че "други са железниците, земеделието, горите, социалното министерство на Масларова, всяко министерство".
Съжалявам, не аз съм нарушил добрия тон, каза в заключение Борисов.

Големите в хазарта се скриха от дебата за бъдещето му
Яне Янев готви разчистване на игралния сектор от "неудобни" участници
Светла Бъчварова
Режимът за функциониране на хазартния бизнес в България ще бъде затегнат, а ако не бъдат прекъснати връзките хазарт – пране на пари – организирана престъпност, може да се отиде към забраната му. Това сочат настроенията сред депутати от десницата, включително и сред управляващата партия ГЕРБ.
Дебат за бъдещето на игралната индустрия бе подет покрай внесеното от правителството решение, вече подкрепено на първо четене в НС, ставката на данъка върху игрите с числови залагания и върху залозите на спортни събития да бъде повишена от от 10% на 12% върху приходите.
Така на практика данъкът за всички видове игри бе изравнен, след като четири години по-рано преференцията с по-ниска ставка бе дадена от тогавашния финансов министър Пламен Орешарски в полза на един играч – "Еврофутбол", контролиран тогава от Васил Божков.
При готвената сега промяна "Еврофутбол" обяви, че ако досега от печалбата е правил редовни отчисления за спорта, това вече няма да е възможно. От спортния тотализатор не обелиха и дума, тъй като по презумпция държавното дружество няма право на собствено мнение, а и функцията му – да финансира с постъпленията от залозите българския спорт, следващата година може да бъде допълнена от държавния бюджет чрез спортното министерство.
Междувременно лидерът на РЗС Яне Янев е внесъл преди дни проект за промени в Закона за хазарта, които предвиждат нов режим за играчите в този бизнес,
Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, който бе единственият политик, който взе участие в дискусията за бъдещето на игралната индустрия, обяви, че подкрепя данъкът върху хазартната дейност да се вдигне от 12% на 15%. Той освен това потвърди, че склонен да подкрепи забраната на хазарта в България.
Бизнесът: Високият данък ще убие отрасъла
Във вторник производители на игрални съоръжения и организатори на игри с тях се опитаха да защитят позицията да не се увеличава данъкът върху хазарта на 15%, както искат от Синята коалиция и РЗС, защото бизнесът с игрални автомати и числови залагания ще изпадне в колапс.
На дебата обаче не се появи нито един представител на "едрия" хазарт – собственици на казина, на компании за спортни залагания, на тотализатора.
Според данните на Държавната комисия по хазарт (ДХК) към септември тази година собствениците на казина с игрални рулетки и маси са 21, операторите на игрални зали с автомати са 448, бинго-организаторите са 20, 6 са операторите на игри със залагания и един лотариен организатор.
От Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия заявиха още, че икономическата криза е ударила и хазарта. Приходите от данъци в бюджета от легалния хазарт са спаднали спрямо миналата година, когато са били 112 млн. лв. Заетите, по техните сметки са, около 85 хил. души.
Ако хазартът бъде забранен, каквито гласове се чуват, ще разцъфне нелегална игрална индустрия, предупредиха още от асоциацията.
Костов: Вредите от хазарта са повече от ползите
Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който бе единственият политик, който участва дебата, заяви, че не само поддържа вдигането на данъка върху хазарта на 15%, но е привърженик на по-радикална мярка – забраната му.
Хазартът е голямо разочарование за мен като министър-председателят, който е приел Закона за хазарта, заяви Костов, припомняйки, че законът стана факт през 1999 г. Аргументите за приемането му тогава са били само фискални, обясни той, като допълни, че ефектът се е оказал нищожен за бюджета – около 50-60 млн. лв. Вредите за гражданите, според него, са били повече.
Костов каза, че не е аргумент липсата на доказателства за прането на пари през хазарта и връзката му с организираната престъпност. В България има заведени само 4 дела за пране на пари, което не значи, че няма такова явление, каза той.
Не е редно най-бедната страна в Европа да има най-либерален режим за хазартна дейност, каза още Костов и прогнозира, че ако сегашното управление не съумее да се справи с прането на пари и организираната престъпност до третата година от мандата си, ще бъде принудено да забрани хазарта в България.
Той се съгласи, че забраната може и да не е достатъчно ефективна мярка, както твърдят играчите в легалния хазарт, но тя е прилагана на много места в Европа и дава резултати.
Пректозаконът на Яне Янев – разчистване на терена за монопол?
С проектопромени в Закона за хазарта, внесени в парламента от Яне Янев, се предлага драстичен скок на таксите за регистрация на всички организатори на хазартни игри и се прави опит да се вкара в регламент и хазартът по интернет. Според проекта в шестмесечен срок след влизане на закона в сила организаторите на игри трябва да се пререгистрират според нови, по строги изисквания и срещу новите такси.
Първите неофициални коментари след прочита на проекта бяха, че Янев предлага тотално разчистване на игралния бизнес в полза на нови играчи или евентуално запазване на най-големите с мотива за прозрачност на собствениците на хазартни заведения и на техните капитали.
Според предложенията на Янев всеки, който иска да започне (или продължи) хазартен бизнес у нас, трябва да докаже направени инвестиции в страната минимум 200 хил. евро за кандидатите за отваряне на бинго-зала, 500 хил. евро – за казино, 100 хил. евро за зала с игрални автомати, 2 млн. евро за лото или тото игра.
Самото разрешение ще се издава срещу такса съответно от 400 хил. евро за бингозала, 1 млн. евро за казино, 200 хил. евро за игрални автомати и 5 млн. лв. за организиране на тото и лото. Тези тарифи за двойни на сегашните, а изискването за направени инвестиции са нови.
При лицензионна такса от 5 млн. лв. конкуренцията в този тип игри ще стане невъзможна и тогава не е изключено да се толерира монопол., какъвто на практика в момента има компанията за залози "Еврофутбол".
Янев предлага за първи път и регламент на залаганията по интернет, които, според представители на игралния бизнес, са недовършени и неработещи.

Разследване по "Галерия" все пак ще има
Степан Хиндлиян
Разследване за начина, по който Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е водена скандалната разработка "Галерия", все пак ще има. Това стана ясно във вторник от думите на градския прокурор Николай Кокинов. Той каза, че Военно-апелативната прокуратура е отменила постановлението на Софийската военна прокуратура за отказ от образуване на дело и е върнала преписката за ново разследване.
Сега остава материалите да постъпят в Софийската градска прокуратура, която ще води разследването по фактите, констатирани от парламентарната комисия за контрол на ДАНС.
Скандалът избухна миналата година, когато народни представители от вътрешната парламентарна комисия откриха телефоните си в списъците на подслушваните лица в рамките на разработката "Галерия". След това ДАНС си призна за неправомерното подслушване, а вътрешната комисия констатира множество нередности, сред които устни разпореждания на бившия председател на ДАНС Петко Сертов при воденето на делото. Депутатите изпратиха всичките документи от проверката си в Софийската военно-окръжна прокуратурата.
Въпреки това обвинителите под пагон не откриха никакви данни за извършени престъпления. Всички материали по случая бяха секретни и затова мотивите им не бяха оповестени.
Създадената в новия парламент специализирана комисия за контрол на ДАНС започна нова проверка по делото, която завърши със становище, че разработката нито е била открита, нито е била водена в съответствие със закона. Констатирани бяха редица нарушения, включително и от страна на бившия председател Петко Сертов и неговия съветник Алексей Петров.
Становището на комисията пак бе пратено на обвинителите. Последва прехвърляне на папките от прокуратура на прокуратура, докато накрая попаднаха във военно -апелативната. Обяснението за това бе, че първата проверка по "Галерия" е правена във Военно-окръжната прокуратура и становището на парламентарната комисия трябва да се възприема като жалба срещу нейния отказ да образува предварително производство, а актовете на военните прокурори подлежат на ревизия от Военно-апелативната прокуратура.
През цялото време докато се установяваше има ли или няма престъпление при воденето на разработката, подсъдимостта на служителите от ДАНС се смени (ръководството на ДАНС бе сменено)и затова новата проверка ще се води от цивилната прокуратура.

Болниците се готвят за още по-големи дългове догодина
Фармацевти вещаят проблеми с лекарствата, отпускани от НЗОК
Мартина Бозукова
Шефове на болници са решили да плащат само заплати, но не и режийните разходи на лечебните заведения като ток и парно в условията на намален с 200 млн. лева бюджет за болнична помощ през следващата година. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов във вторник на среща в рамките на новосформирания обществен съвет в здравеопазването, в който влизат съсловни организации и синдикати.
Райчинов заяви, че директори на болници са обявили това свое намерение, тъй като предпочитат да запазят персонала си, за да могат да посрещат пациентите. Това означава, че през следващата година болниците ще трупат още по-големи дългове. В момента борчовете им са за около 300 млн. лева като просрочените са над 50 млн. лева.
Главният секретар на БЛС д-р Димитър Ленков коментира, че като цяло се очакват по-ниски доходи през следващата година не само в болничната помощ, но и при семейните лекари и специалистите. През следващата година ще има с 50 000 по-малко направления за преглед при специалист, а в бюджета на НЗОК не са предвидени пари за компенсиране на по-ниската потребителска такса, която плащат пенсионерите. Вместо 2.40 лева възрастните хора плащат по 1 лев за посещение при личния лекар.
Председателят на фармацевтичния съюз Мирослав Ненчев пък предвеща криза на пазара на лекарства. Той прогнозира недостиг от 80 млн. лева за лекарствата, отпускани от НЗОК догодина и се усъмни дали аптекарите ще отпускат медикаменти, които има опасност да не им бъдат платени. "Най-уязвими са хората с ниски доходи и в един момент намалението ще им коства не само здравето, но и живота", каза Ненчев.
Станка Маркова от съсловната асоциация на сестрите пък изрази недоумение откъде ще се намерят сестри за хосписите, в които през следващата година ще бъдат преобразувани част от болниците. Депутатът от ДПС Хасан Адемов коментира, че пакетите за долекуване ще бъдат по-скъпи, тъй като в хосписите се лежи по-дълго, а в същото време това не е отчетено от управляващите.
"ГЕРБ залага от една страна по-строги мерки за да се увеличат хората, внасящи здравни вноски, а в същото време парите от тази "повишена събираемост" не са отразени в бюджета за здраве за догодина. Не са заложени и по-високи приходи заради това, че от догодина минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се повишава на 420 лева", коментира Адемов. Колежката му Нигяр Джафер допълни, че бюджетът за здраве в тандем с предлаганите законови промени на ГЕРБ е "взривоопасна смес".
"Идва нова криза в здравеопазването", обобщи президентът на КНСБ д-р Желязко Христов.
На среща в парламента утре синдикатите и съсловните организации ще представят пред финансовия и здравния министри Божидар Нанев и Симеон Дянков и председателя на ресорната комисия Лъчезар Иванов искането си за повече пари за здравеопазване през следващата година и критиките си по отношение на готвените от ГЕРБ законови промени. Ако исканията им не бъдат удовлетворени поне частично, медиците се готвят да излязат на протести.

ПО ИВО ИНДЖЕВ

Ориенталските ориентири на ДПС за дължината на килограма и успеха на провала

Областна отчетна ( но не и изборна) конференция на ДПС се е състояла в Кърджали.
Вече не питам защо Доган мълчи, а от негово име говори Местан и дали това е някаква специфика на местанската…пардон, местната мафия. Това е нашенска шмекерия– куклата Местан говори с гласа на кукловода Доган, който се цупи и стиска устни.
Говорещият с корема си се опитва да приказва от името на стомасите, свити в своя етнос ( голямата част от тях наистина са сиромашки), които са се свили също така в очакване на събитията, след като раздавачът на порциите в държавата беше изхвърлен от нейната кухня.
Така че питам по същество:
Защо областна, а не национална е конференцията – нима анализът на ДПС се отнася до местни избори ? И защо акцентът пак е върху Кърджали? Централата им е в София, но им е по уютно да си бъбрят за централния им резултат на националните избори не в столицата, а в Кърджали!
Питам, защото от ДПС непрекъснато ни обясняват, че не било вярно всичко, което е вярно за етническия характер на формацията.
Понякога новината се съдържа в очевидните неща, които не са новина. Такъв е и случаят с натрапчивото придържане на ДПС към своята територия, от която ни заявяват, че нямало такова нещо. Така разбираме, че има Нещо. И то май е в опитите на депесарската върхушка да си свирка в гората, за да прикрие страха си от вероятността да й бъде поискана сметката за голямото плюскане на трапезата на властта.
Всичко останало, като мълчанието на Доган, който подминал с мълчание журналистите, ще подмина с реципрочно журналистическо мълчание. Защото никакво говорене не може да преведе на нормален език хвалбата, прозвучала на въпросната конференция, според която в Европа никой друг не е постигал такъв успех като ДПС, което увеличило изборния си резултат след два управленски мандата.
Управленският провал, изолацията ( основен акцент в речта на Местан в Кърджали), сгромолясването в глуха опозиция и вцепеняващото онемяване от всичко това на Доган, срещу когото май се надигат сили в самото ДПС, е обявен за невиждан в Европа успех!
С такива ориенталски ( йезуитски, казано по християнски) ориентири за „европейските рекорди”, които мерят дължината на килограм , не ни мърдат бури по Рихтер при ново земетресение от девет бала – на всеки километър.

Обединението на Германия и обедняването на България – открийте приликите ( ако можете)
Разликите между падането на Берлинската стена и ден по-късно на нейния български еквивалент Тодор Живков обясняват не особено големите прилики в последиците от тези събития за германците и за българите.
Сриването на стената беше масов, публичен акт на хиляди германци, докато бутането на зидаря на комунизма у нас от пиедестала му беше като масонско съзаклятие на шепа посветени в конспирацията другари.
В деня на пропукването на стената огромно множество германци излезе на улицата да покаже радостта си, докато ние се затворихме по къщите да се почерпим – кой от радост, кой от страх пред неизвестността отвъд открехната врата на кафеза ни.
Първият ден на свободата за германците беше и първият им всенароден митинг, докато тук първият митинг в чест на подарената ни свобода беше организиран на 18 ноември от новите партийни босове, заменили Живков.
В Германския изток имаше огромна съветска армия, но тя не се намеси, а у нас нямаше, но се намеси – истинският гарант на преврата срещу Живков беше съветският посланик Виктор Шарапов, генерал от КГБ ( т.е. ние отново бяхме „освободени” от братушките).
Докато германците щурмуваха светкавично цитаделите на ЩАЗИ ние тук се щурахме и загубихме месеци да си просим от новите повелители елементарни граждански свободи – една по една…
За последвалата най-голяма разлика, илюстрирана от факта, че Западна Германия моментално осинови Източна ( и я накърми през тези 20 години със стотици милиарди марки и евро), няма да говоря. Защото, макар да е от огромно значение, този факт не е универсално обяснение за факта, че днес бившите ни събратя по СИВ, Варшавски договор и други лагерни структури обитават един друг, много по–напреднал свят.
Нас ни напъват да ни осиновяват далечните роднини от най-близката до сърцето на мнозина българи Русия. Правят го с голям успех – внасяме от там стоки за 20 пъти повече пари, отколкото изнасяме. От това по-здраво обвързване, (на)здраве му кажи!
Резултатът е горе – долу като при разделената Германия, когато западната част, свързана със Запада, просперираше, а източната, подчинена на Москва, подсмърчаше завистливо с поглед на Запад.
Излиза, че за нас студената война не е приключила благодарение на топлите чувства по трасето на вечната дружба.
Но ще махнем отново с ръка –(на)здраве!

Много интересни коментари към статията, моля проследете ги на: http://ivo.bg/2009/11/09/%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd/

... 1. Може да звучи невероятно и даже малко генерализиращо налудно ;но през тези 20 год затоплянето на връзките между нашето КДС И ГРУ,КГБ е ставало все по-съвършено
особено в областта на убийствата -показни или префинените–с радиоактивни изотопи-инфаркти,инсулти,тромбове,редки автоимунни болести,/даже и за семейна потреба и “човешка“ услуга/.Не случайно и след 30 год по “давност“ потулиха и делото по убийството на Георги Марков…Съвсем не е случайно!!!-Просто нямам какво да добавя към текста освен че е направо -леко оптимистичен.-за мое учудване без да съм се смятала когато и да е за десидент топлата дружба найстина много се е усъвършенствала буквално до СМЪРТ се е усъвършенствала!?Да не се успокояваме че само мафиотите се избиват без следи…“човешките “услуги между общуващите все по- топло стават все по-многобройни
и за домашна шир-потреба ve4e!!
Коментар от: Aleksandrova

2. Сигурно някои помнат как на утрешния ден Добри Джуров всенародно обяви, че на Другаря Живков на изпроводяк са му обявили „благодарност”, а след пет дни – че са го изключили от „партията”. И тръгна (литна – с вертолет!) да агитира из Народа.
По негова височайша заповед курсантите-моряци са поканени да си кажат думата в зала “Вапцаров” и те правят каквото могат.
– Не искаме повече да учим “Научен комунизъм! – носи се от залата справедливият глас на Народа.
– Няма повече да учите, отменям го – научния комунизъм! – откликва от трибуната на народната повеля Министърът, той и легендарен партизанин-комунист, а даскалите по “Научен комунизъм” се изнасят на бегом към библиотеката да поправят заглавията на учебниците си на “Политология”.
– Не искаме повече да учим математика! – реват истерично калпазаните-новобранци, наредили още от първия семестър двойки на контролните по Първа и Втора част.
– Няма повече да учите математика! – откликва бай Добри. – Аз през живота си и пет часа висша математика не съм учил, а вижте колко голям станах!
– Ще учите, новобранци, ние как сме учили, по три кожи ни съдраха от гърба – и вие ще учите, да ви дойде акълът! – викат старшите випуски, а Министърът се дръгне където не го сърби.
– Не искаме повече да учим “Партийно строителство! – продължава да реве гласът на Народа.
– Няма повече да го учите, отменям партийното строителство! – откликва пак той от трибуната.
Тук някои от преподавателите по ППР се усмихнали ехидно, защото се досещали, че голямото “партийно строителство” тепърва предстои.
Коментар от: Bai Tanas

3. 20 изминаха.
20 остават още.
През пустинята.
Дано следващото поколение да стигне Ханаан!!
Коментар от: Борис Петров

... и т.н.

Ланският сняг може да предизвика лавина
В помощ на Първанов, който е предложен за отстраняване от поста, предлагам някои мерки ( „ мероприятия”, както се казва на разбираемия за него език).
Нека се съсредоточи в онова което умее най –добре : красноречивото мълчание.
Мълча гузно за мутрите 8 години и ги забеляза чак сега през лупата на официалното обвинение срещу неговия съратник Станишев.
Мълча за собствено си минало и за собственото ни настояще, в което сме превърнати във васал на Русия с неговото президентско енергично енергийно посредничество.
Мълча за онова, за което поверената му държавна машина мълчи по отношение на близкото минало като няма, макар да е твърде словоохотлива за далечното, за което с патриотичен плам ни разказва по разни исторически поводи.
Мълча за още много неща, за които страхливото мълчание тепърва ще бъде нарушено ( и той го знае!).
Говорителите на неговото мълчание от пропагандния му антураж ни съобщиха, че идеята за прогонването на техния началник от президентския храм било „ кампания за ланския сняг”.
Явно разчитат локалното пропагандно претопляне да е стопило следите на Първанов по аферата „петрол срещу храни” и по други клинични пътеки. Сред тях вицепремиерът Цветанов спомена покровителство над Станишев чрез неговия вътрешен министър, свързан с босовете „братя Маргини” , известни герои от съдебно – криминалните хроники.
Първанов вече е решил да не мълчи. Иска да тропне по масата ( ако помните, той се присмя на Станишев, че не е ударил с юмрук и така е олекнал като лидер).
Дали няма да предизвика с тропането лавина, която да го затрупа с ланския му сняг?
... и тук коментарите са по-интересни и информационно живи като например: “Браво на Иво Инджев! Дано намерим сили като общество и политическо представителство, за да изритаме този позор и тумор на България, именуващ се Гоце.И нагъл, бе, комунягата му с комуняга! Наистина трябва да си абсолютен тепегьозин, за да искаш да цъфнеш на събитие, което ти е абсолютно противопоказно-идейно, биографично, всякак. Той-там? Комунистическото мекере- до Валенса?Чалгарят и селяндура-до световния интелектуалец Хавел? Ама нищо, чувам, че Лукашенко ще го кани на „День путинских подхалимов“ в Минск, че и награда ще му връчи. И Ким Чен Ир ще го кани, май.Там му е мястото. А на нас сега девизът ни трябва да е: ОТ ДЕТЕТО ДО СТАРИКА-ВСИЧКИ СРЕЩУ БОЛШЕВИКА!”

Случват се интересни коментари, и те са истинската история по възприемане на ставащото 20 години у нас, моля проследете ги: http://ivo.bg/2009/11/10/%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d0%bd%d1%8f%d0%b3-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b8/

Първанов ревизира Младенов и истината, изпусната от него
от Иво Инджев
Има един миг в най-новата ни история, който действително е моментът на истината, защото е казана от когото трябва и когато трябва. Истината, изречена веднъж, но погребана след това под тоновете лъжи и манипулации съвсем съзнателно.
Тази истина се изплъзна от устата на самия нов генерален секретар на ЦК на БКП Петър Младенов, който се опита да бъде откровен в оценката си за социалистическото наследство и го нарече „апокалиптично”
На 11.12.1989 г., в резиденция “Бояна” започва Пленум на ЦК на БКП. Доклад на тема “За състоянието на страната” изнася Петър Младенов. В него той говори за дълбока деформация в обществото и в системата на управлението, за стагнация в икономическото развитие на страната, увеличение на инфлацията и влошаване жизненото равнище на народа, за застрашително нарастване на външния дълг, за упадък на основните морални принципи и за намаляване доверието в партията.”
Особено цветисто ( и правдиво) Младенов рисува картината на провала в селското стопанство, илюстрирайки неговата неефективност с примерите от реалността на пълния крах на ТКЗС и агропромишлените комплекси, познати на всеки потребител, принуден да купува вносни картофи, лук и чесън ( когато ги има изобщо по магазините).
Оказва се обаче, че 20 години по – късно, не друг , а президентът Първанов лъже откровено в очите младите хора на България за състоянието на същата тази социкономика. На 8 ноември, на кръгла маса със студентите от УНСС, той ревизира истината в типичния за пропагандната на партията му начин.
Сигнал за този факт подаде по БНТ Евгений Михайлов. Забелязал е нещо, което определено скриха от нас в преразказа на неговата изява. Заинтригуван, отворих президентския сайт. Там няма нито дума за онзи пасаж, в който той лъже за онова, което Младенов беше принуден откровено да признае, за да обоснове свалянето на Живков.
Не открих нищо никъде. Не и в централните медии. Намерих само едно изречение в регионалния печат, във в. „Струма”:
„Президентът Първанов отбеляза, че освен че са бавни, проблемът на реформите у нас е, че са сгрешени. Той посочи, че за разлика от другите страни от Източна Европа в България реформите започнаха с ликвидация на селското стопанство и с реституция и дълго време след това беше осъзнато, че трябва да се прави и приватизация”.
Междувременно по RE:TV показаха запис от „липсващата” част от говореното на Първанов пред студентите. Направо зяпнах ( не че не очаквам това от него) : дума по дума в наши дни Първанов повтаря дългогодишните пропагандни клишета на партийните агитатори за разрухата, която е донесла на икономиката…демокрацията. Това е, което заявява на практика.
Това не е „ изгряващата” партийна звезда в зората на 90-те Първанов от битките му за Кърджали като пратеник на БСП ( наречени от него самия „сталинградски”). Това не е Първанов от митингите срещу НАТО, които той водеше. Това не Първанов , оглавил партията след краха на Виденов. Това би трябвало да е Президента Първанов, който не би трябвало да лъже точно онези, които не са били свидетели на истината.
Издайнически гузно е, че тези лъжи са „пропуснати” в иначе доста подробното резюме за казаното от него, публикувано на официалния му сайт. Няма ги и в същото толкова подробното описание на тезите му в агенция „Фокус”. Значи си дават сметка, все пак, че чисто партийната му изява не му отива на претенциите за надпартийност.
И няма кой да го спре! А точно за такива негови пагубни деяния трябва да му бъде потърсена сметка политически, когато трябва да се обоснове с какво Г.Първанов е вреден за демокрацията.

Е тук направо се захласнах, четете и коментирайте помежду си хора, това ще ни спомогне да се отърсим от АЛЮЗИИТЕ всякакви, на които ежедневно сме подложени : http://ivo.bg/2009/11/10/%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82/

Няма коментари: