неделя, 22 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 22 НОЕМВРИ 2009

АМИ ТОВА ЧУДО КАКВО ЩЕ ГО ПРАВИМ? ИСКАТ ДА КАЖАТ НЕЩО ХОРАТА - ЩО ЛИ?

Две партии има в света: партията на личния егоизъм,и партията на Божията Любов. Да се гласува за партията на Божията Любов, това значи да изчезнат всички крамоли, недоразумения, спорове между семействата, обществата и народите. Всички трябва да платят своята дан на Бога доброволно и с Любов. Тогава няма да има бедни и онеправдани, няма да царува безправието – в света ще царува великата Божия Правда."
(Беинса Дуно)

ХА, ПРЕЗИДЕНТЪТ НИ СЕ ГЛАСЯЛ И ТОЙ ДА СИ ПРАВИ ПАРТИЯ???!!! ПРЕДСТОИ ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ СЕ ЗАПИШЕ В НЕЯ?

ПО ВЕСТИ.БГ

Кризата предизвика бум в данъчните измами
По думите на Красимир Стефанов, шефът на НАП, пред "24 часа", агенцията очаква да събере около 2,5 млрд. лв. по-малко от планираното
Кризата доведе до невиждан бум на данъчните измами, каза шефът на Националната агенция за приходите (НАП) пред "24 часа".
По думите на Красимир Стефанов пикът на кризата е свалил драстично приходите от данъци - НАП очаква да събере около 2,5 милиарда лева по-малко от планираното.
Според шефа й Красимир Стефанов до края на годината данъчните ще вкарат в хазната 13,1 млрд. лв. - колкото са влезли и през 2008 г.
Още приходи за бюджета ще се опитват да събират и митничари, и данъчни от големите производители на алкохол.
Пред репортери в Плевен вчера финансовият министър Симеон Дянков се позова на анализи на министерството, според които оттам излизала сивата икономика.
"Ако спрем незаконния бизнес, хем ще имаме допълнителни пари, хем ментетата в България ще намалеят", увери Дянков.
"Никой обаче няма да гледа по селските къщи дали има казани и дали варят ракия", увери министърът.
Така той се опита да успокои духовете, които се раздвижиха, след като в четвъртък бюджетната комисия изненадващо реши да вдигне акциза и на алкохола.
По думите му проверките на дребните спиртовари са неефективни от фискална гледна точка.

Прогози: България рискува икономическа катастрофа
Според анализатори силната зависимост от чужди капитали предопределя забавянето на нашето възстановяване поне до 2011 г.
Европейският съюз може и да е излязъл от най-тежката криза от 30-те години насам, но положението в отделните страни от съюза не е едно и също.
Комбинираните данни от третото тримесечие показват, че ЕС е последвал Япония и САЩ, като се връща към растеж.
Общият ръст на икономиката в съюза е 0,2% след пет тримесечия на свиване.
Сред новите страни членки на ЕС, само Полша е отбелязала икономически растеж тази година.
"Страните от централна и източна Европа остават силно зависими от западна Европа, която е много по-силна икономически.
В резултат тяхното бъдеще зависи от възстановяването в западна Европа", смята полският анализатор на ПрайсуотърхаусКупърс (PwC) Витолд Орловски.
"Страни като България и Балтийските страни, които са силно зависими от чужд капитал, страдат най-тежко. Те рискуват катастрофа и все още са загрижени за стабилността на националните валути", добави той.
"Полша, Чешката република и Словакия, които направиха по-малко грешки, могат да гледат на бъдещето по-спокойно.
По отношение на растежа, източна Европа ще изостава зад останалата част от света", предупреждава Ерик Берглоф, главен икономист на Световната банка за възстановяване и развитие.
"През следващите няколко години, това ще бъде региона с най-нисък икономически ръст".
България е показала най-лошото си постижение от началото на кризата, като икономиката се сви с 5,8% през третото тримесечие в сравнение с 2008 г.
Анализаторите смятат, че възстановяването е малко вероятно преди 2011 г.

Премиерът: Сарийски няма общо с метрото
Ако зейне дупка в бюджета, ще вземем един милиард от фискалния резерв, каза премиерът пред Би Ти Ви
Стоян Сарийски няма нищо общо с метрото. БСП имат тактиката да прехвърлят своите недъзи върху другите, каза премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви.
"Сега Кирил Добрев ще се измъкне за този Стенли, не могат да го съдят, защото казва някакво име, няма фирма, няма нищо.
Той е говорил с Красьо Черния, а измества проблема с мен. Много е неприятно, но има и лични неща в живота, с които нека да се справя, както реша", отсече премиерът.
Така той отговори на вчерашната атака на депутата от Коалиция за България, който непряко го обвини в облагодетелстване на Сарийски, с когото го свързва дъщерята на Цветелина Бориславова, при една от сделките за метрото в София.
Не виждат, че от едната страна ми е кмет на БСП от Смолян Дора Янкова, от другата пак на БСП от Перник и обсъждаме важни проблеми на общините, подчерта Борисов.
На въпрос дали този Стенли е спечелил проект по метрото, Борисов каза, че всички фирми, спечелили обществени поръчки по изграждането на метрото, са качени в интернет.
"Но всяка една фирма си има подизпълнители. Да го разследват както си искат. Аз знам случая на 100%. По тази логика всички фирми, спечелили някаква държавна поръчка, са на някого", възмути се Борисов.
"Не знам дали този, който съм ступал, е онзи Стенли, но има много хора, включително и в общината, които се казват така, а и твоят мъж е Стенли, обърна се премиерът към водещата Светла Петрова, чийто съпруг е евродепутатът Станимир Илчев, когото наричат Стенли.
Кой е Добрев -- хванаха го с куфарите с парите и само името на баща му го спаси", отсече премиерът.
"Не искам шестмесечния толеранс на РЗС, нека да кажат кои са лобитата на ГЕРБ. Или да се държат коректно или да ходят на другата страна", коментира Борисов изказване на лидера на РЗС Яне Янев.
"Пълна измишльотина е, че съм бил в сараите на Доган. Всеки е склонен да прави коалиция с мен", каза премиерът в отговор на въпрос дали ще прави коалиция с ДПС.
"Първите генералски пагони ми ги даде президентът Петър Стоянов от СДС, а вторите - Първанов. Какъв е Доган, че да ми дава пагони", риторично попита Бойко Борисов.
"Дал съм на Доган куче каракачанка и е символично, че съм му дал българско куче и то му изяде пауните.
Аз съм първият, който не направи коалиция с ДПС, първият министър, на когото предяви обвинение прокуратурата, беше на ДПС -- Валери Цветанов, а сега е свален имунитетът на двама депутати от партията на Доган.
Разликата между нас и вас (полицаи и журналисти -- бел. ред.), че ние като разследваме нещо го слагаме настрани, а вие продължавате да ровите.
Не, че се харесваме партиите в парламента - и Яне не ме харесва, и Костов, и Волен сигурно, но трябва да свалим тази клика, която беше Тройната коалиция."
"Миналата година, когато вече беше кризата, правителството на Тройната коалиция надува бюджета и после харчи парите, които са виртуални. Ние правим реалистичен бюджет", посочи Борисов.
Но ние се надяваме, че юни ще можем да актуализираме бюджета, защото от сега се вижда някакви добри сигнали. Имаме и доверието на международните институции и аз затова държа на добрите отношения с президента, за да запази авторитета на държавата.
Обаче ако тогава зейне дупка в бюджета, ще вземем един милиард от фискалния резерв, но хората да бъдат спокойни, подчерта премиерът.

Доган не каза нищо на младите в ДПС
Новият председател на младежката организация на ДПС е Джейхан Ибрямов
Лидерът на ДПС Ахмед Доган, който присъстваше на началото на Петата национална конференция на младежката организация на ДПС в НДК, не поздрави от трибуната привържениците на движението.
Новият председател на младежката организация е Джейхан Ибрямов, съобщиха от пресцентъра на ДПС.
Как ви се струва твърдението, че ДПС е в изолация след тези 700 000 гласа на изборите, попита зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан младите.
"ДПС няма как да е снишена", заяви още Местан в приветствието си към младите привърженици на партията.
"Толкова е свикнало изглежда българското общество опозицията да бъде арогантна, че всяка проява на коректност и конструктивизъм по отношение на управляващите се възприема като снишаване", продължи той.
Местан посочи, че ДПС няма да си връща на сегашните управляващи поведението им, докато са били опозиция, и от движението ще бъдат конструктивни.
"ДПС в 41-во Народно събрание ще се противопостави на възможно най-опасното и грозно явление в съвременната ни политика - опитът за идейно асимилиране на десния субект от идеологията на "Атака", посочи още Местан.
Той бе категоричен, че ДПС няма да позволи идеологемата за тежкото наследство на Тройната коалиция да се превърне в параван, зад който да се скрие отсъствието на адекватни политики.

Вътрешният министър: ЛИДЕР е проект на Първанов и Доган
Тази информация сегашният вътрешен министър получил преди няколко месеца, когато беше учредена партията на Христо Ковачки
Партия ЛИДЕР е съвместен проект на президента Георги Първанов и лидера на ДПС Ахмед Доган, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в интервю за телевизия Pro.bg.
Тази информацията той получил преди няколко месеца, когато беше учредена партията на Христо Ковачки.
Според Цветанов, Първанов ще търси форма за влияние в политиката и след втория си мандат, който приключва след две години.
Затова вицепремиерът не изключва и в бъдеще сегашният държавен глава да мисли за създаването на своя партия.
Подобно мнение изрази преди дни и премиерът Бойко Борисов. "Президентът явно ще прави партия и ще се занимава с политика, а през двете години до края на мандата ще работи за новия си политически проект", прогнозира той.
Партия ЛИДЕР - Либерална инициатива за демократично европейско развитие, бе учредена през лятото на 2007 г. - преди местните избори през октомври.
За председател на партията бе избран Кънчо Филипов - изпълнителен директор на "Брикел", собственост на Христо Ковачки. Сред учредителите бяха собственици и мениджъри на над 20 компании от енергетиката, хранително-вкусовата промишленост, транспорта и строителството, свързвани с бизнесмена.
През ноември 2008 г. бе създадена коалиция "Напред" между ЛИДЕР, ВМРО и Земеделския народен съюз, с идея за участие в парламентарните избори т.г.
През април обаче коалицията се разпадна. На евровота и на парламентарните избори ЛИДЕР участва с коалиция с "Новото време".
На изборите за Народно събрание ЛИДЕР събра малко над 3% от гласовете и не успя да прескочи 4%-овата бариера за влизане в парламента.

Румъния си избира президент
Освен за президент, румънците гласуват и за намаляването на броя на местата в парламента от 471 до 300, в еднокамарен парламент
Повече от 18 милиона румънци ще гласуват в неделя за нов президент - извънредно важен избор за страната, затънала в рецесия, съчетана с остра политическа криза.
Дванадесет кандидати - всички мъже - водят оспорвана борба в тези първи избори за държавен глава след присъединяването на Румъния към Европейския съюз през 2007 г.
Освен за президент, румънците ще гласуват и за намаляването на броя на местата в парламента от 471 до 300, в еднокамарен парламент.
Двама се очертават като фаворити за президентския пост, показват резултатите от допитванията сред обществеността: сегашният президент от десния център Траян Бъсеску и председателят социалдемократ на Сената Мирча Джоана.
За всеки от двамата биха гласували от 30 до 32% на първия тур, с което те далеч изпреварват либерала Крин Антонеску.
Много румънци заявяват, че са разочаровани от политиката 20 г. след падането на комунистическия диктатор Николае Чаушеску и затова ниската избирателна активност - под 50 % - няма да е изненада.
За да мобилизират електората Джоана и Бъсеску - и двамата 50-годишни, и двамата бивши представители на комунистическия режим, залагат на различията в стила.
Траян Бъсеску се описва като "борец", готов да кръстоса шпага с противника си от социалдемократическата партия, когото обвинява, че иска да обслужва съмнителни интереси.
Мирча Джоана, бивш министър на външните работи от 2000 до 2004 г., представя себе си като "човек на диалога", способен да възстанови единството на Румъния, което според него е разклатено от противника му.
За да утвърди този образ, той не се поколеба по време на единствения дебат между кандидатите да подари букети червени рози на съпругите на съперниците си Траян Бъсеску и Крин Антонеску.
Едно от първите предизвикателства към следващия президент ще е да възстанови политическата стабилност, за да получи третия транш от помощта от 20 млрд. евро, отпусната от МВФ, ЕС и Световната банка.
Условието за изплащането му е съставянето на ново правителство на мястото на падналото правителство на Емил Боч.
Макар да са взети мерки срещу многократното гласуване - между които монтирането на видеокамери - има опасения, че подобни нарушения ще се повторят въпреки всичко, се изтъква в доклад на мисията на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа), изпратена в Букурещ.

Разлог и Беглеж гласуват за кмет днес
Около 20 хил. души гласуват днес на втория тур на частичните кметски избори
Жителите на община Разлог днес гласуват на балотаж за нов кмет, след като миналата неделя нито един от петимата претенденти за кметския стол не успя да събере над 50% от гласовете на избирателите.
Само 180 гласа не достигнаха на единия от кандидатите за местен управник да спечели изборите.
Близо 18 800 са имащите право на глас в община Разлог на провеждащия се днес балотаж, съобщи Дарик.
260 са младите хора, които тази година могат да упражнят конституционното си право за първи път. Сред гласоподавателите в Разложко има и двама столетници.
25-ма души ще гласуват в разкритата секция в Многопрофилната болница за активно лечение в Разлог.
На първия тур избирателната активност в общината достигна близо 60%, като най-активни бяха жителите на селата Годлево и Долно Драглище.
До повторния вот в Разлог достигнаха кандидатът на Коалиция Патриотичен съюз за община Разлог и досегашен заместник-кмет Благой Дункин и Красимир Герчев от ГЕРБ.
Втори тур на частичните местни избори от миналата неделя се провеждат и в плевенското село Беглеж.
Изборният ден в селото протича нормално, няма подадени сигнали за нарушения до момента.
Това съобщи за Дарик Маргарита Лазарова, председател на Общинската избирателна комисия.
Балотажът за избор на кмет в Беглеж е между Любчо Петров от ПП ГЕРБ и независимия кандидат, подкрепен от БСП, Георги Съйков. Право на глас имат 582 жители на селото.

Министър Игнатов: Необходима е драстична реформа в БАН
Никой няма да закрива БАН, но тя трябва да се преструктурира, заяви новият министър на образованието, младежта и науката в интервю за Нова телевизия
В Българската академия на науките (БАН) предстои пенсиониране на около 500 служители, които ще получат парични компенсации общо 3 млн. лв. Ще има сливане на институти, както и европейски одит в края на ноември.
Необходима е драстична реформа, заяви новият министър на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов в интервю за Нова телевизия.
В предаването "Здравей, България" той подчерта, че БАН е национална ценност и не бива да се превръща в музеен експонат.
Бъдещето на академията, според министъра, е да генерира иновации.
"Никой няма да закрива БАН, но тя трябва да се преструктурира. Проблемът е, че е структурирана така, че да обслужва една икономика, която вече не съществува", обясни още доц. Игнатов.
Българската наука и висше образование се намират в една застинала среда, която се характеризира с патриархална зависимост на по-младите от по-възрастните. Тази зависимост се оказа голямата пречка по време на прехода българската наука и висше образование да станат поне малко конкурентноспособни в ЕС. България е на последно място по конкурентоспособност, посочи той.
Според министъра БАН е много тежка академия с много институти, с много сложна йерархия в нея. Благодарение на това в България се поддържа една изкуствена номенклатура, смята той.
В БАН има големи учени, каза до. Игнатов, но системата е такава, че не се получава резултат от техния труд.
Министърът смята, че академичната власт трябва да бъде разделена от стопанската и финансовата и това трябва да започне на ниво университети.

Русия е страната с най-корумпирана икономика
71% от анкетираните в рамките на световно изследване руснаци заявяват, че са били жертви на икономическо престъпление през последната година
Русия е страната с най-корумпирана икономика в света, показва изследване на ПрайсуотърхаусКупърс (PwC).
Опитите за овладяване на престъпността сред чиновниците не са дали големи резултати за прекратяване на разпространението й в условията на световна финансова криза, се казва в изследването за глобалната икономическа престъпност.
71% от анкетираните в рамките на проучването руснаци заявяват, че са били жертви на икономическо престъпление през последната година.
Корупцията в Русия е с 12 процентни пункта по-висока спрямо предишното изследване на ПрайсуотърхаусКупърс от 2007 г. и е доста над средните за света 30%.
За държавите от Централна и Източна Европа средното ниво е 34%.
Повече от половината руснаци, участвали в изследването, считат, че мерките за борба с престъпността са били неефективни и нито една индустрия не е била подмината.
На второ място в класацията за най-корумпираните страни е Южна Африка с 62%, следвана от Кения с 57%, Канада с 56%, Мексико с 51% и Украйна с 45%.
Япония, Хонг Конг, Турция и Холандия са сред страните с най-ниски нива на корупция.
В изследването са участвали 3000 души от 54 страни.

Хванаха 11-годишна да вози пияната си майка
Според органите на реда детето возело в колата пияната си майка и двете си братчета - съответно на 2 и на 5 години
Полската пътна полиция спря на магистрала край западния град Познан кола, управлявана от 11-годишно момиче.
Според органите на реда то возело в нея пияната си майка и двете си братчета - съответно на 2 и на 5 години.
"Кръвта на 34-годишната жена съдържаше близо 4 грама алкохол на литър", заявил Ромуалд Пиецух от полицията в Познан.
Според Пиецух, при задържането си жената понечила да подкупи полицаите с пачка полски злоти, за да не й правят алкохолна проба.
Заплашват я общо към 10 години затвор за три престъпления.
Освен за шофиране в пияно състояние, тя ще бъде обвинена в опит за подкуп на полицейски служител, както и в създаване на опасност за живота и здравето на децата си.
Децата са предадени на баща си, а жената е настанена в здравно заведение.
Пределно допустимата концентрация на алкохол в кръвта на водачите в Полша е 0,2 грама на литър.

Мозъкът на Мусолини за продан в интернет
Внучката на диктатора твърди, че кръвта и частите от мозъка на дядо й са откраднати от болница, където през 1945 г. му е направена аутопсия
Внучката на италианския диктатор Бенито Мусолини заяви, че образци от кръвта на нейния дядо и части от мозъка му са били откраднати с цел продажба в интернет, съобщава Би Би Си.
Алесандра Мусолини веднага е уведомила полицията, след като е видяла обявата за продажба, качена на сайта eBay.
В съобщението се предлагали ампула с кръвта на Мусолини и частици от неговия мозък за 15 хил. евро.
По думите на Алесандра Мусолини, случилото се е недопустимо и трябва да бъде спряно.
Тя твърди, че кръвта и частите от мозъка на дядо й са откраднати от миланска болница, където през 1945 г. е направена аутопсията на диктатора.
Лекари от посоченото медицинско заведение отричат в него да са пазени останки от тялото на Мусолини.
Представител на интернет-аукциона eBay заяви, че обявата е била изтеглена от сайта заради нарушаване на правилата на портала за публикуване.
Съобщението е било изтеглено преди някой да е направил предложение за покупка.
Алесандра Мусолини е известна в Италия като колоритен персонаж и политик, оставащ верен на идеалите на своя дядо.

Старите вестници не били само за разпалки
Тайванска дизайнерка използва рециклирана хартия, за да произвежда обувки и пазарски чанти
Старите вестници служат не само за опаковане на буркани с консерви и за разпалване на камината.
Тайванска дизайнерка прави от тях обувки и пазарски чанти, които вече имат почитатели в САЩ и Европа.
Моят принос за опазването на природата е съвсем малък, казва 50-годишната Колин Лин, цитирана от АП.
Освен рециклирана хартия тя използва и рибена кожа и лико.
Създаването на обувките отнема относително кратко време - около четири часа. Чифт балетни пантовки струват 100-150 долара.
Изработката на чантите обаче е по-бавна и сложна и отнема два-три дни. Затова и те са по-скъпи - 260 долара.
Лин, която е в модния бизнес от 26 години, обяснява, че се старае обувките и чантите да са едновременно удобни, модерни и да не вредят на околната среда.
Украсата идва от само себе си - цветните заглавия, рекламите и снимките от вестниците.
До този момент Колин Лин е продала повече от 4000 чифта обувки, но се надява големи компании за модни стоки да използват идеята й за масово производство.



ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Минарето раздвоява Швейцария

Плакати с всяващи страх символи
В Швейцария в ход са разгорещени дебати. Темата е предстоящият в края на месеца референдум, на който гражданите трябва да решат дали да бъде наложена конституционна забрана върху издигането на минарета в страната.
Искането за забрана се подкрепя от консервативни християнски групи и от най-голямата партия в швейцарския парламент, дясната Швейцарска народна партия. Техният аргумент гласи: изграждането на още повече минарета ще доведе до ислямизирането на Швейцария. Въпреки че малцина поставят под въпрос утвърдената в страната пряка демокрация, много граждани са обезпокоени от тона на сегашната кампания.
Минаретата като "ракети"
Тази седмица в много швейцарски градове се появиха плакати с призив за забрана на минаретата. На тях е изобразена застрашителна женска фигура с бурка пред швейцарския флаг на фона на минарета, заострени като ракети. Посланието е ясно: ислямът е нещо опасно, а минарето е най-видимият символ на тази заплаха.
Спорните плакати не са новост в Швейцария - преди време "гарваните" настройваха срещу мигрантите от България и Румъния
Танер Хатипоглу, който е председател на мюсюлманската асоциация в Цюрих, е смаян не от идея за референдума, а от тона на кампанията. "Референдумът се използва като платформа за нападки срещу исляма и за маргинализирането на мюсюлманската общност. Това е една опасна насока", заявява Хатипоглу.
В Швейцария живеят 400 000 мюсюлмани, предимно от Балканите и Турция. Много са малко обаче джамиите, които имат минаре - едва четири в цялата страна. През последните години всички молби за изграждането на минарета биваха систематично отхвърляни.
Улрих Шулер от Народната партия е основна фигура в кампанията за забрана на минаретата. По време на своите публични изяви той най-несмущавано свързва минаретата с убиване с камъни, рязане на ръце, насилствени бракове и шериата. Той уверява своята аудитория, че всичко това ще дойде и в Швейцария, ако избирателите не гласуват против минарето. Шулер твърди, че противниците на забраната искали да забранят споменатите плакати, а по този начин да пресекат и свободната дискусия в страната.
Свобода на словото или расистка проява?
Истината е, че тези плакати породиха оживена дискусия в цяла Швейцария. Федералната служба против расизма ги заклейми, те бяха забранени в някои градове, а кметът на швейцарската столица Берн препоръчва те да не се използват. Само че с наближаването на референдума, плакатите се появяват на все повече места и мнозина се питат докъде може да стигне свободата на словото и на откритите дебати.
Автор: И. Фолкес/ С. Гяуров Редактор: Б. Рачева

Дебатите в Сената за здравната реформа предстоят
Законопрекътът на американския президент Барак Обама за реформа на здравната система преодоля ключово препятствие в Сената на САЩ. Демократите единодушно подкрепиха процедурното предложение за откриване на официалните дебати по текста, внесен от лидера на мнозинството в Сената Хари Рийд. Предложението беше прието с необходимото мнозинство от 60 гласа с гласовете на всички демократи срещу 39 гласа на 40-те републиканци. Дебатите в пленарната зала върху законопроекта, който досега беше обсъждан само в отделните комисии, ще започнат на 30 ноември, след ваканцията за Деня на благодарността, и ще продължат две седмици. С цена за 10 години от почти 1 трилион долара, законопроектът цели здравното осигуряване на около 31 милиона американци, налагайки нови данъци на застрахователите и гражданите с високи доходи. Преди две седмици Камарата на представителите гласува свой вариант с 220 срещу 215 гласа. Лидерите на американския Сенат се надяват текстът да бъде приет до края на годината и ако това стане, месец януари ще бъде посветен на съгласуване на вариантите на законопроекта в Сената и Камарата на представителите.

Иран започва военни учения за защита на ядрените си обекти
От днес Иран започва петдневни военни учения, които включват и симулация на нападения срещу ядрените му обекти. Целта на ученията е да се отблъсне въздушно нападение на потенциален враг срещу ирански ядрени обекти, както и да се подобри координацията между различните родове войски. Военните учения обхващат терен от 600 000 квадратни километра и включват строящата се в Бушехр атомна централа, завода за обогатяване на уран в Исфахан и завода за обогатяване на уран близо до град Кум в Централен Иран, чието официално разкриване през септември доведе до остри критики от страна на Зпада.

Израелските ВВС отвърнаха на ракетен обстрел
През изминалата нощ израелски изтребители нанесоха няколко удара срещу ивицата Газа. Говорител на армията заяви, че това е отговор на изстреляната вчера ракета "Касам" срещу израелския град Сдерот. Мишените на въздушната атака били две оръжейни работилници в централната и северната част на ивицата Газа, както и тунел за контрабанда на границата с Египет. Палестински източници съобщават за седем ранени палестинци. Няколко часа преди въздушното нападение, ислямисткото движение Хамас обяви, че е постигнато споразумение с по-малки екстремистки групировки в Газа за прекратяване на ракетния обстрел срещу Израел. Малка фракция, свързана с Ал Кайда, пое отговорност за палестинския ракетен обстрел срещу град Сдерот.

Конфликтът за Нагорни Карабах се обсъжда в Мюнхен
Президентите на Армения и Азърбайджан ще обсъдят конфликта за Нагорни Карабах на среща в Мюнхен, след като Турция постави напредъка в преговорите като условие за нормализиране на отношенията с Армения. Турция, която се стреми към членство в ЕС, обеща да отвори границата си с Армения и да възстанови дипломатическите си отношения с Ереван. Анкара обаче обвърза това с конфликта за Нагорни Карабах, заявявайки, че Ереван и Баку трябва да постигнат напредък по въпроса. Президентите на Армения Серж Саркисян и на Азърбайджан Илхам Алиев ще се срещнат във френското консулство в Мюнхен с посредничеството на САЩ, Франция и Русия в рамките на Организацията за сигурности и сътрудничество в Европа, се казва в съобщение на френското министерство на външните работи. Продължилото десетилетия насилие в анклава Нагорни Карабах отне живота на 30 000 души и доведе до изселването на един милион.

Приспивна песничка за БАН
Каквото и да ви говорят, винаги става дума за пари...
Отминаващата седмица бе оцветена с изобретателните епитети на министър Дянков, нарекъл академиците "феодални старци", и на президента, който пък обвини министъра в „агресивно невежество”. Какво се крие зад нападките?
Анализ на Георги Папакочев.
Едва ли „ябълката на раздора” между правителството и БАН се корени само в смехотворните 33 милиона евро, които българската държава възнамерява да отпусне като субсидия за развитие на науката. Повод за тежките словесни престрелки не са и 500-те хабилитирани учени над 65 години, които със сигурност ще бъдат изпратени в пенсионна забрава, макар да е напълно ясно, че добрият лекар или учен не остарява професионално. Просто максимата „Каквото и да ви говорят, винаги става дума за пари” е напълно валидна и за този пореден български „махленски” спор.
Проект на Станишев прерасна в концепцията на Дянков за "децентрализация" на министерствата
Според Закона за БАН от 1991 г. „недвижимите имоти на академията се отчуждават само с решение на Народното събрание”, а министърът на финансите „осъществява контрол по начина и по реда на стопанисване и разпореждане върху предоставеното от държавата в собственост на БАН имущество”.
Приемственост в управлението?
А Българската академия на науките е като „неприлично” богата организация в очите на днешния агресивен инвеститор. Нейното имущество е трупано през 140-годишната й история не само в резултат на щедростта на петимната за наука българска държава, но и благодарение на богатите дарения на плеяда родолюбиви българи.
В резултат на всичко това академията притежава безценни терени и немалко сгради, не само в пъпа на София, но и край най-апетитните за бизнес строежи райони на столицата по протежение на „Цариградско шосе” между неговия 4-ти и 8-ми километър. Това е зоната, в която през последните 10 години се наливат гигантски инвестиции за строителство на всевъзможни административни и бизнес сгради, молове и хипермаркети. Това е мястото, където след кризата предстои да започне строежът на новата сграда на Министерския съвет, която ще бъде обградена с три хотела, банки, офиси, дори и театър! Процедурата, стартирана от братята Сергей и арх. Георгий Станишеви, прерасна в концепцията на новия финансов министър Дянков за „децентрализация” на министерствата далеч от центъра, дори в провинцията.
Претенциите за ефективност - част от приспивната песен за академичната общност?
Професорска разсеяност
Така шансовете БАН да съхрани собствеността си стават нищожни. През лятото в интервю акад. Никола Съботинов, председател на академията, допусна възможността да бъдат продадени ненужни имоти, като със спечелените средства щели да се оборудват научни институти на съвременно равнище. Това са илюзии на хора, за чиято научна мисловна нагласа са напълно непонятни целите, методите и вълчият апетит на бизнеса. Както вероятно и здравите връзки на този „бизнес” с управляващи, депутати, общинари, юристи и всички онези, които съставляват събирателното понятие „високите етажи на властта” от една страна и от друга - с фигурите от сенчестата „делова” страна, известна като „мафия”.
Поради това претенциите за наука, ефективност, усъвършенстване и тям подобни най-вероятно са част от приспивната песничка на инвеститорите за академичната общност. А когато тази общност се събуди, най вероятно нейните членове ще се окажат на улицата. Или в чужбина, където всъщност те отдавна мечтаят да работят и творят наука.
Автор: Г. Папакочев/Редактор: А. Андреев

Паякът и мухите
В очакване на следващата жертва
"Няма пари" - е мантрата на българските управници. Особено в София, където градоустройствените проблеми са най-тежки. Къде обаче отиват данъците на столичани и трябва ли те да плащат, за да паркират пред своите домове?
Анализ на Антоанета Пунчева.
В една малка държава в Югоизточна Европа добре работи само „паякът”. Той неуморно вдига неправилно паркиралите автомобили. Е, не всички. И все пак, ако всичко в тази държава, наречена България, работеше като „паяка”, тя щеше да бъде Швейцария на Балканите, „Ролс-Ройс” сред автомобилите, „Патек-Филип” – на часовниците, и прочее клишета.
Можеше, но не е
За проблемите с паркирането, липсата на обществени гаражи, трафика и недобрия транспорт се говори отдавна, от началото на промените. Ще бъде несправедливо да се каже, че нищо не е направено. Центърът на София днес е платена „Синя зона”, метрото „потръгна”; „Титан” смени „Волф” и „Дитц”. На множество места в столицата някакви хора са си заградили „временно” някакви пространства за паркинг и заработват нелоши пари, без да са вложили и стотинка.
Столицата и проблемите с транспорта - сага без край
Мерките „на парче” обогатиха през годините отделни лица (имената им добре се знаят), но не спомогнаха за решаването на градоустройствените проблеми на София. Обяснението за наивници е „няма пари”, но в тази мантра вече никой не вярва. След десетилетия далавери софиянци искат да знаят какво се прави с данъци и таксите. Например: колко са приходите на „паяка” и къде отиват те? Прибраното от нарушителите работи ли за София: за подобряване на пътната настилка и тротоарите. Искат да знаят защо на територията на града не бе построен и един обществен гараж.
Няколко въпроса, започващи с „к”
Една журналистка от частна национална телевизия видя много зор, докато изтръгне в ефир сумата от приходите за 2008 г. на фирма „Паркинги и гаражи”. Тя възлизала на12 млн. лева. А колко е събрал т. нар. „Център за градска мобилност”, който вече отговаря за паркингите и гаражите, за 9-те месеца на 2009 г. Девет милиона. Както е тръгнало, приходите отново ще са точно 12 млн. лева, независимо от променените условия през последната година и разширяването на синята зона. Макар и трудно, бе изтръгната още една информация: 20 процента от тези пари отивали за табели и маркировка. На Марчело Доковски, шеф на „Пакинги и гаражи”, никак не му искаше да обяви числата в ефир, въпреки че информацията била публична и всички я знаели... Искаше му се да говори така, за по-глобални неща... Защото числата казват повече.
Дългогодишният общински съветник Вили Лилков (ДСБ) казва, че табелите, обозначаващи местата и условията за паркиране и санкцията, която следва при нарушаването им, са грозни и трябва да се сменят. Съгласни сме, но защо са такива? И защо трябва да плащаме два пъти за едно и също нещо. Така излиза най-скъпо. Междувременно „Центърът за градска мобилност” обяви, че ще закупи 10 нови „паяка”, 10 автомобила за екипите „скоби” и 20 устройства за разчитане на това дали автомобилите са паркирали правомерно или не. За своя сметка. Това се нарича реинвестиране на печалбата. В София, в края на 2009 г. ще има 13 000 места за паркиране в „Синята зона”. А от пролетта на 2010 г. софиянци вероятно ще плащат за паркиране дори и пред домовете си, в нещо като „Бяла зона”.
Празни улици - рядкост в столицата
Градът се задъхва от трафика и се нуждае от спешни решения, но много от тях са недомислени и несправедливи. Как ще ме накарат да платя, за да паркирам пред дома си, когато улицата не е асфалтирана и няма осветление, попита жител на кв. „Павлово”. Отговорът на общинските съветници бе мъгляв и неубедителен; ще оправим нещата, пък тогава. Но може би ще стане като с винетките: купуваш ги, за да караш по разбитите шосета и
Откраднатите магистрали
Решението, според експертите, е в градския транспорт. Но той е непривлекателен и много бавен, защото трябва да преодолява паркиралите автомобили и многобройните нарушители, които се движат по неговото трасе. Докато проблемите на града зациклят, таксите растат експоненциално.
Бремето от и налози и такси става все по-тежко, затова и кръчмите са пълни – като в поучителния анекдот за живота в Османската империя. Парите са си пари, но по-големият проблем е в дефицита на справедливост и доверие в администрацията на всички равнища. Проблемът е в това, че парите на столицата често бяха открадвани, или некадърно и безсмислено изразходвани, което си е пак същото.
При смяна на властта довчерашните управници на града и на страната се обръщат в най-големите критици. Те са и най-компетентните, защото в много случаи именно на тях дължим серия нерешени проблеми. В Столична община битуват съветници със стаж поне над 5 години. Те традиционно се оплакват от кмета, той от тях, а всички заедно – от премиера. Така данъкоплатците са в ролята на публика по неволя, която наблюдава как си подават топката, как забиват, как сменят полетата и джентълменски се ръкуват след мача. И играта си върви, но с техните пари.
Фискът като санкция
И така, пак опряхме до парите. Живеещите в центъра живеят в пъти по-скъпо: данък сгради и смет е по-висок, плаща се и за правото да паркираш в „Синята зона”, която обитаваш.
Метрото не е решението на ситуацията
Какво става обаче, когато половин Перник спира пред вас, няма къде да паркираш, а боклукът прелива от кофите. Вечерта жителите на Перник (и не само), търсещи препитание в столицата, потеглят мъчително, в дълга колона към своя град, там където плащат данъците си. А за жителите на София остават смог и боклук, в опасни концентрации.
В края на седмицата Европейската комисия обявяви решението си за първото дело срещу България в Европейския съд заради софийския боклук. Не за първи необмислени управленски решения и недалновидна политика малките населени места и столицата; жителите на града на тези от селата; центъра на периферията.
„Грабете братя буци, бийте гражданята” е призив от времето на Стамболийски. Има последователи и днес. Селото мрази града. Не го разбира, не го чувства свой. Градският начин на живот му е чужд. Затова го и ползва – без любов и милост, не припознава пространствата му като свои и не разбира, че не е добре да паркираш на тротоара и да ходиш по платното, а обратното. Градът също нехае за селото, иска хубави зеленчуци, но не му пука, че хората в малките селища живеят мизерно, често нямат достъп до лекар, образование, интернет. И поминък.
Визия все още липсва
Така, жертви на една съща некадърна политика и често – на откровен грабеж, те се мразят едни други и се псуват, когато се срещнат на пътя. Защото емоциите се изливат лесно, а да питаш как, защо, колко струва и кой е виновен е много уморително.
А и кого да питаш? То е като да сезираш Масларова, днес председател на Комисията по социална политика и вчерашен ресорен министър, за злоупотребите в социалната сфера. Или да се оплачеш на Красимир Георгиев-Черния от корупцията в съдебната власт.
Не подозирам новия кмет на София в непочтеност. Но не знам дали има подготовка и визия, за да се справи с тези проблеми. Дано да различава лъжата от истината, далаверата от истинската грижа за града. Дано. Това впрочем била думата-символ на България, както писа наскоро “Mediapool”.
Автор: Антоанета Пунчева / Редактор: А. Андреев


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Много яка статия за много як човек

Бат’ Бойко, тупаниците и специфичната настройка на паметта
Едвин Сугарев
http://www.svobodata.com
България се радва на поредния джумбуш: бат’ Бойко набил гаджето на дъщеря си. Новина №1 в българските медии – не само в жълтите, а във всички.
Дословно – по повод настойчивото питане след срещата на Националното сдружение на общините: „Ще ме извиняват колегите кметове. Дано не се оплаквам, но беше гадже на дъщеря ми. И я заварих плачеща една вечер и го набих.”
Нищо кой знае колко изключително няма в това изказване. Отдавна знаем, че бат’ Бойко има навика да раздава тупаници. Тъй се е научил още по време на трудното си детство в Банкя, дето споровете се решавали предимно с помощта на юмруците. Нали той поиска Станишев да му дойде „на една ръка разстояние”; нали той призова скандалджиите от ДАНС – който иска да се бие, „при мен, в Министерския съвет”. Пък и някак си като го погледнем, няма как да избегнем факта, че му прилича да бъде екшън-герой.
По форумите обаче си задават разни въпроси по този повод. От въпроса дали след този прецедент доведената му дъщеря Ралица изобщо си е намерила гадже – до въпроса какво би се случило, ако примерно Барак Обама вземе, че изтресе на някоя пресконференция в Белия дом, че наскоро бил набил гаджето на дъщеря си.
Не че нещо подобно не може да се случи с един американски президент. От Клинтън насам знаем, че и президентите са хора – и че отвреме-навреме и на тях им се случват едни по-особени неща. Разликата е една – когато такива неща им се случат, те мълчат като ремсист на разпит – или в краен случай обясняват как френската любов не била полов акт.
Докато бат’ Бойко чистосърдечно си го признава – пред журналисти, кметове и прочее народ. Той знае, че хората, народът сиреч, е достатъчно обръгнал и ще го разбере. Че млатенето е всъщност ежедневие и че всеки сегиз-тогиз по някого побийва – кога гаджето на дъщерята, кога самата дъщеря, кога пък майка й като отговорен за челядта човек. Тъй де – какво толкова ни е срам – да се покажем пред света кои сме ние и какво сме. „Булгар! Булгар!” – както викаше бай ни Ганя в банята.
Единственият въпрос, за който няма отговор, е кой оттук нататък ще ни приема насериозно – след като имаме такъв премиер. Не такъв, който шамаросва гаджето на дъщеря си, а такъв, който чистосърдечно споделя този си опит. Публично и пред журналисти. Силвио Берлускони, който вероятно е водещия пример за бат’ Бойко? Не, дори и за него това би било малко… хм, как да го кажем – прекалено.
Може би пък човекът – въпросния Стенли, иначе казано Стоян Сарийски (като такъв се оказа, че го знае бат’ Бойко, а не с прякора му), просто си е заслужавал боя? Нищо чудно – след като злополучният чейнджаджия Кирил Добрев го познава достатъчно добре – то с каквито се събереш, такъв ставаш.
Лошото обаче е, че този Стенли изникна в публичното пространство по конкретен повод: Кирил Добрев си връщаше за изнесените в публичното пространство данни, че е един от депутатите, контактували с черничкия Красьо с ланците.
По този повод той заяви: заяви: „Какво ще правим, ако просто хипотетично се докаже, че бившият кмет и настоящ премиер също е водил кореспонденция и телефонни разговори с нерегламентирани субекти?” След което конкретизира въпроса си: „Щом е ясно кой е Черничкия, аз имам един такъв въпрос – кой е Стенли и какви са му връзките с управляващите?”
На първоначалния журналистически въпрос дали познава Стенли, Бойко Борисов отговори с думите: „Кой е Стенли. Питате ме, че някой е казал да ме питате кой е Стенли, а кой е Чики или Пики? Кирил Добрев да каже кой е този Стенли. Той има ли име, има ли фирма, какво е направил?”
Оказа се обаче, че си има и име, и фирма. И че въпросът е свързан със строежа на софийското метро, а фирмата се казва „Бул лес строй”, където Стоян Сариев е в съдружие с Иван Стойчев и Антон Гешев – като тази именно разложка фирма е подизпълнител на втория метродиаметър в София. И че за да могат да покрият своите задължения, съдружниците са изтеглили доста голям заем от СИ-банк, за да купят необходимите камиони и друга строителна техника. Според в. „Струма”, където данните за въпросния Стенли са се появили за пръв път – още през март миналата година, обществената поръчка, получена от „Бул лес строй”, е била за 50 милиона евро.
Това не можа да си спомни бат’ Бойко, когато го питаха дали познава такова лице. И се измъкна с думите: „С клевети не се занимавам. Добрев, ако има съмнения или данни за нарушения, отива и ги внася при прокурор и с това се приключва случаят. Направили сме 24 км метро. Десетки фирми участват в това метро. За коя отсечка, за коя станция става въпрос. Ще отговоря на всеки въпрос, когато ми бъде поставен конкретно.
Кажете името на този човек.” Когато му казаха името на „този човек”, той си спомни, че го е натупал, защото разплакал дъщеря му – но не можа да си спомни да му е възлагал изпълнителска поръчка за софийското метро.
Може би става дума за характерологични особености, за специфична настройка на паметта. Но да забравиш на кого си дал обществена поръчка за 50 милиона евро – това не е ли прекалено къса памет за един бивш кмет – и настоящ премиер на България?

България на кръстопътя между Долни Дъбник и Горна Волта
Над 50 жители на Община Долни Дъбник излязоха днес на протест заради отстраняването от длъжност на полицай Георги Филатов, заснет с телефон как бие младеж в РПУ Долни Дъбник, а записът бе качен в интернет
Според протестиращите заснемането на скандалния видеоклип е подготвено предварително, за да се дискредитира Георги Филатов.
В тази новина на „Дарик” радио се оглежда цялата ни старина. Защото новото в случая е само названието на селището, на конкретните участници и на името на нарушителя на закона, когото защитават.
У нас солидарността избухва главно, когато не трябва. Когато тя е нужна на обществото, за да станем като онези, на които завиждаме за високия жизнен стандарт, не само я няма , а направо страхливо се крие.
Живеем в държава, в която се смята за нормално да бъдеш нападан, ако защитаваш слабия или дори слабата си държава от някоя много силна. От опит знам например, че нищо не вбесява повече моите опоненти от критиката към любимата им Русия, която май обичат повече от собствените си деца и тяхното бъдеще.
Как иначе да си обясним, че страшно им се иска да има руска ядрена технология на българска земя (не въпреки), именно защото е руска. Ами нали са ни освободили?!
И никакъв Чернобил не ги плаши, макар той да плаши достатъчно всички останали европейски държави, за да няма никъде другаде в ЕС прецедент след Чернобил да бъде строена атомна централа с руска технология. Прецедентът сме ние – опитните зайци на руската имперска политика на проникването там, където съпротивата срещу това проникване е най-слаба.
Ама чакай, ще каже някой- какво общо има това с Долни Дъбник?! Има и оттатък даже! Колкото и да говориш за правила, за върховенството на закона и дори (пародоксално) за интереса на България да бъде (енергийно)
независима, т.н. родолюбци ти задават веднага любимия си въпрос, от който се подразбира, че си предател: „ ти българин ли си, бе”?
Ами да, българин съм. Но съм преди всичко човек, който иска да живее в европейска страна, а не в някакъв придатък на азиатския деспотизъм. И ми е по-важно да не допуснем това, отколкото дали ме определят като небългарин, понеже истинският българин трябвало да обича Русия, дори когато бомбардира Варна (1915 г.) , или Балчик ( 1916 г.), или когато лишава България от суверенитет ( 1944 – 45 г.) .
Дребният дребнав местен патриотизъм, демонстриран в Долни Дъбник, е умалено копие на онова, което ни се случва в национален мащаб и което си причиняваме сами, когато си подреждаме приоритетите според манталитета на 19 век. Обичаме си някого и не ни пука дали той бие друг – арестувано безпомощно момче ( колкото и да е лошо), или заклещена от тежестта на грамадния съсед кавказка република ( колко и да е лош президентът й). Нали не бият нас! Пък и нас са ни освободили, нали така?
Въпросът е кога ще се освободим от себе си – от това, което сме: общност от хора, която не е общност, а сбор от човеци с объркани представи за епохата, в който живеят.

Униформена заплаха срещу журналист
Да видим, дали прокуратурата чете блогове, които се четат от хиляди хора. Проверявам чрез публикуването на коментара, който се появи след моята статия за полицая от Долни Дъбник Георги Филатов, подписан със същото име. От мейла личи, че става дума за Филатов- дали е същият, прокуратурата би могла да удостовери.
Ако това е същият Георги Филатов, който бие арестувани, приемам написаното от него като лична заплаха за разправа с мен като журналист и гражданин. По манталитет и „грамотност”, както и по агресивния си нрав, прилича наистина на такъв милиционер, който бие в ареста и заплашва журналисти със същото.
В случай, че това е същият побойник в униформа ( т.е. представителен за държавата ни в това свое качество), разследващите могат да прибавят към делото ( дознанието – знам, ли), следният документиран текст, подписан от Георги Филатов:
Георги Филатов
filatovi4@mail.bg
87.126.189.80
Изпратен на: 22.11.2009 в 10:42

Жалко за теб Инджев, някога може и да си бил добър журналист, но уви – вече само си чешеш езика!!!
Като не можеш да направиш едно свестно журналистическо разследване или поне да се опиташ да получиш информация от някои твои колеги, запознати със случая от няколко гледни точки, защо не си затвориш плювалника а само цапаш публичното пространство с безсмислените си словоизлияния бе олигофрен!!!!!!!!!!!!!!!!!
Възможно е да си имам работа с обикновен словесен побойник. Такива ми налитат на рояци по повод мои статии. Но дори и да не е онзи, истинският „герой” от новините, достатъчно ”интересно”, че намира за оригинално да се подписва с името на един униформен, който позори не просто професията, а самите принципи за раздаване на справедливост, върху които се гради едно (уж) цивилизовано общество – справедливост, която и без това липсва, както призна през седмицата министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Господин Цветанов, ако сте искрен в онова, което казвате пред журналистите ( а чрез тях- пред обществото), вие също можете да разпоредите проверка на автентичността на горната заплаха към един журналист и да не чакате прокуратурата. Дори и тревогата да се окаже „фалшива”, в смисъл че агресорът само си псува и няма намерение действително да „затваря плювалника” на един журналист, все пак можете да получите допълнителна представа за уважението, на което се радва противозаконното поведение на вашите подчинени, т.н. служители на закона.


ПО НЮЗ.БГ

Промени в маршрута на автобуси 83 и 108 в столицата

Частично ще бъде променен маршрутът на автобусните линии с номера 83 и 108 утре от 8 до 13 ч., съобщиха от Центъра за градска мобилност.
Причината е полагането на асфалтобетон при ремонта на надлеза на ул. "Адам Мицкевич".
За това време се забранява влизането на превозни средства в двете посоки през надлеза.
За същият период автобусите по линия номер 83 ще се движат от бул. "К. Величков" по ул. "Габрово", ул. "Йосиф Щросмайер", ул. "Пражка пролет", ул. "Подп. Калитин", бул. "Рожен", надлез "Надежда", бул. "Ломско шосе", ул. "Хан Кубрат", ул. "Хр. Силянов" и по маршрута им - двупосочно.
Автобусите по линия номер 108 ще се движат по ул. "Кукуш", ул. "Йосиф Щросмайер", ул. "Пражка пролет", ул. "Подп. Калитин", бул. "Рожен", надлез "Надежда", бул. "Ломско шосе", ул. "Хан Кубрат" и по ул. "Бели Дунав" - по маршрута им, двупосочно.

Самаранч бил колега на Путин от КГБ
Бившият президент на Международния олимпийски комитет (МОК) от 1980 до 2001 г. Хуан Антонио Самаранч е бил агент на съветското разузнаване, твърди в книгата си „КГБ играе шах" бившият подполковник от службата Владимир Попов. От 1977 г. до 1989 г. той работи в спортния отдел на службата, а от 1996 г. живее в изгнание в Канада, пише в. "Фигаро".
Вербуването на Самаранч от КГБ станало по време на неговия мандат като посланик в Москва между 1977-1980 г. Той бил притиснат да сътрудничи след като бил хванат да изнася културни ценности. При обработката му от съветските шпиони му било обещано неприятния случай да бъде покрит в замяна на неговото сътрудничество с Кремъл.
КГБ не се погнусило да работи с един от изявените представители на режима в Испания на диктатора Франко, с когото СССР беше в обтегнати отношения. До средата на 70-те години на миналия XX в. Самаранч се радвал на завидна кариера в комсомола и партията на тоталитарния вожд. Това не попречило на КГБ да го вербува за своите интереси.
След избирането на поляка Карол Войтила за папа под името Йоан Павел Втори на КПСС й беше нужен подобен пробив на Запад. За това не случайно вниманието на КГБ е привлечено от Самаранч, който освен посланик на Испания е и заместник-президент на МОК.
Днес малцина си спомнят, че неговият избор стана благодарение на гаранциите на СССР, че целият социалистически блок ще гласува за него, отбелязва Попов.
Той отбелязва, че за разлика от наши дни тоталитарните социалистически режими обръщаха изключително внимание на спорта, който беше използван за пропагандиране на достиженията на социализма.
От друга страна спортистите можеха да отидат на състезания на запад само ако приемат да донасят на службите. По тази причина бягството им в свободния свят се възприемаше тежко от комунистическите власти.
И така КГБ решава да си избере президент на МОК, за да може да контролира провеждането на международни състезания.
Представителят на Олимпийския комитет Марк Адамс определи разказаната от Попов история като измислица.
Връзките на Самаранч с режима на Франко в средата на 70-те години винаги са предизвиквали спорове в Испания. Разкриването на връзките му с КГБ отново ще избухнат споровете за позициите му.
Роден в заможно семейство в Барселона, той беше председател на градския съвет между 1973 и 1977 г. Той беше издигнат до спортен секретар от диктатора през 1967 г., а в последните години на режима стана председател на Испанския олимпийски комитет. В периода 1980-2001 г. беше президент на МОК, след което беше обявен за пожизнен президент. Понастоящем е на 89 години.
След смъртта на Франко през 1975 г. Самаранч не се разграничи с режима на диктатора. "Мандатът на Франсиско Франко означаваше най-дългия период на просперитет и мир, който нашата страна е виждал от векове", е казвал Самаранч.
За съжаление скандалът за нагласено гласуване засегна и наследника на Самаранч Жак Рох, който се бил договорил с Китай да подкрепи кандидатурата му за шефското място, а в замяна да получи силно лоби за избирането на Пекин за домакин на летните олимпийски игри през 2008 г. Това разкритие прави в своята наскоро излязла мемоарна книга бившият спортен министър на азиатската страна Юан Веймин.
Сделката е била за сесията на МОК в Москва през 2001 г., която даде домакинство на Китай, а 3 дни по-късно избра и Рох за президент на мястото на Хуан Антонио Самаранч, уточнява в. „Сънди таймс".

Руска подводница бедства в Черно море
Единствената боеспособна подводница на флота на Русия в Черно море „Алроса" бедства, предаде украинската агенция УНИАН, позовавайки се на щаба на военно-морските сили в Севастопол.
Според изданието на борда на подводницата е станала извънредна ситуация. След като екипажът не могъл да отстрани аварията, подал сигнал SOS.
Повече подробности не са известни, съобщава специализираното военно-експертно издание „Флот 2017" инцидентът е станал на около 150 от брега на базата в Абхазия - Сухуми.
За помощ на бедстващата подводница са изпратени два самолета Ан и един Б-12.
Според официалната информация „Алроса" е изпълнявала учебни занятия.
Украинските власти уточниха, че не са получавали искане от руския флот за излизане в Черно море на подводницата, както предвижда процеудрата.
Часове по-късно руски военен източник потвърди, че подводницата се връща на базата след авария в двигателите. Той отхвърли съобщенията, че на борда е имало кризисна ситуация и екипажът й е бедствал.
Подводна лодка Б-871 "Алроса":
Дизелова електрическа подводница от проекта 877В "Палтус". На въоръжение в състава на Черноморския флот на Русия е от 30 декември 1990 г. Построена е в завода „Красное Сормово" в Нижни Новгород.
Базирана в Севастопол.
Тактико-технически характеристики:
Класификация НАТО: «Kilo»
Надводна скорост: 10 възла
Подводна скорост: 17 възли
Работна дълбочина на потапяне: 240 метра
Пределна дълбочина на потапяне: 300 метра
Автономност на плаване: 45 денонощия
Екипаж: 52 души
Размери:
Надводно водоизместване: 2300 тона
Подводно водоизместване: 3950 тона
Най-голяма дължина (по КВЛ): 76,2 метра
Най-голяма ширина на корпуса: 9,9 метра
Средно газене (по КВЛ): 6,2 метра
Дизел-генератор. Два дизел-генератора ДЛ42МХ с мощност по 1000 кВт, две групи акумулаторни батерии по 120 елементи, 1 гребен електродвигател ПГ-141 с мощност 4050-5500 к. с., 1 гребен електродвигател ПГ-166 за економичен ход с мощност 190 к. с., 2 резервни електродвигателя по 102 к. с., 1 водометна приставка.
Въоръжение:
6 бр. - 533 мм торпедни апарати, 18 торпеда или 24 мини, 4 ракети зенитно-ракетен комплекс «Стрела-3»

Желева кани US компании в енергетиката
По-голямо участие на американски компании в енергийните проекти у нас.
Това е едно от нещата, които ще поиска българският външен министър Румяна Желева по време на срещата й с американския държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън.
За понеделник във Вашингтон е насрочена среща между двете, съобщава БНР.
Желева казва още в интервю за Асошиейтед прес, че американски компании ще бъдат поканени да обмислят инвестиции в петролопроводи, в планираната втора атомна електроцентрала в Белене и в други енергийни проекти.

Доналд Туск поиска промени в конституцията
Премиерът на Полша и лидер на управляващата партия „Гражданска платформа" Доналд Туск поиска радикално да се измени конституцията на страната и да се ограничи ролята на президента за сметка на ролята на правителството и премиера.
"Искам да предложа измененията, които биха намалили градуса и нивото на политическите конфликти", каза Туск, цитиран от агенция Новости.
Премиерът предлага да се определи ясно „в чии ръце се намира изпълнителната власт".
По неговото мнение изпълнителната власт трябва да бъде съсредоточена в едни ръце - в силен премиер и силно правителство.
Доналд Туск предлага да се избира президент не с пряко гласуване, а на общо заседание на двете камари на парламента. Освен това Сеймът (долната палата) ще бъде избиран по смесената система, а Сенатът (горната камара) - само мажоритарно.
Туск счита, че правомощията на президента на Полща трябва да бъдат ограничени и по-точно пълномощията на държавния глава върху правото на вето и по-точно в частта на законодателната инициатива.
Министър-председателят на Полша иска конституционните промени да бъдат осъществени в рамките на следващата година, за да влязат в сила преди президентските избори, които трябва да се състоят през есента на 2010 година.
Туск не изключва и провеждане на референдум по въпроса за конституционната реформа.
Лех Качински си спечели редица врагове със заплахите да провали ратификацията на Договора от Лисабон.
Дебатът за промени за конституцията се води през последните години в Полша. Неговото начало беше поставено след като на предишните избори братята Качински си поделиха властта като премиер и държавен глава.

Хиляди фермери протестират в Мадрид
Хиляди испански фермери излязоха по улиците на Мадрид, за да протестират против ниските изкупни на цени на своята продукция.
Фермерите предупреждават, че са заплашени от фалит, като не получат допълнителна държавна помощ и план за стабилизация на икономиката.
Профсъюзите на производителите на селскостопанска продукция посочват, че за последните 5 години доходите на фермерите са паднали почти четири пъти, при положение, че разходите са се увеличили.
Фермерите предупреждават, че ако като бизнес и класа, като губят непрекъснато - те са „застрашен от изчезване вид".
Испанската икономика в селското стопанство е едно от най-сериозно пострадалите в Европа

Русия и Казахстан заедно добиват уран
Русия и Казахстан подписаха проект за съвместно производство на уран, съобщи РИА „Новости".
Детайлите по споразумението все още не са ясни.
Русия започна строителството на АЕЦ в средноазиатската република през 2006 г.
Преди две години Япония постигна споразумение с Казахстан да започне да обогатява уран на казахстанска територия за нуждите на ядрената си енергетика.
Според постигнатото споразумение след 2010 г. японските компании предвиждат да започнат обогатяване на добития в Казахстан уран в едно от предприятията, останало от съветско време.
Предприятието трябва да бъде изцяло модернизирано. Техническото преоборудване ще струва около 700 милиона долара, а общата сума на японските инвестиции ще достигне няколко милиарда. След този етап Япония може да се превърне в износител на ядрено гориво.
Казахстан е два пъти по-голям от необходимите на Япония количества. В момента Япония произвежда само 40 на сто от необходимите количества, а останалата част се внася от Европа и САЩ.
Казахстан е на второ място в света по запаси на уран.

Милионерите бедняци
Индия е бързо развиваща се икономическа сила, но бедността и гладът в страната все още са ежедневие.
От 7 години насам делът на недохранените деца расте постоянно, днес глад измъчва 53% от всички индийски деца, коментира "Дойче веле".
В свещения град на хиндуизма Варанаси има и квартали, които приличат единствено и само на коптори - с неизмазани къщи, неасфалтирани улици, локви, пълни с маларични комари, и покрити с боклуци поляни. В квартала Лота живеят предимно тъкачи, които сравнително доскоро са били добре материално и са продавали с печалба ръчно направените копринени дрехи - сари, които са се търсели и в чужбина.
Но тези времена са отминали, сега царят безработица и глад. Тъкачът Мохамед разказва за смъртта на 2-годишния си син, за когото майката нямала достатъчно кърма, тъй като самата тя нямала с какво да се храни. И се стигнало да недостиг на червените кръвни телца при детето - типичен синдром за гладуващите хора.
"Настъпи момент, в който той не можеше да приема нищо - нито храна, нито вода. Заведохме го в болницата. Лекарят каза, че има нужда от преливане на кръв. Но и двамата с жена ми бяхме твърде слаби, за да му дадем кръв. И до днес плача, като се сетя как така и не можах да дам кръв на собствения си син. Съседите се опитаха да ни помогнат. Събраха пари за лечение - към 8 евро. Но вече беше твърде късно, синът ми почина още същия ден."
Индийското правителство закриля традиционните тъкачи в продължение на векове: до 90-те години на миналия век те държат монопола за 22 популярни вида дрехи, като например традиционното булчинско сари. След което обаче, за да се отвори път на международните вносители, започват икономическите реформи: отменят се защитните правила и права, под кодовата дума "дебюрократизация". Редица защитни мита се намаляват силно или се отменят изобщо.
Заместник-директорът на отдела за ръчно тъкане Берма гледа на нещата другояче: "Щом един тъкач е добър, ще продължи да има достатъчно средства и храна. Проблеми имат само тези, които не са добре образовани. Да - някои тъкачи се самоубиха, но няма нито един, който да няма какво да яде. Във Варанаси няма проблеми с прехраната, има само социални проблеми, заболявания и други страдания."
Сред наистина добрите тъкачи, както ги нарича Берма, е Афтаба Алам. И той живее в квартала Лота: "Само допреди години не можехме да си позволим и едно хранене на ден, а сега ядем по три пъти и постепенно наддаваме. Междувременно взимаме даже и витамини. Но за нормално състояние в Лота не може и дума да става."


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Простреляха човек на Клюна в Плевен
Четири куршума в тялото на Куката, стрелецът се издирва

32-годишен криминално проявен плевенчанин е прострелян снощи в кафене “Латино” в центъра Плевен, съобщиха от полицията. Пострадалият се казва Камен Балбузанов, по-известен с прякора си Куката. Приет е в университетската болница в града с четири огнестрелни рани в дясното рамо, дясната ръка, десния крак и в лявото бедро, на което е раздробена и костта.
По оперативна информация на МВР Куката е наркопласьор, близък с убития Антон Милтенов-Клюна. Последният е идвал над десетина пъти в Плевен, за да търси пазар на дрога, и затова се е срещал с Куката и друг криминално проявен по прякор Гулянския. Стрелбата е станала около 19.40 часа, сигналът за инцидента е получен в полицията 15 минути по –късно, съобщиха от пресцентъра на МВР. Мъжът е транспортиран в Плевенската болница, където е опериран по спешност и е настанен в централната реанимация на лечебното заведение, като за него полага грижи екипът на проф. Радко Радев. Според информация от лечебното заведение мъжът е стабилизиран и контактен.
Простреляният е известен на полицията с 11 присъди за кражби, измами и хулганства. Стрелецът е избягал от местопрестъплението и се издирва от органите на реда. За случая е уведомена прокуратурата. Това не първият опит за покушение над Куката. Преди една година въоръжен нападател стреля по него на улица в Плевен.
Камен Балбузанов – Куката, Красимир Манолов – Гулянския, Цветомир Парашкевов - Белгиеца и др., сред деветте знакови фигури, проверявани по разпореждане на върховна касационна прокуратура, Областната дирекция на МВР В Плевен, Районната и Окръжната прокуратура по операция “Респект” през 2005 г.
На 27.01. 2004 г. МВР-Плевен се похвали, че е задържало пласьори на наркотици от групата на Куката и Гулянски след успешна акция на антимафиоти. На изхода на града служители от РЗ БОП заловиха двама млади мъже, които криели 300 дози дрога в специален тайник в землището край пътя. “Задържаните са част от престъпната група на осъдените вече Камен Балбузанов - Куката и Красимир Манолов - Гулянския”, съобщи тогава пресцентърът на полицията.
През 1998 г. бомбен атентат в Съдебната палата в Плевен отложи дело за кражба и вещно укривателство на “Ауди 100″. Сред шестимата подсъдими по делото бяха Красимир Първанов и Камен Балбузанов. На 20 март 2001 година срещу Куката имаше бомбено нападение. Тогава избухна бомба под червеното му БМВ, което официално се води на неговата майка. През 2003-та Камен Балбузанов - Куката и Красимир Манолов - Гулянския получават присъди от по една година и половина по обвинения за хулиганство и грубо нарушаване на обществения ред.

ДПС: Не сме в изолация, не мълчим, просто не говорим излишно
Доган се скри от медиите, но уважи младежката си организация

Мария Филева
ДПС не е в изолация, партията не е мълчалива и снишена. Създаването на такова усещане е част от изкуствена и премислена стратегия на нашите политически опоненти, това заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан по време на национална конференция на младежката организация на партията. От движението обявиха, че ще бъдат непримирими към отсъствието на адекватни политики и към “Атака” като “най-опасно и грозно явление в съвременната политика”. От позицията на опозиция евродепутатът Филиз Хюсменова обяви, че се наблюдават “тревожни симптоми на опиянение във властта”. “Демонстрира се отношение на омраза, а не на обединение”, допълни тя.
Властелинът на мълчанието или мълчаливият властелин
Ахмед Доган обаче остана безмълвен. И днес. Лидерът на ДПС пропусна да се обърне с приветствени и напътствени слова към делегатите на Петата национална конференция на младежката организация на движението. Вместо него доклад с препоръки към младите и политическа оценка за ситуацията в страната и поведението на партията изнесе заместникът му Лютви Местан. “Големите” отстрамиха и зам.-председателят на парламента Христо Бисеров и евродепутатката Филиз Хюсменова.
Партийният бос успя да прецака и чакащите го репортери. Те му бяха устроили засада пред входа на конгресната зала. Докато се изнизваха над 400-те делегати и гости на конференцията, Доган успя да се измъкне пред задния вход на зала № 6, скрит зад параван. Че очакванията им отиват нахалост, журналистите разбраха още, когато малко преди върволицата от хора да секне, едрите му бодигарди се отдръпнаха. Така Ахмед Доган избегна отговорите на щекотливи въпроси по животрептущи теми, които му бяха подготвени. Той дойде 20 минути преди началото на събитието, но не влезе директно в залата при делегатите, а в съседна стаичка. Един по един при него влизаха депутати и активисти на движението, които точно в 11 часа, за когато бе обявено началото на конференцията, излязоха заедно с лидера. Доган бе посрещнат с бурни аплодисменти, ръкопляскаше се и при всяко споменаване на името му в речите на изказващите се.
Мероприятието на младите депесари бе уважено от голяма част от депутатите от парламентарната група на движението – не само настоящи, но и бивши, от председателите на младежките организации на БСП и НДСВ Явор Гечев и Борис Вардев, както и от международните секретари на либерални организации в Румъния и Германия – Силвио Грегореску и Даниел Джордж.
Лютви Местан: Не на “Атака” и иделогемата за лошата тройна коалиция, младите да се обичат, колкото Доган тях
Заместникът на Ахмед Доган и в партията, и в парламентарната група Лютви Местан оповести позицията на ДПС по “злободневните аспекти на политиката” у нас.
ДПС не е в изолация, партията не е мълчалива и снишена, подчерта той. Заинтересовани от създаване на такова усещане били политическите опоненти. “Това усещане, доколко го има, е, уверявам ви, временно, изкуствено и продукт на нарочна добре премислена анти-ДПС стратегия”, изтъкна Местан. Тенденцията за прогресивно изолиране и маргинализиране от избирателите се отнасяла “за най-големите ментори в 41-вото НС”. Той каза, че няма да споменава имената им, за да не ги героизира, но и така стана ясно, че има предвид сините. “Те, макар и в коалиция, едва прескочиха изборната бариера и макар да бяха в опозиция през последните два мандата, сега имат почти два пъти по-малко представителство в настоящия парламент. При ДПС се случва друго – продължаваме да печелим избори”, атакува Местан.
Пред младежите той реши да отговори и на въпроса, задаван му напоследък – защо ДПС мълчи. “Приятели, ДПС не мълчи. Вероятно не говори излишно, но това е нещо съвсем друго”, каза депутатът. Напротив, партията била в състояние да представи политико-експертен анализ по всеки важен акт, който се приема от 41-вото НС. “ДПС няма как да е снишено, но на нас не ни отива да бъдем излишно горделиви, защото ни тежи огромната отговорност от разширения вот”, изтъкна Лютви Местан. И допълни: “Толкова е свикнало българското общество опозицията да бъде арогантно-десктруктивна, че всяка проява на коректност и конструктивизъм към управляващите се възприема като снишаване”. И докато за 8 години във властта те не случили на опозиция, днес “от позицията на опозиция” няма да си го връщат. “На нас не ни отива да повтаряме грешките на политическите си опоненти”, аргументира се Лютви Местан и обеща депутатите да подкрепят всяко правилно решение, в това число и непопулярни политики в условията на криза. “Наред с това ще бъдем непримирими, ако това доверие, което по последни проучвания продължава да расте, се насочи по посока на идеологията на партия “Атака”, обеща Местан. Той бе категоричен, че ДПС ще се противопостави на “най-опасното и грозно явление в съвременната ни политика” – опитът за идейно асимилиране на десния субект от идеологията на “Атака”. Няма да допуснат и тежката цена на кризата да се плати от най-чувствителните социални групи и обеща какво точно има предвид, да стане ясно на обсъжданията за Бюджет 2010.
Друго, което няма да допуснат от ДПС, е “идеологемата за тежкото наследство на тройната коалиция да се превърне в параван, зад който да се скрие отсъствието на адекватни политики”.
Той обърна внимание, че ДПС е феномен в политическия живот на България. Магия било да се разшири географията и етноконфесионалната основа на вота. От едва 290 хил. гласа през 1994 г. на избори за 37-мо НС до “феноменалните” над 610 хил., а с недействителните бюлетини близо 700 хил. гласа на последния парламентарен вот. Освен правилната политика на ДПС в съответствие с националния интерес на България причина за този успех е, че партията е осъзнала колко важна е инвестицията в младите хора. За ДПС не важало оплакването на младежите, че за тях е бъдещето, но не и настоящето. “Младежите в ДПС са активен субект в решаване на проблемите си, а напоследък и за провеждане на националните политика на българската държава”, подчерта Местан.
В заключение той пожела на младежките структури да вярват в себе си поне толкова, колкото вярва в тях лидерът на партията им Ахмед Доган.
Христо Бисеров към младежите: Екологията е вашата тема, станете й лидери
Зам.-председателят на парламента Христо Бисеров бе изключително кратък. Той се обърна с кратко пожелание към младите – според него основна тема на МДПС трябва да е екологията. Бисеров се аргументира така: “В стремежа си да бъда полезен, искам да подскажа нещо, което пренебрегвате. Темата за световната екология ще движи света през този век. България няма лидер на тази тема, станете вие лидерът на тази тема в България. С това ще обогатите ДПС. Защото хищническият начин за добиване на електроенергия поставя света пред изпитания”.
Бисеров бе категоричен, че 600-те хиляди гласа за ДПС, получени на последните парламентарни избори, не са таванът на партията. “В политиката таван няма. Това, което сме постигнали досега, е нещо, което ще задминем”, каза той. И допълни: “Сега трябва да намерим новите портали, новите посоки”. Тъкмо такъв портал е темата за екологията, която младите трябва да прегърнат.
Корман Исмаилов: Големият ни пробив са 6 депутати от МДПС от общо 38
Словото си досегашният председател на МДПС Корман Исмаилов, който сега е депутат, започна с унгарска поговорка, която гласи: “Няма готови пътища. Пътищата се получават от ходене”. И завърши с оптимистичното: “Трябва да ходим изправени по пътя, който сме избрали, прокаран от тези преди нас, и ходейки, да правим живота по-добър на всички около нас”.
Между това отчете постигнатите успехи по време на неговото председателство. От 36 общински кмета на ДПС, 7 са от младежката организация, от 734 кметове на кметства МДПС имат 60, а от 836 общински съветници младежи са 126. Кулминацията на признанието е в парламентарната група – от 38 народни представители, 6 са избрани като членове на МДПС. Исмаилов отправи специална благодарност към лидера Ахмед Доган “за подкрепата, напътствията и инвестициите”, които направил в младите.
Ромите са следващата цел - МДПС “все още има нереализиран потенциал за развитие сред младите хора от ромски произход”, отбеляза Исмаилов. В доклада му се чуха и критички нотки – младежките структури “все още нямат своята самостоятелност”, често повтаряли грешките на “големите”, а именно “капсулация, апаратни манипулации и марионетно поведение”, превръщат се в “маша за разчистване на вътрешни конкуренти и амбициозни критици”. Като цяло обаче структурите били в добро състояние.
Джейхан сменя Корман
Както преди дни “Всеки ден” съобщи, новият председател на младежкото ДПС ще е досегашният заместник на Корман Исмаилов - Джейхан Ибрямов. 32-годишният напорист политик е единствената кандидатура за поста. Предшественикът му сдава поста, защото вече е прехвърлил възрастта, допустима за участие в младежките структури. На 13 септември Исмаилов навърши 37 години – две повече от допустимото.
Въпреки че самият Ибрямов даде да се разбере, че предпочита да има конкуренция, за да победи в честна битка, вероятността да се появи втора кандидатура на самата конференция е малко вероятна, допуснаха членове на Централния съвет на младежката организация.
Очаква се, след като поеме ДПС-комсомолците, Ибрямов да подмени рязко и екипа от заместници. Сега всички други 8 заместници са около максимално допустимата възраст – малко над или малко под 35 години. “Така ще има нова динамика, нови идеи, повече ентусиазъм”, коментира пред “Всеки ден” досегашният шеф Корман Исмаилов.
Той не крие симпатиите си към Джейхан Ибрямов. “Той е много всеотдаен в работата си, добре познат е, сериозен е, ползва се с доверието на структурите, добре приет е и от ръководството, който не е за пренебрегване”, хвали приемника си Исмаилов.
Изборът на Ибрямов ще стане факт на закритата част от заседанието. Вечерта ще завърши на чаша вино в столична дискотека.

Борисов за Добрев: Контрабандистът вика дръжте крадеца
Бойко се извини, обвини и похвали апетита на каракачанката си
Стоян Сарийски - Стенли, набитото от Бойко Борисов гадже на дъщеря му, няма участие в метрото. Фирмата „Бул лес строй”, в чиято собственост Сарийски участва, не е печелила обществена поръчка за изграждане на столичния метрополитен, Това обяви Бойко Борисов в предаването “Сеизмограф” по бТВ. Признанието за случката със злополучния приятел премиерът направи в отговор на въпрос на “Всеки ден” на извънредна пресконференция в петък вечер.
„БСП са хора, които прекрасно умеят своите недъзи и проблеми да ги прехвърлят на другите”, ядоса се премиерът. Според него тактиката на Кирил Добрев – да го пита за Стенли, без да казва точно кое лице има предвид, не дава възможност червеният депутат да бъде съден. „Сега ще видите, че ще се измъкне и ще каже, че не е тоя Стенли. За съжаление журналистите вместо да питат докрай, целта им е да изкарат, че всички са маскари”, недоволен е правителственият ръководител. Според него Добрев е „един контрабандист, който го хванаха с куфара с парите и заради баща му го спасиха навремето”. Борисов декларира, че не се притеснява дали социалистът ще го съди, задето го нарича контрабандист. Ситуацията, според него, е крадецът вика дръжте крадеца.
Попитан дали не се притеснява, че с признанието си за набиването на Сарийски ще си създаде име на премиер-побойник, Борисов отговори, че първо, тогава е бил кмет, и второ, има лични неща и това е опит за навлизане в личния му живот. „Не 100, 1000 процента” Борисов е сигурен, че намекът за далавери със Стенли е клевета и няма нищо вярно. Ако имат нещо, да го дадат на прокуратурата, посъветва опонентите си той.
Каракачанката на Борисов изяла пауните на Доган
Подарих на Доган каракачанка, а тя му изяде пауните. Така премиерът Бойко Борисов изобрази отношенията си с лидера на ДПС. „Много е символично – дал съм му българско овчарско куче, то пази от всичко”, коментира Борисов.
Няма да правя коалиция с ДПС, аз съм първият премиер, който не направи коалиция с ДПС, заяви Бойко Борисов пред бТВ в отговор на въпрос дали има такова намерение с оглед появилите се в медиите публикации, че част от членовете на движението имат желание за това. Тях той коментира с контравъпрос: „Кой не би поискал да прави коалиция с мен, с най-силната партия?”.
Категоричен бе, че не е целувал ръка на Доган, за да получи генералските си звезди. „Пълна измишльотина” нарече Борисов тези твърдения на ръководния кадър на ДПС проф. Людмил Георгиев. И напомни, че първата си генералска звезда получил от Петър Стоянов, втората – от Георги Първанов - президенти от различни политически сили. Той отбеляза още, че първият министър, на когото е повдигнато обвинение, е бил от ДПС – Валери Цветанов, че има двама депутати от движението с отнет имунитет, а онзи ден назначил проверка на ДПС и лично на Доган.
„Искаме българските мюсюлмани да се чувстват спокойни, и тази част от избирателите, които също искат да имат увереност за това, през мене ще го имат. Но това е различно от коалиция”, обясни позицията си премиерът.
Извини се за „омразата”, заради която се търпят с Волен, Яне и Костов
Бойко Борисов се извини за думите си в изборната нощ – че всички, които мразят БСП и ДПС, са се обединили и подкрепят ГЕРБ. Думата „омраза” не била коректна. „Волен, Костов и Яне могат и да не ме харесват, но сме наясно, че ако искаме тази клика – БСП и ДПС, да не идват на власт, защото ако не съм на власт, ще са те, сме се обединили и затова се търпим в парламента”, обясни коригираната си теза Борисов.
Дянков е невинен, предишните са виновни
Попитан дали ако някой разплаче Симеон Дянков, няма пак да налети на бой, премиерът отговори: „В моя двор, в мойта къща с моите деца аз се оправям. В държавата има закони”.
„Това, което прави Дянков, го прави по една-единствена причина – 6,5 млрд. лв. Ги няма в бюджета и максимум да орязва средства. Не е виновен Дянков, виновен съм аз, виновни са всички тези, които 20 години са търпели тези преди нас. При такова нямане Дянков какво да разпредели”, защити финансовия си министър Борисов.
Липсата на 6 ,5 млрд. лв. той обясни със следствие на кризата и некадърното управление на предишните. „Никакви харчове, стагнация, засилени мерки, които да увеличават приходите на това, което е изтичало от държавата” – това е Бойковата рецепта как постепенно да излезем от дупката. „В момента аз и хората около мен сме се нагърбили на следващото поколение да му е добро”, така той обясни всички управленски мерки, които предприема кабинета му. И обеща през годината да направи актуализация на бюджета, защото вече имало сигнали, че нещата тръгват към по-добро.
Станишев оставил на Бойко капана „пенсионери”
С идването на власт на ГЕРБ вдигнахме пенсиите. Предишните управляващи казали, че ги вдигат, но само по документи и то три дни преди да сдадат властта, обясни Борисов. „ Станишев, тръгвайки си, ми остави капанът „пенсионери”, оплака се премиерът и настоя да се знае, че : „Първите повишени пенсии ги плати моето правителство”, похвали се той. Освен това увеличение за догодина ГЕРБ дава с 1,25 млрд. повече даваме повече на пенсионерите при целия недоимък.
Яне Янев объркал църквата, в която се моли
Под ножа на премиера падна и Яне Янев. Борисовият гняв бе следствие от заканата на лидера на РЗС, че през януари, когато приключва 6-месечният гратисен период на доверие на неговата партия към новия кабинет, ще даде примери за лобита в ГЕРБ. „Веднага, утре да излиза и да ги казва. Ще направя предсрочни избори и пак ще има 2,9 %, колкото на изборите в София. Объркал е църквата, където се моли. Не му искам подкрепата. На мен такива намеци, не”, ядоса се Бойко Борисов.
Борисов е твърдо решен да не става „жертвено агне” и „да не обира калая”. „Всички, които искат да излизат (от мнозинството, подкрепящо ГЕРБ – б.ред.) илида не подкрепят това, което правя, да излизат още утре. И тогава и аз ще изляза и ще оставя държавата, както съм я заварил. Или ще стоиш до края, или излезаме всички и оставяме държавата да се разпилее”, заканително предупреди премиерът. Засега обаче е убеден, че неговият кабинет ще изведе България на добър път.

Станишев в Русия, снима се с Лужков
От чужбина критикува правителството на ГЕРБ
Скромна делегация на БСП, предвождана от председателя Сергей Станишев и включваща евродепутатът и член на Изпълнителното бюро на партията Кристиан Вигенин и народният представител и член на Националния съвет Димитър Дъбов, са в Санкт Петербург. Там са, за да участват в конгреса на партия “Единна Русия”.
Междувременно те взеха участие в международен форум, предхождащ конгреса, на тема “Социалната отговорност на политическите партии във време на криза”. Българската група бе една от 40-те делегации, уважили събитието. Гости имаш от Китай, Индия, Южна Африка, Япония, Германия и др.
В програмата на конференцията бе включено и изказване на соцлидера Станишев. В словото си той е подчертал значението на добрите контакти между БСП и „Единна Русия”, позволили сътрудничеството между България и Русия да бъде изведено на ново равнище в икономическо, политическо и културно отношение, уточняват от пресцентъра на червените. Особено развитие е отбелязано и в сферата на енергийните проекти – Южен поток, Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене”.
Станишев очертал основните елементи от успешните антикризисни действия на оглавяваното от него правителство, насочени преди всичко към засилени държавни инвестиции, мерки за борба с безработицата и облекчаване на влиянието на кризата върху най-засегнатите социални слоеве. Той направил паралел със ситуацията в Русия, като подчертал, че и в двете страни разумната финансова политика в периода преди кризата е позволила да бъдат създадени големи резерви, които сега позволяват по-активна държавна намеса в посока нейното преодоляване.
“В същото време новото българско правителство прави сериозно отстъпление от тази политика”, заявил Станишев. Той изтъкнал, че управляващите прехвърлят реалната тежест върху хората с по-ниски доходи и орязват програмите, предвидени за активна политика на пазара на труда в подкрепа на заетостта. Това по думите му в следващите месеци ще доведе до десетки хиляди нови безработни.
Борис Гризлов, председател на руската „Дума” и председател на Висшия съвет на „Единна Русия”, подчерта в изказването си, че в бюджета за следващата година въпреки сериозния икономически спад, няма намаляване на нито един разход, свързан със социалната политика, а по отношение на пенсиите е предвидено сериозно увеличение.
Конгресът на „Единна Русия” ще приеме програма за социално-икономическото развитие на Русия, ще обсъди промени в програмата и устава на партията и ще избере нов Висш съвет.


ПО Mediapool.bg

В България не важи принципът "прозрачна държава – непрозрачни граждани"

В България все повече публична информация може да се намери в Мрежата,което е добра тенденция и важен инструмент за работа на журналистите, но прилагането на законите за достъпа до публична информация и за защита на личните данни води до противоречия и абсурдни ситуации.
Често се случва български институции да отказват достъп до информация като се позовават на Закона за защита на личните данни. Тези свои наблюдения изложи журналистът Атанас Чобанов, който тази седмица участва на среща с представители на Европейския парламент, посветена на отношенията между медии, институции и граждани.
Чобанов даде за пример свое разследване за покупката на луксозно Ауди от община Царево. На членове на Общинския съвет в Царево е отказана информация за договора, сключен от кмета Петко Арнаудов на основание на това, че той съдържаллични данни. Все пак публичната информация за договора в регистъра за обществени поръчки се оказала достатъчно подробна, за да се сезират медиите със случая и медийният шум да принуди кмета да се откаже от покупката.
В същото време на сайтове, които се поддържат от български институции, може да се намери незащитена лична информация на обикновените граждани. Търговският регистър предлага в открит достъп ЕГН и личен адрес на всеки гражданин, имащ дял във фирма. НОИ пък предоставя онлайн "услуга", от която само по ЕГН без други ограничения може да се научи здравноосигурителния статут на дадено лице.
Журналистът демонстрира на живо в интернет как се получава достъп до ЕГН и здравноосигурителния статут на министър Симеон Дянков, който дължи здравни вноски за 9 години и няма здравна осигуровка. Тези примери показват, чеинституциите в България не зачитат принципа "прозрачна държава - непрозрачни граждани", а по инерция правят точно обратното - каза в заключение Чобанов.
Темата беше продължена от блогъра Константин Павлов, представител на сдружението "Електронна граница", който демонстрира как чрез просто търсене в Google се намират имената, ЕГН и оценките от психофизическите тестове на служители на МВР.
Конфиденциалната информация не е свалена повече от година, след като блогърът сигнализирал за нейното наличие в Мрежата. Павлов засегна и проблема с настояването на МВР да получи достъп до трафичните данни на гражданите. Той постави въпроса "Как МВР смята да опази конфиденциалността им, след като излага на показ в интернет чувствителни данни за собствените си служители?".
По време на срещата с журналисти представителите на ЕП заявиха, че системите за достъп до публичната информация от европейските институции дават максимална прозрачност за работата на в Европейския парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК).
Базил Коронакис, собственик на New Europe Media, беше по-скептичен за прозрачността. Чиновниците в ЕК и ЕП формират една затворена среда, смята той. Все пак гражданите и медиите имат ефикасни инструменти за въздействие чрез достъпа до информация и жалбите. Европейските бюрократи имат реален страх от пресата, тъй като медийните публикации, които ги засягат, оставят следа в професионалното им досие, поясни Коронакис.

Няма коментари: