петък, 27 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ - 27 НОЕМВРИ 2009

ПО НЮЗ.БГ

Желева поема бедствията в ЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви разпределението по ресори на новите еврокомисари.
На българския кандидат Румяна Желева е предложен постът международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи.

Тя определи предложения й ресор като трудно предизвикателство.
Президентът Барозу ми каза вчера, че това е мъжка работа, заяви Румяна Желева.
Тя добави, че това е добър ресор в широката област на изграждане на общата европейска външна политика.
Аз съм наистина много щастлива, че България и нейният кандидат, в случая действащият външен министър, ще допринесе за това, посочи още Желева.
В своя ресор Румяна Желева ще отговаря за Азия и Латинска Америка.
Според нея няма да има дублиране с други представители на ЕК и всеки ще работи съгласно Лисабонския договор.
По-късно през деня от Външно министерство съобщиха, че с официално писмо министърът на външните работи Румяна Желева е уведомена от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу относно нейния ресор в бъдещата комисия.
В писмото се посочва още: „Вие ще бъдете Комисар, отговарящ за хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Наред с това ще поемете конкретни задачи в областта на международното сътрудничество, които ще бъдат определени от мен и/или от Върховния Представител/ Заместник-председател на Комисията."

От БСП: Разпределението на отговорностите в новата Европейска комисия е ясна оценка от страна на европейските ни партньори за правителството и персонално за премиера Бойко Борисов.
Това е новаторски ресор, който обединява инструменти за гражданска защита и спешна намеса, подчертава Барозу.
Новата Европейска комисия ще включва и повече жени от предходната. Една трета - или общо 9 - са представителките на нежния пол. 3 от тях ще бъдат и вицепрезиденти.
Барозу заяви, че е много доволен от кандидатите за еврокомисари и приветства повторно 13-те номинирани за втори път.
Този тим е перфектна комбинация между опит и новаторство. Имаме европейска програма, сега вече имаме и европейски екип, заяви португалецът.
Като основна цел на новия си екип председателят Барозу очерта икономическото развитие на съюза в условията на световна финансова криза.

Новата Европейска комисия:
Австрия - Йоханес Хан - регионално развитие
Белгия - Карл де Гухт - търговия
България - Румяна Желева - международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи
Кипър - Андрула Василиу - образование, обучение, култура и младеж
Чехия - Щефан Фюле - разширяване
Дания - Кони Хедегард - въпросите на климата
Естония - Сим Калас - транспорт, зам.-председател
Финладния - Оли Рен - икономическите въпроси
Франция - Мишел Берние - вътрешния пазар и финансовите услуги
Германия - Гюнтер Отингер - енергетика
Гърция - Мария Даманаки - морско дело и рибарство
Унгария - Ласло Андор - трудова заетост, социални въпроси и равни възможности
Ирландия - Мари Куин - изследвания и иновации
Италия - Антонио Таяни - индустрия, зам.-председател
Латвия - Андрес Пиебалгс - развитие
Литва - Алгирдас Шемета -данъци и митнически съюз, одит и борба с измамите
Люксембург - Вивиан Рединг - правосъдие и фундаментални права, зам.-председател
Малта - Джон Дели - здравеопазване
Холандия - Нели Крус - цифровизация, зам.-председател
Полша - Януш Левандовски - бюджет и финанси
Румъния - Дачиян Чолош - селско стопанство и развитие на селските региони
Словакия - Марош Шефчович - междуинституционални отношения и администрацията, зам.-председател
Словения - Янес Поточник - околна среда
Испания - Хоакин Алмуня - еврокомисар по конкуренцията, зам.-председател
Швеция - Сесилия Малмстрьом - вътрешни работи
Външният министър на ЕС баронеса Катрин Аштън от Великобритания ще бъде първият зам.-председател на комисията.
След това председателството ще се поема на ротационен принцип от останалите вицепрезиденти в ЕК в следния ред: Вивиан Рединг, Хоакин Алмуня, Сим Калас, Нели Крос, Антонио Таяни, Марош Шефчович.
Новата комисия трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, което ще стане най-вероятно на заседание на 26 януари. Преди това всеки комисар ще премине през индивидуални изслушвания в парламента в дните между 11 и 19 януари.
След гласуването в ЕП Комисията трябва да бъде одобрена и от Съвета на Европа. Чак след това ще започне работа.

Първи думи на Барозу за Желева
Вие ще бъдете отговорна за хуманитарната помощ, която е един от най-важните и видими начини, по които ЕС може да изпълни своите глобални отговорности. Сегашните задачи на Генерална Дирекция "Хуманитарна помощ” ще бъдат издигнати чрез признаване на тази цел като самостоятелна политика в Договора от Лисабон и подсилени с една важна политическа отговорност за спазване на принципите на неутралност, безпристрастност и недопускане на дискриминация. Това включва както ефективното и бързо предоставяне на помощ, така и зачитането на международното хуманитарно право
Бих искал да съчетаете тези отговорности и с дейността по Центъра за мониторинг и информация (MIC) като изключително важен инструмент за практическа солидарност вътре и извън ЕС. Този ресор ще изисква тясно сътрудничество между Вас и Върховния Представител / Заместник-председател, както и с Комисаря, отговарящ за Вътрешните работи, които ще бъдат отговорни за реагиране в кризисни ситуации в рамките на ЕС.
За изпълнението на тези задължения под разпореждането на Румяна Желева ще бъдат ГД "Хуманитарна помощ" (ECHO) и две звена от ГД „Околна среда”.
припомняме

Новото в Лисабонския договор
Увеличени правомощия на Европарламента и националните парламенти
1. Почти всички решения за бъдещето на ЕС ще се взимат по процедурата на "съвместното взимане на решение".
2. Националните парламенти получават право да упражняват пряк политически контрол върху съответствието на законодателните предложения на Комисията с принципа на субсидиарност, чрез въведения механизъм за “ранно предупреждение” като елемент в системата за гарантиране на неговото спазване.

Нова система за гласуване. Даден акт ще се смята за приет, ако за него са гласували най-малко 55% от членовете на Съвета, но поне 15 страни-членки, представляващи 65% от населението на ЕС
Разширява се обхватът на дейностите на Съвета, в който актовете ще се приемат с квалифицирано мнозинство, вместо с единодушие.
От 2014 г. се намалява броят на членовете на ЕК на 2/3 от броя на държавите-членки.
Въвеждат се и постовете „Председател на Европейския съвет” и Върховен представител по външните работи, който ще председателства Съвета по външните работи и който ще бъде един от заместник-председателите на Комисията, ще гарантира последователността на цялата външна дейност на Съюза.

Седем институции на съюза
Европейският парламент
Европейският съвет
Съветът на ЕС
Европейската комисия
Съдът на Европейския съюз
Европейската централна банка
Сметната палата.

Социалистите ни в ЕП доволни, но не и от Желева
Българската делегация в Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП изразява задоволство от предложения състав на Европейската комисия.
Социалистите са добре представени като заместник-председатели на комисията и като много важни ресори, за които ще отговарят, се посочва в позиция на групата.
"Със съжаление можем да коментираме предложението за сфера на отговорности на българската кандидатка - Румяна Желева".
"Въпреки че България има опит в създаването на институции, които се занимават с природните бедствия и свързаната с тях помощ, ние намираме този ресор за неприоритетен в европейската политика", посочват още социалистите.
Споед тях в новата Европейска комисия ще има няколко поста, които ще се занимават с действително приоритетните въпроси на международното сътрудничество - върховният представител по външната политика, еврокомисарите по въпросите на помощта за развитие и разширяването.
В тази връзка от групата на българските евродепутати социалисти приветстват правителствата на всички останали нови страни-членки на ЕС, които са доказали, че са в състояние да предложат подготвени и компетентни кандидати, които да поемат едни от най-отговорните постове в новата Европейска комисия.

БСП: Кандидатурата на Желева - провал за Борисов
Кандидатурата на Румяна Желева не е била на висотата на заявените предпочитания.
Така от БСП официално коментираха решението на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу да определи за българския кандидат за комисар на новосъздадения ресор „международно сътрудничество, хуманитарна помощ и действия при кризи".
Това демонстрира неспособност на премиерада отстоява интересите на България в рамките на Евросъюза, както и да води успешен и конструктивен диалог с партньорите, се казва в специална позиция на БСП.
По същество Желева получава позицията на помощник-комисар на Катрин Аштън и Андрис Пиебалгс и лишава страната ни от възможност да отстоява важни приоритети, смятат в БСП.
Според тях, отговорностите на Желева са съизмерими единствено с ресора многоезичие, даден на Румъния в предишния мандат.
В новата Комисия новите страни членки, за разлика от България, получават важни ресори като земеделието за Румъния, заетостта и социалната политика за Унгария, разширяването и политиката за съседство за Чехия, бюджетът и финансите за Полша и др., подчертават социалистите.
Разпределението на отговорностите в новата Европейска комисия е ясна оценка от страна на европейските ни партньори за правителството и персонално за премиера Бойко Борисов.
БСП оценява този факт като провал на Бойко Борисов на европейския терен и настоява за спешна промяна в подхода и действията на правителството, за да бъде избегнато по-нататъшно изтласкване на България в периферията на европейската политика.

Първанов: Покрай ракията, забравиха младите семейства
Покрай дебата дали да има по-висок акциз за ракията, някак незабелязано остана отпадането на облекченията за младите семейства.
Тази критика отправи президентът Георги Първанов от Шумен, където изнесе лекция пред студентите от Шуменския университет.
Той заяви, че е против премахването на облекченията за младите семейства и изрази безпокойството си, тъй като това е важна постановка от Закона за доходите на физическите лица.
Припомняме, на второ четене преди два дни парламентът прие поправки в закона, като по този начин отмени данъчните облекчения за млади семейства при закупуване на жилища. С промяната преференциите бяха в сила само една година. Малко след това премиерът Борисов обаче настоя за нови промени.
Президентът допълни, че промяната не е много далновидна, защото от отпадането на този член няма да се спестят много ресурси за държавната хазна, но при всички случаи ще ощети младите семейства.

"Като цяло приемам закона, но ми прави впечатление, че подобна постановка е заложена в самото постановление на Министерския съвет, а това е едно противоречие", каза президентът.
На въпрос дали ще наложи вето на този закон, държавният глава заяви, че ще изчака да има окончателно решение: "Искам да разбера каква е официалната позиция на управляващата партия по този въпрос, искам да бъда информиран дали това е грешка или е целенасочено действие".
Попитан каква е оценката му за бюджета за 2010 г., президентът каза, че ще коментира бюджета след неговото публикуване, защото сега непрекъснато се правят промени.
"Не може да има вето върху държавния бюджет. Това правителство има огромно мнозинство в подкрепата на избирателите, така че то ще трябва да работи по бюджет, който намира за добър, но по отделни постановки в данъчните закони мога да бъда по-радикален", предупреди Георги Първанов.
Между мен и правителството има работно напрежение, коментира президентът.
Той обясни, че не би си позволил в дебатите с правителството да има личен елемент, защото това не е редно, но ще продължи да изразява своята позиция по важните за развитието на страната въпроси.
Президентът декларира, че ще прави това максимално аргументирано, съобщава БНР.
Междувременно стана ясно, че на българския кандидат Румяна Желева е предложен поста международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи.
Георги Първанов не коментира избора на Румяна Желева за български еврокомисар.
"Тя е номинация на българския кабинет", каза той и декларира, че ще й съдейства, за да може тя да представя достойно България.

Депутатки се карат по време на контрола
Емилия Масларова се обиди на депутатката от „Атака" Калина Крумова, която от парламентарната трибуна заяви, че съпругът на бившия социален министър е заграбил почивните бази на ТЕЦ Марица Изток 2.
Превърнахте пленарна зала в театър на абсурда, обърна се към националистката Емилия Масларова.
По думите на червената депутатка мъжът й още през 2007 година се е отказал от участието си в редица фирми, отказал се е и от бизнеса с горива, няма и участие във фирми, каквато информация се появява в медиите.
Тя се обърна към колежката си от "Атака", като изрази готовност да й покаже документи, къде е работил Антон Масларов.
Спорът между народните представителки обаче продължи и от банките в пленарна зала, докато енергийният министър Трайчо Трайков отговаряше на депутатски въпроси.

Какво си казаха двете депутатки обаче остана тайна за медиите.
Скандалът започна именно след негов отговор на питане от Крумова за заплатите на служителите в ТЕЦ Марица Изток 2, както и за начина, по който се назначават хората там.

170 нови служители са наети от януари досега в ТЕЦ Марица Изток 2, обясни Трайков.
Стана ясно, че нито един от новите служители не са назначени с конкурс, но те според министъра отговаряли на изискванията.
Трайков обясни още, че се проверява как се избират станциите, където почиват служителите на ТЕЦ-а.
Стана ясно, че една от избраните бази е хотел "Армира", с който има сключено споразумение.
Изборът обаче не е обсъждан на заседание на Съвета на директорите на предприятието.
Калина Крумова заяви, че издръжката на един работник за почивка е 760 - 800 лв.
Пред депутатите тя посочи, че в една от фирмите, с които дружеството е сключило договор, участва и съпругът на Емилия Масларова.

Социални помощи и над 12 месеца, но от 2011 година
Социалните помощи ще се получават повече от 12 месеца, но регламентът ще влезе в сила от 2011-та година.
Това приеха социалните партньори на днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество.
Така България ще се съобрази с констатация на Европейският комитет за социални права, че лице, на което е отказано продължително правото на месечни помощи, може да изгуби основното си средство за препитание. Жлабата беше внесена от българска неправителствена организация Европейски център за правата на ромите във връзка с предишни промени.
В същото време с промяна в Закона за социалното подпомагане ще се прецезират критерийте за достъп, така че да се избегне съществуването на професията "социално слаб". Това също бе решено от съвета, като обаче допълнително ще се обсъждат мерките.
С друга промяна в същия закон ще се въведе нов вид целева социална помощ за лица с трайни увреждания, която ще замени досегашната интеграционна добавка. Месечната целева помощ ще се дава при доход под 350 лева на член от домакинство, а размерът ще е диференциран според степента на увреждане.

Създават дарителски фонд за бедни ученици и студенти
Обмисля се създаването на Дарителски фонд към Министерство на образованието, науката и младежта (МОНМ).
Фондът ще има за цел да подпомага ученици и студенти, заплашени от отпадане от системата по социални причини.
Това заяви образователният министър Сергей Игнатов в кулоарите на парламента.
Този фонд, по думите на министъра, ще е изцяло за образователни услуги, но все още се обмисля дали да е бюджетен или извънбюджетен.
„Това е добра практика, която е съществувала преди 9 септември", допълни минитъ Игнатов.
Относно идеята да бъде премахнат пълният член от българския език, министърът коментира:
"Това засега е несериозно. Няма да има намаляване на члена", обясни Сергей Игнатов.
„Като махнете пълния член, кой ще върши действието", попита още той.
Според него вместо да се премахват граматичните правила, трябва да се работи в насока училището да стане по-привлекателно за учениците.
По повод последни данни на Европейския съюз с всеки нов образователен министър децата в България стават все по-неграмотни, министърът заяви, че неграмотността е световна тенденция и България не се отличава от практиката.
Според него много са причините за неграмотността сред подрастващите. "Има разтърсваща промяна в културата", коментира министърът.
Сергей Игнатови е категоричен, че голяма част от неграмотността се дължи и на социални причини.
Все пак повечето българчета могат да четат, смята още образователният министър и призова да не се омаловажава българското образование.

Пак спорове за разходи на кабинета „Станишев”
700 милиона лева са предоставени на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от предишното правителство, стана ясно по време на парламентарния контрол.
Финансовият министър Симеон Дянков отговори на депутатско питане на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев относно изпълнението на 2 постановления на Министерския съвет за предоставяне на бюджетни средства за увеличаване капитала на "Българския енергиен холдинг" ЕАД.
С първото постановление, по думите на Добрев, са предоставени 300 милиона лева от републиканския бюджет на БЕХ. С друго постановление са предоставени още 400 милиона лева.
Изпълнени ли са целите в двете постановления, попита Делян Добрев.
300 милиона лева са изплатени към Атомстройекспорт, обясни финансовият министър Симеон Дянков.
Той посочи, че средствата са поискани от бившия енергиен министър Петър Димитров с цел реализацията на проекта „Белене", както и за оздравяване на Топлофикация-София.
Димитров не се е съобразил и с мнението на финансовото ведомство.
Българските граждани трябва да знаят как се изразходват парите им, категоричен е финансист номер 1.
В разгара на глобалната финансова криза правителството на г-н Станишев вместо да ограничи разходите, предприема дългосрочни финансови разходи, изтъкна Делян Добрев след коментара на финансовия министър.
Предишният кабинет купува оборудване за „Белене", без реално проектът да е стартирал.
Междувременно обаче ексминистър Димитров се почувства лично засегнат от дебата и поиска думата, дадена му от парламентарния шеф Цецка Цачева.
Безкрайно съм обиден от елементарната манипулация, която се прави, посочи Петър Димитров. Тези 700 милиона лева са взети от фискалния резерв, а не от републиканския бюджет. Правителството на Станишев не е изразходвало нецелесъобразно парите на държавата. Лансира се една клевета, категоричен е той.
След това думата взе и Сергей Станишев, който подчерта, че е крайно време министрите да започнат да правят разлика между държавен бюджет и фискален резерв.

Божков изригна срещу Костов
"Под натиска на един неуравновесен финансов министър и на един откровен лъжец и баща на корупцията в България - Иван Костов, се осъществява геноцид върху българския бизнес".
Това заяви бизнесменът Васил Божков в интервю за PRO.BGл като допълни, че геноцидът е не само върху хазарта, а върху целия бизнес в условията на криза.
Божков реагира на гласувания по-рано 15-процентен акциз върху хазарта.
Той е категоричен, че лидерът на ДСБ се движи от лична злоба и амбиция.
Бизнесменът коментира и финансовия министър Симеон Дянков.
По думите на Божков, той не знае, не може, а освен това и 20 години не е живял в България.
„Просто един човек, който седи на куфарите и чака да замине пак в Америка, за да вземе по-висок пост. Знаете, че след длъжността финансов министър после им дават по-високи постове", коментира Божков.
Проучване Алфа Рисърч:85% от пълнолетните българи се отнасят отрицателно към дейността хазарт както на играещите, така и на бизнеса в сферата.

По думите на бизнесмена, Иван Костов е откровен лъжец, който - „цитира около 10 лъжи само и само да забрани хазарта".
Божков е категоричен, че в хазартния бизнес няма никакъв монопол и допълни, че самият той има много малко интереси в него.
Има регулации и всеки може да развива хазарт, подчерта още той.
„Управляват ни неграмотни хора, които влияят лошо на премиера и той явно се съобразява с тях. Те ще закрият и „Булгартабак", смята Васил Божков.
Според него проблемът не е в това, че хазартният бизнес ще пострада. „Проблемът е, че ще пострада и бюджетът. Убиваме кокошката, която снася златни яйца", категоричен е той.
Божков смята, че Костов е създал корупция и е изпрал много пари. По думите на бизнесмена, лидерът на ДСБ винаги говори имагинерно.
„Защо не внесе Костов това увеличение? Той се бори за какво? Десен политик върви срещу бизнеса!", негодува Васил Божков.
Отговорът на Костов:
На мен това до някъде ми е забавно. Не съм обиден от тези изказвания. Аз 20 години съм обиждан.

Той изтъкна, че не знае как се перат пари в хазарта и добави, че това е шаблон.
„Използват шаблони и промиваме общественото мнение. Перат се пари, престъпност", категоричен е Васил Божков.
Той очаква, че след повишаването на данъка върху хазарта на 15% много скоро може да се очаква, че като спре легалният хазарт, той ще се превърне в нелегален.
Васил Божков неколкократно заяви, че обвиненията му срещу Иван Костов са лични и ясно подчерта, че може и е готов да понесе отговорността за думите си.
По-рано днес обаче лидерът на ДСБ коментира изказванията на бизнесмена с думите, че „това хайку е много забавно". Костов обеща да не предявява съдебни претенции към Божков заради тези обвинения.

Как може да съм баща на корупцията, недоумява Костов
Това хайку е много забавно - така лидерът на ДСБ Иван Костов коментира изказванията на Васил Божков.
Пред PRO.BG бизнесменът заяви, че съпредседателят на Синята коалиция е баща на корупцията и е виновен за повишаването на данъка върху хазарта на 15%, което според Божков е геноцид върху българския бизнес.
Проучване Алфа Рисърч:
85% от пълнолетните българи се отнасят отрицателно към дейността хазарт както на играещите, така и на бизнеса в сферата

Как може да съм баща на корупцията, недоумява Костов. Той обеща да не предявява съдебни претенции към Васил Божков заради изказванията му.
На мен това до някъде ми е забавно, изтъкна Иван Костов и допълни, че не е обиден от тези изказвания.
Аз 20 години съм обиждан, коментира още той.
Според лидера на ДСБ Васил Божков е загубил представа за собствената си значимост.
Иначе Иван Костов е доволен, че данък хазарт скача от 10 на 15%. Не е оказван натиск за това решение върху депутатите, нито върху министър - председателя.
Не може да се говори за натиск върху НС, след като се гласува по този начин, посочи още Иван Костов.
По думите на Костов вчера премиерът отишъл в НС за разговора с депутатите за данъка върху хазарта, убеден, че той трябва да се облага с 15%.
Припомняме, първоначалните идеи бяха въпросният акциз да се вдигне от 10 на 12 процента.
В същото време в редица свои изявления лидерът на ДСБ се обяви въобще против хазарта.

6 месеца условно за злаупотреба с евросредства
На 6 месеца лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок бе осъден Зехни Ахмедов от село Севар, община Кубрат.
Състав на Разградския окръжен съд го призна за виновен за това, че е декларирал неверни данни при кандидатстване за субсидии от еврофондовете.
Освен, че е посочил е като обработваеми земи запустели площи, някои от парцелите са се оказали по-големи от действително установените.
Надписаните от подсъдимия земи са над 17 хектара.
Присъдата е под регламентирания срок, тъй като е постигната чрез споразумение с прокуратурата.

Обявиха новия шеф на наказателното отделение на СГС
Величка Цанова е новият заместник-председател на СГС и ръководител на наказателно отделение. Тя застава на мястото на Георги Колев, който бе избран за председател на съда.
Цанова бе назначена от ВСС, като за нея гласуваха 15 от членовете на съвета. Кандидатурата й бе издигната от Колев, съобщи БТВ.
В доклад за причините, поради които се връщат на дела на прокуратурата пише, че в цялата страна този процент намалява. Най-сериозен е спадът във варненските съдилища и военно-апелативния съд.
Най-чести причини за връщане на делата били нарушените правила, касаещи защитата на обвинения, непрецизиране предмета на посегателство, както и липса на конкретизация на действията на всеки обвиняем.
Магистратите в страната били на мнение, че проблем в работата при наказателните дела бил големият формализъм, като цяло в наказателния процес и преди всичко в частта му за досъдебното производство, въведен със сега действащия НПК.
ВСС реши, че всеки ръководител на окръжен или апелативен съд сам трябва да прецени дали да обособи и колко да са съдиите, които ще гледат дела за борба с корупцията, организираната престъпност и прането на пари.
Решението на висшите магистрати е по повод писмо на правосъдния министър относно структуриране на специализирани екипи в съдилищата.
По-рано днес лидерът на Атака Волен Сидеров поиска "да се разтури Висшият съдебен съвет".
„Най-добре ВСС да подаде колективна оставка", категоричен е той.
В съдебната система трябва да бъде направена революция, настоява още лидерът на Атака.

Единият от братята Юзеирови на разпит
В Окръжната следствена служба в Търговище се провежда разпит на единия от братята Юзеирови - Али, или Атанас Йорданов.
Разпитът е във връзка с повдигнато му обвинение за едро хулиганство, информира началникът на следствието Николай Николов, цитиран от БНР.
Прокурорското обвинение е за действията на Йорданов - Юзеиров във връзка със строителството на първия паметник на мюсюлманския войн в с. Славяново.
Окръжната следствена служба в Търговище е повдигнала общо три обвинения срещу братя Юзеирови.
Али Юзеиров е представляван от адвокат Илияна Михайлова от Софийската адвокатска колегия.
Припомняме, братя Юзеирови станаха известни след учредяването на „Мюсюлмандемократичен съюз" и издигането на паметник на незнайния мюсюлманския войн в село Славяново.
След като стана ясно, че паметникът е незаконен, той бе съборен, а прокуратурата започна разследване на дейността изобщо на Али и Юзеир Юзеирови.
Само преди десет дни стана ясно, че братята подготвят строежа на нова, втора пираида на мястото на вее съборената.
Освен обвинението за едро хулиганство, прокуратурата в Попово е образувала срещу братя Юзеирови още две досъдебни производства. Едното е за използване на нелицензиран софтуер, другото за учредяване на партия на религиозна основа - Мюсюлмандемократичен съюз.

Няма коментари: