сряда, 18 ноември 2009 г.

МОЛЯ НЕ ПСУВАЙТЕ ПОЛИТИЦИТЕ НИ, ЗАЩОТО ... СЕ МНОЖАТ!

СПОРЕД “БЮДЖЕТА НА МИЗЕРИЯТА 2010” ЩЕ НИ СЕ НАЛОЖИ С ОЩЕ ОКОЛО 40% ДА СВИЕМ РАЗХОДИТЕ СИ ЗА ЖИВОТ – НЕ ЧЕ ТЕ ДО СЕГА СА БИЛИ ЗАДОВОЛИТЕЛНИ, КОЕТО ОЗНАЧАВА: ЯДЕМ ЕДИН ПЪТ НА ДЕН, КАКВОТО ИМА; НЯМА ДА ПУШИМ; НЯМА И ДА ПИЕМ; ВСЯКАКВИ ПЛАЩАНИЯ ЩЕ ПРАВИМ КОГАТО Е ВЪЗМОЖНО; И ТЪРПЕЛИВО ЩЕ ОЧАКВАМЕ НЕЗНАЙНО ДОКОГА ЗАПЛАТИ, ЗАЩОТО И ТЕ ЩЕ НИ СЕ ИЗПЛАЩАТ С ОГРОМНО ЗАКЪСНЕНИЕ, ВСЛЕДСТВИЕ НА КОЕТО СЕ РАЗБОЛЯВАМЕ ИНТЕНЗИВНО; ПЪТУВАМЕ ГРАТИС – А ГЛОБИТЕ ЗАПЛАШИТЕЛНО ЩЕ НИ СЕ ТРУПАТ; ЩЕ СЕ СПИРА ТОКА НИ ПО ДОМОВЕТЕ ПОЧТИ РЕДОВНО; ДРУГИТЕ БИТОВИ ПЛАЩАНИЯ ВЪОБЩЕ НЕ ГИ И ПОМИСЛЯМЕ – ЗАЩОТО “ПАРЕ НЕМА ЗА ТЯХ”; ВСЕ ПО-ЧЕСТО ЩЕ СИ ГОВОРИМ САМИ ПО УЛИЦИТЕ – В КОМПАНИЯТА НА ПУСНАТИТЕ ОТ ЛУДНИЦИТЕ (И ТЕ СЕ ЗАКРИВАТ) НИ ЛУДИ... И ТАКА “НАУЧНО, ПАРТИЙНО И ФИНАНСОВО ОБУСЛОВЕНО” ЕВЕНТУАЛНО ЩЕ О-Ц-Е-Л-Я-В-А-М-Е! КОЙ С ЕДНА, КОЙ С ДВЕ ОБУВКИ ЩЕ ХОДИ, КОЙ С ПАЛТО, КОЙ БЕЗ ПАЛТО, КОЙ НЕИСТОВО ГЛАДЕН, КОЙ МИЗЕРНО СИТ! ТЕЗИ “ЕКСТРИ” НИ ОЧАКВАТ С “БЮДЖЕТА НА МИЗЕРИЯТА 2010”, ЗАЩОТО ВЪЛКЪТ КАКТО Е КАЗАНО, ВИНАГИ СИ Е СИТ, ЗА СМЕТКА НА АГНЕТО, КОЕТО НЕ ВИНАГИ Е ЦЯЛО – ВПРОЧЕМ КЪДЕ ЛИ СЕ ГУБИ Г-Н ПЕРО (ДЕТСКИЯ ПИСАТЕЛ), ТА ДА ВЗЕМЕ ДА НАПИШЕ ЕДНА НОВА, “ЧУДНА”, БЪЛГАРСКА ПРИКАЗКА? НЕ ЧЕ ДО СЕГА НЕ СМЕ НАЙ-БОЛНАТА НАЦИЯ, И НАЙ МИЗЕРСТВАЩАТА НАЦИЯ, НЕ ЧЕ И В МОМЕНТА ВЪОБЩЕ НЕ СВЪРЗВАМЕ ДВАТА КРАЯ, НЕ ЧЕ И ДО МОМЕНТА НЕ ИЗМИРАМЕ КАТО МУХИ, НЕ ЧЕ И ДО СЕГА ДЕМОГРАФСКИЯ НИ СРИВ Е УНИКАЛЕН ПО СЪЩНОСТТА СИ – ДАЖЕ И ДЕЦА НЕ МОЖЕМ ДА ВЪЗПРОИЗВЕЖДАМЕ (ПЪК И ЗА КАКВО ЛИ СА НИ) И Т.Н. Е, Г-Н ПЕРО СИ ЗНАЕ РАБОТАТА – ДА СКОЛАСВА ПРИКАЗКИ. ДА ДЕРЗАЕ Ч0ВЕКА!
А ПАТРИЙНИЯТ НИ ЮМРУК ЗА СЕТЕН ПЪТ НИ ТРЕСНА ПО ГЛАВИТЕ И РЕЧЕ: МРЕТЕ, НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ!
В СЪЩОТО ВРЕМЕ “ОНЕЗИ” 300-400 ХИЛЯДИ БОГАТАШИ В ДЪРЖАВАТА НИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СИ ФЪРКАТ С КОЛИТЕ ПО УЛИЦИТЕ И ЩЕ СИ СЕ КЕФЯТ ОСНОВАТЕЛНО ПОД ЗВУЦИТЕ НА ЧАЛГАТА НИ: “Я ОЩЕ ЕДИН УМРЯЛ СЕ ТЪРКАЛЯ ПО УЛИЦАТА”, ЩЕ СИ ХАПВАТ И ПИЙВАТ “НА ТУМБАК” ИЗ ЯВКИТЕ, КОИТО СА СИ РАЗПРЪСНАЛИ ИЗ ЦЯЛАТА НИ СТРАНА (РАЗНИ ХОТЕЛЧЕТА, РЕСТОРАНТЧЕТА И КАПАНЧЕТА) – НЕ ЧЕ И СЕГА НЕ ГО ПРАВЯТ СЪЩОТО,

И МАЛКО ПО-МАЛКО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕМ В ЕДНА “ПРИКАЗНО” ПРИЗРАЧНА ДЪРЖАВА.

КАКВО ДА ПРАВИМ В ТАЗИ СИТУАЦИЯ, ХОРА? ДАЖЕ И ПАРИ ЗА КОРУПЦИЯ НЯМА ДА ИМА, ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ИМ ГИ ЗАРАБОТИ! О, ТЕ СА ХИТРИ КОПЕЛЕТА, ДА НЕ ГИ МИСЛИМ – ЩЕ СИ СЕ ОПРАВЯТ НЯКАК СИ ПОМЕЖДУ СИ. ХЕЙ, НЕБЕСА, САМО ДОКЪДЕ НИ ДОКАРАХА РОДНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ! ...
МАЙ ВЕЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ПОПРЕСЕЛИМ. НО КЪДЕ? МАЙ НА ЛУНАТА Е АЛТЕРНАТИВАТА НИ! АМА КАТО НЕ СМЕ ВЪРЗАНИ И КЪМ СВЕТОВНИТЕ КОСМИЧЕСКИ ПРОЕКТИ, И ТУК ЗОР ЩЕ ВИДИМ – ЩЕ НАСТЪПИ ЕДНО БЛЪСКАНЕ В ХАОСА ОТ КИЛОМЕТРИЧНИТЕ ОПАШКИ НА ГИШЕТО ЗА ИЗЛИТАНЕ, И ТУК НЯМА ДА МИНЕ БЕЗ ЖЕРТВИ ПО ВСИЧКО ЛИЧИ! ДА АМА ЩЕ СИ СЪЗДАДЕМ ЕДНО НОВО ОБЩЕСТВО ТАМ, БЕЗ ПАРТИИ И ПОЛИТИЦИ НА ПЪРВО ВРЕМЕ, И НАЙ ВАЖНОТО ЩЕ БЪДЕМ РАВНИ ПОМЕЖДУ СИ – НАЛИ ВСИЧКИ ЩЕ СМЕ СИ БЕДНЯЦИ, ПЪК ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ КАКВО ЩЕ СЪТВОРИМ СРЕД НЕРАВНИТЕ ЛУННИ ПУСТИНИ (ПОНЕ СЕ ДОКАЗА, ЧЕ ИМА ВОДА НА ТАЗИ ПЛАНЕТА, КОЯТО ВиК ВСЕ ОЩЕ НЕ СА КОНЦЕСИОНИРАЛИ И МОНОПОЛИЗИРАЛИ). А БЕ ЩЕ СЕ ОПРАВИМ НЯКАК СИ! Малко ще ни е трудно без мощта на вятъра, ама слънцето БЕЗПЛАТНО ще ни грее, докато след милиарди години и то се превърне в джудже. ДО ТОГАВА ИМА ВРЕМЕ ДА МУ МИСЛИМ, И ДА ГО ИЗМИСЛИМ! ХАЙДЕ Н-А-С-Л-У-К-А СЪНАРОДНИЦИ. ДАНО БОЖИИТЕ, ЗЕМНИТЕ И КОСМИЧЕСКИТЕ СИЛИ БЪДАТ С НАС!



ОХ, ДА НЕ ПРОПУСНА : ЗАПОЧВА СЕРИАЛА “МИЗЕРСТВАЩИТЕ ОТВРЪЩАТ НА УДАРА НА ВЛАСТВАЩИТЕ” – ТУК ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА СИ ЗАПИШЕТЕ НА ЧЕЛАТА, ЧЕ ДОБРОВОЛНО СТЕ ГИ ОВЛАСТЯВАЛИ!

ПО НЮЗ.БГ

Бжежински: Източноевропейците да спрат да се оплакват
Източноевропейците трябва да спрат да се държат като малки деца и да започнат да се справят с проблемите си сами, а не да пътуват до САЩ и да се оплакват от руската агресия например.
Това заяви бившият съветник на американския президент Джими Картър по въпросите на сигурността Збигнев Бжежински в интервю пред чешката телевизия по повод на събитията в Прага преди 20 години, които водят до падането на комунистическия режим.
„Почнете да правите нещо сами. Не очаквайте, че някой ще решава вашите проблеми вместо вас", посочи Бжежински.
Бжежински заявява още, че отношенията на САЩ с Полша и Чехия не се различават от това, което са били преди две години, въпреки че новото правителство се отказа да изгражда системата за противоракетна отбрана на територията на двете страни.
Той коментира и критиката, която бившият чешки президент Вацлав Хавел отправи към Барак Обама заради решението му да не приеме тибетския лидер Далай Лама заради Китай.
По този повод Бжежински заяви, че има голяма разлика между ситуацията когато една срана има вражески отношения с велика сила и ситуацията , когато две страни си сътрудничат.

Нов "бум" на самоубийства в US армията
Броят на самоубийствата в американската армия за 2009г. може да достигне своеобразен нов „рекорд", съобщава в днешния си брой френският вестник „Le monde".
Изданието са позова на американския генерал Питър Чиарели.
От казаното от него става ясно, че до 16 ноември броят на регистрираните случаи, в които военни са посегнали на живота си, е 140. Припомняме, броят на самоубилите се американски войници за 2008 година беше128.
По думите на генерала е много възможно до края на годината да има нови случаи на самоубийства в редиците на армията.
Генералът обаче коментира, че за разлика от други години, последният „бум" на самоубийства сред американските военни не е пряко свързан с мисиите в Ирак и Афганистан - често сочени за причина за големия брой на доброволно сложилите край на живота си.
От тези 140 самоубийства всяко трето е на войник, който не е бил изпратен на мисия, посочи Чиарели. По думите му на живота си посягат и военни, които дори не са напускали САЩ.
Генералът изтъкна още като негативна тенденция в американската армия все по-голямата употреба на алкохол, наркотици и успокоителни.
Изданието посочва, че статистиката за броя на самоубийствата сред военните се случва в момента, в който президентът Барак Обама обмисля изпращането на допълни военни части в Афганистан.

Осъдиха петима на смърт в Иран
Петима души получиха смъртни присъди за участие в масовите протести в Иран, последвали преизбирането на Махмуд Ахмадинеждад за президент на страната. Това съобщи френският вестник „Le monde".
Изданието допълва, че други 81 задържани също са осъдени, като постановените им присъди са с различна продължителност на лишаване от свобода.
Вестникът припомня, че само преди дни в Иран бяха изпълнени други три смъртни присъди, отново заради участие на обвиняемите в безредиците.
Това лято Техеран стана арена на масови протести. Те започнаха, след като беше обявено, че Махмуд Ахмадинеджад е преизбран за втори президентски мандат в Иран.
Политическите му съперници обявиха, че резултатите от изборите са били фалшифицирани. Последваха десетки демонстрации, които имаха за резултат арестите на стотици привърженици на основния опозиционен лидер - Мусауи.
Преди седмица властите в Иран пристъпиха към нови арести. Този път поводът им бе отбелязването на годишнината от превземането на американското посолство, което бе отбелязано с различни акции. По време на провеждането им бяха задържани над 100 души.

Във Франция предотвратиха масово клане в училище
Във Франция предотвратиха масово клане в училище.
Парижката полиция е разкрила плана на 13-годишно момче, което възнамерявало да застреля своите учители.
Служители на правоохранителните органи съобщиха, че по следите момчето ги отвели родителите му, страхуващи се, че детето им е вън от къщи с пушката на баща си, която била заредена с 25 патрона.
Освен това ученикът описал намерението си в интернет блог, предава БиБиСи.
В интернет посланието момчето написало: Това е последният ден от живота ми. Виждайки, че училището е обкръжено, момчето избягва.
Полицията е предупредила директора на училището „Сейнт Еспри" да държи учениците затворени по класните стаи.
По-късно той е арестуван, след като е бил открит в интернет кафе в центъра на града. Не е имал оръжия. Младежът е бил любител на видеоигрите.
Юношата съобщил, че имал проблеми в училище.
Води се разследване.
Припомняме, в последно време зачестиха случаите на подобни инцидентни.
Лидерството в тази тъжна статистика се държи от САЩ, но и в Европа станаха не по-малко ужасни инциденти.
През март 17-годишният Тим Кречмер застреля 17 души в германско училище. За стрелбата той предупредил чрез послание в интернет.

Гласуваха бюджета на мизерията; България е по-корумпирана от Бутан и Куба
Бюджет.
„Дума":
Гласуваха бюджета на мизерията
Депутатите от ГЕРБ, "Атака", РЗС и Синята коалиция гласуваха вчера на първо четене бюджета за 2010 г., който отдавна бе наречен "бюджет на мизерията". Общо 44 народни представители от Коалиция за България и ДПС не подкрепиха проекта на кабинета. Финансовата рамка на държавата беше гласувана без традиционните дебати, след като се оказа, че освен Иван Костов никой от управляващите не желае да аргументира силно рестриктивните мерки на правителството.
Председателят на Коалиция за България Сергей Станишев каза, че поведението на мнозинството, което отказа да участва в дебатите, е необяснимо. Той коментира, че българите ще почувстват като недостиг на средства в своя джоб "политиката на управляващата коалиция".

Скандали.
„Стандарт":
Първанов хока Дянков за БАН
Президентът Георги Първанов пак кръстоса шпага с вицепремиера Симеон Дянков. Този път ябълката на раздора стана реплика отпреди дни на финансист номер 1 за "феодалните старци от БАН".
"Изказването на министъра е въпрос на възпитание и стил, очевидно трябва да свикваме", коментира в специална статия от президентския сайт Първанов. Той бе категоричен, че квалификациите на финансист номер 1 за академията като сталински продукт и за "феодалните старци" издават едно агресивно невежество. "Нещо повече, той разви тезата, че по време на криза "науката не е основно нещо". Изказването на министъра като цяло бе защитено и от премиера", обясни Първанов. Президентът дори заподозря и материални подбуди - многобройните имоти и сгради на академията.

Новият министър на образованието.
„Стандарт":
Бойко даде на Сергей просветата
Просветното министерство отново се сдоби с мъж за началник. Новият образователен шеф е Сергей Игнатов, обяви вчера в парламента лично премиерът Бойко Борисов. През последните три месеца Игнатов бе зам.-министър във ведомството на Йорданка Фандъкова. Името му се спрягаше за поста още преди новата кметица да започне кампанията си.
"Аз също научих преди две минути, че съм избран за министър. Самият аз съм изненадан, мислех, че обсъждането на кандидатурите ще е поне след две седмици. Мога само да кажа, че това е изключително тежък ресор, тъй като се нуждае от модернизация на всички нива". Това бяха първите коментари на новия просветен шеф. Игнатов обясни още, че няма да обещава повече пари за каквото и да е, тъй като ги няма в бюджета.

Корупция.
„Новинар":
България е по-корумпирана от Бутан и Куба
Държави като Куба и Бутан са по-ефективни в борбата с корупцията, отколкото България. Според изследване на „Трансперанси интернешънъл" островната държава, която от 50 години се управлява от фамилия Кастро, е с 10 места по-напред от страната ни по този показател. Преди нас са и Чили и Уругвай. Това според социолога Огнян Минчев е доста притеснително, тъй като двете държави са известни със своята нестабилност и диктаторско управление. България се намира на 71-ва позиция, което й отрежда последно място по борба с корупцията в ЕС. Държавата ни си дели срамната позиция с Румъния и Гърция. По думите на Диана Ковачева, изпълнителен директор на организацията у нас, Румъния, с която често страната ни е сравнявана в рамките на ЕС, след влизането си в съюза е спряла развитието си от гледна точка на антикорупционните мерки. България отбелязва минимален напредък в сравнение с миналата година. Индексът ни е бил тогава 3,06, а в момента се е покачил.

Провокации.
„Труд":
Втори паметник с полумесец
Нов паметник на загиналите във войните мюсюлмани и жертвите на възродителния процес опитаха да вдигнат скандалните братя Али и Юзеир Юзеирови от поповското с. Славяново. Той трябваше да е точно копие на съборения през септември по нареждане на прокуратурата паметник пирамида с пресечен връх и полумесец, заяви вчера за "Труд" Али Юзеиров. Следобед обаче по нареждане на кмета на Попово д-р Людмил Веселинов издигнатите 30 см от монумента бяха бутнати, защото обектът бил незаконен.
"За да не се нарушава отново общественият ред и да не се стига до сблъсъци, разпоредих паметникът да бъде съборен", заяви д-р Веселинов. Проверка на място установила, че новият градеж не е законен.

Статистика.
„Новинар":
15 вече са починалите от свински грип
32-годишен мъж, който бе приет в МБАЛ-Бургас с диагноза двустранна пневмония, развита вследствие на заразяването му с грипния вирус А (H1N1), е починал в реанимацията на болницата. Мъжът бе приет преди седмица в много тежко състояние. Два дни след него в болницата за лечение е настанена и съпругата му, която също е с пневмония.
Нейното състояние обаче е стабилно, без опасност за живота, обясниха лекарите. Ден по-рано в същата болница почина и бременна жена. Според лекарите и при двата смъртни случая става дума за много намален имунитет на организма и късно потърсена специализирана помощ.

Трагедия.
„Дума":
Двойно убийство по време на риболов
Жестоко двойно убийство след разпра между приятели потресе държавата вчера. Трагедията се разиграла край язовир "Въча", Пловдивско. Трима приятели били там на риболов, но вечерта в понеделник се скарали и единият застрелял хладнокръвно другите двама, после с моторна лодка преплавал язовира и опитал да се укрие.
И убитите, и убиецът са от София. 30-годишният Виктор Траянов, който извадил пистолет и застрелял приятелите си, е бивш състезател по самбо за столичния клуб "Илинден". Загиналите са мъже на 30 и 35 години.
Групичката ловяла риба на един от понтоните на язовира. Според непотвърдена информация понтонът бил собственост на рибар от същата компания. Жертвите пък са неговият шофьор и бодигардът му.


ПО MONEY.BG

България се старае, но ... корупцията е по-силна
Дания е чиста, в Германия подобрение няма, България полага усилия, най-много загриженост предизвикват Испания и Гърция - тези са основните изводи в тазгодишния доклад на "Трансперънси интернешънъл" за корупцията, пише в днешния си анализ радио Дойче веле.
Изводът на неправителствената организация е, че в Европа има както държави за пример, така и доста проблемни случаи. Най-добре в Европа се представят Дания, Швеция и Финландия, но все пак са след безспорния фаворит в световен мащаб Нова Зеландия. България, Румъния и Гърция пък едновременно се класират на не особено почетното 71 място.

Усилия има, но промени - още не
За Германия подобрение в корупционния индекс не е регистрирано. Сред изследваните 180 държави Федералната република си остава на 14-то място по данни на "Прозрачност без граници". Нейната председателка за Германия Силвия Шенк каза, че основните проблемни зони в Германия са почетните патронажи, дейността на лобистите и както навсякъде по света - сектора на строителството. От друга страна след скандала в "Сименс" и големите фирми в Германия са предприели мерки за борба срещу корупцията.
България, Румъния и Гърция, които са на 71-во място по измервания от "Прозрачност без граници" корупционен индекс, са сред тези няколко страни-членки на Европейския съюз, към които организацията отправя критики. Както отбелязват информационните агенции - България полага усилия за постигането на положително развитие в очакването да получи замразените средства от европейските фондове. След предприетите от новото българско правителство първи стъпки, Европейският съюз е на мнението, че държавата се е насочила към трайно подобряване. Но тъй като данните за "Трансперънси интернешънъл" се събират още през пролетта, засега тези промени не са отчетени.
Румъния, Гърция, Словакия и Латвия имат спад в позициите в сравнение с миналата година. Проблемите на Гърция с корупцията са очевидно обусловени от политическата система - се казва в доклада на организацията. И в Гърция, както и в България, се стигна до правителствени промени вследствие на някои корупционни скандали.

Турция изпреварва България
При сравнение с тези държави-членки на Европейския съюз и с Италия страни като Турция и Хърватия, които имат статут на кандидатки, се представят доста по-добре. По отношение на България и останалите балкански държави в последния си доклад за напредъка Европейският съюз констатира, че организираната престъпност си остава сериозен проблем. Който със същата сила засяга и "старата" членка на Европейския съюз Италия.
Данните на "Прозрачност без граници" се базират на допитвания сред бизнесмени и преценки на собствените експерти на организацията. Шефката на "Трансперънси интернешънъл" Югет Лабел заяви при представянето на доклада в Берлин, че дори някоя държава да е в самото начало на списъка, това не означава, че в нея изобщо няма корупция. Приходите, добити по този начин, се влагат в дискретни държави като Швейцария или Лихтенщайн.

Шефът на КРС отива на съд
Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков ще бъде обвинен официално утре следобед за престъпление по служба. Той е редовно призован по телефона да се яви в следствието, показва информация на в .Стандарт, който се позова на източници от прокуратурата.
Преди това Божков трябва да даде показания защо не е изпълнил решение на Върховния административен съд.
Новината за готовото обвинение срещу скандалния чиновник дойде в деня, в който Божков възропта срещу медиите за публикуването на информацията, че органите на реда водят разследване срещу него. Повдигнатото обвинение ще бъде по чл. 282 от Наказателния кодекс за неизпълнение на служебни задължения. Сигналът срещу Божков е подаден от директора на радио К 2 Илиана Беновска. Ръководителят на телекомуникационния регулатор отказал да даде лиценз на медията, след като ВАС е постановил това да бъде направено.
В тази връзка срещу Божков в края на октомври прокуратурата започна разседвнане за искане на подкуп за 300 000 евро. Рушветът бил, за да подпише лиценза за радио К2.
Обвинението на Божков е подготвено от миналата седмица. Тогава обаче съобщителният шеф бе в болнични, което не позволи да му бъде връчено. Държавното обвинение проверява съобщителния шеф и по сигнал на Беновска за поискан подкуп в размер на 300 000 евро. Парите били за стартиране на радиото, твърди тя в сигнала си.
Ако делото срещу шефа на съобщенията влезе в съда, той може да получи присъда до 5 г. лишаване от свобода. По преценка на магистратите, ако от бездействието му са настъпили значителни щети, присъдата скача на 8 години, уточниха вчера разследващи.

„Бившият шеф на НОИ в афера за 6 млн. лв.”, „Хванаха къртица на мафията”, „Бизнесът чака държавен мотор за борсата”, „Постният бюджет за 2010 г. мина в парламента без дебати”

„Бившият шеф на НОИ в афера за 6 млн. лв.", разкрива „Монитор" на първата си страница
Служителите на плевенския клон на НОИ са едни от най-скъпите на държавата и всички нейни граждани, които се осигуряват. Новите канцеларии на тези чиновници струват 3 288 000 евро или близо 6,5 милиона лева. Обзавеждането и допълнителните ремонти не са включени в цената.
Сладката сделка е сключена в края на миналата година. Дотогава в продължение на 10 години НОИ-Плевен ползва помещения под наем. Изведнъж в разгара на финансовата криза се ражда идеята за покупка на собствен имот. На 28 ноември 2008 г. тогавашният управител на НОИ Йордан Христосков внася докладна записка за закупуване на сграда за нуждите на РУСО-Плевен. Надзорният съвет се събира на 12 декември и почти единодушно дава съгласие за покупка на обособени помещения. От 19 присъствали на заседанието надзорници само един гласува против. След няколко дни, на 19 декември, сделката е финализирана. Няма търг, няма конкурс. Към онзи момент съществуват два варианта - да се купят ползваните дотогава под наем помещения срещу 2,8 млн. лв. или няколко етажа от бившия хотел "Плевен", сега префасониран на офис-сграда "Мания Тауар", срещу 6,5 млн. лв. По какви критерии са оценявани двете оферти не е ясно. Факт е, че е избрана над два пъти по-скъпата.
Какво всъщност купува НОИ
Тридесетина хотелски стаи, всяка с отделна баня и тоалетна, разположени на различни етажи, и помещение в сутерена за обслужване на гражданите. Точно в това помещение от известно време е закачена обява, че поради липса на средства се спират програмите на НОИ за профилактика и рехабилитация.
Общата площ на закупените офиси е 2051 квадратни метра. По груби сметки квадратният метър излиза към 1400 евро. Такива цени няма в Плевен. В края на миналата година най-скъпите имоти в идеалния център на града са по 1000 евро на квадратен метър, твърдят местни брокери. И те още не са продадени.
А за НОИ първоначалната цена е набъбнала след покупката. В продължение на три месеца в новите помещения са извършвани ремонти, чиято стойност не е известна на широката публика. Но така или иначе е оскъпила допълнително покупката.
Нещо повече, цялата сграда е ипотекирана. След сделката са заличени частично само две ипотеки върху имота - за обособените части, които НОИ купува. Как е защитен интересът на купувача по отношение на общите части и земята не е ясно.
Печеливш от сделката е плевенската фирма "Мания Тауар". Едноличен собственик на капитала й е софийското дружество "Чифлик холидей". То се притежава от братята Анатолий и Владимир Лазарови и плевенския бизнесмен Огнян Ламбиев. В града е известен като Оги Жабето. Има няколко заведения и деликатна репутация. Със сделката с НОИ обаче направо е ударил шестица от тотото. От годишния счетоводен отчет на "Мания Тауар" е видно, че ремонтът на цялата сграда на бившия хотел "Плевен" му струва 7,2 млн. лв., а при продажбата само на 20% от нея е взел 6,2 млн. лв.

„Хванаха къртица на мафията", съобщава от първата си страница „Стандарт"
Даваш 10 бона и научаваш кога и как ще те ударят антимафиотите. Това е схемата, по която работила служителката от отдела за пране на пари в ГДБОП Станислава Петрова. Къртицата на мафията бе арестувана вчера в кабинета си след акция на спецполицаите и прокуратурата, съобщи МВР шефът Цветан Цветанов. В компютъра на Петрова са открити над 200 файла с документи с гриф "Секретно" и "Поверително". Сред разработките фигурирали имената на енергийния бос Христо Ковачки и добре облечени бизнесмени, срещу които вървят шумни процеси. Освен на файлове Петрова копирала информацията на дискове и флашки. Тя ги пращала чрез посредници до лицата, които й плащали. "Телефонът на твоя човек не е подходящ за разговор, да го смени", било кодираното послание за поставени бръмбари.

„Бизнесът чака държавен мотор за борсата", информира от първата си страница „Дневник"
Борсата има нужда от катализатор, който да я съживи и да върне големите местни и чужди инвеститори. Това ще накара и повече български компании да търсят финансиране през капиталовия пазар, заявиха вчера представители на корпоративния и на финансовия сектор на кръгла маса "Публичната компания - предимства и перспективи".
"Такъв катализатор може да се окажат енергийни компании от ранга на НЕК, "Булгаргаз", каза Камен Колчев, председател на съвета на директорите на "Елана финансов холдинг". Подобни идеи вече бяха обявени от икономическото министерство. Според Колчев, макар и да става въпрос за държавна намеса на пазара, само така той ще има шанс да си върне изгубените чужди инвестиции.
"Сега активите на българските предприятия са силно подценени и атрактивни за инвеститорите. Ако държавата извади дялове от свои дружества на фондовата борса, ще съживи интереса", каза и председателят на КРИБ Иво Прокопиев на общото събрание на организацията вчера. От бизнеса припомниха листването на миноритарния дял в БТК на борсата през 2005 г., който силно популяризира фондовия пазар и доведе доста инвеститори отвън. Заради кризата и ниската ликвидност обаче те изтеглиха голяма част от средствата си и от 40% в общата капитализация на борсата през 2007 г. вече държат едва 15%.

„Постният бюджет за 2010 г. мина в парламента без дебати", информира от първата си страница „Сега"
Бюджет 2010 г. ще се изпълнява по план само до средата на годината. В него непрекъснато ще се правят промени - през февруари, през юли, през октомври - в зависимост от развитието на икономиката и събираемостта на приходите, стана ясно от обясненията на управляващите вчера. Законът бе приет на първо четене в пленарна зала без никакви дебати. Когато проектът бе приет в правителството, финансовият министър го представи като "постна малка пица" заради лошото наследство от тройната коалиция.
Финансовият план на кабинета "Борисов" за догодина е сметнат при прогноза за спад на икономиката от 2%, т. е. при БВП в размер на 63.5 млрд. лв. БНБ обаче прогнозира нулев спад и дори лек ръст на БВП в размер на 0.5%. Ако се сбъдне по-оптимистичната прогноза, хазната ще събере повече пари, които правителството ще разпределя. Синдикатите имат още по-смело виждане, според което в сметките на Симеон Дянков са скрити около 3 млрд. лв. в плюс, които догодина ще могат да се извадят и трябва да се насочат към чувствителни социални плащания като пенсии, детски надбавки, социални помощи и др.
Най-песимистичен бе лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него рецесията ще се задълбочи и ще има по-голям спад от предвидения - минус 3.7%. "Обявените намерения за актуализация на бюджета през следващата година създават несигурност. Появяват се надежди, че в средата на годината държавата ще раздаде допълнително едни пари, а ние се притесняваме, че може да се наложи дори да се затегнат допълнително разходите", заяви Костов. Според него Дянков не е отчел ангажиментите за връщане на ЕК на авансови плащания по европрограмите заради нарушения, а също и купищата сключени контракти от кабинета "Станишев", които стоят неплатени.
"Не възнамеряваме да правим актуализация в бюджета в средата на следващата година", заяви обаче пред "Сега" зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Той не отрече, че в хода на 2010 г. непрекъснато ще се правят промени по бюджетите на куп ведомства. Например здравната каса и НОИ ще получат допълнителни пари, ако не могат да се вместят в предвидените за тях суми. Много ведомства през първата половина на 2010 г. ще работят, сякаш парите им не са намалени спрямо 2009 г. В средата на годината ще се мисли за по- нататък.

„Кадиев в далавера с ток за 5 млн. лв.", разкрива „Монитор"
Неуспелият кандидат на БСП за кмет на София Георги Кадиев лъсна в далавера с търговия на ток. Фирмата на съпругата му Соня - "Енерджи съплай"ЕООД, е получила от ДКЕВР лиценз за износ на електричество, без да отговаря на законовите изисквания, като само за 2008 г. е калкулирала печалба от около 5 млн. лева.
Това разкри вчера в интервю за сутрешния блок на bTV бившият шеф на НСС и лидер на ДСБ - София, Атанас Атанасов. Според него Соня Кадиева е получила разрешителното заради връзките на съпруга си и протекциите над него от страна на Румен Овчаров. Лицензът є е бил предоставен по времето, когато той беше министър на икономиката и енергетиката. Впоследствие "Енерджи съплай" сключва и две сделки за износ на ток за Сърбия и Турция - с АЕЦ "Козлодуй" и с ТЕЦ "Марица-изток". Принципал и на двете дружества е икономическото министерство.
Румен Овчаров е откачил едно клонче от енергийната мафия и е казал - ей тук - да се храни Георги Кадиев, обобщи Атанасов.
Потърсени за коментар от ДКЕВР отсякоха: "Енерджи съплай" има лицензия от 20 декември 2007 г. и към момента на издаването є дружеството е отговаряло на законовите изисквания." Проверка на вестника в Търговския регистър и информационната система ДАКСИ обаче показа, че фирмата е регистрирана от съда на 30 октомври 2007 г. - само месец и половина преди енергийният регулатор да є предостави лиценза. Отделно според Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката разрешително се предоставя само ако са изпълнени три конкретни условия - банкова гаранция от 150 000 лева, регистрация в България и опит в сферата на енергетиката. Фирмата на Кадиева действително е регистрирана у нас. Съпругата на неуспелия кандидат за кмет е предоставила и документи, че разполага с нужната гаранция, като според Атанасов парите са дадени от дружеството на Георги Кадиев "Кадиев глобал". Фирмата обаче не притежава нужния опит в сферата, тъй като е създадена само месец и половина преди това. Пак според наредбата, в случай че дружеството, искащо лиценз, е новоучредено, ДКЕВР е задължено "да изиска данни от него дали съдружниците или акционерите в него имат опит при извършване на подобна дейност".
Собственик на "Енерджи съплай" ЕООД е Соня Кадиева. Тя е завършила международен туризъм във Варна и няма нищо общо с енергетиката освен добрите взаимоотношения на съпруга си с бившия енергиен министър Румен Овчаров.

„Летим евтино за празниците", информира „Стандарт"
Незабравима почивка в някоя от столиците на Европа можем да си подарим за коледните или новогодишните празници. Евтини полети до големите градове в Европа се предлагат не само от нискотарифните, но и от големите и престижни авиокомпании. 129 евро за двупосочен билет до цяла Европа е невероятната оферта, с която "България ер" подгрява клиентите си преди коледните и новогодишните празници. От превозвача предупреждават кандидатите да побързат, тъй като офертата важи до неделя, 22 ноември, а местата са ограничени. Забележителното е, че в цената са включени всички летищни такси, няма изисквания за минимален престой в чужбина, а периодът на пътуване е до 31 март 2010 г. Цената е валидна и за полетите на "Ал Италия" до Рим и Милано.
Посрещнете Нова година в Прага, призовават от чешките авиолинии. CSA предлага полет от София до Прага и обратно само срещу 199 евро. Цената включва двупосочен билет с всички такси плюс 3 нощувки със закуска в двойна стая в хотел 3 звезди в чешката столица. Единственото изискване е да представите валиден ваучер за хотела. Офертата е валидна до 30 ноември 2009 г.
До края на ноември унгарските авиолинии MALEV обявиха разпродажба на билети за полетите си от София и Варна до над 20 дестинации. Най-атрактивна е офертата за младежи до 29 години, които плащат един билет от 150 евро, но получават два двупосочни. В цената обаче не са включени никакви такси.

„Доходността на държавните облигации продължава да пада", разкрива „Дневник"
Интересът към аукциона за продажба на 5-годишни ДЦК в понеделник се оказа висок, но далеч от еуфорията на предишните продажби през този и предходния месец. Данните на финансовото министерство в Reuters показват, че са подадени поръчки за 72.57 млн. лв. при обявен обем 35 млн. лв. Постигнатата доходност е 3.86% и затвърждава тенденцията за спад от последните месеци. Това е значително под реализираните в края на октомври 5.10%. Причината в спада е намаляващият риск пред страната, което личи и от по-ниския купон по новата емисия - държавата е определила годишната лихва по нея от 3% спрямо 4.45% на емитираните на 28 октомври 5-годишни ДЦК. Ниската лихва обаче е и поради факта, че пласираните книжа са от емисията 2006 г., която се падежира през януари 2011 г. Това означава, че реално инвеститорите вчера са купили книжа с матуритет от година и два месеца.
Средната цена от вчера пък е 99.06 лв. на 100 спрямо 97.75 лв. в края на октомври.
При книжата с фиксиран доход, каквито са ДЦК, движението на цената и доходността е обратнопропорционална, което означава, че когато едната пада, другата се увеличава и обратно. Ако инвеститорите виждат повече риск в икономиката, те искат да се застраховат за това - съответно предлагат по-ниска цена за облигациите, търсейки по-голяма доходност. Когато доходността е по-ниска, това означава, че държавата се финансира по-евтино и в бюджета влизат повече средства. Така на последния аукцион за всеки 100 лв. номинал на ДЦК в държавата постъпват 99.06 лв. За сравнение - при предходния от 28 октомври на 100 лв. номинал са постъпили 97.75 лв. в бюджета.
На последните няколко аукциона имаше засилен инвеститорски интерес и по тази причина Министерството на финансите обявяваше допълнителни продажби. През лятото обаче имаше точно обратната тенденция и продажбите на ДЦК бяха минимални при постигната доста висока доходност.

„И догодина ще има компенсации за намалено работно време", прогнозира „Сега"
В бюджета за следващата година е заложено продължение на Постановление №44 на МС, с което работници на половин работен ден получаваха компенсации от 1/2 минимална работна заплата, съобщи социалният министър Тотю Младенов. Какъв обаче ще е бюджетът за мярката и кои служители и работници ще имат право на подобна компенсация, ще се решава в петък на Националния съвет за насърчаване на заетостта. Идеята е компенсацията да е само за висококвалифицирани специалисти, които няма смисъл да се преквалифицират.
Предложението на министерството е те да получават допълнителен стимул от държавата в продължение на 4 месеца, а не както е през 2009 г. - за три. Очаква се за мярката да бъдат отделени към 3 млн. лв.

„Общините с 1,5 млрд. борчове", съобщава „Стандарт"
Кабинетът "Станишев" остави общините на червено през зимата. Над милиард и половина дължат големите градове за изтеглени през годините кредити, които сега хазната не може да поеме в кризата. Заради недоимъка Перник дори плаща с кредит заплатите за общинските служители.
Задъхваме се, едва смогваме с вноските, оплакаха се кметовете. Огромният недостиг в градските бюджети ще е и една от темите, които кметовете ще обсъждат утре на заседанието на Националното сдружение на общините. Градоначалниците ще искат от правителството да отпадне 5-процентното съфинансиране, с което общините трябва да участват, за да получат пари по европроекти. Искат съвсем да ни откажат от европроектите, коментира градончалникът на Кюстендил Петър Паунов. Държавата да връща обратно повече от общинските приходи, призова пък кметът на Сливен Йордан Лечков.
5 милиона кредит ще тегли Разлог, съобщиха местните власти. Преди няколко месеца и кметът на Благоевград изяви желание да тегли банков заем от 10 милиона лева. Големият проблем е, че държавата бави междинните плащания по проекти по оперативните програми на ЕС и в момента Благоевград чака близо 2 милиона лева по такива плащания. Заради кризата в община Сандански са замразени пет проекта за изграждането на канализации и водопроводи. 10 милиона лв. дълг са готови да поемат в Добрич. Парите ще отидат за ремонт на улици, детски и спортни площадки в града.
Парламентът да отпусне повече пари за общините между първо и второ четене на бюджета, поиска кметът на Монтана д-р Здравко Живков. Не приемаме и драстичното с 49% намаление на капиталовите разходи, заяви там. Общината в града изплаща остатък от кредит в размер на 800 хиляди лева, но общината се задъхва, призна кметът. Пазарджик врътна кранчето на проект за изграждане на къщи за ромски семейства. 30 милиона пък се готвят да теглят в Пловдив, за да направят ремонт на вътрешнокварталните улици. В града под тепетата очакват и 50 млн. евро от европейските структурни фондове.

„Есенното надлъгване за цените на "Гражданска отговорност" започна", информира „Сега"
Традиционната есенно-зимна игра на нерви за цените на "Гражданската отговорност" вече започна. Застрахователи, агенти и брокери от седмица-две насам се опитват да внушат на клиентите, че полиците ще поскъпнат, и дават заблуждаваща информация за цените. Целта е да се направят по-високи обороти точно преди началото на кампанията през декември, когато обикновено "Гражданската отговорност" поевтинява, установи проверка на "Сега".
На пазара се нагнетява напрежение, защото през декември се подновяват 30-40% от полиците "Гражданска отговорност". Затова от колцентровете предупреждават клиентите, че съобщаваните в момента цени важат само сега, защото скоро ще има поскъпване. От колцентъра на "Бул инс" например вчера казаха, че тарифата им важи до края на тази седмица, защото от следващата се чакат по-високи цени.
"Ние от 3 години насам по това време на годината предлагаме на клиентите да си купят полицата още отсега, нищо че тя важи от декември-януари за 12 месеца напред. Така даваме възможност на клиентите да сключат договор преди суетнята около Нова година, а и на по-изгодна цена, в случай че офертите поскъпнат. Но в никакъв случай не казваме на хората, че цените непременно ще скочат", обясни пред "Сега" шефът на SDI Broker Кольо Делев.
В момента е невъзможно човек да сравни офертите на пазара, защото отвсякъде се дава объркваща, неточна или неактуална информация. Най-общо за среден клас автомобил до 1800 куб. см в София цените тръгват от 170-180 лв. и стигат до 250-260 лв. През последните две седмици 3-4 компании действително леко качиха цените, но и те не могат да кажат с колко точно.
"Ние вдигнахме цените с около 10% през миналата седмица, казаха от пресцентъра на "Бул инс". Застраховката на автомобил до 1800 куб. см за София излиза 202 лв. за стари клиенти без регистрирани произшествия и 250 лв. за клиент, който за пръв път сключва такава полица, твърдят от "Бул инс". В ДЗИ полицата за подобен автомобил е поскъпнала от 189.50 на 191 лв., обясни служителка на компанията. Цената на полицата за кола до 1800 куб. см в "Лев инс" е 161 лв., казаха от компанията, но по информация на застрахователни брокери и агенти е с 10 лв. по-висока.

„Бих посъветвала президента да си махне червените очила", казва в интервю за „Дневник" политологът Румяна Коларова
- Какво се случва между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, между премиера Борисов и президента Първанов?
- Ако трябва да започнем с баналния въпрос свидетели ли сме на нова война между институциите, трябва да се отбележи, че България отново показа, че е "мажоритарна демокрация", т.е. управление на редуващи се еднопартийни мнозинства. Безспорно сме свидетели на поредния епизод на овладяване на върховете на властта от една партия, но това не е инцидент. Лесният и повърхностен прочит на 20 години демократично управление е, че имаме редуване на мощни еднопартийни мнозинства. Дори при управлението на тройна коалиция на върха на държавните институции стояха само политици от БСП - президент, министър-председател, председател на Народното събрание и главен прокурор.
Всъщност въпросът е защо, когато по волята на избирателите лидери на ГЕРБ заемат топ позициите в държавата, това поражда бурната реакция на президента, но той приемаше като нещо естествено по волята на политиците от тройната коалиция същите тези топ позиции да бъдат заемани единствено и само от водещи фигури на БСП. Защо пряко избраният президент намира за недопустимо по силата на предпочитанията на гражданите да се формира еднопартийно управление, а допуска по силата на договорености между депутатите БСП да заема всички върхови властови позиции четири години.
- Какво провокира такава нагласа?
- Дори през годините, когато БСП не беше по върховете на властта, нейните мрежи подплатиха гъсто и стабилно всички значими икономически и политически проекти. Запазвайки своето единство и монолитност в последните 20 години, БСП гарантира своеобразен партиен оазис за авторитарни и клиентелистки практики. Това не беше видимо в "организацията" на партията, а в духа, в стратегиите на междуличностните отношения. Когато при управлението на тройната коалиция мрежите на БСП заеха и върховете на властта, по логиката на тези авторитарно-клиентелистки практики те блокираха достъпа на "опозиционно десните" в абсолютно всички сектори на икономиката и управлението.
Това, което БСП направи в централната власт, ДПС от осем години правеше в регионалното и местното управление. Точно това мобилизира мощна подкрепа от гражданите за ГЕРБ. Така че наблюдаваме сблъсък, който избирателите очакват от ГЕРБ. Според мен "общественото мнение", мнозинството от гражданите очакват ГЕРБ да продължи да бъде толкова войнстващ противник на БСП и е твърде рано да се говори, че мнозинството иска и би одобрило постигане на примирие между институциите.
Защото в България старият червен елит е не просто силно адаптивен, но има изключителна паразитна способност. Той показа, че може да паразитира върху своето отрицание - СДС, както и да живее в ефективна симбиоза с ДПС - движението на най-силно репресираната част от гражданите по време на комунистическата диктатура. След това показа, че може да паразитира и върху монархизма и монархическата носталгия, каквото беше НДСВ. Сега въпросът е докъде ще стигнат силите на ГЕРБ, защото аз съм напълно убедена, че старият елит може да паразитира и върху този нов десен проект.
- Но сега сблъсъкът е директно с президента Георги Първанов. Каква е неговата роля?
- За съжаление в края на втория си мандат президентът Първанов поставя под въпрос българския демократичен проект от последните 20 години. Поставя се под въпрос ролята и значението на президентската институция. До 2005 г. президентската институция се беше утвърдила като много ефективен и престижен механизъм за политическо арбитриране. И президентът Желев, и президентът Стоянов и президентът Първанов използваха правомощията си, за да отстояват основни ценности: плурализмът и либерализмът, с които се идентифицираше Желю Желев, "обединена и демократична Европа", за която работеше Петър Стоянов, и социалната справедливост, в името, на която беше избран през 2001 г. Георги Първанов.
Първанов беше изключително убедителен и активен, когато се противопоставяше на икономическия неолиберализъм на НДСВ. Три поредни мандата българските президенти не се страхуваха публично да критикуват дори политическите партии, от които произхождаха. За съжаление днес вече зрее тежка институционална криза. Защото през последните четири години президентът не действаше като арбитър, не действаше като публичен коректив, а като посредник, който задкулисно уговаря политически сделки и компромиси. Президентът се потопи в проблемите на изпълнителната власт - търсеше и намираше изход от вътрешно коалиционните конфликти. По дефиниция демократичното управление (дори когато е коалиционно) е управление чрез междупартийна конкуренция.
Чрез посредническата си роля Първанов не само блокира възможността на най-големи парламентарни партии да отстояват публично алтернативните си управленски приоритети, но неизбежно "общественото мнение" го свърза с корупционните практики, правещи възможно помиряването между лявата програма на БСП и десните икономически приоритети на НДСВ. Нещо повече - президентската институция изглеждаше като център на тези корупционни и клиентелистки мрежи. Затова, когато днес Първанов публично критикува еднопартийността на ГЕРБ, това изглежда като защита на задкулисната корупционна коалиционност. И може би, ако трябва да се дават съвети на президента - не в името на личното му политическото бъдеще, а в името на авторитета на институцията - то бих посъветвала президента да си махне червените очила.
- Какви са отношенията президент - БСП?
- Това е вторият голям проблем. Качествата на всяка демокрация могат да се оценят според ролята на опозиционните партии и тяхната еволюция. Важно е да се види дали БСП ще успее да се трансформира, така че да направи клиентелизма и корупцията недопустими практики. И тук не става въпрос за публична реторика. СДС се разпадна, защото най-гръмогласните политици, които правеха скандали на тема корупция, бяха и най-силно обвързани в корупционни мрежи. Уникалното е, че част от тези хора оцеляха покрай лозунга "да изградим широка дясна коалиция", т.е. и вдясно представите на хората неразривно свързват призива за коалиционност със запазването и протежирането на корупционните практики. Но това беше краят на СДС; по подобен начин катастрофира и политическият проект на НДСВ. Сега проблемът за БСП е дали отново ще се постави политическият фарс - най-корумпираните политици да станат фронтмени на борбата с корупцията и кампанията за партийно реформиране.
Още от интервюто на „Дневник"
- „Полицаите вече не търпят корумпирани колеги", казва в интервю за „Монитор" комисар Пламен Василев, директор на дирекция "Противодействие на общата престъпност
Комисар Василев, преди няколко дни вътрешният министър Цветан Цветанов отчете, че за 100-те дни управление престъпността се е увеличила заради кризата. Дайте пример за подобен случай?
- Бих дал пример с убийство, което е извършено на 4 юни във Врачанско. В двора на къща тогава беше намерен трупът на Красимир Кишевишки, а в една от стаите намериха убита майка му. На място криминалистите установиха, че двамата са убити с цел грабеж. Нападателят е взел пари и ценности за около 1000 лв. Интересното в този случай, че е извършителят дълго е проучвал и следял жертвите си и то за толкова малка сума. Колегите съвместно с прокуратурата предприеха необходимите действия. Събрани бяха достатъчно данни и доказателства и по-късно бяха установени и задържани извършителите. Сега те са в ареста, а делото продължава. Разследването показа, че убийството е направено с изключително голяма подготовка. Извършителят тук много внимателно е проучил всичко. Ходил е няколко пъти до мястото, установявал е навиците и движението на жертвите. В рамките на един месец може би няколко пъти е посещавал региона. Подобна дълга подготовка и проследяване преди беше характерна за престъпления, свързани с организираната престъпност.
- Според вашите анализи кои престъпления бележат ръст напоследък?
- Наблюдаваме увеличение при палежите и при измамите. Палежите много често за свързани с междуличностни отношения, заплахи, предупреждения за неуредени финансови отношения. Другото са измамите. Например при имотните измами имаме доста разкрития по случаи, но много от извършителите са на свобода. Бих казал, че след няколкото сериозни операции, които служители на дирекция "Противодействие на общата престъпност" и на колеги от столичната дирекция, Пловдив, Варна и Благоевград, определено през втората половина на годината се наблюдава намаляване на имотните измами. Иначе повечето от тях са идентични. Работихме по един случай, в който се опитваха да продадат панелно жилище на възрастни хора в кв."Света Тройца". Същата група направи опит да продаде и имот на бащата на Валентин Златев. И двата случая са предотвратени, а виновниците са в ареста. За тях има данни и за други случаи, в които са участвали. При имотните измами обикновено се избират жилища, в които или не живее никой, или има наематели. Когато собствениците не са на място, измамниците работят по-лесно.
- Какви са най-честите действия на имотните измамници?
- Първоначално започват дълго проучване, събират документи, изчакват дали ще се получи някаква поща, опитват се да се сдобият с някакви лични данни на собственика на жилището. Затова ние съветваме хората да не дават така лековато личните си данни. А след като се сдобият с данните ви, вече е много лесно да бъдете измамени. Представят се за банкери, много често вадят от пощенски кутии писма със сметки от мобилните оператори, които съдържат лични данни. А нататък пътят да се сдобиеш със скица на имота, копие от нотариален акт и т.н. се оказва сравнително лесен. Когато човек живее постоянно на даден адрес, е много сложно. Почти няма случай, в който да се опитват да препродадат такъв имот - в който собственикът пребивава постоянно.
- Почти всекидневно има съобщения за измамени хора по телефона. Като че ли полицията не е много ефективна в разкриването на тези престъпления?
- Вярно е, че телефонните измами са голям проблем в момента. Противодействието на полицията също е много голямо. Медийната кампания, която проведохме, също дава резултати, но въпреки това хората пак се доверяват. Нашият съвет е при най-малкото съмнение да се обръщат към полицията. Дори ако техният близък в момента не вдига телефона си, това не означава задължително, че именно той е в беда. Ето покрай свинския грип зачестиха и измамите с ваксини. Единственото, което можем да направим, е да приканим гражданите да сигнализират наистина при най-малкото съмнение.
- И какво като ви сигнализират, след като според все още действащия Закон за електроните съобщения вие не може да искате разпечатки, тъй като телефонната измама се води леко престъпление?
- По-точен пример за проблема с разпечатките е например сигнал, че в някоя детска градина има поставена бомба. Те звънят от определен номер. Към момента тези обаждания също не попадат в графата тежки престъпления, тоест ние не можем да поискаме разпечатка. Ако този психопат тормози детската градина всеки ден, ние всеки ден трябва да извеждаме децата и преподавателите от нея, да извършваме проверки, след което пак да ги връщаме по местата им. И няма да можем да разберем от кой телефонен номер този човек тормози хората. Друг пример: изчезва дете, да не говорим ако го отвлекат. То просто може да се е загубило. То има телефонен номер, ако поискаме разпечатка по реда, който върви сега, ние ще можем да получим отговор в рамките на 7 до 10 дни. Извинявайте, но ако един родител получи отговор от полицията "изчакайте от 7 до 10 дни", за да му кажем евентуално къде се движи детето му... не е нормално това според мен. А самите разпечатки на практика не дават информация за разговорите. Ние ги ползваме само за установяване на лица, тяхното местоположение. По тази причина не знам защо се вдигна толкова шум и защо така ревниво се подхожда към това. Ще ви дам още един пример. Ако искаме да разберем дали убитият е бил повикан от някого по телефона, последните му обаждания, къде е бил през деня и кой го е търсил, отново ще трябва да изчакаме до 10 дни, за да разберем. И то 10 дни в най-добрия случай. Има и случаи, когато получаваме разпечатката на 47-я ден. В края на краищата това нещо не трябва на полицията като някакъв документ, който да приложи към някое дело. Правим го в помощ на гражданите.

- „За младите БАН е трамплин за чужбина", казва в интервю за „Стандарт" научният секретар на академията дхн Владимир Димитров
- Доктор Димитров, как гледате на определението "феодални старци", което ви отправи вицепремиерът Дянков наскоро?
- Аз лично бих казал, че в БАН има много възрастни учени, които работят прекрасно, продължават да раждат идеи и да работят над проекти, които носят пари за академията. Както има и млади, които вече на нищо не могат да бъдат научени.
Преди около три години имах възможност по време на научен форум да седя с колега от САЩ, който малко по-късно стана Нобелов лауреат. Тогава обсъждахме пенсионните системи в научните общности на различните страни. И той разясни, че при тях е горе-долу като при нас - докато един учен има проекти, които носят пари на институцията, той бива оставян да работи. Съвсем друг е въпросът, че има хора, които изчерпват научния си капацитет и на 50 години. В нашата област си спомням например покойния акад. Каишев, който и на 90 г. още идваше в института, работеше на компютър и правеше проекти.
- Това обаче качва средната възраст на работещите в академията.
- Качва я, но нашият основен проблем е друг - че нямаме достатъчен приток на млади хора, нямаме с какво да ги мотивираме да останат тук. Миналата година аз водих една магистратура в химическия факултет на СУ - имах трима студенти. Цял семестър четох лекции само на трима души. Младите хора при нас започват работа с около 320-370 лева стартова заплата. Дори една докторантска стипендия е по-висока - 450 лева. Бих казал, че е не по-малко срамно и професори с по два доктората, с доказан научен принос да се разписват на средна заплата от около 700 лева, колкото получаваме в БАН. В действителност, както неведнъж съм се шегувал, ние стоим тук не заради заплатите, а въпреки тях. Младите идват с мотивацията, че им е интересно, но твърде скоро разбират, че само интересът не им стига, за да си плащат сметките и да си посрещнат разходите за живот. Затова най-често отиват да се обучават някъде в чужбина и търсят начини да останат там. И тъй като, поне в моята област - органичната химия, нашият институт е на добро европейско ниво, след като са направили докторантура при нас, ги вземат за постдокторанти и ги задържат. Ние нямаме механизъм да върнем младите учени обратно. На тях БАН им служи за трамплин, за да правят наука в чужбина. Това обаче не значи, че у нас са останали най-некадърните. Учените ни са добри, но за съжаление нивото и във висшето образование, и в науката пада с много бързи темпове.
- Можете ли да посочите в кои научни институти то е паднало драстично? Иначе казано - има ли такива, които не работят?
- Аз не бих искал лично да раздавам такива квалификации, още повече че в момента всички чакаме международна експертна оценка от европейски учени, която академията поръча сама. Те са направили своеобразна "инвентаризация" на дейността ни - институт по институт. На 30 ноември трябва да станат ясни резултатите от нея и на тяхната база ние вече ще решим как да проведем реформата.
- Ще има ли закриване на институти?
- Трудно ми е да отговоря, преди да дойдат резултатите, но мисля, че по-скоро можем да говорим за закриване на дейности, които вече не са актуални нито в международен мащаб, нито от гледна точка на държавата. Трябва да се опитаме да дефинираме новите нужди, които може да обслужва даден институт, вместо автоматично да му слагаме кръст. При нас протече период на оценка, който не бе никак лек. Именно заради него академията прие един документ, че започваме процедура по оптимизация на дейността ни. Между другото и сега на всеки пет години хабилитираните учени минават през атестация и получават оценка на дейността си. Друг е въпросът, че както почти навсякъде в държавата, и ние още не сме се научили да се освобождаваме от хората, на които е поставена ниска оценка. Това не е лесно, повечето от нас чувстват неудобство да кажат на някого, че не става за тази работа. Ако се огледаме, това е не само в науката, има го във всяка сфера. Но не може с крути мерки да се решават кадрови проблеми, още повече, че аз съм привърженик на еволюционните, а не на революционните методи. Един учен израства бавно. Отделно от това, в момента на нас ни се налага да учим докторанти на неща, свързани с научните експерименти, които е трябвало да им преподадат във втори-трети курс. Но аз не виня университетите, виня липсата на пари за съответната материална база.
- Търси ли ви бизнесът?
- Българският бизнес сякаш едва напоследък започна да се обръща с искания за разработки към академията. Предполагам, че плодовете им ще се видят в следващите няколко години. Досега с поръчки към нас се обръщат предимно чуждестранни компании, колкото и парадоксално да звучи. Институтът, който ръководя аз, например работи за белгийска фирма, подразделение на "Джонсън и Джонсън", както и за френска и немска компания. Само от такива поръчки за последните десетина години ние сме реализирали поръчки за 600 000 евро. Част от тях отиват за материално стимулиране на хората, но в по-тежки времена благодарение на чуждите поръчки плащаме дори парното. Лошото обаче е, че заради тези поръчки страдат научните публикации на хората. Докато се занимават с приложна наука, те нямат време за собствените си изследвания. Затова се разкъсват, работят над осем часа на ден. И когато дойде атестация, пита къде са ви публикациите. Защото приложните проекти, които правим, също се оценяват, но научните публикации ни носят висока оценка.

- „Кметове остават без субсидии, ако пречат за регионалните депа", казва в интервю за „Сега" зам.-министърът на екологията Евдокия Манева
Г-жо Манева, защо в екологията има най-много съмнения за корупционни схеми, а няма повдигнати обвинения срещу ексминистъра и екипа му?
- Най-много са съмненията, защото е огромен ресурсът, който се преразпределя през МОСВ. Три са програмите с европейски пари - ФАР, ИСПА и оперативната. Знаете, че след министерството на земеделието МОСВ има най-голям ресурс, който трябва да усвоява - около 2 млрд. евро. На второ място са сумите, които са се разпределяли чрез държавното предприятие за управление на средствата за опазване на околната среда (ПУДООС) - между 80 и 100 млн. лв. всяка година. Да не се пренебрегва ролята на МОСВ и при определяне на екологичните обекти, които поименно се финансират от бюджета.
- Толкова перфектно ли са работили хората на Джевдет Чакъров, та няма основания за търсене на отговорност?
- Нищо подобно, перфектна е била корупционната схема. Разкриването на нарушения се усложнява и защото голяма част от обектите са линейни - канализации и водоснабдителни системи - и трудно се доказва нарушение. Изпълнителите са били доста опитни, почти няма пропуски в обществените поръчки и документациите. Но ако се провери какво фактически е направено, ще се видят големите нарушения. Преди да се повдигнат обвинения, трябва да се съберат достатъчно аргументи за доказване на тези нарушения. Последните ни проверки показаха, че канализациите, които са изграждани, масово са сухи. Те не са свързани с жилищата, които трябва да ги ползват. На второ място това са канализации и колектори, които не водят към пречиствателна станция, а ако работят, изливат отпадъчните води в някое близко дере, с което предизвикват много по-голям екологичен проблем, отколкото ако тези населени места останат на септични ями. Това са мощни точкови замърсявания. В много от случаите са в горното течение на реките.
- Това може ли да се смята за престъпление?
- За съжаление не е регламентирано като престъпление, но има достатъчно основания да се намери формулировката за умишлено предизвикване на негативни екологични резултати. Пример за неефективно усвояване на средства е пречиствателната станция в Благоевград. Там има сериозни проблеми в стиковането между нея и колекторите, поради което се предизвиква един неправилен поток в самата пречиствателна станция и много силни миризми. Това не би трябвало да е така, ако проектът е изпълнен както трябва, но не са стигнали средства заради отклоняване за комисиони. Имаме основание да смятаме, че почти няма проект без нарушения. Вземете пречиствателната станция в Горна Оряховица, която няколко пъти е откривана, но не работи. Безумие е да построиш пречиствателна станция, а да няма канализация.
Има ли река в България, която не е замърсена от тези нерегламентирани канализации?
- Имам съмнения, че няма. Навсякъде се изпускат в реките отпадни води, но това не означава, че всички реки са наднормено замърсени.


ПО МЕДИЯПУЛ.БГ

ЕК позволи на България да плаща проекти по ФАР със собствени средства
Европейската комисия разрешава на България да плаща със собствени средства проекти по предприсъединителната програма ФАР. Плащанията могат да бъдат възстановени за така наречените "чисти проекти", за които не са установени никакви злоупотреби или нередности, предаде БНР.
Това се отнася само за договорите, сключени преди месец юли 2008-а година, когато финансирането беше замразено, а две от Агенциите по ФАР – към министерствата на финансите и на регионалното развитие, загубиха акредитациите си.
Сега те по изключение получават право да изплатят парите по проектите, които отговарят на тези условия, обясниха експерти от ЕК, без да се ангажират с оценка каква може да е общата им стойност. Спрените плащания по ФАР надхвърлят 340 млн. евро.
Тези пари могат да бъдат усвоени най-късно до края на годината, а догодина, след проверка на извършените плащания, Еврокомисията ще възстанови на България средствата, изразходвани според правилата.
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е бил информиран във вторник вечерта за това решение с писмо от Дирекция "Разширяване" на Еврокомисията.
Решението идва само седмица, след като Европейската сметна палата излезе със заключение, че въпреки многобройните екшън-планове, слабостите в управлението и контрола на парите по ФАР остават. Еврокомисията споделя тази оценка, и в писмото до министър Симеон Дянков също са отбелязани нерешените проблеми с административния капацитет, както и че на България все още и предстои да убеди Комисията, че е предприела достатъчни коригиращи мерки.
Парите по ФАР останаха замразени най-дълго, след като през май и септември тази година Европейската комисия вече отблокира плащанията по другите две предприсъединителни програми ИСПА и САПАРД.
Юзеирови започнаха да строят нов паметник на турския воин

Братята Али и Юзеир Юзеирови са започнали нов строеж на паметник на мястото на разрушения през октомври монумент на незнайния турски воин в поповското село Славяново. Това съобщи във вторник кметът на селото Васил Стоилов.
Тази сутрин двама работници са направили скеле и са започнали да изливат основите. Те са с почти същите размери като на съборения със заповед на кмета на Попово Людмил Веселинов незаконен паметник. До момента вече има изградени 30-40 сантиметра от новия строеж.
Пред Дарик радио Али Юзеиров съобщи, че се изгражда същият паметник като вече разрушения. "Той ще е висок 2.99 метра. Ще представлява същата пирамида с полумесец отгоре и плоча с текст: "Българийо, за тебе те умряха", обясни той. "Това е наш двор и можем да строим каквото искаме под три метра, без нужда от разрешение", добави още Юзеиров.
"Паметника посвещаваме на всички мюсюлмани, които са умрели за България, визирайки всеки дал живота си в тази страна", каза Юзеиров
Той съобщи, че откриването ще бъде на 26 ноември, когато е Курбан Байрам. По думите му адвокатите му са открили минимум 50 000 незаконни строежа в България и очаква да види дали те ще бъдат съборени и дали в страната ни ще продължи да има двоен стандарт.
Братята Юзеирови привлякоха внимание, след като издигнаха паметник на незнайния турския войн в село Славяново и учредиха Български червен полумесец. След това обявиха и създаването на Мюсюлман-демократичен съюз.

Арестувана е служителка на МВР, търгувала със служебна информация
Пореден арест на полицай е бил извършен преди ден. Така се спазва неписаната традиция всяка седмица от вътрешното министерство да съобщават как върви "разчистването на къщичката".
Арестувана е служителка от "Криминална полиция" в София, съобщиха от МВР във вторник.
Разкрито е било, че Станислава Петрова съхранява в служебния си компютър над 200 сканирани материала, които имат отношение към водени досъдебни производства и предварителни проверки.
Тя предавала информация на заинтересовани лица, срещу които са водени тези производства или ги е манипулирала с цел лична облага, добавят от МВР.
Петрова е оперативен работник от 2004 г., като до момента е сменяла няколко структурни звена в системата на МВР. Поддържала е висок стандарт на живот, неотговарящ на доходите й на държавен служител - притежава два апартамента, вила и мезонет, изтъкват от министерството. Петрова е задържана за 72 часа.


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

24-та среща на върха ЕС-Русия в Стокхолм
Европа иска гаранции, че спор Москва-Киев няма да доведе до нова газова криза
В шведската столица Стокхолм ще се състои 24-ата среща на върха Европейски съюз - Русия, предадоха световните агенции. За срещата още вчера в шведската столица пристигна руският президент Дмитрий Медведев. Това е първа визита на руски държавен глава в Швеция от 2001 г. досега.
Във вторник Медведев имаше работна среща с премиера на Швеция Фредрик Рейнфелд. Двамата обсъдиха въпроси, свързани с двустранното сътрудничество. На днешната среща на върха водещи теми ще бъдат енергийната сигурност и намеренията на Русия относно присъединяването й към Световната търговска организация.
Европа ще поиска от Русия гаранции, че евентуален спор между Москва и Киев относно плащането от украинска страна на руските доставки на природен газ, няма да доведе до нова газова криза, подобна на тази от началото на тази година, когато Русия прекрати газовите доставки през Украйна за Европа.
ЕС има намерение също така да прикани Русия да изясни намеренията си относно проекта си за членство в Световната търговска организация.
В навечерието на срещата на върха шведският външен министър Карл Билд припомни, че в речта си от миналата седмица, в която набеляза бъдещите насоки на руската политика, Медведев не спомена нищо за СТО. Според шведското председателство този пропуск означава нещо и Медведев ще бъде приканен да го разясни на европейските представители днес в Стокхолм, пише БТА.
През юни руският премиер Владимир Путин вся смут, като обяви, че Русия, Казахстан и Беларус ще кандидатстват в рамките на общ митнически съюз в СТО. СТО обаче тогава обяви, че подобна стъпка ще забави преговорите за членство. От тогава трите държави се отказаха от този план, но не и от целта си да влязат в СТО по едно и също време, припомня Франс прес.
Правозащитната организация Амнести интернешънъл пък призова ЕС да използва повода на срещата си на върха с Русия, за да изрази по най-твърд начин безпокойството си от убийствата на правозащитници в Русия.
В Швеция освен с европейските представители Медведев ще има среща и с краля на Швеция Карл Шестнайсети Густав. След срещата на върха Медведев ще отпътува за Словения, където ще гледа мач между националните отбори на Русия и Словения.

Няма коментари: