неделя, 1 ноември 2009 г.

НАЙ- ГОЛЕМИЯТ УСКОРИТЕЛ НА ЧАСТИЦИ В СВЕТА В ЦЕРН, който трябва да ни помогне да разкрием част от загадките на вселената, заработи НА 23 ОКТОМВРИ 2009

CERN Bulletin - AroundParticles се завръщат в LHC!

По миналата седмица (23-25 октомври) частици, отново влязоха в LHC след едногодишно прекъсване, след инцидента през септември 2008 година. Частиците са пътували из един сектор по посока на часовниковата стрелка и една обратно на часовниковата стрелка. ALICE и LHCb, двете експериментални места по част от линиите в гредата въпрос, е имало възможност да се наблюдават първите реакции на недвижими греди в машината. Първият лъч йони влизат точка 2 на LHC, точно преди детектор ALICE (23 октомври 2009 г.).


Снимка на първата машина - йонен сноп въвеждане, точка 2 на LHC, точно преди детектор ALICE (23 октомври 2009 г.).

В петък 23 октомври, първата греда йони влиза по посока на часовниковата стрелка в тръбата на LHC ( при предварителните тестове, на 25-26 септември т.г., е било включено инжектиране, за довеждане на лъчи йони през цялата верига на инжектиране чак до прага на LHC). Този път, за да се доведат йони, е било планирано влизане в LHC преди точка 2, което се е осъществило успешно, точно преди мястото където е инсталиран експеримента ALICE , и e билa дъмпингова преди точка 3. Тези тестове по поддръжка на машината, експертите извършват за проверка на функционирането на цялата верига на инжектиране и целия сектор (сектор 1-2) на LHC.

FridSeveral са под-детектори на експеримента ALICE и вече са включени и са видяли първата си греда. Това им помага да се синхронизират с часовника на LHC тръбата, която сканира входа на частиците връзки в машината. Способността на под-датчиците за измерване на частици е изключително висока - правят се до 400 000 посещения в Silicon Pixel Detector, както и множество промени в отговор на променящите се параметри на гредата, които също се изпитват.

В събота следобяд, първият лъч протони също е направил своя път през линията TI8 - трансфер до обратно на часовниковата стрелка в тръбата греда от йони на LHC. Протоните преминали през експеримента LHCb са дъмпингови точно преди точка 7.


Повечето от под LHCb-детекторите са изключени, за да се осигури безопасността на експеримента по време на тези деликатни операции. Само гредата и мониторния фон остават включени, и операторите са в състояние да проучат функционирането на тези системи, да научат за вида и степените при зададен план, и какво може да се очаква по време на нормална работа, както и как да ги съпоставят. В частност, този тип упражнения дават възможност да се възложи на софтуера греда за наблюдение (не като той разчита само на себе си, но и на уредите), които ще бъдат използвани за контрол на личните й данни, и което ще позволи на операторите да произведат безопасни и подходящи действия и мерки. Гвоздеят на програмата през седмицата е бил по смяна на магнита LHCb, с операторите, които могат да измерят влиянието му върху лъч LHC и да извършат коригиране на магнитните компенсатори около LHCb за привеждане на светлина обратно в космоса. Тази операция е била много успешна.

Инжекция тестовете и магнитното захранване на тестове са били извършени в седем от осемте сектора на LHC. Пет от секторите вече са във фаза 2, когато операторите постепенно увеличават тока до 2 Kamps, което позволява преминаване и ръководството на греди на около 1.2 TeV. Магнит захранването на тестове в последния сектор 3-4, ще започне през първата седмица на ноември. Освен това, квалификацията на новата система за защита “угаси” напредва добре, и трите сектора са били проверени. Всички измерени стойности отговарят на предвидените строгите стандарти .

След изключителна заетост през изминала седмица, операторите на машините и ALICE и LHCb отборите са много щастливи от установеното по отличното оборудване и експлоатацията му.

Източник http://cdsweb.cern.ch

Няма коментари: