неделя, 22 ноември 2009 г.

ЗА БЕЗЦЕННАТА ИСТИНА И ОЩЕ НЕЩО ...!

И така, уважаеми съграждани, измина още една събитийно-информационно-политическа и социално икономическа седмица за обществото ни.
През нея се случиха различни и разнообразни неща в живота ни.

Разбрахме например, че “СМЕЛИТЕ ДВИЖАТ ИСТОРИЯТА, А СТРАХЛИВЦИТЕ Я КРЕПЯТ!”;

установихме, че трудно се “гони от България призрака на комунизма”;
и “дамоклевия меч над главите на комунистите” продължава да виси;

че “най-апатичната и анти-политическа кампания в историята отиде към своя логичен край”сложен му от г-жа Фандъкова, която е и първата жена кмет на София;



разкри се кои са законспирираните фирми на БАН “БАН – Централна лаборатория по оптичен запис и обработка на информация (ЦЛОЗОИ) , Централна лаборатория по приложна физика – Пловдив (ЦЛПФ), Институт по електроника (ИЕ), Институт за правни науки (ИПН), Център по наукознание и история на науката (ЦНИН) чрез които “науката” ни директно се налива в обществения живот на страната ни, а миличкият Дянков оприличи мастите академици от там на „феодалните старци”, дето пък Първанката си ги защитава и е направо влюбен в тях; преповторихме си в какво се заключава “сполетялото ни добро” и колко”отвратителна е промяната, извършвана от отвратителни хора в отвратителната ни вече държава ...”; наясно сме, че и “политическият ни манталитет е част от... българския манталитет въобще, и че е време политиците ни да дадат “тон за промяна основно в това направление” иначе и народът ще е такъв,каквото вижда от тях...; че "Кризата вдига цената билетите и картите в София", а НСИ лъже като за световно и като циганин за статуса на редовите хора - докато българина преживява с минус 20 лева дневно, В СЪЩОТО ВРЕМЕ “ОНЕЗИ” 300-400 ХИЛЯДИ БОГАТАШИ В ДЪРЖАВАТА НИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СИ ФЪРКАТ С КОЛИТЕ ПО УЛИЦИТЕ И ЩЕ СИ СЕ КЕФЯТ ОСНОВАТЕЛНО ПОД ЗВУЦИТЕ НА ЧАЛГАТА НИ: “Я ОЩЕ ЕДИН УМРЯЛ СЕ ТЪРКАЛЯ ПО УЛИЦАТА”, ЩЕ СИ ХАПВАТ И ПИЙВАТ “НА ТУМБАК” ИЗ ЯВКИТЕ, КОИТО СА СИ РАЗПРЪСНАЛИ ИЗ ЦЯЛАТА НИ СТРАНА (РАЗНИ ХОТЕЛЧЕТА, РЕСТОРАНТЧЕТА И КАПАНЧЕТА) – НЕ ЧЕ И СЕГА НЕ ГО ПРАВЯТ СЪЩОТО; а плевенското дебилче Красьо направо си краси и системно и последователно си пълни политическите ни хроники; в същото време ЕС ни връща спрените пари за АЕЦ “Козлодуй”, но пък с тях ще ... “Строят малка ВЕЦ до Рилския манастир с пари за АЕЦ Козлодуй”; а в същото време в земеделските ни складове агротехника за 15 милиона евро залежава; ...; доц. Игнатов-новият министър на образованието пък ще чете учебниците от основното и средното ни образование “един по един”, за да схване, колко разбираеми са от днешните ученици те, какво да кажем за предишните поколения деца минали през апокалипсиса в родните ни училища...!; за да сигнем до погрешно опразнената сметка на Президента ни и олелията около този факт; Бойко пък понатупал приятеля на дъщеря си ... някога си; и как Дянков се “извинил за поредния си гаф на журналист”???; а Янето се бори като с вятърните мелници, дискретно внушавайки, че е време да си имаме нова конституция ... Ей такива ми ти разни работи са се случили по географската ни ширина през изминалата седмица, външните новини са важни, но те не се “ядат” както се казва и за момента ги слагам настрана.

ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТИЧКАТА НИ ОБАЧЕ, БЕ СЛОЖЕНА НА ВЪРХА ОТ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ, ЧРЕЗ ИЗЛЪЧЕНОТО НА 19.11.2009, И КОЯТО СЕ ЯВИ В РОЛЯТА НА ОСАКАТИТЕЛ НА БЪЛГАРЩИНАТА “ВЪОБЩЕ ИЗОБЩО”!


Същността, на предаваното шоу, самата телевизия си я е дефинирала – ЦИТАТ: ела, мини през детектора на лъжата, отговори честно на 21 въпроса и спечели ... (пари разбира се). Защо да ми трябва да си казвам истината и да печеля от това, се питам? Та, ако ние помежду си не общуваме въобще истински, за какво говорим изобщо! Ами ако детектора на лъжата не установи истината, поради погрешно зададен въпрос например, какво тогава се установява и случва? Може ли в живота си човек “донякъде” да живее истински, донякъде НЕ, и такъв акт да му се награждава? Все въпроси се сипят! За мен случващото се е повече от АБСУРД сред човешките взаимоотношения! Защото ако ти не си възпитан да казваш и живееш с истина в ежедневието си максимално последователно (тук дори самите норми са относителни за различните общества), тогава се намесва закона и става лошо! Просто не може, така с лека ръка, да се внушава или пренебрегва волевото действие на индивида над голяма група от хора, и те (индивида и зрителите) косвено да се приучват да живят В и ЧРЕЗ неправди, извращения и небивалици в битуването си, да бъдат най-малкото поощрявани или награждавани за съответните им действия! – ТОВА Е ЖЕСТОКА ПО РАЗМЕР И СЪЩНОСТ МЕДИЙНА МАНИПУЛАЦИЯ. За съжеление манталитет на Четвъртата власт навсякъде по света, и понеже сме в България, спокойно може да се каже, че става въпрос за УМИШЛЕНО ВНЕДРЯВАНЕ НА ПОРОЧЕН БЪЛГАРСКИ МАНТАЛИТЕТ сред днешното ни население.

На тази дата, в уреченото време, чрез излъченото си предаване “Цената на истината”, Нова Телевизия сама си се вкара в ХИПОТЕЗАТА, че като национална (макар и частна) медия ЗАБЛУЖДАВА обществото ни достатъчно много направо ЗА и ПО всичко случващо се в държавата ни. Прояви се като СКАНДАЛНА и НЕКОРЕКТНА медия към народа ни! Най-вече силно си пролича това в неглиже поведението й, точно по време на т.нар. “Лайв”, където квалитетно участваха социолози, адвокати и полиграфист, плюс “момчето Борислав”, водещия Съриванов, и разбира се операторския и помощен персонал на медията.

Т.е. НАГЛЕДНО и конкретно “телевизионерите” ни ДОКАЗАХА, че извършват чрез предаванията си манипулации и раздухване на клюки и интриги за пред публиката си, при това в гледаемо време, нещо с което се занимава и цялата ни манипулантска общност (преса, медии, социологически проучвания и политически дебати и т.н.), в дълъг период от време – т.е. ежедневно. Какво имам предвид?

ПЪРВО винаги ни се представят случайни извадки по битието и житието на отделни хора (граждани), които пък уж “доброволно” разказват съответните си скандални житейски истории, и ИЗБИРАТЕЛНО некоректно ни се вменява, че това е “някакво си” поведение на съществуване на общността ни въобще. Такива медийни “подобности” се случват непрекъснато и в новинарските им емисии също на Нова телевизия
ВТОРО – от излъченото на горната дата, се насложи впечатлението, че чрез неправомерно зададени умишлени въпроси или коментари,се търси определено сензация и очаквана гледаемост на тази телевизия - това безапелативно си пролича;
ТРЕТО абсолютно скандално и безпардонно, отново неправомерно над общността ни, се натрапват НЯКАКВИ и НЕЧИИ предположения по случващото се, в цялост на това предаване, като дори “за по-голяма достоверност” се разиграва във въпросното им шоу и “работа” с ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА.


ТОВА Е СКАНДАЛНИЯТ ВЪПРОС – предизвикал сълзи, погнуса и ... “медийно” съжеление! Но дали той е зададен правилно и защо майката не е вярвала на сина си, в шоуто се стигна да се търси и мнението на УКРАИНСКИ полиграфолог (човек който възможно безапелативно да прецени ВЕРНОСТТА на съответен отговор чрез разчитане на полиграмите), за да се установи до каква степен, детектора на лъжата КРЕИРА верни/НЕВЕРНИ отговори, и дали макар и в нищожен процент е възможно уреда все пак да сгреши.
Това, което чу цяла България бе – че при неправилен и неточно зададен въпрос, съвсем естествено е полиграфичния детектор да СГРЕШИ (обяснението на украинеца). Неговият опит сочил, че това което е отговорил Борко ... – е лъжа, а защо е лъжа може твърде много да се говори, коментира и спори ..., което не е предмет и не може да бъде такъв обаче в едно телевизионно шоу, но вероятно само в НТ се случват такива нещица!!! След това сериозно поуточни, че в случая на Борко – ИЛИ ПОГРЕШНО Е БИЛ ЗАДАДЕН ВЪПРОСА, или той откровено лъже и това не е отчетено правилно, или попада в процента “излъгали детектора на лъжата” (нещо което също изисква познания и тренираност!), поради и което и предстой следващата седмица да се уточни, чрез личното участие на украйнския полиграфолог в шоуто, за което самата НТ го покани “на часа”! Прави ли впечатление колко “или-та” се появяват, прави ли впечатление, че човешката душа не е възможно, поне за сега, да бъде “разгадавана и осъзнавана” чрез машинка например – та тя е съвкупност и обусловеност от милиардна човешка еволюция, та тя освен че е хилядолетен прагматизъм, е и насложила се емоционалност в епохалното й усъвършенстване, и никакво предаване, най-малкото шоу, няма да бъде достатъчно обяснително, разяснително и полезно в подобен случай за разкриване същността на случило се или случващо се събитие, то просто винаги ще се явява относителност при осмислянето, поради което и обществата са си изградили норми на съществуване, на поведение, на развитие и т.н. В крайна сметка “препъни камъчето” в изнесената тема, в това шоу, след това което видяхме и чухме изобщо, това което усещаме и разпознаваме въобще, се оказва, и е повече от богата и разнообразна гама от компилация на усещания, емоции, информираност и съответно представена ни информация от НЯКОГО си, за НЕЩО си, между което обаче “съвсем между другото”се развива или минава живота на съответен човек.
От една страна налице се явява човешкият фактор при задаване на въпроса (в предаването или изобщо) – напр.майката пита детето, следовател разпитва свидетел или заподозрян, съдия пита обвинения, все естествени положения в битуването ни, АМА от ТОВА КАК въпросите и отговорите СА ЗАДАДЕНИ, ВЪЗПРИЕТИ, ОТГОВОРЕНИ ИЛИ ИНТЕРПРЕТИРАНИ ОТ СЪОТВЕТНИТЕ се оказва, че ВСИЧКО Е ОТНОСИТЕЛНО и най-малкото подлежи на поощряване, подценяване ... или заплащане! А от друга страна остава теоритичното и практичното възприемане на отговор.

В същото време,абсолютно видимо и закономерно се наблюдава, че текущият разполагаем личен обем от същност и преживявания на съответния човек – този, който е поставен на стола на истината, е в естествена и функционална зависимост от живота, който обследвания индивид е водил и води, и това не е ново в междуличностните отношения, и изобщо във времето при еволюлиирането на човечеството. Но дали качеството при едностранното разкриване на съответната житейска истина (а тук е намесен и детектора за установяване на лъжата , освен въпросите на водещия, които предварително са съгласувани с редакторския и ръководния екип н медията) е в достатъчна функция, та да предизвика морално, законно отсъждане, установяване, заклеймяване на негативи или позитиви в обществото ни или друго (основно това се излъчва като послания) се явява много, много спорен ФАКТ.
Всичко в предаването се оказва един БУЛАМАЧ от полвинчата достовернност, надприказване, ползване на специални интелектуални ресурси, само и само, зрителя да се ошашави, забаламоса да гледа прокламираните им НЕИСТИНИ, и те впоследствие да се внушават и разпространяват като АМПЛОА на съвременния българин в общността ни.
Предвид горното, МЕДИИРАНЕТО им сред обществото ни, се оказва вредно и НЕВЕРНО за същината на бита и манталитета на населението ни, и което създава сред заобикалящите ни държави впечатлението, че БЪЛГАРИНЪТ е див, нецивилизован, непросветен, жесток и глуповат човек, а-бе някакъв си “бай ...” там, при това в началото на 21 век, което моля, моля съвсем не е истината ЗА СЪЩНОСТТА НА НАРОДА МИ!

Предвид случилото се в последното (цитираното) предаване със сигурност може да се каже, че тази телевизия (в ролята на национална медия) сама си се е самонарочила за НЕПОВТОРИМ МЕДИАТОР сред българската общност. Самата й медийна политика е вредна, неистинска и вредна, защото системно и постъпателно внедрява сред населението ни така наречения емоционален, духовен и информационен стрес. Предаванията й, освен че са свързани с манипулации, са и обидни за нацията и държавата ни, защото в тях се действа чрез слухови и зрителни измами, формиращи в обществото ни неверни и изнервящи го казуси и емоции, които напрактика го отклоняват от ДНЕВНИЯ МУ РЕД, в разсъждението му за бита и насъщния му.

Цялата тази КОРИСТ на Нова Телевизия, а тя сама си я показва и излъчва, поставя под въпрос визията на един народ, който не заслужава такава съдба и представяне пред света, но поставя под силно съмнение и необходимостта от такива медии въобще. Не е коректно да се извършват неверни медийни внушения за действителността в страната ни, защото това “бие” по имиджа на народа ни, и най-вече е срещу душевността и духовността на българина днес, защото ИСТИНАТА Е БЕЗЦЕННА, и нито една телевизия НЕ МОЖЕ да си позволи да й слага ЦЕНА както и падне, което корумпира по един или друг начин както участниците, така и зрителите.

Нели Кирилова

Няма коментари: