петък, 6 ноември 2009 г.

ОБЩИНСКИТЕ НИ СЪВЕТНИЦИ ТРОПАТ С КРАЧЕТА И СКАНДИРАТ : БИЛЕТЧЕ, ЛЕВЧЕ!

БАРОЗО ЗОВЕ УКРАЙНА ДА СИ ПЛАЩА ГАЗА, ЗАЩОТО И КРАНЧЕТАТА НА ЕВРОПА ПАК В НАЙ-СТУДЕНОТО ... ЩЕ СПРАТ? ЧЕШКИТЕ ДЕСНИ ЕКСТРЕМИСТИ ПЛАНИРАТ НАПАДЕНИЯ НАД ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ. ХА, А ХИТЛЕР БИЛ – ФУТБОЛЕН ТРЕНЬОР?

ПО ГЛАСЪТ НА РУСИЯ

Неясни изказвания на външния министър на Полша

Изказванията на министъра на външните работи на Полша за необходимост да бъде поканена американска армия на територията на тази страна за „защита от руска агресия” са неразбираеми, заяви постоянният представител на Русия при НАТО Дмитрий Рогозин. Изказвайки се в Берлин той заяви, че не е състояние да разбере, как подобни изказвания могат да звучат от министъра, който преди месец заявяваше, че задача на западната общност е включването на Русия в западните работи и покана на Русия за включване в НАТО.

„Голямата двайсетица” се готви да премине към посткризисна икономическа политика
Новият дневен ред, предизвикан от набелязалият се изход от кризата, ще бъде обсъден на двудневната среща на министрите на финансите и ръководителите на централните банки на „голямата двайсетица”, която се открива в шотландския град Сент-Ендрюс. Тази среща е третата подред и не е свързана с подготовката за поредната среща на „двайсетицата” и трябва да анализира резултатите от сложната година на борба със световната финансова криза. Очаква се, че по резултатите ще бъде подписано комюнике за начало на изход от кризата, съобщи пред журналисти източник от руската делегация.

Русия се въздържа при гласуването по резолюции на Общото събрание на ООН
Русия се въздържа при гласуването по резолюции на Общото събрание на ООН по доклада на Голдстоун за военните престъпления в Газа. Москва смята, че предаването на документите в Съвета за сигурност усложнява процеса на възстановяване на условията за мащабно уреждане в Близкия изток, заяви постоянният представител на Русия при ООН Виталий Чуркин, разяснявайки мотивите на гласуването. Въпреки това, документът беше приет с мнозинство от гласовете с искане към Израел и Палестина да проведат вътрешно разследване на фактите на военни престъпления, извършени по време на войната в Газа миналогодишната зима.

Русия смята за важно да бъдат реанимирани системните усилия на ОССЕ
Русия смята за важно да бъдат реанимирани системните усилия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа/ОССЕ/ по въпросите на военно-политическата безопасност, заяви руският постоянен представител при организацията Анвар Азимов на състоялото се поредно заседание на Постоянния съвет на ОССЕ. Той отбеляза, че е необходим обективен анализ на действащите във военно-политическата сфера норми и документи за уточняване на тяхното съответствие на съвременните реалности. Според Азимов, руската страна разчита на по-нататъшно обективно разглеждане на инициативите на президента на Русия, засягащи разработването на Договора за европейска сигурност с включването на всички основни структури на Евро-Атлантическите и Евро-Азиатските региони.

Еврокомисията призовава Украйна да си плаща за газа
Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозо призова президента на Украйна Виктор Юшченко да предприеме мерки за избягване на протакане с плащането за руския газ, предава Ройтерс с позоваване на представител на Еврокомисията. Украйна е несамо купувач, но и транзитьор на руски газ за Европа. „Жозе Мануел Барозо посочи абсолютната необходимост да няма блокиране в украинската система за разплащания за доставките на газ от Русия” – каза той.

МААЕ поиска от Иран да предостави обяснения
Международната агенция по атомна енергия/МААЕ/ поиска от Иран да предостави обяснения по съществуващи свидетелства, че ирански учени работят над създаване на ядрена бойна глава последно поколение, съобщава английския вестник „Гардиън”. Позовавайки се на по-рано непубликувани данни на МААЕ, изданието пише, че ирански учени са могли за изпробват взривоопасни компоненти, използвани в технология, известна като „двуопорен вътрешен взрив”. Благодарение на тази технология, забранена в САЩ и Англия, могат да бъдат създадени по-прости бойни глави с малък размер. Както пише изданието, МААЕ получила информация от съобщения на западни разузнавателни служби.


ПО МЕДИЯПУЛ.БГ

Чешки десни екстремисти планирали нападения срещу електроцентрали
Чешка екстремистка групировка, наречена "Бяло правосъдие", подготвяла терористични атаки срещу електроцентрали, съобщава АФП, цитирайки публикация в чешкия ежедневник "Днес".
Групировката планирала и отвличания на хора, които смятала за "идеологически врагове", сред които "високопоставени евреи".
Полицията съобщи, че преди половин месец са задържани 12 души, които са заподозрени, че са свързани с "Бяло правосъдие". Говорител на полицията обаче отказа да коментира публикуваната от в. "Днес" информация, като посочи, че разследването все още не е приключило.
Вестникът цитира изказване на предполагаемия лидер на групировката Лукаш Седлачек, военен по професия, който е сред задържаните от полицията заподозрени. По думите му "Бяло правосъдие" се стреми към промяна на държавния ред.
"Чехия е демокрация, а ние сме десни екстремисти", посочва Седлачек пред изданието, цитирано от БТА.
Според вестника структурата на групировката напомня тази на германската крайнолява терористична организация "Червена армия", поела отговорност за 34 убийства преди да се саморазпусне през 1998 г., посочва още АФП.

Бивш шеф на полицията в Ню Йорк се призна за корумпиран
Бившият ръководител на полицията в Ню Йорк Бърнард Керик се призна за виновен по обвинения в корупция и измама, съобщи в петък АФП. 54-годишният Керик бе начело на нюйоркската полиция при управлението на кмета Рудолф Джулиани (1994 – 2001 година).
Според обвиненията на прокуратурата той е приел рушвет на стойност 165 000 долара под формата на ремонт на апартамент, на който той бил собственик, от фирма, заподозряна във връзки с мафията.
В замяна фирмата получила изгоден договор с общинските власти. През 2008 година Керик пледира невинен, поради което рискуваше да получи присъда до 61 години затвор.
Признавайки се за виновен, той може да бъде осъден на по-малко от три години затвор. Очаква се съдът да произнесе присъдата на 18 февруари 2010 година.

Магистратите оцениха като недостатъчни средствата за съдебната система
Средствата за издръжка на съдебната система са недостатъчни, констатираха в четвъртък министърът на правосъдието Маргарита Попова, представителят на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Колев и зам.-главният прокурор Валери Първанов. Това стана по време на обсъждането на бюджета на правосъдието в рамките на държавния бюджет за следващата година в правната комисия в парламента.
Според министър Попова много малко са средствата за издръжка на затворите, за правната помощ и за инвестиционната политика. По думите й за храна в затворите не достигат 8 млн. лева, а за горива - 9 млн. лева. Ще се затрудни дейността на правната помощ и на служебната защита, отбеляза още тя. Попова допълни, че засега работят добре с Министерството на финансите и се надяват да изчистят тези проблеми.
Министърът посочи, че трябва да се мисли и за строеж на нов затвор, защото се очаква през следващата година да бъде прието решение на Европейската комисия осъдените лица в страна-член на ЕС да излежават присъдите в родината си. Това означава, че много хора ще бъдат върнати в държавата, каза Попова, но не уточни броя им.
Иван Колев посочи, че разходната част на бюджета е много намалена, а приходната - е повишена. Той отбеляза, че за да се изпълнят прогнозните приходи от 95 милиона лева, трябва да се увеличат някои от таксите в системата.
Колев и Първанов повдигнаха въпроса за кадровата политика в съдебната система. Колев каза, че ще се стигне до спиране на назначаването на младши съдии и прокурори. Валери Първанов посочи, че вакантните места само в прокуратурата са 360.
Правната комисия подкрепи предложения от Министерския съвет бюджет за съдебната система и отхвърли проекта на Висшия съдебен съвет.
Председателят на правната комисия Искра Фидосова представи разликите между двете предложения – на Министерския съвет и на ВСС. По отношение на приходната част разликата е около 20 милиона, каза тя и допълни, че ВСС предлага 75 млн. лв., а правителството – 95.8 млн. лв.
По отношение на разходната част разликата е 152 млн. лв. ВСС е поискал 540 млн. лв., а Министерският съвет предлага 387 млн. лв., каза Фидосова. ВСС настоява за 39.7 млн. лв. за капиталовите разходи, а правителството предлага 2.4 млн. лева.

Военен съд освободи полицай, обявен за автокрадец
Софийският военен съд остави без мярка за неотклонение полицая от Четвърто РПУ Дешо Йорданов. Съдът смята, че няма данни той да е съпричастен към престъплението, в което го обвиняват, съобщи защитникът на полицая Розалина Апостолова.
Обвиняемият, заедно с колегата си Методи Александров, бе задържан през нощта на 2 срещу 3 ноември при полицейска операция на бул. "Витоша" в столицата. Заедно с тях бяха арестувани Асен Колев и военният сержант Мирослав Веселинов.
Задържането им и подробности за престъпната им дейност бяха шумно обявени преди два дни от градския прокурор Николй Кокинов и вътрешният министър Цветан Цветанов. Според прокуратурата, четиримата са участвали в организирана престъпна група за кражба на автомобили. А вътрешният министър бе убеден, че участниците в групата ще получат бързи присъди.
По-рано в четвъртък Софийският военен съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на служителя на Министерството на отбраната сержант Мирослав Веселинов и на Асен Колев, с прякор Хастара.
Полицията издирва за участие в групата и Павлин Петров, с прякор Пери.

България осъдена в Страсбург заради недосегаемост на главния прокурор
Убийството на Николай Колев не е разследвано обективно и ефективно
Светла Бъчварова
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) произнесе в четвъртък поредна присъда срещу България, в която обаче за пръв път недвусмислено се признава , че страната ни има проблем с недосегаемостта на главния прокурор. Това от своя страна изкривява разследването и обективността при воденето на делата.
ЕСПЧ се произнесе по дело, заведено в края на 2001 г. от прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Никола Колев, а след неговото убийство в края на декември 2002 г. продължено и допълнено от вдовицата и двете му деца.
Разстрелът на Колев, станал близо до дома му в София, остава седем години неразкрит.
Съдът присъди на наследниците на Колев 30 хиляди евро за нематериални щети и над 5 хил. евро съдебни такси, които българската държава трябва да плати.
Жалбата на Никола Колев е, че след като е арестуван, не е изправен пред съд бързо, държан е в ареста незаконно и продължително. След това вдовицата и децата му допълват жалбата, че провежданото разследване за убийството не е нито независимо, нито ефективно, тъй като е било под контрола на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.
Присъдата и анализът на ЕСПЧ по нея
Съдът се произнесе в полза на всички искове на Колев и наследниците му, а освен това постанови, че смъртта му е била необективно и неефективно разследвана.
Колев, който бе сред най-приближените на Филчев, но след това враждата им прерасна в публичен конфликт, бе първият, който заговори публично, че обвинител №1 преследва с всички средства неудобните му хора и че най-вероятно има психически проблеми. Срещу Колев бяха образувани няколко наказателни производства и той съобщи пред медиите, че очаква да бъде арестуван за незаконно притежаване на наркотици, които ще му бъдат подхвърлени. Малко по-късно се случи точно това и висшият прокурор бе държан три месеца в ареста независимо от имунитета си.
През ноември 2002 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) вече разполага с публични обвинения от страна на политици, магистрати и граждани за това, че Филчев злоупотребява с власт. Главният прокурор е поканен да подаде оставка, но той отказва.
Колев предупреждава многократно, че го грози смърт и действително е застрелян от упор на 29 декември 2002 г. Разследването започва веднага, но окончателно е спряно през септември 2008 г.
Недосегаемостта на главния прокурор
Според съда в Страсбург българското правораздаване не е взело предвид всички сигнали и оплаквания за това, че в убийството може да е намесен главният прокурор.
След смъртта на Колев много свидетели изтъкват данни, че главният прокурор и лица от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) стоят зад убийството (тогавашният шеф на СОБТ Филко Славов и баретата Алексей Петров). Следствието е спирано нееднократно, за последен път през септември 2008 г., поради невъзможност да се открие извършителят.
Съдът в Страсбург отбелязва, че следствените власти са имали солидни доказателства за съществуващия сериозен конфликт между Колев и Филчев. Те са знаели и за незаконните действия срещу Колев -уволнението му, ареста и задържането му, предявяването на необосновани обвинения срещу него и неговото семейство, както и множеството данни, че всички тези незаконни действия са предприети по нареждане на главния прокурор.
Съдът отбелязва също, че до септември 2003 г. българската конституция не е позволявала да се повдигне обвинение срещу главния прокурор против неговата воля. Въпреки че законодателството е било променено, на практика нито един български прокурор не би повдигнал обвинение срещу него, както е признало и самото българско правителство, констатира ЕСПЧ.
Съдът припомня, че ситуацията с безконтролността на българския главен прокурор е била многократно критикувана.
ЕСПЧ счита за изключително съществен факта, че правителството не е съобщило да е било предприето разследване по нито едно от многобройните публични обвинения относно твърдени незаконни действия на главния прокурор.
ЕСПЧ приема, че след като разследването на убийството на Никола Колев се е намирало практически под контрола на главния прокурор до изтичането на неговия мандат през 2006 г., а дотогава и след това не е разследвано предположението, че той е замесен, означава, че никакви съществени следствени действия не са били предприети и разследването не е било независимо и ефективно.
Последиците
Според адвокат Йонко Грозев решението на ЕСПЧ по делото "Колев и наследници" е изключително важно и трябва да има последици в България. Наложителни са промени в нормативната база, които да осигурят воденето на независимо разследване, както и преразглеждане на статута на недосегаемост на главния прокурор, която на практика продължава и до днес.
Адвокат Грозев смята, че вследствие на решението може да бъде възобновено разследването за смъртта на Колев, макар че това ще е трудно, след като от убийството са минали седем години.
Грозев напомни, че много спечелени срещу България дела са довели до законови промени, подобрили правораздаването. Той напомни една от важните поправки, направени след присъда срещу страната през 1999 г. Тогава в НПК бе записано, че задържане до 72 часа се извършва с прокурорска заповед, а за по-дълъг срок – от съда. Дотогава санкцията за задържане е била на прокуратурата.

Полша иска американски войски като щит срещу руска агресия
САЩ трябва да изпълнят съюзническите си задължения и да изпратят свои войски в Полша за защита от възможна агресия от страна на Русия. Това поиска полският министър на външните работи Радослав Сикорски в изказване във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания, цитирано от осведомителните агенции. По думите му съвместното руско-беларуско учение "Запад 2009" е показало агресивността на плановете на Москва и затова е необходимо засилване на американското военно присъствие в Централна и Източна Европа.
"Нашето желание е в нашата страна да бъдат разположени американски войски като щит срещу руска агресия", обяви полският външен министър.
"Ние сме погранична страна на НАТО и знаем какво означава това", каза Сикорски и попита: "Ако имате от едната страна 900 танка, а от другата - шест войници, ще бъдете ли спокойни?".
Според министъра свидетелство за агресивните намерения на Москва са проведените през септември съвместни учения с Беларус, в които участваха 13 хиляди военнослужещи и стотици танкове. По време на ученията за първи път бе изпробвана координация между противовъздушните отбрани, за чието абединение двете страни се договориха през пролетта.
За Варшава обаче най-обезпокоителни бяха условното изстрелване на ядрени ракети и маневрите, наподобяващи десантна операция на полското крайбрежие. За това, че ученията са включвали отработването именно на такива задачи, писа полският вестник "Впрост". Въпреки че ученията официално бяха назовани "отбранителни", много, включени в тях операции, са имали еднозначно настъпателен характер, смятат в полската столица.
Радослав Сикорски отбеляза, че Русия така и не е определила своите външнополитически приоритети, което не може да не тревожи нейните съседи. По думите му в полското външно министерство и досега не знаят що за "послание" е изпратила Русия на света, като е организирала на границите на НАТО най-мащабните военни маневри за цялата постсъветска история. Това според министъра кара западните съседи на Русия да се замислят за превъоръжаване.
Посещението на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън в Полша и Чехия миналия месец бе добре дошло, но военните ресурси ще са по-убедителни от думите, заяви Шикорски.
"Ако все още можете да си го позволите, имаме нужда от стратегически уверения", заяви полският външен министър във Вашингтон.
Той припомни, че, когато Полша бе приета в НАТО преди 10 години, Русия получи уверения, че в региона няма да бъдат разполагани значителни натовски сили. "Тогава обаче никой не е казвал, че никога и никакви сили няма да бъдат разполагани. Затова и смятам, че това е нещо, което трябва да се свърши", заяви Сикорски.
Неотдавна президентът на САЩ Барак Обама реши да анулира плановете на предишната администрация за разполагане на елементи от американски противоракетен щит в Полша и Чехия, което изненада неприятно ръководствата на двете страни. Полски официални лица заявиха, че Полша ще участва в новия вариант на системата, който предвижда разполагане на ракети прехващачи на бойни кораби и едва тогава в сухопътни бази.
По време на същия форум във Вашингтон помощник-държавният секретар на САЩ Филип Гордън заяви, че САЩ смятат Централна и Източна Европа за основна част от алианса, но добави, че успокоенията за региона не са само, нито главно, военен въпрос.



ПО Е-ТРУД.ТК

Гардове биха върховен магистрат заради Мими Бербатова
Синовете на декана на Правния факултет в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и съветник на бившия премиер Сергей Станишев - професор Тенчо Колев, бяха бити от гардове на ресторантьорския бос Петър Лашов в Благоевград, съобщава в „Струма.
Преди това синовете на проф. Колев, единият от който е съдия във Върховния съд, бяха изхвърлени от популярното благоевградско заведение “Най-клуб” след скандал със снахата на звездата на “Манчестър Юнайтед” Димитър Бербатов - Мими, която е женена за по-малкия му брат Асен. Инцидентът станал в края на миналата седмица, когато малко след полунощ синовете на професор Тенчо Колев - Николай и Васил, единият от които е съдия във Върховен съд, влезли в заведението, собственост на известния ресторантьор Петър Лашов, охранявано от фирма “Аркус” и седнали на бара, за да изпият по едно питие. В това време Мими Бербатова била на бара и решила, че двамата млади мъже й пречат с присъствието и гласно заявила да напуснат бара.
На недоумението на братята капризната млада дама реагирала агресивно и повикала гардовете на охранителна фирма “Аркус”. Двамата охранители, без да проверят какъв е случаят, грубо изнесли навън пред очите на посетителите синовете на премиерския съветник, ругаейки ги. Младежите се опитали да обяснят какво се е случило, но гардовете на “Аркус” не ги чули и ги “отупали”. Това наложило намесата на полицията, която била повикана от синовете на професора. За броени минути пристигнали два патрулни автомобила на Първо полицейско управление в областния център, които били наблизо, и скандалът бил прекратен. Участниците в него са закарани в полицията и са им снети обяснения. В Благоевград се говори, че двамата синове на Тенчо Колев са били бити от гардовете, като още е в процес на изясняване от полицията, която трети ден разпитва свидетели. Проверяват се и охранителните камери. Според очевидци гардовете се държали изключително агресивно. По братята обаче видими следи от насилие няма.

Блъсков се точи за шеф на СБЖ и „София прес“
Издателят на в. „Поглед“ Петьо Блъсков ще се кандидатира за шеф на Съюза на българските журналисти. Новината обиколи мигновено гилдията и първоначално бе възприемана като зле измислен виц. Впоследствие обаче стана ясно, че настоящият член на Управителния съвет на организацията и наемател на два нейни туристически обекта /във Варна и Банкя/ Блъсков си е наумил да я оглави. Идеята му била по този начин безпроблемно да се разпорежда с имуществото, за което в момента плаща наем. Ако бъде избран за председател, той автоматично ще влезе в ръководството на агенция „София прес“, която все още има апетитни имоти.
Кандидатурата на Петьо Блъсков ще бъде издигната на Общото събрание на организацията, което ще се проведе на 12 декември тази година. За да не бъде обвинен в „мошеничество и користни цели“, той спешно е внесъл в касата една част от последната си за годината вноска от наема за хотела край Варна. Цялата сума трябваше да издължи до юни. Сегашният председател Милен Вълков смята да се кандидатира за трети мандат. Има вероятност да се появят и други потенциални кандидати. Сега е ред новият председател на СБЖ да участва успоредно и в ръководството на Агенция “София прес”.
Петьо Блъсков е вестникарят, който отдавна е определян като символ на продажната журналистика. Именно той докара в България сегашния монополист сред т.нар. „сериозни медии“ ВАЦ, издаващ вестниците „Труд“ и „24 часа“. Отново той „вкара“ ДПС в медиите, след като преди 3 г. продаде на турски мюрета вестниците си „Монитор“, „Телеграф“ и Политика“. До продажбата се стигна, след като води 2-годишна кампания срещу депесарите чрез ресорните журналисти, за да ги склони да го купят. Три години по-късно Ахмед Доган вече контролира 7 вестника, едно списание, 3 телевизии и един информационен сайт. Медийната експанзия, финансирана официално от една от двете банки на движението, продължава заради икономическата криза и рязкото свиване на рекламните бюджети.



ПО АКТУАЛНО.КОМ

Грипна ваканция във всички столични училища
Днес трябва да бъде обявена грипна ваканция във всички столични училища. Прогнозата направи в парламента министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.
Той запозна депутатите с епидемичната обстановка в страната.
Решението вероятно ще бъде взето на днешното заседание на Регионалния пандемичен комитет в София, тъй като заболеваемостта се покачва. До момента са затворени 48 софийски училища.
В национален план заболеваемостта от респираторни заболявания вече надхвърля 100 хиляди и нараства, но засега не е достигнат епидемичният праг от 200 болни на 10 хиляди души население. Здравният министър Божидар Нанев съобщи, че при лабораторни проби е установено, че циркулиращият вирус в страната е A /H1N1/.
Билетчето в София отново става 70 стотинки
Билетът за столичния градски транспорт отново може да стане 70 стотинки. Причината е, че Административният съд отмени решението на Столичния общински съвет, с което цената на билета бе повишена на 1 лев, предаде АСН.
Делото срещу общината бе заведено от Борис Цветков, секретар на Дискусионен клуб за социална местна политика. Решението на съда може да влезе в сила след 14 дни от датата на получаването му в общината. Ако съветниците не обжалват, ще са принудени на върнат старата цена на билета.
Столичният общински съвет ще обжалва, категорични бяха съветниците.
Оттам поясниха, че съдът е отменил текст в старата наредба за превоз на пътници, а междувременно е приет нов документ. Това стана в средата на миналата година, когато в нея бе записано и въвеждането на електронното таксуване.


ПО ДНЕС.БГ

Виж ти – Хитлер стана футболен треньор
Един на всеки 20 британски ученици е убеден, че Адолф Хитлер е немски... треньор по футбол.
Също толкова деца мислят, че "Холокост" са празненствата по повод края на Втората световна война.
Това показват резултати от проведено наскоро проучване сред учениците в Обединеното кралство, информира британският "Сън".
Шокиращото незнание на учениците продължава с твърдението на всеки шести, според когото лагерът на смъртта "Аушвиц" е просто... тематичен парк.
"Децата са бъдещето на тази страна. Изключително важно е да им помогнем да научат повече неща за историята", обяви майор Джим Пентон, един от организаторите на проучването.
За целта се предвиждат бъдещи срещи на учениците с ветерани от Втората световна война, които да разкажат своите спомени на невръстните деца.

4 българи арестувани за фалшиви CD-та след щурма в Москва
Четирима български граждани са арестувани след акцията на руското Управление за борба с икономическите престъпления на територията на Българския промишлен център в Москва, съобщи БНР.
Задържаните са Николай Николов, Костадин Костов, Красимир Велчев и Симеон Борисов.
И на четиримата са отнети мобилните телефони и не им е предоставена адвокатска защита.
Засега няма информация какви мерки е предприело българското посолство за осигуряване на защитата на българските граждани.
В четвъртък сутринта спецчасти нахлуха на територията на Центъра на промишлеността в Русия .
Те са представили наказателно постановление за проверка на търговското представителство на фирмата „Милениум – 2001” ООД, с обвинение за производство и продажба на пиратски дискове.
Претърсвани били само офисите и жилищата им в Центъра на промишлеността, но няма данни руските служби да са проверявали както фабриката, така и офисите и жилищата на фирмата, които се намират в търговското представителство, разположено в непосредствена близост до българското посолство в Москва на ул. "Мосфилмская".
Компанията има завод за производство на компактдискове в Зеленоград, на около 30 км от летище "Шереметиево".

Пак Красьо. След чалгата идва щангата
След като плевенски магистрат оправда разговорите си с Красьо покрай чалгата и песните, които жена му пишела за гаджето на бизнесмена – Магда, сега наред е ново загадъчно и също толкова абсурдно обяснение, отново на магистрат от Плевен:
"Познанството ми с Красимир Георгиев е лично, от фитнес залата, в която се оказа, че тренираме и двамата. Памагали сме си за тежестите на щангата", обясни съдия Димитър Кирилов от Районния съд в Плевен.
Той попадна в новия списък на ВСС с пет имена на магистрати, бъбрили си с кадровика на съдебната система Красьо Черния.
Що се отнася до кандидатурата му за председател на Окръжния съд в Плевен, магистратът каза:
"От момента, в който познавам Краси, законът за съдебната власт предвиждаше изискуем стаж за председател на Районен съд 10 години, а аз направих 9 магистратски години на 18 септември тази година. Оттук следва, че не е имало как, дори и Краси да ми помогне, да стана председател на Районния съд, защото нямам стаж", обяви той пред Дарик радио.
Съдия Димитър Кирилов уточни, че е прекъснал всякакви контакти с Красьо Черния в края на април месец тази година, а общата продължителност на водените 21 разговори между тях е около 3 минути.

Кърджалийското "Водно огледало" гълта още 11 млн. лв.
С 11 млн. лв. по-скъпо ще се окаже водното огледало в Кърджали, след като полицейска проверка е установила, че парите за обезщетение на собствениците на земи около обекта не са изплатени.
Така стойността на водното съоръжение набъбва на 88 млн. лв. През 2004 г. проектът се изчисляваше на едва 9 млн. лева.
В материалите от проверката, които са в окръжната прокуратура от септември, има констатирани още редица нарушения.
Например завишени цени на строителните материали, дублиране на обществените поръчки за почистване коритото на река Арда, подписването на няколко анекса за доставка и монтиране на язово съоръжение, съобщи шефът на ОД на МВР в Кърджали Тодор Терзиев.
Според него вече е изтекъл едномесечният срок, в който обвинителите е трябвало да се произнесат по случая.
Той обаче допусна, че парите няма да бъдат изплатени.
"Това е проектът, който направи впечатление с особено високата си цена, трябва да се установи дали това финансиране е било целесъобразно за момента", уточни полицейският директор.
Именно заради бездействието по отношение на мегапроекта „Водно огледало” предишният шеф на Областната дирекция на МВР комисар Стефан Ангелов бе свален от поста му на 4 септември т.г.
"Водното огледало" беше открито с тържества и речи дни преди парламентарния вот, на 27 юни т.г. и беше един от гвоздеите в предизборния маратон на БСП.

Като са изяли блажното, това е останало!
Премиерът Бойко Борисов отново захапа опозицията в лицето на БСП за критиките й към постния Бюджет 2010.
"За всички е ясно, че парите в държавата вече са похарчени и няма повече. Цинично е да се твърди след това, че пицата или бюджетът е постен. Като са изяли блажното, това е останало. На базата на него се опитваме да просъществуваме", допълни още той.
"Няма човек в България, който да си мисли, че аз някъде ги закътвам", категоричен бе премиерът за парите в бюджета за догодина.
Борисов припомни, че е присъствал на кръгла маса за бъдещето на ДАНС и по думите му там са присъствали депутати от всички политически партии и е станал истински обществен дебат за бъдещето на агенцията.
Той зададе риторично въпроса: "Как беше създадена ДАНС?”. И веднага след това я определи като "любимото дете на Станишев".
"И какви бели направи това дете – цял свят видя и ни се смее", каза още Бойко Борисов.


НАЗАЕМ ОТ ПОЛИТБЛОГЕР

БЕЗ ДЪРЖАВЕН РЕГУЛАТОР СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКАТА ЩЕ БОКСУВА.

СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА = СЕБЕСТОЙНОСТ НА ИНВЕСТИЦИЯТА / ПРОДУКТА, УСЛУГАТА/ + Х % ПЕЧАЛБА . СТРАХЪТ- СПАСЯВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИЯ . ПАНИКАТА; ТОВА Е УРАВНЕНИЕТО ЗА КРИЗАТА В СВЕТА, КОЕТО ЧАКА РЕШЕНИЕ!....... ЗА ДА БЪДЕ РЕШЕНО ТО, МОЛЯ ВИ, ЗАБРАВЕТЕ ЗА ВСИЧКИ ИКОНОМИЧЕСКИ ТЕОРИИ И МОДЕЛИ! ТЕ СА ИСТОРИЯ! НУЖЕН Е НОВ ПОДХОД, НОВ МОДЕЛ! НА ИКОНОМИКАТА И ПРЕДСТОИ ДА БЪДЕ БЕЗ ЦИКЛИЧНОСТ И КРИЗИ...... ЗА ДА СТАНЕ ТОВА Е НУЖНО ДЪРЖАВЕН РЕГУЛАТОР ВЪРХУ ПЕЧАЛБАТА ПРОКАРАН, ЧРЕЗ ЗАКОН В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. ТОВА СЛЕДВА ДА БЪДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ, КАТО НАРЕД С ЦЕНАТА НА ПРЕДЛАГАНЕ НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ ДА СЕ ПОСТАВЯ И ЦЕНАТА НА ПРИДОБИВАНЕ ИМ..... АЗ ДОБРОВОЛНО ПОСТАВЯМ НАЧАЛОТО НА ТОЗИ ПРОЦЕС, ЧРЕЗ МОЯТА ТЪРГОВСКА ФИРМА И ОБЯВЯВАМ, ЧЕ НАДЦЕНКИТЕ НА ВСИЧКИ СТОКИ, КОИТО ПРЕДЛАГАМ ЗА ПРОДАЖБА ЩЕ СЕ ДВИЖАТ МЕЖДУ 5 И 35 % НАД ЦЕНАТА НА ПРИДОБИВАНЕ. ТАЗИ НАДЦЕНКА ЩЕ СЛУЖИ ЗА ПОКРИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ДЕЙНОСТТА И КАКВОТО ОСТАНЕ ЗА ПЕЧАЛБА.....ПРЕДЛАГАМ МАКСИМАЛНАТА НАДЦЕНКА ЩЕ БЪДЕ ПОД НИВОТО НА НАДЦЕНКА, КОЕТО ОПРЕДЕЛЯ ДЪРЖАВАТА НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРЕПАРАТИ ОТ 40 %. В СЛУЧАЙ, ЧЕ ТОВА СЕ ВЪВЕДЕ СЪС ЗАКОН ПО СВЕТА ЗА ВСИЧКИ ТЪРГОВСКИ ЕДИНИЦИ...... ДО 100 ДНИ НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА Й ПРЕДСТОИ РАСТЕЖ! ---- ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ГОЛЯМАТА ПРИЧИНА И ИЗХОДА ОТ СЛЕДСТВИЕТО, ВЛЕЗТЕ В МОЯ БЛОГ, ТУК Е РЕШЕНИЕТО НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА. РАЗГЛЕДАЙТЕ, КОМЕНТИРАЙТЕ, ГЛАСУВАЙТЕ. АЗ ПОСТАВЯМ НАЧАЛОТО ДОБРОВОЛНО, МОЛЯ ПОСЛЕДВАЙТЕ МЕ! ЗА НЯКОЙ ОТ ПОСТИНГИТЕ АЗ СЪМ ИЗПОЛЗУВАЛ МАТЕРИАЛИ ОТ http://www.spiralata.net/. ВЪВ ФОРУМА НА САЙТА, РАЗДЕЛ "ОБРАЗОВАНИЕ И РЕЛИГИЯ" ИМА МОИ ТЕМИ, КОИТО СЕ ДУБЛИРАТ С MINCHOMIN.BLOG.BG

КАК СИСТЕМАТА ПРАВИ БОГАТИТЕ ПО-БОГАТИ, А БЕДНИТЕ СА ВСЕ БЕДНИ?
Ние, хората, сме склонни да гледаме на социалния статус като на функция от личните усилия на човека, без значение кой е той. Някои са „преуспели", значи ние приемаме, че всеки може да преуспее.
Този възглед е опростенчески и наивен.
Той предполага, че всеки има равни възможности, докато фактически в света богатите и властимащите се стремят и успяват да задържат в своя кръг парите и властта и да ги увеличават.
Те постигат това, като систематично елиминират конкуренцията, като институционализирано правят възможностите минимални, като контролират колективно притока и нарастването на богатствата.
Те осъществяват това чрез всякакви средства от незаконни трудови дейности, при които експлоатират масите и бедните по целия свят, до добре познатите конкурентни дейности, които свеждат до минимум (и всъщност унищожават) възможностите на всички да влязат в "Затворения кръг на Преуспелите".
Тогава те се опитват да контролират политиката на обществото и програмите за управление по целия свят, така че все повече да си осигуряват това, че основната част от хората ще остават под тяхна власт и контрол и в тяхно подчинение.
В повечето случаи не богатите индивиди правят това. Обществените системи и институции, които се представляват от богатите, те го извършват.
Тези системи и институции са били създадени от богатите и властимащите и тъкмо богатите и властимащите продължават да ги поддържат.
Като се крият зад тези социални системи и институции, отделните индивиди си измиват ръцете от всякаква лична отговорност за условията, които потискат масите, докато създават благоприятни условия и фаворизират богатите и властимащите.
Нека например да погледнем към здравеопазването. Милиони бедни нямат достъп до превантивни медицински грижи. Никой, обаче, не може да посочи един отделен лекар и да каже „твоя е вината, това се дължи на теб", задето в едни от най-богатите държави на земята милиони хора не могат да отидат на лекар, освен ако са в тежко състояние и трябва да потърсят спешна медицинска помощ.
Никой отделен лекар не може да бъде обвиняван за това. И все пак всички лекари извличат полза от него. Цялата медицинска професия и свързаната с нея индустрия получава безпрецедентни печалби от наличието на система, която е институционализирала дискриминацията срещу бедните работници и безработните.
И това е само един от примерите по какъв начин „системата поддържа богатите богати и бедните -бедни".
Проблемът е, че богатите и властимащите поддържат подобни социални структури и упорито се противопоставят на всякакви реални усилия те да се променят. Те се противопоставят на всеки икономически подход, който се стреми да създаде истинска възможност и да уважава достойнството на всички хора. Отделно взето, повечето богати и властимащи са много симпатични хора, които притежават милосърдие и съчувствие към всекиго, но споменете някоя идея, която ги заплашва, например за ограничаване на годишния доход (дори до такива смехотворно високи граници като например 25 милиона долара), и те ще започнат да се вайкат за това, че им се отнемат човешките права, за това, че пътят на "свободната инициатива" се руши и затова че „мотивировката" се губи.
Но какво да кажем за правото на всички хора да живеят при минимално прилични условия, да имат достатъчно храна, така че да не гладуват, достатъчно дрехи, така че да ги топлят? Какво да кажем за правото на хората навсякъде да получават необходимата им медицинска помощ, за правото им да не страдат и умират от липсата на елементарни медицински условия? Хората, притежаващи пари, не зачитат тези права.
Ресурсите на планета "Земя" включително плодовете на труда на хората, и то на невероятно бедните хора, които биват непрестанно и систематично експлоатирани, принадлежат на хората от целия свят, а не само на онези, които са богати и достатъчно овластени, за да експлоатират останалите.
А ето по какъв начин става експлоатацията: богати индустриалци отиват в някоя страна или регион, където няма никаква работа, където хората са отчайващо бедни и живеят в пълна мизерия. Тези богата хора откриват фабрика там и предлагат на бедните хора работа- понякога по десет-дванайсет до четиринадесетчасова работа на ден при надница, която е под "всякаква норма, да не говорим, че е под всяка човещина. Забележете, че надниците не са достатъчни да позволят на тези работници да се измъкнат от своите селища, нападнати от плъхове, но все пак са достатъчно, колкото да могат да продължат да живеят по този начин, за разлика отпреди, когато не са имали нито храна, нито покрив над главата си.
А когато им поискат сметка, тези капиталисти казват, „Хей, нима те не са по-добре отпреди? Ние им помогнахме! Тези хора сега имат работа, нали? Ние им дадохме възможност! Докато ние сме тези, които поемаме риска!"
И все, пак що за риск е това, да плащаш на хората по 75 цента на час, за да правят гуменки, които после ще продадеш за 125 долара на чифт?
Нима това е поемане на риск или най-чиста и откровена експлоатация?
Такава система на отявлен цинизъм би могла да съществува само в един свят, мотивиран от алчност, където печалбата, а не човешкото достойнство е най-главното съображение.
Онези, които твърдят, че „в сравнение със стандартите на тяхното собствено общество тези селяни се препитават чудесно!" са първокласни лицемери. Те са готови да подхвърлят на давещия се въже, но отказват да го издърпат на брега. А после се хвалят, че въжето било по-добро от скалата.
Вместо да зачитат истински човешкото достойнство на хората, тези „имащи" дават на „нямащите" в света толкова, колкото да ги направят зависими - но никога достатъчно, така че да им дадат истинска власт. Защото хората, които притежават истинска икономическа власт могат да влияят върху обществото, а не да бъдат подчинени на „системата". А онези, които са заинтересувани от тази система, най-малко биха искали подобно нещо!
И така, конспирацията продължава и за повечето богати и властимащи това не е конспирация на действието, а конспирация на мълчанието.
И така, нещата продължават. По никакъв начин не бива да се споменава нищо за цинизма на една социо-икономическа система, която възнаграждава един корпоративен управител със 70 милиона долара допълнително възнаграждение за това, че е увеличил продажбата на 70 милиона безалкохолни питиета, докато 70 милиона души не могат да си позволят лукса да пият безалкохолни напитки, а още по-малко да се хранят достатъчно, за да бъдат здрави.

Не бива да се забелязва цинизма на всичко това, наричай го световна икономика на свободния пазар и заявявай на всеки колко си горд от всичко това!!!!!

За допълнителна информация прегледайте темите в minchomin.blog.bg:
- ПРИЗИВ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА

- БЕЗ ДЪРЖАВЕН РЕГУЛАТОР ИКОНОМИКАТА ЩЕ БОКСУВА!

- СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА - СРИВ НА КАПИТАЛА ИЛИ СИГНАЛ ЗА ГРАНДИОЗНИ ПРОМЕНИ!

- СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА - НЕ СЕ СТРАХУВАЙ БЪЛГАРИНО!


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Москва предупреди Борисов с милиционерски намек
от Иво Инджев
Дадох си време да се ориентирам в разправията, озаглавена „Руски милиционери нахлуват в български имот” . Осъмнах и замръкнах с въпросите, на които нямам ясен отговор. И затова ще ги задам.
Преди всичко – откога пък е скандално руски милиционери да нахлуват в български имот? Огледайте се наоколо и ще видите, че по нашите имоти е пълно с паметници на благодарността за нахлуването им. В центъра на София под един от тях, размахал оръжие на метри от Народното ( ни?) събрание, пише, че българският народ им е признателен за това.
Разбирам, че няма разбиране за ролята на :
Нахлуващите ( сплашване, обискиране, арестуване?), на опълченците на входа. Нахлуващите ги били изтикали грубо, а те защо не са отвърнали или любезността им е част от служебните задължения в такива случаи?
Не разбирам кое от всичките твърдения в нашите средства за нещо като информация е вярно по отношение на характера на бойните действия:
Нападателите били командоси ( така твърдят вестниците на ВАЦ ), но според други били „барети”, борци срещу организираната престъпност, или милиционери от службата за борба с икономическата такава.
Не е много ясно и какво точно са превзели:
Търговското представителство на България, жилища на български търговци, сграда с офиси на български фирми, наречена Център на промишлеността, или просто са им (пре)взели страха на всички вкупом.
Не разбирам също, как така на посланика ни в Москва Пламен Грозданов е било наредено да изрази „силно безпокойство” ( каквото българската дипломация не е изразявала спрямо руската политика вероятно от времето на руските морски артилерийски обстрели срещу жилищни райони на Варна и Балчик по време на Първата световна война, при които загиват десетки цивилни), а в същото време в София премиерът Борисов демонстрира пред дулата на телевизионните камери точно обратното – спокойствие от най – висока степен. Той дори каза, че би постъпил като руските колеги, ако трябва да се ловят престъпници.
Не разбирам как така не сме разбрали, че това не било първото въоръжено проникване на руски части на същата тази българска територия ( както каза заместник – министъра на външните работи Марин Райков).
Аз, който не се интересувам много от това дали и колко редовно руски маскирани полицаи се разхождат с автомати из уж български имоти в Москва, не съм чувал нищо подобно ( защото не ми се вижда странно руската милиция да се разпорежда с български имоти). Но като гледам реакцията на някои ( като Райков), туширана от свръхспокойната такава на не кой да е, а на самия Борисов, се питам нечувано ли е всичко това, или просто не е за чуване?
Питам се също и колко външни политики имаме? Една на МвНР и нейния упълномощен висш представител Марин Райков и друга, на опровергаващият го като послание по казуса премиер Борисов?
Питам и друго, но още по – плахо:
Някой вярва ли, че такава операция на въоръжени братушки ще се случи изобщо насред столицата на авторитарната Русия без авторитетното позволение ( а най – вероятно и нареждане) на съответния автократ в Кремъл?
Вярващите може да са блажени, но в центъра на руската столица, край църквата „Василий Блажени” на Червения площад, подобни своеволия не се допускат от векове.
Има и нещо, което разбирам: премиерът Борисов има желание да гаси пожара. Но след като е лумнал, не е лошо да ни каже истината за него. Защото след всички приказки по темата за енергийната зависимост на България от Русия и опитите на новата власт в София да я оспори, милиционерската атака в Москва няма как да бъде разглеждана като „изолиран случай” от цялостната взривоопасна картина на заредените с газ, петрол и ядрено гориво двустранни отношения.
Един бивш пожарникар и охранител трябва да е в състояние да разпознае посланието, когато в имота му хвърлят коктейл „Молотов” като предупреждение да си плати задълженията. Защото, при цялото ми неразбиране, най – много не разбирам, защо руските власти не са поискали от българските съдействие да арестуват българските граждани, които така или иначе са арестували , но чрез взлом.
Което ми прилича на демонстративен вот на недоверие ( т.е. предупреждение) към новата власт в София и то точно по въпроса за борбата с престъпността, тясната специалност на българския премиер.

Няма коментари: