вторник, 24 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ на 24 НОЕМВРИ 2009!

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Членове на “Сендеро луминосо” ще основават политическа партия в Перу
Членове на една от най-известните маркисистки групировки в Латинска Америка – "Сендеро луминосо" – Сияйната пътека, ще сформират политическа партия и ще участват в изборите през 2010 г. в Перу. Тя ще се нарича “Движение за амнистия и фундаментални права” и ще издига или свои кандидати, или ще подкрепя кандидатите на други ляво ориентирани партии.


Това обявиха част от адвокатите на бунтовниците, които от години водят истинска война с правителството. Войната свърши, е заявил Мануел Фаджаро, който представлява и осъдения на доживотен затвор лидер на групировката Абимаел Гузман. Ние не можем вечно да оставаме настрани от политическите процеси в страната. Дали съдът ще регистрира новата партия и дали властите ще й позволят да се яви на вота, тепърва предстои да се види. Най-вероятно правителството ще направи и невъзможното това да не се случи. Според наблюдатели ходът цели увеличаване на натиска срещу властите за оповестяване на амнистия на заловените и осъдени сподвижници на “Сендеро луминосо” и евентуалното излизане от затвора на самия Гузман.
Гражданската война в Перу през 80-те и 90-те години отне живота на близо 70 хил. души и остави страната в ужасно състояние. От кабинета отказват амнистия на хора, започнали война, вместо да участват на изборите през 1980 г. По-голямата част от хората в латиноамериканската държава също не подкрепят методите на бунтовниците и едва ли биха пуснали бюлетина за тях.

Бандити извършвали убийства, за да продават човешка мас
Перуанската полиция съобщи, че е разбила банда, чийто членове явно са убили дузини хора, за да продават мазнината им на производители на козметика, съобщи Ройтерс. Общо четирима перуански граждани са арестувани по подозрения в отвличания, убийства и трафик на човешка мас. Групата изверги складирала добитата мас в празни бутилка от сода и минерална вода, които полицията показа на журналистите.
“Задържахме заподозрените, те признаха и разказаха, че са убивали хора с цел да добиват мас от тях в примитивна лаборатория и после са я продавали” - обяви официално полицейският началник Анхел Толедо. Той добави, че освен четиримата задържани полицията издирва още хората, които са пазарували от бандата, както и такива, които може да са я подпомагали. В района на Хуануко, където групата е “работила”, полицията откри в селска къща останки от някои жертви.
Според съобщенията на властите в момента се разследват над 60 случая на изчезвания на хора в областта, които може да се окажат свързани с безсърдечните действия на бандата. Самото разследване, довело до разкриването на бандата, започна в началото на настоящия месец. То бе инициирано след постъпване на информация, че в столицата Лима е пристигнала с автобус доставка на мас, идваща от перуанските планини.

В Бразилия протестират срещу посещението на иранския президент
Стотици бразилци, повечето от които облечени в бели дрехи, излязоха на протестно шествие по улиците на Рио де Жанейро. Демонстрантите изразиха недоволството си от предстоящото посещение на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад в Бразилия. В протестите взеха участие активисти от световни и местни организации за правата на човека, представители на бразилската еврейска общност и обикновени граждани.
Сред тях имаше издигнати плакати с лозунги, призоваващи за повече свобода в Иран и ислямския свят като цяло. Според участниците в протестното шествие решението на бразилския президент Лула да Силва да покани иранския си колега крие рискове за бъдещите отношения на латиноамериканската държава с международната общност.
“Всичко, което Бразилия защитава като демокрацията, човешките права и борбата с расизма – е това, което Ахмадинеджад отхвърля. За нас е важно да покажем позицията си относно неговата визита в страната ни”, каза един от протестиращите.
Махмуд Ахмадинеджад вече започна своята 5-дневна обиколка из Латинска Америка и Африка. Иранският държавен глава се надява, че посещенията му в страни като Венецуела и Боливия ще му позволят да затвърди приятелските си отношения с антиамерикански настроените им лидери.

Метеоролози алармират за повишаване на нивото на парникови газове в атмосферата
Малко преди началото на дългоочакваната среща в Копенхаген, посветена на климатичните промени, на бял свят излизат нови и все по-тревожни данни за състоянието на Земята. Според Световната метеорологична организация един от главните проблеми е увеличаващото се ниво на парникови газове в атмосферата, основна причина за затоплянето на климата в последните години.
В доклад на организацията се посочва, че светът се движи с бързи темпове към най-песимистичните варианти, съгласно които по-високите температури означават по-бързо топене на ледените шапки на полюсите, резки промени в сезоните, увеличаване на нивото на моретата и океаните и други подобни неблагоприятни събития. Специалистите твърдят, че до края на този век температурите могат да се покачат от между 2,4 до 6,4 градуса. Само през последните десет години нивото на парниковите газове се е увеличило повече от предвиденото.
Апелът за намиране на изход от кризата обаче може да си остане на хартия, ако се сбъднат прогнозите на песимистите и на срещата в Копенхаген не бъде подписано ново споразумение за климата, което да замени Протокола от Киото. Знаците в тази посока са все повече, а само преди седмица лидерите на страните от Югоизточна Азия открито се обявиха за политическо споразумение и нова среща по същата тема през 2010, на която да бъдат уточнени детайлите и начините за постигане на заложените предварително цели. Все още предстои да се изясни и позицията на САЩ и по-точно какъв процент на намаление на емисиите вредни газове ще бъде заложен.
Оптимистите се надяват до 2020 г. парниковите газове да бъдат намалени с между 17 и 20 на сто и да достигнат нивото си от 2005 г. Президентът Барак Обама обаче все още не се е произнесъл по въпроса, както и Сенатът, който трябва да одобри отпускането на средствата за постигането на тези цели. Това е много малко вероятно да стане до 7 декември, когато започва срещата в Дания, на която засега са потвърдили участие ръководителите на над 65 държави по света.

Инцидент с изтичане на радиация в САЩ/ от 23.11.2009
Слаба радиация е изтекла от една от големите ядрени централи в САЩ – "Три майл айлънд" в Пенсилвания. Инцидентът е станал в събота, като веднага са били взети мерки от работещите и ръководството течът да бъде преустановен, а последиците – премахнати. Намиращите се по време на аварията в съоръжението работници, които са получили различни дози радиация, са били обеззаразени, а останалият персонал, който е наброявал близо 150 души – евакуиран. Засега е известно, че един от работниците е получил доза от 16 милирема, а още няколко – по-ниски дози.
Лимитът за годишна доза за работещите в “Три майл айлънд” е 2000 милирема, уточнява Ройтерс. От Комисията по ядрено регулиране обявиха, че не е ясно как се е стигнало до произшествието и кой е източникът на замърсяването. Според изявление на собственика на централата, Екселон, обаче най-вероятно става дума за затворен още на 26 октомври реактор в комплекса, на който е предстоял ремонт. Започнало е разследване по случая. На мястото са изпратени специалисти от Комисията за ядрено регулиране. И държавните служители, и собствениците увериха, че няма опасност за хората и околната среда.
Това не е първият инцидент в ядрената централа, която се намира край столицата на Пенсилвания – Харисбърг. През 1979 г. там стана най-тежката ядрена авария в страната, като част от ядрото на един от реакторите се разтопи. “Три майл айлънд” стана символ на опасност и случаят доведе дори до спиране на строителството на нови атомни централи в САЩ.

Нов взрив в Уляновск, осем души загинаха/ от 23.11.2009
Осем военнослужещи загинаха, а двама други са ранени при нов взрив във военен склад в град Уляновск, предаде радио „Ехото на Москва”. Както съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната на Русия, инцидентът е станал в понеделник при натоварване на боеприпаси в автомобил.
Загиналите са влизали в сапьорска група, те са събирали боеприпаси, открити след пожара на 13 ноември. Специална комисия на министерството на отбраната вече работи на мястото на инцидента.
Според непотвърдена информация не са нанесени щети на околните сгради.
В същия склад в Уляновск на 13 ноември избухнаха взривове и пожар. Общо тогава изгоряха 120 тона артилерийски снаряди.
По предварителни данни щетите от инцидента от 13 ноември са в размер на 200 млн. рубли (над 9 млн. лева).

Пускат Агджа от затвора
Мехмед Али Агджа - човекът, който през 1981 г. се опита да убие папа Йоан Павел Втори, а сега изтърпява присъда затвор за убийството на турски журналист и други престъпления, ще бъде освободен от затвора на 18 януари 2010 г., съобщи неговият брат, цитиран от Анадолската агенция. Аднан Агджа посочи, че брат му засега не е решил къде ще отиде и къде ще живее, след като излезе на свобода. През януари 2006 г. Агджа бе временно освободен по решение на турски съд, възползвайки се от амнистия.
След острото обществено недоволство от освобождаването му, министерството на правосъдието изпрати случая за преразглеждане от Касационния съд. Десетина дни по-късно решението на по-нисшата съдебна инстанция бе отменено и в рамките на същия месец Агджа бе върнат в затвора. Мехмед Али Агджа изтърпя 19 г. зад решетките и в Италия заради покушението срещу папа Йоан Павел Втори. През 2000 г. той бе екстрадиран в Турция, където е лишен от свобода за убийството през 1979 г. на известния журналист от в. “Миллиет” Абди Ипекчи и за два въоръжени грабежа на банки през 70-те години.

Скандалите около личния живот на Берлускони се задълбочават
Скандалите около личния живот на италианския премиер Силвио Берлускони са на път да се задълбочат, пишат на страниците си авторитетните британски издания "Гардиън" и "Таймс". Твърде вероятно е усложненията да настъпят веднага след като бъдат публикувани мемоарите на компаньонката Патриция д'Адарио, която твърди, че е участвала в разкрепостените партита, организирани от 72-годишния политик милиардер.
Откъси от книгата “Забавлявайте се, господин премиер” вече бяха публикувани от опозиционния вестник “Фато Куотидиано”. В тях 42-годишната Д’Адарио разказва как през изминалата година е посетила частното жилище на Берлускони в Рим два пъти. В единия от случаите на партито на премиера присъствали две млади дами с нетрадиционна сексуална ориентация. В книгата, която написала с помощта на известен италиански журналист, Д’Адарио твърди, че двете жени били на около 20 години. Този детайл от сексскандалите около Берлускони може да има допълнително политическо отражение, коментират двата британски вестника. Много консервативни италианци, склони да простят и дори да подкрепят хетеросексуалния разврат, е твърде вероятно да възнегодуват срещу хомосексуалните отношения в обкръжението на премиера.

САЩ ни предлагат експертна помощ в борбата срещу корупцията
САЩ предлагат допълнителна експертна помощ на България в борбата с корупцията. Това стана ясно след срещата снощи между американския държавен секретар Хилари Клинтън и министъра на външните работи Румяна Желева. След срещата стана ясно, че американският пратеник по енергийните въпроси ще пристигне у нас с конкретни предложения за съдействие и в сферата на енергетиката. Българската страна се надява на инвеститори от САЩ в проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".
Министър Желева заяви, че информирала държавния секретар за усилията и успехите на новото правителство начело с премиера Бойко Борисов през първите сто дни на управлението му. Откроих нашите усилия за преодоляване на двойното предизвикателство на организираната престъпност и корупцията, каза Румяна Желева.
По визовия въпрос българската делегация в американската столица проведе среща с влиятелния републикански сенатор Ричард Лугар, зам.- председател на комисията по външна политика в Сената. Днес предстоят разговори с конгресмена Робърт Уекслър - председател на подкомисията за Европа и на комисията по правосъдие, както и с Елизабет Шерууд-Рандал - специален помощник на президента на САЩ по европейските въпроси.

Георги Първанов заминава на тридневно държавно посещение в Гърция
Българският президент Георги Първанов ще направи тридневно държавно посещение в Гърция по покана на гръцкия си колега Каролос Папуляс. Днес ще се състоят срещата на "четири очи" на президентите и пленарните разговори на официалните делегации. Ще бъде подписана междуправителствена Програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата за периода 2009-2011 г.
Президентът Първанов ще се срещне днес с председателя на парламента на Гърция Филипос Пецалникос. Той ще има срещи и с лидерите на опозиционните партии в гръцкия парламент след предсрочните избори от 4 октомври, спечелени от ПАСОК.
През втория ден от визитата ще се състои българо-гръцки бизнес форум. Президентът Първанов ще се срещне с архиепископа на Атина и цяла Гърция Йеронимос Втори.
На 26 ноември държавният глава ще разговаря с премиера на Гърция Георгиос Папандреу и ще има втора среща с президента Каролос Папуляс, след което ще отпътува за България.
В делегацията, придружаваща президента, са министрите на икономиката, енергетиката и туризма, и на регионалното развитие и благоустройството - Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев, заместник-министърът на външните работи Марин
Райков и други официални лица.

Юшченко заплаши депутатите, че ще ги разпусне, ако не приемат конституцията
Президентът на Украйна Виктор Юшченко обеща да обяви предсрочни парламентарни избори, ако депутатите от Върховната Рада не приемат предложената им нова конституция на страната.
„Отчитайки резултатите от всеукраинските обсъждания, внасям народния проект на конституцията на Украйна във Върховната Рада. Ако в продължение на 100 дни страната не се сдобие с нова конституция, пълномощията на Върховната Рада ще бъдат прекратени предсрочно”, заяви Юшченко по време на представяне на предизборната си програма.
В момента в Украйна се обсъжда проектът за новата конституция. Според Юшченко новият вариант на основния закон ще направи властта в Украйна ефективна и прозрачна, докато представителите на опозицията коментират, че приемането на такава конституция е невъзможно.

Само четирима души оцеляха при заложническа криза на Филипините
Само четирима души оцеляха при разигралата се заложническа криза в южната част на Филипините. Жертвите са над 24, уточниха властите. Според данните, хората са били отвлечени и убити заради предстоящите местни избори на острова и в основата на всичко това стоят противопоставящи се местни политически лидери.
На мястото на убийството са изпратени допълнителни полицейски и военни части, които да осигурят реда и да помогнат за изясняването на случилото се. Оцелелите се намират под охрана и тепърва ще бъдат разпитвани. Сред убитите освен местни жители, има и адвокати и група журналисти, пътували към района на Мангудадату за предстоящите в понеделник избори. Общо броят им е бил около или малко над 40 души. Според слуховете те са били спрени от близо 100 въоръжени мъже. По-късно през деня беше потвърдена информацията, че над 24 тела са били открити в плитки гробове в отдалечен планински район. Не е ясно какво се е случило с останалата част от групата. Сред убитите е била и съпругата на един от кандидатите за губернатор на областта, чийто съперник е бил влиятелен местен политик, избиран вече три пъти на този пост.
Според властите клановото разделение в южната част на Филипините е повсеместно явление и борбата за власт и влияние често завършва с кръв. Много местни лидери и дори избрани на постовете си представители на властта поддържат частни армии, за да опазят живота си.

Румънски поуки
В Румъния се състояха президентски избори. Както се и очакваше, двата политически динозавъра Траян Бъсеску и Мирча Джеоана отиват на балотаж, като шансовете на Бъсеску, който е един от най-ловките дресьори на политиката и на избирателите не само на Балканите, но и изобщо в Европа, са малко по-големи. Общо взето обаче, за България почти няма значение кой от двамата ще спечели. То и на румънците им е все тая.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
По-интересното е друго. Заедно с президентските избори се проведе и референдум, на който избирателите трябваше да се произнесат по две теми. Първата е премахването на горната камара на парламента, а втората – намаляване на броя на депутатите на 300. В момента в двете камари на парламента има 471 депутати.
Референдумът беше поискан от Бъсеску. Според него така ще се намалят разходите за издръжката на парламента, ще се ускорят законодателните процедури и ще отслабне корупционният натиск. Не е съвсем прав, ама както и да е.
Избирателите се произнесоха с категорично мнозинство и по двата въпроса. 80 процента от гласувалите са за премахване на горната камара и намаляване на броя на депутатите.
Трудно е да се правят обобщения за цяла Източна Европа, но случващото се в Румъния спокойно може да бъде отнесено и за България. Вотът на румънците показва категоричното им желание да накажат политиците, което е и неотменна характеристика и на българските избори. На 5 юли тази година българските избиратели гласуваха не толкова, за да дадат властта на Бойко Борисов, колкото да изхвърлят БСП, НДСВ и ДПС и да ги накарат да страдат.
Това свирепо настроение на избирателите беше великолепно усетено от Бъсеску, който превърна референдума в удобна патерица за кампанията си. Това наистина малцина го могат: хем да си във властта, хем да си срещу властта.
Между другото, ако за 22-милионна Румъния са достатъчни 300 депутати, то за 7-милионна България те не трябва да са повече от 100. Но и това е друга тема.
По-важното е, че специално по отношение на България и Румъния се вижда, че между политиците и хората е издълбана огромна пропаст. Политиката става все по-нелегитимна, а на всички избори се явява мощна негативна вълна. Недоволството и в двете държави е видно, а и извън всякакво съмнение е, че “сиамските близнаци” от двете страни на Дунава са на опашката по жизнен стандарт в Европейския съюз.
Румънците да си се оправят, обаче в България тази негативна спирала се вие вече 20-а година и ако не бъде прекъсната в най-скоро време, ще има разрушителен ефект върху цялата система. Ключово за това е дали в обозримо бъдеще, което значи до няколко месеца, ще има наказания за корупцията и кражбите на политическите играчи.
Ако това не се случи, на следващите избори ще се яви някой български Бъсеску, който няма да иска да намалява броя на депутатите, а направо да се закрие Народното събрание.
И народът ще гласува, охо, като нищо.

Гледат мярката за неотклонение на убиеца от яз. “Въча”
Пловдивският апелативен съд ще разгледа днес мярката за неотклонение на Виктор Траянов, който на 16 ноември умишлено застреля двама души на понтон в яз. "Въча" в Родопите. Жертвите са 30-годишният Мартин Кючуков и Борис Сбирков, на 35 години. Извършителят, който е роден през 1979 г., беше задържан, след като се е опитал да избяга с лодка от местопрестъплението.
Стрелецът и жертвите са се познавали и са дошли заедно на почивка в понтонната постройка на язовира.
Водоемът се намира на около 50 километра от Пловдив. Компанията, която наброявала 5-има мъже, се събрала да лови риба, когато след спор Траянов извадил законно притежаван пистолет и стрелял. От стрелбата са се спасили останалите двама от компанията, единият от който е собственик на понтона.

Смях: “Ауди А6″ продадено за 200 лева, Кушлев конфискува парите
Монтанският окръжен съд се произнесе с решение по дело, заведено от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД) срещу проверяваното лице Иво Илиев от гр. Монтана, съобщиха от комисията. КУИППД образува производство за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност през септември 2007 г., след направена проверка по получено уведомление от ОД ”Полиция” – гр. Монтана, за извършено престъпление.
Образуваната преписка е приключила с присъда на Районния съд – гр. Монтана, с която Иво Илиев е признат за виновен за извършено престъпление - измама. Присъдата е влязла в законна сила на 16.05.2008 г.
КУИППД заведе срещу лицето Иво Илиев дело за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност през юли 2008 г.
В резултат на анализа на представените от комисията доказателства и предвид заключенията на тройната съдебно-оценъчна експертиза, общо за проверявания период от 07.01.1985 г. до 31.12.2007 г. ответникът и неговото семейство са направили разходи в размер на общо 2696,55 месечни минимални работни заплати за страната (вкл. стойността на придобитото имущество по суми, заплатени за придобиването му), а безспорно са установени законни доходи в размер на 1615 минимални месечни работни заплати.
След проведени 5 съдебни заседания Монтанският окръжен съд се произнесе с решение и отсъди да се отнеме в полза на държавата следното имущество: поземлен имот в град Монтана с площ 486 кв. м; масивна жилищна сграда в гр. Монтана, ведно с прилежащите лятна кухня и гараж; 50 дружествени дяла от капитала на „Палет” ЕООД, в размер на 5000 лв.; сумата от 5000 лв. от продажба на 500 дружествени дяла от капитала на „Дени-М” ЕООД; сумата от 350 лв. – от продажбата на лек автомобил марка „Тойота”, модел „Рунер”; сумата от 500 лв. – от продажбата на лек автомобил марка „Фолксваген”, модел „Пасат”; сумата от 200 лв. – от продажбата на лек автомобил марка „Ауди”, модел „А6”; сумата от 500 лв. – от продажбата на лек автомобил марка „Мерцедес”, модел „809”; сумата от 800 лв. – от продажбата на лек автомобил марка „Опел”, модел „Омега”; сумата от 500 лв. – от продажбата на лек автомобил марка „БМВ”, модел „525ТД”; сумата от 300 лв. – от продажбата на лек автомобил марка „Форд”, модел „Мондео”; сумата от 350 лв. – от продажбата на лек автомобил марка „Опел”, модел „Омега”; сумата от 500 лв. – от продажбата на лек автомобил марка „Опел”, модел „Омега”.
Съдът осъди Иво Илиев да заплати на КУИППД сумата от 4 219,28 лв. – направени разноски по делото.
Първоинстанционното решение може да се обжалва от страните пред Софийския апелативен съд.

Международен форум в София обсъжда борбата със СПИН, туберкулозата и маларията
Над 300 експерти от 20 страни от глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария за страните от Източна Европа и Централна Азия се събират на форум в столицата. България е избрана за домакин на срещата поради високата оценка, която получи за изпълнението на програмите от Глобалния фонд.
На форума ще бъдат анализирани дейностите за борба с трите заболявания в региона, съобщи БНР. Участниците ще обсъждат резултатите от провежданите кампании, процедурите за получаване на безвъзмездна помощ от фонда и контрола по изпълнение на заложените дейности.
До този момент Глобалният фонд финансира две мащабни здравни програми в България, като през следващата година се очаква да стартира и трета. Досега безвъзмездно предоставените средства са в размер на 24 милиона евро за 3-годишен период.

Продължава делото срещу Христо Ковачки
В Софийският градски съд трябва да бъде даден по същество ход на делото срещу бизнесмена Христо Ковачки за укрити данъци. Първото заседание на 19 ноември бе отложено заради некоректно съставено пълномощно от Националната агенция за приходите, без което съдът на може да конституира Министерството на финансите като частен обвинител по процеса.
Обвинението срещу енергийния предприемач е за 16,78 млн. лева неправомерно приспаднат ДДС. Прокуратурата обвинява Ковачки за фиктивни сделки за доставка на оборудване с няколко фирми. Според обвинението той е ползвал данъчен кредит, като са представени неверни данни при покупко-продажби.
Адвокатите на Ковачки обмислят искане за връщане на делото на прокуратурата заради съществени разминавания на предварителното производство и обвинителния акт.

Прокуратурата погва и Овчаров
До две седмици прокуратурата ще поиска депутатския имунитет и ще повдигне обвинение срещу бившия министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев Румен Овчаров, пише вестник "Монитор". Процедурата срещу него ще бъде предприета заради неизгодните анекси към договорите с "Газпром", допълва изданието. На този етап е образувана проверка по сигнал, внесен от бившата народна представителка Мария Капон за анекси към газовите договори с Москва, сключени в края на 2006 г. Според сигнала заради подписаните от Овчаров неизгодни договори България е загубила над 2 млрд. лв. в продължение на четири години от доставки и транзит на руски газ.
Прокуратурата ще проверява дали е имало допълнително засекретено споразумение към договора, с което България е била задължена два пъти годишно да увеличава цената на газа до 2013 г. Годишните загуби от това са близо 500 млн. лева.
С подписаните през 2006 г. споразумения България се е ангажирала да увеличава по определен график цената на природния газ за вътрешния пазар. “Монитор” пише, че обвинението изчаква получаването на допълнителни документи по случая, за да образува досъдебно производство.
Вестникът цитира министъра на икономиката Трайчо Трайков, който по време на парламентарния контрол на 23 октомври заяви, че след подписването през 2006 година на допълнително споразумение с “Газпром”, страната е загубила 304 млн. долара за една година и са се увеличили разходите за газ.
Споразумението за газовите доставки беше подписано през 2006 година и замени съществуващия договор, според който цената на газа за България беше около 83 долара. Договорът изтичаше през 2010 година и беше изключително изгоден за България, тъй като фиксираше цени доста под пазарните. Въпреки това правителството на Станишев реши да направи анекси към него, като според откъслечните сведения България се е съгласила да плаща по международни цени, като при това не е получила нищо в замяна.

Новоизбраното ръководство на БСП се събира на първо заседание
Новоизбраното ръководство на БСП се събира днес на първо заседание. Предвижда се да бъде обсъдена позицията на партията за второто четене на проектобюджета за 2010 г., както и да бъдат разпределени функциите между новите членове на ръководството. Преди седмица Националният съвет реши да направи нов избор на Изпълнително бюро на БСП, след като контролната комисия установи нарушения при гласуването в края на октомври.
В новия състав влязоха неуспелият кандидат за кмет на София Георги Кадиев, издателят на в. “Дума” Николай Малинов, депутатът Антон Кутев, шефът на БСП - Варна, Борислав Гуцанов. Отпадна обаче дългогодишният секретар по младежката политика Кирил Добрев, заради чийто избор в края на октомври беше сезирана контролната комисия.
Очаква се на заседанието си днес ръководството на БСП да обсъди и случая с изключения от партията бивш кмет на Дупница Първан Дангов. На закрит пленум на градската организация в петък социалистите решиха да снемат политическото си доверие от съпартиеца си, заради негови изявления, че общински съветници от БСП печелят обществени поръчки в Дупница.

Цветан Цветанов: Всеки трябва да докаже произхода на парите си
Направихме специални екипи от хора, които включват служители от МВР, Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и прокуратурата, които ще работят във връзка с тежката организирана престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Това каза във Велико Търново министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тези екипи са сформирани през септември и вече има резултати, добави Цветанов.
Цветанов каза още, че след около месец-два престъпленията, свързани с парите от еврофондовете, ще бъдат документирани и изпълнителната власт ще работи това да не се случва отново.
Попитан за дейността на комисията Кушлев, министър Цветан Цветанов бе категоричен, че трябва да се разшири дейността й. Всички хора трябва да докажат произхода на парите си, трябва да се увеличат правомощията на комисията и да може да се отнема имущество, без да има съдебно решение за това. Всички заловени до момента лица са били безработни, което според министър Цветан Цветанов е недопустимо.

Около една трета от света живее без ток
Близо една трета от населението на света няма достъп до електроенергия. Около 80 на сто от тези хора живеят в най-слабо развитите страни в Африка, южно от Сахара, гласи доклад на Програмата на ООН за развитие, цитиран от "Франс прес". В доклада се набляга на тясната връзка между крайната бедност и липсата на достъп до енергия. Под 3 на сто от жителите на Бурунди, Чад и Либерия имат достъп до електричество; те са под 5 на сто в Руанда, Централноафриканската република и Сиера Леоне и под 13 на сто в Бирма и Афганистан.
Около 1.5 милиарда души в развиващите се страни нямат достъп до електроенергия, а 3 милиарда са зависими от твърдо гориво (въглища или биомаса) за готвене и отопление, отбелязват авторите на доклада. Тези горива стават причина за смъртта на около 2 милиона души годишно, тъй като замърсяват въздуха в домовете и предизвикват пневмонии и рак на белия дроб, се посочва в доклада. В слабо развиващите се страни и в Африка южно от Сахара близо половината от смъртните случаи се дължат на такива заболявания.
За да бъдат достигнати целите на хилядолетието за развитие, определени от ООН през 2000 г., за да бъде преодоляна бедността през 2015 г., е необходимо около 1.2 милиарда души да получат достъп до електричество, а 1.9 милиарда - до съвременни горива за готвене и отопление.
“Да се снабди с електричество всяко домакинство би струвало по около един долар на човек”, посочва един от авторите на доклада. Но осигуряването на вода и електроенергия за населението не е приоритет за правителствата, добавя той.

Астронавтите от “Атлантис” приключиха последната си космическа разходка
Астронавтите от американската совалка "Атлантис" приключиха третото си и последно излизане в космоса, което имаше за цел да довърши инсталирането на ново оборудване на Международната космическа станция. Космическата разходка на Ранди Брезник и Робърт Сачър продължи шест часа и осем минути, като двамата успяха да изпълнят всички поставени задачи.
Те инсталираха нова система за снабдяване с кислород към корпуса на станцията. Тя ще позволи по-бързото възстановяване на изтеклия в космоса подходящ за дишане въздух, когато астронавтите влизат и излизат през шлюзовете на Международната космическа станция.
На орбиталния комплекс бяха доставени резервни части и екипировка, тежащи над 13 600 килограма, които трябваше да бъдат инсталирани по време на близо 12-дневната мисия. Космическата разходка е втората за астронавта Ранди Брезник за последните три дни. По време на първото си излизане в космоса в събота неговата съпруга Ребека роди момиченце – Абигел Мей. По същото време щастливият татко се намираше на приблизително 220 мили в орбита около Земята. Брезник и неговите колеги, включително инженерът от предишната мисия Никол Стот трябва да се завърнат в космическия център”Кенеди” в щата Флорида в петък.

България се нареди сред първенците по кредитен риск
България, Словакия, Полша и Чехия са сред седемте държави, отчитащи най-рязко увеличаване на кредитния риск, съобщава американската агенция за финансова информация Блумбърг. Репутацията на любимо място за инвестиции на Източна Европа, където валутите и акциите са донесли обща възвръщаемост в доларово изражение от около 50 процента тази година, започва да се уронва заради стремителното нарастване на дълговете.
Издутите бюджетни дефицити принудиха някои от страните - членки на Европейския съюз, сред които Полша и Латвия, да отложат плановете си за присъединяване към еврозоната. Румъния и Унгария трябваше да направят съкращения в бюджетите си, които изостриха рецесията в тези държави, за да покрият изискванията за получаване на кредити на стойност от 20 млрд. евро.
Потребителите и компаниите в Латвия, Литва, Естония, Унгария, Чехия и Полша са теглили кредити в евро с по-ниски лихви спрямо кредитите в собствена валута, след като страните се присъединиха към ЕС през 2004 г. През 2007 г. Румъния и България последваха примера им, отбелязва Блумбърг.
През втората половина на 2008 г. полската злота се е обезценила с 19 процента спрямо еврото, докато унгарският форинт е отчел спад с 11 на сто през същия период, а румънската лея - с 9,5 процента, причинявайки големи затруднения на кредитополучателите да обслужват дълговете си.
Валутите на Латвия, Литва, Естония и България са обвързани към еврото чрез валутни бордове, припомня Блумбърг. Поддържането на тези валутни режими обаче е излязло скъпо, тъй като правителствата е трябвало да намалят бюджетните си разходи, за да спазят правилата на ЕС.

60% от бизнеса оценяват нивото на подготовка в университетите като средно
Над 7 хиляди повече са местата в университетите от броя на младежите, които завършват средно образование. Това дава възможност на всеки ученик, завършил с оценка, различна от слаб две, да стане студент и това рязко сваля нивото на подготовка на бъдещите висшисти. Затова и огромната част от бизнеса оценява като средно нивото на обучение на студентите.
За близо 60% от представителите на бизнеса нивото на подготовка в университетите е далеч под средното за Европа. В повечето случаи бъдещите кадри, готвени от висшите училища, се оказват неподготвени да се справят със задачите, които бизнесът им поставя.
Най-предпочитани за предприемачите са икономистите в УНСС, инженерите и компютърните специалисти в Техническия университет в столицата и юристи в СУ “Климент “Охридски”. Кризата обаче значително е свалила стартовите заплати на всички специалисти с висше образование.
В същото време висшите училища, които попадат в топлистите на бизнеса, трябва да получават по-големи субсидии от държавата, настояха отделни ректори. Въпреки огромните очаквания на бизнеса от подготовката на бъдещите им служители, самите компании рядко отпускат места за стажанти и поставят конкретни изкисквания към университетите.

Евтиният труд ще е в основата на българския бизнес поне още пет години
Евтиният труд ще е в основата на българският бизнес поне още пет, шест години. Извода направиха участници във форум, посветен на Деня на предприемача - 23 ноември. Хората развиващи бизнес, разчитат на друг вид конкуренция, а не на това да са ефективни и иновативни, посочват от Конфедерацията на работодателите и индустриалците. На България й е необходим нов модел на икономически растеж. В момента тя разчита на конкурентността на евтиния труд.
Това заявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците у нас по време на форум, посветен на световния ден на предприемача – 23 ноември.
От конфедерацията заявиха, че в България няма подходяща конкурентна среда за развитие на бизнеса. Вместо да разработват иновативни идеи, предприемачите се борят с институциите, за тях най-голямата пречка се явява администрацията.
По време на форума беше обявен студентски конкурс за иновативна предприемаческа идея за студенти от СУ. Целта е да се предизвика новаторското мислене у младите, обясниха организаторите.


ПО НЮЗ.бг

Юзеирови подтикват "Столипиново" към етнически бунт

Лидерът на фондация „Прав път" Ашим Асан внася сигнал до прокуратурата, че братята Юзеир и Али Юзеирови извършват подривна дейност срещу държавата. Това заяви самият той в ефира на БТВ.
Поводът е купуването на списъци с имена на хора от пловдивския квартал "Столипиново", за да може Юзеиров да регистрира партията си Мюсюлман-демократичен съюз.
За целта били необходими 5 хиляди гласа, които те не успели да съберат в своя регион. Хората, които давали личните си данни, не знаели, че те ще се използват за регистрация на партия, смята Ашим.
Асан заяви, че лично е видял Юзеир Юзеиров, заедно с Бекир Терзи и Моасак Азад, да събира хората в сграда до пазара в кв. "Столипиново".
Али Юзеиров:
"Ние нямаме нищо против да сме „наврени в ъгъла, както премиерът се изрази", но искаме да сме в стаята, в която се взимат решенията".
По-опасното според Асан е, че Юзиеров, заедно със спонсорите си, подтиквали гетото към етнически бунтове срещу държавата, която им пречела да регистрират партията си.
Сценарият бил да се предизвикат безредици, след което да се появи Ахмед Доган и да се представи за единствен спасител на етническия мир, обясни Асан.
"Не само не отричам, но и заявявам, че в пловдивския квартал „Столипиново" имаме готови структури", заяви от своя страна Али Юзеиров.
"Структурите на МДС и за общински кмет ще бъдат излъчени от официалния милет - хората, които представляват цялата махала. Никога до сега нито една партия не е представяла техни кандидати и като общински съветници, и като кмет", обясни още той.
Ашим Асад:
„Имате си червен международен паспорт, иди в Иран, регистрирай си там мюсюлманска партия. Вие не харесвате Конституцията, не харесвате българския парламент!"
Ашим Асан предупреди, че днес ще подаде сигнал го прокуратурата, за да бъдат проверени имената на всички хора, които присъстват в списъка и дали те знаят, че имената им присъстват в тези списъци.
Спонсори на братя Юзеирови според Ашим Асан са Бекир Терзи и арабинът Моасак Азад. По думите му, първият е бивш главен секретар на Главното мюфтийство и е бил преди време кандидат за депутат от листите на ДСБ в Смолян за 40-ото НС, а вторият е негов зет и представлява световна мюсюлманска организация от Саудитска Арабия, разясни Ашим Асан.
Освен това Азад държал търговията с орехи и част от бизнеса с трупи в Северните Родопи. Арабинът бил също главен спонсор на Главното мюфтийство, според думите на Асан. Азад наскоро открил най-голямото училище в Сърница, което и е негова собственост, а преди това и в Костиево. Той е финансирал и строителството на повечето джамии в България през последните години.
Ашим Асан нарече Али Юзеиров „кукла на конци" и подчерта, че тези, които стоят зад двамата братя, опипват почвата, за да видят как ще реагира държавата.
Според Асан лошото е, че сега се очакват много по сериозни проблеми в гетата из страната. Той допълни, че в повечето ромски квартали се изградени домове за радикален ислямизъм.
"Вниманието и на европейските институции е върху нас. Защо трябва да привличаме вниманието - живеем си добре, имаме си Главно мюфтийство", запита риторично Асан.
Много от подписите за регистрацията са от шуменско, разградско, търговищко, посочи от своя страна Али Юзеиров. Той разказа, че е бил поканен в "Столипиново" от мюсюлманите там, но не успя да си спомни кой точно го е поканил.
Али Юзеиров:
"Искаме тези хора да се възприемат като хора, като достойни български граждани, а не като елементи, които могат да бъдат манипулирани по време на изборите."
„Имате си червен международен паспорт, иди в Иран, регистрирай си там мюсюлманска партия. Вие не харесвате Конституцията, не харесвате българския парламент!", коментира лидетър на фондация "Прав път".
"Многократно чувах приказката, че дърпаме дявола за опашката. Не знам защо виждате провокация. Започнали са държавните органи някакви следствени мероприятия срещу нас. Нека съда да се произнесе. Ние сме в правова държава", призова Али Юзеиров.
"След като съда се произнесе ние каква партия сме, ще имате възможност да се запознаете и с платформа", обясни Юзеиров.
"Искаме тези хора в "Столипиново" да се възприемат като хора, като достойни български граждани, а не като елементи, които могат да бъдат манипулирани по време на изборите", обясни още Юзеиров.
"Искаме моралът да върви с нас. В тази партия ще стоят морално отговорни хора. Мюсюлмани означава морални", смята Али Юзеиров.
„Искам нашите братя мюсюлмани да се чувстват като достойни граждани. Ние нямаме нищо против да сме „наврени в ъгъла, както премиерът се изрази", но искаме да сме в стаята, в която се взимат решенията", коментира той.

Съдят Али Юзеиров за едро хулиганство
Обвинение за едро хулиганство е било връчено на 23.11.2009 на Атанас Йорданов известен като Али Юзеиров в окръжната следствена служба в Търговище.
Това съобщи началникът на следствието Николай Николов, цитиран от Радио Шумен.
Прокурорското обвинение е за действията на Йорданов - Юзеиров във връзка със строителството на първия паметник на мюсюлманския войн в с. Славяново.
Разпитът на обвиняемия ще се състои на 27.11. в Окръжната следствена служба Търговище в присъствието на адвокат.
Припомняме, двамата братя учредиха Мюсюлмански демократичен съюз, а Юзеир е и учредител на неправителствената организация "Български червен полумесец", чиято легитимност се оспорва от Българския червен кръст.
Миналата седмица стана ясно, че братята Юзеирови са започнали нов строеж на паметник на мястото на разрушения през октомври паметник на незнайния турски войн в поповското село Славяново.
Преди дни със заповед на кмета на община Попово Людмил Веселинов е бил разрушен започнатият отново строеж на паметника.
Прокуратурата в Попово е образувала срещу братя Юзеирови две досъдебни производства. Едното е за използване на нелицензиран софтуер, другото за учредяване на партия на религиозна основа - Мюсюлмандемократичен съюз.

По 2 дела месечно се гледали в някои съдилища
Натовареността в някои съдилища е около 2 дела на месец.
Това е констатирала една от последните проверки на Инспектората към Висшия съдебен съвет, обяви главният инспектор Анна Караиванова, цитирана от БНР.
Според нея съветът не трябва да приема докладите на инспектората само за сведение, а да ги има предвид при кадровото обезпечаване на съдилищата.
Караиванова отбеляза, че ВСС трябва да се върне към нормалната си работа след случая "Красьо", но е необходимо да се вземат мерки, за да може магистратите да се издигат само заради качествата си.
"ВСС трябва да се върне към нормалната си работа след случая "Красьо", но трябва да продължи да взима мерки и да приключат дисциплинарните производства, да се види кой какво нередно е правил.
За мен в края започна да става абсурдно - този говорил с Краси, онзи говорил с Краси", коментира Караиванова.
"Много внимателно трябва да се гледа и ВСС, и изцяло на места органите на съдебната власт, и административните ръководители, за да наложим един оздравителен процес и действително магистратите да знаят, че ще се издигат само по доказаните качества, само по резултатите от работата им", подчерта Анна Караиванова.

Уволниха дисциплинарно плевенски прокурор, бавил дела
Прокурорът от районната прокуратура в Плевен Илмен Замфиров е освободен дисциплинарно от длъжност заради забавените от него 40 досъдебни производства и 40 преписки.
Това заяви районният прокурор на Плевен Иво Радев, цитиран от БТВ.
Неспазването на законовите срокове за работа по делата бе мотивът за предложението пред Висшия съдебен съвет (ВСС) да му наложи най-тежкото дисциплинарно наказание, посочи Радев.
Срещу Замфиров има и висящо дисциплинарно производство за 16 загубени дела, припомни районният прокурор.
Илмен Замфиров е сред кандидатите пред ВСС за поста "окръжен прокурор".
Съдът отказа да спре строежа на нови съдилища
Върховният административен съд отряза искането на правосъдния министър Маргарита Попова да бъдат прекратени обществените поръчки и договорите за строеж на нови съдебни палати в София и Варна.
Още с встъпването си на поста Попова заяви, че тези договори, сключени от предшественичката й Миглена Тачева, са неизгодни, съобщи БТВ.
Но според съда решение, взето от едно министерство, не може да бъде обжалвано от същото министерство, въпреки че има нов министър.

Сако остава на свобода
Софийски градски съд остави на свобода Стефан Бонев - Сако, след като прокуратурата поиска най-тежката мярка „задържане под стража". Преди седмица той бе пуснат под парична гаранция от Софийски районен съд.
Според държавното обвинение има опасност Сако да извърши друго престъпление.
Представена бе и справка от Национална следствена служба, че Бонев е с регистрирани криминални прояви.
Според защитата му взети са всички мерки Стефан Бонев да не се укрие. Той се е явил лично в съда, с което е афиширал желание да съдейства на съда.
Освен това той има и семейство, за което се грижи. Според съда опасността Сако да се укрие е хипотетична.
Припомняме, спряганият за кокаинов „наркобарон" в София бе арестуван след сигнал, подаден от журналиста Боби Цанков, че е заплашван с убийство от Сако.

Сако не бил циганин
Стефан Бонев - Сако не е от ромски етнически произход. Това обявиха от партия ЕВРОРОМА.
Нейното ръководство е извършило проверка по случая във връзка с твърдението, че заплашвалият журналиста Боби Цанков е „ромски наркобарон" и „цигански бос".
Въпросният господин не е от ромски етнически произход, заявяват от ЕВРОРОМА.
Припомняме, миналата седмица С. Б. с прякор Сако бе задържан за 72 часа заради заплаха срещу Боби Цанков.
Радиоводещият подаде сигнал, че Сако го е заплашвал, след което соченият за наследник на наркобизнеса на Таки беше арестуван.
Заловеният е отправял заплахи за убийство срещу радиоводещия Боби Цанков, като преди това го е преследвал с колата си в отсечката между Южния парк и хотел "Хемус".
По-рано днес стана ясно, че непосредствено след предаването на 2 400 евро и „насоки" как да бъдат променени показанията, дадени по досъдебно производство, антимафиоти задържали двама мъже.

Арестуваха пловдивчанин, блудствал с 3 момчета
Пловдивчанин е заловен за блудство с три деца, съобщиха от полицията в града.
Късно вчера следобед непознат мъж заплашил с газов пистолет две момчета на 13 г. и едно на 15 г. Отвел ги в района на парк "Бунарджик" и там блудствал с тях.
По-късно полицаите са заловили насилника - 34-годишен мъж от Пловдив с инициали А. А.
Той е задържан в ареста за 24 часа.

19-годишна избяга от похитителите си
Момиче е успяло да избяга от двама мъже, качили я насила в автомобила си в Калофер.
Вчера през нощта 19-годишна девойка и 57-годишният й приятел били в заведение в Калофер, съобщават от полицията в Пловдив.
Двама мъже на съседна маса започнали да се закачат с момичето. Когато то и приятелят й си тръгнали, двамата мъже ги настигнали, набили 57-годишния мъж и насила качили тийнейджърката в колата. После потеглили към Карлово.
Приятелят на момичето сигнализирал за случилото на телефон 112. Междувременно на бензиностанция по пътя за Карлово девойката успяла да избяга и да се прибере пеш в Калофер.
Полицията е установила двамата мъже, отвлекли момичето - П.Б., бивш полицейски служител, и Г.А.

Фидосова: Имам с какво да си плащам законно кредитите
Депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова определи като лошо скалъпен компромат обвиненията на БСП за укриване на доходи.
В ефира на БиТиВи тя заяви, че това са последните издихания на политическата немощ на БСП.
Фидосова беше категорична, че си е попълнила и двете декларации - за доходи и за конфликт на интереси.
Тя допълни, че регистърът е публичен и там всичко може да се провери.
Работата ми като нотариус е свободна практика и не подлежи на описание в декларацията като търговска дейност или сдружение с нестопанска цел, обясни депутатът от ГЕРБ
По думите й тя разполага с над 300 хиляди лв. от дейността си като нотариус и притежава два офиса, които са отдадени под наем - единият на банка.
Нямам никакви притеснения дори и за следващ мандат, тъй като средствата, които притежавам, неколкократно надхвърлят сумата по кредите, които дължа.
Така отговори Искра Фидосова на въпроса как смята да покрива вноските по кредитите си с депутатската си заплата.
Припомняме, вчера Корнелия Нинова от БСП подаде сигнал до антикорупционната комисия в парламента срещу Фидосова.
Причината е, че в декларацията си за конфликт на интереси депутатът от ГЕРБ не е посочил общия размер на кредитите си - нещо, което се изисква от закона.
От декларацията й е видно, че към две банки месечната й дължима вноска е 6700 лв.
Към друга банка пък дължи кредит за офис с остатък 40 хил. лв.
„Как със заплата на народен представител от 2500 - 3000 лв. Искра Фидосова изплаща кредит от 6700 лв. месечно", попита Корнелия Нинова.

Да се оптимизира харченето на военните бюджети, призова Паси
България и Европа трябва да инвестират в отбраната както американците, смята Соломон Паси.
Той изтъкна важността на темата за общата европейска отбрана след влизането в сила на Лисабонския договор и необходимостта от повишаване на ефективността на инвестициите.
Паси съобщи на откриването на международна бизнес конференция за отбрана и сигурност във Военна академия, че по данни на Европейския парламент Европа харчи 200 млрд. евро всяка година за военни разходи и че тези пари имат ефективност 20% от ефективността на американските инвестиции в отбраната.
„Не пледирам за намаляване на военните бюджети, а за оптимизиране на харченето им", подчерта Паси.
От тези 200 млрд. евро, продължи той - 20-те процента са 40 млрд., а останалите 160 млрд. евро биха могли да се инвестират по проблема с климатичните проблеми.
Според Паси ако българският бюджет за отбрана е 1 млрд. лв. и важи европейската статистика за 20% ефективност на военните разходи, останалите 800 млн. лв. трябва да отидат отново за отбрана, но инвестирани много по-добре.
По мнението на Паси за България парите за операции трябва да бъдат приоритет. Българските военни по правило трябва да работят в чужбина и по изключение в страната, изтъкна Паси.
Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов изтъкна, че в програмата на правителството е предвиден преглед на отбранителните способности и оценка на реалното състояние.
Предвижда се създаване на бяла книга на отбраната и оптимизиране на структурата на въоръжените сили.

Софиянчетата най-информирани за сексуалното си здраве
Работата с младите хора, насочена към здравно образование, е едно от големите постижения на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.
Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР. Тя откри регионалната среща на Световния фонд за страните от Източна Европа и Централна Азия.
По думите на Фандъкова в края на миналата година в 183 училища в страната е реализирано обучение по сексуално здраве.
София е с най-много включени училища в програмата, а Столична община участва с финансиране при реализирането на поставените цели, отбеляза тя.
Над 300 международни експерти от 20 страни от Източна Европа и Централна Азия са в София за регионалната среща на Световния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.
Фондът финансира две мащабни здравни програми в България - "Превенция и контрол на ХИВ / СПИН" и "Подобряване на контрола на туберкулозата в България".
Досега безвъзмездно предоставеният финансов ресурс на страната е в размер на 24 млн. евро за три годишен период.

Строс Кан: Не отменяйте антикризисните мерки
Директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс Кан призова правителствата да не бързат с отмяната и прекратяването на антикризисните мерки.
"Световната икономика остава уязвима и държавните ръководители не трябва да бързат с отмяна на антикризисните действия", предупреди Строс Кан в реч по време на конференция на Конфедерацията на британската промишленост.
"Все още е много рано за отстъпление. Ние препоръчваме внимание, тъй като всяка една неправилна стъпка може да доведе до грешен път, от който връщането би било много трудна", допълва изпълнителният директор, цитиран от news.ru.
По мнението на Строс Кан вероятността да настъпи втора вълна на криза не е голяма и като цяло световната икономика бележи положителни тенденции.
За да бъдат обаче отменени антикризисните мерки трябва да се постигне по-устойчиво възстановяване, да се повиши трайно търсенето на потребителите и да се постигне финансова стабилност в по-дълбок план.
Прогнозите на Международния валутен фонд са че 2009 година ще се окаже най-лошата година, а 2010 година предвиждат да бъде на относително силно възстановяване.
По мнението на Строс Кан основен проблем остава недостатъчната капитализация на банковата система. Ние считаме, че в момента все още много от трусовете и техните последствия в банките не са излезли наяве", обяснява икономистът.
Според него половината от загубите вследствие от световната икономическа криза именно в банковата система тепърва предстои да се проявяват.
От привличането на допълнителни капитали се нуждае банковата система в много от развитите страни, а като цяло финансовата ситуация е „далеч от нормалната", коментира експертът.

Всеки ден докладват на Борисов за "Кремиковци"
Междуведомствена експертна група ще докладва всеки ден на премиера Бойко Борисов за хода на обсъждането на плюсовете и минусите за "Кремиковци" и за работниците при евентуална ликвидация на дружеството или при прилагането на оздравителен план.
Това е било договорено днес на среща между премиера и ръководството на комбината, съобщи БНР.
Водещата позиция в работата на експертната група ще бъде защитата на интересите на работниците в комбината, посочи лидерът на КТ "Подкрепа" в комбината Людмил Павлов.
Утре експертната групата се събира на първото си заседание, каза Павлов. Той информира, че планираният за утре митинг на работниците ще бъде отменен.
От резултатите от работата на експертите ще зависи решението за последващите синдикални протести, за които има разрешение от полицията и общината, обясни Павлов.
"Ще сваляме митингите ден по ден", допълни той.

Прокурорът не прие заключения на вещо лице по делото Николов-Стойков
Прокуратурата се възпротиви срещу заключение на вещо лице по делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков по обвинение за пране на пари.
На днешното съдебно заседание бе разпитано вещото лице Янка Демирева, която представи съдебно-счетоводна експертиза.
В заключението си тя е категорична - няма нарушения във воденето на счетоводната администрация на фирма „Дюни". Парите в „Дюни" са от туроператори, сочи още експертизата.
Прокурор Андрей Андреев настоя в днешното съдебно заседание съдът да не приема заключението на вещото лице и поиска държавното обвинение да се запознае с документите, с които е работила Демирева.
Адвокатът на Людмил Стойков Ина Лулчева възрази срещу искането на прокуратурата. Според нея държавното обвинение се опитва да протака процеса.
След 15-минутно заседание съдът реши днес да не приема експертизата, въпреки че заключението според съда е обосновано, пълно и ясно.
Съдът разпореди документацията, на база на която е формирано заключението, да бъде предоставена на прокуратурата.
За следващото заседание прокурор Андрей Андреев ще трябва да прочете 200 тома счетоводни документи, на чиято основа да формулира въпросите си към вещото лице Янка Демирева.
Пред съда се яви и свидетелят Лазарина Георгиева, управител на птицекланица „Чубра".
Тя обаче не можа да си спомни в кой период е ръководила кланицата.
Георгиева обясни, че нееднократно е заемала ръководни позиции и за това не може да си спомни кога точно е ръководила „Чубра".

Няма коментари: