събота, 28 ноември 2009 г.

ЗАБАВНАТА ДЕТСКА ПРИКАЗКА ЗА "ТРИТЕ ПРАСЕНЦА" Е ЛЮБИМАТА ЕМБЛЕМА ДНЕС НА ЕВРОПА!!!???

ПО ЕКИП НЮЗ.БГ

“Атака” протестира срещу посещението на германския проф. Улф Брунбауер
Народни представители и активисти на ПП "Атака" ще връчат протестна декларация на Улф Брунбауер, германски историк, участвал в проекта, известен тук като "Митът Батак". Брунбауер е в България за участие в международен колоквиум "Тоталитаризмите на 20-ти век в сравнителна перспектива", организиран от Институт за изследване на близкото минало, предаде "Фокус". Декларацията ще бъде връчена на Брунбауер от 13:30 часа в хотел "Арена ди Сердика" (ул. "Будапеща" № 2-4) .

В нея се казва, че настоящото обръщение има за цел да изрази острото негодувание на партия “Атака”, която е парламентарно представена сила, от неговото посещение в България. “Сигурно мислите, че обстановката тук около позорното ви твърдение относно една историческа светиня, каквато е за нашия народ Батак се е успокоила, за да си позволявате да идвате в страната ни. Изложените от вас твърдения, че легитимността на българската държавност в Родопите е “спорна”, “съмнителна”, “несигурна”, са тежка обида за всеки честен патриот и истински родолюбец в България. Бъдете сигурен, че името ви ще се помни дълги години, и то не с добро. Българите никога няма да забравят жалкия ви опит за профанизация на един от най-болезнените моменти в борбата за свобода на нашата унищожавана системно пет века нация от варварската Османска империя. Скандално е човек с претенциите да се нарича учен, носещ академична титла, да твърди и разпространява подобни пошли българофобски тези” – пише в текста.
От партията изразяват надежда професорът повече да не идва в България. “Единственото, което можете да направите, е да се извините официално, в противен случай сте нежелан!” – заявяват от “Атака”.

Неканени гости на официална вечеря в Белия дом
Тайните служби се намират в повишена готовност. Причината – появата на двама неканени гости на специалната вечеря в чест на индийския премиер Манмохан Сингх в Белия дом. Въпреки липсата на официална покана новоизгряващите звезди от риалити шоу Тарик и Микаел Салахи не само демонстрираха добро настроение, но дори и помахаха на акредитираните журналисти.
Единственият резултат са няколко снимки във “Фейсбук” и описание на това колко щастливи са били натрапниците, че са били част от подобно събитие. Сега охранителите на президента Барак Обама трябва да разберат как двойката от Вирджиния е била пропусната при проверките за сигурност и кой е виновният за нелепия инидент.
“Държавният глава никога не е бил в опасност” - допълниха от “Сикрет Сървис”. Според кадрите на събитието Тарик и Микаел не са влезнали в балната зала и не са останали след началото на вечерята. Вечерята в чест на Манмохан Сингх е първата подобна откак Барак Обама пое поста си. На събитието бяха поканени 320 – 322 души, а церемониалът - спазен до последната подробност.

Германският министър на труда подаде оставка заради инцидент в Афганистан
Германският министър на труда и социалните грижи Франц Йозеф Юнг подаде оставка заради критиките за решения във връзка с бойни действия в Афганистан, взети докато е бил на поста военен министър. Става дума за скандала, при който германските военни наредиха въздушна атака в провинция Кундуз в началото на септември, при която бяха убити 69 талибани и 30 цивилни.
Основната цел на международните сили са били две цистерни с петрол, отвлечени от радикалните бойци. За съжаление точният въздушен удар е станал в близост до населено място и това е основната причина за големият брой жертви и ранени.
Военното министерство и Юнг в частност отрекоха данните за убитите цивилни. Натискът върху бившият военеk министър се увеличи в последните дни, след като бяха публикувани данни, че доклад с точния брой убити невинни афганистанци е бил укрит от военните. Така се наложи Фраkц Юнг да признае в парламента, че действително има укриване на информация. Това не е първата политическа жертва на атаката в Кундуз. В четвъртък военният министър Карл Гутенберг обяви, че от поста си оттегля и началникът на генералния щаб. Случилото се се смята за сериозен удар върху новото германско правителство на Ангела Меркел. Оставките може да се отразят отрицателно и върху искането на кабинета парламентът да увеличи броя на военните в Афганистан от 4000 и 4500 души. Депутатите трябва да гласуват решението си следващата седмица.

Четирима кандидати за мястото на Сакскобургготски
Нов лидер ще изберат делегатите на петия извънреден конгрес на НДСВ, след като Симеон Сакскобургготски подаде оставка от ръководния пост веднага след провала на парламентарния вот на 5 юли. Партията, която участва в управлението на страна 8 години, не прескочи бариерата от 4% на парламентарните избори и не вкара нито един свой представител в Народното събрание.
Четирима са претендентите за лидерския пост в жълтата партия. Трима са членове на предишни кабинети: министърът първо на икономиката, а после на транспорта в правителството “Сакскобургготски” и министър на държавната администрация в кабинета “Станишев” Николай Василев, социалният министър в правителството на НДСВ и ДПС Христина Христова, както и бившият евродепутат Биляна Раева.
Четвъртият кандидат - Илия Лингорски - беше сред заместник-председателите на партията, по неофициална информация той ще се оттегли в полза на Христина Христова. На Врабча № 23 са категорични , че същинската битка ще се води между нея и бившите министър в две правителства Николай Василев. За да бъдат допуснати до лидерското състезание, жълтите кандидати пратиха в централата СV-та и концепции за развитие през следващите четири години.
С интерес днес се очаква и речта на Симеон Сакскобурготскии , който ще направи изказване- равносметка за грешките. Очаква се над 800 делегатите да дойдат на форума, които ще избират ново партийно ръководство и ще гласуват промени в устава на НДСВ.

Двете момичета в Благоевград залети със сода каустик срещу 10 000 лева
Повдигнато е обвинение на мъжа, който заля с изгаряща течност двете студентки в Благоевград. Снощи 23-годишният Калоян Гущеров от дупнишкото село Яхиново е признал деянието си и е дал пълно и точно обяснение на случилото се. Това заяви наблюдаващият прокурор Ивайло Филипов. Според него момчето е объркано и съжалява за това, което е направило.
Поръчителят на престъплението - 31-годишният Венцислав Добрев, също от Яхиново - е обещал 10 хиляди лева на Калоян, ако залее бившата му приятелка Христина Колджиева с изгаряща течност.
За престъплението Гущеров може да получи от 3 до 12 години лишаване от свобода, от 3 до 10 години затвор пък може да бъде присъдата на поръчителя. Калоян Гущеров е регистриран в полицията за взломна кражба, която извършил през 2001 г. в Кюстендил. Тогава бил непълнолетен.
Двете студентки – на 24 и на 26 години, от Гоце Делчев, бяха залети с изгарящата течност на 25.11. между 02.00 – 02.30 часа, на излизане от дискотека “Джулиани” в Благоевград.

Страшна влакова катастрофа в Русия, броят на жертвите достигна 37
Двадесет и двама души са загинали и 55 са ранени при катастрофата на пътническия "Невский експрес" от Москва за Санкт Петербург на границата между Тверска и Новгородска област, съобщи Министерството на извънредните ситуации на Русия. Дерайлираха четири вагона от експреса Москва - Санкт Петербург. Според държавната железопътна компания една от версиите е терористичен акт, предаде ИТАР-ТАСС.
Броят на загиналите при катастрофата снощи на “Невский експрес”, пътуващ от Москва за Санкт Петербург е достигнал 39 души, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на министерството на извънредните ситуации на Русия. Министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу обаче заяви, че в неизвестност са 27 души. РИА “Новости” съобщава за 32-ма изчезнали. Голикова съобщи за 93-ма ранени - 71 в болници в Новгородска и Тверска област, и още 22-ма в Санкт Петербург. Шойгу посочи друго число - 102-ма ранени.
Два хеликоптера с медицински екипи са пристигнали от Москва на мястото на катастрофата на експреса за Санкт Петербург, съобщи РИА “Новости”. Общата вместимост на двете машини “Ми-8″ и “Бк-117″ е до 20 души. Медицинските екипи подготвят тежко ранените за евакуация в Москва. Колона от 10 линейки на “Бърза помощ”, ескортирани от полицейски коли, потеглила от столицата за Бологое, където ще бъдат идентифицирани загиналите. На мястото работят над 70 спасители и 20 медицински екипа за спешна помощ.
Общо във влака имало 682-ма души, 653-ма пътници и 29 машинисти и кондуктори. Според железопътната компания РЖД е възможно сред пасажерите да има трима чуждестранни граждани. Тази информация се проверява. По неустановена засега причина от релсите са излезли три вагона. По думите на очевидци по телевизия “Вести” в разрушените вагони всичко било смачкано. Един от тях пострадал особено тежко. В последния вагон не беше останало нищо, всичко се беше
смесило, хора и седалки се бяха смесили в равен слой, травмите бяха страшни, разказва един от пътниците. Те чули
пукот преди катастрофата в 21,34 ч. московско време. Тя станала в просека в гора, където нямало покритие на мобилните телефони и спасителите трудно се добрали. “Ударът ни размята като кибритени клечки, навярно просто ни е провървяло, че тези вагони се откъснаха” - продължава очевидецът. При първичния оглед под една от релсите е намерена яма с диаметър един метър, поради което от железопътната компания заявиха, че една от версиите е терористичен акт.
Министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу свика спешно съвещание в националния център за управление на кризисни ситуации с участието на министъра на вътрешните работи Рашид Нургалиев и министъра на здравеопазването и социалното развитие Татяна Голикова. Съставени са списъци на пътниците в дерайлиралите вагони. Пострадалите се настаняват в болниците в близките населени пунктове. Аварията с пътническия експрес номер 166 от Москва за Санкт Петербург е станала в 21,34 ч. снощи на около 25 км от градчето Бологое на границата територията на Новгородска област на 2 км от административната граница с Новгородска област. Дерайлирали са последните вагони от влака.
Това не е първото произшествие с “Невский експрес”. На 13 август 2007 г. приблизително по същото време дерайлира подобен влак в резултат от терористичен акт. Пострадаха около 60 души. В различно време по подозрение за атентата бяха задържани седем души, но в крайна сметка останаха трима обвиняеми. На 25 ноември 2009 г. гражданинът на Ингушетия Макшарип Хидриев призна в съда, че е виновен в съучастие в организирането на взривяването на влака. Друг гражданин на Ингушетия - Саламбек Дзакхиев, преди това бе осъден на две години и четири месеца в колония, задето се опитал да даде подкуп на следователя. Третият подсъдим - Павел Косолапов, бе обвинен задочно и се издирва.
Санкт Петербург пристигнаха два влака с пътници от катастрофиралия експрес Москва-Петербург. В първия имаше 529 души, в това число 20 леко ранени. За тях са подготвени автобуси. С втория влак пристигнаха 25 ранени в по-тежко състояние, съобщи официалният представител на Октябърската железопътна линия Виктор Корсаков. Според него в експреса имало 633 пътници. Между 4 и 6 човека може би се намират все още под останките на дерайлиралите вагони от пътническия влак “Невский експрес” и броят на жертвите от катастрофата може да нарасне, съобщи ИТАР-ТАСС. Това е докладвал представителят на министерството на извънредните ситуации в Тверска област чрез видеовръзка на съвещанието при министъра Сергей Шойгу.

Германският министър на труда подаде оставка заради инцидент в Афганистан
Германският министър на труда и социалните грижи Франц Йозеф Юнг подаде оставка заради критиките за решения във връзка с бойни действия в Афганистан, взети докато е бил на поста военен министър. Става дума за скандала, при който германските военни наредиха въздушна атака в провинция Кундуз в началото на септември, при която бяха убити 69 талибани и 30 цивилни.
Основната цел на международните сили са били две цистерни с петрол, отвлечени от радикалните бойци. За съжаление точният въздушен удар е станал в близост до населено място и това е основната причина за големият брой жертви и ранени.
Военното министерство и Юнг в частност отрекоха данните за убитите цивилни. Натискът върху бившият военеk министър се увеличи в последните дни, след като бяха публикувани данни, че доклад с точния брой убити невинни афганистанци е бил укрит от военните. Така се наложи Фраkц Юнг да признае в парламента, че действително има укриване на информация. Това не е първата политическа жертва на атаката в Кундуз. В четвъртък военният министър Карл Гутенберг обяви, че от поста си оттегля и началникът на генералния щаб. Случилото се се смята за сериозен удар върху новото германско правителство на Ангела Меркел. Оставките може да се отразят отрицателно и върху искането на кабинета парламентът да увеличи броя на военните в Афганистан от 4000 и 4500 души. Депутатите трябва да гласуват решението си следващата седмица.

85% увеличение на смъртността от свински грип в Европа
Броят на жертвите на новия грипен вирус А H1N1 нараства застрашително, предупреждават от Световната здравна организация. Според данните всяка седмица от болестта умират нови 1000 души по света. До момента общият брой е над 7830 души. Само в Европа увеличението на смъртните случаи е с близо 85 % за седмица, от 350 до над 650 човека.
Лидер в мрачната класация обаче си остава Северна Америка, където за последните седем дни нови 550 души са загубили битката с новата болест. Само за два смъртни случая съобщават властите във Франция и Норвегия, като те се дължат на мутация на вируса.
Увеличават се хората, които са поразени от мутиралата болест и в САЩ, Китай, Япония и Украйна. Според Кейджи Фукуда, заместник-директор на СЗО, въпросът сега е дали тези промени във вида на грипния вирус са временно явление или говорят за нова тенденция към резистентност и на други подобни заболявания. “В момента никой не може да отговори просто с да или не” - допълни Фукуда. Все пак в по-голямата част от случаите болестта, известна и като свински грип, протича леко и пациентите се възстановяват напълно, допълват от Организацията.

“Атлантис” се приземи успешно във Флорида
Совалката "Атлантис" се приземи успешно във Флорида, след като прекара 11 дни в Космоса. Екипажът й достави храни и други товари на Международната космическа станция. Сред тях са 15 тона резервни части и научно оборудване, включително кутии с пеперуди. Учените тепърва ще установят как тези нежни създания ще реагират на живота в орбита.
Екипажът на “Атлантис” извърши и три излизания в открития космос, за да се инсталират комуникационни антени, да се извършат някои поправки на ръката-робот и да се заменят част от резервоарите с кислород. Освен шестимата души екипаж, на Земята се върна и инженерът Никол Скот, която прекара три месеца на Международната станция.
Това е един от последните полети на совалка до станцията преди те да престанат да се използват през 2010 г. Това е и последният предвиден космически полет от страна на НАСА до края на тази година. Според плановете на НАСА станцията, която струва близо 100 млрд. долара, трябва да бъде окончателно завършена през следващата година. За това бяха необходими 11 години и усилията на над 16 нации. След като совалките престанат да изпълняват полети, орбиталната станция ще бъде снабдявана с най-необходимото от руските космически кораби “Союз” и “Мир”.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Катастрофата в Русия - наказателно дело за тероризъм

Главната прокуратура на Руската федерация е възбудила наказателно дело за тероризъм и незаконно притежание на взривни вещества след дерайлирането на експреса Москва-Санкт Петербург, при което загинаха най-малко 25 души. По указание на главния прокурор за мястото на катастрофата е заминал неговият заместник - Виктор Грин, който координира разследването на особено важни дела. Руските власти са потвърдили досега смъртта на 25 души, а по непотвърдени данни, загиналите са 30. За лечение в различни болници са настанени 96 души, а съдбата на други 18 души засега остава неизвестна. Руският министър-председател Владимир Путин е разпоредил да се създаде комисия за ликвидиране на последиците от катастрофата, начело с вицепремиера Виктор Зубков. Премиерът е наредил също да се окаже помощ на пострадалите и на семействата на загиналите, както и да започне възстановяването на инфраструктурата, повредена при катастрофата.

Япония изстреля днес разузнавателен спътник
Днес успешно беше изведен в орбита нов японски разузнавателен спътник "Когаку-3". Японската ракета-носител Н-2А бе изстреляна от космодрума Танегашима със спътника на стойност 565 милиона долара. Спътникът е разработен от "Митцубиши хеви индъстриз" и е в състояние да фиксира наземни обекти с габарити до 60 см. Спътникът ще служи за следене на ракетната военна програма на Северна Корея.
Федералната канцлерка предприе промени в кабинета
Федералната канцлерка Ангела Меркел обяви, че новият министър на труда на мястото на подалия оставка Франц-Йозеф Юнг ще бъде настоящият министър на семейството, възрастните хора, жените и младежта Урсула фон дер Лайен. "Днес предложих на федералния президент наследник на Франц-Йозеф Юнг да стане Урсула фон дер Лайен като министър на труда и предложих на федералния президент Кристина Кьолер - депутатка от федерална провинция Хесен за министър на семейството, възрастните хора и младежта", съобщи канцлерката. Франц-Йозеф Юнг беше до миналия месец министър на отбраната. Той подаде оставка от кабинета заради въздушното нападение в Афганистан, извършено по заповед на германски командир на 4 септември, при което загинаха десетки цивилни граждани

Десета степен по Кафка

Нещо трябва да се случи
Скандалите около Фонда за лечение на деца в чужбина са показателни в няколко отношения, не на последно място за административно-организационния батак на българските институции. Гледна точка на Бистра Узунова.
Болни деца остават без лечение, а държавните пари се въртят в омагьосано-безсмислен кръг. Няма срокове, няма задължения, никой за нищо не се смята отговорен. Реалността в България е по-абсурдна от романите на Кафка. Фондът за лечение на деца в чужбина не може да е по-различен от всеобщата организационно-бюрократична каша. Коя ли българска институция функционира бързо, прозрачно и ефективно!
Имейл? Какво е това?
Чакането - български патент
България, която обича да се кичи със славата на Джон Атанасов като баща на компютъра, още не е въвела електронната поща като легитимно средство за комуникация между министерства, учреждения и служби. Чиновниците в България си пишат писма... и чакат отговор с месеци, защото такива са традициите на Ориента, от който идем.
Който бърза, сам си е виновен. Утвърденият ред изисква всеотдайно чакане. Прескача го само системата "мой човек" или подаръци в брой. Имаше един министър, който се беше амбицирал да въвежда бързо и ефективно административно обслужване, но така и не се разбра дали беше насериозно.
Едва 8% от българите имат в момента достъп до електронно общуване с държавата, а именно то може да внесе известен ред и прозрачност, от която има нужда не само в бизнеса. Проектът за електронно правителство засега е само красив етикет, чието съдържание остава неясно за повечето българи.
Защо тази изостаналост?
Особена стръв да го реализират не се забеляза през последните години, така че българските специалисти по информационни технологии продължават да си намират работа предимно навън. Жалко, защото на България добре би прилягала славата на втората Естония, която се прочу с модерното си отношение към електронните услуги. За малки страни като България те са просто незаменими. Не само че пестят разходи за местене на папки и празно разтакаване, но и просветляват дебрите на чиновническия начин на живот.
Автор: Бистра Узунова/Редактор: Александър Андреев

България - страна на човечността

"Българското чудо" през погледа на чужденец
Норберт Рандов, смятан за най-добрия българист в Европа, навършва днес 80 години. С какво го впечатлява България и бариера ли е кирилицата за един германец? С Норберт Рандов разговаря Йорданка Йорданова.
"Трудно е да изразя какво ме впечатлява днес. Но всъщност мога да кажа, че се впечатлявам от островчетата на достойнство и човечност, които все още съществуват в България. Това ми направи впечатление още преди повече от 60 години, когато за пръв път бях в България. Тя беше за мен една страна на чудесата и на човечността", казва германският българист, издател и преводач на българска литература. На въпроса дали може да даде пример за едно от "българските" чудеса, той без да се замисли отговаря: "Чудо бяха хората, които за мен отначало бяха чужди. В България се потопих в едно човечно общество, бях впечатлен от хората тогава."
Честит рожден ден!Любов от пръв поглед
Случайността отвежда Норберт Рандов в България през 1952 година. От десет студенти по славистика в Росток само двама биват избрани да посетят страната. Кратката визита е достатъчна, за да събуди интереса на Норберт Рандов към българския език и литература и да го подтикне да се занимава с тях професионално.
Рандов е съставител на множество сборници и антологии с поезия и проза на български автори. Превежда Паисиевата "История славянобългарска" и "Житие и страдания" на Софроний Врачански, редица български автори, сред които Иван Вазов, Пейо Яворов, Атанас Далчев и Александър Геров.
Сред културните среди в България той е смятан за превъзходен преводач на ключови произведения, както и за културен посредник. А в Европа има ранг на най-добрия славист и българист. Норберт Рандов споделя, че никога не е имал трудности с кирилицата. Дори при първото си посещение в България не се е чувствал некомфортно в обкръжението й.
"Още в училище бях учил руски език, така че кирилицата ми беше също толкова позната, както и латиницата. Азбуката никога не е била бариера за мен", казва Рандов. Единствената бариера за него в началото е бил езикът, но с прилежност и постоянство той успява да преодолее своеобразното препятствие между себе си и заобикалящия го свят. Докато разговаряме, той изненадващо казва: "Можем да продължим и на български, ако искате."
Рандов - познавач и на съвременната литература. Всяко зло за добро
Норберт Рандов и сега често има повод да говори на български. Всяка година той пътува няколко пъти до България, а в Берлин има много приятели, с които разменя по някоя дума на български. Като един от големите познавачи на българските литература и култура не е учудващо, че има издадена книга с над 500 български поговорки. Най-много му харесва поговорката "Всяко зло за добро". И дълбоко вярва във верността на тази мисъл.
Митичният българист, както наскоро нарекоха Рандов от германското радио ЕмДеЕр, не изпуска от поглед и съвременната българска литература. Превел е стихотворения на Мирела Иванова, романа на Марияна Фъркова "Светът около мен" и "Естествен роман" на Георги Господинов. Норберт Рандов е удостоен с орден "Стара планина" Първа степен и наградата "Паисий Хилендарски", както и с отличието на Лайпцигските книгоиздатели за европейско разбирателство. През 2008 година е отличен и с държавния орден "Федерален кръст за заслуги".
Автор: Йорданка Йорданова/Редактор: Бисерка Рачева

Ченгетата-международници и настъпената мотика

Още трима "осветени"
В България бяха огласени имената на 3 сътрудници на бившата ДС от сегашното правителство, като от проверените 47 членове от състава на кабинета на Борисов 8 „не подлежат на проверка”. Какви въпроси повдигат разкритията?
Анализ на Георги Папакочев
Въпреки почти пълната липса на внимание от страна на българските медии, методичната дейност по осветяване принадлежността на висши служители към структурите на комунистическите тайни служби и репресивния апарат продължава. Ако не се броят осемте „неподлежащи на проверка” по закон служители на сегашното правителство, като бройка единият министър без портфейл и двамата заместник-министри, сътрудници на някогашната държавна сигурност, не могат да се сравняват със седемте агенти, които в качеството си на зам.-министри се „подвизаваха” в кабинета на Станишев. И все пак паралелите се налагат.
Агент с три имена - Кардам, Тервел и Телериг. Българският агент 007
След като в началото на 2007 година държавният глава Георги Първанов побърза да се освободи от най-знаковите ченгета от своето „съветническо” обкръжение, като ги изпрати посланици в пет важни за България държави, четири от които членки на ЕС, тристранната коалиция, освен знаковото Министерство на външните работи, където бяха „тропосани” двама зам.-министри с „принадлежност”, окупира с бивш агент и посланическото място на страната в НАТО. Всички тези хора, подобно на президентските посланици, се радваха на пълната подкрепа и доверие на управляващите в „отговорната” им дейност по защитата на националните интереси в сферата на международните отношения.
Една от най-ярките стъпки на новата българска дипломация от средата на лятото се оказа неприключилата все още афера с отзоваването на двама ключови посланици от Вашингтон и Анкара за груби нарушения около организацията на гласуването на българите в съответните държави на 5 юли. Посланикът в Турция подаде оставката си с желание „да запази престижа на българската дипломация”, а посланикът във Вашингтон изчаква в София по-нататъшното развитие на събитията, въпреки че и неговото оставане на поста ще е трудно след избухналия скандал.
Подредената къщичка на дипломатите
Тъкмо в хода на въпросния скандал и само преди седмица, сегашната външна министърка и бъдеща еврокомисарка Румяна Желева обяви, че за изминалите три месеца е „подредила къщичката” на външнополитическото ведомство и то е допринесло за „връщане на доверието на ЕС към България”.
Ченгетата са навсякъде
Изведнъж обаче се оказва, че нейният зам.-министър по европейските въпроси, дипломат с 26-годишен стаж, член основател на Европейското движение в България и на българския Атлантически клуб, всъщност е вербуваният, забележете, през 1989 година агент „Норис”, който през 1991 година е „снет от действащ оперативен отчет”! Малко преди това самият премиер Борисов възкликва в Берлин, че „Агентите на ДС са във всеки скандал, във всяка институция” и горчиво пророкува: „Ще видите, когато мине проверката във външно министерство за досиетата, какво чудо е там. А тези хора са формирали и формират външната политика на България. Става въпрос за 90 на сто от състава на външно министерство - говоря за последните 20 години, говоря за сега!”, подчертава г-н Борисов.
Е, предстои да видим, естествено, дали усърдието по отзоваването на посланиците в САЩ и Турция ще бъде същото и по отношение на 90-те процента ченгета-международници. Защото основанията са идентични – „запазване престижа на българската дипломация” и „връщане на доверието на ЕС и света към България”.
Автор: Г. Папакочев/Редактор: А. Андреев

Кой кой е в новата ЕК?

Ресорите са разпределени
Председателят на ЕК Жозе Барозу представи състава на новата Европейска комисия, в която българската комисарка Румяна Желева поема ресора за хуманитарната помощ. Ето и кратка справка за някои от водещите еврокомисари:
Хоакин Алмуния, еврокомисар за конкуренцията
От 61-годишния испански социалист се очаква да бъде един от стълбовете на новата ЕК. Новата му длъжност беше най-привлекателната. Алмуния беше в досегашната ЕК еврокомисар за икономическите и валутните въпроси и играеше главна роля в изготвянето на бюджетите на ЕС. Сега Алмуния ще бъде натоварен със задачата да бди за стриктното спазване на свещените права на конкуренцията между компаниите в ЕС и няма да допуска неправомерни държавни субсидии. Алмуния е юрист и икономист по образование. В испанското правителство той беше министър на труда. Алмуния беше и генерален секретар на Испанската социалистическа работническа партия. Той беше и комисар в Еврокомисията на Романо Проди.

Оли Рен, еврокомисар за икономическите и валутните въпроси
47-годишният финландски либерал беше и в състава на досегашната ЕК на Жозе Барозу, като отговаряше за ресора за разширяването на ЕС. Дискретен, но известен с чувството си за хумор, Рен получи влиятелния пост на комисар за икономическите и валутните въпроси, след като не постигна успех в битката за поста на първи дипломат на ЕС, зает от британката Катрин Аштън. Сега Рен ще бъде "пазител" на бюджета на ЕС. Задачата му няма да бъде никак лесна в момент, когато бюджетните дефицити на страните-членки на ЕС достигат рекордни висоти заради икономическата и финансовата криза.
Карел де Гухт, еврокомисар за търговията
55-годишният белгийски либерал ще представлява ЕС по време на преговорите за сключването на споразумения за свободна търговия по целия свят, както и в Световната търговска организация. Той ще има и главната дума относно антидъмпинговите мерки. Де Гухт е бил министър на външните работи в Белгия до миналото лято. Принадлежащ към фламандската общност, Де Гухт няма славата на дипломат. През 2008 г. той предизвика криза между Белгия и Демократична република Конго, след като разкритикува остро проявите на корупция в африканската държава.
Мишел Барние, еврокомисар за вътрешния пазар и услугите
Барние е член на партията Съюз за народно движение на френския президент Никола Саркози. 58-годишният французин се завръща в състава на ЕК, след като беше част от Еврокомисията на Романо Проди в периода 1999-2004 година. Тогава той отговаряше за регионалната политика и за реформата на институциите. После Барние беше министър на външните работи във френското правителство. В новата ЕК Барние получава поста, за който Франция претендираше най-много и който ще му позволи да контролира европейските финансови институции.
Кони Хедегард, еврокомисар за климата. 49-годишната датчанка досега заемаше поста на министър за климата и енергетиката в датското правителство. Сега тя ще заема в новата ЕК пост, който досега не съществуваше. Изборът на датски политик за този пост е силен сигнал преди конференцията за климата в Копенхаген през декември. Преди да се захване с политика и да стане член на датската Консервативна народна партия, Хедегард работеше като журналист към датско списание.
Катрин Аштън, външен министър на ЕС и заместник-председател на ЕК
Назначаването на 53-годишната британка на този пост беше известно от седмица насам. Точното наименование на поста, който тя ще заема в ЕС, е върховен представител на съюза за външните работи. По силата на Лисабонския договор онзи, който заема поста, е и заместник-председател на ЕК. Изборът на Аштън породи доста полемика заради липсата й на опит като дипломат. Досега Аштън беше комисар за търговията в ЕК. Британската евроскептична десница упреква Аштън, че в началото на 80-те години на миналия век е била начело на движение за ядрено разоръжаване, за което има съмнения, че е поддържало връзки с комунистите.
ФП/БТА/ДПВ

Колеблив, без влияние и авторитет

Юнг се оттегли
Бившият германски военен министър Франц-Йозеф Юнг подаде оставка след парламентарното заседание, на което от вчера се изясняваше ролята му във връзка с един трагичен инцидент, в който е замесен Бундесверът в Афганистан.
Де факто Франц-Йозеф Юнг никога не е имал министерски качества. Когато изненадващо стана министър на отбраната през 2005 година в бившето правителство на голямата коалиция, на всички политически наблюдатели беше ясно, че това не може да има връзка със способностите или особените му познания в сферата на политиката за сигурност. Онова, което го издигна навремето, бяха партийно-политически съображения и пропорциите в регламента за разпределението на постовете в голямата коалиция.
Все още не се знае колко са цивилните сред жертвите на германското нападение
Министерският пост като един вид възнаграждение
Знаеше се, че Юнг е протеже на влиятелния министър-председател на Хесен Роланд Кох, за чийто наследник той беше готвен. През 2000-та година обаче се наложи той да напусне поста си, държавната канцелария във Висбаден, поради тогавашната афера за партийните дарения на хесенския ХДС. По онова време Юнг пое отговорност за вършените финансови манипулации, които според повечето коментатори реално са били дело на неговия приятел, поддръжник и шеф Кох.
През септември 2005, когато се състави Голямата коалиция в Германия, Юнг на практика беше възнаграден за лоялността си, като беше оставен да поеме ресора по отбраната в кабинета на Ангела Меркел. Същевременно той пазеше периметъра и авторитета на влиятелния хесенски премиер Кох на федерално равнище. Франц-Йозеф Юнг така и не успя обаче да се изяви убедително по времето на мандата си. Слаб оратор, колеблив политик, министър, който не успя да наложи своя авторитет, нито пък да спечели доверие с политическия си стил на поведение.
Когато през октомври 2006 година германски кораби от ЮНИФИЛ кръстосваха пред ливанското крайбрежие и бяха изненадващо атакувани от израелски бойни самолети, Юнг не счете за необходимо да поиска разяснения от правителството в Ерусалим. Дори само това би било достатъчен повод да му се иска оставката.
Нападението на Бундесвера над две отвлечени от талибаните цистерни с гориво на 4 септември постави министъра отново в затруднение - само няколко дни преди германските парламентарни избори. При въпросното въздушно нападение бяха убити до 142 души, сред които неизвестен брой цивилни граждани, вероятно дори и деца. Юнг излезе първоначално с версията, че повечето жертви са били талибани, цитирайки афганистански източници.
Закъсня ли Меркел? И Меркел има вина
Едва сега обаче стана известно, че още на 9 септември е имало доклад на германската военна полиция, в който става дума за цивилни жертви. За този доклад Юнг твърдеше, че го е предал на НАТО, по настояване на Главния инспектор на Бундесвера. Самият Юнг обаче не прочел доклада, а това отново потвърждава недопустимите му слабости като министър.
Министерството на труда, което той пое след последните избори, е изключително важно поради тежката ситуация на пазара на труда. Да се предостави тъкмо този ресор на един човек, който не показа качества и данни, е фатално. Всъщност и федералната канцлерка има вина, защото не намери сили да го махне, независимо, че очевидно се дистанцира от него. Тъкмо в подобни трудни ситуации като сегашната обаче от ръководителката на една доста хетерогенна коалиция би трябвало да се очаква повече решителност.
Автор: Бетина Маркс / Редактор: Бистра Узунова

България изпреварва съседите си

Признаци на нарастване на вътрешното търсене и износа
Тежестта на кризата в България не е сред най-сериозните в ЕС и е съпоставима със стопанския спад в Румъния и Хърватия. В обема на българския износ се наблюдава дори леко увеличение, каза в интервю за ДВ датски финансист.
Ето какво още каза представителят на Международния валутен фонд за България и Румъния Тони Либек: ”Това, което е най-важно в момента за България, е да се избегне набъбването на дефицитите в бюджета, в платежния и във външнотърговския баланс. На фона на политиката, която води сегашното правителство, това е трудна, но достижима цел, особено по отношение на съхраняването на ниския бюджетен дефицит. Излизането на България от кризата зависи преди всичко от възстановяването на икономиките в Западна Европа, които са и най-големият пазар за български стоки и услуги. Най-трудното за българското правителство през следващата година е да осъществи добрите си намерения.
Всичко зависи от възстановяването на Западна Европа. Плюс за България
Не мога да кажа как ще бъде отстранено влиянието на корупцията и организираната престъпност в страната, защото тези процеси се следят преди всичко от Европейската комисия и Европейския съюз като цяло. Позитивен знак е обстоятелството, че заради буферите в своите финанси България не се възползва от възможността да вземе заеми от Международния валутен фонд или други световни финансови институции и в този смисъл страната стои по-добре от някои свои съседи и страни в Източна Европа. А по отношение на бюджетния дефицит България изглежда добре дори и на фона на западноевропейските си партньори.
Разбира се, кризата и тук няма розови краски. Неблагоприятни остават очакванията за нарастване на безработицата и за рецесията в производството. Преди два месеца Международният валутен фонд прогнозира спад в българския брутен вътрешен продукт за 2010-та с два и половина процента. Има известни очаквания за внасяне на позитивни корекции в нашата прогноза. Когато получим подробни данни, ще преценим дали това ще се случи.
България сама ще вземе решение за еврото
Не искам да прогнозирам развитието на безработицата или евентуалното нарастване на дефицита по текущата сметка на платежния баланс. Не защото тези прогнози са много лоши, а точно обратното - заради признаците, че има нарастване на вътрешното търсене и договорите за сделки, както и за увеличение на експорта на български стоки. Ето защо сме склонни да направим преценка на макроикономическата рамка, в която ще се развива българската икономика през следващата година. Въпрос на вътрешна преценка е кога за България ще бъде най-добре да се присъедини към Еврозоната и да въведе еврото. Това обаче на първо място означава, че икономиката и потреблението в страната трябва добре да се подготвят за този шок...”
Автор: Николай Цеков/Редактор: Мария Илчева

Германия затъва все повече в дългове

Германия трябва да пести по 10 млрд евро годишно
Германия затъва все по-дълбоко, през 2010 държавните дългове ще достигнат 86 млрд евро. Федералният министър на финансите е принуден да въведе строги мерки за икономии, за да се овладее ситуацията.
В структурно отношение всяка година ние трябва да пестим по 10 милиарда евро, заяви федералният министър на финансите в обширно интервю за "Щутгартер Цайтунг". Волфганг Шойбле изхожда от презумпцията, че новите държавни дългове на Германия ще нарастнат през 2010 година до 86 милиарда евро. Според него идната година Германия ще има структурен дефицит в размер на 70 милиарда евро, без да се отчита развитието на конюнктурата.
Много са отворените въпроси по отношение на данъчните ставки.Неяснота около данъчните облекчения
Според конституцията през 2016 година федерацията трябва да понесе нови дългове в размер на само 10 милиарда евро. Затова страната има нужда от курс на икономии и всяка година трябва да спестява по 10 милиарда. Волфганг Шойбле е категорично против федерацията да изравнява разходите на отделните федерални провинции във връзка с новия закон за ускоряване на икономическия ръст, гласуван преди две седмици.
Все още цари неяснота по въпроса за планираните данъчни облекчения, които трябва по принцип да влязат в сила от януари 2010 година. Федералният канцлер Ангела Меркел и министър-председателите на провинциите, управлявани от ХДС/ХСС не успяха да постигнат единство по въпроса за евентуални приравнителни плащания към отделни федерални провинции, като Шлезвиг-Холщайн например, във връзка с намалелите данъчни постъпления. Според коалиционния договор между ХДС/ХСС и свободните демократи от януари гражданите и предприятията би трябвало да се ползват от данъчни облекчения в размер на 8.5 милиарда евро годишно. Не само федералните провинции, но и общините настояват за изравнителни плащания от страна на федерацията. Кметицата на Франкфурт на Майн Петра Рот дори заяви, че след като консервативният съюз и свободните демократи възнамеряват да намаляват данъците, тогава би било редно градовете и общините да получат финансово изравняване в размер на милиарди. Според нея по този начин федерацията би намалила своя дял в корпоративния данък.
Милиардни загуби за общините
С влизането в сила на закона за ускоряване на икономическия ръст общините и градовете ще понесат загуби от намалелите данъчни постъпления в размер на 1.6 милиарда евро. Сдружението на германските градове и общини настоява за финансови помощи от страна на федерацията за срок от поне две години. Само социалните разходи през тази година ще надхвърлят границата от 40 милиарда, твърди Герд Ландсберг от сдружението на градовете и общините. Според него е нужна дълготрайна концепция за финансиране на общините, при това без да се налага да вземат нови кредити. Освен това федералното правителство би трябвало да помисли и за значително увеличаване на федералните помощи за дълготрайно безработните получатели на помощи по закона Харц-4. На въпрос дали федерацията ще отпусне повече финансови средства на отделните федерални провинции, федералният министър на финансите Волфганг Шойбле е категоричен: "Не, това няма да стане. Федералните провинции носят отговорност в Бундесрата заедно с федерацията и не могат да изискват за това да им бъде плащано допълнително".
ЩЦ/КЦ/МИ

България - връзката на Земята с необятния Космос

Български учени си общуват с обитатели на други планети
Български учени в контакт с извънземни, трима министри от новото правителство са бивши агенти на ДС, парична глоба за българския футболист Чавдар Янков - това са някои от българските теми в чуждестранните медии днес.
Австрийският всекидневник Дер Щандарт помества статия във връзка с направената тази седмица проверка на Комисията по досиетата. Резултатите показаха, че министърът без портфейл Божидар Димитров, заместник-министърът на външните работи Красимир Костов и заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров са сътрудничили на тайните служби. Изданието цитира премиера Бойко Борисов, според когото Димитров и Костов са били редови служещи и офицери към службите, а не агенти. Дер Щандарт напомня за разгорещените дискусии в страната, които предизвика назначаването на Божидар Димитров за министър без портфейл, тъй като той самият никога не е отричал работата си за тайните служби.
България се прослави с "космически" новини
Почти всички германски издания, между които Зюддойче Цайтунг, Фокус и Кикер онлайн, съобщават за наложената на българския футболист Чавдар Янков парична глоба от управата на германския втородивизионен клуб Дуисбург. Причината за наказанието на българина е поредно закъснение за тренировка, в резултат на което той дори не бил допуснат от треньора Милан Сашич да тренира. Янков трябва да плати глоба в размер на 5 000 евро.
Онлайн-изданията Телеполис нюз и Шорт нюз информират, че български учени от БАН имат контакт с извънземни. "Не става дума за фантазьори, които търсят по поляните или в утайката от кафе послания към човечеството от други планети, а за учени от Института за космически изследвания към БАН", пише Телеполис нюз. Темата намира отзвук и в британските медии. "На Земята тази страна е известна с евтините ски писти, Черноморските курорти и гордата си славянска култура. Но по всичко личи, че славата на България се простира извън нашата планета”, иронизира лондонският Метро. Вестникът съобщава за изялението на заместник-директора на Института за космически изследвания към БАН, Лъчезар Филипов, че той и колегите му вече работели по разгадаването на символи, съобщавани им от извънземните. Метро добавя, че българските учени анализирали 150 житни кръга, появили се по цял свят, които съдържали отговори на въпросите, зададени на космическите пришълци. "Един от тези въпроси трябваше да бъде: А не се ли сетихте първо да се свържете с НАСА?”, продължава да се шегува всекидневникът.
Историята е отразена подробно и в други два британски вестника. Дейли телеграф и Дейл мейл поместват обаче по-земно обяснение на космическата новина. "Публикуването на доклада на учените за контакти с извънземни съвпадна със споровете за ролята на БАН, ползата от академията и реформата в нея. Миналата седмица това предизвика разгорещен дебат между финансовия министър Симеон Дянков и президента Георги Първанов”, пише и в двете статии.
Сър Алекс Фъргюсън вярва в способностите на Бербатов
Таймс предпочита да се занимава с български футболисти. Изданието отбелязва, че треньорът на Манчестър Юнайтед Алекс Фъргюсън "почти със сигурност” няма да купи друг известен нападател през януари, защото още не е готов да се откаже от Димитър Бербатов. Вестникът припомня, че сър Алекс се интересува от звездата на Аякс Луис Суарес, но засега се въздържа да направи предложение за него. "Близо 15 месеца след като се присъдени към Юнайтед за рекордната сума от над 30 милиона паунда, Бербатов тепърва трябва да доказва, че си струва парите. Фъргюсън обаче е убеден, че футболистът ще покаже на какво е способен и смята, че ако доведе нов нападател през следващия трансферен порозорец, българинът може да реши, че мениджърът е загубил вяра в него”, обяснява Таймс.
Обобщение по публикации в медиите/ЙЙ/АВ/БЕ


ПО НЮЗ.БГ

"Комбат 18" пое отговорност за атентата срещу "Невски експрес"
Националистическата групировка "Комбат 18" пое отговорността за атентата срещу "Невски експрес", съобщават руските медии.
По данни на РИА Новости на мястото на произшествието се е образувал кратер с размер половин метър на метър, а някои от пътниците са чули силен взрив.
От своя страна, властите в Русия обявиха, че е заведено наказателно дело за терористичен акт, причинил катастрофата.
По последни данни броят на жертвите достигна 30, а 100 души са получили наранявания.
По предварителни данни за влак №166 Москва-Санкт Петербург са били продадени 660 билета.
Катастрофата на „Невски експрес", пътуващ от Москва за Санкт Петербург, стана в петък вечерта. Влакът №166 отпътувал от гара „Ленинградска" в Москва в 19:30 часа (18:30 часа българско време) и трябвало да пристигне по разписание в 23:30 часа в гара „Московска" в Санкт Петербург.
Междувременно руският президент Дмитрий Медведев е провел съвещание за катастрофата на бързия влак.
Държавният глава е изслушал кратки доклади на ръководителите на министерството на извънредните ситуации Сергей Шойгу, на здравеопазването и социалната политика Татяна Голикова и на вътрешните работи Рашид Нургалиев.

Франция започва паралелен процес по случая „Борилски”
Състав на Върховния касационен съд на Франция е отхвърлил молбата на заподозрените в убийството на студента Мартин Борилски срещу провеждането на паралелен процес във Франция.
Това съобщи пред БНР адвокатът Ерик Морен, който представлява интересите на майката на убития младеж.
Припомняме, Борилски беше убит през 2000 г. в квартирата си в Париж.
Съдебното решение означава, че окончателно е дадена зелена светлина за паралелен процес във Франция.
Заподозрените Георги Желязков и Стоян Стоичков бяха оправдани на две инстанции у нас, но след протести по случая и след остро изказване на френския посланик Етиен дьо Понсен, Върховният касационен съд у нас върна делото за ново разглеждане във великотърновския Апелативен съд.

Длъжници уж похитени, а духнали в чужбина, "Виктори" поскъпва с лев - 4,40
„24 часа" / Длъжници уж похитени, а духнали в чужбина
Кризата принуди десетки длъжници от цялата страна, да се спасяват от дългове, като изчезват без следа, а всъщност се крият в чужбина от кредиторите си. От началото на годината за безследно изчезнали са обявени 98 пълнолетни. Най-много изчезват мъже от София, Пловдив, Бургас и Варна, където стагнацията удари най-силно средни и дребни бизнесмени. Безследно изчезнали за последните 20 г. са 927 българи над 18 г.
Заради кризата в последно време много длъжници се спасяват от дългове, като се покриват на тайни места.
От началото на годината за безследно изчезнали са обявени 98 пълнолетни, издирени са 128 с натрупване от минали периоди, сочи статистиката на МВР. Към момента се издирват 927 българи над 18 г. От тях близо 2/3 са мъже. Без следа са изчезнали 31 младежи на 18 и 19 г. и още 132-ма на възраст от 20 до 29 г. Най-много изчезват в София, Пловдив, Бургас и Варна.

„Труд" / "Виктори" поскъпва с лев - 4,40
С левче ще поскъпнат най-масовите цигари "Виктори" от 2010 г. Новата цена на папиросите ще е 4,40 лв., сочат разчетите на финансовото министерство.
По-високият акциз на тютюна ще оскъпи най-много "Шипка" и "Хасково". Евтините цигари ще се продават догодина за 3,80 лв. при сегашна цена от 2,30 лв.
Всички продавачи на цигари, без значение от оборота, ще се регистрират по Закона за ДДС. Иначе ги чака санкция до 100 000 лв.

„Труд" /Депутатка декларира и яхта
След 20 години демокрация доживяхме и човек от властта да декларира яхта. Депутатката от ГЕРБ д-р Геновева Алексиева е посочила пред Сметната палата, че притежава 46-футова лодка, купена през 2002 г. за 40 000 лв.
Особени изненади в доходите и имуществото на народните представители, министрите и техните заместници, както и при другите длъжности, задължени да се отчетат пред Сметната, няма.
Днес предлагаме на читателите на "Труд" подборка от данните в декларациите на нови областни управители, на нови и стари шефове в тайните служби, на бивши депутати. Както вече писахме във вчерашния брой, най-богати сред новите министри са Вежди Рашидов - на културата, и Росен Плевнелиев - на регионалното развитие. Двамата имат по около 2 млн. лв., без да се броят недвижимите имоти.

„Стандарт"/ Данъчна амнистия за строителите
Бартер на дългове срещу данъци обмисля правителството. В момента държавата дължи милиони на строителни компании за вече готови обекти. Понеже хазната е изпразнена, идеята е да се опростят данъци на фирмите. Предложението бе обсъдено на вчерашната среща между предприемачи от гилдията с премиера Бойко Борисов.
В двучасовия разговор участваха също министрите Симеон Дянков, Росен Плевнелиев, Нона Караджова и Мирослав Найденов. Кабинетът вече води разговори с данъчните как да се осъществи бартерът.
Строителните предприемачи заявиха, че междуфирмената задлъжнялост и забавените плащания са най-големият бич за бранша. Те подчертаха, че единствено за обектите в София няма проблеми.

„Стандарт" / Властта като "Богат-беден"
Новите министри инвестират в имоти, докато кабинетът "Станишев" залагаше на еврото
Вече е демоде всичко да се приписва на съпругата.
Слави Бинев купи къща за 2 млн. от заплата.
Мавродиев влага в апартамент, Филиз на тясно в 70 квадрата.
Борис Велчев печели от лихви.
Кольо Колев: Българинът още мрази успелите и заможните.

„Монитор" / Сито за професия "социално слаб"
Специални критерии ще трябва да ограничават достъпа до социално подпомагане на хората, които не искат да се трудят.
На своето заседание вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество реши да натовари с тяхното изработване експертна група.
Социалните партньори одобриха окончателно промяната в Закона за социалното подпомагане, която може на практика отново да възроди професията "социално слаб". С нея социалните помощи ще могат да се получават цял живот.
Решението идва, след като европейските институции се произнесоха по жалба, подадена от наша неправителствена организация. През 2006 г. държавата ограничи получаването на помощите до 18 месеца, но две години по-късно срокът отново бе намален на 12 месеца. Няколко социални министри водиха битка да се премахне срамната професия "социално слаб" и хората в трудоспособна възраст да не разчитат само на държавните помощи, а да си търсят активно работа.

„Монитор" / Бойко очаква присъди за бивши министри
Според премиера Бойко Борисов бившите министри, срещу които бяха повдигнати обвинения, няма да се разминат без присъди. "Убеден съм, че обвиненията към министри и шефове на агенции от предишния кабинет ще издържат в съда", категоричен бе пред БНТ министър-председателят, който бе запитан не се ли оказват балон сигналите за далавери на предишните управляващи.
Досега с обвинения се сдобиха бившият военен министър Николай Цонев, екссоцалната министърка Емилия Масларова, земеделският шеф в кабинета на тройната коалиция Валери Цветанов. Самият предшественик на Борисов - Сергей Станишев, остана без имунитет и сега е разследван, след като се разбра, че от "Дондуков" 1 е изчезнал секретен доклад на ДАНС.

„Монитор" / Желева ще решава кризите в ЕС
Председателят на ЕК Жозе Барозу официално предложи вчера на българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева ресора "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". "Доволна съм, мисля че всички трябва да сме много доволни - това е един от външнополитическите ресори на Европейската комисия. Ресорът ще бъде самостоятелен, със самостоятелна дирекция", коментира самата Желева и добави, че ресорът е "трудно предизвикателство". Самият Барозу, с когото се срещнаха на четири очи в четвъртък, дори й казал - "мъжка работа".
Освен за реакциите при кризи, българският еврокомисар ще отговаря и за отношенията на ЕС с Азия и Латинска Америка. По думите й няма да има дублиране на дейности с други външнополитически ресори в ЕК.

„Дума" / Фирма на Стенли строи метрото
Фирмата на Стоян Сарийски - Стенли "Буллес строй" пред очите на всички софиянци участва в строежа на метрото. Това показа проверка на ДУМА вчера. Въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов, че лице на име Стенли не е печелило никакъв търг за строежа, камионите и техниката на "Буллес строй" са част от строежа на новата дъга на подземната железница и това може да се види от всички. Вчера обаче Бойко Борисов за пореден път отрече пред БНТ, че има връзки с посочения бизнесмен. Той дори се нахвърли срещу медиите с обвинения, че лансирали обвиненията на БСП, без да си направят труда да ги проверят.
Проверка на ДУМА във фирмения регистър ДАКСИ показа, че Стоян Миланов Сарийски е собственик на 32% от "Буллес строй" ООД, която е сред големите доставчици на бетон за строежа на метрото. Според информацията в регистъра 28-годишният бизнесмен с прякор Стенли и известната банкерка Цветелина Бориславова Карагьозова са свързани индиректно чрез повече от десет търговски дружества, сдружения, фондации и банки.

„Сега" / Неправомерно уволнените ще получават всичките си заплати
При неправомерно уволнение работниците да получават като обезщетение всичките си заплати за целия срок, през който не са работили, а не само за 6 месеца, е обсъждано в Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера. Срещу това предложение за промяна в Кодекса на труда, естествено, са работодателските организации. От социалното министерство обясниха обаче пред "Сега", че поправката се прави заради препоръка на Европейската комисия.
Досега работодателите правеха всичко възможно делата, заведени от служители, освободени от работа без основание, да се точат с години. Имало е оплаквания от уволнени, които твърдят, че са чакали и по 5 години, докато съдът ги възстанови на работа. По Кодекса на труда обаче работодателите изплащаха обезщетение, равно на брутното трудово възнаграждение на служителя, максимум за 6 месеца.

Бит охранител потърси помощ в Пиригов
Бит охранител в кв. „Орландовци"потърси помощ в „Пирогов".
Към 7.20 часа тази сутринт в Спешното приемно консултативно отделение на „Пирогов" е приет60-годишният Й.Д.
Той е бил нападнат от 6-7 души по време на работа като охрана на складове в кв. Орландовци.
Пострадалият е прегледан от дежурните неврохирурзи и по-късно е освободен за домашно лечение, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Конференция обсъжда тоталитаризма
Международна конференция " Тоталитаризмите на 20-и век в сравнителна перспектива" ще се състои днес и утре в София, съобщиха за БТА организаторите от Дома на науките за човека и обществото и Института за изследване на близкото минало.
Форумът е в чест на Клод Льофор, който по здравословни причини няма да присъства. В международната конференция, която ще е в хотел "Арена ди Сердика", ще участват изследователи от Източна и Западна Европа, САЩ и Русия.

Сергей Станишев е в Първомай
Председателят на НС на БСП Сергей Станишев ще посети Първомай, съобщиха от "Позитано"20.
В 9.30 часа Станишев ще поднесе цветя на паметника-костница в града по случай 110-тата годишнина на социалистическото движение в Първомай.
В 10.00 часа в пленарна зала той ще присъства на откриването на изложба, посветена на годишнината, след което ще участва в тържественото заседание на Общинската конференция на социалистите в града.

Сакскобургготски подготвил критична реч към НДСВ
Над 800 делегати ще избират председател на партията НДСВ и ново ръководство.
Според правилата за номиниране на кандидати, одобрени от Политическия съвет на НДСВ, претендентите за председателския пост трябваше да представят до 12 октомври концепция за развитието на партията през следващите четири години.
По информация на news.bg лидерът на партията Симеон Сакскобургготски е подготвил изключително критична реч към делегатите на 5-я извънреден конгрес на НДСВ. В нея си той критикува състоянието, в което е изпаднала жълтата партия.
По неофициална информация единият от кандидатите за председателския пост Илия Лингорски смятал да се откаже в полза на другия кандидат Христина Христова.
Също така жълтите днес не избират лидер на партията, а председател.
В жълтите редици остава уважението към основателят Симеон Сакскобургготски, който подобно на партия ГЕРБ ще бъде лидер на НДСВ, но председателският пост ще се заема от друг.
Свои концепции представиха Биляна Раева, Христина Христова, Николай Василев и Илия Лингорски.
В периода след 12 октомври на 6 областни конференции - в София, Пловдив, Враца, Велико Търново, Варна и Бургас, пред членовете на партията от областните и общинските структури кандидатите за председателския пост представиха своите виждания за развитието на НДСВ.
След проведените дискусии делегатите на конгреса ще могат информирано да дадат своя вот за някоя от издигнатите кандидатури.
Най-висшият партиен форум ще дискутира и проекта за нов Устав на партията.

НДСВ "сменят чипа" на партията
Преди началото на днешния конгресен ден от НДСВ се заканиха днес „да инсталират нова програма на чипа на партията". Изборът на председател ще се избира с тайно гласуване.
Към 10:26 часа от 830 делегати, регистрирани бяха 635 делегати.
Оказа се, че част от делегати не са пристигнали навреме, защото идват от далечни краища на страната, а по последна информация на партията на една от магистралите има закъсал автобус с жълти делегати.
С хронометър Огнян Герджиков ще следи за продължителността на изказванията.
Милен Велчев представи пред делегатите отчет за дейността на партията след 4-я редовен конгрес.
Изтеклата година беше белязана с динамични събития, изтъкна той.
По думите на Велчев негативният резултат от изборите за национален парламент сериозно са разклатили партията.
Ние загубихме доверието на хората, призна Милен Велчев. Платихме висока цена за нашата умереност, допълни още той.
По информация на news.bg лидерът на партията Симеон Сакскобургготски е подготвил изключително критична реч към делегатите на 5-я извънреден конгрес на НДСВ. В нея си той критикува състоянието, в което е изпаднала жълтата партия.
Пред делегатите той представи и най-сериозните грешки допуснати от жълтите.
Според него причина за загубата на изборите за 41 парламент е късното обявяване на номинациите за листите за народни представители, липсвала е и система политика по региони.
„В рамките на два мандата не успяхме да променим начина си на реакция по важни обществени въпроси", категоричен бе Милен Велчев.
Партията, според него, бавно е излъчвала политически послания. Не можахме да се разграничим достатъчно ясно от коалиционните партньори, заяви още Милен Велчев.
Според него партията е била раздвоена в позицията дали да напусне Тройната коалиция.
Според него не е имало достатъчно воля за напускане на тристранната коалиция. Днес целият политически съвет на НДСВ подаде оставка.
Жълтите не спестиха и критики към днешното управление.
Те се обявиха против некомпетентното популистко политическо говорене на управляващите, очертани бяха и недостатъците в бюджет 2010, който според либералите дава сериозни ограничения и ще засили кризата в страната.
Управленската програма на ГЕРБ според жълтите е слаба. НДСВ ще остане проект на негово величество и макар и без той да е лидер на партията, заяви още пред делегатите Милен Велчев.
НДСВ ще работи още от сега президентките избори и още от сега трябва да се работи за излъчването на свой кандидат.
Втори мандат извън парламента ще е край за НДСВ, подчерта пред делегатите Милен Велчев.

Google Phone може да повлияе на мобилната индустрия
Темата за мобилен телефон от Google все по-често се повдига в интернет. Което означава, че е реално догодина такова устройство да бъде представено.
Този пък обаче масло в огъня наливат не медиите или анализаторите, а самата компания, която наскоро купи Gizmo5. Това е малък екип, разработил технология, позволяваща да се съедини услугата Google Voice с различните VoIP мрежи, например Skype.
По този начин Google може да предложи пълен спектър от мобилни услуги, включително гласова връзка между Google Phone и всеки друг компютър и телефон, независимо дали това са мобилни или стационарни телефони, във всяка точка на света и то безплатно.
Тоест, проектът Google Phone няма да е просто комуникатор, но ще е и сериозен удар по мобилната индустрия и VoIP комуникациите. Макар, че в този случай хардуерната и софтуерната съставна също да са важни.
Съгласно данни на Times Online, цитирани от IDG.BG, устройството ще е едно от най-мощните портативни устройства на пазара. То ще притежава голям сензорен дисплей и процесор два пъти по-мощен от този на iPhone 3GS.
Вероятно Google Phone първи ще предложи най-новата версия на Android, известна с названието Flan. Според анализатора от Northeast Securities Ашок Кумар, производител на крайния продукт ще е тайванската компания HTC, а процесорът на комуникатора ще е от Qualcomm.
Използването на услугата Google Voice в рамките на Google Phone ще осигури на потребителите възможност за безплатни разговори и видеовръзка в рамките на една държава, а международната свързаност в този случай ще е много по-евтина, отколкото при използване на традиционните мрежи.
Освен това благодарение на съвременни технологии за разпознаване на реч, разработката на Google ще може да конвертира гласовите съобщения в електронни писма и текстовите съобщения ще могат да се изпращат безплатно.
„В мобилната индустрия все още не е имало такава ситуация, когато един производител контролира абсолютно всичко, като се започне от операционните системи и се стигне до услугите", казва Кумар.
Независимо от розовите планове и невероятните перспективи, Google трябва да реши и сериозни проблеми. Например, как да осигури взаимодействие на своя телефон с мобилните мрежи - използването само на Wi-Fi сериозно ограничава функционалността на Google Phone.
В същото време, мобилните оператори едва ли ще бъдат във възторг от идеята да загубят пари от гласовата връзка или от SMS съобщенията, като се превърнат само в канал за пренос на данните на Google и нейните услуги.
Вероятно затова интернет-гигантът все още не коментира ситуацията със своя бъдещ телефон.

Виена отбелязва с българско участие падането на желязната завеса
"1989. Край на историята или начало на бъдещето?" е насловът на голяма есенна международна експозиция, открита на 8 октомври във виенската изложбена зала Кунстхале. В нея са показани произведения на 40 творци от Изток и Запад, сред които и на съвременния български художник Недко Солаков. Отбелязването на 20-годишнината от падането на желязната завеса може да бъде видяно до 7 февруари 2010 г.
Кураторите са събрали на едно място художествената интерпретация на събитията от преди две десетилетия. В центъра на експозицията е инсталацията "Големият архив" (1993 г.) на най-скъпо продаващия се руски художник Иля Кабаков и съпругата му Емилия.
В "Големият архив" посетителите могат да се наредят на опашка пред една имагинерна служба, символ на бюрократичната машина от съветско време, и по този начин да се пренесат в ежедневието на съветския човек преди перестройката.
Сред основните теми на изложбата са Михаил Горбачов, перестройката и свързаните с нея политически и икономически промени, видени през погледа на различни нации и поколения. Експозицията е придружена от документално представяне на историческите събития. В рамките на съпътстваща програма се провеждат дискусии и срещи с учени и свидетели на тези събития.

Метеорит едва не се сблъска със Земята
Метеорит едва не се сблъска със Земята в района на Южна Африка.
Както съобщава в четвъртък швейцарското издание "24 Heures", като се позовава на южноафрикански астрономи, небесното тяло е преминало на едва 90 километра от земната повърхност в нощта на събота срещу неделя.
Жителите на южноафриканските градове Претория и Йоханесбург са можели да наблюдават как гигантският светещ болид прорязва нощното небе, съобщава "Интерфакс".
Учените отбелязват, че метеоритът е летял с такава скорост, че по-вероятно се е възпламенил, преди да се разпадне в атмосферата. Но дори и метеоритът да беше се сблъскал със Земята, то той не би причинил големи поражения, предполагат астрономите.
Каквото и да се случило, зрелището е било впечатляващо, отбелязва изданието.

Няма коментари: