четвъртък, 5 ноември 2009 г.

ОЩЕ ИЗВЕСТИЯ - 5 НОЕМВРИ 2009

ПО ИВО ИНДЖЕВ

Лесно пишем, трудно четем написаното – що за национална дислексия?
от Иво Инджев
По интересен начин се възпроизвежда старият виц за същината на въпроса, схванат светкавично: „ Ей, една дума каза и ме уговори”, възкликнала Марийка след като Иванчо й казал „здрасти”!
У нас се правим, че не разбираме за какво става дума. Вече дни наред държавата уж се тресе от уж невиждан скандали.Стигна се дори до уж нечувано обвинение срещу бивши премиери.

Да припомня: освен Георги Атанасов, който беше вкаран в затвора, за известно време там лежа и друг бивш управляващ другар – Андрей Луканов ( после дори го застреляха на улицата).
Скандали с разни списъци и изплували справки на службите периодично образуват по някой и друг кръг на повърхността на блатото ни. Така беше с „оня списък” на Доган ( за който по „Дарик” правят сега разследване) , както и с доклада до премиера Иван Костов, „изтекъл” във в. „Дума”, размахан след това злополучно в…полза ( както се оказа) на кандидата за президент Георги Първанов.
Да вметна, че и аз, който бях водещ на телевизионния дебат, в който президентът Стоянов ми връчи въпросния доклад най –изненадващо, едва наскоро научих една , струва ми се , съществена подробност. Първанов е бил предупреден, какво предстои да се случи. Играл е „пас” с белязани карти и именно по тази причина избяга от участие в прякото предаване, оставяйки двамата си конкуренти да се неутрализират взаимно.
Оказа се, че човек от щаба на Стоянов, Петър Корумбашев, е информирал тогавашния шеф на БСП за предстоящата случка, която промени хода на нашата история през следващите години, вкарвайки във властта за цели 10 години един тогавашен аутсайдер, като Г.Първанов. Мен ако питате, именно това е най – сериозният „шпионски” скандал в демократичната ни история, защото от него произтекоха много сериозни последици – да спомена само „тройния шлем” в политиката на Първанов за пълно подчиняване на руските интереси в областта на енергетиката.
А какво произтече от всички останали скандали и скандалчета? Нито един от тях не доведе до някаква принципна промяна в същината на проблема. Защото тя просто не беше назована. Много ни е труден прочитът на очевидните факти!
А то било лесно – вижте как с едно изречение германското списание „Шпигел” поставя акцентът върху сърцевината на проблема ни, което някак си „ни убягва”:
„В страна с толкова разтегливи закони, дискриминиращо правосъдие и подкопан от мафиоти властови апарат перачите на пари се чувстват у дома си. Доминиращ в това отношение е руският капитал с неясен произход“, се казва в статията на Шпигел онлайн, която предава най-важното от анализа на ДАНС за първото полугодие на 2009 година.
Да забелязвате в разхожданите по медиите като панаирджийски мечки клюки за ДАНС да се споменава нещо повече от това, че „чужди държави” са плащали на висши служители на тази структура ( по думите на един от разхождащите се, Иван Драшков)? Не е ли странно, че точно контраразузнаването, чиято работа е да разобличава чуждата намеса в държавните ни дела се занимава с всякакви сплетни, само не и с онова, което би трябвало да бъде основен предмет на нейната дейност?
В интерес на справедливостта трябва да припомня, че сянката на въпросните руски капитали витаеше в онзи доклад на службите, който предизвика промени в кабинета „Костов”. Но никога в публичното пространство от достатъчно авторитетна българска трибуна не е декларирано като основна причина за състоянието на държавата обстоятелството, формулирано толкова ясно от „Шпигел”.
Оказва се, че лесно пишем ( справки, доноси, оценки на правителството), но трудно четем дори написаното от самите нас!
Трябва да има някаква причина за тази общонационална дислексия, за очевадната кокоша, да не кажа накокошинена като петел на стобор ( който плаши гаргите) слепота!
Как по – ясно да ни го кажат, от това, че чужд мръсен финансов ресурс командва парада тук? И сега ли ще се направим, че не разбираме?
Да не се чудим тогава, че 20 години по – късно, отново продължаваме да научаваме най – важното за себе си от също така чужди медии, чиито основен ресурс обаче, толкова дефицитен у нас, е свободата да кажат истината.


БРЕЙ, И РАЗКРИТИЯ.КОМ – ЗАМЪЛЧАХА, ОСВЕН КОРИТАРОВ !?

ПО 24 ЧАСА

Трева и амфетамини - любимите дроги на BG учениците
120 000 ученици в България са опитвали поне един наркотик, сочи годишният доклад на Центъра за мониторинг на наркотиците на ЕС, представен от Националния фокусен център за наркотици и наркомании.
Според изследването се увеличава употребата на амфетамини сред българчетата между 16 и 19 години. Все повече хора на възраст 18 до 34 години употребяват канабис и екстази, а опиатите са все по-малко популярни.
Всеки ден около 50 българи опитват дрога за първи път, съобщи ръководителят на фокусния център Момчил Василев. Около 50 000 са българите, които са пробвали някакъв наркотик през последните 3 години.
94 % от новите клиенти на наркопазара в България опитват да спрат. По този показател сме на първо място в Европа, според доклада, обхващащ 30 държави. Все пак през 2008 г. смъртните случаи на наркозависими са 74, а през 1999 г. - 28.
Канабисът е най-популярната дрога в Европа, доказва изследването. 74 млн. европейци между 15 и 64-годишна възраст са пушили трева. Употребата на хероин не се увеличава, но и не отбелязва драстичен спад. Кокаин са опитвали 13 млн. души, като 7,5 млн. са млади хора.

Нов таен доклад на ДАНС изтече в “Шпигел онлайн”
“Скандален доклад притиска българския кабинет”, отбеляза вчера в заглавие сайтът “Шпигел онлайн”. Материалът на Ренате Флотау представя основните моменти в нов таен доклад на ДАНС за първото полугодие на 2009 г.
Новият премиер Борисов заплашва със затваряне на държавната агенция по сигурността ДАНС, българския вариант на ФБР. Възможна причина е пикантен доклад за далавери и корупция в държавния апарат, както и злоупотреби със средства от ЕС в голям размер.
Първоначално изглеждаше така, сякаш става дума за политическо разчистване на сметки между съперници. Новият български премиер Бойко Борисов обвини своя предшественик Сергей Станишев от БСП, че е допуснал да изчезне секретен доклад на ДАНС, изпратен му през октомври 2008 г., за да предупреди навреме членовете на своя кабинет, обвинени в корупция. Междувременно прокуратурата разследва не само Станишев, но и анонимния подател, който миналата седмица разпространи в интернет доклад за първото полугодие на 2008 г.
30-страничният документ потвърждава това, което западни медии и правителства от дълго време знаеха, а София се опитваше да омаловажи: покровителстваната от най-високи политически кръгове злоупотреба със средства от ЕС, обвързването на политици и престъпници и корупцята, на която не й се вижда краят.
Експремиерът Станишев на 1 януари 2008 г. инициира сам създаването на ДАНС, след като скандалите във вътрешното министерство и контактите на множество служители с хора от престъпния свят дискриминираха България по цял свят и доведоха до орязване на парите от ЕС.
Българското общество е по-скоро объркано. Представя ли ДАНС безпощадната картина на българската реалност, или институцията е действала - както твърди новият премиер Борисов - като “политическа полиция” на предшественика му Станишев? Неотдавна ДАНС бе обвинена, че е подслушвала журналисти и особено неудобни автори както по времето на страховитите български тайни служби от времето на комунизма.
Финансовата торба с фокуси
За гнева на сегашния премиер обаче може би има и други причини. Междувременно се появи нов доклад за сигурността, отнасящ се до първата половина на 2009 г. И този път той не остана таен, макар че получателите му, много от които журналисти, трябваше да потвърдят писмено, че няма да го публикуват.
Съдържанието е доста пикантно: еврофондове според доклада са били плячкосани, предимно в селското стопанство, благодарение на податливостта към корупция на сътрудници на държавните фондове, където почти липсва контрол. За да се докопат до лелеяните пари от ЕС, се е стигало до унищожаване на документи, фалшифицирането им, а пък актове за собственост са били издавани на имената на починали хора.
В тази финансова торба с фокуси са бъркали не само българи. Според доклада гърци и турци също са се възползвали.
Чрез български посредници те изкупуват или наемат огромни парцели и ниви в България, тъй като помощите от ЕС се изчисляват на базата на площта на земята.
В здравеопазването лекари и болници измислят фиктивни пациенти и отклоняват средства. Частни производители на лекарства използват монополното си положение, за да издействат по-високи цени чрез спиране на вноса на жизненоважни медикаменти.
Държавен апарат, подчинен на мафиотите
Няма трик, от който измамниците да не са се възползвали. Бизнесмени, които злоупотребяват с пари или съзнателно фалират фирмите си и ги прехвърлят на социално слаби, най-често роми. Така те се спасяват от отговорност и от евентуално изземване на частната им собственост.
В страна с толкова разтегливи закони, дискриминиращо правосъдие и подкопан от мафиоти властови апарат перачите на пари се чувстват у дома си. В това отношение доминира руският капитал с неясен произход. Той използва, според доклада, български банкови сметки като възможност за транзит към балтийските страни, откъдето се връща отново в Русия. Малко промени в сравнение с полугодието на м.г. има и при действията срещу организираната престъпност, където изнудванията, отвличанията и психическото насилие от години са се превърнали във всекидневие за България. Според експертите на ДАНС в България се забелязвали първи признаци за действия на международни терористични организации, което все още не било тревожно, но предизвиквало безпокойство. Шиитски организации като “Хизбула” вече имали бази в България. Радикалните идеи на ислямски екстремисти били подкрепяни от местни мюсюлмански общности.
Най-корумпираната страна в ЕС
До края на годината Борисов трябва да разчисти тази купчина от развалини, ако иска правителството му да изглежда по-успешно от това на неговия предшественик. Защото и в българското общество, което все по-силно страда от последствията на икономическата криза, изчезва търпението към бездейните политици.
Ако следващият доклад на ДАНС не е по-положителен, отношенията с ЕС ще охладнеят отново. Брюксел пак ще трябва да се запита при какви критерии през 2007 г. е приел за член България, днес най-корумпираната страна в съюза.
Погледнато реалистично, новият премиер трябва да избере между обявеното закриване на неудобната агенция, нейното политическо напасване или абсолютната сигурност, че бъдещите доклади ще се пазят като държавна тайна и ще стоят под ключ в собственото му чекмедже, пише в заключение “Шпигел онлайн”. (24часа)
Пускането на справката бе спряно у нас
"Става въпрос за документ, изнесен незаконно от ДАНС, първа страница от който бе публикувана неотдавна във в. "Галерия", коментира вчера източник, запознат с документа.
"Най-вероятно същите хора, които изнесоха документа от агенцията, са го предали на журналисти от немската преса", уточни източникът на вестника.
Действително преди време в седмичника бе публикувано факсимиле от първата страница на този документ. На следващия ден журналисти от вестника бяха привикани в ДАНС, където ги накараха да подпишат предупредителни протоколи, че няма да пуснат във вестника цялата справка, тъй като представлява класифицирана информация. В резултат на това документът не бе публикуван в "Галерия".
Източникът на в. "24 часа" коментира още, че в последните месеци на управлението на ексшефа на агенцията Петко Сертов са били изнесени много секретни документи. Те щели да се публикуват в следващите месеци, за да дестабилизират ДАНС и държавата в интерес на нова политическа формация.

Бойко маха свои по сигнал на Яне Янев
Два сигнала за корупция сред настоящите управляващи даде на премиера Бойко Борисов лидерът на РЗС Яне Янев вчера. Единият е в областта на националната сигурност, а другият - на икономиката и социалната сфера.
Останах с впечатлението, че ще има едно или две дисциплинарни уволнения, коментира Янев. Той разказа, че още по време на разговора им премиерът резолирал двата сигнала. Лидерът на РЗС обаче отказа да даде подробности по тях с обяснението, че правото за това е на Борисов. Обещали сме 6 месеца подкрепа на правителството, а и сигналите са повече за административни нарушения, затова не ги отнесохме направо в прокуратурата, обясни Яне. Той цитира Борисов, който заявил, че “трябва да пазим нашето политическо партньорство и приятелство като зениците на очите си”.
Янев разкри единствено, че единият от сигналите е за неправомерно подписване на договор с частна фирма за осъществяване на дейност, за която е оторизирана само държавна институция.
Става въпрос за шеф на дирекция в Министерството на отбраната, който е разписал за одит с частна фирма, близка до ГЕРБ, научи “24 часа” от свои източници. За да избегне обявяването на конкурс, въпросният чиновник дори раздробил обществената поръчка на няколко малки за под 15 хил. лв.
Вторият от сигналите пък бил за чиновник на по-високо ниво от социалното министерство, където пък имало обвързване на партиен и служебен интерес. (24часа)

Премиерът: Всички от ДС в пенсия, вземам млади
Трябва да пенсионираме всички служители на бившата Държавна сигурност, защото само скандали и проблеми създават, и да назначим млади, необременени и европейски ориентирани хора като вас. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов в аулата на Софийския университет на тържественото откриване на учебната година на международната магистърска програма “Право на ЕС”. Премиерът уточни, че трябва целият випуск, като завърши, директно да бъде назначаван по бордовете на фирми и в администрацията.
Намеците на ректора на СУ проф. Иван Илчев, че не са отпуснати никакви пари от бюджета за 18-те сгради на университета бяха попарени от Борисов с думите: “Пари няма! Трябва да плащам 135 млн. за ланския сняг и добре, че съм приятел на френския президент Саркози, защото сега трябваше да давам и 1 милион за корвети.”
Премиерът се разпореди всичко да бъде преведено коректно на френски език, включително думата “лани”, за да разбере посланикът на Франция Етиен дьо Понсен, който беше гост на церемонията.
Всичко казано от премиера бе посрещнато със смях и овации. В аулата на СУ той беше обявен тържествено като лидер на партия с “екзистенциално значение”.
По-рано премиерът съобщи за три сигнала за източване на ДДС в размер на 300 млн. лв., които предал на прокуратурата. Борисов откри спортна площадка в столичния кв. “Люлин”. Той обаче отказа подробности.
Минимум 40-50 проверки срещу предишното управление вече са отишли при разследващите органи, каза още премиерът.
Премиерът коментира и искането на прокуратурата за свалянето на имунитета на Сергей Станишев, както и изказванията на бившия министър-председател, че 100 дни “държавата се управлява с активни мероприятия”.
Не аз съм откраднал доклада от бюрото на Станишев, каза Борисов.
На въпрос какво съдържа управленската програма на правителството Борисов отговори: “Управленската програма е всяка седмица да откриваме спортни площадки, така да са доволни хората, спортната зала, детските градини, метрото, завода за битови отпадъци, магистралите, депата за битови отпадъци по страната, инфраструктурата, пътните възли.” (24часа)

Борисов със 147 депутати при избори днес
На стотния си ден кабинетът “Борисов” продължава да се къпе в народната любов, но обществото вече се притеснява за икономическото положение на държавата.
Не само премиерът Бойко Борисов, но редица министри от кабинета му са с положителен рейтинг. Това показват резултатите от последното проучване на общественото мнение на МБМД.
Бойко Борисов е най-харесваният политик в държавата - феновете му са два пъти повече от критиците. Доверие към него изпитват 2/3 от избирателите (64%), а недоверие - 31%. В навечерието на изборите резултатът на Борисов бе много по-нестабилен - 47% доверие към 46% недоверие. По-важната новина все пак е, че за първи път президентът Георги Първанов е изместен от челната позиция в класацията.
На второ място след Борисов и пред Първанов излиза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов с 52% подкрепа. Първанов е трети с 50% симпатизанти. Доверието към бившия премиер Станишев е паднало до 16% срещу 77% на обратния полюс.
Освен правителството и редица от министрите имат положителен рейтинг. След Цветан Цветанов такива са Йорданка Фандъкова (48% доверие : 35% недоверие), Божидар Димитров (съответно 46:36%), Симеон Дянков (43:41%), Румяна Желева (42:38%), Вежди Рашидов (42:39%), Свилен Нейков (39:36%).
Над 3/4 от българите подкрепят, а силно- почти половината (48%), ревизията на наследството на предишния кабинет. Неодобрение идва от 15%, предимно симпатизанти на БСП.
В същото време само 11% са сигурни, че ще има осъдени министри, 53% са скептици.
Скандалите около ДАНС по-скоро са отегчили публиката - само 8% се интересуват. Доверието към службата е едва 16%.
Обществото настоява справянето с кризата да бъде най-важният приоритет на кабинета оттук нататък. За 41% мерките в тази посока са недостатъчни, а всеки 4-и направо заявява - няма реални действия. Вероятно тази е причината оценката за работата на кабинета - добър 3,84, да е значително по-ниска от общественото доверие.
ГЕРБ биха имали пълно мнозинство и 147 собствени депутати, ако изборите бяха през последната седмица. Депутатите на опозицията - БСП и ДПС - биха намалели от сегашните 78 до 59, а броят на представителите на основните партии би се запазил.
Ако изборът на председател на БСП беше поставен на широка основа, Татяна Дончева щеше да е с 15% пред 13% за Станишев. Доказателство е и номинацията й от 150 водещи журналисти за “Мъж на годината”.
МИРОСЛАВА РАДЕВА, МБМД

С 30% на дъното и 15% на върха сме най-разочаровани от прехода
Бойко Борисов е най-популярният лидер в Източна Европа в момента. С рейтинг от 70% той изпреварва дори руския президент Дмитрий Медведев (69%).
Това сочи авторитетно социологическо изследване на американския изследователски център Pew. То е направено в страните от бившия съветски блок и проучва променящото се отношение на народите в тези страни по ключови проблеми 20 г. след падането на комунизма.
Само в 4 бивши соцстрани лидерите им имат одобрение от над 50%. Освен България и Русия това са още Германия и Чехия. За канцлера Ангела Меркел това е известно. Но голямото одобрение за президента евроскептик на Чехия Вацлав Клаус се посреща с известна изненада от авторите на проучването.
20 г. след падането на Берлинската стена одобрението за демократичните промени почти повсеместно намалява, но все пак остава над 50%. Българите обаче са сред най-разочарованите. От 76% през 1991 г. одобрението спада на 52%. Същото стойности се наблюдават и за прехода от социализъм към пазарна икономика. Докато в повечето страни спадът се измерва с единични проценти, у нас той е 20%. Днес само 53% от българите одобряват пазарния преход срещу 73% през 1991 г.
При това за мнозинството на одобряващите промените най-важен дял имат младите хора, докато при тези над 50 г. преобладава негативното отношение. България е сред страните, в които този конфликт на поколенията е изразен най-ясно.
Разочарованието от прехода у нас е обяснимо, ако видим как хората самоопределят качеството на живота си. В дъното са 30% - тези, които смятат че живеят зле, и този дял е най-голям у нас в сравнение с другите държави. На другия полюс са 15%.
А 94% от българите смятат, че политиците са спечелилите от промените в последните 20 г. При задаване на въпроса по-зле ли сте икономически днес, отколкото при комунизма, в Унгария 72% тъгуват за старите времена, а в България и Украйна - 62%.(24часа)

Властта в София развлича народа
Бойко Борисов си е поставил достойни за уважение цели, но още не може да се твърди, че е постигнал конкретни резултати. Това казва пред “Дойче веле” по повод 100-те дни на кабинета германският политолог Хайнц Брам. Според него процентът на одобрение на премиера бил почти на равнище, познато от комунизма, което говорело, че нещо не е наред.
В политиката трябва да има развлекателен момент, но при Борисов той е по-силен от приемливото, смята Брам. Премиерът и външната му министърка с танцовото си изпълнение се концентрирали прекалено много върху пози и шегички. “Подобно нещо рядко се наблюдава в западните демокрации. Поведението на Борисов може да се сравни с това на Живков и Хрушчов”, казва Брам. Забавлението обаче привлича населението за кратко време, добавя той. Германецът приветства усилията на правителството да се справи с корупцията, но смята, че антикризисната програма заема малка част от политиката на кабинета. (24часа)

ЕС спешно избира президент и дипломат №1
Спешно ЕС трябва да избере президент и външен министър на съюза, както предвижда новият Лисабонски договор. Документът бе подписан завчера от чешкия президент Вацлав Клаус, с което отпадна и последната пречка пред ратификацията му.
Очаква се договорът да влезе в сила на 1 декември. Швеция, която е председател на ЕС в момента, обеща скоро да свика среща на върха, на която да се обсъдят кандидатурите за двата нови поста (виж графиката за кандидатите за президент). Много е вероятно начело на ЕС да застане белгийският премиер Херман ван Ромпуй, след като бившият британски премиер Тони Блеър вече не е фаворит, предаде Ройтерс. Според белгийските медии той е все по-вероятен кандидат, тъй като не е суперизвестен и е уважаван за умението да постига консенсус.
Вероятно срещата на върха ще се състои още този месец преди редовния Европейски съвет на 10-11 декември в Брюксел. След като станат ясни номинациите за двата нови поста, шефът на Еврокомисията Жозе Барозу ще обяви и номинациите за бъдещите еврокомисари. Европарламентът ще започне да ги препитва веднага след това. (24часа)

Изоставиха “Манифеста”, за да запазят “Капиталът”
Петър Стоянов беше държавен глава в 5 от 20-те години на българския преход. Затова търсим неговата гледна точка за началото на демокрацията и процесите зад кадър през времето от 1989 г. насам. Сега Стоянов е член на борда на фондацията “Бил Клинтън”, участва и в още няколко влиятелни международни организации. Тези дни той е получил писмо от бившия американски президент (виж факсимилето в галерията), в което пише: “Аз бях вдъхновен от твоите идеи, от твоята инициативност и най-вече от твоята надежда. Нашата работа се зарежда от непоколебимата вяра във възможността да се въздейства върху прогреса и аз високо ценя твоята роля за осъществяване на тази обща мисия”.
- Ще празнувате ли на 10 ноември, г-н Стоянов?
- Не. Случилото се тогава не е повод нито за възторг, нито за национална гордост. Всъщност това е единствената дата в най-новата история на Източна Европа, която няма нищо общо с масовия граждански ентусиазъм на източноевропейците срещу комунизма. На 10.11. следобед всички ние, поданиците на социалистическа България, научихме, че Тодор Живков след изказана благодарност е свален от собствените си другари от Политбюро. Но без съмнение това е историческа дата, защото разчисти пътя за процесите на промяна в България. Начинът, по който се извърши тази промяна, замислена като партиен маньовър, а не под натиска на обществения гняв, беляза до голяма степен характера на българския преход.
- Не омаловажавате ли истинския протест на хората, които излязоха по площадите през 1989-1990 г. и искрено бяха срещу старата система?
- Напротив - вярата и волята на хората от онова време - ентусиазмът на първите митинги и нощните бдения през 1996-1997 г. не са отишли напразно. Те катализираха обществената нетърпимост срещу комунизма. Но ние бяхме идеалисти и позволихме нашия ентусиазъм да бъде възседнат от сценаристите на прехода и "практичните" наши съмишленици. Впрочем в някои случаи те бяха едни и същи.
- Тези дни въпросът за раздаваните куфарчета бе повдигнат от Татяна Дончева, и то на форум на БСП. Според вас това ли е бил ключов фактор в прехода?
- Куфарчетата са по-скоро символ на българския преход. Източването на националните богатства в Русия и Източна Европа се извърши по много, включително и по-"изискани" начини. В неговата основа бе осмисленото вече желание на една посветена част от топноменклатурата на КПСС и КГБ да преобразува фалиралия комунизъм в по-удобна за самите тях система. Аз не вярвам в тъй наречените "световни конспирации", но днес, 20 г. след еуфорията, трябва да признаем, че основната причина да си отиде системата бяха не гневът и протестът на източноевропейците, нито достойната съпротива срещу режима на хора като Хавел, Валенса или българина Илия Минев, чиято смелост заслужава най-дълбокото ни уважение, а готовността на “посветените” да “фалират” системата, извличайки от това невиждани икономически облаги. Захвърлиха “Матифеста”, но оставиха за себе си “Капиталът”.
- Защо им е трябвало да го правят?
- Защото на избрания елит, който практически управляваше източния блок, му бяха омръзнали най-много две неща - да се чувстват политически парии навсякъде извън собствените си диктаторски държави, да бъдат непрекъснато упреквани в неспазване на човешките права, в преследване и убийство на дисиденти. През 80-те и 90-те дори симпатизиращата по-рано на Москва лява интелигенция в Западна Европа вече открито бе взела страната на Сахаров и Солженицин.
Но втората и много по-съществена причина - и ако ви звучи цинично, ме извинете, - е: сковани в менгемето на тъй наречения комунизъм, топноменклатурчиците разбраха, че на практика сами са се лишили от свещения още от римското право принцип на наследяването. Тези, които управляваха най-богатата империя в света - Съветската, и се разпореждаха с петрол, газ и злато за милиарди долари, осъзнаха, че властта им не е пълна, ако не могат да предадат по наследство своето богатство на децата и внуците си. А такова наследяване може да се извърши само ако съществува частна собственост и пазарна икономика. Днес с пълно основание бихме могли да допуснем, че подобни причини са били в основата на поведението на този невидим за нас елит, който изненадващо лесно прие правилата на новата игра. Познаващи най-добре източниците на националното богатство, те сравнително лесно успяха да присвоят най-голяма част от него - не че не им помогнаха и някои видни "демократи".
И тъй като парите означават и власт, в условията на липсващо гражданско общество имаха възможност да манипулират, включително и чрез медиите, основните обществени процеси в бившия източен блок.
Така раздаването на нерегламентирани и в големи количества пари преследваше не само икономически цели - да превърнат за няколко дни точно определени хора в крупни капиталисти. Тези пари трябваше и успяха да развратят цели системи, жизненоважни за функционирането на една държава - като правосъдната, системите за сигурност и дори част от публичните комуникации.
- Докато бяхте президент, разполагахте с много информация. Намерихте ли доказателства за сценария, който описвате?
- Ако питате дали съм попадал на засекретени документи, доказващи този сценарий - не, не съм. Но доказателствата са пред очите ни - стига да имаш очи не само да гледаш, но и да виждаш. Освен това с тази задача не са се занимавали ЦК или службите на ДС, а само много малко посветени хора на ключови места.
Редовите комунисти наивно им дават своята енергия и гласове по време на избори, парадоксално помагайки за изграждането на онова, срещу което цял живот са се борили - капитализма без правила и морални задръжки, с който Западът се раздели преди няколко десетилетия.
- Кой е виновен, че корупция беляза прехода ни - 76% я сочат като основен проблем според ново изследване?
- Вижте психологическия портрет на тази топноменклатура, която си избра - сама или чрез подставени лица - да се трансформира в класата на новите руски и източноевропейски капиталисти. През последните 10-15 г. преди падането на Берлинската стена основна нейна характеристика бе вече не жестокостта, вкусът към диктатура и нарушаване на човешките права, а цинизмът. Недостъпният за простолюдието елит и членовете на техните семейства вече не вярваха на лозунгите, с коитобяха дошли на власт. Към онзи момент те вече не вярваха нито на Маркс и Енгелс, нито на Ленин и Сталин, нито на световната победа на комунизма. Самите те и семействата им прекарваха повече време на Запад, изпращаха вече децата си в западни университети.
Тези деца никога повече не се върнаха и управляват оттам семейните бизнес империи. Това беше един от най-ужасяващите примери за цинизъм - тези, които дойдоха на власт чрез репресии и избиване на стотици хиляди в името на "новия идеал", вече не само не вярваха в този идеал, но като върховни жреци продължаваха периодично да извършват жертвоприношения в негово име.
На тях се падна да бъдат кръстниците на новия руски и източноевропейски капитализъм. И понеже по възпитание бяха и атеисти, в основите на този капитализъм нямаше нито един морален темел. "Нашият" капитализъм бе заченат от хора, които не вярват в Бог и които вече нямат никакви идеали. Намериха си и обяснение - първоначалното натрупване на капитала навсякъде било свързано с подобно безчестие - след първите милиони нещата се променяли. Това е лъжа.
- Защо, това е широко разпространено твърдение?
- Капитализмът в Европа сероди почти едновременно с Реформацията на църквата. Протестантските водачи вече проповядваха, че не е срамно да се печелят пари - срамно е да се печелят с измама, да се демонстрира богатството и да си глух за нуждите на бедните и обществото. Така че "западните" капиталисти "правят" първите си милиони в една изключителна атмосфера на доминиране на религиозни ценности и вяра в Бога.
Но нека бъдем честни - в България също вече има достатъчно хора, които спечелиха парите си с труд, предприемчивост и честност. Но и те самите охотно ще признаят, че в конкуренция със споменатите по-горе, им е било и продължава да им бъде изключително трудно.
- Вие как противодействахте на този сценарий, който разказахте?
- Съзнавам, че всичко, което казвам, рефлектира и върху моята и на всички политици от моето поколение отговорност. Защо се случи така, че не можахме успешно да противодействаме на този сценарий, е въпрос на друг, не по-малко сериозен разговор. Малко ли бяхме, или бяхме неопитни - във всеки случай не можем да виним хората, че не ни дадоха своя ентусиазъм и подкрепа от самото начало.
Оптимистичното е, че нито едно общество не може да търпи прекалено дълго такова състояние. Сигурен съм, че следващите български поколения ще имат сили да се справят с това ужасяващо наследство, а и времето ще поправи много от нанесените щети. Еволюцията, а не революцията правят демокрациите стабилни и ги имунизират срещу подобни явления. Членството ни в ЕС и НАТО, колкото и банално да звучи, също дава необходимата рамка за това.

И Петко Сертов на прокурор за доклада на ДАНС
Наред със Сергей Станишев и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов може да бъде обвинен за изнесения от Министерския съвет секретен доклад.
Бившият премиер ще бъде привикан до няколко дни, за да му бъдат повдигнати две обвинения. Едното е за изтеклата скандална справка, за която се твърди, че е писана от Иван Драшков, а другото - за 8 “изгубени” секретни документа. Очаква се на Станишев да бъде определена най-леката мярка за неотклонение “подписка”.
“Ще има и втори обвиняем, когато му дойде времето, ще ви кажа името”, каза вчера софийският градски прокурор Николай Кокинов. От Съдебната палата неофициално потвърдиха, че това ще е Сертов. Той бе сред първите свидетели, привикани на разпит за скандала.
Вторият обвиняем ще е “посредникът”, на когото Станишев е дал доклада, каза Кокинов. По думите му за движението на справката между експремиера и бившия съветник в ДАНС Алексей Петров съдействало “лице, което не се ползва с имунитет, но е имало достъп до класифицирана информация”. Този човек бил от близкия кръг на Станишев. Документът бил даден на ръка и според разследването не бил заведен по установения ред.
В прокуратурата са събрани две папки с материали, но ще има още разпити.
“Чакаме нови разпечатки от ДАНС, папките ще набъбнат до четири”, каза висш магистрат.
“Не бихме могли да говорим за умисъл, става въпрос за непредпазливо деяние. Станишев неволно е станал причина да бъде разпространена тази информация. Това е формално престъпление, но резултатът е налице”, обясни Кокинов. Той увери, че прокуратурата ще направи всичко възможно да установи кой е публикувал доклада в интернет, в който липсват 4 страници. Засега се знае само, че сървърът, от който е пуснат, е извън страната.
Второто обвинение, което грози Станишев, е за 8-те секретни документа, заведени в деловодството на МС. До момента те не са намерени и местонахождението им не е ясно. В предложението на главния прокурор Борис Велчев до парламента за сваляне на имунитета на Станишев документите са изброени само с номерата, под които са били заведени в деловодството на МС.
В отговор на изявленията на Станишев, че обвинението работи под политически натиск, Кокинов заяви: “Прокуратурата работи само под влиянието на закона и общественото мнение.”
ИВА ГРИГОРОВА, СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Георги Кадиев с крайна мярка: БСП да напусне парламента
Изпълнителното бюро на БСП да свика спешно заседание на Националния съвет, призова левият кандидат за столичен кмет Георги Кадиев.
Атаката не е просто срещу експремиера, тя е срещу БСП и щом по думите на Станишев има политически натиск над прокуратурата, трябва да има и политически отговор, обясни той.
Най-важното според него е консолидацията вляво в последните 10 дни преди изборите в София, която минава и през заемането на единна позиция по случая със секретните доклади и имунитета на Станишев.
“Да не загубим с 53 гласа, както стана на вота в столичния район “Илинден” миналата неделя, и после да не можем да си простим”, предупреди кандидатът.
Сред най-радикалните решения, които пленумът трябвало да обсъди, е дали левите депутати да не напуснат Народното събрание.
“Трябва ли ПГ да легитимира с присъствието си в парламента подобни форми на политически натиск?”, пита Кадиев. (24часа)

Сергей не видя тайната папка за делата си, Цачева я прибрала
Цирк с имунитета на Сергей Станишев се разигра в парламента вчера.
Формално НС не се произнася по имунитета, след като депутат сам се е отказал от него, както направи лидерът на БСП във вторник. Той е внесъл декларацията си малко след като главният прокурор е депозирал искането си, обясни шефката на НС Цецка Цачева вчера. Тя дори е заверила копие от декларацията на Станишев и я е изпратила до Борис Велчев.
Да се гласува решение на парламента обаче е необходимо, за да може депутатите да четат мотивите на главния прокурор, които са класифицирана информация, обясни парламентарната шефка.
Включването на точката като първа в програмата обаче предизвика остра реакция от БСП. Каква е тази извънредност, искате да използвате темата за задоволяване на политическо любопитство и възможност за спекулации, скочи Михаил Миков, но уточни, че левите ще подкрепят решението. Той обвини ГЕРБ, че искат да изместят общественото внимание от истинските проблеми като свинския грип и кризата.
По време на разправията Станишев не бе в парламента. Той се появи малко преди почивката в 11 ч и половин час по-късно с Миков напуснаха НС. Преди това коментира, че 100 дни държавата се управлява от активни мероприятия и въпросът с имунитета му няма да реши проблема на правителството с постната пица (бюджета).
Оказа се, че Станишев и Миков са ходили до секретното деловодство, което е в бившия Партиен дом. Искането на Велчев не е там, а при Цецка Цачева, възропта Миков към обяд от парламентарната трибуна. Я, значи е имало полза да гласуваме решението като първа точка, засмя се Екатерина Михайлова, която водеше заседанието по това време. По-късно Цачева обясни, че има право да изнася документа от секретната секция, както премиерът и президентът, и след като се запознае с него - ще го върне. (24часа)

Семейство роми посиня, яли салам с нитрати
Цяло семейство роми с малко дете е било прието в клиниката по токсикология във Варна, след като яли салам и посинели, съобщи д-р Снежа Златева, завеждащ клиниката по токсикология към Военноморска болница - Варна, цитирана от агенция "Фокус".
По думи на семейството саламът е бил вакуумиран. По всяка вероятност в него е имало нитрати, които са станали причина за посиняването на цялото семейство, каза д-р Златева. Тя уточни, че семейството не е запазило опаковката от салама и установяването на производителя ще бъде много трудно.
В критично състояние остава и жената, натровила се с мухоморки във Варна. Д-р Златева добави, че 52-годишната жена, постъпила в отделението заедно със свекърва си и съпруга си, е в много тежко състояние, въпреки лекото подобрение. 77-годишната свекърва на жената почина преди два дни в токсикологията, след като яла мухоморки. Състоянието на съпруга на 52-годишната жена се подобрява, като той е извън опасност.
С тежки увреждания е и друг пациент, който е бил приет преди няколко дни в клиниката по токсикология също след консумация на отровни гъби.

Държава, обърната с Хастара нагоре
На 27 октомври в 8 часа сутринта в банковата карта на вицепремиера Цветан Цветанов се получи превод от 3100 лв. Това бе месечната му заплата след над 20 г. трудов стаж, от които почти 19 в МВР.
Сержантите Дешо Йорданов и Методи Александров - патрулна двойка в Четвърто РПУ в София, също имаха банков превод в този ден - 600 лв. Те работеха трета година под пагон.
В късния следобед двамата униформени наминаха и при Асен Хастара. Той бе на 25 години, но вече много оборотен крадец, който вилнееше точно в района, който те охраняваха.
И понеже в последните 30 дни Хастара беше задигнал 20 джипа БМВ, даде на сержантите по 8000 лв.
Уговорката им бе да вземат по 800 лв. за всяка успешна кражба. Вечерта двамата се прибраха вкъщи с по 8600 лв. - почти 3 пъти повече от вицепремиера и вътрешен министър Цветанов.
Сержантите бяха постигнали пълен комфорт. Осигуряваха се на държавна работа в МВР, носеха униформи и служебни карти, които им отваряха много врати. А вечер, вместо да хващат Хастара, те му набелязваха джипове и го пазеха, докато ги крадеше.
Конвоираха го с белия държавен "Опел", с голяма светеща синя лампа, зареден също така с държавен бензин, отпуснат за борба с престъпността.
Анализ на работата на сержантите показа, че вместо да пада, престъпността в района, който те обикаляли, се увеличила, откакто са на служба в МВР. Приходите им също се бяха увеличили - цели 14 пъти.
И Хастара беше доволен - крадеше джипове спокойно, пазен и предупреждаван за всяка хайка на полицията. За него работеше дори военен. Вероятно след още максимум една усилна година Хастара щеше само да наблюдава процесите, ако научеше сержантите сами да крадат джиповете.
Можеше спокойно да се пенсионира, защото си бе опекъл работата и в съдебната система - той имаше над 20 регистрации в полицията и досъдебни производства, но не беше помирисвал затвор.
Преди време Хастара получи от районния съд в София 4-годишна ефективна присъда за грабеж на автомобил, но градският я превърна в условна. Нищо че в НК за случай като неговия пише: "...от 3 до 12 години".
Получи още 3 г. затвор, този път за кражба на кола, но обжалва, извади съмнителен болничен лист алиби и най-вероятно отново ще се размине със затвора.
Хастара е автокрадец, който влияе върху статистиката на престъпността в София (според оперативни работници, докато е лежал в ареста за няколко месеца, задигнатите автомобили в района на Четвърто РПУ в София намаляват драстично). В същото време държавата с години не може да го прати в затвора.
Акцията на МВР, в която бе задържан заедно с полицаите, е едно отлично начало, но не е нещо, което ни изненадва. Нека в следващите седмици и месеци министерството да изкара на светло още много свои служители, които всеки ден работят с бандитите.
Нека бъдат осветени ченгетата наркодилъри и тези, които задържат пласьори по поръчка на конкурентите им.
Арести трябва да има и за полицаите, които пазят контрабандистите - оказва се, че целият нелегален трафик и вътрешна дистрибуция на цигари в страната е под контрола на ченгета.
Ами какво да кажем за отчисленията, които правят публичните домове и сводниците, за рекета върху търговци, върху шофьори, за помагачите на похитители, изнудвачи и т.н., и т.н.
Хастара всъщност дава идеален пример за това как правоохранителната и съдебната система в България са обърнати с хастара нагоре. И това е факт от много години.
Огромен процент държавни служители - полицаи, съдебни експерти, прокурори, общински и други чиновници и дори съдии, правят обратното на това, за което вземат заплати. Тук въобще не говорим да големите далавери на правителствено ниво - кражбите от еврофондовете, заменките.
Действителността бълва всеки ден примери за драстичната корупция у нас. Колеги от Нова телевизия уличиха съдебен експерт, който, без да му мигне окото, срещу 800 лв. е готов да напише фалшиво свидетелство за побой и на името на Пинокио.
Кметът на Созопол за пореден път се направи на гъбар с пушка. Добре че не срещна велинградските стрелци с пагони, които преди време гръмнаха така в гората един истински събирач на гъби.
И интересно каква глоба ще плати сега кметът бракониер, който застреля кошута. Защото полицаите, които убиха гъбаря преди години, платиха обезщетение на близките на мъртвия (около 1500 лв.) в пъти по-ниско от това, което се полага за умъртвена сърна (около 15 000 лв.).
Но това бе само още едно шантово съдебно решение в страната на абсурдите.
Държавността у нас от години изглежда пред разпад. Правителството сега обаче дава истински знаци за промяна и първите са тези полицейски акции и промените в Наказателния закон, които запушват много врати, през които с години нагло се промушкваха хиляди - от дребни джебчии до серийни убийци.
Като говорим за корупцията, най-важно е изменението на чл. 307 от НК, който вече ще позволява контролирано да се предлага подкуп. В. "24 часа" от 6 години и в мандата на две правителства напразно се бори това недомислие, което обслужва стотици корумпирани чиновници, да бъде отменено.
Сега, когато най-накрая това стане факт, ще бъдат развързани ръцете на МВР и прокуратурата. Дано те да ни докажат, че Хастара и сержантите от Четвърто са само началото...

Съд пожалил Хастара - вместо затвор, условно
Задържаният преди дни за автокражби Асен Колев-Хастара отървал 4-годишна ефективна присъда, след като Софийският градски съд я заменил с 3-годишно условно наказание, съобщиха магистрати.
25-годишният мъж бе арестуван в нощта срещу вторник заедно с двама полицаи и военен сержант. Хастара бил спипан в крадено БМВ, собственост на финансовото министерство.
Колев сега щеше да лежи в затвора и нямаше да се вози в крадена кола, ако бе останала в сила ефективната му присъда от районния съд, коментират прокурори.
Делото, по което се спасил от затвор, е за грабеж на кола. Софийският районен съд го признал за виновен и постановил 4 г. затвор. Втората инстанция обаче променила наказанието на 3 г. условно. Вероятно съдът е взел предвид, че Хастара по това време не е бил осъждан.
По друго дело Колев е получил наказание от 3 г. и 3 м. ефективно за кражби на две тойоти и ауди. Заедно с него за една от колите бил осъден и съучастникът му Павел Катрашки.
Хастара бил задържан през есента на 2006 г. и изкарал 6 месеца в ареста. Първоначално е бил обвинен и за вещно укривателство, свързано с други задигнати коли, открити в гаражи. Те били наети с чужди загубени лични карти. В такива гаражи в Студентския град били скрити мотоциклет и лек автомобил "Тойота Корола", задигнати от собствениците им.
Пред съда Колев представил болничен като алиби за датата на една от кражбите. Довел и свидетели, които потвърдили, че имал бъбречна криза.
При проверката станало ясно обаче, че не Колев, а друг мъж се явил и подписал амбулаторния лист за преглед вместо него. За това свидетелствали лекарят и медицинската сестра. В съда те заявили, че не познават Хастара, а експертиза доказала, че подписът не е негов.
Днес или утре военната прокуратурата ще поиска от съда да остави за постоянно в ареста Асен Колев, двамата полицаи и сержанта. (24часа)

Полицаи държат контрабандата на цигари
Полицаи на различни нива държат "чадър" над контрабандата на цигари в страната, която в последните месеци взема сериозни размери, научи "24 часа".
В голяма част от случаите, по които работим за нелегално разпространение на цигари, има замесени полицаи, съобщи пред "24 часа" комисар Христо Обретенов, шеф на отдел "Контрабанда и мобилни групи" в Главна дирекция "Криминална полиция".
Комисар Обретенов даде за пример последния случай от 6 септември т.г., когато 36-годишен полицейски инспектор от Павликени бе задържан за нелегална търговия с цигари. При акцията тогава на отдел "Контрабанда" и агенти на "Вътрешна сигурност" бяха задържани 100 хил. кутии цигари на стойност около 500 хил. лв.
Полицаят от Павликени е засечен като крупен купувач на папироси от склад в "Илиянци" и после проследен от "Вътрешна сигурност".
Преди ареста на инспектора от Павликени бяха заловени и други служители на реда, които контролираха продажбата и дистрибуцията на контрабандни цигари.
Публична тайна е, че много от малките магазини и будки на територията на столицата, които продават под масата нелегални папироси, също са под чадъра на униформени служители.
Според комисар Обретенов при нелегалния внос на цигари у нас не става дума за контрабанда, а за данъчни и митнически престъпления.
Той твърди, че от май месец, когато неговият отдел е сформиран, няма засечена крупна контрабанда през границите.
Повечето са битови случаи, тоест куфарни търговци, които пренасят няколко стека папироси през контролните пунктове.
"В такива случаи нямаме възможност да образуваме досъдебно производство, защото законът ни забранява. Контрабандата не е в големи размери и затова наказанието е административно", твърди Обретенов.
Проблемът според него е във вътрешнообщностните доставки между страните от ЕС. При нас става дума за границите с Румъния и Гърция. Там реално жив контрол на стоки се осъществява само по сигнал или по метода "анализ на риска".
Проверяват се вносители или камиони, които преди това са се занимавали с тази дейност.
Откъм Румъния влизат нелегално цигари предимно от Молдова, а от Гърция през морската граница папиросите са откъде ли не.
В Румъния и Украйна цените на цигарите са ниски дори с акциз и се внасят нелегално в страната директно с техни бандероли.Така например цената на кутия "Парламент" от Украйна е 1,80 лв, докато в България тази марка цигари струва 5 лв.
"Затова единствените адекватни мерки за момента са издирването на хора, които държат складове в търговската мрежа. Реално нашите реализации от май насам са срещу складове с големи количества цигари", твърди шефът на отдел "Контрабанда".
До средата на октомври са иззети над 700 хил. кутии контрабандни цигари, като предотвратената щета за бюджета е около 2 млн. лв.
Така например от таен склад в Казанлък са намерени над 100 хил. кутии цигари, а в село Блатец, Сливенско, са задържани 400 хил. кутии цигари.
Там папиросите са намерени в кашони с надпис "Украинска тютюнева промишленост". А цигарите били опаковани в найлонови торби, което предполага, че са транспортирани по море.
Обретенов потвърди предишни информации на "24 часа", че основните депа на контрабандни цигари са съсредоточени в Южна България и по-специално край Свиленград и Хасково.
"Това са сборни депа, където цигарите се носят от куфарни търговци от Турция", категоричен е комисарят.
Досега при операциите срещу нелегалните търговци от отдел "Контрабанда" са се натъквали на какви ли не марки - сръбски, родни цигари, внесени нелегално в страната, турски, румънски, молдовски и украински.
Най-продаваните контрабандни цигари са "Парламент", "Давидоф" и "Марлборо".
Полицаите са категорични обаче, че почти всички нелегални цигари на световноизвестни концерни, които се пласират нелегално у нас, са фалшиви.
"Има информация, че основните пратки подобни цигари идват от Китай, Дубай и Парагвай", смята Обретенов.
Качеството обаче било много лошо. Такива са папиросите, които мургави търговци любезно ви предлагат от всеки ъгъл на столичните пазари.
Другата масова нелегална продажба става на цигарите "Регал" и "Екселънт", които се консумират основно във Великобритания.
В София не може да се говори за големи депа с контрабандни цигари в най-населените квартали -Люлин и Надежда, категоричен е комисар Обретенов.
По данни на спецполицаите нелегалната търговия е пренесена в малки помещения - складчета, гаражи, клетки.
В тях количествата не надвишават 50-100 мастербокса. Така, ако полицията ги "удари", загубите за контрабандистите са малки и санкциите също.
"Схемата е на няколко нива. Крайното са будките за цигари и малките магазинчета.
Над тях са дистрибуторите, които пък купуват от нелегалните складове. Дистрибуторите не вземат цигарите директно от складовете.
Те оставят на някоя бензиностанция или кафене колите си, като дават ключовете за тях на съдържателя на склада.
Той им зарежда колата и я връща. Разплащат се кеш на място.
В други случаи самите склададжии с големи камиони директно зареждат по-малки складове и магазини по места", разказва комисар Обретенов.
Стоката обикновено е "сбирщайн" - различни марки в малки количества - един или два мастербокса.
Анализът на полицията показва, че те се пласират в бусове, които зареждат търговската мрежа с различни стоки.
Комисар Обретенов очаква бум на нелегалния внос на цигари след вдигането на акциза за тях.
"Може би трябва промяна в законодателството, защото сега чл. 234 от Наказателния кодекс за държане в склад на акцизни стоки без бандерол не счита деянието като тежко престъпление.
За неговото разкриване реално не могат да бъдат използвани специални разузнавателни средства
А в момента това е едно от основните престъпления в страната", категоричен е комисарят.
Отдел "Контрабанда" търси информация за нелегални фабрики в Югозападна България, за които "24 часа" писа, които бълват некачествени ментета на "Виктори".
Според неофициални данни тютюнът за фабриките се внася контрабанда от Албания през Гюешево и Златарево.
Според комисар Обретенов качеството на тези цигари е изключително ниско, защото са правени от некачествен тютюн.
Бюджетът губи над 600 млн. лв. годишно
Никой не може да каже категорично колко губи реално държавният бюджет от контрабандата на цигари.
Според статистиката на "Булгартабак" държавата е ощетена с около 600 млн лв. годишно от нелегалния внос на папироси у нас.
Организацията "Сигурност и развитие" , в която членуват бившите безмитни оператори, твърди, че минимум 920 млн. лв. са загубите от контрабандните цигари на българския пазар.
По данни на финансовия министър Симеон Дянков контрабандата на цигари у нас възлиза на 40% от пазара. Цялата печалба от продажбата на цигари в България е 3,3 млрд. лв. на година.
Според спецполицаи вече няма крупен бос в страната, който да контролира голям канал за внос на цигари в България.
По-скоро по регионите близо до границата действали групи за контрабанда.
Соченият от медиите като контрабандист номер едно в последно време Дидо Дънката се бил оттеглил от тази дейност, твърдят информирани. Той предпочитал инвестиции в недвижими имоти, хотели и ваканционни селища край морето. Тоест вече е успял да "изпере" бизнеса си.
Нелегалните цигари влизат у нас най-вече като "тапи" в камиони, натоварени по документи с други стоки, предимно бързо развалящи се продукти.
Те се товарят в Солун, където са пристигнали по канали от турската безмитна зона Мерсим.
Друг канал е вносът чрез "куфарни" търговци на евтини цигари през Калотина и международния влак Белград-София. Сръбските варианти на "Вайсрой" и "Парламент", купувани от тамошните магазини, са на двойно по-ниски цени, отколкото у нас. Третият канал е от Румъния, Молдова и Украйна. Цигарите влизат в "тапи" с камиони най-често през Дуранкулак или с кораби в пристанище Варна. Четвъртият канал е от Турция, където "куфарни търговци" пренасят стекове с цигари в автобусите от южната ни съседка. Цигарите пълнят депа в Южна България, откъдето се транспортират в страната.

Узакониха просията
Никой няма да преследва инвалиди и роми с бебета в ръка, просещи по светофари и тротоари, ако парламентът приеме промените в НК. Във вторник те бяха представени от зам. правосъдния министър Даниела Машева.
Една от тях предвижда узаконяване на просията. Сега тя се наказва с пробация до две години, но ако се извършва системно, т.е. просещият е заловен поне три пъти. Това обаче се случва рядко, затова и присъдите по този текст са много малко.
Драстично скачат наказанията за чиновници, изхарчили или наредили използването на бюджетни пари не по предназначението им. Правосъдното министерство предлага санкцията да е от 2 до 8 г. затвор. Досега чиновниците бяха заплашени с лишаване от свобода до 3 г. или пробация.
Ако на държавата или община са причинени вреди, санкцията ще е от 3 до 10 г. вместо досегашните максимум 5 г. затвор. Гласува ли парламентът скок на наказанията, тези престъпления ще се водят за тежки. Така виновните чиновници задължително ще бъдат осъдени. Същото се отнася и за всеки, който злоупотреби с пари от еврофондове. Предлага се наказанието да е от 2 до 8 г. затвор, а не до 5 г., както е сега.
Високите санкции обаче няма да важат за стари случаи.

Просяците да почерпят
Ако новите поправки в Наказателния кодекс влязат в сила (което е много вероятно), просяците в големите градове трябва да почерпят. Защото органите на реда повече няма да се занимават с тях.
Не е ясно дали някакви хуманни съображения са натежали при поправките в закона, или желанието магистратите да се отърват поне от досадни и затлачени преписки за заловени просяци.
И все пак - просията е унизителна за човека практика, в повечето случаи осъществявана под “закрилата” на някой богат тартор, който прибира и парсата. Затова картината с просещи деца и възрастни на светофари, пред кафенета и ресторанти, до подлези и спирки просто трябва да бъде забранена. Нека законодателят си избере как да стане това.

Изненада! “Дженерал мотърс” не продава “Опел”
Американският автомобилен концерн "Дженерал мотърс" е решил да не продава "Опел", въпреки че сделката с канадската фирма "Магна" бе почти финализирана.
Правителството в Берлин остана шокирано от новината и обяви решението за неприемливо. Работниците в германските заводи на "Опел" обявиха, че ще се вдигнат на стачка срещу евентуалното закриване на фабриките им.
"Дженерал мотърс" пусна вчера официално изявление за промяната в решението си. Обоснова го с "подобрената бизнес среда за компанията през последните няколко месеца и важността на "Опел" за глобалната стратегия на автомобилния гигант".
Американците смятат не само да задържат "Опел", но и да започнат сериозното реструктуриране на европейските си филиали. Това би означавало мащабно съкращаване на работни места. Работниците в "Опел" вече обявиха, че се готвят за люти стачки, за да попречат на такова развитие.
Първоначално "Дженерал мотърс" смяташе да продаде 55% от немската марка на канадската фирма "Магна" и на руския й партньор Сбербанк. Германия гарантира сделката с обещание за държавен кредит от 4,5 млрд. евро. Това навлече сериозни критики срещу кабинета в Берлин. Той бе обвинен, че си играе с парите на данъкоплатците и участва в популистки решения преди изборите. Според специалисти най-доброто решение за "Опел" бе обявяване на банкрут. Тези съмнения бяха подкрепени и от Европейската комисия, която възропта срещу държавните помощи за автофирмата. Така продажбата се проточи повече от половин година до внезапната промяна в курса на "Дженерал мотърс".
След разпространението на новината в Берлин на спешно заседание се събра кабинетът. Пред журналисти министърът на икономиката Райнер Брюдерле обяви поведението на "Дженерал мотърс" за абсолютно неприемливо. Той призова янките да представят възможно най-бързо своите планове за преструктуриране на "Опел", който има четири завода в Германия. "Така не се постъпва с работниците, още повече осем седмици преди Коледа!", възропта Брюдерле.
Решението на американците изненада и руското правителство. "Дженерал мотърс" предаде управлението на своето европейско подразделение на тръст, който вече беше одобрил сделката. Следователно следващите стъпки са от компетенциите на този тръст. В този смисъл решението за отказ от сделката предизвиква учудване", заяви прессекретарят на руския премиер Путин - Дмитрий Песков. Очаква се мнението на юристите.

Бащата на Обама налагал третата си жена
Бащата на Барак Обама налагал третата си жена Рут и сина си от брака с нея.
Това твърди полубратът на американския президент Марк Ндесанджо, който издаде биографична книга. В нея той описва като насилник родения си в Кения баща, който е баща и на Обама.
Марк от 7 години живее в Южен Китай и досега странеше от медиите. Той разчупи мълчанието дни преди първата визита на американския държавен глава в Китай. В книгата се твърди също, че Обама-старши имал поне още 6 деца в родната си Кения. Марк смятал да използва посещението на Барак в Пекин, за да се видят и да му представи жена си, която била голям негов фен.
Вчера президентът на САЩ понесе голям политически удар, след като републиканците взеха два ключови губернаторски поста в щатите Вирджиния и Ню Джърси. Ударът е тежък за Обама, който участваше в кампаниите и на двамата кандидати на демократите.
Съпартийците на президента обаче спечелиха две места в Конгреса в надпреварата в Ню Йорк и Калифорния.
В Белия дом завчера Обама прие Вселенския патриарх Вартоломей. Двамата са обсъдили борбата с климатичните промени. Вартоломей бе наречен “зеления патриарх” от бившия вицепрезидент Ал Гор, който е известен като един от кръстоносците на опазването на природата. (24часа)

Обама слабее рязко, забравял да яде
Барак Обама е станал кожа и кости, дрехите му висят като на закачалка, става ясно от негови снимки в екип, направени през уикенда пред спортна зала във Вашингтон, предаде “Дръджрипорт”.
Американският президент слабее непрекъснато и това тревожи много хора, коментираха наблюдатели появата на снимките.
“Не, той не пуши цигара от цигара. Работи непрекъснато за страната си и понякога забравя да се храни", разказал източник от Белия дом.
Стресът на Обама вероятно се засилва и от стремглавото падане на рейтинга му. Демократът влезе в Белия дом с одобрение от 78%. В момента рейтингът му е 53 процента и продължава да пада.
Рязката загуба на тегло се дължала и на натоварените тренировки във фитнеса, както и на високооборотните баскетболни мачове, смятат приближени. Според британския в. “Телеграф” Обама може би просто е бил облечен в прекалено широки дрехи на излизане от фитнеса. Въпреки че изглеждаше доста слаб, президентът беше свеж и се усмихваше широко на медиите.
“Може да съм кльощав, но съм издръжлив”, заяви той миналата седмица в Маями. (24часа)
Меркел обсъди климата с Обама
Бъдещата съвместна политика за опазване на климата обсъди вчера германската канцлерка Ангела Меркел с американския президент Барак Обама. Двамата разговаряха половин час в Белия дом. Меркел е на посещение в САЩ, където бе поканена да говори пред двете камари на Конгреса. Това се случва за първи път за германски гост.
Тя се срещна набързо с Обама, който отмени други разговори, за да я посрещне. Вечерта пред двете камари се очакваше Меркел да говори за победата над диктаторските режими в Източна Европа, но и за общата политика на САЩ и Европа в бъдеще. (24часа)

Рокерска война в Германия заради българки
Германските градове Есен, Дуисбург и Солинген са пред извънредно положение. Стотици рокери от цялата страна се млатиха там през целия уикенд.
Полицията се оказа безпомощна пред светкавичната война. Причина за конфликта е подялба на публичните домове в региона.
Напрежението ескалира вече няколко години, откакто в Северен Рейн-Вестфалия прииждат все повече проститутки от България и Румъния, разказаха за "24 часа" полицаи.
Нашенките свалят цените на услугите, предлагат секс и без презерватив, работят за сводници, а не самостоятелно. Това предизвика и ново разпределение на силите сред подземния свят, печелещ най-вече от бизнеса на проститутките.
Основна част от бордеите с нашенки в тези градове се държат от членове на съперническите рокерски банди "Хелс ейнджълс" и "Бандидос".
Войната помежду им започна в събота към 9 часа вечерта. На прочутата с бордеите си с евтини българки дуисбургска улица "Вулканщрасе" става бой. Млатят се в къща номер 26 - бордей, контролиран от "Хелс ейнджълс".
Пристига една полицейска кола. Двамата униформени в нея обаче са безпомощни. Те виждат как 40 рокери от "Бандидос" щурмуват публичния дом. Разголени българки бягат с писъци навън.
Прииждат още рокери. Въоръжени са с бухалки, летви, железни прътове. Някой хвърля граната. Чуват се изстрели. Полицаите викат помощ. Всички 20 коли на смяна в Дуисбург пристигат. Оказват се недостатъчно. Налага се да дойде помощ от Есен, Дюселдорф, Бохум.
Междувременно "Хелс Ейнджълс" също са се организирали и близо 60 нейни членове атакуват кръчмата на "Бандидос". Полицията не може да реагира - толкова бързо става всичко. Рокерите са издигнали дори прегради на съседните улици, за да могат да си разчистват сметките необезпокоявани.
Получават се сигнали за подобни побоища в Есен и Солинген. Всичко свършва така внезапно, както е и започнало. Властите не са успели да арестуват никого.

ВАЦ връчва награда на журналистка от Дупница
Лидия Павлова, журналистка от в." Струма." днес ще стане първата носителка на новоучредената международна награда "Смелост". Тя ще й бъде връчена тази вечер на третия медиен форум за Югоизточна Европа, който се провежда от 4 до 6 ноември в Тирана.
Призът е учреден от Медийна група ВАЦ и Международната федерация на журналистите (МФЖ). Заедно с приза Лидия получава и чек за 10 000 евро.
Вчера форумът бе открит с приветствие на президента на Албания г-н Бамир Топи. От България в срещата участват управителят на Вестникарска група България Аксел Шиндлер и главната редакторка на вестник "24 часа" Венелина Гочева.
Срещата бе открита вчера с изказвания на генералният секретар на базираната във Виена Медийна организация на Югозападна Европа (SEEMO) Оливър Вуйович и на директора на медийната програма за Югозападна Европа на фондация "Конрад Аденауер" Дирк Фьоргер. В панела взе участие и Сърджан Керим, специален съветник по политически въпроси на мениджмънта на Медийна група ВАЦ и генерален мениджър на Медияпринт - Македония.
Тази сутрин форумът започва с панел, в който ще се разглеждат отношенията между съвременните медии, рекламата и връзките с обществеността.
Темата на следобедния панел, с участиета на директора на фондация "Гардиън" Питър Престън, ще обсъжда бъдещето на медиите и работата им в условията на икономическа криза.
Последната сесия за деня, която ще води Катарина Борчерт от Медийна група ВАЦ, е посветена на новите медии и онлайн редакциите. След приключването й започва церемонията по връчването на наградата на журналистката Лидия Павлова, първият жител на Дупница, който се опълчи публично на Братя Галеви.
Материалите на Павлова са посветени на първия частен град, благодарение на нея проблемът с галевизацията на местната власт се превърна в национален.
Наградата ще бъде представена и връчена на Лидия от президента на Международната федерация на журналистите (IFJ) Джим Бумелха и от Кнут Прайс от Медийна група ВАЦ.
"Нейната изключителна смелост да вземе думата в условията на тотален страх, педантичното събиране и проучване на значимите факти и резултатите от нейния труд съответстват на главните цели на наградата", обосновава избора си международното жури.
Медийна група ВАЦ и МФЖ през лятото на 2007 г. сключиха рамково споразумение за защита и насърчаване на свободата на пресата, на качествената журналистика и на добрите трудови отношения.
За европейската награда кандидатстваха журналисти, цели вестници и интернет издания от Австрия, Албания, България, Германия, Македония, Румъния, Сърбия, Унгария и Хърватска. За наградата се състезаваха не само журналисти от медийната група, но и от други издателства.

Щом е пандемия, министърът да наруши закона
БЪЛГАРИЯ има национален пандемичен план, разработен и приет от правителството преди няколко години. По него трябва да се работи в ситуация като сегашната.
Разпространението на вируса A (H1N1) тръгна в началото на годината. Предишното правителство трябваше да реагира, когато Световната здравна организация (СЗО) обявяваше различните степени на опасност от пандемия.
Нормалните държави си поръчаха дози от ваксините (2 са одобрени в ЕС, 4 в САЩ), още преди те да са изобретени. И си гарантираха, че при откриването ще бъдат сред първите получатели. Това е обичайна практика при опасност от пандемия.
Ние закъсняхме. Предното правителство трябваше да направи тази поръчка, както направиха останалите. В целия ЕС сме закъснели само ние, Полша и една от прибалтийските републики. И сега на практика сме на опашката от чакащи.
В момента можем да поръчаме не повече от 200 хил. ваксини, казват от здравното министерство. Проблемът обаче е, че в България рисковият контингент е 10 пъти по-голям. Децата влизат в него, а само те са 1 млн. (макар че до 4-годишна възраст не се поставят никакви противогрипни ваксини). Влизат още работещите в армията, полицията, здравния сектор. Видно е, че не можем да подсигурим целия рисков контингент.
Сегашното правителство също носи вина. Ако е имало нужда от законодателна промяна за заобикаляне на Закона за обществените поръчки (ЗОП), тя трябваше да бъде внесена много по-рано - преди около 3 месеца.
Но и без такава промяна, при предишния кабинет ЗОП тотално се заобикаляше например в Министерството на отбраната. Дори при поръчка на доставки за храни. Смяташе се, че това е от изключителна важност и има необходимост тези заявки да бъдат тайни. Значи в този случай Законът за обществените поръчки може да се заобикаля, а при заплаха за живота и здравето на хората - не може!?
Ако в сегашната ситуация законът бъде заобиколен, това няма да се осъди нито от Сметната палата, нито от Агенцията за обществените поръчки. Защото опасността е явна и би трябвало да се реагира много бързо. Според мен поправката трябва да се изчерпа с едно изречение: “ЗОП не важи, когато се отнася за поръчка на лекарствен продукт при обявена от СЗО пандемия.” Министърът на здравеопазването трябва да има силата и волята да нарушава законите, когато има опасност за здравето на хората. Категоричен съм в това.
Законът за лекарствените продукти наистина дава възможност за внос на нерегистрирани лекарства при заплаха за здравето на нацията. Това обаче не е достатъчно - решава само влизането на това лекарство на българския пазар. Но не и плащането му с държавни пари, което е уредено в ЗОП.
Като извод - и предишното, и отчасти сегашното правителство са виновни за това, че не информираха достатъчно гражданите и подцениха опасността. Решихме, че европеецът по-лесно понася този вирус и ще ни се размине. Но по света няма човек, умрял просто от грип, без значение свински, птичи или конски. Умира се от усложненията.
Оттук нататък проблемът трябва да се решава в две направления. Първо, да се осигури достатъчен брой ваксини, за да намалее разпространението на вируса. Второ, да се осигурят достатъчно количества от противовирусните препарати “Тамифлу”, “Реленца” и “Ремантадин”. Първите два са по-скъпи, последният е евтин.
Не трябва обаче да се забравя и интересът на фармацевтичните компании. Задължение на властите е да не допуснат паника и в същото време да ограничат опитите на тези компании да я създават с цел продажба на продуктите си.
Д-р ВАНЬО ШАРКОВ, ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Няма коментари: