петък, 27 ноември 2009 г.

... ОЩЕ МАЛКО от 27 НОЕМВРИ и за несправедливия НЬОЙСКИ ДОГОВОР!!!

ПО Money.bg

Източна Европа може да излезе суха от "дубайската хватка"
Разширяващите се пазари в Централна и Източна Европа относително добре ще понесат сътресенията, създали се след кредитната криза в Дубай, посочва анализ на италианската UniCredit, цитиран от Finance.news.bg. Причината за това е, че банките в региона не са директно повлияни, както в Западна Европа.

Друг анализ на Credit Suisse прогнозира, че финансовите институции в Западна Европа рискуват да загубят близо 13 млрд. долара при фалит на дубайския правителствен инвестиционен фонд Dubai World. Това пише сайта insurance.bg, като се позовава на Wall Street Jounrаl.
Според UniCredit Централна и Източна Европа само за кратко ще бъде негативно повлияна от проблемите с дубайския дълг, тъй като има повишение на т. нар Risk Aversion или желанието да се инвестира в по-нискорискови активи. От банката твърдят, че присъствието на МВФ в част от страните в региона носи известна стабилност.
Като извод банката определя, че Източна Европа ще бъде повлияна, но само в краткосрочен план, не и в дългосрочен, и не се очаква да има сериозен дългов проблем в региона.
Считан за един от най-блестящите финансови центрове в света до преди една година, Дубай е сега сред най-неплатежоспособните държави на планетата. Пак според анализ на Credit Suisse задълженията на емирството към европейски банки са над 13 милиарда евро. Искрица надежда дава солидарността, проявена от Абу Даби. Две банки на емирството деблокираха вече 5 млрд. долара, необходими за най-спешните нужди на Дубай, предаде кореспондентът на БНР в Бейрут.
Дубай е една от малкото държави в Персийския залив, която няма петролни ресурси. От 90-те години, емирството заложи на строителството, на туризма и лукса. До есента на 2008 г. всичко изглежда му носеше успех, капиталите прииждаха и небостъргачите се множаха. С финасовата криза, обаче, инвеститорите се оттеглиха и строителните компании, обзети от гигантоманията, са неспособни да доведат проектите си до край.

„Дянков гаси $540 000 кредит”, „Дянков: ДДС пада на 18% за всички стоки”, „Бизнесът ще разчита на 500 млн. евро през 2010 г.”, „Дубай шокира света - поиска пауза за външен дълг”

„Дянков гаси $540 000 кредит", разкрива от първата си страница „Стандарт"
Симеон Дянков кара на малка пица и извън властта. Финансовият министър е затегнал семейния бюджет заради $540 000 ипотечен кредит. Срещу него той се е сдобил с къща от 500 кв. м с двор във Вашингтон.
Дянков броил за апетитния имот 2 150 000 лв. преди 8 г. Въпреки тази придобивка вицето на Бойко Борисов не е сред най-заможните министри в кабинета. Това стана ясно от публикуваните от Сметната палата имотни декларации на хората от властта.
Другият вицепремиер - Цветан Цветанов, пък има 6 апартамента в столицата, къща на село, гори и поляна. МВР шефът има спестени и над 100 бона.
Строителният министър Росен Плевнелиев пък си е купил къщи за 2,4 млн. лвТой притежава имоти на две морета - у нас и в Халкидики, Гърция.

„Дянков: ДДС пада на 18% за всички стоки", информира от първата си страница „Пари"
ДДС ще бъде намален за всички стоки, заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на лекция Световната икономическа криза, а сега накъде. По думите му няма да има диференцирани ставки. Да се прави диференцирана ставка сектор по сектор не е добра политика, защото ще доведе до голямо лобиране, а всеки ще заяви, че е важен и уникален, обясни Дянков.
В следващия бюджет след една година ще е възможно понижаване на ДДС, посочи Дянков. Той обясни, че този данък ще бъде намален от сегашните 20 на 18%. В момента България е четвъртата страна от Европа по ниски данъци, посочи министърът. Целта ми е да сме №1 сред европейските страни, допълни той.
Очаквам в период от 5 до 10 години в България да има по-голямо развитие на банковия пазар, заяви Дянков. Другото нещо, което очаква министърът на финансите е понижение на лихвените нива. След известно колебание в следващите месец-два те трябва да почнат да падат доста по-бързо, отколкото в момента, обясни той. Убеден съм, че това ще стане, защото наблюдавам какво се случва в другите държави, заяви Дянков. Други основания за намаляване на лихвените нива е, че политическия и финансов риск паднат, посочи той. Според него това дава възможност на нашите банки да вземат по-евтин ресурс.

„Бизнесът ще разчита на 500 млн. евро през 2010 г.", съобщава от първата си страница „Класа"
През следващата година малките и средните фирми ще могат да разчитат на близо 500 млн. евро в рамките на Оперативна програма „Конкурентоспособност", съобщи вчера Жулиета Хубенова, съветник на икономическия министър, по време на конференцията "Конкурентоспособност на българската икономика в условията на криза - последствия и перспективи". Форумът е организиран от фондация "Ханс Зайдел" и Института за икономическа политика (ИИП).
Не всички предприятия през 2007 г. бяха подготвени за конкуренцията на единния европейски пазар и програмите на ЕС трябваше да променят ситуацията. Но наред с другите проблеми икономическата криза се отразява все по-сериозно и през първото тримесечие на т. г. компаниите съобщават, че продажбите им са спаднали между 25 и 30%. Единствено в хранително-вкусовия сектор пораженията са по-малки и някои от фирмите вече увеличават продажбите си. Трудният достъп до финансов ресурс допълнително усложнява ситуацията.
ОП "Конкурентоспособност" е създадена, за да повишава иновациите, защото те увеличават добавената стойност, но от 2007 г. до 2009 г. са направени само пет процедури. Догодина трябва да се отворят тринадесет. До момента са подписани договори за 192 млн. евро, а петгодишният бюджет е 1,1 млрд. евро. Хубенова призна, че доверието на бизнеса в тази програма доста е спаднало. От първия ден на новото управление ОП "Конкурентоспособност" е сред най-важните приоритети на икономическото ведомство, защото става дума за сериозен ресурс, който може да промени съдбата на не една и две компании, заяви икономическият министър Трайчо Трайков.
Проблемът на българската икономика е износът. И този проблем не е от днес, за него се говори от 20 години насам, правят се анализи, без обаче да има решение. Остаряла е самата структура на експорта, който е съсредоточен само в един и същи регион - Европейския съюз, липсват и усилия за разширяване, коментира Иванка Петкова, председател на настоятелството на Института за икономическа политика. България е все още на последно място по конкурентоспособност, каза Богдан Мирчев, представител на фондацията "Ханс Зайдел" за България.

„Дубай шокира света - поиска пауза за външен дълг", информира от първата си страница „Дневник"
Дубай шокира вчера инвеститорите и света с искане към външните кредитори най-голямата му държавна инвестиционна компания "Дубай уърлд" (Dubai World) да не погасява международните си заеми в следващите 6 месеца.
Изненадващото съобщение, изпратено късно в сряда вечерта, засяга около 22 млрд. долара, но ако не се намери решение, може да последва спиране на плащанията по 59 млрд. долара. Експозицията само на европейските банки достига 40 млрд. долара. Сред над 70-те кредитори на "Дубай уърлд" са институции като Credit Suisse, HSBC, Barclays...
Основната причина, сочена от анализатори, е бавното адаптиране на най-амбициозното от седемте Обединени арабски емирства (ОАЕ) към спукването на имотния балон и свитата финансова ликвидност в региона на Персийския залив. Държавната инвестиционна компания на Дубай държи три четвърти от взетите от Дубай заеми през последните 4 години. Догодина емирството трябва да върне 13-17 млрд. долара от общо около 80 млрд. долара.
Новината предизвика сериозно понижение на фондовите пазари и разтърси инвеститорското доверие в държавите от Персийския залив. На Запад коментарите се простираха от сензационните "втори "Лемън брадърс" до по-реалистичното обяснение за очаквана корекция на новите борсови балони.
Дали ще има второ избухване на кризата вероятно ще се разбере днес, когато заработи Уолстрийт. Още по-точна оценка може да има чак в понеделник, понеже стъписаните от новината борси в Персийския залив почиват в петък заради хаджа. В четвъртък бе почивен ден в САЩ, в лондонското Сити технически проблем спря за часове търговията и единственото мерило на дубайския шок се оказаха пазарите в Западна Европа. Всичките 17 борси (без Ирландия) бяха на минус и отчитаха най-сериозното понижение от 7 месеца насам.

„Неграмотността у нас обърка образователните планове на ЕС", съобщава от първата си страница „Сега"
Европа е недоволна от нивото на средното образование във всички страни-членки на съюза. Държавите се провалят по едни от най-ключовите показатели - уменията на учениците да четат и високия процент на отпадащи от училище. И по двата критерия България е на дъното на класациите. Лошото представяне налага целите, които ЕС си поставя в областта на образованието до 2010 г., да бъдат отложени с 10 години, а България ще трябва да положи сериозни усилия, за да ги постигне.
Това става ясно от доклад на Европейската комисия до Европейския парламент за изпълнението на програмата "Образование и обучение 2010". Докладът за напредъка на образователните системи използва статистика от 2000 г. насам и е ключов за приемането на нови цели до 2020 г.
Неумението на децата да четат и да разбират е най-сериозният провал спрямо заявените амбиции на Европа към 2010 г., става ясно от данните. Тук Европа си е поставила за цел броят на учениците с ниски резултати по четене да намалее с 20% от 2000 до 2010 г. Случило се е обаче точно обратното - 15-годишните с ниски резултати на международния тест PISA са се увеличили от 21.3 на 24.1%. За лошите средни резултати вероятно допринасят много слабите постижения на България и Румъния. Те са най-зле представящите се в тази група, като у нас процентът на учениците със сериозни проблеми е нараснал от 40.3% през 2000 г. на 51.1% през 2006-а. При Румъния данните са 41.3% и 53.5%.
целите за 2020 г. Европа включва и базовите знания на 15-годишните ученици по математика и природни науки. В този срок Брюксел иска броят на слабите ученици по този показател да намалее с 15%. Повече от 50% от българските и румънските осмокласници се представят слабо по математика, а в науките в тази група у нас попадат над 40%.

„Богато правителство управлява България в кризата", разкрива „Сега"
Завидно имотно и финансово състояние демонстрират хората от властта. Това се разбира от декларациите им пред Сметната палата, публикувани вчера на страницата й в интернет.
Девет имота е декларирал вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Четири от тях са съсобствени със съпругата му Десислава, три са само негови, друг е на жена му и още един - на името на дъщеря му Гергана. Два апартамента са придобили семейство Цветанови през м.г. Единият е 80 квадрата, другият е 113 кв. м. И двата имота са с гаражи. Общата им стойност е 250 000 лв.
Безспорен фаворит по богатство обаче е регионалният министър Росен Плевнелиев. Близо 2 млн. лв. той е получил при излизането си от компаниите "Лозен Консулт" и "Линднер". От първата фирма му е била върната вноска от над 1.270 млн. лв., а от втората - над 684 хил. лв. Подсигурил се е и със сериозни спестявания - 6 влога у нас и в чужбина и е спестил почти 200 хил. лв. Плевнелиев има 2 къщи в София, а също в Банско и Созопол. Може да се похвали и с имение в Халкидики от 400 кв.м. Любопитното е, че се е сдобил с имотите си само за периода от 2007 г. досега.
Рекордът по жилища обаче принадлежи на единия от заместниците на Плевнелиев - Георги Прегьов. Само през 2006. и 2007 г. той е купил 22 имота, като е похарчил за това над 500 хил. лв. Прегьов е собственик на 9 апартамента в София, Благоевград, Банско и Сандански. В Благоевград той притежава и 4 магазина, които е придобил през 2006 г.
Вицепремиерът Симеон Дянков разполага с къща с двор за 2 150 000 лв. във Вашингтон, която е закупил през 2001 г. Финансист №1 изплаща ипотечен кредит от 729 000 лв. и има банкови влогове в размер на 280 000 лв. Разполага с акции в пет американски компании, купени за 90 000 лв. Дянков има и 49% участие за близо 108 000 лв. в екопроект "Априлци" (Ловеч).

„Препъникамъни пред еврофондовете", пише икономистът Йосиф Аврамов в „Пари"
Новото правителство дойде с големи обещания, но усвояването на парите от еврофондовете продължава да буксува. Вече четири месеца страната има ново правителство, което дойде с големи обещания, но усвояването на европарите продължава да буксува. Вярно е, че бяха отблокирани неколкодесетки милиона лева по двете предприсъединителни програми ФАР и САПАРД, които изтичат в края на тази година, но в крайна сметка проблемите по 7-те оперативни програми (ОП) на ЕС са твърде остри. Какво трябва да се направи за промяна на положението?
На първо място, Министерството на финансите трябва да изчисти неразплатените суми в размер на около 1.5 млрд. лв. на фирмите, които са изпълнявали обществени поръчки, в т.ч. и по европроекти. Типичен пример в това отношение е в МОСВ, където са налице спечелени процедури и има подписани договори, но не се възстановяват вноските за участие на фирмите. Задържат се и се харчат чужди пари, което освен всичко друго е и незаконно.
На второ място, да края на годината трябва да бъдат отблокирани парите по основните оперативни програми на ЕС. Новите министри вече четири месеца нямат акредитации на управляващите органи от ЕК в Брюксел. Това пречи за разплащането по реализирани и пречи на нови проекти. Пример в това отношение е Програмата за развитие на селските райони.
Освен това практиката показва, че трябва да бъде назначен координатор на средствата по европрограмите, различен от министъра на финансите.
Не на последно място, необходима е пълна прозрачност за решенията на правителството по въпросите, свързани с еврофондовете. Например с Постановление 707/31.08.2009 г. на МС са отказани средства по програма Регионално развитие на ЕС с мотива, че държавата няма пари да съфинансира 15% от програмата - т.е. губим доброволно останалите 85%, което е нонсенс.

„Челен сблъсък на Божков с държавата за хазарта", информира „Дневник"
Окончателното увеличение на данъка за хазарта предизвика бурна реакция на бизнесмена Васил Божков, който нападна остро управляващите и поименно финансовия министър Симеон Дянков и бившия премиер Иван Костов. Вчера парламентът единодушно гласува единна ставка от 15% за всички хазартни игри. Досега приходите от тото и лото игрите и залозите за спортни събития - държавното тото, "Лотошанс" на оператора "Евробет" (контролиран от Божков) и букмейкърът "Еврофутбол" (в която Божков е акционер), се облагаха с 10%. Ставката за останалите беше 12%.
Сблъсъкът за хазарта
"Под натиска на един финансов министър, неуравновесен, и на един откровен лъжец и бащата на корупцията в България - Иван Костов, се осъществява геноцид върху българския бизнес", заяви Божков в интервю пред телевизия Pro.Bg, излъчено привечер. Части от него бяха разпространени предварително на медиите. Бизнесменът, който изключително рядко се появява пред медиите, каза още, че управляващите са неграмотни и влияят лошо на премиера Борисов, който явно се съобразява с тях. "Проблемът е, че ще пострада бюджетът. Убиваме кокошката, която снася златни яйца... Сега ще стане престъпност - като спре легалният хазарт, ще стане нелегален", допълни Божков.
От Министерството на финансите официално отказаха да коментират изказването на бизнесмена, но посочиха, че според последното изследване на "Алфа рисърч" над 80% от българите подкрепят вдигането на данъка върху хазарта (виж стр. 3). Привечер, при откриването на тазгодишното издание на Българския икономически форум, финансовият министър Симеон Дянков си тръгна веднага след речта си, без да даде възможност за журналистически въпроси.
Отговорът на Иван Костов обаче не закъсня. "Това изявление показва до каква степен един човек трябва да е загубил представата за собствената си значимост, за да има самочувствието да се конфронтира с целия парламент. Защото вдигането на акциза на хазарта го гласува парламентът единодушно, а не само аз. В България явно някои не си познават периметъра на значимост. Иначе изявлението е много забавно, подредено е в стил хайку", каза Костов пред журналисти в парламента. Преди около месец съпредседателят на "Синята коалиция" лансира идеята хазартът в България изцяло да се забрани и заяви, че повежда лична битка за тази кауза. Той определи легализирането на хазарта по времето, когато беше премиер, за най-голямата си грешка.
Въпреки че беше единодушно, гласуването на ставката за хазарта в парламента беше предшествано от политически дебати. Първи в нейна подкрепа се изказаха лидерите на "Синята коалиция" Мартин Димитров и Иван Костов. Според Костов приходите от сектора могат да се увеличат от сегашните 117 млн. на 150 млн. лв. Категорична подкрепа за по-високите ставки изказа и съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова. И тя цитира последното проучване на "Алфа рисърч", което агенцията оповести вчера.

„Зеленият рай струва скъпо", пише икономистът Георги Ангелов в „Стандарт"
Правителството готвело стратегия, която да превърне България в "зелен рай". Екология, алтернативна енергия, органични храни, пестене на електроенергия - всичко това и други подобни ще бъдат в основата на стратегията.
Възниква обаче въпросът кой ще плаща и кой печели? А това е най-важният въпрос в бедна страна като България.
Екологични и биопродукти - звучи добре на теория, но невинаги е така на практика. Органичните храни се произвеждат без торове, нитрати, добавки и подобни неща, които увеличават добивите. Съответно от единица площ се произвежда по-малко количество продукция. Еколозите са също така противници на генетично модифицираните храни, което също намалява възможностите да се използва науката, за да се увеличават добивите.
С други думи, по-малките добиви ще означават, че България вероятно
няма да може да произвежда достатъчно за собствени нужди камо ли за износ.
Ниски добиви обаче значи също и по-малко приходи. Как ще се справи с това нашето земеделие? Дори в момента българското земеделие е най-субсидираният отрасъл в икономиката. Около 1-1,5 милиарда лева са годишните помощи за селското ни стопанство (от европейския и българския държавен бюджет).
Ако правителството накара земеделците да произвеждат органични храни, вероятно това ще се използва като повод да се поискат още по-високи субсидии (и ще имат право). А сметката отново ще трябва да плати данъкоплатецът, който и без това дава половината си доход на държавата.
По-добрата цел е България да стане страна с конкурентно земеделие а не "зелен рай", който ще струва скъпо на данъкоплатците.
А алтернативната енергия? Казва ни се, че след 1-2 десетилетия тя ще е достатъчно евтина, за да се конкурира с конвенционалната енергетика. Прекрасно - нека тогава да изчакаме 1-2 десетилетия и тогава да инвестираме в "зелена" енергия. Защо трябва да го правим сега и да оскъпяваме значително цената на тока?
Поддръжниците на зелената енергия искат фиксирана висока цена за изкупуване на тока за 25 години напред. Т. е. всички мощности, които бъдат построени днес, да им се изкупува цялата енергия на непазарна цена за 25 години напред? За тях това е прекрасно - гарантирана печалба без никакъв риск. Но за данъкоплатците и потребителите на ток това е гарантиран допълнителен разход, и то за цели 25 г. напред.

„Домакинствата минават на диета, за да плащат наеми и кредити", информира „Дневник", като се позовава на проучване на компанията за управление на дългове EOS Matrix
През следващата половин година се очаква домакинствата да намалят разходите си за храна, за да могат да покриват тези за здраве и образование, както и да обслужват теглените кредити. Това показва изследване за навиците за плащане на българските домакинства, направено от компанията за управление на дългове EOS Matrix.
Проучването е проведено в края на септември и началото на октомври сред 1150 български домакинства, като обхваща изминалата половин година и нагласите за предстоящите 6 месеца. Периодът април - септември се характеризира със значително влошаване на икономическата ситуация в страната, а този от октомври до март 2010 г. е изключително трудно предсказуем по отношение на икономическото развитие, посочват от EOS Matrix. Целта на изследването е да улови пречките пред бюджетите на домакинствата и по този начин да осигури на съответните институции допълнителна информация за вземане на решения.
Разходната група, която се очаква да бъде подложена на значителен риск от неплащане през следващите 6 месеца, е храната. В същото време продуктите за трапезата са били основният разход на домакинства през последната половин година и в зоната на нисък риск (виж графиката). Промяната е знак за влошаване на бюджетите на домакинствата поради факта, че храната е най-голямото перо в домакинските бюджети, посочват от EOS Matrix.
Домакинствата няма да намалят разходите си за наема за жилището, здравеопазването и образованието, като в изследването не се коментира относителното тегло на последните два разхода. Въпреки че нагласата за неплащане расте и при вноските по банкови потребителски кредити, ипотеките и кредитните карти, според анализа на данните от компанията тя остава сравнително ниска. Най-голям ръст на риска да не се плаща през следващите месеци е отчетен по отношение на разходите за електричество.
Храната, ипотеката, потребителският кредит, образованието и сметките за ток са най-често посочваните разходни приоритети на домакинствата. Само една трета от анкетираните декларират, че са имали достатъчни средства да покриват вноските си по ипотеки, потребителски кредити и лизинг на автомобили през април - септември. Отново една трета казват, че ще имат достатъчно пари за ипотеките и през предстоящите шест месеца.
Повече от една четвърт от домакинствата казват, че доходите им не са стигали да си покрият разходите за храна през последните шест месеца. Близо една трета не са можели да спестяват, а повече от една четвърт няма да могат да го правят и в близките месеци. Над една пета няма да могат да покриват разходите си за алкохол, цигари, облекло и обувки.

„Лихвите по кредитите продължават да намаляват", разкрива „Дневник"
Лихвите по новоотпуснатите кредити за бизнеса и домакинствата продължават да намаляват. Това показват данните на БНБ към края на октомври. За последния месец средната ефективна годишна лихва по фирмените заеми в левове отчита спад от 100 базисни пункта (б.п.) до 8.75%. Тенденцията към поевтиняването им се запазва за четвърти пореден месец. За последен път лихви под 9% бяха регистрирани през първото полугодие на 2007 г.
Основно влияние за намаляването на цената на кредитирането за бизнеса оказва поевтиняването на краткосрочното финансиране до една година със 180 б. п. до 7.6% през октомври спрямо септември. За сметка на това при заемите, отпуснати за по-дълъг период, статистиката отчита поскъпване. Обемът на новопредоставеното финансиране в левове за фирмите за последния месец е 201.7 млн. лв. За същия период общият им обем в евро възлиза на 604.5 млн. лв. Средните лихви по тях също намаляват, макар и не толкова осезаемо - през октомври поевтиняването им е с 51 б.п. до 8.22%.
След като през септември лихвите по левовите потребителски заеми запазиха непроменени равнищата си спрямо август, данните за октомври показват намаляването им до 13.67%. Ефективната годишна лихва по потребителските кредити в евро е 11.16%, като отчита спад с 24 б. п. за последния месец. Намалява и цената на жилищните заеми. При левовите намалението е с 29 б. п. до 10.19%, а при евровите - с 0.39 б. п. до 8.34 на сто.
Данните показват запазване и на тенденцията от миналия месец към намаляване на ефективната годишна лихва по депозитите на домакинства за срок до една година. За последния месец предлаганата от банките доходност по влоговете и в левове, и в евро се понижава с по 7 б. п. до съответно 7.89% и 6.45%.
Ставката за спестяванията на бизнеса обаче регистрира покачване. По депозитите в левове увеличението е със 17 б. п. до 6.01%, а по тези в евро - с 27 б. п. до 4.61%.

„Поне три български фирми могат да се справят сами с "Тракия", казва в интервю за „Сега" шефът на браншова камара "Пътища" Румен Йовчев
Господин Йовчев, след като за пътища догодина бюджетът предвижда само около 138 млн. лв., за какво могат да стигнат тези пари?
- Положението е много тежко. Имайте предвид и че изразходването на тези пари е свързано с това да се приключат разговорите с Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) за неплатените суми към строителните фирми, които са около 170 млн. лв. Ние проведохме много сериозна среща, съгласно заповед на министър Росен Плевнелиев. На нея имаше представители на Министерството на финансите, НАП, на пътната агенция и на сдружението на търговските банки, за да се обсъди този въпрос. Не можахме да стигнем до окончателно решение и е насрочена следваща среща, на която вероятно ще постигнем споразумение.
А и трябва да се осигурят пари за зимното почистване, освен това има текуща поддръжка през годината - маркировка, косене на трева, закърпване на пътищата и др. Все неща, за които ще се определи някаква сума. Спрямо нея ще се види разликата в бюджета, която ще отиде за разплащане по някакъв график на старите задължения от тази година.
Каква част от тези 170 млн. лв. вече са платени на фирмите?
- Това са дълговете към момента, имайте предвид, че сумата може да набъбне и още. Има фактурирани и неплатени дългове, които са около 130 млн. лв. Има и сертифицирана, но не фактурирана работа за около 45 млн. лв. А има и суми за дейности, които са изпълнени, но дори не са сертифицирани. Всичко това тепърва ще се направи, за да са наясно министерствата на финансите и на регионалното развитие каква е дължимата сума.
Как гледате на идеята на министър Плевнелиев държавата да бъде гарант на фирмите пред банките, ако те решат да изтеглят кредит, за да подпомогнат дейността си?
- Търговските банки са заявили готовност да отпуснат кредити за строителните фирми, но тази практика не е от вчера. Затова като цяло подкрепяме идеята.
Защо строителните фирми не заведат дела срещу държавата, при условие че им дължи милиони левове?
- Ако фирмите започнат да съдят държавата, след това ще има отношение към тях. Ако след това дадена компания се яви на търг, ще се търсят възможности да не я класират. Затова и фирмите се въздържат, защото въпреки проблемите държавата е един сигурен инвеститор.
Наскоро стартира обществена поръчка за отсечката от Стара Загора до Нова Загора на магистрала "Тракия". Как гледате на тръжните условия? Ще има ли български фирми, които да могат да им отговорят?
- Условията бяха съгласувани предварително с нас. Ние имахме няколко искания, които бяха удовлетворени. Едното беше да се намалят изискванията за километрите изградени пътища. В началото беше заложено фирмите да имат изпълнени 50 километра, но в последните години обектите са такива, че са под 30 км.
Така че има около 10-15 български фирми, които биха могли да се обединят и да участват заедно, за да покрият критериите. Иначе самостоятелно биха могли да участват само три фирми. Това са "Холдинг Пътища", "Главболгарстрой" и "Трейс Груп". Но понеже ни обвиняват винаги, че сме "обичайните заподозрени", се опитахме да намалим показателите и да защитим по-малките фирми. Иначе "Главболгарстрой" завършиха в края на 2004 г. пътя Русе-Бяла, който е над 100 км. "Холдинг Пътища" също извърши сериозна рехабилитация на пътя от Сливен до Бургас, а "Трейс" направи пътя от Стара Загора до Казанлък. Но нали не трябва да има дискриминационни условия?
Много често обаче у нас се случва да се печелят търгове с ниски цени и след това стойността на проекта се увеличава многократно. Няма ли риск и за остатъка от "Тракия" пак да стане така?
- Винаги има риск и за съжаление няма гаранция. Затова ние искаме да убедим управляващите спешно да се направят промени в Закона за обществените поръчки. Идеята е да не се допускат тези дъмпингови цени. Не винаги общественият интерес е защитен, когато цените са ниски. Показателен в това отношение е примерът с магистрала "Люлин". Турският консорциум "МАПА-Ченгиз" спечели с много ниска цена, а докато изгражда обекта, разби пътищата в района. Никой обаче не се е договорил с тях, че след това ще ги ремонтират. Ако държавата плати този ремонт, за какво говорим? Къде е общественият интерес? Това би трябвало да се предвиди.
Какво трябва да се промени в Закона за обществените поръчки?
- В Германия например има практика, когато най-ниската и най-високата оферта се различават много от основната цена, участниците, посочили такива цени, да се отстраняват. После в разговор фирмите трябва да докажат, че офертата им е реална. Тогава се прави още веднъж средно претеглена цена и ако пак някой се различава с повече от 20% от нея, и той отпада. Сега обаче всички ние се стремим да предложим най-ниската оферта. Но ако се въведе това, участниците ще се стремят да предложат реална цена. А сега се дават оферти, които са под себестойност. В единия случай фирмите искат да спечелят, а после с анекси проектът се оскъпява. В другия вариант компаниите искат да спечелят на всяка цена, за да вземат аванс от проекта и да дофинансират предишния, който пак са спечелили с дъмпинг. Но докога може да се работи така?
Още от интервюто на "Сега"
„Държавата не се интересува как гражданите ще защитават правата си", казва в интервю за „Класа" адвокат Ина Лулчева
Г-жо Лулчева, от Висшия адвокатски съвет много остро възразиха срещу облагането на дейността ви с 20% ДДС. Защо?
- Адвокатската дейност е конституционна. По смисъла на основния закон на държавата тя дава правото на юридическа защита на всеки един български гражданин във всички сфери. Тя не е услуга като например подстригването и продажбата на краставици. Приравняването й към обичайните „услуги" от страна на властта показва пълно неразбиране, или по-точно нежелание да се разбере същността на адвокатската дейност. Ако човек може да се откаже от даден продукт и да не го купува, като козметика например, или да не ходи на скъп фризьор, а на по-евтин, то тук нещата са различни. И държавата би трябвало да стимулира гражданите си да ползват адвокатски услуги, за да защитават правата си, защото това е гражданското общество. Фактът, че няма изобщо политически спор около въвеждането на ДДС върху адвокатските услуги, означава, че държавата не се интересува от това, как гражданите й ще защитават правата си. Много е важно също, че в новия текст става дума за облагането на процесуалното представителство на физическите лица - всичко друго, което ние предлагаме като услуга на фирми и юридически субекти, и сега се облага. И нека на всички стане ясно, че този въпрос не е проблем на адвокатите, както и че за нас няма промяна - ние не дължим ДДС, а хората, които все по-трудно ще могат да си позволят правна защита.
Реално с колко ще се повишат цените, ако този текст бъде приет?
- Нека на всички стане ясно, че увеличението, което ще последва от този текст, няма да бъде само 20%, както е предвидено, а повече. Защото всеки един адвокат, когато подава декларация, е нужно да има счетоводител, което още веднъж ще качи цената. Така че увеличението няма да бъде 20, а 30-35%. В крайна сметка това е проблем на българските граждани. За мен е крайно неясно защо реагират единствено адвокати, след като това не е чак толкова наша грижа. Дори напротив - този закон би ни съдействал да повишим събираемостта си, защото това ще означава, че всички хонорари трябва да са получени до 14-о число, а сега ги отлагаме във времето.
Какво се цели с въвеждането на този налог - намаляване на делата или по-голяма дисциплинираност?
- Въпросът за цената на адвокатската услуга опира до политиката - дали държавата иска гражданите й цивилизовано да решават споровете помежду си, или да се върнем в своето развитие, както в старите библейски времена - който както може, „око за око, зъб за зъб". Но по този начин държавата доказва и друго - че не иска гражданите да се борят срещу нейни незаконни действия. Защото, за да заведеш едно административно дело, да атакуваш един акт на министър или да защитиш правата си от мудната администрация, си принуден сам да се оправяш. А да водиш административно дело, не е по силите на обикновения гражданин. Той просто има нужда от адвокат. Сега държавата един вид казва - аз няма да ви стимулирам вие да се борите срещу мен. Всеки се бори в момента какъв да бъде акцизът върху алкохола или ДДС-то върху хазарта, а никой не се интересува как гражданите да защитават правата си. Излиза, че това не е на дневен ред.

„Свихме кредитите, за да предпазим бизнеса", казва в интервю за „Стандарт" председателят на надзора на СИБанк Цветелина Бориславова
Госпожо Бориславова, къде в кризата се намираме - на дъното, преди него или вече се оттласкваме?
- Със сигурност все още не сме в най-тежката фаза на отражение на световната икономическа криза. Очакват ни трудни времена. Но това не трябва да е повод за отчаяние и черногледство. Положителното в тази ситуация е, че по-късното проявяване на ефектите от кризата у нас дава възможност да се подготвим на всички нива. Разбира се, при желание, разбиране и отговорно отношение към проблема. От това зависи дали ще може да се оттласнем бързо от дъното, или ще пълзим дълго по него.
В новата стратегия на банката - майка на СИБанк, белгийската КВС, е посочено, че една от малкото страни, в която КВС запазва и разширява присъствието си, е България. Каква е причината?
- Основни пазари остават Белгия, Чехия, Полша, Словакия, Унгария и България. За нас, екипа на СИБанк и ДЗИ, това е повод за радост, но и една голяма отговорност. Фактът на избирането ни в групата на 5-те, заедно с големи централноевропейски държави, е, от една страна, повод за гордост и за страната ни. От друга, отговорността на местните екипи да докажат, че даденото доверие не е случайно, е огромна.
Като една от основните причини е фактът, че у нас има успешно функциониращи и взаимодействащи банка и застрахователна компания. Това позволява по-нататъшно развитие на залегналия в стратегията на КВС модел, използващ банково-застрахователната платформа.
Споменава се още, че съотношението кредити-депозити се поддържа в оптимални размери. Какво е то и как се отразява на работата?
- Съотношението кредити-депозити при нас към 31 октомври е 95,5%, което за сегашната ситуация е много добро. На резултата ни се отразяват по-скоро високата цена на ресурса и кризата. Но това е валидно за всички банки у нас.
Финансовият министър призова за намаляване на лихвите по кредитите. Дошъл ли е вече моментът за това?
- Призивът на финансовия министър е логичен по принцип. Факторите, които управляват нивото на лихвите по кредитите, са няколко: пазарът, т.е. търсенето. Икономическата среда, т.е. състоянието на фирми и граждани. Също и цената на привлечения ресурс, който засега е доста скъп на местния пазар. Хората не са особено активни в депозиране на собствени средства в банки, независимо от предлаганите необичайно високи лихви. Друг фактор е политиката на държавата към бизнеса - данъчни облекчения, по-ефективно изплащане на средства от бюджета към бизнеса, активна роля на посредник на Българската банка за развитие - да се използва възможността да се привлече дългосрочен и евтин външен ресурс, което би позволило да се намали цената на кредита, активен диалог и взаимодействие между държавата и банките за намиране на гъвкави решения. Този диалог вече е факт. Намаляването на лихвите е единен процес, то не може да стане изведнъж и рязко.
Какви са вашите прогнози за нивото на лошите заеми - ще растат ли, или границата от 10% няма да бъде прехвърлена?
- Трудно е да се даде категорична прогноза. Лошите кредити по всяка вероятност ще растат още известно време по обективни причини, които всички знаят. Дали границата от 10% ще бъде прехвърлена, също не се наемам да коментирам. По-важно е да бъдат навреме предприети всички възможни мерки да се избегне влошаването състоянието на икономическите субекти и съответно на кредитния портфейл на банките. Но мисля, че такива действия са вече в ход. Диалог има, публичност има, а това е гаранция за намиране на верните решения.
Вие сте сред хората от бизнеса, реализирали едни от най-успешните инвестиционни сделки с привличане на чужди капитали. Заради кризата обаче именно те са най-големият проблем за българската икономика. Само кризата ли е причина за отлива им?
- Отливът на чуждестранни инвестиции безспорно е сериозен проблем. Но не бих казала, че няма други паралелни варианти за успешното управление на българската икономика в тези условия. Те трябва да се търсят в създаването на добра и устойчива законодателна среда, разумно взаимодействие между различните групи в обществото - бизнес, държавни и общински институции. Да се инвестира в отрасли на икономиката, които биха довели до бърза възвръщаемост на капитала.
Не трябва ли и държавата да помогне в тази посока, все пак криза е?
- Активна роля за намиране на най-добри решения трябва да има и държавата. Задължително трябва да се облекчат процедурите за издаване на разрешителни от държавните и общинските органи, и всичко, което ще помогне за функционирането на бизнеса. Ето вече има решение да се ускори връщането на ДДС на фирмите. Необходимо е да активираме максимално вътрешния потенциал на пазара в области, в които традиционно сме добри и имаме качествен продукт. Както и да бъдем много активни в предлагането на нашите производствени мощности на чужди производители. Тук също имаме някои предимства - по-евтина работна ръка с нелоша експертиза, качествени предприятия, членство в ЕС, ниски местни данъци. В условия на криза преместването на някои производства за намаляване себестойността е добро решение за западните компании. Но да се върнем на въпроса за причината за отлива на чуждестранни капитали. Тя е многопластова. Не е само в кризата. Важно е да съумеем да създадем доверие у външните партньори. За тази цел трябва да има прозрачност, да няма корупция, да има чиста бизнес среда, както и ясна законодателна база, адаптирана към тази в ЕС.

„Още няма определено трасе на "Южен поток" през наша територия", казва в интервю за „Класа" заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова
Г-жо Христова, на какъв етап са преговорите за строителството на газопровода „Южен поток"? Можем ли да очакваме скоро да бъде създадена проектна компания с българския участник в тръбата?
- Водят се усилени преговори между БЕХ и „Газпром" по акционерното споразумение за създаването на смесената проектна компания по проекта „Южен поток". Но все още няма предпроектно проучване, което да послужи за основа за определяне на трасето през наша територия, а и трябва да се прецизира стойността на проекта.
Основните акционери в „Южен поток" са руската „Газпром" и италианската ЕNI. Те ще извършат пазарните проучвания, ще оценят възможните варианти за трасета на тръбопровода и потенциалните пазари, до които той ще достига.
Очаква се транспортираното синьо гориво да бъде добивано от ENI в Казахстан, а също така по тръбата най-вероятно ще тече и средноазиатски газ, купуван от „Газпром".
Смятате ли, че е добра идеята цената на природния газ у нас да се определя веднъж на шест месеца? Защо?
- Всъщност в нея има повече икономическа логика, отколкото промяна на всеки три месеца, тъй като бизнесът ще може да прогнозира разходите си. В същото време условията по търговските договори между „Газпром" и „Булгаргаз" предвиждат промяна в цените на три месеца. Затова определянето на цените на газ на 6-месечен период би било възможно само след промяна и на търговските договори.
Докъде стигна идеята за изграждане на второ газово хранилище у нас край Галата? Водени ли са разговори с „Мелроуз рисорсиз" по въпроса?
- Едно ново газохранилище е особено необходимо за икономиката и сигурността на страната. Досега са водени разговори на експертно ниво с "Мелроуз рисорсиз", които експлоатират находището. Разработени са няколко варианта за реализиране на проекта, които в момента се обсъждат и оценяват.
Кога може да се очаква отделянето на газовия и енергиния оператор от Българския енергиен холдинг?
- Избран е модел за отделяне на операторите от производството, снабдяването и доставката на енергия. Според него двата оператора ще бъдат отделени от Българския енергиен холдинг заедно с преносните активи като две юридически лица, в които министърът на икономиката, енергетиката и туризма пряко ще упражнява правата на собственост на държавата. Това ще стане до края на 2011 г.
Сега двата оператора са част от енергийния холдинг - «Булгартрансгаз» е комбиниран оператор и собственик на газопреносната мрежа и на хранилището за природен газ в Чирен, докато ЕСО е и пазарен оператор, но не е собственик на преносните активи. С промените искаме да осигурим безпрепятствен и недискриминационен достъп на всеки пазарен участник до мрежата в условията на прозрачен и ефикасен регулаторен режим.
Кога ще е готова енергийната стратегия на страната до 2020 г.?
- Планираме до края на 2009 г. стратегията да бъде факт, включително и да бъдат определени междинните цели за периода до 2013 г. Необходимо е обаче да отразим последните законодателни промени на европейско ниво. Правим и екологична оценка на стратегията.
Самата стратегия съдържа анализ на състоянието на енергетиката ни и оценка на нейния потенциал. На тази основа са дефинирани стратегически решения. Стремим се като държава - членка на ЕС, да заложим на по-сигурна, по-ефективна и нисковъглеродна енергетика

Проверяват Ватикана за пране на пари
Италианските власти разследват банкови транзакции на Ватикана за милиони евро, за да разберат дали при тях има извършени нарушения на разпоредби за предотвратяване на прането на пари, съобщава БТА, като се позовава на информация от италиански медии.
Във връзка с тези твърдения италианската централна банка заяви само, че не отрича да е сигнализирала на финансовата полиция за транзакциите. Банката не коментира твърденията в медиите, че се води разследване за транзакции на стойност около 60 милиона евро годишно от 2003 г. насам.
Два вестника и една телевизия съобщават, че транзакциите са извършени в клон на вече несъществуващата "Банка ди Рома", която впоследствие стана част от "Уникредит". Ватикана, "Уникредит" и италианската финансова полиция не са коментирали съобщенията.

Банките увеличават дълговете между фирмите, алармира браншова организация
Междуфирмената задлъжнялост за октомври 2009 г. е достигнала 220 млрд. лв. В тази сума не са включени задълженията на бизнеса към банки. Това обави на пресконференция в БТА председателят на Националната асоциация на българския бизнес Светлозар Николов.
Преади десетина дни от консултантската компания "Кофас България" също предупредиха за скок с около 50% на междуфирмената задлъжнялост без да посочват точната сума. Според Българската стопанска камара, която следи този показател от десет години, задълженията между фирмите в началото на ноември са около 100 млрд. лв., но в началото на следващата година може и да достигнат 150 млрд. лв. Според зам.-председателят на БСК Камен Колев в България фирмената задлъжнялост надхвърля 2 пъти БВП, което буди притеснения.
Според Светлозар Николов, за когото във форумите се твърди, че като работодател не е бил коректен като ръководител на Профигруп холдинг, задълженията на бизнеса нарастват главно заради водената от банките политика. "Банките едностранно прекратиха овърдрафтите и кредитните линии предсрочно още през септември 2008 г. С което те поставиха в тежки условия фирмите да върнат огромни средства предварително, с което на практика взеха техен ресурс", предупреди Николов.
Сред причините за ръста на междуфирмената задлъжнялост е, че банките от септември 2008 г. спряха кредитирането на проекти към които бяха поели ангажименти. Те едностранно увеличиха и лихвите по кредитите, с което поставиха фирмите в тежка финансова ситуация и намалиха драстично наличният им паричен ресурс
Другата причина е че макар и да изглежда добре отстрани повишаването на депозитите, се оказва не добро за бизнес предприемачеството. Защото всеки ще предпочете сигурната печалба от лихвите, които достигнаха 10-12%, вместо да рискува и да се занимава с бизнес.
Николов заяви, че 5% от фирмите които членуват в Националната асоциация на българския бизнес или около 125 фирми за обявени в несъстоятелност, като основната причина за това е геноцидната политика на банките.
Фирми които са обявени в несъстоятелност от януари до септември са 5%, което означава че 125 фирми от асоциацията са обявени в несъстоятелност.
Николов допълни, че реалната безработица е над четири пъти повече от официално обявената и е достигнала 25% за цялата страна. Преди три дни НСИ обяви, че коефициентът на безработица за третото тримесечие на 2009 г. е 6.7% и спрямо същия период на 2008 г. се увеличава с 1.6 пункта. Общо безработните лица са 234.5 хил. души, от които 127 хил. са мъжете и 107.5 хил. са жените.

Земеделската земя у нас масово се ползва неправомерно
Неправомерното ползване на земеделска земя у нас е в много големи мащаби и този процес умишлено не се контролира от общините.
Повече от 300 000 декара земеделска земя, която принадлежи на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, е била незаконно ползвана през тази година.
Това коментира председателят на браншовата организация Борислав Петков, пред Дарик
При липсата на договорни отношения за ползване на земята, кметовете трябва да разкриват извънбюджетни сметки, по които арендаторите да превеждат средния размер на годишната рента предварително, обясни още Петков.
По думите му общините масово отказват да го правят първо, заради непознаване на законите, а често пъти и заради конфликт на интереси.
Припомняме, още през месец май Петков поиска изцяло нов закон за арендата в земеделието, който да урежда отношенията между собствениците на земи, ползвателите им, държавата и общините.
Още преди половин година Петков алармира, че половината от обработваемата земя у нас се използва без сключен договор със собствениците, а много арендатори декларират пред държавата използването на землища, за да получат субсидии, след което отричат да са ги използвали, за да не платят аренда на собствениците.

Бързото влизане в еврозоната не е изгодно за страната
Балансирането на бюджета е основната грижа в момента на правителството, трябва да минем през затягането на коланите и евро зоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването снощи на Български икономически форум. Тази годината темата е „България 2009-2013 - икономически визии за европейско развитие е мотото на форума".
„Опитваме се да не вдигаме данъците и акцизите, но това са резултатите от кризата и от предишното управление", подчерта премиерът и прогнозира, че докато реално не си тръгне кризата, не могат да се правят никакви розови разчети. Според премиера бързото влизане в еврозоната не е изгодно за страната, тъй като въвеждането на еврото ще доведе до сътресения.
Бойко Борисов отбеляза, че форумът би бил успешен ако от него излязат конкретни предложения и бъдат взети конкретни мерки от правителството, защото няма по-гъвкава структура от частния бизнес.
„България има само една визия за европейско развитие - този и следващия мандат да стане една средно богата европейска държава, това пък беше оценката на министъра на финансите Симеон Дянков. Той посочи и начините как това да стане. Един от тях е чрез балансирания бюджет, който определя и бъдещето на данъчната политика на държавата.
Други цели, които си поставя правителството са възможно най-ниското данъчно бреме и борбата с нелегалния бизнес, за да има повече място за чуждите инвеститори. Според министър Дянков лихвите по заемите е тема и на бизнеса, и на правителството. Той подчерта, че лихвите вече тръгват надолу, износа се увеличава, което е малък сигнал че излизаме от кризата.
„Най-важното за бизнеса е средата, а тя се подобрява", изтъкна министърът на икономиката Трайчо Трайков. Според него бизнесът трябва да вижда предсказуемост, последователност и прозрачност и правителството предвижда мерки за насърчаване на инвестициите. Заместник-министърът на труда и социалната политика Красимир Попов заяви, че инструментите на социалното министерство са държавният бюджет и еврофондовете. Той посочи, че 473 мил. евро са предвидени по оперативна програма „Човешки ресурси" за мерки, които са насочени към пазара на труда. Той каза още, че не министерство на труда създава заетост, а бизнеса и след излизането от кризата той ще се окаже в конкурентни позиции, което ще съживи българската икономика.
Председателят на „Макметал" Холдинг Иван Златинов пожела на участниците във форума тази година да не се говори за кризата, а за икономическите визии за България, защото на бизнеса му трябва увереност, че ще излезе от кризата.
Председателят на Български икономически форум Георги Табаков обясни, че трябва да има следкризисно говорене, защото е важно да се знае къде отива България след като кризата свърши.
В рамките на втория ден на икономическия форум са предвидени дискусии в няколко панела, посветени на различни теми. Сред тях са макроикономическите предизвикателства пред страната ни, пазарът на финансови инструменти и други. Очаква се специален гост на форума да бъде Тони Либек, регионален представител на Международния валутен фонд в Румъния и България.
В панела, посветен на усвояването на европейските фондове, ще бъдат представени пет от оперативните програми. Очаква се в другите панели на форума да бъдат обсъдени големите инфраструктурни проекти на България, както и енергийни въпроси. За телекомуникациите и най-вече осигуряването на достъп до широколентов интернет е посветена отделна дискусия. Ще бъдат обсъдени още екологичните въпроси, като специален акцент ще бъде поставен върху преработването на отпадъците.

Кръстиха ракия "Борисовка"
Български селяни кръстиха своята домашна ракия „Борисовка" в знак на благодарност към премиера Бойко Борисов, който спря парламентаристите да вдигат акциза върху твърдия алкохол, съобщава Reuters.
За да изразят своята признателност жителите на село Капатово, на 170 км южно от София, са решили да нарекат ракиятаq производство 2009 година „Борисовка", подражавайки на руската водка марка „Путинка", наречена на премиера Владимир Путин.
„Хората от моето село и други населени места ликуват. Но не защото са пияници, това трябва да е ясно. Ние просто искаме да запазим традицията да правим домашна ракия.", пише Reuters, като цитира кмета на селото.
В днешния си брой вестник "Стандрат" разказва за хората от Капатово и припомня, че точно те преди няколко дни изпратиха пратиха “кървавото писмо” до премиера срещу акциза. "Искам да благодаря на Бойко Борисов, че се вслуша в гласа на народа и разумът надделя. Впечатли ме, че е загрижен за обикновените хорица, които си копаят лозето, за да си помогнат за препитанието", казва пред репортер на вестника кметът на Капатово Огнян Куков.
Той припомни съдържанието на "кърваво писмо", в което се казва, че с по-висок налог ще се съсипе една вековна традиция на българина... "Даваме си сметка и ясно съзнаваме, че страната се крепи на такси и данъци. Нека големите производители на алкохол си плащат, ние също, но както досега, на настоящия акциз. Най-сърдечно Ви молим, г-н Борисов, да се вземе под внимание трудното време, в което живеем", се казваше в депешата от името на цялото село до министър-председателя.

Франция влезе в "Южен поток"
Франция вече официално е част от проекта за газопровод "Южен поток". Това стана ясно след като френският енергиен гигант Electricite de France (EDF) подписа договор с руския газов монополист "Газпром" за присъединяване към консорциума за изграждането на газопровода "Южен поток". Новината беше съобщена лично от руския премиер Владимир Путин, който е на посещение във Франция, предаде AFP.
Припомняме, че спекулациите по участието на Франция в пректа се засилиха през сепвтември, както писа тогава руската преса. По последна неофициална информациа Франция ще вземе 10% от компанията, управляваща проекта. На този етап Газпром и италианската ЕНИ, делят по-равно участието си в нея.
Газопроводът има за цел да диверсифицира маршрутите за доставка на руски природен газ за Европейския съюз, заобикаляйки Украйна. Мощността на тръбопроводната система ще е 63 милиарда куб. метра.
Южен поток" предвижда изграждането на подводна тръба, която ще свърже руското с българското черноморски крайбрежия. От България газопровода ще се раздели на две отсечки. Първата ще заявие на юг за Гърция и Италия, а другата ще продължи на северозапад към страните от Централна Европа.
С осъществяването на проекта за газопровод "Южен поток" България ще заеме мястото на половин Украйна на картата на "Газпром", заяви неотдавна за БГНЕС говорителят на руския газов гигант Сергей Куприянов.

И зъболекарите заплашват с протести
Зъболекарите поискаха подписване на Национален рамков договор 2010 между Българския зъболекарски съюз, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.
Това е едно от исканията в резолюцията, приета за извънредния конгрес на Българския зъболекарски съюз в Златни пясъци днес, съобщи zdrave.net.
Денталните лекари настояват още парите за дентална медицина в бюджета на НЗОК догодина да се запазят в размер на 91 млн. лв., както и да участват активно в законодателните промени, които засягат съсловната организация.
Ако исканията им не бъдат приети, БЗС си запазва правото на законни протестни действия, се казва в резолюцията.
По отношение на бюджета за дентална помощ догодина зъболекарите настояват той да остане в размера си от тази година - 91 млн. лева.
Предложението, 9,1 млн. лв. от тези средства да отидат за зъботехническа дейност, би могло да се приеме за скъп популизъм и провокация срещу правителството, които ще създадат огромно социално напрежение, се казва в резолюцията.
9-те милиона не гарантират покриване нуждите на всички нуждаещи се от протезна дейност, аргументират се зъболекарите.

Дубайската криза пораздвижи родната борса
"Дубайската криза", отекнала по световните пазари раздвижи и родната борса, където видяхме известно активизиране след двете предходни твърде слаби откъм активност сесии. Броят на сключените сделки скочи почти двойно до 962, а на изтъргуваните акции - близо три пъти до 4.91 млн. бр. Сделки имаше с книжа от общо 87 емисии, 74% от които се установиха на по-ниски средни нива, включително всички 35 най-търгувани. Борсовите индекси, обаче, след първоначалното потъване от повече от процент, успяха да изплуват, като BG40 и BGREIT дори отбелязаха леки ръстове.

SOFIX 450.26 (-0.86%)
BG40 122.55 (+0.19%)
BGTR30 344.20 (-0.59%)
BGREIT 47.82 (+0.13%)

Оборотът от редовната търговия възлезе на 6.86 млн. лв., като 4.11 млн. лв. от него бяха от сделки с акции, а други 2.72 млн. лв. от сделки с облигации.
Над половината от оборота с акции бе резултат от сделка за 221 800 бр. книжа на Болкан енд сий пропъртис АДСИЦ, представляващи 4.15% от капитала му на цена 11.78 лв. за бр. Такава е и последната им предишна цена от 20-ти този месец.
Към края на юни основни акционери в компанията са Гама Финанс ЕООД с 47% от капитала, Холдинг Варна със 17% и договорни фондове.
Както и в предишната сесия, и в петък предмет на най-много сделки станаха акциите на ЦКБ, като броят им надхвърли 100 до 143. Увеличиха се и изтъргуваните обеми до над 130 хил. лота. Средното ниво, на което се търгуваха книжата на трезора падна с 2.65% по-ниско на 1.43 лв., като продавачите бяха склонни да продават евтино най-вече в първите десет минути от сесията.
Над 100 сделки имаше и по позицията на Еврохолд България, където понижението бе в размер на 3.53% до 1.36 лв.
Сред другите най-търгувани, с над 2% по-ниско се установиха и акциите на ПИБ, Монбат, Трейс груп холд и Холдинг Пътища.
Сред малкото дружества, радващи се на ръст в цената си можем да отбележим Спарки с покачване от 4.28% до 3.56 лв. и Юрий Гагарин с повишение от 2.19% до 35.03 лв.
Повишение отбелязаха и жилищните компенсаторни записи, търгувани с 2.33% по-скъпо на 22 ст. Поименните компенсационни бонове обаче се върнаха в отрицателна посока, губейки 2.67% до 22 ст. Надолу бяха и компенсаторните записи, изгубили 2.27% до 22 ст.


ПО ЕКИП НЮЗ.БГ

Бакърджиев: Десницата загуби заради три големи грешки на Иван Костов

Традиционната десница загуби, защото Иван Костов като министър-председател тогава не отговори на три важни за обществото въпроса. И днес виждаме падението, което стигнаха и продължава, тъй като дясното се държи като дървено желязо от картон – нито е опозиция, нито е с управляващите. Така Евгений Бакърджиев коментира ситуацията в момента в СДС в студиото на предаването “Под лупа” на ТВ "Европа", ден преди преките избори за председател на партията.
ГЕРБ спечели и ще продължи да има високо доверие, защото изхвърли ДПС, БСП и НДСВ от властта и има ясна политика спрямо управлението им. Традиционната десница загуби заради Костов, който я доведе до задънена улица, защото не отговори на три големи въпроса. Единият е, че не отмени репресиите на Народния съд. Другият – фалитите на банките и нещо преди тях, което се случи – до 90-та година, каза Бакърджиев.
Зад Синята коалиция стоят 5 партии, които имат само 15 депутати, а този слаб резултат е именно заради лошата формула на обединение, смята Бакърджиев.
Според Бакърджиев друга грешка на десницата в момента е, че нито е опозиция, нито управляващи, а нещо като дървено желязо от картон.

Re:TV спря
Телевизия Re:TV спира да излъчва програмата си от тази вечер. Това обявиха създателите на проекта от фондация „Граждански медии", зад който стоят Иво Прокопиев, Светослав Божилов и Иван Кръстев. Новината за спирането на Re:TV беше прочетена в ефира на телевизията от изпълнителния директор Асен Григоров в предаването на Иван Бедров "Булевард България". Той уточни, че излъчването ще спре тази вечер в 22 часа.
Кратко съобщение със сходно съдържание е било прочетено пред журналистите. В него се изказва благодарност на всички, работили в медията.
Ето и пълния текст на декларацията на собствениците, публикуван на сайта на медията:
Преди почти две години решихме да инвестираме средства и усилия в създаването на гражданска телевизия, водени от разбирането, че публичния дебат има нужда от място, в което се съобщават важните новини и където се провеждат качествените разговори за проблемите на обществото и държавата.
Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща - че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме.
Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на подобна телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лева средства на дарители на фондация “Граждански медии”, но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин.
Недългият престой на Re:TV на телевизионния пазар показа и нещо друго. Има огромни бариери за влизането на нови участници и поради това няма конкуренция и разнообразие на мнения. Регулаторите и политическият елит системно през годините подкрепят свърхконцентрацията на телевизионния пазар. Разбиването на този порочен модел е ключово за българското общество и за обществения дебат, но се оказа непосилна задача за Re:TV.
Взехме трудното решение да затворим телевизията. Смятаме, че е по-правилното пред това да оставим успешен екип и телевизионен продукт с добро име, да стане зависим от евентуално бъдещо неясно финансиране.
Благодарим на журналистите и целия екип на Re:TV за желанието им да работят за проекта и усърдието, с което го правиха. Благодарим и на съмишлениците, които ни подкрепяха. И, разбира се, на десетките хиляди зрители, на които Re:TV ще липсва.
Учредители на Фондция “Граждански медии”,
(едноличен собственик на Re:TV)
Светослав Божилов
Иван Кръстев
Иво Прокопиев

Спипаха трима изнасилвачи на непълнолетно момиче
Служителите на Районното управление на МВР във Велинград задържаха трима мъже, изнасилили непълнолетно момиче. Сигналът е подаден от 14-годишната жертва, която потърсила лекарска помощ в отделението по спешна помощ в Ракитово. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. В сряда вечерта в дежурната част на РУ на МВР - Велинград, бил получен сигнал от "Спешна помощ" - Ракитово, че на 14-годишно момиче е оказана помощ. Според медиците всички първоначални данни сочат, че непълнолетната е била обект на сексуално насилие.
По случая незабавно бил сформиран екип от служители на РУ на МВР - Велинград, и полицейския участък в Ракитово. Станало ясно, че около 20.00 ч. същата вечер на улица в Костандово три лица нападнали момичето, след което го качили насила в лека кола. Непълнолетната е изнасилена в местността Ормана. След оглед в района са иззети веществени доказателства.
Криминалистите бързо влезли в дирите на насилниците. Оказало се, че това са мъже на 39, 22 и 20 години, и тримата от Ракитово. Те бяха задържани в ареста на полицейското управление за срок от 24 часа. По случая е образувано дознание.

Транспортният министър: Правителственият авиоотряд няма да се закрива
"В условията на криза съществуването на правителствен авиоотряд е по-луксозният вариант, по-добре е да се сключват договори за чартърни полети. Но имаме поети ангажименти и отрядът остава, ще се лети с правителствените "Фалкон" и "Еърбъс" - обяви министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Александър Цветков. Досегашният ръководител на авиоотряда Цвятко Луканов е освободен заради пропуски в работата с летателните екипажи и недобре планирани разходи, обясни Цветков.
“До края на годината почти всички задължения към работещите в железниците ще бъдат изчистени - каза още транспортният министър, - има споразумения с работещите и в БДЖ, и в Националната компания “Железопътна инфраструктура” и на този етап няма социално напрежение.” В гостуването си на PRO.BG Цветков обясни още, че ситуацията в БДЖ се стабилизира. За три месеца са спестени около 5 милиона лева, а плановете на правителството предвиждат занапред да бъдат осигурявани над 1,5 млн. лв. годишно от съкращения на разходите. “Имаме намерение железниците да се превърнат в нормално действаща пазарна компания, въпреки огромното количество кредити и задължения” - разкри транспортният министър. Той уточни, че железниците по традиция се субсидират в европейските държави, а българските само до края на годината имат 200 млн. лв. задължения, които не могат да изплатят сами. Вече се търсят стратегически партньори, за да може БДЖ да функционира на пазарен принцип. Една от идеите е ТИР-ове да преминават транзитно на влакови платформи през България.
България ще спази срока за цифровизация - 2012 година, каза още министър Цветков. Мултиплексите обаче ще се управляват изцяло от частници. “Промените в законодателството се правят, тъй като на държавата са вменени много големи инвестиции - над 150 млн. лв., които в условията на криза тя не може да осъществи. Частният инвеститор ще се избере само и изцяло с конкурс” - гарантира Александър Цветков.

“Да мислят средства да прибират на Пижа сетния петак”
С душа от смътен страх обзета стоим пред твоите врати - о, деветстотин и десета, кажи, какво ни носиш ти? През тебе пак ли ще се сбират витии смели цял рояк да мислят средства, да прибират на Пижа сетния петак?
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Димчо Дебелянов пише стихотворението “1910” точно преди сто години, ама и днес повечето от нещата, за които говори, си важат. И особено това за “витии смели цял рояк”, дето искат да прибират на “Пижа сетния петак”.
Уж е криза и цените трябва да вървят надолу, ама в България всичко е наопаки. Всичко е зинало да прибира “сетния петак на Пижо”. Например ЧЕЗ, разсърдена на държавата, че не й позволи да ни отчита тримесечно, вдигна веднага тарифите за различни услуги и напира да получи увеличение на цената на тока. Ще я последват и другите й енергоразпределителни братчета. Нищо, че в световен мащаб цената на енергията пада.
Предновогодишно застрахователите също са наточили секирата. Докато миналата година цената на застраховка “Гражданска отговорност” беше около 150 лева, сега твърдо гони 200, а застрахователите мрънкат, че и това не е достатъчно.
Приготвено е и увеличение при другия голям монополист – парното, “Лукойл” и “Булгаргаз” си знаят: каквото и да става, цената може да върви само нагоре.
За банките не си струва да се говори – при тях лихвите ще падат, но само във виртуалната реалност на финансовия министър Симеон Дянков.
Държавата наша, милата, също не остава по-назад. Депутатите вдигнаха акциза на цигарите, а вече са приготвени и новите, по-високи цени на винетките. Миналата година вече бяха повишени данъчните оценки на имотите, та тази и имотните данъци и таксите за боклука ще бъдат бая по-високи. От нова година ни чакат и още по-зверски глоби на пътя, чунким сегашните са ниски. Поскъпват и детските градини, засега в София, а после и в други градове. Общински съветници от столицата пък напират да се въведе платено паркиране навсякъде в София и да поскъпне паркирането в Синята зона.
Изобщо, както се казва в песничката, всички по веригата са се наточили да прибират петаци.
На 5 юли в България имаше избори и стана голяма политическа промяна. Казано с думи прости, след тази дата комунистите и Доган бяха натикани в миша дупка.
Пет пари обаче не струва тази промяна, ако държавата не промени обирджийския характер на българската икономика. Тя е организирана така, че с дружните усилия на естествени и изкуствено създадени монополи изсмуква и малкото пари, които българинът успява да изкара. А каквото банки, енергодружества и телефонни компании не успеят да вземат, го прибира държавата.
Криза е, уважаеми дами и господа. По цял свят цените падат, понеже у хората няма пари. Тука – не.
Егати държавата.

Ньойският договор - цената на дързостта
90 години след подписването на трагичния за България Ньойски договор в българското общество не са затихнали гласовете на болка и неудовлетворение, породени от смазващите му клаузи и техните последствия. Като най-страшен за нацията резултат се усеща не толкова икономическото доразоряване на изтощената от войната страна, а мащабното възпрепятстване на реализацията на българския националнообединителен идеал, който всъщност явно или индиректно е и водещият външнополитически мотив на страната. Клаузите на договора са болезнени не защото носят несгоди, а защото българското общество ги усеща като наказание за дързостта си да ускори с военни средства успеха на една справедлива кауза.
Васил Димов
Ярката обидна следа, която Ньойският договор е издълбал в съзнанието на българите, личи и от факта, че в редица български сайтове в интернет могат и сега да се прочетат публикации, достигащи дори до призив за използване на укрепналото положение на страната ни като член на ЕС за преразглеждане на някои положения, произтичащи от този документ. Той е схващан от много българи като основна историческа причина за възникване на условия за малтретиране и претопяване на българските малцинства в чужбина, както и като предопределящ фактор за българската политическа ориентация по време на Втората световна война.
Ньойският договор е сключен между България и страните от Антантата. Поставил е край на участието на България в Първата световна война. Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. След подписването, според някои медии, Стамболийски е счупил писалката заради тежките клаузи. Според други домакините му предложили да я вземе за спомен, но той отказал.
От страна на Антантата страни по договора са Съединените американски щати, Британската империя, Франция, Италия и Япония, посочени като основни сили, както и Белгия, Китай, Куба, Гърция, Хиджаз, Полша, Португалия, Румъния, Сръбско-хърватско-словенската държава, Сиам и Чехословакия.
Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 година. Според клаузите му България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини - села в Кулско, областите около Босилеград, Цариброд и Струмица. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, но става ясно, че тя ще бъде дадена на Гърция. Потвърждава се румънското владение над Южна Добруджа. България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията. Репарациите, които страната трябва да изплати на съюзниците, според Ньойския договор, са в размер на 2,25 милиарда златни франка. Те трябва да се изплащат на шестмесечни вноски на Репарационната комисия, създадена с Версайския договор, която от своя страна ги преразпределя между съюзниците. Първото плащане трябва да бъде направено на 1 юли 1920 година, а последното — на 1 януари 1958 година. През първите две години лихвата върху репарациите е 2%, а през следващите години - 5%. В сумата на репарациите са включени и евентуални финансови претенции към България от страна на нейните съюзници. Създадена е възможност Репарационната комисия да отлага или намалява плащанията, в зависимост от възможностите на България. Освен паричните репарации, изплащани на Репарационната комисия, България трябва да компенсира съседните страни и с известно количество добитък.
В своите принципи смазващият за България договор е в синхрон с подобните документи, плод на Версайската договорна система, обхващаща договорите с всички победени държави. Въпросът за справедливостта на клаузите в тези документи до голяма степен зависи от гледната точка на победителите и победените във войната. Очевидно е, че това, което за победените държави е национално унижение, за страните от Антантата е справедливо наказание срещу формалните подпалвачи на войната и техните съюзници. Нещо повече, чрез тежките клаузи, довеждащи загубилите до десетилетно икономическо напрежение, национална разпокъсаност и териториално свиване, очевидно са се търсели гаранции за осигуряване на дългосрочно военноикономическо и политическо превъзходство на победителите. От дистанцията на времето вече е ясно, че именно стремежът към спокойствие чрез превъзходство, мотивирал прекомерната суровост на договори като Ньойския и Версайския, е бил удовлетворен по сбъркан начин, който предопределя ранно или късно избухване на войнстващ реваншизъм. Преговорният процес, проведен високомерно без участието на победените нации, завинаги остави в тяхното съзнание впечатлението за нелегитимност на принудително подписаните договори.
В светлината на тези разсъждения Ньойският договор, независимо дали ще бъде определен като несправедлив, със сигурност е недалновидно съставен. Той не държи сметка за исторически обоснованите национални стремежи на българите, защото е изкован с явната презумпция (както и Версайският договор спрямо Германия), че България ще бъде лесно контролирана оттук насетне. Именно в това допускане се корени историческата грешка на победителите, някои от които впоследствие станаха първите жертви на недалновидността си през Втората световна война. В случая с България стана така, че страната се оказа без други външнополитически опции, освен да подкрепи този, който гарантира най-радикална ревизия на Ньойския договор и осигури реабилитация на националнообединителния идеал. След като веднъж младата държава се бе одързостила да постигне голямата си цел и бе наказана за това, тя едва ли е могла да предприема нещо по-различно от действия, които в съзнанието на българите възстановяват историческа справедливост. Всички критики към политическата линия на България след Ньойския договор са основателни само въз основа на трагичните за страната резултати от изхода на Втората световна война. Но, както знаем, всеки глупак може да предвиди миналото.
Що се отнася до възможността в днешно време да се предприемат стъпки, които по същество поправят нещастия, причинени от Ньойския договор, мисля, че това не е много сериозно, или поне не бива да се формулира с такова примитивно реваншистко звучене, защото реалностите са променени и ще бъдем изправени пред ситуацията, в която, за да заличим една неправда, ще трябва да породим друга. Позоваването на някои специфични отстъпки, получени от страни - членки на ЕС, едва ли ще помогне, защото въпросните отстъпки се търсят и гарантират в рамките на самия ЕС и нямат отношение към страни извън него, каквато е, например, Сърбия. Препоръката за влияние по посока на подобряване на положението на българското малцинство там чрез използването на еврочленството ни най-вероятно ще доведе до изостряне на съседски отношения без постигане на търсения резултат и няма да срещне подкрепа в Европа, тъй като ще създаде опасен прецедент за използването на Евросъюза за удовлетворяване на ревизионистични амбиции. В някои публикации в мрежата може да се срещне почти незавоалирана препоръка да оказваме натиск от този тип, ако трябва да даваме съгласие за разширението на ЕС. Мисля, че това е безсмислено, защото ако, да речем, Сърбия, застане пред прага на приемане в съюза, тя по договорни условия ще трябва да вземе мерки за гарантирането на равноправието на малцинствата, иначе няма членство.
А ако някой си мисли, че в съвременна Европа са възможни териториални реставрации по какъвто и да било път на положения отпреди близо век, той явно не е наясно с факта, че светът вече се намира в съвсем различна политическа реалност, характеризираща се до голяма степан с начин мислене, допускащ компромиси в името на спиране на порочния кръг, в който реваншизмът въвежда народите.
През 1919 година България бе прекомерно наказана за своята дързост. Чак 90 години по-късно действително има нов шанс за минимизиране на остатъчните последици от националната катастрофа. Това обаче може да стане не с тропане с обувка по масата, а само с проява на политическа интелигентност.

По наклонената плоскост на контролираната демокрация
В родния език на политологията – английския – има един термин, известен като “guided democracy”, който може да бъде преведен като „направлявана” или още като „контролирана” демокрация. В една такава демокрация обикновено се наблюдават псевдоинституции (някои от тях на практика съществуващи само на хартия), липса на независима съдебна система, липса на какъвто и да е баланс между трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна – липса на какъвто и да е контрол от страна на последните две върху първата и, о, чудо: избори, които само приличат на избори.
Николай Йотов, Букурещ
Затова в такива „демократични” режими по време на избори една малка част от обществото има чувството, че е заобиколена от мнозинство от безмозъчни, прецизно направлявани зомбита, които, ако беше законно, биха гласували с двете ръце и носа си за когото и каквото им се каже. Директно, с тънки или дебели намеци, зомбитата винаги улавят подадените сигнали. Но „законното” тук така или иначе няма много общо със случващото се в действителност.
Синоним на контролираната демокрация често пъти е автокрацията, макар и условно подобно определение да не може да й бъде лепнато поради редица причини. В една такава система президентът практически не дава отчет никому; той е в ситуацията да решава всички политически спорове; обикновено е неделимо свързан с управляващата партия, а основното му оръжие е референдумът, с което печели сърцата на избирателите и храни денонощно нарастващия си популизъм.
На 22 ноември в Румъния се състоя първият тур на президентските избори. Уви, с едната пета от доверието на гласувалите избиратели единственият последователен, логичен, изтънчен, природно интелигентен и симпатичен кандидат не успя да се класира за балотажа на 6 декември. Това, разбира се, беше до голяма степен предизвестено, макар силната мотивация сред най-младите от имащите право на глас да отидат до урните него ден и очакванията за висока избирателна активност да даваха някакви надежди на либерала Крин Антонеску.
Всепобедното оръжие на действащия държавен глава Траян Бъсеску обаче и този път срази надеждите на силно маргинализираната мислеща и политически активна част от обществото.
Свиканият от него против всички принципи на честната игра и равното начало популистки референдум за намаляване на броя на депутатите в румънския парламент от 471 до, внимание!, най-много 300, и до свиването му до една камара беше посрещнато с небивали овации и поразителни резултати: съответно 89% и 78% от гласувалите се изказаха в подкрепа на всяко от двете предложения.
Най-голямата хитрост на Бъсеску несъмнено бе, че оркестрира създаването на противната и никому непотребна коалиция между ляво и дясно на парламентарните избори в края на миналата година. Това му позволи по безпогрешен начин да отврати до краен предел изгладнялото и уморено от скандали румънско общество от политическата класа, която за една година не успя да предложи на хората едно устойчиво решение на икономическата и финансова криза, като вместо това доведе държавата до невиждан от десет години тотален срив във всеки един отрасъл на икономиката и разруши собствения си тънък политически баланс.
А най-противното от всички противни наглости, свършени от партиите на отиващите на балотаж кандидати, чиито вреден кабинет беше свален преди цели два месеца, но продължава да обитава необезпокояван кулоарите на правителството, бе практическото ограничаване на желаещите да гласуват чрез създаването на един малък брой „специални” избирателни секции.
В тях онези, които в деня на вота намиращи се в град, различен от родния си, можеха да упражнят правото си на глас. На теория. На практика, поради нулевото информиране за точния брой и местонахождението на въпросните секции от една страна, и поради престъпното организиране на избирателния процес в тях, десетки, ако не и стотици хиляди души така и не дочакаха реда си до тъмната стаичка.
Най-фрапиращ беше примерът с централната жп гара в столицата Букурещ, в която хора, наредили се на опашка от 9 сутринта, не стигнаха дори до вратата на залата, в която бяха наредени урните. Аз лично със смесеното усещане на отвращение и съжаление наблюдавах стотици студенти и посетители на града, които се обръщаха изтощени от чакане и разочаровани, напускайки безкрайните опашки пред болници и факултети, в които „специалните” секции бяха организирани.
С подобни и други похвати беше двойно и тройно подсигурено, че който трябва е гласувал. Останалото е маргинализация и подхлъзване в тъмницата на подчинението. По наклонената плоскост на контролираната демокрация.

Разрешават на руснаците да ударят полицай, ако ги нападне безпричинно
Руският вътрешен министър Рашид Нургалиев заяви, че трябва да бъде позволено на хората да отвръщат на удара, ако бъдат нападнати без повод от полицаи. Предложението идва дни след като трима пияни московски полицаи бяха задържани за това, че са пребили мъж до смърт. Това е последният от редица скандали, в които бяха замесени органите на реда, показващи случаи на корупция и злоупотреба със служебно положение.
“Може ли гражданин да удари полицай, който го е нападнал? Да, може. Ако не е престъпник, ако си върви кротко и не нарушава правилата” - заяви вътрешният министър Рашид Нургалиев, цитиран от руски медии. Той посочи, че законът, забраняващ използване на насилие срещу полицай при самоотбрана, трябва да бъде премахнат.
Лидери на управляващата партия “Единна Русия” заявиха, че не пренебрегват общественото безпокойство във връзка с работата на вътрешното министерство и ще вземат мерки за подобряването й. Началникът на полицията в Москва беше уволнен през април, след като негов служител стреля по време на веселба по повод рождения си ден и уби касиерка и купувач в супермаркет.

Нова стрелба в САЩ, четирима убити
Мъж е застрелял четирима свои роднини в САЩ, по време на празнуване на Деня на благодарността, предадоха световните агенции. Три жени и дете, членове на едно семейство, са били застреляни в малкия град Юпитер, щата Флорида, на 26 ноември вечерта. Полицията издирва заподозрения нападател. Обстоятелствата около инцидента се разследват.
Това е поредният трагичен инцидент в САЩ, след като на 6 ноември майор от военнновъздушната база Форт Хууд уби 13 свои колеги. Ден по-късно при друга стрелба в Орландо, уволнен служител на фирма уби човек и рани други петима.

Румяна Желева: “Отказах други две места и приех този ресор”
България има какво да покаже както в конструирането, така и в конституирането на външната политика на Европейския съюз с ресора, който получихме и смятам, че получихме уникален шанс, този коментар в студиото на “Под лупа” на тв "Европа" часове след номинацията за ресора на новия български комисар направи Румяна Желева. Ето повече за функциите, които тя ще поеме следващата година.
“Аз съм отказала други две места и приех този ресор, защото смятам, че това е уникален шанс за България участва във външната политика на Европа”, така Румяна Желева, която ще бъде следващият българския комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи коментира номинацията и очерта функциите и задачите, които ще поеме.
Ироничните коментари на бившите управляващи, че с този ресор страната ни е лишена от лостове за въздействие и е извън орбитата, министър Желева определи като несъстоятелни.
Последните 3 години бяха пропилени за репутацията на България и лошото е, че никой не може да направи втори път първо впечатление, коментира още Румяна Желева.

МВФ: Рецесия в износа и намаляване на инвестициите очакват България
Рецесия в износа и намаляване на входящите капиталови потоци са двата шока, пред които са изправени България и страните от Централна и Източна Европа. Това каза представителят на МВФ за България и Румъния Тони Либек, цитиран от БТА, по време на втория заключителен ден на Българския икономически форум. Той прогнозира, че се очаква забавяне на местното търсене на стоки, което ще доведе до намаляване в потреблението и инвестициите.
Същевременно Либек посочи, че чуждестранните банки не са оттеглили кредитните си потоци от региона, въпреки че са ги спрели. България бе поставена в групата страни, в които има среден ефект от икономическата криза, заедно с Хърватия и Румъния. Най-тежки са последствията от кризата в Прибалтийските държави. Сред препоръките на фонда е шоковете от кризата да се поемат незабавно от реалния сектор. При финансовата политика да се спазва принципът да няма големи фискални дефицити и да се поддържа стабилността на банковата система.
Още преди тази прогноза експерти изказаха опасения, че ефектът от кризата у нас няма да отмине бързо и ще се усеща като минимум чрез изостряне на проблема с безработицата, който ще бъде овладян бавно. Повечето големи икономики вече обявиха край на кризата, но в редица по-малки тя все още е факт и генерира увеличаване на безработицата. Това се случи в Унгария, където безработицата продължи да нараства в периода август-октомври 2009 г., достигайки най-високата стойност за последните 13 години. Това показват данни на унгарското статистическо бюро, цитирани от румънския информационен сайт “Зиаре” и БТА. В периода август-октомври 2009 г. средното ниво на безработицата в Унгария се е повишило до 10,4 на сто от активното население. За сравнение, в периода август-октомври 2008 г. средното равнище на безработицата в Унгария е било 7,7 процента.

ЕП отхвърли спирането на субсидиите за тютюнопроизводителите през 2010 г.
По инициатива на евродепутатите от ГЕРБ ЕП отхвърли в резолюция спирането на субсидиите за тютюнопроизводителите през 2010 г., съобщиха от ГЕРБ. Инициативата на българската делегация на ГЕРБ беше подкрепена от мнозинството евродепутати в приетата резолюция относно околна среда без тютюнев дим, където те всъщност не потвърдиха спирането на директните субсидии за тютюнопроизводителите през 2010 г., се посочва в съобщението.
Според Мария Неделчева, евродепутат от групата на ЕНП - ГЕРБ, този акт отстоява интересите на българите, заети в сектора, и предотвратява перспективите за засилване на вноса на тютюн в Европа. Европарламентът е насърчил засилването на борбата с тютюнопушенето в Европа, но отхвърлил втората част на параграф 9, за което Неделчева благодарила за подкрепата на евродепутатите от “Атака”, БСП и ДПС.
“Ние, евродепутатите от ГЕРБ, поехме инициатива за търсене на мнозинство първо в групата на ЕНП, а след това и в целия Европейски парламент, защото тютюнопроизводството в България е жизнено важен отрасъл за голяма част от населението. Политическата воля на ГЕРБ и на българското правителство начело с министър-председателя Бойко Борисов е да защити интереса на българските тютюнопроизводители и ние го направихме. България беше между тези осем най-големи тютюнопроизводители в Европа, които преди година поискаха срокът на сегашните субсидии да бъде продължен до 2013 година въпреки споразумението, според което от 2010 година трябва да бъде прекъсната връзката между размера на отпусканите средства и обема на производството” - заявила Неделчева, цитирана от БТА.

Няма коментари: