петък, 13 ноември 2009 г.

АМИ БОЛШИНСТВОТО БЪЛГАРИ МНОГО, МНОГО ОТДАВНА СА СИ РАБОТЕЩИ БЕДНИ!!! , а НАПОСЛЕДЪК и бедняци. Кофите за боклук, комай станаха наши.


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Костов: Първанов, бъди мъж!
Десните напират за импийчмънт, ГЕРБ мълчи, РЗС гневни, БСП в защита
Мария Филева
Първанов, бъди мъж, не се крий зад разни хора. С тези думи съпредреседателят на Синята коалиция Иван Костов се обърна към президента, за да го посъветва какво поведение да заеме в завихрилия се скандал с отзоваването на двама наши посланици. Той потвърди новината, че посланикът ни в Турция Бранимир Младенов е подал оставка късно снощи. Коментарът на Костов бе, че по този начин дипломатът се опитвал достойно да защити един президент, нарушил Конституцията и да му помогне.

Източник на “Всеки ден” пък намекна, че като компенсация се обмисля евентуално назначение на Младенов като консул в Азербайджан. До дни се очаква това да стори и Любомир Петков, дипломат № 1 в САЩ. В кулоарите се понесоха слухове, че това е станало под давление на хора, близки до президента, за да може той да излезе “сух” от напечената ситуация.
Заради тези пожарни мерки късно снощи днес в парламента бе отложено обсъждането и гласуването на Декларацията за отзоваване на двамата посланици. Тепърва трябва да се произнесат и комисиите по казуса.
Засега обаче депутатите от ДСБ в Синята коалиция са категорични, че президентът е нарушил Основния закон в страната и има всички основания да му се иска импийчмънт. “Не е вярно, че президентът не е нарушил Конституцията. Напротив, вече виждаме категоричен аргумент за импийчмънт на президента. Конституцията категорично задължава той да назначи и освободи от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства по предложение на Министерския съвет. Той няма право да преценява и тогава да одобрява”, заяви Иван Костов. Процедурата е уредена и в Закона за дипломатическите назначения. Там е казано и че Министерски съвет ръководи външната политика на страната. Единственият прецедент, при който президентът може да преценява и да връща укази, е при избора на главен прокурор.
Башвиновникът бил трети посланик – бивш зам.-министър
Най-сериозният нарушител на гласуването в чужбина тепърва ще излезе, каза Костов и го назова. Това е посланикът ни в Лондон Любомир Кючуков. В предишния парламент той е бил зам.-министър на външните работи и на практика е организирал изборния процес извън страната. Той очаква името на Кючуков като основен виновник за изборните нарушения да бъде посочено и от специализираната Временна комисия, която се занимава с този проблем. Надява се и на отзоваването на Кючуков.
Президентът живял в политически лукс
“Президентът досега е имал лукса да живее с правителства, към които е имал много близка политическа връзка. Той е живял в лукс и е разширил властта си. Сега за пръв път ще управлява с правителство, на което се опитва да играе ролята на контра. Което е абсолютно недопустимо за всеки държавен глава. Просто трябва да си изпълнява задълженията – никой не е задължен да го убеждава и да му дава аргументи”, така Костов коментира как вижда генезиса и развитието, довели до острия сблъсък премиер-президент.
От ДСБ декларираха, че няма да оставят безнаказано поведението на Първанов, без директно да отговорят дали наказанието трябва да дойде точно с импийчмънт. “Ако ГЕРБ отстъпи в момента с това да останат ненаказани тези, които са опорочили изборите и по този начин няма да изпълни основно свое изборно обещание. ГЕРБ трябва да възстанови истинското конституционно съотношение по отношение на дипломатическите служби, както е уредено в Конституцията, а не както го е направил Първанов и подопечните му правителство. Ако не го направи, значи от ГЕРБ са готови да направят много сериозен компромис на президента”, обясни Иван Костов.
Светлосините – президентът не е нарушил Конституцията, но те ще подкрепят импийчмънта
Казусът с посланиците е само елемент от онзи междуинституционален скандал, който се развихри в края на миналата седмица, коментира депутатът Димо Гяуров от СДС. Все пак мнението на по-светлосините в Синята коалиция е по-различно - действията на президента не са нарушение на Конституцията от такова естество, че да води непременно до импийчмънт, според Гяуров. Това обаче било аргумент за искане на процедура за импийчмънт, побърза да доуточни той.
От СДС ще подкрепят всеки, който инициира подписка за импийчмънт – независимо от доказателствата, независимо от наличието на данни, нямат промяна в решението, взето в началото на седмицата. Самото гласуване на декларация обаче става ненужно – заради оставките на посланиците.

Янев: ГЕРБ не са толкова смели да се уплашат
Депутатите не започнаха заседанието си днес, както беше предвидено - с обсъждането на декларация за отзоваването на посланиците в Турция и в САЩ. Лидерът на РЗС Яне Янев определи това като “тактически ход, с който се изчаква и посланикът в САЩ да подаде оставка”. Той каза, че още в самото начало на консултациите за декларацията от РЗС са искали да се съберат 161 подписа от депутатите, но това не се е случило. В отговор на въпрос дали депутатите от ГЕРБ са се “уплашили” от изказването на президента вчера, Янев коментира, че ГЕРБ никога не са били достатъчно смели, че да се уплашат. Още в самото начало на мен ми беше ясно, че няма да има процедура по импийчмънт, защото, за да се случи това, е необходима политическа воля. Истинският импийчмънт е свикване на Велико народно събрание, смята Янев.
БСП отговори с решение на Конституционния съд
Отдаваме подадената оставка на това, че посланиците ни се чувстват вече дискредитирани вследствие на тази разправия и на това противопоставяне между институциите. Така от БСП обясниха новото развитие на ситуацията. За да разсекат възела на споровете необходимо ли е или не съгласуването на актове по отзоваване или назначаване на посланици между президента и правителството, червените се позоваха на решение на Конституционния съд от 2002 г. по подобен казус. В него се казва, че е необходима съгласуваност по отношение на провеждането на външна политика, включително назначаване и отзоваване на ръководителите на дипломатическите представителства на България.
“Българският президент не е регистратор, не е деловодител, който просто да отразява предложенията на правителството. Това е негово конституционно правомощие и решението по него взема обосновано, мотивирано и след като разполага с цялата необходима информация. Това е толкова по-съществено, в които става дума за отзоваване на посланици, защото самата стъпка е достатъчно дискредитираща и по отношение на България”, подчерта Мая Манолова, член на Временната комисия за изборните нарушения.
“За съжаление, успешен беше опитът на външния министър да заблуди правителството и премиера, че е проведена съгласувателна процедура по отзоваване на двамата посланици”, констатира Манолова.
От БСП нарекоха декларацията за отзоваване на посланиците, чието разглеждане бе отложено днес, безсмислена, опит за политически натиск и дискредитиране на дипломатите. “Мнозинството само се отказа от разглеждането на въпросната декларация. Това е опит да излезе от конфузната ситуация, в която го вкара външният министър Румяна Желева, а на парламентарно ниво – Сидеров и Костов, от конфликта, в който забъркаха институциите и от злепоставянето на България пред света.

Медийният експерт Георги Лозанов:
Война премиер-президент беше задължителна, Борисов няма основания да влиза в топли отношения с Първанов
Мария Филева
Г-н Лозанов, като че ли вяло тече предизборната кампания на кандидатите за кметове на София. Споделяте ли моето мнение или мислите по-различно?
Естествено, че така протича. И до голяма степен е така, защото практически няма реална битка - тя е предварително спечелена, тъй като в момента ГЕРБ и неговият кандидат няма алтернатива. Георги Кадиев по-скоро решава един вътрешнопартиен проблем на БСП. Той и така се самозаявява, вътре в границите на БСП той дава възможност на вътрешната опозиция да се легитимира, да стане обществено важна и разпознаваема, за което изборите ще му помогнат. БСП има дефицит от вътрешна алтернативност и Кадиев е фигурата, която може да я осигури. Така че той използва изборите за това. Другият кандидат, който си заслужава да бъде обсъждан, е арх. Павел Попов, който сам по себе си има експертни качества и е човек със знание и мислене за града. Вероятно в това отношение е кандидатът с най-добро експертно ниво и с най-много възможности, но той пък чисто политически е свързан с една политическа сила, която, нека да го кажа възможно най-меко, има спорна репутация (Попов е кандидат на РЗС – б.а.) в българския политически живот – като генеология, като начин на легитимация и т.н. Така че г-жа Фандъкова няма с кого реално да се бори, затова и няма кампания.
А участието на Стефан Софиянски на тези избори, не заслужава ли да се отбележи, неговият кандидат (на ССД – б.а.), Иван Антикаджиев претендира за гласовете на “дясна София”?
Сянката на Софиянски се надвесва, когато става въпрос за кметски избори. Моделът “Софиянски” се превърна в нарицателно за едни лоши практики в управлението на града, друг е въпросът доколко те са основателни, но това предварително обезсилва кандидатурата на г-н Антикаджиев. Още повече, че той самият няма широка популярност извън своите приятелски и професионални зъболекарски среди. Той е типичен градски човек, с много професионални качества, но контекстът, в който попада, не му носи перспектива.
Залогът за БСП в тези избори е голям. В интервю за “Всеки ден” Георги Кадиев беше казал, че от резултата на вота в столицата ще се види дали има смисъл от съществуването на лявото, на БСП…
Това е точно така. Чрез тези избори Кадиев иска да реформира партията и да се превърне в ключовата сила на тази реформация.
Кой води най-активна кампания все пак?
Смятам, че това е Йорданка Фандъкова, поне като медийно присъствие е най-активна. Освен това около нея има проблематизиране – мести се от една властова роля в друга и това преместване вече създава интрига, което пък я избутва напред в публичните сюжети около кампанията.
Фандъкова, единствена от кандидат-кметовете, чиито имена споменахме, няма телевизионни рекламни клипове.
Аз смятам, че това е тактика на ГЕРБ. Тя се прояви още на предишните избори. С много пестелива политическа реклама постигат резултат. В крайна сметка победата на ГЕРБ стъпва върху един почти частен, човешки, приятелско-трапезен заговор между Бойко Борисов и голяма част от българското общество. Така че в този смисъл той няма нужда от някакви други инвестиции в публичност и в имидж. Не без основание той смята, че щом като в тези граници е казал на обществото, че Фандъкова трябва да бъде кмет, с това въпросът е решен. Докато за другите кандидати, спорейки с такава фигура и то пласирана точно по този начин, им трябват страшно големи инвестиции в реклама, за да могат да постигнат нещо.
Направи ли ви впечатление някое послание в тази предизборна кампания?
Не, но и няма смисъл толкова да обсъждаме този въпрос, защото сами по себе си посланията в тази кампания не са важни. Тя не върви като кампания реално за кмет на София. Знаете ли, в проучването на buzzdash - специализирания сайт за анкети и проучвания, в чиято експертна група участвам, какъв е идеалният образ на кмета на столицата се изтъкват две основни качества на кандидатите – честност и решителност. Те се оказват най-важни, защото всичко като че ли е ясно – толкова пъти са водени дебати за боклука, за почистването, за транспорта, за задръстванията, за дупките, няма какво повече да се каже по тези въпроси, а няма и защо. Ясно е положението. Въпросът е да дойде някой, който най-после да свърши работата. А за това се изискват две неща – хем да е честен, но не просто да има това качество, а да превърне честността си в политика, т.е. да е решителен. И това отдавна е очакването от кмета на София.
Войната премиер-президент, разгоряла се с особена сила тези дни, дали ще окаже някакво влияние върху кметската надпревара?
Не вярвам да окаже някакво влияние на кметските избори. Вижте, имаше едно незряло, фалшиво примирие, сключено между Бойко Борисов и президента Първанов, което съвсем не беше в полза на дясноцентристкия образ на Бойко, който той иска да конструира за себе си. Така че таза война беше задължителна, тя трябва да се води. Ако действително иска да поддържа една политика, която да ни води към Европа и да ни откъсне от Русия, Бойко Борисов няма база, въз основа на която да влиза в топли отношения с Георги Първанов. Ако влезе в тях, това ще стои подозрително, като търсене на взаимни изгоди от подобно партньорство.
Конфликтът Борисов-Първанов няма да окаже влияние на кметските избори, а върху държавата? Ще се случи ли импийчмънтът? Още повече, че остава впечатлението, че цялата тази атака срещу държавния глава е, защото той си е позволил да критикува премиера и правителството.
Не мисля, че в България има шансове импийчмънтът да даде някакъв резултат. По-важно е друго – че Първанов е практически фигура в тежка имиджова криза. Писах за това още в първата година на втория му мандат. Той така или инак застана в обратната посока, в Путиновата перспектива и не той е политическото лице на модерна европейска България. В това отношение президентът представлява разклатена политическа конструкция. Друг въпросът е дали Бойко Борисов ще може да я събори.
Но все някой трябва да може да критикува правителството на ГЕРБ, нали? А пък поне аз оставам с впечатлението, че това не е безнаказано.
Разбира се, но това, че Първанов се опитва да играе опозиция, го поставя в по-лош капан. Опозиция трябва да играе БСП, но за съжаление БСП не може да извършва това. Нейният проблем е, че Бойко Борисов успя да създаде една общо взето пирамидална структура на личността и политиката, на чийто връх застана, което, и друг път съм го казвал, не е в негова полза, защото започва да създава авторитарност на образа. Така че самият Бойко Борисов и неговата политика в момента спешно се нуждаят от критически реакции. Но не президентът може да бъде критическият субект.
А кой може да бъде този критически субект, след като нито президентът, нито БСП като единствена опозиция успяват?
Критиката може да дойде от политиката, може и от журналистиката. По отношение на Бойко Борисов критическият тон е спаднал под демократичния минимум.
Мислите ли, че ГЕРБ беше вкаран в темата за импийчмънта от далеч по-агресивните си партньори “Атака” и ДСБ? И като че ли попадна в капан.
Струва ми се, че е така. Аз мисля, че Бойко Борисов трябва да бяга от “Атака” и да върви към взаимодействие със Синята коалиция, която представлява историческата дясна линия в българската политика. Друг е въпросът колко тя самата е жертва на собствените си провали. ГЕРБ все още има неясна електорална физиономия, но ако той смята да се позиционира в едно дясно, което върви към Европа и може да изведе България от минаващата през целия преход корупционна и криминогенна среда, която е свързана генеалогично назад през ДС до комунистическия репресивен режим, трябва да търси това взаимодействие. В ценностен план за ГЕРБ е грешка, че няма да успя да постигне коалиция със сините, независимо кой от тях колко е допринесъл за това.
Минус ли е за Борисов подкрепата на “Атака”? Видя се съвсем ясно, че понякога националистите са по-големи негови защитници, отколкото самите гербери.
Минус е. “Атака” не е партия, която е в европейския ценностен репертоар. Нещо повече - тя на няколко пъти през годините имаше толкова радикални прояви в обратна посока – на ксенофобска и черпеща ресурси от етническото, от кръвта, енрегия, което е извън представата за европейска политика. Вярно е, че сега “Атака”, особено Волен доста е променил поведението си, цивилизовал го е най-общо казано, но във всички случаи на базата на генеалогията и историята на тази партия взаимодействието с него е лоша атестация. Аз мисля, че от самите европейски партньори Бойко Борисов е получавал сигнали в тази посока.
Преди дни отбелязахме 100-те дни на правителството. В оценката си за тях, дадена в интервю за “Всеки ден”, лидерът на БСП Сергей Станишев подчерта, че голямата слабост на новия премиер е в екипа му министри. Кой е най-силният и най-слабият министър, кой изглежда най-убедително и кой стои на обратния полюс?
Не мога да направя такава оценка, тя е много административно-политическа, а за мен това не е важно. Колкото до това как стоят в публичната среда, фигурите около Борисов много трудно се еманципират. Но за щастие този процес на еманципация започна – говоря преди всичко за Цветан Цветанов (вицепремиер и министър на вътрешните работи – б.а.). Преди той беше просто “второ аз” на Борисов, а сега се превръща във фигура със собствена властова перспектива. В известен смисъл еманципиран, разпознаваем е Дянков.
Каква е оценката ви за този финансов министър, също вицепремиер?
Той се опитва да си създаде собствена физиономия – повече през експертното и по-малко през политическото. Заради това той трябва да бъде оценяван от хора, които се занимават с икономика и финанси, те трябва да преценяват по какъв начин неговата експертиза е добра за България. Иначе стои като екзотична фигура в публичния живот в хубавия смисъл на думата.
Да, обаче Дянков дава едни изявления, които сам опровергава на следващия ден…
Да, има неравномерност при конструирането на собствения си образ. Още не може да намери като че ли собствения си код.
Докъде може да доведе еманципацията на Цветанов? Може ли да се стигне до повторение на ситуацията Станишев – Румен Петков?
Не. Цветанов е част от политическото тяло на Бойко или поне дълго време е бил важна част от него. Това влизане в политиката при всички случаи лимитира тази еманципация.
В анализа си за Фондация “Медийна демокрация” преди месец бяхте посочили, че медиите са запленени от фигурата на Бойко Борисов, той е онази институция, която раздава оценки за случващото се. Дали нещо се е променило?
Тогава нещата бяха категорични, сега особено във връзка със 100-те дни започнаха да се чувстват известни критически реакции. Като цяло обаче остава усещането за едно слагаческо отношение към Борисов. Пак казвам, не твърдя, че то идва от него. Най-малкото е взаимно, а до голяма степен е предизвикано и от самите медии. Това е много тежък воденичен камък на публичния образ на Борисов.
Има ли бъдеще този “нов ляв проект”, анонсиран от Татяна Дончева?
Не, защото за съжаление Татяна Дончева вече не е в силната си фаза. Тя имаше един период, когато действително стоеше в БСП като изключително ценностно мотивирана, със собствено лице, че понякога казвахме, че вътре в границите БСП тя казваше неща, които политиците, кой знае защо, бяха безсилни да изговорят. Тя беше много важна фигура в Социалистическата партия, но след това започна да влиза в една поредица от вътрешни взаимоотношения, свади и капани, включително и от отношението към службите, поправката “Ванко 1” и какво ли не още, и затова сега има до голяма степен разграден публичен образ.
Тя отново въведе темата за куфарчетата с пари. Имало ли е такива куфарчета, а дори да се е случило това, какво значение има, та да се обсъжда на 20-ата година от прехода?
Смятам, че това е една от големите теми, ако щете черната кутия от прехода, която трябва да се отвори. Лошото е, че тя се отваря кампанийно, в резултат на партийни битки, а не в границите на анализ на собственото ни минало, от който ние имаме такава нужда. Колко куфарчетата са реалност или метафора, не мога да кажа, но при всички случаи няма никакво съмнение, че икономически преходът беше предначертан в известни граници от БСП и реализиран през една стратегия на насилието, минавала през ДС и остатъците от ДС, през спортните школи и мутрите и т.н. Това е цялостен конспиративен проект, на дъното на който стоят куфарчетата.
Онзи ден бяхте един от тези, които предложиха създаване на Музей на комунизма. Защо ни е необходим и на какво се дължи носталгията по Байтошовото време?
Носталгията по Байтошовото време тръгна оттам, че не успяхме да оценим близкото си минало и затова неговата външна, предметна страна започна да доминира над разбирането за това какво всъщност е представлявал комунизмът като идейна същност и влияние върху хората. По-важни от това време останаха чушкопекът и тоблероните от “Кореком”, отколкото цялостната репресия и потискането на мисълта, което всъщност представлява комунизмът. Докато не направим тази оценка, целият ни настоящ живот ще бъде ценностно разпаднат. Музеят на комунизма най-малкото ще помогне да стигнем до тази оценка, има го във всички европейски страни - за да можеш да се върнеш към комунизма именно като към минало, като към музеен експонат и тогава да разбереш същността му. А не да гледаш на него като комромис – тогава си бил по-млад, а това от само себе си буди носталгия.
Георги Кадиев наблегна на факта, че в словото си пред студентите си от УНСС, което пък даде повод за целия скандал и заплахата за импийчмънт, президентът за първи път е употребил думата “мутри”. И червеният кандидат-кмет намекна, че това може да има връзка с миналото на настоящия премиер. Вие откривате ли такава връзка?
Очакваше се, че биографията на Борисов, която е сложна, носи всички характеристики на прехода, които пък никак не са щадящи по отношение на моралната монолитност на образите среда, или поне части от неговото минало ще бъдат извадени от контекста или пък интерпретирани по определен начин, за да се превърнат в компромати срещу него. Това не стана. Но сега, когато се изостриха отношенията му с президента, Първанов и неговият екип могат да започнат тази компроматна война.
Как ще се отрази на десните факта, че подкрепят кандидата на ГЕРБ? Здравословно ли е това за тях? Май нямаха друга алтернатива.
Не е здравословно това, че не направиха коалиция с ГЕРБ и сега са едно никакво положение. Не можаха да стигнат до тази коалиция и се оказа, че нямат вече технология дори за такъв тип политическо инженерство. И заради това, че не се стигна до коалиция с ГЕРБ, те нямат собствен кандидат и образът им е един контур без съдържание.
Те като че ли не бяха достатъчно гъвкави, поставиха твърде много условия…
Те са в състояние на една дълбока криза на дясното. За да се стигне дотам имаше и обективни предпоставки, и персонални вини. Така или иначе тази криза на дясното е стигнало дотам, че те много трудно се коалириха помежду си, а не успяват да водят и ефективна политическа комуникация с другите политически субекти.

КОМЕНТИРАЛИ:
ВИКТОР
Цялата ченгесария на ДС=КГБ се е включила във вестниците и форумите като Матросов за да защитават тяхното ченге Първанов,и тяхната мафиотска организация БКП-БСП.Явно все още живеят в и с миналото си на социалистически лагер! Явно все още не разбират,че България не е същата,и тяхното време свърши!Толкова ли са наивни,че вярват,че някак нещата ще се променят,и те ще станат пълновластни господари,както преди.Вбесяват се само за това,че могат само да ругаят и обиждат по весниците,а не като едно време да бият,да изпращат хора по затвори и лагери,защото мислят различно от тях,дори и да ги убиват!

Анонимен
Брей,значи “папионката” бил и професор?Като Батето,като Ламбо,или мнозина още “специалистидори и по-”рога и копита”.Дотук браво,или ашкоосум!Защо ашкоосум ли?Ами защото зли езици говорят,че рошавата”папионка”,която днес по канал-1 се яви дори разгърден,бил моля ви се-ага!Демек -рязан.Затова семспецът каза и САКЪН на забраната на турските новини по канала.Аферим ага “професоре”!

полковник
“Да, има неравномерност при конструирането на собствения си образ. Още не може да намери като че ли собствения си код.”
Абе Герге, ти, Лозанов! Абе идиоте!!!! Може ли човек да е такъв напуйчен глупак! Такъв префурцунен килистурко!
ЗНАЕШ ЛИ НА КАКВО ПРИЛИЧАШ? ПРИЛИЧАШ НА ЧОВЕК, КОЙТО ОТИВА ДО БАКАЛНИЦАТА СЪС СТЪПКА НА РЪЧЕНИЦА. РЪЧЕНИЦА СЕ ТРОПКА НА ЧИТАЛИЩНАТА СЦЕНА, ПО УЛИЦИТЕ СЕ ХОДИ “ХОДОМ”, РУМБА СЕ ТАНЦУВА ПО СОАРЕТАТА И В ЛАТИНО-КЛУБОВЕ…
ТВОЯ ПРЕФЪРЦУНЕН ИЗКАЗ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, ДА - ВСЕ ЕДНО ДА ВИДИМ ЧОВЕК С ДВЕ ТОРБИ ПРОДУКТИ ИЗЛИЗА ОТ “БИЛА” И СИ ТРОПКА “БУРЯНО-БУРЯНКЕЙ”.
..ШАНТАВ, БЕЗОБИДЕН ИДИОТ.

архитект
Произлязъл от семейство на творческата интелигенция, баща му е прочутият и много уважаван архитект Лозан Лозанов. Самият Лозан Лозанов е известен с участието си в много престижни обекти - Министерството на външните работи, резиденция Бояна, сега има юбилейна изложба с негови творби.
Та произлязъл от такова семейство, Георги Лозанов от рано е изпитал на гърба си недъзите на комунистическото общество.

Ха, жорж,
“София 20г. се управлява от десни кметове, какво направиха те за града, стана ли по-добра столица.”
Видяхме какво направиха левите за България, как стана едно по-лошо място за живеене…

До Живко
Живко, колко ми се иска да си прав, че мутрата Гоце ще бъде изринат. Но не! Все още малцина се усещат, че Бойко и Първанов играят комбина. Искат да са двата полюса, които да си менкат властта занапред. Всичко е сценарий, сблъсъкът им е камуфлажен. Ужасни дни и години ни чакат.

Втора луда
На мен пък Дянков ми харасва и ми е забавен с тази физиономия на хер Флик, но още се чуди как да се държи в ролята си на министър, така че не виждам какво му е лошото на изречението на Лозанов за него.

Борисов: Коя държава изпраща министър-председателя си в съда?!
Премиерът се "извини", че арестувал Сретен Йосич
Коя държава изпраща действащия си министър-председател да дава обяснения в съда на чужда държава като гражданин? Този въпрос зададе днес в студиото на бТВ министър-председателят Бойко Борисов. Той каза това по повод вчерашния призив на депутата от Парламентарната група на Коалиция за България Антон Кутев Борисов да се извини, че докато е работил в МВР, под негово ръководство е арестуван сръбският наркобос Сретен Йосич. Българският премиер бе призован като свидетел по делото, което се води в Белградския окръжен съд. Борисов не се яви в съдебната зала. Той трябваше да свидетелства на 26 октомври т.г., защото преди това Сретен Йосич заяви пред магистратите, че по време на престоя си в България е бил под защитата на Борисов, който по онова време е бил главен секретар на МВР.
“Вчера лицето Кутев призова да се извиня за това, че съм арестувал под мое ръководство Сретен Йосич. Извинявам се, че арестувах и екстрадирах лицето Сретен Йосич, търсено от различни служби. Необяснимо е, че аз трябва да се извинявам за това”, премиерът Борисов. Той бе категоричен, че “не може един депутат да ми иска извинение, че съм го арестувал, след като четири години преди да стана главен секретар, Йоцич си е живял спокойно в България. Хърватската банда, която обвиняват за убийството на Пуканич, беше арестувана по мое време”.
Премиерът подчерта: “Очевидно Кутев не случайно използва името на Йосич преди избори и припомни, че и преди парламентарните избори е била създадена анкетна комисия в парламента, за “да се разлаят кучетата”. “Бях принуден в миналия парламент да обяснявам на анкетна комисия клеветата за мен, а сега лицето Станишев пита защо не съм се явил като гражданин да свидетелствам по делото в Белград”, изтъкна Борисов.
Министър-председателят категорично отказа да коментира версията за евентуален опит за негово убийство преди изборите, публикувана в седмичник. Той обаче отново се върна назад и заяви, че “преди две години е имало официален сигнал, че се готви такъв атентат” срещу него. Борисов не коментира и последните изявления на президента.

Двама депутати от ДПС без имунитет
Гюнай Сефер и Митхат Табаков сами се отказаха
Още двама депутати, този път от ДПС, останаха без имунитет от днес. Главният прокурор е поискал разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Гюнай Сефер и Митхат Табаков. Обвинението срещу Сафер е по чл. 212 от Наказателния кодекс, а срещу Табаков – по чл. 282. Искането е постъпило в деловодството днес и бе прочетено от трибуната на парламента от председателят на НС Цецка Цачева.
Според чл. 212. от Наказателния кодекс, който чрез използуване на документ с невярно съдържание или на неистински или преправен документ получи без правно основание чуждо движимо имущество с намерение да го присвои, се наказва с лишаване от свобода до осем години. Според чл. 282. от НК длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация.
Веднага след това от групата на ДПС обявиха, че двамата депутати сами си дават имунитета. Днес те не са в парламента, тъй като са заети с организиране на Областната конференция на партията в Силистра. Заявленията им за отказ от имунитет ще пристигнат по факса и така ще бъдат входирани в деловодството на парламента.
“Това прави излишно парламентът да се ангажира с изричено решение по този въпрос”, коментира зам.-председателят на парламентарната група на движението Лютви Местан. Той увери, че няма никаква представа в какво са обвинение двамата му колеги. Днес тепърва той ще се запознае с мотивите на главния прокурор.

Сини подозират Костов за лява коалиция с “Атака”
Димо Гяуров пък втрещи с лични трактовки за импийчмънта
Валерия Йонкова
Темата за предсрочното отстраняване на президента нанесе странични удари и в сините редици. Вместо да обедини Синята коалиция, въпросът настрои седесарите срещу лидера на ДСБ Иван Костов, който според тях приватизирал еднолично въпроса и дори не благоволил да стикова позициите. След като Костов потопи в словесна атака президента Първанов, СДС вместо да застане зад него, започна да се държи странно. С функциите на говорител на сините по темата с оказа натоварен депутатът Димо Гяуров, който си позволи смело да демонстрира скептицизъм към процедурата по импийчмънт на президента.
Пренебрежението на Костов към СДС обаче засегна коалиционната чест на сините. Това им дойде в повече, след като бездруго подкрепиха кандидат-кмета на ДСБ в Разлог Благой Дункин и нямаха полезен ход, след като се разбра, че е бил сътрудник на ДС.
“Когато коалиционните партньори повдигат такава важна тема, редно е първо да се говори в рамките на коалицията. А не Костов да излиза сам и след това “Атака” да го подкрепя. Излиза, че има някаква лява коалиция – между ДСБ и “Атака”, което е изключително пагубно и за Синята коалиция, заяви за “Всеки ден” кандидат-лидерът на СДС Иво Цанев.
Той е изключително изненадан, че след заявките на Гяуров СДС дава отбой по темата за свалянето на президента. Според него синята партия не можа да дава отбой точно по тази тема, след като неведнъж е поставяла темата за импийчмънт и миналата, и по-миналата година. Цанев се възмути, че няма историческа и партийна памет по проблема.
“Така че, от една страна упреквам ръководството на ДСБ, че самосиндикално вдига сериозна тема като тази, без да я консултират с нас. От друга страна не мога да приема, че и Димо Гяуров не уплътнява позицията, а дава друга, което означава, че явно има някакви задкулисни договорки или нещо, което не съвпада”, заподозря Иво Цанев. На въпрос на “Всеки ден” за какви задкулисни договорки намеква и дали те са вътре в СДС, Цанев отговори: “Не знам. Когато има различия на повърхността, със сигурност има на заден план нещо друго, което не се казва.”
Кандидат-лидерът е изумен, че СДС не уточнява лична или официална е позицията на Димо Гяуров. “Трябва да има официална позиция в СДС, не един или друг човек да говори”. Цанев уточни, че Гяуров дори не е член на ръководството на СДС. Синият кандидат-лидер заяви, че ако това е позицията на партията, тя е несериозна. Не може да бъде такава позицията на СДС, каза той.
Чия позиция изразява Димо Гяуров?
Още на Националния съвет на СДС във вторник лидерът Мартин Димитров посочи Димо Гяуров по темата импийчмънт и шеговито обясни, че той отговаря за свалянето на президента. Гяуров напълно се възползва от ролята си и хвърли в недоумение всички с многозначителната си трактовка. Първо той каза, че бил леко изненадан от повдигането на темата. Бившият шеф на разузнаването обясни, че СДС ще подкрепи в Народното събрание подписка за свалянето на президента, но все още е в изчаквателна позиция, Гяуров уточни, че изказва и лична позиции с думите: ”Като юрист не приемам лековато да бъдат използвани възможностите, които дава Конституцията и когато няма достатъчно аргументи, само в ползата на едно празно политическо говорене да се хвърлят фишеци в медийното и общественото пространство”. Бившият шеф на НРС и юрист добави, че според него досега събраните аргументи няма да минат пред КС.
Днес Гяуров продължи в тая посока, като заяви пред ПРО. БГ, че “темата за импийчмънт на президента е изкуствено породена от медиите и подета впоследствие от Иван Костов, Волен Сидеров и Бойко Борисов”. Той отново повтори, че според него за момента няма сериозни основания, за да бъде сезиран Конституционният съд за отстраняването на държавния глава.
На въпрос на “Всеки ден” каква позиция изразява с тези думи – лична или на партията си, Гяуров отговори “Мое мнение е”. И побърза да каже, че СДС вече са заявили, че ще подкрепят с подписа началото на процедурата. На въпрос чие празно политическо говорене визира, юристът заяви: ”Всичкото”. Изказа се кой ли не.”
По повод недоволството, че Костов не е консултирал позицията си с партньорите в Синята коалиция, Гяуров обясни, че лидерът на ДСБ има право да си говори от името на своята партия. Относно думите си, че темата е подета от Костов, Гяуров обясни, “Истината е, че нещата бяха малко превратно представени. Защото той е отговорил на журналистически въпрос по повод темата “Петрол срещу храни” дали, ако се съберат достатъчно данни срещу Първанов за участието му в сделката, ще поискат импийчмънт.
“Не съм запознат с подобна претенция. Не съм участвал в този дебат на междупартийно равнище и не мога да коментирам, обясни пред “Всеки ден” зам.-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров. Според него в отношението на ДСБ няма нищо изкуствено, а е пределно ясно. “Трябва да се изясни каква е била ролята на Първанов в иракската афера и ако действително има толкова грубо нарушение на законите, което предполагаме, да се предприемат съответните действия”, заяви заместникът на Костов. Според него ако не се предприеме нищо, това означава отказ от основните механизми на демокрацията за търсене на отговорност.
Волен Сидеров: Нямам специални отношения с никой от партньорите
Не виждам основания за подобно нещо, нямаме някакви по-особени отношения с Костов, нито с Мартин Димитров. Няма основания за такива подозрения, коментира Волен Сидеров намеците за коалиция с “Атака” по темата за импийчмънт на президента. Той увери, че с никой от партньорите няма някакви по-специални отношения.
“Просто нямаме никакви специални разбирателства и договаряния нито с Костов, нито с ГЕРБ”, заяви Сидеров пред “Всеки ден”.
“Гледам всичко да е открито и коректно. Тъй като понякога изпълзяват някакви нотки на съмнения, гледам да избягвам подобни неща”, сподели лидерът на “Атака”.
Сидеров обясни нещата с чисто съвпадение на позициите по темата.” За съжаление не мога да знам дали са я консултирали, но се оказа съвпадение. Ние в един и същи ден поставихме темата, без да я съгласуваме”. Лидерът на “Атака” уточни, че тъй като продължават консултациите, трябва да се изработи общо виждане.

Управляващи и опозиция пак мериха сили - този път за изборни гафове (12.11.2009)
БСП и ДПС против гласуване на декларация за отзоваване на посланиците
Управляващи и опозиция за пореден път влязоха в люта словесна схватка. Този път причината бяха изборните нарушения и предстоящото утре обсъждане на декларация на парламента за отзоваването на посланиците ни в Турция и САЩ. Арена на конфликта стана заседанието на Временната комисия за установяване на изборните нарушения от вота през юли.
Представителите на БСП и ДПС – Мая Манолова и Христо Бисеров, се възпротивиха на внасянето на подобна декларация в пленарна зала. Не може Народното събрание да гласува документ, като се позовава на изводи на комисията, които все още не са направени и няма окончателен доклад по проблема, аргументираха се те. “Не може без ние да сме излезли с финален акт, който да сме обсъдили и да сме се мотивирали, да излизаме с акт на парламента”, заяви тя. Манолова коментира, че в такъв случай няма смисъл да заседава комисията, след като дни пред това НС излиза с декларация. Залата ще се позовава на наши констатации, а такива няма, подкрепи я Бисеров.
Според председателя на комисията Явор Нотев, депутат от “Атака”, проблем няма и парламентът може да гласува в аванс декларация, осъждаща първите ни дипломати във Вашингтон и Анкара. “Не намирам никаква пречка това да се случи. В момента, в който са констатирани факти и обстоятелства, които дават основание да се състави текстът на такава декларация и да се направят съответните процедури в пленарна зала, няма никаква причина да се чака окончателният доклад на комисията. Ние не можем да спрем работата на парламента, защото имаме мандат още един месец”, каза той и напомни, че до момента комисията все пак е констатирала някакви факти.
На днешното заседание бе решено да бъдат изискани от ЦИК всички протоколи от вота в чужбина, за да се сравнят с протокол-грамите от МВнР. Целта е да се провери дали броят на гласоподавателите и на гласувалите отговаря на вписания в грамите.
Не бе прието предложението на Манолова при изготвяне на окончателния доклад за нарушения на вота, комисията да изиска от компетентните органи справка срещу лица от кои политически сили има досъдебни производства за извършване на изборни нарушения. Подобна статистика няма да се прави, тъй като информацията за това е непълна и неточна. “Не може да се установи в чия полза са извършени някои от изборните нарушения. Информацията, която сме получили от прокуратурата и от МВР, не съдържа за всеки един отделен случай данни за това в чия полза е извършено дадено деяние. В някои от случаите това е невъзможно да се установи – например при двойно гласувалите”, обясни Нотев.
Той предположи, че дисциплинарното производство, което тече във Външно министерство вероятно е установило и други нарушения, които са довели до решението за отзоваване на двамата посланици. Самият Нотев е изключително доволен от работата на комисията. Благодарение на съществуването и на работата й, се е стигнало до изслушване на дипломатите и служители от МВнР и огласяването на факти, подчерта той

По-висока вноска за здраве от 2011-та (12.11.2009)
Ще плащаме не 8, а 10%

През 2011 г. размерът на здравноосигурителната вноска ще се увеличи с 2 процента - от 8 на 10 процента, обяви днес министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Той уточни, че тези два процента ще бъдат за сметка на
здравноосигурените лица, без да се натоварва бизнесът. При социалнослабите групи - пенсионери, деца и други, здравната вноска ще бъде отново ангажимент на републиканския бюджет.
Отделните проценти от здравната вноска ще се събират от Националната агенция по приходите и ще се разпределят към здравноосигурителните фондове. Процентът от вноската между Националната здравноосигурителна каса и допълнителния задължителен пакет от здравноосигурителните фондове ще бъде уточнен според разчетите на това какво съдържат пакетите, уточни министър Нанев.
Министерството на здравеопазването (МЗ), Министерството на финансите и парламентарната комисия по здравеопазване се обединяват около концепция, която предлага въвеждането на тристълбов модел на здравно осигуряване от 2011 г. Той предвижда първи задължителен, втори - допълнително задължителен, и трети - доброволен стълб.
В модела за здравно осигуряване за 2010 г. не се предвиждат резки промени, искаме да засилим режима на плащане на здравноосигурителни вноски, като целта е да има възможно най-малко здравнонеосигурени лица, заяви министър Нанев. Той бе категоричен, че през следващата година размерът на здравноосигурителната вноска ще се запази.
От 2010 г. всяко лечебно заведение трябва да има списък с дейностите, материали и консумативи, които НЗОК не плаща. С това се цели да бъдат намалени нерегламентираните плащания. Ще се даде възможност на пациентите да решат дали да плащат допълнително в брой, или чрез доброволните фондове, уточни министърът. Той допълни, че за да се засили контролът върху изразходването на средствата в системата, ще се изисква от лечебните заведения при изписването си всеки пациент да получава разпечатка с разходите за лечението си.

Обама на първа азиатска обиколка
Пхенян взима "военни мерки", за да защити морската си граница
Президентът на САЩ Барак Обама пристигна в Япония, от където започва първата му азиатска обиколка след встъпването му в длъжност. Мини-совалката на Обама ще продължи с посещения в Сингапур, Китай и Южна Корея. Американският държавен глава ще участва и в азиатско-тихоокеанския икономически форум.
Основна тема на срещите на Обама с азиатските лидери ще бъде икономическото сътрудничество. Очаква се да бъдат обсъдени и ядрените програми на Северна Корея и Иран и стратегията на САЩ в Афганистан.
В Токио американският президент проведе срещи с политическия елит на съюзническата страна, за да обсъди възможностите за бъдещо военно сътрудничество, както и за опасенията на Япония около засилване на икономическата мощ на Китай.
Срещата на държавния глава на САЩ с японския премиер Юкио Хатояма ще започне в 19 часа местно време. След разговорите е планирана съвместна пресконференция. Двамата лидери ще обсъдят въпроси на двустранните отношения, проблемите на стабилността в Азиатско-Тихоокеанския регион, аспекти на помощта за възстановяване на Афганистан.
В японската столица Обама ще произнесе реч, в която се очаква да потвърди добрите отношения на Вашингтон с Япония.
От Токио Барак Обама ще замине за Сингапур, за да вземе участие в азиатско-тихоокеанския икономически форум. По-късно, той ще обсъди климатичните промени и ограничаването на вредните емисии в Китай, преди да пристигне в Южна Корея, за да обсъди с местните лидери опасността от ядрената програма на Северна Корея.
Преди да отпътува на осемдневната си обиколка Обама заяви, че по отношение на Северна Корея може да бъдат предприети по-нататъшни международни санкции, в случай, че Пхенян не се върне към шестстранните преговори за севернокорейската ядрена програма. Само няколко дни преди визитата на американския президент в Азия патрулни кораби на двете Кореи влязоха в престрелка в Жълто море, край западното крайбрежие на Корейския полуостров за първи път от 7 години насам.
Двете корейски държави не могат да се споразумеят за морската си граница в Жълто море вече повече от половин век след края на Корейската война (1950-1953). Технически обаче двете страни все още са във война, тъй като конфликтът завърши с примирие, но без мирен договор. Главнокомандващият силите на ООН по това време прокарва едностранно демаркационна линия, която Пхенян не признава и настоява тя да бъде изместена на юг. Районът е богат на риба и морски продукти. В стремежа си към по-богат улов рибари от двете Кореи и от Китай често нарушават линията на морската граница.
Ден след инцидента Южна Корея изпрати два военни кораба в Жълто море, за да подсили защитата на морската си граница със Северна Корея. Според източниците на агенцията 1800-тонни патрулни кораби ще “засилят бдителността” по морската граница. Министерството на отбраната не потвърди информацията за изпращането на корабите, заявявайки, че не може да коментира военно-оперативни въпроси.
Днес Северна Корея обяви, че ще вземе „военни мерки”, за да защити морската си граница в Жълто море, предаде АФП, позовавайки се на медиите в Пхенян.

Берлинската стена трябваше да падне, но днешният свят не е по-справедлив
В. "Гардиан" / Михаил Горбачов
(статията си заслужава усилието за прочитане – б.м.)
Минаха двадесет години от падането на Берлинската стена – един от най-срамните символи на Студената война и на опасното разделение на света на два враждуващи блока и сфери на влияние. Днес можем да погледнем на тези събития и да ги оценим не толкова емоционално и по-реалистично, пише по повод годишнината от събитията единственият президент на СССР Михаил Горбачов.
Първото ми оптимистично наблюдение е, че обявеният “край на историята” въобще не се състоя, макар мнозина да твърдят обратното. Не дойде и краят на света, както много политици от моето поколение искрено вярваха - един свят, в който с края на Студената война човечеството най-после ще може да забрави абсурдността на надпреварата във въоръжаването, опасните регионални конфликти и стерилните идеологически спорове и ще навлезе в златен век на колективна сигурност, рационално използване на ресурсите, край на бедността и неравенството и възстановяване на хармонията с природата.
Друга последица от края на Студената война е реализирането на един от основните постулати на новото мислене - взаимната зависимост между изключително важни аспекти, които определят смисъла на съществуването и развитието на човечеството. Това включва не само процесите и събитията, които се случват в различните континенти, но и органичната връзка между промените в икономическите, технологическите, социални, демографски и културни условия, които определят всекидневното живеене на милиарди хора на планетата. Всъщност, човечеството започна да се превръща в единна цивилизация.
В същото време вдигането на Желязната завеса, на бариери и граници, неочаквано за мнозина, създаде възможността за установяване на отношения между страни, които дотогава имаха различните политически системи, както и различни цивилизации, култури и традиции.
Естествено, политиците от миналия век можем да се гордеем, че успяхме да избегнем опасността от термоядрена война. Въпреки това обаче, за милиони хора светът не се превърна в по-сигурно място. Напротив, безброй регионални конфликти, етнически и религиозни войни се появиха като проклятие на новата карта на световната политика, оставяйки след себе си голям брой жертви.
Очевидно доказателство за нерационалното поведение и безотговорността на новото поколение политици е фактът, че сега военният бюджет на много страни – и малки, и големи, е по-висок, отколкото беше по времето на Студената война, и употребата на сила продължава да бъде основното средство в решаването на конфликти и се смята за нещо нормално за настоящите международни отношения.
За съжаление, през последните две десетилетия светът не е станал по-справедливо място - неравенството между богати и бедни или се е запазило, или се е задълбочило, не само между севера и развиващия се юг, но и вътре в самите развити държави. Социалните проблеми в Русия, както и в други посткомунистически страни, доказват, че простото изоставяне на един дефектен икономически модел на планова икономика и бюрократично планиране не е достатъчно и не гарантира нито конкурентноспособността на една страна в глобализираната икономика, нито уважението на принципите на социална справедливост.
Нови предизвикателства могат да бъдат добавени към тези от миналото. Едно от тях е тероризмът. В ситуацията, в която световната война вече е инструмент, с които да се плашат силните държави, тероризмът се превърна в „атомната бомба на бедните” не само в преносния смисъл, но и в буквалния. Безконтролното разпространение на оръжия за масово унищожение, надпреварата между бившите противници от Студената война за постигането на все по-високи технологични нива в производството на оръжие и спешността, с която подхождат новите претенденти за главни роли в този нов многополюсен свят, подсилват усещането за хаос в глобалната политика.
Кризата на идеологиите, която заплашва да се превърне в криза на идеалите и ценностите засилва чувството на политически песимизъм и нихилизъм. Истинското постижение, което можем да отпразнуваме днес е, че 20 век беляза края на тоталитарните идеологии и в частност на тези от тях, които се вдъхновяваха от утопични вярвания.
Но скоро стана ясно, че западният капитализъм, лишен от своя исторически враг и смятащ себе си за недвусмислен исторически победител и въплъщение на глобалния прогрес, също може да доведе западното общество и останалия свят до една нова задънена улица.
В тази връзка появата на актуалната икономическа криза извади на показ дефектите на настоящия западен модел на развитие, наложен на останалата част от света като единствено възможен. Също така доказва, че не само бюрократичният социализъм, но и ултралибералният капитализъм има нужда от дълбоки демократични реформи, чрез които да придобие по-човешки облик – нещо като собствена перестройка.
В днешно време, докато оставяме зад гърба си руините на стария обществен ред, можем да се замислим върху нас самите като активни участници в процеса на създаването на един нов свят. Много истини и вярвания, които бяха смятани за неоспорими (както на Изток, така и на Запад), вече не са. Сред тях сега са също сляпата вяра във всемогъщия „свободен” пазар и най-вече в неговата демократична природа. Съществуваше и вкорененото вярване, че моделът на западната демокрация може да бъде разпространен механично върху останалите общества, макар да имат различен исторически опит и културни традиции. Към настоящия момент дори понятието за социален прогрес, което изглежда всички споделят, има нужда от по-точна информация и нова дефиниция.

Три европейски държави с интерес към “Тракия”
Строителството на новата отсечка ще струва 96 млн. евро
96 млн. евро ще струва строителството на ЛОТ 2 от автомагистрала “Тракия” по прогнозни дании. Крайният срок за изпълнение е лятото на 2012 г.
Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството даде началото на тръжната процедура зас дължина от 31,800 км между Стара Загора и Нова Загора.
Очаква се в търга да участват между 10 и 15 български и чуждестранни компании. Кандидатите трябва да имат приходи от пътно строителство през последните три години 200 млн. лв., да са построили 35 км магистрали през последните 5 г. и да осигурят собствено финансиране от 20 млн. лв.
Вече има заявен интерес от компании от Франция, Гърция и Испания. За първи път при избора ще има ясни, честни, прозрачни и обективни критерии, посочи министърът.
Министърът изрази надежда до началото на април идната година да стане известно името на компанията, която ще построи отсечката. За първа копка е определена датата 3 май 2010 г.

Поскъпване предлага ”Булгаргаз”
Новата цена от 2010 да бъде с 18,3% по-висока
“Булгаргаз” ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за І-во тримесечие на 2010 г., следва да бъде 442.62 лв./хм3 без ДДС, съобщи “Фокус”.
Увеличението от 68.49 лв./хм3 (18.31%) е в резултат главно на по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари.
Окончателното предложение на “Булгаргаз“ ЕАД за цената на природния газ за І-во трим. на 2010 г. ще бъде оповестено непосредствено преди внасяне на предложението в ДКЕВР – 11.12.2009 г., като бъдат отчетени настъпилите към този момент промени в ценообразуващите фактори.

НСИ: БВП-то за третото тримесечие намаляло с 5,8%
Очакваме данните на "Евростат" за финансовия ни сектор
БВП на страната за трето тримесечие на 2009 година е намалял с 5,8 на сто спрямо съответния период на предходната година. Това показват експресните данни на Националния статистически институт.
Експресните оценки за БВП се основават на предварителна краткосрочна информация, на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация. НСИ ще подготви и публикува официални тримесечни резултати за БВП за третото тримесечие на 2009 г. на 10 декември 2009 година.
Според експресните оценки реалният спад на БВП е 5,8 процента за трето тримесечие на 2009 година спрямо съответния период на предходната година. В номинално изражение БВП достига до 17,778 млрд. лв. в текущи цени. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 14,777 млрд. лв. в текущи цени. В сравнение с трето тримесечие на 2008 г., брутната добавена стойност реално намалява с 6 на сто.
Спадът на БВП през трето тримесечие на 2009 година се дължи основно на намаление на добавената стойност в индустриалния сектор, която е с 10 процента по-малко в сравнение с трето тримесечие на 2008 година. В сравнение със същия период на миналата година, реалният спад на добавената стойност в сектора на услугите е 5,7 на сто, докато на аграрния сектор брутната добавена стойност се увеличава реално с 3 на сто.
Добавената стойност, реализирана от аграрния сектор определя 10,4 на сто от общата добавена стойност в икономиката. Относителният дял на индустриалния сектор е 28,1 процента, а секторът на услугите заема най-голяма част от общата добавена стойност – 61,5 на сто.
От страна на крайно използвания БВП, разходите за индивидуално потребление намаляват реално с 11,5 на сто, а разходите за колективно потреблеление съответно с 1,2 процента спрямо трето тримесечие на 2008 година. Инвестициите в основен капитал бележат реално намаление с 22,9 процента. Оценката на индекса на физически обем на износа на стоки и услуги показва реално намаление с 13,2 на сто, докато индексът на вноса на стоки и услуги показва намаление с 28,7 процента.
В структурата на крайно използвания БВП, крайното потребление заема 69,4 процента, а инвестициите в основен капитал имат относителен дял от 24,9 на сто от БВП.
Външнотърговското салдо е положително (4,3 процента от БВП). През деветмесечието на 2009 година реалният спад на БВП е 4,8 на сто в сравнение с деветмесечието на предходната година. Оцененият текущ обем на БВП за деветте месеца на 2009 година възлиза на 48,061 млрд. лв. Брутната добавена стойност за икономиката е 40,24 млрд. лв. и реално намалява с 3,8 на сто достигнатото ниво през съответния период на 2008 година.
От страна на производствения метод, оценките за аграрния сектор показват реално намаление на добавената стойност с 1 на сто, отраслите на индустриалния сектор създават с 9,8 процента по-малко добавена стойност отколкото през деветмесечието на 2008 година. Добавената стойност в сектора на услугите реално намалява с 1 на сто.
Разходите за индивидуално потребление намаляват с 7,6 процента, а инвестициите в основен капитал – с 18,1 на сто. Външнотърговското салдо е отрицателно (- 7,5 на сто от номиналния обем на БВП). За деветмесечието на 2009 година износът на стоки и услуги намалява с 15,3 процента, а вносът на стоки и услуги – с 24,8 на сто.
Днес ще стане ясно, какви са първите резултати от реформата в митниците, когато европейската статистическа служба “Евростат” обяви данните си за последните три месеца. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
Той поясни, че очаква нивото на спад на брутния вътрешен продукт да бъде по-малко от прогнозното от 6,3 процента. Намалението може да бъде резултат от ограничаване на контрабандата.
Според Симеон Дянков противодействието на незаконния бизнес увеличаването на износа и намаляването на лихвените проценти са най-важните стъпки за овладяване на икономическата криза и излизането от нея.


ПО НЮЗ.БГ

Няма да отзовават посланика във Великобритания

В момента няма основания за отзоваване на посланика във Великобритания Любомир Кючуков за нарушения при изборите в чужбина.
Това каза пред журналисти в парламента министърът на външните работи Румяна Желева.
По думите на Желева цялата хронология трябва да се проследи много внимателно и не е толкова лесно да се каже "този е виновен, онзи е виновен".
Желева посочи, че МВнР следи за нарушенията на професионализма и на специалния закон за дипломатическата служба.
Министър Желева призова хората, "които се упражняват на гърба на случая с отзоваването на посланиците в Турция и в САЩ", и на гърба на МВнР, да престанат да го правят, тъй като това уронва престижа на дипломацията. Тя заяви, че МВнР не използва случая за политически цели.

Депутатите чакат оставка и от US посланика ни
Парламентът отложи гласуването на декларацията за отзоваването на посланиците в Турция и САЩ.
Според коментарите това се прави, за да се даде възможност и на посланика ни в САЩ Лъчезар Петков да последва примера на колегата си в Турция Бранимир Младенов и да подаде оставка.
Това беше определено в кулоарите от Яне Янев като тактически ход.
Той отново заяви позицията на РЗС - да се стартира подписка и да се съберат 161 гласа, което е възможно, тъй като 4 партии на мнозинството имат 162 депутата и случаят да приключи със сериозни и ефективни последици.
„В противен случай само се създава политическа бутафория, която служи за личен ПР на няколко човека в държавата." заяви Янев.
Той е категоричен, че истинският импийчмънт е свикване на Велико народно събрание.
„Всичко останало са партенки - временни, конюнктурни, които са потвърждение на усилията да се запази статуквото в състоянието, което наблюдаваме 20 години.". подчерта Янев.

Посланикът ни в Анкара подал оставка
Посланикът ни в Анкара Бранимир Младенов сам е продал оставката си. Самото президентство е посъветвало посланика да се откаже от поста си.
Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров смята, че до един-два дни и посланикът ни във Вашингтон ще подаде своята оставка.
Припомняме, темата за двамата посланици в Анкара и САЩ и това дали да бъдат отзовани от президента, заради нарушения в избирателния процес това лято, всъщност нажени напрежението между президентство и Министерски съвет.
Относно подновената тема за нарушаване на ембаргото към Ирак, Гяуров отново подчерта, че има данни от Националната разузнавателна служба (НРС) за незаконни сделки между БСП и Саддам Хюсеин.
Ще бъдат поискани документите от ООН и тази информация ще бъде потвърдена, добави Гяуров.
Според него няма давност за нарушенията, които са довели до ограбване на държавата и нарушение на българските и международните закони.

Янев: Няма реален интерес за импийчмънт (моля сравнете предишни изказвания на Янев по темата ! б.м.)
Първанов се държи като бъдещ лидер на лява опозиционна партия. Може би той стяга партия, която ще бъде алтернатива за ГЕРБ.
Това предположи като тълкуване на последните скандали между премиер и президент. На въпрос дали темата с президентския импийчмънт вече е приключила, Янев отговори, че според него тя никога е започвала.
По думите на лидера на РЗС ако наистина имаше интерес да се стартира такава процедура, то нямаше да се вдига толкова много шум, а просто щяха да се съберат 161 подписа.
ще се опита да не излезе от политиката, а напротив - да има водеща роля и да стане отново политически лидер".
Според тълкуванието на Яне Янев в момента по всичко личи, че президентът Първанов се опитва да остане в политиката. Това може да стане и с нова лява партия, която да замести БСП, която умира.
Относно „тайната коалиция" Яне Янев коментира, че РЗС никога не прави тайни договорки: "Никога не съм ходил при Бойко Борисов да му искам каквото и да било и не сме подписвали никакви тайни спогодби".
На въпрос защо РЗС и ГЕРБ не са направили до този момент едно такова обединение, Янев отговори, че ГЕРБ категорично не приемат искането на РЗС за свикване на ВНС и променя в конституцията. Не може с тази архаична конституция да управляващ държавата", бе категоричен Янев.
Яне Янев обяви и че ще поиска тълкувателно решение от Конституционния съд дали такива партии като БСП могат и имат право да съществуват, ако публикация от пресата за подготвяно убийство на Бойко Борисов преди изборите през лятото се окажат истина. „Това е потресаващо, ако тази статия говори истината", коментира разследването на вестник „Уикенд".
Яне Янев отрече вчера бившият агент на ДАНС Алексей Петров да е посочвал три имена. По думите на Янев Петров се е фокусирал върху едно име - на настоящ служител на ДАНС - и пред депутатите е представил схеми на икономически и политически инженеринг, който се ръководи от бившата Държавна сигурност.

Разбиха група на наркобос-инвалид
При специализирана полицейска операция са били задържани четирима мъже, уличени в продажба на наркотици в Нова Загора и в Ямбол. Това съобщиха от ОД на МВР в Сливен.
Акцията е предприета след продължителни оперативно-издирвателни действия на служителите от сектор "Противодействие на организираната и тежка престъпност" в Сливен и в Нова Загора, в координация с прокуратурата.
След събраните достатъчно доказателства вчера са арестувани организаторът на групата Мартин Илиев /30 г./, Милчо Асенов /56 г./ и синовете му - Асен /39 г. / и Демир /37 г./.
В изградената мрежа за продажба на наркотиците са били включвани и други членове на фамилията, която живее в ромски квартал в Нова Загора.
При извършените многократни претърсвания и изземвания от дома на Милчо Асенов, където живеят и двамата му синове със семействата си, през периода от септември 2008 г. до август 2009 г. е иззет хероин с общо тегло около 200 грама.
Участниците в мрежата са се отчитали на Демир Асенов, който е инвалид и тази роля му е отредена с оглед на ползването на смекчаващи вината обстоятелства пред съда, при евентуално разкриване на престъплението, смятат от полицията.
Изяснено е, че Мартин Илиев е внасял хероина от Турция и част от него е разпространявана и в Ямбол.

Висши военни се подслушват незаконно
Ръководител на сектор вътрешна сигурност във военното министерство е подсушавал незаконно един от заместник-директорите на военна полиция, съобщи БНР.
Припомняме, по-рано днес стана ясно, че след сезиране от служба "Военна полиция" със съдействието на ДАНС е задържан служител на „Военна полиция". Подробности обаче не бяха дадени.
Военният е подслушвал близо половин година. Той е задържан, но в момента се намира във военна болница, защото е болен от грип.
При обиските в дома му са намерени взривни вещества и боеприпаси. Повдигнато е обвинение за незаконно използване на специални разузнавателни средства, за което законът предвижда затвор до три години.
По случая са работили ДАНС и Военноокръжна прокуратура в София.


ПО MONEY.BG

Еврозоната отчете първи икономически ръст от 2008 г.

Предварителните данни за БВП на Еврозоната за третото тримесечие показаха покачване с 0.4% на тримесечна база и понижение с 4.1% на годишна база, показват данните на Евростат. Очакванията бяха за покачване с 0.5% на тримесечна база и спад с 3.9% на годишна след понижението с 0.2% и съответно 4.8% за второто тримесечие. Това е покачване на тримесечна база за път от първото трпимесечие на 2008 г.
В целия ЕС икономиката е нараснала с 0.2% на тримесечна база, а спрямо третото тримесечие на 2008 г. е с понижение от 4.3.
България е на опашката, заемайки 23 място по отрицателен ръст на БВП, с минус 5,8%. След нас са Естония (-15,3%), Литва (14,3%), Унгария (8,0%) и Румъния (7,1%).
Най-богатите мъже: Капитализмът е жив
Капитализмът е жив и в добро състояние, въпреки продължаващите удари от най-дългата и най-дълбоката рецесия от Голямата депресия, заявиха Уорън Бъфет и Бил Гейтс - двамата най-богати мъже в света, цитирани от агенция Асошиейтед прес.
От своя страна Бъфет допълни, че финансовата паника е зад гърба ни, но допълни, че някой сектори на икономиката все още изпитват силни затруднения.
Уорън Бъфет, който неотдавна по неговите думи "заложи всичко" на американската икономика, купувайки жп компанията Burlington Northern Santa Fe за над 22 млрд. долара. "Цените на акциите достигнаха дъното. Не пропускайте нищо, което е атрактивно днес". Той допълни че сега възможностите за инвестиции в САЩ за повече от тези извън страната.
Седнали един срещу друг в аудитория, пълна с 1000 студенти в Колумбийския университет в Ню Йорк, главният изпълнителен директор на инвестиционен фонд Berkshire Hathaway Inc. и основателят на софтуерния гигант Microsoft Бил Гейтс отговаряха на въпроси за рецесията, инвестициите и бъдещето на Microsoft.
Последният път, когато седяха заедно пред студентска аудитория, в Небраска през 2005 година, Бъфет и Гейтс увериха, че икономиката на САЩ не се е сринала.
"Доказахме, че можем да правим грешки", посочи Гейтс. "Основите на системата обаче - една пазарна икономика, в която можем да инвестираме в образованието и инфраструктурата в дългосрочен план, са здрави". Дори и в "най-мрачния час" за страната, добави той, американският бизнес продължава да прави иновации.
"Последният икономически спад бе наистина неочакван", заяви по-късно Бъфет. "Аз не съм обезпокоен за цялостното оцеляване на нашата икономика", заключи инвеститорът.

Очакват се първите оценки на ЕС за реформите на Дянков
Днес се очаква Европейската статистическа служба "Евростат" да обяви данните си третото тримесечие на 2009 г. и да обяви, че рецесията в еврозоната е приключила.
Това беше и повод за вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков да каже, цитиран от БНР във Враца: "Днес ще стан ясно какви са първите резултати от реформата в митниците."
Дянков поясни, че очаква нивото на спад на брутния вътрешен продукт да бъде по-малко от прогнозното от 6,3%. Намалението може да бъде резултат от ограничаване на контрабандата.
Според Симеон Дянков противодействието на незаконния бизнес увеличаването на износа и намаляването на лихвените проценти са най-важните стъпки за овладяване на икономическата криза и излизането от нея.
Очаквайте подробности след 14 часа. От Министерство на финансите обявиха, че вицепремиерът ще даде извънредна пресконференция по повод данните на НСИ и на Евростат!

„Разследват бившата шефка на здравната каса” „Кризата докара дефлацията в България”, „Държавата товари гражданите с още 2% здравна вноска”, „Девет наши фирми с шанс за “Тракия”

„Разследват бившата шефка на здравната каса", съобщава от първата си страница „Монитор"
Бившата шефка на НЗОК Румяна Тодорова ще бъде извикана на разпит в Софийската градска прокуратура. Тя ще трябва да даде показания пред държавното обвинение по разследване на незаконна търговия с лекарства. Проверката по случая е започнала след сигнал на ДАНС, съобщи за "Монитор" градският прокурор на София Николай Кокинов.
При спецакция на прокуратурата и служители на ГДБОП преди два дни са извършени 11 обиска на домове на висши чиновници от здравното министерство и Националната здравна осигурителна каса (НЗОК). По време на тарашите са иззети компютри и различни документи, които разкриват престъпната схема. По информация на "Монитор" става въпрос за черна борса за търговия с лекарства.
Схемата най-вероятно има замесени и бивши министри отговарящи за здравеопазването. Те са назначавали конкурси за избор на фирми, доставящи лекарства на здравната каса. От НЗОК медикаментите е трябвало да стигнат до тежкоболни пациенти, включително и такива с онкологични заболявания. В комбина с шефове на лечебни заведения чиновниците от здравната каса обаче изготвяли фалшиви документи и фиктивно изписвали лекарствата. Назначените медикаменти се складирали и след това били пускани на черната борса и продавани на двойни цени. По разследването предстои да бъдат разпитани всички замесени в престъпната схема.
Предстои анализ на иззетите доказателствени материали в рамките на продължаващото разследване.
Сигнали за нарушения в лекарствената политика се появиха още през миналия мандат. От неправителствени организации неведнъж сигнализираха за нередности около търговете за лекарства за онкоболни и отпускането на медикаментите. Слуховете за далавери в държавната лекарствена политика станаха достояние и на чуждата преса.
В началото на годината управителят на най-големия фармацевтичен дистрибутор у нас "Търговска лига" обвини в корупция зам. здравния министър и председател на УС на НЗОК Емил Райнов със сигнали до Европейската комисия и до в. "Интернешънъл хералд трибюн".
Още от статията на „Монитор"

„Кризата докара дефлацията в България", съобщава от първата си страница „Дневник"
За пръв път от десет години цените на стоките и услугите в България се понижиха на годишна база. През октомври те са били с 0.3% по-ниски в сравнение със същия месец на 2008 г., показват данните на националната статистика (НСИ). Макар и да звучат добре за потребителите, данните са сигнал за негативно явление, тъй като са следствие от свито потребление, което принуждава търговци и производители да свалят цените.
Експерти коментираха пред "Дневник", че основната причина за дефлацията е именно кризата, която е ограничила разходите на домакинствата. "Рецесията удари потреблението", заяви пред агенция "Блумбърг" и Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Икономистите предупреждават, че през следващите месеци може да се наблюдава нов спад на цените заради увеличаването на безработицата в страната и допълнителното свиване на потреблението като последица.
Засега повечето институции прогнозират минимална инфлация за цялата 2009 г. Правителството залага на 1.8% за тази и 2.2 на сто за 2010 г., МВФ - 1.5 и 1.7 на сто. Единствено прогнозата на Уникредит Булбанк сочи 2.5% дефлация за 2009 г.
Още от статията на "Дневник"

„Държавата товари гражданите с още 2% здравна вноска", информира от първата си страница „Сега"
Въпреки кризата и очакваното повишение на безработицата от 2011 г. държавата смята да увеличи здравната осигуровка, за да бъдат финансирани частните фондове. "Тя ще скочи с 2% и ще стане 10%, като увеличението ще се плаща само от работниците. В момента останалата част се поделя между служители и работодатели", обяви здравният министър Божидар Нанев.
Сега 8-процентната осигуровка се дели в съотношение 60:40 между работодателя и работника. Не е решено дали след година съотношението ще стане 50:50, т.е. тежестта за работещите да е още по-голяма. Увеличената вноска на 4.5 милиона българи - деца, пенсионери, социално слаби, ще се плаща от държавата.
Здравната осигуровка ще скочи, защото от 2011 г. ще бъде въведено задължително допълнително здравно осигуряване в частни фондове. "Основната цел е да влязат повече пари в системата", обясни Нанев. Разчита се и че така ще се повиши контролът, тъй като лечебните заведения ще бъдат проверявани и от частните фондове. Министърът очаква да се стигне и до повишаване на качеството на медицинските услуги и намаляване на нерегламентираните плащания.
Все още обаче не е решено каква част от вноската ще отива в здравната каса, която ще продължи да плаща основната част от медицинските дейности, и каква част ще е за частните фондове. Не е ясно и кой какви здравни услуги ще поема.
В момента редица консумативи, основно в болниците - най-вече материали при операции, не се плащат от касата. Част от тях ще се поемат от частниците. "Тепърва ще се решава в коя сфера - болничната или доболничната помощ - услугите ще плащат частниците", каза министърът.
В момента няма изчисления колко пари се очаква да влязат в системата от 2011 г., колко средства ще са нужни на държавата, за да плати вноските на 4.5-те милиона души, които осигурява. За догодина от 2.5 млрд. лв. очаквани приходи от вноски 941 млн. лв. са от държавата. 830 млн. лв. от тях обаче влизат в резерва на НЗОК в БНБ, който не се използва за здравно осигуряване. Това са виртуални пари и реално няма да бъдат внесени от държавата за здравеопазване, тъй като няма достатъчно средства заради кризата.
"Точно затова скокът на вноската и навлизането на частните фондове се отлага за 2011 г. - защото за догодина няма достатъчно пари в бюджета", обясни здравният министър.
Още от статията на „Сега"

„Девет наши фирми с шанс за "Тракия", информира „Стандарт"
Осем-девет родни фирми може да строят магистрала "Тракия". Това е броят на компаниите, отговарящи на изискванията на тръжната процедура, която вчера бе обявена от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов. Пътища за 200 млн. лв. трябва да са построили през последните 3 г. кандидатите. Това е едно от условията в търга за отсечката от Стара Загора до Нова Загора с дължина 31,8 км. Участниците трябва да са направили за последната петилетка и общо 35 км магистрала, път 1-ви или 2-ри клас или шосе с подобни характеристики.
Фирмите трябва да разполагат с 20 млн. лв. финансиране, е записано още в условията. Компаниите трябва да представят и график на бъдещото изграждане, а строителството ще е разделено на етапи със стойност от 2 до 5%, а последните четири фази ще са за минимум 10% от поръчката, обясни Прегьов.
Условията на търга са ясни и недискриминационни, коментира строителният министър Росен Плевнелиев.
Още от статията на „Стандарт"

"Доверието в Централна Европа се завръща", съобщава от първата си страница „Класа"
Доверието на големите международни фондове за дялово инвестиране към Централна Европа се възвръща. Това показва проучване на консултантска компания Deloitte на база индекса за дяловото инвестиране в района. След рекордно ниските стойности в края на 2008-а през октомври показателят поема посока нагоре от 69 т. на 117 т. (виж графиката). От октомври 2007-а до същия месец на 2008 г. показателят загуби 70 т. - от 118 т. на 48 т.
„Възвръщането на интереса е осезаемо", потвърждава Тодор Тодоров, заместник-директор отдел „Корпоративни финанси" на Deloitte България. „Знакови имена като „Адвент", MidEuropa, EQT V обявиха сделки с пазарни лидери в България, което допълнително насочи вниманието към страната. В последните няколко седмици сме провели повече разговори с финансови инвеститори относно потенциални сделки, отколкото за първите девет месеца на годината", обобщава Тодоров, но предупреждава, че „икономическият ръст не означава връщане на дните, в които цените на активите растяха безогледно".
От септември пазарът на сделки за дялово инвестиране се раздвижи. В края на септември компанията за дялови инвестиции "Адвент интернешънъл" купи 75% от бутилиращата компания „Девин". Месец по-късно шведският инвестиционен фонд EQT V придоби 100% от „Евроком" и 70 на сто от капитала на „КейбълТел" за 210 млн. евро. През октомври и друг играч от телекомуникационния сектор смени собственика си. Инвестиционният фонд Mid Europa Partners финализира покупката на "Интерактивни технологии", която доставя сателитна телевизия под бранда ITV Partner.
Въпреки че напоследък наблюдаваме увеличаване на броя компании в Централна Европа, изпаднали в несъстоятелност или банкрут, някои фондове виждат възможности в тази нестабилна корпоративна среда, смятат от Deloitte. Изпаднали в затруднение компании или фирми в процес на преструктуриране са важни целеви сделки за тези, които търсят да купят евтино активи и имат необходимия рисков апетит и мандат за това. Тодор Тодоров обаче отбелязва, че такива сделки се осъществяват трудно, особено когато кредиторите на въпросните компании са много.
Още от статията на „Класа"

„Индустрията показва сигнали за оттласкване от дъното", съобщава „Дневник"
Индустриалните компании дават позитивни сигнали за оттласкване от дъното и разбуждане на дейността им през третото тримесечие. След две тримесечия на значително свиване на бизнес активността им в отчетите за третата четвърт на годината по-големите промишлени предприятия на Българската фондова борса показват, че дейността им се раздвижва благодарение на активизирането на бизнес в основните текспортни парньори на страната в Европа.
Посочените от компаниите обяснения съвпадат и с отчетеното от Националния статистически институт подобряване на бизнес климата в промишлеността през август и слабият месечен ръст в промишленото производство през септември. Анализаторите обаче предупреждават, че е твърде рано да се говори за разбуждане на индустрията, тъй като на годишна база свиването на промишленото производство е около 20 на сто.
Въпреки това един от най-големите стъкларски предприятия, "Дружба стъкларски заводи", отчита, че спадът на приходите му на годишна база се запазва в рамките на вече отчетеното през второто тримесечие, което показва стабилизиране на поръчките през юли, август и септември. "Отклонението (бел. ред. - към септември 2009 г.) спрямо 2008 е приблизително същото, както и през предходните две тримесечия на 2009 г., което е индикация, че пазарите се стабилизират и дружеството ни не очаква по-нататъшно понижаване на търсенето на продуктите си", пояснява ръководството на компанията в междинния доклад за дейността й. През третото тримесечие продажбите на "Дружба стъкларски заводи" се свиват с близо 30% , а нетната печалба - с над 50%.
По веригата подобрените очаквания на стъкларския завод могат да имат позитивно влияние и върху компании като добивната "Каолин", чийто клиент е "Дружба стъкларски завод". "Каолин" вече отчита раздвижване на бизнес средата си с ръст на продажбите в някои сектори като керамика и строителството през третото тримесечие. Компанията ограничава спада на продажбите си до 16 на сто на годишна база. Само за периода юли - септември те са с една четвърт повече (30.4 млн. лв.) спрямо второто тримесечие на 2009 г. Нетната й печалба се свива с 25% на годишна база.
"При нас от октомври и ноември имаме раздвижване най-вече за сметка на износа", каза и изпълнителният директор на "Идеал стандарт - Видима" Красимир Копчев пред "Дневник". "Идеал стандарт" е сред най-големите керамични заводи в страната с близо 417 млн. лв. приходи през 2008 г., който също беше сериозно засегнат от стагнацията в строителния сектор. Без много оптимизъм Копчев все пак се надява след март 2010 г. да има подобрение на средата. В момента новите поръчки на завода в Севлиево идват главно от страни като Германия и Франция, чиито икономики първи показаха признаци за съживяване, подкрепени обаче от значителните фискални стимули в Европа.
Още от статията на "Дневник"

„Приятелски кръг заграбил апетитни земи", разкрива „Монитор"
Законът за собствеността и ползването на земеделски земи обаче изисква подобна промяна да се прави единствено с параф на министър. В резултат на "тайните" операции държавата е придобила разпокъсани и неатрактивни имоти във Видинско и Монтанско срещу земи край морето и в граница на урбанизирани територии в големи градове. Понеже не е бил воден регистър на замени на земеделски земи от поземления фонд, не е ясно нито на каква стойност са замените, нито в полза на какви лица или фирми.
При сделката в Каварна е заменен имот, чиято площ е била намалена с 2 кв. метра, от което държавата е ощетена с 54 000 лева. Намаляването му с тези 2 кв. м е, за да може да се ползва по-нисък коефициент за изчисляване на стойността. Сделката е в полза на четири физически лица - Ани Цветкова, Мариана Кръстева, Емил Кръстев, Михаил Димитров. Преди това земята е ползвана от Земеделската гимназия в града.
Още от статията на „Монитор"

„Данък сгради може да падне драстично", информира „Сега"
Данък сгради и налогът за сделките с имоти може да паднат драстично или пък да скочат догодина. Депутатите от бюджетната комисия вчера решиха да променят границите, в които всяка община може да избере какви ставки да прилага. Прагът за имотния данък от Нова година ще падне петкратно - от 0.5 на 0.1 промила. Така, ако в общината действа най-ниската ставка, собственик на апартамент с данъчна оценка 70 000 лв. например ще дължи 7 лв. вместо 35 лв. сега.
Депутатите обаче гласуваха и по-висок таван на налога. Максималната ставка за догодина се вдига от 2 на 2.5 промила. За примера с имот за 70 000 лв. това означава увеличение на данъка от 140 на 175 лв.
Местните парламенти ще могат да оперират по-свободно и при облагането на сделките с недвижими имоти.
Още от статията на „Сега"

„Новият валутен безпорядък", пише в „Дневник" Харолд Джеймс.
Той е професор по икономика и международни отношения в Принстънския университет в САЩ, преподава и в Европейския университет във Флоренция, Италия. Статията е предоставена на „Дневник" от Project Syndicate
Валутният хаос се завърна с извеждането на преден план на призивите за ревизия на международни монетарен ред. Бързият спад на курса на долара и паунда, а с тях и на юана, който днес е повече от всякога обвързан с долара, още повече изострят напрежението. Освен това се върнаха и някои от призраците от 30-те години на миналия век - особено опасенията за нечестно постигнати търговски предимства, създадени чрез обезценяване на валутите с цел по-добра конкурентоспособност. Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър вече обвини Китай във валутни манипулации.
Има два алтернативни и рязко противоречащи си подхода за нормализиране на положението с валутите. Единият е да се свика международна конференция, на която експертите да предложат модели за изчисляване на обменните курсове, а политиците да сключат договорености за прилагането им. Единственият успешен пример за подобно уреждане на проблема е конференцията в Бретън - Уудс през 1944 г., но дори и тогава договорените обменни курсове се оказаха нереалистични и малко след това се наложи цяла вълна от корекции (както и поддържане на валутен контрол).
Другите конференции по валутните въпроси завършиха с пълен провал. Американският президент Ричард Никсън възхваляваше споразумението "Смитсониън" от 1971 г. (то слага край на рамката от Бретън - Уудс - бел. ред.) като "най-значимата монетарна договореност в световната история". Но скоро и то се разпадна, а светът премина към свободно плаващи курсове.
През 1987 г. на конференцията в Лувъра в Париж въобще не се постигна споразумение какво точно е било постигнато. Едни участници помислиха, че са договорили един вид частично фиксиране на обменните курсове под формата на движение в определени коридори, но могъщата германска Бундесбанк (тогава западногерманската централна банка - бел. ред.) никога не възприе подобно тълкуване.
Историята показва, че колективните преговори за обменни курсове и валутни резерви не успяват. Вторият - и по-добър - подход се състои в това всяка страна сама да избере подходяща основа за валутната й политика. Ако тя получи широко признание и не противоречат сериозно с тази на другите държави, резултатът от тях ще е стабилна международна валутна система.
Има два примера за подобен консенсус. При първия доверието преди век се крепеше на златото, а при втория - във вълната на глобализацията - на способността на човешкия интелект да разрешава политически проблеми. Краят на инфлацията и "голямата умереност" (термин на икономиста от Харвард Джеймс Сток, описващ края на нестабилността, предизвиквана от банковите системи - бел. ред.) за последните три десетилетия бяха фундаментална предпоставка за либерализацията на големи части от света, а така също и за повече доверие, по-голяма търговия и просперитет.
Още от статията на „Дневник"

"Парите на София изтичат във всички посоки", казва в интервю за „Дневник" кандидатът на БСП за кмет Георги Кадиев
Г-н Кадиев, всеки един вот минава през оценка на свършеното до момента. Какво се случи и какво не успя да се случи в София по време на този полумандат на г-н Борисов?
- Ако софиянци харесват града в момента, посоката, в която се движи, и скоростта, с която се движи, нека гласуват за ГЕРБ. На мен те не ми харесват и затова предлагам алтернатива на столичани. Какво не се случи в София? На първо място на мен ми липсва дори някаква приблизителна визия как ще изглежда градът след 10-15 години. Не виждам и краткосрочните мерки за решаване на някои очевидни проблеми, каквито са задръстванията, кучетата по улиците, липсата на спортни съоръжения за тренировки на деца. Липсва ми и това, което ние ще оставим след нас за поколенията. Тези неща се изграждат бавно и би трябвало да виждаме техните корени днес - дали ще е фестивал, дали ще е някаква знакова сграда, но те трябва да започнат да се случват. Това, което имаме в момента, е до голяма степен хаотично развитие, решаване на проблемите на парче - тези, които са най-наболели, или тези, по които има най-голям обществен отзвук.
Доколко можем да твърдим, че това, което все пак се случи в града, е резултат на естественото му забогатяване покрай икономическия растеж? Тоест ако критикуваме предишното правителство, че е харчило излишъци и е работило в условията на финансов уют, доколко това важи за София?
- В момента парите от бюджета на София текат във всички посоки като из ведро. Погледнете разходите било за ремонт на дупки, било за строителство на детски градини, било за доставки на храни - навсякъде ще видите, че това се прави над пазарните цени. 20 години София се управлява от десни кметове - не като икономическа политика, а като представители на десни партии - пазещи се един друг, гледащи да не се настъпват прекалено много. Ако софиянци искат да разберат какво се е случило с техните пари в последните 20 години, им трябва външен човек, който не е част от тази схема. В тази ситуация, в която сме в момента, изборът не е експертен, изборът е между статуквото или промяната. На карта не е това кой ще довърши мандата на Борисов. На карта е това дали ние вървим в посока развитие на държавата около една личност, една партия и всички останали около нея са сателити - мънички и послушни, или изграждаме демокрация, в която левите партии са силни, десните партии са силни, те си опонират един друг, сменят се в управлението, взаимно се контролират.
Не трябваше ли като общински съветници вече да сте изобличили общината, ако парите на софиянци наистина се пилеят?
- Ние сме открехвали завесата, когато сме могли. Такъв бе случаят с разпределението на автобусните линии (б.р. - довел до оставката на зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов), където сигналът бе подаден от съветник на БСП. Истината е, че похлупакът върху Столичната община е много силен, това са схеми, създадени и работещи от години. Те трудно се разкриват, още по-трудно се доказват и спират - просто защото срещу вас наистина стоят престъпници, хора, които взимат по един или друг начин пари от общината. Аз изобщо не се заблуждавам, че на мен ще ми бъде лесно да спра тези схеми, но в същото време нямам кой знае какъв избор, защото няма пари. Тази година ще имаме 30% по-малко приходи от местни данъци и такси, отколкото сме планирали, държавната субсидия ще намалее малко, а общинските дружества са с огромни задължения. В тези условия първата стъпка е да затегнете разходната част, да видите какви стари несъбрани задължения има и ако се налага, да се вземат и непопулярни решения като засилване на контрола.
Едно от подразбиращите се послания в кампанията на госпожа Фандъкова е, че тя ще работи по-добре и с премиера, и с мнозинството на ГЕРБ в общината. Как си представяте, че ще успеете да работите с чуждо мнозинство, което може да ви бламира?
- Не вярвам, че г-н Борисов ще работи против интересите на София и софиянци, който и да е кмет. Самият той 4 години лягаше и ставаше с думите, че кметът на София няма цвят - не вярвам толкова бързо да е забравил. Аз съм доказал, че когато всички искаме да работим за София, а не за партиите си, нещата се случват. През 2008 година например предложих, те приеха и заедно променихме данъците, така че да влязат повече пари в бюджета. Нека от ГЕРБ кажат защо те са в общината и защо са в парламента - за да прокарват партийни интереси или да се работи за гражданите и града.
Усилено се насажда мнението, че предишният кабинет не е работил добре с кмета и едва ли не София е била задължително ощетена от всичките му действия. Нека погледнем фактите. Аз си направих труда да погледна бюджетите на София за последните няколко години и всяка година държавната субсидия към София е нараствала - нараствали са инвестициите, отделяни са средства за софийското метро, отделяни са огромни средства за ремонт на студентски общежития. Изобщо тази теза, че видите ли, преди беше лошо, защото Борисов и Станишев не се разбираха, а сега ще бъде добре, понеже Фандъкова и Борисов ще се разбират, не е съвсем вярна. Ако един политик има някаква отговорност към избирателите си, той не може да загърби един град заради друг град. Аз не приемам тезата, че 50% от парите на софиянци трябва да се връщат в града, което премиерът обеща в нощта на изборите и сега не изпълнява. Не виждам нищо от това в бюджет 2010 и няма как и да го видя, защото би било абсолютна глупост. Това означава да оголиш всички останали общини до кокал и хората да се преместят в София, какъвто е гръцкият вариант - държава от 8-9 милиона, 5 милиона живеят в Атина. Нито ние ще сме доволни като жители на този град, ако това се случи, нито останалите ще са доволни, защото няма да имат пари.
Още от интервюто на „Сега"

„Бюджет 2010 ще произведе работещи бедни", пише в „Сега" икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Мика Зайкова
В криза, когато няма достатъчно пари в бюджета, се изработват приоритети. По думите на настоящото правителство три от приоритетите му за догодина са социалната политика, здравеопазването и образованието. Оказва се обаче, че това са приоритети само на думи, защото те по никакъв начин не са подкрепени със съответното финансиране.
Да започнем със социалната политика. Парите на социалното министерство за догодина са орязани с 215 млн. лв., т. е. с около 20%. Всички водещи експерти са единодушни, че 2010 г. ще бъде най-тежката кризисна година, което значи рязко повишаване на безработицата и необходимост от спешни мерки на пазара на труда. Затова е необяснимо защо с 2/3 се намаляват средствата по националния план за заетост - от 165 млн. лв. на 65 млн. лв. Това означава, че 60% от активните мерки на пазара на труда ще бъдат блокирани, а става дума за повишаване на квалификацията, обучаване на хората да открият собствен бизнес, стимулиране на работодателите да запазят работни места и т. н. Как се очаква да спасяваме работни места при 2/3 по-малко пари за програми за заетост, при това в условия на криза?
Нито в бюджет 2010, нито в тригодишната бюджетна прогноза има идея за политика по доходите. Заплатите не само се замразяват, но се намаляват поради очакваната инфлация догодина в размер на 2.2%. Мъглявите твърдения за увеличение съобразно икономическите условия и състоянието на пазара на труда са само лозунг, неподкрепен от факти. Де факто България ще остане на дъното в ЕС по равнище на доходите, като философията на бюджета е цялата тежест на кризата да се стовари върху хората на наемния труд, които изпадат в крайна бедност. Нетният доход от замразената на 240 лв. работна заплата е 187.50 лв. Това означава, че работещите на минимума реално ще взимат възнаграждение под прага на бедност, който за тази година е 194 лв., а за 2010 г. - 211 лв.
Предвид предстоящата висока безработица и прогресивното обедняване на българите в резултат на кризата не може да се подкрепи намерението на правителството да запази размерите на всички видове обезщетения на равнището на 2009 г., още по-малко опитите за намаляване на някои от тях. Това допълнително ще повиши относителния дял на бедност в България и крие тежки последици за домакинствата, банковата система и застрашава редица публични плащания.
Прокламираната основна цел на пенсионната политика през 2010 г., а именно - да се запази нивото на осигурителната защита на хората в пенсионна възраст, е само на думи. Няма как да е иначе, при положение че се отменя златното швейцарско правило за осъвременяване на пенсиите, че се замразява номиналният размер на пенсиите и че реалният им размер реално пада заради инфлацията.
Най-обезпокояващото е, че всичките социални и осигурителни фондове са в дефицит. Правителството изобщо не желае да отчете, че бюджетите на НОИ и на социалното министерство са нееластични в голямата си част. Т.е. в тях са заложени законово установени плащания, които държавата не може да не плати. Например, ако бъдете уволнени и доходът на член от семейството ви падне под определено ниво - 350 лв. на месец, вие автоматично имате право да получавате детски надбавки.
Още от статията на „Сега"

„Няма да бъда еврокомисар на всяка цена", казва в интервю за „Монитор" министърът на външните работи Румяна Желева
Министър Желева, гледа ли се на България с други очи сега в Европейския съюз след тези 100 дни на правителството?
- С огромно задоволство искам да споделя, че за периода от тези 100 дни на новото българско правителство постигнахме съществено възстановяване на доверието на Европейския съюз и партньорите ни от НАТО към страната ни. Имам предвид не само Европейската комисия, но и държавите членки. Доверието на Еврокомисията към България беше заявено от нейния председател г-н Барозу при срещата с премиера Бойко Борисов в Брюксел. Самата аз установих нарасналото доверие към страната ни, както и към усилията и програмата на новото правителство в нейната външнополитическа част по време на моето участие в рамките на 64-ата сесия на Общото събрание на ООН. Тогава успях да се срещна с президента на САЩ Барак Обама, с държавния секретар Хилъри Клинтън и с министрите на външните работи на държавите членки на Европейския съюз. На тези срещи с удоволствие констатирах положителния интерес към политиката и промените, въведени от новия български кабинет. Поставихме началото на конструктивен диалог с всички наши партньори при реализацията ни на националните ни интереси.
Какво постигна външното ни министерство през този период?
- Целта на новото правителство и моя екип е да изведем страната ни в центъра на европейската политика чрез една съзнателна и отговорна външнополитическа дейност. Направихме следните неща. Беше отблокирана една значителна част от средствата по европейските фондове за България и в периода 31 юли -30 октомври. Еврокомисията отблокира средства или извърши плащания по проекти на следните стойности: по ФАР - 56 млн. лв, по ИСПА - 113 млн. лв., по САПАРД - 67 млн. лв. Общо по оперативните програми -130 млн. лв. и 1 млн. лв. по Шенген, за подготовка на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство. В тези суми не са включени обаче директните плащания и парите по програма "Развитие на селските региони". Това е конкретен измерител на един принцип, чрез който ние се опитваме да поставим България в центъра на Европейската политика и да възстановим доверието на партньорите към нас. Говоря за принципа ефективност. Всичко, към което се стремим, е да бъдем по-ефективни. И мисля, че тези суми, които изредих, са в подкрепа на тези наши усилия. Друг принцип, който следвахме в рамките на тези 100 дни, е принципът на екипност и професионализъм. Затова избрах за мои заместници кариерни дипломати, както и се опитахме да създадем мрежа във външната политика на страната ни, която да позволи да бъдем много по-ефективни в комуникацията с европейските ни партньори и най-вече с Европейската комисия. Знаете, че от нея зависи отблокирането на средствата по европейските фондове. Тук искам да спомена и още една конкретна сума, а именно 300 млн. евро, които са допълнителни компенсации за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй". Смятам, че с усилията на нашето постоянно представителство в Брюксел, с нашите посланици в държавите членки, успяхме да създадем добра коалиция за България. Казвам това, защото конкретният успех на това искане изисква много сложна процедура, в която участват различни институции. Затова не напразно споменах екипността. Тези 300 млн. лв. не са резултат от усилията само на един човек. Сумата не е толкова голяма, но за радост България ще получи парите в рамките на следващите три години.
Доколко са достатъчни 100 дни за реализирането на определени цели?
- В никакъв случай не искам да говоря за големи успехи. Става въпрос за малки успехи, които обаче са стъпки в правилната посока. Такъв малък успех, който ни дава по-високо самочувствие, е, че успяхме да предотвратим механизма за разпространение на мониторинг в областите правосъдие и вътрешни работи в други политики на съюза, като отблокиране на парите по европейските фондове и присъединяване на страната ни към Шенген. С този проблем стартира моята кариера в министерството на външните работи. Смятам механизма за полезен, но само в рамките на правосъдие и вътрешни работи. Затова отчитам това като победа. Искам да подчертая и че лично участвах във всички срещи на Съвета на министрите на външните работи. Сега предстои извънреден съвет, на който ще се дискутира Лисабонският договор и настъпилите от него институционални промени. Искам да ви уверя, че България има своята позиция и участвам много активно в неформалната дискусия за разпределението на тези позиции. Държа в максимална степен да са защитени българските интереси. През тези 100 дни работихме още по осъщественото ми двустранно посещение в Белгия, както и да подготвя посещението на министър-председателя на Белгия у нас през декември. До края на годината ми предстои посещение в САЩ. Там ще имам среща с г-жа Хилъри Клинтън. Поканата според мен дойде от много доброто представяне на страната ни по време на 64-ата сесия на ООН, където в рамките на пет дни аз и моите заместници успяхме да проведем повече от 40 срещи.
Не ви ли притеснява фактът, че може да нямаме посланик там?
- С голямо задоволство подготвям това посещение и не се притеснявам от този факт ни най малко.
Какви теми ще разисквате по време на посещението си в САЩ?
- Ще обсъдим три теми. На първо място приоритетите ни в следващия период на правителството и резултатите от борбата с корупцията. На второ място енергийната сигурност, а третата тема ще е свързана с проблемите на сигурността.
Още от интервюто на „Монитор"
„Еврото ни защитава по време на криза", казва в интервю за „Класа" посланикът на Словения в България Даря Бавдаж Курет
Словения е член на ЕС от 2004 г. и оттогава досега в страната са усвоени 756 млн. евро по оперативна програма за засилване на регионалното развитие, 1, 635 млрд. евро по програмата за околната среда и транспорт и 104 млн. евро по програма за европейско териториално сътрудничество.
До 31 август 2009 г. са одобрени операции за 1, 540 евро. Тези резултати поставят Словения сред страните с най-висок процент усвоени средства в ЕС. За първия програмен период 2000 - 2006 г. са усвоени общо 225 634 116,80 евро, което е 95% от определените ресурси.
Населението на Словения е малко над 2 млн. души. Присъединява се към ЕС през 2004 г., влиза в еврозоната в началото на 2007 г.
Г-жо посланик, Словения е безспорният отличник сред новоприсъединилите се към ЕС държави по ефективно усвояване на европейските фондове? Коя е формулата на този успех?
- Финансовата стабилност е в основата. Имахме много силна икономика и преди това, насочихме доста усилия за повишаване на конкурентоспособността си, търсехме други пазари, развивахме нови производства. И при приемането си в ЕС получихме допълнителен стимул.
Имахте ли проблеми с корупцията в първите години, през които започнахте да работите по европейски програми?
- Ако изобщо сме имали някакви проблеми в това направление, те са били съвсем минимални. По принцип в нашата държава корупцията е на много ниско ниво.
Словения доста бързо след присъединяването си към ЕС влезе и в еврозоната. Как това се отрази на икономиката ви?
- Преди да влезем в еврозоната, ние трябваше да изпълним определени критерии, които са изключително стриктни. Има строги изисквания за бюджетен дефицит, за инфлация и т. н. Първият ефект, който усети населението, бяха малко по-високите цени. Но в дългосрочен план ефектът беше изключително положителен. На първо място бизнесът на фирмите, които работят с други европейски страни и използват еврото, значително се улесни. А в момента, когато се налага да работим в условия на икономическа криза, ние се оказахме доста защитени, именно защото въведохме еврото. Ако продължавахме да използваме нашата валута, която не е толкова голяма по обем, щяхме да сме доста уязвими. Като цяло ефектът от влизането ни в еврозоната беше много положителен за страната ни.
Как световната криза се отразява на държавата ви?
- Тази година имаме около 7% намаление на брутния вътрешен продукт, а безработицата е вече около 8%, което за нас е огромна цифра. Но правителството работи по различни програми, за да се справи с този проблем.
Още от интервюто на „Класа"

Няма коментари: