понеделник, 23 ноември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ на 23.11.2009

Облакът на Смит ще се сблъска с Млечния път

Тъмна галактика ще се сблъска с нашия Млечен път

Млечният път се намира в съседство с няколко тъмни галактики (космически обекти с малко или никакви звезди, вероятно съдържащи тъмна материя), и една от тях ще се сблъска с нашата, съобщи "Ню сайънтист", като се позова на последното становище на астрономите, оформящо се след нови данни за масата на "близката" космическа структура. Смята се, че тя вече веднъж се е удряла в нашата галактика, която е много по-голяма от нея. Тъмната галактика, някак си е запазила целостта си при предишната колизия и движи към нов сблъсък.

През 2008 година стана ясно, че водородният облак с маса, оценена на около 1 милион слънчеви маси, вече се е сблъсквал с Млечния път. Сега вече изглежда много вероятно масата на обекта да е достатъчно голяма, че самият той да представлява галактика.
Пръстенът от близките звезди около Слънчевата система вероятно се е подредил така по време на предишния сблъсък. Облакът на Смит, както се нарича “нашественикът”, е дълъг около 11 000 светлинни години и е широк към 2 500 светлинни години. Той е открит още през 1963, но не са били известни подробности за движението му към нас. Запазил е цялостта си след първия сблъсък преди 70 милиона години и сега ще се вреже отново в периферията на Млечния път, предизвиквайки невиждани звездни фойерверки. Спокойно, това ще стане вероятно след 20-40 милиона години, дано доживеем да видим. Работата е там, че за да запази интегритета си, облакът трябва да е имал много по-голяма маса от първоначално предположената, за да има достатъчно силно задържане от гравитационната му сила. Пресмятанията на Матю Никълс и Джос Бленд-Хаутън от университета в Сидни, Австралия, пресметнаха, че масата на огромния обект трябва да е около 100 пъти по-голяма от първоначално допусканата.
Компютърните симулации на зараждането на галактиките показват, че вероятно има много тъмни галактики. Вероятно на една голяма, с размерите на Млечния път, се падат по около 1 000 “галактики-джуджета”, но на нас са известни все още много малко от тях.

Колайдерът отново работи
Най-големият ускорител на елементарни частици в света, така нареченият Голям андронен колайдер, който работи едва няколко часа след пускането си в действие през септември 2008 г., бешу пуснат оттново. Първите опити с инжектиране на протони са започнали в 17,00 ч (българско време), заяви говорителят на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) Джеймс Гилис.
Целта на колайдера е да пресъздаде условия, близки до тези след Големия взрив, когато се предполага, че се е образувала Вселената.
На 8 октомври Големият адронен колайдер достигна температурата, при която може да функционира - минус 271 градуса по Целзий. На 23 октомври в машината са инжектирани частици.
На 7 ноември сноп от частици бе пуснат през част от машината, а впоследствие и циркулацията на снопове през ускорителя бе възстановена.
Следващият голям напредък ще бъдат сблъсъци с ниска енергия. Очаква се те да бъдат осъществени до седмица. Сблъсъците ще позволят на екипа да подготви добре апаратурата за сблъсъци с висока енергия, които трябва да се осъществят през следващата година.
Сега ускорителят е много по-добре разбрана машина, отколкото беше преди година, казва Стийв Майърс от ЦЕРН. “Поучихме се от опита си и така създадохме технологията, която ще ни позволи да продължим напред.”
Големият адронен колайдер е най-голямата машина в света, построена в кръгъл тунел с дължина 27 км. Стойността на инвестициите в него досега е 10 млрд. долара.

Край на на мечтата за достигане до Марс?
Няма да отидем на Марс, нито на астероидите, нито може дори на Луната. С човешката мечта за пилотирани космически полети е почти свършено, или поне така се казва в доклад, цитиран от Майкъл Хенлън и Айвън Семенюк в статията им за "Ню сайънтист" (предадена тук със съкращения). Докладът е изготвен от организацията на експерти "Аугустин", наблюдаваща дейността на най-големия космически "играч" - НАСА. Всички космически проекти са де факто поставени под съмнение. Те са технологично изпълними, но причината, според доклада, е друга.
Проблемът не е в парите, смятат експертите. САЩ могат да си разрешат да отделят допълнително 3 милиарда годишно за космически дейности. Препятствието е психологическо. Ненадминатият лидер в космическата игра, НАСА, е изгубил дързостта, смелостта и решителността си.
Такава смелост, например, имаше през 1961 година, която Джон Ф. Кенеди направи своето “лунно” изявление. Налудничаво звучащата част от думите му не беше тази, че човек ще стъпи на Луната, а че това ще стане до 1970 година. Ако тогава свръхавторитет като германецът Вернер фон Браун, например, беше “охладил страстите” с изказване, че лунната експедиция е неосъществима преди 1975 година, тя наистина нямаше да потегли. Защо ли? Защото в тази година президентството на Кенеди щеше да е отдавна в историята и той едва ли щеше да поощри огромно усилие, в резултат на което някой друг ще обере славата. С 1969 (както стана) година, обаче, е друго - тогава самият Кенеди шеше да бъде огрян от блясъка на успешната лунна експедиция.
Същностният извод е, че космическите изследвания се оказват несъвместими с демокрацията. Полетът до Марс ще отнеме поне 4 президентски мандата, докато се състои. Нито един президент няма да започне да убеждава данъкоплатците да се налеят пари в нещо, от което самият той няма да получи дивиденти.
Друг голям проблем е неразборията около програмата със совалките и създаването на МКС. Някои експерти не смятат, че совалките бяха добро решение, а сега свалянето им от полети, което се оказа недобре координирано с програмата “Констелейшън”, внесе допълнително бъркотия. Така че накъде сега? Ще стане ли като с изявлението на Буш през 1989 година, който ни обеща Луната и Марс, а нещата още буксуват?
Изводите на доклада “Аугустин” са, че генералната цел на космическите изследвания още не е изяснена, и самото подчертаване на този факт може да прати въпросния неудобен доклад в умишлено забвение. Космическите нации, по инерция от Студената война, възприемат самия факта на поддържането на човешки живот в орбита (на МКС) като достоен за гордост факт, така, както възприемат и успехите си спрямо конкуренцията. Да, проекти има: полети, сонди, роботи. Но те се влачат, защото са твърде дълги и мащабни. Има и някои неща, които будят надежда: влизането на Китай в космическата надпревара гарантира, че предишните играчи нямат опция да излязат от нея, без да им се сгромоляса престижа. Космическата индустрия в САЩ, освен това, е твърде значителна, за да спре да съществува. Докато Флорида играе ключова роля в определянето на това кой ще е президент, космическите програми няма да заглъхнат. В началото на кандидатпрезидентската си кампания Барак Обама приказваше нещо за пренасочване на средства от космическите изследвания към образованието. Представителите на космическата индустрия никак не бяха щастливи от това и, в крайна сметка, Обама се видя принуден да отстъпи от тези намерения.
Последният източник на оптимизъм са повишените интереси за пътуване в космоса на частни начала, реализирано от хора, организации и капитали извън държавните програми. Да космическите пътешествия са икономически непрактични. Поне засега и в близко бъдеще. освен това предстои още много и тежка работа в тази насока. Безспорно е, обаче, че зовът на космоса се усеща от човешкия вид като предизвикателство да се превърне в нещо повече от това, което е в момента. Досега този призив се оказва толкова чуден, че не може да бъде игнориран.

Експерти: Пиенето е полезно, но предимно за мъжете
Ежедневната консумация на алкохол намалява с повече от една трета риска от развитие на сърдечни заболявания при мъжете, сочат данните от ново изследване, съобщава Би Би Си. Испанското проучване, включващо повече от 15 500 мъже и 26 000 жени, е доказало, че големите количества алкохол може да са дори още по-здравословни за мъжете. Консумацията на алкохол не е полезна в същата степен за жените.
Експертите остават критични към данните, като предупреждават, че пиенето може да увеличи риска от развитие на други заболявания, като алкохолът е основен виновник за смъртта на 1,8 млн. души по света годишно.
Проучването е осъществено в Испания, страна с относително високи нива на консумация на алкохол и ниско ниво на сърдечни заболявания сред населението.

Генна мутация предпазва канибалите от тежка мозъчна болест
Учените вече разполагат с нещо като моментална снимка на резултатите от генно изменение. Бе установено, че през последните 200 години, и не по-рано, се е появила генна мутация, която предпазва канибалите от болестта куру - мозъчно заболяване, което се хваща само чрез ядене на заразен човешки мозък, съобщи "Ню сайънтист". Откритието е направено при членовете на народа Форе в Папуа - Нова Гвинея, които имат обичай да изяждат мозъка на починалите в знак на уважение, вследствие на което куру е разпространено заболяване там.
От началото на 20 век болестта е убила 2500 души от Форе, докато причинителят не бе изяснен в края на 60-те години и наложените забрани на ритуала пресякоха високата смъртност. Идентифицирането на начина на разпространение на куру помогна на учените да разгадаят как става това при друга страшна болест - BSE, известна като “луда крава”. Стана ясно, че тя се разпространява чрез ядене на заразен мозък и че води до тежкия синдром на Кройцфелд - Джейкъб, който взе 166 живота във Великобритания.
Саймън Миъд от Британския център за изследване на прионите към “University College London” заяви, че разкриването на “антикуру” генът е най-добрата илюстрация до момента за генната еволюция в действие. “Надявам се това да стане учебникарски пример за това как се осъществява еволюцията - каза той, - илюстрацията е нагледна и навременна.”
Ученият и екипът му направили откритието след сравнение на складирана ДНК на 152 Форе, починали от куру, с тази на 3000 живи в момента техни сънародници, 560 от които са участвали в ритуалното ядене на човешки мозък, преди да бъде забранено. При 51 от оцелелите и техните наследници експертите откриха невиждани дотогава изменения в гена PRNP, който отговаря за произвеждането на прионите - белтъците, разнасящи заболяването. Когато прионите са увредени, те на свой ред увреждат и здравите приони, които срещат. Така започва верижна реакция, която накрая унищожава мозъка, като го превръща в рохкава гъба.
Първо учените не разбрали, че наблюдават генно изменение, което има защитна функция и предпазва от болестта. Дори помислили, че са открили специфичен механизъм за нейното зараждане и разпространение. Генната промяна е от такъв характер, който дотогава не е срещан в природата, и той се оказал полезен, а не увреждащ, както смятали отначало. В окончателната реконструкция на генната еволюция при канибалите Форе се изясни, че тя е започнала вероятно с мутация при един човек, който е започнал да я предава на потомците си. Преди около 100 години, в периода на най-силното разразяване на болестта куру, вече имало няколко семейства, при които се забелязвало, че те и децата им оцеляват, докато роднините им измират. Според Миъд имаме пример за неочаквана и бърза генна промяна, осъществена под натиска на опасна болест.
Никой от изследваните 152 починали от куру не е имал изменения ген в своето ДНК. Резултатите предполагат, че той осигурява пълна резистентност срещу болестта куру. Учените още не са установили дали генът може да предпазва и от други причинени от приони болести, сред които е и “луда крава".

Праисторически крокодил е ядял динозаври
Крокодил, приличащ на саблезъб тигър с броня, и друг, оформен странно като палачинка с дълга муцуна, са част древните братовчеди на съвременните крокодили, чийто кости бяха открити в дюните на пустинята Сахара, съобщи "Нешънъл джиографик". Някои от видовете са вече известни на палеонтолозите, като най-интересният е "Суперкрок" - огромно чудовище, чийто размери предполагат, че се е хранел и с малки динозаври.
Странната комбинация от видове крокодили е властвала на суперконтинента Гондвана - огромна земна маса, която преди около 100 милиона години се е разцепила, създавайки по този начин днешните южни континенти. “Разкрихме в Африка цял крокодилски свят, за който преди разполагаме само с догадки” - разкри Пол Серино, палеонтолог от университета в Чикаго, ръководител на проучванията.
“Вече знаехме за съществуването на Суперкрок, титанът сред крокодилите, но досега нямахме реална представа какво, всъщност, е съществувало в сянка през периода Креда” - призна Серино. Древните братовчеди на съвременните хищни влечуги не са се срещали често в Северното полукълбо, но са процъфтяли в Южното, където са произлезли най-учудващи форми и видове. Археологическият екип разкри три съвсем нови вида праисторически крокодили и голямо разнообразие от кости на вече познати видове. Всеки от тях се е приспособил към конкретни специфики на тогава богатия и влажен, насечен с реки ландшафт, сега на територията на съвременните държави Нигер и Мароко.
Плоският “палачинков” крокодил е, според Серино, най-съвършеният неподвижен хищник - той е стоял на едно място и е чакал нещо за мине в обсега на дългите му челюсти с множество остри зъби. По-дребният плъхокрокодил е имал зъби, приспособени за ровен в почвата за корени, луковици и дребни животни. “Патешкият” крокодил е имал дълга и чувствителна муцуна, с която е изследвал гъстата тръстикова растителност. Той, обаче, притежава и остри извити зъби, с които да задържа уловените в плитките води жаби и риби.
6,1 - метровият “Глиганов” крокодил, който някои оприличиха на саблезъб тигър в броня, е получил името си заради трите чифта дълги като бивни зъби, които при затворена уста стърчат над и под челюстите му. с тях не може да се дъвче, но придават на захапката страшна разкъсваща и разбиваща сила.
Пол Серино вече беше открил за науката гигантското чудовище Суперкрок, и, по думите му, това е било изключително вълнуващо. Първата му среща със свръххищника е била още през 1997, когато още в началото на разкопките открили гигантски челюсти, по-дълги от височината на някои членове на екипа. Живелият преди около 110 милиона години звяр е бил дълъг 12 метра (!) и тежък около 8 тона. Дългите по 1,8 метра челюсти, пълни с около 100 страшни зъба, са били толкава мощни, че предполагат включването на малки динозаври в хранителните предпочитания на огромния пракрокодил.
Крокодилите се оказаха изключително успешно творение на еволюцията. Макар и дълго засенчени от динозаврите, те са победителите в задочната междувидова война, тъй като са преживели масовото унищожение, изкоренило динозаврите преди около 65 милиона години. Бидейки подвижни във вода и на сушата, праисторическите крокодили вероятно са успели да се укрият след катастрофата в изолирани водни басейни, откъдето започва възходът на съвременните крокодили.

Процентът на злоупотреби с еврофондове у нас не е по-голям от средния за ЕС
"Процентът на злоупотреби със средства от европейските фондове не е по-голям от средностатистическото ниво в ЕС. Това може да се види от изследванията, които се правят непрекъснато. По-важното обаче е когато се установят подобни нарушения да има реакция на съдебната система" - коментира в студиото на "Под лупа" Красимир Киряков, председател на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.
“Има две причини европейските програми да не вървят оптимално в България. От една страна администрацията, която ги управлява, а от друга това са случаите на злоупотреби, които водят до замразяване на средства по фондовете, както вече се случи” - коментира в студиото на “Под лупа” експертът Красимир Киряков. И все пак, според него проблемът със злоупотребите не е толкова чак тежък.
“Процентът на злоупотреби е не по-голям от средностатистическото ниво в ЕС. Това може да се види от изследванията, които се правят. По-важно е, когато се установят, да има реакция на съдебната система” - разясни Красимир Киряков, председател на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми. По думите му размразяването на някои програми е добър знак към обществото, оттук нататък е много важна комуникацията между правителствените институции и ЕС. Киряков посочи още два компонента, които са важни по веригата: оптимизиране на работата на администрацията и добри проекти от страна на бенефициентите.

Антоанета Приматарова: ЕС ще си остане сложна телефонна централа с много вътрешни номера
ЕС ще си остане една сложна телефонна централа с много вътрешни номера, а не единен номер, както би трябвало и се очаква. С тази кратка метафора Антоанета Приматарова, програмен директор в Центъра за либерални стратегии коментира големият избор, който Европа направи снощи. В студиото на предаването "Под лупа" на тв "Европа" г-жа Приматарова коментира новия избор на заелите новосъздадените длъжности в ЕС.
Изборът, който направи Европа отговаря на политическата реалност в момента. Начинът, по който беше проведен той и избраните лица показват, че няма стремеж към ясно изразена визия” - коментира в студиото на “Под лупа” Антоанета Приматарова, програмен директор в Центъра за либерални стратегии. Тя направи кратко метафорично сравнение: “ЕС ще си остане една сложна телефонна централа с много вътрешни номера, а не единен номер.”
Според Приматарова липсата на публично изявена визия за развитието на ЕС е била водещото в този избор, зад който доминираха Германия, Франция и Великобритания, и за това точно тези са имената, които ще поемат поста председател на ЕС и върховен представител за външните отношения, а не добре известни и силни политически личности. “Херман Ван Ромпуй и баронеса Катрин Аштън имат своите политически качества, но по никакъв начин не са свързани с визия за глобалните средства към този момент, както и за менталната карта на света” - разясни Приматарова.

Мирослав Найденов: Фермерите ще имат 300 милиона за национални доплащания за 2010 г.
Въпреки кризата земеделските производители ще получат 300 милиона лева за националния доплащания за 2010-а, обяви пред телевизия "Европа" ресорният министър Мирослав Найденов. Според него няма никаква опасност от масови фалити на фермери догодина. Държавата ще осигури 300 милиона лева за националния доплащания догодина, увери пред телевизията министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Николета Стойчева
- Г-н Найденов, при заложените средства за земеделие за 2010-а, какво очаквате да се случи със сектора догодина?
- Ние започнахме от нулата. В първоначалния вариант на бюджета не бяха предвидени никакви средства. Сега средствата, които са предвидени като национални доплащания към директните плащания са 150 милиона лева. Плюс още 150 милиона лева, които при първа възможност ще бъдат осигурени, а аз съм сигурен, че ще се намери финансов ресурс. Това бяха уверенията, които получиха земеделските производители, и при срещите им с премиера Бойко Борисов – тези допълнителни 150 милиона ще бъдат приоритетни. Така че за сигурен може да се счита ресурсът от 300 милиона лева, които са много повече от предвидените за тази година 211 милиона. Към тези 300 милиона трябва да се прибавят още 70 милиона лева – това са средствата, които до момента бяха предвидени за помощи върху акциза на горивата, използвани от земеделските производители. Досега тези пари се възстановяваха от министерството на финансите, а сега ще бъдат дадени към националните доплащания. Причината е изтичането на деругацията върху тези облекчения и разбира се – по-точно, по-прецизно изплащане на сумите, защото системата, по която се плащат националните доплащания върви добре.
- А какво очаквате обаче от животновъдите. Те вече заявиха, че може да организират отново масови протести заради по-малкото средства, заложени в бюджета?
- Животновъдите протестират в цяла Европа. При тях се превръща малко в мода. Това, което направихме за тях не е малко – от 1 декември ще им бъдат изплатени 61 милиона лева за първи път на базата на идентификационната система за глава добитък. 61 милиона лева в момента, при създалата се ситуация, за тях са много голям финансов ресурс. На второ място, ние разсрочихме ниско лихвените кредити, които ползват от Държавен фонд “Земеделие”. Това, в условията на криза и тотална рестрикация на банките към кредитирането, смятам, че е много добре за тях. Възползват се от деблокираните средства по САПАРД. Стартира програмата за развитие на селските райони и много от тях се възползваха от програмата за млад фермер, по която получиха по 50 000 лева. Тръгнаха и другите мерки по тази програма. Видяхте и, че заради протестите на фермерите, Европейската комисия разреши отпускането на допълнителни 300 милиона евро и България също ще се възползва от този ресурс. Това са все пари, които отиват към този сектор. Знам, че ситуацията е много тежка, но специално животновъдството е сектор, който е рушен много години назад и би трябвало да стане чудо, за да можем за месец, два или три да го възстановим.
- Очаквате ли масови фалити заради задълбочаването на кризата особено в началото на следващата година?
- Земеделските производители и сега, ако се следят техните декларации, би трябвало да работят на загуба. Аз не знам какво означава фалит при земеделски производител, защото те дефакто би трябвало да са фалирали. И на срещите с тях сме го коментирали, че аграрният бизнес е бизнес и трябва да се гледа на него като такъв. Трябва да се прави разлика между селското стопанство, което е разпокъсно и хората имат по една или две крави. Това не е аграрен бизнес. Когато говорим за бизнес, той трябва да е конкурентоспособен на европейските ни партньори и към него трябва да е насочена селскотопанската ни политика. Искаме този сектор изцяло да излезе на светло. Не случайно една голяма част и до момента е в тъмната част на сивия сектор. Аз съм убеден, че големите земеделски производители или тези, които се доближават до обема на средните стопанства за Европейския съюз. В този бюджет вече 48% от средствата на ЕС отиват в този сектор. Няма такъв сектор. И когато ние правим всичко възможно да се възползват от тези средства, няма как да фалират, ако структурират бизнеса си наистина като бизнес.

Лицето на Европа
Голямата международна новина на седмицата отново беше с адрес Брюксел. Броени дни след като мъчителната процедура по ратификацията на Лисабонския договор приключи, страните-членки с пълно мнозинство избраха белгийския премиер Херман ван Ромпуй за първи президент на ЕС, а британският еврокомисар Катрин Аштън за първи върховен представител по външната политика на съюза.
СЕДМИЧЕН МЕЖДУНАРОДЕН ОБЗОР
Двамата ще заемат новите постове от първи декември с влизането в сила на Договора от Лисабон. В първите си изявления Херман ван Ромпуй и Катрин Аштън изразиха желание да работят с ентусиазъм и амбиции да покажат, че Европа играе важна роля на световната сцена. Анализатори акцентират на факта, че изборът е твърде бърз на фона на очакваните дискусии, а двамата кандидати са с малко опит в международната политика.
Очакванията към Ромпуй са големи, тъй като бъдещите му действия ще покажат дали президентът на ЕС ще бъде по-скоро организатор, добър посредник вътре в Съвета или лидер, който ще говори като равен с Барак Обама или Ху Цзинтао и ще бъде лицето на Европа.
Веднага след избора председателят на ЕК Жозе Барозу заяви, че най-накрая е намерен отговор на прословутата забележка на бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър “На кого да се обадя, ако искам да говоря с Европа?”, намекваща за изключително сложната система на управление на ЕС с ротационно сменящи се председателства и съответно с постоянно сменящи се външнополитически представители.
Що се отнася до страната ни през седмицата от Брюксел долетяха добра и лоша вест.
Добрата е, че Европейската комисия ще освободи част от спрените плащания по програма ФАР, чиято обща стойност надхвърля 340 милиона евро. По този начин България получава възможност да изплати, засега със собствени средства, дължимите суми за т.нар. чисти проекти, за които не са установени никакви злоупотреби или нередности.
А лошата – че комисията започва наказателна процедура срещу България във връзка с неправилно прилагане на европейското законодателство за отпадъците в София. От Брюксел долетя и предупреждение за изгражданите в Рила ски –писти и отражението на тези дейности върху районите, включени в Натура 2000.
Десетки хиляди вярващи се простиха тази седмица със сръбският патрирах Павле,който почина на 95 годишна възраст . Главата на сръбската правослъвна църква водеше паството си по време на падането на комунизма и войните на Балканите. Кончината му предизвика противоречиви мнения за неговата роля и дело. А поводи за тях са нееднозначните реакции на патриарха. През 1991 г. Павле подкрепи Милошевич, когото възприемаше като спасител на Косово от албанското мнозинство и посъветва студентите да не протестират срещу него, но през 2001 година открито призова сръбския диктатор да се оттегли - призив, който спомогна да се стигне до народния бунт, довел до свалянето на режима на Милошевич.
През седмицата още - афганистанският президент Хамид Карзай положи клетва за втори мандат след нелека борба да възстанови репутацията си и да убеди Запада, че остава доверен партньор след осем години война. Встъпването му в длъжност идва на фона на пик на насилието от страна на талибаните, съмнения в легитимността му след опетнените от измами избори и оплаквания, че правителството му страда от корупция и лошо управление. В своята реч по време на встъпването си в длъжност Карзай обеща, че силите за сигурност на страната ще поемат напълно сигурността на Афганистан в рамките на следващите пет години.
И накрая – резултатът от решителен футболен мач придоби пикантен дипломатически привкус. Отборът на Франция взе квота за Мондиала, след като победи Ирландия с общ резултат 2:1, но решителното попадение падна след очевидна игра с ръка на Тиери Анри. Темата По време на срещата на правителствените ръководителие президентът на Франция обсъди случая с ирландския премиер Брайън Кауън.
„Казах на Кауън, който ми е голям приятел, че съжалявам за случая. Той, обаче, отказа да се ангажира с искане за преиграване на срещата”, заяви Саркози. От своя страна Кауън запази дипломатичния тон и само отбеляза “„Мисля, че г-н Саркози разбира колко разочаровани сме ние”

Според 60% от българите най-лошото от кризата е вече зад гърба ни
Според 60% от българските граждани най-лошото от икономическата криза вече е зад гърба ни. Това показват данни от национално представително проучване на Института "Отворено общество", проведено през октомври. Изпълнителният директор на института Георги Стойчев отбеляза, че както оптимизмът, така и песимизмът на анкетираните се дължи не толкова на икономически, а по-скоро на политически фактори, свързани с избора на новото правителство.
Проучването показва, че около 41 на сто от симпатизантите на ГЕРБ са оптимисти за бъдещото икономическо развитие на страната, докато едва 9 процента от привържениците на БСП и 10 процента от привържениците на ДПС са оптимисти за развитието на икономиката през следващите 12 месеца.

Симеон Дянков: Смятат ме за арогантен, защото съм радикален
Реформите в във важни сфери вече идват, а България е точно в онази точка, в която иманно реформите ще определят дали ще тръгне по пътя на развитите страни, или не. Това подчерта вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков при гостуването си в предаването "На четири очи" по "Нова телевизия". Той увери, че констатираните злоупотреби на предишното управление наистина са невероятни и немислими по отношение на безочието си, като даде и фрапиращи примери. За някои неща той отказа подробности, защото те вече са на вниманието на прокуратурата и премиерът борисов държи да не се оповестяват, докато завършат проверките.
Дянков обяви, че реформите в здравеопазването и образованието фактически вече започват. Той защити новия бюджет срещу критиките, идващи предимно от средите на опозицията и заяви, че последните месеци са първите от 15 години, в които инфлацията е нулева. Дянков смята, че големият проблем, който е наследил от предишното правителство, е, че за май, юни и юли бившият министър на финансите е натрупал над 1 млрд. дефицит. Той каза, че се опитва да стопи този дефицит и изрази надежда, че до края на годината ще има балансиран бюджет. Според вицепремиера има четири сектора, които са най-труди за реформиране. Здравеопазването е един от тях, защото 20 години там не е проведена реформа. Друг сектор са митниците, в които вече се прави голяма реформа. Другите два са правната система и енергетиката, където реформите са още по-трудни, заради лобитата, които са се установили там. Най-голям успех, според него, е постигнат в митниците.
Правителството практически убеди ЕК да отблокира финансирането, което бе спряно заради злоупотребите на предшествениците му, подчерта финансист номер 1 на страната. Министърът шокира аудиторията с пример, според който министерството на Масларова е определило и заплащало цена от 416 лева на парче за слухови апарати, които фирмата-продавач е внасяла от Китай з 5 долара (8 лева). Тези данни са подадени в прокуратурата, каза финансовият министър.
Симеон Дянков смята, че е окачествяван като арогантен именно заради радикално реформаторското му поведение. По негово мнение всеки, който стои на реформаторски позиции, често бива възприеман като рязък и арогантен. Той поясни, че с квалификацията “феодални старци” не е визирал някаква конкретна възрастова група в БАН, а закърнял начин на мислене.
Дянков увери, че сработването в правителствения екип е на много добро ниво. Той каза, че е удовлетворен от сътрудничеството си с премиера Борисов и че получава от него адекватни оценки за свършената работа.
По отношение на инцидента с президентската сметка финансовият министър поясни, че не става въпрос за закриване или изпразване на сметката, а за забавяне с ден на внасянето на полагаемата се сума от 200 000 лева от страна на Министерство на финансите.

За пета година представят класацията на бизнеса за най-добрите университети
Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси и в. "Пари" за пета година представят как бизнесът класира най-добрите висши училища в страната. За целта бяха анкетирани работодатели, управители и мениджъри по човешки ресурси от наши и международни компании, които работят на българския пазар. Представители на бизнеса посочват от кои университети предпочитат да наемат млади кадри в шест ключови научни области: икономика, право, инжинерни, компютърни, хуманитарни науки, фармация и медицина.
Ще бъде отличен и университет на годината. Медиен партньор на събитието е и Телевизия” Европа”.
Преди връчването на наградите в Българската търговско-промишлена палата ще започне дискусия за университетското образование. Представители на държавната власт, бизнеса, ректори на университети и студенти ще търсят заедно отговора за бариерата пред сътрудничеството между бизнеса и висшите училища.

Румен Христов няма да се отказва от изборите за председател на СДС
Румен Христов, кандидат за председател на СДС, разпространи отворено писмо до медиите, в което заявява, че не е водил, не води и няма никакво намерение да води преговори за отказ от надпреварата за председател на СДС с който и да е от кандидатите. "Подкрепата, която получавам при срещите ми със структурите и членовете на СДС от цялата страна, ми дава основание да смятам, че аз ще бъда един от кандидатите за председател на СДС, който ще участва в балотажа на 06.12.2009 г.", пише в документа.
“Приемам за основен опонент настоящия председател на политическа партия Съюз на демократичните сили Мартин Димитров и в този смисъл аз отправям моите забележки и критики именно към него. Приемам внушенията и слуховете за моя отказ не само като манипулация с цел разколебаване на моите привърженици, но и като признание, че именно аз съм алтернативата на Мартин Димитров”, заявява още Христов.
Преките избори за председател на СДС са насрочени за 29 ноември и в тях имат право да участват всичките около 11 000 членове на партията. На първите преки избори преди една година Румен Христов беше победен на балотажа от сегашния председател Мартин Димитров.

Любен Петров: СДС отново трябва да започне да прави политика във всички сфери"
СДС трябва отново да започне да прави политика във всички сфери на обществено-политическия живот. Експертните групи на партията трябва пак да заработят, но не дублирайки парламентарната дейност и парламентарните комисии, а дублирайки Министерския съвет" - заяви кандидатът за председател на СДС в предстоящите вътрешнопартийни избори Любен Петров на пресконференция в Добрич.
Петров допълни, че всяка експертна група трябва да заработи в ресора на съответното министерство, за да може политиците на СДС да имат позиция по случващото се в държавата.
Кандидатът за партиен лидер коментира, че СДС трябва да води коректна политика и с ГЕРБ, и с ДСБ. “Когато нещо е правилно и полезно за българските граждани, трябва да го заявим, без да се притесняваме, но когато ГЕРБ и ДСБ вземат грешно решение, ние трябва да сме първите, които застават в принципна опозиция, “без да влизаме в кресливия хор на БСП и ДПС” - заяви Петров.
Любен Петров припомни, че СДС винаги се е славела със своята умереност и прагматичност, със своите кадри по места, “които могат и сме доказвали, че можем да управляваме България”. По неговите думи, годините на разделение вече са свършили и е необходимо ново движение в посока на обединение. От срещите си в страната Петров не е останал с впечатление, че има масово изтичане на членска маса към ПП ГЕРБ. Той коментира, че всъщност членската маса на СДС, устояла превратностите на времето, се характеризира с надеждност и желязна стабилност.

Фенеров подслушвал шефовете си във Военна полиция по нареждане
Военно-апелативният съд наложи парична гаранция от 2000 лв. на майор Красен Фенеров, който беше заловен да подслушва шефовете си във Военна полиция. Пред съда той е заявил, че правел това по нареждане от “по-горен началник “. Фенеров отказа да назове името му пред журналисти. Адвокатите му защитаваха тезата с това, че е изключена вероятността той да е извършил това по самоинициатива предвид структурата във Военна полиция, където има специфична йерархия и решенията се вземат по разпореждане.
До този момент вонният беше с мярка “домашен арест”. Адвокатите му поискаха по-леката мярка, тъй като няма опасност Фенеров да се укрие или да извърши друго престъпление. Защитата предостави също така разрешителни за притежание и употреба на оръжие. Майорът от Военна полиция притежава общо десет карабини, за които има разрешение.
Майор Красен Фенеров беше арестуван на 12 този месец при спецакция на Софийската окръжна военна прокуратура и със съдействието на ДАНС за незаконно подслушване. В продължение на половин година той е подслушвал с нерегламентирани специални разузнавателни средства заместник-директора на Военна полиция полк. Борислав Сертов. При обиск в дома му бяха открити взривни вещества и боеприпаси.

Братя Юзеирови агитират в Пловдив
Вече три дни братята Юзеир и Али Юзеирови се подвизават в пловдивския квартал "Столипиново" и се опитват да агитират хората да се присъединят към тяхната партия. За това алармира лидерът на фондация "Прав път" Ашим Асан, цитиран от "Дарик". По думите на Асан освен, че агитират, братята изкупуват и списъци с имена, ЕГН-та и подписи на хора, които да попълнят редиците на партията им "Мюсюлмандемократичен съюз" (МДС).
Ашим Асан предупреди, че хората, чиито данни са в тези списъци, не знаят, че са там и не подозират, че ще бъдат използвани, за да се регистрира мюсюлманската партия, допълва “Дарик”. По закон за регистрирането на партия са нужни 5000 подписа.
Братя Юзеирови се прочуха с построяването на Паметника на незнайния турски войн в село Славяново - строеж, който се оказа незаконосъобразен и беше разрушен. Те се опитаха да го възстановят, но и този опит бе блокиран, след като пак не бяха удовлетворени законовите предписания. На 25-и септември тази година те учредиха и партията “Мюсюлмандемократичен съюз”. Създаването й провокира остри реакции на политици от почти всички основни партии. Те заявиха, че формацията е на етническа основа и следователно противоречи на конституцията. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че е възложил на службите да проверят въпроса със създаването на новата партия.

Фандъкова е против да се плаща за паркиране в цяла София
Новоизбраният кмет на София Йорданка Фандъкова заяви, че е категорично против идеята в цяла София, включително и в кварталите, да се плаща за паркиране. Преди два дни общински съветници от транспортната комисия представиха план, според който трябва да се въведе платено паркиране навсякъде в столицата.
“Безспорно София има сериозен проблем с паркирането и това се дължи на това, че градът не е готов да поеме толкова много коли, колкото има през последните години”, заяви в интервю за БНТ Йорданка Фандъкова. „Категорично възразявам пред блоковете в кварталите да се плаща за паркиране”, добави тя. Според нея има няколко начина за решение на проблема и уточни, че един от тях е построяването на паркинги.
„Доста хаотично са спрени колите навсякъде. За мен е важно постепенно да освобождаваме центъра от паркирани коли”, каза още Фандъкова.
Във връзка с проблема с бездомните кучета кметът заяви, че броят им все още е доста голям.
„Трябва да ускорим строителството на приюти”, добави тя и поясни, че това е постижимо в рамките на няколко години, но не и на месеци.

До 50% ученици завършват средно образование практически неграмотни
Между 45 и 50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията, съобщи управителят на интернет портала за езикова грамотност "Академика" Евелина Гечева. Тя се позова на твърдения на преподаватели, проверяващи кандидатстудентски изпити по български и литература. В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни поради факта, че няма официални критерии за това.
Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите. Трябват по-активни действия и от страна на родителите, и от страна на държавата, подчерта тя.
Трима ученици, показали добри езикови умения в състезание по правопис, бяха отличени от образователния портал “Академика БГ”. Езиковата надпревара се състоя в националния пресклуб на БТА и е част от кампанията “Бъди грамотен”.
Специалните награди получиха учениците, които постигнаха най-добри резултати от тест с десет въпроса, на които децата трябваше да отговорят за 20 минути. Въпросите проверяват дали шестокласниците и седмокласниците владеят правописните и пунктуационните норми, изучавани в часовете по български език.
Тримата отличени ученици бяха отговорили правилно на всичките десет въпроса. Деветнайсетте ученици, явили се на теста, са от Частно езиково училище “Петър Берон”. Те са заявили доброволно желание да участват в състезанието,
организирано от “Академика БГ”.

Адвокатските услуги ще поскъпнат с 20% от 1 януари 2010 г.
От 1 януари 2010 година адвокатските услуги може да поскъпнат с 20%, ако депутатите приемат предложението на парламентарната бюджетна комисия да се въведе Данък добавена стойност върху тази дейност. Облагането с ДДС е задължително. В противен случай България е заплашена от санкции от Европейската комисия.
Адвокатските услуги за физически лица ще поскъпнат с 20% от 1 януари 2010-а. Такъв ще е ефектът, ако депутатите приемат предложението на парламентарната бюджетна комисия правната помощ да се облага с Данък добавена стойност от догодина. Въвеждането на ДДС върху адвокатските услуги е неизбежно. България трябва да изпълни решение на Европейската комисия за синхронизиране на налозите в страните – членки на общността. От Висшия адвокатски съвет обаче са категорично против въвеждането на ДДС. Новината за въвеждането на ДДС дойде само няколко дни преди професионалния празник на българската адвокатура – 22 ноември.
“Ще се получи така, че целият този приход ще остане в сивия сектор… ще се получи невъзможност на клиента да плати тези допълнителни 20%” - смята депутатът от “Атака” Явор Нотев. Според Нотев сивият сектор ще се разшири, защото тези 20% повече ще бъдат за сметка на клиента, въпреки че цените на правната помощ се определят от самия адвокат. Затова от Висшия адвокатски съвет настояват поне служебната защита, която се заплаща от държавата, да не бъде облагана с ДДС.
Едно от най-известните дела на Нотев е процесът срещу Максим Стависки. Адвокатът разказва, че никога не е имал съмнения дали да поеме защитата на руснака и изпитва удовлетворение от участието си в процеса.

Цените на зеленчуците продължават да се увеличават
Цените на едро на хранителните стоки през тази седмица отново се увеличават, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на тържищните цени се повиши от 1,631 пункта до 1,650 пункта. Оранжерийните домати тази седмица поскъпват с 13,4 на сто - до 1,27 лв. за килограм.
Оранжерийните краставици поскъпват с 11,9 на сто и се търгуват средно по 1,79 лв./кг. Картофите поевтиняват средно с две стотинки и се продават средно по 0,53 лв./килограм. Зелените чушки поскъпват с 4 на сто и се продават през тази
седмица средно по 1,04 лв. за килограм на едро; червените чушки поскъпват с 23 на сто - до 1,50 лв. за килограм. Зелето поевтинява с три стотинки и се купува средно по 0,30 лв./килограм.
Замразените пилета се продават средно по 3,33 лв./кг. Захарта се търгува по 1,41 лв./кг на едро. Брашно, тип “500″, запазва цената си от 0,69 лева за килограм.

Слаб трус в Балчик
Земетресение от около 3 степен по скалата на Рихтер бе регистрирано в района на Балчик в 02.13 часа. Земетресението е слабо, няма данни за разрушения. Не се съобщава къде е бил епицентърът на труса.
На 4 август земетресение от 5 степен по Рихтер люля Шабла, Каварна и Балчик. При труса имаше разрушени къщи в Шабла, а също и пострадали постройки в Балчик и Каварна. Епицентърът беше на около 10 километра навътре в морето. Земетресението предизвика паника сред туристите в курортите.
Районът около Шабла е силно сеизмичен. Най-силното регистрирано земетресение е през 1901 - 7,1 по Рихтер.
Земетресението през лятото активизира стари свлачища и каменопади.

ЕТО данните (кликваш на сеизмичност и те просто си излизат):
Magnitude ML 3.7
Region BLACK SEA

Date time 2009-11-23 at 00:13:42.9 UTC
Location 43.24 N ; 28.38 E
Depth 2 km - ей това е лошото, просто е твърде плитко!!! При по-висока степен ще е направо разрушително, с големи последици за населението там.
Distances 39 km E Varna (pop 312,770 ; local time 02:13 2009-11-23)
22 km S Kavarna (pop 11,205 ; local time 02:13 2009-11-23)
More seismicity information (Moment tensors, phases pickings, etc.)

Чистят разлив на дизелово гориво в Мандренското езеро
Сигнал от "Лукойл-АД" за разлив от продуктотопровод в района на квартал "Меден рудник" в близост до Мандренското езеро, е получен около 10.15 ч. в Териториална дирекция "Гражданска защита" - Бургас съобщиха от "Гражданска защита". Екипите й вече изпомпват разлято гориво в Мандренското езеро. Водолазна група е разпънала 300-400 м. бонови заграждения за ограничаване на разлива.
Около 100 кв. м водна площ са замърсени от криминален разлив от продуктопровод, се посочва в съобщението. Аварийните екипи на дружеството са предприели незабавно мерки за спиране на теча на дизелово гориво във водите на езерото.
Аварийно-спасителните екипи изпомпват разлятото гориво от водите на езерото. Мястото на разлива ще бъде обработено с абсорбенти. За случая са уведомени общинският и областният съвет за сигурност в Бургас и РИОСВ-Бургас.
Опит за кражба е причината за разлива на дизелово гориво в Мандренското езеро. Това каза за агенция “Фокус” Йордан Лозев, директор на Териториална дирекция “Гражданска защита” - Бургас. Според него крадците са пробили тръбата, минаваща край комплекс “Меден Рудник” и от пробива е изтекъл петролен продукт във водите на Мандренското езеро.

Румънците гласуваха да се намали броят на депутатите на 300
Половината от румънските избиратели (50,16%) взеха участие в референдум за необходимостта от реформиране на парламента на Румъния, който се състоя в неделя едновременно с президентските избори. Мнозинството от избирателите се обявиха в подкрепа на реформата, съобщи в понеделник румънското информационно издание „Хотнюз”, позовавайки се на данни от екзитпол проучванията.
На референдума, проведен по инициатива на действащия президент на Румъния Траян Бъсеску, бяха зададени два въпроса: за премахване на едната от камарите на парламента и за съкращаване броя на депутатските места от 471 на 300.
Според анкетата на националната телевизия, в подкрепа на намаляване числеността на депутатите са се изказали 87,43% от участниците в референдума, а за еднокамарен парламент – 77,4%. Румънският парламент в момента е съставен от Камара на депутатите (334 места) и Сенат (137 места). Реформата според президента Бъсеску ще съкрати разходите за издръжка на държавния апарат, ще ускори законодателните процедури и ще намали корупционния риск.
На изборите за президент Бъсеску води с малка преднина пред лидера на социалдемократите Мирча Джоана и нещата ще се решават на балотаж.

Бъсеску и Джоана на втори тур в Румъния - екзит полове
Действащият държавен глава Траян Бъсеску и най-свирепият му съперник, лидер на лявата Социалдемократическа партия Мирча Джоана са кандидатите за президент на Румъния, които отиват на втори тур на 6 декември, според първите екзитполове, които бяха обявени в минутата, в която избирателните секции трябваше да преустановят дейността си, 21,00 часа тази вечер, предаде кореспондентът ни в Букурещ Николай Йотов.
Общо 12 бяха кандидатите за най-високия пост в Румъния, трима от тях бяха считани за фаворити за втория тур: Траян Бъсеску, Мирча Джоана и лидерът на либералите Крин Антонеску. Бъсеску и Джоана са на много малка разлика един след друг, събирайки малко над 30% от гласувалите до 19,00 часа. Антонеску изостава с над 10 на сто зад тях.
Макар и да не е посочено изрично в румънската конституция, държавата функционира като полупрезидентска република, в която държавният глава номинира министър-председател; номинация, която трябва да бъде гласувана от парламента.
Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили, назначава директори на специални служби, има право да присъства на определени заседания на правителството, в който случай ги и оглавява. Той е и председател на Върховния съвет по отбраната. Мандатът му е с продължителност от пет години и не може да бъде преизбиран повече от два пъти.

Късата клечка е винаги за избирателя
Двама се карат, третият губи. Така могат да се определят тазгодишните президентски избори в Румъния. В поне две насоки. Титаните по върховете на политическата верига, действащият президент Траян Бъсеску и вторият човек в държавата, председателят на Сената и шеф на социалистите Мирча Джоана отиват на втория тур, насрочен за 6 декември. Техният основен съперник, либералът Крин Антонеску, се затлачи на цели 10% зад тях. Това стана ясно още от първите екзитполове, обявени в неделя, веднага след края на изборния ден в 21,00 часа.
Николай Йотов, Букурещ
Частичните резултати от понеделник сутрин затвърдиха тъжния факт, че още веднъж за последните 20 години Румъния не успя да произведе политическа новина, в която избирателят да е, както обичаше да казва един радиоводещ, спечелител.
Скръбен парадокс продължава да доминира социално-политическото развитие на румънското общество. Парадокс, особено видим по време на избори. Изглежда, електоратът е напълно изтощен от партийните схватки на основните политически формации и от техниките им за манипулиране и контрол на избирателя, повечето от тях драматично примитивни. И въпреки това всички те продължават да действат безпогрешно.
Вотът в неделя доказа желязното правило, че с едната силна логика и едната силна риторика, но без мощна партийна машина зад гърба си, нито един политик няма шансове да наруши спокойствието на точещите (лочещите) държавни ресурси свои колеги по върховете на социологическите проучвания.
Нарушенията на изборния процес продължават да бъдат задружно толерирани, а сигналите за тези нарушения биват обвивани в димна завеса от мними арести и закани за глоби и наказания, които се изпаряват с първите лъчи на утринното слънце в деня след вота.
И няма как иначе, след като самата организация на този изборен процес позволява и предразполага към извършването на всякакъв вид измами, повечето от които абсолютно недоказуеми. Като се почне от кривия изборен закон и се стигне до наглед непреднамереното затруднение на значителен брой гласоподаватели въобще да стигнат до урните в така наречените „специални” избирателни секции.
С криза и без криза, маса народ продължава да си продава неприкосновеното право на избор за килограм захар, брашно или литър олио. И за да не би някак си да се прокрадне втори-трети път в опашката за „предизборните” дажби, му се иска и подпис при получаване на първото подаяние.
Ето как пропагандата и манипулацията продължават победния си марш, с мълчаливото съгласие на изгладнялото (с криза и без криза) мнозинство от избиратели. А гласовете на малкото осъзнаващи се гласоподаватели, които все пак решат да изберат „различно”, са многократно „компенсирани” от безпогрешно работещата машина за произвеждане на победители.
И тъй, народът, умело воден от политическата класа, доброволно продължава да тегли късата клечка вече 20 години контролирана демокрация. Без изгледи за осъзнаване.

В Бразилия протестират срещу посещението на иранския президент
Стотици бразилци, повечето от които облечени в бели дрехи, излязоха на протестно шествие по улиците на Рио де Жанейро. Демонстрантите изразиха недоволството си от предстоящото посещение на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад в Бразилия. В протестите взеха участие активисти от световни и местни организации за правата на човека, представители на бразилската еврейска общност и обикновени граждани.
Сред тях имаше издигнати плакати с лозунги, призоваващи за повече свобода в Иран и ислямския свят като цяло. Според участниците в протестното шествие решението на бразилския президент Лула да Силва да покани иранския си колега крие рискове за бъдещите отношения на латиноамериканската държава с международната общност.
“Всичко, което Бразилия защитава като демокрацията, човешките права и борбата с расизма – е това, което Ахмадинеджад отхвърля. За нас е важно да покажем позицията си относно неговата визита в страната ни”, каза един от протестиращите.
Махмуд Ахмадинеджад вече започна своята 5-дневна обиколка из Латинска Америка и Африка. Иранският държавен глава се надява, че посещенията му в страни като Венецуела и Боливия ще му позволят да затвърди приятелските си отношения с антиамерикански настроените им лидери.

Цената на златото с нов рекорд
Златото достигна нов рекорд на световните борси – 1162 долара за тройунция. Основната причина за подновения интерес към благородния метал е слабият долар и първите признаци за излизане от финансовата криза. Според експерти това може и да не е най-високата стойност на златото, което само за един месец повиши стойността си с над 12%, а от началото на годината ръстът е с близо 30 на сто. Според класацията на CNBC в момента САЩ и Германия са страните с най-големи запаси от благородния метал.
След тях се нареждат МВФ и Италия, Китай е едва на шесто място, а Русия – на десето. Именно металите са смятани като средство за предпазване от инфлация, което се доказва и от повишения интерес към медта, която достигна стойност от 6960 долара за тон, най-високата цена от близо 13 месеца. Петролът също не изостана от тази тенденция и барел лек суров петрол се търгуваше за 78,24 долара, като повишението се дължи отчасти и на продължаващото напрежение между западните държави и една от най-големите страни - износителки на черно злато в света – Иран.

Хаос след рекордните наводнения във Великобритания
Хиляди хора в засегнатите от наводненията райони в Англия, Уелс, Шотландия и Ирландия все още не могат да се върнат към нормалния си живот. Стихията разруши мостове за важни пътища, част от училищата са затворени, нарушено е снабдяването с храна и лекарства. Десетки хора остават в спешно изградените центрове за настаняване, защото не могат да се върнат по домовете си. Над 1300 къщи бяха наводнени и разрушени в различна степен, част от тях са опасни за обитаване.
Продължава работата по стабилизирането и ремонта на 1800 моста в Кумбрия. Хората са принудени да обикалят с часове, за да стигнат до най-близкия магазин или до работата си. Най-вероятно ще се наложи да бъдат изградени временни съоръжения, за да се облекчи трафика в най-засегнатите райони.
Дори спасителите и пожарникарите описват обстановката като “абсолютен хаос”. Сериозното увеличените нива на реките заради невижданите в цялата история на Великобритания наводнения също не помага за подобряването на ситуацията. По-сериозните ремонти на пътните съоръжения ще трябва да почакат, докато реките се върнат в нормалното си състояние. За съжаление синоптиците предвиждат още дъжд в следващите няколко дни. Премиерът Гордън Браун поиска спешно отпускането на 1 млн. паунда, за да се помогне на пострадалите в бедствието.

“Петимата мъдреци”: Меркел да си прибира данъчните “подаръци”
"Петимата мъдреци", или групата на влиятелните икономически съветници на германското правителството, които разкритикуваха неговите планове за данъчни облекчения, очакват от екипа на канцлера Ангела Меркел да си прибере "подаръците", предаде "Франс прес", цитирайки интервю на ръководителя на петимата Волфганг Франц за утрешното издание на сп. "Шпигел".
Влиятелната група залага на растеж от 1,6 процента за 2010 година, което не е достатъчно за напълване на държавната хазна. Преди две седмици съветниците обвиниха правителството, че не само “не дава никакъв ясен сигнал” за проектите си за намаляване на дефицитите, раздути от държавните помощи, които бяха отпуснати в подкрепа на икономиката през последните месеци, но прави нещо “още по-лошо” - иска да намали допълнително данъците.
Вместо да се намаляват данъците, трябва да се “свиват сериозно държавните разходи”, настояха тогава икономистите,
известни като петимата мъдреци. Очаква се от януари 2010 година да влезе в сила пакет с данъчни облекчения за 8,5 милиарда евро, който вече бе гласуван от парламента, отбелязва АФП.
Германия официално излезе от рецесията, но това струваше много милиарди евро на държавата, която изпълни доста на брой и разнообразни стимулиращи за икономиката мерки, от което държавната хазна осезателно поолекна.

Станишев философства за кризата, прави праралели с Русия
"С руските колеги, с които водихме разговори, беше оценено, че има не малко паралели в ситуациите и действията, които са предприети в Русия и България" - каза председателят на БСП Сергей Станишев, който присъства форума на партия "Единна Русия" в Санкт Петербург. Международната конференция, посветена на социалната отговорност на политическите партии в условия на икономическа криза, била дала възможност за обмяна на идеи.
“В условия на криза е особено важно тежестите на кризата да не паднат върху най-бедните. Затова предишното правителство през тази година осъществи едно изпреварващо увеличение на пенсиите – и през април, и през юли. За да могат хората, които са най-уязвими по време на кризата, да го преодолеят. Същото впрочем правят и в Русия”ъ - посочи Станишев, цитиран от “Фокус”.
Акцентите са били няколко, по думите на експремиера. Първо, тази криза започна през септември миналата година най-напред като криза на финансовите институции, премина в икономическа криза, засягаща реалния сектор, в световна търговска криза, защото рязко се сви търговията в света, и стигна до социална криза в много отношения – с увеличаване на безработицата практически във всички страни и по-трудното бюджетиране по целия свят. В Европейския съюз има редица страни с бюджети по 8 – 10 % дефицит; бюджетът и на Руската федерация за тази година е с около 6 – 7 % дефицит.
“Подкрепата на реалната икономика в България се реализираше по две направления” - посочи Станишев. Първо – с инфраструктурата, капиталовата програма на българското правителство, което в бюджета за 2009 г. отдели доста ресурси за капиталово строителство за инфраструктурни обекти като подкрепа на реалната икономика в условия, в които икономическата активност се свива, както е в целия свят. Другите мерки са свързани с данъчната политика – за 2009 г. осигурителната тежест беше намалена с 2,4 пункта, с редица други мерки, които пряко или косвено подкрепяха различни сектори на икономиката. Третият ключов аспект е подкрепата на хората, които са в нужда.

Няма коментари: