вторник, 24 ноември 2009 г.

ОЩЕ МАЛКО ИЗВЕСТИЯ ОТ 24.11.09!

ПО Money.bg

Недостъпните учебници са виновни за неграмотността, твърди Игнатов
Недостъпно написаните учебници, според министъра на образованието Сергей Игнатов, са виновни за високата неграмотност сред българските ученици.


Ще прочета всичките учебници, защото има много оплаквания от родители, че те са написани неразбираемо, обеща Игнатов пред БНР. Учебниците най-често се пишат от университетски преподаватели.
Той поясни, че министерството ще вземе и активна позиция в процедурите на определяне на учебниците.
Игнатов беше категоричен, че ще се започне работа, с цел да има по-ясни учебни материали: „Ще се борим за по-доброто представяне на учебното съдържание".
Припомняме, в неделя беше обявено изследване, показващо че около половината от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията на българския език.
Новият министър обяви и че тази година изпитите след седми клас ще бъдат обединени, тоест изпитите след седми клас и външното оценяване ще бъдат в един изпит.
Много скоро ще имаме самата рамка, потвърди министърът. Той съобщи още, че до края на януари ще бъде обявено точно какво ще представляват те.
По думите му броят на младите висшисти, които искат да станат учители, се увеличава.

За трудното ашладисване на един министър
Изявленията на министър Дянков непрекъснато са във фокуса на вниманието напоследък. Дошъл от мястото на "железните правила", той се сблъсква с балканския хаос и все по-често изпуска нервите си, пише Deutsche Welle.
"Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че изобщо не става въпрос за опразнена банкова сметка на президентството, а за известно закъснение при превеждането на парите в бюджета на институцията." Из новините на в. "Сега"
Дали защото кризата повсеместно вилнее или пък е бюджетно време, или пък крещящият недостиг на пари освирепява всинца ни, но напоследък все финансовият министър Дянков е на фокуса и на мушката на медийното и обществено внимание. Той се завърна след успешна кариера в Световната банка, за да работи за страната си, но работата в България, види се, не е лесна работа.
Младият министър, с основателно самочувствие, че е изкачил твърде много стъпала по пътя на успеха другаде, тук често си изтървава нервите, доуточнява и дообяснява всяко второ свое изявления, обижда се и обижда, извинява се и пак същото.
Не е лесно да си българин в България
Какви са причините за трудното му ашладисване на родна земя, питаме се отстрани? И отиваме дори по-надалеч с въпросите: защо способните и образовани българи изграждат успешни кариери за нула време извън родината си, а тук не става и това си е?
В случая с Дянков отговорите са повечко. Отсъствал и развивал се дълго в общества и системи с правила, които поощряват експертните и човешки качествата, министърът се озовава сред родните ни нрави и в епицентъра на несвършващата криза. Още по-точно, в джунглата на балканския тарикатлък, сред политиканстващи и освирепели люде, и изпечени политически и други мошеници. Регламентите не важат не само за оцелелите мислещи тръстики на гражданството, но и за министрите. Всеки гледа да те подхлъзне, изпързаля и прецака, тук сме евтини на брашното и скъпи на триците, силата ни е в гяволъка.
За кожата на един мисионер
На Дянков това не му понася, защото смея да мисля, той се има за човек с мисия. За разлика от придошлите по царско време юпита, които много тихомълком барабар с патрона си се вписаха в контекста на големия шмекерлък, на Бойковия министър тая стратегия не му е по мярка, дано не му и стане. Липсва му обаче ориентировъчна система, управленска опитност в джунглата и малко търпение. Струва ми се, че донякъде го е тръшнал и вирусът на партия ГЕРБ да се говори и действа безцеремонно, и човешкият ресурс да се оценява най-вече по партийна принадлежност.
А сред българските граждани, все едно дали са феодални старци от БАН, журналисти от Дарик радио или безгласни в почтения си труд букви отдругаде, все още съществува притулено, но ненакърнимо убеждението, че България може да се превърне в нормална европейска страна, не и без денонощните и търпеливи усилия на успелия в Америка и завърнал се сред нас министър Дянков.
*ашладисване - присаждане (или приспособяване според контекста на статията)

КЗП се самосезира срещу марка хранителни продукти
Дамян Лазаров-председател на Комисията за защита на потребителите забрани заблуждаваща търговска практика при рекламирането на промоционална игра с продукти на италианската марката за хранителни продукти Barilla на "ВК-Комерсиал" ООД.
Рекламното съобщение е публикувано на сайта на дистрибутора и привлича с награден фонд домакинска принадлежност, ваучери на стойност от по 100 лв., както и бонус за всеки регистрирал се - оригинална италианска рецепта с продуктите на марката.
Причината за наложената мярка е, че рекламното съобщение въвежда в заблуда потребителите с твърдението, че могат да се включат в провежданата игра, без това непременно да е обвързано с покупка на продукт от линията, което на практика не е така.
За участие в играта е необходимо да се направи регистрация чрез уникален код, който е отпечатан от вътрешната страна на стикер, залепен върху промоционалните опаковки на продуктова линия на фирмата.
Това става ясно от условията, публикувани на интернет страницата на търговската марка. Достъпът до този код обаче, е възможен само след закупуване на някое от изделията, включени в промоционалната игра, и не съществува алтернатива потребителите да достигнат до него и да го ползват, което е установено при проверка на екип на контролния орган.
Инспекторите са избрали на произволен принцип търговски обект, който предлага продукти, участващи в промоцията, и са поискали да получат само рекламния стикер, залепен върху продукт от промоцията, без да го закупуват.
Това категорично е било отказано от служителя на фирмата с мотива, че ще бъде нарушена целостта и търговския вид на опаковката и продуктът след това няма да може да бъде реализиран. Стига се до противоречие със заявените правила за включване в играта, в които изрично е посочено, че то не е обвързано с покупка.
Според КЗП промоцията цели насърчаване на продажбите, като е включен опит за заблуда, което е в противоречие със законодателството и представлява нелоялна търговска практика по смисъла на Закона за защита на потребителите. Освен това е в разрез и с изискването на добросъвестност и професионална етика.
Фирмата ще трябва да преустанови провеждането на играта във вида, в който съдържа заблуда за потребителите. Имуществената санкция за подобен вид административно нарушение според закона е до 10 000 лв., информира комисията.

„Кризата подминала 38% от българите”, „Имунитетът на Овчаров на косъм”, „Жури за професори”, „ЕК: Пригответе се за зелена икономика”, „Разрешиха конфликтите на интереси в транспортното министерство”
„Кризата подминала 38% от българите", съобщава от първата си страница „Сега"
През последната година България затъна в рецесия, но само 56% от хората се оплакват, че са изпитали кризата на собствения си гръб. Това показва проучване на института "Отворено общество", посветено на първата годишнина от началото на кризата. Изследването разкрива още, че има и голяма група българи - 38%, които не са лично засегнати от икономическите неволи на страната. "Оказва се, че най-неуязвими са пенсионерите - техните доходи просто не са пострадали от кризата", обясни шефът на института Георги Стойчев.
Повишените пенсии са много голям дял от държавните разходи, затова и бюджет 2010, който е рекордно голям, изглежда малък за останалите сфери, обясни колегата му Георги Ангелов. Хората на средна възраст са най-засегнати от икономическите неволи на държавата. Близо 61% от 46-60-годишните и 56.6% от 31-45-годишните са изпитали на гърба си ефектите от рецесията. По-младите се справят малко по-добре в трудните времена - 43.3% от 18-30-годишните са засегнати лично. Оказва се, че пенсионерите са най-защитени от шамарите на кризата - само 25.8% от хората над шейсет твърдят, че са усетили рецесията.
В България кризата се усеща най-вече като намаляване на заплатата и загуба на работа. Други форми са принудителните отпуски, намаленият работен ден, свиването на доходите от собствен бизнес и извънредният труд без съответно заплащане. Вдигането на лихвите по заеми и отказите на банките да отпуснат кредит също са проявления на кризата.
Кризата е икономическа, но за българите тя има политическо лице, показва анализът. Над 64% от анкетираните намират, че положението в страната се е влошило през последната година, а според 53.5-57% (процентът се движи между тези стойности от юни 2008 насам) ситуацията е направо нетърпима. Но рокадите във властта определено са внесли оптимизъм сред населението: тези, които очакват подобрение на икономическата ситуация през идните 12 месеца, сега са 30.6% срещу 21.3% преди година и 11.4% през март т.г.
„Имунитетът на Овчаров на косъм", разкрива от първата си страница „Монитор"
Румен Овчаров вероятно ще е третият министър от правителството на Сергей Станишев с отнет имунитет, научи "Монитор". Очаква се до две седмици прокуратурата да предяви обвинение срещу бившия министър на икономиката и енергетиката.
Към момента е образувана проверка по сигнала, внесен от Мария Капон в началото на миналия месец за анексите към газовите договори, сключени в края на 2006 г., когато Овчаров управляваше енергийното ведомство. Според сигнала заради неизгодните контракти
страната ни е загубила над 2 млрд. лева за период от четири години от доставки и транзит на руски газ. Според документите, които Капон внесе в прокуратурата, има сключено допълнително засекретено споразумение към договора. С него страната ни се задължава два пъти годишно да увеличава цената на синьото гориво до 2013 г. Годишните загуби от това са близо 500 млн. лева. С подписаните през 2006 година споразумения България се ангажира да увеличава по определен график цената на природния газ за вътрешния пазар. По неофициална информация обвинението изчаква получаването на допълнителни документи по случая, за да образува досъдебно производство.
Пред "Монитор" Мария Капон заяви, че утре ще внесе в прокуратурата още документи, с които да потвърди тезата си. Според нея поредното доказателство за държавната щета, която е нанесъл Румен Овчаров, се съдържало в отговор на министъра на икономиката Трайчо Трайков, който по време на парламентарния контрол на 23 октомври миналия месец заяви, че след подписването през 2006 година на допълнително споразумение с "Газпром", страната е загубила 304 млн. долара за една година и са се увеличили разходите за газ. "Освен това до края на тази година доставеният ни газ ще достигне само 85% от пазарната си цена", обясни Капон.
Загубата за страната идва от подписаното през 2006 г. допълнително споразумение между "Булгаргаз" и "Газпром", в което е договорено увеличаване на цената на закупувания газ от 83 долара на 1000 куб. м до достигане на пълните пазарни цени по график за период от 1 април 2007 г. до 31 декември 2012 г. Така за периода 2007-2008 г. по увеличаващи се на всеки шест месеца цени са доставени 1, 416 млрд. куб. метра природен газ годишно.
„Жури за професори", съобщава от първата си страница „Стандарт"
Жури ще решава кой става за професор. Висшата атестационна комисия, която раздава сега научните степени, ще бъде закрита. Това предвижда нов проектозакон, представен вчера от образователния министър Сергей Игнатов.
Според проекта научните длъжности ще бъдат асистент, доцент и професор, а степените - доктор и хабилитиран доктор. Защитите ще стават пред научно жури от пет души в самия университет или институт на БАН. Поне трима от изпитващите трябва да са външни лица.
Въвеждат се и по-строги изисквания за кандидатите за професори. "Ще трябва да имат поне един-двама докторанти и да са с принос към учебното заведение. Сега има професори, които четат лекции по два часа, а през другото време дават интервюта, в които плюят собствения си университет", коментира Игнатов. Според него с промените върхът на научната кариера ще може да бъде достиган на 40-45 г., а след това да има време за изграждането на своя школа.
„ЕК: Пригответе се за зелена икономика", съобщава от първата си страница „Дневник"
Европа трябва да използва кризата и неизбежните екологични мерки, за да се подготви за преминаване към т.нар. зелена икономика. Ефектът от този преход върху безработицата ще е минимален, но той ще размести сериозно структурата на пазара на труда и на цели сектори от икономиката. Това се казва в годишния доклад на Европейската комисия за заетостта в ЕС, публикуван в понеделник.
България и Австрия могат да се окажат двете най-облагодетелствани страни от прехода към зелена икономика, тъй като в двете държави съпътстващите дейности за производството на чиста енергия или екологични продукти и услуги са относително най-много и малък брой заети дават голяма част от БВП, сочи докладът на Еврокомисията. Управленската програма на правителството на ГЕРБ също предвижда България да залага на разкриването на зелени работни места.
Всички европейци ще бъдат засегнати - от бреговете на Холандия до склоновете на Алпите и от елитните специалисти до обикновените работници, се посочва в доклада. Екологично неефективни работни места ще изчезнат, заемалите ги ще трябва да усвоят нови умения и дори да се преместят в нови райони. Ако правителствата и бизнесът се забавят, Европа не само ще изостане по конкурентоспособност, но и ще има тежки последици за пазара на труда, цените, заплатите и доходите. На практика това е следващото голямо предизвикателство пред общността след финансовата криза.
Много от съкратените днес служители няма да се върнат на същата работа след края на кризата и това е шанс с адекватни политики те да бъдат пренасочени към професии на бъдещето. Така работещите в производство на енергия от въглища или строителството например може да преминат към компании за енергийна ефективност.
Преходът към зелена икономика ще засегне първо и най-вече висококвалифицираните кадри, или т.нар зелени якички. Тяхното преимущество обаче бързо ще изчезне с разпростирането на екопрактики и нови технологии в различни сектори. Постепенно промяната ще облагодетелства и нискоквалифицираните работници.
В оценка на ефекта от сегашната криза върху пазара на труда Европейската комисия заключава, че изненадващо тя не е имала фатален ефект и мерките на страните членки са относително адекватни. Най-тежко пострадали са балтийските страни, Ирландия и Испания, където безработицата се е удвоила и дори утроила спрямо миналата година. Във Великобритания, Италия, Финландия, Гърция, Словения, Португалия и България голяма част от хората, останали без работа, са работели в компании, които са банкрутирали или са били затворени.
„Разрешиха конфликтите на интереси в транспортното министерство", информира „Класа" от първата си страница
Новият началник на ИА „Морска администрация" (ИАМА) Сергей Църнаклийски е бил ангажиран в дейност, несъвместима със задълженията му като досегашен главен секретар на агенцията, сочат документи, предадени на „Класа" от бивш член на екипажа на спасителен кораб „Перун". Църнаклийски е подписвал документи, необходими за отплаването на спасителния съд, само че не като главен секретар на ИАМА, а като представител на фирмата наемател „Интернет агенция" ООД. Само преди 2 седмици в интервю за Дарик радио той категорично отрече да е бил неин служител.
След отдаването на „Перун" под беърбоут чартър на „Интернет агенция" ООД е бил извършен одит на екипажа на кораба, който е трябвало да установи дали моряците са запознати със системата за управление на безопасността SMS. От страна на „Морска администрация" одитът е разписан от одитора Пею Петлев, а като представител на фирмата наемател подпис е сложил Сергей Църнаклийски.
Църнаклийски е комуникирал с капитана на кораба като DPA (офицер за денонощна връзка на брега) на „Интернет агенция". Това той е извършвал чрез служебния си адрес в ИАМА tzarnakliyski@marad.bg. Този адрес е бил използван и от бившия шеф на агенцията Николай Апостолов. В писмата недвусмислено се забранява на екипажа да контактува с медиите, независимо че по това време фирмата наемател е започнала да нарушава както трудовите договори с моряците, така и договора за отдаване под наем на кораба, с което се нанасят загуби на държавата.
Самият Църнаклийски коментира пред „Класа", че според него конфликт на интереси няма. По думите му той е изпълнявал съвестно задълженията си, като за тази цел е съвместявал двете дейности за по-голяма сигурност.
Според Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация обаче служителят не може да упражнява дейности, посочени в законодателството като несъвместими с неговите задължения и отговорности.
Конфликтът на интереси е констатиран от проверка на Инспектората на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Според огласения от в."Класа" документ (брой 632 от 9 ноември 2009 г.) Сергей Църнаклийски е следвало да бъде наказан дисциплинарно и предаден на прокуратурата, както и бившият шеф на ИАМА Николай Апостолов. На въпрос на в."Класа" за наличието на конфликт на интереси, Цветков отговори, че има пълно доверие на новия шеф на морската администрация, но ако подобни твърдения бъдат доказани, Църнаклийски ще бъде сменен.
„Фирмите ще си връщат ДДС само след ревизия", съобщава „Сега"
В началото на миналата седмица шефът на НАП Красимир Стефанов е наредил на всички териториални поделения да задържат максимално дълго възстановяването на ДДС на фирмите. За това сигнализираха бизнесмени. Указанието е публикувано на 15 ноември, неделя, на вътрешния сайт на данъчните и гласи, че при искане за възстановяване на налога в големи размери на фирмата трябва да се назначи първо ДДС ревизия, която по закон продължава до 4 месеца.
В указанието не са посочени конкретни прагове, над които фирмата трябва да се проверява, но според шефове на териториални поделения на НАП в страната Стефанов още в понеделник устно им е разпоредил да протакат максимално възстановяването независимо от сумите. Причината да не се посочи праг в писмения документ е, че няма законово основание за това.
Ускореното възстановяване на ДДС бе едно от обещанията на ГЕРБ преди изборите като средство за борба с кризата. Бизнесът настояваше държавата да се разбърза, защото в разгара на лятото НАП бе задържала 620 млн. лв. ДДС. Впоследствие НАП редовно отчиташе, че връща постепенно тези пари на фирмите и по последни данни сумата е стопена до 350 млн. лв.
Пресаташето на НАП Росен Бъчваров призна пред "Сега", че има такава инструкция, но изтъкна, че причината била масовото разрастване на ДДС измамите от началото на годината. Анализът показал, че допълнително установените след проверки задължения към бюджета от страна на фирмите са 748 млн. лв., което е над три пъти повече от същия период на 2008 г. Положението било много зле особено при износителите - разминаванията между декларираното от нашите фирми и информацията, която идва от специалната мрежа за обмен на ДДС информация в Евросъюза, е вече за над 480 млн. лв., изтъкна Бъчваров.
Назначаването на специална ревизия преди връщане на ДДС ще удари най-силно именно износителите. Сега законът задължава НАП специално на тях да възстановява ДДС всеки месец.
„И хотелиерите правят банка", съобщава „Стандарт"
Туристическият бранш също реши да си направи банка, за да се спаси от високите лихви в кризата. Това обяви шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Вече 100 хотелиера са се съгласили с идеята на Георги Щерев от Златни пясъци за създаването на нов трезор. Сред кандидат-банкерите са собственици от Слънчев бряг, Златни пясъци, Велинград, София, Смолян, Рибарица, Добрич, Велико Търново, Банско, Чепеларе и Сандански. Предвижда се вноската на всеки желаещ да участва в новата банка да е 50 000 лв. Така с 200 от 1000-та членове на асоциацията ще достигнем минималния финансов капитал от 10 млн. лв., обясни Рагин. Новата банка ще изкупи лошите кредити на бранша и ще дава заеми с 2% по-ниска лихва. Който не даде кредита си в новата институция, ще е почти обречен в кризата, коментира Рагин. Хотелиерите ще водят преговори със строителната камара, която преди дни също обяви, че иска да създаде своя финансова институция. И двата бранша са затруднени в кризата и допълнително се задъхват от скъпите заеми. Заедно можем да си помогнем, коментира Рагин.
„Ще има ли реформа в здравната система?", пита проф. Георги Петров в своя статия в „Дневник"
Проектът за промени в закона за здравното осигуряване, внесен за обсъждане от доктор Лъчезар Иванов, депутат от ГЕРБ, е твърде спорен и противоречив. Той не решава основните проблеми на здравноосигурителната система.
Пороците на системата се възпроизвеждат в проекта за здравна реформа:
- Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с поделенията си в цялата страна остава абсолютен монополист в задължителното здравно осигуряване. Както и да се променят ръководните й органи, тя по същество е държавна бюрократична организация. Здравните вноски на гражданите потъват в нея и се обезличават. Те са по същество данък, който платците се стремят да избягнат. Контролът на здравната каса върху количеството, качеството и цените на медицинските услуги (дейности) си остава формален, бюрократичен и неефикасен.
Независимо кои органи и как ще го осъществяват, той няма да спре разхищенията и злоупотребите. Защото не може да замени липсващия реален контрол на потребителите. Допълнителното доброволно или задължително осигуряване чрез лицензирани частни здравноосигурителни дружества, при ниския жизнен стандарт на преобладаващата част от населението, ще си остане ограничено и няма да компенсира порочната система на НЗОК.
- Обявеният в проекта "свободен" и "равен" достъп на гражданите до медицинските услуги е заблуда. При високото ниво на медицинската наука и технологии потребностите от качествени медицински услуги са по същество безгранични. Уравновесяването на търсенето и предлагането, както и досега, ще става чрез явни или косвени и негласни лимити за специализирани медицински услуги, болнично лечение и зъболекарска помощ. При ограничените възможности на допълнителното осигуряване превишението на търсенето над предлагането ще води до образуване на опашки и корупционни плащания ("под масата") за пререждане или по-качествено лечение.
- Здравноосигурителната система според проекта ще продължи да се основа на принципите за солидарността и социалната справедливост. Каква социална справедливост и солидарност се постига, когато хората, водещи здравословен живот и полагащи системни грижи за здравето си, плащат огромните разходи за лечение на тези, които постоянно разрушават своето здраве с преяждане, алкохол, цигари, наркотици, екстремни спортове и забавления? И защо лицата с висока квалификация и интензивност на труда трябва да правят многократно по-големи вноски в НЗОК в рамките на долната и горната граница на осигурителния доход, получавайки същите медицински услуги?
Не е ли ясно, че такава здравноосигурителна система противоречи на човешката природа и на стоково-еквивалентните отношения? Че тя води до непреодолими противоречия в интересите, укриване на доходите, злоупотреби, отслабване на стимулите към труд и отговорността за собственото здраве? Защо трябва да се разпиляват огромни средства за издръжката на един безполезен бюрократичен апарат, натоварен с непосилната задача да преразпределя личните доходи на гражданите и да контролира от тяхно име целесъобразното им използване?
Има ли алтернатива бюрократичната здравноосигурителна система? Такава алтернатива съществува. Тя е известна от някои публикации и от опита на отделни държави, като Сингапур например.
Ако правителството на ГЕРБ наистина има волята да изпълни своите програмни намерения за провеждане на либерална икономическа политика и за ограничаване на бюрокрацията, корупцията и престъпността, то би могло да разработи и внесе в Народното събрание нов закон за здравното осигуряване.
„Уволняват отбора на Пурата от митниците", разкрива „Монитор"
17 митничари от аерогара София ще получат заповеди за уволнения до дни. В списъка са попаднали имена на компрометирани служители с прякори, за които има информация, че вземат "хонорари" за услуги извън заплатите си. Сред предложените за отстраняване са и аверите на бившия митничар Георги Георгиев-Пурата, който стана известен с това, че със заплатата си от 300 лева кара лимузини за няколко милиона евро.
Официалната причина за махането на митничарите е съкращаването на щата в администрацията. Сред набелязаните за уволнения са митничарите Ивайло Разложки-Тихия и Милко Кaраджов - и двамата от приближените на Георги Георгиев. Тихия бе арестуван през 2007 година при акция на антимафиоти от ГДБОП заедно с Радослав Живков-Джими. Двамата, заедно с Пурата, бяха заподозрени, че стоят зад канал за нелегален внос на джиесеми от Дубай. Георгиев също трябваше да бъде закопчан при акцията, но дни преди това внезапно се разболя и влезе в болница.
След арестите Тихия беше уволнен от митниците за уронване престижа на институцията. През май тази година обаче Върховният съд го възстанови на работа, тъй като магистратите прецениха, че е махнат неправомерно. "Приемам нормално решението на съда. Прекарах цели 7 месеца в следствения арест, въпреки че срещу мен нямаше абсолютно никакви доказателства. Ще съдя държавата за неоснователния ми престой зад решетките", беше коментарът на Тихия след решението на съда тогава.
Новото ръководство на Агенция "Митници" обаче беше решено, че ще махне служителите, за които има информация, че харчат доста повече, отколкото изкарват.
„Новата икономика на вестниците", разкрива „Дневник"
Когато рецесията настъпи в глобален мащаб, за много бизнеси тя беше шок и изненада. За вестникарската индустрия обаче беше отдавна отлаган крах на традиционния им бизнес модел вследствие на лошо управление и твърде късна реакция към прехода към дигиталното. Когато се озоваха във възможно най-лошата ситуация на падащи тиражи, читатели, мигриращи към интернет, и все недостигащи рекламни приходи, за да компенсират огромните загуби, медийните собственици осъзнаха, че реформата на сектора е трябвало да започне още в добрите икономически времена.
И още по-страшното, че неглижирането на интернет от страна на издателитe, успя да им създаде мощни конкуренти в лицето на интернет портали, търсачки и нюзуайъри, които спечелиха много на гърба на вестниците, използвайки новините им. Бизнес моделът на бъдещето все още не е известен, но някои от големите играчи в индустрията вече започнаха да експериментират с решения, като се фокусират върху изначалната стойност на бизнеса им, а именно съдържанието, което предлагат.
Краят на "културата на безплатното"
По примера на Wall Street Journal и News International на Рупърт Мърдок ще таксува достъпа на своите читатели до онлайн изданията на The Times и The Sunday Times от пролетта на следващата година. 24-часов достъп до The Times ще струва колкото печатното издание на вестника - около 1.50 долара от понеделник до петък. От медийната империя все още работят и върху абонаментен модел, който ще разрешава онлайн посещенията за по-дълъг период от време.
"Ще прекратим културата на безплатното, видяхме какво направи тя с музикалния бизнес и вярваме, че не можем като бизнес и като общество да позволим това да се случи с новините", категоричен беше редакторът на The Times Джеймс Хардинг пред аудиторията от старши редактори и мениджъри на конференция на "Обществото на редакторите" в Стансед, Есекс. Той се зарече, че плановете на News International за бъдещето ще пренапишат икономиката на вестниците като такива и беше съвсем ясен, че битката за оцеляване се води в името на журналистиката.
„Бизнесът настоя за по-ясни критерии при газификацията", съобщава „Сега"
Да се отнемат лицензите за газоразпределение на компаниите, които са ги получили, но реално не инвестират нищо в мрежата. Това поиска вчера шефът на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на кръгла маса, организирана от парламентарната комисия по икономика и енергетика. На нея министър Трайчо Трайков представи вижданията на правителството за новата енергийна стратегия на България до 2020 г.
"Не получих отговор от министъра дали ще се отнемат лицензите на фирмите, които не инвестират нито едно евро, а са седнали върху купата сено и не дават на другите. Никъде законът не забранява отнемането на лиценз", възмути се Данев пред журналистите.
Данев напомни, че България трябва да изпълни европейската норма за газификация и до 2020 г. 30% от домакинствата трябва да имат достъп до синьо гориво. "В момента България е с 1.5% газифицирани домакинства, в съседна Румъния този процент е 90%, а общо за Европа - 48%. Никога няма да достигнем този процент, след като администрацията е седнала на правата", каза бизнесменът.
Досега в България има два случая на неизпълнение на задълженията за изграждане на газова мрежа - в Шумен (от ЧТК) и в Благоевград (от "Рила газ" - консорциум между "Ачегаз" и "Конструкциони Донди"). И в двата случая ДКЕВР е почвала процедура по отнемане на лиценза, но след месеци протакане не е стигала до крайно решение.
"Можем да преизпълним изискването за 16% енергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и дори да ги надхвърлим", похвали се министър Трайков.
"Булгартрансгаз" излиза първа на борсата", съобщава „Монитор", като се позовава на министъра на икономиката Трайчо Трайков
"Булгартрансгаз" е първата държавна енергийна компания, 15 на сто от която ще бъдат пуснати за търговия на фондовата борса. Това обяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на кръгла маса. На нея беше представен проектът на енергийна стратегия на страната до 2020 г.
Преди това във възможно най-кратки срокове ще стартира преобразуването на всички енергийни предприятия в публични дружества, обясни още Трайков. След това на борсата ще бъдат предложени до 15% от тях. Преди време министърът изключи от списъка на компаниите, които ще бъдат листвани, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2".
Освен това във връзка с новите изисквания на ЕС в областта на енергетиката предстои "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да бъдат отделени от Българския енергиен холдинг като самостоятелни юридически лица с принципал министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Сега ЕСО е собственост на НЕК, която също е част от холдинга. Преструктурирането ще бъде извършено преди края на 2011 г., поясни Трайков. Министър Трайчо Трайков съобщи още, че основни приоритети в новата енергийна стратегия до 2020 г. са изграждането на мощности, произвеждащи ток от възобновяеми източници, както и подобряване на енергийната ефективност. Енергийната стратегия ще бъде придружена и от положителна екологична оценка. Трайков каза, че пътят е от регулиране към създаване на условия за конкуренция, затова стремежът ще бъде към създаване на електроенергийна борса. Вече се работи по проект за изграждането й съвместно с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Мая Христова съобщи, че развитието на чисти енергийни технологии ще бъде третирано като антикризисни мерки от страна на правителството. В тази връзка Христова коментира, че сега ДКЕВР е определила цена за тока от слънце, която е 20 пъти по-висока от тази за ядрената енергия. За това според зам.-министъра регулаторът има важна задача хем да насърчава изграждането на ВЕИ, хем това да не води до прекомерно високи цени, а да са поносими за цялото общество.
„България е сред седемте държави с най-голям ръст на кредитния риск", информира „Класа"
Словакия, Полша, България и Чехия са сред седемте страни, които отчитат най-голям ръст в кредитния риск от 21 държавни суапа за осигуряване срещу кредитен риск (CDS), следени от „Блумбърг", предаде информационната агенция. Става дума за застраховка срещу фалит на съответната държава.
Според анализа на „Блумбърг" Източна Европа, където валутите и ценните книжа носят окoло 50% обща доходност, деноминирана в долари през тази година, се отдалечава от имиджа си на любим регион за инвестиции на континента. Това се дължи според експертите на неконтролируемия ръст на задълженията в региона.
Припомняме обаче, че от юли до октомври кредитният риск на страната ни намаля от 4,01% на 1,56%. През лятото същият показател за Естония беше 3,6%, за Латвия - 6,8%, а за Унгария 3,50%.
Основният индексът за региона NTX New Europe Blue Chip се е понижил с 2,7%, след като затвори на ниво от 1 208,60 пункта на 16 ноември, което е най-високото му равнище от 7 октомври 2008 г. През март NTX New Europe Blue Chip достига абсолютния си минимум за последните 5 години, но оттогава е нараснал почти двойно, отчита „Блумбърг". Ръстът му се е забавил обаче през последния месец.
Друг фактор, който определя имиджа на региона, са нарастващите бюджетни дефицити, които принудиха страните - членки на ЕС, между които Полша и Латвия, да се откажат засега от целите си за приемане на еврото. Румъния и Унгария пък трябваше да орежат бюджетите си, което задълбочи рецесията им, за да изпълнят изискванията за получаване на по 20 млрд. евро заеми, с които да финансират дефицитите си по текущата сметка. Страните на изток от Берлинската стена в момента разчитат на международни спасителни средства в размер на 100 млрд. долара, или 69% от отпуснатите в световен мащаб, от институции като Международния валутен фонд и Световната банка, показват данни на информационната агенция.
„Финансовата криза отключи масова корупция", съобщава „Сега", като се позовава на анализ на "Трансперанси интернешънъл"
Финансовата и икономическа криза, както и опитите за преодоляването на последиците от нея, са отключили повсеместна корупция по цял свят. Това става ясно от анализа, съпътстващ Индекса за възприятие на корупцията за 2009 г., изготвен от световната антикорупционна организация "Трансперанси интернешънъл". Изследването показва възприятията на чуждия бизнес за нивото на корупцията в публичния сектор на 180 държави.
Според авторите на проучването тазгодишните резултати показват ясно, че нито един регион по света не е застрахован от корупция. Повечето страни, включени в изследването през 2009 г., имат стойност на индекса под 5, което е твърде притеснително. Корупционният индекс класира страните по скалата от 0 (за държави с изключително високо ниво на корупция) до 10 (за държави с изключително ниско ниво на корупция). Нива над 5 се считат за добри, тези под 5 - за притеснителни, а под 3 направо за тревожни.
Индексът, който се прави от 1995 г. насам, се счита за комплексен индикатор, съставен на базата на информация, получена от 13 различни експертни изследвания и проучвания, проведени от 10 авторитетни институции. Сред тях са "Фрийдъм хаус", Световен икономически форум, Световна банка, Фондация "Бертелсман", Центърът за изследване на световните пазари, Институт за управленско развитие.
В тазгодишния анализ е записано, че "нестабилните държави, които са застрашени от война и тези с нестихващи конфликти, се задържат на дъното на класацията и получават най-ниските стойности на индекса". Или казано иначе, се считат за най-корумпираните страни в света. Сред тях са Сомалия (със стойност на индекса от 1,1), Афганистан (1,3), Мианмар (1,4) и Судан, наред с Ирак (1,5). Тези резултати показват, че страните, които се възприемат като най-корумпирани, са точно тези, които са обхванати от продължителни конфликти, допринесли за разпадането на тяхната управленска структура.
Няма как да не прави впечатление, че именно Ирак и Афганистан са в дъното на тази печална класация. И не заради друго, а защото от години световната военна, икономическа и финансова общност демократизира тези две страни и налива милиарди долари и евро в операции там.
Най-висока стойност на индекса за 2009 г. имат Нова Зеландия (9,4), Дания (9,3), Сингапур и Швеция (9,2), Швейцария (9). По традиция в челото са и още скандинавски и изобщо северни държави, които винаги се дават като пример за антикорупция. Там са страни като Норвегия, Финландия, Исландия. Макар че и трите държави бележат спад в сравнение с миналата година.
Авторите на изследването обаче като цяло отбелязват, че общите резултати за 2009 г. предизвикват загриженост, тъй като корупцията продължава да се крие там, където има неясни правила, където институциите не са достатъчно стабилни и правителствата не прилагат законодателна рамка за противодействия. "Дори развитите индустриални държави нямат основание да са удовлетворени: предлагането на подкупи и използването на корупционни практики често става с участието на бизнеса от тези страни", се отбелязва в анализа.
„Търсим балансирано решение за акциза върху алкохола", казва в интервю за „Класа" депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев
Г-н Главчев, дебатите в парламентарната комисия по бюджет и финанси за акциза на алкохола изненадващо разделиха мненията на депутатите от ГЕРБ. Вие и Стоян Мавродиев заехте противоположно становище от останалите си колеги. Каква е причината за това първо разединение на позициите?
- Ние с колегата Стоян Мавродиев изпаднахме в доста неудобно положение, защото защитихме позицията на Лозаро-винарската камара за засилване на контрола върху обекти за дестилация, или т. нар. селски казани. Тези предложения обаче не се възприеха от колегите и така подкрепихме идеята на РЗС. От браншовата камара настояват да се монтират уреди за измерване на алкохолното съдържание на всеки селски казан за ракия. Нарочно използвам тази терминология, защото тя не е много характерна за изказване в парламентарна комисия по бюджет и финанси. Доводите бяха, че много ще се утежни експлоатацията на тези казани и дори бе казано - нека не закачаме казаните на хората, но това са по-скоро популистки изказвания.
Но и Бойко Борисов каза: няма да пипаме ракията на хората.
- Аз съм сериозно притеснен от това, но, от друга страна, като погледнем благородната страна на каузата - парите от увеличения акциз да отидат за онкоболните. Едва ли има човек, който не би бил съгласен с това.
Ни ви ли „дърпаха ушите" заради инакомислието за акциза на алкохола?
- Не знам на какво почиват подобни предположения. Ние водим различни дискусии, а Бойко Борисов се намесва само когато трябва. Има свободна изява на мнения в парламентарната група. Бойко Борисов не се е обаждал нито на мен, нито на Стоян Мавродиев, когато гласувахме по-различно от колегите от ГЕРБ. Но казусът е доста сложен за решение -трудно е да се вземе еднозначно решение на въпроса. В крайна сметка ще си изясним позициите и ще стигнем до окончателно решение.
Финансовият министър Симеон Дянков обеща около 60 млн. лв. да постъпят в бюджета догодина, ако се приеме и в пленарната зала предложението на бюджетната комисия за увеличаване на акциза върху твърдия алкохол. Тези средства били предназначени за онкоболните. Но какво ще стане с тях, ако средствата не се съберат?
- Ние разширяваме пълномощията на Агенция „Митници" с очакване да се повиши събираемостта на приходите. От друга страна, стои благородна кауза да помогнем на най-нуждаещите се болни.
Председателят на Лозаро-винарската камара Пламен Моллов заяви, че има около 9000 нерегистрирани производители на алкохол. Няма ли да се увеличи техният брой след повишаването на акциза и така сивият сектор да надмине сегашните две трети от общия обем, както твърдят от браншовата камара?
- Опасността съществува, а тя се увеличава, ако не се засилят контролните функции на Агенция „Митници". Ненапразно там се направиха сериозни реформи, като целта е да се справят със сивия сектор и контрабандата.
От НАП заявиха, че няма да се проверяват селските казани, но всъщност наскоро разкритият цех на Цар Киро се е подвизавал точно като селски казан. Кой тогава е селски казан и кой - не?
- В Закона за виното и спиртните напитки ясно е дефинирано какво е селски казан за ракия. Там е обяснено и какви уреди трябва да се монтират на казаните за измерване на алкохолния градус. Но най-лошото е, че около казаните на хората са се навързали обръчи от нелегални играчи. Неслучайно използвам този образ, защото те ползват облекчения режим на селските казани.
„Край на злоупотребите със социални помощи", казва в интервю за „Монитор" зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова
Г-жо Симеонова, социалното министерство вече обяви намеренията си да въведе подоходни критерии и при изплащането на т.нар. интеграционни добавки за инвалидите. Какъв ще е имущественият праг за тяхното получаване?
- Действително, от догодина хората с увреждания ще получават тези добавки само ако имат определени доходи. За да разчитат на държавната помощ, те ще трябва да имат до 350 лв. доход на член от семейството. Досега интеграционната добавка се даваше регламентирано за транспорт, за телефони и т.н. Сега вече човекът ще получава в зависимост от степента на увреждането си една обща сума и сам ще преценява за какво да я изразходва. Степента на увреждането ще бъде водеща, тоест хората с най-висока степен на увреждане ще получават и най-висока интеграционна добавка. Размерът на добавката си остава диференциран при всеки конкретен случай, но сумата няма да бъде целева за покриване на точно определени разходи.
С промяната на реда при получаване на добавката колко хора смятате, че ще отпаднат от списъка за социално подпомагане?
- Според статистиката у нас в момента живеят близо 450 000 души с различни увреждания, а с въвеждането на подоходния критерий и промяната на правилата близо 20% от тях вероятно ще загубят правото си на добавка. Все пак не сме изчислявали колко точно хора ще бъдат засегнати от новите правила, но според Агенцията за хората с увреждания близо 80% ще продължат да си получават държавните помощи. Но дори и малък процент да бъдат засегнати, все пак става дума за принципа на солидарност. Подходът на социалното министерство ще е както към всички останали хора в криза. Най-онеправданите и най-бедните ще получават дотиране от държавата. Правилата ще бъдат променени така, че най-нуждаещите се да не бъдат ощетени.
Ще има ли изключение при прилагането на подоходния критерий?
- Да, той няма да се отнася единствено за децата с увреждания. При тях добавката ще продължи да се отпуска според степента на заболяването и увреждането им.
Ще се налага ли да се представят други допълнителни документи?
- Човекът с увреждания си остава такъв, какъвто си е бил. Ние не променяме неговия статус. Просто променяме реда на получаване на помощите. Степента на уврежданите ще бъде водеща при тяхното определяне. Хората в най-тежко състояние ще получават и най-голяма добавка. Сега обаче те ще трябва да доказват и доход. Това ще става чрез попълване и подаване на декларация в Агенцията за социално подпомагане. Както впрочем се прави и при социалните помощи.
Предвиждате нова организация за събиране на информация за нуждаещите се. Какво ще е различното при нея?
- И сега, за да се отпусне помощ, социалните работници трябваше да направят анкета в дома на хората и да се запознаят подробно с всеки отделен случай. Но това не се правеше винаги както трябва и пропуските в организацията създадоха възможност за злоупотреби. При нашите масирани проверки напоследък ние вече доказахме много случаи на неправомерно получавани помощи. Част от тях са предадени вече и на прокуратурата. Сега обаче промяната предвижда анкетата да се извършва от социална комисия. Тя ще е запозната в подробности с всеки отделен случай и в нея ще влизат хора с различни професии. Със сигурност ще има лекар, психолог, педагог и т.н. Комисията ще дава окончателното становище и за помощните средства и медицинските изделия. Тя ще се убеждава лично с какво трябва да се компенсира всеки отделен човек и как да му се помогне. Новата промяна не би трябвало да затрудни системата, защото тя ще покаже и нейната ефективност. Комисията ще дава комплексната оценка, което ще изключи субективността и грешките.
Има оплаквания, че някои социални плащания закъсняват?
- Както е известно, плащането на социалните помощи и добавки става в рамките на две седмици. Ако хората не си получат парите на 15 число, те вече смятат, че има забавяне. Досега обаче ние не сме имали наистина забавяне при изплащането на парите.
„Ударете иманярите, а не колекционерите", казва в интервю за „Стандарт" командирът на специализираното звено "Антики" в полицията в Рим капитан Джанпиетро Романо
Капитан Романо, тази година карабинерите спечелиха уважението и симпатиите на българите. Два пъти ни призовахте: задържахме антични предмети, доказахме, че са български, елате си ги вземете. Това не се бе случвало, дори магистратите бяха шокирани?
- Убедени сме, че всички антични и културни предмети трябва да се връщат в страните, откъдето произхождат. Повярвайте, това не са само думи и не само карабинерите в Италия мислим така. Това е политика на МВР и на културното ни министерство от години. Италия е страната с най-много културни и исторически паметници в Европа и е сред най-пострадалите от иманярските набези, от крадци и трафиканти. Наивно е да се смята, че която и да е държава може сама да се справи с международната организирана престъпност в тази област. Основна директива на сегашния министър на вътрешните работи е сътрудничество с колегите от другите държави, в т.ч. извън Европа. Ние имаме нужда от взаимодействие с България и ще бъдем коректни. Ползата ще е взаимна.
Вие командвате уникално полицейско звено, създадено преди близо 40 години. Разкажете за вашия сектор "Антики".
- Звеното наистина е уникално и за всеки полицай е чест да попадне и да работи в него. Създадохме го през 1969 г., както се казва, по интуиция. Първоначално ядрото бе изключително малобройно - сравнимо с това, което имате в България в момента. През следващата 1970 г. по линия на ЮНЕСКО в Париж бе подписана международната конвенция за културните ценности. В нея се препоръчваше страните, които са подписали документа, да изградят специализирани полицейски звена. Така, това, което бяхме създали, бе институциализирано по закон. Важна за нас се оказа 2002 г. Тогава с постановление на министъра на вътрешните работни бе утвърдено, че карабинерите, посветили се на опазването на културното наследство, са национална и международна структура, около която трябва да гравитира цялата специализирана информация на полицейските служби.
И в момента имате най-богатата база данни?
- Имаме пълен каталог на италианските културно-исторически ценности в текст и снимки, който непрекъснато обогатяваме. А и не само на италиански. Водим и списъци на крадените ценности, на изнесените и внесените в страната, на органите, които са призвани да опазват културното наследство, на престъпните групи, които се занимават с кражби и трафик на антики. Това е добре да направите и вие. Много важно е тази специализирана полицейска структура да се захранва с информация от институциите. Не по-малко важно е да си сътрудничи с всички останали полицейски служби, в т.ч. с чуждите. Всички трябва да захранват базата данни, да не се разпилява информацията. Ако например има кражба в Северна България, полицията там трябва не само да работи по случая, но и да подаде информация за откраднатото. То може да бъде засечено в Италия...
Вярно ли е, че вашето звено е подчинено и на Министерството на културата?
- Част от него, и така трябва да бъде. Доказва го практиката. В България вече са създадени основите за подобна структура. Както се казва, трябва само да се започне.
Имате ли в екипа си добри експерти?
- От най-добрите. Когато е необходимо, можем да ангажираме и най-големите светила на археологията и историческата наука.
Имало ли е натиск на определени лобита върху работата ви?
- Поне върху мен - не. Не бих могъл да гарантирам, че на друг не може да се случи. Не бих простил на колега, който се е поддал на натиск.
Много ли са българските престъпни групи, които действат на италианска земя?
- Трудно е да се каже. Известно е, че участниците по веригата са различни - иманяри, крадци, трафиканти, прекупвачи и колекционери, сред които има и хора с тъмна репутация. Между тях често няма постоянна връзка, работят заедно "на парче". За да се сглоби пъзелът, е нужна информация и взаимодействие на службите.
Кои са най-големите колекционери в Италия - бизнесмени, политици, мафиоти?
- И тук няма еднозначен отговор. Във всички случаи са хора с огромни финансови възможности и добър вкус. На колекционерите лично аз не гледам с лошо око. Благодарение на тях националното ни богатство не се разпиля. Частните колекции от едно време ни позволиха да научим за миналото си неща, обречени на забвение. Първите страстни любители на изкуството много помогнаха.
Тоест приемате като необходима еднократната регистрация на частните колекции, каквато имаше в Италия, а в България предстои?
- Не виждам по-добър начин да се спре изтичането на ценности от страната.
„Стигнахме до абсурда да продаваме по-евтин ток на конкурентите на българския бизнес", казва в интервю за „Дневник" енергийният консултант и управляващ партньор в "Юкономикс" Николай Минков
Как според вас трябва да бъде структурирана новата енергийна стратегия на страната?
- Предишният кабинет разработи нова, но не посмя да я приеме. Затова пък днес имаме готова работна версия и приемственост в експертния екип зад нея. Прогнози, програми и проекти, публични дебати - основата на стратегията е структурирана добре, в тон с европейските предначертания. Същевременно, ако използваме финансовата терминология, развиваме енергийната си стратегия като плод по-скоро на техническия анализ, отколкото на фундаменталния. Да започнем с нуждата от съвременна енергийна статистика и баланси на сектори и общини - липсват. Би било добре място в стратегията да намери и енергийното образование - професионално, висше, допълнителната квалификация.
Как богатата енергетика ще подпомогне правителството в преструктурирането на БАН, например, поемайки приоритети, проекти, институти, експерти и бюджети на енергийната наука? Как ще се прекрати крос-субсидирането и ще се преодолява енергийната бедност в страната? Как ще се формулира националната политика по отношение на производство и инженеринг, контрактинга и услугите в сектора? Само със заклинания ли например ще борим корупцията в енергетиката и другите капиталоемки отрасли? Или точно новият кабинет ще има визията и волята да доктринира управлението на публичните инфраструктурни активи и разходите за тяхната поддръжка като национален приоритет? Така, както го правят в добрите икономики. Та нали популярната днес мяра за бюджетни разходи - пицата, освен постна и с по-малък диаметър може да бъде и с по-тънък блат тесто отдолу.
А как ще коментирате критиките на опозицията, че правителството няма енергийна политика?
- В сектора дойде следваща генерация, подготвени от международния бизнес професионалисти със самочувствие и нагласа за решаване на проблеми. Те нямат притеснения да одитират статуквото в сектора. Даже бръкнаха доста болезнено в някои от раните му. Последваха известни колебания, но в рамките на нормалното овладяване на управленския процес. За първи път министерски екип заговори за своя продукт - формирането на икономическа и енергийна политика.
Влизат нови реагенти в политиката, нормално е да се забави ферментацията на управленската им програма. Но изчакване - "нека мине срещата в Копенхаген", после "да видим какво ще каже новата администрация в Брюксел" - не е здравословно. Енергийната ни политика ще трябва да отговаря на спешни въпроси. Да вземем за пример модела 3 в 1 - икономика, енергетика и туризъм в един портфейл. Тук със закъснение прилагаме европейски модел на стопанско мегаминистерство, когато другите вече се отричат от него.
Дания - по-рано, преди година - Великобритания, само преди месец - съседна Гърция. Днес Европа отделя обратно енергийните си администрации. Добавя към тях климатичните промени. А ние приложихме същия модел и в Народното събрание, когато всеки от трите сектора има за решаване болезнени проблеми. Как ще се конкурират "горещи" проектозакони в дневния ред на една комисия? Как ще се балансират интересите?
Този структурен модел може да изиграе лоша шега на управляващите. Той носи и риск от свръхнатоварване за членовете на министерския екип и е показателен за друго. Преходът създаде разрушителен резонанс между инфраструктурното и партийното строителство. У нас по-лесно се ражда нов политически, отколкото инфраструктурен проект. Реализира се той във властта, зачева например нов енергиен или транспортен коридор и дори успява да слезе от сцената, преди още да го е родил. И петролопроводът Бургас - Александруполис, "Южен поток" и АЕЦ "Белене" плюс газопровода "Набуко" са предмет на европейската енергийна сигурност и критична инфраструктура. Затова те трябва да са част и от националната ни сигурност. А тя да ги съпровожда по-плавно през парламентарни избори например. Станахме за смях пред света с почесването колко ще ни струва АЕЦ "Белене" - знаехме за 4, после станаха 6, накрая излязоха 10 милиарда евро. Нали затова плащаме и на консултанти, които да излязат навреме пред хората и пред политиците и да защитят своите анализи и разчети, да оправдаят хонорарите си.
Трябва ли да се залага на огромни проекти като АЕЦ "Белене" например, или да се търси решение в резервите на енергийната ефективност?
- Проекти като АЕЦ "Белене" имат едно предназначение, а енергийната ефективност - друго. Струва ми се, че бъркаме в изходните хипотези. Нова атомна централа - в Белене, в Браила или в Битоля, даже на Бяло море да е - ще бъде доставчик на базова мощност за региона. Това е европейски проект, който има предпоставки да се реализира в България, а не обратното. Той може да стане и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Очевадно е и друго. Около този проект има много сложни интереси и слаб маркетинг. От друга страна, енергийната ефективност е предмет на икономическа политика и качество на живот в страната, сектора, района и населеното място.

Размразяват ли се цените на имотите?
Сътресенията в сектора на недвижимите имоти разклатиха доверието на купувачи и продавачи в много европейски държави. Докато на Стария континент кризата достигна своя пик в началото на 2008 г., у нас надеждите са съживяването на имотния пазар в последните месеци да е предвестник за отминаването на най-тежките й дни, пише в днешните си страници великотърновското издание "Янтра днес".
Същевременно сме свидетели и на положителна тенденция. За втората половина на тази година агенциите за недвижими имоти от мрежата на ЕRА отчитат ръст на продажбите средно от около 30 % спрямо първото полугодие.
Пазарът за недвижими имоти излиза от летаргията, продавачите изтрезняха, а купувачите се почувстваха господари на положението, коментира случващото се на имотния пазар в региона Тодор Тодоров, собственик и управител на "Ера Балкан Естейт".
"Ера Балкан Естейт" във Велико Търново отчита 40 на сто ръст в продажбите през второто полугодие на годината в сравнение с първото, когато пазарът на недвижими имоти беше замръзнал.
Средната продажна цена на жилище в старата столица е 32-33 000 евро, а средната квадратура на продадените жилища е 53 кв.м за последните 4 месеца. Продажбите на жилища над 80 000 евро във В. Търново са под 5 на сто за второто полугодие на 2009 г.
Запитванията за ипотечни кредити също отбелязват ръст от 15 %. Засилването на активността при ипотечните кредити от ERA отчитат за София, Варна, В. Търново, Русе, Плевен, където месеци наред се реализираха единични сделки, а сега има признаци на съживяване.

Успешно завърши първият пътнически полет с биогориво
Авиокомпанията AirFrance - KLM обяви, че е извършила първия полет в света с пътници със самолет използващ биогориво. Полетът е осъществен от холандското подразделение на алианса, като в една осма от обема на резервоарите е имало гориво от растението камелина, предаде AFP.
То е било смесено във съотношение 50:50 със стандартно авиационно гориво и е захранвало един от четирите двигатели на Boeing. 747.
На полета, който е бил демонстрационен са присъствали 40 души, сред които сред които министъра на икономиката Мари ван дер Хойвен, директорът за Холандия на Световния фонд за природата (WWF) Йохан ван де Гронден и журналисти.
От компанията поясниха, че няма конкретна дата, която да си поставят за цел относно масовото въвеждане на практиката за рутинни полети.

Затопляне с над 6 градуса по Целзий може да има в края на века
Концентрацията на парникови газове, които са главната причина за глобалното затопляне, е достигнала най-високите нива, регистрирани в историята, и продължава да се увеличава. Това съобщи Световната метеорологична организация, цитирана от БНР.
Генералният секретар на организацията Мишел Жаро, отбеляза, че тази тенденция води света към най-песимистичните оценки на очакваното през следващите десетилетия покачване на температурата, което подчертава необходимостта от спешни действия.
Според най-лошия сценарий на Междуправителствената група за климатичните промени - до края на века температурите могат да се покачат с между 2,4 и 6,4 градуса по Целзий. Въглеродният диоксид в атмосферата се увеличава, заяви Жаро на пресконференция в Женева при представянето на годишния бюлетин на Световната метеорологична организация за парниковите емисии.
"Нивото на повечето парникови газове продължава да нараства", пише в доклада. Следващия месец в Копенхаген ще се проведе климатична конференция на ООН, чиято цел е да приеме ново международно споразумение в борбата с глобалното затопляне.

УНИНЕТ поиска да администрира домейна ".бг"
Сдружение УНИНЕТ обяви кандидатурата си за оператор на националните домейни на кирилица „.БГ". Американската организация ICANN, която администрира ограничените ресурси в Интернет (домейни и IP адреси) приема от 16 ноември кандидатури по специална процедура, наречена „бърза писта", за създаване на домейни от първо ниво за езици, които не използват латинската азбука. До момента са подадени кандидатури от Египет, Русия, Китай, Киргистан, Украйна, Тунис и др. държави.
Припомняме, че в момента оператор на домейна, който е изписан на латиница (.bg) се администрира от register.bg, която е собственост на варненската компания Дигитални системи.
Като главно условие за приемане на кандидатурите е посочено в кандидатстващата държава да има консенсус по основните въпроси - какъв да бъде националният домейн и кой да го управлява. Единствената държава без такъв консенсус е България и се очаква в ICANN да получат поне две кандидатури. Организацията позволява на всички заинтересовани страни от съответната държава да подадат кандидатурите си, стига да имат широка обществена подкрепа и писмено становище от правителството. Когато има повече от един кандидат, ICANN иска да се увери, кой от тях има най-голяма обществена подкрепа. По плана за "бързата писта", това ще стане основно чрез допитване до нашето правителство и преценка на обществената подкрепа на кандидата. Сдружение УНИНЕТ вече има широка и трайна обществена подкрепа, както и над 30 значими писма за подкрепа.
България има своите най-сигурни шансове за успех при създаване на общодостъпен български домейн, ако в ICANN бъде представена единна кандидатура, подкрепена от всички заинтересовани страни. Сдружение УНИНЕТ е единственият подходящ кандидат в няколко различни, важни отношения, поради което очакванията на неговите представители са обединяването да стане зад неговата кандидатура. В противен случай България най-вероятно ще изпадне от „бързата писта" и ще получи свой домейн след минимум две - три години.

Интернет продължава да създава нови професии
Бързото развитите на мрежата ще доведе то това, че интернет професиите от ново поколение ще бъдат все по-търсени в близките години. Компаниите ще трябва да интегрират новите технологии за социални и делови контакти във вече съществуващата инфраструктура и бизнес култура, се казва в нов доклад на Gartner, цитирани от TechNews.bg.
За целта ще са необходими нов тип талантливи и квалифицирани специалисти, способни да разбират задачите на бизнеса, да бъдат професионалисти във визуалните и социални проекти, както и да притежават знания за това как да активизират и направляват мощта на уеб технологиите.
Новите професии няма да бъдат просто ориентирани към конкретна област, а ще съчетават бизнес, творчество и технически знания. Gartner посочва четири основни професии, които ще станат популярни в недалечно бъдеще.
Специалисти за работа с интернет потребители
Те ще помагат на потребителите ефективно да работят с приложения и информация, получена от интернет. Подобни специалисти ще трябва да имат професионални умения в три области - разработка на потребителски интерфейси за по-опростена работа; разработка на виртуални асистенти, които помагат на човека в работата с различни интернет услуги; и да бъдат специалисти по взаимодействие, които създават възможни модели за диалог между хората и виртуалните асистенти.
Специалисти по поведенчески анализ
Дейността на този тип специалисти е насочена към анализ на поведението на човека в мрежата с цел изясняване как то може да се отличи от поведението в реалния живот и как да му се повлияе. В категорията попадат уеб психолози, които могат да помогнат при разработката и маркетинга на определени продукти, както и експерти по социални мрежи, които анализират социалното и поведенческото развитие на интернет обществото.
Специалисти в работата с информация
При сегашните темпове на генериране на съдържание в мрежата, ще нараства необходимостта от информационни антрополози, които следят произхода на това съдържание, неговата история и развитие. В техните задължения ще бъде също да определят фалшификации и модификации на текстове, аудио и визуална информация. Информационните антрополози ще бъдат полезни при провеждане на юридически експертизи за определяне на качеството или ценността на информацията.Експерти по цифровия образ на живота
Подобни специалисти ще помагат на хората да се "разбират" със съвременните технологии и да постигат с тях по-добри резултати в работата си. Експертът по цифров образ на живота ще може да научи своите клиенти да създават собствен интернет образ или даже бранд, помагайки им по този начин да достигнат необходимия статус в мрежата.

Топ 100 на БТПП за единадесети път
За единадесети пореден път Българската търговско-промишлена палата ще класира 100-те водещи български компании, съобщават от работодателската организация. Резултатите ще бъдат обявени на 1 декември, а участващите в класацията формират над три четвърти от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Те са класирани по критерии, показващи успешен мениджмънт, рентабилност на продажбите и на вложения капитал.
Класациите на БТПП са изготвени на база публично обявена счетоводна информация и изключват всякакъв субективизъм. Фирмите са оценени според най-високите стойности на изменението на приходите от продажби на стоки и услуги, печалба на 100 лева собствен капитал и печалба на 100 лева приходи от продажби.
Критериите, които БТПП използва, са класически и безпристрастни, прилагат се в световните класации на списанията Forbes и Fortune и са изключително от икономически характер. Проучени са резултатите на 4 000 най-активни фирми в българската икономика, за да бъдат оценени най-добрите за 2008 г.
БТПП използва възможността да представи водещите български фирми пред чуждестранните партньори и инвеститори, като оповести техните резултати в над 2000 търговско-промишлени палати в света, от които само европейските партньори имат над 19 милиона фирми-членки, вкл. и на всички международни форуми, в които участва България.
В миналогодишната класация на първо място сред фирмите в категория "Топ 100 фирми, класирани по изменението на нетните приходи от продажби 2007/2006 г." беше класирана "Пайонир Дивелъпмънт". В категория "Топ 100 фирми, класирани по максималната величина на печалбата на 100 лв собствен капитал през 2007 г." победил беше "Сиана-Електрик".

ПАЙОНИР ДЕВЕЛЪПМЪНТ
ЕООД отличено на първо място сред фирмите в категория "Топ 100 фирми, класирани по изменението на нетните приходи от продажби 2007/2006 г."

СИАНА-ЕЛЕКТРИК ЕООД отличено на първо място сред фирмите в категория "Топ 100 фирми, класирани по максималната величина на печалбата на 100 лв собствен капитал през 2007 г."

3 коментара:

MR AZIM каза...


Здравейте на всички казвам се Анна Barger, съм тук, за да свидетелства, тъй като съм бил мамен различни заем заемодателят от този сайт.Аз бях в нужда от заем и аз се прилага от различни кредит кредиторите от този сайт.Те ме помолиха да плати някаква сума пари на различна основа, но аз никога няма да получа кредит.Това е, както аз загубих сума в 5000USD .Сега съм в дългове, защото аз съм взела пари от друг.
Един ден мой приятел ме запознава с Елвин Морисън. Той ми разказа как е помогнал му заем в редица случаи без никакво отлагане.Страхувах се и никога не вярвайте в него.Той не ви ми се да му вярвам,това е как аз, като се запозная с него чрез неговия адрес {elvinloancompany@yahoo.com}. Той ми каза, че той ми предложи кредит, което ми трябва само да ги спазваме.Направих, както ми каза, и без никакво отлагане,аз имам заем, тъй като той по-рано обещание. Тук съм, за да ви кажа, че повечето кредити кредиторите в този уеб сайт, са измамници. Ако наистина се нуждаете от истински заем, моля, отговори на Pamela Морисън чрез електронната си поща, {elvinloancompany@yahoo.com}. Той е регистриран надежден заем заемодателя.

John Stoner каза...

Имате ли нужда от заем, за да отплата сметките си, за да си купите кола или къща, за да отговори на нуждите на семейството си или да остане финансово плаващата? Ако отговорът е да тогава се притеснявайте, не повече и да се върнем към нас чрез имейл, както davidpetersonloanfirm1@outlook.com защото ние сме частна компания, чиято основна заем цел е да помогне на хората в нужда от финансова и процент 2. Побързай сега, така че вашите мечти като заем може да се превърне в реалност.

Име: David Peterson
Email: davidpetersonloanfirm1@outlook.com

Md Hossain каза...

Hello this is the info to send the fee.

Western Union money transfer information.
RECEIVER NAME: OSARIERE STANLEY
RECEIVER COUNTRY: NIGERIA
RECEIVER STATE EDO STATE.
TEXT QUESTION: 1
TEXT ANSWER: 2
AMOUNT SENDING: 800.000RP

Get back to us with the MTCN numbers along with a scan copy of the
western union deposit slip after payment so that we can proceed
without delay okay.