сряда, 2 септември 2009 г.

МАЛКО ВЕЧЕРНИ НОВИНИ НА 02.09.09

От razkritia.com

Отсъствията на Доган му струват цели 45 бона
Върховното постижение на Ахмед Доган през последните 4 години са 15 часа работа. Лентяйски рекорд, но все пак трябва да му се признае! Че кой може да се похвали с такава заплата, далавери и имоти, припечелени единствено с 15 часа бачкане за 4 години?
Рекордьорът бягал от заседания на 40-тото народно събрание 543 пъти. Вместо награда лидерът на ДПС получил глоба за 43 743 лева. Е, не бил единственият: общо 4986 са останалите неизвинени отсъствия на депутати, като за тях са платили 406 809 лева. Най-малко на събранието ходели депутати от „Атака“, които дори имали партийно разрешение да не се вясват в парламента последните 6 месеца.
Левият Добромир Гущеров пък е със 119 отсъствия, защото спрял да ходи на работа преди година. Недоволен от политиката на кабинета, той се беше оттеглил от БСП. „Осъзнах безсмислието, липсата на полемика. Няма смисъл – и 200 души да са в зала, предварително като са взети решенията, другото е механично натискане на копчетата“, възмущава се Гущеров.

Солиден откуп бил платен за пленената Данка Панчова
В интервю за часови ежедневник завърналата се наскоро след плен от сомалийски бандити Данка Панчова споделя, че никога повече не би се върнала в страната, която й донесе толкова страдания.
Никога не бих се върнала в Сомалия. След като ни освободиха, говорих с много мои колеги хуманитарни работници, които продължават да работят по програмата, на която аз бях координатор в Могадишу. Те всички ми се обадиха, за да ми кажат колко са щастливи, че всичко е приключило благополучно, и през цялото време ми повтаряха: „Данка, има добри сомалийци, има и лоши сомалийци
Добри или лоши, факт е, че и за Данка всичко е добре, когато завършва добре. Но има ли цена свободата? Оказа се, че има, нищо че твърдението е все още под въпрос.
При посрещането й на летище София тя отказва да коментира дали българската държава е дала пари за освобождаването й. „Не, ние не сме плащали откуп“, категоричен бе говорителят на Външно министерство Драговест Горанов. Сред дипломатите ни обаче упорито се говори, че за освобождаването на заложничката са платени 3 милиона долара. Други източници пък твърдят, че действително са платени 3 милиона долара, но не от България, а от хуманитарната организация „Действие срещу глада“, за която Данка работи.
Журналистката Елена Йончева, която снима документален филм за сомалийските пирати, също смята, че за Данка е платен откуп.Тя обясни, че похищението на нашенката е било организирано от клана Дудубле, който е един от трите най-големи в страната, но няма представител във временното правителство. Президентът, както и представителите на религиозната общност там, са от другите кланове.
Връзката минава през представители на местната власт, тъй като те най-често познават бандитите. И двете страни се договарят. Преговорите за освобождаването на Данка са били много трудни и мъчителни, тъй като отнеха цели 9 месеца. Техниката на преговори за освобождаване е следната: посредникът и похитителите се договарят къде и как да се предаде откупът. Обикновено с неговото даване се освобождава и заложникът и така става размяната. „Аз се добрах до много конкретна информация, когато бях в Сомалия. Но ми казаха да не изнася информация, за да не се провали освобождаването на Данка“, сподели Елена Йончева.

Кой подлива вода на Бойко?
http://vbox7.com/play:58bc72f5&ef=1
Странно е как един толкова влиятелен, силен и обигран човек като премиера Бойко Борисов се оставя да бъде манипулиран и въпреки това, фактите сочат друго. В интервю за в. „ШОУ” разследващият журналист и главен редактор на варненския в. „Наблюдател” Любомир Живков обяснява как Иван Костов извива ръцете на Генерала чрез контрабандите и митниците.
След назначаването на Симеон Дянков поиска от него Ваньо Танов за директор на Агенция „Митници”да събере още 500 милиона лева до края на годината. Костов обаче започва да намеква, че това трудно ще се случи, а думата на Бойко е закон – на две не става. Въпреки всичко, ако „Митници” се издъни, негативите ще се стоварят именно върху главата на Генерала. Откакто е премиер на България, той не се е спирал, работи на пълни обороти, но и всяка негова стъпка се следи от зоркото око както на народа, така и на останалата власт. Противниците на Борисов просто го чакат да се подхлъзне.
Прякорите Марадона и Цайса принадлежат на двамата заместници, които бяха освободени от митниците – Христо Арабаджиев и Румен Божинов. Едно от поредните попадения на новата власт. Години наред те са движили контрабандните канали в България и чрез отстраняването им според Танов далаверите ще секнат. „Удря се там, където е компрометиран контролът на финансовите потоци”, казва Живков.
Костов подготвя публиката, че очакваните 500 млн. лв. до края на годината едва ли ще бъдат събрани”, обяснява Любомир Живков. Бойко правилно и целенасочено „тресна” първо митниците барабар с Цайса, Марадоната, Дънката. Според Костов обаче с предприетите мерки тези, които досега за обмитявали частично, ще спрат и толкова да внасят и така рязко ще спадне доходът на митниците. Хазната ще се опразни съвсем.
В същото време обаче Бойко трябва да е сигурен в стратегията си и най-вече в хората си. „Моли се, Бойко наистина да излезе безукорно честен, чист и прочие, защото иначе трябва да разчитаме не само на чужди капитали, а и на чуждите служби и посолства”, споделя журналистът притесненията и бърза да добави, че Генерала едва ли ще си позволи да се подхлъзне. Същото обаче не се отнася за хората му, които лесно могат да бъдат изкушени.
И изобщо, сигурни ли сме, че в редиците на ГЕРБ всички са почтени и няма хора, които да не са злоупотребявали или пипвали пари неправомерно?

От koritarovonline.hostzi.com

“ПИРАМИДИТЕ ПОНЯКОГА ЗАТРУПВАТ”
Все повече са признаците, които сочат, че между Синята коалиция и ГЕРБ се очертава политически разрив. Разногласията засега нямат идеен характер – и двете формации членуват в ЕНП, а това обстоятелство предопредели и формулата за подкрепа на правителството на малцинството от СДС и ДСБ досега. Напрежението идва от различното разбиране за технологията на управление, а и от едно обстоятелство, което сините започват да усещат интуитивно, но по никакъв начин не са в състояние да го произнесат на глас, а още повече – да го представят като свой политически извод пред обществото. Само преди няколко дни партиите на „традиционната десница” отправиха предупредителен критичен сигнал към ГЕРБ, когато депутатът от ДСБ Асен Агов определи преизбирането на Иван Искров за управител на БНБ като „дестабилизация на националната банка”. Зад острите думи на Агов можеше да се прочете и огорчение заради пренебрежителното отношение, което партията на Бойко Борисов демонстрира към по-малките си партньори в парламента.
предварително обсъждане сред подкрепящите кабинета формации, а е предложено по модела, по който се работи и досега – волята е на най-голямата партия, а останалите имат право или да подкрепят, или да не подкрепят, но не и да бъдат съавтори в правенето на политика. Подобно отношение, освен че е обидно, е и опасно за малките десни партии, защото ги обезличава и обезсмисля. Каквото и поведение да имат в парламента, при подобна надменност от страна на ГЕРБ те са обречени да се чувстват като в задънена улица.
Може би по тази причина не закъсня и далеч по-сериозния предупредителен сигнал на Синята коалиция към ГЕРБ, който на пръв поглед е насочен към създаване на повече системност и предсказуемост в управлението, но всъщност идва да разреши едно нарастващо опасение. Искането на Синята коалиция до един месец правителството на ГЕРБ да разработи и предложи цялостна антикризисна програма за целия четиригодишен мандат, какъвто по конституция имат парламентите, а оттам и кабинетите със солидна подкрепа, е най-важното политическо събитие от изборите насам.
По степента си на сериозност действието на СДС и ДСБ дори ги превръща в активен опозиционен фактор с конкретни и аргументирани претенции към управлението. Самият призив на старата десница за цялостна антикризисна програма напомня, че до момента управлението се плъзва по повърхността на ефектния събитиен популизъм, а не е подчинено на стабилна и перспективна логика. От само себе си се разбира, че щом Синята коалиция призовава ГЕРБ за цялостна програма, десните показват още веднъж, че са в ролята на странични наблюдатели и не носят никаква пряка отговорност за резултатите от управленския проект на ГЕРБ. На пръв поглед съвсем маловажен и персонален проблем, издевателството над Атанас Атанасов около неговото уж назначаване за шеф на „Информационно обслужване” даде още едно доказателство както за високомерие на правителствената партия – „какво тук значи някаква си личност”, така и за вътрешен хаос и неразбирателство между отделните институционални звена в управлението.
Призивът за цялостна антикризисна програма идва като една от последните проверки на Синята коалиция за собственото й отношение към ГЕРБ и неговото правителство – има ли смисъл да го подкрепя повече и докъде да се простира границата на партньорство. Капанът е в това, че ако ГЕРБ предложи наистина програма, но тя не отчете експертни идеи на подкрепящите партии, тогава управлението става директна мишена за атаки отвсякъде. Ако обаче евентуален пакет от антикризисни мерки включи основни идеи на Синята коалиция – тогава ще възникне въпросът защо правителството да не се трансформира в коалиционно, след като програмата му интегрира идеи и на други партии.
Правенето на програма означава заявка за намерения и – както се казва – оставяне на проследими знаци за търсене на отговорност. Написали сте това и това – изпълнихте ли го и ако не – защо? Това са рисковете на една дългосрочна програма. Синоним на израза „цялостна антикризисна програма” е израза „визия за излизане от кризата”. На въпрос има ли визия премиерът Борисов вече отговори : „Имате предвид как спечелихме изборите ли”?
Напълно е възможно ГЕРБ изобщо да не представи антикризисна програма в цялостен и аргументиран вид. Това обаче – освен че ще означава намерение да се „управлява на парче”, ще хвърли допълнителна светлина и върху характера на управлението и неговите цели. Без управленска програма ГЕРБ ще изглежда като политическа пирамида, създадена единствено заради персонални амбиции – например от кмет, към десет пъти по-лесното да си премиер. От премиер – към най-лесното – да си президент. Сигурно има по-лесни неща и от президент, но те по конституция са отделени от държавата. В това е и една от големите проверки на съмнения, когато сините настояват за програма – да разберат какво е истинското намерение на ГЕРБ и ако опасенията им се потвърдят – да се спасяват. Пирамидите – ако не избягаш навреме – понякога затрупват.
Георги Коритаров

“РУСИЯ ЩЕ ПРЕВРЪЩА БЪЛГАРИЯ В ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР НА ЕВРОПА”
Всички проекти, които Русия разработва заедно с България, имат за цел “ да повишат статуса на България като крупен енергиен център в Европа и като крупен транзитен център. Те са насочени за повишаване на геополитическия статус на страната (България) и на създаването на нови работни места“.
Това са думите не на кой да е, а на премиера на Русия Владимир Путин на срещата с българския му колега Бойко Борисов вчера в Полша. Изказването на Путин е цитирано от Риа новости. В този му вид обаче не се появи в българските медии.
Но за сметка на това, нервността на руската страна от възможността България да не поднови проектите за „Южен поток“ и Бургас-Александруполис е широко отразена. И има защо.
Путин определено е загрижен за съдбата на тези проекти, за които не стигна време, а
и умения на предишния проруски кабинет на Станишев да ги стартира. Всъщност запознаването с тях от страна на Борисов трябва да приключи в срок до един месец (и отговорът трябва да е „ДА“ – бел.ред.). Това е искането на руския премиер, който казва „Единственото, за което ви молим, е да се определите възможно най-бързо“.
Това определено е смутило Борисов защото едва ли е очаквал такъв директен натиск за спешаване, а и едва ли е подозирал как Путин има навика да разговаря с български премиер през последните 4 години.
Всъщност за какви проекти говорим, след като в България няма необходимата документация за тях? И защо Русия ей сега е съгласна да я даде на България? За какво става дума, след като всичко е било в сферата на добрите намерения? Или се е работило по формулата на СССР?
срещата Борисов -Путин въобще не е ставало въпрос за компенсации, които Русия дължи за мръзненето миналата зима, предизвикано от спирането на руския газ уж заради неплащането на Украйна. А трябваше.
Защото без ясно очертани финансови рамки и отговорности за всеки проект, България ще бъде застрашена да изпадне в още по-голяма икономическа, а оттам и политическа зависимост от Русия. Мръзненето в този случай няма и да се забележи.
Докато Путин все още смята, че може да се отнася към България като на „троянския си кон в ЕС“ опасностите за страната ни си остават.
Геопозицията ни в случая е само в наша полза. Никак не би било лошо да получаваме газ и нефт от Русия, стига доставките да са гарантирани.
Сега обаче освен имперски намерения, Русия би трябвало да покаже, че е и надежден партньор. Което не и се удава. Най-вече заради невъзможността да се отърси от миналото, когато бе единственият фактор, с който България се съобразяваше.
Няма да е леко на Борисов, никак даже. Но има добра възможност да постави страната ни на подобаваща позиция, от която да запази интересите и едновременно пред Путин и пред ЕС. За да не казват повече за нас, че наистина сме проводници на руско влияние, точно там, където би трябвало да ни имат доверие.
РУМЕН ЛОЗАНОВ

По ФОКУС

Ашим Асан: ДПС-Пловдив се спонсорира от трима наркотрафиканти, прикрити като бизнесмени
Пловдив. ДПС-Пловдив се спонсорира от трима наркотрафиканти, прикрити като бизнесмени. Това съобщи пред журналисти Ашим Асан, председател на фондация "Права на българските граждани от турски произход", предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. Асан посочи имената на така наречените бизнесмени - Анан Алиев, Ангел Бубов и Стефан Александров. Ангел Бубов е един от основните спонсори на ДПС, твърди още Ашим Асан. За това съм подавал многобройни сигнали в полицията, но директорът на пловдивската дирекция Ангел Рангелов не им обръща никакво внимание, каза Асан. Той е внесъл в прокуратурата и жалба срещу Рангелов за клевета. Затова той настоява за оставката му. Ашим Асан каза още, че днес съветникът от ДПС Яшар Асан е разговарял с Ангел Бубов и му е обещал да не подтиква ромите към гражданско неподчинение на 6 септември – празника на Съединението. Ашим Асан днес направи и друго скандално разкритие, че Касим Дал, който е заместник на Доган, е твърдял пред местните турски организации, че до шест месеца Бойко Борисов ще падне на колене и ще поиска коалиция с Ахмед Доган. Това се е разбрало на сутрешната среща между ромските лидери в Пловдив. Точно затова Яшар Асан е подстрекавал ромите към бунт на 6 септември, твърди още Ашим Асан.

Мартин Димитров: Има опасност хиляди хора да останат без работа и това не трябва да бъде премълчавано
София. Синята коалиция е внесла в парламента няколко ключови за антикризисната програма законопроекта. Има опасност хиляди хора да останат без работа и това не трябва да бъде премълчавано. Затова внесените законопроекти включват съкращаване на сроковете за връщане на ДДС и намаляване на данъка върху едноличните търговци. Те трябва да бъдат разгледани през септември. Това каза председателят на СДС Мартин Димитров в предаването „Денят започва” на БНТ. Той обясни, че подкрепата на Синята коалиция за ГЕРБ зависи от изпълнението на общите обещания, които двете формации са дали преди изборите. „Ние ще подкрепим с всички сили всяка разумна стъпка”, заяви той. Мартин Димитров каза, че ако проектът „Белене”, във вида, в който е в момента, бъде предложен за реализиране, „сините” няма да се съгласят. Според него проектът не струва 4 млрд., а над 10 млрд. евро. „Държавата при това положение не може да финансира повече от 20%, защото би рискувала сигурността на бюджета”, поясни той. Тази седмица СДС ще внесе искане парламентът да поиска одит на фонд „Земеделие” и на предприятието, през което минават парите за околна среда и канализация. Там не е правена ревизия отдавна, а има съмнителни операции, извършени през последните години. Доста пари са похарчени за канализации в районите, където ДПС има силни позиции. Във фонд „Земеделие” също трябва да се направи проверка. Димитров смята, че заменките, които ощетяват държавата, трябва да бъдат направо развалени. Трябва да се прави разграничение между заменките, при които държавата не е ощетена, и такива, при които държавата е ощетена. Според него в 90% от случаите заменките са във вреда на държавата.

РЗС излезе с позиция във връзка с изявленията на ДСБ и БСП срещу Кабинета
София. Партия „Ред, законност и справедливост” излезе с позиция във връзка с изявленията на от ДСБ и БСП срещу Кабинета. В текста на декларацията се казва: „В един и същи ден ДСБ и БСП поискаха от ГЕРБ представянето на управленска програма и дадоха срокове, съвети и препоръки, което може да бъде записано като поредно доказателство за общ генезис и стил на поведение. Подобно единомислие на така наречени „политически противници” е емблематичен пример за фалша на политиката на старите партии от прехода, за сбъркан политически модел, който няма нищо общо с нормално европейско поведение и идеологически критерии за принадлежност”. Според РЗС искането ГЕРБ да представи програма преди да завърши експертизата и анализа на предишното управление е политически капан, който цели ГЕРБ да се провали още в самото начало. „Такава програма трябва да се направи отговорно и на базата на цялостна концепция за функционирането на държавното управление, националното развитие и стратегическите приоритети в условията на динамично променящата се световна икономическа и финансова криза”, се казва в декларацията. „Досегашната горчива практика на българския преход ясно показа, че писането и представянето на програми не кореспондира с тяхната реализация, а БСП и ДСБ са най-яркото доказателство за пълно фиаско в това отношение. Програмата, която направи ДСБ, доведе партията им до парламантарно представителство от 17 на 5 депутати. А тази на БСП – от 84 на 40 народни представители. Ако ГЕРБ се възползва от съветите им, рискува да сподели същата съдба”, заявяват още от партията.

Промените в Закона за българските документи за самоличност обсъждаха във вътрешната комисия в НС
София. Министерството на вътрешните работи има готовност от края на февруари или началото на март месец да започне да издава новите документи за самоличност с биометрични данни. Това каза пред журналисти зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на зам.-министъра сроковете са обвързани с редица фактори, които са наследени в МВР. Решаващото за гладкото стартиране на издаването на документите са две решения на Върховния административен съд, свързани с обществената поръчка за документите. Решенията се очаква да излязат през есента. Въпреки това работата по договора с фирмата изпълнител „Сименс” не е спряла. Направен е график, който е утвърден на 28 август от министъра на вътрешните работи, в който са предвидени различни варианти според решенията на ВАС, коментира още зам.-вътрешният министър. Паралелно с това са предприети и технически мерки за изпълнението на обществената поръчка – например отпускането на помещения за новата техника и нови щатове. Бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков смята, че има забавяне в работата по договора за новите документи. Има достатъчно време до Нова година документите да бъдат въведени, смята Миков. По думите му, има време и средства да се направят необходимите неща, които са най-вече от технически порядък. Срокът март е прекалено дълъг и ще създаде неудобства за гражданите, смята Миков.Зам.-министърът на вътрешните работи и Михаил Миков участваха в заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, където на първо четене бяха приети единодушно промените в Закона за българските документи за самоличност, внесени от Министерски съвет.

Определиха състава на комисията „Станишев”
София. Депутатите гласуваха състава на комисията, която ще се занимава с разследване на сделките и извършените в последната една година от кабинета на Сергей Станишев назначения, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Комисията се състои от 11 народни представители на паритетен принцип. Председател на комисията ще бъде Стоян Мавродиев. Негов заместник от ГЕРБ е Пламен Нунев. Зам.-председател от „Атака” е Николай Пехливанов. От квотата на Синята коалиция членове са Иван Иванов и Димо Гяуров, от РЗС - Тодор Великов и Дарин Матев, от ДПС – Йордан Цонев и Алиосман Имамов, от Коалиция за България – Румен Овчаров и Пламен Орешарски.

Кристиан Вигенин: Ако се говори за санкции за България, то това трябва да е свързано със сегашното правителство
София. Периодът, когато можеха да се приложат най-строгите разпоредби по механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи, вече мина. Ние имахме положителни оценки, положителна посока на развитие. Това каза пред Агенция “Фокус” евродепутатът от Коалиция за България Кристиан Вигенин във връзка с изказването на министъра на външните работи Румяна Желева, че група държави от Европейския съюз настояват за по-сериозни санкции във връзка с механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи за България и Румъния. „Ако има нещо такова, то очевидно трябва да е нещо ново и да е свързано със сегашното правителство, защото докладът на комисията беше сравнително положителен”, каза Вигенин. По думите на евродепутата министър Желева трябва да каже какви са тези сериозни санкции, които заплашват България. Във връзка с решението, което трябва да вземе България за съвместните енергийни проекти с Русия Вигенин каза: „Тези заявки, че ще се откажем от тези енергийни проекти и по-конкретно от „Южен поток”, АЕЦ Белене и „Бургас-Александруполис” ми се виждат несериозни, защото с реализацията им България получава важни стратегически позиции в нашия регион”. В ЕП предстои дискусия конкретно за „Южен поток” и „Набуко”.

Франция забрани използването на електрошоковия пистолет „Тейзър” от общинската полиция
Париж. Франция анулира декрета на вътрешното министерство от септември 2008 година, който разрешава използването на електрошоковия пистолет „Тейзър” от общинската полиция, като все пак използването на оръжието не бе напълно забранено, предаде АФП.Тъй като особеностите на оръжието изискват контрол, който в националната полиция е осигурен, забраната засега важи само за местните полицаи.Електрошоковото оръжие „Тейзър” бе многократно осъждано във Франция, тъй като се смята, че използването му е довело до смъртни случаи.

Ройтерс: Българските държавни железници съкращават 2 хил. Служители
София. Българските държавни железници (БДЖ) ще съкратят персонала си с още 2 хил. души до края на 2009 г., след като по-рано през тази година вече освободиха 1 300 служители в условията на икономическа криза, предаде Ройтерс. Балканската страна, с население 7,6 млн. души, е силно засегната от глобалния икономически спад и навлезе в рецесия след години на стопански ръст, отбелязва агенцията. Товарите, превозвани от БДЖ, работодател на 15 157 души, са намалели с 37,5% на годишна база през първото полугодие, след като със спада в икономическата активност компаниите ограничиха дейността си, а износът се срина. Пътникопотокът също е намалял със 7,5% за една година през първите шест месеца на 2009 г. „Общата численост на персонала ще намалее с 2 хил. души,” се казва в разпространено от БДЖ изявление.

Симеон Дянков ще е управител за България в шест международни финансови организации
София. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще е управител за България в шест международни финансови организации - Световната банка, Международната финансова корпорация, Многостранната агенция за гарантиране на инвестициите, Международният център за уреждане на инвестиционни спорове, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка, съобщиха от правителствената пресслужба. Министерският съвет определи заместник-министъра на финансите Ана Михайлова за заместник-управител за България в Международния валутен фонд. Правителството реши директорът на дирекция „Външни финанси” в Министерството на финансите Лъчезар Стефанов да е ръководител на българската делегация в съветите на Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество-Москва.

173 души са си купили осигурителен стаж в Бургаско
Бургас. От началото на годината към 1 септември 173 души от Бургаска област са си купили осигурителен стаж за пенсиониране, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Началникът на отдел „Пенсии” към Районното управление „Социално осигуряване” Силвия Башаева съобщи, че само един от тях е предпочел да доплати нужната сума наведнъж. Става дума за човек, на когото са липсвали три месеца и 18 дни за пенсионирането. „Услугата е популярна откакто бе въведена и често хората, на които не им достига определен осигурителен стаж за пенсиониране, а имат навършените години, се ползват от нея. Повечето предпочитат да плащат осигуровките разсрочено. Това става, след като се изчисли сумата и тя се удържа ежемесечно от пенсиите”, каза Башаева. Тя допълни, че има и дни, когато в РУ ”Социално осигуряване” се разглеждат по три-четири такива молби. Ако даден гражданин си купи осигурителен стаж до три години, може да го плаща разсрочено пет години. Ако закупеният осигурителен стаж е от три до пет години, разсрочването най-много е до осем години, съобщиха още от Социално осигуряване. Право да си купят осигурителен стаж за пенсия имат всички, навършили годините за пенсиониране - за мъжете 63 и за жените 60. Максималният размер за купуване на осигурителен стаж е пет години.

Правителството предлага на НС да ратифицира договор с Германия срещу злоупотребите в социалното осигуряване
София. Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира договора между България и Германия за сътрудничество в борбата с трансграничната злоупотреба при обезщетения и вноски за социална сигурност от заетост и с нерегистрираната заетост, както и при нелегална трансгранична временна заетост, съобщиха от правителствената пресслужба. Тези задачи се определят като борба срещу работата на черно. Най-честите нарушения са, когато работодател, предприемач или самоосигуряващо се лице не изпълнява правните си задължения в областта на социалната сигурност – регистрация, вноски или обявяване на възнаграждението. Другите нарушения са свързани с незаконна работа на чужденци, както и нелегално преотдаване на служители/работници.Сътрудничеството ще се осъществява между министерствата на труда и социалната политика и на финансите от българска страна и от Федералното министерство на финансите на Германия.Очаква се при осъществяване на засиленото сътрудничество между контролните и проверяващи органи и между социалните и финансовите министерства на България и Германия значително да се ограничат случаите на злоупотреба с вноски (т. нар. „социален дъмпинг”, при който в нарушение на Регламент 1408/71 лицата се подчиняват на законодателството на държавата с по-нисък размер на вноските или изобщо не внасят вноски, тъй като упражняват нелегална заетост), както и на злоупотреба с обезщетения за социална сигурност – ползване на обезщетения от социалните системи на една от държавите в противоречие с нормите на европейското законодателство.Договорът е подписан в края на 2008 г.

Антония Първанова: Защитата на правата на пациентите е сред основните приоритети на шведското председателство
София. Защитата на правата на пациентите е един от основните приоритети, които си поставя шведското председателство. Това каза за Агенция „Фокус” евродепутатът от НДСВ Антония Първанова, която днес е участвала в разглеждането на приоритетите на пакета по здравеопазване на шведското председателство на Европейския съюз. Други задачи са предоставянето на трансгранични медицински услуги, довършване на директивите за информация на пациентите по т.нар. фармацевтичен пакет и довършване на списъка с фалшиви лекарства. Европейският съюз ще работи по въпроса за пандемиите и свинския грип, превенция на проблемите, свързани с употребата на алкохол и наркотици, както и по резистентността към антибиотици. Предложения, които са били направени от българска страна, е да се разгледат проблемите, свързани с болестта Алцхаймер и редките заболявания. По предложение на Първанова в приоритетите на пакета по здравеопазване ще бъдат включени и неравнопоставеността в здравното състояние между страните членки, правата на пациентите по отношение на сигурността и безопасността на медикаментите, въпросите на електронното здравеопазване. Първанова посочи, че шведското председателство ще придвижи тези въпроси в областта на здравеопазването. „Досиетата, които ще водя, са за сигурността и безопасността на лекарствата и защита на правата на пациентите в Комисията по околна среда и здравеопазване и зафалшивите лекарства в Комисията по вътрешни пазари и защита на потребителите”, обясни евродепутатът.


Няма коментари: