събота, 19 септември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 19 СЕПТЕМВРИ 2009

ОПРЕДЕЛЕНО СЕ УСЕЩАШЕ, ЧЕ ИМА НАПРЕЖЕНИЕ, НО ПРЕДПОЛАГАХ, ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ РАЗМЕСТВАНИЯ, НАЙ-МАЛКОТО ТОВА. А ВАШИТЕ АНАЛИЗИ БЯХА НАЙ-ДОБРИТЕ! СЪЖЕЛЯВАМ. АКО МОЖЕТЕ ДА СЕ СЪХРАНЕТЕ ДОРИ КАТО ЕКИП И МАЛКО, ПО МАЛКО НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ. ТРУДНО СЕ СЪЗДАВА ДОБЪР ИНФОРМАЦИОНЕН САЙТ, А ВИЕ БЯХТЕ ТАКЪВ. ИНФОРМАЦИЯТА ВИ Е СВЕЖА И ТОЧНА. АКО Е ВЪЗМОЖНО ПРЕОДОЛЕЙТЕ КРИЗАТА! АКО ВИ ТРЯБВА ПОМОЩ, БЛОГЪРИТЕ НЯМА ДА ВИ Я ОТКАЖАТ, РАЗБИРА СЕ И АЗ. БОРЕТЕ СЕ!

По 24 часа

Борисов, Мадона и Станишев ключови герои след вота
Борисов, Мадона и Станишев са трите думи, които доминират в медиите през юли и август според доклад на Лабораторията за медиен мониторинг, представен вчера. “Мадона се вмества между Бойко Борисов и Сергей Станишев с хита си "Like a Virginе". Тръгваме след новия месия като докоснати за първи път”, коментира писателят Георги Господинов.
Присъствието на Борисов в медиите надвишавало в пъти това на която и да е фигура в политическия живот на страната, отбелязаха експертите. Печелел симпатии с мъжкарско поведение, аз-риторика и разказване на лични истории, коментираха те.
През юли и август премиерът най-често влизал в ролята на субект, който раздава оценки - общо 356 пъти за двата месеца. Най-често употребяваните от Борисов думи са "Аз, има, няма, министри, трябва, вещици, държава, Станишев". В телевизионните репортажи го представяли като носител на сериозна и неизбежна справедливост и с амплоа на човек от народа. В жълтата преса пък го рисували като всестранно развита личност, която може да пребори всеки проблем. Доган бил “големият злодей”, а Станишев - “незаслужен галеник на съдбата”.
Според Харалан Александров Борисов олицетворявал фигурата, призвана да опитоми Европа, т.е. да доведе цивилизацията в къщи, без да се променяме, което било нереалистично. В медиите се очертавали нови зони на мълчание - групировката ТИМ и законопроектите за нотариалната дейност и за културното наследство.


ЧЕЗ е над закона и над държавата
Има ли нещо неподвластно на законите? Някой ще каже смъртта. Така е, но и ЧЕЗ. Тази иначе държавна чешка компания успява по категоричен начин да отрече българската държавност и вече месеци наред отказва да се съобразява с институциите.
Енергото упорито си продължава с тримесечното отчитане на тока, след като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране недвусмислено предписа да се върне към месечно. ЧЕЗ нехаеше и когато тричленен състав на Върховния административен отсъди да се премахне тримесечното. Сега се жалват пред петчленката.
Вчера една българка, работеща за чешката компания, стигна завидни висоти на наглост, заявявайки, че ако се върнем към едномесечното отчитане, ще ни спират тока по-често за неплатени сметки. Сега можели да ни дръпнат шалтера само 4 пъти годишно, а след това щели да ни го дърпат цели 12 пъти!!!
Г-да и дами от ЧЕЗ, този потребител, когото обиждате, ви плаща заплатите, служебните коли и бонусите. Никой не ви е виновен, че навремето съкратихте над 400 инкасатора. А няма ли да ви трябват още толкова служители, които да ни дърпат шалтерите. Нищо чудно тогава всички абонати да изреват "ЧЕЗ , GO HOME!" И то 12 пъти.


По бпост.бг

Корабът "Илинден" беше изваден на повърхността на Охридското езеро
Корабът „Илинден”, който потъна преди четиринадесет дни бе изваден на повърхността на охридското езеро. Това стана две седмици след трагичния инцидент, при който загинаха 15 български граждани.
Изтеглянето на кораба до канала Студенчища вероятно ще стане друг ден, за което ще бъде ангажиран кораб на министерството на вътрешните работи. В момента Илинден, който е строен през 1924 година се намира на сто метра от брега, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА.Действията около изваждането на "Илинден" протекоха по строго установена процедура и план, изготвен от екипа на специализираната компания "Дубина" - хърватската фирма за подводни операции, която бе ангажирана за изваждане на кораба от дъното на езерото.Експертите от сплитската фирма извадиха кораба със специални каиши и въздушни балони.Корабът "Илинден" потъна на 5 септември и отне живота на 15 български туристи.

Овчаров призова кръгът на Станишев да спре да интригантства
В ефира на бТВ лидерът на софийската организация на социалистите Румен Овчаров призова кръгът около председателя на БСП Сергей Станишев да спре да интригантства относно кандидатурата на левицата за кмет на София Георги Кадиев. Станишев разкритикува решението на столичната организация на БСП за издигането на Кадиев, тъй-като по думите му той бил тясно партийна кандидатура.
„Станишев като председател на БСП няма отношение към номинацията за кмет, това е работа на Градската организация на партията”, заяви Румен Овчаров. Той обаче стигна и по-далеч с твърдението, че “Станишев и кръгчето около него трябва да престанат да интригантстват”. Овчаров не разкри имена, но заяви, че този кръг бил от около 10 човека.Лидерът на столичните социалисти уточни, че самият Станишев не интригантства, но хора около него го заблуждават, като го настройват срещу Кадиев. Те го провокирали да говори срещу него като евентуален опонент, който трябва да бъде елиминиран. Интригите там се разраствали, но обратното броене за “кръгчето” на експремиера Станишев вече било започнало.Пред
„Всеки ден” Георги Близнашки заяви, че: “този кръг е добре известен, това е т.нар. съветнически кръг, в който влизат хора като Юрий Асланов, Кристиан Вигенин и тем подобни”. Той коментира, че това обкръжение е направило много пакости и че “тези хора трябва да си надделеят над егоизма и да разберат, че все пак присъстват в партията благодарение на благосклонността на Сергей Станишев, не на някакво собствено основание”.Преди няколко дни Станишев разкритикува изборът на Кадиев за кандидат за кмет. По думите му това трябвало да бъде по-широка кандидатура. Овчаров коментира в ефира на бТВ, че Станишев е можел като редови член на партията отдавна да разкрие каква е тази широкомащабна кандидатура, за която говори. „Знам коя е неговата кандидатура, която съвсем не е по-широко скроена от тази на Кадиев“, каза Овчаров.Шефът на БСП-София обаче бил убеден, че няма начин да бъде променена номинацията на Георги Кадиев за кмет на столицата. „Кадиев е човекът, който отвори пътя на БСП към големите инвестиционни чужди банки, инвестиционни фондове и други инвеститори”, каза Овчаров.

По класа.бг

Барозу: При повторно "не" на референдума Ирландия губи еврокомисаря си
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди днес, че ако ирландците отхвърлят Лисабонския договор и на втория референдум на 2 октомври, страната им ще загуби автоматичното си право да посочи свой европейски комисар.Единственият начин Ирландия да е сигурна, че винаги ще има комисар, е да гласува с "да" за Лисабонския договор. В противен случай, естествено, ще намалим броя на комисарите. Това е записано в сегашните договори и ние сме задължени да го направи, заяви Барозу, който е на посещение в Ирландия. Той отправи предупреждението в интервю за в. "Айриш Таймс". Има съмнения относно положението на Ирландия в бъдеще. Вече ме питат дали Ирландия ще напусне Европейския съюз. За доверието на инвеститорите е важно бъдещето на Ирландия в ЕС да е сигурно, добавя той. На референдума през юни 2008 г. ирландците отхвърлиха Лисабонсикя договор с 53,4%, което предизвика ударна вълна в Европа. В началото на октомври ще има втори референдум. Според резултатите от направените допитвания подкрепата за договора е нараснала с шест пункта – до 53% - за два месеца. Лагерът на противниците също се е увеличил, макар и по-бавно на 26%, а 21% от анкетираните все още не са решили как ще гласуват.
/БГНЕС/

Партийни имоти отвъд закона
Вместо политиците да приемат правила, които да погазват, по-добре е да си създадат нови
Иглика ГорановаДядовата ръкавичка е на „Позитано“ 20. Това излиза от доклад на областната управа на София, който се очаква да бъде огласен тези дни. Със заложна къща, кафенета с билярдна маса, ресторанти, магазин за диетични храни е обрасла държавната сграда, дадена на БСП от МС срещу символичен наем от 1 лв. на кв. м. СДС със ресторанта си на „Раковски“ 134 е далеч по-скромен, а за ДПС да не говорим. Там няма заложни къщи, но пък има други офиси, на които тепърва ще се изясняват документите. НДСВ – партия, която не е парламентарно представена , продължава да се шири на „Врабча“ 23 – сградата, в която до 2001 г. се помещаваше комисията по ценни книжа и която царистите изгониха, след като комисията си направи луксозен ремонт с пари от американския фонд за развитие. Най-вероятно на жълтите ще бъде предложено да се преместят в друга сграда, която съответства на представителството им, и те най-вероятно ще се съпротивят.Властта и топлата водаФакт е, че ГЕРБ бръкна в темата партийни имоти. Защо го прави, е друг въпрос. Един от възможните отговори е и този: защото си няма такава голяма партийна централа, каквато другите. За „гостоприемството“ на партиите и за техните клубове, в които се продават кафе, бельо или се правят залози, журналистите пишат години наред. Освен това и задават въпроса, защо се погазва Законът за държавната собственост, който категорично забранява имоти, дадени на партии, да се преотдават под наем, но няма кой да им отговори. Областните управители, които са длъжни да следят за интереса на държавата, досега бяха червени, жълти, сини и нямаха сметка да въдворяват ред по „домашни причини“. Не върви да кажат на партийните си началници: граждани, изпълнявайте закона! Вероятно са се опасявали, че ще ги уволнят. Темата досега се отминаваше мълчаливо и от централите. По закон тези, които са минали 1% на изборите, имат право на сгради и клубове. Те им се дават съответно с разрешение на МС и на общините. Рога и копитаПривилегията е златна мина за партийните остапбендеровци, от която докарват някой лев. Те спокойно могат да кажат като легендарния герой на Илф и Петров от „Златният телец“:“Животът, господа съдебни заседатели, е сложно нещо, но това сложно нещо, господа съдебни заседатели, се отваря просто, като чекмедже. Само трябва да знаете как.” Правят го хитро - преотдават помещенията на трети лица срещу наеми, които никой не знае какви са. Не знае дори областната управа. В констатациите на доклада експертите са посочили, че страници от договорите за ползване на помещенията са липсвали при предоставянето им. Т.е. кой какво взима, е тайна, важно е търговското дружество да върви. Договорите са оформени по изключително прецизен начин. Магазинчето за диетични храни, намерило подслон при социалистите, например има задължението да извършва ирисова диагностика на служителите на БСП. Ресторантчето пък да разпространява историческото минало и пр. Какво казва законът?Вероятно съответните отговорни политици са изхабили много часове в мислене как да напишат договорите. А биха могли да постъпят далеч по разумно. До внесат поправка в Закона за държавната собственост и да запишат, че партиите имат право да преотдават помещенията, дадени им от държавата на трети лица. Така нямаше да се потят над мисълта как да заобиколят закона. Още повече че въпросната поправка, която ги поставя в неудобно положение, е приета през 2005 г. От 2005 г. до 2009 г. на власт бе тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ и нищо не им пречеше да си решат въпроса. Така, както направиха със Закона за амнистията – малко преди да се разпусне миналият парламент, приеха, че за престъпления за безстопанственост, извършени до 2008 г., за които се предвижда затвор до 5 години, има прошка.Всъщност нека сме справедливи. Малко преди да се разпусне 40-ото Народно събрание, мнозинството гласува партиите да могат да купуват централите си, но го направи твърде късно. Властта се смени и няма кой да им ги продаде.


По вести.бг

Доц. Васил Пенев: В момента БСП се намира в агония
Партията няма да може да намери адекватен партньор в политическото пространство дори в днешна Русия, тъй като тя е много променена,смята експертът
В момента БСП се намира в агония, която ще продължи и след очаквания през есента конгрес, заяви днес в Плевен доц. Васил Пенев от Софийския университет.
Той взе участие в теоретичен форум, посветен на българската политика на прехода.
Според доц. Пенев и в началото на 2010 г. това състояние на БСП ще продължи.
Според него левицата ще трябва
да промени стереотипите си, свързани със самочувствието й на властническа партия.
По думите му българската левица трябва ясно да разбере, че нито в САЩ, нито в Южна Америка, нито в Китай, в Индия и Индокитай ще могат да намерят свои партньори.
Тя няма да може да намери адекватен партньор в политическото пространство дори в днешна Русия, тъй като тя е много променена, уточни Пенев.
Левицата има уникален шанс в следващите години, в които очевидно няма да може да се доближи до изпълнителната власт, да продължи да се модернизира, смята той.
Според него единственият начин за
модернизацията на БСП е да копира, да моделира и пренастройва гледните точки на европейската левица.
Нашата левица изобщо не може да следва някакви други модели, нито да има претенции за външнополитически партньор по посока на Изтока или отвъд океана, смята Пенев.
Той анализира левицата и нейното развитие на конференция, организирана днес в Плевен по инициатива на партия "Общество за Нова България".

Почина кръстникът на неоконсерватизма Ървинг Кристъл
Мъжът, известен като "кръстникът на неоконсерватизма", Ървинг Кристъл, е починал от рак на белите дробове на 89-годишна възраст, предаде Би Би Си. Кристъл отхвърли комунистическата идеология на младостта си, за да се превърне във водещ мислител и писател на дясното. Идеите му имаха огромно въздействие върху администрацията на Джордж Буш и през 2002 г. той бе награден с президентския Медал на свободата от тогавашния американски президент. Списанието, издавано от сина на Кристъл, Уилям, "The Weekly Standard" отдаде почит на неговата "мъдрост" и "духовитост". То добавя, че неговата "щедрост на духа го превърна в приятел и учител на няколко поколения мислители и обществени служители". Ървинг Кристъл е роден в квартала Бруклин на Ню Йорк като син на еврейски имигранти от Украйна. През 30-те години на 20-ти век той е последовател на Троцки, но се отказва от крайнолевите си убеждения в полза на либерализма. През 60-те той се отрича от него след появата на Новата левица. През 70-те той завършва движението си в политическия спектър с присъединяването си към Републиканската партия, която, според негово признание, някога му е била "така чужда както присъствието на католическа меса". В свой труд от 2003 г., Кристъл описва неоконсерватизма като "убеждение" и посочва, че то има корени сред разочарованите либерални интелектуалци през 70-те. Той пише за много медии и е автор на няколко книги, сред които "Неоконсерватизъм: автобиографията на една идея". /БГНЕС /

Я. Янев: Двама представители на МВнР са попълвали заявленията в Турция
Двама високопоставени представители на българското МВнР са организирали попълването на зявленията за откриване на изборни секции в Турция, заяви лидерът на РЗС Яне Янев по бТВ. Според председателят на парламентарната Комисия за борба с корупциятa, единият от двамата български дипломати се е представил в Турция като "агент под прикритие на българските специални служби". Янев твърди, че има категорични доказателства, че заявленията за откриване на изборни секции са били попълвани след изборите - между 1 и 6 август и че ще изиска всички оригинални избирателни списъци от изборните секции в Турция. Според Янев тези списъци ще докажат, че в южната ни съседка избори не са се състояли, а всичко е било само "стъкмистика". /БГНЕС /

Бокова втора и след третия тур за директор на ЮНЕСКО
Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО – Организацията на ООН за образование, наука и култура – не успя да избере нов генерален директор на организацията на третия тур от изборите днес, предава АФП, като цитира официално съобщение на институцията. Нито един от кандидатите не успя да получи подкрепата на мнозинството от гласувалите 58 членове на Съвета. В понеделник ще има четвърти тур, обяви говорител на ЮНЕСКО. От дипломатически източник се научава, че фаворитът за поста, египтянинът Фарук Хосни е увеличил подкрепата си от 23 (на втория тур в петък) на 25 гласа, следван от българската кандидатка Ирина Бокова (13 гласа срещу 8 в петък). /БГНЕС

Дългът на Великобритания скача с по 6000 лири в секунда
Правителството е задлъжняло с 16,1 млрд. лири, което е почти два пъти над бюджета за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г
Държавният дълг на Великобритания се увеличава с по над 6000 лири стерлинги (около 10 хил. долара) всяка секунда и вече премина рекордните 800 млрд. бр. лири.Това показват данни на статистическата служба на страната.На фона на рязкото понижаване на данъчните приходи заради икономическия спад само през август правителството е задлъжняло с 16,1 млрд. лири, което е почти два пъти над бюджета за Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.За първите пет месеца на финансовата година (която започва в началото на април - бел. ред.) държавата е получила кредити на обща стойност 65,3 млрд. лири, което е близо два пъти над заблъжнялостта от 26,1 млрд. бр. лири през същия период на миналата година.През август данъчните приходи са се понижили с 9% на годишна основа, а държавните разходи са се увеличили с близо 3%.Нарастващият дефицит се покрива чрез нови кредити, което отслабва позициите на британската лира - за последните четири месеца лирата поевтиня с 1% спрямо долара.
Според експерти прогнозата, която министърът на финансите Алистър Дарлинг представи по-рано за равнище на държавната задлъжнялост от 175 млрд. лири през тази година, не само не е песимистична, както се предполагаше по-рано, но ще бъде и надмината с 15-50 млрд. лири.

Швеция намалява данъците, за да стимулира пазара на труда
Шведското правителство обяви нови намаления на данъка върху доходите до 10 милиарда крони (990 милиона евро), за да стимулира пазара на труда. Това означава, че всеки шведски работник или служител ще разполага с 200-250 крони (приблизително 20-25 евро) повече всеки месец, предава АФП. Мярката, която ще бъде представена в понеделник в парламента в рамките на бюджета за 2010 г., е четвъртата част от план за намаляване на данъците, стартирал през януари 2007 г. Целта му е да подтикне шведите да се върнат на пазара на труда, вместо да живеят от помощи, често пъти по-високи от нетната заплата. Общо с четирите намаления 99% от шведите, заети на пълно работно време, ще плащат поне 1000 крони (99 евро) по-малко данъци на месец в сравнение с 2007 г., като при 75% от тях намалението ще е с 1500 крони (149 евро). Шведското правителство обяви също, че в бюджета за 2010 г. ще включи допълнителни мерки, подпомагащи създаването на предприятия и за подобряване на икономическия климат. /БГНЕС /

Дават 5 болници на прокуратурата
Здравният министър Божидар Нанев не пожела да ги назове, но посочи, че става въпрос за измами и източване на пари
Пет болници в страната ще бъдат дадени
на прокуратурата, заяви здравният министър Божидар Нанев, цитиран от Дарик радио.Той не пожела да ги назове, но посочи, че става въпрос за измами и източване на пари. На семинар в Русе зам.-министърът на здравеопазването Валерий Митрев представи изследване, в което се прави сравнение между болницата в дунавския град и шест лечебни заведения в Европа.В сравнение с групата болници от Европейския съюз, в Русе има 2,6 пъти по-малко легла на 1000 души население, а на едно легло се падат 2,4 пъти повече жители от областта.В Русенската болница работят 8,3 пъти по-малко лекари. Фрапантна е разликата със Страсбург, където работят 11 пъти повече лекари, отколкото в българската болница, коментира заместник-министър Валерий Митрев.Проучването сочи още, че на 1000 души в Русенката област се падат пет пъти по-малко лекари, а на един лекар 3,5 пъти повече жители в сравнение с лечебните заведения от ЕС.
Един от големите проблеми в здравеопазването е липсата на ресурсен капаците, коментира д-р Митрев.Така, например, в българската болница на една медицинска сестра месечно се падат 60 пациенти, а в Страсбург - 13.Средният престой в групата болници от ЕС е осем дни. В сравнение с тях в Русе пациентът престоява средно около шест дни.Средният разход на преминал болен в България е 224 евро, за сравнение във Франция е 8013 евро.По думите на здравния министър България може да се справи с източването на пари в болниците, но трудно ще се справи с недостатъчния финансов ресурс.Той заяви, че има политическа воля за повече пари в здравната система.


По Обективно

Откраднат е паметник на Владимир Димитров - Майстора Паметник на Владимир Димитров - Майстора е откраднат тази нощ от центъра на село Шишковци, съобщи Дарик радио. Паметникът представлява бронзова фигура на художника, седнал на стол със скръстени ръце, висока е около 1.9 метра и е поставена на площада на село Шишковци през 1972 г. Населението е стъписано от дръзката кражба, извършена вероятно заради метала, от който е направена скулптурата. Според Климент Терзийски, кмет на селото, ако паметникът не бъде намерен до понеделник, когато е събора на Шишковци, то ще започне събиране на дарения за възстановяването на тази емблема на селото.

Македония може да стане износител на маслини ?
От страна-вносител Македония може да се превърне в износител на маслини, тъй като има огромен, но все още неизползван потенциал, предаде македонската телевизия А1. Македонските производители твърдят, че маслините им са по-добри от гръцките, но за да бъдат конкурентни на чуждите пазари, трябва да получат по-голяма подкрепа от правителството за модернизацията на производството. Според тях, ако в Македония се увеличат двойно маслиновите насаждения, които в момента се простират на 70 хектара, страната не само ще задоволи вътрешните нужди, но и ще може да изнася. Македонски маслини, въпреки скромното производство от 350 тона в момента се изнасят в Гърция, България и Сърбия, отбелязва медията.


Издателство на българите в Сърбия търси помощ от кабинета
Директорът на издателство „Братство", което издава едноименния вестник за българите в Сърбия, Небойша Иванов, поиска финансова помощ от българското правителство.Сръбското правителство е намалило със 75 на сто годишната субсидия за работата на издателството заради икономическата криза. Небойша Иванов поясни, че това ще доведе издателството до фалит.„Много пъти сме се обръщали към правителството на Република Сърбия. Нямаме отговор и затова единствената ни надежда ни е през тези месеци - септември, октомври и ноември правителството на България да намери възможност да не се ликвидира „Братство". Това е някъде около 75 хиляди лева." - коментира директорът на издателството.Той допълни, че сънародниците ни в Сърбия очакват от българското правителство да продължи работата си за решаване на проблемите, които срещат българите, живеещи зад граница.
Божидар Димитров с приз за особени заслуги
Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров ще бъде награден с приз за особени заслуги в опазването и популяризирането на родното културно-историческо наследство.Министър Димитров ще бъде първият носител на наградата, учредена по инициатива на обществен комитет, председателстван от кмета на Свищов.Призът ще бъде връчен на Божидар Димитров на тържествена церемония в дунавския град в рамките на фестивала „Орел на Дунав", като заслужено признание за работата му като учен.Това съобщават от правителствената пресслужба.

Македонски печат: Червена петолъчка и европейска интеграция
Инициативата на правителството да бъде премахната петолъчката от държавния герб на Македония както и очакванията на Македония от доклада на ЕК са централна тема в македонските медии днес. Държавния герб на Македония в скоро време ще бъде премахнат от всички институции в страната и на негово място ще бъде сложен новият, без червена петолъчка, пише “Вечер”. До членството на Македония в ЕС на мястото на петолъчката няма да бъде поставен нов символ. Решението е било взето на правителствено заседание, което се е състояло в четвъртък. Очаква през следващите седмици решението да бъде подкрепено от депутатите в парламента. Гражданите от своя страна няма да има необходимост да вадят нови лични карти. С изтичането на старите те ще получават лични карти с герб без петолъчка, посочва изданието. Всички политически партии в парламента подкрепяли инициативата, освен Нова демокрация. От партията на Имер Селмани смятали, че трябва да има мултиетнически герб и в момента се правят само козметични промени. Дупка вместо петолъчка, е заглавието на ”Дневник”. Петолъчката от държавния герб на Македония ще замине в историята, пише изданието. Инициативата е била приета на правителствено заседание, а всички партии в парламента, освен Нова демокрация, ще я подкрепят. Решението ще бъде до членството на Македония в ЕС, а какво ще стане след това – никой не знае, коментира изданието. ВМРО-Народна партия обяви, че във вторник ще внесе в парламента инициатива за събиране на 10 000 подписи за приемане на земския герб на Македония от 1620 година. Правителството ще внесе инициативата в парламента след един месец. Очаква се да бъде постигнат консенсус, тъй като това е първо предложение за премахване на комунистическия символ, пише „Дневник”. ”Утрински весник” днес също отделя внимание на държавния символ на Македония. Според изданието страната ще стане член на ЕС без петолъчка, а дотогава мястото на този символ ще бъде празно.Вестник “Вечер” днес отделя внимание и на европейската интеграция на Македония. Всекидневникът цитира изявление на председателят на македонския парламент Трайко Веляновски, според когото Македония с право очаква дата за започване на преговори за членство в ЕС. Независимо дали Македония ще получи препоръка от Европейската комисия през октомври, крачка напред в преговорите с ЕС може да направи само ако бъде решен спорът за името с Гърция. Това е заявил шведският премиер Фредрик Рейнфелд в рамките на срещата на върха на ЕС, пише ”Утрински весник”. „Трябва да има придвижване в двустранните преговори за името, за да се отиде крачка напред в процеса на преговори”, е заявил Рейнфелд. Изданието коментира, че на практика премиерът на Швеция с изявлението си е унищожил всички илюзии в Македония, че Гърция може да бъде заобиколена с препоръката за започване на преговори.

Турция може да закупи ракетни комплекси Пейтриът
Въоръжените сили на Турция могат да закупят от САЩ няколко зенитно-ракетни комплекса „Пейтриът”, предаде РИА Новости.Миналата седмица американската държавна администрация уведоми Конгреса за възможността на Турция да бъдат продадени комплекси „Пейтриът”. По данни на Агенцията по отбранително сътрудничество и сигурност към Пентагона стойността на сделката възлиза на 7,8 млрд. долара. Става въпрос за 13 пускови установки със 72 ракети „Пейтриът” и съпътстващото ги оборудване.

Бизнесът: Почивката да не се отработва!
Десетки работодатели се канят да разпуснат подчинените си идната събота, когато понеделникът преди Деня на Независимостта трябва да се отработи с решение на правителството. Няма работа, защо да подпират бюрата, питат шефове. Планирали да пуснат персонала в платен отпуск, а ако е използван - в неплатен, съобщава "24 Часа". Срещу отработването са и хиляди трудещи се. В условия на криза работодателят трябва да решава сам за присъствените дни, смята Божидар Данев, шеф на стопанската камара. И с такъв аргумент бизнесът предложил увеличаване на неплатения отпуск от 30 на 90 дни. При непрекъснати производства е невъзможно, коментира вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов. В другите имало опасност работниците да бъдат ощетени. Удар е по джоба на работника, отсече и Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ. Отработването можело да е с удължаване на работното време няколко дни. При неплатен отпуск пенсионни права не се губят, защото работодателят превежда вноските, уточни юристът на синдиката Чавдар Христов. Основният проблем според него е начинът на определяне на допълнителните неприсъствени дни по празниците. По конституция е заложено парламентът да определя празниците и да размества почивните дни, тълкува Христов. А неясно защо в трудовия кодекс правото било дадено на правителството. Дългите почивки смущават и оскъпяват продукцията на фирмите, които са с непрекъснато производство, изпълняват поръчка или са си планирали дейността по определен начин, заяви Иво Прокопиев, шеф на КРИБ. Отработването в много малка степен компенсирало това, защото процесът вече бил нарушен. За туризма и за част от услугите дългите почивки били изгоден вариант. Не било приемливо обаче тези дни да не се отработват, защото това намалявало производствения капацитет, а следователно и БВП. Най-добре било още в началото на годината да се обявят всички неработни дни и схемата за компенсирането им.


ЧЕЗ очаква решението на петчленен състав на ВАС за тримесечното отчитане на електроенергията
Очакваме решение на петчленен състав на ВАС за отмяната на тримесечното отчитане на използваната електроенергия. Това каза на пресконференция днес Кремена Стоянова - изпълнителен директор на "ЧЕЗ Електро". В отговор на въпрос Стоянова посочи, че ако решението на съда е за връщане към едномесечно отчитане, компанията ЧЕЗ ще се съобрази с това. Според нея обаче е добре да бъдат запазени ползите от тримесечното отчитане. От ЧЕЗ отчетоха, че в момента всеки техен абонат може да прецени дали да плаща веднъж на три месеца, или всеки месец, а дружеството прекъсва захранването поради неплащане само след реален отчет в края на третия месец, и то само при задължение от повече от 40 лв. Росен Димитров - директор "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ, каза, че компанията има готовност да премине към едномесечно отчитане, ако решението на петчленния състав на ВАС е такова. При връщането на едномесечно отчитане ще се стигне до негативни последици, като например 14 млн. лева да не бъдат инвестирани в мрежата за повишаване на качеството на обслужване, а да бъдат вложени за купуване на технически средства, обявиха от компанията. От май 2009 г. персоналът в колцентъра на ЧЕЗ е увеличен двойно и 85 процента от обажданията се обработват до 20-ата секунда, посочи Радослав Димитров. Неполучаването на фактура не освобождава клиентите от плащане, каза още в отговор на въпрос Димитров.Информация на БНР.
Разработват нова система за засичане на лъжа
Израелски учени разработват компютъризиран детектор на лъжата, основан върху анализ само на почерка, съобщи университетът в Хайфа, цитиран от АФП. Екип от департамента по социални науки и здравеопазване към този ВУЗ е създал система за анализиране на почерка, при която тестът се състои в това да се напишат с електронна писалка два текста: единият с разказ за реално събитие, а вторият - с нещо напълно измислено. След това компютърна програма анализира разликите в почерка, скоростта и ритъма на писането, както и силата на натиска на писалката върху хартията между двата текста. Тези данни могат да разкрият по научен начин дали тестваното лице лъже или казва истината, твърдят изследователите, които са извършили тестове с групи доброволци. Резултатите от тези изпитания са показали, че ако лицето лъже, начинът на писане е по-малко спонтанен и натискът на писалката върху хартията е по-силен. Според ръководителите на проекта проф. Джил Лурия и Сара Розенблум новата система ще може да допълва изследванията с класическия детектор на лъжата, но ще дава обективни резултати, като върху проучваните лица ще се оказва по-слаб психологически натиск.


По Разкрития.ком

Яне Янев: Ахмед Доган не го чака нищо хубаво!
Яне Янев отсече, че Ахмед Доган ще да бъде разследван от парламентарната комисия по корупция!!! Лидерът на РЗС беше категоричен в „Коритаров онлайн“ по пловдивската обществена телевизия „Тракия“, че наближава времето, в което Меди ще си получи заслуженото. Политикът твърди, че комисията за пръв път е получила доста достоверен сигнал, който макар и анонимен, дава всички основания за провеждането на мащабно раследване срещу Сокола, който е уличен в различни незаконни дейности.Янев доста се учуди от това, че някои министри от ДПС, участвали в кабинета на Станишев се разхождат свободно и никой не ги разследва. Така той отговори на въпроса на водещия- дали има договорка вече между ГЕРБ и ДПС.Цялото предаване на запис можете да гледате на сайта на Коритаров:
http://koritarovonline.hostzi.com

Тел. 112: Ало, далаверите!
Има ли изобщо някоя сфера, в която
предишното правителство да не е безчинствало?! То не беше здравеопазване, то не бяха еврофондове, митници, полиция, незаконни имоти и какво ли още не. Поредната далавера, която Бате Бойко и хората му надушиха, е в МВР чрез телефоните 112. В случая е намесена бившата министърка на извънредните ситуации Емел Етем.
Майор Тошкова си позволила компютърна конфигурация за 29 700 лева, която иначе спокойно може да се закупи най-много за 3000 лв. Имаш крава – пиеш мляко, както се казва, само че нали се сещате, че в случая кравата е на данъкоплатците, а не на Емел Етем. В същото време служителите в Дирекция национална система 112 получават „огромните” заплати от по 250-300 лв. И ако „не слушат”, операторите отнасят соленичката глоба от… 200 до 500 лв.
Невероятното разхищение било предназначено за централата на
Южния централен район в Кърджали, в който влизат Пловдив, Хасково, Пазарджик и Стара Загора. Още тогава комисар Ангел Рангелов – вече бивш шеф на Областна дирекция „Полиция” в Пловдив – алармирал за финансовите нарушения тогавашния министър на МВР Михаил Миков. Реакцията била нулева.
А Цветан Цветанов само потъркваше ръце за подобен скандал и разпореди проверки във всички Областни дирекции на МВР.
Припомняме, че тел. 112 бе въведен като еквивалент на американския телефон за спешни случаи 911 и функционира в цяла Европа.
Още със създаването му имаше проблеми с централите. Операторите трябва да владеят най-малко два езика, имаше затруднения с логистиката, а освен това основната му функция – да приема сигнали за спешни случаи, трудно се дефинира.
С една дума – проект с толкова много въпросителни и неясни правила, плаче за злоупотреби в България. За министерството на Емел Етем телефон 112 е бил поредният генератор на далавери.

Кошлуков се продал на Ковачки за една лимузина
Една лимузина „Фолксваген Файтон” била напълно достатъчна за
Емил Кошлуков да присъедини своята партийка и себе си към проекта „Лидер”. Христо Ковачки подарил луксозното возило, което струвало главозамайващите 120 бона, за да се включи „брадъра” към неговата партия. Освен това, на Кошлуков били предоставени невиждани средства за увеселителни програми, съобщава в. „Уикенд”.
Благодарение на парите и влиянието на
Ковачки, Емил Кошлуков се кандидатира за евродепутат, след като бе изкарал известно време в къщата на „ВИП брадър”. Емил вероятно се е надявал да спечели малко подкрепа с доброто си държание там. Поради същата причина и води предаване в телевизия „Евроком”, където бръщолеви глупости с целта да събере още някой друг гласец.
Днес политическата двойка
Ковачки-Кошлуков е вече разделена. Съдят олигарха за укриване на 16 милиона данъци, може би с част от тях Ковачки е плащал на Кошлука. .
От икономическия екип на „
Лидер” изтече информация, че Кошлуков сам избирал и наемал певците за предизборните си концерти – по шуробаджанашки маниер – всички му били приятели. Скандалното обаче е в това, че „нововремецът” им давал огромни хонорари, надвишаващи няколко пъти цената за обикновените им участия. Така например, за един час „грачене” в Бургас, Калин Вельов прибрал цели 6 бона! Сред другите звезди, пели на концертите на „Лидер” са: „колежката” от ВИП-а Софи Маринова, Нина Николина, кубинката Долорес – до един приятели на Кошлуков.
Междувременно от статия на в. „Капитал” стана ясно, че
Стефан Гамизов консултирал Ковачки за енергийни проекти, но не му било платено.
От материалът се разбра също, че Гамизов – председателят на „Гражанска лига за България”, правил опасни разкрития в енергийния сектор, от които по неведоми пътища печелил той. В подкрепа на това, от „Капитал” са изложили факта, че лобистът разкрил корупция в
ТЕЦ „Марица-изток 2” и след известно време сключил сделка за консултантски услуги със същия ТЕЦ на стойност около 18 милиона лева.

Освен ученичките, и секси учителките ще забравят за късите полички!
В две добрички
училища, недоволството на учителския колектив нараства с всеки ден! Директори-тирани забраниха неприличното облекло освен за учениците и за учителите.Така например, секси даскалиците ще трябва да забравят за късите полички, както и за деколте, по-дълбоко от 7 сантиметра.И на двата пола са абсолютно забранени дънките и панталоните тип три четвърти.
За възрастните дами в школата, новият правилник е абсолютно адекватен – не може само на
учениците да се забрани неприличното облекло, то каква файда – нали пак ще гледат голотиите на даскалиците, вместо да си пишат уроците.
Директорите отсякоха: не на дълбоките деколтета!
За по-младичките „каки” обаче, новината, че трябва да се откажат от оскъдните си
дрешки е доста трудна за приемане. Те показно се разбунтуваха на директорските решения, като дори се чудят, дали на входа директора няма да варди с линийка, с която да мери деколтетата и поличките на ученичките, барабар с тези на учителките.
Мъжете пък недоволстват от правилото, че не могат да носят дънки в
училище. Нищо чудно някои от тях отново да започнат да обличат забравения костюм от абитуриентския бал.
Според решението на правителството, директорът на всяко школо сам трябва да дефинира какво е облекло по „добрите нрави”. По този начин, у някои по-разпуснати училища секси учителките ще си останат като оазис за момчетата-
пубертети, сред пустинната еднаквост на облечените в униформи момичета. В други обаче, красивите учителки ще трябва да си орежат гардероба, както досега им бяха прекалено поорязани дрешките.
Аз още си спомням моите красиви учителки. Младички, издокарани и с характер, те засенчваха напълно и без това малкото момичета в гимназията ми. Помня и как на една от тях мой съученик разби паролата на
пощата и се натъкна на солидно количество еротичен материал – лично творчество на любимата математичка. В рамките на 24-часа 500 ученика разполагаха с него, но за щастие случаят не стигна до медиите. Пет години се радвахме на красоти в часовете по математика и английски език. Особено модерно беше, когато учителките с къси полички се навеждаха да вдигнат изпуснатия тебешир, целият клас да вади телефоните и да снима гледката за чудо и приказ. Ех, спомени!
Та съжалявам ги сега новите пубертети… колко красоти ще изпуснат, колко образователен матриал. Сигурно се чудят сега и те горките как да ги обличат тези безлични униформи… как да си оставят ланците вкъщи. Мъка!
Новите правилници в училищата въвеждат една малко позабравена ценност –
морал. Дали това поколение ще я възприеме?


По БГНЕС

Започна огледът на кораба "Илинден"
Започна огледът на потъналия на 5 септември в Охридското езеро кораб "Илинден", който отне живота на 15 български туристи, предаде БНР.Изтегленият на пристанището до Билянините извори кораб в момента се разглежда от македонски съдия-следовател, от следователя от НСлС Георги Илиев, както и от представители на българското Министерство на транспорта. На мястото на огледа са поставени мощни прожектори, тъй като се очаква огледът на плавателния съд да продължи почти цяла нощ. Още при качването на борда от страна на групата следователи се е забелязало, че изваденият кораб се е наклонил поради нарушен баланс. Това потвърждава предварителните хипотези, че инцидентът се дължи на претоварване на кораба. Построеният през 1924 г. "Илинден" е бил предназначен за военни цели, а впоследствие е бил пристроен и приспособен за туризъм. Въпреки късния час мнозина любопитни туристи наблюдават работата на следователите на брега на Охридското езеро. /БГНЕС
Охрид / Македония

Торнадо вилня в столицата на Кипър
Торнадо удари кипърската столица Никозия, в резултат на което са пострадали единадесет души, съобщава АП.Природното явление е изключително рядко за средиземноморската островна държава. Торнадото е било съпроводено от проливен дъжд. Има нанесени щети - отнесени са покривите на няколко десетки къщи и една фабрика, изкоренени са дървета, смачкани са автомобили. Центърът на Никозия в продължение на няколко часа е бил блокиран от паднали дървета и отломки от счупени витрини на магазини. Ранените са се отървали с леки травми, получени от хвърчащи счупени клони или паднали върху автомобилите им дървета по време на шофиране. "Беше кошмарно! Щетите са големи. Слава Богу, жертви няма", гласи коментарът на Панайотис Киприану, кмет на столичното предградие Лация. /БГНЕС

Путин открива център за леопарди в Кавказ
Руският премиер Владимир Путин е пуснал от клетките им два предноазиатски леопарда в първия в Русия специализиран център за развъждане и рехабилитация на този рядък вид, предаде РИА Новости.Символичният акт бележи завършването на строителството на центъра, създаден в рамките на програмата за опазване на природната среда в района на строителството на обекти за предстоящата през 2014 зимна Олимпиада. В течение на 10-15 години се планира създаването на "северно ядро" на популация от леопарди. Предноазиатският подвид на тези хищници е включен в Червената книга, популации от него са запазени в Иран, Армения, Грузия, Азербайджан и Туркмения. Двата леопарда, пуснати в центъра от Путин, са уловени в Туркмения и доставени със самолет в Русия. Предвижда се улов на тези животни от тази страна и от Иран за възстановяване на популацията им в Кавказ. /БГНЕС
Москва / Русия

Бивши шефове на ЦРУ зоват Обама да спре разследването
Седем бивши директори на ЦРУ призоваха президента на САЩ Барак Обама да прекрати разследването на методите на разпит на заподозрени в тероризъм, предава АП.Молбата към Обама е изложена в открито писмо до него, под което са се подписали все хора, оглавялали ЦРУ в различни периоди: Майкъл Хейдън, Портер Гос и Джордж Тенет (дирактори на ЦРУ по времето на Джордж Буш-младши), Джон Дойч и Джеймс Улси (шефове на ЦРУ по времето на Бил Клинтън), Уилям Уебстър (директор на ЦРУ при Джордж Буш-старшем) и Джеймс Слезингър (начело на ЦРУ по времето на Ричард Никсън). Намеренията на американската администрация да разследва жестокото отношение на агентите при разпитите на терористи обяви през август т.г. генералният прокурор на САЩ Ерик Холдър. Повод за решението стана публикуван доклад за методите на работа на следователите на ЦРУ, заплашвали разпитваните с убийство и изнасилване на майките, съпругите и дъщерите им. /БГНЕС
Вашингтон / САЩ

Ройтерс: България каза "да" на "Южен поток", за АЕЦ "Белене" ще мисли
България и Русия постигнаха съгласие за ускоряването на газопреносния проект "Южен поток", но бъдещето на други техни съвместни проекти остава неясно, коментира Ройтерс след срещата между българския премиер Бойко Борисов и руския енергиен министър Сергей Шматко.На срещата, в лицето на Борисов, България потвърди ангажиментите си по реализацията на "Южен поток". Същевременно българската страна изрази съмнения относно реализицията на друг мащабен руско-български енергиен проект, какъвто е АЕЦ "Белене". Борисов отбеляза, че построяването на атомната електроцентрала може да стартира, само ако направен прецизен одит докаже, че ще бъдат защитени българските национални интереси. Според София, проектът е прекалено скъп - 10 млрд. евро, които, в условията на икономическа криза, е трудно да бъдат отделени от бюджета на най-бедната държава в ЕС. Освен това Борисов и администрацията му не са сигурни, че страната ще има нужда от произвежданата от АЕЦ "Белене" електроенергия. Ако проектът изобщо стартира, София вероятно ще намали дяла си от 51% в атомната централа, за да привлече повече инвеститори, заяви българският министър на енергетиката Трайчо Трайков. Съществува вариант дяловете да бъдат предложени на самата Русия, която, чрез Шматко, от своя страна изрази готовност за подобна покупка. Колебанията относно АЕЦ "Белене" наблюдателите обясняват със стремежа на управляващата партия ГЕРБ към по-тесни връзки с ЕС - за разлика от предишния кабинет, доминиран от Социалистическата партия, която търсеше обвързване с Москва. Приоритетен за правителството на Борисов е финансираният от ЕС проект "Набуко", чрез който ще се транзитира каспийски газ през Балканите за Централна Европа, още повече, че чрез него България ще намали енергийната си зависимост от Русия. Въпреки това, подчерта Борисов, ще участваме и в двата проекта - и в "Южен поток", и в "Набуко". В тази връзка на разговорите между Борисов и Шматко бе взето решение работата по "Южен поток" да се ускори, въпреки изразените от българския премиер опасения относно екологичния риск и ниската рентабилност на проекта за страната му. /БГНЕС
София / България

За Москва отричането на Холокоста от Ахмадинеджад е неприемливо
Официалният представител на външното министерство на Русия Андрей Нестеренко заяви, че изявленията на 18 септември в Техеран на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, поставящи под съмнение реалността на Холокоста, са напълно неприемливи.Подобни изказвания, независимо откъде идват, противоречат на истината и са изцяло неприемливи. Опитите да се отрича Холокоста, особено в годината, когато се навършват 70 г. от началото на Втората световна война, оскърбяват паметта на нейните жертви и на онези, които са се борили срещу фашизма, се посочва в комюнике на Нестеренко, цитирано от Интерфакс. Иранският президент повтори изказванията си, които вече неведнъж са възмущавали международната общност в реч, произнесена в петък по случая Деня на солидарност с палестинците. "Те (западните страни) създадоха мита за холокоста. Те излъгаха, изпълниха своя номер, а след това подкрепих евреите", заяви той. Подобни изявления не допринасят за създаване на международна атмосфера благоприятна за установяване на ползотворен диалог по въпроса за Иран, казва още Нестеренко. За 1 октомври е насрочена среща на Иран с представителите на шестте големи страни, които от години преговарят по иранското ядрено досие (САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия). Прессекретарят на Белия дом Робърт Гибс също осъди думите на Махмуд Ахмадинеджад, изтъквайки, че те все повече отдалечават Иран от останалия свят. /БГНЕС
Москва / Русия

Тотю Младенов: Предишните управляващи харчеха пари за глупости
Кметът на Троян Минко Акимов откри срещата на социалния министър Тотю Младенов с представители на социални институции, общинска администрация и граждани в Троян с кратък обзор на състоянието на заетостта в община Троян, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Кметът на Троян изброи четири ключови предприятия, които вече са затворени и пред фалит. Според него структуроопределящото за общината предприятие ”Машстрой”, в което преди са работили 1600 души, а през последните около 400-500 души, вече няма нито един работник, а сега вече се говори и за това, че 140 машини от този завод са подготвени за нарязване. След него министър Тотю Младенов подчерта, че социалния диалог е много важен за новото правителство, затова е започнало и обединяването на усилията със синдикатите, депутатите, местната власт. ”Заради това възстановихме социалния диалог в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Целта е да може да изпълним в максимална степен заложеното като местни политики, като отраслови политики, като национални политики за справяне с кризата. След октомври миналата година, когато се разруши социалният диалог и синдикатите напуснаха тристранния съвет за сътрудничество, това даде възможност на предишното правителство да се изхарчат толкова пари за глупости. Чудим се как до края на годината да закърпим тези дефицити, за да излезем на нула. Специална комисия към тристранния съвет в разстояние на един месец прие 32 краткосрочни антикризисни мерки, съгласувани между синдикати, работодатели и правителство” допълни Младенов. И продължи, че ситуацията е много тежка в предприятията, кризата се отразява много силно на бизнеса, а оттам и на хората. Това засегна националния бюджет, бюджетите на общините и НОИ. Най-важното оттук нататък са мерките, които ще предприемем. ”Към края на август безработицата е 7,99% или 295 700 души. Мерките, които смятаме, че са от първостепенна важност - първо, колкото се може по – бързо да се размразят спрените пари по Оперативните програми. Второ, програмите на пазара на труда, активните мерки на пазара на труда, всяка година страната усвоява 180-190 млн. лева за активни мерки на пазара на труда. За последните години са похарчени над 65 млн. лева за обучения, преквалификации, които са обхванали около 130 000 души, но ние се съмняваме в ефективността на всички тези мерки. Решени сме да се съсредоточим само върху тези мерки с реален ефект. На трето място – Оперативна програма ”Човешки ресурси” е с бюджет 1,240 млрд. лева, а до момента са усвоени едва 80 млн. лева. Какви мерки трябват за промяна в тази посока? Първо, максимално опростени мерки за кандидатстване, второ, строг контрол при изпълнението и на трето място – максимално бързо усвояване на тези средства. Стартираме ”Операция Развитие” насочена към лицата освободени от работа поради закриване или преструктуриране на предприятия. Схемата е следната – „парите вървят след хората”, т.е. лицето получава ваучер, съответстващ на определената сума и то избира коя институция да проведе обучението и преквалификацията му”. Министър Младенов съобщи, че от октомври започва широка разяснителна кампания за условията за кандидатстване по тези мерки, за да се знае кой има право да кандидатства и какви са механизмите. Четвъртата мярка, която се подготвя за справяне със ситуацията е намаляването на осигурителната вноска - целта е чрез намаляване на осигурителната вноска, която ще е кратковременна мярка, да не се взимат пари от бизнеса, а да му се оставят пари, за да се ангажират предприемачите да запазят колкото си може повече работници в своите предприятия. ”Тази марка се прилага в Европа от миналата година и дава много добри резултати. Тази мярка няма да доведе до дефицит и проблеми в осигурителния институт, защото ако тези пари не останат в бизнеса, те ще трябва да се дадат на други структури, за да посрещнат евентуалните безработни и аз не съм убеден, че те ще бъдат вложени с максимална ефективност”. На пето място, както е ситуацията в Троян – четири почти фалирали предприятия, удвояване на безработицата, новите безработни са квалифицирани работници, увеличаване на максималните вземания от работниците при фалит – от 600 лева на 720 лева и в момента преговаряме продължителността на вземането на тези средства да стане от три на шест месеца. Във фонда има над 180 млн. лева, затова не смятам , че тези промени ще доведат до проблеми в него. Създаване на условия за трудова миграция чрез ОП ”Човешки ресурси”. Министър Младенов обяви, че правителството максимално ограничава инициативите за привличане на работници от трети страни. Какво е положението в момента, попита той. Допреди няколко години имаше действително дефицит на квалифицирани кадри. В бюрата по труда в страната в момента има 2500 безработни с висока квалификация – заварчици, кофражисти, монтажници. Трябва да се концентрираме върху приемането на български лица на работа за подобни изискващи специфична квалификация професии. За пример ще ви дам ситуацията, която ми докладваха от Бюрото по труда в Стара Загора - 22 сърби работят нелегално на голям обект в Марица изток. Искам да ви уверя, че компромиси в тази посока няма да има, сподели Младенов. Като следваща мярки той обяви изграждане на единна информационна система за търсене на работна сила в рамките на страната. По политиката на доходите и пенсиите министър Тотю Младенов обясни, че има разбирателство със синдикатите до края на тази година да се направят максимални усилия за запушване на всички дупки в националния бюджет. ”Запълване в максимална степен на националния бюджет с приходи от митниците, НОИ, данъчните. И още след първото тримесечие от следващата година да коментираме новите социални плащания и от първи юли правим новите политики в областта на доходите. Само през последния месец с усилията на Главна инспекция по труда са раздвижени 3,750 млн. лева забавени плащания на заплати” завърши изложението си министър Младенов. Директорът на регионалната служба по заетостта Минчо Диков благодари на министъра, че снощи в предаването Панорама е казал добри думи за системата. ”Нашата регионална служба е една от деветте в страната и обхваща Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч и 33 общини, 14 бюра по труда и 21 филиала. Положението към края на месец август – регистрираните безработни са 38 000. Безработицата е 8,87 % или 1,10 % над средното за страната. В Ловешка област най-голяма е безработицата в община Угърчин – 19%. Община Троян пострада най-много като ръст на безработицата – от 4,5 % на 9,5 %. Трябва отбележим, че голяма част то тези нови безработни са едно много добре подготвени хора, защото са работили в специфични производства, те никога досега не са се регистрирали в Бюрата по труда” каза Диков.Според Марин Радевски, общински съветник от ГЕРБ и представител на бизнеса, причината за затварянето на част от предприятията в Троян е начинът, по които са били придобити – за един джоб пари. ”Фалираха подарените предприятия - завод ”Елма” беше подарен на Николай Банев, "Хемус" - в последния ден на Виденовото правителство беше продадено за една машина,"Машстрой" - на цената на два струга.” Троянската икономика е силно експортно ориентирана, добави той. ”В началото на седмицата бяхме шокирани от новината за затварянето на митническото бюро. Троян и Априлци са двата града, които обслужва нашата митница и те дават повече пари като мита и ДДС отколкото всички останали общини, обслужвани от митническо бюро ”Ловеч”. Четири месеца Троян е като граничен град – заради зимното затваряне на прохода Троян-Кърнаре, шокирани сме и от новината за затваряне на жп линията Троян – Ловеч - Летница. Все още обаче има доста материали, за чието пренасяне жп транспорта няма алтернатива. Троян още не е газифициран. Какъв инвестиционен климат тогава създаваме в нашия регион по този начин, с тези съкращения? Настоявайте някаква форма на митницата да остане – дали ще е фронт офис, дали ще е изнесено бюро с три работни дни-понеделник, сряда и петък примерно, но тук трябва да има митническа структура. Още повече, че досегашната митница е направена с парите и усилията на общината и фирмите от нея, т.е. тя не е струвала нито лев на държавата” завърши изказването си бизнесменът Марин Радевски. /БГНЕС
Троян / България

Б. Борисов: Нямаме никакви основания да считаме, че излизаме от кризата
Нямаме никакви основания да се считаме, че излизаме от кризата, въпреки оптимизма в някои анализи, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който се присъедини към дискусията по икономическия доклад за президента. Според премиера, единствената тема в Брюксел, откъдето той пристигна, е била кризата, която продължава да съсипва всички. Намираме се в същината на кризата и нямаме основание да считаме, че тя отминава и да намаляваме мерките или да се отпускаме, добави Борисов. На теоретиците смея да кажа, че нито една държава в Европа не е намерила печеливша формула за излизане от кризата. Ако някъде имаше програма, ние щяхме да я препишем и да я изпълним веднага и нямаше да я дискутираме, категоричен бе премиерът. По думите му целта на дискусията и доклада за президента е да се намери възможно най-приложимата мярка, която минимално да засегне обикновения човек. В това отношение с преизбирането на Иван Искров за управител на БНБ допринесохме за приемствеността и стабилността на банковата система, заяви премиерът. По думите му в момента има много пари, които са и в България, но поради липса на проекти и на капацитет те не се използват. Борим се за още пари от европейските фондове и гарантирам, че те ще дойдат, но страхът ми е, че ще дойдат пари, а ние няма да имаме готовност да ги поемем на ниво общини, и на ниво държава, и на ниво бизнес, каза Борисов. Какво по-добро като мярка от това стотици милиони евро да отидат за строежи на пътища, магистрали, естакади, заводи по линия на екологията, депа, добави премиерът. Борисов посочи, че правителството създава такава организация, но е важна и подкрепата на бизнеса за подготовката на проекти, които да станат реалност. Сега, демонстрирайки подкрепа към сегашното правителство, ЕК отложи с месеци, години, усвояването на част от парите, но времето лети като миг, ако ние не си дадем сметка, повече няма да ни ги продължат, каза Борисов. Той отбеляза, че за над 160 млн. евро по програмата "Шенген" има забавено усвояване. С тези пари може да се купи всичко, което касае нашата граничната сигурност, в същото време от бюджета се пазарим за по пет-шест милиона дали да дадем или не, стотици милиони стоят неусвоени, защото заради борбата за комисионните проектите не са тръгнали или се правят така, че след това се анулира конкурсът, каза Борисов. Той посочи, че реални, свежи пари, с които да се подпомогнат социално слабите хора, стоят и не се усвояват. В тази връзка Борисов отбеляза, че усилията на правителството са концентрирани най-много в тази област, защото в земеделието, инфраструктурата и екологията стоят суми, които никак не са малки, за да бъдат усвоени в условията на криза.Премиерът изтъкна, че по време на визитата му в Брюксел страната е получила много голяма подкрепа и доверие. В Брюксел виждат в България територия, в която може да се прави бизнес с работещи институции, които биха го подсигурили, отбеляза Борисов. Прозрачността и честността на процедурите са наблюдавани под лупа и София е давана за пример за усвояването на европейските средства за метрото, допълни премиерът.Борисов отбеляза, че с днешната среща е изпълнена и политическа задача. Много лошо впечатление правят държавите, в които има конфликт между институции и към тях винаги се гледа с малко недоверие, защото не се знае как ще се отреагира, каза Борисов. Той допълни, че се толерира, когато една държава и нация показват единност и сплотеност в борбата си и се печели повече доверие. Печелиш ли доверие, печелиш - пари във време на криза, каза премиерът. Във връзка с предстоящия избор за еврокомисар, премиерът посочи че е много важно за страната да излъчи евкомисар и да бъде поискан такъв ресор, който да отговаря на възможностите на държавата.Премиерът информира, че днес следобед ще се срещне с руския министър на енегетиката Сергей Шматко по българо-руските проекти. Борисов отбеляза, че по тези проекти също би могла да се организира подобна на днешната дискусия, защото те са "много скъпи, много важни, много стратегически и за много поколения напред". Информацията е на БНР. /БГНЕС
София / България

Цв. Цветанов: Румяна Желева е една достойна кандидатура за еврокомисар
Процедурата за номинацията за български еврокомисар ще бъде същата, каквато беше и номинацията за кмет на София, каза Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи по БНР. Ще направим всичко възможно номинацията за еврокомисар да бъде обсъждана и в структурите на ГЕРБ и в парламентарната ни група, каза Цветанов. Той потвърди, че еврокомисар ще бъде от ГЕРБ и то жена и е възможно да бъде Румяна Желева, сегашният министър на външните работи. Румяна Желева изцяло покрива профила, който трябва да бъде за един еврокомисар, познава добре структурите на ЕП, на Еврокомисията, има изключително силна подкрепа от партньорите ни в ЕНП - и Джозеф Дойл, и г-н Мартенс, и Антонио Лопез, така че в тази посока тя е една достойна евентуална кандидатура, каза Цв. Цветанов. „Това, което мога да кажа в подкрепа на силните качества на Румяна Желева, че когато се правиха номинациите за евродепутати, тогава Желева беше номинирана от повече от половината от структурите във всички областни градове в страната. Така че в тази посока тя се явява като един действително голям фаворит в тази надпревара, но не е изключено да бъдат направени номинации от структурите по места и за друг, който би могъл да бъде номиниран и да участва“. Цветанов каза, че след празниците ще започнат процедурата по номинациите във всички структури в страната на областно ниво, след което ще бъде обсъждано от изпълнителната комисия. Според него бъдещият еврокомисар трябва да има подкрепата и ще се съгласува кандидатурата с ЕНП. Защото като цяло тя ще бъде изцяло от екипа, който ще представлява ЕНП в Еврокомисията и ще представлява и страната ни като членка на ЕС, заяви Цветанов. /БГНЕС
София / България


По ДНЕС +

Папата свиква синод за Близкия изток през 2010 г.
Папа Бенедикт XVI реши да свика специален синод за Близкия изток през 2010 г. Това стана на среща с патриарсите на източните католически църкви в лятната резиденция Кастел Гандолфо в околностите на Рим, предава АФП, като цитира комюнике на Ватикана. Синодът ще е от 10 до 24 октомври на тема "Католическата църква в Близкия изток: идеи и свидетелства". Той ще е първият специално посветен на Близкия изток. Съветът на католическите патриарси на Ориента обединява коптската, маронитската, мелкитската, сирийската, халдейската и арменската църква, както и латинския патриарх на Ерусалим. През януари, когато иракските епископи бяха приети във Ватикана, монсеньор Луи Сако, християнски архиепископ на Киркук, поиска свикване на синод за положението на християнските общности в Афганистан, Кипър, Иран, Ирак, Израел, Йордания, Ливан, Сирия и Турция. /БГНЕС

Осъден на смърт с неоткриваема вена получава 10 дни отсрочка

Осъден на смърт американец прекара два часа в камерата за екзекуция, тъй като екипът, натоварен с изпълнение на присъдата, не успя да открие вена, за да вкара смъртоносната инжекция. "Късметлията" получи 10 дни отсрочка от федерален съдия, предава АФП. Ромел Брум, 53-годишен чернокож жител на САЩ, бе осъден на смърт за отвличането, изнасилването и убийството на тийнейджърка през 1984 г. Под погледа на четирима журналисти и на трима членове на семейството на жертвата, екипът за изпълнение на присъдата в щата Охайо безрезултатно се опитвал два часа да открие подходяща вена за поставяне на смъртоносната инжекция. Губернаторът на щата дал отсрочка на изпълнението на присъдата и наредил осъденият да бъде върнат в килията си. Адвокатът му обяви, че ще иска отмяна на смъртната присъда, тъй като според него вторият опит за екзекуция ще причини на довереника му жестоко страдание, което е нарушение на конституцията. Опитваха 18,19, 20 пъти в ръката, крака, навсякъде, посочил адвокатът. Беше много болезнено. Той (осъденият) искаше да им помогне, но накрая рухна и заплака. Процедурата за екзекуция със смъртоносна инжекция в Охайо бе обект на остри критики вече няколко пъти. От 2006 г. досега няколко осъдени е трябвало да чакат повече от час екипът да намери подходяща вена за вкарване на трите съставки водещи до смърт: успокоително, медикамент, парализиращ мускулите, и друг, който спира сърцето. /БГНЕС

Пилотите и стюардесите спомагат за разпространението на A/H1N1

Всички, свързани пряко или косвено с обслужването на самолети и летища, могат да способстват за разпространението на вируса A/H1N1, добил популярност като свински грип. Това заяви правителствен експерт към администрацията на Белия дом. Според д-р Майкъл Бел, специалист по инфекциозни болести към американския Център за контрол и превенция на болестите, е напълно възможно много от стюардесите да носят вируса и поради честите им и множество контакти с пасажери по цял свят, да се явяват истински "вирусни бомби". Същото се отнася и за пилотите, контактуващи на свой ред със стюардесите, както и за наземния летищен персонал. Понастоящем д-р Бел и колегите му са натоварени от администрацията на президента Барак Обама да изготвят план за ограничаване разпространение на зарата. На този етап това е възможно само чрез носене на защитни маски, тъй като евентуална отмяна на полети би довела до истински хаос и банкрути на авиокомпании. Освен това, въпреки полаганите усилия, произведените до момента от САЩ ваксини срещу свински грип са едва 3,4 млн. /АП-БГНЕС

Вечеря със Сара Пейлин за 63 500 долара

На Интернет търг вечеря с бившата губернаторка на Аляска и бивша кандидатка за вицепрезидент на САЩ Сара Пейлин бе продадена за 63 500 долара, предаде Асошиейтед прес. Победителка стана жителката на щата Алабама Кети Мейпълс, която признава, че е предана фенка на Сара Пейлин и споделя нейните възгледи. Тя е готова сама да плати пътуването си до Аляска, където ще е вечерята. Пейлин обяви вечерята по eBay, за да събере средства за благотворителна програма за рехабилитация на ранени военнослужещи. /БГНЕС


Няма коментари: