петък, 11 септември 2009 г.

ВЕЧЕРНИ НОВИНКИ ОТ 11 СЕПТЕМВРИ

Снимката отразява илюстрация на местоположението на Атлантската империя: Светът преди потопа от Игнатиус Донъли, 1882 г. (Библиотека на конгреса). Диалози я описват като цивилизация, която била почти перфектна, преди гордостта да я поквари. Атлантида се предполага място, което е модел за управление. В своя пик тя оперирала на принципите установени в Републиката. Твърди се, че унищожителни земетресения и наводнения са погубили континента-остров само за едно денонощие. По това време Атлантида воювала с Гърция и гръцките войници потънали на дъното на океана заедно с атлантските. Всички референции към изгубения континент цитират Платон като източник. Някои приемат описанието му като историческо, други го приемат като алегория, която не бива да се приема буквално. Аристотел, който е ученик на Платон се е придържал към последното, но въпреки всичко информацията дала възможност на изследователи през 16-17 век да намерят пътя към Америка. Все още е спорно къде се е намирала самата Атлантида, но и до днес е факт, че историческата цивилизация най-силно повлияна директно от Атлантида е Египет . “Невероятни срещи” на Джером Кларк е съвременното атрактивно четиво по темата.


По дир.бг

Метрото напукало джамията
Изкопните дейности по проекта за столичното метро, които са на два метра разстояние от стените на централната джамия “Баня баши“ в София, застрашават храма от увреждане и разрушаване, съобщиха от пресцентъра на Главното мюфтийство.
Това е поредният опит да бъде поруган мюсюлмански храм, който е паметник на културата от национално значение, посочват от мюфтийството, предаде БТА. Оттам допълват, че единствена джамия в столицата досега многократно е била обект на посегателство и оскверняване, а сега целостта й е застрашена по време на честването на месец Рамазан. Главно мюфтийство е сезирало Министерството на културата (МК) и Столична община, откъдето съм им отговорили, че са предприети мерки за проучването на случая.Въпреки това уверение след интензивните изкопни дейности се появиха видими пукнатини по стените и купола на храма, които са реална опасност за трайното увреждане на тази културна ценност, която е уникална по своето историческо значение, отбелязват от мюфтийството. Това безотговорно отношение към ислямските ценности е обезпокоително и подсилва съмненията ни, че през последните години има тенденции за негативно отношение към мюсюлманската общност и проблемите й, се посочва в съобщението. Главно мюфтийство призовава отговорните институции да се намесят за опазването на джамията, коята е необходима за ежедневните молитви на мюсюлманите в София.

1000 лв. за да се отпишеш от ВУЗ?
Студент от Техническия университет във Варна иска да се прехвърли да учи в Шуменския университет. За да си вземе дипломата за средно образование от Варна му искат 1000 /хиляда/ лева. Деканът обяснява, че това била официално приета такса, съобщи Нова телевизия.Студентът Иван Градинаров е приет в ТУ Варна през 1998 г. Няколко пъти през годините е с прекъсвани студентски права по различни причини. Завършил е четвърти курс първи семестър и в момента е отново с прекъснати права заради незаверен втори семестър. Междувременно решил, че не иска да се занимава с това и кандидатствал в Шуменския университет, където е приет с приемен изпит в първи курс.В четвъртък момчето обиколило да си вземе всички документи, необходими за отписване - обходни листи, че не дължи нищо за общежитие и нищо към библиотеката. След което отишъл в ректората, за да вземе дипломата си за средно образование, с която да се запише в Шуменския университет. Зам.-декана по учебната част Дишко Дишев му отговорил, че трябва да плати 1000 лева такса за отписване, за да получи дипломата си. На ректорски съвет в понеделник 7 септември било взето решение за такава такса.

Кризата ударила и ДАНС
Спадът на икономическия растеж и намаляване на инвестициите води до ограниченото финансиране в службите и това ги поставя пред затруднение и възможността те да покриват очакванията на обществото.
Това каза председателят на ДАНС Цветлин Йовчев в доклад по време на провеждащата се в София конференция „Защита и сигурност”, предаде „Фокус”. Той очерта основните предизвикателства пред специалните служби у нас. "Корупцията по високите етажи ерозира доверието на обществото в институциите. Корупционната зависимост създава нерегламентиран достъп до информация, накърнява функционирането на държавата и ограничава конституционните права на гражданите. Корупцията е и заплаха за устойчивото развитие на страната поради влошаване на инвестиционния климат", заяви още шефът на агенцията. Други предизвикателства, според него, са тероризмът, критичната инфраструктура особено в областта на енергетиката, както и социално обособени групи, които са лесни за манипулиране и са лесновъзприемчиви на радикални идеи. "Опасност за работата на службите е и правенето на компромис с професионализма в кадровите назначения. Необходимо е създаване на адекватни модели и механизми за анализ и оценка на риска, така че да се прави ранна оценка на заплахите", заяви Цветлин Йовчев."Има служители, които са се сраснали с някои групички", заяви на свой ред вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БГНЕС. Той отказа да даде подробности с мотива, че утре ще каже по-подробно за подобни нерегламентирани връзки. Той увери, че в кадровите промени се старае да покажа на хората, че няма политическа намеса в тяхната работа."Поради липса на стратегия за национална сигурност ние си поставяме задача - такава да бъде изработена", каза от своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му за тази стратегия трябва да се търси не само еднопартийният консенсус, а национален и обществен. "Правителството има отговорна задача – да разработи подобна концепция. Именно заради това след няколко дни на заседание на правителството Цветанов ще предложи да бъде създадена работна група, която да изработи такава стратегия. Тази група ще привлече и външни експерти от неправителствения сектор", каза още Цветанов. "Трябва да сме съпричастни към проблемите на специалните служби. Не мога да приема, че за над 10 години не се е развила криминогенната обстановка, а така също и технологиите. Именно заради това е необходима новата стратегия", допълни той.

КАТ не може да пише актове на чужденци
Нормативни недомислици връзват ръцете на пътните полицаи при издаването на актове на чуждестранни водачи. Служителите на реда могат да отнемат книжките на нарушителите, само ако са пили, съобщи БНТ.
Проблемът бил основно с румънски и турски шофьори, уточниха от Областната дирекция на МВР в Русе. По закон те имат право да обжалват санкцията за превишена скорост или друго нарушение на пътя в 10-дневен срок. Време, за което те обикновено отдавна са напуснали страната. "Съставяме акт, но реално не можем да ги задължим да си платят глобата. Фактически актът е безсмислен”, казва инспекторът от КАТ- Русе Николай Петракиев.Липсата на единна информационна система между митниците и полицията дава възможност на тези нарушители безпрепятсвено да влизат и излизат от страната.Едни от най-тежките катастрофи в страната за последните години пък са дело на турски шофьори на ТИР-ове, сочи статистиката.

Майкъл Шийлдс поиска извинение от България
Английският хулиган Майкъл Шийлдс, който бе помилван тази седмица, заяви, че иска да получи извинение от българските власти за това, че е "лежал в затвора за престъпление, което не е извършил", съобщи eлектронното издание Liverpool Echo, цитирано от БГНЕС.
22-годишният фен на "Ливърпул" бе осъден на 10 години затвор за опит за убийство на българския барман Мартин Георгиев в курорта "Златни Пясъци" през 2005 г. Преди два дни Шийлдс излезе от британски затвор, след като бе помилван от министъра на правосъдието на Великобритания Джак Стро с аргумента, че са налице нови доказателства по случая.Шийлдс поиска официално извинение и от британските власти затова, че са държали в затвора "морално и технически невинен човек". "Човешко е да се греши! Тези хора обаче трябва да имат честта да се извинят. Гледайки на всички тези случаи през годините, след които след години хора са освобождавани, аз виждам как тази думичка "съжалявам" обикновено липсва. Едно извинение ще означава много за ме! Аз искам да видя това записано. Прекарах четири години и половина в затвора и минах през целия този ад, така че най-малкото, което могат да направят е да се извинят. Разочарован съм, че има хора в България, които поставят под съмнение моето освобождаване и решението на Джак Стро. Това остава горчив вкус", заяви Шийлдс."Чух, че някои хора в България питат защо не са видели новите доказателства, които промениха мнението на Джак Стро. Факт обаче е, че ние се опитвахме отчаяно да им ги предостави, когато аз бях още там. След като се прибрах у дома, се получи същото, но те не се интересуваха. Те ни игнорираха всеки път. Продължаваха да твърдят, че не желаят случая да бъде гледан отново. Аз исках това да стане. Най-после съм признат за невинен в моята страна, но в крайна сметка искам да премахна това петно от името си. Аз искам те да признаят, че са вкарвали в затвора грешния човек. Аз обаче съм и реалист - съмнявам се честно да ви кажа, че това нещо може да се случи", заяви още футболният хулиган. "Страхувам се, когато мисля за бъдещето си. Не знам все още какво ще правя. Аз искам нормалния живот на един 22-годишен младеж. Искам да си намеря работа, въпреки че не смятам, че университета е за мен. Вече ми писна от институции. От друга страна пък не искам просто да седя и да не правя нищо. Искам в крайна сметка от всичко това да излезе нещо позитивно. Имах невероятна подкрепа от страна на целия град Ливърпул и знам, че известно време хората ще искат да говорят с мен на улицата. Аз обаче искам в най-скоро време цялата шумотевица да утихне и да мога да си излизам навън като съвсем обикновен човек. Очаквах да има интерес към мен, но не искам постоянно да чувам името си по телевизията или да гледам мои снимки по вестниците. Не искам да отида на купон след 10 години и хората да дойдат при мен и да попитат: "Ти не беше ли Майкъл Шийлдс, който лежа в затвор в България?". В събота най-вероятно ще отида на мача на "Ливърпул" с Бърнли. Ще бъде специално нещо за мен да стъпя отново на "Анфийлд". Няма съмнение, че е подкрепям тима, защото от "Ливърпул" бяха плътно зад мен през цялото това време", казва още в изявлението си англичанинът, който престоя в затвора 4 години.

Наш кмет дължи €1,8 млн. в Германия
Кмет на село от община Долна Митрополия е бил арестуван след Европейска заповед за задържане, изпратена от Франкфурт, Германия.
Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде “Фокус”. Кметът на село Крушовене Бахри Беркер е задържан заради неплатени данъци в Германия в размер на 500 000 евро и осигуровки в размер на 1,3 млн. евро. Той имал строителна фирма в страната през периода 2003-2004 година и не изплатил необходимите си задължения преди да я напусне. "Трябва да направим всичко възможно да задържим хората, които не плащат данъци", коментира Цветанов.

СГС остави в ареста изпълнителния директор на "Терем"
Софийският градски съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на изпълнителния директор на военния холдинг "Терем" Жечко Петров. Той бе задържан на 9 септември, като срещу него има повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Сумата, за която Петров е обвинен, е 5 224 000 лева. Става дума за превод на пари по договор с Министерството на отбраната. Ведомството е обявило конкурс за фирма, която да извърши утилизация на боеприпаси. "Терем" печели конкурса, като гарантира, че няма да възлага поръчката на подизпълнител. Въпреки това средствата за утилизацията са преведени към "Евроремонтстрой" ЕООД. Парите са били преведени на два транша, а утилизацията не била извършена. Ако бъде признат за виновен, Петров може да получи наказание от 10 до 20 години затвор. / horizont.bnr.bg

Борисов: Ще направим всичко възможно за връщане на надвзетите гори от Симеон Сакскобурггоски
Премиерът Бойко Борисов увери депутатите, че държавата ще направи всичко възможно, за да си върне надвзетите над 4 хиляди декара земеделски земи и гори от бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски. Борисов отговаря на депутатски въпроси във времета за парламентарен контрол.Премиерът заяви, че е назначена експертна група, която да анализира процеса на възстановяване на имотите и да реши казуса. „До този момент с мен не е разговаряно доброволно да бъдат върнати надвзетите царски земи. Дали с предишното правителство е говорено по този въпрос, на това да отговори предишният премиер”, каза Борисов. „Ако има длъжностни лица, които не са си свършили работата, съответно има прокурор, който би трябвало да им потърси отговорност, а ние просто ще го сезираме. Оттук нататък съм убеден, че ние ще свършим всичко, което законът повелява, за да се върне това, което е взето и признато, защото съм чувал дори от колегите от НДСВ в предишното правителство да казват, че те самите са убедени, че това е надвзето,” обясни премиерът.Преди това депутатите приеха на първо четене предложените от правителството промени за промени в Закона за българските документи за самоличност. Те отразяват изискванията на ЕС за стандарти на отличителните знаци за сигурност и биометричните данни в документите за самоличност, документите за пътуване, както и други лични документи, издавани от МВР. Депутатите приеха и доклада на омбудсмана за 2008 г. В него като проява на лоша администрация на централно и местно ниво се посочват недостатъчната прозрачност и отчетност на органите на властта, незадоволителното гражданско участие при взимането на решение от висок обществен интерес, недостатъчен граждански и парламентарен контрол върху МВР и службите за сигурност, както и слабости на администрацията по отношение на нарушаване на правата на пациентите и незачитане на потребителските права на гражданите от страна на доставчиците на обществени услуги. / horizont.bnr.bg

Симеон Дянков: В понеделник ще има промени в НАП и в митниците
В понеделник ще бъдат обявени промените в НАП и митницата, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Той говори пред участниците в семинар на тема „Финансово управление и контрол на висшите училища в публичния сектор“ и да изнесе лекция пред студентите от Великотърновския университет.
Бившият кадър на Световната банка призна, че е бил подготвен за съществуващата корупция в страната, но размерите й са се оказали в пъти повече от очакванията му. Той ще предложи явлението да влезе в предмета на обсъждане от националния съвет за тристранно сътрудничество, за да бъде обхванато "от три гледни точки". Бизнесът е сериозно засегнат от корупцията, каза Дянков.Министърът се ангажира с въвеждането на по-голяма автономност на университетите. Те също ще бъдат включени в системата на делегираните бюджети, като ще имат право да управляват средствата, ще получат за стопанисване студентските общежития и столове, ще могат да определят броя на преподавателите и студентите. Дянков определи сегашната система на управление на образованието като «сталинистка“. Според него не е нормално да седи някой в София и да определя кой ще стане професор, кой доцент и т.н. /БЛИЦ

Кое е българското предложение за Оскар
"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на режисьора Стефан Командарев е българското предложение към Американската филмова академия за "Оскар" за чуждоезичен филм. Това реши Националният съвет за кино, съобщават "Стандарт", цитирайки продуцентите от "Арт фест".
Филмът по едноименния бестселър на Илия Троянов има участия и покани за 51 международни фестивала, спечели 18 награди и ще бъде разпространяван в киносалоните на 16 държави, което е едно от най-големите постижения на българското кино за последните 20 години."Светът е голям. . . " присъства неизменно в "Топ 20" на най-гледаните филми у нас и вече 48 седмици не слиза от екран, отбелязват от "Арт фест". Осемдесет и втората церемония по раздаването на наградите "Оскар" ще се състои по традиция в "Кодак тиътър" и е предвидена за последната неделя от февруари 2010 г, припомня БТА. Сега "Светът е голям. . . " се състезава за наградите на международния фестивал "Фестроя" в Сетубал, Португалия, и участва във Фестивала на балканско кино в Берн, Швейцария. След като бе разпространен в швейцарските киносалони, филмът на Командарев е включен в престижна ретроспектива на Мики Манойлович - като продукция с една от най-важните роли на легендарния актьор. До края на 2009 г. филмът ще участва в конкурсните програми на фестивалите в Беналмадена (Испания), Алатри (Италия), Пекин и Тбилиси, а през 2010 г. - в Токио.


По Bulgarian Post

Божидар Димитров: Отношенията ни с Македония няма да се влошат повече
Отношенията между България и Македония няма да се влошат повече, отколкото са влошени и сега, заяви в ефира на Нова телевизия министърът без портфейл Божидар Димитров. Той посочи, че никой не е обвинявал македонските политици за трагедията с българските туристи.
На въпрос кой носи отговорността за смъртта на 15-те българи в Охридското езеро, Димитров заяви, че тя е на корабната администрация. По думите на министър Димитров реакцията на македонските власти след инцидента е била адекватна.Божидар Димитров посочи, че България не е зле настроена срещу Македония.„Ние не можем да се съгласим, че те произхождат от Антична Македония и целият свят не е съгласен с това", обясни историкът. Той поясни, че отношенията ще бъдат така напрегнати докато Македония не се откаже от историческия фундамент, на който е изградила идентичността си.Междувременно в близкия до опозицията макeдонски всекидневник „Утрински весник”, втори пореден ден излизат изключително критични статии спрямо българското правителство.„Македония отново е нарочена от българското правителство, този път на премиера Бойко Борисов. Угасването на 15 човешки живота в Охридското езеро в трагедия, която не се помни в страната, а които по ирония на съдбата бяха български граждани, за българския премиер не беше нищо друго, а безобразие на македонците”. Това пише днес журналистът Тамара Грънчароска.„Борисов, като огорчена домакиня, която ревниво се обажда по сутрешните блокове на телевизиите – по телефона, на живо, в сутрешния блок на бТВ приписа вината на македонците. Ако към това се добави неговото неуместно идентифициране на трагедията в Охрид със случая на Спаска Митрова от Гевгелия като срам за Македония, става ясно, че Борисов няма нищо да ни прости. Ако Борисов не беше премиер, изявленията щяха да минат като гаф и негов опит за печелене на политически точки, чрез подгряване на негативни чувства. Като изявление на премиер обаче те има друга тежест. И докато новият български премиер си създава образ на „още един” антимакедонски настроен политик, от македонска страна никой не иска поне обяснение за изявленията на Борисов.Македонските власти, обичайно остават неми за нападките от България. Дали някой от тях помисли как приеха изявлението на Борисов македонците, които, рискувайки живота си, скачаха в езерото, за да спасят колкото е възможно повече оцелели? Дали помислиха за македонците, за които човешкият живот и съдба е пред политиката”, пише авторът.

Борисов: Личните ми отношения с Първанов са лоши
Министър-председателят Бойко Борисов заяви в ефира на Нова телевизия, че проблемните им отношения с президента няма да повлияят на работата на институциите. Борисов и Първанов влязоха в конфликт и си размениха остри думи по медиите след потъването на кораба Илинден. Борисов индиректно обвини Първанов, че заради него се е забавил полета от Охрид с оцелелите. Първанов от своя страна си върна със статия, в която обвини Борисов в некомпетентност относно енергийната политика.
Изказването на Борисов относно отношенията му с държавният глава се случва дни след като в своя статия Първанов критикува енергийната политика на новото правителство.
По думите му представители на новото правителство са направили много противоречиви изказвания по големите енергийни проекти - „както се оказа - без да са се запознали добре с проблемите".
Вчера обаче държавният глава изрази одобрението от разговорите, проведени от българската правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов в Брюксел.
Бойко Борисов от своя страна заяви, че ще присъства на Консултативния съвет по национална сигурност, който държавният глава свиква на 14 септември. Що се отнася до проведените в Брюксел разговори относно енергийната политика на страната ни, премиерът заяви, че България трябва да води енергийна политика в рамките на ЕС.
Запитан за коментар за оповестените данни от изследването на НЦИОМ, според които кабинетът среща голяма обществена подкрепа, Борисов изрази мнение, че вече повече от 10 г. българите одобряват работата на ГЕРБ.
Той изтъкна положителните промени, които според него са налице в София, като посочи, че столицата е много по-чиста и красива след „изгонването на Станишев и Вълка"- (Румен Гайтански, собственик на почистващите фирми „Волф" и ДИТЦ"- бел.ред).

Прокуратурата започна разследване и в социалното министерство
Прокуратурата е образувала досъдебно производство във връзка с нарушенията на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за ремонта на административната сграда на ведомството в Стара Загора. Досъдебното производство е заведено по чл. 282 от НК – за длъжностно престъпление. До този момент няма образувано дело срещу бившия социален министър Емилия Масларова.
Министерството на труда и социалната политика е третото министерство, което прокуратурата разследва. Ревизията е показала, че за Комплекса за социални услуги в Стара Загора държавата е похарчила над 10 млн. лева и ремонтът му излиза 2473 лв. на квадратен метър. Само за табелки в него социалното министерство е платило 35 868 лв.Междувременно днес изпълнителното бюро на БСП обсъжда как да защити кадрите си, които са участвали в изпълнителната власт от уволненията на новото правителство. Преди ден бившият министър на вътрешните работи Румен Петков остро критикува ръководството на социалистите, че не защитава своите хора във властта.
Румен Петков заяви в Плевен, че е нужна радикална реформа в ръководството на БСП. За Петков било непонятно защо ръководството на партията не реагира по никакъв начин на "истеризираната кампания на атака, на агресия срещу бивши министри от БСП".По думите му мълчанието създава впечатление у обществото, че обвиненията в корупция са верни, а това не било така. Петков прогнозира след проверките на бивши министри от левицата атаките да се насочат към областните управители, назначени от предишното правителството.
Петков настоя Изпълнителното бюро да заеме солидна позиция, с която да покаже, че БСП се грижи за своите хора, защото в случая ставало въпрос за много човешки съдби. В същото време БСП - Плевен, създаде комисия за защита на кадрите, която има за задача да се погрижи за експертния кадров потенциал на партията.
След като пое властта в свои ръце новото правителство от ГЕРБ даде на прокуратурата някои съмнителни решения на предишния кабинет. Бяха оповестени редица злоупотреби, като срещу някои от тях започна разследване на прокуратурата.Бившият председател на агенцията по горите Стефан Юруков е обвинен по член 220 ал. 2 от НК в качеството му на длъжностно лице за сключване на неизгодна сделка, която представлява особено тежък случай. За това се предвижда до пет години затвор. Определена му е мярка за неотклонение „подписка".
Софийската градска прокуратура образува досъдебно наказателно производство срещу виновни длъжности лица от Министерство на транспорта, за извършени престъпления по чл. 282, ал. 1 НК, предвиждащ до 5 години затвор. Разследването касае периода 12.08.2008 г. - 07.04.2009 г., когато в София е била провеждана открита процедура за възлагане на обществена поръчка по ЗОП, с предмет - доставка на 2 броя употребявани самолета за нуждите на Авиоотряд 28.
Досъдебното производство е образувано въз основа на получен сигнал от министъра на транспорта Александър Цветков, като разследването е възложено на Главна Дирекция „Досъдебно производство" към МВР.
Преди 5 дни министър Цветков обяви, че договорът за доставката на двата употребявани "Ербъс 319" ще бъде прекратен.
През април министерството на транспорта избра българската компания "Би Ейч еър" да достави самолетите. Стойността на сделката е 109 млн. долара, един нов струва 42 млн. долара.
При избора й бившият транспортен министър Петър Мутафчиев изтъкна, че определящи са били по-ниската цена и броят на летателните часове, които имат машините.
Цветков обаче коментира, че е имало предложение за нови самолети от същия тип при по-ниска цена, но реакция не е последвала и е сключен договор с посредническа фирма за два самолета втора употреба на лизинг на обща стойност 109 млн. долара.


По Георги Папакочев

ОГРАМОТЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ!
Месец преди началото на новата учебна година, новата министърка на образованието Йорданка Фандъкова обяви, че учебните планове по български език и литература предстои да бъдат променени, тъй като „качеството на образованието спадало, а децата масово не можели да пишат смислени повествовения”.Какви образователни неволи ще възвести първия учебен звънец?След като в средата на миналата година в специален свой доклад ЕК обяви българските и румънските ученици за най-неграмотните на Стария континент, в началото на годината правителството на Станишев стартира уникален проект, който може да бъде сравняван единствено с първите години след Втората световна война. Тогава по примера на съветските си учители от 20-те години на миналия век, местните комунисти започнаха интензивно да ограмотяват селското население, което според тях е тънело в „писмовна и идейна тъмнина”. Изхождайки от печалния факт, че най-малко 50 хиляди европейски граждани от България – деца и възрастни - са напълно неграмотни и нямат завършен четвърти или осми клас, просветните власти обявиха, че с бюджет от 15 милиона лева и 500 учители, които ще се занимават с отпадналите от училищната система граждани, не само ще повдигнат образователното ниво на населението, но и ще повишат шансовете му да си намери работа по време на икономическата рецесия.Зад думите на новата просветна министърка за спад в образователното качество и невъзможността на българските деца да пишат „смислени повествования” прозира наистина особено

срамна тенденция, която резили не само страната, но и целия ЕС.

Според изследвания и експертни оценки около 30 на сто от учениците остават неграмотни по простата причина, че напускат училище още в началните класове. Други 25 на сто от децата са на границата на грамотността по четене и писане, а половината от 15-годишните ученици не могат да достигнат минималните стандарти и на практика са функционално неграмотни. Сиреч не разбират писмен текст и не могат да попълнят елементарни документи. Нещата са стигнали и до още по-големия абсурд, при който утвърдени университети и доста факултети в СУ”Св.Климент Охридски” са принудени да въвеждат задължителни курсове и изпити по правопис и правоговор за своите първокурсници!От друга страна за да оцелеят под ударите на демографската и икономическа криза, повечето български университети са

принудени да си затварят очите пред примитивната неграмотност

на кандидатите за следване, което вдъхнови наскоро университетски преподавател да признае в печата, че скоро българските висши училища ще „смятат за свои студенти всички живи същества, които приживе или посмъртно се сдобият с диплом за завършено висше образование” и да обобщи иронично: „Това е правилния път – всеки аеробен организъм – български студент!”Трудно можем да не се съгласим с подобна констатация, която формално е в пълен унисон с Лисабонската стратегия на ЕС и с образователните изисквания на 21 век. И все пак в началото на започващата учебна година не е лошо да си припомним един от крилатите лозунги на социализма: „Да ограмотим народа в съкратени срокове!”. Дори повече, може би наистина трябва да се върнем към килийното училище и дългата даскалска пръчка. Тяхната педагогическа ефективност си остава безспорна във времето.

ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ СЛЕД ЧЕТИРИ ПЕТИЛЕТКИ

Днешният деветосептемврийски ден, отбелязван от тоталитарната власт цели 45 години като най-големия национален празник, е интересен повод да се погледне към отминаващата 20-та година от демократичните промени в България и начинът, по който българите я отбелязват до този момент.Дори и двойните избори през това лято не поставиха темата за 20-годишния демократичен преход на България в центъра на политическия и обществен дебат. По същия начин, по който осъждането на комунизма и несъстоялото се вече четири петилетки разкриване на престъпленията на тоталитарния режим не попадна в дневния ред на обществото. Частичното, все още, отваряне на досиетата на агентите от тайните комунистически служби породи огромен обществен интерес, който бившия премиер на страната и лидер на БСП Станишев определи като проява на „ненормалност” на обществото, а извадената досега наяве огромна кохорта агенти и доносници, собственици и журналисти от медиите, успя за пореден път да деформира пропагандно изводите, които българите трябваше да направят още в първите години след 1989-та.Вместо това през изминалите 9 месеца от 20-тата година на прехода, българите се нагледаха по държавната си телевизия на архивни филми за храбрите „богомилрайновски”

родни разузнавачи на западния „Тих фронт”,

за действията на Народната милиция по изграждане моралния облик на строителите на социализма, за безкомпромисната борба на тайните служби срещу буржоазните елементи в социалистическата държава, както и на знаменитото предизборно трамвайче на БСП, управлявано мъдро от партийния лидер по завоите към софийската „Духовна семинария”.Младите български тв зрители бяха забавлявани в гледано риалити шоу не от друг, а от веселия внук на Бай Тодор Живков, а хит на софийските кръчми през сезона се оказаха т.нар. „съветски вечери”, на които с алкохолен ентусиазъм са изпълнявани вечнозелените хитове на строителите на комунизма „Земя в илюминаторе”, „Подмосковские вечера” и, естествено, палавата песен на „Чебурашка”.Особен „пирон” в юбилейната годишнина от демократичния преход се оказа решението на съветниците в гр.Златица да

издигнат пред градската община бюст-паметник на своя съгражданин

Вълко Червенков, една от най- мракобесните фигури на българския сталинизъм,
положила основите на комунистическите концлагери в страната. Като естествено продължение на тази линия, от мазетата на НХГ бяха извадени старателно съхраняваните образци на „високото” тоталитарно изкуство между 50-те и 80-те години за да може на българската общественост отново да види образите на своите партийни вождове от миналото, лъснати пионерчета и усмихнати текезесари на полето. За да не би случайно да ги е забравило!Е, ентусиасти организираха дискусия за безобразията от т.нар.”Възродителен процес”, но тя премина на плебейско медийно равнище. Обявено беше също, че в централна софийска градинка ще бъде изграден паметник на жертвите на комунизма по света, но веднага будни, но недоволни „творци” отбелязаха, че конкурса за монумента бил подигравка, защото се предвиждало изграждането на тоалетна в неговата основа.Така в общи линии България отбелязва второто десетилетие от демократичния си преход до днешния знаков ден. Който със сигурност ще бъде празнуван от неподозирано много хора. Все още.

ОСВЕЖАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ГЕНЕТИЧЕН ФОНД
Още в началото на мандата на новото правителство, министърът без портфейл Божидар Димитров очерта начините, по които България ще ликвидира демографската криза. В представите на министъра те се свеждат до „даването на гражданство на 30 хиляди хиляди души, дори те да не живеят в България”.Увереността и лекотата, с която министърът без портфейл реши на практика проблема с демографската криза в страната, са наистина достойни за възхищение – онова, което поражда мрачни тревоги на няколко български правителства, което кара иначе сериозни статистици, икономисти и социолози да си блъскат главите вече две десетилетия, а обикновените хора да кроят планове за спасение от обезлюдяващата си родина, получи своя кратък и съвършено оригинален отговор. 30-те хиляди човека, които годишно се губят в разликата между новородени и починали, ще бъдат компенсирани със същия брой щастливи притежатели на български паспорт, които хем

ще „освежат генетичния фонд” на населението,

хем ще попълнят нуждите от работна ръка, вероятно в очаквания икономически подем след кризата.Напълно оригиналната идея за внос на българи от чужбина обикновено осенява всички управляващи в началото на техния мандат. „Импортираха” ги последователно и с недвусмислени резултати правителствата на Попов, Беров, Виденов, Костов, като синия кабинет дори създаде фонд от цял милион лева, с които трябваше да бъдат върнати 50 хиляди българи от Бесарабия! Успехът беше същия, какъвто се оказа и в прословутата миграционна стратегия на групата „Станишев и сие”, която до 2011 година предвиждаше да приласкае обратно в родината най-новата българска емиграция и студентите от престижните западни университети. Вярно, световната икономическа криза върна у дома известен брой работещи в чужбина, но в мига, в който в Европа нещата потръгнат отново, те със сигурност ще „сублимират” отново от бедния и корумпиран местен трудов пазар.Вариантът на министъра без портфейл за

превръщането на азиатци, африканци и араби в български граждани,

които да запълнят трудовите празноти в стопанството, може да се сблъска и с още една трудност. Според огласените неотдавна резултати от специфично изследване, посветено на „Социалните дистанции и етническите стереотипи за малцинствата в България”, коренното местно мнозинство изпитва „значими расови и религиозни предразсъдъци към етническите малцинства в страната”, като например араби, виетнамци и китайци. Дори повече, определилите себе си в анкетата българи като „трудолюбиви, гостоприемни и добродушни” са сложили в дъното на таблицата за приемливост „негрите от САЩ и ЕС, латиноамериканците, африканците и кюрдите”.Така освен с корупцията, престъпността и сиромашията в най-бедната европейска членка, нейните бъдещи граждани от чужбина ще трябва да се сблъскат и с все по отчетливо изразения расизъм и етническа нетолерантност на местното население. Вероятно тъкмо подобни опасения е имал г-н министъра без портфейл, за да заяви, че тези бъдещи българи „дори биха могли и да не живеят в страната”.Това, обаче, е само една от хипотезите. Останалите са оптимистични и всеобхватни като решение. Вероятно.

СУИЦИДАЛНИ НАГЛАСИ НА ЧЕТИРИ КОЛЕЛА
Според изследване на Европейския съвет по транспортна безопасност огласено в средата на годината, България продължава да е в челните редици на страните от ЕС, в които умират най-много хора от автокатастрофи. Всеки ден по пътищата на страната трагично загиват хора, а броят на инвалидите за цял живот неудържимо расте.Кое зарежда неуморимата българска автомобилна месомелачка?На фона на традиционната поредица от спектакълни автомобилни катастрофи в разгара на ваканционната „миграция” към морето, новият министър на транспорта уволни шефа на дирекцията „Държавна автомобилна инспекция” за несправяне с работата и огласи поредното затягане на изискванията към шофьорските курсове и техническите прегледи на автомобилите.Броени дни преди това находчив журналист успя да заснеме със скрита камера пазарлъка си с корумпиран автомобилен инструктор, който срещу смешна сума го снабди със свидетелство за правоуправление, превръщайки на практика новоизлюпения шофьор в жива „трафик – торпила”. Не това, второто, е останало в съзнанието на младите кандидат - шофьори, а по-скоро размера на сумата, за която в България можеш да получиш своеобразния

„лиценз за убиване” или „свидетелство за невменяемост”,

в което фактически се превръща придобитият по втория начин документ. Практиката е масова и повсеместна, което обяснява до значителна степен смъртността по пътищата в резултат на абсурдно поведение на водачите.Ако безобразната пътна мрежа, по която българите се придвижват на четири колела из страната си, както и традиционно корумпираните контролни органи все пак са някакво обяснение за страховитите кървави мелета по пътищата, напълно необяснимо е абсурдното отношение на местните водачи към техническото състояние на собствените им возила. До главния мозък на онези с нови автомобили, например, трудно прониква мисълта, че въпреки броените пачки, за година-две по местните разбити пътища и улици марковата четириколка може да се превърне в най-обикновен ковчег или снаряд-убиец на пътя. Подобни умонастроения имат и собствениците на евтини вносни „бижута” втора или трета ръка, за които даването на нови пари за сервиз е истински грях.

Най-любопитно, обаче, е отношението на местните шофьори към т.нар.”годишни технически прегледи”.

То граничи с истински абсурд, достоен за изследване и тълкуване от специалисти-психиатри. Българинът отива с автомобила си до сервиза, плаща пълната такса за прегледа, получава заверените си документи и си тръгва доволен, но без фактически преглед. Защо оторизираните за това сервизи масово допускат подобно нещо, криейки се зад мъглявата „обща отговорност” на техническите лица, е проблем на прокуратурата. Защо, обаче, собственикът на колата, която освен него транспортира децата и близките му, дори когато си е платил не желае да научи дали поне спирачките му са изправни, е енигма, скрита все още някъде дълбоко в психиката на пост-социалистическия балкански индивид.Впрочем въпросната „енигма” дава и частичен отговор на констатацията на Европейския съвет по транспортна безопасност, че докато във Великобритания, Германия, Швеция и Холандия броят на загиналите по пътищата е под 50 човека на милион, в България и Румъния, той надхвърля 150 души. Както и потвърждава народната мъдрост за „невинността” на лудия, дето изял зелника…

“СУИЦИДАЛНИ” ??? мойте почитания г-н Папакочев, ама що за дума е това и какво отразява тя?

Няма коментари: