понеделник, 14 септември 2009 г.

РАННИ ИЗВЕСТИЯ НА 15 СЕПТЕМВРИ

По Коритаров

СДС И ДСБ ПАК СЕ МОЛЯТ НА ГЕРБ ДА ГИ ЗАЧЕТЕ В СОФИЯ
Софийската организация на СДС пак поиска обща дясна кандидатура за столичен кмет. Пак, защото преди около месец отново се беше завъртяла подобна идея, но тогава неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов изрази несъгласие с мотива, че партиите се състезават на избори, за да се доказват, а не за да размиват границите на своята отговорност. Така, още преди да е започнало, наддаването на имена и договарянето приключиха. Местният вот за градоначалник на София, след като Борисов стана премиер, вече е пред вратите. Формулата за участие в кампанията на десницата – обща или отделни кандидатури, придобива особена политическа тежест. За Синята коалиция, част от която е СДС, столицата е чувствителна територия. Съвсем доскоро считана за тяхна крепост, на последните два избора за кмет – през 2005 – та при частичния вот и после при редовните местни избори през 2007 – ма София се оказа в плен на Бойко Борисов и неговия ГЕРБ.
Отново дясна, но все пак различна от някогашния дългогодишен син модел. Спадът в електоралната подкрепа за традиционните десни партии намери столично отражение и при последните парламентарни избори – СДС и ДСБ наистина вкараха депутати от пропорционалните си листи, но се провалиха катастрофално на ниво личности при мажоритарния вот. А кметският избор също е мажоритарен и е за личност. Последната кампания за състава на Народното събрание поизцеди сериозно и финансовите ресурси на партиите – особено на малките формации, към които все по-убедително принадлежат СДС и ДСБ.
Ето защо кметската надпревара придобива специфична стойност за десницата. От една страна – те нямат достатъчно средства, нито шансове за успех, ако тръгнат на самостоятелна битка. Нито СДС и ДСБ поотделно, нито заедно като Синя коалиция те могат да бъдат алтернатива на ГЕРБ. Общ корен в ЕНП, обща подкрепа за правителството, общи намерения за разчистване на корупционното наследство от тройната коалиция – всичко това в очите на избирателите ще постави сериозна въпросителна върху смисъла за отделно участие и трудно разпознаваемите вече граници, които все още поддържат представата за СДС и ДСБ като за отделни живи партии. В същото време ГЕРБ върви по свой път и има своя логика на постъпателно самостоятелно утвърждаване.
За какво му е на Бойко Борисов да дели власт, след като без проблеми я получава в пакет с точно толкова голяма подкрепа, колкото му е необходима? Поглъщането на традиционната десница от страна на ГЕРБ е процес, който много скоро ще се превърне в необратим. Изборът пред сините прилича на избор на безболезнена форма на политическа евтаназия. Дали да изтърпят унижението за пореден път предложението им за обща кметска кандидатура да бъде отхвърлено, а след това да загубят или да се откажат от участие в изборите, или доброволно да подкрепят кандидатурата на ГЕРБ, като представят безсилието си за сложна политическа стратегия за разширяване на дясното пространство?
И в двата случая пасивите за традиционната десница ще бъдат катастрофални. Загуба и на избиратели, и на авторитет. В изобретателността как поражението на сините да не се забележи се стигна и до невероятна идея – нека ГЕРБ да посочи общия кандидат. Това всъщност означава – ГЕРБ издига кандидат, а останалите го подкрепят. Нещо като с правителството на Борисов – не участват в него, но го подкрепят. То е и тяхно, но и не е. Ако на някого му се струва, че има ирония в обяснението за модела на дясна подкрепа за обща кметска кандидатура, това не е така.
Нещата вдясно са прекалено драматични, за да има място за шеговити интерпретации. След като загубиха поредица от избори през последните години, СДС и ДСБ сега са на път да изгубят своята автентичност, а накрая – и политическото си достойнство. Само две партии могат да им помогнат – едната е ГЕРБ, ако прояви разбиране и солидарност, като създаде поне привидно усещане за равноправност и допусне „наужким” обща кандидатура в София. Така ГЕРБ ще си отгледа партньори, които някога ше са му необходими. Степента на зрелост в политиката на Борисов не позволява подобни хипотези. Най-много да им се каже – това е нашата кандидатура, ако искате, я подкрепете, но не като обща.
Другата партия, която може да стане спонтанен помощник на сините, е БСП. Ако социалистите съумеят да интеректуализират кампанията си за столичен кмет, като я обогатят с модерна лява кауза, това ще позволи и на традиционната десница да вложи интелектуален капацитет и идеи, каквито при тях все още има, но няма мускули, които да изпомпват електорална подкрепа. Мускулите са другаде – там, където няма да се сетят, че интелекта и идеите трябва да бъдат отглеждани и поддържани.
Георги Коритаров

ДАНЪЧНИТЕ ИДЕИ НА ПЪРВАНОВ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ ЗА PR
Идеята да се премахне плоският данък е малоумна, надявам се да не е разработвана от икономисти – така финансовият министър Симеон Дянков коментира антикризисния план, предложен от експертите на Георги Първанов. Критичният патос в реакцията на изпълнителната власт иска да докаже и без друго предварително известното – че ГЕРБ няма да допусне предложената от президента корекция в данъчното законодателство. Аргументите и на Дянков, и на потърсения за становище Милен Велчев, а и на специалистите от БСП, които навремето прокараха приемането на плоския данък, сигурно ще обединят в обща икономическа платформа личности, които иначе принадлежат на твърде различни като политическа идеология партии. Полемиката как да се облагат доходите, която при управлението на Станишев избухна за кратко време, а после затихна – сега ще се разгори с нова енергия. Но и с нови цели.
Ако в нещо Дянков греши, това е определението за идеята на Първанов като „малоумна”. Тя не е такава и не защото от икономическа и финансова гледна точка не би могла да бъде определяна и по този недипломатичен начин, а защото в предложението на президента няма нито икономика, нито финанси, а само намерение за изграждане на политически образи. „Левият” – с олицетворение в президентската институция и личността на държавния глава, а „десният” – с огледало в управлението на ГЕРБ. В интервюто ми с Георги Близнашки, който е искрен противник на плоския данък, поставих няколко въпроса, на които не получих аналитични отговори.
Те бяха – защо Първанов замълча, когато тройната коалиция с премиер Станишев въведе плоския данък и има ли смисъл подобна идея за ревизия да се предлага при дясно управление, след като много по-лесно би могло данъкът да бъде отменен или изобщо блокиран при правителството със социалистически премиер? Нещо повече – Първанов навремето можеше дори да наложи президентското си вето върху закона, с чиито промени бе регламентиран плоския данък. Той не го направи. Не се обърна с призив към старото мнозинство, нито пък даде разяснителни интервюта, с които да покаже, че не споделя мярката. Защо го прави сега? В практически план държавният глава е наясно, че идеите му ще си останат пожелание. В политиката пожеланията са основа за митология – в случая на лявата митология.
Намерението да се търси социална справедливост чрез възстановяване на диференцираните данъчни ставки не е за еднократна употреба, а е нещо, което тепърва ще започне да изгражда около себе си територия за дискусия между „лявото” и „дясното”. Прицелната точка на президента обаче е по-далечна, а обосновката й – по-сложна. Въпросът не е в това изобщо да се води ляво-десен обществен дебат, а кои са носителите на лявото и кои – на дясното политическо мислене.
Подтекстът е в това, че при подобен нов дебат за плоския данък Първанов иска да се окаже единственият полюс на левите идеи. Социалистическата партия няма възможност за собствен ляв почерк в дискусията, тъй като плоския данък стана факт при нейно мнозинство и освен това бе превърнат в емблема на модерно икономическо мислене и на БСП. Внушението е пряко – в партията на Станишев доминират десни икономически идеи, а те – като неотделима част от философията на социалистическия елит, доведоха и до загубата на парламентарните избори. БСП се провали, защото изгуби лявата си идентичност, но левите настроения вече имат нов изразител и това е президентът.
В личен план изпитвам удовлетворение от случилото се. То доказва изводи, които съм правил в предишни анализи – защо Първанов има нужда от ГЕРБ, за да разгърне образа си на „социален президент” и как постепенно ще се опита да се оттласне и от БСП, за да изземе символиката на алтернатива на сегашното управление. В същото време социалистите ще попаднат в безкрайно нелепа ситуация – те, ако се хванат на въдицата, ще трябва пак да се обясняват защо, докато бяха на власт, въведоха универсалните десет процента, кои са били „за”, кои „против” и в крайна сметка вместо стабилизиране на остатъците им от някаква идентичност, ще се разпилеят в още повече посоки.
Част от коварството е, че при кметската кампания за София очакваният кандидат на БСП Георги Кадиев няма как да не бъде вкаран в капана да интерпретира темата, а това със сигурност ще привлече едни, но ще отблъсне други групи социалисти. В крайна сметка – Първанов с ляв образ, ГЕРБ – с власт, а БСП – с исторически спомени. По този начин данъчните идеи на Първанов се оказват негов дългосрочен политически проект за PR.
Георги Коритаров

СТАНИШЕВ ИЗПЪЛНИ НАЙ-ИНТИМНИТЕ ЖЕЛАНИЯ НА ОЛИГАРХИЯТА. АКО БОРИСОВ РЕВИЗИРА ПЛОСКИЯ ДАНЪК, ЩЕ ПОСТАВИ БСП В ЪГЪЛА

ИНТЕРВЮ НА ГЕОРГИ КОРИТАРОВ С БИВШИЯ ДЕПУТАТ ОТ БСП ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ.
ГЕОРГИ КОРИТАРОВ: Изненадваща ли е атаката на президента Първанов срещу плоския данък, който бе въведен при управлението на тройната коалиция и стана една от емблемите за реформиране на БСП?
ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: Смятам, че ако Бойко Борисов възприеме идеята за ревизия на плоския данък, Българската социалистическа партия ще бъде поставена в изключително тежко положение. Десетилетия напред тя няма да може да формулира никаква смислена алтернатива на днешното управление. Плоският данък не е просто дясна мярка, насочена към привличане на инвестиции в икономиката. Това е ултрадясна неолиберална мярка, която не се прилага никъде в цивилизования свят. Тя беше насочена да обслужва интересите на родната ни олигархия. Рано или късно БСП трябваше да преосмисли позицията си, но събитията я изпревариха и сега тя може да попадне в много неловко положение. Още навремето с въвеждането на плоския данък Сергей Станишев и неговите приятели се определиха като лъжесоциалисти, които нямат нищо общо с истинската лява идея.
Г. К.: Толкова ли е тясна обвързаността на БСП с олигархията, че стигнаха до въвеждането на плоския данък?
Г. Б.: Добре известно е, че родната ни олигархия има здрави корени в недалечното комунистическо минало на страната. В този смисъл Сергей Станишев изпълни най-интимните желания на тази група. Всъщност, ако се вгледаме внимателно, става въпрос за имена и фамилии, които са част от някогашната комунистическа номенклатура. Така че Станишев е в много сложно положение, защото той е неразделна част от тази социална група. От друга страна той ръководи една социалистическа партия, която има претенции да изразява социални интереси. Това е един вътрешен конфликт, който тлее отдавна в социалистическата партия, но с въвеждането на плоския данък маските бяха свалени.
Г. К.: Кои имена на фамилии от комунистическото минало могат да бъдат определени като съвременна олигархия?
Г. Б.: Едва ли е необходимо да персонифицираме проблема – явлението е факт. Достатъчно е да се направи преглед на заменките, които са свързани с най-тежките случаи на корупция, за да се види списъкът на имената от тази олигархия.
Г. К.: И там ли е отговорен Станишев?
Г. Б.: Естествено. Сергей Станишев управляваше страната с широко затворени очи. Той се правеше, че не забелязва тежките случаи на корупция, на злоупотреби с власт, на конфликт на интереси.
Г. К.: Само че тук опираме до друг политически парадокс – когато тройната коалиция предложи плоския данък, президентът Първанов, който спечели и втория си мандат с логото „социален президент”, не реагира.
Г. Б.: Той замълча тогава и аз лично очаквах по-енергична интервенция от негова страна. Мнозина тогава не си даваха сметка, че плоският данък няма нищо общо с модерното разбиране за пазарна икономика.
Г. К: Но Първанов с мълчанието си стана съучастник при въвеждането на плоския данък, а по този начин и на изпълнението на най-интимните желания на олигархията. Той обаче реагира сега при едно дясно правителство. Не беше ли по-лесно ревизия на плоския данък да се направи при ляво управление, отколкото атаката да започва при дясно правителство?
Г. Б.: Що се отнася до Първанов, в случая мога да кажа едно – по-добре късно, отколкото никога.
Г. К.: Изразът „по-добре късно, отколкото никога” не е съвсем приложим в случая. При управлението на Станаишев имаше възможност да бъде ревизирана тази мярка, докато сега тя изглежда като един ляв популистки сигнал, който единствено изгражда образа на Първанов като социален президент, без обаче да има потенциал за преки последици при дясното управление.
Г. Б.: Логиката в предложението на Първанов е убедителна. В условията на криза трябва да се търси начин за оцеляване на всички социални групи, особено на тези, които са с по-нисък социален статус. България не може да си позволи подобна криза, каквато преживя в средата на 90-те години.
Г. К.: Говорим за реалистичността дясно правителство да осъществи идеята за ревизия на плоския данък. Какъв е политическият смисъл Първанов да прави предложението си сега?
Г. Б.: Така или иначе кризата легитимира дясната политика по принцип. Но ние трябва да мислим и за оцеляването на всички. От тази гледна точка – пак подчертавам – ако едно дясно правителство ревизира плоския данък, това ще постави социалистическата партия в ъгъла. Това ще бъде началото на още по-тежки сътресения дори от тези, които бяха предизвикани след загубата на парламентарните избори.

БАРОЗУ И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА ИНТРИГА
Гласуването на кандидатурата на Жозе Мануел Барозу за втори мандат като председател на Европейската комисия, което е насрочено за 16 септември в Европейския парламент, е основната политическа сюжетна линия за Европейския съюз. Шансовете за преизбирането на бившия десен португалски премиер на най-влиятелния пост в съюза са огромни, въпросът е каква ще бъде конфигурацията на неговата подкрепа. Стремежът на Барозу е да стъпи върху максимално широк консенсус сред фракциите в европарламента, след като вече е получил и „зелена светлина” от премиерите на страните-членки. България – и в лицето на сегашния министър-председател Борисов, и на предишния – Сергей Станишев, също застана зад кандидатурата на Барозу.
Част от нашите интереси са свързани и със специфични български проблеми – еврофондовете, получаването на европейска логистика в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, а както се оказа напоследък – привличането на Брюксел и като експертно алиби за решението на София по руско-българските енергийни проекти. Всичко това, колкото и конюнктурно да изглежда, очертава главния корпус от очаквания и интереси към Барозу, като при сегашното управление у нас най-съществената свързваща нишка е принадлежността към общото семейство на ЕНП. И така – преизбирането на Барозу е въпрос на време и на формула, сбъдването на българските очаквания от него е въпрос на принципно договаряне, но въпросът, който изисква внимателен анализ, преди да получи отговор, е кой ще бъде българският еврокомисар в новия състав на Европейската комисия?
На пръв поглед и тук нещата са ясни – сигналите от ГЕРБ сочат, че това няма да е Меглена Кунева. Напоследък обаче Бойко Борисов отклонява настойчивия медиен интерес, който цели категорично да потвърди името на новия ни еврокомисар. Деликатността на премиера се тълкува в различни посоки, една от които е, че все още не е взето окончателно решение за кандидатурата. Симпатиите на Барозу към Кунева и твърдото настояване на либералната група в Европейския парламент мястото на досегашната българска еврокомисарка да бъде запазено за нея и през следващия мандат дават немалко основания да се подозира евентуален обрат в позицията на правителството от София.
Възможен ли е той и какво би означавала такава промяна – това всъщност са много по-важни въпроси, отколкото персоналния „за” или „против” Кунева. За всички е ясно, че Меглена Кунева доста неубедително би могла да бъде представена като „експертна кандидатура”, тъй като нейната политическа принадлежност към НДСВ и либералната тенденция в Европа е прекалено ярка. Движението на Симеон Сакскобурготски, въпреки че получи два мандата в европарламента благодарение тъкмо на харизмата на Кунева, на българските избори се провали. НДСВ остана извън Народното събрание, въпреки осемте си години присъствие във властта. От тази гледна точка Борисов няма никакви аргументи нито да съживява „жълтата партия”, нито да лансира Кунева, освен ако тя не изрази изрична съпричастност и лоялност към ГЕРБ, което едва ли ще се случи в онази буквалност, даваща шансове да се хареса.
Предложение за Кунева ще означава Борисов да обиди доста интимно амбициите на едно от лицата на ГЕРБ – Румяна Желева, да стане българският еврокомисар. И не че това ще има особено значение в личен план, но подобно действие би означавало проява на специфична асиметрична коалиционна култура – не каниш за участие с министри нито една от партиите, които подкрепят правителството, а в същото време предлагаш за еврокомисар лице на партия, която дори не е в парламента. Може ли да се очаква жест на такава политическа разкрепостеност, който наистина е зареден с огромни бъдещи рискове от конфликти за ГЕРБ?
Едва ли. Логиката в поведението на Борисов сочи, че той ще заложи на предвидимото и сигурното – по-добре по-слаба кандидатура, но за сметка на това – лоялна в онзи политически смисъл на думата, чиито синоним се нарича „съзаклятие”. Така погледнато няма по-логичен избор от този на Желева. Но Борисов, освен всичко останало, притежава невероятна политическа интуиция. Той добре знае от собствен опит какво се случи, когато бе освободен от поста главен секретар на МВР – случи се победа на кметските избори в София и създаването на ГЕРБ. И макар че сценариите никога не се повтарят буквално – задават се президентски избори. Интригата, пред която е изправена и България, а и Борисов, е какво би означавала кандидатура на Кунева за президент след две години, когато необходимостта от политическа алтернатива на ГЕРБ ще се усеща болезнено. И кое ще е по-малък проблем за Борисов – да обиди Желева, или да се убоде от Кунева? Ето защо – каквато и логика да се прилага към въпроса за следващия български еврокомисар, отговорът ще дойде някъде в пространството между обиждането и убождането.
Георги Коритаров

Ако желаете да се запознаете с коментарите на наблюдаващите го граждани на адрес http://koritarovonline.hostzi.com/ след всяка статия

По Разкрития.ком

Хаос по пандизите ни
България винаги е била почти райско място за хората с пари. Тук всичко е евтино – удоволствията, пиенето, хотелите. За тийнейджърите с пари от чужбина отдавна сме се превърнали в нещо като алкохолната страна на чудесата. Ако случайно не сте съгласни с това, отидете през лятото на дискотека в Слънчев бряг.
България е страна, в която свободата е толкова важна, че дори и на хората, които са лишени от свобода, тя не може да бъде отнета. Може би, защото явно човешкият закон тук не е достатъчно силен. Иронично може би, но твърде многото свобода може да се окаже дори вредна, защото тя ограничава обикновените хора, докато се изкривява в услуга на хората с пари, които могат да си купят почти всичко – дори и свобода, когато са в затвора. Много тънък е момента, когато свободата се превръща в слободия за едни и терор – за други. Терор, заради чувството да живееш всеки ден в несправедлива държава.
Част от нашите затворници са хората, за които сме чели във вестниците, слушали сме по радиото, които са карали огромните лъскави лимузини, докато ние сме зъзнели по спирките. Е, явно има някакъв вид справедливост и част от тези хора са вече зад решетките. Тук обаче идва тъжната истина, че затворът отдавна се е превърнал в интензивна почивка с всички луксове.
За затворниците ни не е проблем да си осигурят алкохол и наркотици, бягства за ден-два, разходки и дори, работа извън затвора. Само и единствено надзирателите биха могли да дадат приблизителна оценка на количествата алкохол и дрога, които се въртят в затвора.
Всички ние обаче, можем само да се дивим на слободията, в която живее нашият престъпен контингент. Наскоро двама души са излезли от затвора без охрана сами в служебен автомобил – за да свършат малко работа на управата. Добре, че не са опитали някои от предишните си навици, още повече че единият е бил изнасилвач. За Митьо Очите е направо неудобно да се говори – със сигурност не е в затвора, но и не върви да се попита къде е. Най-вероятно се наслаждава на прелестите на живота в някоя чалга –дискотека. Най-новият хит е пандизчия, който пази министерството на правосъдието, а през обедната си почивка разпуска с продажба на наркотици пред Народния театър в София. Хайде, пробвайте да направите нещо такова. Или пък смятате, че е лоша идея?
Представете си хората, които са вършили престъпление след престъпление, как накрая едва-едва са влезли в затвора и накрая могат абсолютно безнаказано да продават наркотици в центъра на града. Пък и в крайна сметка, какво може да им се случи, след като вече са в затвора?Или може би това е лекият режим? Социална рехабилитация за осъдените, за да могат да се върнат обратно към обществото, без да се чувстват изолирани? В техния случай – да не излизат от занаята си, за да не губят ценни връзки. И да правят престъпления до побъркване. Нищо лично, но просто това е начинът, по който те са избрали да прекарат живота си. Тъжното е, че явно ние сме най-големите баламурници на света, че да им позволим да правят каквото си искат в нашата държава. Трагичното става, когато някой идиот нарани някого и след това си тръгва абсолютно невредим…А дори и да влезе в затвора – чудо голямо.
Защото в килията го чакат алкохол, трева, хероин, порно, заснето с мобилен телефон – хубавите неща от живота. Дребните риби може би са лишени от всички тези удоволствия – за тях има само телевизия, поне докато не направят някое друго престъпление в името на някой по-висшестоящ.
Наистина, затворът е място за хора и той по никакъв начин не трябва да оскотява хората. Напротив, трябва да им помага да станат повече хора. В родните затвори обаче, всичко е преобърнато. Интересно е, какво става с човек, който по една или друга причина отива в затвора и прави там абсолютно същите неща, които може да прави и на свобода. Какво ще стане, когато той излежи присъдата си – ами нищо особено, той просто ще продължи да върши това, в което е най-добър. Без да чувства нито капка вина или разкаяние.
Европейският съюз ни се чуди, като види затворите ни отвътре – вместо да се превъзпитават, нашите затворници въртят бой след бой по кръчмите, правят престъпления и се радват на завидна свобода – без затвори и килии. Вместо тях, те разполагат с дебели портфейли, пълни с пари от недоказан произход.
И поставят пред всички нас въпроса – щом всичко стои по този начин, защо са ни затвори, след като престъпниците се разхождат с коли със сини лампи, разпускат в дискотеките или продават наркотици, докато охраняват висшите съдебни служители?! Това е обида към хората, които плащат данъци от мизерните си заплати, за да се поддържа пародията, наречена „затвор”. Най-големият парадокс е, че без нас всичко това не може да съществува, а същевременно на никой не му пука. Освен по време на избори.

Медийната годзила Ирен Кръстева гризна дръвцето!
Сигурно й се доплака на Ирен Кръстева, че трябва да се раздели с „децата” си – „Експрес” и „Монитор”. Двата вестника по всяка вероятност ще бъдат закрити докрая на годината, пише в. „ШОУ”. Кризата отдавна навлезе в медийните среди, но едва ли някой очакваше, че и Ирена Кръстева ще пропищи от финансов недоимък.
Редакциите на „Монитор” и „Експрес” ще бъдат обединени, което автоматично освобождава голяма част от персонала на изданията. На работа ще останат 37 души. Новото вестниче ще се състои от 16 страници и ще ползва материали от „Телеграф” и „Монитор”, които ще се „пренаписват” в друг стил.
Има и друго. Говори се, че Мис Пиги и синчето й Делян Пеевски били скарани. Маминият правел напук на Кръстева и уволнявал на кило, най-вече хора, приближени до медийната годзила. Така например разкарал Ваня Овчарова – сестрата на ексминистър Румен Овчаров, която лично Ирена Кръстева беше прикоткала.
В същото време Кръстева се отказва от медийните игри и се оттегля от бранша, като съветвала и сина си да я последва, но той не слушал. Странно е, че точно мощната дама зарязва бизнеса си – купуването на медии й беше нещо като мания. Припомняме, че Ирен Кръстева притежава „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Борба“, „Експрес“, рекламно-разпространителските компании „Пресмаркет“ и „Престрафик“, дялове от „Новинар“ и „Дума“, „Меридиан мач” и кабеларката ТВ7. Последната й придобивка беше телевизия ББТ. Точеше зъби и за вестник „Марица“.
Затова е повече от любопитно какво е накарало Кръстева да се оттегли – дали не можа да преглътне факта, че трябва да се мазни на Бойко, или „силом” е била принудена, можем само да гадаем.

Надупчиха в килията Лазар Колев, обвинен в убийството на Белнейски
Обвиненият в убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев е бил надупчен в килията си от друг затворник.Инцидентът станал в края на миналата седмица. Рецидивист се промъкнал през нощта в килията на спящия Колев и го пробол с остро стъкло в гърба. На ранения е оказана медицинска помощ и животът му е вън от опасност. Досега управата на Пазарджишкия затвор не е разпространила официална информация за инцидента. Много вероятно е човекът, пробол Лазар Колев, да е неизвестен, тъй като при затворниците солидарността е ярко изразена, когато става дума за отношението им към детеубиеца.
24-годишният Лазар Колев отдавна е заплашен с линч от други арестанти и това беше причината той да бъде преведен на специален режим в Пазарджишкия затвор. Въпреки това пъкленият план на затворниците, които ненавиждат обвинения в убийството на двете сестри, е осъществен. Преди да бъде преместен в Пазарджишкия затвор Лазар Колев престоя 7 месеца в ареста на Националната следствена служба.
В родния си град Пазарджик Лазар Колев също е заплашен с публична екзекуция, ако бъде освободен от ареста. Майка му Мариана Тодорова също сподели пред медиите, че е получавала телефонни обаждания със заплахи за живота на сина й. Колев твърди при разпитите, че не познава въобще двете сестри, но няма алиби за нощта на смъртта им. Той е единственият обвиняем по делото Белнейски. И досега няма разпространена негова снимка по медиите поради съображения за сигурността му.

И Гала отива в БТВ
Телевизионните трансфери у нас ще продължат с пълна сила. След като Иван и Андрей преминаха в Нова тв, „Господари на ефира“ акостираха в БТВ.Сега Маги Халваджиян е решил да вземе в медията на Мърдок и друго значимо име за компанията му „Глобал“. Очаква се до месец-два и Гала да започне свое предаване там. От тази сутрин „На кафе“ по Нова тв се сдоби с ново лице. Това е Диана Любенова.
Гала е един от най-скъпите кадри на Маги Халваджиян, има и дългогодишен договор с фирмата му, зрителите я обичат, защото е позитивна и никога не е казала лоша дума за никого. Изглежда перфектно и умее да се позиционира добре в обществото. Така че любопитството около бъдещето и е подгрято на макс. Гала е всенародна любимка и определено от БТВ ще натрупат доста позитиви от нейното идване.
Кеворкян възкресява „Всяка неделя” по Би Би Ти
Известният журналист Кеворк Кеворкян ще възстанови култовото за времето си предаване „Всяка неделя” в ТВ Би Би Ти. От медийните среди коментират, че телевизионерът е избрал тази медия заради топлите си отношения със собственичката й Ирена Кръстева.
Притежателят на авторските права на „Всяка неделя” имаше много предложения от различни телевизии, които го канеха да реализира продукцията си. Много хора се питат, защо Кеворкян е избрал една не чак толкова рейтингова медия. Отговорът търсете по линията на ДС и паяжинното преплитане на бившите агенти – съветват медийни експерти.
Друг мастит телевизионер Георги Коритаров, и той бивш агент на ДС, също избра кабеларка, за да намери реализация след освобождаването си от Нова ТВ. Агент Алберт избра да прави предаването си „Коритаров on-line” в ефира на пловдивската ПОТВ.
Едно е ясно обаче – звездите не са това, което бяха едно време.

Диана Найденова изпоти Румен Петков… Но и той й се опъна!
Диана Найденова успя да изпоти за няколко момента бившият вътрешен министър Румен Петков, който гостува в „Челюсти“ днес. Социалистът все пак показа и завидни рефлекси на наглия стил на водещата и умело я засичаше на моменти. Една от основните теми на разговора бе срещата на Петков с братя Галеви. „Аз бях мотивиран от служител на министерството да отида на този разговор поради определени обстоятелства и съм приел мотивите, които бяха изложени пред мен като състоятелни. И до ден-днешен считам, че срещата беше полезна. Няма да кажа какво съм си говорил с братя Галеви“, отсече Петков. Видео на целият разговор може да видите тук: http://novatv.bg/bg/shows/videos/32?video=1
Бисери от разговора:
***
Д.Н.: Много сте хитър, г-н Петков! Как сменихте темата…
Р.П.: Обвинявали са ме в много неща, но в хитрина не…за съжаление мое!
***
Р.П.: Вие освен, че послъгвате тук-там и не слушате какво говоря. Нека да направим тази недотам тънка разлика…
***
Д.Н.: Извинявайте, че ви прекъсвам…
Р.П.: Няма нищо, не ви е за първи път, така че не се нуждаете от извинение.
Д.Н.: Чудесно, позволявате да продължим в този стил.
Р.П.: Мислите ли, че зависи от мен
***
Д.Н.: Въпросът е да мислим какво казваме.
Р.П.: Много е важно, много е важно. Съветвам ви настоятелно.
***
Д.Н.: Опитвам се да си ви представя с Татяна Дончева един върху друг.
Р.П.: Не познавам човек с такова въображение. Не бъдете чак толкова амбициозна.
***
Д.Н.: Може ли да ви върна още малко по тази тема…
Р.П.: Вие още малко ще ме върнете в 61-а година.
Д.Н: Какво се е случило тогава?
Р.П. Ами с извинение аз съм се родил.
Д.Н.: Така ли?! Аз съм малка и не съм присъствала на този щастлив момент.
Р.П.: И това ви личи. Вероятно така ще бъде години наред, гледам че излъчавате здраве и сила.
***
Д.Н.: Докъде бяхме стигнали, помните ли? Опреснете ми паметта.
Р.П.: Вие сте младо момиче и не ви поценявам чак по този начин.

Инджи и Мехмед станаха по популярни и от Бойко Борисов и Станишев
Турските сапунки у нас достигнаха своя апогей. Всичко започна с „1001 нощ” по Нова тв, след което нещата стигнаха до пълно обсебване на националния ефир. Купува една телевизия някакъв печеливш продукт, другата веднага краде идеята. По тази причина първата купува повече, за да се знае кой диктува положението. С което само дава повод на втората телевизия да купи още повече. И в един момент вече няма нищо друго освен турски сериали. В момента, когато и да щракнеш или по Нова тв или по БТВ непременно ще попаднеш на турска сапунка! Българинът заживя с проблемите на Инджи и Мехмед, които успяха да преборят по рейтинг дори „VIP dance“ и „Цената на истината“! Влюбената турска двойка задмина по значимост дори новият премиер Бойко Борисов. Родният ефир от дълги години не помни нещо подобно. Сапунен сериал, който се излъчва в праймтайма да е нещото, което интересува българина най-много. Дали заради искреността и страхотната си актьорска игра, не знам… Но интересът към Инджи и Мехмед доказа, че на нашенецът му е писнало от риалити предавания и политика.

Ще ни върнат ли „истинския” виновник по случая „Шийлдс”?
В интервю за БТВ, британският депутат Люис Елман съобщи, че при поискване на България, Великобритания може да задържи и изпрати истинския виновник по случая „Майкъл Шийлдс”
Според британците, човекът, едва не убил българинът Мартин Георгиев в курорта Златни Пясъци, не е Майкъл Шийлдс, а друг фен на „Ливърпул” – Греъм Санки.
Санки е криминално проявен и само няколко месеца след случая изпрати писмо, в което направи пълни самопризнания, че той е ударил с камък Мартин. Съдът обаче не прие самопризнанията, тъй като не съответстват по никакъв начин с инцидента, за детайлите на който разказаха дузина свидетели, включително и самия Мартин Георгиев.

Българските магистрати твърдят, че все пак са призовали Санки, но според британския депутат, това не е станало както трябва „по процесуална гледна точка”.
„Ако сега българските власти поискат екстрадирането на Греъм Санки, на основата на цялата налична информация, мисля, че имат много добри шансове да си го осигурят“ – каза още депутатката.
Луис Елман сподели, че новите доказателства по случая включват показанията на нов свидетел, според който Шийлдс изобщо не е присъствал на мястото по времето на инцидента. Британският съд изслушал и показанията на служител на хотел „Кристал”, където били отседнали Шийлдс и Санки.
„Именно, тук е ключът – самопризнанията на Санки“, заяви Луис Елман.
Защо българският съд не взе самопризнанията на Санки предвид?

Част от признанията на Санки бяха: „Видях трима мъже да бягат към мен, с камъни и бутилки в ръце. Паникьосах се, вдигнах един камък и го метнах в посоката на бягащите към мен мъже. Видях, че ударих един от тях. Паникьосах се, побягнах и се върнах в хотела.”
Тези признания на Греъм Санки, нямат нищо общо с установените до този момент доказателства по случая, както и свидетелските показания на 12 души, между които и жертвата Мартин Георгиев.

Според тях, бандата на Шийлдс е влязла около 5ч. сутринта на 30май. в заведението „Биг Бен”, където Георгиев бил на смяна. Вътре те започнали да се дразнят с клиентите, да замерват с бутилки. Излезли навън, но не престанали с мизериите си, което накарало бармана Георгиев също да излезе и да ги помоли да се усмирят. Те обаче му нанесли ужасяващ побой. Последното, което Мартин си спомня, преди да се събуди в болницата е надвесеният над него Шийлдс с камък в ръце, който бармана разпознал в полицията.
Признанията нямат нищо общо със случая, защото:
Мартин е излязъл от бара сам (споменава се за трима мъже)

Раната на главата на Мартин е отстрани, а Санки твърди, че метнал камъка към бягащите срещу него хора – ударът би бил в челото.
Пълните самопризнания на Санки са в абсолютно противоречие с всички данни по делото. Магистратите заключават, че „изявлението на Санки би могло да произтича само от човек, който изобщо не е виждал приложеното по делото веществено доказателство“.Съдът допуска Санки да признава за друго престъпление. Изпраща му се призовка, с четири възможни дати да се яви в българския съд, но той не идва.
Изглежда никой във Великобритания не взима предвид доказателствата, открити у нас, нито дузината свидетели, разпознали Шийлдс като извършителя на престъплението. Сякаш съдът там се води по общественото мнение, а политиците използват случая за имиджова кампания.
Няма проблем Санки да стане изкупителна жертва. Ще приеме ли обаче Мартин Георгиев това за справедливост?

По БГНЕС

Дайнов: Най-разумно за Станишев е да замълчи
Сергей Станишев беше лош премиер. Той председателстваше едно изключително корумпирано и крадливо правителство и затова сега, когато новото правителство работи и се опитва да оправи нещата, за него е най-разумно да замълчи.С тези думи политологът Евгений Дайнов коментира за БГНЕС поведението на бившия премиер Сергей Станишев относно притесненията му за липсата на сключени договори за финансиране на оперативните програми. Дайнов се опасява, че доказателствата за най-големите злоупотреби на Тройната коалиция, ще излязат от ревизията на МРРБ – бившето ведомство на Асен Гагаузов. Дайнов е на едно мнение и с финансовия министър и вицеприемиер Симеон Дянков, който днес критикува четвъртия доклад до президента на експерти от Икономическия институт на БАН и нарече някои от предложените мерки малоумни. Той смята, че днешното заседание на КСНС е закъсняло, но ако се постига консенсус наистина, а не само привидно ще бъде добре. Изострените напоследък отношения между президента и премиера, той определи като крайно глупави, насочвайки вината за това към държавния глава. „Със свикването на съвета Първанов иска да покаже колко е по-важен от министър-председателя“, коментира Дайнов. Още по-лошо, според него, се отразиха на обществото скандалите с делото „Галерия“ на ДАНС. „ДАНС е една триглава змия, която се опитва да стане политическа полиция, защото там работят само бивши ченгета. Това трябва да се промени“, заяви Дайнов. Политологът съобщи, че в края на годината ще бъде готова книгата му, посветени на българо-руската дружба или по-точно на зависимостта на България. /БГНЕС

Бургаски духовник: Българчетата са материални деца
„Това, че задоволяваме капризите на децата си, стремим се да ги облечем в най- марковите дрехи, да имат най-скъпия мобилен телефон, да са с последните технически модни тенденции,да сърфират свободно в Интернет, не е най- доброто за тях. Така ние ги правим материални и ги отдалечаваме от духовното. Българчетата са материални деца. Затова е необходимо родителят да говори с детето си по духовни въпроси”,това каза за БГНЕС Ставрофорен иконом доц. Д-р Захарий Дечев. „Обучението по религия в училищата, ще спре до голяма степен агресията в училищата”, е на мнение отец Захарий. Според него обучението по религия- православие има преди всичко облагородяваща функция за личността на всеки един ученик. „Изучавайки нравствените християнски ценности-те са като наше житейско мерило и ни дават възможност на всеки един от нас да промени живота си и да тръгне по пътя на доброто”, каза още отец Захарий. Той сподели, че когато човек живее по повърхностен начин, за него злото, агресията, ненавистта, омразата, подценяването на достойнството на човека, липсват и не са в синхрон с личностно- социалното поведение на човека в съвременното общество. /БГНЕС

Глоба за бивша говорителка на Трибунала в Хага
Бившата говорителка на Международния трибунал за бивша Югославия в Хага Флоранс Артман беше осъдена днес от същия съд на глоба от 7000 евро за разпространяване на поверителна информация, предаде АФП."Трябва да убедим подсъдимата и всяко друго лице, че отсега нататък не може да се разпространяват поверителни информации", заяви съдията Баконе Молото, четейки присъдата на г-жа Артман, която бе призната за виновна в обида към съда. Тя беше обвинена, че в своята книга "Мир и наказание" е публикувала съдържанието на две решения на Трибунала, които според нея щели да позволят да се докаже ролята на Сърбия в геноцида в Сребреница. Процесът срещу Флоранс Артман започна на 15 юни и обвинението поиска глоба между 7000 и 15 000 евро. Тя е бивш кореспондент на френския вестник "Монд" на Балканите и беше говорителка на прокурорката на Трибунала Карла дел Понте от 2000 до 2006 г. /БГНЕС

По в.Монитор

Общуването у дома - най- важният урок за първолака
Всяка година с първия учебен ден идват и първите въпроси. В стремежа си да помогнат на своите деца много родители правят и невъзможното, търсейки най-доброто училище. И така забравят простата истина, че образованието може да направи детето умно, но щастливо ще го направи само сърдечното, разумно общуване с близките и любими хора, с неговото семейство. Пълноценните отношения между родител и дете създават у него почти инстинктивно убеждение, че то е ценно, значимо, обичано, че е някой за когото си струва да се грижиш. Доказано е, че деца от семейства с емоционално зрели родители умеят по-добре да се справят, да се адаптират по-лесно в непозната среда, по-рядко губят контрол над своето поведение. Ето защо е много важно за адаптиране на първокласника семейството му да си „бъде на място".Родителите трябва да бъдат наясно, че в живота на децата им настъпва коренна промяна. Първолакът доказва „на сериозно" своята самостоятелност и отговорност пред възрастните. Това е т.нар. психологическо отбиване, което невинаги протича гладко. Преведено на езика на чувствата за детето, да стане ученик, означава да се приобщи към света на големите, да придобие увереност в собствените сили, с което се полагат основите на истинско емоционално и социално съзряване.Често учениците си задават и други тревожни въпроси: „Ами ако не ме харесат децата?" И това не е случайно, тъй като една от основните грижи на първолака е да си намери приятели, да се съревновава с тях, да се утвърди.Първият учебен звънец събира в класната стая деца с различен произход, ниво на развитие, семейна среда, възпитание и модели на поведение. От първокласника се изисква рязко да измени много от досегашните си стереотипи и едновременно да усвои нови, доста по-сложни, свързани най-вече с интелектуална активност и социално поведение, при това в напълно непозната среда.Има съществени разлики между нормите на поведение у дома, в детската градина и в училище. Тук децата се сблъскват с много правила и ограничения, част от които са напълно непонятни за тях - не може да се разхождат в класната стая по време на час, за да говори, трябва да вдигне ръка, по време на час не може да ходи до тоалетната и т.н. Родителите трябва за знаят, че детето за първи път попада в конкурентна среда. Затруднения в адаптацията настъпват по рядко при деца, които са посещавали детска градина. Те са по-самостоятелни и по-уверени у себе си. Имат по-непосредствена връзка с учителя и по-често са склонни да търсят помощ от него.Родителите имат особено важна роля в създаване на подходяща емоционална среда, която помага за адаптиране на първолака. От съществено значение е родителят да има реалистична представа за актуалното ниво на развитие и възможности на детето си. Често, без да си дават сметка за това, някои, неудовлетворени от себе си, родители пренасят амбициите си върху децата си.Добре е родителят да положи усилие да подкрепи детето си, да му покаже как да учи, как да планира времето си. И най-важно е да му създаде положителна мотивация и много да го окуражава, да се интересува от постиженията му, да му помага при затрудненията.Системното общуване между родители и деца е най-важният фактор за успешен старт в училище. Естественото любопитство, безкрайните въпроси трябва да бъдат задоволявани на момента. Важно е как ние, родителите, насищаме времето с децата си. Дали мълчим намръщено, предъвквайки вътрешно проблемите на деня, или оставяме телевизора да запълни с глас и картина целия хол. Всеки миг, прекаран пълноценно с детето - и приготвянето на вечеря, може да се превърне в приятен урок, за да даде на детето множество информация. Много е важно да изживяваме истински мигове всеки ден с децата си.

По морето продавачи търсят клиенти под дърво и камък
Търсенето на ваканционни апартаменти по морето е символично и това кара продавачите да свалят цените на имотите, показва проверка на "Монитор". Само за последните 6 месеца максималните оферти в Слънчев бряг са свалени с близо 400 евро за квадрат, което за жилище от 60 кв. м означава отбив от цената от 24 000 евро.Сега минималните офертни цени в сегмента в най-големия ни летен курорт са 475 евро за квадрат, сочи статистиката на сайта за недвижими имоти imoti.net. В Слънчев бряг вече може да се купи боксониера за 13 000 евро. Най-скъпият апартамент, обявен за продажба, в момента там е луксозен двустаен, за който се искат 200 000 евро.В близкия Несебър максималните цени на гарсониерите и двустайните са се снижили с над 330 евро за квадрат, или с близо 14% за последните 6 месеца. Най-ниската оферта на единица площ от 453 евро е за жилище, строено преди 7 години, за което е обявена цена от 24 000 евро. Най-малко пари - 13 062 евро, се искат за боксониера от 19 кв. м в новия град. Максималната оферта в града от 127 800 евро е за обзаведен ваканционен апартамент близо до брега.Със 100 евро на квадрат са паднали цените на най-евтините жилища в с. Св. Влас от март до средата на септември. При максималните снижението е с над 580 евро за кв. м. Сега в презастроеното село на северния бряг на несебърския залив за 16 500 евро може да се купи боксониера от 19 квадрата. Най-скъпо - за 111 830 евро, се продава голям апартамент по пътя за Елените.В друг голям наш черноморски курорт - Златни пясъци най-ниските цени са се запазили на нивата от март, а най-високите бележат срив от 500 евро за квадрат, сочи статистиката. Най-евтино - за 51 600 евро, се продава жилище от 39 кв. м на 300 метра от плажа. Най-много пари за ваканционен имот в летовището - 275 000 евро, се искат за просторно жилище в "Сирена апартмънтс".На север в Каварна поевтиняването на най-скъпите имоти също е чувствително. Там максималните цени на квадрат са паднали с почти 500 евро за единица площ. Най-ниската оферта от 49 900 евро е за двустаен от 83 квадрата в сграда с денонощна охрана. Най-скъпо - за 92 000, се продава апартамент в сграда на проект.Созопол е едно от малкото места по морето, където минималните и максималните цени на квадрат от март досега са отбелязали ръст. Според брокери това се дължи на факта, че на пазара са излезли луксозни имоти в хубави затворени комплекси. Най-ниската оферта от 30 000 евро е за гарсониера в строеж. Най-скъпо - за 165 160 евро, се продава двустаен от 69 квадрата.

Купувачите продължават да изчакват
Поне до другото лято спекулативните инвеститори ще изчакват цените на ваканционните имоти още да паднат, прогнозират брокери. В момента най-големи шансове за продажби по морето имат уникални ваканционни апартаменти, разположени в качествени комплекси на първа линия до морето. Купувачите не рискуват да инвестират в апартаменти в строеж. По тази причина се продават няколко проекта, чиято реализация не е започнала. Сега най-голямо предлагане на ваканционни апартаменти има в Слънчев бряг. По данни на imoti.net там са обявени за продажба около 200 гарсониери и двустайни. На второ място по брой оферти със 78 имота е близкото село Св. Влас, а на трето - Несебър с 55 предложения, сочи статистиката.В Златни пясъци се продават 30 ваканционни апартамента, а в Каварна - само 15. В Созопол броят на офертите е около 50.

ОФЕРТНИ ЦЕНИ (В ЕВРО/КВ. М) НА ВАКАНЦИОННИ ЖИЛИЩА В МОРСКИТЕ КУРОРТИ
Март Септември
Каварна 588 - 2000 601 - 1508
Балчик - 424 - 1303
Златни пясъци 800 - 3000 800 - 2500Св.
Влас 460 - 2286 360 - 1703
Слънчев бряг 390 - 2626 475 - 2200
Несебър 399 - 2464 453 - 2130
Поморие 500 - 1687 650 - 1510
Созопол 503 - 2310 569 - 2792

“Гугъл” - конфликти и теории на конспирацията
Издатели смятат, че онлайн библиотеките засягат търговските им интереси
Ако споразумението на "Гугъл" с представители на авторите оцелее след проверката на съда, читателите ще могат да намират любимите си произведения и в интернет.
Според критиците това е безсрамен опит на ловък монополист да завземе най-ценната интелектуална собственост на света. Поддръжниците на плана пък смятат, че е похвално усилие от страна на обществено ангажирана компания да отключи съкровищницата на скритото знание. Идня месец в американския съд ще се обсъжда споразумението, което "Гугъл" подписа с представители на авторите и издателите и което позволява на компанията да направи милиони книги достъпни онлайн. Случаят породи страсти, конфликти и теории на конспирацията, достойни за литературен блокбъстър. Това едва ли е изненада. Споразумението, което урежда колективното дело срещу "Гугъл" и очаква одобрението на съда, представлява новаторски експеримент в трансформирането на думи, но и на цял един бизнес модел от печатната страница към дигиталния свят. Ако споразумението оцелее след проверката на съда, то може да стане модел за регулирането на правата за публикуването на електронни книги в други части на света. Ето защо Европейската комисия организира свое собствено слушане по случая на 7 септември, за да разгледа сделката. Действията на "Гугъл" вече са обект на критики в Япония и в някои европейски страни, където мнозина издатели и писатели смятат, че това ще засегне техните търговски интереси. Съгласно споразумението “Гугъл” има право да дигитализира по-голямата част от книгите, публикувани в САЩ, включително тези, които вече не са в печат. След това компанията ще направи откъси от текстовете видими за търсачките, ще продава електронни книги и ще предлага пълен абонамент за цялата база данни на библиотеките и други институции. "Гугъл" ще прибира 37 на сто от печалбата, останалата част ще отива в специален регистър, който ще плаща на притежателите на авторските права. Издателите и авторите имаха срок до 4 септември да се оттеглят от споразумението, а онези, които остават, могат по всяко време да поискат "Гугъл" да изтрие книгите им от библиотеката. Дори критиците на проекта признават, че той носи големи ползи на обществото. Като разреши проблема с юридическия статут на много произведения, които са обект на абсурдно дълги срокове на авторско право с неясен притежател, проектът ще направи милиони книги по-достъпни отвсякога. Изследователите от Манхатън до Мумбай ще получат незабавен достъп до томове, които иначе ще тънат в забрава. Библиотеките ще могат да предлагат на потребителите достъп до информация отвъд материалните книги по рафтовете, а авторите и издателите ще получават пари за отдавна пренебрегвани произведения. Критиците обаче смятат, че рисковете са много по-големи от ползите. Те твърдят, че по този начин "Гугъл" ще стане опасен монополист на пазара на електронни книги. "Гугъл" и регистърът могат да работят като картел и да вдигнат цената на абонаментите за институции до невероятни нива, казват критиците. Първото опасение е пресилено. Вярно, споразумението дава на "Гугъл" изключителното право да сканира текстове "сираци" - заглавия, притежателят на авторското право за които е неизвестен. Тези книги са сравнително малка част от пазара и вероятно няма да са толкова ценни. Ако се окажат ценни, то тяхното появяване в архивите на "Гугъл" ще накара отдавна изгубените притежатели на авторските права да излязат на светло и да си поискат приходите. След това те могат да продават дигиталните права за своите книги на други фирми освен "Гугъл", което ще засили конкуренцията. Второто най-голямо обвинение на критиците е по-обезпокоително. Споразумението наистина създава законово одобрен картел за правата върху електронните книги, който може изкуствено да надуе цените на библиотечния абонамент. В някои области, като музикалната индустрия, притежателите на авторско право трябва да подпишат официална декларация, че няма да злоупотребяват с позицията си по такъв начин. В споразумението на "Гугъл" няма такова обещание. И все пак това не е причина проектът да бъде отхвърлен. Така или иначе "Гугъл" има голям икономически стимул да направи електронната библиотека достъпна за възможно най-широка аудитория. Повечето пари на компанията идват от онлайн реклами, така че колкото повече хора използват търсачката, включително библиотечния архив, толкова по-добре. Освен това "Гугъл" има и юридически стимул да внимава. Споразумението постановява, че цените на абонамента за институции трябва да са достатъчно ниски, че да гарантират "широк достъп" на аудиторията до електроните книги. Така че ако много библиотеки откажат да се абонират за услугата на "Гугъл", защото е прекалено скъпа, компанията може да отиде на съд. Тези предпазни мерки, разбира се, не са непоклатими и има вероятност да изплуват още антитръстови тревоги в новия дигитален свят. Но теоретичните опасности от проекта трябва да бъдат измервани спрямо реалните и на практика съществуващи ползи, които тази електронна библиотека ще предложи. Ето защо съдът трябва да одобри споразумението на "Гугъл", като в същото време отправи сериозно предупреждение към страните по него, че ще бъдат подложени на строг регулаторен контрол в обозримото бъдеще. Ако съдът отхвърли проекта, голяма част от потенциално полезната информация ще остане буквално затворена книга.

ЕС насърчи публикуването на произведения в интернет
Европейската комисия призовава библиотеките и музеите да се възползват повече от възможностите на информационните технологии като "Гугъл" и да предложат по-голяма част от европейското литературно наследство онлайн, стана ясно от интернет изданието EUbusiness.Докато дебатите относно достойнствата на света на "Гугъл" текат с пълна сила, Европейската комисия ще представи доклад за напредъка по развитието на проекта за онлайн библиотеката "Европеана", който започна в края на миналата година с помощта на големите обществени библиотеки и европейските музеи. Вдъхновена от опитите на древната Александрийска библиотека да събере заедно световното познание, "Европеана" позволява на потребителите си да получат достъп не само до книги, но и до филми, картини, фотографии, звукозаписи, карти, ръкописи, вестници и документи. През първите девет месеца от съществуването й броят на документите, достъпни на http://www.europeana.eu/, достигна 4,6 милиона. Въпреки това Брюксел иска да отиде дори по-далеч. Планира се броят на документите, достъпни чрез "Европеана", да достигне 10 милиона до края на следващата година.От Комисията обаче ще бъдат много доволни, ако частни компании като "Гугъл", който вече има огромен литературен каталог в "Гугъл Букс", също се включат активно, особено като се имат предвид разходите по осъществяване на инициативата. Това ще бъде "херкулесова задача", отбеляза европейският комисар по комуникациите Вивиан Рединг.Комисията "подкрепя подход, отворен към инициативите на частния сектор и към технологичните нововъведения", гласи изявлението на ЕК. Брюксел предлага и създаването на европейски регистър, който би позволил продаването на електронни книги от живи автори, които не са в печат и не могат да бъдат открити в хартиен вариант.

Германия и Франция също против дигиталните книги
Според Йоханес Вичард плановете на Google да дигитализира милиони книги може да нарушат германските закони за защита на авторските права.
Плановете на Google да дигитализира милиони книги може да нарушат германските закони за защита на авторските права. Страната категорично се противопостави на постигнатото споразумение между Google, Асоциацията на американските издатели и Авторската гилдия, защото то може да позволи на търсачката да дигитализира книги от германски автори без тяхното съгласие. Споразумението "нарушава германските закони, които са създадени, за да защитават правата на германските автори и издатели, включително срещу онлайн публикации", заяви Йоханес Кристиан Вичард, заместник генерален директор на Директората по търговско и икономическо право на германското министерство на правосъдието. Според него съдебното решение по германския иск "ще има драматични и дълготрайни последствия в създаването на нов световен режим за авторски права, без да се взема предвид мнението на тези, които ще бъдат засегнати - германските автори, издатели, дигитални книжарници и германските граждани". Той посочи, че германските автори, които не са публикувани в САЩ, не се представляват от Авторската гилдия.Междувременно Франция също се обяви против плана на Google да отнеме живота на хилядите библиотеки по света. Новината дойде от френския министър на културата. Директорът на библиотеките Николас Джорджис заяви, че ще изпрати в съда в Ню Йорк възражение от името на цялото френско правителство по повод плановете на Google. Той сподели, че френските власти са особено разтревожени за правата на европейските автори.

Саламът повече ли струва от живота?
Какво ще стане, ако на един… англичанин например му предложиш награда - да кажем салам, за да намали на пешеходна пътека? Вероятно ще изгледа изпод вежди, с пословичното си чувство за хумор може и да каже нещо и със сигурност ще те подмине. Защо? Защото скачането върху спирачките само при вида на пешеходеца в края на тротоара за него е толкова механично, колкото и превключването на скоростите. Не че англичанинът е най-стриктният човек. Просто от поколения наред той знае, че правилата са за това, за да се спазват. И ако бъдат нарушавани, следват зверски наказания. Това му е втълпявано в съзнанието толкова години, че той дори не се замисля, а просто го изпълнява.За съжаление обаче у нас съвсем не е така. Правилата винаги са за другите и са измислени само за да се нарушават. Вярно, когато има някаква награда, особено салам, желаещи да спазят предимството на пешеходеца се намериха. Но за онези 12 деца, дето загинаха през миналата година, и онези 521 хлапета, които са осакатени завинаги, виновните шофьори не са получили салам.Ако излезем от сухата статистика, и в ежедневието всеки от нас многократно е играл вариации на ръченица по родните зебри. Тръгнеш - шофьорът отсреща увеличи скоростта, върнеш се - той те псува. Изобщо объркан човек е българинът. За собствения си живот и този на останалите съвсем не смята за необходимо да убие скоростта, но заради салама - веднага. Някак отказва да разбере, че всъщност най-голямата награда е не саламът, а това, че той, близките му и околните са живи. Но този факт е все още отвлечено понятие за онези, които летят, а не карат по правилата.

Търговци искат отмяна на наредбата за здравословно хранене
Бунтът на лавките
Директори на училища в Пловдив подкрепят недоволните
Стотици наематели на училищни лавки в страната се разбунтуваха срещу новата наредба за здравословно хранене на учениците, която влиза в сила от днес. Търговци в Пловдив, Бургас и Смолян започват учебната година със символична стачка, която заплашва да прерасне в ефективна. В София засега няма да има публично недоволство на лавкаджиите, но немалко училища ще останат без бюфети, тъй като няма желаещи да продават там, установи проверка на "Монитор"."От днес децата от три училища в Пловдив остават без топъл обяд и закуска в междучасията. С табели за предупредителна стачка осъмват столовете и павилионите и в останалите школа в града. Исканията на търговците са Наредба 37 да бъде незабавно спряна и променена. Това се подкрепя от колегите от страната", съобщи Хари Ховагимян, управител на фирма "Хари груп". Той уточни, че се очаква протестът на търговците да прерасне в национален. Наемателите на павилиони правят подписка, която заедно с жалба ще подадат в Комисията за защита на конкуренцията. "Ние не сме против здравословното хранене на децата. Наредбата не ограничава продажбите на чипс и безалкохолни напитки извън училищата. След като те няма да могат да си купят тези храни в училище, ще излязат навън. Може да пресичат улици, като животът и здравето им ще са подложени на риск", смята Хари Ховагимян. Частниците искат продажбата на вредни храни да бъде забранена в радиус от 500 метра извън училищата. Яна Стефанова, която е наела стола в училище "Душо Хаджидеков" в Пловдив, миналата година направила опит да въведе здравословни храни за децата. В стола предлагали прясно мляко с мюсли и пълнозърнест хляб. Експериментът продължил само седмица, защото гневни татковци се скарали с нея, тъй като "децата им не били прасета да ядат мюсли". Директори на много училища в Пловдив подкрепят недоволните търговци. "Наредбата създава предпоставки децата да пресичат улицата, за да си купят, каквото поискат, от близкия павилион. Това може да създаде сериозни проблеми за дисциплината в училищата", каза пред "Монитор" Константин Костадинов, директор на техникума по вътрешна архитектура и дървообработване.Търговци в Смолян и Бургас също започват протести от днес. "Всички колеги, наели бюфети в училищата в Смолян, сме на едно мнение. Ако не продаваме тези храни, които са забранени с наредбата, ние ще фалираме. До 2 месеца няма да остане нито една лавка", обясни Захари Тангъров, който държи два обекта в града. Той заяви, че и търговците в Бургас са се присъединили към вървяща национална подписка, тъй като техните наеми за бюфетите били много високи.В София засега не се готвят протести на частници, но немалко училища, където текат конкурси за избор на наематели, останали без желаещи да продават там. Училищните директори са уведомили лавкаджиите за новите изисквания и ще следят за тяхното спазване. Към момента са регистрирани 198 ученически бюфета, които ще бъдат проверени до 30 ноември, съобщиха от РИОКОЗ - София. "Проверките започват след 22 септември. При констатиране на нарушения на наредбата ще бъдат налагани глоби от 200 до 2000 лв.", съобщи д-р Румяна Йорданова, началник-отдел "Контрол на хранителни обекти и храни" в инспекцията.

ХРАНИ
Забранени

чипс
снакс
вафли
кроасани
тестени изделия
пържени храни
торти
бисквити
сладкиши
близалки
бонбони
газирани напитки
сокове
айрян със сол
Разрешени
сандвичи с пълнозърнест хляб
банички
риба
пресни салати с млечни продукти
плодове
зеленчуци
шоколад
сокове - тип фреш
различни минерални води
прясно мляко без подсладители
айрян без сол

Без модни дрешки на школо
Без модни дрешки, неприлично облекло и прически на школо от днес. Това става задължително след влизането в сила на поправките в правилника за приложение на Закона за народната просвета, които гласува предишният кабинет. Педагогическите съвети и директорите на училищата ще решават в свой правилник какво да бъде облеклото на децата, учещи там. Младежите и техните родители ще бъдат запознати с новите изисквания. Също от днес влизат в сила редица изисквания към поведението на учениците, както и последващи наказания при техни провинения. Нарушителите на дисциплината в клас ще бъдат гонени от час. При системни нарушения ще полагат обществено-полезен труд. Директорите трябва да решат какъв да бъде той. В повечето случаи хулиганите ще чистят и поддържат градинките в двора на училището, ще подреждат книги в библиотеката, ще боядисват оградата на школото или ще чистят сградата. Класните ръководители са длъжни да уведомяват родителите за всяко провинение на децата им, както и за последвалото наказание.

764 затворници ще сричат от днес
Шестте училища, които функционират в структурата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" при Министерството на правосъдието, ще отворят врати от днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. През новата учебна година в тях ще се обучават 764 лишени от свобода. Те са с 200 повече в сравнение с миналата година.Училищата за неграмотни се намират на територията на затворите в градовете Враца, Ловеч, Стара Загора и София. Осъдените жени посещават училището при затвора в Сливен, а непълнолетните момчета - училището при Поправителния дом в Бойчиновци.През учебната 2009/2010 година за първи път се откриват и две изнесени паралелки. Едната е създадена в затворническото общежитие от открит тип „Полигона" при затвора в Ловеч, а другата започва редовни учебни занятия в затворническото общежитие от закрит тип „Кремиковци" при затвора в София. Главният директор на ГД „Изпълнение на наказанията" Петър Василев ще открие учебната година в най-голямото училище - „Поп Минчо Кънчев" при затвора в Стара Загора.

Дете почина в надуваем замък
12-годишно момче от санданското село Лебница почина, докато лудуваше в надуваем батут, тип "замък".Това съобщи за "Монитор" говорителката на ОДП - Благоевград, Гергана Моралиева. Детето е от санданското село Лебница, където в деня на инцидента се провеждал традиционен панаир. Едно от развлеченията, които се предлагали на децата, бил надуваем батут тип "замък". Малчуганът веднага поискал от родителите си да му дадат пари да се позабавлява с другите деца. Без много да му мисли, той се качил и започнал да скача напред-назад из надуваемия замък. Изведнъж обаче му прилошало и се строполил безжизнен на пълното с въздух съоръжение. Като видели това, близко намиращите се деца започнали ужасено да викат за помощ. Първи на мястото пристигнал екип на Медицински център за спешна помощ, който обаче само констатирал смъртта на малчугана. От ОДП - Благоевград, съобщиха още, че детето е страдало от тежко сърдечно заболяване и интензивното натоварване на сърцето се е оказало фатално. Изпратеният на място полицейски екип извършил оглед на местопроизшествието и установил, че момчето е починало по време на игра. Тялото на детето е транспортирано за аутопсия в болницата в Сандански, която е била извършена почти веднага. По случая в районното управление на МВР е образувано полицейско дознание.

Няма коментари: