четвъртък, 3 септември 2009 г.

03.09.09 - ПРОЧЕТЕНИ И ЧУТИ НОВИНИ ...

ШАРЛАТАНИЯТА НА “ВОДЕЩИТЕ” НИ ЖУРНАЛИСТИ

Чудничко дебатче в нечуднишката Нова телелевизя се произведе в Здравей България от манипулатора Милен Цветков и ... Яне Янев днес.
Та, затюхкал се наш Миленчо от многото анализи дето прави днес Правителството ни, вместо да “отговори” на гражданите си как ще се напълнят джобовете им, какво било това стъпаловидно облагане, пък и къде е програмата им....
Ами, господинчо, преди да се случи “пълнене на джобове” трябва да се установи защо са им се изпразнили. Е това правят днес ГЕРБ. 20 години не са правени никакви анализи в тази връзка от управлявалите ни досега, и си е редно такива да са налични, та да е по-прозрачно и бъдещото им управление, и не само прозрачно, но и креативно, и не само креативно, но и с КПД за обществото ни. Анализите са си хубаво нещо, а подплатени с поемане на политическа отговорност са си направо върха. Защо толкова буквално тъпо гледаше Яни Янев като някаква мижитурка, задавайки му въпроси, които определено не изискват телеграфен отговор, и опитвайки се да го питаш бързаше да си отговориш, сякаш Янето не може? Може! Може!

И политикът Яни Янев го стори без окраски, различил празнодумството от глуповата на глед (на водещия) емоция при питането. Да. Ще се правят анализите, защото са необходими на този етап в 40-дневното управление на ГЕРБ. Още повече, че те очертават картината от наследство оставено от предишните, и особено от тези през първите 6 месеца на т.г. Такъв анализ не е правен никога, и трябва да се огледа морето от поразии включително и на предходните ако щеш дори. А тези поразии основно са свързани и засягат джоба на хората. Да анализи ще има, които ще бъдат последвани и от съответни действия, ама те трябва да се видят с ясно съзнание. Всички знаем размерите на ширещата се от дълги години престъпност в страната ни – всякаква. А това е обществено значима язва в държавата. В момента вниманието е насочено, като ДЕЙСТВИЕ на правителството към битовата такава, а за другата “на белите якички” се изисква малко повече време и то ще дойде. Все пак това са само 40 дена управление! Ако се погледне не през “розови очила”, съдържателно за страната, много работа е отхвърлена в тази посока, което допринася за факта “светлина в тунела” от престъпност, корупция и нисък стандарт на живот за болшинството хора.

Хайде г-н Цветков, сложете си ръка на сърце и признайте, че подобна разкриваемост (всякаква) на престъпления от 20 години не сте виждал и чувал. А работата на МВР е направо брилянтна. Какво толкова се тюхкате? А-а, все още не сте разбрал къде е програмата на ГЕРБ! Ами на мястото си. Предизборно тя бе обявена, а след изборно по нея ГЕРБ и лично Бойко Борисов поеха политическата отговорност да я изпълнят (така е като излизате в отпуска когато не трябва, ама сигурно и не четете?). Подобно чудо от кого и кога го чухте от преждеуправлявалите ни? Ами никога и от никого. Амнезия ли имате, що ли в тази връзка?
В крайна сметка в това боботене от страна на водещия, Яне Янев чрез отговорите си, запази имиджа си на ПОЛИТИК, а Цветков срина този си, на журналист за пореден път.

А пътят на днешното ни правителство си е ПРАВИЛЕН, похватите им също, това болшинството хора отчитат. На който не му харесва да си гледа работата, казано по народно му! И анализите са си навременни (може да са малко по-изчерпателни и достъпни за масовия читател), и МВР пипа където трябва – най-болните места на “деня”, и програма си имат ГЕРБ (абе тия от БСП и Нова телевизия дебили ли са, колко пъти искат да се представя тя? Да вземат да си я разпечатат, преснимат, и разпространяват безплатно сред населението. Е, този жест ще произведе новина). Общо взето, Миленчо загуби времето на Яне, но нейсе, той сигурно толерантно му прощава, ама нас зрителите ни дразни – безмислени разговори в ефир, които ние данъкоплатците плащаме, пък после ни били празни джобовете! Да празни ще са. От толкова много локвички (като Нова телевизия) вече цяло море си имаме - see of hanky-panky.

ЗА ЛЮБИМИТЕ МИ ЧИТАТЕЛИ ЕТО ЕДИН ЛИНК: http://salvatorestyx.wordpress.com/ ЗА НАСЛАДА ОТ УМНА БЛОГЪРСКА МИСЪЛ. ИЗЛОЖЕНОТО РАЗСЪЖДЕНИЕ НЕ Е ПРЯКО СВЪРЗАНО С ГОРНОТО, НО Е ПОЛЕЗНО КАТО ИНФОРМАЦИЯ ВЪОБЩЕ ЗА МЕДИИТЕ.

По ФОКУС

Задържан за убийство в Кюстендил иска по-лека мярка за неотклонение
Кюстендил. Адвокат Анани Константинов от колегията в Кюстендил е внесъл молба с искане за изменение на мярката за неотклонение задържане под стража в по-лека на Стоян Асенов, един от деветимата задържани за убийството в черешовия масив в село Шишковци, Община Кюстендил на 26 юни. Тогава беше пребит до смърт 46-годишния Пламен Момчилов. Пред радио „Фокус” – Кюстендил Анани Константинов обясни, че към молбата прилага и становище от болницата. Стоян Асенов е с един бъбрек, страда от диабет и има психични отклонения. Вече веднъж е изпращан за лечение в началото на месец август. Мярката за неотклонение е насрочена за 14.00 часа в Кюстендилски окръжен съд. По предложение на прокурора по случая Камелия Стефанова срокът за разследване бе удължен с два месеца, тъй като не са готови експертизите от Националния институт по криминалистика и криминология.

Пътни полицаи от Казанлък са отказали подкуп
Казанлък. Пътни полицаи отказаха подкуп в Казанлък, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Стара Загора. Около 12.30 ч. вчера на бул. „23 пехотен Шипченски полк” до бл. № 62 в Казанлък полицейски служители от Районното управление са спрели за проверка лек автомобил „Мерцедес С 180” с пловдивска регистрация, управляван от 49-годишния А.Ч. от Пловдив. Констатирано е, че задното панорамно стъкло на лекия автомобил е затъмнено с фолио, предното панорамно стъкло е спукано, а водачът не носи свидетелство за управление на МПС. По време на съставяне на акта по Закона за движение по пътищата, водачът на автомобила хвърлил една банкнота от 50 лв., казвайки на служителите да се почерпят и се опитал да потегли с „Мерцедес”-а си. Полицаите успели да спрат автомобила и задържали водача му. По случая е образувано назабавно производство.

Двама мъже са били задържани за притежание на наркотици в Бургаско
Бургас. Двама мъже са били задържани за притежание на наркотици в Бургаско, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. Около 02.00 ч. до бл. 95 вх. 1 в к-с „Меден Рудник” за проверка е спрян лек автомобил „Опел Вектра” с бургаска регистрация, управляван от 22-годишния Н.Ч. от Бургас, с който са се придвижвали още двама младежи. Констатирано е, че тримата са чакали 22-годишния Г.П. от Бургас, който докато е протичала проверката се е приближил към колата. Установено е, че в Г.П. има десет пакетчета с бяло прахообразно вещество, реагирало при извършения полеви наркотест на амфетамин. Работата по случая продължава от служители на Четвърто Районно управление на МВР – Бургас.Вчера около 23.30 ч. на таксиметрова пиаца в Стария Несебър при рутинна проверка на таксиметров автомобил с бургаска регистрация, управляван от 38-годишния М.М. от с. Ябълчево, област Бургас, служители от Районно управление на МВР – Несебър са открили осем хартиени пликчета с бяло прахообразно вещество, реагирало при направения полеви тест на амфетамин. М.М. е задържан за срок от 24 ч. Работата по случая продължава от служители на Районно управление на МВР – Несебър.

32 растения канабис са били иззети от частен дом в Бургас
32 канабисови растения са били иззети от частен дом в Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.Около 15.00 ч. вчера на централния бургаски плаж до пост №5 служители от Второ Районно управление на МВР – Бургас по сигнал са задържали 32-годишния И. Г. от Бургас, в когото е открит найлонов плик с около 20 гр. марихуана. При претърсване в дома на И.Г., намиращ се в бургаския комплекс „Славейков”, на терасата са открити засадени в саксии 32 канабисови растения с височина около 100-150 см. И.Г. е задържан за срок от 24 ч. Работата по случая продължава от служители на Второ Районно управление на МВР – Бургас.

Полицаи са прекратили спречкване, прераснало в побой, в Русе
Русе. Полицаи са прекратили спречкване, прераснало в побой, в Русе, съобщават от Областната дирекция на МВР-Русе. Вчера в ОД на МВР – Русе е постъпил сигнал, че около 22.00 часа пред денонощен хранителен магазин в комплекс „Олимп” е възникнало спречкване между лица. След отзоваване по сигнала служителите на реда са установили, че свадата станала между Ф.Ф. и Р.В., двамата от Русе, известни на полицията с прояви. Пререканията помежду им прераснали в побой и в резултат Ф.Ф. и Р.В. са пострадали. Имало избити зъби и рани по глава, устна, вежда. Изяснено е още, че Ф.Ф. при побоя извадил сгъваем нож, с който успял да пореже в областта на десния показалец Н.И., приятел на опонента му, който се притекъл на помощ. Участниците в проявата са били откарани в болницата за първоначални прегледи и оказване на медицинска помощ. Р.В. след прегледа е бил освободен и препратен за освидетелстване от лицево-черепен хирург, а Ф.Ф. е бил настанен в отделението по неврохирургия под наблюдение. Местопрестъплението е посетено от дежурна оперативна група на МВР. Случаят е докладван и на дежурен прокурор. Работата по изясняването и документирането на деянието продължава.

11 000 кутии цигари без бандерол и 13 туби с високоалкохолна напитка са били иззели в складова база в Кюстендил
Кюстендил. 11 000 кутии цигари без бандерол и 13 туби с високоалкохолна напитка са иззели вчера антимафиоти от ОДМВР – Кюстендил и митнически служители при съвместна операция в Дупница, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Кюстендил. Предотвратената щета на държавата надхвърля 22 000 лв. Количествата акцизни стоки са открити в складова база в града – около 1000 кутии от цигарите са били натоварени в пикап “Форд Ескорт”, подготвени за разпространение. „Форд”-ът е бил без регистрационни табели. В складовото помещение са открити основната част от цигарите от различни марки (МG, „Карелия”, „Виктори”, „Вайсрой” и много други). Опаковките на цигарите не носят информация за производител. Количествата са иззети в РУМВР – Дупница. Складът е собственост на физическо лице – 58-годишен мъж. Образуваното дознание е по чл. 234, ал. 2, т. 3 - за държане на склад на акцизни стоки, случаят е немаловажен и предметът на престъплението е в големи размери. Работата по изясняване на собствеността на иззетите количества цигари и алкохол и произхода им продължава. Уведомена е прокуратурата.

Пиян и неправоспособен водач заловиха полицаите в Пещера
Пазарджик. Пиян и неправоспособен водач заловиха служители на полицията в Пещера, съобщават от пресцентъра на ОДП- Пазарджик. В сряда около 21.25 часа на улица в родопския град униформените спрели за рутинна проверка „Рено”. Водачът му - 36-годишен мъж от Пещера, освен че бил неправоспособен, се оказал и почерпен - 1.50 промила концентрация на алкохол. Това наложило той да прекара остатъка от нощта в ареста. Срещу него е образувано бързо полицейско производство.

Мъж и жена станаха жертви на телефонни измами в Пловдивско
Пловдив. Мъж и жена станаха жертви на телефонни измами вчера в Пловдивско.Около 16.30 часа 61-годишен мъж от Манолско Конаре на километър от село Скутаре предал на непознат таксиметров шофьор 15 000 лева. Парите били необходими за освобождаване на сина му от ареста, тъй като той бил убил 8-годишно дете при катастрофа.Същия ден 59-годишна жена от Карлово около 14.30 часа предала на непознат мъж 3 000 лева, за да освободи снаха си от ареста - при пътен инцидент била блъснала дете.

Иван Гюров: Хората в Разлог са доволни от бързите действия на полицията
Разлог. Обстановката в Разлог вече е доста по-спокойна, след кървавия инцидент в понеделник, но все още има засилено полицейско присъствие. Това каза за радио “Фокус”-Пирин зам.-кметът на Разлог Иван Гюров. Той добави, че продължават разследващите действия, но хората като цяло са доста по-спокойни след първоначалния шок от самия акт на насилие. „Хората в Разлог са доволни от бързите действия на полицията и имат вяра в органите на реда и на местно, и на национално ниво. Все пак има задържан по случая”, каза още Гюров и допълни, че се очаква на погребението на 29-годишната Снежана Мандраджиева и 5-годишния й син Алекс Мандражиев, които загинаха при взрив в Разлог на 1 септември, да присъстват доста хора и близките на пострадалите.

Стефан Йончев е новият директор на Областната дирекция на МВР в Добрич
Добрич. Стефан Йончев е новият директор на Областната дирекция на полицията в Добрич. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, който днес посети добруджанския град в рамките на работна визита, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Стефан Йончев е досегашният началник на РУ на МВР – Албена. От днес новият директор встъпва в длъжност. Той е родом от Добрич. В структурите на МВР работи от началото на 1995 година – Национална служба сигурност. До 2002 г. е работил в сектор “Вътрешна сигурност” в ОД на МВР в Добрич. Оттогава досега е бил началник на полицейското управление в курортния комплекс “Албена”. Стефан Йончев е завършил Висшия машинно-електротехнически институт във Варна. Встъпвайки днес в новата длъжност, Стефан Йончев заяви, че основен приоритет в работата му ще бъде изпълняването на разпоредбите на вътрешното министерство, ефективна борба както с тежката, така и с битовата престъпност, усилията ще бъдат насочени и към намаляване на пътния травматизъм. Честност, лоялност и колегиалност ще бъдат най-важните принципи на работа на новия директор на ОД на МВР в Добрич, по неговите думи. “Трябва да върнем доверието на обществото към полицията, това е много важно”, заяви Стефан Йончев. Дали ще има кадрови промени в Областната дирекция на полицията в Добрич, ще стане ясно след срещи и разговори с отделните звена и след като бъде направен анализ на досега свършената от тях работа, каза Йончев.

Цветан Цветанов: Очаквам конкретни резултати от борбата с тежката и икономическата престъпност
Добрич. Очакванията от обществото са огромни. Това каза в Добрич министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде кореспондентът на радио „Фокус”-Варна. По думите на Цветанов, единственото днес, с което може да се докаже, че има възможност за справяне с организираната престъпност у нас е, когато всеки свърши максимално добре своята работа. “Това означава повече присъствие, повече в полза на обществото, отколкото обществото да ни възприема като един репресивен апарат”, каза Цветанов. Той подчерта своето желание българският полицай да получава необходимото уважение от обществото, “но и българският полицай трябва да се отнася към гражданите и да бъде в помощ на гражданското общество”, категоричен е вътрешният министър. Той заяви, че очаква конкретни резултати от борбата с тежката престъпност, с икономическата престъпност, защото това е важно условие за повишаване на заплатите не само в МВР, но и във всички останали области – предотвратяването на икономически и финансови злоупотреби. Справянето с ДДС-измамите и контрабандата, според вътрешният министър, ще създаде една по-конкурентна среда за всички производители в България. Цветан Цветанов днес ще посети Областните дирекции на полицията в Силистра, Русе, Търговище и Разград.

БСП и Синята коалиция се опитват да вкарат ГЕРБ в политически капан, смята Димитър Абаджиев
София. ГЕРБ има предизборна програма. А за да се представи конкретна, по стъпки, управленска програма, е очевидно, че трябва да се направи първо един много задълбочен анализ на това, което е оставено като наследство, за да могат да се начертаят стъпките. Всичко друго е един политически капан, в който се опитват да вкарат ГЕРБ от Синята коалиция и от БСП. Това каза в предаването “Преди всички” на БНР Димитър Абаджиев, заместник-председател на РЗС. Според него, в единомислието на БСП и Синята коалиция по повод казуса с липса на 4-годишна управленска програма на ГЕРБ няма нищо случайно и това е цинично, защото да се иска представянето на програма и антикризисен план от хора, в случая БСП, които оставиха това наследство и тази криза, е меко казано цинично. Според него е цинично и това да се прави едновременно с БСП от страна на Синята коалиция. В същото време, по думите му, пък това показва един общ генезис и отношение от страна на Синята коалиция към това управление и доколко тя е откровена, когато заявява подкрепа. Абаджиев заяви, че в единомислието на БСП и Синята коалиция няма нищо случайно, тъй като много от политиците, които управляват през последните 20 години, имат общ генезис и в критични и важни моменти винаги се получава един синхрон. Заместник-председателят на РЗС изказа мнение и по повод зачестилите разкрития от страна на новите управляващи, като каза, че трябва да се стигне докрай в разкриването на престъпленията, които са извършили представителите на тройната коалиция. „И в това отношение трябва да се работи докрай, наистина без компромиси. Естествено, в същото време е много е важно да има управленска воля и ясна визия за това, какво трябва да се прави в сегашните, независимо от това, че те са много тежки условия”, каза той, и допълни, че са нужни конкретни управленски стъпки. Той подчерта, че РЗС, като партия, подкрепила правителството, но неучастваща в управлението, ще казва своето мнение и ще дава своите алтернативи.

Яне Янев: Сергей Станишев е прикривал сигнали за корупционни практики
София. Бившият премиер Сергей Станишев е прикривал сигнали за корупционни практики. Това каза пред журналисти председателят на комисията по корупция в парламента Яне Янев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Янев до Станишев са стигали поне няколко доклади и докладни записки за корупция по висшите етажи на властта, но той не е предприел мерки, защото е прикривал корупционни практики. Според Янев съществува хипотезата, че в един от тези доклади има и данни, уличаващи самия Станишев, свързани с неговия брат.На заседание на комисията за борба с корупцията ще бъде разгледан докладът за дейността на ДАНС в частта му, която касае корупцията.

РЗС изпрати открито писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с назначенията в „Информационно обслужване”
София. Партия „Ред, законност и справедливост” (РЗС) изпрати открито писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с назначенията в „Информационно обслужване”. В него се казва, че Политическият съвет и Парламентарната група на „Ред, законност и справедливост” изразяват категоричното си несъгласие „Информационно обслужване”, която борави с огромна информация за гражданите и фирмите и може да влияе пряко върху резултатите от предстоящите избори, да се превърне в „убежище за провалени политици”.Текстът на писмото гласи още: „Ред, законност и справедливост” настоява в „Информационно обслужване” АД да бъдат назначени личности с доказан професионализъм и гарантирана почтеност, а не хора като А.Меликов и А. Атанасов, които са доказано пристрастни. Публично известен факт е, че професионалният път и кариерата на Атанасов са свързани с „информационно обслужване” на определен кръг от политици и бизнесмени и че той се надява да се възползва от служебна информация и за в бъдеще. Специалността на т.нар генерал е информационно осигуряване на политически интриги и скандали, целящи завихрянето на един или друг водевил, който обикновено завършва с тежки поражения за държавността и демокрацията. Амбициите на Атанасов да заеме позиция в тази служба са опит за реабилитиране на най-ретроградните ченгесарски практики от началото на прехода. Затова бивши и настоящи служители на службите не бива да бъдат допускани да оперират с информация, за да не бъдат изкушавани да я използват за собствени цели”.

ДОКАТО ДРУГИТЕ РАБОТЯТ, НЯКОИ СЕ РАЗНООБРАЗЯВАТ!

Традиционен деветосептемврийски събор на левицата „Копривки 2009” ще се проведе на 5 септември
Пловдив. Традиционния деветосептемврийски събор на левицата от Пловдив и областта ще се проведе на 5 септември от 10.00 часа в местността „Копривките”, съобщиха от БСП - Пловдив. Тази година тържествата ще минат под надслов „ Да съхраним историческата памет”. Организатори на събора са градските и областните структури на Български антифашистки съюз, Градски съвет на БСП – Пловдив и сдружение „Памет и бъдеще”. Слово ще произнесе лидерът на социалистите у нас Сергей Станишев. Сред официалните лица на трибуна се очаква да бъдат народните представители от КБ Захари Георгиев, Стефан Данаилов, Румен Петков и Петър Мутафчиев, общински съветници от левицата, представители на БАС, живи партизани от бригада „Георги Димитров”. Организаторите са подготвили богата програма с участието на оркестър „Родопи”, ансамбъл „Тракия”, самодейни танцови и певчески състави, фолклорни изпълнители. По традиция от градската организация на антифашистите в Пловдив ще раздадат курбан за здраве. Младите пловдивски социалисти влизат в ролята на „зелени патрули” с ангажименти по охраната и опазването на природата.

ПАК по ФОКУС


Йорданка Фандъкова проверява хода на ремонтите в Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново
Велико Търново. Министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова пристигна във Велико Търново, предаде репортер на радио "Фокус" – Велико Търново. В момента тя е в Професионалната гимназия по електроника "Александър Попов", където проверява хода на ремонтните дейности в училището. При пристигането си в гимназията, Фандъкова бе посрещната от директора на училището Нели Николова. Присъства и областният управител на Велико Търново доц. Пенчо Пенчев. По-късно програмата на министъра предвижда среща с директори и учители от областта, която ще се проведе в СОУ "Емилиян Станев" във Велико Търново.

Мирослав Найденов поиска съдействие от Италия за размразяване на средствата по САПАРД
София. Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов поиска подкрепа от Италия за размразяването на средствата по САПАРД по време на среща с Н. Пр. Стефано Бенацо, посланик на Италия в България, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. По време на среща министър Найденов информира италианския посланик, че всички изисквания на ЕК вече са изпълнени от новото ръководство на министерството и се надява решението за възстановяването на средствата да бъде положително. Страната ни има нужда от тези средства, защото те са за обновяване и модернизиране на българското земеделие, посочи министърът и подчерта, че Италия винаги е подкрепяла България още от присъединяването й като страна член на ЕС. България и Италия имат много общи позиции в Общата селскостопанска политика, информира министърът. България подкрепя предложение на Италия относно възможността за отпускане на помощ от Общността за държавите-членки за изкупуване на млечни квоти от производители, заинтересовани да приключат дейността си. Това предложение ще бъде разгледано на заседание на Съвета на министрите по земеделие на 7 септември 2009 г.Бенацо посочи, че стокообменът между България и Италия надвишава 3 млрд. лева годишно, а над 1000 италиански фирми работят активно в България като дейността на голяма част от тях е свързана със земеделие. Той подчерта, че италианските инвеститори в България все още са малко и това е посока, по която може да се работи. Италианското правителство е готово да работи с българското правителство за разширяване на отношенията и сътрудничеството между двете страни във всяка една сфера, посочи още Бенацо. Добрите отношения между примерите на България, Бойко Борисов и на Италия, Силвио Берлускони са важен знак за бъдещото ползотворно сътрудничество. В най-скоро време се очаква министър – председателя на Италия да посети България, информира посланика. Покана за посещение ще бъде отправена и към министъра на земеделието на Италия от министър Найденов.Италия заема пето място в търговията на нашата страна с аграрни стоки с държавите-членки на ЕС. През 2008 г. относителният дял на внесените земеделски продукти от Италия заема 6,2% от общата търговия със страните от ЕС, а на изнесените от България за Италия аграрни продукти - 4,5%.Водещи селскостопански стоки в износа на България за Италия за 2008 г. са овче, козе и агнешко месо, мека пшеница и смес от пшеница и ръж, за посев, зеленчуци – пресни и замразени, плодове – сушени и временно консервирани, тестени сладкарски или бисквитени продукти и тютюни.Водещи селскостопански стоки в износа на Италия за България за 2008 г. са кафе, меса от животни от рода на едрия рогат добитък, замразени, обезкостени, плодове и други части от растения годни за консумация, пресни ябълки, сушени плодове, пресни или сушени банани, меса и карантии от домашни птици, хлебарски, тестени сладкарски и бисквитени продукти, хлебни банани, пресни или сушени, замразени меса от животни.

Над 120 000 лв. доходи се е опитал да укрие от НАП собственик на луксозен имот
София. Над 120 000 лв. доходи се е опитал да укрие от Националната агенция за приходите (НАП) собственик на луксозен имот. Това показва първата приключила ревизия на притежателите на скъпо недвижимо имущество, съобщиха от агенцията. Ревизията показала, че имотите, които притежава въпросният човек, са значително по-скъпи от официалните му доходи. Актът, който служителите на НАП са съставили е за 48 000 лв. Случаят ще бъде предаден на прокурор, за да се разследва за данъчно престъпление.От ревизиите на притежателите на скъпи автомобили пък станало ясно, че две физически лица са дали на собствените си фирми, които са на загуба, по около 300 000 лв., за да си купят автомобил „Бентли”. Друг е оправдал луксозната си покупка със заеми от 42 физически лица. В момента служителите на НАП проверяват дали наистина посочените от собствениците физически лица са предоставили заемите и е възможно да бъдат възложени допълнителни проверки и ревизии на доходите и имуществото на заемодателите.

Управител на дружество е купил имоти от собствената фирма
София. По време на ревизия, управител на дружество продава на себе си всички фирмени имоти, за да не може с тях да бъдат удовлетворени вземанията на държавата, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). По искане на публичните изпълнители от столичната НАП, съдът обяви договорите за продажба за недействителни. Съдебното решение дава възможност имотите да бъдат изнесени на публична продан за погасяване на установените с ревизионния акт около 150 000 лв. задължения.Практиката показва, че за да избегнат плащането на задълженията към бюджета, някои длъжници се освобождават от активите си и вече нямат имущество, от което да бъдат събрани дължимите данъци и осигуровки. Установени са случаи, при които след започване на ревизия длъжникът се освобождава от активите, като ги прехвърля на роднини, използва ги за апортни вноски или си ги купува като физическо лице на много по-ниска цена от пазарната. Данъчното законодателство дава възможност за атакуване на тези сделки в съда и за обявяване на тяхната недействителност по отношение на държавата, длъжника и третото лице, договаряло с него. За да се заведе дело, към момента на извършване на разпореждането с вещта трябва да е налице непогасено публично задължение или да е започнало ревизионно производство срещу продавача. В момента в столичната дирекция на НАП се водят 10 съдебни дела, като общата стойност на сделките, чиято недействителност се иска е около 18 млн. лв. Част от заведените по-рано дела са приключили още на първа инстанция с плащане на задължението. По други, съдът се е произнесъл в полза на държавата. Образуването на искови производства за обявяване на недействителност на действия и сделки е крайна мярка за принудително събиране на вземанията. Тя ще се прилага все по-интензивно с цел предотвратяване на опитите за неплащане на данъци и осигуровки и повишаване приходите в бюджета.

С кого ще дружи и враждува Русия ?
Авторитетното италианско списание „Limes”, което е специализирано в геополитически прогнози, направи опит да предскаже, каква роля ще играе Русия в европейските дела към края на първата четвърт на настоящия век.

Трябва да се отбележи, че перспективата, очертана от италианските анализатори, изглежда доста светла за Русия. На Русия се предрича стабилно членство в общия „клуб” на водещите страни в Европа – заедно с Германия, Франция, Италия и Испания. Към това европейско ядро, според изданието, ще се присъединят Словакия, Унгария, Сърбия, България, Гърция и Кипър. В противоположния, проамерикански лагер, ще останат Великобритания, Полша, Румъния, Швеция, Грузия и Прибалтийските страни. Останалите държави от Стария континент или ще заемат неутрална позиция, или ще установят стабилни партньорски отношения с Москва. Това не е всичко. Изданието твърди, че Русия сама ще стане център на нов съюз в постсъветското пространство – нов аналог на СССР. В този съюз ще влязат Беларус, Казахстан, Армения и Таджикистан, както и някаква нова държава, създадена на територията на Централна Украйна. Западната част на Украйна ще се отцепи и там ще бъде основана малка неутрална държава. Волинска област, според италианските анализатори, ще се присъедини към Беларус. Източните и южните украински области, заедно с Крим…ще влязат в състава на Русия. Пълно сливане с Русия се предрича и на Киргизстан, който по този начин, по подобие на Калининградска област, ще се превърне с руски анклав – само че в Средна Азия. Според експертите от “Limes”, причините за такъв сценарий са прости: засилване на позициите на Русия в света. При това не само като водещ доставчик на енергоносители, но и като солиден политически играч. Освен това, непрекъснатия стремеж на САЩ да продължат да направляват европейските си съюзници, ще предизвиква все по-голяма неприязън, не само в Москва, но и в столиците на водещите държави от ЕС. А това е тенденция…Доколко реална е тази прогноза, своите отговори дават водещи политолози.

Александър Рар, директор на програмите за Русия и ОНД в Германския съвет за външна политика: „Докато ЕС съществува, това е невъзможно”. - Разбира се, това е голям комплимент по отношение на Русия. В Италия има доста остроумни списания, към които се отнася и “Limes”, но засега за подобни прогнози не може да се говори. Това са по-скоро спекулации по темата. Всичко това може да се реализира, само ако се разпадне ЕС. По отношение на детайлите в тази прогноза можем да кажем следното. Наистина, днес в ЕС съществува някакво разделение между приятели и неприятели на Русия. Континентална Европа, като изключим Полша, Прибалтика и още няколко държави, има приятелски отношения с Русия. Наистина и в Швеция в момента преобладава неприязън към сегашна Русия. Прогнозите относно Украйна също са обясними. Там съществуват граници, армия, други атрибути на държавата. Нацията обаче до момента не е изцяло единна. Фактически днешния украински политически елит олицетворява идеите на Западна Украйна, а Източна Украйна на практика не е представена. С оглед на възможните икономически и политически сътресения, всички тези разногласия може да преминат на политическата плоскост и да разделят страната.

Сергей Марков, директор на Института за политически изследвания: „Това са реални тенденции”. - Картината на света, обрисувана от “Limes”, отразява реални тенденции. Не е сигурно обаче, че те ще се реализират. Разбира се, ЕС изпитва неудовлетворение от изкуствено продължената „студена война”, когато Русия се опитва да се отчужди от него. В ущърб на стабилността на доставките на енергоносители. Именно проамериканската администрация в Украйна провокира газовата криза, именно влиянието на Вашингтон провокира войната в Южна Осетия, именно проамериканските режими в страните от Прибалтика и в Полша постоянно създават проблеми. И „Голяма” Европа е крайно недоволна от това. Оттук идва стремежа на лидерите на Германия, Франция, Италия към стратегически съюз с Русия. По тази причина между лидерите на Русия и водещите страни в ЕС е възможен някакъв голям стратегически договор. Неговите основи вече бяха обозначени от Путин в неговото изказване в райхстага: вие максимално споделяте с нас технологиите, а ние максимално ви допускаме до своите природни ресурси. Такъв договор е изключително изгоден за ЕС и Русия, но…прави ненужно присъствието на САЩ в Европа. Именно тази тенденция отбелязва и италианското списание. Още един важен момент – разделянето на бившия СССР на сегашна Русия и на други държави, до голяма степен се явява изкуствено. Това се случи против волята на народите на тези държави, а крайно изгодната за техните икономики реинтеграция в момента, отново изкуствено, се сдържа от външни влияния. Особено силно е това влияние в Украйна. Виждате, че по всички ключови политически въпроси проамериканското ръководство на Украйна заема не позицията на народа, а позицията на Вашингтон. Да, ЕС е важен играч на политическата сцена. Но пред нашите очи се провежда политическа деконсолидация на ЕС, отново по инициатива на американците. Те разделиха Европа на стара – проевропейска, и нова – проамериканска. За ЕС като цяло е изключително изгодно да развива икономическо сътрудничество с Русия. А политическата деконсолидация създава предпоставки за съюз между „старата част” на ЕС и Русия.

Никита Красников


Няма коментари: