вторник, 15 септември 2009 г.

НА ГОСПОДИН ПЪРВАНОВ КАЗВАМ:НЕ ОБЕЩАВАЙ НИЩО, АКО НЯМА ДА ГО ИЗПЪЛНИШ!

Няма спор, че най четените и коментирани теми днес ще са: резултати от КСНС и откриването на учебната ни година. Ще следвам последователността и в този контекст ще оформям публикациите си. Вярно това е субективен акт, но се старая пълноценно да информирам читателите си.

ЗАКОН ЗА КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ ("Държавен вестник", бр. 13 от 11.02. 1994 г.)
Чл. 1. Консултативният съвет за национална сигурност е съвещателен орган по въпросите на националната сигурност.

Чл. 3. Консултативният съвет за национална сигурност обсъжда въпроси, свързани със: 1. външната и вътрешната политика на страната във връзка с националната сигурност; 2. гарантирането на гражданския мир, обществения ред, правата и интересите на българските граждани; 3. действията по пресичане или предотвратяване на възникнала опасност за националната сигурност

Чл. 5. (1) Заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност са редовни и извънредни. (2) Редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца. (3) По решение на президента на Република България или в случаите на чл. 100, ал. 4 и 5 от Конституцията на Република България се провеждат извънредни заседания. (4) Заседанията се провеждат при кворум най-малко две трети от състава на Консултативния съвет за национална сигурност. (5) Заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност са закрити.

По Фокус

Заседанието бе открито от президента Георги Първанов, който благодари за предоставените доклади от участниците в съвета. Основна тема на заседанието са еврофондовете. На влизане в Президентството лидерът на СДС Мартин Димитров пък заяви - "тази среща е закъсняла. КСНС трябваше да се събере още преди година и половина, при първите признаци на криза".

Георги Първанов: Когато става дума за важни дела и за приоритети в политиката ние действаме еднопосочно
Пловдив. Когато става дума за важни дела и за приоритети в политиката ние действаме еднопосочно. Това каза в Пловдив президентът Георги Първанов, запитан кой има полза от създаване на конфликт между него и премиера и има ли наистина такъв, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. За пример Първанов посочи вчерашния ден, становищата на Консултативния съвет, неговите и на премиера изказвания, от което ясно се вижда, че има единство. „Не искайте от нас да мислим еднакво, не искайте от българските политици да мислят еднакво, защото това не е доброто решение за демокрацията”, каза Първанов. Президентът Георги Първанов откри първия учебен в Образцова математическа гимназия „Проф. Кирил Попов” в Пловдив.

Георги Първанов: В петък ще обявя вижданията си за приоритетните мерки в усилията ни да излезем от кризата
Пловдив. В петък ще обявя своите виждания за приоритетните мерки в усилията ни да излезем от кризата. Това каза в Пловдив президентът Георги Първанов, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. Първанов добави, че ще представи отделни свои виждания, а не цял план – виждания, които смята за важни, и които би се надявал да подпомогнат правителството в неговите усилия. „Тук сме един отбор и не можем да се делим и да има конкуренция, когато става дума за една такава особено важна задача. Нека да вземем примера на другите западни страни, които наистина успяха да консолидират подкрепата си за няколко издания на антикризисен план”, посочи Първанов. По повод политическия език в момента президентът каза, че високомерието не е най-добрият тон, но не иска да говори повече за това, за да не налива масло в огъня.

Какво наложи свикването на Консултативния съвет за национална сигурност

Антоний Гълъбов, политолог,Кольо Колев, социолог
Водещ: С демонстрация на консенсус, със съгласие завърши вчерашният Консултативен съвет по национална сигурност към президента, свързан с еврофондовете, консенсус по мерки свързани с еврофондовете, съдебната реформа, привличането на свежи капитали. Демонстрация на консенсус и разбирателство след доста остри реплики, които прехвърчаха през предишните дни и седмици. Припомням ви случая с трагедията в Охрид, припомням ви изявленията по енергийната сфера, един доклад, който написа държавният глава. Трайно ли заровиха томахавките представителите на двете институции или това е само временно примирие до следващата битка, следващия сблъсък, още в петък има обсъждане на едни икономически мерки, които, по които пламнаха искри. По този повод в студиото сме с Кольо Колев и Антоний Гълъбов. Здравейте.
Антоний Гълъбов: Здравейте.
Кольо Колев: Здравейте.
Водещ: Трайна ли е наистина тази демонстрация на консенсус, трайно ли е това примирие или как да го наречем въобще?
Кольо Колев: Аз не мисля лично, че е трайно. Още повече, че на фона на този Консултативен съвет излязоха и едва ли не алтернативни икономически предложения на президента Първанов. Очевидно беше направена заявка, че ето, Президентството, президентът мисли за нацията, може би дори мисли по-добре в някои моменти от правителството, управляващите.
Водещ: Доклад подготвен за него, все пак да внесем това уточнение поне към момента, все пак за него подготвен.
Кольо Колев: Да, но все пак самият факт, че той изтича в медиите показва, че целта е той да бъде видян, да се постигне съответния пропаганден ефект. Какво се цели в случая? Няма никакво съмнение, че президентът Първанов правилно прогнозира в бъдеще, колко далечни или близко ще бъде то зависи от много фактори, разбира се, ще има криза в доверието на властта. Няма никакво съмнение, че свръхочакванията на хората, които сега пеят „осанна” на новото управление, ще се сблъскат със суровите реалности на икономическата криза. Няма никакво съмнение, че в този момент ще започне полека лека ерозира доверието във властта, както се е случвало между другото с всички правителства досега. При това положение естествено президентът малко или много се стреми да заеме опозиционната ниша, която в момента е празна, тъй като както БСП е забутнато в ъгъла, така и ДПС е бутнато в ъгъла, те не могат да говорят. Единственият, който може да говори малко или много е президентът Първанов, който заема тази ниша. Затова казвам, че томахавката не е окончателно заровена, а е временно посипана при това съвсем плахо. Да, консенсус има по въпросите за...
Водещ: Еврофондовете, съдебната реформа.
Кольо Колев: ...еврофондове, да, така както нали ще кажем не на страха и ще съкрушим гръбнака на мафията и всички тези неща. Но, разбира се, процесът ще бъде много по-сложен, а освен това зад него се виждат и противоречия.
Водещ: Президентът като опозиция, като може би единствената реална опозиция, така разбрах Кольо Колев...
Кольо Колев: Поне търси граница на такава опозиция.
Водещ: ... на управляващите в момента.
Антоний Гълъбов: Да, поне засега изглежда така, тъй като това е становището всъщност на Консултативния съвет. Нека да припомним, че последният Консултативен съвет беше от януари тази година за кризата, за газовата криза. Това е единственият инструмент, с който разполага президентът, за директна процеса в политическия процес, в смисъл някакъв формат, в който политическите партии трябва да постигат съгласие. Очевидно е, че е зад този консенсус по същество, по отношение на европейските фондове това е препотвърждаване на подписания ни договор с Европейския съюз. аз не виждам абсолютно никакво съдържание в това, което е прието като решение.
Водещ: А защо беше необходимо свикването на този Консултативен съвет?
Антоний Гълъбов: Решението е да спазим ангажиментите си към Европейския съюз, да управляваме прозрачно и отговорно европейските средства. Така че през...
Кольо Колев: Правим това, което трябва да правим.
Антоний Гълъбов: Да, да и което сме подписали още при присъединяването си към Европейския съюз. Така че всъщност наистина най-интересният сюжет е отвъд този текст и зад него. Аз смятам, че вчера всъщност в този контекст, който създаде президентът, правителството успя да получи политическа подкрепа за все още необявената сега антикризисна програма. Днес следобед има среща със социалните партньори, има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където най-вероятно ще получим отново подкрепа тази антикризисна програма, преди да стане факт най-вероятно в сряда на министерския съвет.
Водещ: Два дни преди това обаче изтича този антикризисен план формално...
Антоний Гълъбов: Да, но вече тя има политическа подкрепа.
Водещ: ... който се завърта в обществения оборот и се налага да бъде коментиран той.
Антоний Гълъбов: Вчера чух един коментар, който ми направи впечатление защото като че ли наистина този доклад, отправен към президента, е имал за цел да обслужи възможен сценарий на едно служебно правителство. Наистина изглежда, че това е една програма, която очевидно има лява политическа философия в икономическите си предложения. Очевидно план, който не сработи и който беше лансиран в последния момент, за да може да се излезе от ситуацията, в която ГЕРБ ще получи положителен резултат.
Водещ: Добре. Той тогава е бил поръчан. Защо се вади сега? Няма да бъде реализиран този план или поне не в момента. Няма кой да го реализира в изпълнителната власт. защо се изважда?
Кольо Колев: Нещо повече, аз бих казал, че там има много сериозни подводни камъни. Само идеята, ако вземете, за 1000 лв. необлагаем минимум и т.н. Несъмнено тя звучи ляво, защото звучи социално справедливо. Но това означава загуба за фиска от порядъка на 1 милиард и 500 милиона до 2 милиарда годишно. Нещо, което в условията на криза изглежда меко казано безумно. Разбира се, да, има социални моменти, които са така...
Водещ: Стръмна скала за облагане на доходите. Тези, които имат 3000 лв. доходи...
Кольо Колев: Да, но въпросът е кога? Дали тук и сега. Дали тогава, когато трябва да пазиш с нокти и със зъби в крайна сметка от ударите на кризата, за това да запазиш все пак финансовата стабилност, можеш да си позволиш тези удоволствия.
Водещ: Не, въпросът ми е защо се вади сега. Ясно е, че тя няма и инструмент, който да я реализира.
Кольо Колев: Аз мисля, че го казах. Това е опитът да се заеме позиционната ниша, която малко или много е, ако не празна, то поне безмълвна.
Водещ: А защо му е необходимо на президента да я заеме?
Кольо Колев: Значи, това е както вече казах, това е игра в малко или много в перспектива. Както казах, няма никакво съмнение, че всяка власт допира до своята криза. Мъже би напълно е възможно и тази власт по-бързо да допре до своята криза, тъй като тя..., много сме далече от чудесните времена на 6% перманентен икономически ръст. Никой не знае как ще се развие кризата. Видимо безработицата расте. Видимо потреблението пада...
Водещ: Т.е., опитвайки се да заеме тази опозиционна ниша, президентът за кого играе?Кольо Колев: Това му дава огромна власт.
Водещ: За БСП ли играе?
Кольо Колев: Не.
Водещ: За някакъв нов политически проект ли играе? В личен план ли?
Кольо Колев: Това му дава огромна власт, която му дава възможност да играе в каквато посока той избере. Може да играе примерно за БСП, може да играе за нов политически субект, който според мен е малко вероятен. Но е напълно възможен, разбира се, в крайна сметка. Така че това е борба за изходна позиция. „Аз казах”, „Аз казах и ето вижте, какво стана след това”. Това е игра, която винаги се играе в крайна сметка. При всяко управление, независимо било то ляво или дясно, няма никакво значение. Сега, друг е въпросът, ако този Консултативен съвет има... Разбира се, ние така малко или много го така оплюхме, защото така на умряло куче нож се вади... Пълен консенсус... Може би има известен смисъл в така политически, международен (...) страна...
Водещ: Знак някакъв.
Кольо Колев: ... страната демонстрира пълно съгласие на всички институции и всички подред казват: Ето сега, ще ги бием. Ще бием организираната престъпност, корупцията. Ще въведем ред в страната. Това е може би един добър знак, но извън това той наистина няма реално съдържание, освен чисто политическата заигравка. И тя не е в тези мерки, а в другата част. В това, което се лансира като икономически мерки.
Водещ: Господин Гълъбов, за кого играе президентът? Защо му е тази опозиционна ниша?Антоний Гълъбов: Амбициите на самия господин Първанов никога не са били тайна за никого. Той винаги е държал да бъде политически фактор. Ако погледнем във втората половина на първия му мандат, той играеше ролята на посредник. В началото на втория си мандат вече говореше, че е арбитър на политическия процес. В крайна сметка стремежът му е да заеме наистина ключова роля на ментор на политическия процес в България и всяка загуба на такава възможност очевидно води до нервна реакция очевидно. Чухме дори началника на неговия кабинет генерал Колев, който по този начин обясни по-твърдия тон в онова прословуто писание, свързано с енергийните руско-български проекти. Онова, което ми се струва важно обаче в тази ситуация, да не подценяваме резервните ходове, към които най-вероятно ще прибегне президентът. Защото предстоят срещи с руските ни партньори. Аз виждам по-скоро готовност за препозициониране, в което той подкрепи правителството и изостави в изолация Станишев и БСП вчера, по отношение на европейския дневен ред. Но ще изчака октомври и ноември, когато са сериозните преговори с руските ни партньори, за да се опита отново да заеме ключовата си роля в политическата (...)
Кольо Колев: Няма никакво съмнение, че тука е заровено кучето, че тука е голямата игра. Изявленията на новия политически екип ясно показаха желание за някаква такава преориентация за включването в геополитическата игра във връзка с енергийните трасета. Като „Бургас-Александруполис”, „Южен поток”, „Набуко” и всички тези неща.

Следва продължение... (очакваме го)

„Дневник”: Медиите са най-големите спонсори на партиите в Македония
Скопие. Електронните и печатните медии са най-големите спонсори на политическите партии в Македония по време на предизборните кампании. Това сочат докладите за финансирането на четирите най-големи партии в страната, изготвени от Държавния институт за ревизия през юни тази година, пише днес македонският вестник „Дневник”. Според ревизорите ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократическият съюз на Македония /СДСМ/ са станали изключително печеливши организации. Ревизорите са проверили докладите, представени от самите партии. Те се различават само по размера на посочените приходи и разходи. Електронните и печатните медии не са внесли доклади в института за рекламните възможности, използвани от някоя партия по време на кампанията и някои данни са взети от Съвета за радиоразпространение.Телевизиите А1 и Сител не са представили съответната документация, а проверката в Канал 5 е показала, че само за едни избори управляващата ВМРО-ДПМНЕ е получила отстъпка за рекламиране от 97,42%. Това прави над 115 милиона денара или 1,8 милиона евро. Може само да се предположи за какви суми става дума, ако се вземат предвид четирите партии, петте национални телевизии и отделеното рекламно пространство, коментира изданието. Ревизорите предлагат да се направят промени в Избирателния закон, които да позволят, освен наблюдатели за нарушения на изборите, да има и наблюдатели за финансирането на предизборната кампания на партиите.
Евгени Кирилов: Еврокомисарят по разширяването Оли Рен да се запознае със случая на Спаска Митрова
София. Българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП (С&Д) Евгени Кирилов отправи призив към европейският комисар по въпросите на разширяването Оли Рен да се запознае лично със случая на македонската гражданка с български паспорт Спаска Митрева. Това съобщиха от пресслужбата на българските социалсти в Европарламента.В рамките на едноминутно изказване в началото на пленарната сесия, Евгени Кирилов изложи пред своите колеги от ЕП случая със Спаска Митрева, осъдена на 3-месечен затвор и с отнети родителски права над невръстното си дете, заради " невъзможност от нейна страна да предостави легло на бившия си съпруг". Българският евродепутат обърна особено внимание на членовете на ЕП на грубото отношение към 23-годишната жена, както по време на принудителното й отвеждане от полицията, така и след това."Г-жа Митрева е получила и българско гражданство в началото на тази година. Това изглежда е основната причина за нечовешкото третиране, тъй като не е единичен случай", заяви още Евгени Кирилов. Той припомни въпроса, който е отправил към сегашния македонски външен министър преди две години "защо е тази омраза към македонци придобили българско гражданство" и дадения му отговор, че "това са остатъци от миналото". "След като положените усилия от българските президент и правителство не дават резултат, обръщам се към комисаря Оли Рен лично да се запознае с този крещящ случай в страна, която желае да започне преговори за членство", заяви Евгени Кирилов.

„Дневник”: Партиите в Македония нарушават основните правила за комуникация с гражданите
Скопие. Вулгарно подмятане е пропагандата, която провеждат партиите в Македония с анонимни листовки, плакати и клипове срещу противниците си. Така анализаторите коментират зачестилата практика на подобен вид „анонимни” действия на партиите в опит да дискредитират политическите си противници, пише днес македонският вестник „Дневник”. Според анализаторите по този начин се нарушават основните правила на политическата комуникация с гражданите, съгласно които обществеността трябва да знае кой се обръща към нея. През последния период имаше истински бум на подобно разчистване на сметки между водещите партии от управлението и опозицията. За кратко време първо се появиха неподписани листовки, в които от една страна се дискутираше постигнатото през изминалите три години от правителството на Никола Груевски, а от друга, новата програма на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/. Появиха се няколко телевизионни клипа, за които също не се знаеше от кого са поръчани. Самоличността на поръчителите остана неизвестна и в случая със залепването на плакатите с надпис „Бъди македонец”, както и на онези срещу абортите и подобни, посочва изданието.

Сител, Македония: Хакери са си „поиграли” с речника на „Гугъл”
Скопие. Някой с голямо чувство за хумор е решил да си поиграе с преводите от македонски на английски език в най-известния интернет речник „Гугъл транслейт”, предаде македонската телевизия Сител. Засега не е ясно дали става дума за хакер, за злоупотреба или за безвкусна шега, посочва медията. Ако напишете „македонско девойче” в превода на английски ще получите, че това означава „вещица”. Личните имена на голяма част от македонските революционери са заменени с други образи, марки или предмети. Така например, за Даме Груев в превода на английски език пише Адолф Хитлер, а дядо Ильо Малешевски е Буш Старши. Чужденците, които не знаят кой е Кръстьо Мисирков в английския превод ще прочетат, че става дума за Кока Кола. Ванчо Михайлов пък е Бритни Спиърс. Македонската естрадна музика също не е пощадена. Каролина Гочева е преведена като Ейбрахам Линкълн, а телевизия Сител от днес се превежда като Вашингтон. Македонският, посочва Сител, влезе в интернет речника на „Гугъл” преди месец. Това бе голям успех за Македония, който улесни достъпа на македонските граждани до интернет. Този речник дневно използват милиарди хора по света, отбелязва Сител.

„Вечер”: Спорът за името на Македония е дипломатически прецедент, смята Георге Иванов
Скопие. Положителен доклад и дата за преговори с ЕС са оптимистичните прогнози на президентите на Македония и Германия Георге Иванов и Хорст Кьолер след вчерашната им първа официална среща в Берлин, пише днес македонският вестник „Вечер”. Според македонския президент по отношение на спора с Гърция Кьолер е изразил учудване, че вместо за преодоляване на икономическата криза се разговаря за спор за име. На брифинг с журналистите Иванов бе категоричен, че е лудост да се приеме име с географско определение за целокупна употреба. Той каза, че Македония никога не се е отказвала от двойната формула в преговорите за спора за името с Гърция. Според Иванов спорът за името е прецедент в международната дипломация. Той смята, че няма юридически акт, с който Гърция може да принуди Македония да приеме предложението й. Иванов каза, че Република Македония е призната под конституционното си име от 126 държави и че македонският южен съсед е този, който има проблем с името. По отношение на либерализацията на визовия режим Иванов смята, че този процес е приключил и очаква на 1 януари догодина Македония да се озове в белия шенгенски списък.

„Дневник”, Македония: Име с географско определение за цялостна употреба е лудост, смята Георге Иванов
Скопие. Лудост би било Македония да приеме име с географско определение за цялостна употреба, заяви македонският президент Георге Иванов на брифинг с журналистите от Македония, които отразяват визитата му в Берлин и срещата му с германския му колега Хорст Кьолер, пише днес македонският вестник „Дневник”. „Няма юридически акт, с който Гърция може да принуди Македония да приеме позицията на Атина”, категоричен бе Иванов и добави, че Македония никога не се е отказвала от двойната формула в преговорите за името. „Имаме добри отношения с южния си съсед, а проблемът за решаване на спора за името е в политическите елити. Гърция е тази, която не иска да се реши въпросът”, каза Иванов. След срещата с Кьолер Иванов преразказа думите на германския президент, посочвайки, че той бил учуден защо в отношенията с Гърция вместо за преодоляване на икономическата криза, се разговаря за спор за име. „Кьолер изрази учудване как може в днешно време подобен въпрос да бъде в програмата, когато ни предстоят други важни теми. От разговора можеше да се усети, че Германия лобира за Македония. Германия подкрепя Македония, също както подкрепя и другите кандидати, но и членките на ЕС. Не можем конкретно да кажем, че Германия е на македонска страна, но президентът Кьолер изрази голям интерес за всичко, което правим, за да решим спора с Гърция”, заяви Иванов.

Училищата в най-източната част на Македония може да бъдат закрити поради липса на ученици
Скопие. Бялата чума заплашва с катинари училищата в най-източните части на Македония, предава македонската телевизия Канал 5. Продължаващият спад на раждаемостта и постоянното изселване на младите хора, които търсят по-добър живот в чужбина или в Скопие, оставя училищата празни. Процесът е много продължителен и трудно ще спре, което създава неизвестност и за работещите в просветата, и за перспективите на региона, отбелязва телевизията. В община Пехчево има едва 15 първокласници, като в някои села има по две-три деца в първи клас, а в Панчарево и Чифлик, с население между 300 и 500 души, нито един ученик в първи клас. В Делчево също намалява броят на учениците, а расте броят на младите хора, които заминават заедно с децата си за чужбина. В Делчевско Драмче миналата година бе сложен катинар на училището до осми клас, където някога са учели по 600 деца, а сега същата съдба заплашва и училището в Бигла, където има само 14 ученици. В село Звегор, което е с 1200 жители, има само 10 първокласници, а в Габрово с население 800 души едва 4 деца са в първи клас.

„Утрински весник”: „Дубина” утре ще извади „Илинден” от Охридското езеро
Охрид. Хърватската фирма „Дубина” от Сплит ще извади потъналия кораб „Илинден” в Охрид, реши македонското министерство на транспорта и съобщенията, пише днес македонският „Утрински весник”. Според договора с представителя на фирмата „Дубина”, който в неделя е бил в Охрид, оборудването трябва да бъде доставено днес със самолет, а изваждането на кораба най-вероятно ще започна утре, ако са подходящи атмосферните условия. Детайлите от договора, сключен между македонското министерство на транспорта и сплитската фирма не са известни. Публично не е обявена стойността на договора и дали са платени парите. Няма обяснение и за спекулациите, че цялата операция ще струва около 30 000 евро, сумата, за която според македонското законодателство трябва да се насрочи търг, отбелязва изданието.На изкарването на кораба „Илинден” ще присъстват съдия-следовател, прокурор и членове на Смесената комисия, съставена от по трима експерти от Македония, България и Хърватия. След огледа на кораба, експертната комисия трябва да изготви доклад за възможните причини за инцидента и да го предостави на съдия-следователя. Ходът на разследването за потъването на „Илинден”, което все още е водеща тема на македонските и българските медии, отбелязва изданието, ще зависи от времето, необходимо на комисията и експертите, за да изготвят доклада и да го предадат на съдия-следователя.

Канал 5: Синът на Фатмир Етеми - високопоставен член на Нова демокрация е бил освободен
Скопие. Синът на бившия депутат в македонския парламент Фатмир Етеми, който бе отвлечен вчера е бил освободен, предаде македонската телевизия Канал 5. Нападателите са отвлекли детето от улицата, където е карало велосипед. Пристигнали са с лек автомобил без регистрационни номера. Деветгодишното момче е било освободено няколко часа след отвличането при акция на полицията във фирмата „Еурокатива” във Визбегово. Задържан е собственикът на колата, използвана за отвличането, който според неофициална информация не е бил сред похитителите. Полицията все още издирва нападателите.

Фатмир Етеми бе кандидат на Нова демокрация за кмет на скопската община Чаир на последните местни избори. Смятан е за уважаван и богат човек. Той бе и депутат в парламента на Македония, докато бе в редиците на Демократическата партия на албанците /ДПА/. Преди седем години семейството на Етеми бе цел на бомбено нападение. Тогава никой не пострада.

Бойко Борисов: Мерките, които въвеждаме, са изключителен удар срещу контрабандата
Банкя. Във връзка с информация за нова групировка във Варна, министър-председателят Бойко Борисов каза, че има разработка, която ще излезе, но когато има арестувани, тогава ще бъде и показано свършеното - "Когато арестуваме, ще покажем какво сме задържали". "Сега няма никакъв политически чадър и всички мерки, които въвеждаме, са изключителен удар срещу контрабандата на горива, на зеленчуци, на текстил, на цигари и алкохол" - каза Борисов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.Министър-председателят откри учебната година в 78-о СОУ "Христо Смирненски" в Банкя, където е учил.
ИАСРЖ стартира провеждането на регулярни срещи с фермери
Враца. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството /ИАСРЖ/ доц. Васил Николов ще открие в гр. Враца първа среща на областно ниво с фермери и представители на развъдни организации, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.Откриването е от 10.00 часа. Дискусията ще има за цел представяне и обсъждане на проблемите на селекцията и репродукцията в българското животновъдство. Срещата в гр. Враца ще се състои в Залата на ул. “Софроний” № 6. Предстои да бъдат проведени срещи и в други области на страната, като графикът ще бъде публикуван на страницата на МЗХ.

Във Финландия ще се проведе симпозиум за бъдещата стратегия на НАТО
Хелзинки. В началото на следващата година във Финландия ще се проведе симпозиум, посветен на бъдещата стратегия на НАТО, предаде агенция Синхуа.Планира се симпозиумът да се проведе на ниво експерти като на мероприятието ще бъде поканен и генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Външният министър на Финландия Александър Стуб днес на срещата си с Расмусен ще проведе консултации относно конкретните детайли около симпозиума.

„Дойче веле”: Между Германия и ЕС назрява конфликт във връзка с „Опел”
Берлин. Между Германия и Европейския съюз назрява конфликт относно отделения от Берлин пакет от 4,5 милиарда евро за спасяването на засегнатия от кризата автомобилен концерн „Опел”, съобщава радио „Дойче веле”.Германското правителство отказва да се проведе официална проверка на тази мярка, позовавайки се на факта, че парите са отделени от бюджета, който вече е одобрен от Евросъюза. Обаче Еврокомисията настоява на правото си да извърши детайлна проверка.Комисарят на ЕС по въпросите на конкуренцията Неели Крус изрази намерение внимателно да провери дали антикризисната помощ не се използва с протекционистки цели.

„Вилагаздашак”: Утре ще бъде гласувана кандидатурата на Жозе Барозу за председател на ЕК
Страсбург. Официално вчера бе потвърдено, че в сряда, на 16 септември, депутатите в Европейския парламент ще гласуват за определяне на председателя на Еврокомисията, като единственият кандидат е досегашният председател Жозе Мануел Барозу, пише унгарското печатно издание „Вилагаздашак”. Дясноцентристът и бивш португалски премиер Барозу изглежда има комфортно мнозинство в ЕП, което почти сигурно му дава необходимата подкрепа за втори петгодишен мандат. „Зелените” в ЕП се опитаха да отложат вота за след референдума в Ирландия относно ратификацията на Лисабонския договор, но инициативата им не успя, припомня изданието.

„Ести Певалехт”: Рецесията в ЕС приключи
Телин. Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуня обяви вчера, че в общи линии рецесията в страните от Европейския съюз е приключила и в следващите месеци се очаква слаб икономически растеж, в рамките на стабилна тенденция, съобщава днес естонският в-к „Ести Певалехт”. Алмуня е уточнил, че свиването на брутния вътрешен продукт в ЕС е спряло и е отбелязан икономически растеж в третата четвърт на тази година. Еврокомисарят обаче реалистично отбелязва, че причината за положителната тенденция са огромните суми, които правителствата на европейските държави и техните централни банки са налели в икономическия сектор, в рамките на усилията им за справяне с кризата. Тези мерки трябва задължително да продължат, подчертава Алмуня.

Трус с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер е разтърсил Северна Италия
Рим. Силен трус с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер е разтърсил северната част на Италия в 22 часа местно време, предаде АФП.Епицентърът на труса е с дълбочина 3,5 километра под земната повърхност в региона на град Мугело, на около 30 километра североизточно от Флоренция.Трусът е бил усетен във Флоренция, Прато и Болоня. Два вторични труса с магнитуд 2,8 и 2,4 са последвали първоначалното земетресение. До момента няма обявени разрушения или жертви. (1,00 часа на 15 септември)

Земетресение с магнитуд 4,2 по Рихтер е регистрирано в централната част на Италия
Рим. Земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер е било регистрирано в две области в централната част на Италия – Тоскана и Емилия-Романа. Това съобщиха от италианския Национален институт по геофизика и вулканология, предаде РИА Новости. Епицентърът на земния трус е бил близо до селищата Скарпериа и Борго Сан Лоренсо, на дълбочина 3,5 км. По данни на службата за гражданска отбрана няма пострадали и нанесени материални щети. Земетресението е било усетено в градовете Флоренция, Болоня и Модена и е предизвикало паника сред хората, много от които са напуснали домовете си и са избягали на улицата. (11,00 часа на 15 септември)

Франция влиза в „Южен поток”?
Франция може да стане партньор на Русия в два ключови енергийно-политически проекта – газопроводите „Северен поток” и „Южен поток”. „Газпром” планира в най-скоро време да подпише меморандум с „Електрисите дьо Франс” (EdF), в рамките на който тя да получи не по-малко от 10% от „Южен поток”. Преговорите за „Северен поток” продължават вече една година и също трябва да приключат скоро. В резултат руските проекти ще получат допълнителна политическа подкрепа, а Франция – нови гарантирани доставки на газ. За първи път интерес към руските газопроводи Франция прояви преди една година и половина, след като не попадна в конкурентния европейски проект „Набуко”. През февруари 2008 г. акционерите в „Набуко” избраха за шести участник германската компания RWE, а изгубилата GDF SUEZ обяви, че ще разгледа други проекти, в това число и „Южен поток”. След това концепцията се промени и компанията се насочи към „Северен поток” и, по думите на заместник-председателя на управителния съвет на „Газпром” Александър Медведев, ще получи 9% от акциите в него към октомври. „Скоро се планира да бъде подписан меморандум за сътрудничество между „Газпром” и EdF, седмица по-рано той бе парафиран”, съобщи източник от правителството. Друг източник, близък до преговорите, поясни, че документът може да бъде подписан в края на септември в хода на посещение на председателя на управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер във Франция. „Документът предвижда сътрудничество по широк кръг въпроси, като най-важният е получаването от EdF на не по-малко от 10% от „Южен поток” в замяна на сключване на дългосрочни договори за доставка на газ за електроцентрали на компанията по маршрута на газопровода”, заяви източникът. Засега единственият партньор на „Газпром” в „Южен поток” е италианската компания ENI. Вчера оттам отказаха да коментират влизането в проекта на EdF. По мнението на ръководителя на East European Gas Analysis Михаила Корчемкин, появата на французите ще отслаби позицията на италианците. „Досега ENI се стремеше да получи по-големи права в проекта – не само дял в подводната част, но също и половината от приходите от транспортиране на природния газ от България до Италия – и с влизането на EdF те трябва да се държат по лоялно по отношение на „Газпром”. Според Максим Шеин от „Брокеркредитсервис”, участието на Франция в „Южен поток” „ще добави политическа тежест” за проекта, засилвайки конкурентоспособността спрямо „Набуко”.

„Коммерсант”: Франция може да участва в енергийните проекти на Русия
Москва. Франция може да стане партньор на Русия в два енергийни проекта с ключово значение: газопроводите „Северен поток” и „Южен поток”, отбеляза на страниците си руският вестник „Коммерсант”.В понеделник вечерта премиерът на Русия Владимир Путин се срещна с френския си колега Франсоа Фийон в резиденцията си в Ново-Огарьово на запад от Москва. Източници твърдят, че един от основните предмети на разговор е бил участието на Париж в проектите за строеж на газопроводи от Русия към Европа: „Северен поток” през Балтийско море и „Южен поток” през Черно море. Източници, пожелали анонимност, твърдят, че на срещата с Путин френският министър-председател е потвърдил желание Франция да участва в „Южен поток”. От „Газпром” и френската електрическа компания „Електрисите дьо Франс” отказаха коментар.

Няма коментари: