петък, 4 септември 2009 г.

4 септември - новини

Към момента след въздушното нападение на НАТО над Афганистан жертвите сред цивилното население са 90 души!

По ФОКУС

Бойко Борисов: Отговорите на ДКЕВР са подробни, но не става ясно как са защитени интересите на потребителите
София. Министър-председателят Бойко Борисов получи отговор на зададените към ДКЕВР въпроси - съобщиха от правителствената информационна служба. „Комисията е държавен орган, който съществува само и единствено с цел да защитава интересите на потребителите на услугите в ситуация, при която за тях няма свободен избор на доставчик, и ролята на ДКЕВР в тази връзка е важна и отговорна. Успешната работа изисква от нас да бъдем изключително взискателни към качеството на работа на държавния регулатор”, заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с полученото становище по поставените от него въпроси.„Бъдещите действия и работата на комисията трябва да бъдат ориентирани изцяло в полза на потребителите и максимално прозрачни. Задължително е да се намери оптимален баланс между необходимите инвестиции на дружествата, сигурността в електроснабдяването и ползата за крайния потребител. Същият подход трябва да се приложи и при ценообразуването. Недопустимо е обществото да не разбира ясно връзката между направените инвестиции и цената на услугата, каквато е ситуацията в момента. Всеки потребител трябва да знае за какво плаща, а решенията на ДКЕВР да отразяват нейната прозрачна, последователна и предвидима регулаторна политика.Буди недоумение фактът, че не се изпълняват решенията на държавния регулатор по отношение на връщането на едномесечното отчитане на електроенергията. Оказва се, че воденият вече няколко месеца спор между ДКЕВР и ЧЕЗ е в „патова ситуация”, след като ВАС е спрял предварителното изпълнение на решенията на комисията. Явно е, че съществува проблем, който е свързан или с прилагането на законовите правомощия на държавния регулатор, или с процеса на изграждане и поддържане на авторитета му.Решенията на комисията се взимат от 13 човека, но в същото време е видно, че многобройният състав не допринася за тяхното качество и тежест. Това от своя страна поставя и въпроса обосновани ли са разходите на държавата за възнаграждения на членовете на комисията. От приложените данни в отговора на ДКЕВР става ясно, че за 2008 г. средното възнаграждение на членовете на комисията е около 4350 лева, като от бюджета на комисията за заплати, над 50% отиват за възнаграждения именно на тези 13 човека. Предстои задълбочено обсъждане на необходимите законови промени, които да отговорят по адекватен начин на поставените проблеми”, допълни министър-председателят.

Цветан Цветанов: Положението в държавата е много тежко
Варна. Направеният анализ досега от нашите експерти показва, че положението в страната е много тежко и тревожно. Това заяви във Варна председателят на Политическа партия ГЕРБ и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на радио „Фокус”-Варна. „Политическа партия ГЕРБ е въоръжена с търпение и ентусиазъм и има намерение да провежда една нова, открита политика към българските граждани”, подчерта Цветанов. По думите му потенциалът на партията е голям и той трябва да бъде използван оптимално. Цветанов определи като главен враг на новите политики високомерието в управлението. Според него то трябва да бъде табу. Министърът на вътрешните работи определи ролята на младежките структури на партия ГЕРБ като водеща в прокарването на новите политически практики. „Ние очакваме от вас да ни давате съвети, в които ще се вслушваме”, бе категоричен министърът. Въпреки важността на провеждания младежки форум под надслов „Младите и новият подход в политиката” след встъпителната си реч Цветанов напусна летния университет и продължи обиколката си в страната – Бургас, Хасково, ГКПП „Капитан Андреево”, Кърджали и Смолян. Там той ще проведе поредица от срещи с личния състав на областните дирекции на полицията.

Цветан Цветанов: Не забравяйте откъде сте тръгнали
Варна. Основното, което трябва да помните в последващата ви политическа кариера е това да не забравяте откъде сте тръгнали. С тези думи
председателят на политическа партия ГЕРБ и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов откри Втория летен университет на Младежката организация на партията под надслов „Младите и новия преход в политиката”, предаде репортер на радио „Фокус”-Варна. По думите на министъра е необходимо всички млади кадри на партията, които са й нейното бъдеще, да останат верни на себе си и да не се променят. „Аз си спомням ентусиазма, който вие проявихте по време на предизборната кампания и как се борехте за всеки млад избирател. Лично аз не съм виждал такава избирателна активност сред младите хора в Студентски град в София”, подчерта Цветан Цветанов. По думите му никой не е застрахован от грешки, но въпреки това всеки трябва да понесе своята отговорност, когато става въпрос за управление на държавата. Цветанов е имал отделен разговор с всеки млад лидер на партията и изказа своето задоволство от това, което е чул. „Много ви се кефя, готини сте”, заяви Цветанов.

Цветан Цветанов: Искаме да върнем усещането в хората, че полицията е в услуга на обществото
Бургас. Повече полицаи ще има в ромските квартали и там, където има битова престъпност, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. ”Предвиждаме по-сериозно полицейско присъствие. Ние трябва да направим този механизъм на взаимодействие с местната власт и малките селски кметове, за да знаят те на кого да се обадят в тежък момент, когато имат необходимост. Трябва да имаме тази комуникация с тях, че да познаваме жителите на това малко населено място, защото винаги в такива райони има по едно-две лица, които тормозят съселяните си и които не могат да си оберат дори и реколта, която са обработвали цяло лято. Искаме да върнем това усещане в хората, което го има в цяла Европа, че полицията е в услуга на обществото, а не е репресивен апарат. Това е много важно. И в тази посока са и обученията, които ще бъдат провеждани с колегите ни от фондация „Ханс Зайдел” и това, което ще направим, е да ползваме опита на баварските ни колеги и на други служби от Европейските държави”, каза министърът. Той още веднъж подчерта добрата работа на новия директор на МВР-Бургас Милен Димитров. ”Смятам, че е много важно такива служители да бъдат висшия ешалон на МВР-пряко и лично участвали в знакови разработки, които са довели до осъдителни присъди”, допълни Цветанов. На въпрос какъв процент от ръководството на МВР в страната ще бъде сменено, Цветанов каза, че би искал да конкретизира точни бройки и че до десет дни всичко ще е ясно. ”Естествено се съобразявам и с възможностите за подобни кадрови промени, но най-вече се ръководя от професионализма и оптимизация в работата на министерството”, каза Цветанов. На въпрос към новият директор Милен Димитров дали предстоят срещи с бургаската прокуратура, той отвори, че работят много добре с ръководството на бургаската прокуратура и непрекъснато се правят срещи. „Никога не сме късали контактите си с тях. Опитът, който сме изградили с тях през последните години, особено по противодействие на организирана престъпност показа, че срещу организирана престъпност може да действа организирана държава. Държавата, това сме всички ние. Вие също сте част от ресурса, който държавата трябва да използва в борбата срещу престъпността. Надявам се занапред да си партнираме успешно с вас”, обърна се Димитров към журналистите.

Цветан Цветанов: Ще оптимизираме работата на МВР с наличния човешки ресурс
Бургас. Няма областна дирекция, която да казва, че съставът е достатъчен. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов запитан дали ще се увеличава членският състав на бургаската дирекция и предстоят ли промени, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус”. „Възможностите на държавата са тези, които в момента имаме възможност да обезпечим, със съответните заплати. В МВР при предприетите съкращения, които са извършени от г-н Миков има съкращения, които са направени във всички областни дирекции. Днес целта ми е да оптимизираме работата с наличния човешки ресурс и ще търсим формата и начина да бъдем много по-адекватни на предизвикателствата, които имаме днес”, каза Цветан Цветанов. Той допълни, че при разговори с досегашния директор на МВР комисар Васил Едрев разбрал, че исканите от Едрев кадрови промени не са могли да бъдат осъществени поради липса на политическа воля от ръководството на министерството. „В голямата си част, според него, има длъжности, които трябва да бъдат или трансформирани, за да могат да обезпечат повече полицейското присъствие навън, но не е имало ход на тези негови предложения и те са оставали без последствие. Това, което казах на колегите, е че с промените, които са внесени за изменение Закона за МВР и за ДАНС, със създаването и връщането на ГДБОП, ще направя всичко възможно да утвърдя новите щатове на Областните дирекции на вътрешните работи, които не са утвърдени от 2008 година, когато е влязло в сила изменението на Закона за МВР. Боравим в момента с едно наследство чисто в структурно естество, но не искам да се оплаквам, а да създам необходимата организация това колкото се може по-скоро да стане факт. Тогава може би ще се направи необходимият допълнителен анализ и това ще бъде от компетентността на съответните областни директори, там, където е необходимо да се трансформират бройките от административни в охранителни”, каза Цветанов в отговор на въпрос не смята ли за сметка на администрацията в МВР да се увеличи реално действащият полицейски състав и какво ще предприеме за квалификацията и физическата подготовка на полицаите. Относно подготовката на служителите министър Цветан Цветанов каза, че днес се обърнал към униформения състав, тъй като те са лицето на МВР и те са първият контакт, който гражданите осъществяват със структурите на МВР. „Естествено е, че трябва да бъдат подготвени, прилежни, с външен вид, който съответства на високите изисквания, които са въведени в тази посока”, допълни Цветанов.

Прокуратурата е образувала две досъдебни производства по сигнали на министър Николай Младенов
София. Софийска градска прокуратура е образувала две досъдебни производства по сигнали на министъра на отбраната Николай Младенов, съобщиха от държавното обвинение. На 31 август 2009 г. в Софийската градска прокуратура (СГП) бяха получени три сигнала от министъра на отбраната Николай Младенов, изпратени до главния прокурор Борис Велчев. На 1 септември 2009 г. прокурори от СГП образуваха досъдебни производства по два от сигналите, както следва: Относно договор от месец май т.г. за осигуряване на забавно-развлекателни програми в почивните бази на Министерството на отбраната (за периода 2009 – 2011 г.) на стойност над половин милион лв. без ДДС. Започнато е разследване за извършено престъпление по чл. 282 НК (за престъпление по служба); Относно договор за доставка на производствена линия за метални конструкции от месец юни т. г. на стойност около 10 милиона лв. без ДДС. Започнато е разследване за извършено престъпление по чл. 219 НК (за умишлена безстопанственост). За досъдебните производства е информиран министърът на отбраната. По отношение на третия сигнал, засягащ съвместната дейност на Министерство на отбраната (МО) и сдружение с нестопанска цел за експлоатация на имоти публична държавна собственост, е разпоредено извършването на проверка. Резултатите следва да бъдат получени в едномесечен срок.

Извънредна среща на ЕС ще се състои на 17 септември, в подготовка за форума на Г20
Стокхолм. Шведското председателство на ЕС в Стокхолм обяви, че на 17 септември ще се състои извънредна среща на европейските лидери, в подготовка за форума на Г20 в Питсбърг, САЩ, предаде АФП. Шведският външен министър Фредрик Рейнфелд уточни, че на извънредната среща ще бъде уточнена общата позиция на ЕС, която ще бъде защитавана по време на икономическия форум в САЩ на 20 септември. Европейската среща ще се състои в Брюксел, уточни министърът.

„Айриш таймс”: Лисабонският договор е изправен пред сериозни предизвикателства в Ирландия
Дъблин. Министърът на външните работи на Ирландия Майкъл Мартин призна, че правителството е изправено пред трудна битка, за да може Лисабонският договор да бъде одобрен на предстоящия референдум на 2 октомври. Последните социологически изследвания сочат, че подкрепата за договора в Ирландия намалява, пише вестник „Айриш таймс”.Все още привържениците на Лисабонския договор са повече, като остават четири седмици до референдума. Според последното изследване, проведено по поръчка на вестник „Айриш таймс”, 46% от ирландските избиратели ще гласуват в подкрепа на договора. В същото време броят на поддръжниците е намалял с близо 8% от предишното проучване през месец май. 29% от ирландците посочват, че ще гласуват с „не”, като техният брой се е увеличил с 1%.

МВФ призова страните да формулират ясни стратегии за излизане от икономическата криза
Берлин. Генералният директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан днес призова правителствата да „формулират” ясни стратегии за излизане от кризата, за да не бъде възпрепятствано вече очерталото се икономическо възстановяване, предаде АФП.В писмен вариант на своя реч, разпространена предварително пред медиите, Строс-Кан обявява, че световната икономика вече излиза от рецесията. Според директора на МВФ възстановяването на световната икономика ще бъде сравнително бавно, като не е изключена възможността то да протече без подобряване на заетостта.В този контекст Строс-Кан призова правителствата на страните да развият стратегии за излизане от кризата, тъй като засега „не успяват да изяснят и формулират плановете си, което може да възпрепятства доверието, а по този начин и възстановяването” на икономиката.

„Поан”: Данъкът за замърсяване с въглероден диоксид няма да бъде в тежест на повечето френски компании
Париж. По-голямата част от френските предприятия няма да почувстват осезаемо въвеждането на данъка за замърсяване с въглероден диоксид, за разлика от малките компании и сектора на транспорта, които ще бъдат главните засегнати от мярката, която френското правителство ще въведе като част от борбата срещу климатичните промени, пише френският вестник „Поан”.По този повод френската организация на предприятията призова държавата да не „наказва” френските компании с нов данък. В помощ на бизнеса в страната организацията поиска паралелно с налагания данък да бъдат прилагани и данъчни компенсации, които ще бъдат предназначени за проучвания за намаляването на замърсяващите горива.

ООН призова за международно разследване на въздушния удар на НАТО в Афганистан днес
Кабул. ООН призова да бъде извършено международно разследване на въздушния удар, който силите на НАТО извършиха днес в Северен Афганистан, при който взривиха цистерна, убивайки десетки хора, предаде АФП. Специалният представител на ООН в Афганистан Питър Галбрейт изрази тревогата си от получената информация за много загинали цивилни в провинция Кундуз тази сутрин. Като приоритет, той изтъкна, че е нужно разследване, за да се докаже, че подобни операции се извършват с предварително проучване и с предпазливост към цивилните граждани. Екип от представители на ООН е бил изпратен на мястото на нападението, уточнява агенцията.

„Елевтеротипия”: 115 млн.евро ще струват предсрочните избори в Гърция
Атина. Предсрочните избори в Гърция ще струват 115 млн.евро, пише днес гръцкият вестник „Елевтеротипия”. Толкова са излезли и предишните предсрочни избори – през септември 2007 г. Стартът на официалния предизборен период ще сране в понеделник с публикуването на президентски указ. Вторият вот в рамките на една година (през юни се произведоха избори за Европейски парламент) ще утежни държавния бюджет, посочва изданието.За евроизборите през юни партиите взеха около 13,4 млн.евро. За националните избори на 4 октомври те ще вземат допълнително около 8 млн.евро.

„Кердос”, Гърция: Рецесията е в двора ни
Атина. Отрицателен икономически растеж се регистрира в Гърция за първи път от 1993 г. насам, пише днес гръцкият вестник „Кердос”. Това сочат данните за второто тримесечие на годината. Според тях се регистрира отрицателен растеж от 0,3% спрямо същия период миналата година. През първото тримесечие брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,2%. Това означава отдалечаване, поне за момента, от пълна рецесия ако се вземе предвид фактът, че една икономика влиза в рецесия ако в две поредни тримесечия се отчита отрицателен ръст.

Повечето гърци оценяват положително решението за предсрочни избори, сочи анкета
Атина. Повечето гръцки граждани оценяват като положително решението за предсрочни избори. Шестима от десет са на това мнение, съобщава Нюз ин. Това показва проучване на GPO. Голяма част от анкетираните не са убедени в доводите на премиера Костас Караманлис и не са готови да му дадат възможност за реализация на основните приоритети, изтъкнати от него. 37,2% не одобряват решението за избори на 4 октомври.

Гърците искат еднопартийно правителство, според анкета
Атина. Гърците искат еднопартийно правителство. Това показва проучване на GPO, съобщава Нюз ин. Според него 61,8% от анкетираните се обявяват за самостоятелно управление на една партия. 35,4% са за коалиционно правителство. 62,7% от симпатизантите на управляващата Нова демокрация искат самостоятелно правителство, а 34,4% - коалиционно. При симпатизантите на опозиционната ПАСОК разпределението на процентите е съответно 76,6% на 22,8%. Агенция „Фокус” припомня, че според социологическите данни предстоящите избори на 4 октомври ще бъдат спечелени от най-голямата опозиционна партия ПАСОК. Тя обаче едва ли ще има абсолютно парламентарно мнозинство, за да управлява самостоятелно.

Македонски печат: Как предсрочните избори в Гърция ще повлияят на преговорите за името с Македония
Скопие. Предсрочните избори, които ще се проведат в Гърция и по-точно как това ще се отрази на преговорите между Атина и Скопие за името е централна тема в македонските вестници днес.Осъществи се искания сценарий от Скопие – преговорите за името в сегашната им фаза замряха заради предсрочните избори в Гърция и македонският премиер Никола Груевски може да бъде спокоен, пише вестник „Дневник“. Гръцкият премиер Костас Караманлис поиска насрочването на предсрочни парламентарни избори на 4 октомври, а в такъв период, обикновено, преговорите за името затихват. Наред с това от вчера и посредникът в спора Матю Нимиц е в почивка, която вероятно ще продължи до Нова година, отбелязва изданието.През следващите няколко месеца Нимиц ще си отдъхне от измислянето на често невъзможни решения, които фигурират в неговите пакети от предложения в опита му за баланс между Македония и Гърция. Той не успя да реши спора между Караманлис и Груевски, коментира изданието. След срещата на високо равнище в Букурещ няма конкретно предложение, по което двете страни да изкажат становище в цялост, а се правеха опити да се приближат двете позиции с документи, или т.нар. пакет от идеи, по които Скопие и Атина имаха право са преговаря точка по точка, отбелязва изданието. Точно сега, както пише „Дневник”, когато се очакваше Нимиц да направи конкретно предложение от типа „вземи или остави“, се свикаха изборите в Гърция.Вестник „Вечер“ коментира по темата, че има няколко варианта за това как предсрочните избори ще повлияят на преговорите между Атина и Скопие за името, които са ключови за евроатлантическата интеграция на Македония. Най-вероятно ще има застой в процеса докато се формира новото правителство, като според някои прогнози това ще се случи до пролетта на 2010 г., пише вестникът. Изборите ще повлияят на процеса на преговорите за името и като цяло се смята, че динамиката на преговорите ще се забави, но след края на изборите е възможно бързото постигне на решение на спора.Според наблюдатели е трудно да се определи точно, преди началото на кампанията, по какъв начин ще повлияят предсрочните избори в Гърция на македонската евроатлантическа интеграция.Решението на спора за името се отлага з неопределен период, пише „Утрински вестник”. Обявяването на предсрочните парламентарни избори в Гърция не притеснили македонското правителство и даже успокоили атмосферата в кабинет на Никола Груевски. Ежедневникът също коментира въпросът за това как ще повлияят изборите, когато македонското правителство е в очакване за започнат преговорите за членството на страната в ЕС и наред с това отпадането на визовия режим, което според премиера ще допринесе за положителната нагласа на македонците.

„Вима”, Гърция: Опасения за нов удар на „Революционна борба” в предизборния период
Атина. Гръцката полиция се опасява от нов удар на „Революционна борба” в предизборния период, пише днес гръцкият вестник ”Вима”. Опасенията за това ще останат, докато организацията не поеме отговорност за атентата от сряда срещу сградата на Атинската фондова борса. Според полицията „Революционна борба” е отговорна за още два атентата от тази година, за които също няма прокламации. Разследването на нападението с кола бомба продължава. Полицията не изключва възможността освен двамата терористи оставили колата, да има и още една логистична група от поне двама души. Изборът на целта, посочват полицаи, не е случаен, тъй като в последната си прокламация „Революционна борба” визира финансовите институции. В текста се посочва, че финансовият елит и многонационалните компании се смятат за отговорни за голямата икономическа криза.

„Аарец”: Внезапен обрат – одобрение за Нетаняху, критики за Обама
Тел Авив/Вашингтон. По-късно този месец, точно между еврейските празници Рош Хашана и Йом Кипур, американският президент Барак Обама ще се изправи пред участниците в Общото събрание на ООН, за да обяви възобновяването на израелско-палестинските мирни преговори, коментира израелският вестник „Аарец”. Той ще си постави амбициозна цел – регионален мир до две години, замяна на конфликта между израелци и палестинци с мирни и приятелски отношения. И за разлика от предшественика си, Джордж Буш, който даваше инструкции за преговори между двете страни и после искаше само да бъде информиран за резултата, Обама възнамерява да бъде действително участник в тези преговори. Обама ще се опита да убеди Близкия изток и международната общност, че ще бъде основана палестинска държава, ще Сирия ще си възвърне Голанските възвишения и Израел ще съществува в спокойствие и мир. И всичко това – до 2011 г. От всичко това става ясно, че администрацията на Барак Обама поставя като приоритет Иран, пред палестинската държава. Изведнъж, изглеждащият като герой през май, Барак Обама, сега е изгубил авторитета си, за сметка на Бенямин Нетаняху.

Протести срещу Уго Чавес ще се проведат днес в 100 града по света
Богота. Протести срещу политиката и действията на венецуелския президент Уго Чавес ще се проведат днес в 100 града по света, обявиха организаторите на демонстрацията в Колумбия, цитирани от АФП. Протестните шествия ще бъдат мирни и са организирани от 28-годишният колумбийски предприемач Алехандро Гутиерес чрез Интернет. Организаторът на инициативата уточни, че негови привърженици в Колумбия, САЩ, Германия и Австралия със сигурност ще участват в шествието.

„Утро ру”: Черно море се превръща в поле на много сражения
Москва. Черно море, отпуск... – какви ли не хоризонти открива пред нас туристическият бизнес. За връзката между двете помага икономическата криза. Тази година много руснаци се преориентираха от по-далечните морета към почивка на родното Черноморие. Само че Черно море в последно време привлича не само туристите, коментира Андрей Миловзоров в публикация на „Утро ру”. То все повече се превръща в център на икономически интереси и геополитически игри. Тук се пресичат многобройни транспортни маршрути, прокарват се дълбоководни тръбопроводи, проучват се големи запаси от петрол и газ. Създават се най-невъобразими държавни съюзи, провеждат се военни маневри с участието на флотовете на водещи държави и накрая продължават да се прекрояват граници и даже да се създават нови държави. По Черно море, например, минава основната част от руския износ на зърно, както и доставките на каспийски петрол в Европа. Не толкова отдавна природният газ от Русия потече по дъното на морето до Турция, („Син поток”), работи се и по проекта за тръбопровод директно до ЕС („Южен поток”). Кипят страсти около турските проливи, свързващи Черно със Средиземно море, които не могат да поемат целия трафик, във връзка, с което Турция ограничава движението им, а страните-износители строят петролопроводи в обход на проливите („Бургас-Александруполис”). Самата Анкара става все по-активен играч в областта на енергийния транзит, заигравайки се с Европа и с Русия, което още повече нажежава страстите.

„Център Азия”: Москва няма да се избави от рисковете, свързани с енергийния транзит
Москва. Опитвайки се да избегне проблемите с Украйна и Беларус, Москва влезе в нов капан – сега с потенциалните транзитни страни България и Словения. По време на визитата си в Гданск, руският премиер Владимир Путин се оплака от доста продължителните преговори с България по проектите за петроло- и газопроводи и се сблъска с искането на Словения за равен контрол над газопровода „Южен поток” и разполагане на щабквартирата на управляващата компания само на нейна територия. Експертите смятат, че Москва няма да може да се избави напълно от рисковете, свързани с енергийния транзит, коментира Михаил Сергеев в материал, публикуван от „Цебтър Азия”. Във вторник премиерът Путин проведе преговори с лидерите на правителствата на България и Словения, опитвайки се да постигне напредък в реализацията на проектите за газопровод „Южен поток” и за петролопровод „Бургас-Александруполис”. Руският министър-председател помоли България да реши по-скоро в кои съвместни проекти с Русия ще участва и от кои ще се откаже. След смяната на правителството в България тази година новите министри фактически обявиха отказ от енергийните договорености с Русия. Така например министърът на финансите заяви, че България няма пари за съвместните проекти, а новият министър на икономиката, енергетиката и туризма на България обяви, че неговото министерство ще преразгледа всички крупни проекти в енергийната сфера, в частност АЕЦ „Белене”, „Южен поток” и „Бургас-Александруполис”.

„Джерусалем пост”: Муамар Кадафи е одобрил планирания атентат над Локърби
Вашингтон. В коментар за израелския вестник „Джерусалем пост”, представител на екипа, който е разследвал атентата, извършен срещу американския пътнически самолет на компанията „Панам”, през 1988 г., над шотландското село Локърби, разказва подробности, които може да разпалят още повече полемиката между САЩ и Великобритания по случая с освободения либиец Абделбасет ал Меграхи. В интервю за вестника, 31-годишният следовател Ричард Маркиз от ФБР коментира, че най-вероятно планираният от Меграхи атентат е бил одобрен лично от либийския лидер Муамар Кадафи. Според него мащабният атентат, при който загинаха 270 души, просто не е възможно да се планира и извърши без одобрението на властта в Либия, особено имайки предвид авторитарността на управлението в Джамахирията. „Ако един министър планира нещо, не би ли го обсъдил със своя началник? Мисля, че Кадафи е знаел, че се готви нещо голямо, нещо, което ще вбеси САЩ. И се е съгласил то да се случи”, казва още Маркиз.

„Дневник“: Информацията за бившите сътрудници на ДС в Белград я има и в Македония
Скопие. За сътрудниците на държавна сигурност се водеха протоколи, които в началото на 90-те години бяха преместени а места, за които не бих искал да говоря. Това каза пред македонският вестник „Дневник“ последният министър на вътрешните работи по времето на социализма Йован Търпенковски. В Белград има оригинални досиета за сътрудници на някогашните тайни служби и службите за сигурност, обяснява той. Но според него и с тях и без тях до всеки доносник водят следи, които повече от сигурно могат да се намерят в Скопие, което веди до безпрепятственото провеждане на лустрацията. По думите му единствено проблем може да възникне дали в държавния и в архивите на Дирекция за сигурност и контраразузнаване, военното разузнаване и министерството на външните работи ще могат да се намерят документите, от които ще станат ясни причините и мотивите на доносниците, смятат експерти.Бившият министър на вътрешните работи Йован Търпенковски в убеден, че документите, които са в Белград, ги има и в Македония.

„Утрински весник”: Почти половината македонски депутати са декларирали, че не са били сътрудници на тайните служби
Скопие. През първите три дена от началото на лустрацията почти половината от общо 240-те депутати са декларирали, че не са били сътрудници на тайните служби пред комисията за удостоверяване на фактите, пише днес македонският „Утрински весник”. Към момента, че не са сътрудничили на тайните служби да декларирали македонският президент, стотина депутати, председателят на парламента Трайко Веляновски, премиерът Никола Груевски и някои министри и кметове.Цялата парламентарна група на управляващата ВМРО-ДПМНЕ вчера заявиха пред комисията, че не са сътрудничили на държавна сигурност, не са издавали нареждания да се следят хора и не да използвали такава информация, отбелязва вестникът.

„Вечер“: Комисията за лустрацията в Македония не е длъжна да комуникира с Белград
Скопие. Не е в прерогативите на македонската комисия за лустрация да сътрудничи с институциите на други държави и ако Македония иска да получи досиетата от архивите в Белград, това трябва да направят компетентните органи, пише днес македонският вестник „Вечер“, цитирайки вносителя на закона за лустрацията Стоян Андов. Това изказване е противоположно на изказването на председателя на комисията Шпенди Винца, че ще бъде потърсено съдействието на всички институции извън Македония, които могат да помогнат в процеса.Това е вторият гаф на комисията за удостоверяване на фактите, след като преди това Виница се оразличи от становището на новия член на комисията Георги Малковски, че „Македония няма да получи достъп на досиетата, които са останали в архивите в Белград“. Премиерът Никола Груевски твърди, че се направи всичко възможно, за да се получат въпросните документи. От сръбският архив потвърдиха, че са отворени за сътрудничество, но при тях липсвали основни досиета, които се намирали в сръбското МВР. Оттам не могли да уточнят колко точно досиета са останали при тях, нито дали ще бъдат предоставени на Македония, отбелязва всекидневникът.

“Утрински весник”: Георге Иванов отговори в писмо, че не може да изпълни искането за помилване по изключение на Спаска Митрова
Скопие. Македонският президент Георге Иванов изпратил писмо до майката на Спаска Митрова, в което й обяснява, че не може да изпълни искането й да бъде помилвана жителката на Гевгелия, която е с българския паспорт, без случая да мине през компетентните институции, пише днес македонският „Утрински весник” . Президентът насочил Миторва да поиска помилване по редовната процедура – през съда и затвора „Идризово”, където лежи дъщеря й, се казва още в писмото според изданието. Спаска Митров, която смята, че е жертва на натиск заради българския си паспорт и участието си в сдружението на българите в Македония "Радко", излежава присъда, защото ограничила бившия си съпруг от контакти с дъщеря им, припомня изданието.След писмото на президента до семейството на Митрова е ясно, че Спаска Митрова няма скоро да напусне затвора, коментира „Утрински весник”. Нейното искане за помилване все още не е разгледано от надлежните органи и не е ясно кога ще стигне до кабинета на Иванов.Всекидневникът отбелязва, че писмото на президента е отговор на писмено искане, отправено от майката на Спаска Митрова, която поискала дъщеря й да получи амнистия по член от закона за помилването, според който президентът може да помилва по изключение, без да се минава по каналната процедура. Майката на Спаска Митрова вече е внесла молба за помилването на дъщеря й в съда в Гевгелия, която следва да бъде изпратена в правосъдното министерство, след това в Комисията по помилванията и до кабинета на президента, пише вестникът.

Красимир Каракачанов: Македония няма място в НАТО и ЕС, ако продължава с антибългарската политика
София. ВМРО настоява българското правителство да декларира, че ако Македония продължава да води антибългарска политика, тя няма място в НАТО и Европейския съюз, каза пред Агенция “Фокус” лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му – в случая със Спаска Митрова, очаквано македонските власти не решиха този хуманитарен проблем. „За нас думите на македонския президент са един цинизъм, който показва много ясно, че управляващите в Скопие са готови да поставят на карта дори своето членство в ЕС и НАТО, но да не отстъпят от антибългарската политика.Настояваме българското правителство да излезе с ясна позиция, че при този пореден факт, при който македонското правителство декларира, че ще продължава да води антибългарска политика, ние да декларираме нашата позиция, че Македония няма място в НАТО и ЕС”, каза Каракачанов.

Румънски печат: Предстоящи рокади в коалиционното правителството в Румъния
Букурещ. Предстоящите рокади, които се очаква да бъдат извършени в най-скоро време в румънския кабинет в една от основните теми в днешния печат. Румънската пропрезидентска Демократичнолиберална партия /ДЛП/ определи датата на разрива си със Социалдемократическата партия - 25 септември, пише днешният всекидневник „Евениментул зилей”. Румънският премиер Емил Бок /ДЛП/ подготвя реконструкция на кабинета от типа „един си тръгва от СДП, един - от ДЛП”. Стратегията на демократлибералите е да се извършат серия от рокади на принципа една паднала глава от СДП, една от ДЛП, заявяват от пропрезидентската ДЛП. Очаква се списъкът да бъде открит следващата седмица от министъра на вътрешните работи Дан Ника /СДП/. Списъкът с готвените за отстраняване министри продължава с министъра на околната среда Николае Немирски, застрашени са и министрите на образованието и здравеопазването - съответно Екатерина Андронеску и Йон Базак. Ако СДП се откаже от властта в периода 25 септември до 1 октомври, демократлибералите планират да сменят всички места, заемани от СДП по територии, чрез назначаване на сегашните заместници от ДЛП. Социалдемократите от своя страна заявяват, че ще напуснат управлението само с принуда, а лидерът им Мирча Джоана вижда в настоятелното желание на ДЛП да се смени Дан Ника само желанието на президента Траян Бъсеску да се опорочат предстоящите президентски избори. При евентуални рокади в кабинета ДЛП е готов да пожертва трима от министрите си – министъра на културата си Теодор Палеологу, министъра на отбраната Михай Станишоара и министъра на комуникациите Габриел Санду, пише вестник „Гъндул”. Вчера демократлибералите се събраха на среща, за да определят стратегията, чрез която да се отърват от социалдемократите. Изглежда, че решението е да се извърши реконструкция на кабинета, пише изданието. Реконструкция на кабинета до десет дни, пише и днешният всекидневник „Зиуа”. Лидерите на ДЛП тръгнаха на безпрецедентна офанзива срещу коалиционните си партньори от СДП, пише изданието. Реконструкцията на кабинета вероятно ще стане на 14 септември, след като президентът Бъсеску излезе с обръщение в парламента, заявиха източници от ДЛП. Бъсеску се очаква да разкритикува правителството, а вечерта премиерът - да премине към действа, заяви лидер от ДЛП. Другият вариант би бил правителството да падне веднага след като се подложи на вот на доверие по три ключови закона и СДП рискува да се подпише под вота на недоверие, което обаче е малко вероятно да се случи, смятат от ДЛП.

България ще участва в европейска процедура за доставка на пандемична ваксина срещу новия грипен щам A(H1N1)
София. България ще участва в общата европейска процедура за доставка на пандемична ваксина срещу новия грипен щам A(H1N1), съобщиха от Министерство на здравеопазването. Тя се организира в момента от Европейската комисия – Генерална дирекция „Здраве и защита на потребителите”. Закупуването на ваксините ще стане чрез обявяването на съвместна поръчка под егидата на ЕК. Пандемични ваксини разработват всички големи фармацевтичвни компании. До момента обаче нито една от тях не е одобрена от съответните регулаторни органи. Очаква се най-рано първата одобрена ваксина да се появи в Европа през октомври или ноември. Все още не са ясни и цените, на които ще се предлагат ваксините.Чрез европейската обща процедура за доставка на пандемични ваксини страната ни ще заяви нужните количества за обхващане на рисковите групи. Сред тях са здравни работници, деца и хора над 65 години с хронични заболявания. Тези групи ще получават ваксината безплатно. Имунизациите ще се осъществяват от структурите на МЗ, общопрактикуващите лекари, специализираните здравни служби на МО и МВР, със съдействието на органите на местната власт. Всички решения за доставка и прилагане на ваксината ще се обсъждат в Националния пандемичен комитет. Междувременно в страната се изпълняват всички предвидени в Националния пандемичен план действия. Те включват както организационни мерки по подготовка на медицинските специалисти за диагностика и лечение на заболяването, информация за населението за предпазните мерки, които следва да се спазват, ежедневна информация на МЗ за ситуацията в света, така и изграждането и поддържането на национален запас от антивирусни средства, лични предпазни средства и пандемични ваксини.

Красимир Каракачанов ще присъства на традиционното поклонение в памет на Тодор Александров в Мелник
Мелник. Председателят на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов и членове на ръководството ще вземат участие утре – 5 септември, в традиционното поклонение в памет на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров в Мелник, съобщиха от ВМРО.На 5 септември 2009 г. (събота), в 11.30 часа, на Параклиса „Св. Илия” (над с. Кърланово, Мелнишко) представители на младежките организации на ВМРО – БНД от цялата страна по традиция ще се съберат на гроба на Тодор Александров, за да почетат 85-та годишнина от смъртта му.На лобното място на Тодор Александров всяка година ВМРО тържествено заклева своите новопостъпили млади членове. Тази година над 50 младежи ще положат клетва като новопостъпили във ВМРО. Гробът на Тодор Александров е и крайната точка на традиционен за младежката организация на ВМРО едноседмичен поход в Пирин. След като се закълнат над Евангелието и камата във вярност към Родината и ВМРО, новите членове на Организацията ще получат специално изготвен за случая почетен документ - клетвен лист.

Държавен фонд „Земеделие” е разсрочил изискуемите кредити на животновъдите
София. Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) е разсрочил изискуемите кредити на животновъдите, тъй като повечето от фермерите са очаквали да възстановят взетите кредити със средствата от субсидии на глава животно. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Идентификационната система за плащане на глава животно обаче все още не работи така, както би трябвало и затова фермерите няма да получат скоро средства. „Наложили се да гласуваме допълнително средства за субсидии за млекопроизводителите, които не са получили средствата си за април месец за предадено качествено мляко”, каза той.Трябвало е да бъде разпределен финансовият ресурс на ДФЗ по отношение на земеделските производители, а в същото време земеделското министерство е изправено пред ситуация, в която трябва да се разпределят средства и за заплати за служителите на ДФЗ, след като стана ясно, че предишното ръководство на фонда си е глаусвало допълнително бонуси и е изхарчило административните средства за институцията.

Служителите на ДФЗ може да останат без заплати, ако не се намерят средства, каза Мирослав Найденов
София. Ако не бъде направена корекция на бюджетните средства в Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), може да се окаже, че за служителите от фонда няма да има пари за заплати, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министърът обясни, че вчера след заседание на Управителния съвет на ДЗФ е станало ясно, че административните разходи на фонда са свършили заради разплатени допълнителни бонуси на служители от институцията. Ако няма осигурена работна заплата за служителите, които трябва да работят за връщането на средствата по САПАРД и по Програмата за развитие на селските райони, няма с какво да бъдат стимулирани, обясни той. Около 6 млн. лв. са били разпределени под формата на допълнителни възнаграждения на някои служители от фонда. Изплащанията на тези средства са ставали с подписа на предишния изпълнителен директор на фонда и неговото ръководство. „Разбира се, че няма да оставим служителите без заплати, но някои са получили големите заплати, а е видно за всички докъде са стигнали проектите по Програмата за развитие на селските райони и по САПАРД. Така че мисля, че коментарът е излишен”, каза той.Ако нещата вървяха и проектите се развиваха – да ги раздават бонуси, но в случай, че Програмата за развитие на селските райони е забуксувала, струпани са около 10 000 проекта, по които не се работи и не се търси начин да се отпуши това закъснение, при условие, че гледани проекти по САПАРД, след това стават изискуеми, което води до замразяване на средствата – не мисля, че парите са отишли заслужено по предназначение”, каза Найденов.

Средствата за издръжка на Фонд „Земеделие” са похарчени
София. Актуалната план-сметка за приходите и разходите на Държавен фонд „Земеделие” показва, че средствата за издръжка на фонда за 2009 г. са похарчени. Това стана ясно след заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие”, на което новият изпълнителен директор Калина Илиева представи информация за текущото състояние на бюджета на фонда, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Налага се да се направят вътрешни корекции в план-сметката на фонда, така че да се осигури допълнителен финансов ресурс от 6 млн. лв. за покриване на административните разходи до края на годината, посочи Калина Илиева. За да се набавят необходимите средства, ще се търси вариант да се съкратят предвидените разходи в план-сметката на фонда за придобиване на дълготрайни-материални активи.Една от причините държавната институция да няма пари за издръжка е, че предишното ръководство е изплащало масово допълнителни възнаграждения на служителите. С нареждане на старата управа на фонд „Земеделие” разходи за близо 1.1 млн. лв. за възнаграждения на експертите му по линия на мярката „Техническа помощ” по Програмата за развитие на селските райони, са били осчетоводявани като похарчени пари от фонд „Работна заплата”. Във връзка със законосъобразността на провежданите от предишното ръководство на ДФ „Земеделие” процедури по Закона за обществените поръчки е инициирана проверка на Сметната палата. Възлагането на одита е съгласувано с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.Новият изпълнителен директор на фонда Калина Илиева запозна Управителния съвет с перспективите пред приключването на програма САПАРД като посочи, че 300 проекта на бенефициенти изобщо не са били обработени за плащане при предишното ръководство на фонд „Земеделие”. В тази връзка е създадена спешна организация и служителите по САПАРД ще работят извънредно, за да се извършват всички контролни процедури, така че да се осигури възможност за изплащане на тези проекти до края на годината.

Около 1000 частнопрактикуващи ветеринарни лекари дойдоха на среща с министъра на земеделието
София. Около 1000 частнопрактикуващи ветеринарни лекари от цялата страна се събраха в зала 3 на НДК за среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Повечето от лекарите изказват удовлетворение от факта, че за първи път в новата историята човек от техните среди става министър на земеделието. Очаква се на срещата да бъдат обсъдени всички проблеми във връзка с изпълненото на сключения между МЗХ и Българския ветеринарен съюз годишен рамков договор за изпълнение на мерките по Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните, Държавната профилактична програма за 2009 г., маркиране на селскостопанските животни и поддръжка на идентификационната система за животните.

Ветеринарните лекари да не правят повече нередности - каза Мирослав Найденов
София. Частнопрактикуващи ветеринарни лекари са получавали средства от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) неправомерно. Това каза генералният директор на службата Йордан Войнов на срещата между министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и ветеринарните лекари в НДК, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Ветеринарите са поставяли ушни марки на животни в пъти повече отколкото в действителност е било необходимо и така са отчитали дейност, за която им се заплаща. По този повод Войнов каза, че ще разпореди проверка и ще предаде резултатите на прокуратурата. Според него ушните марки на животните трябва да бъдат закупувани от фермерите, а не ветеринарната служба да се занимава с тяхното закупуване.„Моля ви, ако досега ако сте правили нередности, не ги правете повече, защото няма да убедим Министерство на финансите, че трябва да ви даде средства, ако тези констатации от НВМС са истински. Нека самите вие да потърсите отговорност от тези ваши колеги”, каза от своя страна министъра на земеделието Мирослав Найденов.„Трябва да е ясно, че ветеринарната професия е една и тя не може да бъде делена. Нека да направим така, че гаранциите, които даваме като професия и държава, да отговарят на най-новите европейски изисквания”, каза той. „Когато е подписан годишният рамков договор, не са предвидени средства в държавния бюджет за изпълнението на програма. Когато са подписвали договора, те са знаели, че няма как да го плащат. Аз направих невъзможното да получите средствата за първите шест месеца”, допълни министърът.„Години наред вие стояхте на линия и не допуснахте в България да има зарази, такива каквито виждате, че има и в Европа и в света. В качеството ми на член на българското правителство искам да ви кажа едно голямо благодаря за това, което направихте”, допълни още Мирослав Найденов.

Няма коментари: