сряда, 16 септември 2009 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ 16 СЕПТЕМВРИ

По Коритаров

ИЗБРАНИ КОМЕНТАРИ ОТ IDEYAZABULGARIA

„ПОБЪЛГАРЯВАНЕТО“ НА МАКЕДОНИЯ ЗАВИСИ САМО ОТ БЪЛГАРИЯ, ТЯ ТРЯБВА ДА СТАНЕ МАЙКА- ПЪРВООБРАЗ ЗА МАКЕДОНИЯ
Браво Блажевска за коментара! Ние малко ще го допълним и конкретизираме. Всичко, което се случва е резултат от прехода на двете страни, с родените в тях нови политически модели, досущ еднакви, нали една майка ги е раждала. Роди се най- порочното явление – ОЛИГАРХИЯ не съществуващо никъде другаде в Европа( освен в Русия), с него се установи и новото олигархично робство, създадено от част от бившите политически елити на комунистическите партии на двете страни . В двете страни управляват същите политически елити- представителното лице на новата олигархия във всички партии, родени в прехода, посттоталитарни- комунистически по мислене. Този в Македония продължава да поддържа „македонизма“ като официална държавна политика- едно уродливо дете на „сталиниската идеология за нациите и етносите от 30-те години “ и налагано от инструментите на сталинизма- комунистически партии -Югославската КП и БКП. В България управляват сега“ децата на бащите си“ загнездили се във всички посттоталитарни партии, управлявали в прехода- БСП, СДС, НДСВ, ДПС и ГЕРБ( и техните прислужници -Атака и РЗС), пълнещи 100% Парламент, със старото МЪЛЧАЛИВО мислене на БКП по априлски: „со кротце со благо да не дразним съседите „.
За това вече целия преход България няма политика по Македония въобще и продължава да мълчи за вихрещия се “ македонизъм “ в съседката и да го нарича „сърбоманство“. А то никак не е дело на сърбите и сръбски народ, а на комунистическата идеология и партиите. „Побългаряването“ на Македония зависи само от България, тя трябва да стане МАЙКА- ПЪРВООБРАЗ за Македония, да се развива като високо демократична европейска държава със силна икономика и висок жизнен стандарт, македонците да се чувстват горди да се назовават сами със убеждение „българи“ . Кого притегля да се назовава “българи“ сега България- страна с най нисък жизнен стандарт в Европа, с унищожена икономика, изтичащи човешки ресурси и липса на държавност? Никой няма да желае да се нарича „българин“ и да счита България за своя държава. Една друга и демократична европейска България ще катализира процесите на „побългаряване“ в съседка Македония и „македонците“ ще станат за 24 часа българи. Подобни случаи има много в Европа, например карелците и естонците, под въздействието на високо развита модерна , съвременна, богата съседка Финландия и карелци и естонци за 24 часа научиха финландки език и назоваха себе си „финландци“,даже естонците неофициално се свързаха с Финландия в конфедерация ,макар ги разделя море… Ето това е европейско мислене, практика и бъдеще. Поздрави от Д.А. Хелзинки!
ideyazabulgaria.org

ПЕШКИТЕ НА ШАХМАТНАТА МАСА ГИ ДВИЖИ БЪЛГАРСКАТА ОЛИГАРХИЯ
Г-н Коритаров така и не се разбира тук във вашия анализ в какво се състои връзката “ БАРОЗУ И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА ИНТРИГА“? Във всеки случай не е в поставената от вас антитеза „Желева или Кунева“. България е 100% суверенна страна в ЕС и изборът на нейния еврокомисар е воля на българският избирател, а не на Барозу. А пешките на шахматната маса ги движи българската олигархия. При наличието на 100% захващане на политическата власт от олигархията в настоящето НС , така поставената от вас теза звучи фалшиво, защото няма разлика между Кунева и Желева, по простата причина, че и двете са представителни лица на два олигархични клана, които имат един и същ произход и замесени от едно тесто, само се борят помежду си в НС за повече политическа власт.
В случая Барозу ако симпатизира на Кунева го прави от процедурна любезност и нищо чудно и от женската каризматичност на Кунева. Но вЕравйте ми, Барозу и другите европейци едва ли се интересуват кой ще бъде еврокомисарят на България, защото знаят много добре, че не зависи от тях, а от българската страна. Кунева е обслужвала винаги интересите на олигархията си.
Ако имате претенциите да сте изграден демократ, първото нещо, което би трябвало да се запитате за Кунева какво е направила до сега за българския потребител и за народа си от който е изпратена в ЕП, работила ли е за обществения и държавен интерес на Българите там, както работят за своите народи политическите елити на развитите европейски демокрации? И втория въпрос- кой губи от такъв комисар- целия български народ! Доста цинично е да се поставя тезата, че едва ли Европа е искала Кунева и трябва непременно да се козируваме на Европа-това е пълна слепота.
Отговорът на този въпрос го знаете добре, знае го и 99% от български народ, знае се също че партиите НДСВ и СДС успаха да постигнат своите проценти в изборите благодарение на 99% купени гласове. Вижте само официално изнесените данни за харчените пари на партиите в предизборните кампании-СДС с 280 000 гласа похарчило над 2 милиона лева? Толкова е похарчила и партията на Меркел, спечелила последните избори в Германия – с над 60 милиона популация. И официално БСП имаше над 2 милиона лева изхарчени в предизборната кампания за малко повече гласове от СДС -300 000 (останалите 400 000 Партията си ги самоподари от мъртвите души), да не говорим, че вотът на ГЕРБ беше 100% корпоративен, да не говорим за НДСВ че…
Никой от Европа не се интересува за подкрепата, оказана на Барозу от Станишев или Борисов, едва ли това ще окаже въздействие върху избора, кой се интересува от ръководители на страна като Станишев и Борисов? Най -много да ни сочат с пръст присмехулно. Станишев – ръководител на провалена партия и коалиция с огромни пасиви във властта, известни като КРАЖБИ на парите на западняците. За Борисов се разхождат книгата на Юрген Рот „Новите български демони“ из Европа като бетселър и статията, печатана в авторитетното американско издание „Конгрешънъл куотърли“ през 2007 г . Имиджът на нашите бивши и настоящи ръководители е известен в Европа. Силата на западноевропейския демократичен модел на реалната демокрация е, че западноевропейците имат силно развито демократично съзнание ( а то е вид имунна система срещу политическия бандитизъм) и не избират за ръководители лекьосани управляващи, защото знаят много добре, че те се използват лесно от враговете и стават лесна играчка в чужди ръце, и от това ще губи целия народ и държава. Саркози 5 години се бори по съдилища да премахне петното на обвинението му за корупции преди да се кандидатира за президент. А всеки западноевропейски политик ще се чувства неудобно и ще гледа в земята пред другите си колеги ако за него има публикувана книга като тази на Юрген Рот. А примерите за „играчка в чужди ръце“ новото правителство вече почна да дава, като изпълни желанието на САЩ България да вземе заем над милиард долара (с купуване на облигации-празни хартийки) от МВФ, за да помогне на провалената финансова система на САЩ.
И пак за огромен ущърб на българския народ, който ще изплаща заема и следващите 10 години няма да види увеличение на заплатите. Относно възможната кандидатура на Кунева в следващите президентски избори, също е без значение, тя по нищо не ще се различава от представителите на олигархичните партии в НС и ще спечели някой от тях, какво значение има кой? Очаква се пак изборите да бъдат отново манипулирани от олигархията и да не позволи да се покаже друга, алтернативна кандидатура. И това е възможно поради липсата на истински партии в България , липсата на реална опозиция срещу статуквото, създадено от БСП и нейните олигархични рожби( СДС, ДПСВ, ДПС и ГЕРБ) през прехода с проформа опозиция и пак отрочета на олигархията- Атака и РЗС..
Г-н Коритаров, партиите намиращи се в Българския парламент, до една работещи за своите олигархични кланове и с такива огромни пасиви във властта нямат никакво бъдеще според политическите правила на развития европейски запад, Такива партии в Европейския запад се лустрират за 24 часа и се изтриват от регистъра , а държавниците им наказани за нанесли ущърб на държавата с държавническите си решения! В Европейския запад са родени и развити до най-високи върхове всички леви и десни политически идеи на човечеството. България е европейска страна и е свързана с пъпната си връв с Европа и всички големи идеи на Европейския развит запад катализират обществените и политически процеси в самата България, съзнавате ли или не. Що се отнася до тезата ви“ БАРОЗУ И БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА ИНТРИГА“, Барозу даде отговора ясно преди няколко дни в обръщение към Борисов: “ Искаме да направите антиокрупционни органи, за да ви дадем еврофонодовете!“. Заинтересувайте се какво значи „антикунопционни органи“ на европейски език и след това чоплете интригата. Не е чудно защо Барозу е единствената кандидатура за президент на ЕП. След като левите сили са представени под 50% в ЕП няма смисъл да издигат своя кандидатура, тя така или иначе няма да бъде избрана.Такова е сега политическото пространство в Европа, левите са били слаби в последните 10 години ,в идеологическа криза са, няма реална опозиция в Европарламента. Барозу е представител на на десните сили, които доминират в ЕП, но той няма да бъде избран с огромно мнозинство, Левите сили в ЕП са решили да не гласуват и мълчаливо ще му саботират бъдещата дейност, той ще работи при извънредна трудна ситуация. Не всички ръководители на страни подкрепиха Барозу, подкрепих го само десните, левита гробно мълчат.В последните евроизбори макар пак да спечелиха десните се вижда надигане на левите сили в Европа с нови опити за отскубване от желязната хватка на САЩ диктуващ вече 60 външната политика на Европа и курс към самостоятелна външна политика на ЕС. Също и против опитите на военно промишления комплекс на САЩ да вкара Европа в нова война в Афганистан, под флага на НАТО. Защо левите се противопоставят на Барозу? Ето тезата на левите сили :
1) Барозу е представител на една развиваща се страна -Португалия със слаба политическа система, без ясно отделяне на корпоративните интереси от властта и политика та и от там страна с огромна корупция.,
2) като десен политик Барозу е проамерикански настроен и нищо не направи за приемане на новата конституция ”Лисабонски договор” в ЕС която ще създаде обединена външна политика и ще откърти ЕС от външната политика на САЩ,
3) Барозу е бламирал отношението Русия и ЕС по нареждане на САЩ 3) Барозу нищо не направи за развитието на общоевропейската отбранителна система и нейното изграждане, пак по нареждане на САЩ- ето това са аргументите на левите сили в ЕП срещу кандидатурата на Барозу.
И последно г-н Коритаров, наш съвет е да опитвате да анализирате политическите процеси в България през погледа на Европа, така ще бъдете обективен..
Поздрави от ideyazabulgaria.org
ideyazabulgaria.org

СТАНИШЕВ ТРЯБВА САМ ДА ОТВОРИ ПЪТЯ ЗА ПРОМЕНИ. ОГРАНИЧАВАНЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА В БСП ТРЪГНА ОТ ПЪРВАНОВ
ИНТЕРВЮ НА ГЕОРГИ КОРИТАРОВ С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ФЕДЕРАЦИЯ „ОТКРИТ ФОРУМ”.
ГЕОРГИ КОРИТАРОВ: Има ли сериозни настроения в БСП за смяна на председателя на партията Сергей Станишев?
КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ: Има сериозни настроения, които бяха свързани с печалните резултати от парламентарните избори и с констатацията, че някой трябва да поеме политическата отговорност и че нещо в БСП трябва да се промени, за да започне процес на връщане на доверието в нея. По-опростената формула на такова настроение е, че трябва да се сменят върховете, за да излъчат първо знак, че може да се очаква промяна в БСП и второ да се започне процес на истинско радикално обновление на тази партия. Това задължително минава през смяна на хората, които в момента са ангажирани с ръководната дейност в партията.
Г. К.: По стара традицията обаче, когато дойде официален форум на БСП, подобни настроения се изпаряват и се трансформират в клиентелизъм, който отново става основа за подкрепа на лидера.
К. П.: Съгласен съм, че има такъв хроничен проблем в БСП и това е една от причините партията да намалява ефективността от своето функциониране, да обездвижва и намалява дееспособността на своя актив и на структурите отдолу. Но като че ли тази ситуация сега позволява наред с необходимите промени в правенето на политика да се изменят и принципите, по които се провежда и кадровата работа в БСП. Не на базата на преданост и обещание за постове, а на базата на готовността да се поема политическа отговорност за изпълнението на тази програма и политика, която е обещана пред българското общество.
Г. К.: Федерация „Открит форум” готова ли е официално да постави въпроса с искането за оставка на Станишев?
К. П.: Федерация „Открит форум” отдавна иска промяна в БСП. Това не е свързано единствено и само със смяната на председателя, а по-скоро да се смени начинът, по който функционира ръководството на БСП. Федерацията се противопоставя на екипния принцип. Тя е за колективно ръководство и за това да се отчита мнението на низовите структури на БСП, на отделните членове и симпатизанти. На практика с цялата съвкупност от тези промени ние ставаме сериозни опоненти на Станишев, който не приема всичко това.
Г. К.: И все пак конкретно – готови ли сте да поставите официално въпроса за оставка на Станишев пред конгреса?
К. П.: Ние официално сме го поставяли. Аз, като председател на федерацията, няколко пъти публично съм заявил такова искане и такова виждане. Така че нищо не пречи то да бъде повторено и на конгреса.
Г. К.: А ще бъде ли?
К. П.: Да, няма никакви проблеми за това. Дори и по формулата, която председателят на БСП предлага – той бил готов да води лидерско състезание. Очевидно е тогава, че ние няма да отхвърлим неговото желание и възможност. Нека да се състезава, но съм убеден, че ще има кандидати – те вече заявиха такава нагласа и готовност – да го заменят.
Г. К.: Имате ли фаворит като алтернатива на Станишев?
К. П: Не, защото ние мислим в друга посока – БСП да не бъде олицетворявана само с една, а с повече личности.
Г. К.: Съпредседателстване на БСП?
К. П.: Не, по-скоро за колективно ръководство.
Г. К.: Как си го представяте? Като колективното председателство на бишва Югославия ли?
К. П.: Не. По-скоро да се направят изменения в устава на БСП като функцията на председателя да се минимизира в най-голяма степен и да се предоставят тези функции, които досега той е изпълнявал, на колективния орган, наречен Национален съвет. Той да избира председател, а не конгресът. И Изпълнителното бюро и председателят ще имат еднаква сила на вота, с който са избрани. Председателят ще има функцията да организира работата на Изпълнителното бюро и да води заседанията му. И с това почти се изчерпват функциите му.
Г. К.: Няма ли това да превърне БСП в твърде тромава партия?
К. П.: Защо? В момента официално тя и сега чрез заседания на Изпълнителното бюро решава текущите въпроси. Но въпросът е, че всеки, който е в това Изпълнително бюро, трябва да има достатъчно сила, да има самостоятелно мнение, да го отстоява, а не да бъде обезличен под прикритието на екипния принцип, при който председателят е основната фигура, а другите са негов екип, който подпомага дейността му. Всеки трябва пряко да си носи отговорностите, които е поел пред пленума на Висшия съвет и ресора, който му е възложен.
Г. К.: Как биха могли да повлияят в посока на реформиране на БСП предстоящите частични кметски избори?
К. П.: Много малко, защото на 18 октомври ще се провежда заседанието на действащия конгрес, а изборите за кмет на София са на 15 ноември. Но като цяло резултатите от тях могат да покажат дали решенията на конгреса са били в посока на обществените очаквания. В този смисъл могат да повлияят. Ако нищо не се промени на конгреса и статуквото се запази, липсата на промяна със сигурност ще повлияе на кметските избори.
Г. К.: Ако бъдете реалист, какви са шансовете Станишев да бъде сменен още на този конгрес?
К. П.: Аз не искам да свеждаме нещата само до смяната на Станишев. Трябва да се дадат знаци, че БСП желае да промени начина, по който функционира, че се връща към демократични принципи и норми, които досега е декларирала, но на практика не е изпълнявала. Тези, които са готови с тази политика да вървят напред и да работят за промяната на БСП, ще бъдат алтернтатива на Станишев и досегашното статукво. Защото във Вашия въпрос се крие само един частичен отговор. Да, ако само сменим Станишев, досегашното положение много малко ще се промени. Трябва да се смени и политиката и начинът на функциониране, да се върнат демократичните норми на функциониране на БСП. Това трябва да стане и с различни хора от тези, които сега заемат тази позиция в партията.
Г. К.: По времето на Жан Виденов БСП изповядваше ли тези демократични принципи на функциониране?
К. П.: Най-малкото беше запазен принципът на плурализма. Тези, които мислеха различно от ръководството, не бяха санкционирани. Всички имаха свободната възможност да участват и в парламента и в състезанието за различни длъжности в партията. Сега ми се струва по-скоро, че от времената на Георги Първанов тръгнаха други тенденции, които са в противоречие с тези, за които Ви говоря, че са действали по времето на Жан Виденов. Всички, които бяха опоненти на Жан Виденов, си запазиха статута. Бяха депутати, бяха членове на Висшия съвет, запазиха си позициите на водещи издатели на левия печат. Сега не е така. Всичко е подчинено сега на екипния принцип – който не е с нас, не е в нашия екип и не трябва да бъде в ръководните органи и не трябва да бъде излъчван за длъжности, които утвърждават ръководните органи на БСП.
Г. К.: Това означава ли, че от Георги Първанов насам е тръгнал процес на ограничаване на вътрешната демокрация в БСП?
К. П.: Да, категорично. И ако проследите хронологията на нашите позиции като „Открит форум”, ще видите, че именно срещу такива тенденции се е борил „Открит форум”. Не за постове и длъжности, а за недопускане на централизация в партията, за борба срещу екипния принцип, за колективно ръководство. Това са неща, които от десет години насам говорим. За правене на политиката отдолу нагоре, за да мотивираме хората да членуват в БСП и да чувстват, че от тях зависи нещо.
Г. К.: С други думи – сега идеята е като първа стъпка поне да бъде възстановена демократичната платформа от времето на Виденов?
К. П.: Не само от времето на Виденов. И преди Виденов.
Г. К.: А какво ще стане, ако Станишев все пак спечели конгреса? Ще се запази ли вътрешната алтернатива срещу него и може ли това да доведе до по-сериозни процеси в БСП?
К. П.: Аз смятам, че най-правилното ще бъде той да оцени ситуацията, в която се намираме и сам да отвори пътя да се осъществят тези необходими и очаквани от обществото промени в БСП. Ако той не го направи, процесите и предпоставките за тях са налице. Как ще се развият като формула не мога да кажа отсега, но несъгласието с това състояние, търсенето на пътища за излизане от тази тежка ситуация, в която се намира БСП, ще остане. Дали това ще предизвика засилване на противопоставянето в БСП докато не се създадат и субективни и политически и уставни предпоставки да се направят промените, или някой ще реши да търси алтернативен път на БСП – всичко е възможно. Така че промените са необходими за оцеляването на БСП като партия, която е най-силна в лявото пространство, която има най-големи традиции и която има потенциала да започне процеса на връщане

ДА РАЗЦЪФТЯВАТ СТО ЦВЕТЯ, ДА СИ СЪПЕРНИЧАТ СТО ШКОЛИ
Има ли някой, който си спомня този политически лозунг и неговия адрес? Към края на петдесетте години на миналия век изразът за стоте цветя и стоте школи става нарицателен за една от поредните кампании на Мао Дзедун и неговата комунистическа партия. Смисълът й е да се имитира демократизация и плурализъм в рамките на еднопартийното управление, но когато китайците възприемат новия завой в политиката на ККП и решават, че най-сетне се задава „затопляне”, следва нов обрат, започва „културната революция”, интелигенцията бива разгромена, а многообразието – забранено.
Специфичното за изразните средства в китайските политически кампании от онзи период, а дори и след това, е изобилното използване на числата като илюстрация за конкретика. Ето – „сто цветя” и „сто школи”от времето на Мао, „четирите модернизации” в периода на първите следмаоистки реформи на Хуа Гофън, „осемте принципа за обединение на Китай” на Дън Сяопин. Стилизацията с числа е характерен азиатски похват, но ако бъде изследван от съвременните направления за правене на пиар в Европа и в модерния свят, със сигурност не може да се отрече, че съчетанието между кратки послания и числа звучи много убедително. Върху същата логика – от времето на китайската комунистическа партия на Мао Дзедун е построена и пиаркампанията на правителството на Бойко Борисов. Послание – число. Послание – число.
Вижте как звучи като заглавие на журналистически материал – „кабинетът вдига икономиката на крака за девет месеца с осемдесет и две мерки”. А сега проследете колко лесно това изречение зазвучава като лозунг – „На крака – за девет месеца с осемдесет и две мерки”. Същото внушение би могло да се изобрази и по-лаконично, като числата не се изписват с думи, а с цифри: „На крака – за 9 месеца с 82 мерки”. Азиатската концепция в пиара на Борисов вероятно разчита на онази директност на лозунгите от времето на Великия кормчия, когато кратките форми „от върха” имаха призивно звучене, а масите отговаряха със заучени фрази от прословутия цитатник на Председателя.
Мао беше всепризнатият вожд в КНР и на никого не е минавало през ум да прави разлика между „формален” и „неформален” лидер. Разграничението между двете понятия обаче също започва от КНР – след края на „културната революция” и заклеймяването на „бандата на четиримата” в състав Чжан Цунцяо, Яо Венюан, Ван Хунвън и Цзян Цин. Последното име е на съпругата на Мао. Тя се е занимавала само с организационна дейност и идеологическо вмешателство, но никога не е закриляла близки до Председателя икономически и финансови групировки и не се е занимавала с банково дело. Забележете – отново, за по-ефектно, политически образ в съчетание с число. Банда – на четиримата. Кратко и запомнящо се. Банда означава колективно действие на няколко човека.
При управления, където важен е само един, не е убедително да се говори за банда. Трябва да се мисли за друг образ на провала. Та в Китай – няколко години след ареста на четиримата, на политическата сцена изгрява звездата на Дън. Тогава става и разграничаването – Дън е неформален лидер на държавата със своите идеи. Джао Дзъян, а после и Цзян Цзъмин са формални ръководители. Дън е блестящ мислител, стратег и интелектуалец. Неговата концепция за модернизация на страната направи така, че цяла идеология – „на социализма с китайска специфика”, надживя реалния социализъм и е на път да стане конкурент номер едно на световните суперсили. Впрочем – вече май стана. Зад неформалния лидер на КНР стояха тонове прочетени книги и дълги часове на размишления. Както и да е – това беше кратко отклонение. Моделът на азиатския пиар – съчетаването на послания и числа може и да се прилага най-успешно от имиджмейкърите на ГЕРБ, но и преди тях с аналогично съчетаване на числа и намерения други личности спечелиха избори.
Симеон Сакскобурготски и НДСВ обещаха видимо да подобрят жизнения стандарт за осемстотин дни. С това те спечелиха мнозинство в парламента, но пък конкретния ангажимент „800 дни” им изигра лоша шега – в предвиждания срок не се случи нищо, а излъгания електорат не прощава. Той не прости и на НДСВ. ГЕРБ повтаря същата грешка – като на Симеон. „На крака – за 9 месеца с 82 мерки”. Ами ако след девет месеца страната не е на крака, а по корем? Ако мерките наистина, както твърди в едно интервю бившият заместник-финансов министър от времето на Станишев – Кирил Желев, са правени от същите експерти, които са работили по програмата на кабинета на Станишев?
Как тогава в единия случай сме свидетели на катастрофа, а в другия да очакваме възход? При китайците обаче има нещо, което е убягнало от експертното внимание при правенето на комбиниран пиар между числа и послания. В Китай внушението е индиректно, а в самите лозунги няма нищо конкретно. Нека цъфтят сто цветя, нека си съперничат сто школи! Ами нека. А съвсем друго е – за 9 месеца с 82 мерки. Ангажимент! Ами сега? Дано знаят какво правят.
Георги Коритаров

По Фокус

Реакции след преизбирането на Жозе Барозу
Страсбург/Лондон/Париж. Жозе Мануел Барозу днес бе преизбран на поста председател на Европейската комисия с нов петгодишен мандат с 382 гласа „за”. 219 евродепутати са гласували „против”, а 117 са се въздържали при вота в Страсбург, в който участваха общо 718 депутати. Утвърждаването на Барозу на поста от евродепутатите бе очаквано, тъй като други кандидати не бяха номинирани, а и предварително се знаеше, че бившия консервативен премиер на Португалия има подкрепата на дясноцентристките партии, които са мнозинство в Европейския парламент.Един от първите европейски лидери, който поздрави Жозе Барозу, бе премиерът на Швеция Фредрик Рейнфелд, чиято страна в момента е ротационен председател на Европейския съюз. Рейнфелд посочи, че вотът дава необходимата стабилност, която е нужна, за да може европейските власти напълно да се фокусират върху предизвикателства като икономическата криза и борбата с климатичните промени.Британският премиер Гордън Браун приветства добрия резултат, с който Жозе Мануел Барозу бе преизбран за председател на Европейската комисия. „Преизбирането на Жозе Мануел Барозу за председател на Европейската комисия е отличен резултат за Европа. Отдавна съм казал, че той е правилният човек за тази работа”, се посочва в изявление на Браун.Френският президент Никола Саркози поздрави Жозе Мануел Барозу с преизбирането му за председател на Европейската комисия.В поздравителното послание на Саркози се посочва, че преизбирането на Барозу подчертава отдадеността на бившия португалски премиер да води Европейската комисия с решимост през следващите пет години. „Щастлив съм, че получихме възможност да задълбочим своето сътрудничество, да продължим работата, свършена по време на френското председателство на ЕС и да разширим европейския проект на фона на икономическата и финансовата криза, и предизвикателствата, свързани с глобализацията”, се казва още в посланието на френския президент.Португалският опозиционен лидер Мануела Ферейра Лейте заяви, че се гордее с това, че член на нейната Социалдемократическа партия е преизбран за председател на Европейската комисия.„Преизбирането на Жозе Мануел Барозу потвърди влиянието му в Комисията”, заяви Ферейра Лете, която ще бъде основният опонент на премиера Жозе Сократеш на парламентарните избори на 27 септември. Барозу е бил премиер на Португалия в периода 2002-2004 година.Не всички реакции, обаче, бяха положителни.Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу бе определен днес като „най-слабият в историята на ЕС” от лидера на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц.Барозу трябваше да разчита на евроскептиците, за да получи само 13 гласа над квалифицираното мнозинство и получи по-малко гласове отпреди пет години, отбеляза Шулц, чиято група се „въздържа” по време на вота. „Много безсънни нощи очакват Барозу, тъй като подкрепата за него в парламента бе извънредно крехка”, коментира Мартин Шулц.

Мирослав Найденов е срещу предлаганите промени в ДФЗ от депутата Меглена Плугчиева
София. В Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) трябва да се направят промени чрез Закона за подпомагане на земеделските производители, каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Найденов обаче предложенията на депутата от Коалиция за България Меглена Плугчиева са недобре обмислени. По думите му въпреки, че има много негативни коментари по отношение на изпълнителния директор на ДФЗ Калина Илиева, която е на 29 години, младостта не може да бъде порок. Меглена Плугчиева предлага на поста на Илиева да бъде назначаван професионалист със поне 10 години стаж.Найденов коментира, че е най-важно за хората на такива постове е да не са обвързани с различни кръгове и без съмнения за конфликт на интереси. На въпрос дали ще подкрепи предлаганите от Плугчиева промени в закона за подпомагане на земеделските производители, Найденов експертите от ДФЗ да станат държавни служители каза: „Практиката с държавните служители в момента не дава дори резултати, защото Разплащателната агенция е вид банка, а няма търговска банка, която да има държавни служители. Ние трябва да сме по-гъвкави и да имаме спрямо тези, които не работят. Не мисля, че формата за държавни служители е най-добра.”.

10 от 98-те проекта по САПАРД от книгата за длъжниците са изрядни, сочи проверката на прокуратурата
София. Над 10 проекта от посочените от ОЛАФ 98 проекта по САПАРД от книгата на длъжните вече са били проверени от прокуратурата. За тях е установено, че са изрядни, обясни изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева по време на съвместно заседание на комисиите по земеделие и по европейските въпроси, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Очаквам прокуратурата да даде ясно становище за проектите на фирмите, вписани в книгата на длъжниците по САПАРД, които са за прокурор и кои не са”, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Изрядните проекти трябва да бъдат извадени по най-бързия начин от списъка, каза той. Калина Илиева посочи още, че списъкът се преглежда много внимателно, като ще бъдат извършени всички административни проверки. Тя се е срещнала вчера с представителите на звеното за европейските средства в прокуратурата и тогава е станало ясно, че нередностите при над 10 от 98-те проекти на фирми от преработвателните предприятия са отпаднали, че са със съмнение за нарушения. Илиева заяви, че длъжниците се вписват по обективни критерии в книгата. Повече от 200 проекта са вписани в книгата, някои от тях са заради неспазени срокове. Илиева каза, че книгата на длъжниците не е черен списък. „Това е акредитиран документ, с който Агенция САПАРД работи”, каза тя.Списъкът не може да бъде обявен публично в медиите, допълни още тя в отговор на въпроси на депутати. Депутатът Венцислав Върбанов коментира, че списъкът с длъжниците по САПАРД трябва да бъде прегледан много внимателно, защото за много фирми прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство, а те са в списъка на длъжниците.

ГЕРБ подготвя мотиви за сезиране на Конституционния съд по текст от Закона за амнистията
София. Парламентарната група на ГЕРБ подготвя мотиви за сезиране на Конституционния съд по текст от Закона за амнистията. Това каза пред журналисти съпредседателят на групата Искра Фидосова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според текста се амнистират лица, които до 1 юли 2008 година са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода. В същото време обаче в чл. 219 от Наказателния кодекс се казва, че за престъпление за безстопанственост виновните се наказват с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лв. От ГЕРБ ще сезират съда за този текст от Закона за амнистията, като неконституционен. От групата обаче все още не са готови с мотивите за обявяване на неконституционност. Според Красимир Велчев този текст от закона е създаден, за да „предпази някого”.

Огнян Стоичков: За българските граждани правораздаването е трудно и тромаво
София. За българските граждани правораздаването е трудно и тромаво. Трезвомислещите хора не се обръщат към правораздаващата система, а отиват на арбитраж. Това каза от парламентарната трибуна депутатът от Парламентарната група на „Атака” Огнян Стоичков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Стоичков например в Софийски градски съд има висящо дело, което четири години се разглежда на първа инстанция, като по това дело се е провеждало заседание веднъж годишно. Според Стоичков за повечето хора подобно разтакаване е свързано с огромни разходи. Той каза, че подкрепя препоръката от комисията по правни въпроси ВКС да предприеме действия за по-бързо приключване на наказателните и гражданските дела. Председателят на ВКС проф. Лазар Груев от своя страна каза, че съдиите в София решават около 400 дела годишно. Започнали са назначения на съдебни помощници и на окръжно ниво, което е една от мерките за предприемане на по-бързо правораздаване.

Два доклада в областта на правосъдието ще гласуват депутатите през седмицата
София. Доклад за прилагането на Закона за дейността на прокуратурата и правораздаващите органи за 2008 година ще разгледат депутатите през тази седмица. Това предвижда проектопрограмата за работа на парламента. Докладът е с вносител Висшият съдебен съвет (ВСС). Отново ВСС е вносител и на доклад за прилагането на Закона са дейността на съдилищата за 2008 година.Програмата на депутатите предвижда първо четене на няколко законопроекта – промените в закона за туризма, закона за преобразуването на строителни войски, измененията в закона за гражданското въздухоплаване, измененията в закона за морските пространства и вътрешните морски пътища, закона за ж.п. транспорта, както и промените в Закона за горите. Предвидено е първо четене на три законопроекта за изменение и допълнение на Търговския закон. Вносителите на трите проекта са Министерски съвет, Петър Димитров и Анна Янева от Коалиция за България и Мартин Димитров и Ваньо Шарков от Парламентарната група на Синята коалиция.Предвидени са и ратификация на договор между България и Германия в областта на трансграничната злоупотреба, разглеждане на годишния доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), както и редовният парламентарен контрол в петък.

Най-мащабният форум за защита на потребителите ще се проведе в София
София. Най-мащабното до момента събитие за потребителите в България под надслов „ПРЕВЕНЦИЯ – потребителската конференция” ще се проведе на 18 септември от 10 часа в „Рейнбоу Плаза”, съобщиха организаторите на форума. Инициативата е на създателите на онлайн центъра за оплаквания Izlugan.com и Превент Холдинг и с изключителната подкрепа на еврокомисаря по въпросите на потребителите Меглена Кунева. Поради официалната визита на комисар Кунева в Брюксел, конференцията ще бъде официално открита от началника на кабинета й Джон Бел.Събитието ще събере на едно място организации, фирми, институции, потребители и клиенти, за да се дискутират и представят различни начини и механизми за оптимална защита на потребителските права в конкретни ситуации. Ще бъдат засегнати конкретни проблеми в отношенията „потребител-държава”, „потребител-търговско дружество”, „клиент-финансова институция” и ще се търсят решения в интерес на потребителите.„България вече е тръгнала по нов път. Това е правилният път - пътят към Европа, където има ясно регламентирани права и задължения и работещи механизми за тяхната защита. „Превенция – потребителската конференция” е само началото на поредица активности в посока информиране на широката общественост и „възпитаването” й на потребителско самосъзнание и потребителска култура” - споделя Радко Миланов, създател на интернет сайта за оплаквания izlugan.com и основен организатор на събитието„Ако събития от подобен род се превърнат в традиция за България, до две години диалогът „ потребители-бизнес-държава” ще започне да се води на едно ново, европейско ниво, от което ползите и дивидентите за всички ще бъдат безспорни” – категоричен е Джон Бел.Конференцията е планирана така, че освен дискусии да се даде възможност на отделни институции, търговски организации и дружества, предоставящи обществени услуги, да представят изградените от тях структури и механизми за обслужване на клиенти и защита на потребителските интереси. Сред участниците са Магнифлекс, БГ Меню, Крайслер, Джийп, Додж, Макдоналдс, Тандем, „ЕВН България Електроразпределение“ АД, Девин, Технополис, Комисия за Финансов Надзор (КФН), Комисия за Регулиране на Съобщенията (КРС), Държавна Комисия за Енергийно и Водно регулиране (ДКЕВР), Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Комисия за защита на потребителите и др.

София предприема мерки срещу корупцията
Стотици служители на българските митнически служби са изправени пред уволнение в рамките на нов опит за борба с корупцията и организираната престъпност в най-бедната страна-членка на Европейския съюз.Симеон Дянков, икономист от Световната банка, назначен от дясноцентристкото правителство, което дойде на власт през юли, за министър на финансите, заяви, че стъпката цели да се изтръгне контрола върху митническите служби от местни организирани престъпни групи. „Мафията управляваше митниците… в резултат правителството губеше приходи в размер на 8% от брутния вътрешен продукт”, каза Дянков за „Файненшъл таймс”.По неговите думи, над 80% от вината и спиртните напитки, продавани в България, 40% от цигарите и 30% от дизеловото гориво се контрабандни стоки. Приходите от акцизите са се увеличили с три пъти през първите десет дни на септември, след назначаването на Ваньо Танов, високопоставен служител на българските разузнавателни служби, за директор на Агенция „Митници”.Мерките на Дянков срещу контрабандата отразяват популисткия подход наа новия премиер Бойко Борисов. Мнозинството от българите смятат, че борбата с корупцията – смятана за най-широко разпространена в правосъдието, митниците и енергийния сектор – е най-голямото предизвикателство пред правителството, според проучвания на общественото мнение. Над 500 митнически служители ще бъдат освободени от длъжност днес, а около 3000 други ще трябва наново да кандидатстват за работата, заяви Дянков. Съветници от британската компания „Краун ейджънтс” бяха наново наети от предишното правителство, за да помагат в прилагането на реформите на митническата служба. „Проверяваме общо 253 предложения на екипа, които са игнорирани от предишните администрации”, заяви Дянков. Ако бъдат приложени успешно, митническите реформи биха помогнали и в отношенията на България с Европейската комисия. Въпреки че известни суми бяха размразени наскоро, стотици милиони евро помощи са блокирани заради неуспеха на предишното правителство в борбата с корупцията и организираната престъпност. Някои анализатори са скептично настроени по въпроса за ефективността на реформите срещу влиятелния български организирани престъпни групи. Предишните администрации избягваха конфронтации с криминални групи, които са замесени също в трафика на наркотици към Западна Европа и проституция. Дянков заяви, че е оптимист по въпроса с митниците, като данъчните реформи биха довели до значително увеличение на приходите. Той е уверен, че, въпреки прогнозата за 6-процентов спад в брутния вътрешен продукт тази година, България ще може да балансира бюджета – ключово условие за запазване на валутния борд. „Очакваме една от малкото страни в ЕС, които ще могат да избегнат дефицита тази година”, каза той.

Конституционният съд да наеме вещи лица, които да проверят изборните резултати, искат от РЗС
София. Политическият съвет на РЗС ще изпрати искане до Министерството на външните работи да предостави всички списъци от секционните избирателни комисии в Турция, защото има съмнение, че те са фалшиви. Това каза на пресконференция лидерът на партията Яне Янев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Янев посочи, че РЗС ще поиска Конституционния съд да наеме вещи лица и подготвени професионалисти, които да извършат цялостна проверка на изборните резултати, защото е поставена под съмнение легитимността на ДПС. Трябва да се установи дали ДПС умишлено е заставило определен брой хора да упражнят правото си на глас, въпреки волята си, според Яне Янев. Той допълни, че е нужно да се установи дали дейността на ДПС е противоконституционна години наред. Лидерът на РЗС подчерта, че Конституционния съд трябва да стигне до решение за касиране на най-малко 7 депутата на ДПС. След прецизна проверка на протоколите от парламентарните избори може да се види кои точно депутатски мандати трябва да бъдат касирани. Според Яне Янев, ако такива проверки не бъдат извършени, огромна част от българския народ няма да остане само наблюдател на тези процеси, а може да се стигне до гражданско недоволство. „Ще информираме европейските институции за тези нарушения, но няма да сезираме европейските съдилища, докато не се изчерпат възможностите на българската съдебна система”, каза Янев. Той допълни, че сезирането на европейския съд може да се случи само, ако Конституционният съд вземе решение в противовес с Конституцията. РЗС ще внесе нов сигнал до главния прокурор на България да се снемат обяснения на всички членове на секционните избирателни комисии за това кой ги е подтикнал да впишат невярна информация в протоколите. По думите на Янев, има драстични разминавания от публикуваните данни от ЦИК и протоколите на секционните избирателни комисии. Яне Янев съобщи, че ще бъдат посочени конкретни лица – членове на секционни избирателни комисии, които да понесат конкретна наказателна отговорност.

Яне Янев: В Турция не е имало реално гласуване, а само попълване на протоколи с невярно съдържание
София. В Турция не е имало реално гласуване, а само попълване на протоколи с невярно съдържание. Това каза на пресконференция лидерът на партия „Ред, законност и справедливост” (РЗС) Яне Янев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите му, всички протоколи са били фалшифицирани и данните от основните и допълнителните списъци не съвпадат. „Към нито един от протоколите не са приложени допълнителни списъци, тъй като не е извършено реално гласуване”, посочи Янев. Той съобщи, че в 151 секция в Турция на един час са гласували 136 души, а в протокола е написано, че обстановката е спокойна и изборният ден минава нормално. Янев каза, че в някои секции в Турция изобщо не е имало протоколи. Като пример той посочи град Чорлу, в който липсва протокол, а са продиктувани хиляди гласове. Димитър Абаджиев от РЗС заяви, че Централната избирателна комисия и до днес няма тези протоколи. С тях разполагат само Министерството на външните работи и РЗС, а вече и медиите. Над 120 са протоколите, които МВнР е представило на партията. Политическото ръководство на РЗС ще настоява въз основа на тези доказателства Конституционния съд да се произнесе. Според Абаджиев в нито една от секциите в Турция не са участвали наблюдатели от България.

Иван Атанасов: Държавата не трябва да пада под 34 % дял в АЕЦ "Белене"
София. Няма проект за атомна централа, в който държавата да няма определени ангажименти, най-вече защото става въпрос за безопасност, за политически риск. Това каза за Агенция „Фокус” бившият шеф на работната група за АЕЦ „Белене” Иван Атанасов.По думите му - с вложените до момента разходи, с цената на площадката за АЕЦ „Белене” , държавата почти си е покрила дяловата вноска от около 1 млрд. евро, която е необходима за капитала на бъдещата компания, от тук нататък става въпрос за ангажименти, свързани с кредита, който ще възникне дори не следващата година, а през 2011 година. Въпрос на преценка е, но според мен под 34 % не трябва да се пада, тоест държавата не само трябва да има сериозна блокираща квота, но трябва да има и възможност да влияе и в управлението и в насочването на произведената електроенергия. Това е елемент на национална сигурност, заяви Иван Атанасов.Сигурните цени, свързани с изграждането на централата, по думите му са около 5 млрд. и 700 млн. евро базова цена – договор, плюс разходи на собственика, плюс стойността на площадката. От там нататък всичко друго са опции – това са ескалации, лихви, които зависят от скоростта на реализация на проекта и от условията, по които се вземат кредити от банките и от общата среда. Ако в течение на година общата среда е такава, каквато е сега, ескалацията ще бъде ниска. Но лихвите са елемент на плащане след като централата заработи и те не би трябвало да се включват в първоначалния бюджет, посочи Атанасов. По думите му - нуждата от сериозно финансиране ще се появи от началото на 2011 година и ако тогава кризата наистина отшуми, както има признаци, периодите ще съвпаднат и ние като държава ще имаме по-добри възможности наистина да се справим с този проект. Индустрията сега е в криза, но това са цикли. Една теза, че тази централа ще бъде само за износ е валидна към днешния момент, но след пет години, когато 2 000 мегавата излязат от употреба заради липса на сероочистващи инсталации и България намали своето енергийно производство, сигурно ще се окаже, че ще има нужда „Белене” да произвежда и за вътрешния пазар, каза още той.По отношение на сделката за продажба на скрап от „Белене”, ощетила по данни на МВР с около 1 млн. лева НЕК, Атанасов каза, че е било взето решение на Съвет на директорите на електрическата компания металът, който излиза от дейностите по разрушаването, да бъде продаден чрез борсата, за де избегнат спекулации на цените.Още повече навлизахме в период, в който трендът беше към спад на цените. Сделката беше направена няколко месеца, след като бяха започнати дейностите по разрушаването. Те започнаха през юли-август 2008 година. Този договор е извън договорите по АЕЦ „Белене”, защото това се явява като продукт, който излиза като скрап – собственост на НЕК и НЕК може да се разпорежда с него, каза Иван Атанасов.

Корупционната схема в АЕЦ “Белене” е нанесла щети за около 1 милион лева на българския данъкоплатец
Корупционна схема при изкупуване на материали от демонтажни работи на АЕЦ “Белене” е установена от служители на “Икономическа полиция”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Разследването започнало, след като Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е предоставило на МВР борсов договор, за който е имало съмнение, че е неизгоден за Националната електрическа компания. Договорът за изкупуване на метали от демонтажните работи на АЕЦ “Белене” е бил сключен на 23 април т.г. Продавач на вторичните суровини бил НЕК. Съгласно клаузите на договора, продавачът се задължавал да предаде, а купувачът – да приеме и заплати стоката, описана в приложената към документа спецификация. Тази спецификация била възложена на лицензиран оценител. Задължението на дружеството било да изготви доклад за пазарната оценка на продаваната стока, като целта била да се определи “справедливата й пазарна стойност”. Изводите от доклада били направени, но нито управителят на дружеството, нито някой от неговите служители имали достъп до площадката и до продаваната стока. Така цените на вторичните черни метали са приети като средни цени на база ценовите нива на фирми, осъществяващи дейност по изкупуване и преработване на скрап. На базата на това, на заседание на Съвета на директорите на НЕК ЕАД, е било взето решение за извършване на продажбата чрез “Софийска стокова борса” АД. Така в изпълнение на борсовия договор от площадката на АЕЦ “Белене” били продадени 8418.13 тона метални конструкции, арматурна стомана, тръби и тръбни конструкции, купувачът е платил по 160 лева за тон скрап на НЕК, а след приспадане на транспортните разходи цената е паднала на 110 лева за тон. Същевременно експерти са установили, че в посочения период – от 24 май до 16 август, приеманите като скрап вторични суровини били на цени от 284 до 304 лева на тон. По нареждане на ръководството на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, от 28 август извозването на металите по борсовия договор е преустановено. Чрез корупционната схема българският данъкоплатец е ощетен с около 1 милион лева. Материалите от проверката са докладвани от Дирекция “Противодействие на общата престъпност” на Софийска градска прокуратура по компетентност.

„К2капитал ком”: Русия може да глоби България за отказа й от строителството на АЕЦ
Москва/София. Русия заплаши да наложи големи глоби на България, ако новото ръководство на страната се откаже от плановете за строителството на АЕЦ „Белене”, съобщава „К2капитал ком”. България, съгласила се на високата цена на проекта, реши да направи пауза, за да го обмисли отново. На свой ред вицепрезидентът на „Атомстройекспорт” Генадий Тепкян заяви в София, че отлагането на подписването на документа за началото на строителството може да увеличи стойността на строителството на АЕЦ-а от 4 до 6 милиарда евро, а министърът на икономиката и енергетиката на България Трайко Трайков, пресмятайки цялата необходима инфраструктура, назова цифрата от 10 милиарда евро. Освен това новото ръководство на България реши да отложи въпроса за реализирането на своя територия на друг мащабен руски проект – газопроводът „Южен поток”, който трябва да премине по дъното на Черно море и да стигне до Австрия, Унгария, Италия и Гърция. За решаването на тези проблеми на 17 септември в България пристига руският министър на енергетиката Сергей Шматко. Очаква се до ноември въпросите да бъдат решени.

„Москоу таймс”: България иска да се облагодетелства преди да се ангажира с руските енергийни проекти
София. България ще настоява за икономически облаги от Москва, за да спази ангажимента си към големите руски енергийни проекти, заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, съобщава изданието „Москоу таймс”. Трайков също така ще заяви пред руския министър на енергетиката Сергей Шматко, който ще посети София в четвъртък, че участието на България в руските проекти трябва да бъде в съответствие с плановете на Европейския съюз да увеличи сигурността на доставките на енергийните ресурси. „В хода на предстоящите преговори ще изразим очакване за икономически ползи за нашата страна от съвместните проекти”, каза Трайков.„Всичко това ще бъде вложено в по-големия европейски контекст за гарантирането на сигурността на доставките”, добави той, без да дава разяснения.

Справедливостта на осигурителната система трябва да се търси в разходната част, според МФ
София. Справедливостта на осигурителната система трябва да се търси в нейната разходна част. Това каза Владислав Горанов, зам.-министър на финансите, на дискусия, организирана от Икономическия и социален съвет, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Горанов обясни, че намаляването на разходите за труд е мярка, която ще даде възможност за запазване на работни места. „Стремеж на екипа на Министерство на финансите е осигуряване на баланс. Нашата цел е поддържане на балансирани публични финанси, които да не застрашават сигурността на държавата”, обясни Горанов.
Отрасловите съвети за тристранно сътрудничество също работят по антикризисни мерки
София. Във всяко министерство вече работят отрасловите съвети за тристранно сътрудничество с участието на работодателските браншови структури и на синдикалните браншови структури. Те също работят по спешни антикризисни мерки на ниво бранш и отрасъл. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на пресконференция в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Работят и областни съвети за тристранно сътрудничество с участието на представители на синдикатите и работодателите на местно ниво, както и всички държавни структури на съответните министерства, които се намират на територията на съответната област. Един месец работеше антикризисната работна група към Националния съвет за тристранно сътрудничество с участието на синдикатите, работодателите и на правителството. Продължава работата й и по другите мерки, по които все още няма консенсус, каза Тотю Младенов във връзка с работата на НСТС.Има консенсус със синдикатите и работодателите да седнем на масата на преговорите за политиката по доходите от 1 юли 2010 година, посочи социалният министър.

Ройтерс: България иска да се присъедини към еврозоната до 2013 г.
София. България има за цел да приеме единната европейска валута до 2013 г., когато приключва мандатът на новото дясноцентристко правителство, заяви днес министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от агенция Ройтерс. „Основна цел на целия мандат е присъединяване към еврозоната”, заяви Дянков, който допълни, че оптимист по въпроса.

19 автошколи в София укривали приходи
София. Приключи първият етап от започналите през май проверки на софийски автошколи. Инспекторите на столичната НАП провериха 27 фирми от този бранш - 15 юридически лица и 12 еднолични търговци за които имаше индикация, че укриват приходи, съобщиха от НАП. Предварително бе изискана информация от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" относно броя на преминалите обучение и изпит курсисти от всяка автошкола. Целта на проверките бе да се установи дали отчетените приходи съответстват на броя на лицата, ползвали услугите на автошколите. В 19 автошколи бяха констатирани разминавания, като в някои от тях бе установено, че не са отчетени приходи за почти половината от обучените. Това означава, че за укритите приходи не са платени и съответните данъци. На тези автошколи са възложени ревизии, които следва да установят точния размер на укритите задължения. Текущият контрол върху дейността на автошколите продължава. Той е част от постоянните мерки на столичната НАП за предотвратяване на опитите за данъчни измами и повишаване на приходите в бюджета.Всички клиенти, които ползват услугите на автошколите, е необходимо да изискват документ за внесените от тях суми. При съмнение за нередности могат да подават сигнали в столичната дирекция на НАП на ул. "Аксаков" №21, както и на телефон 02/ 9859 3359."Рискът от укриване на данъци от недекларирани доходи продължава да е твърде висок. Не можем да си позволим влошаване на данъчната дисциплина точно в този момент. От проверките очакваме не само фискален, но и превантивен ефект. Призовавам всеки потребител да упражни своя граждански контрол и да изисква документ за платената услуга, да ни сигнализира за установени от него нарушения. Уверявам всички, че сигналите няма да останат без последствия.", каза по повод проверките Светлана Паунова, директор на ТД на НАП София град.

Предлагат подп. Тодор Коджейков за заместник-началник на НСО
София. Правителството предлага на президента да издаде указ за назначаването на подполковник Тодор Коджейков за заместник-началник на Националната служба за охрана, съобщиха от правителствената информационна служба. Подп. Коджейков е роден през 1968 г. в София. Завършил е НСА. От 1993 г. е на кадрова военна служба като офицер, а от 2005 г. е подполковник. В момента е началник на сектор към първи отдел на НСО. Награждаван е за постигнати добри резултати при изпълнение на служебните задължения. Владее английски език.

Министърът на отбраната ще присъства на сертифицирането на военнополицейско формирование по стандартите на НАТО
Сливен. Министърът на отбраната Николай Младенов ще присъства утре – 17 септември, на заключителния етап на съвместното българо-американско военнополицейско обучение, което се провежда на полигон Ново село, съобщиха от минситерството. Военнополицейските формирования ще демонстрират способности за изпълнение на задачи, съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Обучението се провежда във връзка със сертифицирането на българското формирование за постигната оперативна съвместимост с войски и сили на Алианса. По-рано през деня военнослужещи от Сухопътните войски на Република България и от 2-ри ескадрон на 2-ри кавалерийски полк "Stryker” от Сухопътните сили на САЩ ще проведат съвместна тренировка за изпълнение на задачи, характерни за операция по поддържане на мира. Тренировката, която се провежда в рамките на българо-американското обучение, ще бъде наблюдавана от акредитирани представители на медиите. След приключване на тактическите действия, около 15.00 ч. ще бъдат направени изявления за представителите на медиите.

А1: 40% от младите хора в Македония са безработни
Скопие. В Македония 40% от младите хора на възраст до 34 години са безработни, а средно в страната се чака за работа по пет години, предаде македонската телевизия А1. Тези данни бяха представени днес на дискусията на тема „Общественото включване и бедността”, организирана от Балканската фондация за деца и младежи.

Макфакс: Депутат от македонския парламент получи условна присъда
Скопие. Депутатът от Демократическия съюз на Македония /ДСИ/ Талат Джафери получи условна присъда от шест месеца затвор за възпрепятстване на полицията, предаде македонската агенция Макфакс. Присъдата е във връзка с участието на Джафери миналата година преди парламентарните избори в инцидент в Тетово. „Решението на съда е политически мотивирано”, заяви Талат Джафери след произнасянето на присъдата.

Левон Хампарцумян: Дянков е прав, че може да поевтинеят кредитите
София. Една консервативна фискална политика съчетана с признаци на излизане от кризата и по устойчив растеж разбира се ще доведе до намаляване на лихвите. В това отношение финансовият министър Симеон Дянков е напълно прав. Това каза за радио „Фокус” Левон Хампарцумян Главният изпълнителен директор на „Булбанк” и член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Според него лихвите, които по същество представляват „цената на парите” тръгват от една базова лихва. Същата в световен мащаб е по-ниска, заради възможността на централните банки да печатат пари и така да противодействат на кризата. Майките банки у нас внасят финансов ресурс, но същия с времето се оскъпява във времето. Оскъпяването идва и от несигурността на местната икономика, поясни Хампарцумян. Помолен да коментира отказа на Дянков да поиска Народното събрание да гласува ограничение на банките да променят едностранно лихвите, Хампарцумян каза, че и в момента това важи за потребителските кредити. Според европейска директива, късите кредите с малък матуритет да имат фиксирана лихва още при даването му. „Същевременно обаче, често тези кредити се дават без обезпечение на базата на доход, но са относително скъпи, тогава в договора се предвиждат възможности за увеличаване лихвата. И тя ще се увеличи в период на трудности и риск в икономиката”, поясни Хампарцумян. Относно твърдението на Дянков, че финансовият ресурс на „майките банки” е поевтинял с 2 процентни пункта вече и, че очаква с още 2 да поевтинее до края на годината, Хампарцумян заяви, че това зависи от измерителя на риска Credit default swap /CDS/. Преди кризата у нас коефициентът на този риск е бил между 0,6% до 0,7%. Тази пролет същият този риск е достигнал до 7,5%, „което е над 10 пъти. Тогава не всички банки натовариха гърба на клиентите си. Но така или иначе финансовият ресурс поскъпна от този компонент. Поради тази причина парите в богатите страни на едро да са евтини но докато дойдат тук, заради този коефициент поскъпват”, поясни той. „Сега, CDS се държеше на 4% до скоро сега е 2 и нещо. Това има предвид и Дянков. Поради тази причина Хампарцумян ако правителството покаже „че няма да изпусне кормилото в икономическата си политика и покаже стабилизиране на условията за правене на бизнес” това щуе доведе до намаляване на риска и респективно до намаляване на кредитите.

Няма коментари: