петък, 11 септември 2009 г.

МАЛКО ИЗВЕСТИЯ ОТ 11 СЕПТЕМВРИ

По РАЗКРИТИЯ
Партия на „Пиратите” – вече и у нас
Партиите на Пиратите по света доказаха, че каузите, за които се борят са важни и срещат подкрепа. Или поне Швеция – домът на най-известния торент тракер в света – ThePirateBay. „Пиратите” там, успяха да вкарат депутат в европейския парламент – нещо не правено досега, показно, че този вид партии имат бъдеще. Партии на пиратите вече има в повече от 20 държави, сред които САЩ, Великобритания, Италия, Германия, ЮАР.
Очаква се да бъде учреден и българският клон на пиратите. Основоположник на новата партия е познатият ни от ПП „Зелените” Богомил Шопов.
Българските „Пирати” ще се борят за информационните свободи на обществото – според тях следенето по интернет, или подслушването на телефонни разговори е недопустимо в една демократична държава. Такава намеса в личния живот би могла да се осъществява единствено, ако гражданинът се подозира за сериозно престъпление, споделят от бъдещата партия.
Тяхна основна цел ще бъде и промяната на закона за авторските права. Според тях, споделянето на нематериални произведения по интернет не трябва да се наказва, освен ако е с търговска цел. Такова споделяне, казват „пиратите”, е полезно за обществото, обогатява го.
Освен горните две точки, бъдещата пиратска партия се обявява и против патентите, които често създават монопол. По техни думи, патентите са вредни, и често забавят технологичното развитие, като ограничават конкуренцията.
Засега основните действащи лица около учредяването на партията са Марин Поповски, Йордан Радунчев, Богомил Шопов. От тях най-известен на медиите и обществото е Богомил Шопов. Той е един от основните действащи лица и в ПП „Зелените”. Един от хората, които се опълчиха на предложението на бившия министър Миков, което буквално щеше да легализира безразборното подслушване.
Видимо е обаче, че идеите на двете партии – „Зелените” и бъдещите „Пирати”, донякъде се припокриват. Няма ли по този начин още повече да се разпилее вота? Едно такова разпиляване би лишило и двете партии от изпращане дори и на един депутат в българския парламент след 4 години.
За учредяването на партията във Велико Търново са нужни петдесет подписа, които вероятно вече са събрани. Следващата стъпка е организирането на учредително събрание, на което е нужно да присъстват поне 500 души с право да гласуват.
Може би за да набере популярност, бъдещата партия заедно с организацията „Електронна граница”, ПП „Зелените” и студентското дружество „Призив” организират простест на 12.09.2009, в София. Шествието ще обедини хора, недоволни от наблюдението от страна на държавата над гражданите и бизнеса. Протестът ще започне от 10:30, в градинката между Александър Невски и Парламента.



По Коритаров


РЕЖИСУРА ЗА АВТЕНТИЧНОСТ
Въпросъ е „Кой дърпа конците на тези куклички?“ Днес те се карат, утре да се любят, а в други ден – силно мразят?В България няма ясна позиция, дали има опозиция сред облечените във власт. Днес те са на „сближени становища“, утре – „институционална опозиця“, в други ден – “ легална опозиция“, в по-други ден – „смъртни“ врагове, а в по-по-други ден – коалиционни партньори.Това е смисълът на нещата – нещата иззад, отзад, отгоре на марионетките! Тогава е налице и журналистическа работа!
Само преди месец президентът Първанов и Бойко Борисов, току-що поел министър-председателския пост, седяха един до друг на волейболния мач на България срещу Куба във Варна. Държаха се добронамерено, от време на време разменяха реплики. Атмосферата в залата беше еуфорична, защото българите правеха голям мач. В един анализ за политическата мозайка след парламентарните избори се пошегувах и използвах като метафора как бяха се разположили Първанов и Борисов – единият, лявата алтернатива, отляво, а другият – десницата, отдясно. Дълго време обаче никой от двамата не започваше политическа атака срещу другия. Създаде се впечатление за известна хармония и баланс на интереси между тях. И не без основание – те са си взаимно необходими. Нито при управлението на Симеон Сакскобурготски, а още по-малко при Сергей Станишев Първанов не съумя – поради липса на достатъчен контраст – да уплътни образа си на „социален президент”.
Сега дясното правителство на ГЕРБ и удобният за полемика премиер му позволяват за две години на постигне онзи имиджов ефект, който му убягваше през трите–четвърти от неговото президентстване досега. Борисов пък, от своя страна, вижда в рейтинговия президент дразнител да разгръща властовите си фантазии и да прилича на силен полюс срещу нещо, което го няма – истинската левица. Затова припламването на искри между държавния глава и шефа на изпълнителната власт, въпреки че започна в неподходящ момент и при още по-неподходящ повод, нямаше как да не се случи. Охридската трагедия, освен мрачни емоции, извади на бял свят и доста слабите политически нерви на новото управление и персоналното му олицетворение.
Атаката на Борисов срещу Първанов заради пътуването до Македония постави началото на истинска градация в размяната на реплики. При това и президентът,и премиерът го направиха в собствените си стилове. Борисов използва да удари съперника си с изрази като „човешка завист”, изпитвана към солидните му премиерски успехи, равноправните му връзки с Путин и огромния му рейтинг, докато Първанов, който има и научна кариера, използва академичен подход и разгърна контранастъплението си с концептуализиране на няколко фронта – енергетика, еврофондове и антикризисна програма.
Впечатлението, че диалога помежду им е асиметричен, е само повърхностно. Всъщност и единият, и другият постигат сериозни резултати. Първанов, освен че активно влиза в ролята си на „социален президент”, какъвто обещаваше да бъде при две кандидат-президентски кампании, получава и шанс да се превърне в институционална опозиция на ГЕРБ, тъй като БСП като парламентарна опозиция не е в състояние да изпълнява предназначението си. Борисов – при оформено сценично противопоставяне на Първанов първо показва още веднъж мажоритарния характер на днешната политика в България.
Неслучайно част от интригата се завъртя около тезата на президента за необходимост от лидерство и прагматизъм в енергийната политика, интерпретирана от Борисов като закъсняло прозрение за нуждата от лидерство и прагматизъм изобщо, от което трябва да се подразбира , че лидер и прагматик е министър-председателят. Второ – за пореден път става очевидно, че в момента ГЕРБ няма срещу себе си нито партийна, нито консолидирана гражданска алтернатива. И трето – персонално противопоставяне на Борисов и Първанов е почти открита заявка на премиера да се бори за президентския пост след две години.
Сблъсъкът между двете най-важни институции носи и огромен ресурс и възможности за влияние на ловния посредник между тях, който тепърва ще трябва да омекотява, да облагородява и да направлява, а всъщност – да печели. Оттук следва и един от най-важните политически въпроси – автентичен или режисиран е „новият двуполюсен модел”? Категоричен извод и оценка в която и да било посока ще бъдат прибързани и неточни, защото още не сме станали свидетели на основното действие – каква ще бъде истинската съдба на руско-българските енергийни проекти и дали Първанов и Борисов ще кръстосат в спор глобалните си визии за развитието на страната. Засега е достатъчно да се каже само, че на фона на Борисов Първанов изглежда реализиран и ангажиран президент, а на фона на Първанов Борисов трупа политическа перспектива. Понякога има нужда и от режисура, за да се докара автентичност.
Георги Коритаров


По ОБЕКТИВНО

Чакаме Брюксел да каже за Белене и Южен поток

България ще изпрати в Брюксел всички договори и документи за АЕЦ Белене, АЕЦ Козлодуй и Южен поток и ще очаква експертни оценки по тях. Това стана ясно след срещата между председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и българския премиер Бойко Борисов, който е на двудневно посещение в Брюксел. България трябва да бъде част от общия енергиен пазар и може да допринесе за енергийната сигурност на Европа, подчерта още Жозе Барозу пред българския премиер. След разговорите между двамата председателят на ЕК съобщи още, че Европейската комисия ще внесе предложение на България да бъдат отпуснати допълнителни 300 милиона евро компенсации за затварянето на АЕЦ Козлодуй. Аргументите на България да иска допълнителни компенсации за АЕЦ Козлодуй и едно решение в тази насока ще е важен сигнал за европейска солидарност и равно третиране за всички страни членки, които са затворили ядрени реактори, посочи Барозу. Той обаче уточни, че това би могло да се случи единствено с одобрението на Европейския парламент и съгласието на всички страни членки. За да получи страната ни допълнителни 300 млн. евро, е необходима правна база, както и източници на финансиране, поясни президентът на ЕК. След срещата между двамата стана ясно, че съществува възможност изграждането на АЕЦ „Белене" да бъде съфинансирано от Евратом при решение на правителството. В изказването си Барозу поздрави българския премиер за готовността му за предприемане на категорични мерки срещу организираната престъпност и корупцията. Тук е необходима политика на нулева толерантност, посочи председателят на ЕК. Той отбеляза и голямата роля на структурните фондове за икономиката на България. Барозу припомни, че до 2013 г. България може да усвои 6.85 млрд. евро от еврофондовете. Европейската комисия очаква от кабинета позитивно развитие и бърз отклик на препоръките, формулирани в последния доклад на ЕК за страната ни от юли т.г. Ще бъде разгледано и искането на България за удължаване на сроковете на финансиране на проектите по програма ИСПА. Барозу подчерта, че за да се случи това трябв да бъде засилен контролът на процедурите, както и мерките за избягването на конфликт на интереси при усвояването на средствата от ЕС. Министър-председателят от своя страна изрази задоволството си от доверието към работата на правителството. Доверието, което Европейската комисия и нейният председател ни гласуват, ни ангажира и задължава още повече, подчерта Бойко Борисов. Действаме много стегнато, много дисциплинирано, посочи той. По-рано днес българският премиер разговаря и с председателя на Европейския парламент - Йежи Бузек. По време на срещата шефът на ЕП определи действията на правителството в борбата с корупцията като "правилни". Йежи Бузек определи и като добра вест за българите размразяването на 140 млн. евро за България по предприсъединителната програма САПАРД.Борисов заяви от своя страна, че „Брюксел толерира откритата и честна политика и трябва да бъде ясно, че всяко едно евро, изпратено в България, ще бъде защитено".

Проф. Стоян Кушлев: От хора на много големи позиции е осъществяван натиск върху мен и аз и сега се съобразявам с това, което те могат да ми причинят

Натискът е перманентен. Аз съм свикнал да работя в тези условия и трябва да бъде ясно, че нашата работа е от такъв характер, че натиск винаги ще има. Важното е да устояваш на натиска и да си вършиш работата обективно и безпристрастно, така, както изискват законът и моралът. Това заяви Стоян Кушлев, председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност в предаването „Тази сутрин” по БТВ. На въпрос дали пред членовете на Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Кушлев е обявил имена на бивши министри и държавници, упражнявали натиск върху дейността на комисията, професорът посочи, „че това нито съм го обявил, нито ще го направя.” „Моралните принципи, върху които е построен моят мироглед, е да не се правят подобни изказвания и подобни скандали”, допълни още Кушлев. Той сподели все пак, че „от хора на много големи позиции са ставали тези внушения към мене и аз и сега се съобразявам с това, което те могат да ми причинят”.

Борисов отговаря дали държавата ще си потърси 4500 дка гори от Симеон


Премиерът Бойко Борисов ще отговаря днес на парламентарен въпрос от съпредседателите на "Синята коалиция" Мартин Димитров и Иван Костов за това какви мерки са предприети във връзка със съмненията, че на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски са надвърнати 4500 дка гори край Самоков.За изясняване на казуса за горите на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис ІII от края на август е сформирана работната група в Държавната агенция по горите. Новият председател на агенцията Георги Костов каза, че групата трябва да събере достатъчно данни - експертни и правни, за да може да бъде заведен аргументиран иск, който да издържи в съда. Досега работата по случая определено се е бавила, ние нямаме намерение да протакаме, но няма да предприемем съдебни действия за връщане на горите, без преди това да сме събрали всички необходими данни, добави той.Костов отбеляза, че случаят е доста сложен, засяга давностни срокове и експертизи за определяне на границите. Не можем да си позволим искът да бъде оборен в съда, защото няма да има втора възможност за оспорване на връщането, подчерта той.На 16 януари 2008 г. прокуратурата обяви, че има съмнение за двойно връщане на тези 4500 дка в Рила заради нарушения при определяне на границите на земята и след дублиране на нотариални актове. Обвинението препоръча държавата да предприеме действия, като и прокурорите, и Върховният административен съд, заявиха на няколко пъти, че единственият начин държавата да си защити правата е чрез завеждане на дело дело срещу Сакскобургготски пред граждански иск.До делото във ВАС се стигна, след като агенцията по горите поиска от поземлената комисия в Самоков да отмени решенията си за възстановяване на собствеността, но оттам отговориха, че законовите срокове за такова действие са изтекли. Агенцията оспори в Административния съд на София-област, който през юни миналата година постанови, че поземлената комисия правилно е отказала да отвори наново казуса, защото сроковете за това отдавна са изтекли. Становището на съда беше оспорвано пред ВАС, откъдето препратиха към гражданско дело.

Свинаров: Грешка беше участието на НДСВ в Тройната коалиция

Като дългогодишен адвокат, какъвто съм, би трябвало да ви е ясно, че дъщеря ми би могла да бъде на абитуриентския си бал с много по-скъпа кола отколкото 10 г. Бeемве, каза бившият министър на отбраната от правителството на НДСВ Никола Свинаров пред бТВ. Едната кола е купена две години преди моето идване в Министерството и това е оригиналният й цвят, каза още Свинаров. По повод на военното НДК бившият министър каза, че са провели два търга за мястото в центъра на София, които са се провали. И това е било единственият вариант - да се направи тази сграда, посочи Свинаров. Ако са купувани излишни неща за Българската армия, това е престъпление, посочи той. Свинаров не можа да каже нищо за закупуването на хеликоптери, като каза, че това е било по времето на министър Близнаков. Свинаров каза, че първата белгийска фрегата е била купена по негово време, но е било добра сделка, която е била за ремонти. Но за следващите регати, той няма отношение и вероятно купената от него е за ремонти на другите две. Аз заварих много лош автомобилен парк на военните и са били закупени 100 тойоти по обществена поръчка, както и джипове за мисиите на Българската армия в чужбина. Стоян Стоянов много пъти дава обяснения за неговото ламборджини, което е било закупено през 80-години на миналия век. По времето, когато аз бях министър той много добре си гледаше работа и успя да реновира 53 военни клуба в страната, коментира Свитнаров. Разчитам на една добра проверка в министерството и да се види истината. Според Свинаров, ТЕРЕМ тежи на министерството на отбраната. Там не се произвежда, а трябва да се плащат заплати. Не можем да си позволим това, държавата се оказа лош стопанин. Трябва да се помисли за раздържавяване - приватизацията трябва да бъде не само законообразна, но и полезна. В заключение Свинаров каза, че е политическа грешка участието на НДСВ в Тройната коалиция, особено след 1 януари 2007 г. /приемането на България в ЕС/ След това самият Свинаров напусна жълтата партия. За Симеон Сакскобургготски би могъл да каже само добри неща, каза още Свинаров. Според него всеки от министрите трябва да отговаря за времето, когато е бил начело на Министерство на отбраната.

Експерти обсъждат съдебната реформа

"Взаимоотношенията между националните съдилища и Съда на ЕО" е тема на международна конференция, която ще се състои в София по инициатива на зам.-председателя на Народното събрание Атанас Семов. В двудневния форум, който се открива от министъра на правосъдието Маргарита Попова в 9.30 ч. днес в хотел "Метрополитан", участват повече от 250 експерти от над 10 държави.

М. Попова: Във ВСС има дефицит на резултати

Във Висшия съдебен съвет има дефицит на резултати, каза министърът на правосъдието Маргарита Попова пред БНТ. Не е достатъчно, че Висшият съдебен съвет набеляза мерки за наблюдение по най-важните дела, а трябва и конкретни отговорности от съвета и да попита само законът ли е виновен да вървят делата бавно или може нещата да се организират така, че резултатът да дойде по-бързо, какъвто и да е той, смята министър Попова. Според нея трябва да има воля за съдене. Точната диагноза, за да има резултати е в един орган да бъдат подбрани точните хора на точното място. По думите й Висшият съдебен съвет e длъжник на съдебната система, в която има болни звена. Приетият график от 57 мерки е резултат и на двата доклада на Европейската комисия, каза Маргарита Попова. Според нея трябва да има видими мерки за реформата в правосъдната система и борбата с корупцията. В публичното пространство закона за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин се коментира в няколко насоки, каза М. Попова. Един от вариантите е да се разшири приложното му поле. Необяснимо е, че някои текстове от наказателния закон липсват в този закон, каза министърът на правосъдието. Има немалка част от юристи, които смятат, че това трябва да бъде закон за гражданската конфискация, отбеляза Маргарита Попова и добави, че тя е за по-радикалния му вариант. Според нея трябва да има резултати в борбата с корупцията и с това са свързани някои от мерките, като тези да се проверява имотното състояние на данъчни и митнически служители. Част от новите мерки са например екипите за проверка, които вече се създават между прокуратурата и МВР. Надявам се в борбата с корупцията да има резултати, отбеляза отново М. Попова. Според нея помилването на Майкъл Шийлдс е суверенно право на страната, но това не значи оневиняване и отмяна решението на съда. От Великобритания ще бъдат изпратени новите доказателства и съдът ще прецени дали те са наистина такива, отбеляза още българският министър на правосъдието.

М. Найденов: От ДАНС са докладвали на Станишев за заменките, но нищо не е направено

Когато поех поста имах среща с офицери от ДАНС и те са докладвали на Станишев за заменките, но нищо не е направено, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по бТВ. Според него ще има допълнителни обвинения и срещу други високопоставени служители освен Цветанов и Юруков. Правени са доста нарушения в по-големи обеми от Валери Цветанов и трябва да се потърси отговорност и на други преди него, заяви министър Найденов, очевидно визирайки бившия министър Нихат Кабил. Голямата новина, че се отблокират парите по САПАРД е резултат и от политическата воля на правителството за справяне с корупцията, заяви Мирослав Найденов. Според него важното е, че в Брюксел е отишъл премиерът с министри, които са знаели какво искат от отделните комисари и резултатите са дошли. Най-важното според него е, че са постигнати добри неща за земеделските производители у нас.


Елена призна,че Сергей вече не й е гадже

Журналистката Елена Йончева призна, че вече не са гаджета със Сергей Станишев.Тя определи бившия премиер като "най-добрия й приятел" и така потвърди ширещите се слухове, че вече не са заедно.Елена коментира, че е под достойнството й да обръща внимание на нападките към Сергей от съпартийци, че около него имало "меки китки".Журналистката казва пред Бареков, че предишното правителство трябва да получи оценката си, като се сравнят неговите резултати с тези на днешните управляващи в края на техния мандат.Според нея една от грешките на кабинета "Станишев" е, че не е направил ревизия на предишната власт, но не е имал избор заради направената коалиция.Докато бяха заедно Елена обрисуваше Сергей като изключително интелигентен и голям работохолик.В началото на февруари тази година Станишев даже призна, че мисли за сватба.По време на среща в пенсионерския клуб “Железничар” в Перник, възрастен мъж го попита:“Г-н премиер, искам да ми обещаете нещо лично, в случай че спечелите изборите и останете на поста. Обещайте ми да се ожените”, каза човекът. “И аз мисля, че ми е дошло времето. Но няма да е преди изборите”, отвърна Станишев.Явно обаче няма да е и след изборите, след като Елена Йончева си е тръгнала.

Клюкарстването ни въздигнало и ни направило хора!?!

Клюкарстването е чиста човешка особеност, то ни различава от останалите живи същества и е станало причина хората да развият уникалното си умение да говорят.Това твърди британският социален психолог д-р Никълъс Емлър от Университета в Съри пред в. "Дейли телеграф".В рамките на британския Фестивал на науката д-р Емлър каза, че езикът се е развил, за да могат хората да споделят социална информация, или с други думи, да клюкарстват.Въпреки че се смята за недостойно поведение, клюкарстването е помогнало на хората да изградят много по-големи, богати и сложни общества, отколкото имат всички други животни.Клюката например ни дава информация за 100 000 други хора, с които никога не сме се срещали, подчертава ученият.Д-р Емлър стигнал до заключенията си, след като изследвал 300 доброволци и установил, че в близо 80% от взаимодействията си с останалите хора те обменят социална информация."Никога не бихме губили толкова време да правим нещо, ако то не е важно за еволюцията ни", обяви експертът.

Министър Плевнелиев се отчита за свършеното в Брюксел

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и зам.-министър Лиляна Павлова ще отчетат резултатите от работното посещение в Брюксел днес. Двамата бяха в състава на делегацията, придружаваща премиера Бойко Борисов по време на посещението му Европейската комисия на 9 и 10 септември.Министър Плевнелиев обеща на Еврокомисията, че в новите тръжни процедури за строителството на магистрала "Тракия" няма да има политическа намеса и дискриминационни условия, а българските и чуждите фирми ще бъдат третирани еднакво. "Това е музика за моите уши", казал еврокомисарят по регионална политика Павел Самецки.Плевнелиев поиска още удължаване на срока за изпълнение на програма ИСПА, по която се строи магистрала "Люлин" край София, вторият мост над Дунав при Видин - Калафат, както и пречиствателни станции, с още година. Най-вероятно Еврокомисията ще удължи срока общо за цялата програма и за всички страни членки заради кризата, казаха представители на Брюксел.

Задържаха пощенска служителка, откраднала 20 000 от пратка

Задържана е пощенска служителка, уличена в кражбата на 20 000 лева от ценна пощенска пратка във Враца, съобщи Областната дирекция на МВР. Кражбата е направена от пратка от централния офис на териториалната дирекция "Български пощи" в града, предназначена за една от районните пощенски станции. Липсата на парите е установена на 8 септември при получаването на пратката в пощенския клон, уточни директорът на ТД "Български пощи" Цветелина Дамяновска. Тя допълни, че е подала сигнал в районното управление на МВР. По думите й след предприетото вътрешно разследване и следствените действия от страна на полицията, извършителката е разкрита за по-малко от седем часа. Това е касиерката в централния пощенска станция Н.Д. (38 г.). Тя е с четиригодишен стаж в пощите, уточни Дамяновска. Жената е направила самопризнания и е възстановила 15 360 лева от откраднатите пари, допълват от ОДМВР. Тя успяла да похарчи останалата част от сумата, но се очаква днес семейството й да я възстанови. Срещу нея е започнато досъдебно производство, уточняват от полицията. Служителката ще бъде уволнена дисциплинарно, веднага след като бъде освободена от ареста, където е задържана за 24 часа.

Военният министър започна проверка и на сделките с апартаменти

Военният министър Николай Младенов е наредил да започне проверка на всички сделки за покупка на апартаменти за армията, които са били сключени от предшественика му Николай Цонев. Това съобщиха в четвъртък източници от Министерството на отбраната. Става дума за близо 450 апартамента в София, Варна, Бургас, Карлово, Сливен, Враца, Стара Загора и Велико Търново, които министерството купи през последните месеци на кабинета "Станишев". Правителството отпусна 45 млн. лв. за тези сделки.Проверката е била предизвикана от публикуваните в "Капитал" стенограми от заседанията на предишния кабинет, в които лично премиерът Сергей Станишев пита министрите има ли юридически начин за скриване на цената. От изказванията на министър Цонев става известно, че са купувани апартаменти за 1000 евро на квадратен метър. Тогава се появиха неофициални информации, че длъжностни лица от министерството са искали по 100 евро комисиона на квадратен метър, за да изберат дадена фирма.От публикуваната стенограма на правителственото заседание на 23 април личи, че министрите на транспорта Петър Мутафчиев и на регионалното развитие Асен Гагаузов са възразили срещу високите цени. "Колегите от Министерството на отбраната искат да купят най-луксозната кооперация в града (бел. ред. - Сливен). Има стотици други свободни апартаменти на половин цена. Аз това не мога да го разбера", заявява Гагаузов.Справка от министерството, получена през юли т.г., показва, че в Сливен са купени апартаменти на цена, по-висока от тази в Бургас. Купени са 24 апартамента със средна цена на квадратен метър от 672.84 евро без ДДС. Фирмата, с която е била осъществена сделката, е "Билд инвест". В Бургас са купени 39 апартамента от компанията "Сан сити" и 55 жилища от фирмата БМ. Първите са на цена 500 евро без ДДС на кв.м, вторите - за 650 евро без ДДС на кв.м.

Дянков: Няма да свиваме още разходи, наблягаме на приходите

Въпреки новите бюджетни дефицити, които се отварят в различни сфери, правителството няма да съкращава допълнително разходи през тази година извън вече обявените 15%. Това съобщи финансовият министър пред БНР в четвъртък, когато в страната пристигна мисия на МВФ и експерти на Европейската комисия, за да направят преглед на състоянието на бюджета и оценка на мерките, предприети от кабинета. По думите на Симеон Дянков администрацията ще се фокусира още повече върху повишаването на приходите, като ще се търси експертизата на фонда и Брюксел.Поставянето на праг в ограничаването на разходите дойде на фона на нови данни за влошаване на икономиката - ръст на корпоративните фалити, потвърден спад на брутния продукт за второто тримесечие (4.9% на годишна база при предварителни 4.8 на сто) и свиване за десети пореден месец на промишленото производство, ключов показател за икономическата активност."Направихме всичко възможно за редуцирането на разходите в бюджета. По-нататъшни съкращения ще се отразят негативно на търсенето и икономическата стабилност", каза Дянков пред БНР.Министърът съобщи, че освен допълнителния дефицит от 150 млн. лв. в здравеопазването тази седмица е станало ясно, че и в отбраната се отваря "дупка" от около 200 млн. лв. Новите пробойни ще се запушват с увеличени приходи, каза Дянков и се похвали, че в края на август и началото на септември постъпленията в бюджета от ДДС са се увеличили с 10% в сравнение с предишните месеци. Напоследък растат и приходите от акцизи, особено от горива, каза финансовият министър.Обявеното от правителството 15% съкращаване на разходите е най-значителното фискално ограничение в ЕС. Бюджетният дефицит на страната през август се сви до 105 млн. лв. - спад от пет пъти спрямо юлския. Повечето икономисти приветстваха мерките, но други предупредиха, че това ще вкара страната в още по-дълбока рецесия. Правителствените разходи бяха единственият фактор за икономически растеж, който отчиташе повишение през второто тримесечие. Останалите - потребление, инвестиции, регистрираха понижение, а нетният износ продължава да е на минус.Независимо от лошите макроданни и увеличението на корпоративните банкрути икономистите не очакват непредвидени негативни ефекти за българската икономика. "Спад на БВП от само 4.9% е добра новина на фона на случващото се в Европа", коментира Красимир Катев, мениджър на две дружества за управление на активи и бивш зам. финансов министър от кабинета "Сакскобургготски". Неговите очаквания са за стабилизиране, което ще мине според него през стимулиране на вътрешното потребление и усвояване на еврофондовете.

Украйна сключи изгоден договор с Газпром

Украйна ще плати 205-210 долара за хиляда кубични метра природен газ, пише руският вестник „Ведомости”.Това е много по-малко, отколкото управляващите в Украйна очакваха, коментира изданието.В последно време проблемът с газа между двете страни се изостри.Експерти смятат, че тази цена не е висока,тъй като по този начин „Газпром” се опитва да си подсигури доставката на газ за Европа.Те добавят, че най-ниската възможна цена за хиляда кубични метра газ е 198 долара.

Шушулов: Едномесечното отчитане на тока беше спряно от съда

Едномесечното отчитане на тока в Западна България е спряно от определение на Върховния административен съд (ВАС) от 1 юли 2009 г., съобщи досегашният председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, цитиран от БТА.По думите му, тричленен състав на ВАС е постановил спиране на едномесечното отчитане до решаването на казуса от петчленен състав на съда. С решението си е спряно изпълнението на текст от Закона за енергетиката, който гласи, че решенията на ДКЕВР се изпълняват независимо от обжалването им пред ВАС или други съдебни институции, посочи Шушулов.Той обяви, че заседанието на съда е насрочено за края на октомври .

Делът на държавата в енергетиката ще намалява, а ДКЕВР ще регулира само онези дейности, които не могат да се регулират от пазара


Това каза днес пред журналисти посоченият от министъра на икономиката, енергетиката и туризма за нов председател на държавната комисия Ангел Семерджиев. Семерджиев заяви, че очаква назначението му да стане факт още на следващото заседание на Министерски съвет. В основата на концепцията ми за развитието на ДКЕВР е укрепване на регулатора - както на администрацията и нейната компетентност, така и на позицията и възможностите на регулаторната комисия, посочи Семерджиев. Той добави, че за да може да бъде ДКЕВР по-ефективна, е възможно да се направят и някои законодателни промени. Натрупан е достатъчно опит в България с приложението на регулирането, има достатъчно опит и в другите държави, аз по стечение на обстоятелствата познавам доста добре регулирането в съседните страни, така че мога да съдействам да вземем възможно най-доброто от практиката им в областта на регулирането, обяви новият председател на комисията. Регулацията на пазара е един от основните проблеми, каза още Семерджиев. В повечето от страните държавният сектор в енергетиката е със значително по-малък дял от нашия, обяви той. У нас делът на държавата в енергетиката ще намалява, така че ще се увеличават и проблемите на комисията, затова тя трябва да бъде по-силна, каза Семерджиев. Основен проблем според него е информацията, с която разполагат съответно регулаторът и регулираните дружества. Последните според Семерджиев са в по-добро положение, защото имат много повече информация. Това, което смятам да направя, е регулаторът да има много точна и ясна информация за всяко от дружествата, за да може да взема точни решения, заяви той. Все по-малко ще става и самото регулиране, ще се регулира само тази част от дейността на дружествата, която е необходимо, заяви новият председател. Той посочи, че тенденцията на всички пакети на ЕК за либерализация на пазара е да се регулират само дейностите, които не могат да се регулират от пазара. По повод на възможността за оптимизиране на състава на комисията Семерджиев каза, че такава голяма комисия като ългарската няма почти никъде. Това се получи във връзка с присъединяването на водния сектор, но намаляването на числеността на ДКЕВР може да стане само със законодателни промени, посочи той и добави, че ДКЕВР няма законодателна инициатива и промените трябва да бъдат предложени от МИЕТ. По-рано пред журналисти проф. Константин Шушулов посочи, че според него съставът на ДКЕВР може да бъде намален до шестима членове и председател. В отговор на въпрос дали знае как се формира сметката за ток на потребителите, Ангел Семерджиев каза "да знам". Индивидуалното оформяне на сметките се прави, за да го разбират потребителите и според мен за повечето потребители формирането на сметките за ток е достатъчно ясно, посочи той. / По БНР

Константин Шушулов: ДКЕВР никога не се е поддала на политически натиск

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ никога не се е поддала на политически натиск в областта на енергетиката и ВиК-сектора. Това каза днес председателят на комисията проф. Константин Шушулов по време на тържеството по случай 10-годишния юбилей на регулаторната комисия. Днес изтича и мандатът на Константин Шушулов. Имали сме разговори, но никога решенията на комисията не са били налагани отвън, каза той. Най-красноречивият пример е, че не сме разрешавали на монополистите да поддържат високи цени, посочи Шушулов. Ние не сме социална институция. Има три комисии за защита на потребителите, но независимо от това, ние винаги сме защитавали интереса на потребителите, добави още досегашният председател на регулатора. Потребителите сигурно не са доволни, защото са им ниски заплатите, но още по-недоволни са участниците в енергийния пазар и в областта на ВиК услугите, заяви Шушулов и добави, че комисията винаги се е стремяла да спазва баланс и да не се поддава на интересите на монополистите. По повод обвиненията, че членовете на регулаторната комисия получават много високи заплати, Шушулов каза, че те се определят от Закона за енергетиката, съобразно заплатите на регулаторните органи в ЕС и на всеки три месеца заповедите за заплатите на членовете на ДКЕВР се подписват от министър-председателя и се изпращат в ДКЕВР. Пред журналисти Шушулов коментира, че премиерът Бойко Борисов е бил подведен от съветниците си относно заплатите в ДКЕВР. ДКЕВР никога не е определяла сама заплатите на своите членове, нито заплатите на администрацията си, които се определят за отделните длъжности според Закона за държавния служител, заяви още Шушулов. Шушулов пожела успех на своя следовник - Ангел Семерджиев, и му пожела да запази независимостта на ДКЕВР. Считам, че работата на ДКЕВР винаги е била особено нужна на обществото, защото не е измислен по-добър механизъм за регулиране на естествените монополи, каза Ангел Семерджиев. Той посочи, че принос за ефективността на регулатора е имал всеки един от председателите му, всеки един от членовете му и цялата администрация на ДКЕВР. Радостен факт, достоен за гордост, е, че ние имаме такъв регулатор, който е призван и досега е изпълнявал функциите си - да защитава интересите на всички участници на енергийния пазар, каза още Семерджиев. / По БНР

Една четвърт от доходите на румънците са от социални помощи, сочи официалната статистика

Почти една четвърт (23,9%) от доходите на румънските домакинства за второто тримесечие на 2009 г. идват от социални помощи. Това съобщи днес директорът на Националния статистически институт Верджил Войнягу, пише електронното издание Зиаре.ком. Така средномесечните доходи на едно средностатистическо домакинство в Румъния, формирано от 2,907 души, са били през второто тримесечие в размер на 2337,70 леи (около 550 евро), от които 1985,53 леи са били от парични приходи, а 352,17 леи - приходи в натура. Домакинствата са съставили тези доходи чрез банкови заеми или изтегляне на депозити, средномесечно в размер на 48,13 леи и чрез суми, налични в баланса в началото на месеца (256,22 леи), като по този начин се получава общ месечен бюджет от 2642,05 леи, сочи институтът.Като структура повече от половината (52,3%) от доходите на домакинствата са произлезли през второто тримесечие от заплати, 23,9% от социални помощи (83,5% от които от пенсии), 15,1% са били приходи в натура, 3% - от земеделие, 2,8% - от свободни дейности, 0,2% - от недвижимо имущество, 2,7% - от други източници.

Безработицата в Гърция през юни 2009 г. е била 8,6%

Безработицата в Гърция през юни 2009 г. е достигнала 8,6%, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики”, позовавайки се на данни на националната статистическа служба. Безработицата се е покачила с 0,1% спрямо предходния месец май (8,5%) и с 1,3% спрямо юни 2008 г. (7,3%). Общият брой на заетите е бил 4 572 316 души, а безработните са били 427 707 души. Икономически неактивното население е възлизало на 4 265 619 души. Най-висок е процентът на безработица сред жените (12,4) и сред младежите на възраст 15-24 години (22,9). При мъжете безработицата е 5,8%.

Само за сведение:
Към 31 юли нивото на безработицата в България е билo 7,62%, при 7,29% за месец юни, заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Покачването на нивото на безработицата е започнало през декември 2008. Новото правителство ще обмисли всички предложения на синдикатите и работодателите, а още в понеделник започва преговори със синдикатите относно минималните осигурителни прагове и относно политиката на доходите, увери министърът.

Няма коментари: