вторник, 1 септември 2009 г.

TO BE OR NOТ TO BE

Това е схема към: "НОВА ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩА КРУШКА БЕЗ ЖИВАК НА ПАЗАРА ПРЕДИ КРАЯ НА 2009 г."

НОВИНАТА ОТ ДНЕС ПО ОБЕКТИВНО

Сбогом на 100-ватовите крушки в ЕС
От днес се спира продажбата и употребата на 100-ватовите крушки, а през следващите 3 години ще бъдат спрени и останалите видове .
Използването на обикновените електрически крушки бе забранено в ЕС чрез официално решение на ЕК. Обикновените крушки ще отстъпят на флуоресцентни, халогенни и LED крушки, които пестят 5 пъти повече енергия. Промяната е заложена в директивата за екодизайна. Тя е част от мерките за борба с климатичните промени, с която Брюксел разчита да спести електричество за 5 милиарда евро и 4,5 млн тона парникови газове годишно. Икономичните модели издържат до 10 г. и пестят до 60% от сметката за осветление. Класическите крушки превръщат само 5% от консумираната енергия в светлина./

КАКВО МИСЛЯТ ПО ВЪПРОСА БЪЛГАРИТЕ ОТ ДИР.БГ :

1. Цените на крушките оставете на страна. Никой не говори обаче, че енергоспестяващите крушки (с изкючение на диодите) съдържат живак! Какво се случва, когато счупиш такава крушка? Къде са специалните контейнери за изхвърлянето на такива крушки? Има случай, в който американския РИОКОЗ кара Brandy Bridges да плати 2000 долара за фирма, която да почисти крушката. Освен това, след 2 години тези крушки започват да светят два пъти по-слабо. Къде отива ефективността? Потърсете в интернет / wikipedia за да се уверите. А докато навлязат LED ще има да дишаме живачни пари...

2. Йордане, не си прав за вредните вещества. Като цяло електронната индустрия е уникално мръсно производство. Химикалите, които са необходими за произвеждането на тоя силиций и най-вече за привеждането му да прави, това, което прави, минава през толкова химия и то химия, която скапва всичко, до което се докосне во веки. Силиция по своя характер е всеклетъчна отрова, така че дори като отпадък е доста опасно нещо. Казвам само, за да не се заблуждаваш - в природата няма абсолютни неща - дори галактиките умират, въпреки че за човека този период е повече от 1000 вечности..

3. Проско искат да ни набутат. И най-вече със здравни вноски и разходи. Така наречение енергоспестяващи лампи са с истинско име ”компактна флуоресцентна лампа” или познати още под името луминсцентни в България. Имат гадна светлина, прекъснат спектър, и най-вече светлината им е поляризирана и прекъсната във времето. Доказано е че това води до психически и очен дискомфорт, очни проблеми както и всики прозводители на плоски (по-точно LCD) монитори правят препоръка да не се използват такива лампи заради много вредната комбинация от различно поляризирана светлина. Да не говорим че тези лампи не могат дабъдат затъмнявани последством напрежение. Почти всичко казано важи и за тези с диоди. За момента ви препочръчва да се запасите със слаби халогенни ел крушки с вграден регфлектор - от по 25 вата. 2 такива са достатъчни за стая от 20 квадрата ако са насочени към боядисан в бяло гладък таван. Предимството на нажежаемата жичка е в непрекъсная спектър и непрекъснатото във времето излъчване, кеото е като на слънцето. Точно обратното за компакните флуоресцентни лампи, които много често има и скрито утравиолетово лъчение независимо каква е цветната температура на крушката. Иначе съм стъгласен че големите халогени и най-вече лампичките луна са много енерго неефективни.

4. Я да спрем и бойлерите, че са най-неикономични! Нищо, че ще миришем отдалеко :)
От 15 години ползувам такива енергоспестяващи.Тез със синкава светлина - наричана дневна светлина са изключително дразнещи.Проверявайт какво пише на опаковката или искайте да ви ги включат-трябва да са о мека светлина -жълтеникав нюанс. Обикновенно по скъпите са по -трайни,но не винаги. Една китайска крушка от1 лев се закрепи и свети 2 години НЕПРЕКЪСНАТО в един гараж.Случват се и такива екземпляри

5. Знаех си аз че е неправилно. Кое е това филмче по дискавъри, та да го потърсим в разните торент и да го гледаме. Има нещо гнило тук. Изморяваща дразнеща светлина значи а дали не и разболяваща. Ще си лягам рано вече. И слънцето ако могат ще ни забранят.

6. Енергоспестяващите крушки освен че са опасни за здравето, не вършат работа защото не осветяват добре. Аз обичам да ми е полутъмно, но като дойдат възрастни хора в къщи казват че нищо не виждат. С крушките най-малко ще спестим, а за екология не ми се говори. Като гледам колко бензин харчат и какво изхвърлят колите в ЕС, разни дизели, джипове, камиони, тирове и т.н. просто си чешем езиците, че сме еколози и спестовни. Глупости. За протокола аз съм точно от сферата на екологията и не виждам ясно решение за спестяване на електроенергия и за чистота на околната среда докато хората искат да ползват все повече електроуреди, да карат все по-скъпи и мощни коли. Някои вече и хляба не могат да си отрежат без електрически нож. В крайна сметка ни промиват съзнанието с историята за някакви енергоспестяващи крушки. Абсолютна демагогия.

7. Предлагам да минем на газени лампи, а защо не и на факли като в каменната ера, та най-после онези дето си мислят, че ще спасят планетата Земя се успокоят. Трябва да се помисли във всички аспекти преди да се вземе такова радикално решение. Пълни глупости са, че ще спестяваме ел.енергия. Енергоспестяващите крушки са 20 пъти по-скъпи от обикновените, живота им се скъсява, когато се пускат и спират често, вредни са за околната среда и здравето на хората- съдържат живак!

И КАКВО НИ КАЗВАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЕНЕРГОСПЕСТЯВАНЕТО:

НОВА ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩА КРУШКА БЕЗ ЖИВАК НА ПАЗАРА ПРЕДИ КРАЯ НА 2009 г.
Предстоящото изчезване от пазара на традиционните крушки с нажежаема жичка, притесненията относно съдържащите живак, макар и в минимално количество, компактни флуоресцентни лампи и високите /все още/ цени на светодиодните осветителни тела определено създават напрежение сред потребителите. И в същото време представляват възможност за бързо излизане на пазара на нови технологии.Като например обещаващата технология Vu1 (от “view one”) на базираната в Сиатъл компания, която обещава да има готов продукт на пазара до края на 2009 година. При това на цена, сравнима с тази на най-добрите компактни флуоресцентни осветителни тела – в порядъка от 18 до 22 долара.
„Ние имаме продукт, който в много голяма степен отговаря на нагласите и очакванията на масовите потребители” – казва David Grieger, CEO на компанията. Тяхното мото е „Светлина без компромиси” и напълно отговаря на обещаващите характеристики на продукта им.
Осветителното тяло на Vu1 не съдържа живак, може да се регулира силата на светлината, реагира мигновено при запалване, има живот от 6 000 часа – т.е. 10 пъти повече от традиционните крушки. Освен това дизайна ще бъде съобразен така, че да могат да се монтират в старите полилеи, тъй като този вид крушки нямат проблеми с загряване и следователно няма нужда от охлаждане.
Каква е тайната на Vu1 – това е процес на „електронно стимулирана луминисценция”. Донякъде можем да го сравним с технологията в катодно-лъчевите тръби в старите телевизори. За да се предизвика отделянето на светлина не е нужна нито нажежаема жичка, нито живачни пари или плазма или намотки. Електроните се „разпръскват” равномерно в балона, който е покрит с фосфорна смес. Това кара цялата повърхност на крушката да свети.
През 2007 Vu1 основават производствен филиал в Чехия, където наемат 50 инженери от затворения завод на LG Philips, които са произвеждали телевизионни дисплеи. В момента текат последните изпитания, преди да бъдат пуснати първите пилотни количества, а масовото производство се очаква да стартира преди края на годината.По материали от: nytimes.com
Взето от : http://greentech-bg.net/?p=3119

1 коментар:

икономични лед крушки каза...

Поздравления за хубавата статия и се радвам че я споделихте с нас, дано това да става по често, блога ви е страхотен.Хубаво е , че от крушките най-малко ще спестим. И аз също като гледам колко бензин харчат и какво изхвърлят колите в ЕС, разни дизели, джипове, камиони, тирове и т.н. се вижда, че не правим абсолютно нищо относно екологията ни. Както и ти пишеш...'Някои вече и хляба не могат да си отрежат без електрически нож.....' което е жалко, прави се всичко само и само да се намали нашето движение.Още малко и роботи ще има,които ще ни поставят храната в устата та ние да не си движим ръцете хахаха