вторник, 8 септември 2009 г.

НОВИНИ ОТ 8 СЕПТЕМВРИ

От Обективно
Отново граждански протест срещу следенето на електронните данни

За втора поредна година на 12 септември недоволни граждани се събират на протест срещу натиска да се разшири и узакони периметърът на следене на гражданите. Според инициаторите на акцията "Свобода, а не страх" запазването на данните от интернет и телефонната комуникация и повсеместното използване на записващи устройства създават реални предпоставки за злоупотреби с информацията.Гражданските активисти припомнят, че от 16 април данните за всеки изпратен имейл се съхраняват от интернет доставчиците, за да може да бъдат предоставени на полицията при поискване. Съхраняват се и местоположенията на използването на интернет, използването на skype, icq, jabber или други средства за комуникация, VOIP. Освен това се съхранява и информация с кого потребителят общува, кога общува и кога е онлайн, зад кое IP е в момента.От няколко дни МВР отново иска директен достъп и до данните за нашите телефонни разговори, които мобилните оператори са длъжни да съхраняват за една година назад, предупреждават организаторите на протеста. Те припомнят, че службите искат да могат да вземат тези данни с т.нар пасивен достъп, в който за секунди могат да извлекат информация за проведени разговори по мобилни мрежи.Гражданите припомнят и други мерки, които според тях нарушават правото на защита налични данни като въвеждането на биометрични данни в новите документи за самоличност, инсталирането на камери за наблюдение и др. Според тях в европейските институции се обсъждат серия от директиви, които не обръщат внимание на гражданските права в цифровия свят, а наблягат повече на правата на бизнеса и на институциите.Според тях всичко това цели създаване на министерство на информацията, което не гарантира, че събраните данни ще бъдат използвани правомерно.

Прокуратурата повдига обвинения срещу Валери Цветанов и Стефан Юруков
Бившият земеделски министър Валери Цветанов и ексшефът на агенцията по горите Стефан Юруков бяха разпитани в Националната следствена служба. Няма от какво да се притеснявам, заяви Цветанов на влизане и обясни, че не знае за какво е викан. По-малко от час продължи разпитът му, след който ексминистърът бе спокоен и обясни на очакващите го журналисти, че не са били констатирани нередности при осъществяването на заменки. Цветанов е разпитан за 15 сделки, станали в края на мандата на кабинета „Станишев".Той не знае обаче за каква сума са заменките. От своя страна адвокатът на Цветанов Васил Василев бе категоричен, че подобно обвинение е позорно от гледна точка на правото. Разпитът на Стефан Юруков също не продължи дълго, но той си тръгна от другия вход на следствието и така успя да избяга от журналистите. Срещу Валери Цветанов има образувано досъдебно производство, по което Софийска градска прокуратура продължава да работи. Припомняме, в края на юли новият министър Мирослав Найденов обяви, че очаква арести по високите етажи в земеделското министерство. В средата на март в сградата на министерството беше проведена специализирана операция от Софийска градска прокуратура. Тя беше свързана с извършени незаконосъобразни замени на земи и гори.

Арестуваха поредния подкупен автоинструктор
Антимафиоти от областната дирекция на МВР в Благоевград са разобличили автомобилен инструктор, вземал подкупи за уреждане на изпити. Това съобщи говорителят на областната дирекция Гергана Моралиева, цитирана от БТА. Става въпрос за 45-годишен мъж от гоцеделчевското село Туховища. Инструкторът е задържан в момент на получаване на подкуп от 270 лева на 7 септември пред сградата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" в Благоевград при изпит на негови курсисти. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция. След задържането на автомобилния инструктор процесуално-следствените действия са продължили с претърсване и изземване от офисите на фирмата му в гр. Гоце Делчев.

Преглед на някои от основните теми в световния печат
Москва. Русия няма да се съгласи с промени в условията за транзита на руския газ през територията на Украйна и възнамерява да работи с Киев строго в рамките на съществуващите споразумения. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев на среща с ръководителя на „Газпром” Алексей Милер, съобщава руският вестник „Российская газета”.
Повод за обсъждането на газовата политика на Русия станаха последните изявления на Украйна, където започнаха да мислят за коригиране на действащите между двете страни газови споразумения, по-специално, в условията за плащането на транзита на газа за Европа. Впрочем, тези инициативи на украинското ръководство, както подчерта ръководителят на „Газпром”, нямат нищо общо с по-рано подписаните споразумения. „Трябва да се действа в съответствие с договора, който е сключен. Ние го подготвихме специално – той бе постигнат с мъки и труд. Затова ние ще работим по него”, подчерта Медведев.
Москва. Във вторник и сряда ще се състои заседание на управителния съвет на концерна „Дженеръл Мотърс”. От него се очаква окончателно решение за съдбата на европейския клон на концерна - германският автомобилен производител „Опел”, съобщава руският вестник „Российская газета”.Но не е сигурно, че такова ще бъде взето – „Дженеръл Мотърс”, реконструиран за два месеца и излязъл от конкурсното производство здрав и силен, откровено печели време, играейки с нервите не само на работниците и мениджмънта на завода, но и с правителството на Германия. При това повод за подобно своеволно поведение на производителя от Детройт даде самото германско правителство, което твърде рано изрази своите предпочитания в полза на продажбата на „Опел” на консорциума „Магна-Сбербанк”. Варшава.
Президентите на Полша и Украйна Лех Качински и Виктор Юшченко подписаха днес в полската столица „пътна карта” за двустранното сътрудничество през 2009 г. и 2010 г., предаде "Взгляд".В този документ страните потвърждават „стратегическия характер на партньорството между двете страни, насочено към перспективата и закрепващо основните задачи на двустранното взаимодействие”, съобщи пресслужбата на украинския президент. По време на преговорите също така бе подписано съвместно изявление на президентите „за енергийното сътрудничество”.
Киев. Няма никакви газови конфликти между Украйна и Русия, съобщава украинското издание „Корреспондент”, позовавайки се на думите на украинския премиер Юлия Тимошенко. „Искам да подчертая, че няма никакви конфликти в договорите между Киев и Москва по доставката на природен газ, по транспортирането на природен газ, по цените за неговото транспортиране и по цените за самия газ”, каза тя. Тимошенко заяви, че „всички тези разногласия и конфликти се намират в главите на великите украински политици, тъй като в тези глави цари хаос и желание за получаване на подкупи”. Тя каза също, че компания „Нафтогаз-Украйна” има намерение да закупи от „Газпром” през следващата 2010 година 32 милиарда кубическа метра газ, което съответства на нивата на закупуваните през тази година, но са по-ниски от уговорените в договора за периода 2009-2019 година 52 милиарда”. „През следващата година ще предложим да закупим 32 милиарда кубически метра газ”, каза тя.
Рим. Все повече италианци се подлагат на хипноза, пише вестник „Ла Република”. С нейна помощ италианците се надяват да се излекуват от болести, да си върнат пълноценния сън, да подобрят външността си, да хвърлят цигарите, да направят кариера и да изградят лични отношения. Според изданието в сравнение с миналата година поклонниците на хипнозата са два пъти повече – този метод е спечелил цели осем милиона италианци. Хипнозата се оказва по-ефективна от психоанализата, тя дава по-бързи резултати. В рамките на десет сеанса на обща стойност 800 евро човек може да се излекува от различни видове зависимости и да отслабне с няколко килограма. На хипноза се подлагат мъже и жени на възраст от 18 до 65 години. Националният център по политически, икономически и социални изследвания изясни, че италианците като цяло изпитват затруднения в личните отношения, но много от тях искат да се избавят от проблеми, свързани със съвременния живот – от прекомерното пазаруване до хазартните игри. „Тайната на хипнозата се крие във възможността да се възстанови равновесието и хармонията, изпълвайки със смисъл тази част от нашия „Аз”, която цензурира .
Женева. Икономисти на ООН заявиха, че няма да има бързо възстановяване от световната рецесия и предупредиха, че всяка една стъпка за бързото оттегляне на правителствените програми за стимулиране на икономиката може да влошат кризата, съобщава китайският вестник „Чайна дейли”.В своя годишен доклад, Агенцията за търговия и развитие на ООН призова за създаването на нова световна резервна система, която да използва няколко валути, а не само американския долар. Агенцията също призова за по-строг контрол над трансграничните финансови потоци. „Възможността за възстановяване в големите развити страни, което да е достатъчно силно, за да повдигне световната икономика до състоянието и преди кризата, е малко вероятна през идните години”, се казва в доклада.
Токио. Бъдещият премиер на Япония Юкио Хатояма заяви, че Япония, петата страна в света по емисии на газовете, причиняващи парниковия ефект, ще се опита да намали до 2020 г. вредните емисии до нивата от 1990 г., съобщава китайският вестник „Чайна дейли”. Но Хатояма добави, че целта, по-амбициозна от тази на отиващото си правителство, се основава на споразумението относно амбициозните цели в тази насока, което трябва да бъде договорено от световните страни. „Не можем да спрем климатичните промени, като само нашата страна определи цели за емисиите”, каза Хатояма. „Ние също ще се опитаме да създадем честна и ефективна рамка за всичките големи страни по света”, добави той.
Токио. Председателят на Демократичната партия на Япония (ДПЯ) Юкио Хатояма планира да създаде влиятелен надзорен орган, който да следи обществените разходи, когато през следващата седмица той формира своето правителство, съобщава японският вестник „Джапан таймс”.Временно назован Съвет за административно възстановяване, надзорният орган ще има правомощията през следващите 12 месеца да преразглежда всичките правителствени проекти, каза източник от партията. През идните три години, проектите, смятани за излишни, ще бъдат прекратени, докато тези с нисък приоритет ще бъдат предадени на местните правителства и частния сектор, добави той. Съветът също ще има правомощията да определя съдбата на полуправителствените обществени корпорации. Тези формирования обикновено са почва за корупция и са критикувани поради това, че осигурят на оттеглили се бюрократи доходни постове, пояснява изданието.
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Гордън Браун обявиха планове за провеждането на международна конференция, посветена на бъдещето на Афганистан. Това бе съобщено на увеличаващият се натиск върху страните, участващи в мисията срещу талибаните в Афганистан, съобщава австралийският вестник „Сидни Морнинг хералд”.Лидерите, говорейки в Берлин, заявиха, че конференцията трябва да се проведе под егидата на ООН преди края на годината и да бъде фокусирана върху сигурността, управлението и развитието на Афганистан. Меркел каза, че е обсъдила инициативата с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и също е получила неофициалната подкрепа на САЩ за плана. Конференцията, в която трябва да участват страните-донори, членовете на следващото афганистанско правителство, ООН и НАТО трябва да разгледа следващата фаза на мисията, каза Браун. Целта е да се „види как афганистанският народ, армия, полиция и граждански институции могат да играят по-голяма роля в бъдещето на страната и да подсигурят, че нашата стратегия е правилно подкрепяна от ресурсите, добави той.
Кабул. Афганистанските избирателни власти обявиха първото масово анулиране на гласове поради съмнения от фалшификация в силно оспорваната президентска надпревара в Афганистан, в която действащият президент Хамид Карзай се приближава все по-близо до мнозинството, необходимо за неговата победа още на първия тур, съобщава австралийският вестник „Сидни Морнинг хералд”.Избирателните власти не пожелаха да кажат точния брой на анулираните гласове, но се знае, че бюлетините от 450 избирателни секции са били отделени и ще бъдат разследвани. Общият брой на избирателните секции бе 26 000 и вероятно разследването ще засегне много малък дял от общия брой на бюлетините, но това е стъпка, която може да вещае още подобни анулирания. Гласуването от 20 август стремително заплашва да се превърне в провал. Поддръжниците на основния съперник на Карзай за президентския пост – Абдула Абдула – може да реагират с насилие, ако сметнат, че техният кандидат е нечестно лишен от възможността да се изправи пред Карзай в балотажа. Абдула вече обвини действащия президент в масови и систематични фалшификации.
Ерусалим. Главният палестински преговарящ Саеб Ерекат заяви в понеделник, че израелското решение да изгради почти 500 нови жилища на западния бряг преди да обяви замразяване на строежите още повече подкопава вярата, че Израел е партньор за мир, на който може да се има доверие, пише в-к „Аарец”.„Решението на Израел да одобри построяването на повече от 450 нови жилища заличава всеки ефект от замразяването на строежите, когато и ако такова бъде обявено”, коментира в свое изявление Ерекат.В понеделник министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак подписа някои от нужните разрешения за изграждането на нови 455 израелски жилища на Западния бряг.
Ерусалим. САЩ и Израел са постигнали напредък около намирането на консенсус за временното замразяване на строежите на израелски селища в палестинските територии, в рамките на усилията за възобновяване на мирните преговори с автономните власти, пише днес вестник „Йедиот Ахрнонот”. Това обяви източник от офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху, уточнявайки, че въпреки недоволството на палестинските власти от една страна и израелските заселници – от друга, споразумение скоро ще бъде постигнато. Междувременно, по-рано днес бе публикувана информация за отлагането на официалната визита на американския специален пратеник в региона Джордж Мичъл, заради решението на израелския кабинет да одобри строежа на стотици нови жилища на Западния бряг, преди да замрази изцяло строителството. Все още няма официална информация за причините за отлагане на визитата, поясняват източниците.
Ерусалим. Израелското министерство на отбраната се подготвя за възможността американското военно командване да остави в Израел своята нова система за противоракетна отбрана, след провеждането на съвместните военни учения между САЩ и Израел следващия месец, пише днес на първата си страница вестник „Джерусалем пост”. И докато военното командване на САЩ все още обмисля разполагането на своя система за противоракетна програма в Израел, експерти в Израел коментират, че вероятността за това е доста голяма, особено в светлината на спадналия ентусиазъм на САЩ да разполагат подобни системи в Централна Европа и насочването на Вашингтон към Турция.
Ерусалим. Специалният пратеник на САЩ Джордж Мичъл е уверил неофициално, че вече е получил предложения от редица арабски държави за конкретни мерки за подобряването на отношенията им с Израел. Това е водещото заглавие на израелския ежедневник „Аарец”. Анонимен представител на Вашингтон е уточнил, че някои от предложените мерки са действително сериозен пробив в отношенията между арабския свят и Израел. На тези и подобни въпроси се очаква да даде отговор Мичъл, когато пристигне в Израел, по-късно тази, или в началото на следващата седмица. Източници от израелското външно министерство поясняват, че нямат информация кои са държавите, направили тези предложения. Саудитска Арабия, която САЩ се опитваха да убедят да бъде една от тези страни, обяви, че категорично отказва да „предлага каквото и да било на Израел”, макар че обеща на новата палестинска държава стотици хиляди долари помощ.
Дамаск. Според полуофициални статистики в Сирия в момента живеят над 1 млн. иракски бежанци, пише за вестник „Аш Шарк Ал Аусат” коментаторът Абдел Рахман ар Рашид.Според някои източници обаче броят им е двойно по-голям. Според едно от проучванията 80% от тях живеят в Дамаск. Тези цифри обобщават къде се корени проблема, породил се между Ирак и Сирия след кървавите бомбени атентати в Багдад, в които загинаха над 100 души, а други 1200 бяха ранени, коментира изданието.Кризата се влошава, тъй като иракчаните вкусиха относителен мир през последните няколко месеца и няма да се примирят с връщане на тероризма и с това политици като премиер Малики да водят борба на живот и смърт, само за да си осигурят преизбирането идния януари. Малики не е в състояние да гарантира повече електричество или вода, не може да намали потребителските разходи, затова се насочва към сигурността и приема всяка терористична атака като лично посегателство.
Багдад. Руският министър на енергетиката Сергей Шматко е на посещение в Багдад, пише вестник „Ас Сабах”. В рамките на посещението ще бъдат обсъдени общи енергийни проекти и договори във връзка със ситуацията в сферата на сигурността в Ирак и региона.Според източник от иракското министерство на енергетиката, иракският министър на енергетиката Карим Уахид ще се срещне с руския си колега Шматко , за да обсъдят възможностите за участие на руски компании в редица енергийни проекти в Ирак.В делегацията, предвождана от Шматко, са и редица енергийни експерти от руски компании, сред които „Технопромекспорт”, IES и др.Бейрут. Избраният да сформира ливанското правителство Саад Харири, заяви, че ще предприеме стъпки за създаването му въз основа личната си логика, както и че за сформирането му е необходимо интересите на държавата да бъдат приоритет и „трябва да се стремим към създаване на стабилно правителство на националното единство”, пише ливанският вестник ”Ал Мустакбал”.
Консултациите около сформирането на новото ливанско правителство продължават и въпреки желанието на кандидат-премиера Саад Харири да включи всички партии в новия кабинет, преговорите се проточват. През миналата седмица председателят на ливанския парламент Набих Бери изрази оптимизъм относно кабинета, уточнявайки, че кандидат-премиерът прави всичко възможно Ливан да има правителство възможно най-скоро.

Македония празнува националния си празник
Днес Македония отбелязва Деня на обявяването на независимостта й, провъзгласена през 1991 г., когато на референдума за това бе одобрен от 95 процента от населението.България първа призна независимостта на Македония, след което това направиха Турция, Словения, Хърватия, Русия, Босна и Херцеговина, припомня агенция МИА.Международният статут на държавата беше окончателно потвърден от Общото събрание на Обединените нации на 8 април 1993 г., когато Македония беше приета като 181-ия пълноправен член на ООН.Поради противопоставянето на Гърция на конституционното име на страната, тя беше приета в ООН под временното име Бивша югославска република Македония. Под егидата на ООН Атина и Скопие започнаха преговори за решаване на проблема, които още продължават.В момента Македония има дипломатически отношения със 160 страни в света и е призната с конституционното си име от 125.По повод Деня на независимостта довечера председателят на парламента Трайко Веляновски ще даде прием в парламента, а македонската армия ще отбележи празника с 10 топовни салюта в Скопие.

Швейцария ни дава заем от 98 млн. лв.
България ще получи 76 млн. франка (97,8 млн.лв.), а Румъния - 181 млн. швейцарски франка (233 млн.лв.) заем от Швейцария.Долната камара на швейцарския парламент одобри днес предоставянето на кредити на обща стойност 257 млн. швейцарски франка (330,8 млн. лв.) на двете страни.Проектът беше одобрен със 113 гласа срещу 52 против, съобщиха швейцарски медии в интернет сайтовете си.Тези суми са предназначени за финансиране на проекти в областта на сигурността, стабилността и в подкрепа на реформите.Заемът ще се използва и опазването на околната среда, инфраструктурата, насърчаването на частната икономика и на социалното развитие.Кредитът се предоставя на основата на федералния закон за сътрудничество с източноевропейските държави, приет на 26 ноември 2006 г.

Сталоун разкри сюжета на българския Рамбо, излезе постер на филма
Филмовата звезда Силвестър Сталоун (Sylvester Stallone) разкри интригуващи подробности от сюжета на петата част на култовата екшън поредица "Рамбо".
Както е известно, поредното продължение ще се снима изцяло в България, като освен самия Сталоун, най-вероятно за снимки у нас ще пристигне и друго хитово име от света на киното - Мики Рурк (Mickey Rourke). Новата история разказва за опитите на американски учени да създадат нов вид супер войници чрез отключване на "дивото" в човешката им природа.
Грешка в експеримента обаче превръща "опитните зайчета" в доста опасни творения, и за да се справят с опасността, учените привикват на помощ самия Рамбо. Междувременно, освен че стана ясно и името на петата част - "The Savage Hunt", в интернет мрежата се появи и първият постер на филма. Oчаква се снимките да стартират в София и покрайнините на столицата през май 2010-та година.

Започват тържества за 400-годишнината на Ню Йорк
Кулминация на тържествата по повод 400-годишнината на Ню Йорк започва днес в американския град. Празненствата по случай основаването му ще продължат до 13 септември. За начало на историята на града се смята датата 11 септември 1609 г., когато английският мореплавател Хенри Хъдсън доплава с холандски кораб на острова, кръстен Манхата от индианците ленапе. Колонията Нов Амстердам, основана в южната част на острова като холандско селище, дава началото на сегашния Ню Йорк.В периода от 8 до 13 септември 2009 г. са планирани специални обиколки из града, които ще запознаят гражданите на мегаполиса и туристите с мултикултурните и мултиетническите му корени. Компанията на историка Сет Камил - основател и директор на туристическите обиколки Big Onion, ще предлага специална обиколка на града с ферибот. Тя ще започва на юг от Бродуей, който преди четири века се е намирал в гъста гора, и ще завършва в Стейтън айлънд.В историята на Ню Йорк има няколко следи от холандските му корени. Например имената на нюйоркските квартали, включително Харлем, Бруклин, Бронкс, Гринидж вилидж, Стейтън айлънд, както и цветовете на флага - оранжево, бяло и синьо.Организаторите планират също чествания под наслов "Холандия на р. Хъдсън". Те ще включват излети с каяк до Олбани, столицата на щата Ню Йорк. През 1624 г. холандците построили там форт, за да улеснят търговията с кожи с индианците.

По БГНЕС
Трайков:Ще подадем още 7 сигнала за злоупотреби
По повод предложението на министърът на икономиката, енергетика и туризма(МИЕТ) Трайчо Трайков, Ангел Семерджиев да оглави Държавната комисия за водно и енергийно регулиране(ДКЕВР), министърът обясни, че избраникът му няма партийна обвързаност с ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС. Изборът на министър Трайков е станал след няколко проведени разговора. Семерджиев е изпълнителен директор на Булгартрансгаз, а от 2001 до 2007 г. е бил зам. председател на ДКЕВР и е бил председател на Асоциацията на енергийните регулатори. Има шестима ,работещи по европейските фондове, които са подали невярна информация за конфликт на интереси. Те ще бъдат уволнени и заведени под съдебна отговорност. Една от тях е Ивет Жаблянова – ръководител на ОП „Конкурентноспособност“. Министър Трайчо Трайков отрече Бързашки да е сред лицата уличени за конфликт на интереси. За да се избегне забавянето на действията по оперативната програма, ще бъде включена Жулиета Хубенова като експерт. Тя има дългогодишен опит от Европейската банка за възстановяване и развитие. Няма окончателно решение за Българския енергиен холдинг, каза министър Трайков. Автомобилите закупени от холдинга ще продължат да бъдат използвани, защото са платени доста от лизинговите вноски. При закупуването на тези коли е имало заобикаляне на закона. Поръчката е била разделена на 19 лота и във всеки един лот една и съща фирма се е състезавала със себе си, уточни министър Трайков . От МИЕТ ще подадат още 7 сигнала до прокуратурата за злоупотреби. Една от злоупотребите е опит за закупуване на 14 дка до язовир Огоста за 12 хил. лв. След отстраняване на държавата от Пловдивския панаир, който е в забранителния списък за приватизация, дружеството не е изплатило дивиденти за 1,3 млн.лв. на държавата. Имало е опити от предишното ръководство на министерство да сигнализират Министерство на финансите, но не са взети мерки. Да се увеличат санкциите за фирмите, които неправомерно изпълняват туроператорски услуги, това поиска зам. министър Иво Маринов, чийто ресор е туризма. До края на годината се очаква, да бъде довършен националния туристически регистър и да има възможност, да се подава информация на границата за фирми, които неправомерно организират туристически услуги и пътувания./БГНЕС

АФП: Борисов отива в Брюксел, за да върне доверието на ЕС
Българският премиер Бойко Борисов заминава утре на първото си посещение в Брюксел, целта на което ще бъде да възвърне доверието на Европейската комисия, след като тя замрази помощи за милиони евро заради слабите резултати на предшественика му в борбата с организираната престъпност и корупцията, съобщава АФП. Борисов, който ще бъде придружаван от основните министри в своето консервативно правителство, което в края на юли наследи лявоцентристкия коалиционен кабинет на Сергей Станишев, ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с представители на Европейския парламент. Миналата година ЕК замрази помощи за 825 милиона евро, които трябваше да бъдат използвани за строителство на пътища и за регионално развитие в страната, която стана член на ЕС на 1 януари 2007 г. Но 220 милиона евро от тази сума впоследствие бяха окончателно загубени, припомня АФП. В края на август Брюксел отложи стартирането на пет от седемте програми за сътрудничество на стойност 6,85 милиарда евро. От присъединяването си най-бедната държава членка на ЕС е подложена на стриктен и безпрецедентен мониторинг, като Комисията оценява напредъка й на всеки три месеца. Следващият доклад се очаква след седмица, отбелязва АФП. Вчера обаче Борисов, който обяви, че връщането на доверието на ЕС е негов приоритет, получи първи окуражителен сигнал от Брюксел с деблокирането на 19 милиона евро по програма САПАРД. ЕК обмисля евентуално деблокиране и на други 90 милиона евро. Единственият сериозен отсъстващ от българската делегация, министърът на финансите Симеон Дянков обясни пред АФП, че планира да посети Брюксел следващата седмица. По време на визитата си той ще защити желанието на България да се присъедини бързо към механизма ERM 2 във връзка с присъединяването към еврозоната с надежда за приемане на еврото през 2013 г. Това обаче ще зависи от възможностите на новото българско правителство да си възвърне доверието на Брюксел. Присъединяването към еврозоната зависи от преговорите с държавите членки на зоната и с Европейската централна банка, отколкото от точни икономически критерии, обясняват икономисти, завършва АФП. /БГНЕС

Повече от година не са разледвани схеми за пране на пари
След като Бюрото за финансово разузнаване е преминало от Министерство на финансите към ДАНС преди 1,5 г. в България не е получавана информация от международния обмен за прането на пари по банкови сметки, обяви финансовият министър Симеон Дянков, предаде репортер на БГНЕС.Той възстановява институцията за финансови злоупотреби в новата структура на министерството, която ще се казва Агенция за борба с финансовите злоупотреби. Дянков лично ще отговаря за нея. Според него три доклада на международни институти препоръчват възстановяването на агенцията с информационна цел, към министерство на финансите, така че отново да може да се ползва международния поток от информация за финансови злоупотреби, който е бил прекъснат, след като е преминал към ДАНС. От информационна функция звеното е поело функция на финансово разузнаване. /БГНЕС

Смесените екипи на МВР, ДАНС и Прокуратурата са вече факт
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов,председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, главният прокурор Борис Велчев подписаха споразумението за създаване на специализираните екипи, предаде репортер на БГНЕС.Служителите в екипите ще бъдат изведени от служебните си задължения и ще работят само в тях. Екипите ще започнат работа от 1 октомври като преди това трябва да бъдат сформирани оборудвани специалистите и подложени на тестове в института по психология на МВР. Главният прокурор Борис Велчев уточни, че вече са набелязани и знаковите дела, по които ще работят екипите. "Не е редно да коментирам, каквито и да са доклади или справки изготвени в ДАНС", заяви председателят на агенцията, запитан, съществува ли доклад уличаващ в корупция бивши министри и дали новите екипи ще се занимават с тях. Броят на екипите е секретен, но Цветанов обеща те да са "достатъчно". Предвидена е възможност към тях да бъдат привличани други експерти. Поради специфичната методика на работа обаче, всичко свързано с работата им е секретно. /БГНЕС

Яне Янев: Костов издаде държавна тайна
Нещастието на Охридското езеро показва, че държавата не може да направи това, което при такива инциденти се случва в другите европейски страни. Сега се видя, че правителството се опитва да направи много, но го дърпа назад натрупаното в годините, каза Яне Янев, лидер на РЗС и председател на ПК за борба с корупцията и конфликти на интереси в НС пред бТВ.Проблемът е в Конституцията, посочи депутатът. В нашата Конституция липса текст, който да казва какво се случва при извънредни ситуации. Това, което беше направено в предишното Народно събрание по закон по предложение на Емел Етем беше един законодателен тюрлю гювеч, характеризира го Янев. Няма субординация и не се знае кой пред кого отговаря и не е необходимо сега да говорим за този закон, отбеляза той. Странна беше реакцията на президента, който не е все пак в изпълнителната власт, коментира Яне Янев. Бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев се разхожда в кулоарите на Парламента, а се доказа, че е внесъл вагони, които се самовакумират и знаем какво се случи в Кардам. Но сега прокуратурата ще се занимае с него. На датата за траур след тежкия инцидент, в който загинаха 17 души в Ямбол, хора от МВР бяха на гуляй и имаше само една оставка, но тя беше по други причини. Не се разбра тогава едно Ауди кого вози – министър ли зам. министър ли, припомни скандала преди месеци лидерът на РЗС.Не искам да правя анализ и литературно четене на интервютата на Алексей Петров, каза Яне Янев. Според него не може да се казва, че няма доклад на ДАНС. По различни начини Сергей Станишев е получавал различни документи, в които има визирани министри, зам. министри, областни управители, високопоставени държавни чиновници, добави лидерът на РЗС. „На 3 август, когато беше станало ясно, че Петко Сертов подава оставка, поисках среща с него и отидох в неговия кабинет. Тогава видях някои документи, че Дирекцията по противодействие на корупцията си е вършила работата“, каза още Янев. Според него Иван Костов е изнесъл класифицирана информация по повод на разработката „Галерия“ и това не е само издаване на класифицирана информация, но и държавна тайна. Комисията за контрол на ДАНС трябва да проведе заседание, на което да бъдат приети правила за огласяване на информация и втората точка да е за делото „Галерия“, настоява Янев. По думите му за по-малко от месец, в комисията, която той оглавява, са дошли 93 сигнала за корупция и няма да има милост за никого. /БГНЕС

Джоузеф Кенеди не ще да наследява чичо си в Сената
Племенникът на починалия наскоро Едуард Кенеди не възнамерява да се кандидатира за овакантеното от него място в американския Сенат. Това съобщи самият Джоузеф Кенеди, син на бившия главен прокурор на САЩ Робърт Кенеди, убит през 1968 г. в Лос Анджелис, и племенник на екс-президента Джон Кенеди, застрелян през 1963 г. в Далас. Малко след кончината на чичо си Едуард, починал на 25 август от тумор в мозъка, 56-годишният Джоузеф бе агитиран от влиятелни членове на Демократическата партия да "изпълни дълга си", като се кандидатира за овакантеното място в Сената. Така например, ветеранът демократ Дън Пейн тогава заяви: "Въпреки мъката, породена от кончината на чичо му, Джоузеф Кенеди е длъжен да поеме своята отговорност. Той няма да бъде Кенеди, ако не се отнесе сериозно в настоящата ситуация и не постави кандидатурата си за овакантеното място на сенатор от щата Масачузетс". Джоузеф Кенеди II вече е бил член на американския Конгрес, но напусна политиката преди десетина години. Междувременно губернаторът на щата вече обяви датата на извънредните избори за сенатор от Масачузетс. Те ще се проведат на 19 януари 2010 г., като предварителните избори ще бъдат на 8 декември т.г. Възможно е кандидатурата си за овакантеното от Едуард Кенеди сенатско място да постави неговата вдовица - Виктория Реджи. /АП

По ДНЕС+
Борисов обеща магистрала „Тракия” да бъде завършена през 2012-а

Магистрала „Тракия” ще бъде завършена в началото на лятото на 2012-а. Отново тогава се очаква линията на метрото в София да бъде удължена от ж.к. „Обеля” до японския хотел. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на официалното откриване на новия участък от метрото в София от площад „Света Неделя” до националния стадион „Васил Левски”. Премиерът пое ангажимент обещаният срок да бъде спазен, ако кабинетът „Борисов” още е на власт. 90 млн. евро дългосрочен нисколихвен заем е предоставен от Япония на българското правителство за изграждане на новооткрития участък от столичното метро. Това каза японският посланик Цунехару Такеда. Той поздрави софиянци за новата им придобивка и изказа своите съболезнования за трагедията в Охридското езеро. Такеда заяви още, че през последните години на преход японското правителство е предоставило на България 1 млрд. евро финансова помощ за инфраструктурни и други проекти. По думите му това е символ на японско-българското приятелство. На откриването на новия участък от столичното метро присъства и изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков, който изрази надежда премиерът Борисов да продължи да подкрепя реформите в столицата. /Дарик радио

Вотът на 12% от българите – манипулиран
Вотът на 12% от българските граждани, имащи право на глас, е бил подложен на някакъв вид манипулация. Това стана ясно от представено изследване на "Прозрачност без граници" от наблюдението на изборите за Европейски парламент и за 41-во Народно събрание. Според данните от доклада между 12 и 12, 5 % от всички български граждани, имащи право на глас, са били в зона на риск. Социологът Антоний Гълъбов обясни, че тези 12% са били подложени на риск вотът им да бъде манипулиран. Те са станали свидетели на търговия с гласове, на тях или техни близки е предлагано заплащане, за да дадат гласа си или са били подложени на незаконна изборна агитация. По думите на Гълъбов представеният доклад показва, че е налице повторяемост на корупционни практики на едни и същи места. Той обясни, през годините в едни и същи региони се наблюдават едни и същи нарушения на изборния процес. Социологът обясни, че в анализира на изборите е използван т.нар. коефициент на мобилизация, тоест в каква степен там където е имало нарушение, се регистрира динамика. Гълъбов уточни, че в използваната скала 10 означава максимална свобода на гласуване, а 0 липса на всякакви политически и институционални гаранции за свободно провеждане на вота. Индексът за изминалите избори за представители на Европейския парламент е 4,7. При изборите за народни представители този индекс е влошен, посочи Гълъбов. По думите му, единствено високата избирателна активност е успяла да „потопи" този контролиран вот. Общественото внимание беше съсредоточено върху изборите. Доказахме, че това не е неподлежащо на наблюдение. Оспорихме тезата, че това не може да бъде измерено, коментира той. От доклада стана още ясно, че общият брой на регистрираните нарушения по време на изборите е 348. От тях най-съществен е делът на организационните нарушения, регистрирани в СИК, като те представляват над 60% от всички нередности. Сигналите за търговия с гласове представляват 9,3 % от всички подадени в РИК жалби. Сред тях преобладават установените случаи на даване на пари срещу упражняване правото на глас - около 45% от случаите. Раздаването на храни или други продукти заема 15% в търговията с гласове. От представения доклад стана още ясно, че за първи път на изборите за ЕП са установени методи за натиоск в упражняването на вота чрез икономическа принуда. Сред формите на контролиран вот са преки или косвени заплахи за уволнение Всички експерти, участващи в изготвянето и представянето на доклада, се обединиха около становището, че са необходими спешни мерки по изготвянето на избирателен кодекс, който да регламентира законното провеждане на изборния процес. /News.bg

Борисов дава на прокурор трима министри на Станишев
Бившите министри на регионалното развитие Асен Гагаузов, на транспорта Петър Мутафчиев и на финансите Пламен Орешарски спешно отиват на прокурор заради източване на евросредства. Обвиненията за безстопанственост ще им бъдат повдигнати до часове. За това са съобщили източници от МС пред "Сега" след вчерашното заседание на съвета по координация на управлението на евросредства под ръководството на премиера Бойко Борисов. Тримата ексминистри от кабинета "Станишев" бяха в борда на директорите на пътния фонд и са допуснали някогашният му шеф Веселин Георгиев да раздаде 120 млн. евро поръчки на братовите си фирми. В момента и тримата са депутати от БСП. Заради тях в началото на 2008 г. Брюксел спря парите за строителство на пътища по програма ИСПА и препоръча България да не бърза с договори по оперативна програма "Транспорт", докато не докаже, че може да работи по европейските правила. За транспортна инфраструктура до 2013 г. България трябва да усвои 2.3 млрд. евро. Вчера съветът реши да помоли за отсрочка при усвояването на парите по ИСПА. Вчера Борисов е дал срок на своите министри на транспорта, на регионалното развитие и на финансите до 24 часа да предоставят данните за нарушения в прокуратурата. Той иска от всички виновни ръководители на звена, довели до проблеми с европарите, да се търси персонална отговорност. Твърде вероятно е подобни данни да бъдат внесени в прокуратурата и за бившите ръководства на фонд "Земеделие", довели до блокиране на пари по САПАРД. Утре премиерът заминава за Брюксел, където ще има среща с шефа на ЕК Мануел Барозу и с няколко комисари. /БГНЕС

Яне Янев: Проблемът е в Конституцията, липсват текстове за извънредни ситуации
Нещастието на Охридското езеро показва, че държавата не може да направи това, което при такива инциденти се случва в другите европейски страни. Сега се видя, че правителството се опитва да направи много, но го го дърпа назад натрупаното в годините, каза Яне Янев, лидер на РЗС и председател на ПК за борба с корупцията и конфликта на интереси в НС пред бТВ. Проблемът е в Конституцията, посочи депутатът. В нашата Конституция липса текст, който да казва какво се случва при извънредни ситуации. Това, което беше направено в предишното Народно събрание по закон по предложение на Емел Етем беше един законодателен тюрлю гювеч, характеризира го Янев..Няма субординация и не се знае кой пред кого отговаря и не е необходимо сега да говорим за този закон, отбеляза той.. Странна беше реакцията на президента, който не е все пак в изпълнителната власт, коментира Яне Янев. Бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев се разхожда в кулоарите на Парламента, а се доказа, че е внесъл вагони, които се самовакумират и знаем какво се случи в Кардам. Но сега прокуратурата ще се занимае с него. На датата за траур след тежкия инцидент, в който загинаха 17 души в Ямбол, хора от МВР бяха на гуляй и имаше само една оставка, но тя беше по други причини. Не се разбра тогава едно АУДИ кого вози – министър ли зам. министър ли, припомни скандала преди месеци лидерът на РЗС. /БГНЕС

По ФОКУС
А1: Само документите от медицинската експертиза за причините за смъртта са готови в хода на разследването за трагедията с „Илинден”
Скопие. Доказателствата за причината за потъването на кораба “Илинден” останаха на дъното на езерото, предаде македонската телевизия А1. По искане на експертния екип хърватските водолази отново направиха снимки на потънали кораб, защото досегашният видео материал на места бил неясен. От кабината на капитана предстои да се извади корабната книга и ако е водел прилежен корабен дневник, ще се знае дали „Илинден” е имал някакъв дефект преди да отплава. Към момента македонската прокуратура е внесла обвинителен акт само срещу капитана на кораба Сотир Филевски, но не изключва възможността отговорността за трагедията, при която загинаха 15 български граждани, да падне върху повече хора, предаде телевизията. По думите на главния прокурор Люпчо Швърговски действията, предприети от прокуратурата включват внесено искане за разследване срещу капитана на кораба и ако е необходимо и срещу други лица. И за българската прокуратура причината за потъването на „Илинден” ще стане ясна, след като се извади корабът от дъното на езерото, отбелязва А1.Зам.-главният прокурор Камен Ситнилски изрази увереност, че от македонска страна се прави всичко необходимо, за да се открие кой и защо е позволил кораб в такова техническо състояние да палва. Следователно в разследването няма да бъде включен само екипажът, начело с капитана, но и други официални представители, които са отговорни за потъването на кораба, изтъкна Ситнилски.Медията коментира, че в контекста на разследването досега са изготвени само документите от медицинската експертиза за причините за смъртта. Предстои да се разпитат свидетели, ще се установява компетентността и подготвеността на екипажа на „Илинден” и дали корабът е бил изцяло технически изправен.


Скопие. Специален екип от водолази от Охрид направиха нови подводни снимки на кораба „Илинден”, който потъна в Охридското езеро в събота, при което загинаха 15 души, предаде македонската телевизия А1. Новото заснемане бе по искане на комисията, работеща по установяване на причините за трагедията, която имаше забележки към качеството на видеозаписите от кораба, които били неизползваеми.Георги Илиев, българският експерт в комисията, заяви, че „Илинден” ще остане още ден-два на дъното заради лошото време, защото в интерес на разследването е „Илинден” да бъде изваден непокътнат.Медията припомня инцидента, при който в събота след 10:30 часа на 250 метра от брега, корабът се преобърна с общо 57 души на борда, от които 42 са оцелелите.

Алфа: Разпознаването на загиналите български туристи в трагедията в Охридското езеро е приключено
Скопие. Разпознаването на загиналите български туристи в трагедията в Охридското езеро е приключено и близките на жертвите се върнаха с правителствения самолет в София, предаде македонската телевизия Алфа. След приключването на аутопсията македонските власти предадоха телата на българските, заедно със смъртните актове. Аутопсията е потвърдила, че всички жертви за починали от удавяне в рамките от три до пет минути след инцидента. Лекари са придружавали роднините на загиналите по време на разпознаването, отбелязва медията. Лекарите по съдебна медицина от България, които следяха аутопсията коментираха пред медии, че процедурата е извършена по международните стандарти и преди отлитането си за София благодарили на македонските си колеги, предаде Алфа.

Инпрес: Корабът „Илинден” е регистриран за 60 пътници, но е имал само 43 спасителни пояса, твърди кап. Перо Василев
Скопие. Корабът „Илинден” е регистриран за 60 пътници, но затова, че е имал само 43 спасителни пояса, не е трябвало да превозва по-голям брой хора. Македонското електронно издание Инпрес цитира капитан Перо Василев, който казал това пред македонската телевизия Алфа, като уточнил, че разследващата комисия трябва да вземе като доказателство регистрационната табела на кораба, на която пишело 60 пътници.Капитанът казал това в двора на дома на своя по-млад колега Сотир Филев, който бе арестуван след преобръщането на кораба „Илинден”. Неговите родители не са коментирали заради влошеното си здравословно състояние. Домът е бил пълен с близки и приятели в знак на подкрепа към младия капитан, отбелязва медията. Помощник-капитанът на „Илинден” Влатко Юстиниятоски, който не е арестуван за случилото се, по думите на родителите му, въпреки инцидента, трябвало да замине за университета в Скопие.Погледите и на двете семейства са насочени към разследващите, като по думите на корабния механик Борис Филески собствениците на кораба е трябвало да знаят в какво състояние е плавателният съд и да го следят постоянно.

Президентът за "Бургас - Александруполис": Не може местни допитвания да решават проблеми на национално ниво
София. По проекта „Бургас-Александруполис” работят поне четири поредни правителства. Реализацията може да стане сега със засилване на българската позиция. А може и лесно да се намерят причини да се откажем и трасето да мине през южните ни съседи.Обектът е с национално значение, не може с местни допитвания да се решават проблеми на национално ниво. (Утре в н-ската община ще направят референдум против пенсионната политика на правителството. Отменяме ли я?). Това се казва в статия на президента Георги Първанов, озаглавена "В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство".В статията се посочва още, че българската позиция включва още редица идеи, чрез които българският интерес да бъде защитен и със значително увеличаване на печалбата от проекта „Бургас-Александруполис”:- Чрез изграждането на съвместна компания за обслужване на превоза на нефт през Черно море за петролопровода;- Чрез участие в монтажните работи;- Чрез подизпълнение на редица други дейности (включително и проектантски);- Трябва да отстояваме включването на клауза за заплащане на правото на преминаване през територията на страната, т. нар. “роялти” - пише президентът.

Защо премиерът не поставя въпроса за нов договор за доставка на газ с "Газпром", пита президентът
София. Необяснимо защо премиерът и екипът му не поставят въпроса за нов дългосрочен договор с “Газпром” за постигане на по-добри и по-гъвкави условия за доставка на газ до 2030 г. (или те са за оставане на посредниците и затова те да печелят огромни средства на гърба на българските граждани?). Това се казва в статия на президента Георги Първанов, озаглавена "В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство".

Има нерешени въпроси с модела на финансиране на проекта “Южен поток”, според президента
София. От самото начало преговорите по проекта “Южен поток” са били нелеки и със сериозни претенции на „Газпром”, се казва в статия на президента Георги Първанов, озаглавена "В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство".В началото на годината тези проблеми бяха обсъждани, в т.ч. и по време на моята визита в Москва. Тогава отстояхме позициите си и получихме разбиране на политическо ниво, пише президентът.В последните седмици руската страна се опитва да възобнови решени вече въпроси на политическо ниво:
1. За използване на съществуващата газотранспортна система в България за проекта „Южен поток”. (По този въпрос имаме договореност с руското държавно ръководство от януари 2008 г. за нова тръба, която да използва досегашното трасе, позиция, която е потвърдена през февруари 2009 г.)
2. Неприемливо е новото предложение за ограничаване възможностите на българската страна за участие в други проекти за пренос на газ в региона.
3. Отново ще трябва да бъде отхвърлено възобновеното предложение „Газпром” да може да изкупи дела на БЕХ в проектната компания.
4. Има нерешени въпроси с модела на финансиране на проекта “Южен поток”.
5. Необходимо е в този проект да бъдат спазени изискванията на Европейския съюз за свободен достъп и на други собственици на природен газ до тази тръба при наличие на свободен капацитет в нея.
Вместо да твърди, че с „Южен поток” всичко е наред, премиерът Борисов трябваше да използва срещата с г-н Путин, за да възрази срещу подобни претенции.В крайна сметка, потвърждавайки категорично участието на България в проекта, правителството трябва да е в състояние да защити с конкретни аргументи постигнатото досега, пише президентът.

Има дефицит на компетентност в енергийната политика на това управление, според президента
София. Има дефицит на компетентност в енергийната политика на това управление. Никой не се е родил научен, но не бива от незнанието да се прави кампания. Това се казва в статия на президента Георги Първанов, озаглавена "В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство".Лидерът не е длъжен да знае всичко. Но трябва дотолкова да влезе в материята, че да може да взема „информирано и мотивирано решение” - казва президентът Първанов.Има и друг път - незнанието, липсата на воля да се прикриват с измислени скандали - посочва Първанов.Президентската институция ще участва конструктивно и отговорно в провеждането на тази и други политики от реалния дневен ред на българското общество и на хората.След десет дни ние ще направим публично обсъждане на идеите на един голям колектив за изход от кризата.Изборната кампания свърши, време е да се доказват управленски качества и умения. Гневният изборен патос вече не върши работа, пише президентът.

Георги Първанов: В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство
В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство - това се казва в статия на президента Георги Първанов, публикувана на интернет страницата на Президентството. В нея се разглеждат енергийните проекти и позицията на България, както и актуални политически теми. Пълният текст на материала гласи: Преди около четири месеца предложих параметри на националното съгласие по „газовата” ни политика. По някои от тях има движение напред, по други изразени общи позиции, по трети - трудно преодолими различия.
Междувременно представители на новото правителство направиха много противоречиви изказвания по големите енергийни проекти, както се оказа - без да са се запознали добре с проблемите. Видимо неподготвен беше и премиерът Борисов за разговора с колегата си Владимир Путин.Ситуацията около нас се развива много динамично - разговорите, например, между Русия и Турция, заявките на други страни за присъединяване към „Южен поток”, предстоящите решения на форума в Копенхаген изискват действеност и ефективност в работата на институциите.
Сега, няколко месеца след споменатия материал, искам да кажа - когато консенсусът е непостижим, е необходима воля, характер и прагматизъм; трябва лидерство в енергийната ни политика.
В настоящата статия предлагам доразвитие на някои от основните насоки и конкретни действия, които да бъдат предприети от българските институции.

I. Необходима е приемственост в енергийната стратегия и политика на България. Нашата страна трябва да потвърди волята си за участие в големите проекти за пренос на природен газ. И „Набуко”, и “Южен поток” са необходими за европейската енергийна сигурност и отговарят на националния ни интерес. Важно е и в бъдеще нашата страна да се утвърждава като основна транзитна страна за снабдяването с газ по южното европейско направление.
Една непремерена, мудна и неаргументирана българска политика може да доведе до реалната възможност проектите да заобиколят България (както вече се е случвало с проекта “Син поток”).
Новото българско правителство вече потвърди безусловната си подкрепа за двата проекта. Това, като израз на политическа воля е добре, но остава усещането, че не са доловени основните проблеми и не се работи за тяхното преодоляване. Необходимо е да се защити равнопоставеното ни участие в “Набуко” - да не се допусне ограничаване на нашия дял и да се реши въпросът с финансирането за осигуряване на българското участие в проекта.
От самото начало преговорите по проекта “Южен поток” са били нелеки и със сериозни претенции на „Газпром”. В началото на годината тези проблеми бяха обсъждани, в т.ч. и по време на моята визита в Москва. Тогава отстояхме позициите си и получихме разбиране на политическо ниво.
В последните седмици руската страна се опитва да възобнови решени вече въпроси на политическо ниво:
1. За използване на съществуващата газотранспортна система в България за проекта „Южен поток”. (По този въпрос имаме договореност с руското държавно ръководство от януари 2008 г. за нова тръба, която да използва досегашното трасе, позиция, която е потвърдена през февруари 2009 г.)
2. Неприемливо е новото предложение за ограничаване възможностите на българската страна за участие в други проекти за пренос на газ в региона.
3. Отново ще трябва да бъде отхвърлено възобновеното предложение „Газпром” да може да изкупи дела на БЕХ в проектната компания.
4. Има нерешени въпроси с модела на финансиране на проекта “Южен поток”.
5. Необходимо е в този проект да бъдат спазени изискванията на Европейския съюз за свободен достъп и на други собственици на природен газ до тази тръба при наличие на свободен капацитет в нея.
Вместо да твърди, че с „Южен поток” всичко е наред, премиерът Борисов трябваше да използва срещата с г-н Путин, за да възрази срещу подобни претенции.
В крайна сметка, потвърждавайки категорично участието на България в проекта, правителството трябва да е в състояние да защити с конкретни аргументи постигнатото досега.

II. Трябва да се запази и увеличи динамиката на енергийната ни дипломация. В предишните години бяха договорени още над 4 млрд. куб. м природен газ за България. И вместо ревност (прозираща зад не особено оригиналната шега за обещанията на сватбите в Банкя), правителството трябва да се включи в реализацията на тези договорености. Това никак няма да е леко - има географски и геополитически пречки, има натиск върху страните производители, все още има много въпросителни по трасетата.- Вариантът с транзит на договорения газ от Туркменистан по тръбите на „Газпром” беше предложен от мен в началото на годината, непосредствено след газовата криза. Тогава той беше отклонен от руската страна дори като компенсаторна мярка и едва ли може да разчитаме, че е възможно да се реализира в близко бъдеще.
- Друго предложение – за тръбопровод под Каспийско море ще бъде трудно осъществимо заради нерешените въпроси на делимитацията и ползването на природните източници в региона.
- Преносът на газ през Иран е в зависимост от решаването на въпроси от геостратегически характер.Всички тези препятствия, свързани с трасетата, стоят и пред големия европейски проект „Набуко”. България не трябва пасивно да изчаква, трябва да е активният фактор, да е доверителният партньор в тези преговори, защото няма друга европейска страна, която да има толкова активна политика към страните от Черноморието и Каспийския регион.Нещо повече
- България може изпреварващо да реализира свои национални цели и да си осигури природен газ преди старта на „Набуко” - от Азербайджан, Туркменистан или Египет.Има няколко благоприятни предпоставки това да стане:
1. С Турция имаме принципна договореност да използваме газопреносната й мрежа при реципрочни начала, при условия и цени, по които руски газ преминава през българска територия за южната ни съседка. Ще имаме това съдействие на Турция, но и тук трябва активност - за решаване на отдавна „замразени” проекти (например за строителството на язовир „Тунджа”).
2. Изпреварващото постигане на националните ни цели става възможно и заради някои други стъпки, които вече са предприети. В това отношение беше важно споразумението за изграждане на междусистемната връзка с гръцката газова система по линията Комотини - Димитровград. Много сериозни възможности ще открият подобни връзки с Турция и Румъния - не само като резервни варианти при газови кризи, но и в стратегически план като алтернатива на традиционните трасета.
3. Националните ни цели изискват от енергийната ни дипломация сериозно да развие темата за терминал за втечнен газ, която да бъде разработена заедно с южните ни съседи. Тази идея получи своя реален шанс в разговорите ми в Катар, където бе заявена готовност за участие в подобен проект.
4. България може да играе активна роля в реализацията на идеите за пренос на компресиран газ през Черно море. Такива разговори вече се водят и е добре българската позиция да се развие и на правителствено ниво. Има водещи европейски и други компании, които биха могли да се включат в такъв проект. Необяснимо защо премиерът и екипът му не поставят въпроса за нов дългосрочен договор с “Газпром” за постигане на по-добри и по-гъвкави условия за доставка на газ до 2030 г. (или те са за оставане на посредниците и затова те да печелят огромни средства на гърба на българските граждани?)

III. Не може да не ни смущават обърканите позиции и послания на правителството относно съдбата на проекта АЕЦ „Белене” и за бъдещето на ядрената ни енергетика.Правителството не само е в правото си, то е длъжно да анализира досегашните дейности по реализацията на проекта, да отстрани нередностите, да търси наказание за злоупотребите.Необходима е висока степен на прозрачност при реализацията на проекта „Белене”. Вероятно новата изпълнителна власт ще намери възможности за повишаване професионализма на мениджмънта.
В изказванията на премиера и министрите прозира желание за замразяване и дори за спиране на проекта (не бяха ли това забранени думи за новия кабинет). Аргументите са в кризата, високата цена на изпълнението на проекта, обвързването с Русия, сигурността.

1. Кризата не е аргумент срещу, а в полза на строителството на „Белене”. В условия на криза е нормално да се пести, но това трябва да става за сметка на многобройните излишни разходи в държавата. Инвестиции в големите инфраструктурни проекти, включително и в „Белене”, могат да бъдат необходимия „локомотив”, който да ни изтегли икономически и социално от кризата. Не да чакаме пасивно тя да приключи в Америка и Европа.Някои, които имат мандатно мислене, смятат, че с наличните мощности ще покрием енергийните нужди на България. Да, а какво правим към 2015 г. и след това - до 2030 година? Развитието на АЕЦ “Белене” и другите големи енергийни проекти е не само шанс за излизане от кризата, но и отваря широки възможности за следкризисното развитие на страната.
2. Предстоящите решения на световния форум в Копенхаген през тази есен за редуциране на емисиите ще катализира развитието на ядрената енергетика в Европа и по света.
За нас трябва да е пределно ясно, че ядрената технология е и ще бъде дълго време най-сигурният компонент на енергийния микс.
На България е необходима политика, която да съхрани мястото на ядрената енергетика като ключов фактор в енергийния баланс на страната. Проектът „Белене” ще повиши с над 35% производствените възможности на системата и ще е важен принос в усилията ни за по-чист енергиен микс.
В годините на прехода България имаше политическа воля и висока степен на обществена подкрепа за развитие на ядрената енергетика. Съпротивата идваше от изолирани политически и икономически кръгове, които изразяват вътрешни и външни лобистки интереси. Активизирането на тези кръгове е в основата на настоящия етап на противодействие на проекта.
Впрочем, ако правителството месеци наред умува за тези 500 милиона, които са нужни за „Белене” през тази година, то как така реши за броени минути да деблокира проекта „Горна Арда”, чиято стойност е също 500 млн. евро? Тази бързина не се ли обяснява с доскорошното положение на министъра на икономиката и енергетиката като представител на основна фирма-изпълнител?
3. Строителството на АЕЦ „Белене” трябва да продължи, защото това е стратегически проект за енергийната и като цяло за националната ни сигурност.Ние трябва да развиваме и в бъдеще ядрена енергетика - безусловно в съответствие със съвременните изисквания за сигурност, ефективност, надеждност и радиационна защита.Нека да е ясно и сега, при поредното възобновяване на дебатите около атомната централа „Белене”, тя ще отговаря в технологично отношение на европейските и световните изисквания за безопасност на експлоатационния цикъл.
4. България не само трябва да развива своя ядрена енергетика. Ние можем и трябва да участваме активно в европейския дебат и аргументирано да защитим бъдещето й в рамките на една обща стратегия на ЕС.
5. В случай, че заложим на националния модел за финансирането на АЕЦ „Белене”, от особена важност е да се намери формулата за споделяне на пазарния и ценови риск между българските индустриални потребители и потенциални акционери с интереси на регионалния енергиен пазар.
Впрочем, би могло, ползвайки някои европейски примери, да се поканят за акционери и местни компании - търговци и консуматори на електроенергия, което ще понижи инвестиционния риск.Изобщо, разумно е да се върви към оптимално съотношение между собствен и заемен капитал, към модела за споделяне на разходите и рисковете между голям брой участници в проекта.
Енергетиката е едно от местата обаче, където държавата не може да абдикира от ангажиментите си.
6. Изграждането на АЕЦ „Белене” ще изпълни със съдържание голямата ни цел да се утвърдим като регионален енергиен център, особено при продължаващия, хроничен дефицит на електроенергия на Балканите. Нека да припомня, че преди много време за един от форумите за ядрената енергетика обосновах идеята да разширим участниците в реализацията на проекта „Белене” с наши съседи. Подобно желание вече заявиха лидерите на някои от тях, т.е. проектът може да стане регионален не само защото произвежданата от него електроенергия ще покрива част от дефицита на съседите, но и по начина на изграждането му.
В следващите десетилетия ни чакат големи предизвикателства пред развитието на енергетиката. Смятам, че широката интеграция на енергийните системи в рамките на региона може да даде значителни предимства за устойчивото развитие на балканските държави, където населението е относително малобройно, доходите значително изостават, ниска е производителността и енергийната ефективност.
Прилагането на регионалния подход към развитието на енергетиката в Югоизточна Европа може да се окаже стратегически печелившо решение.
Регионалният мащаб ще позволи преформатирането на АЕЦ „Белене” и дори в перспектива увеличаване мощността на централата, което ще намали съществено цената на произведената електрическа енергия.Създаването на регионална ядрена компания може да бъде стъпка от още по-амбициозния план за изграждане на общ електрически и газов пазар в Югоизточна Европа, работещ по стандартите и принципите на ЕС.
7. Мисля, че особено важно е за правителствения екип да постави отново въпроса с индексацията на цените на АЕЦ „Белене”. В подписаното през 2008 г. Допълнение 5 към основния договор е предвидена клауза за ескалация, която използва инфлационния индекс Евростат за България. Тези, които са подписали този документ, ще трябва да понесат своята отговорност, защото оскъпяването за българската страна ще бъде много голямо. Българското правителство трябва да настоява да се приеме индекс на ескалация ЕС-27. Ако това стане, в цената на договора ще бъдат спестени над 1 млрд. евро.Този въпрос беше поставен в началото на годината в разговорите ми на най-високо ниво и руската страна прояви разбиране за промяна в схемата.

IV. Нерешителност лъха от позицията на правителството по петролопровода „Бургас-Александруполис”. Пред г-н Путин тезата на българския премиер беше, че те нямат нищо против, обаче, заради двата референдума трябва „руските технолози” да убедят населението.Този петролопровод е важен, защото осигурява един от най-кратките маршрути за необходимия на Европа нефт; защото е елемент от диверсификацията на транзитните маршрути (както впрочем и петролопроводът „Бургас-Вльора”).Истината е, че ние трябва да постигнем максимални гаранции за чистота на околната среда не заради убеждаването на хората. Прилагането на най-строгите международни екологични норми няма алтернатива. А широката разяснителна кампания е важна, за да се види опитът на други страни, в които технология, подобна на предлаганата за „Бургас-Александруполис”, се използва масово, без никакви проблеми. Впрочем, трябва да се отстои механизъм за активно българско участие в мониторинга на Бургаския залив.Нашата позиция включва още редица идеи, чрез които българският интерес да бъде защитен и със значително увеличаване на печалбата от проекта „Бургас-Александруполис”:
- Чрез изграждането на съвместна компания за обслужване на превоза на нефт през Черно море за петролопровода;
- Чрез участие в монтажните работи;
- Чрез подизпълнение на редица други дейности (включително и проектантски);
- Трябва да отстояваме включването на клауза за заплащане на правото на преминаване през територията на страната, т. нар. “роялти”.По проекта „Бургас-Александруполис” работят поне четири поредни правителства. Реализацията може да стане сега със засилване на българската позиция. А може и лесно да се намерят причини да се откажем и трасето да мине през южните ни съседи.
Обектът е с национално значение, не може с местни допитвания да се решават проблеми на национално ниво. (Утре в н-ската община ще направят референдум против пенсионната политика на правителството. Отменяме ли я?)***Това са проекти, които са принос в укрепването на националната ни сигурност и имат своите регионални и европейски измерения. Всяко тяхно забавяне води до ново голямо оскъпяване, от преки и косвени загуби. Реализацията им изисква съчетаването на различни икономически, пазарни и технологични политики; изисква ефективна координация между институциите и ведомствата, както и нови форми на публично-частно партньорство и взаимодействие с бизнеса, академичната общност и неправителствения сектор.
Президентската институция ще участва конструктивно и отговорно в провеждането на тази и други политики от реалния дневен ред на българското общество и на хората.
След десет дни ние ще направим публично обсъждане на идеите на един голям колектив за изход от кризата.
Изборната кампания свърши, време е да се доказват управленски качества и умения. Гневният изборен патос вече не върши работа.Има дефицит на компетентност в енергийната политика на това управление. Никой не се е родил научен, но не бива от незнанието да се прави кампания.
Лидерът не е длъжен да знае всичко. Но трябва дотолкова да влезе в материята, че да може да взема „информирано и мотивирано решение”.Има и друг път - незнанието, липсата на воля да се прикриват с измислени скандали. Докога? И на каква цена?

Президентът Георги Първанов: Не може да не ни смущават обърканите послания на правителството относно АЕЦ „Белене”
София. Не може да не ни смущават обърканите позиции и послания на правителството относно съдбата на проекта АЕЦ „Белене” и за бъдещето на ядрената ни енергетика. Това се казва в статия на президента Георги Първанов, озаглавена "В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство".
Правителството не само е в правото си, то е длъжно да анализира досегашните дейности по реализацията на проекта, да отстрани нередностите, да търси наказание за злоупотребите.Необходима е висока степен на прозрачност при реализацията на проекта „Белене”. Вероятно новата изпълнителна власт ще намери възможности за повишаване професионализма на мениджмънта.В изказванията на премиера и министрите прозира желание за замразяване и дори за спиране на проекта (не бяха ли това забранени думи за новия кабинет). Аргументите са в кризата, високата цена на изпълнението на проекта, обвързването с Русия, сигурността - пише президентът.

Президентът Георги Първанов: Нерешителност лъха от позицията на правителството по петролопровода „Бургас-Александруполис”
София. Нерешителност лъха от позицията на правителството по петролопровода „Бургас-Александруполис”. Това се казва в статия на президента Георги Първанов, озаглавена "В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство".Пред г-н Путин тезата на българския премиер беше, че те нямат нищо против, обаче, заради двата референдума, трябва „руските технолози” да убедят населението.Този петролопровод е важен, защото осигурява един от най-кратките маршрути за необходимия на Европа нефт; защото е елемент от диверсификацията на транзитните маршрути (както впрочем и петролопроводът „Бургас-Вльора”).
Истината е, че ние трябва да постигнем максимални гаранции за чистота на околната среда не заради убеждаването на хората. Прилагането на най-строгите международни екологични норми няма алтернатива. А широката разяснителна кампания е важна, за да се види опитът на други страни, в които технология, подобна на предлаганата за „Бургас-Александруполис”, се използва масово, без никакви проблеми. Впрочем, трябва да се отстои механизъм за активно българско участие в мониторинга на Бургаския залив, пише президентът.

Необходимо е да се защити равнопоставеното ни участие в “Набуко”, според президента
София. Необходима е приемственост в енергийната стратегия и политика на България. Това се казва в статия на президента Георги Първанов, озаглавена "В енергийната стратегия и политика са нужни прагматизъм и лидерство".Нашата страна трябва да потвърди волята си за участие в големите проекти за пренос на природен газ. И „Набуко”, и “Южен поток”, са необходими за европейската енергийна сигурност и отговарят на националния ни интерес. Важно е и в бъдеще нашата страна да се утвърждава като основна транзитна страна за снабдяването с газ по южното европейско направление.
Една непремерена, мудна и неаргументирана българска политика може да доведе до реалната възможност проектите да заобиколят България (както вече се е случвало с проекта “Син поток”).Новото българско правителство вече потвърди безусловната си подкрепа за двата проекта. Това, като израз на политическа воля е добре, но остава усещането, че не са доловени основните проблеми и не се работи за тяхното преодоляване. Необходимо е да се защити равнопоставеното ни участие в “Набуко” - да не се допусне ограничаване на нашия дял и да се реши въпросът с финансирането за осигуряване на българското участие в проекта, пише президентът.

Уго Чавес ще подпише ново оръжейно споразумение с Русия
Москва. Президентът на Венецуела Уго Чавес ще пристигне утре на посещение в Русия, като се очаква да бъде подписано ново оръжейно споразумение, предаде ДПА.Венецуела планира да закупи три дизелови подводници, няколко бронирани автомобила, танкове Т-72 и десет военни хеликоптера.Освен това Каракас се интересува и от противоракетни установки. Очаква се руският президент Дмитрий Медведев да се срещне с Чавес в четвъртък. Русия и Венецуела имат тясно сътрудничество във военната сфера. Само между 2005 и 2007 година са сключени сделки за над 4 милиарда долара, включително за доставката на 100 000 автомата „Калашников”.

Уго Чавес ще посети Русия на 9-10 септември
Москва. Президентът на Венецуела Уго Чавес ще посети Русия на 9-10 септември, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се пресслужбата на Кремъл. „Преговорите между руския президент Дмитрий Медведев и Уго Чавес ще се състоят на 10 септември”, се казва в съобщението.

"Взгляд": Русия е най-големият доставчик на петрол в света
Москва. Според данните на Международната енергийна агенция и анализите на агенция Блумбърг през второто тримесечие на тази година износът на петрол и петролни продукти от Русия е достигнал 7,4 милиона барела в денонощието, докато доставките от Саудитска Арабия намаляха до 7 милиона барела в денонощието, съобщава вестник „Взгляд”.
Ръстът на доставките главно бе благодарение на компаниите „Роснефт”, „Лукойл” и „ТНК-ВР”, които увеличиха добива на фона на растящите цени на петрола.

Дмитрий Медведев и Барак Обама ще се срещнат в Ню Йорк на 23 септември
Москва. Президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Барак Обама ще се срещнат на 23 септември в Ню Йорк, където ще участват в Общото събрание на ООН, съобщи днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.На тази среща на президентите ще бъде представен доклад за хода на преговорите относно стратегическите настъпателни въоръжения, уточни той.

Отношенията между Русия и САЩ се нуждаят от стратегически поглед, заяви Сергей Лавров
Москва. Отношенията между Русия и САЩ се нуждаят то дългосрочен стратегически поглед, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.„Не можем да не се съгласим, че руско-американските отношения, ако искаме те да се развиват устойчиво и позитивно, се нуждаят от дългосрочен стратегически поглед. Това трябва да се превърне в една от централните задачи на двете страни”, подчерта той.Лавров напомни, че „първата стъпка бе направена в Москва на преговорите между президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама”. „Руско-американската среща в Москва показа, че и Русия, и САЩ са настроени, по думите на федералния канцлер на Германия Ангела Меркел, към „конструктивен прагматизъм”, подчерта руският министър.

„Ведомости”: Юлия Тимошенко иска от Владимир Путин нов кредит
Москва. Преди седмица, след преговорите с украинския премиер Юлия Тимошенко в Гданск, Владимир Путин съобщи, че ще посети Харков. Повод за новата среща на двамата премиери ще бъде заседанието на комисията за руско-украинско икономическо сътрудничество. Тимошенко посочи, че ще бъдат обсъдени самолетостроенето и транспортния отрасъл. Но основната тема по време на визитата на Путин ще бъде природния газ, а според източник в руското правителство ще бъде обсъдено и предоставянето на кредит на Украйна, пише руският вестник „Ведомости”.В началото на годината Киев поиска от Москва заем от 4-5 милиарда долара за изплащането на руския газ. Кредит не бе предоставен, но не постъпи и официален отказ. Украйна засега харчи парите, предоставени от Международния валутен фонд, но Киев има прекалено много дългове, а предстоят и нови разходи – в частност няма средства за строителството на стадиони за европейското първенство по футбол през 2012 г., посочва представителят на руското правителство. Според него Москва е готова да разгледа молбата на Украйна за предоставяне на кредит.

Алексей Кудрин заяви, че Русия засега не е готова да предостави кредит на Украйна
Москва. Руският финансов министър Алексей Кудрин заяви, че Москва засега не разглежда възможността за предоставяне на кредит на Украйна, предаде РИА Новости. Кудрин заяви, че такава възможност не е изключена, но Русия предпочита на Киев да бъде предоставен кредит по линия на МВФ. „Възможността за предоставяне на кредит на Русия не е отменена, но засега ние не разглеждаме такава възможност. Това изисква допълнителни преговори и условия. Засега ние не сме готови да предоставим такъв кредит”, заяви Кудрин.

Меглена Кунева: Важно и за българските, и за европейските институции е да имат доверие в партньорството си
Брюксел. В следващите 5 години и президентът Барозу, който се надяваме, че ще бъде преизбран, и премиерът Борисов ще работят заедно, така че е много важно и за българските институции, и за европейските институции да имат доверие в партньорството си. Това каза пред Агенция “Фокус” комисар Меглена Кунева. По думите й това доверие трябва „да е базирано на същност, на мисъл на практически неща, които ще доведат до промяна в България – в една успешна България като член на ЕС”. Целта е България да бъде един сигурен и предсказуем партньор, бе категорична Кунева. По повод утрешната среща между президента на ЕК Жозе Барозу, премиерът Бойко Борисов и голяма група от министрите Кунева каза: „Очакванията ми от срещата са изцяло позитивни, защото в ЕК си даваме сметка, че правителството стана възможно след една много широка обществена подкрепа и тази обществена подкрепа нараства през последните месеци. Тъй като ЕК винаги работи с мисъл за гражданите за нас това е допълнителен стимул и повишаване на очакванията от тази среща. Фактът, че премиерът идва с широка делегация от министри се оценява много положително”. Комисар Кунева обясни, че вчера се е видяла с министъра на земеделието Мирослав Найденов, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. След това еврокомисарят е разговаряла с комисар Мариан Фишер Бойл, която е заявила, че има добри впечатления от свършеното напоследък у нас. „Надявам се, че тези добри впечатления тогава, когато администрацията ги потвърди, ще доведат и до толкова важната и очаквана промяна в плащанията по САПАРД”, каза Кунева. ЕК и комисарите очакват, че това ще бъде една повратна точка в много резултатно ориентирана работа, добави еврокомисарят. Част от програмата на българската делегация утре ще бъде насочена към икономическата ситуация в България, в Европа. „На следващата среща на Г-20 президентът Барозу ще представя и интересите на България пред интересите на ЕС. Така че това е една много добра възможност да се представи една пълна картина за това какво се случва в България по отношение на заетостта, по отношение на икономическия ръст, по отношение на очакванията ни в каква посока ще се движи българската икономика като част от европейската”, каза Кунева.Утре на обед тя ще проведе среща с всички министри, които ще са в Брюксел заедно с премиера Борисов. Кунева обясни, че вече се е срещнала с останалите еврокомисари, за да представи новия екип на България.

Меглена Кунева: Европа трябва да използва максимално световния пазар
София. Според плана на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, чийто избор предстои, Европа не трябва да изостава, за да избегне остаряването на технологиите и производствата. Това каза пред Агенция “Фокус” еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева. Остарелите машини ще водят до точно такива трагични случаи, на които станахме свидетели през последните дни, добави тя. Кунева обясни, че през следващите 5 години целта е да се намали рискът от безработица и от нисък икономически растеж, така че хората да имат по-добър живот.Барозу предлага в своя план акцент върху развитието на интелектуалната собственост, в което счита, че Европа е най-добра, както и - да се използва максимално световният пазар и инвестиционните режими, за да може европейската икономика да дръпне, да се извлече максимална полза от европейския общ пазар, от който и ние сме част. Наред с това - държавите да изградят връзки като широколентовия интернет и енергийната свързаност, да вложим много в иновативните политики с акцент върху обществените поръчки и стратегиите за интелектуална собственост, обясни еврокомисарят.Част от неговия план е и да се подобрят уменията на работниците и на служителите, така че да може европейската икономика да превключи от губещите значение индустрии към тези, които имат значение за бъдещето. „Трябва да се замислим струва ли си да откриваме нови работни места на борда на „Титаник”, коментира Меглена Кунева. Тя добави, че трябва да се инвестира в икономика, която е нисковъглеродна, „зелена”. Трябва да се подобри и начинът, по който се изразходват публичните финанси на страните членки. Тази седмица Барозу ще представи програмата си във всяко едно политическо семейство в Европейския парламент и, според Меглена Кунева, това е много важно, защото диалогът между комисията и ЕП е нещо, което ще осигури успех в следващите 5 години. Гласуването ще е на 16 септември, но денят, в който ще се реши дали то влиза в дневния ред, съвпада с идването на българския премиер Бойко Борисов в Брюксел.

Меглена Кунева: Трябва да покажем на Европа, че знаем как да прилагаме правилата
София. България трябва да демонстрира, че има уважение и знае как да прилага правилата, каза еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева пред Агенция “Фокус” във връзка с предстоящата визита на премиера Бойко Борисов в Брюксел. Тя добави, че в Брюксел са наясно за голямата обществена подкрепа да се случат промените, а България има какво да каже по всички теми, които ще се обсъждатЕврокомисарят съобщи, че й предстоят срещи с министрите на регионалното развитие, на екологията, на икономиката. Първото впечатление, което е направил министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков, е много добро, според Кунева. Финансовият министър ще бъде член на съвета по икономика и финанси и е успял да впечатли много и комисаря по икономиката Хоакин Алмуня. Предстои една много наситена със страсти седмица за комисията, президентът на ЕК Барозу също ще има тежка седмица, но Кунева смята, че България има шанс да се впише в една по-отчетлива динамика, в която ЕК се намира. Политиката има значение и променя живота на хората дотолкова доколкото те искат да го виждат. И затова българските политици са длъжни да извлекат максимума от тази политика, за да може българите да имат общо с начина на мислене на европейците. Начинът, по който оценяваме риска, е едно от нещата, които ни отличават от страни с по-силна култура за защита, било на потребители, или на работни места и производство, добави Меглена Кунева. Сега с ЕС, България може да набере липсващите за целта средства, но това няма как да стане без да се спазват правилата и да се защити човешкия живот, заключи Кунева.

Шведите пият повече контрабанден алкохол, сочи проучване
Стокхолм. Шведите пият по-малко бира от чужбина, но консумират два пъти повече контрабанден алкохол в сравнение в първата половина на 2008 година, показа доклад на Центъра за социални изследвания върху алкохола и наркотиците към Университета в Стокхолм, пише шведският вестник „Дагенс Нихетер”.Според доклада спада на купуването на бира от чужбина се дължи на по-ниския курс на кроната и спада в пътуванията в чужбина.Според изчисленията на специалистите от центъра шведите пият по 300 грама контрабанден алкохол дневно.

Фалшиви стоки на стойност повече от 1,6 млн. лири заловиха в Нотингам
Нотингам. Фалшиви стоки на стойност над 1,6 млн. лири заловиха за последните четири месеца митническите служители на летище Ийст Мидландс край Нотингам, пише на електронната си страница летището.Само за периода от 1 април до 31 юли заловената на летището фалшива продукция надвишава цялата заловена за миналата година.Сред заловените стоки има фалшиви фанелки на английски футболни отбори, преси за коса, маркови часовници, дамски чанти и обувки, както и цигари.Пресите за коса и цигарите са произведени от потенциално опасни материали.

Близо 1500 украинки, българки и румънки проституират на границата между Германия и Полша
Берлин. Малък германски град на границата с Полша предприема мерки срещу стотиците проститутки от Източна Европа в района. „Нашата територия трябва да стане табу за подобни неща”, казва кметът на град Фирлинден Дирк Илгенщайн пред вестник „Меркише Алгемайне Цайтунг”, като добавя, че се страхува за репутацията на населеното място, което се намира близо до полската граница.Близо 1500 жени, предимно от Украйна, България и Румъния, проституират в района. Местните власти се оплакват от боклуците, които жените и клиентите оставят след себе си.Градските власти обявиха, че ще се борят с това с всички сили. Предвижда се да бъдат заснемани номерата на автомобилите на клиентите, а след това да бъдат публикувани в интернет.

Ройтерс : Ирландия ще приеме Лисабонския договор
Дъблин. Ирландските избиратели ще подкрепят Лисабонския договор с над 55% от гласовете на референдума през следващия месец. Това заяви ирландският министър по европейските въпроси Дик Рош, въпреки данните за това, че намалява подкрепата за договора за реформи в ЕС, предаде агенция Ройтерс.Плановете на Европа за промяна на механизмите за взимането на решение във външната и вътрешната политика зависят от ирландските избиратели, които са по-малко от един 1% от населението на ЕС, и които отхвърлиха Договора от Лисабон на референдум през миналата година.„Трудно е, но аз съм убеден, че договорът ще бъде подкрепен на референдума и смятам, че това ще стане с над 55% от гласовете”, каза Рош.

(ИЗМЪЧЕНА РАБОТА! ЧЕТЕТЕ ЩО Е ТОВА ЛИСАБОНСКИ ДОГОВОР - напрактика заменя Европейска Конституция, която ги е домързало да допишат и създадат изобщо!!!, което си е неправомерен акт спрямо европейския гражданин.)

Политическите партии в Чехия постигнаха договореност за произвеждане на избори през ноември
Прага. Политическите партии в Чехия постигнаха договореност за приемане на поправки към конституцията, които да позволят да бъдат произведени предсрочни избори през ноември, предаде агенция Ройтерс. По-рано Конституционният съд на Чехия отмени предсрочните парламентарни избори, които трябваше да се произведат на 9-10 октомври. Политическите партии постигнаха съгласие да променят конституцията и да позволят на долната камара на парламента да насрочи нови избори независимо от решението на съда.

Бивш министър с обвинение
Бившият министър на земеделието Валери Цветанов получи мярка за неотклонение „подписка”, след като бе разпитан в Националната следствена служба днес за заменките през последните месеци. Обвинение за 15 заменки е повдигнато срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов. Това съобщи на пресконференция градският прокурор на София Николай Кокинов. Срещу Стефан Юруков обвинението е за около 20 заменки, като щетите от тях са за над 4 милиона лева. Сделките, сключени от Цветанов, са с дата 27 февруари тази година. Повдигнатото обвинение е по член 282 от Наказателния кодекс. Юруков е обвинен по член 220, като сделките, сключени от него, са с дата 23 януари. Кокинов бе категоричен, че обвинението срещу двамата не е, че те лично са се облагодеталствали, а в резултат на сделките други лица са получили облаги. Агенция “Фокус”РЗС внася предложение за мораториум, целящ пресичане на злоупотребите със земи Депутатът от „Ред, законност, справедливост” (РЗС) Цветан Цветанов заяви във Велико Търново, че от партията са удовлетворени от поправката в Закона за горите, която спира промяната на предназначението на заменените при предишното управление гори частна държавна в само частна собственост, независимо дали е за юридически, или физически лица. „Считаме обаче, че поправката не защитава изцяло обществения интерес, тъй като не включва замените, извършени от общините”, каза Цветан Цветанов, предаде репортер на радио „Фокус” – Велико Търново. Народният представител съобщи, че в най-скоро време „Ред, законност, справедливост” ще внесе предложение в Народното събрание, с което да се реши тази, по думите му, непълнота в закона. „Смятаме да внесем предложение, което да спре промяната на предназначението на заменените гори, когато те произхождат от частна общинска собственост. Когато дойде време да се променят регулационните граници на населените места, вместо общините да печелят, вкарвайки в регулация собствени терени и продавайки ги после на съответните цени, много често се случва, точно преди да влезе в сила регулационният план, тези земи да бъдат продадени или заменени в гори в по-далечни територии”, посочи Цветанов. Той коментира, че след това хората, които са извършили тези замени, стават изненадващо бързо богати за сметка на други. Депутатът посочи, че предложението за този мораториум, целящ пресичане на злоупотребите със земи, ще бъде той да е за срок от поне 25 години. „Смятам, че един такъв срок е достатъчен, за да „отрезви” инвеститорите, които искат бързо да забогатеят. Много често те унищожават природната среда и след това изчезват”, коментира Цветанов. В момента предложението се обсъжда с юридическия отдел на партията и по всяка вероятност до края на септември то ще бъде внесено в парламента. Цветан Цветанов посочи, че няма информация какъв обхват земи ще бъдат засегнати от тази промяна, ако предложението добие законодателни измерения, но посочи, че само за района около Велико Търново засяга около 400 декара земи. „Във всеки един областен град такива заменки са факт”, заяви още Цветанов.

Подписка в подкрепа на полицаите, осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, събират в полицията в Гоце Делчев
Гоце Делчев. Подписка в подкрепа на осъдените петима полицаи във връзка със смъртта на Ангел Димитров – Чората събират в полицията в Гоце Делчев, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. Подписката се намира на входа в РУ на МВР в града, където всеки един служител или гражданин, посещаващ институцията има достъп до нея. Около 50 подписа са положени до момента в подкрепа на петимата полицаи, единият от които е родом от Гоце Делчев. В огромната си част подписите са на служителите на полицията, които ясно изразяват своята съпричастност към колегите си, както и несъгласието си с присъдите, които им бяха определени за случая, при който почина Ангел Димитров – Чората.

Мартин Димитров: Има достатъчно факти за миналото управление, за които трябва да бъде понесена отговорност
Пловдив. Трябва да има разследвания. Има достатъчно факти за миналото управление, които трябва да бъдат изнесени и за тях трябва да бъде понесена отговорност. Това каза на пресконференция в Пловдив лидерът на СДС Мартин Димитров по повод започналото разследване на бившия земеделски министър, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус”. Ние от СДС изнесохме информация, че само последната седмица от мандата на Станишев са били похарчени около 700 000 000 лева, каза още Мартин Димитров. Искаме за тези големи случаи да бъде направена проверка и понесена отговорност. Знаете, че предложихме в парламента Анкетна комисия, която да провери сделките и назначенията на кабинета „Станишев” от последната година и гледаме много сериозно на работата на тази комисия, добави Мартин Димитров. Той изтъкна, че СДС знае, че при Станишев подобни комисии са били формални, а парламентът има контролни функции и трябва да ги приложи докрай и да се понесе отговорността. Обществена тайна са безобразията, които се случиха последните четири години и дори през последните осем години, и за тях трябва да бъде понесена отговорност, повтори Мартин Димитров. Важно е да се разбере ролята на СДС сега, смята той, а тя е, че синята партия е част, но и коректив на управляващите. Това е ситуация, която не е имало в България през последните 20 години, каза Мартин Димитров. Ние ще бъдем гласът на разума и ще подкрепим всяко разумно нещо, но няма да премълчим и да не реагираме, когато се случва нещо, което е проблематично, което не е правилно в България, добави лидерът на сините. Той обяви, че това ще бъде тяхното поведение оттук нататък в българския парламент пред българското общество.

Държавата се "самоизпързаляла" за Пловдивския панаир, според Трайчо Трайков
София. Извършена е проверка на Международния панаир в Пловдив. Държавата и нейните представители са се „самоизпързаляли”, държавният интерес е отстъпен и незащитен. Това е изводът от проверката, който съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде репортер на Агенция „Фокус”.Трайков съобщи и друг детайл - установено е, че през 2007 година се взема решение за разпределяне на дивидент за финансовата 2006 година, държавата тогава има мажоритарно участие под условие, че дивидент няма да се изплаща, ако има решение на Министерски съвет. Такова няма, така че дружеството дължи на държавата дивидент от малко над 1.3 млн. лева, които е трябвало отдавна да бъдат внесени. Опити от страна на икономическото министерство да сигнализира финансовото за неполучената сума са останали без последствие.
Ново писмо е изпратено от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма до Министерство на финансите за завеждане на иск към панаира.

Георги Гергов: Ако държавата има да получава 1.3 млн. лв. дивидент от Пловдивския панаир, тя ще си ги получи
София. Ако държавата има да получава 1 300 000 лева дивидент от Пловдивския панаир, тя ще си ги получи. Това каза за Агенция „Фокус” бизнесменът Георги Гергов.Гергов коментира думи на икономическия министър Трайчо Трайков, който днес изнесе такава информация.Това обаче би означавало, че никой от останалите акционери не е получил дивидента си и също трябва да го получи, поясни бизнесменът.По отношение на трагедията с български туристи в Охрид, Георги Гергов каза, че основна вина има отношението на държавата към туризма.По целия свят има ясни правила в туризма, само в България не, за нещо, което носи пари на държавата. Тя е органът, който трябва да контролира какво се случва, посочи той.Георги Гергов каза, че очевидно това не е първата екскурзия на фирмите, които работят без лиценз и това явно е практика. Той посочи, че никой не може да каже колко е сивият сектор в туризма, но фактът, че това се говори, означава, че такъв има.

Българите получават в пъти по-малко от турските работници на "Мапа Дженгиз", установи проверка
София. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов е внесъл в Националния съвет за насърчаване на заетостта предложение за изменения в наредбата за работа на чужденци в България. Това стана ясно на пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Младенов посочи, че не е вярно, че няма квалифицирана работна ръка в България. Според него българските работници се завръщат от чужбина и трябва те да бъдат наемани, за да се ограничи безработицата в отделните сектори на икономиката. Министърът съобщи, че съвместните проверки на Главната инспекция по труда и Агенцията по заетостта на фирма "Мапа дженгиз", която е изпълнител на проекта за автомагистрала "Люлин", са установили множество нарушения. Общо 660 са работниците, които участват по проекта. От тях 310 са българи, а останалите са турски граждани. Младенов заяви, че българите получават в пъти по-малко от турските работници. Министърът обясни, че при всички големи инфраструктурни проекти трябва да се изчерпят възможностите за наемане на квалифицирани български работници и чак тогава да се наемат чужденци. От Главна инспекция по труда посочиха, че фирмата "Мапа дженгиз" е проверявана 12 пъти от декември 2007 до сега. Констатирани са 85 сериозни нарушения на трудовото законодателство. Съставени са 17 акта за неизплащане на полагания извънреден труд, работа без трудов договор, забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения и други. Михайлова каза, че на 7 септември отново е постъпил сигнал за неизплатен извънреден труд от тази фирма. Съставени са два акта и предстои да се направи проверка на дадените предписания от Главната инспекция по труда. Тотю Младенов подчерта, че ако подобни практики продължават, сигналите трябва да бъдат подавани направо в прокуратурата.

Пет пъти по-малък дефицит в бюджета се очаква през август, в сравнение с юли
София. По предварителни данни на Министерството на финансите се очаква дефицитът в бюджета да бъде 105 млн. лв. през август. В сравнение с дефицита през юли, който възлиза на 564 млн. лв., това е пет пъти по-малък дефицит. Това каза на пресконференция зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Изпълнението на консолидираната фискална програма е съпроводена с мерки за допълнително ограничаване на разходите. Част от ограниченията в разходите, които Министерството на финансите залага в разплащанията например е да се финансира малка част от текущите разходи. С този дефицит ще се запази размерът на фискалния резерв. Към 31 август фискалният резерв е около 7,7 млрд. лв., общият размер на приходите и помощите е в размер 16,7 млрд. лв., което е 71% спрямо разчета за този период. Пенсионните плащания се развиват спрямо прогнозите. Обезщетенията за безработица и за временна неработоспособност поради заболяване се развиват с по-големи темпове.

Дирекцията за финансови злоупотреби в ДАНС реално не е работила, каза финансовият министър
София. Дирекцията за финансови злоупотреби в ДАНС реално не е работила. Причината за това е, че тя няма пряк достъп до информация от търговските банки. Така не са следени финансовите потоци в страната, каза на пресконференция министърът на финансите Симеон Дянков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Същата дирекция дори е била изключена от международните вериги, по които тече информация за финансовите потоци. По този начин това е спирало да се следи какви парични потоци влизат в страната и съответно какви излизат от нея. С новата структура на Министерството на финансите ще има Агенция за борба с финансовите злоупотреби, тъй като министерството има пряк контакт и достъп до информация от търговските банки. Така събирането на данни ще минава през министерството, а истинската разузнавателна функция остава в ДАНС.

Подготвя се нов Закон за подземните богатства
София. Нов Закон за подземните богатства се подготвя от Камарата на минната индустрия. Предложението ще бъде внесено в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който днес се е срещнал с представители на камарата, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на Тотю Младенов - Камарата на минната индустрия ще представи докладна за обществените поръчки и за актуализацията на три наредби, свързани с условията на труд в мините, и съобразени с европейското законодателство. През следващата година ще бъдат преразгледани и останалите четири или пет наредби, обясни Младенов. На срещата на Младенов с представители от камарата е станало ясно още, че ще бъде внесено предложение до МИЕТ за конструирането на минно-спасителните служби, за да се знае догодина към коя структура ще се осъществява тяхната дейност.Министърът съобщи още, че по проект "Красива България" са сключвани договори и са поемани ангажименти, без да има осигурено финансиране на това.На пресконференцията още стана ясно, че Агенцията за закрила на детето ще подпомогне финансово семействата на четирите деца, които загубиха своите майки в инцидента с кораба "Илинден" в Охридското езеро.

Ще се ограничи издаването на разрешения за работа на чужденци в България
София. Ще бъдат направени изменения в Наредбата за работа на чужденци в България. Ще се ограничи до минимум издаването на разрешения за работа на чужденци в България. Това е една от мерките за ограничаване на безработицата. Това стана ясно на пресконференция на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов представи новото ръководство на Агенцията за социално подпомагане. Ивайло Иванов е новият изпълнителен директор на агенцията. Заместници са му Илияна Маринова и Янита Манолова. Социалният министър Тотю Младенов съобщи, че е разпоредена проверка на инспектори от Главна инспекция по труда (ГИТ) и ще се разделят с някои от тях, ако има нарушения. За три седмици са направени 2585 проверки от ГИТ. Констатирани са 2137 нарушения. Най-често те са за забавено изплащане на работната заплата, за нарушения в работното време, за неплащане на осигуровки и мн.др.

Последната голяма опозиционна телевизия във Венецуела може да бъде закрита
Каракас. Последната голяма опозиционна телевизия във Венецуела „Глобовижън” може да бъде закрита, съобщи представителят на телевизията Анна Кристина Нунес, предадоха световните агенции. Нунес заяви, че венецуелските власти официално са уведомили „Глобовижън”, че водят разследване на дейността на телевизията, заради „разпалване на обществени безредици”. По думите на Нунес, резултат от това може да стане закриване на телевизията за 72 часа, или пълен отказ от лиценз за работа. Опозицията обвинява венецуелския президент Уго Чавес в авторитаризъм и диктатура. Като доказателство се привежда политиката на Чавес по отношение на опозиционните медии. Само в последно време по заповед на Чавес са били затворени 32 радиостанции и две малки телевизии. Още 29 радиостанции се намират на границата на отнемане на лиценз.

Барак Обама ще обясни на американските деца защо трябва да се учат
Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама ще обясни на американските деца защо те трябва да се учат, предаде РИА Новости. От пресслужбата на Белия дом съобщиха, че американският президент ще посети на 8 септември, в началото на учебната година, едно от училищата в Арлингтън близо до Вашингтон и ще произнесе реч пред неговите ученици. Но речта ще бъде адресирана към всичките млади американци. Тя ще бъде излъчена по националните телевизии. „Речта на президента ще бъде посветена на важността на усърдното учене, както и на това, колко много е важно за детето да ходи в училище”, се казва в съобщение на пресслужбата на Белия дом. „Независимо от това, с какво вие ще искате да се заемете в своя живот, аз ви гарантира, че на вас винаги ще ви трябва образование. Вие не можете да завършите училище с каквито и да оценки и след това веднага да си намерите добра работа. За това е необходимо да се учите усърдно и постоянно да се самоусъвършенствате”, се казва в речта на Обама, текстът на която бе разпространен предварително. Президентът на САЩ също ще напомни на учениците, че работата на педагозите и трудът на родителите няма да имат никакъв смисъл, ако те не започнат да учат сериозно.

ИТАР-ТАСС: Бразилия и Франция подписаха договори за военно сътрудничество на стойност 12 милиарда долара
Бразилия. Бразилия и Франция подписаха договори за военнотехническо сътрудничество, предаде ИТАР-ТАСС. Документите бяха подписани в хода на визитата на френския президент Никола Саркози в Бразилия. Според споразуменията, след 11 години Бразилия ще въведе в експлоатация първата в Латинска Америка атомна подводница, създадена в построена специално за целта корабостроителница. Освен това, Военноморският флот на Бразилия ще получи четири дизелови подводници френско производство. Първата от тях ще бъде предадена на Бразилия през 2014 г. В споразуменията също се предвижда доставката на 50 френски военнотранспортни хеликоптера „ЕС-725”. Също така, в Бразилия ще бъде построен завод за производство на аналогичните хеликоптери. Общата стойност на подписаните договори се оценява на 12 милиарда долара.

Няма коментари: