петък, 18 септември 2009 г.

МЕДИЙНИ РАЗМИСЛИ ЗА ДНЕШНИЯ 18 СЕПТЕМВРИ

Така изглеждаха американските планове за ракетния щит в Полша и Чехия

По Дойче веле

Републиканците разкритикуваха остро Обама заради ПРО
Републиканците в американския Конгрес остро разкритикуваха решението на Барак Обама за отказ от разполагане на елементи от противоракетния щит в Източна Европа и го окачествиха като "капитулация". Републиканците обвиниха Барак Обама, че коленичи пред Русия. По-рано американският президент оповести решението си за отказ от разполагане на елементи от противоракетната отбрана в Чехия и Полша. Вместо това САЩ искат да разработят по-модерна и не толкова скъпо струваща система от ракети със среден и малък обсег на действие. Барак Обама заяви във Вашингтон, че иска да разположи технически усъвършенствана система, за да може по-добре да се реагира на заплахите. Целта е и засилване на отбранителните способности на американските съюзници в Европа.Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви:
" В момента разузнавателните служби смятат, че заплахата от ирански ракети с малък и среден обсег като Шабах-3 е по-голяма, защото те се развиват по-бързо от очакваното.Това създава по-голяма непосредствена заплаха за силите ни на европейския континент, както и за нашите съюзници. От друга страна оценката на разузнаването ни показва, че заплахата произлизаща от потенциалните ирански междуконтинентални ракети е по-малка, отколкото се смяташе през 2006 година, защото капацитетите се развиват по-бавно."

НАТО приветства отказа на САЩ от ПРО в Полша и Чехия
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и лидери на ЕС приветстваха решението на САЩ да се откажат от разполагането на елементи от противоракетния щит в Полша и Чехия, определяйки го като стъпка за подобряване на отношенията с Русия и Иран. Федералният канцлер Ангела Меркел определи това решение на американската администрация като сигнал на надежда за преодоляване на трудностите с Русия относно бъдещата стратегия за борба със заплахата, идваща от Иран. Британският министър-председател Гордън Браун посочи, че подкрепя изцяло това решение и добави, че вижда шанс за напредък през идните месеци по въпроса за ограничаване на разпространението на ядрено оръжие. Американският президент Барак Обама заяви вчера, че Вашингтон се отказва от плановете си за разполагане в Чехия и Полша на елементи от системата за противоракетна отбрана.

ЕС се застъпва за засилен контрол върху финансовата система
Приключилият късно снощи в Брюксел извънреден Европейски съвет подкрепи засиления контрол върху финансовата система и регулирането на банковите бонуси. Федералният канцлер Ангела Меркел приветства решението на страните-членки, които подкрепиха преди това направените предложения от Германия, Великобритания и Франция, във връзка с овладяването на финансовата криза. Освен това държавните и правителствени ръководители на 27-те решиха, че развитите страни трябва да предоставят на развиващите се 7 милиарда евро годишно до 2012 година за борба срещу климатичните промени. Това предложение ще бъде представено на срещата на върха на Г-20 в Питсбърг на 24 и 25 септември. ЕС призова също така нововъзникващите сили като Китай, Индия и Бразилия да намалят емисиите на парникови газове в замяна на финансова помощ от Запада.

Италия обмисля изтегляне на контингента си от Афганистан
Италианският министър-председател Силвио Берлускони заяви, че Италия иска възможно най-скоро да изтегли своите войници от Афганистан, но трябва да координира действията си със съюзниците от НАТО. Вчера при самоубийствен атентат в Кабул загинаха шестима италиански военнослужещи и десет цивилни граждани. Ранени са над 50 цивилни и четирима италиански войници. Берлускони каза също, че Италия планира да съкрати своя контингент от 3 100 войници. Министърът на отбраната на Италия Иняцио ла Руса заяви по-рано, че нападението в афганистанската столица няма да засегне ангажимента на Италия в Хиндукуш, но по-късно посочи, че ролята на италианската мисия трябва да бъде преразгледана.

Жертвата на пешки не е достатъчна
Как ще завърши шахматната партия на новия кабинет?
Изминаха повече от два месеца от последната смяна на властта в България. Възможна ли е вече първа кратка равносметка на работата на кабинета "Борисов"? Благородна Григорова разговаря с германската политоложка Соня Шюлер.
Ето становището на Соня Шюлер, заместник-председател на Германското дружество за Югоизточна Европа: "Първо искам да кажа, че негативните оценки за избора на ГЕРБ са, според мен, може би прибързани. Броени дни след изборите започна да се говори, че и това българско правителство е обречено на провал. Безспорен факт е, че кабинетът "Борисов" се намира под огромен натиск, натиск за действие от страна на ЕС. Става дума за замразени средства, които трябва да бъдат отново върнати. Става дума и за един 4-годишен мандат, в който трябва да се докаже, че обещанията, които бяха направени, ще бъдат реализирани.
Ще удържи ли кабинетът "Борисов" на натиска?
Времето тече!
Не бива да забравяме, че досега нито едно българско правителство от промените насам не е било преизбирано. Тази опасност е реална и за правителството на Борисов, той трябва да има предвид това. Времето за действие не е неограничено", казва Соня Шюлер. Промениха ли се, според нея, отношенията на България с ЕС след встъпването в длъжност на новото правителство?
"Рано е да се каже. Това ще зависи от конкретните мерки, които ще се предприемат за размразяване на европейските фондове. Правителството трябва да докаже, че е готово и че е в състояние да реализира обещанията си. Трябва да се осъществят и неотложните изисквания на ЕС. А това не може да стане само с формулирането на нови програми, със създаването на нови институции или привикването на експерти. Нужни са конкретни действия", е категорична германската експертка. А какво е мнението й за извършваните в момента кадрови промени, които бяха сравнени с лов на вещици? Соня Шюлер:
Усилията не бива да са само в една посока
"Според мен е важно да се уволняват хора, за които е доказано, че имат връзки с корупционни мрежи или пък са имали агентурно минало. Но промените не бива да се изчерпат с подмяната на персонал. Жертването на пешки не е достатъчно. Правителството трябва да се пребори със структурните проблеми като корупцията и организираната престъпност, които се простират на всички равнища - от местно до национално, от икономиката до политиката. Борбата трябва да се води на няколко фронтови линии едновременно. Само с подмяна на кадри подобни мрежи не могат да бъдат елиминирани", казва в заключение Соня Шюлер.
Автор: Б. Григорова/Редактор: Д. Попова-Витцел

Повече деца или повече индийци?
Как да се запълнят пролуките?
Министърът на труда Т. Младенов обеща нова политика на доходите и пенсиите. Някои идеи вече бяха обявени - например повишаване на пенсионната възраст. Какво е нужно, за да се избегнат чуждите грешки, пита Бистра Узунова.
Като начало на 63 години, а по-късно и на по-висока възраст ще се излиза в пенсия, според Тотю Младенов. Той се презастрахова с изискванията на ЕС и с икономическата криза. И без подобно извинение е ясно, че тенденцията е правилна. Без увеличаването на възрастта за пенсия не е възможно да се увеличават и самите пенсии. Всичко друго противоречи на елементарната математика и притиска пенсионното осигуряване до стената. По времето на Бисмарк, когато е бил създаден сегашният модел на социално осигуряване в Германия, възрастта за пенсиониране е била 70 години. Нужно ли е обаче в наши дни да се работи - както едно време - чак до смъртта? Разбира се, че не.
Не са много работодателите, които са готови да назначат хора в напреднала възраст
До последен дъх
И все пак: тенденцията на повишаване на пенсионната възраст е забележима навсякъде в Европа. В Германия в момента пенсионната възраст е 65 години, но от 2012 година нататък ще нарасне до 67. Според експерти на Централната банка е необходимо да се работи дори до 69 години, за да се покриват разходите по пенсиите. Разбира се, важна е не само официалната пенсионна възраст, а и реалната - т.е. тази средна възраст, на която според статистическите данни хората в една страна излизат в пенсия.
В България тази реална възраст е по-висока от официалната, според данни от 2006 година. С други думи - хората сами коригират грешките на системата, включително и чрез разрешеното сега недомислие да се получава едновременно пенсия и заплата. Важно е и друго: увеличаване на пенсионната възраст без специални мерки, които да стимулират оставането на по-възрастните на трудовия пазар, ще си е чиста дискриминационна мярка срещу белите коси или нещо като реално намаляване на пенсии. В България има нужда и от силно подобряване на условията на труда, така че хората да не са още на 50 години съсипани и "прегорели" от стрес, свръхнатоварвания и нездравословна среда.
Как Германия стимулира заетостта на по-възрастните? Фирми, които назначават хора над 55-годишна възраст, получават определени бонуси в рамките на социалноосигурителните плащания, както и данъчни облекчения. В България липсата на квалифицирани кадри за редица отрасли донякъде играе ролята на естествен стимулатор за назначаване на по-възрастните, но какво ще стане със слабо квалифицираните и необразованите? А те не са малко. Не са малко и пролуките, през които изтичат пенсионно-осигурителни приходи.
Разширяването на осигурителната основа - или на броя на хората, които внасят пари в системата, е важен фактор за страна като България, която и без друго е сериозно поразена от масовото укриване на доходи. Доста съмнително е обаче дали бизнесът в България може да изпълни поетото задължение да контролира и санкционира нелоялните работодатели, които осигурават служителите си на нереално ниски доходи. Затова пък качването на минималните осигурителни прагове за редица професии е добра стъпка.
Раждането на повече деца - едно от възможните решения
От всичко по нещо
В едно отношение поне българската пенсионно-осигурителна сестема е доста модерна. Тя предвижда задължително допълнително частно осигуряване за по-младите. Важно е този модел да се разширява и да се стимулира с нови данъчни облекчения и бонуси. Защото без лична отговорност и активност пенсиите в бъдеще ще са недостатъчни за нормален живот. Преди време министър-председателят на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Юрген Рютгерс силно провокира с репликата си "Повече деца вместо индийци". Тогава ставаше дума за това дали да се допускат чуждестранни специалисти на работа в Германия.
В България явно има консенсус срещу вноса на чуждестранна работна ръка. Следователно възможностите за бъдещо благоденствие на пенсионно-осигурителната система не са чак толкова много: по-продължителна работа и до по-късна възраст, повече лични спестявания и допълнителни частни осигуровки, или - раждането на повече деца. А може би - от всичко по нещо.
Автор: Бистра Узунова/Редактор: Александър Андреев

"Няма да откриваме колелото"
В интервю за Дойче Веле министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев съобщи, че има революционна, по думите му, идея да се наеме къщата на "Биг Брадър" за първия търг на магистрала "Тракия".
При всички случаи трябва да се гарантира честност и прозрачност на търга, допълни Плевнелиев. Министърът участва в среща в София с представители на бизнеса, организирана от Американската търговска камара в България. Чуйте ексклузивното интервю на Георги Папакочев с Росен Плевнелиев, в което министърът говори и за германското участие в предстоящите търгове.
Германия е шокирана
Пред гимназията в Ансбах след залавянето на извършителя
Поредният случай на младеж, изпаднал в амок, разтърси днес германската общественост. В гимназия в баварския град Ансбах 18-годишно момче нападнало съучениците си. Този път убити няма, но трима души са тежко ранени.
Рано сутринта в гимназията Каролинум в Ансбах. Малко след началото на учебните занятия се включва противопожарната сирена. "Първоначално помислихме, че е избухнал пожар", разказва по-късно момиче от гимназията. Нейна съученичка добавя, че за разлика от други училища тяхната гимназия не разполага със специална алармена инсталация в случай на амок или пък с високоговорителна уредба, по която може да се направи предупредително съобщение.
Защо - питат до днес близките на жертвите във Виненден, където през март младеж в амок застреля 15 души
Обвинението: опит за убийство
18-годишният ученик нахлул тежко въоръжен в гимназията. Носел брадва и коктейли "Молотов", които взривил. Две ученички и той самият са тежко ранени. Още седем други младежи са с по-леки наранявания. Пожарникари и полицаи пристигнали на мястото на произшествието веднага след като била задействана противопожарната аларма. Един от полицаите успял да застигне 18-годишния тежко въоръжен ученик в една от тоалетните и го прострелял в крака.
Срещу младежа има заповед за арест заради опит за убийство, заяви главната прокурорка Гутрунд Ленслергер и добави, че сега разследването се концентрира върху причините за престъплението. Всички ученици от гимназията са били веднага евакуирани. За тях и техните родители се грижат лекари и психолози. Полицията е претърсила гимназията, за да провери дали няма и съучастник на вече арестувания младеж, изпаднал в амок. Издирването е завършило без резултат.
Споменът за кръвопролитието във Виненден е още жив
Днешният случай на амок в баварската гимназия Каролинум предизвика силен обществен и медиен отзвук. Прекалено пресен е все още споменът за последното кръвопролитие в училище във Виненден, където младеж застреля 15 души, след което се самоуби. Председателката на баварския парламент Барбара Щам заяви, че поредният случай на амок е предупредителен сигнал за нарастващата духовна безиходица у някои млади хора в Германия. По нейните думи тези младежи са лишени от възможност да артикулират проблемите си, защото им липсват близки хора, които да се вслушват в тях.

Прелъстени и изоставени
Обама капитулира пред Русия и Путин, коментират медиите
От няколко седмици насам вървят слухове, че САЩ възнамеряват да се откажат от плановете си за противоракетен щит в Чехия и Полша. От вчера тези предположения са реалност. Разочарованието във Варшава е огромно.
Американска делегация пристигна вчера сутринта във Варшава, за да информира полското правителство за намеренията на САЩ да се откажат от плановете на Буш за разполагане на елементи от противоракетния щит в Централна Европа. Според "Уолстрийт джърнъл" Белият дом е обосновал решението си с факта, че иранската програма за ракети с голям обсег не се развива толкова бързо, колкото се е предполагало първоначално, и това намалява заплахата от ракетен удар срещу континенталната част на САЩ и големите европейски столици. Ярослав Говин, доверено лице на полския министър-председател Доналд Туск, казва:
Плановете на САЩ за ракетен щит в Европа винаги са били трън в очите на Кремъл
Обама коленичи пред Русия
"Това не ме изненадва. Интересуват ме истинските мотиви за решението. Може би причината е Иран, но много по-вероятно е истинската причина да е липсата на интерес от страна на САЩ към този регион в Европа. Вероятно от Барак Обама и неговите сътрудници не може да се очаква решителност спрямо Москва."
От самото начало Кремъл протестираше срещу разполагането на елементи от ПРО в северозападната част на Полша. За да предотврати конфликт с руския премиер Путин, новият президент на САЩ реши да отстъпи, пише американският "Уийкли стандарт". По този начин Обама капитулира пред Русия и Путин, четем още в седмичника. Разочарованието сред поляците е огромно - не заради факта, че САЩ се отказват от противоракетния щит, а по-скоро, защото се чувстват изоставени. Еугенс Клопотек от полската Селска партия казва:
"Никога не съм се застъпвал за ракетния щит. Така че в крайна сметка според мен не се е случило нищо лошо. Само че моето доверие към американците постепенно изчезва. Ние направихме почти всичко за тях, а те за нас - почти нищо. Някои полски политици се държат така, сякаш Америка е наш важен партньор. Само че за САЩ ние не играем в първа, а във втора лига."
Американските планове за ракетен щит предизвикаха в Чехия вълна от протести
Поляците са обидени
Решението на Обама да изпрати на възпоменателните церемонии в Гданск по повод годишнината от началото на Втората световна война своя съветник по въпросите на сигурността, а не по-висш представител, бе възприето от поляците като обида. Най-новите планове на Обама обтягат още повече двустранните отношения, казва историкът Вийчиеш Матерски:
"Жалко, това е поредното разочарование от Америка. Действията ни спрямо Вашингтон винаги са били белязани от доверие и ангажираност. Заради това дори няколко пъти рискувахме разрив в отношенията с нашите европейски съседи", казва Матерски. А какво е отношението на Русия? Засега реакциите на новините от САЩ са по-скоро сдържани.
Автор: Л. Кашмиерджак, М. Илчева/Редактор: Д. Попова-Витцел

Без паника!
Изход има въпреки пороя от обезпокояващи прогнози
Стане ли дума за финансовите разходи в кризата, всякакви мрачни прогнози изглеждат оправдани. Дивата надпревара на банките за печалби е изгорила невъобразимите 10 500 милиарда долара. Но има ли повод за паника?
Експертите предупреждават за задаващи се огромни дефицити в държавните бюджети и тежко наследство за идните поколения. Но това са безмислици. В действителност разходите могат да бъдат овладяни - преди всичко тези по спасяването на банките. Вярно, че държавата наля няколкостотин милиарда евро в този сектор, но в случая става предимно дума за банкови гаранции. Реални пари потичат едва и само тогава, когато гаранциите бъдат използвани. Засега подобно нещо не се е случило. Тъкмо обратното: държавата печели такси.
Мрачните прогнози карат хората да стискат парите си, а това е лошо за икономиката
Излишно драматизиране
Онова, което финансовите институции получиха съвсем реално, представлява сума-сумаром три процента от икономическата дееспособност на страната. Подобно нещо не може по никакъв начин да се нарече драматично - още повече, че в замяна на това държавата получава дялови участия в банковата собственост. В САЩ осемте най-големи банки междувременно изкупиха обратно дяловете си от държавата. В резултат на това държавният бюджет там припечели четири милиарда долара.
Акциите на германската Комерцбанк, притежание на държавния бюджет, до момента са на плюс от 127 милиона евро. Разбира се, кризата поражда и други разходи, породени главно от това, че във времената на слаба икономика държавата получава по-малко данъчни приходи, а е принудена да прави по-големи разходи. Държавният дълг вероятно ще нарасне до 80% от БВП през 2010 година. Повод за паника обаче няма. В САЩ квотата на задлъжнялостта по време на Втората световна война възлизаше на 100%. През 60-те години тя спадна наполовина и то без това да води до орязване на социалните облаги за гражданите.
Изплуването е възможно и без драстични икономии
Как американците успяха да върнат кредитите си? Изумителният отговор гласи: изобщо не ги върнаха. Държавният дълг нарасна в абсолютни числа дори още повече - от 204 милиарда долара през 1944 година на 368 милиарда през 1968-ма. Квотата на задълженията - а това е истинското мерило за нивото им - спадна, защото икономиката растеше с по-бързи темпове от взимането на кредити. Прирастът е следователно ключът към консолидирането на бюджета. При добра конюнктура и германският бюджет отново ще заплува в нормални води и то без да са необходими оргии на икономии.
ДЦ/БУ/БР

Финансовият срив - краят на една епоха
Как започна всичко? Ипотечната криза в САЩ достигна кулминационната си точка в момента, в който от пазара бяха пометени две от най-големите американски инвестиционни банки. "Лемън брадърс" обяви фалит, а "Мерил Линч" се размина на косъм, след като беше купена от „Банк ъф Америка” за 50 милиарда долара. За да предотврати по-нататъшни сривове на финансовите пазари, Федералният резерв – Централната банка на САЩ, отпусна огромен кредит на застрахователния гигант Ей Ай Джи. Намеси се и правителството – с предложение за пакет от мерки на стойност 700 милиарда долара. Спасителният план на американската администрация разбуни духовете, тъй като за финансирането му отговаря не държавата, а американският данъкоплатец.
Американската финансова болест обхвана много бързо и останалия свят. Последиците са осезаеми навсякъде.

България: бедна страна с големи цели
България иска да въведе еврото до 2013 година
България иска да въведе еврото до четири години, Брюксел освобождава средства по програма САПАРД, още не е известно кога ще бъде изваден корабът "Илинден" - това са някои от българските теми в медиите днес.
В днешното си издание чешкият всекидневник Лидове новини обръща внимание на стремежа на България да въведе еврото до 2013 година. Вестникът цитира министъра на финансите Симеон Дянков с думите, че ще поиска през ноември българската валута да бъде приета в Европейския обменен механизъм. Изданието пояснява, че за да бъде приета една страна-членка в еврозоната, нейната валута трябва да остане в този механизъм поне две години. В публикацията на Лидове новини се казва, че България - най-бедната страна в Европейския съюз - до момента не е могла да влезе в Европейския обменен механизъм, защото през последните години инфлацията е била висока, а дефицитът по текущите сметки надминавал 20 процента от брутния вътрешен продукт.
Продължават опитите за изваждане на "Илинден"
Електронното издание agrarheute.com информира за размразяването на средства от Европейската комисия за земеделския фонд на България. "Българският министър на земеделието Мирослав Найденов може да си отдъхне: Европейската комисия освобождава замразените през миналата година средства по програма САПАРД", четем в публикацията. Според Европейската комисия България е постигнала необходимия напредък в управлението на европейските средства.
Македонските вестници Вечер и Утрински вестник споменават България във връзка със злополуката в Охридското езеро и опитите за изваждане на кораба "Илинден". Направени са ултразвукови измервания, за да се установи дали конструкцията на кораба може да остане неповредена при изваждането му с балони, пълни с хелий. "Илинден" тежи 34 тона, а пълен с вода - около 60 тона, което крие опасност при извличането му да се преполови или да бъде повреден. Работата на водолазите е била проследена от членове на смесена комисия, съставена от по трима експерти от Македония, България и Хърватия. Част от необходимото за изваждането на "Илинден" оборудване вече е в Охрид, а днес се очаква да пристигне и останалата част. Ако това стане, операцията по изваждането на кораба може да започне още днес, пише Утрински вестник.
Германският Хамбургер Блат съобщава, че броят на нелегално пребиваващите в Германия чужденци значително е намалял. Според изданието, което цитира Хамбургския институт за изследване на световната икономика, не могат да бъдат посочени точни данни за броя им, защото нелегалните имигранти били почти недостъпни за социологически изследвания. Според специалистите фактът, че хората без право на пребиваване в Германия са станали по-малко, се дължи на приемането на България и Румъния в Европейския съюз през 2007 година.
България е сред петте страни в ЕС, които нямат квоти за броя на жените в политиката
Електронното издание на австрийския всекидневник Ди Пресе обръща внимание на темата за процента жени в политиката. Според изданието 90 години след влизането на първата жена в парламента на Австрия положението с квотата на жените в политиката на страната не било много лошо, поне в сравнение с останалите европейски страни.
Най-много жени в политиката има Финландия, която няма строго определени квоти. Въпреки това нежният пол там заема 60 процента от министерските постове, 41 от депутатските места и 62 от тези на евродепутатите, за разлика от Малта, която има само мъже в Европарламента. Ди Пресе посочва, че само пет страни в ЕС са без квоти за жените. Това са България, Естония, Финландия, Латвия и Дания.
Обобщение по публикации в медиите/ЙЙ/БР

Защо проститутките в Брюксел са от Сливен?
Защо точно Сливен?
България е сред европейските страни, които потенциално са в обсега на иранските ракети, в Брюксел работят необичайно голям брой проститутки от Сливен - това са две от българските теми в чуждестранните медии днес.
Редица медии коментират решението на Барак Обама за отказ от разполагането на елементи от противоракетния щит в Източна Европа. Мителдойче Цайтунг цитира Уолстрийт джърнъл със съобщението, че екипът около Обама е дал нова оценка на възможността Иран да разработи ракети с голям обсег на действие в близките години. Досега страната разполага с ракетите Шахаб-3, които според Техеран имат обсег до 2 000 километра, с което следователно биха могли да достигнат до Гърция, България или Румъния - пояснява изданието, но в същото време добавя, че специалистите са скептични.
Ирина Бокова има шанс да наследи Коичиро Мацуура начело на ЮНЕСКО
Редица руски издания посвещават днес анализи на същата тема. Ведомости пише, че редица страни от Южна и Централна Европа, според които ракетен щит в Полша и Чехия не би ги защитил срещу удари откъм Иран и Северна Корея, ще получат сега допълнителни козове, за да настояват антиракети и радари да бъдат разположени в Гърция, Турция и България. Изданието вижда уникален шанс за разработването на многонационална ПРО с участието на Русия, а не срещу нея.
Агенция ДПА цитира българския премиер Борисов за постигнато споразумение по обща стратегия за предстоящата среща на върха на Г-20 в Питсбърг. Тя щяла да се фокусира върху ограничаване на бонусите за банковите мениджъри, затягане на финансовия надзор и изготвянето на планове за намаляване на големите дефицити.
Сайтът за европейски новини Europaticker разяснява някои от важните параметри на газопровода Набуко и значението му за енергийните доставки за Европа. Изданието припомня в тази връзка, че през юли България е била сред държавите, които са подписали споразумението за строежа на новия газопровод, който ще доставя 30 милиарда кубически метра газ за Централна Европа. Няколоко австрийски издания, сред които Залцбургер Нахрихтен, както и германският Ди Цайт и сайтът Топнюз съобщават за трудния избор на нов генерален секретар на ЮНЕСКО. Изданията споменават, че шансове за поста има и кандидатката от България Ирина Бокова.
Сайтът Билдунгсшпигел помества данни от криминалните полицейски статистики за нелегално пребиваващи чужденци в Германия. Изданието пише, че след присъединяването на България и Румъния към Общността през 2007 година процентът на нелегално пребиваващите рязко е спаднал, просто защото гражданите на двете страни вече имат право на легален престой в Германия. Затова пък се увиличили хората, работещи на черно и без трудова виза.
Био-стоките в България са с 30 до 50 процента по-скъпи от конвенционалните храни
Швейцарският вестник Дер Бунд помества обширна статия - репортаж от Сливен, в която авторът Мартин Лайденфрост си поставя за цел да изясни защо точно от този град пристигат необичайно голям брой проститутки, които работят в Брюксел. Историята се движи между иронията и сатирата, а обяснението - което авторът получил в самия Сливен - че става дума за "циганки", не отговаряло на истината, защото жените имали предимно твърде бяла кожа.
Германският Майн-Райнер Цайтунг обръща внимание на променения вчера търговски закон, гласуван от парламента, в който са предвидени мерки за стимулиране на стагниращата икономика. Изданието извежда в заглавие "Фирма за едно евро" и пояснява, че капиталът, нужен за основаването на фирма, е бил радикално понижен на едно евро. Агенция Франс прес публикува голяма статия за бума на биостоки в Източна Европа. Досега предлагането на подобни хранителни продукти в България и Румъния не надвишавало един процент от всички храни. Тенденцията обаче ясно сочела нагоре, независимо от икономическата криза. Агенцията добавя още, че потребителите в България все още плащат между 30 и 50% по-скъпо за стоки с етикета "био".
Обобщение по публикации в медиите/БУ/БР

Еротиката на кожата
Цветът на кожата като врата към характера на човека
За жените най-атрактивни са тъмнокожите мъже, докато за представителите на силния пол важи точно обратното - те се захласват най-вече по светлокожите дами. Поне това сочат резултатите от изследване на канадски психолози.
Отношението на мъжа към жената е сравнимо с отношението му към хартията - колкото по-чиста и бяла е тя, толкова по-добре. Резултатите от проучването на канадски психолози го потвърждават - за мъжете по-светлите жени са по-атрактивни. "В светлата кожа мъжът открива един вид невинност и безупречност, може би дори потребност от закрила", казват учените от университета в Торонто.
Идеалната двойка - ако се вярва на заключенията на канадските психолози
Не само въпрос на естетика
Точно обратното е при жените - колкото по-тъмна е кожата на мъжа, толкова по-привлекателен е той за нежните създания. Защото дамите търсят в кожата на мъжа сигнали, издаващи черти от характера му - като склонност към приключения, мъжественост, смелост и не на последно място - еротика.
Проучването на канадските психолози е протекло в две части. В първата те са анализирали 2 000 рекламни фотографии на мъже и жени. Резултатът е бил изумителен: кожата на моделите жени е била средно с 15,2 процента по-светла от тази на мъжките им колеги. Разликата в цвета била установена дори и при чернокожите модели, при които кожата на жените е била средно с 11,1 процента по-светла от тази на мъжките модели.
Във втората част на изследването участниците е трябвало да изберат снимките на най-привлекателните модели. Изводът: според мъжете по-привлекателни са жените със светъл тен. При нежния пол е точно обратното.
Който харесва Салма Хайек, обича да рискува
"Нашите морални желания се отразяват в естетическите ни предпочитания", казва Шион Бауман от университета в Торонто. Те не зависят от сексуалността или расата. Еротиката на цветовите нюанси бива усещана еднакво както от азиатци, така и от африканци и европейци.
Изборът между тъмен и светъл тип - между Колин Фарел и Даниел Крейг или Салма Хайек и Скарлет Йохансон - не е просто въпрос на естетика. Изследователите виждат в това решение и индикатор за склонност към приключение и риск - или обратното - към невинност и безупречност.
ДВ/МИ/ЕВ

Как сами да предсказваме времето
Бледочервеният залез предвещава добро време
Ако нямате време да стоите пред телевизора в очакване на прогнозата за времето, можете просто да погледнете навън. Животните, растенията и небето също могат да ви подскажат дали ще грее слънце или ще вали дъжд.
Безоблачното синьо небе е добър признак за хубаво време. Но трябва да знаете, че истинският предвестник е наситеността на небесния цвят. Всеизвестно е, че светлосиньото небе е знак за хубав слънчев ден. Но видите ли млечносиво небе, знайте, че влажността на въздуха ще е висока. Пáрите са причината хубавият син цвят да се замъгли, а и прогнозата също, така че трябва да се настроите за дъжд. Очакванията при тъмносин небосклон не са по-добри. Навлизането на студен въздушен фронт затъмнява небето и макар че може да се наслаждавате на цветови нюанси, бъдете сигурни, че това няма да стане на открито без да се намокрите.
Можем да познаем времето и по глухарчетата
Животни и растения в ролята на синоптици
Някои дървета също си имат своите начини да ни предскажат времето. Боровите и смърчовите шишарки спокойно могат да заместят метеоролозите. Те са много чувствителни към влажността на въздуха, така че при сух въздух, т.е. хубаво време, се разтварят. Ако ще вали, първо се покачва влажността на въздуха, поради което малките метеоролози (шишарките) се затварят, за да предпазят семенцата си. Докато всички семенца се покрият, минава известно време, така че ще имате възможност да си вземете чадъра преди да завали.
Ако пък видите трилистна детелина, тя няма да ви донесе щастие, но затова пък листенцата й ще ви покажат дали ще вали или не. Ако са наклонени надолу, ви очаква дъжд. Така е и при листата на доматите, боба и краставицата. Глухарчетата и лалетата си затварят цветовете, а маковете навеждат глави в очакване на дъждовните капчици. В случай че видите широко отворен цвят на анемония, знайте, че ви очаква прекрасно време.
На животните не им трябва синоптик. Те сами усещат времето. Жабите например усещат повишаването на влажността на въздуха. Наскачат ли навън, скоро ще завали. Същото ще се случи и ако лястовичките започнат да летят ниско над земята. За много домакини паяците са неприятни "домашни любимци", но те правят мрежите си само при хубаво време.
Облаците - добър ориентир
Облаците не лъжат
Белите пухкави облаци също са знак за добро и сухо време. Колкото по-бели и по-пухкави са те, толкова по-дълго ще се задържи и хубавото време. Привидно безобидните перести облаци обаче са предупреждение за дъжд - поне тези, които идват от запад. Бързо трябва да потърсите подслон при купестата облачност, тъй като тя е знак за скорошна буря.
От цвета на слънчевия залез също бихте могли да разберете какво ще е времето на следващия ден. Бледочервеният залез предсказва добро време, докато яркочервеното небе говори за точно обратното. Същото важи и за огненочервените изгреви - не забравяйте чадъра! Изводът: за да сте винаги "в крак с времето", поглеждайте по-често към небето, посадете си борче в задния двор и обръщайте повече внимание на животните и растенията.
ФУ/ДВ/МИ

ПО ДНЕС +

Дянков: Харесвам две неща в доклада за президента
Докладът очертава не само насоки за излизане на България от кризата, но и за това как тя трябва да изглежда след 5-10 години, заяви финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков, по време на представянето на доклада, поръчан от президента Първанов. Харесвам две основни неща в доклада: излизането от кризата е свързано с провеждането на макроикономическа и фискална политика, разработена много добре в този доклад. Задачата минимум , която преследва и правителството е разработването на балансиран бюджет, запазването на стабилността на българския лев, защото не трябва да забравяме, че се намираме във валутен борд, заяви финансовият министър. Втората задача, която Дянков харесва е защитата на доходите, но не само на безработните, както е посочено в доклада, а той разширява предложението със запазването на работните места и създаване на нови. Това е залегнало като основна задача в програмата на правителството на Бойко Борисов, поясни Дянков. По тези двете тези идеите на авторите на доклада и правителството съвпадат на 100 %. Министър Дянков посочи, че докладът прави крачка напред, като очертава направления за развитието на икономиката в по-дългосрочен план, за да не влезем в нова криза, едва излезли от тази. Той смята, че най-интересното в доклада е главата за здравната реформа, докато другите глави, като тази за образованието не съдържат добре разработени мерки. В частта за енергетиката не се посочва къде ще е България след пет години в този отрасъл. Очаквайте подробности. / БГНЕС

Ив. Костов: Петко Сертов разпозна подписа си под предложението за подслушване в „Галерия”
Петко Сертов е разпознал подписа си под предложението да бъдат подслушвани на определени лица в делото „Галерия”, вчера по време на изслушването му пред парламентарната комисията за контрол на ДАНС, заяви председателят й и лидер на ДСБ Иван Костов. Алексей Петров има участие в делото на "Галерия", но не е ясно в качеството му на какъв, заяви също Иван Костов. Той добави, че през 2008 г. той не е имал длъжностна характеристика в ДАНС. От думите на Костов стана ясно също, че Алексей Петров е участвал в разпита, разговора или пиенето на кафе с Огнян Стефанов, преди да бъде пребит, като на тази среща са били и други служители на ДАНС. На въпрос дали в Комисията ще бъде поканен Алексей Петров, краткият отговор на Костов беше: „Защо?” и след пауза той добави, че този който иска да бъде изслушан, трябва да напише молба до Комисията, за какво иска да бъде питан, тъй като Комисията не била „арменски поп”. На Иван Костов бе зададен въпрос дали –парламентарната комисия ще се заеме с делото „Лиани”. След 5 минути имам въпрос по време на парламентарния контрол към вътрешния министър Цветан Цветанов, чуйте и ще се ориентирате, каза той. Другата тема, която засегна председателят на Комисията за контрол на ДАНС бе становището относно междинният финансов отчет на ДАНС. Комисията оценява като много добри финансовите разходи на агенцията. Намалението на субсидията е значително – с 18 .3% и е посрещано с икономии в капиталовите разходи и разходите за издръжка. Костов заяви, че е висок дялът на разходите за работни заплати и ще има съкращаване на персонала, за да могат да стигнат средствата за по-добро техническо оборудване и дейност. Предстои пенсиониране на служителите на ДАНС, а групата на хора с над 25 години трудов стаж е голяма, подчерта Костов. 109 млн. ще бъде бюджетът за тази година на ДАНС с намалението. Костов заяви също, че не знае колко е средната работна заплата в агенцията, но според него е значително по-висока отколкото тази в МВР. Подготовката на ДАНС за бюджет 2010 г. е проведена в срок, според парламентарната комисия. В него пише, че ДАНС е предложила консервативен бюджет и е отчела необходимостта от някои големи капитални разходи. Комисията е взела решение да се запознае на свое следващо заседание със състоянието на човешките ресурси в ДАНС. / БГНЕС

Костов: Декласифицираните материали по делото "Галерия" трябва да се предоставят на медиите
Декласифицираните материали по делото "Галерия" трябва да се предоставят на медиите, заяви Иван Костов. "Ще се обърна към председателя на ДАНС Цветлин Йовчев с питане всички декласифицирани материали по делото "Галерия" да бъдат събрани в отделни папки и да се предоставят на медиите", заяви Иван Костов, председател на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС след днешното й заседание. Комисията продължава да работи по делото, каза той. Предстои още едно последно изслушване и вероятно след празниците ще може да се каже истината около това станало емблематично дело, допълни Костов. Той бе категоричен, че обществото ще получи достатъчно информация какви са резултатите, кои са лицата, кои са подслушваните журналисти и как са се развивали събитията по делото „Галерия”. На въпрос станало ли е ясно след изслушването на бившите служители на ДАНС Хаджолов и Зайков дали има ли лица от ДАНС, свързани с чужди служби, Костов отговори: „Не мога да кажа нищо, защото текат прокурорски проверки, а ние не контролираме прокуратурата”. /БГНЕС

РЗС: Има симптоми за умишлено предизвикване на дефлация
Въпреки емоционалните реакции, въпросът за редуцирането на подоходния плосък данък на физическите лица стои и ще продължава да стои пред обществото, заявиха от партия „Ред, законност и справедливост”. Идеята за необлагаеми до 1 000 лева и 20 процента върху месечните доходи над 3 000 е силно популистка и провокативна. Авторите на доклада неслучайно визират данъка върху личните доходи, а не корпоративното облагане. По тази причина РЗС възнамерява да участва активно в дебата по данъчното облагане, вместо да отхвърля с лека ръка предложенията в тази посока. Предстои дискусия по темата, и се надяваме на широк и задълбочен обществен отзвук. Някои ще се опитат да внушат, че премахването на плоската ставка ще прогони чуждите инвеститори. Авторите на доклада ще отговорят, че става дума за облагане на физически лица, а не за корпоративно облагане – условията за печалба на чуждите компании не се променят. Но това не бива да се превръща в основен жалон, около който трябва да протече дебатът. Защото цифрите са категорични – притокът на преки чуждестранни инвестиции в България през 2007 г. е бил 8487.9 млн. евро, през 2008 г. е спаднал на 6163.2 млн. евро, а през 2009 г. се очаква да намалее двойно в сравнение с предходната година. От друга страна се забравя, че в България подоходният плосък данък е приложен в разрез с изискването за задължителен необлагаем минимум – позиция, изказана още от бащите на плоския данък Робърт Хол и Алвин Рабушка. Ние от РЗС гледаме на подоходното облагане не само като средство за кърпене на бюджета. Фактът, че няма необлагаем минимум доказва, че правителството, въвело плоската ставка, разчита на постъпленията от широкия слой бедни хора у нас, за сметка на замогналите се (в повечето случаи с незаконно придобити средства) нови богаташи. Така разтварянето на ножицата неминуемо отдалечава България от създаването на средна класа. Ето защо от ПП РЗС настояват и считат, че е важно: Необлагаемият минимум да се въведе час по-скоро, ако искаме да прилагаме цивилизован подход в подоходното облагане на физическите лица; Да се изясни какъв ще бъде таванът – 200, 500 или 1000 лева, защото това не е въпрос свързан единствено с пълнене на бюджета; да стане ясно до каква степен държавата и фискът ще инвестират в отделния човек, за да го придвижат нагоре по обществената стълба към средната класа. Повече свободни средства у отделния човек го правят по инициативен в бизнеса и по-добър консуматор. За РЗС това е въпрос на визия за обществото, което искаме да изградим. Въвеждането на умерен необлагаем минимум не дискредитира, а напротив, утвърждава ефектите от общата подоходна плоска ставка. Без да се подлагат на съмнение основните положения на плоската ставка, може да се въведе система от диференцирани данъци както върху доходите, така и върху недвижимото имущество, касаещи имотните състояния на определени групи хора, както и свръхголемите лични доходи – примерно от 1 млн. лева нагоре за година. В държавите, които въведоха плоския данък, все повече се говори за т.н. „данък разкош”. Нашата позиция е, че фискалното законодателство е мощен инструмент за прочистване на държавата от либералните експерименти на проваления преход, уточняват от РЗС и питат: – Има ли симптоми за предизвикване на дефлация в държавата и ако да, откъде идват те – от икономически или политически кръгове?

Цветанов: Не очакваме съществен резултат по делото „Лиани“
Днес, когато вече имаме ново правителство, не смятам, че бихме могли да очакваме съществен резултат по делото „Лиани“, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, в кулоарите на парламента. Според него това е един извод, който може да служи като препоръка към днешното управление как не трябва да се работи. Той каза също, че представителите на изпълнителната власт- днешните министри не трябва да допускат подобно забатачване на такива дела, свързани с корупцията по висшите етажи на властта. „Самият факт, че няма никаква реализация по делото „Лиани“, говори, че е имало някакво възпрепятстване, но нямаме безспорни доказателства, за да докажем това твърдение". Цветанов не разполага с точния цитат на генерал Ваньо Танов, за да бъде по-конкретен след отговора на парламентарното питане на Иван Костов, но може да каже, че няма документ, в който генерала да е документирал, че е спряна кореспонденцията, след намесата на „еди кой си“(вероятно визира Румен Петков като вътрешен министър по това време). Няма конкретни факти, че точно той е човекът, който е осуетил или оповестил информацията, това са хипотези които не са убедителни , допълни министър Цветанов. За полицейската операция в Поморие, Цветанов информира, че има сериозни констатации за фирми, които са свързани с главния архитект на Поморие, който е задържан за 72 часа. Като длъжностно лице, главният архитект е имал възможност да определя и защитава интереси, които са недопустими за поста му, посочи Цветанов./БГНЕС

Г. Първанов: БГ закъсня с мерките срещу кризата
Идеята за този доклад се роди преди 10 месеца при едно мое посещение в Българската академия за науките. С неговото изготвяне се опитахме да преодолеем слабостите към българската наука, които ни съпътстваха по време на прехода, заяви президентът Георги Първанов във встъпителното си слово при представянето на доклада:„Световната финансово-икономическа криза и България” - икономически доклад за президента. Той посочи, че институциите имат нужда от повече от един труд за причините и генезиса на кризата. Първанов смята, че България не е реагирала на време на задаващата се икономическа криза, но добави, че същото може да се каже за нашите западни партньори. Държавният глава подчерта, че подготовката на един доклад не означава, че той трябва непременно да отразява възгледите на неговия поръчител. А дали ще бъде реализиран този доклад, решавам аз – президентът, заяви Първанов. Той подчерта, че целта на доклада е да предизвика дискусия , която да очертае различията и едновременно с това да помогне за консолидацията на българската позиция относно кризата. Докладът е част от една разгоряла се дискусия през последните дни, заяви президентът имайки предвид коментарите направени от членове на правителството след представянето на документа. Той заяви, че дискусията е ускорила появата на правителственият план за действие. Ясно е, че кризисния процес у нас се развива като резултат от световна криза, но недостатъкът е липсата на анализ, как се развива тази криза в българските условия, нейната специфика, как се развива тя в отделните сектори и как се отразява на регионите в страната. Анализът на гореизброените фактори ще ни помогне да разберем, дали сме стигнали дъното на кризата, заяви президента. Той се спря и на проблема с балансирания бюджет, като зададе реторично въпроса: Когато даваме подкрепа на идеята за балансиран бюджет, до колко това е антикризисна мярка? Каква ще е социалната цена на балансирания бюджет за образованието и здравеопазването? „Моето впечатление е, че при западните партньори на този етап от преодоляването на кризата, акцентът сега е поставен на социалните въпроси”, заяви той. Президентът завърши встъпителното си слово, като заяви, че е подкрепял и ще подкрепя непопулярните мерки на правителството, независимо от коя партия са представени те, но стига тези мерки да са оправдани. Докладът и дебатът днес не е алтернатива, а стремеж към консолидиране на позицията, коментира той. /БГНЕС

Правителството отмени решение за продажба на летище Търговище
Правителството отмени решението на Министерски съвет от 22 юни тази година, с което се дава съгласие за продажбата на бившето летище Търговище, собственост на „Летище Пловдив” ЕАД. Кабинетът прие условията и процедурата за нецелесъобразни, съобщават от пресцентъра на МТИТС. След извършен вътрешен одит от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) са установени множество съществени нарушения при обявяването и провеждането на процедурата за продажба на Летище Търговище, като: неспазване на 14-дневния срок за публикуване на обявата за търга; обявлението е публикувано на 10 август 2009 г., а дата за провеждане е 20 август 2009 г. В противоречие със Закона за търговския регистър е от кандидатите да се изискват удостоверения от Агенцията по вписванията. Така се отстраняват другите участници от процедурата и ценовите им предложения не се отварят. Липсва конкуренция и не може да се постигане по-добра продажна цена на имота. Съгласно оценката на активите на бившето летище Търговище, предложената стойност към месец март т. г. е била 445 232 лв. Назначената от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков проверка доказа, че това е едва 10,49% от балансовата стойност на активите. Новата оценка на пазарната стойност възлиза на 1 409 664 лв.

Франция ще съдейства за създаването на Агенция за безопасност на храните
Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с Н. Пр. Етиен дьо Понсен, посланик на Френската република в България, съобщиха от МЗХ. Министър Найденов представи на френския посланик приоритетите на новото правителство, сред които борбата с корупцията, връщането на доверието на Европейската комисия, максималното усвояване на средствата по европейските фондове и воденето на нов по – открит и ползотворен диалог със страните членки на ЕС. По време на срещата двамата се договориха за сътрудничество в областта на безопасността на храните и съдействие от страна на Франция за създаването на новата Агенция по безопасност и контрол на храните у нас. Освен това френският посланик обеща техническа помощ за управлението на горите. Г-н Етиен дьо Понсен подчерта, че между Франция и България съществува много силно техническо сътрудничество в областта на земеделието. Франция заема четвърто място в търговията на България с аграрни стоки с държавите-членки на ЕС. През последните години се наблюдава непрекъснато увеличаване на търговския стокообмен между двете страни като за 2007 г. е в размер на 169.3 млн. долара, а през 2008 г. се е увеличил до 200.1 млн. долара. Традиционно изнасяните български селскостопански стоки за френския пазар през последните четири години са черен дроб от патици, меса и карантии от патици или токачки, маслодайни растения в парфюмерията, и слънчоглед. Водещи селскостопански стоки в износа на Франция за България са свинско месо, месо от едър рогат добитък, семена от слънчоглед за посев, семена от рапица за посев и лозови пръчки. /БГНЕС

Няма коментари: