петък, 4 септември 2009 г.

БРЕЙ! И ТУРЦИТЕ СА НИ ОБИЧАЛИ!

МАЦЕ, ДА БЕШЕ ПОПРЕВЕЛА ЩО НИ КАЗВАТ БРАТЯТА ТУРЦИ! АЗ ТУРСКИ НЕ ВЛАДЕЯ ВСЕ ОЩЕ!

Чок гюзел булгаристан телевизъ: Онур и Шехеризада може, новини на турски – не!

Представата няма да е много далеч от истината, тъй като все още има райони в България, където непоносимостта е голяма. Но факт е и обратното – има селища в родината ни, където българи и турци си живеят в мир и сговор.
Но сега говорим за омразата. За това как не понасяме турската музика, храната и дрехите им. Мразим турците и в червата, дето се вика…
Толкова много ги мразим, че 40 процента от времето ни минава да зяпаме турски сериали. 1001 нощи Шехеризада се надява на Брак с чужденец, докато гледа Звезди над Босфора и слуша Мелодия от сърцето. До тук поне четири заглавия. Сигурно съм пропуснала някой, но все пак аз си пускам телевизора, за да гледам History channel и подобните му канали. Нищо друго! И докато ги мразим гледаме и попиваме културата им, начина им на живот, манталитета им… Но иначе ги мразим. Скачаме срещу новините на турски език, при положение, че същите имат около 0.5 рейтинг и почти такъв дял от гледащите телевизия в момента. На „гърба“ на новините Нова телевизия излъчва турският сериал „Мелодия от сърцето“, чийто рейтинг е около 4.9 – 5.3, а хората, които го гледат – около 50 процента. Още по-високи са рейтингите на турските сапунки, които вървят вечер по Би Ти Ви.
Какъв е изводът? Българите не могат да гледат и слушат 10 минути новини на турски, но по няколко часа на ден се захласват по турските филми. И попиват културата на този народ. Плачат с Шехерезада и пият с Онур. И тайно искат да имат лъскави къщи около Босфора.
Спор няма, че новините на турски не се гледат, понеже са скучни, почти толкова, колкото и новините на български.
И как да няма да е така, когато държавната телевизия не излъчва почти нищо което е неудобно за властта, какво да говорим за далаверите на Доган, кражбите от фонд „Земеделие“ и другите властови сакатлъци.
Как няма българинът да си мечтае за къща близо до Анталия? Ами погледнете по улиците. Почти сигурно е, че ще срещнете девойки, с панталони тип турски шалвари, с дъно под коленете. През турско българите, противящи се да обуят турски дрехи или сложат фес, са бивали бити и убивани, а днес всичко това става доброволно.
Излишно е, според мен, да си задавам въпроса ще имали новини на български в Турция. Не си падам по риториката. Предпочитам фактите. А те не са кой знае колко приятни. По-скоро са противоречиви. А когато едно общество изпада и живее в противоречия това не говори кой знае колко добро за него. Не чакай от такъв народ обединение и напредък! И за да не ме разберете погрешно, ще завърша с това, че нямам нищо против турските сериали, нито новините на турски, много обичам баклава. И кадаиф много обичам. Почти ежедневно употребявам /и не само аз!/ достатъчно турцизми, за да не ме дразни турският език. Но трябва да има баланс. А в случая не мога да го открия…


по Разкрития

Няма коментари: