вторник, 29 септември 2009 г.

И ...ОЩЕ МАЛКО ИНФО ОТ 29 СЕПТЕМВРИ

ПО РАЗКРИТИЯ

Доган се оттегля в Турция
Ахмед Доган е решил да се оттегли от политическия живот у нас, разкриха ни високопоставени източници от ДПС. Някои скептици обаче подозират, че с това си действие Соколът иска да внесе спокойствие сред електората си и да покаже, че дава път на по- младите в партията му, а в същото време да продължи да дирижира събитията задкулисно. Ако оттеглянето на Доган се окаже факт, то той най-вероятно ще движи нещата в ДПС от Турция, където смята да се установи.
„ДПС е свободна партия и нейният лидер се избира с общо решение, а не на авторитарен принцип“, заяви преди дни депутата Алиосман Имамов. Той загатна, че Ахмед Доган ще се оттегли рано или късно. „С общи усилия и на избиратели и на ръководство, трябва да задържим нивото на ДПС в българската политика. И всеки ден да работим за връщането ни в управлението на държавата“, добави още Имамов.
В последно време информациите около Сокола са пълен дефицит. Това кара някои да мислят, че лидерът на ДПС е влязъл в уговорка с премиера Бойко Борисов. Но дали пък наистина победата на ГЕРБ не е уплашила Доган, който в действителност подготвя капитулацията си?!

Разгеле! Бомбата „Станишев” гръмна!
От няколко дни съм се хванала да пиша един материал за Сергей Станишев, пък то все нови и нови неща излизат с всеки изминал ден, та не знам де ще му излезе краят. Все бившият премиер е на топа на устата. Поредица от скандални далавери гръмнаха около Станишев и не мога да сваря за кое по-напред да напиша. Едно е сигурно – вече няма как да му се размине на горкото „безпомощно момченце”.
Сергей Станишев е бил замесен в корупционен кръг, толкова широк, че може да се сравни с цяло съзвездие, като Орион. Това съобщи „глашатаят” на комисията за борба с корупцията Яне Янев. Едва ли сега някой ще ахне, учуден от новината, или ще прехапе устни: „Леле, виж го ти тоя Станишев какви ги е вършил”. Всъщност „благата вест” си е наистина голямо събитие, защото, ако лидерът на РЗС има доказателства за корупционните схеми на Станишев, то той и дружките му ще бъдат прибрани на топло за дълго време.
По всяка вероятност с кръга „Карадимов” Яне е визирал един от съветниците на Станишев Росен Карадимов. Бившият премиер е покровителствал схемата за търговия с влияние, натиск над държавни служители и незаконно лобиране.
Днес пък гръмна скандал, че и братушката на Станишев – арх. Георги Дмитриевич Станишев, е замесен в далавера с Ботаническата градина. Та брата на експремиера искал да лапне земята, ни лук ял, ни лук мирисал. Ботаническата градина не е отразена в новия кадастрален план на Варна, въпреки че има много писма от ректора на Софийския университет, чиято собственост е земята.
Пак днес лъсна нова афера – лобист на Станишев укрил данъци от хонорари за милиони евро. През 2008 г. Петер Хохегер взе 1,87 млн. лв., за да прави пиар на страната ни пред ЕС и така ни рекламира, та чак от Съюза ни заляха с доклади за некадърното ни и крадливо управление. А солидната сума за лобирането си беше заплатена от държавната хазна, разбира се.
Тази информация изплува само в рамките на два дни. С по-стари разкрития няма да ви занимаваме, че ще ви отегчим. И след всичко това Станишев казва „Аз не съм мишок”, „И момиченце не съм” в отговор на подигравките на Татяна Дончева. Е, как да не си бе Станишев. Даже природата е проявила чувство за хумор, като те е оприличила на мишле.

Неуспялата депутатка на Слави стана сервитьорка
След като не успя да влезе в парламента, Валерия Петрова започна работа като сервитьорка в столично заведение! Кандидат-депутатката на Слави Трифонов и шоуто му бе поставена в мажоритарната листа във Варна. Веднага след провала си на изборите, Дългият изоставил варненката и тя в продължение на 2 месеца стояла без работа. Самата тя очаквала, че шоуменът ще и предложи работа в екипа си, но това не станало.
Валерия Петрова стана известна именно в „Шоуто на Слави“, където разказа за кратката си, но поучителна кариера в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чийто министър бе Асен Гагаузов. 25-годишното момиче бе уволнено от Министерството скоропостижно, заради това, че подала сигнали за неспазване на заповедта, забраняваща тютюнопушенето в сградата на МРРБ. Петрова е била втрещена от неизпълнението на разпоредбите за вътрешния ред. Тя забелязала служители, които пушат и след направена забележка й било казано, че при положение, че Гагаузов пуши в сградата, то и служителите също могат да го правят. Заради това Петрова си позволила да направи забележка на самия министър Гагаузов и разбира се била уволнена веднага.

Иван Гарелов: Станах неудобен за някои политици
Иван Гарелов призна, че съвсем скоро ще се завърне на екран като водещ на вечерно ток-шоу. Предаването ще се уповава на неговите познания и професионалния му опит. В едно свое интервю телевизионерът призна, че умишлено го държат настрана от обществения живот. “Аз пиша всеки понеделник коментар във вестник „Новинар”. За годината имам 50 статии там, отделно публикувам в „Труд” и в „24 часа”. Когато искам да кажа нещо, го правя. По-скоро съм изолиран вече 8 години от възможността да правя политическо предаване. Или не ми е предлагано, или ако ми е предлагано, то е било при такива условия, които не мога да приема. Аз, за когото говореха ,че съм най-обективният, най-толерантният журналист, след време станах неудобен. Излиза, че вече не са нужни обективни журналисти.“, сподели мистър Панорама.
Според Гарелов медиите у нас са много по-малко свободни, отколкото първите 10-15 години след голямата промяна у нас. Той е убеден, че тези две десетилетия от 10 ноември 1989 г. до днес са години на подмяна на промяната. И част от тази подмяна е станала, като много медии са били купени и така подчинени финансово. „Те се превърнаха в страна на политическия живот, участват в кампаниите, в манипулиране на общественото мнение. Последните четири години са абсолютно доказателство за това. Хората, които имаха независимо мнение, постепенно бяха изтикани.“, завършва Гарелов.

ПО БЪЛГАРИЯ НЮЗ

ДАНС РАЗСЛЕДВА СБИРКАТА НА НЕОНАЦИСТИ В АСЕНОВГРАД
Кметът Грудев бесен, сменя бравите. Наемателите твърдят, че провели „културно-масово мероприятие”
ДАНС разследва сбирка на неонацисти в помещение в градската библиотека в Асеновград. Клубът е бил предоставен от местната управа за репетиции преди четири години. На 12 септември обаче е станал сбор на международна фашистка среща. На нея са присъствали младежи и от Швейцария и Канада. Новината хвърли в смут обществеността и градскката управа. Кметът Христо Грудев е бил ошашавен, след като от ДАНС му се обадили да го питат за скандалната сбирка на неонацисти в общинския клуб „Библиотеката”.

„Помещението е отдадено под наем незаконно, тепърва ще проверяваме кой и как е предостави публична общинска собственост без договор, наем и решение на общинския съвет”, заяви в паника Грудев. Той разпореди да бъдат сменени патроните на бравите и сградата да се затвори. Помещението е отдадено за ползване преди 4 години на група „Млади таланти”, които срещу това го ремонтирали. Никой обаче оттам нататък не е интересувал кой и какви концерти провежда там, както и на кого и срещу какво се преотстъпва терена.
Снимки и информация за сборището на 12 септември се появиха на сайт, който е спрян. То се е провело инкогнито насред града.

Подивели разсъблечени младежи се блъскали на сцената с крясъци „Убий евреина” под знаме с пречупен кръст и нахъсвани от водещ, облечен с всички атрибути на Ку-Клукс-Клан. Предвидливо с черни ленти на сайта са закрити очите на участниците в сбора. Оказва се че сбирката е международна, проведена след петчасов концерт на групата „Родна защита” с участници от Канада и Швейцария, като канадският музикант Рене прокламирал нацистки призиви. Заедно с това присъстващите са призовани да събират средства в помощ на ”другар на всички националисти” от Бургас, който бил застрашен от затвор. За финал организаторите благодарят през сайта на всички, дошли от цялата страна и Швейцария. Извиняват се за задухата в залата, но пък компенсирали с ледена бира. Ще продължим с такива мероприятия, обещават те в съобщението. В деня, когато се е разбрало за изтичане на информация от сбирката, всичко в сайта, включително и снимковият материал от сборището е било изтрито.
„Нещата са твърде преувеличени, няма такова нещо. Това каза Антон Сариев, председател на неправителствената организация ”Отвъд границите”, която е стопанисвала клуба в Асеновград. Той заяви, че организацията се занимава с културно-масови мероприятия. „Обадиха ни се познати от Пловдив, поискаха ни залата за мероприятие, ние им дадохме ключа и с това приключи всичко”, обясни Сариев. Връзката бил тонрежисьорът Любен, който озвучава повечето концерти в Пловдив, включително и последния концерт на Бони-М. Освен рок-концерт, нищо обезпокоително не се е случило, казва Сариев. Имало е около 10-на младежи, които са се държали малко по-буйно от другите. Точно тези черни овце са били заснети, „когато са си правили шоу” и нещата са извадени от контекста, твърди още Сариев. На въпрос имал ли е той договор за този клуб с общината, или с библиотеката, той отговори, че са се сменили много управници през тези пет години и кметът Грудев трябва да е наясно, че помещението се стопанисва от тяхната организация. Ние сме неправителствена организация, с идеална цел и имаме сключен рамков договор с библиотеката, каза Сариев. За нас нещата са приключени вече, добави обидено той. Ние сме изгонени от клуба, няма да търсим друго помещение и няма да работим, разформироваме всичко, категоричен бе Сариев.

СПРЕТЕ ЗЕМЯТА, ИСКАМ ДА СЛЯЗА!
Ако гравитацията не ти харесва, може ... да слезеш от планетата. Ако някой закон не ти отърва – декларираш, че искаш да не важи за теб
Ако не беше толкова безсмислено, щеше да е скандално. Но всъщност е по-скоро страшно – шумният отказ на бившите министри от БСП, че се отказват от защитата на Закона за амнистията означава ни повече, ни по-малко, че група хора изобщо не приемат законите на сериозно. Щом някой смята, че ей така може да откаже да се съобразява със закон, значи или много се е объркал, или взема всички нас за канарчета.
Законите, добри или лоши, се приемат от народното събрание, за да бъдат спазвани. Или поне повечето така си мислим. По-малкото смятат, че законите се пишат и приемат за да обслужват нечии интереси. И ако нещо не им отърва, могат просто да заявят „Не искам този закон да важи за мен!”
Откакто България е нещо като демократична държава са приети толкова поръчкови закони, че електоратът отдавна претръпна и дебели мазоли покриха чувството му за справедливост. Ще останат в историята учебникарски примери на закони и поправки, носещи имената на лично облагодетелстваните от тях лица – „Лучано”, „Ванко 1” и т.н..
Министрите от бившето правителство пробваха позаспалото ни съботно-неделно внимание с гръмката декларация, че всички вкупом ще подадат искания до главния прокурор на републиката Борис Велчев да не се прекратяват евентуални наказателни производства срещу тях заради Закона за амнистията. Браво, преповториха услужливо медиите в неделната привечер без намек за коментар на безумното съобщение.
Но, човек като преспи една нощ и си продуха носа и мозъка на сутринта, обикновено поумнява. И се сеща, че ние, простосмъртните не бихме могли да се откажем от действието на кой да е закон, ако ще и на Господ да пратим искане. И на арменския поп даже...Освен това се сещаме, че благодарение на този конкретно Закон за амнистията никакви наказателни производства не могат да бъдат образувани, следователно никога няма да има какво да се прекратява...
Не се и съмняваме, че част от българската политическа класа не смятат себе си за простосмъртни, но поне да не броят всички ни за идиоти!
Подобно действие няма никаква, абсолютно никаква правна стойност. Със или без искане, законът си действа. Със или без декларираната воля на бившите министри, амнистията за евентуални незаконни действия от тяхна страна е валидна. Нещо повече, дори и новата власт да приеме поправка на скандалния закон и да извади от обхвата му престъпленията по служба, (то друго нищо няма и да остане...) тази промяна не може да влезе със задна дата - престъпленията, вършени до 1 юли 2008 г. са вече опростени и толкоз.
Сегашното правителство каза, че ще поиска Конституционния съд да определи закона или отделни негови части за неконституционни. Но дори и това не отменя действието му автоматично. Като оставим настрана факта, че законът е всичко друго, но не и противоконституционен, тепърва трябва да бъдат променяни текстове от него или да се приеме напълно нов текст, в който евентуално да бъдат описани точка по точка наказанията и отговорностите, които обхваща. Ще минат месеци, вероятно и години, но новия закон пак няма да има обратно във времето действие, а и давностите по някои от престъпленията отдавна ще са изтекли...
Единственият смисъл да се бие тъпана за предполагаемо чистите министерски съвести е уж нещо да остане в общественото съзнание. Зер, бившите министри са убедени в невинността си и са готови да хвърлят всяка привилегия в лицето на „врага”. Освен това, не е лошо да се припомни, че злополучното законче е минало и с гласовете на тогавашната опозиция, включително ключови фигури като Лъчезар Иванов (гласувал на първо четене), Иван Костов и т.н.
Гласуван е, как няма? На тяхно място кой би пропуснал сам себе си да оневини за сметка на мнозинството? Защото този закон е абсолютно уникален – той дава амнистия на греховете "по непредпазливост" не за период от-до, а за цялото време, от зелените еуглени в първичната супа до 1 юли 2008. Т.е. и за времето, в което управляваха и Костов, и Сакскобурготски и всички преди тях, включително поробителя Беязид Светкавицата, ако приемем че няма давност за деянията му...
Да не говорим, че когато е гласуван, законът изобщо не е обсъждан откъм скандалната му страна. Всички услужливо или по недоглеждане са се вторачили да броят колко осъдени ще излязат от затворите и колко дела по дребни престъпления ще бъдат свалени от плещите на разследващите.
Като се обърне колата, пътища много, казва народният гений. Като е приет закона, кой както иска да скача и да се пъне, амнистия си действа и обхваща всички „непредпазливи” деяния на бившата администрация. Даже и ако администрацията не иска да се възползва от нея.

НАЗАЕМ ОТ БЛОГА НА ХРИСТО МАРКОВ: „Я ГО ХВАНИ СЕГА...”
Днес (бел. ред. – вчера) се откри поредният пловдивски панаир. Като незабравимо шоу и знаково представление на политическия ландшафт. Дори директно се предаваше от „панаирната телевизия” - бивша „Евроком” и настояща НБТ
Преди години имах приятел, високопоставен служител на изложението, който много внимателно следеше сценария при откриването. Твърдеше, че безпогрешно открива в церемонията задаващите се тенденции в управлението на изложението, политическите лобита, които властват в момента и не на последно място - бъдещите толерирани бизнесмени. Обикновено наблюденията му го водеха до правилните изводи.
Днес (бел. ред. - вчера) церемонията се пренесе пред централния вход, срещу хотел „Марица”. Бдителни волнодумци заподозряха, че такова ситуиране на трибуната е предизвикателство към временния враг на Гергов и собственик на отсрещния хотел Вълчо Арабаджиев. Подозренията започнаха да се потвърждават, когато под ручка на трибуната се възкачиха самият премиер Бойко Борисов и Георги Гергов, последваха ги изпълнителния директор на панаира и заклет враг на Петър Стоянов Богомил Бонев, издокаран с черни очила (вероятно с диоптър) и неизменната лимба, след него министърът Трайчо Трайков, пловдивския шоумен № 1 владиката Николай Севастиянов, заместник-министърът на ... образованието на Русия (?), областният управител, пловдивският кмет, социалистът Петър Мутафчиев – областен шеф на БСП, пъстри дами и протоколни панаирни лица. В строги костюми и сериозни лица, сякаш не са на панаир, а току-що започват тежък марш на скок като част от военно обучение.

Сияещи от радост и щастие са единствено централната двойка – премиерът Борисов и шефът и собственик на изложението Гергов.
Мисля, че при тази сцена блюстителите на „държавния и общински интерес” се простиха с мечтите си за дивиденти от печалбата на дружеството и възстановяване на мажоритарния дял в собствеността му.
Премиерът откри изложението с кратка реч, която започна изненадващо с обръщение към „най-уважавания владика Николай”. Това окончателно възроди самочувствието на духовния водител, наскоро заподозрял сатанинско наказание върху народа, заради концерта на Мадона. При думите на Бойко, „дядо” Николай Севастиянов едва забележимо пристъпи крачка напред и леко кимна с глава в знак на съгласие, дори опростително погледна множеството от пасоми, играещи ролята на публика (самият „дядо” Николай пристигна на събитието с по-луксозен ескорт и повече охрана от самия премиер). После Борисов продължи: „Понеже сме на територията на Пловдив искам да декларирам, че панаира ще си остане в Пловдив, защото е марка на града, няма да се мести...”
За собствеността обаче не спомена и дума, нито за някакво разпределение на печалбата.
Преводачката в същото време интерпретираше на английски някакъв съвсем друг текст, явно, объркана от непринудения и лежерен изказ на премиера.
После Борисов и Гергов потънаха в дружески, задушевен разговор с широки усмивки в противовес на мрачните физиономии на трибуната. Поканиха Бойко да пререже лентата, а той простодушно запита пред микрофоните „Ми, къде е тя?”. Оказа се, че е опъната от момичета с народни носии зад входа. Подадоха ножица и госта я сряза с отмерен и сигурен жест. Затрудни се при придържането за втория срез и се обърна към собственика Гергов с думите: „Я го хвани сега”. Членът на ВС на БСП любезно се впусна да придържа трикольорната лента и улесни отрязването на знаковото парченце от нея. С дружни усилия двата среза бяха успешно направени и премиерът започна да кълца по-малки части от него и да ги раздава като нафора. Едно на министър Трайков, едно на областния управител, едно на Георги Гергов, едно на владиката (най-голямото!) и накрая запита „А къде е кмета? Ето едно парче и на него.”
С това панаирът бе открит и делегацията, придружавана от дългокраки дами, се отправи към унгарската втора палата. Последва лисване на менче с вода и тур из палатата.
Там нещата поеха нашия министър Трайков и унгарски заместник министър, които проговориха дежурните любезности за взаимното партньорство и бизнес-приятелство. Дружеският, усмихнат разговор между премиера Борисов и лицето на пловдивския бизнес Гергов продължи в непринудена полу-официална обстановка на чаша вино. Вероятно унгарско токайско.

Тук някъде се появи и депутата Павел Шопов с блеснал тъжен поглед
и строг костюм. Май се прощаваше с надеждите на „Атака” за мажоритарен държавен дял в Пловдивския панаир, дивиденти на пловдивската община от дружеството и ревизиране на сагата , наречена „Пълдинтур инвест”.
Лелеяната справедливост за Пловдивския международен панаир се изнизваше тихо и щастливо в компанията на усмихнатите и лежерно разговарящи Бойко Борисов и Георги Гергов. „Пловдивската емблема” още във времето на Стамболов вече е частна собственост – забравете!!!
Който трябва, го „хваща” навреме. Толкова. Посетете панаира срещу 6 лв..

ЗАПОЧНА ГОЛЯМОТО ТЪРСЕНЕ НА СТРОИТЕЛ НА ЗАВОДА ЗА БОКЛУК
Общата стойност на грандиозния и единствен по рода си в България проект е 183 милиона евро. Около 81 милиона от тях ще бъдат отпуснати по оперативна програма ”Околна среда”, а остатъкът от сумата ще дойде от бюджетите на държавата и Столичната община
Повече от пет месеца след символичната първа копка на дълго чакания завод за боклук край София, стартира и процедурата за избор на проектант и строител на проекта. В понеделник Столичната община публикува обявата за обществена поръчка в електронното издание на вестника на Европейския съюз. Управата на града обаче е вдигнала високо летвата за желаещите да участват в конкурса. Право да подават документи имат компании с оборот от 200 милиона лева за последните три години и са отчели някаква печалба за този период. Необходимо е и да са проектирали и изградили поне едно подобно съоръжение с капацитет 200 хиляди тона годишно или две с наполовина по-малък капацитет.
Задължителната гаранция, заложена в поръчката е 100 хиляди лева, а крайният срок за представяне на офертите е 26-ти ноември. Критериите за оценка са оперативните разходи и предложената цена.Столичната община трябва да обяви обществена поръчка и за проектиране и строителство на инсталацията за компостиране на хранителни и зелени отпадъци, която ще се намира на площадката "Хан Богров", както и за изграждане на депо за боклук край село Яна. Ще бъде отворена и процедура за избор на строителен надзор по изграждането на трите обекта.
Очаква се системата да заработи две години след подписването на договорите за строителство. Заводът за биологично третиране на отпадъци ще бъде с капацитет 410 хиляди тона годишно, докато системата за зелени отпадъци за същия период ще може да обработва 20 хиляди тона, от които ще се получават над 11 хиляди тона компост. Общата стойност на грандиозния и единствен по рода си в България проект е 183 милиона евро. Малко над 81 милиона ще бъдат отпуснати по оперативна програма ”Околна среда” (ОПОС), а остатъкът от сумата ще дойде от държавния и общинския бюджет. Последната стъпка преди обявяването на обществените поръчки за строителството беше закупуването на два имота в селата Яна и Горни Богров, чиято площ е необходима за доизграждането на завода.
Общата пазарна стойност на терените, които се разпростират върху 34 298 декара, е 593 783 лева без ДДС, обявиха общинарите в началото на лятото. Цените на имотите са изготвени съгласно експертната преценка на лицензиран оценител, според която един квадратен метър струва 19 лева. „Очаква се предприятието да въведе нова култура в дейността по сметопочистването”, коментира в разговор с Bulgaria News временно изпълняващия длъжността кмет на София Минко Герджиков.
Решението за изграждането на завода за отпадъци беше официално прието от Министерския съвет в средата на март.
Съоръжението ще се строи върху земеделски земи, собственост на общината. Проектът ще бъде реализиран върху обща площ от 332 835 кв. м., които според Общия устройствен план на Столичната община са отредени за сметища и инсталации за преработка на отпадъци. Загуби за земеделието няма да има, тъй като теренът е със средна до силна степен на замърсяване.В инвестиционната програма за тази година са включени изграждането на път до село Яна за 2,5 милиона лева и преместването на електропровод, което ще струва 7,2 милиона.

КАРАКАЧАНОВ ЗАХАПА ПЛОВДИВСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВМРО
Лидерът нарече пловдивския кмет „продукт на коалиционната политика на ВМРО” и обвини градската организация в безпринципност
„Голяма част от нещата, да не кажа повечето, които говори Славчо Атанасов, не са верни.” Така лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отговори на нападките на конкурента си за партийния пост. Пред Радио Пловдив Каракачанов припомни, че в ръководството на ВМРО има двама души, които представляват пловдивската организация. Единият от тях - Бойко Ватев, 12 години е заместник председател. „Не си спомням, а и във водените протоколи от събранията няма случай, в който те да са изразявали различно мнение или да са опонирали на председателя и на мнозинството в Изпълнителния съвет.
Не мисля, че алтернативи могат да се търсят по подобен начин – чрез измисляне на проблеми”, каза Каракачанов.
На нападките на Славчо Атанасов и пловдивската организация на ВМРО, че коалиционната политика на партията под негово ръководство е грешна и хората не знаят с коя бюлетина да гласуват за войводите, Каракачанов отвърна: „Ами самият кмет на Пловдив е продукт на тази коалиционна политика – коалицията на ГЕРБ с ВМРО.
Тук е момента да се замислим къде беше сгрешена коалиционната политика на ВМРО и защо бе развалена коалицията с ГЕРБ и направена коалиция с БСП. Не мисля, че това е моделът, който трябва да следваме. ВМРО е била винаги предвидим коалиционен партньор и като поема ангажименти, ги спазва.
Станалото в Пловдив не бе добър пример за принципност.”
Нападките, че ВМРО няма програма, а председателят се занимава с ходене на вечеринки и поднасяне на венци Красимир Каракачанов отрази с реплика, че докато други явно са правили това, той е реализирал идеите на организацията. „Нямало програма?! Още 1999 година ВМРО излезе с Харта за икономическото развитие на България, част от мерките в която реализираха правителствата на Симеон Сакскобургготски и предишното. Например семейното подоходно облагане, плоският данък. Не може всички идеи да се прокарат, когато не си на власт. Не винаги може да се печелят избори.
Лесно е като печелиш, да застанеш до лидера си и да се снимаш с него.
Проблемът е като загубиш изборите какво правиш. Не да правиш кампания кой да бъде лидер, лидерът ще го изберят делегатите на конгреса на ВМРО.”
Каракачанов призова опонента си към бон тон. Той поиска дебатите да се водят в институциите на ВМРО, а не по медиите. „Затова се въздържам от коментари за една или друга кандидатура.
Не давам оценки на Славчо Атанасов за възможностите му като кмет и какво може да направи като евентуален председател на ВМРО.
Коментарът ще го направим помежду си на конгреса. Останалото е пиар, от който в момента няма нужда.”


ПО КЛАСА.БГ

Сметната палата разкри нарушения за над 16,8 млн. лв. в отчета на МС
Отстраниха шефката на одитния екип, проверявал още пет ведомства и държавни вузове
Сметната палата отказа да направи заверка на финансовия отчет на Министерския съвет за 2008 г., защото според одитната институция „той не е бил съставен вярно и честно“. Останалото четете във вестник Класа

Мартенс: Борисов посочва новият еврокомисар
Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфрид Мартенс заяви, че изборът и номинациите на новите еврокомисари са ексклузивно задължение на президентите и министър-председателите на страните членки на ЕС. Наскоро говорих с новоизбрания министър-председател на България Бойко Борисов и аз ясно обясних, че изборът на новия български еврокомисар е само и единствено негово право. Той заяви това в отговор на въпроса дали предпочита определен кандидат за комисар, съобщават от пресцентъра на ЕНП.Мартенс изрази днес желанието на ЕНП за една по-политическа Европейска комисия и очакването министър-председателите от политическото семейство на ЕНП да допринесат за това с техните номинации. "Да подкрепям или диктувам аз номинации не е част от моите компетенции. Моят съвет е номинираните да бъдат със силен политически профил свързан с ЕНП", заяви той. "Имайки предвид нарастващите предизвикателства пред европейските общности, важно е Европа да стане повече политическа и по-малко бюрократична. С преизбирането на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу - кандидатът на ЕНП, ние отворихме врата за нашите 14 министър-председатели към номинирането на кандидати със силен политически профил. Тъй като Комисията е изпълнителното тяло на ЕС, тя трябва да стане по-политическа, за да може да комуникира ефективно работата си на европейските общности и да стане по-ефикасна и успешна",заяви председателят на ЕНП.

Около 3000 студенти без общежития в УНСС и СУ
Между 1700 и 2000 студенти от УНСС няма да бъдат приети в общежитията тази година, съобщи вчера изпълнителният директор на общежитията към УНСС Иван Чавдаров пред „Дарик“. В Софийския университет не достигат минимум...
Останалото четете във вестник Класа

Проблемът с детските градини в София остава
Проблемът с недостига на места в детските градини в София няма да бъде решен никога, заяви вчера премиерът Бойко Борисов след откриването на новата забавачница „Мечта“ в столичния квартал „Левски“. Тя може...
Останалото четете във вестник Класа

Георги Касчиев: Проектът "Белене" струва по 300 лв. досега на всеки българин
Проектът за АЕЦ „Белене“ коства по 300 лв. на всеки българин през последните години. Неговата целесъобразност не е доказана и той трябва да се прекрати. Думите са на експерта Георги Касчиев от Института за изследване на риска към Виенския университет, изречени днес на кръглата маса в НС , по темата за бъдещето на централата.Касчиев изреди редица лъжливи прогнози, които станаха публични през последните години. Според една от тях, ако не се изгради нова мощност страната ни ще усети недостиг от 2000 мегавата към 2010 г. Той каза също, че е фалшиво алиби да се говори, че ще имаме печалба и от износа на ток. Износът от България на 14-15 млрд.квч нито е гарантиран, нито е сигурен. Не е за подценяване също, че в съседните страни се изграждат вече нови енергийни мощности. Проектът Белене е с неадекватни решения и максимални разходи и е факт, че нито един инвеститор досега не се включил на собствен риск. Напротив, поставят се условия за държавни гаранции, поясни Касчиев. Според експерта началните основни разходи за АЕЦ Белене ще бъдат вложени главно в Русия, малко във Франция и Германия и съвсем незначително в България. Експертът добави също, че проектът на реактора не е лицензиран никъде другаде освен в Русия, няма независима оценка за неговата безопасност. Допълнително притеснение създава сеизмичния риск в района на Белене и корупцията около проекта, за която дори от RWЕ се притеснени от това. Запитан, как ще коментира мнението на Богомил Манчев, че централата ще донесе печалба от 80 млрд евро през 60-те години експлоатация за държавата, Касчиев отговори, че да се говори за такива цифри е несериозно. Накрая на своето изложение на кръглата маса, експертът даде идея, защитниците на проекта, да съберат средства и да се обединят в акционерно дружество, което да намери 10 млрд.евро и да започват строежа на АЕЦ "Белене" на собствен риск./БГНЕС/

Норвежец е новият генерален секретар на Съвета на Европа
Норвежецът Турбьорн Ягланд, досегашен председател на норвежкия парламент, беше избран за генерален секретар на Съвета на Европа, съобщи председателството на Парламентарната асамблея на организацията, цитирано от АФП.Ягланд беше избран със 165 гласа "за" и 80 "против" в битка с единствения си опонент от Полша. 58-годишният Ягланд, председател на норвежкия парламент, бивш премиер и бивш външен министър, е бил председател на норвежката Лейбъристка партия от 1992 до 2002 г. и ще поеме председателството на Норвежкия комитет, който всяка година определя носителите на Нобеловите награди. Той ще наследи британеца лейбърист Тери Дейвис, чийто петгодишен мандат е към края си. Двамата кандидати бяха предложени от Комитета на министрите, изпълнителният орган на Съвета на Европа, на Парламентарната асамблея на СЕ /ПАСЕ/, която днес беше натоварена да избере новия ръководител на междуправителствената организация.

Бъсеску призова да бъде избегната политическа криза в Румъния
Румънският премиер Траян Бъсеску призова двете партии, формиращи управляващата коалиция, да избегнат политическа криза след решението на премиера от Демократ-либералната партия Емил Бок да отстрани вътрешния министър от Социалдемократическата партия, предаде АФП."Основното е да бъде избегнато прибавяне на политическа криза към икономическата криза", която вече удари страната, заяви Бъсеску след среща с Бок и с председателя на Социалдемократическата партия Мирча Джеоана. Вчера премиерът съобщи, че отстранява вътрешния министър Дан Ника, което предизвика гнева на социалдемократите и те веднага заплашиха да напуснат правителството, ако това решение бъде утвърдено от президента. "Чрез своите изявления лидерите на двете партии дискредитираха дейността на министерството на вътрешните работи и предизвикаха съмнения относно способността му да организира коректно президентските избори", предвидени за 22 ноември, подчерта Бъсеску. За да бъде отстранено "всяко подозрение за възможни измами" по време на изборите, той предложи начело на министерството да бъде номинирана неутрална личност и без етикет, дори член на опозицията. Президентът покани представителите на двете партии да се срещнат, за да намерят компромисно решение, като увери, че "няма да бърза" да подпише указа за отстраняването на Ника.

"Атака" иска свикване на КСНС
Трябва намеса на прокуратурата, а също така президентът Георги Първанов трябва да каже своето мнение по въпроса с учредяването на новата мюсюлманска партия и ако се наложи, да свика Консултативния съвет за национална...
Останалото четете във вестник Класа

Проф. Александър Чирков, кардиохирург: В България трябва да останат не повече от 80 болници
Болница ”Св. Екатерина”, която изградих в най-тежките времена на България, заслужавам да си получа обратно
Проф. Александър Чирков е кардиохирург. Той е роден на 27 януари 1938 г. в Лом. Завършил е Медицинска академия в София. През 1966 г. заминава за Германия, за да специализира при известния кардиохирург - проф. Бюхлер.ПО ВЕСТИ.БГ

Бойко Борисов с два гола в приятелски мач
Отборът на премиера Бойко Борисов победи отбора на шведската медийна група MTG с 10:3 в благотворителен мач, игран на Националния стадион "Васил Левски". Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на апаратура за хемодиализа за болница в град Гоце Делчев.В отбора на Борисов личаха имената на големи български футболисти от близкото минало като Любослав Пенев, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Даниел Боримиров и Гошо Гинчев. В отбора на шведската медийна група пък беше легендарният вратар на шведския национален отбор Томас Равели, който е рекордьор по броя на мачове за "Тре крунур" със 143 срещи в периода 1981-1997 година. Негови съотборници бяха бившият шведски национал Стиг Тьофтинг, бившият германски национал и европейски шампион от Евро'96 Фреди Бобич, както и знаменитите ирландци Джон Олдридж и Рони Уилън. Шведският отбор бе подсилен и с български играчи като Илия Груев и Тони Велков, а спортният журналист от Нова телевизия Александър Рангелов дори записа името си сред голмайсторите.Кулминацията на мача бе в последните минути, когато министър-председателят Бойко Борисов от дузпа изпрати топката в мрежата на самия Томас Равели и резултатът стана 8:3, а малко по-късно премиерът оформи крайния резултат с втория си гол в мача - 10:3.За отбора на Бойко голове вкараха още Пламен Стоянов, Йордан Лечков, Мартин Стойчев, Даниел Боримиров - 3 гола и Красимир Балъков - 2 гола, а за MGT точни бяха: Бойко Величков, Александър Рангелов и Джон Олдридж.След последния съдийски сигнал капитанът Бойко Борисов получи огромна купа, а докато се лееше шампанското премиерът даде кратко интервю на футболна тема на многобройните журналисти, отразявали благотворителния мач. Бойко Борисов изказа своята благодарност на Нова телевизия за организацията на мача и изрази надежда, че със събраните средства ще се помогне на хората с бъбречна недостатъчност.Запитан от журналист за ситуацията с неплатени данъци от редица български футболни клубове, Бойко Борисов отговори лаконично, че има промяна и че "клубовете започнаха да плащат данъци".По повод предстоящия двоен футболен сблъсък в четвъртък София - Рим (Левски - Лацио и Рома - ЦСКА) Бойко Борисов каза: "ЦСКА с този треньор е много силен отбор. За съжаление Левски не е".
"Лакомията никога не е добър съветник", коментира Борисов в свой стил фалшивия трансфер на Живко Миланов, Юсеф Рабех, Зе Соарес и Дарко Тасевски в Рубин Казан.

Гонят от офисите им 7 партии
Седем партии, които не са парламентарно представени и на последните избори не са получили над 1% от гласовете, ще трябва да напуснат държавните си офиси, съобщи областният управител на София Данаил Кирилов.Зелената партия, Съюзът на свободните демократи (ССД), Демократическата партия, "Новото време", "Гергьовден", БЗНС на Стефан Личев и патриотичният съюз "Защита" вече не отговарят на двете условия, за да получат държавен или общински офис.Утре правителството пък ще отмени решенията, взети в последния момент от кабинета на Станишев, за предоставянето на помещения на Зелената партия в Студенския град и на ССД в кв. "Лозенец", съобщи правителствената информационна служба.Данаил Кирилов посочи, че въз основа на предоставена от ЦИК справка областната администрация е изпратила предупредителни писма до седемте партии, че трябва да освободят дадените им имоти до 30 дни. Този срок изтича през октомври.Зелената партия на Александър Каракачанов трябва да се изнесе от централния си офис на ул. "Лавеле". Там тя разполагаше с 292 кв.м срещу месечен наем 222 лв.Поредното разцепление в Зелена партия стана преди месец, когато Каракачанов свика в София 5-ти извънреден конгрес, а друго крило проведе в Боровец също 5-ти извънреден конгрес.
Всяко от крилата изключи лидера на противниковия лагер. Крилото, оглавявано от Трифон Грудев, обвинява Каракачанов, че е "занулил" Зеленото политическо пространство в България.ССД - партията на бившия кмет на София Софиянски не е успяла да се нанесе в двата й отпуснати магазина в "Лозенец" на бул. "Черни връх" №44, дадени й на 30 юни с решение на кабинета Станишев.Нямаме никакви претенции, ще продължим да ползваме частния си офис на бул. "Васил Левски", каза лидерът на ССД."Новото време" на Емил Кошлуков трябва да освободи имот от 205 кв.м, ползван срещу месечен наем 200 лв., на бул. "Витоша"."Герьовден" трябва да се изнесе от офис от 81 кв.м, ползван срещу 114 лв., а Демократическата партия ще трябва да напусне къщата на бул. "Хр. Ботев", чийто наем е 363 лв.Имот на пл. "Славейков" (505 кв.м срещу 586 лв) губи Земеделският народен съюз на Стефан Личев, макар да е представен в парламента като част от РЗС.Политическо движение "Социалдемократи" на Николай Камов трябва да се изнесе от помещение 104 кв.м на ул."Лавеле", за което плаща 126 лв.Патриотичният съюз "Защита" ще освободи офис от 153 кв.м, за който плаща 147 лв., обявиха от областната управа.

Кръгла маса за "Бъдещето на АЕЦ "Белене"
По-високи нива на безопасност са постигнати в проекта за АЕЦ "Белене" в сравнение с първоначалния вариант за проект, който постъпи в Агенцията за ядрено регулиране през 2008 г., каза днес шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев на кръглата маса "Бъдещето на АЕЦ "Белене".Дискусията, организирана по инициатива на парламентарната икономическа комисия, се състоя в Народното събрание.Цочев обясни, че е въпрос на време да бъдат изпълнени изискванията на Агенцията за ядрено регулирани и няма неотстраними бележки по проекта.Следващите стъпки по отношение на проекта АЕЦ „Белене" са свързани снова структура на финансиране,заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.Според него вече е ясно, че България няма да финансира 51% от проекта, но това, което не е ясно, е кого и с колко управляващите биха искали да допуснат в него.Идеалният вариант би бил проектно финансиране, каза Трайков, но направи уговорката ,че са прави всички онези, които казват, че това не е чисто икономически проект. Не са прави другите, според които проектът е чисто политически.Има два варианта при следващите стъпки на кабинета. Първият е да се обяви конкурс за нов консултант за строежа на ядрената централа, което би отнело повече време и пари. Вторият вариант е да се използват сегашните консултанти, които по думите на министъра са умни качествени хора с висок професионален капацитет. Решението предстои да бъде взето.Министър Трайков заяви още, че какъвто и дял да има държавата, нейният интерес трябва да бъде адекватно защитен. Не е задължително този дял до е 51%, но важните решения би било редно да се вземат с участието на държавата.Какъв дял точно ще гарантира това право е част от задачата на консултанта, убеден е Трайков. Неговото голямо желание е изпълнителната власт да излезе с аргументирано мнение по въпроса пред парламента, който ще има думата за окончателното решение за проекта.В дискусията участва и Пламен Денчев от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), който представи анализ на комисията засъстоянието на енергийния сектор.В резултат на икономическата криза се наблюдава свиване на потреблението на електроенергия, което е особено драстично при големите индустриални предприятия. Има и 14% спад на износа на електроенергия.Но според Денчев има и положителни страни на кризата. Сред тях са засилването на инвестиционния интерес към енергийния сектор, особено към т.нар. възобновяеми източници, по-голяма мотивация на потребителите да излязат на свободния пазар на електроенергия, спад на цените на първичните енергийни ресурси и повишаване на енергийната ефективност.Денчев отдели голямо внимание на използването на възобновяеми енергийни източници.Той припомни, че според плана на ЕС до 2020 г. 20% от произвежданата енергия трябва да е именно от такива източници.Приходите от АЕЦ "Белене" ще бъдат 50-60 млрд. евро за 60 години,каза на кръглата маса представителят на консултантите по проекта АЕЦ "Белене" Богомил Манчев.Вярно е, че съоръжението е скъпо, защото инвестиционният риск е висок, но цял свят го прави, каза Манчев. Европейската общност застава твърдо зад атомната енергетика. Тя е единственият начин да се намалят емисиите на въглероден двуокис.Според изчисленията на консултантите, проектът има икономическа целесъобразност. Средно годишно неговият разход няма да надвишава 200 млн. евро - за гориво, заплати и поддръжка.Строителството на ядрената централа подлежи на разрешителни режими, както всеки строеж, плюс оценка на безопасността и това е най-важното, каза Манчев.По въпроса за икономическата целесъобразност има много спекулации, но засега са известни само две числа - 4 млрд. евро, каквато е цената, обявена от основния доставчик и 1,3 млрд. евро за разходите, които трябва да заплати собственикът - НЕК, за изграждане на допълнителна защита, присъединяване към електроразпределителната мрежа, консултантски услуги и инфраструктура.АЕЦ "Белене" няма да има сключен договор с държавата за задължително изкупуване на електроенергията на определена цена, заяви той. Ще има договори, но с компании на свободния пазар, добави Манчев.Срокът за изграждането на централата е 59 месеца след изсипването на първата кофа бетон, но това кога ще стане не знам, посочи Манчев. Според него държавата трябва да запази дела си от 51% в проекта.В проекта е заложен срок за изплащане на инвестицията в рамките на 12 години, каза консултантът.Прогнозата за приходи от АЕЦ "Белене" е несигурна и зависи от конюнктурата на световните пазари, каза икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.Ако държавата финансира проекта, това ще е много голяма тежест за бюджета. Директен заем или държавна гаранция пък биха увеличили рисковете, които носят данъкоплатците и биха довели до по-лош кредитен рейтинг, отколкото държавата има в момента, коментира Ангелов.Най-добре е рискът да бъде поет от самия проект, а не да се прехвърля на данъкоплатците, смята той.Консултантите по проекта твърдят, че това е най-добрият проект за ядрена централа, но тогава би трябвало той да намери пазарно финансиране на нормални нива, посочи икономистът.

Русия и Беларус ще организират съвместни маневри на всеки 2 г.
Русия и Беларус се споразумяха да организират съвместни маневри на всеки две години, съобщи руският президент Дмитрий Медведев, след като присъства заедно с колегата си Александър Лукашенко на военно учение в Беларус, предаде АФП. "Споразумяхме се такива маневри да бъдат организирани на всеки две години последователно в Беларус и в Русия", заяви Медведев. Руско-беларуските учения тази година са първите от 25 години насам. Целта им е да бъде предотвратена евентуална агресия срещу двете страни, свързани помежду си с договор за единство. Според руския президент ученията са доказателство, че връзките между двете бивши съветски републики се засилват. "Никога не сме провеждали маневри на толкова високо ниво", подчерта от своя страна президентът на Беларус Александър Лукашенко. /БГНЕС /

Предстои визова либерализация за Сърбия
Сърбия е постигнала напредък в изпълнение на условията за визова либерализация, заяви в Белград снощи зам.- председателят на Европейската комисия Жак Баро.Окончателната дума ще има експертна група, която ще посети Белград в средата на октомври. Ако тя даде положителна оценка, на 1 декември Европейската комисия ще предложи на Съвета на министрите визите за сръбски граждани да бъдат премахнати от 1 януари 2010 г.На пресконференция Баро изтъкна, че Сърбия е положила големи усилия за необходимите реформи, особено в четири области, за които Европейската комисия най-много настояваше - постигнато е споразумение за сътрудничество с ЕУЛЕКС в Косово, уреден е въпросът за издаване на биометрични паспорти за граждани на Косово, постигнат е напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията и продължава сътрудничеството в областта на миграциите."Мястото на Сърбия е в ЕС, но в този предприсъединителен период е нужна успешна борба против корупцията и организираната престъпност. Това ще допринесе за просперитета на Сърбия и ще осигури възможност зда инвестиции, а с тях и за откриване на работни места", заяви еврокомисарят Жак Баро.В интервю за днешния брой на в. "Политика" словенският евродепутат Таня Файон, която е докладчик на Европейския парламент за визовата либерализация на държавите от Западните Балкани, потвърждава, че Сърбия изпълнява всички условия за премахване на визите от 1 яануари следващата година."Не очаквам никакви пречки за Сърбия. Нашата комисия трябва да вземе решение за това на 15 октомври, а Европейският парламент - на пленарното си заседание през ноември. Трите най-големи политически групировки, които имат мнозинство в ЕП, са на едно мнение за Сърбия, казва Файон.
Решението на Сърбия в Белград да се издават паспорти на граждани на Косово е приемливо за Европейската комисия, казва евродепутатът и добавя, че в нейния доклад, който ще се обсъжда в ЕП, Косово се споменава само в едно изречение, и то като предложение, че би било мъдро да се помисли за включване и на Косово във визовата либерализация, разбира се, при условие че това няма да предреши спора за статута на Косово.Ако твърдо настояваме за визова либерализация за Косово, това би могло да предизвика държавите, които още не са признали Косово, да попречат и за визовата либарилизация на страните, които вече са изпълнили условията, казва Файон.Според нея нерешеният въпрос за статута на Косово не е в интерес на ЕС. Тъй като повечето страни от съюза са признали независимостта на Косово (само пет още не са), мнозинството от държавите в ЕС биха желали този въпрос да бъде решен колкото може по-скоро и това би могло да се превърне в условие за членството на Сърбия в ЕС, оценява Файон.Подчертавайки значението на евроинтеграцията на региона, Файон казва, че мир и стабилност в Европа ще бъдат постигнати едва когато в ЕС влязат всички държави от Западните Балкани.

Пореден руски журналист принуден да се крие след заплахи
Руският журналист Александър Подрабинек, кореспондент в Москва на руската служба на Радио Франс Ентернасионал, се укрива, след като получил заплахи заради силно критична публикация за Съветския съюз, съобщи Франс прес.
Той се страхува за семейството си и иска да го защити, заявила за агенцията Олга Пашкова, директор на информацонно-аналитичния сайт EJ.ru, който публикува статията на 21 септември.
По думите й обаче журналистът не е напуснал Русия.
Съпругата му Алла Подрабинек заяви за радио "Ехото на Москва", че мъжът й вече не стои в жилището им, но също подчерта, че семейството не възнамерява да заминава за чужбина.
Журналистът успя да предизвика гнева на близки до властта младежки движения, като
порица решението на кметството на Москва да преименува ресторант, наречен "Антисъветски",
след оплакване на ветерани от Втората световна война.
Шокирани сте от името "антисъветски", защото несъмнено сте били надзиратели в лагерите и затворите, палачи в екзекуционния взвод, писа той в статията си.
Подрабинек получил заплашителни телефонни обаждания, след като телефонът и адресът му били публикувани от сайтове, свързани с прокремълски младежки движения, уточни Пашкова.
Неидентифицирани лица го заплашвали и в дома му.
Пашкова, която също получила заплахи, заяви, че не изпитва "никакво съжаление" след публикацията и не се страхува от съдебната жалба, която младежкото движение "Нашите" обяви, че иска да подаде.
Освен за РФИ 56-годишният Подрабинек, който е бил затворник в Гулаг заради тайното публикуване на критични статии срещу съветския строй, пише и за опозиционния вестник "Новая газета" и има собствен сайт Prima-news.
Френското радио заяви днес, че журналистът не отговаря на телефонните обаждания и имейлите.
"Репортери без граници" призоваха да бъде прекратена кампанията срещу журналиста, а "Нашите" заявиха, че не са го заплашвали, а са призовали за "постоянна демонстрация" пред дома му от сряда и приканиха медиите да се присъединят към протеста.
Говорител на движението отбеляза, че искат от Подрабинек да се отрече от оскърбителния текст и да се извини публично
"Достоверни източници ме информираха, че на много високо ниво е било взето решение да бъда ликвидиран на всяка цена. Не зная кой ще е изпълнител на решението", написа Подрабинек в сайта си.
Атаката на "Нашите" срещу мен и близките ми е само пропаганден трик, имитация на народния гняв, посочва още журналистът.
Проблемите пред свободата на журналистиката в Русия са изтъквани постоянно от международни неправителствени организации. Насилието и физическия тормоз спрямо представителите на печата не са рядкост.
Сред последните знакови случаи беше този на Михаил Войтенко, който в своя морски бюлетин "Совфрахт" пръв информира за изчезването на кораба "Арктик сий".
Освен че доста набързо подаде оставка, той се видя принуден и да избяга в чужбина.
Преди няколко месеца Елена Маглеванная поиска политическо убежище във Финландия.
28-годиншната журналистка, работила за вестника "Свободно слово", написала критична статия за мъченията в затвора, на които бил подложен чеченец.
След това руското правосъдие осъди за дезинформация и я задължи да плати глоба от 200 хил. рубли (4650 евро) и да напише опровержение на статията си.
Виден лекар от Волгоград, където излизал "Свободно слово", пък я предупредил, че ако продължи да пише, ще бъде затворена в психиатрична клиника.
Миналата година в. "Московский кореспондент" бе скоростно закрит.
Причината - тиражирания от изданието слух, че Владимир Путин - по това време президент на Руската федерация, има любовна връзка с два пъти по-младата от него олимпийска шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева, за която дори смятал да се ожени.
Закриването бе аргументирано с доводи, свързани с финансовото състояние на изданието. Преди то да стане факт обаче главният редактор Григорий Нехорошьов бе принуден да подаде оставка.
Дни по-късно държавната Дума все пак гласува с 399 срещу един гласа да позволи на властите да забраняват отделни издания, уличени в клевета.
Най-сериозният случай, свързан с насилието срещу журналисти в Русия, остава убийството на Анна Политковска, което разтърси Москва преди три години в Москва.
Политковска, наричана "гласът на жертвите", бе известна в цял свят главно със своите остри публикации за войната в Чечения и Северен Кавказ, както и с критиките си към политиката на Владимир Путин.

Руски опозиционер: Путин ще е на власт до 2024 г.
Само срив на цените на петрола може да попречи на могъщия руски премиер Владимир Путин през 2012 г. да се върне на президентския пост за още 12 години, прогнозира бившият премиер на страната Михаил Касянов, цитиран от Ройтерс.
Според Касянов, който сега е лидер на опозицията, съобщенията за противоречия между Путин и президента Дмитрий Медведев целят да отвлекат вниманието от опитите на Путин да стане най-дългогодишният стопанин на Кремъл след Сталин.
Убеден съм, че през 2012 г. Путин ще дойде на власт за два 6-годишни президентски мандата, а за Медведев ще бъде намерена подходяща роля, посочва Касянов в интервю за Ройтерс.
Касянов, който е приближен на бившия руски президент Борис Елцин, е премиер при президентското управление на Путин близо четири години до 2004 г., но след това излиза от ръководния елит.
През 2008 г. Путин се оттегли от президентския пост след максимума от два 4-годишни мандата, допустими от руската конституция, подкрепяйки кандидатурата на близкия си съюзник Медведев.
След това обаче конституцията бе променена, като президентският мандат стана 6-годишен, припомня Ройтерс.
През миналата седмица Медведев отново заяви, че двамата с Путин заедно ще решат, кой ще се кандидатира за президент през 2012 година. Според Касянов обаче
решението вече е взето "Ръководителят на този екип е Путин, Медведев само играе своята роля. Днес тази роля се нарича "президент", утре ще има друго име", твърди Касянов.
Подкрепата за Путин се основава на популизма, а хората не подкрепят Медведев, допълва политикът.
Освен ако икономически срив не доведе до срив на сегашната система, опитите на опозицията да вземе властта са безсмислени, твърди Касянов.
Ако през следващите шест месеца цената на петрола бъде 30 долара за барел и резервите се изпарят, то тогава ще се появи някакъв живот в политическата система, заключава руският опозиционен лидер.

Експерти срещу минимална цена за хляба
Предложението за въвеждане на минимална защитна цена от 80-90 ст. за 700 грама хляб нарушава законите на страната ни и следва отговорните органи да се заемат с изясняването на случая.
Това заявяват от Института за пазарна икономика (ИПИ) в открито писмо до председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов по повод искането на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ).
От ИПИ припомнят, че в Закона за защита на конкуренцията ясно е записано, че са забранени всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар.
Действията на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България имат за цел именно да се влияе пряко или косвено на цената на хляба, посочват от ИПИ.
Експертите от института отбелязват също, че ФХСБ има около 800 фирми-членове, а по закон ако две фирми в един отрасъл договорят тайно минимална цена на стоките и услугите, които предлагат, то тази практика бива наказвана.
"В случая имаме около 800 фирми, които не тайно, а публично се опитват да договорят минимална цена. Нима публичността на намеренията им ги оправдава?!
В случая говорим за картел - според дефиницията в Закона за защита на конкуренцията това е споразумение и/или съгласувана практика между две или повече предприятия -- конкуренти на съответния пазар, насочени към ограничаване на конкуренцията чрез определяне на цени или ценови условия... Именно това прави ФХСБ и дори се опитва да привлече други в "съгласуваната си практика", се посочва в откритото писмо.
Като още по-притеснителен се определя фактът, че именно ФХСБ б санкционирана от КЗК за картелиране през юли 2008 г., но година по-късно (юли 2009 г.) Върховният административен съд отмени наказанието.

Цирков артист излита в Космоса
Космосът ще стане по-весело място, след като основателят на Цирк дьо Солей (Cirque du Soleil) полети към Международната космическа станция като поредния, седми космически турист.Дни преди старта в сряда 50-годишният канадски милиардер Ги Лалиберте разказваше вицове, нахлупил червен клоунски нос.През живота си доста съм се шегувал, вършил съм щуротии и съм се отдавал на приключения, но това е най-голямото от тях, казва развълнуваният авантюрист пред АФП иззад стъклена стена в руския космодрум Байконур, предпазваща него и още двама космонавти от зарази.Руснакът Максим Сураев и американският астронавт Джефри Уилямс ще му бъдат компания по време на двудневното пътешествие на борда на ракетата "Союз".Ракетата и капсулата бяха издигнати на същата стартова площадка, откъдето през 1961 г. излита първият човек в Космоса Юрий Гагарин.Докато предишни космически туристи използваха времето си в орбита, за да провеждат различни научни опити, Лалиберте тръгва с по-различна мисия за 12-дневния си престой в МКС.
Тъй като по думите му той не е учен, лекар или инженер, а организатор, шоумен и творец със забавен характер, Ги смята да занесе по един червен и топчест клоунски нос за всеки от членовете на екипажа в станцията. За себе си е приготвил два: жълт - когато е "малко крив", и червен - когато е весел и щастлив.Освен забавления обаче, канадският милиардер смята да отправи и сериозно послание към човечеството под формата на стих относно проблема със световния недостиг на вода.Каузата на защитника на околната среда е била подкрепена от бившия американски вицепрезидент Ал Гор, автор на документалния филм "Неудобната истина".На 9 октомври Ги смята да изнесе "поетико-социален рецитал" от борда на МКС за фондацията "Една капка" (One Drop Foundation), основана от него през 2007 г.В акцията ще се включат още ирландската рокгрупа "Ю ту" (позната като защитник на екологичните каузи), рокмузикантът Питър Гейбриъл, колумбийската поппевица Шакира и други изпълнители.Шоуто ще се състои от 14 различни града по света и ще бъде излъчвано онлайн на сайта на организацията OneDrop.org, където може да се прочете и онлайн дневникът му от подготовката за полета в Звездното градче край Москва.Ги Лалиберте започва кариерата си като уличен изпълнител, акордеонист, гълтач на огън и акробат на кокили.Заедно с малка група колеги през 1984 г. основава в Монреал световноизвестния днес цирк, като търси и култивира самобитни таланти от улицата.Първоначално ги финансира канадската държава, а в началото на 90-те правят удар с ангажиментите си в световната столица на хазарта Лас Вегас, припомня сп. "Форбс".Постепенно Лалиберте натрупва състояние, оценявано на 2,5 млрд. долара, от които е отделил 35 млн. за космическата си разходка. За него този разход обаче е добра маркетингова възможност.

ДАНС разследва братята от Славяново
Окръжният прокурор на Търговище съобщи, че е образувана преписка за създаване на партия на етническа или верска основа
Териториалната дирекция на ДАНС в Търговище разследва основателите на партията "Мюсюлман демократичен съюз" братя Юзеирови за купени от тях 1000 дка земеделска земя.
Парцелите са в районите на Търговище, Велико Търново и Горна Оряховица.
Юзеирови са предоставили на компетентните органи договори за заеми от физически лица, предимно от Белгия, за над 100 хил. лв. С тези средства те са закупили земята.
Към края си е данъчна ревизия, резултатите от която ще бъдат изпратени на прокуратурата. Тя трябва да се произнесе дали са извършени данъчни престъпления, е съобщил окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров, цитиран от БГНЕС.
По думите му всички институции са действали в рамките на закона по време на учредяването на партията в село Славяново.
Те са реагирали адекватно и при създаването на Българския червен полумесец (RedCrescent.bg), който вече е заличен. Представители на организацията обаче са оспорили твърденията на прокуратурата за незаконосъобразност на регистрацията и е образувано дело. Първото съдебно заседание е на 22 октомври.
Що се отнася до изграждането на клуба за приятелство и паметника на незнайния турски воин, Сяров е обяснил, че на 2 октомври изтича срокът за обжалване на заповедта за събаряне.
След това Юзеир Юзеиров трябва да го събори сам. Ако не го направи, ще бъде обявен конкурс за фирма която да го събори.
По повод създаването на новата партия е образувано досъдебно производство срещу Юзеир Юзеиров за нарушаване на Закона за събранията митингите и манифестациите. При такова провинение Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до една година.
По случая е образувана и друга преписка - за създаване на партия на етническа или верска основа.
Наказанието тук е до три години затвор.
Според Сяров ако действително на събранието за учредяването на партията са правени изявления за промяна на имена на улици и на територии, формирани на етнически принцип, и се съберат достатъчно данни за проповядване на идеология, която противоречи на нормативните документи в България, няма пречки да се повдигнат обвинения срещу лицата, за които се съберат доказателства.
По случая с учредяването на партията в Славяново в началото на седмицата се изказа и лидерът на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев. Според него целта на новосформирания "Мюсюлман демократичен съюз" е
да внесе радикален ислям в България и в този смисъл тя е заплаха за националната сигурност.
Янев заяви, че това не е прецедент, а подготвяна дълго време кампания. Той даде за пример конкретен инцидент.
"Само преди два дни в село Рибново, община Гърмен, бяха пребити по възможно най-жесток начин местните лидери на "Ред, законност и справедливост". Не само че са били пребити, но тази нощ е запалена тютюневата сушилня на Недин Таламанов, който е местният лидер на нашата партия в селото.
Той преди 5-6 месеца разви тезите си за навлизането на радикалния ислям в Родопите и тези спящи радикални ислямистки клетки.
Това не е случайно съвпадение. Лично аз считам, че всички тези процеси, които се случват в Рибново, са пряко дирижирани от тамошния кмет Ахмед Башев. Затова искам ръководството на ДАНС да бъде изслушано какви мерки са предприети за тази заплаха за националната сигурност", категоричен беше лидерът на РЗС.
Според "Дарик" (Dariknews.bg) в Рибново вече цяла седмица се води своеобразна
война между учителя по религия Мурад Бошнак и братята Недим и Феим Таламанови.
Недим Таламанов е в ареста за три дни заради сблъсък с хора на Бошнак. В ранните часове на 27 септември беше подпалена селскостопанска постройка до дома му. Снощи пък роднини на учителя по религия са задържани за опит за убийство на Феим Таламанов. Те го нападнали с брадва.
Провокиран от събитията в Рибново и учредяването на партията в Славяново, Димитър Абаджиев от РЗС призова да се свика Консултативен съвет за национална сигурност във връзка с радикалния ислям.
Според него се налага да се приеме нова Конституция, която да утвърждава България като християнска държава.

Няма коментари: